Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-12-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Χρονιά της εξεγερμένης αξιοπρέπειας, το 2013
  • [02] Λίστα Λαγκάρντ: Συζητήσεις για προκαταρκτική εξέταση για Παπακωνσταντίνου
  • [03] Φώτης Κουβέλης: Ανασυγκρότηση και εξυγίανση, όχι περικοπές
  • [04] Το 2013 θα ξεπεράσουμε τις καλύτερες προσδοκίες δηλώνει ο Α. Σαμαράς
  • [05] Ευάγγελος Βενιζέλος: Χρονιά στροφής στην αισιοδοξία το 2013

    [01] Αλ. Τσίπρας: Χρονιά της εξεγερμένης αξιοπρέπειας, το 2013

    Στο κείμενο που δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι το κόμμα του φιλοδοξεί να είναι στην πρώτη γραμμή για τη μεγάλη ανατροπή, ενώ ήδη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενίσχυσης των δομών αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα.

    Ταυτόχρονα, τονίζει οτι «το 2013 θα είναι η χρονιά της εξεγερμένης αξιοπρέπειας. Για να σταματήσει η Βουλή να ειναι διακοσμητική και απλώς να επικυρώνει ό,τι λέει η τρόϊκα ή να κυρώνει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Για να σταματήσει η χώρα να ειναι αποικία χρέους, υπο διεθνή οικονομικό έλεγχο».

    Στο άρθρο του στη Real News ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως η Ελλάδα πρέπει θέσει από μόνη της, ανοιχτά και δημόσια το ζήτημα ότι «η πολιτική των σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών που έχει επιβληθεί μέσω των μνημονίων προκαλεί έναν φαύλο κύκλο ανεξέλεγκτης ύφεσης που θα τελειώσει μόνο με κοινωνική καταστροφή και άτακτη χρεοκοπία», ειδάλλως, όπως επισημαίνει το μέλλον διαγράφεται εξαιρετικά σκοτεινό.

    Ο κ. Τσίπρας τονίζει πως η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες, υποδεικνύοντας μάλιστα έναν εναλλακτικό δρόμο διεξόδου από την κρίση «που θα διασφαλίζει τόσο τη βιωσιμότητα του χρέους και την αποτροπή της άτακτης χρεοκοπίας, όσο και τη συνοχή της ίδιας της ευρωζώνης».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: Τύπος της Κυριακής, real News, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Στάθης Σφαέλος, Τίνα Βαλαούρα

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012 22:22

    Είδηση: 28536

    [02] Λίστα Λαγκάρντ: Συζητήσεις για προκαταρκτική εξέταση για Παπακωνσταντίνου

    Αθώος δηλώνει ο πρώην υπουργός

    Στο πόρισμα που καίει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, περιλαμβάνονται 3 συν 1 ονόματα και δύο λογαριασμοί συγγενών του πρώην υπουργού που δεν περιέχονται στην πρώτη λίστα.

    Στον πρώτο λογαριασμό που είχε ποσό ύψους 1.222.335 δολάρια, ως δικαιούχος εμφανίζεται ο Συμεών Σικιαρίδης και συνδικαιούχος η σύζυγός του Ελένη Παπακωνσταντίνου-Σικιαρίδη εξαδέλφη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ο λογαριασμός αυτός άνοιξε το 2005 και ήταν ενεργός έως τον Φεβρουάριο του 2007. Στον δεύτερο λογαριασμό δικαιούχος ήταν ο Ανδρέας Ροσσώνης σύζυγος της δικηγόρου Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφης επίσης του πρώην υπουργού και αδελφής της Ελένης. Ο δεύτερος αυτός λογαριασμός φαίνεται να άνοιξε και να έκλεισε την ίδια ημέρα.

    Με συνεντεύξεις του στις εφημερίδες της Πρωτοχρονιάς, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ισχυρίζεται πως ποτέ δεν διάβασε όλη τη λίστα των ονομάτων που είχε στα χέρια του, αλλά μόνο τα 20 με τα μεγαλύτερα ποσά. Μιλώντας στη Real News επιμένει: «Θα ήμουν ανόητος να "παρέμβω" σε ένα ψηφιακό αρχείο τέτοιου είδους, του οποίου το πρωτότυπο δεν το είχα καν, αφού βρίσκεται στη Γαλλία και μπορούσε να έλθει οποιαδήποτε στιγμή».

