Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-12-01

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Τρίτη 01. 12. 98 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ελπίδες για την αναστολή της απεργίας των τελεωνειακών που έχει παραλύσει τη χώρα, διαφάνηκαν στην κρίσιμη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εργασίας με αντιπροσωπεία των τελωνειακών και εφοριακών υπαλλήλων. Στη διάρκεια της συνάντησης που διεξήχθη σε καλό κλίμα, ο κ. Παπαϊωάννου παρουσίασε βελτιωμένες προτάσεις, σχετικά με τη συγχώνευση του ταμείου αρωγής των απεργών, στο πλαίσιο του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Μετά τη συνάντηση οι εφοριακοί ανακοίνωσαν ότι δεν θα πραγματοποιήσουν την 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει, ενώ απόψε θα συνέλθει το Γενικό Συμβούλιο των τελωνειακών για να αποφασίσει σχετικά με την πορεία του κλάδου. Απόψε αναμένεται και η απόφαση του πρωτοδικείου της Αθήνας, επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία. Στο μεταξύ, παρατηρείται σχεδόν πλήρης ανεπάρκεια καυσίμων καθώς στα περισσότερα βενζινάδικα έχει αναρτηθεί η αυτοσχέδια ταμπέλα "Βενζίνη Τέλος", ενώ στα ελάχιστα που έχουν ακόμη αποθέματα παρατηρούνται τεράστιες ουρές. Ουρές χιλιομέτρων και εκνευρισμός επικρατούν στους μεθοριακούς σταθμούς της χώρας, καθώς εκατοντάδες οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων βρίσκονται εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να εισέλθουν στην Ελλάδα.

Ο απεργιακός πυρετός δεν σταματά εδώ καθώς μετ'εμποδίων κινούνται σήμερα τα τρένα του ΟΣΕ λόγω στάσεων εργασίας των εργαζομένων, ενώ από αύριο μέχρι και την Παρασκευή τα τρένα θα ακινητοποιηθούν, καθώς οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι έχουν εξαγγείλει επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες. Για χαρακτηριστικό παράδειγμα σπατάλης και κακοδιαχείρισης, έκανε λόγο η ΝΔ σχετικά με το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ. Μικροπροβλήματα ενδέχεται να σημειωθούν αύριο και στα αεροδρόμια εξαιτίας των δύο τετράωρων στάσεων εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Ενταση επικρατεί και στο χώρο της παιδείας, καθώς πολλά σχολεία τελούν υπό κατάληψη, ενώ κλειστή παρέμεινε για αρκετές ώρες η εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας, επειδή περίπου 80 μαθητές του πολυκλαδικού λυκείου είχαν καταλάβει το οδόστρωμα και είχαν μετατρέψει την εθνική σε γήπεδο ποδοσφαίρου. Στη Θεσσαλονίκη σοβαρές ζημιές προξένησαν άγνωστοι σε υπό κατάληψη σχολικό συγκρότημα, ενώ ένας νεαρός συνελήφθη για κλοπή και ένας αναζητείται για εμπρησμό στο ίδιο συγκρότημα. Οι μαθητές αποφάσισαν να κάνουν δημοψήφισμα για να εκφράσουν την άποψή τους στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις του υπουργού Παιδείας. Τέλος, υπολειτουργούν σήμερα και αύριο τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λόγω της 48ωρης απεργίας των γιατρών που διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών τους.

Χωρίς αναταράξεις και εντάσεις δεν γίνονται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην παρατήρηση του προέδρου της Δημοκρατίας ότι ο Δεκέμβριος είναι δύσκολος μήνας. Οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν και αποδίδουν και θα τρέξουν μέσα στο 1999, πρόσθεσε ο κ. Σημίτης. Οι δύο ανώτατοι πολιτειακοί παράγοντες είχαν συνάντηση μιας ώρας, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Σημίτης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα εσωτερικά και εξωτερικά θέματα της χώρας. Ο κ. Σημίτης είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών Αλέκο Παπαδόπουλο και τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, ενώ αύριο θα επισκεφθεί την Αθήνα ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Αυστριακός καγκελάριος Βίκτορ Κλίμα για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Βιέννης.

