Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-01-16

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε κλινική των Αθηνών πέθανε το απόγευμα από ανακοπή καρδιάς, ο ηθοποιός- μύθος του ελληνικού θεάτρου, Δημήτρης Χορν. Ο Δημήτρης Χορν γεννήθηκε στην Αθήνα και πατέρας του ήταν ο γνωστός θεατρικός συγγραφέας Παντελής Χορν. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και εμφανίστηκε στο ίδιο θέατρο το 1941. Το 1944 συγκρότησε θέατρο της Μαίρη Αρώνη και το 1956 έκανε συνεργασία με την Ελλη Λαμπέτη. Πρωταγωνίστησε με επιτυχία σε πολλές ταινίες και την περίοδο 1974-75 διετέλεσε γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης. Η πολιτεία του απένειμε το Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α'. Την οδύνη του για τον χαμό του μεγάλου ηθοποιού, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, καθώς και οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων.

Σε διπλωματική αντεπίθεση πέρασε η Ελλάδα, για να καταγγείλει τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Ο υπεύθυνος για τα ελληνοτουρκικά πρέσβης, στο υπουργείο Εξωτερικών, κ. Κλης, κάλεσε στο υπουργείο τους 14 πρέσβεις των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους ενημέρωσε για τις πρόσφατες μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, καθώς και για την ενέργεια τουλάχιστον δέκα τουρκικών ψαροκάικων που εισήλθαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή των Ιμίων. Ανάλογη ενημέρωση έκανε χθες ο κ. Κλης και στον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Μπίκας, συνδύασε την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας με τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου του Λουξεμβούργου και τους όρους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία, προκειμένου να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή διάσκεψη. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, απαντά με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε πορεία που διοργάνωσε το ΚΚΕ και κατέληξε στην Αμερικανική πρεσβεία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις Μπέρνς, σχετικά με το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου.

Αυστηρές συστάσεις στους υπουργούς να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και τη βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης, έκανε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Όλοι οι υπουργοί είναι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν επιτυχημένοι ή αποτυχημένοι υπουργοί αλλά επιτυχημένη ή αποτυχημένη κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πελατειακές σχέσεις οι οποίες πρέπει να καταργηθούν ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις μεταθέσεις δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σημίτης παραδέχθηκε πως είναι κακή η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης με αποτέλεσμα ο λαός να μην είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο που εισπράττει το κυβερνητικό έργο.

Με επεισόδια συνοδεύτηκε για άλλη μια φορά, η πορεία που πραγματοποίησαν το μεσημέρι φοιτητές στο κέντρο της Αθήνας, ζητώντας την απόσυρση του νόμου Αρσένη για την παιδεία. Λίγο πριν την έναρξη της πορείας, άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε κρατικό αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο κοντά στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου. Η φωτιά σβήστηκε αμέσως, ενώ οι φοιτητές δήλωσαν πως οι δράστες δεν είχαν καμιά σχέση με αυτούς. Λίγο αργότερα, αναρχικοί έκαψαν ένα άλλο αυτοκίνητο έξω από το Πολυτεχνείο, αφού έβγαλαν βιαίως τον οδηγό και έριξαν μολότοφ στο εσωτερικό του. Στο μεταξύ, ασύλληπτοι παραμένουν οι δράστες που τα έκαναν γυαλιά - καρφιά χθες στου Ζωγράφου μετά το τέλος συναυλίας στην Πανεπιστημιούπολη, ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Οι δράστες έβαλαν φωτιά σ'ένα λεωφορείο του ΟΑΣΑ και σ'ένα σχολικό, τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ έσπασαν τα τζάμια σε παρακείμενη καφετέρια, καθώς και στο ναό που βρίσκεται στο νεκροταφείο Ζωγράφου.

