Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-02-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 27.2.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα, από κοινού, η Κυβερνητική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ. Εγινε μία εκτίμηση των θεμάτων της επικαιρότητας. Ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε αφορά τις επιθυμητές αλλαγές σε τεχνικά ζητήματα της εκλογικής διαδικασίας. Για το θέμα αυτό θα κάνει δηλώσεις ο αρμόδιος Υπουργός κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος θα μιλήσει με λεπτομέρειες. Επίσης, εγώ ενημέρωσα τους συμμετέχοντες στα όργανα για την πολιτική που ακολουθούμε στον τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Μετά τη λήξη της κοινής συνεδρίασης, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας συνέχισαν τη συζήτησή τους για άλλα κομματικά θέματα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι ακριβώς συμβαίνει και συζητήσατε τώρα για την εκλογική διαδικασία; Τι επίκειται; Μήπως αλλαγή του εκλογικού νόμου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο εκλογικός νόμος περιέχει το εκλογικό σύστημα και τις οργανωτικές, διοικητικές και τεχνικές διαδικασίες με τις οποίες υποστηρίζεται η εκλογή βουλευτών. Η συζήτησή μας σήμερα δεν αφορούσε το εκλογικό σύστημα, ούτε κατά διάνοια. Το θέμα αυτό δεν βρίσκεται ούτε καν στη σκέψη μας. Η συζήτηση, έτσι όπως εισηγήθηκε το θέμα ο κ. Παπαδόπουλος, αφορούσε και περιορίστηκε σε τεχνικά θέματα. Τίποτα άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι αυτά τα τεχνικά θέματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η επικαιροποίηση, φερ' ειπείν, και ο εκσυγχρονισμός των εκλογικών καταλόγων. Οι εκλογικοί κατάλογοι πρέπει να ανανεώνονται, να επικαιροποιούνται. Θανόντες ή διπλοεγγεγραμμένοι να μη συμπεριλαμβάνονται. Περιλαμβάνεται επίσης το θέμα της ψήφου των ετεροδημοτών. Είναι ένα θέμα το οποίο έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης πολλές φορές και μας απασχολεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι αποφασίσατε γι' αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πήραμε καμία απόφαση. Για τα θέματα αυτά, όπως σας είπα, θα κάνει δηλώσεις ο κ. Παπαδόπουλος. Πρέπει να πω, πάντως, ότι για τα θέματα αυτά που έχουν μία κρίσιμη πολιτική διάσταση, θα επιδιωχθεί και θα εξασφαλιστεί η μέγιστη συναίνεση των κομμάτων, προκειμένου να καταλήξουμε σε ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων. Επιθυμούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό, της δυνατότητας δηλαδή των ετεροδημοτών να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους και να μη χρειάζεται να μετακινηθούν, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους. Αλλά οι ρυθμίσεις για τον τρόπο με τον οποίο αυτό μπορεί να γίνει εφικτό, θα συζητηθούν με τα άλλα κόμματα και μετά από τη συζήτηση και τη συμφωνία τους, θα προχωρήσουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί ξαφνικά τίθεται θέμα εκλογικής διαδικασίας; Μήπως επίκεινται πρόωρες εκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι μόνο δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών, αλλά αντιθέτως η συζήτηση αυτών των τεχνικών θεμάτων είναι επίκαιρη, επειδή ακριβώς το Υπουργείο Εσωτερικών καταρτίζει νομοσχέδιο, το οποίο αναφέρεται σε τεχνικά ζητήματα της εκλογικής διαδικασίας. Ενόψει, λοιπόν, της ολοκλήρωσης αυτού του νομοσχεδίου, κρίναμε ότι έπρεπε να συζητήσουμε ορισμένα θέματα, σε μία πρώτη φάση, σ' αυτό το όργανο. Πρέπει να σας πω ότι η ολοκλήρωση αυτών των τεχνικών διαδικασιών, απαιτεί κάποιο χρονικό διάστημα, πράγμα το οποίο οδηγεί στο τελείως αντίθετο από το δικό σας συμπέρασμα: ότι οι εκλογές όχι μόνο δεν θα γίνουν τώρα, αλλά είναι βέβαιο ότι θα γίνουν τότε, το 2000, που η παρούσα κυβέρνηση ολοκληρώνει τη θητεία της. Μέχρι τις εκλογές του 2000 θα έχουμε πετύχει και την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών που ήδη ξεκινούν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χρονοδιάγραμμα υπάρχει; Πότε θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο ο κ. Παπαδόπουλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Μέσα στους επόμενους μήνες, μέχρι το καλοκαίρι.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι έγινε εκτίμηση της επικαιρότητας. Η επικαιρότητα περιλαμβάνει τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, περιλαμβάνει την οικονομία. Έγινε κάποια αναφορά σε αυτά από τον Πρωθυπουργό ή τα άλλα μέλη που πήραν μέρος στη συνεδρίαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να πω ότι έγινε μία συνοπτική αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις. Διαπιστώσαμε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αδυναμία να αποσαφηνίσει τον ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό της. Φαίνεται πως θα συνεχίσει να αδυνατεί να εκπέμψει ένα συγκεκριμένο προγραμματικό λόγο. Με αυτή την έννοια η ρευστότητα στην πλευρά εκείνη του πολιτικού φάσματος, πιστεύουμε ότι θα συντηρηθεί. Θεωρούμε πως η προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση για να ανταποκριθεί στο ρόλο της δεν πρέπει να αποδυναμωθεί, να υπονομευθεί από την επικέντρωση του δημόσιου συμφέροντος σε πολιτικές εξελίξεις σ' ένα συγκεκριμένο κόμμα ή όσον αφορά διεργασίες οι οποίες, τουλάχιστον με τα όσα εσείς μεταφέρετε στην κοινή γνώμη, φαίνεται πως είναι σε εξέλιξη. Εμείς και πάλι επαναλάβαμε το σταθερό προσανατολισμό μας, να προσεγγίσουμε θετικά τα θέματα, να αντιμετωπίσουμε δηλαδή τα προβλήματα της χώρας. Αυτό είναι το καθήκον μας. Χωρίς περισπασμούς, χωρίς ετεροπροσδιορισμούς από τις εξελίξεις σε άλλα πολιτικά κόμματα. Επίσης, η πολιτική την οποία ακολουθούμε στο χώρο της οικονομίας, ιδιαιτέρως για την υποστήριξη της ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος είναι αποτελεσματική. Φαίνεται ότι και η σύναψη του δανείου, στην οποία προχωρούμε γίνεται με όρους τέτοιους που αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη που τρέφουν οι ξένοι Οίκοι στην ελληνική οικονομία στην ανθεκτικότητα και την ικανότητά της. Ολα αυτά είναι σημεία τα οποία αποτελούν αψευδείς μάρτυρες για την ορθότητα των χειρισμών που έχουμε κάνει για τα θέματα αυτά, μέχρι τώρα.