Σπίτια με τη μέθοδο της χρονομίσθωσης και χωρίς προκαταβολή, θα μπορούν να αποκτούν από την ερχόμενη άνοιξη οι δικαιούχοι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, το Μάρτιο θα κατατεθεί στη βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, βάσει του οποίου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που καταβάλουν την ειδική εισφορά υπέρ του ΟΕΚ, θα μπορούν να αποκτούν κατοικία πληρώνοντας μηνιαίες δόσεις με τη μορφή ενοικίου και μετά την παρέλευση ορισμένου χρονικού διαστήματος η κατοικία θα περιέρχεται στην κυριότητά τους. Οσοι το επιθυμούν μπορούν να εξοφλούν εφάπαξ ανά πάσα στιγμή το υπόλοιπο του χρέους τους, ώστε η κατοικία να περιέρχεται νωρίτερα στα χέρια τους.

Την πολύ αισιόδοξη εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους, αρκετά κάτω από τις αρχικές προβλέψεις, διατύπωσε για πρώτη φορά η κυβέρνηση, διά στόματος του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ, ο υφυπουργός ανάπτυξης εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους θα πέσει αρκετά κάτω από το 4%, ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν γύρω στο 4,4 με 4,5%. Ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τις προσπάθειες του υπουργείου Ανάπτυξης για πάγωμα ή για μειώσεις τιμών σε βασικά είδη αγαθών και υπηρεσιών με την υποστήριξη επιχειρηματιών και άλλων εμπλεκομένων φορεών. Υπογράμμισε δε ότι τα οφέλη από τις συμφωνίες αυτές θα φανούν περισσότερο στο μεσομακροπρόθεσμο μέλλον, καθώς θα δημιουργείται αντιπληθωριστική ψυχολογία.

Αγονος για δεύτερη φορά, κηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την αγορά του 67% των μετοχών των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών, αφού η κοινοπραξία των εταιριών Σαρέσκο - Παπαέλληνας - Σαράντης που είχε πλειοδοτήσει δεν κατέβαλε το τίμημα εξαγοράς, με υπαιτιότητα της γαλλικής εταιρίας. Μετά τη λήξη της προθεσμίας για την καταβολή του τιμήματος η Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών αποφάσισε να κηρύξει άγονο το διαγωνισμό και να δώσει εντολή για την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής ύψους 2 δισ. δρχ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά αλλαγή στο πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών της κυβέρνησης και ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν έστω με μικρή καθυστέρηση. Ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξει νέα πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πώληση των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών. Φιάσκο χαρακτήρισε η ΝΔ την υπόθεση πώλησης των ΚΑΕ και έκανε λόγο για ανεπάρκεια, αναποτελεσματικότητα και υποκρισία εκ μέρους της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε ότι δεν μπορεί να προωθήσει την πολιτική των αποκρατικοποιήσεων, όχι μόνο εξαιτίας εσφαλμένων χειρισμών αλλά γιατί δεν πιστεύει στην πολιτική αυτή.

Τα έξι εκατομμύρια ανθρώπων που μολύνθηκαν από το θανατηφόρο ιό του Εϊτζ, από τους οποίους οι μισοί είναι νεαρής ηλικίας, κατά τη διάρκεια του 1998, αποδεικνύουν ότι ο εφησυχασμός δεν ταιριάζει στη νεολαία, η οποία είναι το μέλλον της ανθρωπότητας. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι ειδικοί, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Εϊτζ. Οπως σε όλο τον κόσμο, έτσι και στη χώρα μας έγιναν εκδηλώσεις με σημαντικότερη αυτή που έγινε το πρωί στην Αθήνα, όπου βουλευτές όλων των κομμάτων, εκπρόσωποι της εκκλησίας, ηθοποιοί και υπουργός Υγείας συγκεντρώθηκαν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και έκαναν συμβολική πορεία, με τίτλο "Δρόμοι Ζωής", που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως την Παλαιά Βουλή. Ανακοινώσεις και μηνύματα εξέδωσαν κόμματα και φορείς, ενώ όλοι υποστηρίζουν ότι η καλύτερη πρόληψη στο Εϊτζ είναι η ενημέρωση.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσπάθεια να διατηρήσει τις ισορροπίες σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με τις δηλώσεις των κυρίων Τσοχατζόπουλου και Βενιζέλου και το ζήτημα της τιμωρίας του ΠΑΟΚ για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό, κατέβαλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Ρέππας, δήλωσε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται από την αθλητική δικαιοσύνη και το αρμόδιο υπουργείο. Ανέφερε επίσης, ότι επίκειται κατάθεση του νομοσχεδίου με το οποίο θα αντιμετωπίζονται θέματα που πλήττουν τον Αθλητισμό, αλλά, όπως δήλωσε, η κυβέρνηση μέχρι την έκδοση της απόφασης της αθλητικής δικαιοσύνης δεν θα κάνει καμιά δήλωση. Ωστόσο, ο κ. Ρέππας δέχθηκε και την άποψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας, τονίζοντας ότι υπάρχουν νοσηρά φαινόμενα στον Αθλητισμό, τα οποία, όμως, θα αντιμετωπιστούν.