Το πράσινο φως για την κατάρτιση νομοσχεδίου που θα αφορά την ανασυγκρότηση των ιδρυμάτων πρόνοιας, πήρε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από το υπουργικό συμβούλιο. Στόχος του νομοσχεδίου είναι η επέκταση του προγράμματος βοήθειας στο Σπίτι για την Τρίτη Ηλικία, το οποίο ήδη εφαρμόζεται σε 102 δήμους της χώρας, η μεταβίβαση των κρατικών παιδικών σταθμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ταυτόχρονη απογευματινή λειτουργία τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε και η συγχώνευση του εθνικού οργανισμού πρόνοιας με το Πατριωτικό Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αντίληψης, ΠΙΚΠΑ ώστε να υπάρχει από κοινού αντιμετώπιση για ομάδες πληθυσμού, όπως οι προβληματικές οικογένειες, αλλά και να γίνονται με περισσότερη προσοχή οι υιοθεσίες. Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η κοινωνική πρόνοια στην Ελλάδα αναπτύχθηκε άναρχα με παρεμβάσεις ιδιωτών και με αποτέλεσμα το σύστημα να σπαταλά πόρους και να είναι αναποτελεσματικό για τους πολίτες. Στόχος, είπε, είναι η καλύτερη οργάνωση του συστήματος κοινωνικής φροντίδας, το οποίο θα παρέχει βοήθεια σε αυτούς που πραγματικά την έχουν ανάγκη.

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των ψαράδων, που ζητούν να μην ενταχθεί ο κλάδος στους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά να παραμείνει στις αγροτικές καλλιέργειες. Εκτός από τα λιμάνια Λέρου, Καλύμνου, Πάτμου, Ηρακλείου και Σητείας που παραμένουν αποκλεισμένα από τους ψαράδες, στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν από τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα, και οι συνάδελφοί τους της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων. Το πρωί σημειώθηκαν μικροεπεισόδια στο λιμάνι του Ηρακλείου. Στη Λέρο και την Κάλυμνο, όπου τα λιμάνια παραμένουν αποκλεισμένα από την Κυριακή, εμφανίστηκαν ήδη ελλείψεις σε βασικά προϊόντα και οι ψαράδες προσανατολίζονται στο ενδεχόμενο να επιτρέψουν μόνο για αύριο την προσέγγιση πλοίων για να μεταφέρουν τα απαραίτητα αγαθά. Στη βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα υποχρέωσης των ψαράδων να χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές, όπως διατείνονται, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται απλά για την εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας σύμφωνα με την οποία, η αλιεία και σπογγαλιεία δεν θεωρούνται πλέον αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ως εκ τούτου δεν υπάγονται στο ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ για τους αγρότες. Ο κ. Δρυς δήλωσε επίσης ότι υπέγραψε την παράταση της περιόδου προσαρμογής που έληγε στις 31/12/97, μέχρι το τέλος του 1998.

Διπλωματική πρωτοβουλία ώστε να εκτονωθεί η ένταση στο Κοσσυφοπέδιο αναλαμβάνει η Ελλάδα όπως δήλωσε στη βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τον πρόεδρο της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Φάτος Νάνο και τον ηγέτη των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι εκτόνωσης της έντασης στην περιοχή.

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, προσήχθη σήμερα στην τακτική ανακρίτρια ο Νίκος Μαζιώτης, συνοδευόμενος τουλάχιστον από δέκα άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Ο κ. Μαζιώτης μεταφέρθηκε από τα γραφεία της ασφάλειας με τέσσερα αυτοκίνητα που είχαν πολιτικές πινακίδες και στην κυριολεξία τον πήγαν σηκωτό στο κτίριο που βρίσκεται το γραφείο της ανακρίτριας. Τελικά, ζήτησε και πήρε νέα 24ωρη προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσει την απολογία του. Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Μαζιώτης φέρεται ως εγκέφαλος της οργάνωσης "Αναρχικοί Αντάρτες Πόλεων" και δακτυλικά του αποτυπώματα βρέθηκαν στον εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά τελικά δεν εξερράγη. Εναντίον έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για σωρεία αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος.