ΦΙΛΗΣ: Χθες, η ολομέλεια του Αρείου Πάγου έλαβε κάποιες αποφάσεις, οι οποίες αφορούν και δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού, του κ. Γιαννόπουλου, αλλά και ευρύτερες διατάξεις που εφαρμόζονται και αναφέρομαι στους τακτικούς κοινοβουλευτικούς ελέγχους δικαστικών αποφάσεων. Υπάρχει κάποιο σχόλιο εκ μέρους της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να μην κάνω σχόλιο για αποφάσεις που λαμβάνει η ολομέλεια των δικαστών του Αρείου Πάγου. Απλά, θα παραμείνω σε μία θέση, που έχω διατυπώσει και άλλες φορές. Ασφαλώς, υπάρχει διάκριση εξουσιών. Ασφαλώς, ο καθένας ασκεί την αρμοδιότητα για το δικό του χώρο και δεν πρέπει να υπάρχει ούτε αλληλοεπικάλυψη, ούτε εισχώρηση στα εσωτερικά της λειτουργίας ή της εξουσίας που διαθέτει ένα Σώμα, προκειμένου να αντιμετωπίζει τα θέματα που του έχουν ανατεθεί. Αυτά είναι σαφή. Είναι οριοθετημένα και δεν πρέπει να αποτελούν πηγές δημιουργίας προβλημάτων.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, η πρακτική του κοινοβουλευτικού ελέγχου των δικαστικών αποφάσεων θα συνεχιστεί στη Βουλή;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Φίλη, ήμουν πάρα πολύ σαφής. Η διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου είναι μία διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής. Είναι μία διαδικασία που έχει προσδιορισμένο συνταγματικό και θεσμικό πλαίσιο και δεν πρόκειται να συρρικνωθεί. Αλλά δεν πρόκειται να αποτελέσει και διαδικασία επιβολής θέσεων ή απόψεων σε μία αυτόνομη εξουσία, όπως είναι η Δικαστική.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Κύριε Υπουργέ, σε αυτή τη σημερινή πρωινή σύσκεψη μήπως συζητήθηκε και το θέμα του εργοστασίου της Φλώρινας;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε. Απλά, με βάση την απόφαση που λάβαμε στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, επαναβεβαιώσαμε τη θέση μας, επειδή συντηρείται ένα κλίμα αμφισβητήσεων και υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα. Η θέση μας, λέω, βεβαιώθηκε και επαναβεβαιώθηκε, γιατί η κατασκευή του εργοστασίου πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό. Γιατί, οι διαδικασίες που ακολουθήσαμε είναι διαφανείς, είναι άψογες. Είναι διαδικασίες, οι οποίες οδηγούν στην εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και την αναβάθμιση μιας παραμεθορίου περιοχής με την ίδρυση εκεί ενός εργοστασίου που και απασχόληση θα προσφέρει, αλλά θα συμβάλλει και στην αύξηση του τοπικού εισοδήματος. Αντιλαμβάνεστε πως οι κριτικές, οι οποίες διατυπώνονται γι' αυτή την επένδυση έχουν διάφορα κίνητρα, αφού συγκρούονται οικονομικά συμφέροντα. Αυτό που η Πολιτεία πρέπει να κάνει είναι να σταθμίζει κάθε φορά τα δεδομένα και να λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις της με βάση το εθνικό και δημόσιο συμφέρον. Και πάντοτε τις αποφάσεις αυτές τις λαμβάνουμε με αντικειμενικές, διαφανείς και ανεπίληπτες διαδικασίες, ώστε να μην επιτρέπουμε σε οποιονδήποτε να αμφισβητήσει όχι μόνον την ορθότητα των επιλογών μας, αλλά τον άψογο διαδικαστικά τρόπο με τον οποίο προβαίνουμε σε αυτές τις επιλογές. Υπάρχει απάντηση, σε σημερινό δημοσίευμα, από την ίδια την Επιχείρηση, τη ΔΕΗ. Πιστεύω ότι η απάντηση αυτή είναι αποκαλυπτική. Λυπούμαι γιατί συνεχίζεται αυτή η κριτική της επιλογής να προχωρήσουμε, το συντομότερο δυνατό, στην κατασκευή του εργοστασίου. Η καθυστέρηση, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, συνεπάγεται ένα δυσμενές οικονομικό αποτέλεσμα για τη ΔΕΗ, αφού θα πρέπει να καταβάλει ρήτρες, λόγω αυτής της καθυστέρησης. Πρέπει, το συντομότερο, να προχωρήσουμε στην κατασκευή του εργοστασίου. Είναι απαράδεκτο αυτή η επιλογή να βρίσκεται στο πεδίο των αντιπαραθέσεων, ως στοιχείο ενός παίγνιου. Δεν πρέπει, γιατί από πουθενά δεν προκύπτει τέτοιος λόγος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν διαφωνεί κανένας με την κατασκευή του εργοστασίου, αλλά διαφωνούν ως προς το τίμημα, το οποίο έχει διπλασιαστεί. Ο Πρωθυπουργός θα το συζητήσει στη Βουλή, την Τετάρτη, που έχει μία επίκαιρη ερώτηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι η απόφαση αυτή, την οποία λάβαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είναι αυθαίρετη. Στηρίζεται σε κάποια δεδομένα. Πρώτα και κύρια στη μελέτη, την οποία έκανε ο ανεξάρτητος εκτιμητής. Ο ανεξάρτητος εκτιμητής επελέγη με διαδικασίες, οι οποίες είναι πέραν οποιασδήποτε αμφισβήτησης με απόφαση κυβερνητικού οργάνου, της Κυβερνητικής Επιτροπής. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι το τίμημα το οποίο έχει συμφωνηθεί, όπως λέει και το πόρισμα του ανεξάρτητου αυτού Οίκου, είναι απολύτως εύλογο και ανταγωνιστικό. Ουδείς λόγος, λοιπόν, δικαιολογεί οποιαδήποτε κριτική επί του σημείου αυτού. Οσον αφορά τώρα το συγκεκριμένο θέμα, ασφαλώς, πάντοτε είμαστε στη διάθεση των ενδιαφερομένων, εφ' όσον θέτουν προς συζήτηση το συγκεκριμένο ζήτημα να δίνουμε τις ανάλογες απαντήσεις. Την Τετάρτη, στο πλαίσιο της "Ωρας του Πρωθυπουργού" ασφαλώς ο Πρωθυπουργός θα λάβει το λόγο και θα δώσει απαντήσεις σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να συζητηθεί αυτό το θέμα. Και γνωρίζω ότι επί του συγκεκριμένου θέματος έχουν καταθέσει ερωτήσεις ο κ. Τσοβόλας και ο κ. Κωνσταντόπουλος. Ο Πρωθυπουργός έχει κάθε λόγο, όπως και όλα τα μέλη της Κυβέρνησης, να συζητούμε θέματα για τα οποία είμαστε απόλυτα πεισμένοι για την ορθότητα των επιλογών μας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Εντάξατε στη συντήρηση και στη συγκεκριμενοποίηση αυτού του θέματος τη σύγκρουση οικονομικών συμφερόντων. Το ερώτημά μου είναι, εάν θεωρείτε εκδότες που έχουν διαφορετική άποψη από την Κυβέρνηση, φερέφωνα συγκεκριμένων οργανωμένων συμφερόντων.