Μέρα μεσημέρι απήγαγαν ιδιωτικό υπάλληλο στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Αθηνάς και αφού τον έβαλαν "σηκωτό" σε κλειστό φορτηγάκι πήραν την τσάντα με τέσσερα εκατομμύρια δρχ που επρόκειτο να καταθέσει σε τράπεζα και τον κράτησαν όμηρο περισσότερες από 10 ώρες. Το περιστατικό συνέβη χθες το μεσημέρι και θύμα είναι ο Σωτήριος Κόλλας, 32 ετών, ο οποίος υποστήριξε ότι οι δράστες ήταν δύο Αλβανοί και ένας Ελληνας και ότι τον αφησαν ελεύθερο σε ένα ακατοίκητο σπίτι στον Ασπρόπυργο. Από την αστυνομία γίνονται έρευνες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί περισσότερα στοιχεία.

Δύο κουκουλοφόροι, ο ένας εκ των οποίων κρατούσε όπλο, ακινητοποίησαν πελάτες, υπαλλήλους, αλλά και το φύλακα του υποκαταστήματος της Εμπορικής Τράπεζας στο Περιστέρι και αφού άρπαξαν 2,5 εκατομμύρια δρχ εξαφανίστηκαν με μηχανή. Σύμφωνα με την αστυνομία η μοτοσικλέτα πρέπει να ήταν κλεμμένη, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στην αξιοποίηση βιντεοταινίας στην οποία έχουν καταγραφεί οι σκηνές της ληστείας.

Την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης Διεθνών Τουριστικών Εκθέσεων, στην οποία μετέχουν εκθεσιακοί φορείς από 12 χώρες, ανέλαβε η HELEXPO-ΔΕΘ. Πρόεδρος της Ενωσης εξελέγη το στέλεχος της ΔΕΘ Κυριάκος Ποζρικίδης. Είναι η πρώτη φορά που η HELEXPO αναλαμβάνει την προεδρία διεθνούς οργανισμού. Κατά τη συνέλευση των μελών της Ενωσης αποφασίστηκε η επόμενη ετήσια συνέλευση να πραγματοποιηθεί στη Χαλκιδική στις 25 και 26 Ιουνίου 1999.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί η ΠΑΕ Παναθηναϊκός στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα σχετικά με τη διαιτησία του Κωνσταντινίδη, ο οποίος σφύριξε στο χθεσινό παιχνίδι των πρασίνων με την Ξάνθη. Κάνει λόγο για εντεταλμένη υπηρεσία του διαιτητή και για αλλοίωση αποτελέσματος, ενώ όπως τονίζει, περιμένει την άμεση επέμβαση της Πολιτείας για όσα συμβαίνουν στη διαιτησία.

Αναταραχή έχει προκαλέσει στο χώρο του ελληνικού μπάσκετ η απόφαση της ΦΙΜΠΑ για την κατάργηση των συνόρων στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, καθώς θα μπορούν να αγωνίζονται απεριόριστοι εξωκοινωτικοί αθλητές στις διεθνείς συναντήσεις. Στο μεταξύ, με δύο προβλήματα συνεχίζεται η προετοιμασία της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ, ενόψει του αγώνα με την αντίστοιχη της Βουλγαρίας, που θα γίνει αύριο στο Μπουργκάς. Τσακαλίδης και Γιαννούλης είναι τραυματίες και η συμμετοχή τους παραμένει αμφίβολη.

