Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-11-10

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Αθήνα η αυθαίρετη απόφαση της Τουρκίας να παύσει την εφορευτική επιτροπή της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα Ρόμπερτ Πάρις επισκέφθηκε το πρωί το Φανάρι, προκειμένου να ενημερωθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την υπόθεση. Παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρέσβης δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, η επίσκεψη αυτή τονίζει τη σημασία που αποδίδει η Ουάσιγκτον στη διατήρηση της ελευθερίας του κορυφαίου θεσμού της ορθοδοξίας δηλαδή του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στην Αθήνα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης επέδωσε αυστηρό διάβημα προς τον Τούρκο πρέσβη, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τους Ευρωπαίους εταίρους για τη νέα αυθαιρεσία της Τουρκίας σε βάρος του Πατριαρχείου. Την ανησυχία του για την εξέλιξη αυτή διατύπωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ και έκανε λόγο για προδιαγεγραμμένο σχέδιο εναντίον του Πατριαρχείου και της ομογένειας. Για επικίνδυνη κλιμάκωση της συμπεριφοράς της Τουρκίας που δημιουργεί αισθήματα αγανάκτησης, μίλησε και ο κ. Καραμανλής, σημειώνοντας πως η Αγκυρα αντί να βοηθά δυναμιτίζει και υπονομεύει το δικό της δρόμο προς την Ευρώπη.

Αρχισαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι επίσημες διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την ένταξη της Κύπρου και πέντε ακόμη χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, δηλαδή της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Τσεχίας και της Σλοβενίας. Κατά την έναρξη των συνομιλιών η ελληνοκυπριακή πλευρά επανέλαβε ότι επιθυμεί να επιτευχθεί λύση με την τουρκοκυπριακή και ότι θα συνεργαστεί με καλή πίστη με τα Ηνωμένα Εθνη για την επίτευξη πολιτικής λύσης. Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών κ. Σούσελ, που προεδρεύει του συμβουλίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού. Από τη Βαρσοβία που βρίσκεται, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επανέλαβε ότι η Ελλάδα σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχθεί νέους όρους από τη διαδικασία που έχει αποφασιστεί για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν περισσότερο κατηγορηματικός λέγοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διεύρυνση χωρίς την Κύπρο.

Κλιμακώνεται η ένταση στο χώρο της παιδείας με επίκεντρο τις μεταρρυθμίσεις Αρσένη και τις ελλείψεις σε υποδομές και διδακτικό προσωπικό. Φοιτητές και καθηγητές έχουν εξαγγείλει συλλαλητήρια, απεργίες και καταλήψεις, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα πανσπουδαστικό συλλαλητήριο. Στόχος της κυβέρνησης είναι η παροχή της καλύτερης εκπαίδευσης στους νέους και αυτό θα συνεχίσει να πράττει, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση βρίσκεται σε εξέλιξη, αν και αναγνώρισε ότι στην πορεία αυτή υπάρχουν κάποια προβλήματα. Κινητοποιήσεις όμως αναμένονται και στο χώρο της υγείας για το επίμαχο ζήτημα των εφημεριών. Οι ειδικευόμενοι γιατροί στα νοσοκομεία της Αττικής αρχίζουν από αύριο τριήμερη απεργία, ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης έχουν εξαγγείλει εξάωρες στάσεις εργασίας την Πέμπτη και την Παρασκευή. Τέλος, για την Παρασκευή ο ιατρικός σύλλογος Αθηνών έχει κηρύξει 24ωρη απεργία.