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω απόλυτα ότι οι εκδότες και οι δημοσιογράφοι έχουν υποχρέωση να προσφέρουν ενημέρωση στον Ελληνικό Λαό. Και ενημέρωση προσφέρουν όταν παραθέτουν όλες τις απόψεις, όλες τις εκδοχές, οι οποίες είναι στη διάθεσή τους, προκειμένου και ο Ελληνικός Λαός να γνωρίζει όλες τις παραμέτρους και τις διαστάσεις επί ενός συγκεκριμένου ζητήματος. Από εκεί και πέρα, επειδή ακριβώς δεν αντιλαμβανόμαστε, ως Κυβέρνηση, το λόγο για τον οποίο συντηρείται αυτή η επίθεση, η κριτική στάση απέναντι στις επιλογές της Κυβέρνησης λογικό είναι να υποθέσει κανείς -κι εμείς αυτό κάνουμε- ότι λόγοι συμφερόντων είναι αυτοί οι οποίοι υποκινούν σε μία διαρκή αναζωπύρωση αυτή τη συζήτηση για ένα θέμα το οποίο πρέπει, το συντομότερο δυνατό, να κλείσει. Ηδη, η καθυστέρηση των αρκετών μηνών είναι μεγάλη κι έχει επιβαρύνει με αρκετά δις δραχμές τη ΔΕΗ.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Σήμερα αποκαλύπτεται ότι οι ίδιες εταιρείες στην Τουρκία, μάλιστα σε μια περιοχή πιο δύσκολη από τη Φλώρινα, κατέθεσαν μια αισθητά κατώτερη προσφορά για την κατασκευή, όχι απλώς ίδιου έργου, αλλά μεγαλύτερου. Αυτό το στοιχείο το είχε υπόψη του το Υπουργικό Συμβούλιο όταν αποφάσιζε προ 10 ημερών;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε την απάντηση που έχει εκδώσει, σήμερα, η ΔΕΗ για το συγκεκριμένο θέμα; Την έχετε υπόψη σας;

