Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 18 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 13-01-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Σαμαρά-Στουρνάρα - Στο Eurogroup η απόφαση για εκταμίευση
  • [02] Βούλτεψη, Βούτσης, Γρηγοράκος, Οικονόμου, Σοφιανός: Αντιπαράθεσης συνέχεια για τη λίστα

    [01] Συνάντηση Σαμαρά-Στουρνάρα - Στο Eurogroup η απόφαση για εκταμίευση

    Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με βασικό θέμα την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις διαδικασίες που θα πρέπει να ολοκληρωθούν ενόψει και της επικείμενης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

    Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε πως στο Eurogroup θα ληφθεί η απόφαση για την επόμενη δόση, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη και να έχει κλείσει και η εκκρεμότητα του φορολογικού, το οποίο, όπως είπε, θα πρέπει να ψηφιστεί έως την επόμενη Παρασκευή.

    Ο κ. Στουρνάρας διαχωρίζει τη θέση του από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, τονίζοντας πως δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα και δεν τον αφορά.

    Σχετικά με τις υποθέσεις επιχειρηματιών οι οποίοι οδηγούνται τις τελευταίες μέρες στο αυτόφωρο για χρέη στο Δημόσιο, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως οι αρχές κάνουν τη δουλειά τους.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Μπ. Σαβούρδου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 15:39

    Είδηση: 28789

    [02] Βούλτεψη, Βούτσης, Γρηγοράκος, Οικονόμου, Σοφιανός: Αντιπαράθεσης συνέχεια για τη λίστα

    Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση που προκαλεί η υπόθεση των χειρισμών της επίμαχης λίστα Λαγκάρντ μετά την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Μιλώντας στη ΝΕΤ η Σοφία Βούλτεψη κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, αντιπρόεδρος βουλής και βουλευτής ΠΑΣΟΚ και ο Βασίλης Οικονόμου, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΔΗΜ.ΑΡ. διευκρίνισαν πως η προκαταρκτική ασχολείται αποκλειστικά με τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών για νόθευση εγγράφων και παράβαση καθήκοντος από πλευράς του κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ στον αντίποδα τοποθετήθηκαν ο Νίκος Βούτσης, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο Νίκος Σοφιανός, μέλος πολιτικού γραφείου ΚΚΕ οι οποίοι ζήτησαν την επέκταση της διερεύνησης.

    Κληθείς να σχολιάσει την άποψη του κ. Πάγκαλου ότι προκύπτουν πολιτικές ευθύνες και για τους κ.κ. Βενιζέλο και Παπανδρέου, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος δήλωσε ότι διαφωνεί χαρακτηρίζοντας «άκαιρο» το άνοιγμα συζήτησης «για όποιον πάρει μπάλα» σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα όπου χρειάζεται πολιτική συνοχή και ηρεμία.

    Σημειώνοντας πως έχει ήδη γίνει απόδοση των πολιτικών λαθών, τόνισε πως δεν προκύπτουν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες για τον κ. Βενιζέλο, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο βιάστηκε το ΠΑΣΟΚ να απομακρύνει τον κ. Παπακωνσταντίνου προτού διερευνηθεί η υπόθεση, είπε πως ο πρώην υπουργός προβλημάτιζε από καιρό το ΠΑΣΟΚ λόγω της «προκλητικής συμπεριφοράς» του απέναντι στο θέμα της λίστας αλλά κατά τη θητεία του στο Υπουργείο με αποτέλεσμα να «χρειαστεί να δώσει αγώνα για να συμπεριληφθεί στα τελευταία ψηφοδέλτια».

    Κατά τον κ. Γρηγοράκο υπάρχουν και άλλοι εμπλεκόμενοι με τεχνικές γνώσεις και πως «το θέμα είναι αν ο τότε Πρωθυπουργός γνώριζε», ενώ κάλεσε τον κ. Καπελέρη να πει τα ονόματα που του δόθηκαν.

