Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-04-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα,14.4.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Γειά σας,

Οπως γνωρίζετε ο Υπουργός Τύπου & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κ. Ρέππας βρίσκεται σε αποστολή στη Βουλγαρία, επικεφαλής της οποίας είναι ο Πρωθυπουργός. Συμμετέχουν, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Πάγκαλος, η Υπουργός Ανάπτυξης κα Βάσω Παπανδρέου και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Μπαλτάς. Η αποστολή βρίσκεται στη Σόφια για επίσημες συνομιλίες με τη βουλγαρική Κυβέρνηση.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μου πείτε για τις προειδοποιήσεις που έχει κάνει ο κ. Ζαχαράκης στην ελληνική Κυβέρνηση και στο υπουργείο Εξωτερικών, εάν πρόκειται να τις εφαρμόσει και αν έχει κάποιες πιέσεις η ελληνική Κυβέρνηση, μετά τη δημοσίευση, από την αμερικανική;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πρέπει να γνωρίζετε, και το γνωρίζετε ασφαλώς, ότι για υπηρεσιακά κείμενα, που μάλιστα έχουν τη μορφή του απορρήτου, δεν μπορεί να γίνει δημόσια συζήτηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη στιγμή που βγήκαν, όμως, στη δημοσιότητα;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Για μας παραμένουν υπηρεσιακά απόρρητα κείμενα. Και για υπηρεσιακά απόρρητα κείμενα δεν μπορεί να γίνει δημόσια συζήτηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, οι προειδοποιήσεις που κάνει ο κ. Ζαχαράκης δεν λαμβάνονται υπόψη, δεν θα απαντηθούν; Κάτι δεν μπορείτε να πείτε σ' αυτό;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα επαναλάβω το ίδιο. Για υπηρεσιακά απόρρητα κείμενα δεν θα ανοίξουμε διάλογο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Ζαχαράκης κάνει σαφείς αναφορές ότι το Στέητ Ντιπάρτμεντ μεθοδεύει "φόρμουλα" αναγνώρισης του ψευδοκράτους, ενόψει μάλιστα και των διαδικασιών συζήτησης... Η ελληνική Κυβέρνηση τι κάνει;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να κάνω έναν διαχωρισμό. Στο πρώτο σκέλος της επισήμανσής σας σ' ό,τι αφορά το έγγραφο, ισχύει η απάντηση που έδωσα πριν στην ερώτηση του κ. Σταματόπουλου, ότι δεν συζητούμε δημόσια επί υπηρεσιακών εγγράφων. Τώρα, όσον αφορά τα άλλα -μη σχετιζόμενη η απάντησή μου αυτή με το έγγραφο- στα γενικότερα θέματα που υπάρχουν εμείς, όπως γνωρίζετε, ως ελληνική Κυβέρνηση έχουμε σταθερές και πάγιες θέσεις. Δεν έχουμε υπόψη μας κανενός είδους τέτοια πρωτοβουλία ή κάποια τέτοια κίνηση. Όλα τα αντιμετωπίζουμε με βάση τις πάγιες θέσεις μας. Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο.

ΚΙΑΟΣ: Εάν επικοινώνησαν ο Πρωθυπουργός και η κα Παπανδρέου και εάν δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με το ποιούς εννοεί η κα Παπανδρέου "καραγκιόζηδες" ή "θέατρο σκιών" εκ μέρους του περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού ή όχι. Μπορείτε να μας εξηγήσετε;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η κα Παπανδρέου, όπως γνωρίζετε, συνομιλεί τακτικά, και για πάρα πολλά θέματα με τον Πρωθυπουργό. Η κα Παπανδρέου συμμετέχει στην Πολιτική Γραμματεία, στο Εκτελεστικό Γραφείο, στην Κυβερνητική Επιτροπή. Συζητούν τακτικά. Είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και χθες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε ενόψει της σημερινής επίσκεψης κυβερνητικού κλιμακίου, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, στη Σόφια. Δεν υπάρχει κανένα θέμα για την Κυβέρνηση.