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Οχι, δεν την έχω υπόψη μου.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι για το θέμα αυτό απαντά με λεπτομέρειες η ΔΕΗ. Το δελτίο Τύπου είναι στη διάθεσή σας.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Εγώ ρωτώ για το Υπουργικό Συμβούλιο, για το συγκεκριμένο θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα γι αυτό, ακριβώς. Και πρέπει να σας πω ότι η απάντηση που δίνεται στο συγκεκριμένο θέμα είναι απολύτως επιβεβαιωτική της ορθότητας των επιλογών που έχουμε κάνει. Αναφέρεται ως αιτία για την άσκηση κριτικής, το ό,τι στην Τουρκία οι τιμές για έναν σταθμό, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης και θα κατασκευαστεί μέσα από διαδικασίες διαγωνισμού και όχι διαπραγμάτευσης των όρων της σύμβασης με συγκεκριμένο κατασκευαστή, όπως προβλεπόταν στη δική μας περίπτωση, είναι τιμές οι οποίες, κατ' αυτούς που διατυπώνουν αυτή την κριτική, οδηγούν σε χαμηλότερο τίμημα. Ομως τους διαφεύγει -και υπάρχει απάντηση της ΔΕΗ επί όλων αυτών των σημείων-ότι πολλοί είναι οι παράγοντες εκείνοι οι οποίοι πρέπει να συνεκτιμηθούν για να βγάλουμε τελικό συμπέρασμα. Πρώτα απ' όλα στην Τουρκία είναι τέσσερις μονάδες των 350 ΜW η καθεμία, δηλαδή, συνολικής ισχύος 1400 ΜW. Ο αριθμός των μονάδων και η μεταξύ τους ομοιότητα δημιουργεί μεγάλες οικονομίες, από πλευράς σχεδίασης, βιομηχανοποίησης, κατασκευής και κατά συνέπεια προσφοράς. Εκτιμάται ότι εξ αυτού και μόνο, του λόγου, η εξοικονόμηση είναι της τάξης του 25%. Δεύτερον, δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι το κόστος των εργατικών, της βιομηχανοποίησης, της ανέγερσης, των έργων πολιτικού μηχανικού στην Τουρκία είναι σημαντικά μικρότερο από τα αντίστοιχα ποσά στη δική μας χώρα. Η εκτιμούμενη εξοικονόμηση για το συγκεκριμένο κριτήριο είναι της τάξης του 20%. Υπάρχουν, επίσης, άλλα θέματα, που έχουν σχέση με τις προδιαγραφές. Εκτιμάται, δηλαδή, ότι οι τέσσερις μονάδες, δεν έχουν τις προδιαγραφές, τις οποίες έχουμε επιλέξει εμείς, για το εργοστάσιο της Φλώρινας. Οπως είναι, για παράδειγμα, ο "υπερκρίσιμος λέβητας" που, κατά την εκτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή της LAHMEYER, επιβαρύνει το κόστος κατά 10%, στη δική μας περίπτωση. Λέβητας που δεν προβλέπεται στην κατασκευή του εργοστασίου της Τουρκίας. Δεν είναι, επίσης, δυνατόν να αγνοήσουμε το ότι εμείς επιλέξαμε την περιοχή Αχλάδας-Μελίτης και όχι το Αμύνταιο και για λόγους περιβαλλοντικούς, επειδή είναι πολύ επιβαρημένη η περιοχή στο Αμύνταιο. Και πρέπει να πω ότι σε σύγκριση με τις μονάδες της Τουρκίας, στις οποίες αναφέρεται ο διατυπώνων αυτόν τον ισχυρισμό, υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά. Η δηλωθείσα προσφορά για την κατασκευή εργοστασίου στην Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις περιβαλλοντικών όρων που ισχύουν για χώρες-μέλη της Ε.Ε., όπως είναι η δική μας. Πως το παραβλέπετε αυτό; Και προκύπτει, εξ αυτού του λόγου, μια εξοικονόμηση της τάξης του 8%, όπως υπολογίζεται. Εάν λοιπόν, τα συνεκτιμήσετε όλα αυτά θα δείτε ότι, τελικά, το τίμημα το οποίο συμφωνήθηκε στην Ελλάδα είναι μικρότερο, περίπου, κατά 7% -μέσω όλων αυτών των υπολογισμών καταλήγει κανείς σ' αυτό το συμπέρασμα- από το τίμημα το οποίο έχει συμφωνηθεί για την κατασκευή των τεσσάρων μονάδων στην Τουρκία. Αρα, λοιπόν, υπάρχουν αναλυτικές απαντήσεις, σημείο προς σημείο, για όλα αυτά τα θέματα τις οποίες δεν πρέπει να αγνοήσουμε. Επαναλαμβάνω ότι αν πραγματικά υπάρχει κάποιος λόγος, ο οποίος αφορά το δημόσιο συμφέρον, τη διαφάνεια ή την αξία της επένδυσης, ασφαλώς έχει θέση και η συζήτηση. Δεν πρέπει, όμως, η συζήτηση αυτή να συντηρείται για λόγους εντυπώσεων και μόνο.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Και το Υπουργικό Συμβούλιο και ο εκτιμητής γνώριζαν τι ακριβώς συμβαίνει με την προσφορά για το έργο αυτό στην Τουρκία;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν συζητήθηκε το θέμα αυτό στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως δεν συζητήθηκε το σύνολο των φακέλων που υπάρχουν για το συγκεκριμένο έργο. Αυτό θα ήταν και αδύνατο, αλλά και πολιτικά -θα μου επιτρέψετε να πω- ανορθόδοξο. Συζητήσαμε τα κεντρικά σημεία αυτής της επιλογής που έχουμε κάνει εδώ και αρκετό καιρό, στο πλαίσιο συμφωνίας που έχουμε με τη Ρωσία, για την κατασκευή του εργοστασίου αυτού στη Φλώρινα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ο εκτιμητής το γνώριζε κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορώ να γίνω εκπρόσωπος του εκτιμητή.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ο αρμόδιος Υπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω ποιος γνωρίζει τι. Δεν είναι δυνατό να ζητάτε, αυτή την ώρα, να γνωρίζω τις χιλιάδες σελίδες που περιέχει αυτός ο φάκελος ή να γνωρίζω τι γνωρίζει οποιοσδήποτε άλλος, όσον αφορά το περιεχόμενο του φακέλου.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Είναι δυνατόν να μην συζητήθηκε, να μην ενημερώθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο ή να μην ενημερώθηκε ο εκτιμητής γι αυτό το στοιχείο, όταν έχει ξεσηκωθεί τόσος θόρυβος τους τελευταίους μήνες, τόσες συζητήσεις...

