Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-09-29

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Οι γνωστοί τραγουδιστές Αννα Βίσση, Νίκος Καρβέλας και Νότης Σφακιανάκης, καθώς και ο γνωστός πλαστικός χειρουργός Ανδρέας Φουστάνος, περιλαμβάνονται στη λίστα των 20 φοροφυγάδων που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου. Η Αννα Βίσση φέρεται να έχει αποκρύψει εισοδήματα τουλάχιστον 140 εκατ. δρχ. , ενώ ο στενός συνεργάτης και πρώην σύζυγός της Νίκος Καρβέλας πάνω από 167 εκατ. δρχ. την τετραετία 1993 - 97. Για τον Νότη Σφακιανάκη διαπιστώθηκε ότι για εμφανίσεις του σε κέντρα έκοβε αποδείξεις της τάξης των 100 και 200. 000 δρχ, ενώ η πραγματική αμοιβή του ήταν 2 και 3,5 εκατ. δρχ αντίστοιχα. Επίσης, δεν έχει δηλώσει ένα τζιπ Λαντ Ρόβερ, αξίας 22 εκατ. δρχ. με τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης πάνω από 9 εκατ. δρχ, ενώ επίσης απέκρυψε και αυτοκίνητο μάκρας Μερσεντές αξίας 60 εκατ. δρχ και τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης 28 εκατ. δρχ. Για τον πλαστικό χειρουργό Ανδρέα Φουστάνο διαπιστώθηκε ότι έκοβε αποδείξεις της τάξης των 100 έως 200. 000 δρχ για επεμβάσεις που έκανε, ενώ η πραγματική αμοιβή του ήταν από 800. 000 μέχρι 1. 250. 000 δρχ. Στον κατάλογο των ονομάτων αναφέρονται επίσης μεγαλοδικηγόροι, γιατροί, συμβολαιογράφοι, λογιστές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Λαμία και στα νησιά του Αιγαίου. Οπως δήλωσε ο κ. Παπαντωνίου τις προσεχείς ημέρες θα δοθούν και άλλες λίστες στη δημοσιότητα, δεδομένου ότι σε περίπου 1. 200 ελέγχους που έκανε ειδική υπηρεσία του ΣΔΟΕ σε επωνύμους, διαπιστώθηκε ότι πάνω από τους 700 φοροδιαφεύγουν. Για θεατρινισμούς, προεκλογικά πυροτεχνήματα και επιλεκτική κίνηση εντυπωσιασμού, κάνει λόγο η αντιπολίτευση.

Σημαντική οικονομική ελάφρυνση θα έχουν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί, καθώς, μετά τις πρόσφατες μειώσεις τιμών στα ανταλλακτικά και λιπαντικά από την 1η Οκτωβρίου, μειώνονται και οι λιανικές τιμές πώλησης περίπου 250 βασικών ειδών διατροφής και ευρείας κατανάλωσης. Οι μειώσεις τιμών, που κυμαίνονται από 3% έως 33% και θα περάσουν σταδιακά στην κατανάλωση έως τις 15 Οκτωβρίου, επέρχονται κατόπιν συμφωνίας του υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. Χρυσοχοϊδη με τους εκπροσώπους των βιομηχανιών τροφίμων και ειδών καθαρισμού. Η διάρκεια εφαρμογής των μειωμένων λιανικών τιμών είναι τρεις μήνες και σε ορισμένα προϊόντα έξι μήνες.