ΚΙΑΟΣ: Εσείς, μπορείτε να μας διευκρινίσετε πού βρίσκεται το "θέατρο των σκιών", πού βρίσκονται οι "καραγκιόζηδες" και εν πάση περιπτώσει να καταλάβουμε κι εμείς πού βρισκόμαστε;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν υπάρχει κανένα θέμα για την Κυβέρνηση. Απολύτως κανένα θέμα.

ΚΙΑΟΣ: "Θέμα" όταν λέτε...

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εννοώ σε σχέση με αυτά που εγράφησαν στον Τύπο και είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, για την Κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα. Αλλωστε πρέπει να σας θυμίσω ότι η Κυβέρνηση δεν ασχολείται με παραπολιτική, ασχολείται με πολιτική. Η παραπολιτική "κύκλων" ή άλλων γεωμετρικών σχημάτων δεν αφορά την Κυβέρνηση. Δεν υπάρχει θέμα για την Κυβέρνηση.

ΚΙΑΟΣ: Μήπως μπορείτε να μας πείτε ακριβώς στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τι είπε η κα Παπανδρέου και τι της απήντησε ο Πρωθυπουργός ή άλλοι Υπουργοί, επειδή εγράφησαν πράγματα;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κατ' αρχήν νομίζω ότι γι αυτό το θέμα αρχικώς απάντησε ο κ. Ρέππας, την ημέρα εκείνη.

ΚΙΑΟΣ: Δεν ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εκανε, όμως, σχετική δήλωση. Είδε το φως της δημοσιότητας. Δεν νομίζω ότι πρέπει να επανέλθουμε στο θέμα. Νομίζω ότι είναι επαρκής η τοποθέτησή μας ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Ρέππας δεν είπε τίποτα για την κα Παπανδρέου, εκείνη την ημέρα που έκανε τις ανακοινώσεις. Δεν είπε καν ότι έλαβε το λόγο η κα Παπανδρέου. Δεν μας είπε τίποτα στην ενημέρωση που έκανε, ούτε ότι έκανε κάποια κριτική, δεν μας είπε τίποτα. .

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εν πάση περιπτώσει μπορούμε να κρατήσουμε σήμερα το γεγονός, ότι με το συγκεκριμένο θέμα η Κυβέρνηση δεν ασχολείται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά να χαρακτηρίζει το Μαξίμου σαν "θέατρο Σκιών" είναι καλό για την Κυβέρνηση.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κανείς δεν χαρακτηρίζει τίποτα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το διαβάσατε;.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μιλάω για ό,τι ισχύει και όχι για ό,τι διαβάζουμε. Κανείς δεν χαρακτήρισε κανέναν. Δεν υπάρχει κανένα θέμα για την Κυβέρνηση. Εχει τελειώσει το θέμα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Η κα Παπανδρέου, δηλαδή, μια και είχατε και μια συνομιλία μαζί της, αποκηρύττει το θέμα...

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν είχα εγώ συνομιλία μαζί της. Είπα ότι συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Αποκηρύττει το θέμα περί "καραγκιόζηδων" και "θεάτρου Σκιών"; Δηλαδή, δεν προέρχεται από το πολιτικό της γραφείο αυτή η αναφορά;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οπως σας είπα, η ενασχόλησή μας είναι με τα πολιτικά θέματα της χώρας και όχι με τα παραπολιτικά. Και νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε εδώ. Το θέμα για μας θεωρείται λήξαν.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, η κα Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου άσκησε κριτική ή τέλος πάντων επισήμανε ότι δεν έγιναν καλοί χειρισμοί από κυβερνητικά στελέχη στην ιστορία της Ολυμπιακής;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν ήμουν παρών στο Υπουργικό Συμβούλιο. Εξ όσων γνωρίζω η κα Παπανδρέου πήρε το λόγο, όπως πήραν το λόγο και πολλά άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και σχολίασαν ορισμένα θέματα της τρέχουσας πολιτικής που ασκεί η Κυβέρνηση. Δεν υπήρξε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στην Κυβέρνηση από οποιαδήποτε δήλωση, οποιουδήποτε κυβερνητικού στελέχους.