    Στο Έθνος της Κυριακής ο πρώην υπουργός υποστηρίζει: «Μα πως θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο; Ζήτησα δηλαδή να μου δώσουν μια λίστα από τη Γαλλία για να αφαιρέσω μόνο τους συγγενείς μου; Κανένα άλλο όνομα, έτσι για να μπερδέψω; Αν είναι δυνατόν, όταν μάλιστα είχα ο ίδιος νομοθετήσει τα εργαλεία για να διαλευκανθούν τέτοιες υποθέσεις.»

    Για τα υπόλοιπα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ, ο Υπουργός Οικονομικών με συνέντευξή του στο Βήμα, επισημαίνει ότι ήδη ελέγχονται, όπως και όσοι έβγαλαν χρήματα έξω από το 2009. Παράλληλα στέλνει τελεσίγραφο, να τα φέρουν πίσω, δηλώνοντας αντίθετος σε κάθε μορφής φορολογική αμνηστία.

    Θύελλα αντιδράσεων με αφορμή την υπόθεση

    Τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης, έχει προκαλέσει η υπόθεση.

    Οι ευθύνες όποιου παρενέβη και αλλοίωσε το περιεχόμενο της λίστας είναι βαρύτατες και η αλήθεια πρέπει να έρθει άμεσα στο φως, επισήμανε η ΝΔ.

    Προκύπτει τεράστιο ζήτημα ευθύνης του πρώην υπουργού, ανέφερε το ΠΑΣΟΚ, ενώ μιλώντας στο 1ο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο γραμματέας επικοινωνίας του κόμματος Δημήτρης Καρύδης, τόνισε πως υπάρχουν ευθύνες για το ΠΑΣΟΚ, καθώς ο κ.Παπακωνσταντίνου εξέθεσε το κόμμα και παραπλάνησε κ. Βενιζέλο.

    «Και βέβαια υπάρχουν ευθύνες για το ΠΑΣΟΚ, καθώς μ΄ αυτό που έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέθεσε και το κόμμα, αλλά και τους Έλληνες πολίτες. Καλώς ο κ. Βενιζέλος προχώρησε στη διαγραφή του. Ευθύνες δεν υπάρχουν για τον κ. Βενιζέλο, σε σχέση με τη «λίστα Λαγκάρντ». Όταν παρέλαβε τη λίστα, την είχε ήδη στην κατοχή του -για περίπου ένα χρόνο- ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος και τον παραπλάνησε, λέγοντάς του ότι δεν έχει βρεθεί τίποτα. Οι ευθύνες πρέπει πάντα να προσωποποιούνται. Δεν φταίει γενικά και αόριστα το πολιτικό σύστημα. Φταίει πάντα ο συγκεκριμένος πολιτικός, οποίος πρέπει να υφίσταται τις κυρώσεις. Όποιο πολιτικό πρόσωπο βρίσκεται σε απόκλιση, σε σχέση με το «πόθεν έσχες», θα πρέπει να υποστεί τις κυρώσεις» κατέληξε ο κ. Καρύδης.

    Η πολιτική πρωτοβουλία της Βουλής πρέπει να στοχεύει στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και στον καταλογισμό ευθυνών για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο, σημείωσε η ΔΗΜΑΡ, ενώ μέσω του Πρώτου Προγράμματος ο Θόδωρος Μαργαρίτης προανήγγειλε την κατάθεση πρότασης νόμου για να δικάζονται οι πολιτικοί όπως οι απλοί πολίτες.

    Ενα από μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών επιχειρείται να περιοριστεί στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου, ώστε να γλιτώσει η κυβέρνηση από τη διάλυση της ηθικοπολιτικής διάστασης που της έχει απομείνει, σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Οι Ανεξαρτητοι Ελληνες ζήτησαν τη συσταση προανακριτικης επιτροπης και τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ, αλλά και την παραίτηση Στουρνάρα διότι "κρατά ακόμη στις θέσεις τους στο ΤΑΙΠΕΔ την Ελένη Παπακωνσταντίνου, μέλος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του Ταμείου, καθώς επίσης τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Τάκη Αθανασόπουλο και το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου που την τοποθέτησαν".

    Ο Παπακωνσταντίνου καίγεται από το σύστημα για να διασωθεί η συγκυβέρνηση του μνημονίου, ανέφερε η Χρυση Αυγη.