Το "πράσινο φως" για την κατάθεση του προϋπολογισμού στη βουλή θα δώσει αύριο το υπουργικό συμβούλιο, ενώ ήδη οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις επειδή στο νέο προϋπολογισμό δεν προβλέπεται τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και αύξηση του αφορολογήτου ορίου. Οι συνταξιούχοι έχουν εξαγγείλει συλλαλητήρια για τις 24 Νοεμβρίου σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ η ΓΣΕΕ προανήγγειλε 24ωρη απεργία, το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Από 150. 000 μέχρι ένα εκατ. δρχ. θα ανέλθουν τελικά οι μειώσεις στις τιμές των αυτοκινήτων, μετά τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αντιπληθωριστικής πολιτικής. Αυτό υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των εμπόρων αυτοκινήτων, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, τους οποίους διαβεβαίωσαν ότι η μείωση του φόρου στα ΙΧ θα περάσει στις τελικές τιμές των αυτοκινήτων και φυσικά στον καταναλωτή. Ωστόσο, παραδέχθηκαν ότι μπορεί να υπάρξουν μικρές αυξήσεις, που κάθε χρόνο επιβάλλουν τα εργοστάσια. Οι εκπρόσωποι των εμπόρων ΙΧ ζήτησαν από τους υπουργούς να προχωρήσουν σε μείωση του φόρου κατά 5% για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα κατασκευής από το 1992 μέχρι το 1996. Στο μεταξύ, ελέγχους άρχισε από σήμερα το ΣΔΟΕ στις εκθέσεις αυτοκινήτων προκειμένου να αποτρέψει κερδοσκοπικές διαθέσεις, ενόψει της εφαρμογής των νέων τιμών στα ΙΧ από τη Δευτέρα.

Αποφασισμένος να βάλει βαθειά το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο και να σπάσει το απόστημα που ακούει στο όνομα διαφθορά, εμφανίστηκε ο νέος αρχηγός της αστυνομίας αντιστράτηγος Γιάννης Γεωργακόπουλος, ο οποίος εξήγγειλε σαρωτικές αλλαγές στη δομή και λειτουργία της Ασφάλειας, λίγες μέρες μετά τις διώξεις που άσκησε η εισαγγελία κατά αστυνομικών. Σύμφωνα με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ από σήμερα αλλάζει όλο το προσωπικό, από το διευθυντή μέχρι τον τελευταίο αστυφύλακα των τμημάτων της Ασφάλειας Ηθών και Παιγνίων, καθώς και του Τμήματος Οπλων και Εκρηκτικών της Κρατικής Ασφάλειας. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα διώκεται οποιοσδήποτε αστυνομικός για τον οποίο υπάρχουν πληροφορίες για παράβαση καθήκοντος, στο πλαίσιο της εκστρατείας που αρχίζει η αστυνομία για την πάταξη της διαφθοράς. Ο κ. Γεωργακόπουλος δήλωσε επίσης ότι ξεκινά προσπάθεια για την καλύτερη αστυνόμευση σε όλους τους χώρους και ιδιαίτερα στην Αθήνα, όπου θα πυκνώσουν οι περιπολίες, εποχούμενες και πεζές και θα ενισχυθεί η δύναμη με τουλάχιστον 500 αστυνομικούς, που σήμερα υπηρετούν σε γραφεία.

Νέα κόντρα μεταξύ του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και του δημάρχου Αθηναίων, ξέσπασε αυτή τη φορά, για την ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας, που εξήγγειλε ο Κώστας Λαλιώτης. Με σκληρή γλώσσα ο κ. Αβραμόπουλος κατηγορεί τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για άκομψες πολιτικές ενέργειες και για προσβολή της πόλης και του θεσμού που την εκπροσωπεί, αφού όπως τονίζει, αγνοήθηκε πλήρως ο δήμος. Προειδοποιεί επίσης ότι δεν θα επιτρέψει σε καμιά περίπτωση τη θεσμική απογύμνωση του δήμου Αθηναίων και τη φαλκίδευση της ανανεωμένης λαϊκής εντολής και εμπιστοσύνης.

Απάντηση στις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει ούτε καν σκέψη για επιστροφή ή συνεργασία του κόμματος με τον Αντώνη Σαμαρά, έδωσε σήμερα ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης. Κάποιοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν θέμα εκεί που δεν υπάρχει, τόνισε ο κ. Σαμαράς, επαναλαμβάνοντας την αυτόνομη πολιτική πορεία που θα ακολουθήσει το κόμμα του. Οσοι διάλεξαν να προκαλέσουν το σχετικό θόρυβο, τον μόνο που βοηθούν είναι τον κ. Σημίτη, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Για τα ραντάρ των ρωσικών πυραύλων S-300 ενδιαφέρονταν οι δύο Ισραηλινοί, οι οποίοι κρατούνται και ανακρίνονται στη Λευκωσία με την κατηγορία της κατασκοπείας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πηγή των αρχών ασφαλείας, εξάλλου, δήλωσε στο ΡΙΚ οτι ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούσαν για την κατασκοπεία είναι υπερσύγχρονος και τον διαθέτουν μόνον τρείς χώρες, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και το Ισραήλ.

Πρόσκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο να επισκεφθεί επίσημα το Δημαρχείο Αθηνών, απηύθυνε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια συναντήσεώς τους στο Προεδρικό Μέγαρο. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή από τον κ. Στεφανόπουλο. Στη συνάντηση ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πορεία της Αυτοδιοίκησης, καθώς και για τα προγράμματα και τις προτάσεις του δήμου Αθηναίων για το μέλλον της πόλης.

Τραγικό θάνατο βρήκε νωρίς το βράδυ ένα παιδάκι των φαναριών στη συμβολή των λεωφόρων Ποσειδώνος και Αμφιθέας όπου παρασύρθηκε από διερχόμενο φορτηγό. Από την αστυνομία γίνονται έρευνες για να εξακριβωθούν τα στοιχεία του άτυχου παιδιού, ενώ ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Απαγχονισμένος μέσα στο κελί του στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού βρέθηκε ο 29χρονος Αποστόλης Ελευθερίου, ο οποίος εκρατείτο κατηγορούμενος για αγορά, κατοχή και πώληση ναρκωτικών. Τον αυτόχειρα βρήκε ο δεσμοφύλακας υπηρεσίας ο οποίος τον μετέφερε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του.

Ανδρες της αστυνομίας προσπαθούν να εντοπίσουν τους δύο δράστες της σημερινής ληστείας στο υποκατάστημα της Τράπεζας Κρήτης, στις Συκιές Θεσσαλονίκης. Οι δύο δράστες με την απειλή περιστρόφου άρπαξαν από την τράπεζα έξι εκατομμύρια δρχ και εξαφανίστηκαν με μία μοτοσικλέτα. Τη ληστεία κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας, που υπήρχε στο υποκατάστημα.

Σε κατάσχεση 1,5 τόνου ξιφία προέβη το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών, που είχαν ψαρέψει σε διεθνή ύδατα άνδρες του αλιευτικού σκάφους "Αγιος Αντώνιος", υπό σημαία Αγίου Βικεντίου. Οι ξιφίες κατασχέθηκαν επειδή αυτή την εποχή λόγω της αναπαραγωγής τους απαγορεύεται, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αλιεία τους.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγάλη έκπληξη σημειώθηκε στο κύπελλο Ελλάδας στη Μηχανιώνα, όπου ο τοπικός Ποσειδώνας, ομάδα της Γ' Εθνικής, νίκησε με 1-0 την Ενωση, αφηνοντάς την έξω από τη διοργάνωση, πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η ΑΕΚ, χωρίς τον Ντέμη Νικολαϊδη, δεν μπόρεσε να κρύψει τα χάλια της, απογοήτευσε πλήρως και σίγουρα οι οπαδοί της θα ζητήσουν ευθύνες από την ΕΝΙΚ, αλλά και από τον Μελισσανίδη. Για την ιστορία, το χρυσό τέρμα του Ποσειδώνα πέτυχε στο 32 ο Πρίττας.

Σφοδρή επίθεση κατά των ΜΜΕ έκανε ο προπονητής του Παναθηναϊκού, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Ο Δανιήλ χαρακτήρισε άδικη και οργανωμένη πολεμική φθοράς την κριτική που δέχεται από μεγάλη μερίδα του Τύπου τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τους αγώνες με τη Λανς και τον Εθνικό. Ο ίδιος, υποστήριξε ότι δεν είναι και ούτε ποτέ ήταν συντηρητικός στις επιλογές του, ενώ ζήτησε εμμέσως να πάρει θέση στο θέμα η διοίκηση της πράσινης ΠΑΕ.