Παραμένοντας στον χώρο της οικονομίας, την εκτίμηση ότι μέχρι το 2001 τα επιτόκια θα πέσουν στο 6 - 7%, διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, μετά την ευρεία σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του, με τη συμμετοχή τραπεζιτών. Ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να πάρουν μέτρα για να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους, διαφορετικά θα πρέπει να συμπιέσουν τα περιθώρια κέρδους. Το πρώτο μέτρο που θα επιδρούσε ευεργετικά στην προσπάθεια πτώσης των επιτοκίων είναι η δραστική μείωση των αναγκών δανεισμού του δημοσίου, υποστηρίζει η ΝΔ. Στο μεταξύ, αξιοσημείωτη πτώση επιτοκίων σημειώθηκε στη σημερινή δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 11,6% έναντι 13,2% την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Σε δραστικά μέτρα για την προστασία των καμμένων δασών και περιοχών από τις πρόσφατες πυρκαγιές προχωρεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αποθαρρυνθούν οι καταπατητές και οι εκτάσεις αυτές να αναδασωθούν. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος παρουσίασε την επίσημη αεροφωτογράφιση στην οποία προέβησαν οι Ενοπλες Δυνάμεις για τις καμμένες εκτάσεις στην Αττική. Συνολικά κάηκαν 158 χιλιάδες στρέμματα, τα οποία αποτυπώθηκαν σε 158 αεροφωτογραφίες, με ακρίβεια μερικών μέτρων. Στο καμμένο δάσος του Σέιχ Σου υπάρχουν ήδη καταγγελίες ότι καταπατητές άρχιζαν να κτίζουν βίλες, ενώ ο κ. Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε αδικαιολόγητο το γεγονός ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα καίγεται η ίδια περιοχή.

Θα συνεχιστεί η ταλαιπωρία του κοινού στο χώρο της υγείας, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής αποφάσισαν να απόσχουν από τα εξωτερικά ιατρεία μέχρι την Παρασκευή, ενώ οι συνάδελφοί τους στη Θεσσαλονίκη συνεχίζουν την απεργία τους μέχρι την προσεχή Δευτέρα. Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ορισμένα νοσοκομεία δεν κάνουν ούτε καν εφημερίες, ενώ οι γιατροί της Θεσσαλονίκης προχωρούν και σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων, όπως καταλήψεις νοσοκομείων και δημοσίων κτιρίων.

Περνάμε τώρα στο θέμα που απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη τις περασμένες ημέρες…. Ελαφρά βελτίωση παρουσίασε η υγεία της 25χρονης Αμαλίας Γκινάκη, αν και οι γιατροί τονίζουν ότι η κατάστασή της είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, η Γκινάκη πέρασε μια σχετικά ήσυχη νύχτα, ο πυρετός υποχώρησε, ενώ βρίσκεται υπό έλεγχο η σηψαιμία. Ωστόσο εξακολουθεί να παρουσιάζει νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε σήμερα να ρίξει τους τόνους στην υπόθεση Σορίν Ματέι και κατηγόρησε τη ΝΔ και τον ΣΥΝ ότι για μικροκομματικές σκοπιμότητες ζητούν την έκδοση πορίσματος, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η έρευνα. Ο κ. Ρέππας επιβεβαίωσε ότι υπήρχε σχέδιο ανταλλαγής των ομήρων με τον αστυνομικό Θανάση Κρυσταλόγιαννη, που ήταν όμηρος στο προηγούμενο επεισόδιο με τον Ματέι, αλλά σύμφωνα με τον κ. Ρέππα, ο Ελληνορουμάνος δεν δέχθηκε την πρόταση αυτή.

Σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και τη συμμετοχή των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Μεταφορών για την αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη, αποφασίστηκε να εντατικοποιηθούν οι τεχνικοί έλεγχοι των οχημάτων και τα αλκοτέστ με στόχο τον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων. Αποφασίστηκε ακόμη ότι οι παραβάτες του πόιντ σίστεμ θα επανεξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Παράλληλα, θα επεκταθεί ο θεσμός του σχολικού τροχονόμου και θα προωθηθεί νομοσχεδίο για την έναρξη του τεχνικού ελέγχου των δικύκλων.

Δύο νεκροί και τουλάχιστον δέκα ελαφρά τραυματίες είναι ο απολογισμός των θυμάτων σε τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν στην Αττική, εξαιτίας της ολισθηρότητας των δρόμων από την πρωινή βροχή. Νεκροί είναι ο 63χρονος Αριστείδης Λιρετζίδης, το αυτοκίνητο του οποίου ανατράπηκε στο ύψος της Μαλακάσας και ένας 32χρονος Σύριος, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν το μοτοποδήλατο που οδηγούσε παρασύρθηκε από ΙΧ. Στην Αθήνα σημειώθηκαν δεκάδες συγκρούσεις αυτοκινήτων και σε μια περίπτωση έγινε καραμπόλα δέκα ΙΧ.