ΜΙΧΑΗΛ: Μπορώ να σας ζητήσω και παρακαλώ πολύ να περιληφθεί στα πρακτικά, να επιβεβαιώσετε με την κα Παπανδρέου ή με οποιονδήποτε άλλον, τι ανέφερε στο Υπουργικό Συμβούλιο, αν ανέφερε αυτό που σας ρώτησα και να μας το πείτε αύριο;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα το κάνω, ευχαρίστως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι η ενασχόλησή σας είναι με τα πολιτικά και όχι με τα παραπολιτικά. Η κα Παπανδρέου, ασχολείται με τα παραπολιτικά μόνο;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η κα Παπανδρέου ασχολείται με την πολιτική σε ένα πολύ ευαίσθητο τομέα της κυβερνητικής πολιτικής και "τα πάει μια χαρά".

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν διοχετεύεται από το γραφείο της αυτό, δεν είναι παραπολιτική όπως λέτε;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Παραπολιτική είναι, περίπου, η συζήτηση που κάνουμε σήμερα που ασχολείται με θέματα που αφορούν, όπως είπα και πριν, "κύκλους" και άλλα γεωμετρικά σχήματα. Εμείς ασχολούμαστε με την πολιτική της Κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη επιτύχει πάρα πολλά πράγματα και πάρα πολλά προβλήματα να επιλύσει. Και αυτό είναι το θέμα με το οποίο ασχολούμαστε.

ΚΙΑΟΣ: Αν επιτρέπετε, επειδή είπατε ότι ασχολούμαστε εμείς με την παραπολιτική...

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν είπα "εσείς". Δεν με καταλάβατε. Και εγώ ασχολούμαι, αφού όλοι μαζί συζητούμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά είναι ένα γεγονός αυτή η συζήτηση που κάνουμε σήμερα.

ΚΙΑΟΣ: Είναι πράγματα που δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες, που μεταδόθηκαν από τα ραδιόφωνα. Συγκεκριμένα, -όπως είπε ο συνάδελφος- "το γραφείο της κας Παπανδρέου..."Είναι απλά πράγματα.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οπως ξέρετε κ. Κιάο, πολλές φορές, ανάμεσα σε αυτό που λέγεται και σ' αυτό που γράφεται, υπάρχει κάποια απόσταση. Αυτό δεν αναιρεί την ευθύνη γι' αυτά που λέγονται. Αυτό που θέλω να πω εγώ είναι ότι το θέμα για την Κυβέρνηση έχει τελειώσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς θεωρείτε ότι δεν δόθηκε αυτό από το γραφείο της κας Παπανδρέου;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θεωρώ ότι το θέμα έχει τελειώσει.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Συζητήθηκε αυτό "το θέμα που έχει τελειώσει", σήμερα, που συνταξίδευσαν ο κ. Σημίτης με την κα Παπανδρέου;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σήμερα που συνταξίδευσαν δεν γνωρίζω. Ξέρω ότι συζητήθηκε χθες, μεταξύ του Πρωθυπουργού και της κας Παπανδρέου και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην "ατζέντα" των θεμάτων στη Βουλγαρία, είναι και το Σκοπιανό;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οχι, βέβαια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι ακριβώς είναι;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα μπορούσα πολύ γενικά να πω ότι είναι το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τις δύο χώρες. Και είναι πολύ σημαντική η επίσκεψη, γιατί έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τη Βουλγαρία και αρκετά ενδιαφέροντα θέματα να συζητήσουμε. Θα παρακαλούσα, όμως, επειδή υπάρχει ενημέρωση εκεί από τον Πρωθυπουργό και τον κ. Ρέππα, να μην ασχοληθούμε εμείς, εδώ, με τα θέματα αυτά.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05b run on Tuesday, 14 April 1998 - 15:11:02 UTC