Παρά τις συνεχείς περιπολίες σκαφών του λιμενικού, στο Ανατολικό Αιγαίο, οι τούρκοι δουλέμποροι βρίσκουν τρόπους να μεταφέρουν λαθρομετανάστες στα ελληνικά νησιά και να καταφέρνουν να διαφεύγουν. Αυτή τη φορά αποβίβασαν 95 λαθρομετανάστες, στην πλειοψηφία τους κουρδικής καταγωγής, στα παράλια της Σύμης, αφού προηγουμένως είχαν εισπράξει περίπου 1. 500 δολάρια από τον καθένα.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναστάτωση και φόβο έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη η χθεσινοβραδινή απόπειρα ληστείας σε βενζινάδικο της επαρχιακής οδού Ελασσόνας - Τυρνάβου για τη μέθοδο που χρησιμοποίησαν οι δύο Αλβανοί δράστες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ένα Καλάσνικοφ και μία χειροβομβίδα με σκοπό να αποσπάσουν τις εισπράξεις. Όπως είναι γνωστό, η χειροβομβίδα, που κρατούσε ο ένας απ' τους δύο δράστες, εξερράγη με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο, φίλος του ιδιοκτήτη του βενζινάδικου και να ακρωτηριαστεί ένας από τους δράστες. Επίσης τραυματίστηκαν τα δύο παιδιά του ιδιοκτήτη Ανδρέα Βογιατζή και ο δεύτερος δράστης. Όλοι οι τραυματίες νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Σε συνάντηση στη Χαριλάου Τρικούπη με τον γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη και μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου η γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου, δεν δέχθηκε να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα του συνεδρίου της Νεολαίας του κινήματος. Ο υποψήφιος των εκσυγχρονιστών Γιάννης Παπαδημητρίου ζήτησε να δοθεί ο χρόνος ώστε να εγγραφούν τα δεκαπέντε χιλιάδες μέλη, που πρόσκεινται στο εκσυγχρονιστικό ρεύμα, που έχουν αποκλεισθεί. Η κ. Αντωνίου απάντησε πως οι εγγραφές έχουν ολοκληρωθεί με απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, καταγγέλλοντας τους εκσυγχρονιστές για εκπρόθεσμη και αμφιβόλου αξιοπιστίας διαμόρφωση καταλόγων μελών στα γραφεία του κινήματος. Ο κ. Σκανδαλίδης και τα υπόλοιπα μέλη του ΕΓ από την πλευρά τους, διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κομματική παρέμβαση στο Συνέδριο.

Πιστώσεις συνολικού ύψους έξι δις δρχ για την κατασκευή 340 κατοικιών στις σεισμόπληκτες περιοχές της Κοζάνης και των Γρεβενών, εγκρίθηκαν από τα αρμόδια υπουργεία. Οι κατοικίες θα είναι έτοιμες για την εγκατάσταση των κατοίκων τον Αύγουστο, ενώ με την κατασκευή αυτών των κατοικιών, ολοκληρώνεται η αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων των περιοχών Κοζάνης και Γρεβενών.

