Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-11-11

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο προϋπολογισμός του 1999 κατατέθηκε στη βουλή και η συζήτηση του αρχίζει στις 17 Δεκεβρίου. Στους στόχους του προϋπολογισμού περιλαμβάνονται ο περιορισμός του δημοσίου ελλείματος, η αύξηση των φορολογικών εσόδων χωρίς επιβολή νέων φόρων, ελαφρύνσεις στην έμμεση φορολογία, αυστηρή εισοδηματική πολιτική, συρρίκνωση του δημοσίου χρέους, εκτίναξη των δημοσίων επενδύσεων, πολιτική σταθερής δραχμής και επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, με προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

Παρουσιάζοντας τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας τον χαρακτήρισε προϋπολογισμό ένταξης στην ΟΝΕ, σημειώνοντας ότι εξασφαλίζει τη δίκαιη κατανομή του κόστους προσαρμογής, ενισχύοντας παράλληλα τις κοινωνικές και αναπτυξιακές δαπάνες. (Ο προϋπολογισμός, ο οποίος εγκρίθηκε και τυπικά από το υπουργικό συμβούλιο, προβλέπει: - Αυξήσεις στους μισθούς στο Δημόσιο 2% σε μία δόση την 1/1/99 συν τη φυσιολογική ωρίμανση των μισθών. - Μείωση του ελλείμματος της Κεντρικής Κυβέρνησης στο 4% του ΑΕΠ από 4,2% το 1998 και του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης στο 1,9%, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από το κριτήριο του Μάαστριχτ που είναι 3%. - Αύξηση κατά 5,8% τα φορολογικά έσοδα, χωρίς να επιβληθούν νέοι φόροι, αντίθετα θα περικοπούν κατά 170 δισ. δρχ. οι έμμεσοι φόροι, ενισχύοντας έτσι την αγοραστική δύναμη των χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων. - Σημαντικά αυξημένες κατά 16,5% θα είναι οι δαπάνες του Προγράματος Δημοσίων Επενδύσεων συνολικού ύψους 2,2 τρισ. δρχ.. - Εμμονή στη νομισματική και συναλλαγματική πολιτική με στόχο ο πληθωρισμός να πέσει στο τέλος του 1999 στο 2%. Τέλος προβλέπει ότι οι συνολικές εισροές στη γεωργία από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους θα φθάσουν το 1999 το 1,8 τρις δρχ παρουσιάζοντας αύξηση 11,8%.)

Η ΝΔ χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό που προτείνει η κυβέρνηση προϋπολογισμό λογιστικών ασκήσεων σε βάρος των πολιτών και βρίσκει ότι πρόκειται για για συρραφή πλασματικών στοιχείων. Η ΝΔ σημειώνει επίσης ότι για άλλη μια φορά επωμίζονται τα βάρη μισθωτοί και συνταξιούχοι. Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό βαθειά ταξικό, υποστηρίζοντας ότι κάνει τους φτωχούς φτωχότερους, στρεφόμενος κατά των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των αγροτών. Για προϋπολογισμό λιτότητας, φορολογικής αφαίμαξης και εκτεταμένων εκποιήσεων επιχειρήσεων, με ταμειακά κυρίως κριτήρια, μιλάει ο Συνασπισμός, ενώ η ΓΣΕΕ τονιζει ότι ο προϋπολογισμός διαιωνίζει το υπάρχον άδικο φορολογικό σύστημα. Προαγγελία σκληρότερης λιτότητας, χωρίς ελπίδα για μελλοντική ανάπτυξη αποτελεί κατά την ΠΟΛΑΝ ο νέος προϋπολογισμός.

