Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-03-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 3.3.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή Σαρακοστή.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτής της εβδομάδας.

* Αυτή την ώρα, στο Προεδρικό Μέγαρο υπογράφεται η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Είναι μία προσπάθεια, την οποία έχουν αναλάβει σε όλες τις χώρες τα Τμήματα της Διεθνούς Αμνηστίας, προκειμένου να αναδειχθεί το σημαντικό αυτό θέμα. Υπογράφουν τη Διακήρυξη προσωπικότητες, η πολιτική ηγεσία της κάθε χώρας. Το ίδιο γίνεται και στην Ελλάδα.

Σήμερα το απόγευμα, στις 5.30, ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση, με την οποία η Κυβέρνηση εγκαινιάζει το "Ετος Ποιότητας". Γνωρίζετε ότι σε ένα κόσμο που η ανταγωνιστικότητα αποτελεί βασικό κριτήριο, η ποιότητα υπηρεσιών και υλικών αγαθών είναι πολύ κρίσιμο μέγεθος.

* Αύριο, Τετάρτη, στην "Ωρα του Πρωθυπουργού", ο κ. Σημίτης θα απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν την ίδρυση του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Φλώρινα.

* Την Πέμπτη το μεσημέρι, θα είναι παρών στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας της Βιβλιοθήκης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ο ίδιος είναι δωρητής ενός μεγάλου αριθμού βιβλίων στο Πανεπιστημιακό Ιδρυμα, του οποίου υπήρξε, άλλωστε, καθηγητής.

Αυτά, σε γενικές γραμμές. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή μιλήσατε πριν από λίγο για την "Ωρα του Πρωθυπουργού" στη Βουλή, θα ήθελα να ρωτήσω μήπως έχει γίνει κάποια μετατροπή στο πρόγραμμα, όσον αφορά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και μετατεθεί, ίσως, η "Ωρα του Πρωθυπουργού", επειδή και χθες δεν συνεδρίασε η Βουλή...

ΡΕΠΠΑΣ: Η "Ωρα του Πρωθυπουργού" έχει καθιερωθεί να γίνεται την Τετάρτη. Δεν έχω κάποια άλλη πληροφόρηση.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Τι θα επιδιώξει ο κ. Πάγκαλος με το ταξίδι που πρόκειται να κάνει στο Βελιγράδι την Παρασκευή; Τι στόχους έχει; Γενικά, θα ήθελα την άποψη της Κυβέρνησης για τα γεγονότα στο Κόσσοβο.

ΡΕΠΠΑΣ: Μετά τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο, το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράσαμε την ανησυχία μας για τις πρόσφατες εξελίξεις. Πιστεύουμε ότι μέσω διαδικασιών διαλόγου και συνεννόησης πρέπει να αναζητηθεί λύση, η οποία θα περιλαμβάνει το σεβασμό των δικαιωμάτων των Αλβανών που αποτελούν την πλειοψηφία στο Κοσσυφοπέδιο και επίσης, θα διασφαλίζει την ενότητα και την κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτά τα θέματα τα συζήτησε σήμερα και ο επιτετραμμένος της Γιουγκοσλαβίας στην πατρίδα μας, ο οποίος ζήτησε και επισκέφθηκε τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κρανιδιώτη. Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία, με πρωτοβουλία του κ. Νάνο, Πρωθυπουργού της Αλβανίας, για ανταλλαγή απόψεων, με τον Ελληνα Πρωθυπουργό. Την Παρασκευή, αναχωρεί για το Βελιγράδι ο κ. Πάγκαλος. Εχετε υπόψη σας τις επιστολές που αντηλλάγησαν, με αφορμή την πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Πιστεύουμε ότι η επίσκεψη του κ. Πάγκαλου στο Βελιγράδι, θα αποτελέσει μία πάρα πολύ καλή ευκαιρία, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις, να αναζητηθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει τις καλές υπηρεσίες της, ως χώρα των Βαλκανίων, ως χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλωστε, και στο παρελθόν έχουμε διατυπώσει ιδέες για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος. Πιστεύουμε ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική. Με αυτοσυγκράτηση και σύνεση όλες οι πλευρές θα επιδιώξουν να εκτονωθεί η ένταση, που πραγματικά εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή.