ΡΕΠΠΑΣ: Αποδεικνύεται ότι το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής μας. Γιατί η επένδυση στην Τουρκία, την οποία παρουσιάζουν ως επένδυση με καλύτερους όρους από τους δικούς μας, δεν είναι έτσι. Είναι επένδυση η οποία γίνεται με υψηλότερο τίμημα, τηρουμένων των αναλογιών. Αλλωστε, ο ανεξάρτητος εκτιμητής, ο γερμανικός Οίκος, ο οποίος διατύπωσε το γνωστό πόρισμα, είναι γνωστός, αξιόπιστος και έγκυρος. Πώς το παρακάμπτετε αυτό; Πώς αγνοείτε ότι αναθέσαμε σε έναν Οίκο, ο οποίος έχει διεθνή αναγνώριση, να μας κάνει τη δική του πρόταση για το τίμημα και ο Οίκος αυτός, ακολουθώντας δύο μεθόδους και αναλυτική και συγκριτική, κατέληξε στο ότι το τίμημα είναι εύλογο και ανταγωνιστικό και μάλιστα είναι μικρότερο σε ποσοστό 5% ή 6%, αναλόγως αν το κρίνεις με την αναλυτική ή τη συγκριτική μέθοδο, από το τίμημα το οποίο θα μπορούσε να είχε συμφωνήσει η ΔΕΗ.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή το είπατε τρεις φορές: Μπορεί, δηλαδή, να αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω το τίμημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Και επειδή, ακριβώς, δεν θα γίνει αυτό, σας καλώ να επαινέσετε την πολιτική της ΔΕΗ και της Κυβέρνησης, που εξασφάλισε αυτή την οικονομία του 5% ή 6%. Γιατί, λοιπόν, δεν το κάνετε;

