Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-01-13

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Την άκρη του νήματος που οδηγεί στην τρομοκρατική οργάνωση ``Μαχόμενος Αντάρτικος Σχηματισμός``, αναζητά η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, με βάση στοιχεία που έχει στα χέρια της, ύστερα απο εκτεταμένες έρευνες και μετά τη σύλληψη οχτώ ατόμων, πέντε ανδρών και τριών γυναικών, που προσήχθησαν και ανακρίνονται στην Ασφάλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως εγκέφαλος της οργάνωσης φέρεται ο Νίκος Μαζιώτης, που συνελήφθη στο σπίτι του στο Καματερό, ο οποίος και το 1990 είχε συλληφθεί ως αντιρρησίας συνείδησης και αφού παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στις φυλακές, αφέθηκε ελεύθερος. Ο Μαζιώτης φέρεται ως πρώην στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης ``Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας``. Η Ασφάλεια έφθασε στα ίχνη της οργάνωσης από την αξιοποίηση ενος δακτυλικού αποτυπώματος, που βρέθηκε σε εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος είχε τοποθετηθεί έξω απο το σπίτι της πρώην συμβούλου του Στέλιου Παπαθεμελή, Μαρίας Μπόζη. Σύμφωνα με πληροφορίες το αποτύπωμα ανήκει στον Νίκο Μαζιώτη, ο οποίος φέρεται ως ο δράστης των δυο τελευταίων βομβιστικών επιθέσεων σε Εφορίες της Καλλιθέας, παρά το γεγονός οτι καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη. Ο ``Μαχόμενος Αντάρτικος Σχηματισμός``, που ευθύνεται για σωρεία βομβιστικών επιθέσεων, θεωρείται ως παρακλάδι του ΕΛΑ ο οποίος παρέχει προστασία, καθοδήγηση αλλα και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε άλλες μικρότερες οργανώσεις. Αξιωματικοί της Ασφάλειας πραγματοποίησαν ολονύκτιες έρευνες σε 10 σπίτια, στο Καματερό, την Κυψέλη, την Ηλιούπολη και την Αργυρούπολη. Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στις τρεις συλλήψεις που έγιναν, ιδίως σε σπίτια στην Κυψέλη και η άλλη στην Αργυρούπολη, καθώς στην κατοχή των ατόμων που συνελήφθησαν βρέθηκαν υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Το μεσημέρι έγινε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης υπό την προεδρία του Γιώργου Ρωμαίου, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται υπό άκρα μυστικότητα.

Με νέες τουρκικές προκλήσεις, συνοδεύθηκε η περιοδεία του υπουργού Αμύνης Ακη Τσοχατζόπουλου, στη Λέσβο, τη Χίο και τα Ψαρά. Τουλάχιστον 14 τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο μεταξύ Ρόδου, Κω και Καρπάθου. Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά F-16 και Μιράζ 2000. Το απόγευμα άλλα 4 τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο, πάνω από τη Λέσβο, σε ύψος 13. 000 ποδών, ενώ δέκα χιλιάδες πόδια χαμηλότερα πετούσε το ελικόπτερο που μετέφερε τον κ. Τσοχατζόπουλο από τη Λέσβο στα Ψαρά. Την εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί η περίοδος έντασης, όσο η Τουρκία δεν ξεπερνά τα εσωτερικά της προβλήματα, διατύπωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η Ελλάδα θα προβεί σε διαβήματα διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη δράση της τουρκικής αεροπορίας.

Στο μεταξύ, ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, μετά τη συνάντηση που είχε το πρωϊ με τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, προσπάθησε να αμβλύνει τις αντιδράσεις απο τις δηλώσεις του οτι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν ελληνικό εναέριο χώρο δέκα μιλίων. Ο κ. Μπέρνς εξέφρασε τη λύπη του για τη διάσταση που πήρε το θέμα και πρόσθεσε οτι δεν συνδέει την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο με το θέμα του εναέριου χώρου. Ο κ. Μπέρνς συναντήθηκε το απόγευμα με τον πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Κωνσταντόπουλο και το δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο. Απο την πλευρά του, ο βρετανός πρέσβης στην Αθήνα κ. Σμίθ, τόνισε οτι η προεδρία της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα υποστηρίξει κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Νεκρός με σπασμένο το κρανίο βρέθηκε στο πηγάδι του αγιάσματος του Αγίου Θεράποντα, ένα ναϊσκο σε συνοικία της Κωνσταντινούπολης, ο νεωκόρος Βασίλης Χαβιαρόπουλος. Το πτώμα του άτυχου νεωκόρου βρέθηκε μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες στο αγίασμα, τα αίτια της οποίας παραμένουν ακόμα άγνωστα. Οι έρευνες της αστυνομίας στρέφονται προς το ενδεχόμενο οι δράστες να είναι οι ίδιοι για την πυρκαγιά και την δολοφονία του νεωκόρου. Την λύπη του εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, καταγγέλοντας παράλληλα τις αρχές της γείτονος χώρας οτι σε παρόμοιες περιπτώσεις, δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές. Την σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των ιερόσυλων δολοφόνων, ζητά από την Αγκυρα η Νέα Δημοκρατία.