Σε πεδίο μάχης μετέτρεψε, για άλλη μια φορά, ομάδα νεαρών το κέντρο της Αθήνας στη διάρκεια του συλλαλητηρίου που πραγματοποίησαν εκατοντάδες μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ομάδα νεαρών που παρεισέφρησε στην πορεία από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου μέχρι το υπουργείο Παιδείας, προκάλεσε ζημιές σε τρία αυτοκίνητα έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, επιχείρησε να κάψει ένα τέταρτο και έριξε πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών. Συνελήφθη ένας νεαρός στο σακίδιο του οποίου βρήκαν πέτρες. Οι διαδηλωτές κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης παρέμειναν λίγη ώρα έξω από το υπουργείο Παιδείας και στη συνέχεια διαλύθηκαν. Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης διοργανώνουν αύριο στη Θεσσαλονίκη, μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί, ενώ στην πόλη τελούν ήδη υπό κατάληψη 13 λύκεια. Αδικαιολόγητες και υποκινούμενες από κόμματα και εκπροσώπους της ιδιωτικής εκπαίδευσης που πλήττονται από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις ο υπουργός Παιδείας, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι όσοι υποκινούν τις κινητοποιήσεις δεν μπορούν να ανήκουν στην εκπαιδευτική κοινότητα. Πάντως, ο κ. Ρέππας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ορισμένα προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων, όπως ελλείψεις σε βιβλία, κενά στις θέσεις εκπαιδευτικών, καθώς και στις συνθέσεις των τάξεων.

Προβλήματα από σήμερα στο χώρο της υγείας καθώς οι ειδικευόμενοι γιατροί στην Αττική έχουν εξαγγείλει τριήμερη απεργία. Για αύριο και την Παρασκευή, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής και της Θεσσαλονίκης έχουν εξαγγείλει 6ωρες στάσεις εργασίας με αίτημα την αύξηση των κονδυλίων για τις εφημερίες. Τέλος, για την Παρασκευή έχει κηρύξει 24ωρη απεργία και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Σε πλατεία διχόνοιας τείνει να μετατραπεί η πλατεία Ομονοίας της Αθήνας λόγω της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για την ανάπλαση της ιστορικής πλατείας. Το ΥΠΕΧΩΔΕ επιζητεί τη συνεργασία με το δήμο Αθηναίων, τόνισε ο κ. Λαλιώτης και κατηγόρησε το δήμαρχο Αθηναίων ότι έχει διάθεση για κοκορομαχίες επειδή δεν βγήκε στη φωτογραφία για τις επικείμενες αλλαγές στην πλατεία Ομονοίας και κάλεσε τον κ. Αβραμόπουλο να σταματήσει την εριστική διάθεση και τα καμώματα. Οι ειρωνείες, οι λοιδωρίες και οι χαρακτηρισμοί αποτελούν διαφορετική σχολή ήθους και άποψης περί πολιτικής, που δεν θα την ακολουθήσουμε απάντησε ο κ. Αβραμόπουλος και χαρακτήρισε ατυχή και άκομψη την κίνηση του κ. Λαλιώτη να εξαγγείλει το έργο διαμόρφωσης της πλατείας, χωρίς ο δήμος να έχει ενημερωθεί. Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο λόγο διαμαρτύρεται ο κ. Αβραμόπουλος, αφού η διαμόρφωση της πλατείας ανήκει στο πλέγμα των μεγάλων έργων, δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Μανούσο Παραγιουδάκη, επέλεξε το ΚΥΣΕΑ ως νέο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στη θέση του πτεράρχου Αθανασίου Τζογάνη, ο οποίος αποστρατεύεται με τον τίτλο του επιτίμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ, καθώς εκπλήρωσε την προβλεπόμενη μέγιστη διάρκεια της θητείας του στη θέση αυτή. Ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 15 Φεβρουαρίου 1999. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ευχήθηκε στο νέο αρχηγό καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Στις 15 Ιανουαρίου θα συνέλθει και πάλι το ΚΥΣΕΑ για την εκλογή νέων αρχηγών των κλάδων.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέφερε σήμερα το αίτημα της Ελλάδας να επιστραφούν από τη Γερμανία τα ποσά του δανείου που συνήφθη στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και να δοθούν οι αποζημιώσεις στα θύματα του ναζισμού. Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι η Γερμανία δεν έχει επιστρέψει στην Ελλάδα τα ποσά του αναγκαστικού δανείου και πρόσθεσε ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα εξετάσει ευνοϊκά το θέμα της επιστροφής του δανείου.

Το Ισραήλ απέκρουσε επίσημα τις κατηγορίες ότι οι δύο Ισραηλινοί που συνελήφθησαν στην Κύπρο πραγματοποιούσαν κατασκοπεία ή εργάζονταν για λογαριασμό της Τουρκίας, αλλά δεν εξήγησε τι ακριβώς έκαναν οι δύο συλληφθέντες, οι οποίοι μάλιστα είχαν στην κατοχή τους σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης σε μια στρατιωτική περιοχή. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε αβάσιμες τις αναφορές ότι η χώρα του εμπλέκεται ή είχε εμπλακεί σε κατασκοπεία για λογαριασμό της Τουρκίας στην Κύπρο.