Η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε σήμερα ακόμα ένα τρόπαιο, καθώς επικράτησε με 2- 1 επί της Βάσκο Ντε Γκάμα, στο Τόκιο, για το Διηπειρωτικό κύπελλο. Η ισπανική ομάδα προηγήθηκε με αυτογκόλ του Νάζα στο 26ο λεπτό, για να ισοφαρίσει η πρωταθλήτρια Βραζιλίας στο 57' με το Ζουνίνιο. Τη νίκη στη "Βασίλισσα" χάρισε ο Ραούλ στο 83'.

Ενας αγώνας διαφορετικός από τους άλλους θα διεξαχθεί αύριο το βράδυ στο ΟΑΚΑ, καθώς Παναθηναϊκός και Παρτιζάν θα παίξουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς και συγκεκριμένα για να τιμηθεί η μνήμη των πεσόντων της Πολεμικής Αεροπορίας και τα έσοδα να διατεθούν για τα παιδιά αεροπόρων που έπεσαν κατά τη διάρκεια του καθήκοντος.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Πτωτική πορεία ακολούθησαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να υποχωρήσει κάτω απο τα επίπεδα των 2. 500 μονάδων. Εκλεισε στις 2. 470,09 μονάδες μειωμένος σε ποσοστό 1,66%. Αφορμή για την πτώση απετέλεσαν οι εξελίξεις στο θέμα της πώλησης των ΚΑΕ καθώς και η σημαντική υποχώρηση που παρουσίασαν στο άνοιγμά τους τα ευρωπαϊκά χρηματισήρια. Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε στα 69,4 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 1,21%, Λήζινγκ πτώση 2,88%, Ασφάλειες πτώση 1,60%, Επενδύσεις πτώση 2,71%, Κατασκευές πτώση 3,39%, Βιομηχανίες πτώση 1,99%, Διάφορες πτώση 2,11%, Συμμετοχών πτώση 2,41%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς υποχώρησε σε ποσοστό 1,46%.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλάζει ρότα η Τουρκία στο θέμα του Οτσαλάν, καθώς όλα δείχνουν οτι η Ιταλία δεν πρόκειται να τον απελάσει προκειμένου να δικασθεί για όσα του καταλογίζει η Αγκυρα. Εκκληση στη Ρώμη να δικάσει η ίδια τον κούρδο ηγέτη, εφόσον δεν πρόκειται να τον εκδώσει, απηύθυνε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, ώστε, όπως υποστήριξε, να μην μείνουν ατιμώρητα τα εγκλήματα του. Από την πλευρά του, ο ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ'Αλέμα σήμερα για πρώτη φορά αφότου συνελήφθη ο Οτσαλάν στη Ρώμη στις αρχές Νοεμβρίου, τον αποκάλεσε τρομοκράτη, δηλώνοντας οτι η κυβέρνησή του εργάζεται προς την κατεύθυνση να βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου για μία δίκαιη, όπως τη χαρακτήρισε, δίκη. Ο ίδιος ο Οτσαλάν σε συνέντευξη του σε ρωσική εφημερίδα, πρότεινε στη Ρώμη να αναλάβει πρωτοβουλία και να οργανώσει διεθνές διαιτητικό δικαστήριο για έναν ειρηνικό διακανονισμό Τουρκίας -Κούρδων σχετικά με το Κουρδικό. Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε και πάλι αδικαιολόγητες και αστήρικτες τις κατηγορίες που διατυπώνει η Τουρκία κατά της Ελλάδας, για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Οτσαλάν, υποστηρίζοντας οτι το Κουρδικό δεν είναι ένα διμερές ζήτημα, αλλά ένα εξόχως πολιτικό πρόβλημα.