Με αψιμαχίες για διαδικαστικά θέματα και με αλλαγές απο τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργου Δρυ, ξεκίνησε η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο κ. Δρυς, απέσυρε τη διάταξη που προέβλεπε την αυτοπρόσωπη κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων, ενώ μείωσε κατά 5. 000 δρχ. τον ετήσιο φόρο που θα πληρώνουν οι έμποροι και οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών. Νωρίτερα, υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον αριθμό των συνεδριάσεων που θα διατεθούν στο νομοσχέδιο, αλλα και για τους εκπροσώπους φορέων που θα κληθούν να εκφράσουν τις απόψεις τους στην Επιτροπή. Για βάρβαρη επιδρομή του νεοφιλελευθερισμού εναντίον του λαϊκού εισοδήματος που αναπόφευκτα θα προκαλέσει κοινωνικές εκρήξεις, κάνει λόγο το ΔΗΚΚΙ, ενώ η Πολιτική Ανοιξη χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο φορολογικό πάρτα όλα του κ. Σημίτη.

Στο μεταξύ, αυξημένο φόρο θα πληρώσουν για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 1997 σε σχέση με το 1996, οι ελευθεροι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες ταξί και φορτηγών αυτοκινήτων Δημόσιας Χρήσης. Με απόφαση του υφυπουργού οικονομικών Γιώργου Δρυ, αυξάνεται κατά 9% η επαγγελματική αμοιβή που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του ελάχιστου εισοδήματος που δηλώνουν στην Εφορία οι ελεύθεροι επαγγελματιές, καλλιτέχνες και τραγουδιστές και κατά 8,2% για τους ιδιοκτήτες ταξί και φορτηγών αυτοκινήτων. Ετσι για καλλιτέχνες, τραγουδιστές και γιατρούς η επαγγελματική αμοιβή αυξάνεται απο 2. 900. 000 σε 3. 200. 000 δρχ. και για τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες απο 2. 000. 000 δρχ. σε 2. 200. 000 δρχ.

Ηρεμία επικράτησε σήμερα στην αγορά συναλλάγματος, ενώ ανάσα πήρε και η Σοφοκλέους, μετά τη σημαντική ανάκαμψη στα Χρηματιστήρια της Ασίας και της Ευρώπης. Ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου σημείωσε άνοδο 1,48%, ανακτώντας μέρος του χαμένου εδάφους, μετά τη χθεσινή κάθετη πτώση, πάνω από 5%. Η δραχμή δεν δέχθηκε ούτε και σήμερα πιέσεις, ανατιμήθηκε έναντι του ΕΚΙΟΥ, ενώ παρατηρήθηκαν εισροές συναλλάγματος, ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα τα επιτόκια στη διατραπεζική άρχισαν να υποχωρούν. Ο υπουργός τύπου εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για τις δηλώσεις σχετικά με την πορεία της οικονομίας. Ο κ. Ρέππας κατηγόρησε τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ για δολιοφθορά σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και για πολιτική κερδοσκοπία, αποδίδοντας την κίνηση αυτή ως προσπάθειά να δηλώσει παρών στην πολιτική ζωή του τόπου.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το πάθος για την χαρτοπαιξία οδήγησε έναν 50χρονο να σκοτώσει με καραμπίνα τη σύζυγό του και τον γιό του και στη συνέχεια να αυτοκτονήσει με τον ίδιο τρόπο. Το θλιβερό περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 7. 30 το πρωί, σε μονοκατοικία στην Αγία Παρασκευή, με δράστη και αυτόχειρα τον Αντώνη Ταμπακάκη και θύματα την σύζυγό του Χριστίνα,48 ετών και τον γιό του Μιχάλη, 30 ετών. Ο Ταμπακάκης επέστρεψε το πρωί από ολονύκτιο τζόγο και η συζυγός του, του έκανε την παρατήρηση. Ακολούθησε λογομαχία και ο Ταμπακάκης πήρε την καραμπίνα και πυροβόλησε τη συζυγό του στο θώρακα. Στη συνέχεια πήγε στην κρεβατοκάμαρα που κοιμόταν ο γιός του και τον πυροβόλησε στο κεφάλι. Επιστρέφοντας έριξε άλλη μια σφαίρα στο κεφάλι της συζύγου του και στη συνέχεια έστρεψε την καραμπίνα στο προσωπό του και αυτοπυροβολήθηκε. Από τη μανία του δράστη γλίτωσε μόνο η κόρη του Μαρία 27 χρόνων.

