Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 13-01-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης
  • [02] Οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τη «λίστα Λαγκάρντ»
  • [03] Βαριές κατηγορίες για τους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου

    [01] Υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης

    «Γκάζι» πατά η κυβέρνηση ώστε να υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου ύψους 9,2 δισ. ευρώ. Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Υπουργός Οικονομικών, με αντικείμενο συζήτησης, την πορεία της οικονομίας και τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν, μέχρι την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

    Ο Γιάννης Στουρνάρας, είπε πως στο Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου, θα ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 9,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τόνισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση, θα πρέπει να έχει κλείσει την εκκρεμότητα του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο -όπως είπε- θα ψηφιστεί, μέχρι την επόμενη Παρασκευή.

    «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, πρέπει να ψηφίσουμε το φορολογικό, το οποίο είναι και το σημαντικότερο θέμα», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Υπουργός Οικονομικών.

    Πέρα από την ψήφιση του φορολογικού, ψηλά στην ατζέντα είναι, η απόφαση για τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ και η τόνωση της ρευστότητας με την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και των επιστροφών φόρου

    Στο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να προστεθούν οι ρυθμίσεις για τις αλλαγές στο σύστημα συλλογής αποδείξεων, το πρόσωπο που θα αναλάβει γενικός γραμματέας εσόδων αλλά και τα μέτρα για τη μείωση των πληρωμών σε μετρητά και την καθιέρωση κινήτρων για τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

    Εντός του μηνός αναμένεται και η συνεδρίαση του ΔΝΤ για την εκταμίευση της δικής του συμμετοχής ύψους 3,4 δισ. ευρώ.

    Παράλληλα, επιταχύνονται και οι αποκρατικοποιήσεις. Σε σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ αποφασίστηκε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2013 θα πρέπει να προχωρήσουν:

    οι διαδικασίες για τους διαγωνισμούς ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ,

    να μεταβιβασθούν στο ΤΑΙΠΕΔ 40 ακίνητα

    να τρέξουν οι διαδικασίες για λιμάνια, μαρίνες και αεροδρόμια

    αλλά και για την αξιοποίηση, μέσω sale and lease back, των 34 ακινήτων του Δημοσίου που έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Συνάντηση Σαμαρά-Στουρνάρα - Στο Eurogroup η απόφαση για εκταμίευση

    Το χρονοδιάγραμμα για τις αποκρατικοποιήσεις

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ, Α' Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου, Α. Αθανασόπουλος

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 23:10

    Είδηση: 28816

    [02] Οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τη «λίστα Λαγκάρντ»

    Στο κόκκινο παραμένει η πολιτική αντιπαράθεση, για την αλλοίωση της αρχικής λίστας Λαγκάρντ, ενώ από την Δευτέρα που ανοίγει η Βουλή μετά την διακοπή των εργασιών, λόγω των εορτών, αναμένεται να υποβληθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, για την σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

    Η Κουμουνδούρου καθημερινά ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», να επανέρχεται και να χαρακτηρίζει την υπόθεση κορυφή του παγόβουνου ενός συστήματος κλεπτοκρατίας που εγκαθιδρύθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια και ήταν η βασική αιτία της χρεοκοπίας. Υποστηρίζει ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα λόγο να θέλει να στοχοποιήσει προσωπικά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά με την πρότασή του για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, ζητά να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης, ανεξάρτητα από το πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η διερεύνηση.

    Eπίσης, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Ν. Παππάς, προβλέποντας πτώση της κυβέρνησης, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Real News, αναφέρει πως: «Το όνομα Ευάγγελος Βενιζέλος είναι συνώνυμο του σκανδάλου της λίστας Λαγκάρντ. Η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει δυο συγκολλητικές ουσίες. Το μνημόνιο και την ομερτά».

    Κύκλοι της Ιπποκράτους συνεχίζουν να ασκούν δριμύτατη κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για πολιτική σκευωρία με αφορμή την λίστα Λαγκαρντ.

    Στο «κάδρο» των υπευθύνων ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει εντάξει και τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά με τη συνεργασία που είχε με τον Πρωθυπουργό, τόνισε ότι το θέμα δεν τον αφορά.

    «Όλα στο φως» δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στη Real News, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο παραπομπής του Γ. Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο. «Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν, να αποκατασταθεί η όποια βλάβη του Δημοσίου και να διαλυθεί η καχυποψία, δυστυχώς, μεγάλου τμήματος της κοινής γνώμης για συνενοχή» αναφέρει χαρακτηριστικά.