Απανθρακωμένη ανασύρθηκε σήμερα, κάτω από μπάζα περίπου δύο μέτρων, η 66χρονη Ελένη Αλεξιάδου, που βρήκε φρικτό θάνατο, όταν το διώροφο σπίτι της κάηκε και καταπλακώθηκε από τη σκεπή που κατέρρευσε. Η πυρκαγιά προκλήθηκε από έκρηξη μικρής φυάλης υγραερίου, με αποτέλεσμα να καταστραφούν τρία σπίτια και να κινδυνεύσει άμεσα ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο. Να σημειωθεί ότι το θύμα είχε κινητικά προβλήματα.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μειώνονται από τα μεσάνυχτα και για μια εβδομάδα οι τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων, λόγω μεταβολής των διεθνών τιμών. Ετσι, η βενζίνη θα πωλείται φθηνότερη κατά μία δρχ το λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης κατά 0,80 δρχ και το ντίζελ θέρμανσης κατά 10 λεπτά το λίτρο.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Στον εισαγγελέα του ναυτοδικείου οδηγήθηκε ο κελευστής του Πολεμικού Ναυτικού Μανώλης Μπογδάνος, ο οποίος κακοποίησε μέχρι θανάτου το μόλις 3,5 μηνών κοριτσάκι του, ενώ το δίδυμο αδελφάκι του νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Παίδων. Ο Μπογδάνος ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι επειδή τα παιδιά του είχαν καρδιοαναπνευστικά προβλήματα τους έκανε μαλάξεις για να συνέλθουν. Οπως έγινε γνωστό, ο κελευστής βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια ενός μήνα γιατί είχε έντονα ψυχολογικά προβλήματα.

Σε φυλάκιση τεσσάρων χρόνων και οκτώ μηνών, καταδικάστηκαν από το αυτόφωρο της ΚΩ οι δύο τούρκοι δουλέμποροι, που συνελήφθησαν τα ξημερώματα, ύστερα από άγρια καταδίωξη και αφού χρειάστηκε οι λιμενικοί να ρίξουν προειδοποιητικούς πυροβολισμούς για να ακινητοποιοήσουν το σκάφος τους, με το οποίο μετέφεραν 15 Ιρακινούς λαθρομετανάστες.

Ελληνας κακοποιός είναι ο ιθύνων νους και Αλβανοί οι δύο δράστες της φονικής ληστείας στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης, στις 22 Οκτωβρίου, που είχε στοιχίσει τη ζωή στην 20χρονη φοιτήτρια Βασιλική Κατσιάνου. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγουν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που συνεχίζουν χωρίς αποτέλεσμα τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών. Παράλληλα συνεχίζονται και οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της χθεσινής ληστείας στο υποκατάστημα της τράπεζας Κρήτης στις Συκιές.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τον πάντα επικίνδυνο Ερυθρό Αστέρα κέρδισε στο Βελιγράδι, για την Ευρωλίγκα, ο Παναθηναϊκός με 74-76 που έτσι παραμένει αήττητος και συνεχίζει την πορεία του στη διοργάνωση.

Μετά το χθεσινό στραπάτσο της ΑΕΚ, τρεις ακόμα ομάδες από την Α' Εθνική έπεσαν θύματα από τους λεγόμενους "μικρούς" της διοργάνωσης. Πρόκειται για τον Απόλλωνα, ο οποίος έχασε στο γήπεδο του Ταύρου από την Κοζάνη, ομάδα Γ'εθνικής και τον Εθνικό Αστέρα, που έχασε με το ίδιο σκορ στην έδρα του από τον Αιολικό, που μετέχει επίσης στη Γ' εθνική. Θύμα μικρότερης έκπληξης έπεσε και η Βέροια, που έχασε 2-0 στην Πάτρα από την Παναχαϊκή.