Από τα ερχόμενα χριστούγεννα το περιβόητο φάρμακο Βιάγκρα θα πωλείται και στα ελληνικά φαρμακεία με τιμή γύρω στις 4. 000 δρχ. Πάντως, το χάπι για την ανδρική ανικανότητα, για το οποίο δεν έχει αποφασιστεί αν θα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, θα πρέπει να χορηγείται μετά από τη σύμφωνη γνώμη των γιατρών, καθώς παρουσιάζει επιπλοκές σε όσους πάσχουν από καρδιακά νοσήματα, το συκώτι τους, έχουν πάθει πρόσφατα εγκεφαλικό επεισόδιο και παίρνουν νιτρώδη φάρμακα. Οι 69 θάνατοι, που οφείλονται στο Βιάγκρα, σε όλο τον κόσμο, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από την κυκλοφορία του, δείχνουν ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από το κοινό.

Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, στον ημιόροφο κτιρίου επί της Λεωφόρου Παπάγου στου Ζωγράφου, όπου στεγάζονται τα γραφεία του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας. Οι πυροτεχνουργοί βρήκαν υπολείμματα από δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς με γκαζάκια, τα οποία είχαν τοποθετηθεί στο εξωτερικό μέρος των γραφείων. Από την έκρηξη σημειώθηκαν υλικές ζημιές και τραυματίσθηκε ελαφρά ένας περαστικός. Αυτό που ανησυχεί την αστυνομία είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα και η έκρηξη έγινε μέρα μεσημέρι και μάλιστα σε έναν πολυσύχναστο δρόμο στου Ζωγράφου.

Για πρώτη φορά, μετά από αρκετά χρόνια Ελλάδα και Τουρκία θα συμμετάσχουν στη μεγάλη έκτασης διασυμμαχική άσκηση ΝΤΑ'Ι'ΝΑΜΙΞ ΜΙΞ '98, που θα διεξαχθεί από 1 έως 28 Οκτωβρίου. Η συμμετοχή των δύο χωρών επιτεύχθηκε κατόπιν διαβουλεύσεων σε ΝΑΤΟικό επίπεδο, καθώς οι δύο χώρες έκριναν ότι με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούνται καλύτερα τα εθνικά τους συμφέροντα. Πάντως, οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα πάρουν μέρος σε ασκήσεις που θα γίνουν στο έδαφος της Ελλάδας, όπως βέβαια και οι ελληνικές δυνάμεις στη γείτονα χώρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής είχε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Αλέκο Παπαδόπουλο, το Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο και το Νομάρχη Αττικής Ευάγγελο Κουλουμπή, προκειμένου να ενημερωθεί εάν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Σωρεία ποινικών διώξεων εναντίον 10 ατόμων για παράνομες αποφυλακίσεις και μεταγωγές κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού σε άλλες φυλακές της χώρας, κυρίως αγροτικές, άσκησε ο εισαγγελέας Πειραιά ύστερα από την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας. Μεταξύ των 10 ατόμων, οι οποίοι θα απολογηθούν στον ανακριτή περιλαμβάνονται ένας δικηγόρος και ένας ιατροδικαστής, ενώ οι υπόλοιποι οκτώ είναι δεσμοφύλακες και κρατούμενοι.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στα δάχτυλα του ενός χεριού μπορούν να μετρηθούν τα πρατήρια καυσίμων, που διέθεταν για λίγες ώρες, το πρωί, βενζίνη στη Θεσσαλονίκη. Οι απεργοί, ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων δημοσίας χρήσεως, επέτρεψαν, όπως και χθες σε ορισμένα βυτιοφόρα των εταιρειών πετρελαιοειδών να μεταφέρουν καύσιμα σε ορισμένα βενζινάδικα της πόλης, αλλά οι ποσότητες ήταν ελάχιστες σχετικά με τη ζήτηση. Το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνάντηση που έχουν στην Αθήνα, εκπρόσωποι των απεργών με την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορων.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος, πραγματοποίησαν οι καθηγητές, με αντικείμενο τις ελλείψεις στο χώρο της παιδείας. Οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διορισμοί εκπαιδευτικών, δεν υπάρχουν επαρκείς αίθουσες διδασκαλίας, ενώ διαπιστώνονται ελλείψεις σε βιβλία.