Σοβαρά προβλήματα δημιούργησε και σήμερα η πυκνή ομίχλη που κάλυψε μεγάλες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης έκλεισε το πρωί λόγω της πυκνής ομίχλης, με αποτέλεσμα να ματαιωθούν πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Ομίχλη επικρατούσε και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στη Θεσσαλία, αλλά και στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι το φαινόμενο αυτό θ' αρχίσει να υποχωρεί από αύριο το βράδυ, καθώς οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους και θα μειωθεί η υγρασία.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις αναμένονται στην Τουρκία, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα θέσει εκτός νόμου το ισλαμικό Κόμμα της Ευημερίας, του πρώην πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν, με την κατηγορία ότι παραβίασε την αρχή του λαϊκού κράτους, που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα. Με την απόφαση αυτή, χάνουν την βουλευτική τους ιδιότητα ο ηγέτης του κόμματος, Νετζμετίν Ερμπακάν, καθώς και άλλοι πέντε βουλευτές του κόμματος και παράλληλα, τους αφαιρείται το δικαίωμα να γίνουν μέλη ή να ιδρύσουν άλλο κόμμα στα επόμενα πέντε χρόνια. Όσον αφορά δε την περιουσία του κόμματος, αυτή μεταβιβάζεται στο κράτος. Μεγάλο νομικό λάθος, χαρακτήρισε την απόφαση ο Νετζμετίν Ερμπακάν, τονίζοντας ότι αποτελεί έκπληξη για τα περίπου 4,5 εκατ. μέλη του κόμματος, δηλώνοντας ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έντονη ήταν και η αντίδραση της Βρετανίας, η οποία προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός των ημερών θα έχει διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό, με τους ευρωπαίους εταίρους. Η τελευταία αυτή εξέλιξη, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, σηματοδοτεί την εκκίνηση νέων πολιτικών γεγονότων, καθώς εικάζεται ότι ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, θα επιχειρήσει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, η οποία χωρίς την συμμετοχή των ισλαμιστών, μπορεί να του δώσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Σε μήλο της έριδος, μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, τείνει να καταλήξει η νέα ένταση που έχει δημιουργηθεί από την άρνηση του Ιράκ να επιτρέψει την είσοδο αμερικανού επιθεωρητή του ΟΗΕ στις στρατιωτικές του εγκαταστάσεις. Η Ουάσιγκτον απέρριψε σήμερα την πρόταση που είχε κάνει χθες η Μόσχα, δηλαδή ρωσικά αεροσκάφη να αντικαταστήσουν τα αμερικανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη U2, που πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο του Ιράκ. Σήμερα άλλωστε, η Βρετανία αποφάσισε να στείλει στην περιοχή το αεροπλανοφόρο, Ινβιζιμπλ, για λόγους που χαρακτηρίζει προληπτικούς.

Την πεποίθηση ότι η αποστολή της ευρωπαϊκής τρόικας, τη Δευτέρα στην Αλγερία, δεν πρόκειται να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, αλλά να βοηθήσει με τις προτάσεις της να βρεθεί μία ειρηνική λύση, στην πολύπαθη αυτή χώρα, εξέφρασε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Την ίδια ώρα στην βορειοαφρικανική αυτή χώρα, πάνω από 1000 άτομα έχουν βρει φρικιαστικό θάνατο, από τις 30 Δεκεμβρίου που έχει αρχίσει το Ραμαζάνι, η ιερή γιορτή των μουσουλμάνων, εγείροντας πολλά ερωτηματικά για τους πραγματικούς δράστες των ανελέητων αυτών σφαγών. Η κυβέρνηση επιρρίπτει ευθύνες στους φανατικούς ισλαμιστές, το γεγονός όμως ότι οι χειρότερες σφαγές έγιναν σε περιοχές, οι οποίες βρίσκονταν πολύ κοντά σε στρατώνες και τα θύματα ήταν αυτοί που είχαν αρνηθεί να καταταγούν στον στρατό για την καταπολέμηση των ισλαμιστών, θέτει σοβαρά ερωτήματα για το ποιος έχει συμφέρον από αυτό το μακελειό.

Ανακοίνωση-προειδοποίηση εξέδωσε σήμερα η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, προς αυτούς που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Κένυα, όπου έχει ξεσπάσει επιδημία αιμορραγικού πυρετού, να λαμβάνουν προφυλάξεις κατά των κουνουπιών, τα οποία αποτελούν την κυριότερη αιτία μετάδοσης της νόσου, η οποία πιστεύεται ότι έχει προκαλέσει το θάνατο 300 ατόμων στην Κένυα και άλλων 150 στη Σομαλία. Οι βασικότεροι τρόποι προφύλαξης που προτείνει η οργάνωση στους ταξιδιώτες, είναι να φορούν μπλούζες με μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια, εντομοαπωθητικό και να κοιμούνται σε κρεβάτια με κουνουπιέρα.