Την πρωταθλήτρια Φιλανδίας Τόρπαν Πογιάτ υποδέχεται απόψε το βράδυ στο ΟΑΚΑ η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ για το κύπελλο Σαπόρτα. Ο αγώνας έλειξε 72-60 υπέρ της ελληνικής ομάδας.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε τα τελευταία λεπτά της σημερινής συνεδρίασης για Τραπεζικές μετοχές και ιδιαίτερα για τη μετοχή της Εθνικής "γύρισε" την αγορά η οποία στο μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών εκινείτο πτωτικά. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με οριακή άνοδο 0,13% στις 2. 253, 46 μονάδες ενώ η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε στα 41,9 δισ. δρχ. Απο τους επιμέρους δείκτες με άνοδο 1,06% έκλεισε ο Τραπεζικός δείκτης. Οι υπόλοιποι εκινήθηκαν πτωτικά. Οι Ασφάλειες υποχώρησαν κατά 0,22%, οι Επενδύσεις έκλεισαν με πτώση 0,38%, τα Λήζινγκ υποχώρησαν κατά 0,94%, οι Βιομηχανίες έκλεισαν με πτώση 1,07%, σε ποσοστό 1,32% υποχώρησαν οι Κατασκευές, με πτώση 1,25% έκλεισαν οι Διάφορες επιχειρήσεις και οι Εταιρίες Συμμετοχών υποχώρησαν σε ποσοστό 2,27%. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς εκλεισε με πτώση 0,71%.

Στο μεταξύ, νέα μείωση σημειώθηκε σήμερα στο μέσο σταθμικό επιτόκιο κατά τη δημοπρασία δεκαετών ομολόγων που διενήργησε το υπουργείο Οικονομικών. Το επιτόκιο έπεσε στο 7,81% από 8,26% στην προηγούμενη δημοπρασία. Η ζήτηση για τους δεκαετείς τίτλους ήταν μεγάλη και το ποσό των 169 δις δρχ της έκδοσης υπερκαλύφθηκε κατά περίπου δύο φορές. Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται αύριο η κίνηση της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τα επιτόκια, αν δηλαδή θα προχωρήσει σε μείωση του επιτοκίου παρέμβασης στη διατραπεζική αγορά.

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 287,99 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 171,38, γαλλικό φράγκο προς 51,07, λίρα Αγγλίας προς 478,24, ελβετικό φράγκο προς 207,38, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,31, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 235,09, τη λίρα Κύπρου προς 578,71 και την ECU προς 337,78 δραχμές.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην ένταση που επικρατεί στις σχέσεις Ιράκ - Δύσης, μετά την απόφαση της Βαγδάτης να διακόψει τη συνεργασία της με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ που ήλεγχαν το οπλοστάσιό της. Η Δύση προειδοποιεί οτι εάν δεν συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τότε θα υποστεί τις συνέπειες, πριν από το τέλος του χρόνου. Σήμερα μάλιστα, ο πρόεδρος Κλίντον συζήτησε με ανώτερους αξιωματούχους του υπουργείου Αμυνας, στρατιωτικές εναλλακτικές λύσεις για τη συμμόρφωση του Ιράκ. Η Βαγδάτη από την πλευρά της θέτει ως όρο για να συνεργασθεί εκ νέου με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, την άρση του πετρελαϊκού εμπάργκο που της έχει επιβληθεί. Τα πυρά όμως του Ιράκ δεν στρέφονται μόνο κατά της Δύσης, αλλά και κατά της Τουρκίας, η οποία σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Βαβέλ, που διευθύνεται από τον γιο του Σαντάμ Χουσείν, με το να συγκεντρώνει η Αγκυρα περίπου 25. 000 τούρκους στρατιώτες στο ιρακινό Κουρδιστάν, προετοιμάζεται για ένα μεγάλο στρατιωτικό πλήγμα εναντίον του Ιράκ. Η Τουρκία με τη σειρά της κατηγορεί το Ιράκ οτι υποστηρίζει τους κούρδους αντάρτες που βρίσκονται στα βόρεια της χώρας, και την απειλεί οτι θα λάβει τα δέοντα μέτρα για την ασφάλειά της.

Με το πάγωμα της εφαρμογής της συμφωνίας για τη Μέση Ανατολή, που συνήφθη στις 23 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, απειλεί η Παλαιστινιακή Αρχή το Ισραήλ εάν αυτό συνεχίσει να καθυστερεί την επικύρωσή της. Η κυβέρνηση του Ισραήλ έπρεπει από την περασμένη εβδομάδα να έχει επικυρώσει τη συμφωνία, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου όμως μπλοκάρισε τη διαδικασία μετά τη βομβιστική ενέργεια σε αγορά της Ιερουσαλήμ που στοίχισε τη ζωή δύο ατόμων, ζητώντας από τους Παλαιστίνιους να αποδείξουν έμπρακτα οτι καταπολεμούν την τρομοκρατία, όρος που έχει τεθεί στη συμφωνία.