Χωρίς ταξί θα μείνει αύριο από τις 10 το πρωί μέχρι τις τρείς το μεσημέρι η Αθήνα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους πραγματοποιούν στάση εργασίας ζητώντας να κυκλοφορούν ελεύθερα στους λεωφορειοδρόμους.

Ικανοποιητικά προχωρούν τα μεγάλα έργα, που αφορούν τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και τη συμμετοχή των υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ και Αθλητισμού. Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι για την κατασκευή των έργων θα επιδιωχθούν συμφωνίες αυτοχρηματοδότησης, ώστε το κράτος να πληρώσει όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα για τα ειδικά έργα της Ολυμπιάδας.

Το λογιστικό μηδενισμό των χρεών του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας, που ξεπερνά τα 900 δις δρχ αποφάσισαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών. Στο σχετικό συμβόλαιο που υπεγράφηκε προβλέπεται η σταδιακή απορρόφηση των ΗΣΑΠ από το Αττικό Μετρό, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να αγοράζει έως και το 40% των μετοχών των συγκοινωνιακών φορέων. Για τις εργασιακές σχέσεις προβλέπεται η καθιέρωση της διακεκομμένης βάρδιας, καθώς και της εποχιακής και ωρομίσθιας απασχόλησης. Αποφασίστηκε ακόμη ότι μέχρι το 2001 ο ΟΑΣΑ θα αγοράσει 750 νέα λεωφορεία.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετά τον ΠΑΟΚ, και η ΑΕΚ αποχαιρέτησε τις φετινές τις εμφανίσεις στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ φέρνοντας ισοπαλία 3 -3 με την Βιτέσσε. Η ΑΕΚ, δεν κατάφερε να προκριθεί στη επόμενη φάση του κυπέλου αφού δεν μπόρεσε να καλύψει το σκορ του πρώτου αγώνα ( 0-3).

Ο Παναθηναϊκός θα "πατήσει" απόψε το Γουέμπλεϊ μετά από 27 χρόνια και θα ολοκληρώσει την προετοιμασία του για τον αυριανό αγώνα με την Αρσεναλ, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας του τσάμπιονς λιγκ. Οι "πράσινοι" είναι πανέτοιμοι για το παιχνίδι και φιλοδοξούν να επιστρέψουν στη βάση τους με θετικό αποτέλεσμα. Ο Βασίλης Δανιήλ, δεν θα έχει στη διάθεση του τους Κριστόφ Βαζέχα και Αγγελο Μπασινά, ενώ όπως όλα δείχνουν προβληματίζεται για μία θέση στην αμυντική γραμμή. Τη θέση αυτή διεκδικούν οι Κωνταντινίδης, Βόκολος. Πάντως όποιος κι αν αγωνιστεί θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι "φρουρός" του Ανελκά.

Υπομονή ζήτησε ο προπονητής του Ολυμπιακού Ντούσαν Μπάγεβιτς από την ομάδα του αλλά και από τον κόσμο, στον αυριανό αγώνα για το τσάμπιονς λιγκ με την Κροάσια. Ακόμη είπε ότι οι παίκτες του πρέπει να είναι προσεκτικοί σ' όλο το ματς, δεν πρέπει να αναζητήσουν το γρήγορο γκολ, η Κροάσια έχει τ' αδύναμα σημεία της, είναι στα μέτρα του Ολυμπιακού κι έτσι οι "ερυθρόλευκοι" μπορούν να έχουν στόχο τη νίκη, ενώ απέφυγε να αποκαλύψει την αρχική 11άδα

Η αποστολή του Πανιωνίου αναχώρησε για τη Φινλανδία, όπου την Πέμπτη θ' αντιμετωπίσει τη Χάκα, στο επαναληπτικό παιχνίδι του Α' γύρου για το κύπελλο Κυπελλούχων. Ο Ιρλανδός προπονητής της Νεοσμυρνιώτικης ομάδας, Ρόνι Γουίλαν, δήλωσε ότι το 2-0 του πρώτου αγώνα μπορεί να σημαίνει πολλά αλλά και τίποτα, δεν τον προβληματίζει το γεγονός ότι η Χάκα αναδείχθηκε ήδη πρωταθλήτρια ενώ υποστήριξε ότι από την απόδοση των παικτών του θα εξαρτηθεί η πρόκριση.