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της Τουρκίας συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο, καθώς τα περισσότερα κόμματα δεν φαίνεται να συναινούν για το σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Τυπικά και σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, το κόμμα που έχει περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση, σύμφωνα με τις έδρες που έχει στη Βουλή, είναι το ισλαμικό Κόμμα της Αρετής, ενδεχόμενο όμως που δεν πρόκειται να δεχθούν με τίποτα οι στρατιωτικοί. Ενδεικτική ήταν άλλωστε και η χθεσινή ανακοίνωση του πανίσχυρου Γενικού Επιτελείου Στρατού, με αποδέκτη τον ισλαμιστή ηγέτη, Ρετσάϊ Κιουτάν ο οποίος είχε δηλώσει έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση, οτι ο στρατός θα επέμβει εάν κάποιοι πολιτικοί, δεν προσέχουν τι λένε!. Μπροστά όμως στην ανάληψη της εξουσίας και οι χειρότεροι εχθροί ξαναβαπτίζονται φίλοι. Την πρώτη τους χειραψία αντήλλαξαν ύστερα από ενάμισι χρόνο οι δύο "άσπονδοι φίλοι" Μεσούτ Γιλμάζ και Τανσού Τσιλέρ, τους οποίους η εφημερίδα Σαμπάχ, προτρέπει να συνεργασθούν για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού, μαζί με τον αντιπρόεδρο Μπουλέντ Ετσεβίτ και ένα άλλο κόμμα. Ο ίδιος ο Ετσεβίτ υπερασπίζεται την άποψη αυτή, προκειμένου να μείνουν εκτός νυμφώνος οι Ισλαμιστές.

Σφοδρή κακοκαιρία με θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το μηδέν, πλήττει τις τελευταίες ημέρες την Πολωνία. Από το δριμύ αυτό ψύχος, μέχρι στιγμής 66 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, στην πλειοψηφία τους άστεγοι. Ανάμεσα σε αυτούς ένας 15χρονος, ο οποίος αποκοιμήθηκε σε πάρκο μετά από χρήση ναρκωτικών, μία 77χρονη βρέθηκε καταγής στο δρόμο, ενώ ένας άνδρας πέθανε από το ψύχος σε δάσος κοντά στο Γκντάνσκ, αφού προηγουμένως είχε χάσει τις αισθήσεις του από χρήση αλκοόλ.

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο, στην επαρχία Γιουνάν στη νοτιοδυτική Κίνα, από την οποία 38 άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 18 τραυματίσθηκαν. Η έκρηξη σημειώθηκε όταν εργάτες τοποθέτησαν δυναμίτη σε μία στοά όπου την ώρα εκείνη εργάζονταν περίπου 80 ανθρακωρύχοι. Η πεπαλαιωμένη αυτή μέθοδος χρησιμοποιείται ευρέως στην Κίνα για την εξόρυξη του άνθρακα. Στο μεταξύ σήμερα, σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ, πάλι στην επαρχία Γιουνάν, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.

Συγχωνευθείτε για να επιβιώσετε. Αυτό είναι το σύνθημα των βαρόνων της παγκόσμιας αγοράς και ήδη πολλές εταιρίες άρχισαν να το εφαρμόζουν. Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία "Χέξτ" και η γαλλική "Ρον Πουλένκ" ανακοίνωσαν και επισήμως σήμερα στην Φρανκφούρτη την συγχώνευσή των δραστηριοτήτων τους στον τομέα της βιοτεχνολογίας σε μια νέα εταιρία που θα έχει τον τίτλο "Αβάντις". Στο νέο κολοσσό της βιοτεχνολογίας η κάθε εταιρία θα μετέχει με πσοσοστό 50%. Η "Αβέντις" θα αρχίσει να λειτουργεί επισήμως στα μέσα του 1999 και η έδρα της θα είναι στο Στρασβούργο. Τα κέρδη από τις πωλήσεις αναμένεται να φθάσουν τα 115 δις γαλλικά φράγκα.

Με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, αρχίζει σήμερα στην Ουάσιγκτον η διεθνής διάσκεψη για τα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησε παράνομα η ναζιστική Γερμανία απο τα θύματα του ολοκαυτώματος. Σκοπός της διάσκεψης, στην οποία συμμετέχουν 44 χώρες και 13 μη κρατικοί οργανισμοί, είναι η επίτευξη συμφωνίας εκ μέρους όλων των ενδιαφερομένων μερών για τη διενέργεια πλήρους και σε βάθος έρευνας στα εθνικά και ιστορικά αρχεία που υπάρχουν σε διάφορες χώρες, έτσι ώστε να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός της περιουσίας.

ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα με νεφώσεις, βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με σποραδικές βροχές και λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και στην υπόλοιπη χώρα βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση, αλλά στο βόρειο Αιγαίο τοπικά θα είναι πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 4 με 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 7 με 16 και στο Αιγαίο 11 με 18 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενούς βροχής, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 11 με 16 και 9 με 12 βαθμούς αντίστοιχα θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Wednesday, 2 December 1998 - 3:12:09 UTC