    Τονίζοντας πως ο κ. Βενιζέλος «αδικείται» είπε ότι ως υπουργός όταν παραλάμβανε το stick, γνωρίζοντας πως πρόκειται για αντίγραφο του πρωτότυπου cd, δεν μπορούσε να ξέρει ότι αυτό δεν είχε πρωτοκολληθεί, ανέφερε ότι ο κ. Διώτης ήταν εκείνος που «δεν έκανε καλά τη δουλειά του», ενώ υπαινίχθηκε ότι σε εκείνον οφείλονται οι διαρροές των ονομάτων στον Τύπο.

    Καταλήγοντας είπε πως στη δεδομένη πολιτική συγκυρία «δεν κάνει καλό η συκοφαντία για τον Αρχηγό ενός κόμματος».

    Λαμβάνοντας το λόγο ο Νίκος Βούτσης επανέλαβε τη θέση του Αλέξη Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν στοχοποιεί ούτε πολιτικούς χώρους, ούτε πολιτικά πρόσωπα» καθώς οι «η λίστα Λαγκάρντ είναι η κορυφή του παγόβουνου και το θέμα δεν μπορεί να επιλυθεί με μικροπολιτικές τακτικές».

    «Όποιος είχε την ευθύνη και τη δικαιοδοσία να αξιοποιήσει αυτή τη λίστα και άλλες λίστες ώστε να έρθουν κρίσιμοι πόροι στο Δημόσιο και δεν το έκανε -διότι υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να μην ήθελε να συγκρουστεί με ισχυρά συμφέροντα που υπάρχουν στη λίστα- αυτός έχει προφανώς ποινικές ευθύνες», είπε και επισήμανε πως ο κ. Βενιζέλος αφού αποχώρησε από το Υπουργείο κατακρατούσε τη λίστα επί μήνες ως ιδιώτης πολιτικός, καθώς οι κ.κ. Σαχινίδης και Ζανάς δήλωσαν πως δεν την παρέλαβαν ποτέ.

    «Δεν θα επιτρέψουμε αυτή η ιστορία να πάει ψεκάστε, σκουπίστε τελειώσατε μέσα σε 20 μέρες» τόνισε ο κ. Βούτσης.

    Με τη θέση του κ. Γρηγοράκου συντάχθηκε και η κ. Βούλτεψη. «Δεν γίνεται να βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι αυτόν που παρέλαβε τη λίστα με αυτόν που ήρθε 1,5 χρόνο μετά και δεν ήταν σε θέση να ξέρει ότι η λίστα δεν είχε πρωτοκολληθεί» είπε και αφήνοντας αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως οτιδήποτε άλλο λέγεται έχει πολιτική στόχευση με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Οικονόμου επανέλαβε πως γίνεται αναζήτηση των ποινικών ευθυνών και όχι των πολιτικών καθώς «οι πολιτικές ευθύνες είναι αντικειμενικές κάτι που ο λαός έλαβε υπόψη στις προηγούμενες εκλογές».

    Σχετικά με τη διαφοροποίηση των κ.κ. Βουδούρη και Μουτσινά, που φαίνεται να συμφωνούν με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως το κόμμα της ΔΗΜΑΡ είναι ανοιχτό σε όλες τις απόψεις και δεν συζητά για διαγραφές, ωστόσο είπε πως για τους δύο προκύπτει θέμα δεοντολογίας και πως πρέπει να ευαισθητοποιηθούν από μόνοι τους δεδομένου, όπως είπε, ότι δεν συμφωνούν με το 95% των αποφάσεων του κόμματος.

    Από πλευρά του ΚΚΕ, ο κ. Σοφιανός επισήμανε πως δεν γίνεται να περιοριστούν οι ευθύνες σε ένα και μόνο πρόσωπο, σημείωσε πως λεφτά υπάρχουν στην Ελλάδα τονίζοντας πως η λίστα Λαγκάρντ σταματά το 2007. «Όταν βγαίνουν θέματα στη δημοσιότητα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο» κατέληξε.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 14:44

    Είδηση: 28788


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 4 January 2013 - 17:49:19 UTC