Την ήττα με 3-0 γνώρισε η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των Νέων στο πρώτο από τα δύο φιλικά παιχνίδια της στο Πλοέστι με αντίπαλο την αντίστοιχη της Ρουμανίας, ενόψει της προετοιμασίας για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Οι Ρουμάνοι πήραν τη νίκη χάρη σε δύο τέρματα του Νικολάεφ (11`, 24`) στο πρώτο ημίχρονο και του Τσίβου (82`) προς το τέλος του αγώνα, ενώ το εθνικό μας συγκρότημα απογοήτευσε με την εμφάνιση του.

Ο Αθηναίος διαιτητής, Γιώργος Ψυχομάνης, ορίστηκε να διευθύνει το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, ΠΑΟΚ-Ηρακλή, που θα διεξαχθεί την Κυριακή, για την 6η ημέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Ακόμη τον αγώνα Αρη-Παναθηναϊκού, που θα γίνει τη Δευτέρα θα διευθύνει ο Δημήτρης Καλύβας (Βοιωτίας), ενώ τα παιχνίδια της Κυριακής Ολυμπιακός-Προοδευτική και ΑΕΚ- Πανηλειακός οι Κωνσταντινίδης (Πειραιά) και Βασάρας (Θεσσαλονίκης) αντίστοιχα.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 292,59 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 174,85, γαλλικό φράγκο προς 52,15, λίρα Αγγλίας προς 500,39, ελβετικό φράγκο προς 210,94, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,67, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 217,98, τη λίρα Κύπρου προς 588,21 και την ECU προς 344,23 δραχμές.

Σε χαμηλούς τόνους πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει της εξέλιξης του αυριανού διαγωνισμού για τα ΚΑΕ καθώς και για την απόφαση της Κεντρικής Αμερικανικής Τράπεζας σχετικά με τα αμερικανικά επιτόκια. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2159,75 μονάδες σημειώνοντας μικρή άνοδο 0,34%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε στα 33,6 δισ. δρχ. εκ των οποίων περίπου 8 δισ. αφορούν τη διακίνηση πακέτων μετοχών. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 0,16%, Ασφάλειες πτώση 0,57%, Επενδύσεις πτώση 0,09%, Λήζινγκ πτώση 1,38%, Βιομηχανικές άνοδος 0,46%, Κατασκευές πτώση 0,38%, Διάφορες άνοδος 0,13%, Συμμετοχών άνοδος 1,46%. Με άνοδο 1,32% έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρόσωπο κοινής αποδοχής φαίνεται να είναι ο γενικός γραμματέας του αλβανικού σοσιαλιστικού κόμματος, Παντελί Μάϊκο για το αξίωμα του πρωθυπουργού, μετά την παραίτηση του Φάτος Νάνο. Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού, ο Νάνο δήλωσε οτι ο λόγος της παραίτησής του ήταν οτι δεν είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, τον οποίο θα επιχειρούσε. Πολιτικοί αναλυτές ωστόσο, εκτιμούν οτι ο Νάνο είχε δεχθεί ισχυρές πιέσεις από τη Δύση να παραιτηθεί και οτι η καινούργια κυβέρνηση που θα σχηματισθεί θα είναι μία προσωρινή λύση, η οποία θα προχωρήσει στην έγκριση νέου συντάγματος, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, πιθανότατα στις αρχές Δεκεμβρίου. Ο πρώην πρόεδρος της χώρας Σαλί Μπερίσα κατηγόρησε για άλλη μία φορά το Νάνο οτι υπέθαλψε τις πρόσφατες ταραχές για να υπονομεύσει την κυβέρνηση, και δήλωσε έτοιμος για διάλογο, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα τόνισε οτι θα συνεχίσει τις διαδηλώσεις έως ότου εγκαθιδρυθεί μία κυβέρνηση τεχνοκρατών. Την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας για τη σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος, στην Αλβανία, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ευχή να ομαλοποιηθεί σύντομα η κατάσταση στη γείτονα χώρα.