Σε προληπτικές συλλήψεις 460 "υπόπτων", για αποτροπή τυχόν τρομοκρατικών ενεργειών, προέβη σήμερα η αστυνομία στην Αγκυρα, ημέρα όπου σε ολόκληρη τη χώρα εορτάζετο η 60η επέτειος από το θάνατο του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Σε μία φανερή επίδειξη ισχύος, χιλιάδες αστυνομικοί είχαν παραταχθεί γύρω από το μαυσωλείο του Κεμάλ στην Αγκυρα, ενώ πάνω από αυτό πετούσαν ελικόπτερα της αστυνομίας και του στρατού. Σύμφωνα με αξιωματούχο της πολιτικής αεροπορίας, όλες οι πτήσεις κοντά στο μαυσωλείο του Κεμάλ είχαν απαγορευθεί, μετά την αποκάλυψη την περασμένη εβδομάδα, σχεδίου τρομοκρατικής επίθεσης από ισλαμιστές, το οποίο προέβλεπε τη συντριβή αεροπλάνου με εκρηκτικά στον τάφο του Κεμάλ, τη στιγμή που οι τελετές θα βρίσκονταν στο απόγειό τους.

Σύγχρονη οικονομική πολιτική, η οποία δεν θα έχει πολιτικό χρώμα, δεξιό ή αριστερό, με πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανεργίας, τη μείωση των φόρων και τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Στην πρώτη του ομιλία στην ομοσπονδιακή βουλή, ο Σρέντερ κάλεσε τα εργατικά συνδικάτα και τους εργοδότες σε μία πρώτη συνάντηση της "συμμαχίας για την εργασία", όπως την χαρακτήρισε, στις αρχές Δεκεμβρίου. Μεταξύ άλλων, ο Σρέντερ απηύθυνε έκκληση για μία ευρωπαϊκή συμφωνία για την απασχόληση, υποστηρίζοντας οτι ο αγώνας για την αντιμετώπιση της ανεργίας, πρέπει επιτέλους να θεωρηθεί ευρωπαϊκό θέμα. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια της αντιπολίτευσης και των ηγετών της βιομηχανίας, οι οποίοι τον κατηγόρησαν οτι τα σχέδιά του θα βλάψουν την γερμανική οικονομία.

Ποσό 200 εκατ. δολαρίων πρόκειται να διαθέσει η Παγκόσμια Τράπεζα, από τρέχοντα προγράμματά της, προκειμένου να επισπεύσει τη βοήθεια προς τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής που επλήγησαν από τον τυφώνα Μιτς. Τα ποσά αυτά θα διατεθούν αργότερα με τη μορφή δανείων έκτακτης ανάγκης. Υπολογίζεται ότι περίπου 11. 000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη φονικότερη θύελλα που έπληξε τα τελευταία 200 χρόνια την Νικαράγουα, την Ονδούρα, την Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ.

Ασπίδα στις παθήσεις της καρδιάς, φέρονται σύμφωνα με επιστήμονες η βρώμη και οι ξηροί καρποί. Αυτό δείχνουν έρευνες που έκαναν επιστήμονες του Χάρβαρντ, σύμφωνα με τις οποίες οι ίνες της βρώμης μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης και τα συστατικά των ξηρών καρπών βοηθούν στην εύρρυθμη λειτουργία της καρδιάς. Τα άτομα εκείνα που κατανάλωναν περισσότερους ξηρούς καρπούς, παρουσίαζαν μικρότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιακές παθήσεις, καθώς, τα οξέα που περιέχονται σε αυτούς αποτελούν πιθανότατα ασπίδα κατά της καρδιακής αρρυθμίας, που αποκαλείται ινιδισμός των κοιλιών, και μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο.

ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται αύριο που βαθμιαία θα πυκνώσουν με αποτέλεσμα να σημειωθούν βροχές στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα αλλά και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοδυτικοί μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά βόρειοι που βαθμιαία θα γίνουν νότιοι μέτριοι. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 1 με 17 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 7 με 23 και στο Αιγαίο 11 με 24 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 9 με 22 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να βρέξει μετά το μεσημέρι, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 5 με 15 βαθμούς Κελσίου.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Wednesday, 11 November 1998 - 1:12:07 UTC