Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-04-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10.4.1998

Μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εργασίας (σ.σ. διανέμονται σε ξεχωριστά Δελτία Τύπου) ο Υπουργός Τύπου και Μ.Μ.Ε. και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ενημέρωσε στη Βουλή τους πολιτικούς συντάκτες για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου λέγοντας τα εξής:

Εχω να σας πω για τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τα εξής:

* Ο Πρωθυπουργός μίλησε για την προσωπικότητα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου, για το δυναμικό ρόλο και για το στιβαρό τρόπο με τον οποίο δημιούργησε συνθήκες σταθερότητας στην Εκκλησία της Ελλάδος. Και βεβαίως, για τον τρόπο με τον οποίο ανέδειξε τις λειτουργίες της Εκκλησίας, ώστε να την φέρει πιο κοντά προς τον ελληνικό λαό.

Ο Πρωθυπουργός, επίσης, ανακοίνωσε σειρά συνεδριάσεων οργάνων της Κυβέρνησης και του Κόμματος.

* Τη Δευτέρα, 27 Απριλίου, που ανοίγει η Βουλή μετά τις διακοπές της Λαμπρής, θα γίνει συζήτηση για την κοινωνική πολιτική, προ ημερήσιας διάταξης σε επίπεδο αρχηγών. Σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί από τον Συνασπισμό.

* Την Τετάρτη, 29 Απριλίου, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και την Παρασκευή και το Σάββατο, 15 και 16 Μαίου, θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή με αντικείμενο τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και το πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που ασκεί η Κυβέρνηση. Αυτό θα είναι το πλαίσιο και της συζήτησης στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία θα γίνει δύο ημέρες πριν.

* Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει πάλι την Πέμπτη, 30 Απριλίου.

* Στις 24 Απριλίου, ημέρα Παρασκευή, πρώτη Παρασκευή μετά τη Λαμπρή, θα συνεδριάσουν από κοινού, η Κυβερνητική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία στις τακτικές, γνωστές σε σας, συνεδριάσεις.

* Τέλος, πρέπει να σας πω ότι ο αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος εισηγήθηκε, και ομοφώνως συναίνεσε το Υπουργικό Συμβούλιο, τον κανονισμό λειτουργίας για τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004 και βεβαίως, το καταστατικό της ανώνυμης εταιρίας, την οποία έχουμε ιδρύσει, με την επωνυμία "ΑΘΗΝΑ 2004". Αυτά ήταν τα θέματα, τα οποία επίσης μας απασχόλησαν σήμερα. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Από τις τοποθετήσεις που έκαναν οι Υπουργοί, υπάρχουν κάποιες επισημάνσεις, κάποιες επιφυλάξεις για τις αποκλίσεις ή για την ακολουθούμενη πολιτική ή κάποιες έστω παρατηρήσεις για βελτίωσή της;