ΦΙΛΗΣ: Δεν είναι δουλειά μας, κύριε Υπουργέ, να επαινούμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Το ξέρω ότι δεν το κάνετε. Το ξέρω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εξήντα δις πάνω πήγε. Κι άλλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα για όλους αυτούς τους ισχυρισμούς, επιλέξαμε κι εμείς αυτή τη διαφανή διαδικασία, προκειμένου να δοθούν αποστομωτικές απαντήσεις. Δόθηκαν, δίδονται και θα δίδονται, κάθε φορά που προκαλούμεθα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή μιλούμε για τεράστια ποσά, όπως δημοσίευσε χθες και το "ΠΟΝΤΙΚΙ", εδώ φαίνεται ότι τελικά το κόστος της Φλώρινας θα φτάσει στα 220 έως 230 δις δραχμές. Δηλαδή, πάμε σε μια προσφορά διπλάσια. Είναι λογικό έστω κι αν υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που διαφοροποιούν το κόστος της κατασκευής από τη μια στην άλλη χώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί θα πρέπει να μην προχωρήσει αυτή η επένδυση, η οποία έγινε με βάση συγκεκριμένη συμφωνία. Δεν πρέπει να σας διαφεύγει ότι υποχρεώθηκε η ΔΕΗ να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης με συγκεκριμένο κατασκευαστή. Δεν της επιτράπηκε να κάνει διαγωνισμό. Αυτό, εκ των πραγμάτων, ορίζει -αν θέλετε- και έναν περιορισμό των κινήσεων που είχε η ΔΕΗ. Αλλά, αυτή ήταν η συμφωνία που είχε κάνει η χώρα μας για την εισαγωγή του φυσικού αερίου και πρέπει να τιμήσουμε τη συμφωνία που έχουμε κάνει.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν θα μπορούσαν να επαναδιαπραγματευθούν το ακριβές τίμημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό θα μπορούσε, πρώτον, να γίνει εφόσον συμφωνούν και οι δύο πλευρές. Δεύτερον, θα μπορούσε να επιδιώξει να το επιτύχει αυτό η μια πλευρά, αν πραγματικά καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι το τίμημα, το οποίο συμφωνήσαμε, δεν ήταν εύλογο και ανταγωνιστικό. Εδώ, προκύπτει από την Εκθεση της LAHMEYER ότι το τίμημα ήταν εύλογο και ανταγωνιστικό. Αρα, πρέπει να προχωρήσει η επένδυση, το συντομότερο δυνατό. Αρκετά επιβαρύνθηκε η ΔΕΗ με τις ρήτρες, τις οποίες υποχρεώνεται να πληρώνει.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Γιατί η Κυβέρνηση εξακολουθεί να εμμένει στην άποψη της μονομερούς επικύρωσης αυτής της σύμβασης, καθώς μας είπατε προηγουμένως ότι για ένα τόσο σημαντικό θέμα, που άπτεται οικονομικών συμφερόντων, δεν πέρασε από τη Βουλή,, όπως αρχικώς είχε πει η Κυβέρνηση. Και το Υπουργικό Συμβούλιο μας είπατε ότι δεν είχε γνώση...

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει κατ' επανάληψη σ' αυτά τα ερωτήματα. Και μάλιστα επικαλέστηκα δηλώσεις πολιτικών παραγόντων, της περιόδου εκείνης του Απριλίου '97και του Ιουλίου '97, οι οποίοι σε όλους τους τόνους έλεγαν τότε "ότι δεν πρέπει μια τέτοια σύμβαση να συζητηθεί στη Βουλή, γιατί η Βουλή δεν μπορεί να γίνει πλυντήριο απάτης" ή "δεν πρέπει να γίνει κολυμβήθρα του Συλωάμ", όπως είπε κάποιος άλλος ή "δεν πρέπει να νομιμοποιεί αυθαιρεσίες", όπως είπε κάποιος τρίτος. Τώρα, όλοι αυτοί οι οποίοι εκείνα ισχυρίζονταν, έρχονται και ζητούν να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή. Αυτό δεν προβλεπόταν από την αρχή.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Τώρα μας λέτε ότι ούτε το Υπουργικό Συμβούλιο είχε υπόψη του, βασικά στοιχεία αυτής της σύμβασης.