Λάβρος κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, εμφανίσθηκε ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεί, ο οποίος απέρριψε κάθε ενδεχόμενο για διάλογο με τον μεγάλο σατανά, όπως τις χαρακτήρισε, κατηγορώντας τες ότι ενσπείρουν τον διχασμό στους κόλπους της ιρανικής κοινωνίας. Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μία περίπου εβδομάδα μετά την συνέντευξη που έδωσε στο ΣιΕνΕν, ο νέος φιλελεύθερος πρόεδρος του Ιράν, Μοχαμάντ Χαταμί, όπου απηύθυνε έκκληση για διάλογο στον αμερικανικό λαό.

Πάνω από 250, από τις συνολικά 315 αεροπορικές εταιρίες, προτίθενται να κλείσουν τα επόμενα τρία χρόνια οι ρωσικές αρχές, καθώς δεν ανταποκρίνονται στα αναγκαία για τη λειτουργία τους κριτήρια, τόσο σε ό, τι αφορά τα οικονομικά τους, όσο και σε ό, τι αφορά την ασφάλειά τους. Ογδόντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή του σε αεροπορικά δυστυχήματα στη Ρωσία το 1997, όλοι σε πτήσεις τσάρτερ και κανείς στη διάρκεια τακτικών αεροπορικών δρομολογίων.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τελικά, η απειλή της διοίκησης του ΟΑΚΑ στον Παναθηναϊκό για έξωση από το Στάδιο έμεινε στα λόγια, μετά τη προσωρινή.. . χάρη που έδωσε, ώστε να γίνει το ματς της Κυριακής με τον Πανιώνιο, για την 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Όπως έγινε γνωστό, ο κύριος όγκος των θεατών θα καταλάβει τις θέσεις στο πάνω διάζωμα, ενώ στο κάτω διάζωμα θα είναι μόνο οι κάτοχοι διαρκείας και οι επίσημοι.

Την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης Σπάσιτς, που προκάλεσε πολλά "μποφώρ" στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και την επιβολή αυστηρότατων κυρώσεων, ζητά από κάθε αρμόδιο όργανο ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών. Όπως είναι γνωστό, ο Σέρβος ποδοσφαιριστής υποστηρίζει, ότι αναγκάστηκε με την απειλή βίας να υπογράψει κάποιες αποδείξεις, στις οποίες φαινόταν, ότι είχε πάρει τα χρήματα που του οφείλονται από τον Εθνικό. Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση της πειραϊκής ΠΑΕ διαψεύδει τα πάντα.

Την πέμπτη θέση κατέκτησε η εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των γυναικών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου του Περθ, αφού σε αγώνα κατάταξης νίκησε 10-9 στην παράταση την αντίστοιχη του Καναδά. Ο κανονικός αγώνας έληξε ισόπαλος 8-8. Το χρυσό μετάλλιο κέρδισε η Ιταλία που επικράτησε στον τελικό 7-6 της Ολλανδίας και το χάλκινο η Αυστραλία.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σημαντική ανάκαμψη παρουσίασαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου μετά τις χθεσινές ισχυρές πιέσεις. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1411,29 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 1,24% ενώ σε εβδομαδιαία βάση παρουσίασε απώλειες 4,68%. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σήμερα σε υψηλά επίπεδα και έφθασε στα 22,5 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 1,50%, Ασφάλειες άνοδος 1,69%, Λήζινγκ πτώση 0,13%, Επενδύσεις άνοδος 0,79%, Κατασκευές πτώση 0,72%, Βιομηχανίες άνοδος 1,38%, Διάφορες άνοδος 3,20%, Συμμετοχών άνοδος 1,09%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,50%. Η δραχμή έκλεισε ελαφρώς ενισχυμένη έναντι του μάρκου και της ECU, ενώ σημείωσε μικρή υποχώρηση σε σχέση με το δολάριο.

ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφιά θα επικρατήσει αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ στη δυτική Ελλάδα θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες. Ασθενείς βροχές ενδέχεται να σημειωθούν προς το βράδυ και στην ηπειρωτική χώρα. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μεταβλητοί και στο Ιόνιο νότιοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 3 με 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 6 με 17 και στο Αιγαίο 10 με 18 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 7 με 16 και 5 με 10 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 17 January 1998 - 3:31:50 UTC