Το κλείσιμο της ψαλίδας στην κατανομή των φορολογικών βαρών, θα είναι το πρωταρχικό μέλημα της νέας κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Οσκαρ Λαφοντέν, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Σε συνέντευξή του ο Λαφοντέν μεταξύ άλλων εξήγγειλε οτι η νέα κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει κατά 2. 500 μάρκα το χρόνο τα φορολογικά βάρη κάθε οικογένειας, κατά μέσο όρο. Η κυβέρνηση θα σχηματισθεί μετά τις διαπραγματεύσεις που θα έχουν την Παρασκευή το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και οι Πράσινοι, οι οποίοι θέτουν ως άμεση προτεραιότητα την πάταξη της ανεργίας και την σταδιακή εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας. Επίσης, όπως αναφέρει βερολινέζικη εφημερίδα, τον Απρίλιο ή το αργότερο τον Μάϊο θα μεταφερθεί η έδρα της νέας πρωτεύουσας από τη Βόνη στο Βερολίνο.

Με την υποστήριξη ιταλών κομμουνιστών βουλευτών, άρχισε σήμερα στη Ρώμη η συνεδρίαση του εξόριστου κουρδικού Κοινοβουλίου, παρά τις απειλές της Τουρκίας για οικονομικά αντίποινα σε βάρος της Ιταλίας. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του κουρδικού Κοινοβουλίου χαρακτήρισε νόμιμο τον ένοπλο αγώνα των Κούρδων, χωρίς τον οποίο, όπως υποστήριξε, η φωνή του κουρδικού λαού δεν θα είχε ακουσθεί. Η Αγκυρα από την πλευρά της, ακονίζει τα δόντια της ποντάροντας στις οικονομικές συμφωνίες των ιταλικών επιχειρήσεων, ύψους πολλών εκατ. δολαρίων, που θα μπορούσαν να παγώσουν εάν οι σχέσεις των δύο χωρών περάσουν μία πολιτική κρίση.

Οργανο του Βελιγραδίου, χαρακτήρισαν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου τη νέα προσωρινή κυβέρνηση που όρισε η Σερβία, δηλώνοντας οτι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε αυτήν. Η προσωρινή κυβέρνηση ορίσθηκε χθες κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης στο Βελιγράδι, όπου αποφασίσθηκε επίσης ο τερματισμός των εχθροπραξιών στην περιοχή, με το αιτιολογικό οτι οι αλβανοί αυτονομιστές ηττήθηκαν. Αυτοί από την πλευρά τους, υποστήριξαν οτι όχι μόνο δεν έχουν αποχωρήσει οι σερβικές δυνάμεις, αλλά οτι συνεχίζονται να διεξάγονται μάχες. Εκκληση για γρήγορη δράση και πολιτική διευθέτηση του προβλήματος, ώστε να αποφευχθούν νέες μετακινήσεις του πληθυσμού, απηύθυνε η Υπατη Αρμοστής για τους Πρόσφυγες, η οποία ολοκλήρωσε σήμερα την περιοδεία της στην περιοχή.

Αγνωστη παραμένει η τύχη αεροπλάνου της ιδιωτικής αεροπορικής εταιρίας της Σρι Λάνκα, Λάϊονερ, που χάθηκε από τα ραντάρ λίγο μετά την απογείωσή του από την χερσόνησο της Τζάφνα. Το αεροπλάνο μεταφέρει 48 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα και επρόκειτο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ρατμαλάνα του Κολόμπο.

Ενας νεκρός Παλαιστίνιος, και άλλοι δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός έκρηξης παγιδευμένου αυτοκινήτου σε υπό παλαιστινιακή διοίκηση πόλη της Δυτικής Οχθης, κοντά στη Ραμάλα. Μέχρι στιγμής, τα αίτια της έκρηξης παραμένουν άγνωστα, ωστόσο, η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο το αυτοκίνητο να προοριζόταν για επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ, από μέλη της ΧΑΜΑΣ.

ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός, εκτός από τα ανατολικά, όπου θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, αλλά και εκεί γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 12 με 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 15 με 27 και στα νησιά 18 με 26 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 17 με 26 και 15 με 24 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Δ.Κ. ) ΑΠΕ 29/09 18:59


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Wednesday, 30 September 1998 - 2:12:06 UTC