Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-06-15

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε γενικά ήρεμο κλίμα, ολοκληρώθηκε σήμερα ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ το ποσοστό συμμετοχής σήμερα έφτασε το 60%, ενώ τις προηγούμενες ημέρες η συμμετοχή των υποψηφίων κυμάνθηκε από 55 μέχρι 63%. Η ένταση στο χώρο της παιδείας, μεταφέρθηκε σήμερα έξω από τα δικαστήρια, όπου παραπέμφθηκαν τα εννέα άτομα που συνελήφθησαν χθες. Εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για εμπρησμό, κατοχή, προμήθεια και κατασκευή εκρηκτικών, σε βαθμό κακουργήματος και σωρεία πλημμελημάτων. Στο μεταξύ αναβλήθηκε για τις 26 του μηνός η δίκη των έξι καθηγητών που συνελήφθησαν την πρώτη μέρα του διαγωνισμού, έξω από τα εξεταστικά κέντρα των Πατησίων και του Αλίμου. Οι αδιόριστοι απειλούν πάντως ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις σε δικαστικό πλέον επίπεδο με σωρεία προσφυγών για ακυρότητα του διαγωνισμού. Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Νίκου Αθανασάκη κατέστησε σαφές ότι ο διαγωνισμός είναι απολύτως έγκυρος και δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί. Ανέφερε επίσης ότι οι μεμονωμένες περιπτώσεις ατόμων που εμποδίστηκαν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, θα εξεταστούν στο πλαίσιο του νόμου.

Στο κενό φαίνεται να πέφτουν τόσο η πρωτοβουλία της βρετανικής προεδρίας για αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και οι απειλές που εκτόξευσε ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο. Λίγη ώρα πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής στο Κάρντιφ, εκπρόσωπος της βρετανικής προεδρίας δήλωσε ότι δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στις μέχρι σήμερα αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Τουρκία, καθώς οι ιδέες της προεδρίας δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική πλευρά, η οποία επιμένει στις θέσεις της. Ο εκπρόσωπος απέκλεισε επίσης ενδεχόμενη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, τονίζοντας ότι οι 15 συμφώνησαν στο Λουξεμβούργο να μην ασκηθεί βέτο από οποιονδήποτε στην απόφαση αυτή. Λίγο νωρίτερα η Κατρίν Κολονά, εκπρόσωπος του Ζακ Σιράκ, είχε δηλώσει ότι οι "15" πρέπει να θέσουν στο Κάρντιφ το θέμα της συνέχισης ή της διακοπής των ενταξιακών διαδικασιών με την Κύπρο, τονίζοντας πως η ένταξη πρέπει να αποβεί προς όφελος όλων των κοινοτήτων του νησιού. Κατά τα άλλα η Σύνοδος Κορυφής του Κάρντιφ άρχισε το μεσημέρι με τους ηγέτες των "15" να ασχολούνται κυρίως για το μέλλον της Ευρώπης και την κατανομή των εξουσιών ανάμεσα στους διάφορους θεσμούς της Ενωμένης Ευρώπης.

Από τις τουρκικές αρχές κρατείται το υπό σημαία Μάλτας εμπορικό σκάφος "Νατάσα-1", στο οποίο πραγματοποιείται νηοψία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν μεταφέρει τμήματα των ρωσικών αμυντικών πυραύλων S-300, που έχει παραγγείλει η κυπριακή κυβέρνηση. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΑΤΟΛΗ, στο πλοίο βρέθηκαν επτά πλατφόρμες εκτόξευσης πυραύλων, αλλά δεν διευκρινίστηκε αν αυτές ανήκουν στους S-300. Οι λιμενικές αρχές κάλεσαν εμπειρογνώμονες του τουρκικού στρατού για να ελέγξουν το φορτίο και το πλοίο θα μπορέσει να διαπλεύσει τα Στενά των Δαρδανελίων, μόνο μετά την ολοκλήρωση των ερευνών. Η είδηση, πάντως αυτή, διαψεύσθηκε κατηγορηματικά από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων. Στο μεταξύ, τουρκικά αεροσκάφη που μετέχουν σε άσκηση στο Αιγαίο προχώρησαν σε παραβιάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας κοντά στη Γαύδο. Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν από μαχητικά.