ΡΕΠΠΑΣ: Πολλά είναι τα ενδιαφέροντα τα οποία ακούστηκαν. Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να αναπαράγω, τώρα, εδώ τις απόψεις όλων των συναδέλφων. Μπορώ να μείνω σε επισημάνσεις οι οποίες έχουν και ένα στοιχείο εντυπωσιασμού, δείχνουν δηλαδή, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία και αναδεικνύουν έτσι και την ανάγκη ταχύτατων αλλαγών, προκειμένου στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της χώρας, να επιτύχουμε την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής των Ελλήνων. Ειπώθηκε, συγκεκριμένα, ότι με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, όλα αυτά τα θέματα τα οποία έχουν αντιμετωπιστεί και λυθεί στις άλλες χώρες της Ε.Ε. τα αντιμετωπίζουμε κι εμείς και πρέπει να προχωρήσουμε με αποφασιστικό τρόπο. Μιλώ για τις αλλαγές, τις οποίες σήμερα αποφασίσαμε. Οπως, επίσης, επισημάνθηκε ότι αντιθέτως με ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ε.Ε, στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ των προγραμμάτων σπουδών και των αναγκαιοτήτων της ελληνικής οικονομίας, των παραγωγικών αναγκών της χώρας. Τονίστηκε, χαρακτηριστικά, ότι σε άλλες χώρες -στη Γερμανία, στη Γαλλία- περίπου το 70% των μαθητών, μετά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ακολουθεί την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση. Στην Ελλάδα δεν γίνεται αυτό, με αποτέλεσμα να παράγουμε πτυχιούχους, οι οποίοι δεν είναι εύκολο να βρουν απασχόληση, ενώ δεν έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας με εξειδικευμένο προσωπικό, όπως το επιτυγχάνουν οι χώρες εκείνες. Γι' αυτό το Υπουργείο Παιδείας πρόκειται συντομότατα να φέρει νομοσχέδιο που αναβαθμίζει την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και προτείνει μέτρα πολιτικής, προκειμένου να συνδέσει την εκπαίδευση με την παραγωγή. Ολοι οι συνάδελφοι ήταν στο ίδιο κλίμα, στην ίδια κατεύθυνση και όλοι δέχθηκαν πως είναι απαραίτητο αυτές οι αποφάσεις να ληφθούν και να εφαρμοστούν. Το πρόγραμμα το οποίο σήμερα αποφασίσαμε, επαναλαμβάνω και πάλι, θα κριθεί μέχρι τέλους του χρόνου. Τότε πιστεύουμε ότι θα έχουμε να παρουσιάσουμε ένα συγκεκριμένο θετικό απολογισμό, με αριθμητικά στοιχεία και αδιάσειστα επιχειρήματα για την πολιτική μας. Γνωρίζετε -το είπα, άλλωστε και προχθές- ότι στο τέλος του χρόνου θα παρουσιάσουμε το σχέδιο δράσης για την απασχόληση για το έτος 1999. Αυτό είναι, δηλαδή, ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο, το οποίο κάθε χρόνο θα παρουσιάζεται βελτιωμένο, στην κατεύθυνση να αυξήσουμε την απασχόληση με τη δημιουργία μηχανισμών, οι οποίοι θα ελέγχουν πώς εφαρμόζεται, πώς υλοποιείται, δηλαδή, η πολιτική αυτή που έχουμε αποφασίσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μου σχολιάσετε τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ κ. Ρούμπιν, η οποία είναι και μία έμμεση επίθεση εναντίον του Προέδρου της Βουλής κ. Κακλαμάνη γι' αυτά που είπε για τον κ. Μπερνς.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω τις δηλώσεις του κ. Ρούμπιν. Συμφωνούμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει δημοκρατία, γιατί η Ελλάδα είναι το λίκνο της δημοκρατίας και χαιρόμαστε που πάρα πολλοί λένε ότι μιμούνται την Ελλάδα στο δρόμο αυτό, το δημοκρατικό, που άνοιξε και ακολουθεί. Η δημοκρατία, χαρακτηρίζεται μεταξύ των άλλων, για το διάλογο τον οποίο περιέχει. Ο διάλογος δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η δυνατότητα ο καθένας να λέει την άποψή του, κινούμενος εντός του πλαισίου του Συντάγματος και των νόμων της χώρας. Η ελευθερία της έκφρασης είναι ένα βασικό κοινωνικό αγαθό, το οποίο πρέπει να διασφαλίζουμε. Πρέπει, όμως, να πω ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να λέει την άποψή του, αλλά θα πρέπει να δεχθεί, χάριν αυτού του διαλόγου, ότι και η κριτική η οποία ασκείται στις απόψεις του είναι κι αυτή θεμιτή και παραδεκτή. Δεν είναι δικαιολογημένος ο χαρακτηρισμός, πολύ περισσότερο όταν υπονοεί -αν δεχθούμε για την οικονομία της συζήτησης ότι υπονοεί- παράγοντες της δημόσιας ζωής της χώρας. Γιατί οι παράγοντες στη δημόσια ζωή της χώρας μας αγωνίζονται για την υπεράσπιση του εθνικού και του δημόσιου συμφέροντος. Ο ελληνικός λαός είναι ο υπέρτατος κριτής για τις πράξεις και τους λόγους τους. Εχουν απεριόριστο το δικαίωμα, κατά συνείδηση , προκειμένου να υπερασπίσουν το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον οι Ελληνες πολιτικοί παράγοντες να λένε τις απόψεις τους. Και δεν είναι δυνατόν, βεβαίως, οποιοσδήποτε άλλος να υπαγορεύει τον τρόπο, με τον οποίο θα ομιλούν και θα συμπεριφέρονται. Αυτό είναι θέμα δικό μας και στο πλαίσιο αυτό, όπως μέχρι τώρα, έτσι και στο μέλλον θα κινούμαστε.

Ευχαριστώ πολύ και καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05b run on Friday, 10 April 1998 - 20:50:50 UTC