Δόθηκε το μεσημέρι στη δημοσιότητα η έκθεση του καθηγητή Γιάννη Σπράου για τη δημόσια διοίκηση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σπράος προτείνει τη δημιουργία διυπουργικού κλάδου ανωτάτων στελεχών διοίκησης, ο οποίος θα είναι ανοιχτός και σε μη δημόσιους υπάλληλους και σώμα οικονομολόγων διοίκησης για την οικονομικότερη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών. Στην έκθεσή επισημαίνεται η χαμηλή ποιότητα της δημόσιας διοίκησης, που αποδίδεται στις πελατειακές σχέσεις και τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και τονίζεται ότι η κατάργηση της μονιμότητας δεν οδηγεί κατά κανέναν τρόπο προς τη μεταλλαγή της δημόσιας διοίκησης.

Ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ινδίας, είχε σήμερα το βράδυ, τοπική ώρα, στο Νέο Δελχί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι ελληνο-ϊνδικέςσχέσεις σ όλους τους τομείς, καθώς και διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Οπως εκτιμούν διπλωματικοί παρατηρητές, θεωρείται βέβαιο ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας θα δώσει νέα ώθηση στην προσπάθεια ενδυναμώσεως της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας Αθηνών και Νέου Δελχί.

Την ενοχή της Βάσιας Παναγοπούλου για το σχεδιασμό της δολοφονίας του πρώην συζύγου της, Απόστολου Δοξιάδη, ζήτησε ο εισαγγελέας του τριμελούς πλημμελειοδικείου Αθηνών. Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι υπήρξε σχέδιο δολοφονίας σε βάρος του πρώην συζύγου της Βάσιας Παναγοπούλου, με σκοπό να μην αναλάβει ο κ. Δοξιάδης την ανατροφή του παιδιού τους. Για τους δύο συγκατηγορούμενους της Βάσιας Παναγοπούλου, Αντώνη Μαχαιρίδη και Νίκο Καλογερά, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή τους, μόνο για το αδίκημα της σύστασης συμμορίας, ενώ για τον τρίτο, τον Παναγιώτη Μπαντουράκη, πρότεινε την αθώωσή του. Η δίκη θα συνεχισθεί την Πέμπτη με την αγόρευση των συνηγόρων υπεράσπισης.

Πτώμα ανδρός, ηλικίας περίπου 30 ετών, βρέθηκε κοντά στο εκκλησάκι Αγιος Ισίδωρος στον Λυκαβητό. Στην περιοχή έσπευσαν αστυνομικοί που κάνουν έρευνες για τη διελεύκανση της υπόθεσης, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για εγκληματική ενέργεια.

Η πορεία των μικρών έργων που εκτελούνται κατά χιλιάδες σε ολόκληρη την περιφέρεια, απασχόλησε τη σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με τους υφυπουργούς Δημόσιας Διοίκησης Λάμπρο Παπαδήμα, ΠΕΧΩΔΕ Χρήστο Βερελή και Εθνικής Οικονομίας Χρήστο Πάχτα. Αύριο, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γεράσιμο Αρσένη στο πλαίσιο των κατ`ιδίαν συναντήσεων, που ξεκίνησε με μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου.

Αποκλεισμένα παραμένουν και σήμερα τα λιμάνια της Λέρου και της Καλύμνου, από αλιείς και σφουγγαράδες, οι οποίοι αντιδρούν στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να τηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων. Ψαράδες απειλούν ότι εντός της ημέρας θα αποκλείσουν και το λιμάνι της Πάτμου.

Στην αντεπίθεση πέρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, μετά τα πυρά που δέχθηκε από το βουλευτή της ΝΔ Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος έκανε εμφάνιση υποψηφίου δημάρχου. Ο Κοσμόπουλος δήλωσε ότι παρακολουθεί με αυτοσυγκράτηση περισσότερα από δύο χρόνια τις απρόκλητες, ακραίες και ατεκμηρίωτες επιθέσεις του κ. Ψωμιάδη, τον οποίο χαρακτήρισε υβριστή. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ψωμιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι θα είναι υποψήφιος, αν ο κ. Κοσμόπουλος πάρει το χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία.

