Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-01-10

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Την τακτική των ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ακολουθεί ο νέος πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών, Νίκολας Μπερνς, ο οποίος αναγνώρισε μεν την ελληνικότητα της Γαύδου και των Καλογήρων, έσπευσε όμως να δηλώσει ότι η χώρα του αναγνωρίζει τα έξι ναυτικά μίλια ως ελληνικό εναέριο χώρο. Τάχθηκε υπέρ της παραπομπής του θέματος των Ιμίων στη Χάγη. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζιμ Φόλεϊ τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν τη θέση της Ελλάδας, για εναέριο χώρο, δέκα ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο. Ο κ. Φόλεϊ επεσήμανε ότι εάν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή ότι στις πρόσφατες πτήσεις τους στο Αιγαίο, τουρκικά μαχητικά εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο, θα πρόκειται για μια αδικαιολόγητη προκλητική ενέργεια.

Η Αθήνα διέψευσε κατηγορηματικά ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι ένα τουρκικό αλιευτικό δέχθηκε πυρά από σκάφος του Λιμενικού Σώματος, κοντά στη Λέσβο. Ο αρχηγός του Λιμενικού μας Σώματος τόνισε ότι απλώς το σκάφος έστρεψε εναντίον του αλιευτικού τον προβολέα του. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, απηύθυνε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να μην παίζει με τη φωτιά και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει τίποτα διαπραγματεύσιμο στο Αιγαίο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, τόνισε ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται ανίκανη και ανεπαρκής να υπερασπιστεί τα ιερά και τα όσια πατρίδας μας και αυξάνει τη βουλιμία της Τουρκίας.

Μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις των κερδοσκόπων κατά της δραχμής, αποφασίστηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια για δάνεια ενός μηνός, υποχώρησαν κάτω από το 20%. Ο πληθωρισμός για το Δεκέμβριο, διαμορφώθηκε στο 4,7%, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 26 ετών. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, προέβλεψε δυσάρεστες εξελίξεις το 1998 για την οικονομία ενώ πρόσθεσε ότι το κόμμα του, στηρίζει τη δραχμή.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αναμένεται να ανακοινώσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, τα μέλη που θα αποτελέσουν τη οργανωτική επιτροπή για τους ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Η Νέα Δημοκρατία, συγκρότησε επιτροπή υπό τον Τζανή Τζανετάκη, για την παρακολούθηση της προετοιμασίας της χώρας για τους ολυμπιακούς αγώνες.

Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί στη θαλάσσια περιοχή Στροφάδων, στη Ζάκυνθο. Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Αναβλήθηκε για τις 18 Νοεμβρίου στη Λάρισα, η δίκη των 21 αγροτών οι οποίοι κατηγορούνται για παρακώλυση συγκοινωνιών κατά τη διάρκεια των περασμένων αγροτικών κινητοποιήσεων. Σημειώνεται ότι η Πανθεσσαλική Επιτροπή Αγροτών έχει εξαγγείλει νέες κινητοποιήσεις για τις 2 Φεβρουαρίου.

Επίσημη επίσκεψη στο Νέο Δελχί πραγματοποιεί από τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, μετά από πρόσκληση του ινδού ομολόγου του. Τον κ. Στεφανόπουλο θα συνοδεύει ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος.

Ως νέος πρόεδρος της Ολυμπιακής Αεροπορίας προτείνεται ο Βασίλης Στεφανής κοσμήτωρ του Πανεπιστημίου Θράκης, Πολιτικός Μηχανικός και Συγκοινωνιολόγος. Επίσης για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας προτείνεται ο Θεόδωρος Τσακιρίδης, Μηχανολόγος Μηχανικός. Σημειώνεται ότι ο κ. Τσακιρίδης, υπήρξε διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Ολυμπιακής Αεροπορίας, από το 1993 έως το '95.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στους 35 ανέρχεται σύμφωνα με τις νεώτερες πληροφορίες ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά την ισχυρή σεισμική δόνηση 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στην περιοχή Σανγκί, στη βόρειο Κίνα. Οι τραυματίες σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, ειναι εκατοντάδες. Το 90% των σπιτιών στη Ζανγκμπέι έχει υποστεί ρωγμές.