Στην Αθήνα βρίσκονται οκτώ πιλότοι, μέλη της διεθνούς ένωσης, προκειμένου να ελέγξουν τα συστήματα εναερίου κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Από το αποτέλεσμα της έρευνας θα κριθεί αν τα ελληνικά αεροδρόμια μπουν στη μαύρη λίστα των πιλότων. Υπενθυμίζεται ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας μέχρι στιγμής δεν δέχονται να εργαστούν στο νέο υπερσύγχρονο σύστημα ραντάρ που έχει παραλάβει η χώρα μας από την εταιρία Τόμσον, ζητώντας πρόσθετες αμοιβές.

Πανικός επικράτησε σήμερα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς οι τιμές των μετοχών σημείωσαν κάθετη πτώση, που σε κάποια στιγμή της συνεδρίασης, έφτασε τα όρια του κράχ, αφού οι απώλειες πλησίαζαν το 7%. Σύμφωνα με Χρηματιστηριακούς κύκλους, η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη γενικότερη αναταραχή που επικρατεί σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου και κυρίως της Ασίας, μετά την κάθετη πτώση του εθνικού νομίσματος της Ιαπωνίας, η οικονομία της οποίας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Στη σημερινή εξέλιξη συνέβαλε και η αβεβαιότητα σχετικά με την πώληση της Ιονικής, καθώς οι εργαζόμενοι, στη διάρκεια γενικής συνέλευσης αποφάσισαν και νέα 24ωρη απεργία για αύριο, παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία εργαζόμενος που συμμετέχει σε απεργία η οποία έχει κηρυχθεί παράνομη από δικαστήριο, μπορεί να απολυθεί από τον εργοδότη και μάλιστα χωρίς αποζημίωση.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε εξέλιξη βρίσκονται στο Φανάρι οι συνομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο. Στο επίκεντρο των συνομιλιών που συνεχίσθηκαν και το απόγευμα, ήταν οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την εκκλησία της Ελλάδος και η λειτουργία εξαρχείας του πατριαρχικού θρόνου στην Αθήνα.

Αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί στο κέντρο της Αθήνας από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις υπόγειες αποθήκες του σούπερ μάρκετ Μπαζάρ, κοντά στο Μινιόν. Από τη φωτιά προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ επικράτησε πανικός στο κέντρο της Αθήνας. Λόγω των εύφλεκτων υλικών η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις και υπήρξε κίνδυνος επέκτασής της. Η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας όμως, με 13 οχήματα και 40 πυροσβέστες, είχε σαν αποτέλεσμα η φωτιά να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Λίγο νωρίτερα φωτιά είχε εκδηλωθεί σε εργοστάσιο παραγωγής πλαστικών στου Ρέντη, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο από την Πυροσβεστική, χωρίς να επεκταθεί σε γειτονικά κτίρια.

Σε ανθρώπινο λάθος οφείλεται σύμφωνα με όλες τις ενδέιξεις το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε το πρωί στον Εβρο, με ένα λοχία και ένα στρατιώτη νεκρούς και άλλον ένα στρατιώτη σοβαρά τραυματία. Το δυστύχημα έγινε κατά τη διάρκεια εργασιών άρσης ναρκοπεδίου, κοντά στο χωριό Γεμιστή, όταν εξερράγη νάρκη, πιθανόν από λάθος χειρισμό. Νεκροί είναι ο Εθελοντής Πενταετούς Υποχρέωσης, λοχίας Στέφανος Πιτικάκης 26 ετών και ο στρατιώτης Χρήστος Παλυβίδας, 20 ετών. Στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης νοσηλεύεται ο στρατιώτης, Ιωάννης Λυγερός, 25 ετών και οι γιατροί δίνουν μάχη να του σώσουν το πόδι, το οποίο φέρει πολλαπλά τραύματα.