Σε 120 χιλιάδες ανέρχονται οι Ελληνοπόντιοι που παλιννόστησαν από τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Η έρευνα αποτελεί την πρώτη προσπάθεια να καταγραφεί ο αριθμός των Ελληνοπόντιων στη χώρα, αν και εκτιμάται ότι ο αριθμός τους πρέπει να είναι μεγαλύτερος. Ο υπουργός Μακεδονίας -Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος τόνισε ότι έχει καταθέσει πρόταση στην κυβέρνηση με σκοπό την κατάρτιση νομοσχεδίου για τους Ελληνοπόντιους, όπου θα επιλύονται πολλά από τα προβλήματά τους.

Μάχη έδωσαν τη νύχτα στον όρμο Φτελιάς Θεσπρωτίας δύο περιπολικά του Λιμενικού με αλβανικό ταχύπλοο που μετέφερε ναρκωτικά. Το επεισόδιο σημειώθηκε όταν στο κάλεσμα των λιμενικών να σταματήσει, οι επιβαίνοντες στο ύποπτο σκάφος άρχισαν να πυροβολούν με καλάζνικοφ, με αποτέλεσμα να απαντήσουν οι λιμενικοί. Το ταχύπλοο πήρε φωτιά, αλλά οι κακοποιοί κατάφεραν να ξεφύγουν.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Γερμανία, κόντρα στη Λεβερκούζεν αγωνίζεται απόψε το βράδυ στις 9 η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του Ευρωκυπέλλου. Ο Σούμποτιτς, που δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα τραυματισμών, πέρα απ' αυτό του Μαρτίνεθ, τόνισε ότι η γερμανική ομάδα δεν θα είναι ένας εύκολος αντίπαλος και υποστήριξε πως πρέπει οι παίχτες του να προσπαθήσουν πολύ για να κερδίσουν τον αγώνα.

Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι, δηλαδή ο γνωστός.. . γνωστότατος διαιτητής Παπουτσέλης στο ντέρμπι της Κυριακής ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ; Μα φυσικά για να το διευθύνει, αφού η κλήρωση τον έστειλε στο κρισιμότερο παιχνίδι της 18ης αγωνιστικής. Ως γνωστόν ο Παπουτσέλης απέκτησε τη "φήμη" του στο περυσινό παιχνίδι του Σταδίου Καραϊσκάκη ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό όταν έδωσε ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ του γηπεδούχου. Στη συνέχεια τιμωρήθηκε, αλλά προσφάτως επανήλθε δριμύτερος...

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σημαντική ανάκαμψη σημείωσαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, μετά την κάθετη υποχώρηση που είχαν παρουσιάσει στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Η ανάκαμψη των διεθνών χρηματιστηρίων, "βοήθησε" και την Σοφοκλέους να ανακάμψει σημαντικά. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1426,14 μονάδες, ενισχυμένος σε ποσοστό 1,48%, ενώ στο άνοιγμα της αγοράς η άνοδος του δείκτη έφτανε και το 3%. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 0,49%, Ασφάλειες άνοδος 0,92%, Λήζινγκ πτώση 0,89%, Επενδύσεις άνοδος 1,22%, Κατασκευές άνοδος 1,95%, Βιομηχανίες άνοδος 2,25%, Διάφορες άνοδος 3,61%, Συμμετοχών άνοδος 1,63%. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς ενισχύθηκε σημαντικά σε ποσοστό 2,57%. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και έφτασε τα 19 δισ. δραχμές.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένα βήμα πριν το θάνατο βρίσκονται τουλάχιστον 170 πολιτικοί κρατούμενοι, μέλη του κουρδικού κόμματος, στις φυλακές Ερζερούμ, στην ανατολική Τουρκία, οι οποίοι εδώ και 54 ημέρες πραγματοποιούν απεργία πείνας με αίτημα την καλυτέρευση των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης, αίτημα το οποίο χθες απέρριψε η τουρκική κυβέρνηση. Η κατάσταση πολλών από αυτών είναι τόσο κρίσιμη, ώστε σήμερα τούρκοι αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέστησαν υπεύθυνη την κυβέρνηση και ιδίως τον υπουργό Δικαιοσύνης, σε περίπτωση που χάσουν τη μάχη για τη ζωή.