ΡΕΠΠΑΣ: Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν ήταν ο διαπραγματευτής με την άλλη πλευρά, προκειμένου να καταρτίσει μια σύμβαση. Ηταν η ΔΕΗ.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Δεν εποπτεύει τη ΔΕΗ το αρμόδιο Υπουργείο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ΔΕΗ κλήθηκε να διαπραγματευτεί τους όρους της σύμβασης με συγκεκριμένο κατασκευαστή. Το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά. Και η ΔΕΗ, όπως αποδεικνύεται από την έκθεση LAHMAYER, έκανε το καλύτερο δυνατό, αφού εξασφάλισε τίμημα εύλογο και ανταγωνιστικό. Μικρότερο κατά 5% με 6% από αυτό που θα μπορούσε να προκύψει για να θεωρείται επίσης θεμιτό.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Χωρίς να έχει υπόψη της τα συγκριτικά στοιχεία όμως;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα είχε υπόψη της όλα αυτά τα στοιχεία. Αλλωστε, οι φάκελοι είναι τόμοι ολόκληροι. Είναι έντεκα (11) τόμοι, οι φάκελοι της σύμβασης.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Τα είχε υπόψη της τα στοιχεία αυτά δηλαδή!

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, η συζήτηση για το εργοστάσιο στην Τουρκία έγινε πολύ μετά. Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι η LAHMAYER έχει κάνει μελέτη, έλεγχο, προκειμένου να καταλήξει σε ένα πόρισμα. Και από το πόρισμα αυτό βγαίνει το συμπέρασμα στο οποίο αναφερθήκαμε πολλές φορές. Και σήμερα, μόλις πριν, μιλήσαμε γι' αυτό.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Είπατε νωρίτερα ότι είναι λογικό να υποθέσει η Κυβέρνηση ότι λόγοι συμφερόντων συντηρούν το θέμα. Καταλογίζετε, δηλαδή, στους εκδότες και στις εφημερίδες ότι εκπροσωπούν συμφέροντα και γι' αυτό υποκινούν και συντηρούν το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ισχύει η απάντηση που έδωσα στον κ. Μούρτζη. Απάντησα στον κ. Μούρτζη για το ίδιο θέμα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ευθέως θέλω να μου απαντήσετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Ευθέως απάντησα. Μου κάνει εντύπωση.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Επειδή δεν θεωρώ ότι απαντήσατε ευθέως, θα ήθελα να δώσετε μία σαφή απάντηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι οι εκδότες και οι δημοσιογράφοι έχουν υποχρέωση να ενημερώνουν την Κοινή Γνώμη. Να παραθέτουν όλες τις απόψεις οι οποίες υπάρχουν για ένα συγκεκριμένο θέμα. Ολες τις εκδοχές. Αυτό είναι η ενημέρωση. Από εκεί και πέρα αν κάποιοι συντηρούν αυτό το θέμα, βεβαίως είναι υποχρεωμένοι οι λειτουργοί των Μέσων Ενημέρωσης, το θέμα αυτό να το φωτίζουν από όλες τις πλευρές.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Μα το φωτίζουν, αφού τροφοδοτούν με νέα στοιχεία την ενημέρωση, τα οποία, όπως είπατε πριν, δεν ήταν σε γνώση ούτε του Υπουργικού Συμβουλίου, ούτε του εκτιμητή, ούτε καν του αρμόδιου Υπουργείου.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τα γεννούν οι δημοσιογράφοι τα στοιχεία αυτά. Εσείς παίρνετε μία πρώτη ύλη, προκειμένου να τη διαχειριστείτε για να αναδείξετε τα θέματα της επικαιρότητας. Εγώ λέω για εκείνους οι οποίοι δημιουργούν την πρώτη ύλη, με την κακόπιστη στάση τους. Και λογικό είναι αυτούς να τους αναζητήσει κανείς στο χώρο των οικονομικών συμφερόντων. Που αλλού;

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Να γυρίσουμε λίγο στην αρχή αυτού του θέματος, επί της ουσίας. Ο Πρωθυπουργός σήμερα έκανε κάποια τοποθέτηση επ' αυτού; Αναφέρθηκε καθόλου σ' αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε ποιό θέμα;

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στο θέμα του εργοστασίου της Φλώρινας.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα που εισηγηθήκατε εσείς για την πολιτική στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αφορά την επικοινωνιακή σας πολιτική;

ΡΕΠΠΑΣ: Αφορά την πολιτική που ακολουθούμε στον τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με τις διαδικασίες για την εγκαθίδρυση νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Δεν μιλήσατε καθόλου για την προβολή του κυβερνητικού έργου;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συζήτηση αυτή, άλλωστε, μετά την εισήγησή μου, λόγω χρόνου δεν ήταν δυνατό να ολοκληρωθεί. Θα γίνει σε μια επόμενη φάση με τις παρεμβάσεις των συντρόφων, στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας και της Κυβερνητικής Επιτροπής.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απαντήσατε. Μιλήσατε για το πώς θα προβάλετε το κυβερνητικό έργο;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα. Είπα ότι αφορούσε την πολιτική μας στο χώρο των Μ.Μ.Ε. Αλλωστε, δεν έγινε συζήτηση, λόγω περιορισμένου χρόνου.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μία ευθεία ερώτηση: επειδή κάνατε γενική αναφορά, προφανώς αναφερθήκατε και στα τεκταινόμενα στη Νέα Δημοκρατία.