    «Σίγουρα χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή σε αυτές τις περιπτώσεις, είτε αφορούν Πρωθυπουργούς, είτε υπουργούς Οικονομικών, είτε αρχηγούς κομμάτων, όπως είναι τώρα ο κ. Βενιζέλος. Πραγματικά χρειάζεται προσοχή και να έχει κανείς εδραίες ενδείξεις, πεποιθήσεις περί ενοχών», υποστήριξε ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ.

    Για προσπάθεια των κομμάτων της συγκυβέρνησης, να συγκαλύψουν τις ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου, έκανε λόγο ο Νότης μαριάς, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. «Τα κόμματα της συγκυβέρνησης επιχειρούν απεγνωσμένα να συγκαλύψουν τις ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου σε σχέση με την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» τη στιγμή που οι έλληνες πολίτες απαιτούν την παραδειγματική τιμωρία όλων όσων ευθύνονται σε σχέση με την υπόθεση αυτή», τόνισε.

    Τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για Βενιζέλο, Παπακωνσταντίνου και Παπανδρέου, ζητά η Χρυσή Αυγή, καλώντας όσους βουλευτές φώναζαν τους τελευταίους μήνες για την ενοχή Παπανδρέου, να συνυπογράψουν την πρότασή μας, σε όποιο κόμμα και αν ανήκουν.

    Να μην περιοριστεί η διερεύνηση των ποινικών ευθυνών σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ μόνο στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως θέλει η συγκυβέρνηση ζήτησε το ΚΚΕ, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο λαός πρέπει, μαζί με τη διερεύνηση των σκανδάλων και την απόδοση κάθε είδους ευθυνών, να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει ανατρέποντας το εκμεταλλευτικό και σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πάντως σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», δήλωσε σε συνεργάτες του ότι «δε τον απασχολεί το ζήτημα της παραγραφής και δεν επιδιώκει κάτι, διότι θέλει να αθωωθεί».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ, Α' Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 23:11

    Είδηση: 28813

    [03] Βαριές κατηγορίες για τους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου

    Για τέσσερα κακουργήματα και ένα πλημμέλημα κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις τα τρία συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων απαλείφτηκαν από την αρχική λίστα Λαγκάρντ.

    Η ξαδέρφη του πρώην υπουργού, Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της, Συμεών Σικιαρίδης και ο σύζυγος της αδελφής της, Ανδρέας Ρωσσώνης, δικαιούχοι των επίμαχων λογαριασμών, είναι υπόλογοι στην δικαιοσύνη για βαρύτατα αδικήματα σε συνδυασμό μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.

    Σύμφωνα με την κλήση που έλαβαν από τους οικονομικούς εισαγγελείς, θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για: Ηθική αυτουργία σε νόθευση δημοσίου εγγράφου με το νόμο 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου, Ηθική αυτουργία σε υπεξαγωγή δημοσίου εγγράφου σε συνδυασμό με τον νόμο 1608/50 φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ που συνίσταται σε παραβάσεις διατάξεων περί φορολογίας εισοδήματος, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατ' επάγγελμα και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος.

    Μέσω των δικηγόρων τους τα τρία συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού, ζήτησαν και πήραν προθεσμία από τους οικονομικούς εισαγγελείς, να απολογηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να προετοιμάσουν τις έγγραφες εξηγήσεις τους.

    Εν τω μεταξύ όλα τα πρόσωπα που υπήρξαν συνεργάτες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ακόμα και όσοι υπηρέτησαν για κάποιο χρονικό διάστημα στο γραφείο του, θα περάσουν την πόρτα του εισαγγελικού γραφείου και αυτό γιατί βασική προτεραιότητα της έρευνας είναι ο εντοπισμός του προσώπου το οποίο ευθύνεται για την αλλοίωση της αρχικής λίστας και την αφαίρεση των συγκεκριμένων ονομάτων.

    Οι οικονομικοί εισαγγελείς προσπαθούν, αξιοποιώντας τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους, να εξακριβώσουν την ταυτότητα του προσώπου στο οποίο είχε δώσει για φύλαξη την αρχική λίστα ο κ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, και αφού την αντέγραψε σε στικάκι μνήμης, απάλειψε τα επίμαχα ονόματα.

    Στόχος είναι να διαπιστωθεί ποιός έδωσε την εντολή για την αντιγραφή και ενδεχομένως την αφαίρεση των συγκεκριμένων ονομάτων.

    Οι καταθέσεις μαρτύρων αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: Α' Πρόγραμμα

    Ρεπορτάζ: Ν Τσουκαλά

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 23:12

    Είδηση: 28808


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 4 January 2013 - 21:50:08 UTC