Πραγματική μάχη μεταξύ αστυνομικών και κακοποιών σημειώθηκε τα ξημερώματα κοντά στα Μέγαρα. Ολα άρχισαν όταν πλήρωμα περιπολικού της αστυνομίας σταμάτησε ύποπτο αυτοκίνητο με τέσσερις επιβαίνοντες και τους ζήτησε να βγουν έξω για έρευνα. Ξαφνικά οι τέσσερις άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί θανάσιμα ένας από τους κακοποιούς, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά. Οι άλλοι τρεις κατάφεραν να διαφύγουν. Το αυτοκίνητο είχε κλαπεί από τις 13 Ιουνίου από το Καματερό.

Τρεις νεαροί, με την απειλή πιστολιού, ακινητοποίησαν υπάλληλο κοσμηματοπωλείου στη Νέα Σμύρνη και αφού τον κτύπησαν στο κεφάλι, πήραν κοσμήματα αξίας 300. 000 δρχ και εξαφανίστηκαν. Η αστυνομία, που ερευνά την υπόθεση, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αξιοποίηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων που βρέθηκαν στην προθήκη του καταστήματος.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Γερμανία νίκησε τις ΗΠΑ με 2 -0, η Αγγλία μπήκε νίκησε σχετικά εύκολα την αδύναμη Τυνησία με 2-0, σε ένα μέτριο παιχνίδι. Το πρώτο γκολ των Αγγλων πέτυχε στο 42'ο Σίρερ και το δεύτερο ο Σκόουλς στο 90'.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστήρίου με την αγορά να επηρεάζεται καθοριστικά απο τη νέα αναταραχή που επικρατεί στις διεθνείς αγορές. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα των δυο τελευταίων μηνών, στις 2. 286, 49 μονάδες καταγράφοντας μεγάλη υποχώρηση 5,84%. Σε σημαντικές πωλήσεις προέβησαν ξένοι θεσμικοί επενδυτές οι οποίοι ρευστοποίησαν κερδοφόρες θέσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο υπο την πίεση της νέας διεθνούς αναταραχής. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 53,6 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 6,81%, Ασφάλειες πτώση 4,25%, Επενδύσεις πτώση 6%, Λήζινγκ πτώση 5,17%, Βιομηχανικές πτώση 4,92%, Κατασκευές πτώση 5,58%, Διάφορες πτώση 5,45%, Συμμετοχών πτώση 5,33%. Με πτώση 4,67% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί και η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί 15 με 33 βαθμούς και στα νησιά 18 με 29 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, με ασθενείς έως μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 19 με 32 και 17 με 31 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ως την τελευταία ευκαιρία για τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας και να σταματήσει την αιματοχυσία στο Κοσσυφοπέδιο, χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, τις αεροπορικές ασκήσεις που πραγματοποίησε σήμερα η συμμαχία στον εναέριο χώρο της Αλβανίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Στην επιχείρηση που έφερε την ονομασία Αποφασιστικό Γεράκι, συμμετείχαν 84 βομβαρδιστικά και αναγνωριστικά αεροσκάφη από 13 χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας και όπως δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, στόχο είχε να δείξει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να κινητοποιεί γρήγορα σημαντικό στρατιωτικό δυναμικό. Την ικανοποίησή της για την επιχείρηση αυτή, εξέφρασε η Αλβανία, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν περίπου και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Την ίδια ώρα όμως αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση του ρώσου υπουργού Αμυνας, ο οποίος χαρακτήρισε αναπάντεχες τις σημερινές αεροπορικές ασκήσεις, υποστηρίζοντας οτι οι συνάδελφοί του δεν τον είχαν ενημερώσει για την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν την επιχείρηση αυτή. Ως κίνηση αντιπερισπασμού μάλιστα ερμηνεύθηκε η ανάκληση του στρατηγού Ζαβάρζιν στη Μόσχα. Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες αφού εξέφρασαν την έκπληξή τους, τόνισαν οτι είχαν ενημερώσει τη ρωσική κυβέρνηση. Ενστάσεις όμως υπέβαλε και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, υποστηρίζοντας οτι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να επέμβει στρατιωτικά στο Κοσσυφοπέδιο, χωρίς εντολή του ΟΗΕ. Υπέρ της εξάντλησης όλων των περιθωρίων διαλόγου για την κρίση στην περιοχή, τάχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Αθανασάκης, αρνούμενος όμως να απαντήσει εάν η Ελλάδα θα συμμετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Σερβίας.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους κλυδωνισμούς που αναμένεται να επιφέρει στις ευρωπαϊκές οικονομίες, η αναταραχή που σημειώνεται τον τελευταίο καιρό στις ασιατικές αγορές, έκρουσε ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, κηρύσσοντας την έναρξη της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο Κάρντιφ. Την αναγκαιότητα επαναπροσανατολισμού της ευρωπαϊκής οικοδόμησης, γύρω από την ανάπτυξη και την απασχόληση, τόνισε από την πλευρά του ο γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν. Στο μεταξύ, χάος δημιουργήθηκε σήμερα στο Λονδίνο εξαιτίας της 48ωρης απεργίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο μετρό της βρετανικής πρωτεύουσας, με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