Το σχέδιο για κλωνοποίηση στους ανθρώπους προκάλεσε αντιδράσεις σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, οι οποίες θα προχωρήσουν σε έκδοση νόμου για απαγόρευση της διαδικασίας. Τη Δευτέρα στο Παρίσι 17 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα υπογράψουν πρωτόκολλο, που δεν θα επιτρέπει τη δημιουργία παιδιών με κλωνισμό.

Την απομάκρυνση 20. 000 κατοίκων από τις εστίες τους πλησίον του αφυπνισμένου ηφαιστείου Ποποκατεπέτλ αποφάσισαν οι αρχές του Μεξικού, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Οι αρχές αποφάσισαν επίσης να κατασκευασθούν γιγάντιοι τοίχοι γύρω από τις πλαγιές του ηφαιστείου για να συγκρατηθούν οι ποταμοί λάβας στην περίπτωση ισχυρής έκρηξής του.

Τριάντα πέντε άτομα δολοφονήθηκαν την περασμένη Πέμπτη, στην Αλγερία, σε δύο επιθέσεις που αποδίδονται σε ένοπλους ισλαμιστές αντάρτες. Η πρώτη στη δυτική Αλγερία και η δεύτερη νότια του Αλγερίου, αναφέρουν δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου. Από την έναρξη του Ραμαζανιού, στις 30 Δεκεμβρίου, πολλές εκατοντάδες πολιτών έχουν σφαγιασθεί.

Άρχισε σήμερα με ειρηνικό τρόπο η απομάκρυνση των ανέργων που επί πολλές ημέρες είχαν καταλάβει πολυάριθμα κοινωνικά κέντρα σε όλη τη Γαλλία, ζητώντας αύξηση του επιδόματος ανεργίας και να ληφθούν αποτελεσματικότερα μέτρα για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας. Χθες ο Ζοσπέν ανακοίνωσε την εκταμίευση ενός δις φράγκων για τους ανέργους, δίχως ωστόσο να πείσει τις οργανώσεις των ανέργων να θέσουν τέλος στις κινητοποιήσεις τους που έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με το παιχνίδι Παναχαϊκής-Καβάλας, ανοίγει το απόγευμα η αυλαία της 17ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα της πρώτης εθνικής κατηγορίας. Ο αγώνας αρχίζει στις 3 και θα μεταδοθεί από το Σούπερ Σπόρ. Αύριο θα γίνουν τα εξής παιχνίδια: Ολυμπιακός-Βέροια, στο στάδιο Ναυπλίου, Πανηλειακός-ΠΑΟ, Καλαμάτα-ΟΦΗ, ΠΑΟΚ-Αθηναϊκός, Πανιώνιος-Ιωνικός, Απόλλων-Ηρακλής και Προοδευτική-Εθνικός. Τη Δευτέρα θα διεξαχθεί το παιχνίδι Σκόντα Ξάνθης-ΑΕΚ.

Το ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού-ΑΕΚ, που θα γίνει αύριο κυριαρχεί στους αγώνες για το πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας στο μπάσκετ. Σήμερα θα γίνουν τα εξής παιχνίδια: Περιστέρι-Σπόρτινγκ Παναθηναϊκός-Απόλλωνας Πάτρας, Παπάγου-Άρης, Λάρισα-Δάφνη και Πανιώνιος-Ηράκλειο. Το παιχνίδι αυτό αρχίζει στις 6. 30 και θα μεταδοθεί από τον ΑΝΤΕΝΝΑ. Αύριο επίσης θα γίνει το παιχνίδι ΠΑΟΚ-Ηρακλή.

ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος καιρός επικρατεί σε όλη τη χώρα και μόνο στα ανατολικά και βόρεια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι μέτριοι και στο Αιγαίο τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία φθάνει στα βόρεια τους 13, στα δυτικά τους 17 και στα υπόλοιπα τους 15 βαθμούς. Σχεδόν αίθριο καιρό έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με βόρειους μέτριους ανέμους και θερμοκρασία που φθάνει τους 14 και τους 13 βαθμούς αντίστοιχα. Για αύριο προβλέπεται σε όλη τη χώρα αίθριος καιρός και μόνο στα ανατολικά και νότια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 10 January 1998 - 21:53:02 UTC