Ούτε οι διεθνείς εκκλήσεις, ούτε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να στείλει αντιπροσωπεία για να συνδράμει τα θύματα, μπορούν να αναχαιτίσουν την μήνι των φανατικών ισλαμιστών και να απαλύνουν τον τρόμο και τον πόνο των αθώων και ανυπεράσπιστων πολιτών. Μετά το χθεσινό μακελειό, όπου 103 χωρικοί σφαγιάσθηκαν με φρικαλέο τρόπο στο χωριό Σίντι Χαμέντ, κοντά στο Αλγέρι, σήμερα άλλα 29 άτομα προστέθηκαν στον ατελείωτο αιματοβαμμένο κατάλογο των θυμάτων. Εκείνο όμως που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός οτι οι εφημερίδες της χώρας καταγγέλουν την κυβέρνηση οτι αποκρύπτει τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων, ο οποίος είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς και η ανακοίνωση που έστειλε το παράνομο Ισλαμικό Μέτωπο Σωτηρίας, στην οποία ζητείται η διεξαγωγή έρευνας για τους πραγματικούς δράστες των σφαγών.

Βαθαίνει πάλι το χάσμα μεταξύ Ιράκ και Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την νέα άρνηση της Βαγδάτης να επιτρέψει ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ να επιθεωρήσουν τις ιρακινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, καθώς η κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσείν, κατηγορεί τον αμερικανό επικεφαλής της ομάδας, Σκοτ Ρίτερ, οτι εξασκεί κατασκοπεία υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών. Και ενώ οι σχέσεις των δύο χωρών ακροβατούν σε ένα σχοινί, η Ρωσία δηλώνει πρόθυμη να προωθήσει λύση μέσω διαλόγου, για την εκτόνωση της έντασης, η οποία προκάλεσε αύξηση της τιμής του πετρελαίου Μπρεντ, στην αγορά του Λονδίνου.

Τις στενές επαφές μεταξύ τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών με εκτός νόμου υπερεθνικιστές στο εσωτερικό της Τουρκίας και το εξωτερικό, περιγράφει για πρώτη φορά λεπτομερώς επίσημη έκθεση, η οποία βρίσκεται ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ. Στην έκθεση αυτή περιγράφονται οι σχέσεις της μαφίας με το κράτος, σχετικά με την υπόθεση Σουσουρλούκ, αναφέροντας οτι γύρω στους 15 υπερεθνικιστές που δρουν στην παρανομία, μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες "επιχειρήσεις", όπως για παράδειγμα να σκοτώνουν επιχειρηματίες που υποστήριζαν οικονομικά το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα.

Τουλάχιστον 69 μαθητές εκφράζονται φόβοι οτι πνίγηκαν, μετά την πτώση του λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν, σε ποταμό στη δυτική Βεγγάλη, στην Ινδία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το λεωφορείο που μετέφερε 86 μαθητές, ξέφυγε από την πορεία του εξαιτίας της πυκνής ομίχλης που υπήρχε στην περιοχή.

Ακούγοντας το όνομα Κανάρια Νησιά, μας έρχονται στο νου εικόνες από τον επίγειο παράδεισο, όπου όλοι ζουν ευτυχισμένοι, σε ράθυμους ρυθμούς, με 300 περίπου ημέρες το χρόνο γεμάτες ήλιο και φως. Για τον λόγο αυτό μας είναι αρκετά δύσκολο να καταλάβουμε γιατί σώνει και ντε κάποιοι άνθρωποι έχουν βαλθεί να αυτοκτονήσουν ομαδικά και το πλέον τραγελαφικό, είναι οτι η αστυνομία συλλαμβάνει αυτούς τους ανθρώπους για να τους αποτρέψει να πραγματοποιήσουν την επιθυμία αυτή. Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας, η ισπανική αστυνομία απέτρεψε στο πάρα πέντε την ομαδική αυτοκτονία μελών θρησκευτικής αίρεσης, συλλαμβάνοντας αυτή τη φορά 19 άτομα. Η προηγούμενη επέμβαση της αστυνομίας είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα σε κτίριο της Σάντα Κρούζ και είχαν συλληφθεί 32 μέλη της αίρεσης καθώς και μία 57χρονη γερμανίδα ψυχολόγος, που θεωρείται η αρχηγός.

ΚΑΙΡΟΣ

Συνεχίζονται οι αλκυονίδες και ο καιρός θα είναι αύριο αίθριος σε όλη σχεδόν τη χώρα, με λίγες νεφώσεις, κυρίως στα Δυτικά, ενώ το πρωί θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς και στα Δυτικά μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα Βόρεια θα κυμανθεί από μηδέν μέχρι 13 βαθμούς, στα δυτικά 6 με 15 και στην υπόλοιπη χώρα 7 με 19 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός στην Αττική, με ασθενείς ανέμους και η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 6 μέχρι 17 βαθμούς. Στη θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις, ενώ το πρωί θα σημειωθούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει από 2 μέχρι 13 βαθμούς
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Wednesday, 14 January 1998 - 4:31:37 UTC