Σε άλλους αγώνες σημειώθηκαν τα αποτελέσματα: Πανηλειακός-Αγερσανί 6-1, Μαρκό-Καλαμαριά 6-2, Αθηναϊκός-Καστοριά 2-1, Αμπελόκηποι-Δόξα Δράμας 3-1, Ηρακλής- Ναυπακτιακός Αστέρας 4-1, Πανσερραϊκός-Γιάννινα 2-1 (στην παράταση), Νάουσα-Αρης Θεσ/κης 0-2, Παναιτωλικός-Εδεσσαϊκός 2-1, Παναργειακός- Τρίκαλα 1-0, Ατρόμητος Αθηνών-Καβάλα 0-1, Πανελευσινιακός- Πρέβεζα 5-0, ΕΑΡ-Κιλκισιακός 2-1, Αετός Σκύδρας-ΠΑΟΚ 0-5, Καρδίτσα- Λεβαδειακός 4-0, Αγιος Νικόλαος-Παναιγιάλειος 1-4 στα πέναλτι, Λύκοι-Αχαϊκή 2-0, Ξάνθη-Καλλιθέα 2-0, Νίκη Βόλου-Εθνικός 1-2 (στην παράταση), Ιάλυσος- Κερατσίνι 1-0, Πιερικός- Καλαμάτα 0-1 (στην παράταση).

Με πολύ βαριά ποινή κινδυνεύει ο ΠΑΟΚ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο για τα επεισόδια οπαδών του στον πολυσυζητημένο αγώνα με τον Ολυμπιακό, στην Τούμπα, το οποίο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο αθλητικός δικαστής. Μαζί με τον ΠΑΟΚ κλήθηκε σε απολογία και ο Ολυμπιακός, την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, αλλά οι "ερυθρόλευκοι" αντιμετωπίζουν ελαφρύτερες κατηγορίες απ'αυτές του δικεφάλου του Βορρά. Το γήπεδο του ΠΑΟΚ μπορεί να τιμωρηθεί με πέντε ημέρες αποκλεισμό, ενώ θα του αφαιρεθούν και τρεις βαθμοί.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε χαμηλούς τόνους πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2. 246, 85 μονάδες σημειώνοντας οριακή υποχώηρηση 0,29%. Ο όγκος των συναλλαγών παρέμενει σε χαμηλά επίπεδα και έφθασε τα 37,9 δισ. δρχ. Κέρδη κατέγραψαν μετοχές εταιριών μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης και μετοχές κυρίως του κλάδου των Μεταλουργικών Επιχειρήσεων. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 0,66%, Ασφάλειες πτώση 1,45%, Επενδύσεις άνοδος 0,67%, Λήζινγκ πτώση 1,54%, Βιομηχανικές ανοδος 0,25%, Κατασκευαστικές πτώση 1,48%, Διάφορες πτώση 0,48%, Συμμετοχών πτώση 0,74%. Με άνοδο 0,95% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 287,43 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 170,58, γαλλικό φράγκο προς 50,87, λίρα Αγγλίας προς 477,33, ελβετικό φράγκο προς 206,12, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,24, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 235,48, τη λίρα Κύπρου προς 575,50 και την ECU προς 335,76 δραχμές.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για ακόμα μια φορά διαφαίνεται έντονα η πιθανότητα του πολέμου στην περιοχή του Κόλπου. Για το Μπαχρέιν και την Ιορδανία αναχώρησαν σήμερα από τη Βαγδάτη οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, καθώς και μέλη του προσωπικού που ενεργεί στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού προγράμματος του ΟΗΕ, πετρέλαιο αντί τροφίμων, μετά της απόφαση της ιρακινής κυβέρνησης να μην συνεργασθεί πλέον μαζί τους, εάν δεν αρθεί πρώτα το πετρελαϊκό εμπάργκο που της έχει επιβάλει η Δύση. Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον κλιμακώνει τις προετοιμασίες για μία στρατιωτική επιχείρηση. Στον Κόλπο βρίσκεται το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ, ενώ καταπλέει και το Εντερπράϊζ. Παράλληλα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών, με την αποστολή 50 αεροσκαφών επίθεσης, καθώς και μαχητικά Στελθ. Η εντολή για την αποστολή τους αναμένεται να υπογραφεί απόψε από τον αμερικανό υπουργό Αμυνας. Στις Βρυξέλλες, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συσκέπτονται και εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στο Ιράκ, ενώ η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να μεταβεί εσπευσμένα στη Βαγδάτη για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Σταθερά ενάντια μίας στρατιωτικής επιχείρησης τάχθηκε ξανά η Ρωσία.