Με επιτυχία στέφθηκε η προσωπική τηλεφωνική παρέμβαση του αμερικανού προέδρου, Μπιλ Κλίντον, προς την Αιθιοπία και την Ερυθραία, καθώς πριν από λίγο οι δύο χώρες ανακοίνωσαν οτι διακόπτουν τις αεροπορικές επιθέσεις, σχετικά με την διένεξη που έχει προκύψει για τα όρια των συνόρων τους. Κατέστησαν όμως σαφές ότι οι διαφορές τους εξακολουθούν να υφίστανται. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Αιθιοπία είχε βομβαρδίσει την πρωτεύουσα της Ερυθραίας και ήδη τη χώρα έχουν εγκαταλείψει όλοι σχεδόν οι ξένοι υπήκοοι.

Προθεσμία δέκα ημερών για να σχηματίσει νέο υπουργικό συμβούλιο, έδωσε η παλαιστινιακή βουλή στον πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ, ικανοποιώντας έτσι το αίτημά του να μην γίνει καμμία κίνηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Το παλαιστινιακό νομοθετικό συμβούλιο είχε ζητήσει από τον Αραφάτ να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, η οποία κατηγορείται για διαφθορά και κακοδιοίκηση, διαφορετικά ενδέχεται να αντιμετωπίσει την πρώτη πρόταση μομφής ύστερα από τις παλαιστινιακές εκλογές, πριν από δύο χρόνια.

Στο μισό αναμένεται να μειωθούν εντός των δύο προσεχών ετών οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Την είδηση ανακοίνωσε ο ρώσος υπουργός Αμυνας, διευκρινίζοντας οτι από τα 250. 000 άτομα που αριθμεί σήμερα ο πάλαι ποτέ παντοδύναμος κόκκινος στρατός, θα μειωθεί στα 120. 000 με 140. 000 άτομα. Η μείωση αυτή εντάσσεται στις ριζικές αλλαγές που έχει υποσχεθεί οτι θα προχωρήσει στους κόλπους του στρατού, ο πρόεδρος Γιέλτσιν, με απώτερο στόχο να τον μετατρέψει έως το 2000 σε έναν επαγγελματικό στρατό.

Τον κίνδυνο να εκδηλώσει σχιζοφρένεια όταν φθάσει στην εφηβεία, διατρέχει το έμβρυο η μητέρα του οποίου είχε φοβερό άγχος στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με έρευνες ολλανδών επιστημόνων, οι τραυματικές εμπειρίες της εγκύου μπορεί να προκαλέσουν ορμονικές αντιδράσεις στον οργανισμό της, στοιχείο που διαταράσσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, με τραγικά πολύ συχνά αποτελέσματα.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03a run on Tuesday, 16 June 1998 - 2:12:06 UTC