ΜΗΛΑΚΑΣ: Μόνο στο Βελιγράδι θα πάει ο κ. Πάγκαλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα πάει και στο Μαυροβούνιο. Θα πάει και στην Ποντκόρνιτσα

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν ζητηθεί, κατά τη συνάντηση του κ. Πάγκαλου με τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς, η συνάντηση του κ. Μιλόσεβιτς με τον κ. Ρουγκόβα να πραγματοποιηθεί την άνοιξη στην Ελλάδα. Κάτι συζητείται για τα τέλη Μαρτίου.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι σε εξέλιξη κάποιες πρωτοβουλίες για τα θέματα του Κοσσυφοπεδίου. Τις επόμενες ημέρες θα αναληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες. Παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων χωρών έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επισκεφθούν την περιοχή και να αναπτύξουν ένα ρόλο μεσολαβητή. Εμείς θα είμαστε παρόντες σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες για να συμβάλουμε, από τη δική μας πλευρά, στην εκτόνωση της κρίσης. Είναι πολύ πρόωρο, να μιλήσουμε για συγκεκριμένο πρόγραμμα συναντήσεων ή συζητήσεων μεταξύ των ηγετών. Αυτό το οποίο υπογραμμίζω, είναι ότι παρακολουθούμε από πολύ κοντά όλες αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Εχουμε γνώση για τα θέματα τα οποία απασχολούν την περιοχή. Είμαστε παρόντες και προφέρουμε τις καλές υπηρεσίες μας, με κάθε πρόσφορο τρόπο.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω η παρουσία του κ. Πάγκαλου θα συμπέσει με την παρουσία των άλλων Ευρωπαίων που θα πάνε εκεί, γιατί από ότι φαίνεται είναι περίπου την ίδια ημέρα, αν δεν κάνω λάθος.

ΡΕΠΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα επισκεφθούν αργότερα την πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας. Στο δεύτερο δεκαήμερο του μηνός.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Επειδή είπατε για τον Επιτετραμμένο της Γιουγκοσλαβίας. Εχει υπάρξει άλλος πρέσβης μετά από τον Μιλουντίνοβιτς;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Ζήτησε ο Επιτετραμμένος ως εκπρόσωπος της Διπλωματικής Αποστολής της Γιουγκοσλαβίας να επισκεφθεί τον κ. Κρανιδιώτη.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Είναι εδώ ο κ. Κρανιδιώτης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, ο κ. Κρανιδιώτης είναι σήμερα εδώ. Αναχωρεί το απόγευμα, προκειμένου να λάβει μέρος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, υπήρξε μία απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά τα παρκόμετρα. Εβγαλε αντισυνταγματικό το νόμο που ψηφίστηκε από την παρούσα Κυβέρνηση ή εν πάση περιπτώσει από την Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Θα ήθελα να ρωτήσω αν πρόκειται η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε μία νέα νομοθετική ρύθμιση του προβλήματος.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα θα μου επιτρέψετε να μη σχολιάσω μια απόφαση, την οποία δεν γνωρίζουμε επισήμως. Υπάρχουν διαρροές περί της απόφασης και αυτό δεν είναι δεοντολογικό, αλλά δεν έχει δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα η απόφαση αυτή. Δεύτερον, η αρμοδιότητα εταιριών να ασκούν καθήκοντα Τροχαίας, μπορεί να αποδοθεί στις εταιρίες αυτές υπό κάποιους όρους, οι οποίοι στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Αθηναίων δεν τηρήθηκαν. Πρέπει να κάνουμε γνωστό και σ' αυτούς που δεν το γνωρίζουν, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Υφυπουργός κ. Παπαδήμας, άσκησε δύο φορές το δικαίωμά του για έλεγχο νομιμότητας, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυθαιρεσία των αποφάσεων του Δήμου Αθηναίων, την μεν πρώτη φορά, γιατί η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 2/3 τουλάχιστον, άρα δεν είχαν αποφασιστεί, δεν είχαν συμπεριληφθεί στην απόφαση και οι όροι της ανάθεσης, τη δε δεύτερη φορά, γιατί αναφέρονταν μέσα στην απόφαση οι όροι της ανάθεσης, αλλά η απόφαση αυτή δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3. Μπορούν καθήκοντα Τροχαίας να ασκούν οι Δημοτικές Υπηρεσίες, η Αστυνομία που μπορεί να δημιουργήσει η Δημοτική Αρχή, ένας Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό είναι άλλο, και είναι θέμα προς έρευνα, από το να αναθέσεις σε ιδιωτική εταιρία, κατά παραχώρηση, να ασκεί τέτοια καθήκοντα. Όλα αυτά τα θέματα θα τα συζητήσουμε αφού επισήμως δοθεί στη δημοσιότητα η απόφαση. Πρέπει να σας πω, όμως, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών με επιμέλεια και εγκαίρως ανέλαβε πρωτοβουλία, ώστε να αντιμετωπίσει αυτή την αυθαιρεσία στη γένεσή της.