Από νέο σκόπελο αναμένεται να περάσει η κυβέρνηση του Μεσούτ Γιλμάζ στην Τουρκία, μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε εναντίον της η αντιπολίτευση, με την κατηγορία της διαφθοράς. Η πρόταση υποβλήθηκε από εκπρόσωπο του κόμματος της πρώην πρωθυπουργού και μεγάλου πολιτικού αντιπάλου του Γιλμάζ, Τανσού Τσιλέρ, μετά τις αποκαλύψεις ενός επιχειρηματία οτι οι σχέσεις που διατηρούσε με άτομο του υποκόσμου, ήταν εν γνώσει του πρωθυπουργού. Καθοριστική για την επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού αναμένεται να είναι η στάση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος, κυβερνητικού εταίρου, καθώς ο ηγέτης του Ντενίζ Μπαϊκάλ έχει ζητήσει αρκετές φορές την παραίτηση της κυβέρνησης.

Το σκληρότερο χειμώνα των τελευταίων 30 χρόνων θα αντιμετωπίσει φέτος η Ρωσία, σύμφωνα με προβλέψεις μετεωρολόγων και ήδη σήμερα η θερμοκρασία έφθασε τους -19 μέσα στη Μόσχα και τους -42 στη Σιβηρία. Μόλις αυτή την εβδομάδα εννέα άτομα πέθαναν από τον παγετό, ενώ ανησυχητική είναι η κατάσταση σε αρκετές περιοχές, κυρίως στον Αρκτικό κύκλο και τη Ρωσική Απω Ανατολή, όπου σχολεία και κατοικίες παραμένουν χωρίς θέρμανση, ενώ οι δημοτικές αρχές δεν διαθέτουν τα μέσα για ν'αγοράσουν το απαιτούμενο πετρέλαιο και κάρβουνο. Κακοκαιρία όμως πλήττει και την Ουκρανία, όπου από τις πλημμύρες 17 άτομα πνίγηκαν και άλλα 25 αγνούνται.

Δεκατρείς επιβάτες έχασαν τη ζωή τους όταν το αεροπλάνο τους, τύπου Αντόνοφ, συνετρίβη το πρωί λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της πόλης Κρασνογιάρσκ, στη Σιβηρία. Το τετρακινητήριο μεταγωγικό αεροπλάνο μετέφερε 13 τόνους τροφίμων. Αγνωστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια του δυστυχήματος. Πρόκειται για την πέμπτη συντριβή αεροπλάνου, του ίδιου τύπου, στη Ρωσία από τον Μάρτιο του 1997.

Απόψε αναμένεται να εγκρίνει, εκτός απροόπτου, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ τη συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο μήνα στην Ουάσιγκτον, για την παραχώρηση πρόσθετων εδαφών στους Παλαιστινίους. Σε περίπτωση που η συμφωνία εγκριθεί, θα κατατεθεί αύριο για τελική έγκριση στο κοινοβούλιο. Η έγκριση κανονικά έπρεπε να είχε γίνει εδώ και μία εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου όμως μπλοκάρισε τη διαδικασία, μετά τη βομβιστική επίθεση φανατικών ισλαμιστών στην κεντρική αγορά της Ιερουσαλήμ, που στοίχισε τη ζωή δύο ατόμων.

Τουλάχιστον 180 εκατ. δραχμές θα είναι η αμοιβή της πασίγνωστης πια "πέτρας του σκανδάλου" Μόνικα Λιουίνσκι, μετά τη συμφωνία που συνήψε με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Τσάνελ 4, για την παραχώρηση μίας αποκλειστικής συνέντευξης στη Βρετανία, σχετικά με την "ανάρμοστη" σχέση που είχε με τον "πλανητάρχη". Το βρετανικό κανάλι θα εξασφαλίσει την αποκλειστικότητα των εκμυστηρεύσεων της Λιουίνσκι για τη Βρετανία, διατηρώντας και το δικαίωμα της επαναπώλησης των δικαιωμάτων σε διάφορες χώρες, με εξαίρεση τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΚΑΙΡΟΣ

Αλλάζει από αύριο το σκηνικό του καιρού, καθώς σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους έντονες, ενώ χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι αρχικά θα είναι νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και πρόσκαιρα στα πελάγη πολύ ισχυροί, αλλά από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 7 με 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 9 με 20 και στο Αιγαίο 13 με 23 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, με βροχή και πιθανή καταιγίδα, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 12 με 19 και 9 με 15 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Thursday, 12 November 1998 - 3:12:07 UTC