ΡΕΠΠΑΣ: Εισαγωγικά και πολύ σύντομα. Δεν έγινε εκτεταμένη συζήτηση.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει εκτίμηση σε σας, δηλαδή στην Κυβέρνηση και στο κόμμα σας, ότι σήμερα δημιουργούνται συνθήκες τέτοιες για τη συγκρότηση καινούργιου πολιτικού φορέα στο χώρο της δεξιάς;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι που δεν μας απασχολεί. Σας είπα ότι εμείς θέλουμε θετικά να προσεγγίζουμε τα θέματα. Γνωρίζουμε ποιο είναι το βάρος το οποίο πρέπει να σηκώσουμε ως Κυβέρνηση. Θέλουμε να επιτύχουμε στο έργο μας. Αυτό μας ενδιαφέρει. Από εκεί και πέρα η ρευστότητα που υπάρχει στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας είναι άγνωστο πού μπορεί να οδηγήσει. Πολλές εκτιμήσεις μπορεί να γίνουν. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην ετεροπροσδιοριστούμε. Δεν θέλουμε να αποσπάσει την προσοχή μας ή το ενδιαφέρον μας η ενασχόλησή μας με τις ανακατατάξεις, οι οποίες μπορεί να υπάρξουν σε ένα άλλο πολιτικό κόμμα. Είμαστε αφοσιωμένοι στο κυβερνητικό έργο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θα είσαστε ευτυχείς.

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν ασχολείσαι με ένα τόσο πλούσιο κυβερνητικό έργο πάντα είσαι ευτυχής.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Κύριε Υπουργέ, ο Αμερικανός Υπουργός Γκρόσμαν έκανε χθες μία δήλωση, ότι η κατάσταση στο Αιγαίο είναι πολύ επικίνδυνη. Δεν ενοχλείται η Κυβέρνηση από αυτή τη δήλωση, όταν μάλιστα κάποιοι λένε ότι είμαστε σε μια περίοδο που τώρα φτιάχνονται τα τουριστικά πακέτα του καλοκαιριού;

ΡΕΠΠΑΣ: Κατά καιρούς γίνονται διάφορες δηλώσεις, οι οποίες έχουν και ένα χαρακτήρα κινδυνολογίας. Γνωρίζετε πολύ καλά, μια και αναφερθήκατε στα θέματα Τουρισμού, ότι το καλοκαίρι τα ελληνικά νησιά είναι παραδεισένια. Δεν νομίζω ότι κάποιος θα αποτραπεί από τέτοιες κινδυνολογίες να επισκεφθεί τα νησιά. Εχω τη γνώμη, όμως, ότι υπάρχει ένα θέμα. Και το θέμα αυτό αφορά αμέσως τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Αν υπάρχει κίνδυνος στο Αιγαίο, ο κίνδυνος αυτός προκύπτει από την άτακτη στρατιωτική δράση της Τουρκίας ή τη συμπεριφορά της, η οποία συντηρεί την ένταση στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Ο κ. Γκρόσμαν και όλοι οι αξιωματούχοι οι οποίοι ενδιαφέρονται για την αντιμετώπιση αυτών των ενδεχόμενων κινδύνων, μπορούν με θετικό τρόπο να παρέμβουν και να αναζητήσουν τη λύση εκεί που υπάρχει το πρόβλημα.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εμμέσως δέχεστε και εσείς ότι υπάρχει πρόβλημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα πρόβλημα. Απλώς λέω ότι υπάρχει ένα θέμα, όταν αναπτύσσεται άτακτη στρατιωτική δράση από την Τουρκία.

ΦΙΛΗΣ: Χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο στο νοσοκομείο. Πρόκειται να τον επισκεφθεί και ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έστειλε τηλεγράφημα στον Μακαριότατο με τις ευχές του για γρήγορη ανάρρωση. Επίσης, ο Υπουργός Παιδείας κ. Αρσένης μετέφερε τις ευχές του Πρωθυπουργού και το ενδιαφέρον του και μας ενημέρωσε για την κατάσταση της υγείας του Μακαριότατου. Είναι κρίσιμη η κατάσταση. Ελπίζουμε να ξεπεράσει γρήγορα αυτή τη δοκιμασία.

Σας ευχαριστώ. Καλό τριήμερο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05a run on Friday, 27 February 1998 - 16:10:01 UTC