ΦΙΛΗΣ: Ποια πρωτοβουλία;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρωτοβουλία στην οποία αναφέρεται ο κ. Παπαδήμας με την απόφαση του Υπουργείου να μπλοκάρει δύο φορές τις επιλογές του Δήμου Αθηναίων.

ΦΙΛΗΣ: Εγώ αυτό που σας ρώτησα είναι αν πρόκειται η Κυβέρνηση να λάβει μία νέα νομοθετική πρωτοβουλία που να απαντά στα προβλήματα που θέτει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας..

ΡΕΠΠΑΣ: Θα δούμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και τότε θα μπορούμε να έχουμε μία σαφή εικόνα για το τι περιλαμβάνει. Σας είπα, όμως, ότι εγκαίρως το Υπουργείο Εσωτερικών, όταν ο Δήμος Αθηναίων έλαβε αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα, άσκησε παρεμβάσεις, προκειμένου να εμποδίσει να εξελιχθεί αυτή η αυθαιρεσία.

ΦΙΛΗΣ: Η απόφαση, όμως, αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αφορά μόνο το Δήμο της Αθήνας, αφορά όλους τους Δήμους.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, αφορά όλη την Ελλάδα και πρέπει να σας πω ότι σε διάφορους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουν ακολουθηθεί διαφορετικές διαδικασίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Παπαδόπουλος όταν έδινε εντολή να μην δίνονται πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας στους πολίτες αν δεν έχουν πληρώσει τα παρκόμετρα που χρωστούν, δεν το γνώριζε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπαδόπουλος είχε ζητήσει την εξαίρεση, αλλά για όλα αυτά τα θέματα, επαναλαμβάνω, θα μιλήσουμε αφού εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και γνωρίσουμε τι ακριβώς περιλαμβάνει η απόφαση αυτή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να σχολιάσετε τις δηλώσεις Ετζεβίτ και Ντενκτάς, οι οποίοι βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος και οι οποίοι τονίζουν ότι ούτε σε συνομιλίες είναι διατεθειμένοι να παρακαθήσουν, ούτε σε ενταξιακές συνομιλίες, αν δεν παρακαθήσουν ως κράτος οντότητας. Μάλιστα, ο Ντεντκάς και χθες στην πρόσκληση Κληρίδη να συναντηθούν εκστόμισε τέτοιο πράγμα . "Δεν συναντώμαι μαζί σου, αν δεν συναντηθούμε και οι δύο ως Πρόεδροι, ο καθένας ενός Κράτους". Θα ήθελα το σχόλιό σας..

ΡΕΠΠΑΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία να επισημάνω, κατ' αρχήν, την πολύ ουσιαστική και ειλικρινή αναφορά την οποία έκανε ο κ. Κληρίδης, καλώντας την άλλη πλευρά σε συνεργασία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της Κύπρου, που πάρα πολλά χρόνια αποτελεί, θα έλεγα, έναν παράγοντα που δημιουργεί κινδύνους στην περιοχή. Δυστυχώς, οι Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι ηγέτες επαναλαμβάνουν τις επιθυμίες τους, αν και μετά από 20 και πλέον χρόνια, δεν έχουν κατορθώσει να τις καταστήσουν πραγματικότητα -να δώσουν οντότητα δηλαδή, σε ένα ανεξάρτητο Τουρκοκυπριακό Κράτος- όπως διακαώς επιθυμούν. Επιμένουν, επανέρχονται και μάλιστα με ένα τέτοιο τρόπο ο οποίος είναι προκλητικός για τη νοημοσύνη όλων, γιατί γνωρίζουμε πώς δημιουργήθηκε αυτό το μόρφωμα, με μία στρατιωτική επέμβαση. Πέραν αυτού, όμως, είναι προκλητικός και για τη διεθνή Κοινή Γνώμη και τα Οργανα της Διεθνούς Κοινότητας. Γιατί έχουν ληφθεί πάρα πολλές αποφάσεις που προβλέπουν το πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να γίνουν χειρισμοί για την αντιμετώπιση του Κυπριακού προβλήματος, αλλά τις αγνοούν, τις παρακάμπτουν, τις υπονομεύουν και μονίμως επανέρχονται σε θέσεις οι οποίες δεν είναι δυνατόν, και το γνωρίζουν, να γίνουν δεκτές από οποιονδήποτε άλλον. Πολύ περισσότερο από εμάς. Με αυτή την έννοια, τους καταλογίζουμε την ευθύνη για τη συντήρηση αυτής της πληγής, η οποία θα έλεγα ότι είναι μία πληγή για τον Πολιτισμό μας, για την αξιοπρέπεια των λαών. Ζητούμε να είναι πιο έντονη η παρέμβαση των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δοθέντος ότι η Κύπρος σύντομα αρχίζει να συζητά με την Ε.Ε. τα θέματα της ένταξής της σ' αυτήν, προκειμένου να πιεστεί η άλλη πλευρά και να δρομολογηθούν εξελίξεις. Γιατί, η στασιμότητα αυτή, πραγματικά είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Υπάρχει επιστολή της κας Ολμπράιτ προς τον κ. Πάγκαλο με περιεχόμενο τα ελληνοτουρκικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω σε ποια επιστολή αναφέρεστε. Ασφαλώς, οι Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών ανταλλάσσουν μεταξύ τους επιστολές. Αλλωστε, γνωρίζετε πολύ καλά ότι πρόκειται να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, το επόμενο διάστημα, ο κ. Πάγκαλος. Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και να συζητήσει και με την κα Ολμπράιτ.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Σας είπα για συγκεκριμένη επιστολή.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι δυνατό να σχολιάζω επιστολές που ανταλλάσσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών διαφόρων χωρών με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Είπατε "επιστολές". Δηλαδή πόσες υπάρχουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι υπάρχουν επιστολές των Υπουργών Εξωτερικών διαφόρων χωρών με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ αναφέρομαι σε συγκεκριμένο δημοσίευμα που αναφέρει ότι ο κ. Μπερνς, προχθές, επέδωσε στον κ. Πάγκαλο επιστολή της κας Ολμπράιτ. Κάτι τέτοιο υπάρχει ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι θέματα τα οποία μπορώ να συζητήσω αυτή την ώρα, γιατί δεν γνωρίζω λεπτομέρειες. Μπορώ να σας πω, όμως, ότι πάντοτε, μεταξύ των άλλων, υπάρχει και ανταλλαγή επιστολών.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Υπάρχουν συγκεκριμένες πλέον ημερομηνίες για την άφιξη του κ. Χόλμπρουκ στην περιοχή;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουν προσδιοριστεί ημερομηνίες.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κακλαμάνης με τον κ. Μπερνς έκανε την εξής δήλωση: "Μίλησα στον κ. Μπερνς με πολύ σαφήνεια και του ζήτησα να μεταφέρει στην Κυβέρνησή του, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί οποιονδήποτε εκβιασμό, όπως και οποιαδήποτε παρέμβαση τρίτου, που δεν θα είναι πράγματι τρίτος". Για ποιους "εκβιασμούς" μιλάει ο κ. Κακλαμάνης και αν υιοθετείτε τα όσα λέει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν σχολιάζουμε τις δηλώσεις που κάνει ο Πρόεδρος της Βουλής. Γνωρίζετε, όμως, ποιες είναι οι πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ασφαλώς, δεν είναι δυνατόν οποιοσδήποτε εκδηλώνει ενδιαφέρον να προσφέρει καλές υπηρεσίες για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, να γίνει δεκτός, εφόσον δεν είναι ένας αντικειμενικός και ουδέτερος παράγοντας, ο οποίος επιθυμεί να συμβάλει και όχι να αξιοποιήσει την παρέμβασή του, για να εξυπηρετήσει, τελικά, τα δικά του πολιτικά και στρατιωτικά σχέδια. Αυτό είναι σαφές. Θα πρέπει όποιος ενδιαφέρεται να προσφέρει καλές υπηρεσίες να σεβαστεί τους κανόνες του παιχνιδιού και σε τέτοια παιχνίδια διακρατικών σχέσεων δεν υπάρχουν άλλοι κανόνες πέραν αυτών του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών, οι οποίες διέπουν το καθεστώς ή τη σχέση μεταξύ συγκεκριμένων χωρών.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Καλείτε τον κ. Μπερνς, δηλαδή, να σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς παιχνιδιού;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι θα πρέπει κάποιος να καλεί έναν άλλο διπλωμάτη να σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Τρέμω στην ιδέα ότι μπορεί να υπάρχουν διπλωμάτες, οι οποίοι έχουν διδαχθεί να μη σέβονται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου ή με τη συμπεριφορά τους οι ίδιοι να διδάσκουν το μη σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Αντιθέτως.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει κάτι νεώτερο για το "ραντεβού" που έχει ζητήσει με την Ελληνική Κυβέρνηση Αντιπροσωπεία της Ιεραρχίας; Πότε θα γίνει, τι ατζέντα θα έχει αυτή η συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι αυτή την περίοδο ο Αρχιεπίσκοπος αντιμετωπίζει μια πάρα πολύ κρίσιμη εξέλιξη στην κατάσταση της υγείας του και πρέπει αυτό να αποτελέσει -θα μου επιτρέψετε να πω- το σημείο συνοχής της Ιεραρχίας: Να ξεπεράσει τη δοκιμασία του ο Αρχιεπίσκοπος. Τα θέματα της Ιεραρχίας τα συζητά πάντοτε η Κυβέρνηση με τους εκπροσώπους της Ιεράς Συνόδου. Δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συγκεκριμένη συνάντηση, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει τις επόμενες ημέρες.

ΦΙΛΗΣ: Θέμα "κενού ευθύνης" όπως ετίθετο επί εποχής Ωνασείου, τίθεται σήμερα για την Εκκλησία της Ελλάδας;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι για το οποίο έχουν επιληφθεί τα Οργανα της Εκκλησίας της Ελλάδας, που ασχολούνται και γνωρίζουν πως θα διαχειριστούν τα του Οίκου τους. Δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να αναπτύξει κάποια παρέμβαση στα εσωτερικά της Εκκλησίας της Ελλάδας.

ΦΙΛΗΣ: Σε σχέση με τη δυνατότητα που δίδει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδας, να συμμετάσχει, εφόσον απαραιτήτως κληθεί ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, οποτεδήποτε τεθεί το πρόβλημα, η Κυβέρνηση τι έχει να απαντήσει; Θα κάνει ο κ. Αρσένης την χρήση αυτής της δικαιοδοσίας, του Καταστατικού Χάρτη ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει προκύψει τέτοιο θέμα. Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος είναι ζωντανός. Προσευχόμαστε και ελπίζουμε να παραμείνει ζωντανός και να συνεχίσει τα καθήκοντά του.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05a run on Tuesday, 3 March 1998 - 14:03:39 UTC