    Να μην υπάρξει καμιά παραγραφή, ζήτησε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κάνοντας λόγο για συνειδητή προσπάθεια να παραμένει σε ισχύ ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

    Σ. Κεδίκογλου: Επικοινωνιακά τεχνάσματα του ΣΥΡΙΖΑ για τη λίστα Λαγκάρντ

    Επικοινωνιακά τεχνάσματα και πολιτικό τυχοδιωκτισμό καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου απαντώντας στις κατηγορίες της Κουμουνδούρου ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να «πειράξει» την έρευνα για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ περιορίζοντάς την σε ένα μόνο πρόσωπο.

    «Η κυβέρνηση κινείται με σοβαρότητα και συνέπεια βάσει συγκεκριμένων στοιχείων και τηρώντας πιστά τις θεσμικές διαδικασίες. Δεν παίζει με τους νόμους και τους θεσμούς και δεν καταφεύγει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν ''εκατοντάδων ονομάτων που είχαν διαγραφεί από τη λίστα Λαγκάρντ''. Οι περιστάσεις απαιτούν υπευθυνότητα και όχι πολιτικό τυχοδιωκτισμό», δήλωσε ο κ. Κεδίκογλου.

    Σχετική είδηση: Πολιτικός σάλος για τη λίστα Λαγκάρντ-Προκαταρκτική μετά τις γιορτές

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Στάθης Σφαέλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012 22:20

    Είδηση: 28526

    [03] Φώτης Κουβέλης: Ανασυγκρότηση και εξυγίανση, όχι περικοπές

    "Το 2013 βρίσκει τη χώρα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup αποτελούν εφαλτήριο για την Ελλάδα που θέλει να αλλάξει. Αποτελούν το πρώτο και κύριο βήμα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την παραμονή της χώρας στο ευρώ" τονίζει ο Φώτης Κουβέλης.

    "Απο δω και πέρα πρέπει να κλείσει οριστικά η συζήτηση γύρω απο τα μέτρα περικοπών και να ανοίξει ουσιατικά ο διάλογος για την επόμενη μέρα με την εξάλειψη όλων των παθογενειών και την υπέρβαση όλων των ανεπαρκειών που μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα", επισημαίνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Τύπος της Κυριακής.

    Όπως τονίζει κ. Κουβέλης, σε άρθρο του στη Real News, θα πρέπει να προωθηθούν εξυγιαντικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία, να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά οι διαθέσιμοι πόροι για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, να διασφαλιστεί η παροχή ρευστότητας στην αγορά, να χρηματοδοτηθεί το δίχτυ κοινωνικής προστασίας του πληθυσμού, να προχωρήσει άμεσα η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και να ανασυγκροτηθεί η δημόσια διοίκηση χωρίς απολύσεις και με κινητικότητα.

    Προϋπόθεση όλων αυτών, σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, είναι η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ της πολιτικής και των πολιτών, η γόνιμη πολιτική αντιπαράθεση και η επιδίωξη συγκλίσεων χωρίς ψηφοθηρικές εντάσεις και εκλογολογία.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, Τύπος της Κυριακής

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Στάθης Σφαέλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012 22:33

    Είδηση: 28540

    [04] Το 2013 θα ξεπεράσουμε τις καλύτερες προσδοκίες δηλώνει ο Α. Σαμαράς

    Το 2012 διαψεύσαμε τις χειρότερες προσδοκίες, το 2013 ετοιμάζουμε άλματα στο μέλλον

    Δεν κάνουμε μόνο σχέδια για το μέλλον. Ετοιμάζουμε άλματα στο μέλλον σημειώνει χαρακτηριστικά στο άρθεο του στον Ελεύθερο Τύπο προσθέτοντας ότι τη χρονιά που πέρασε διαψεύστηκαν οι χειρότερες προβλέψεις για την Ελλάδα.

    Μας είχαν ξεγραμμένους. Όλο και περισσότεροι προεξοφλούσαν ότι η Ελλάδα θα βουλιάξει, θα απομονωθεί, θα βγει από την Ευρωζώνη, θα θυσιαστεί ως η Ιφιγένεια της Ευρώπης, θα μετατραπεί σε παράδειγμα προς αποφυγή για όλους. Οι διεθνείς αγορές και οι εταιρίες στοιχημάτων, ακόμα, πόνταραν στην καταστροφή της Ελλάδας!

    Ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι μέσα σε λίγους μήνες όλοι όσοι πόνταραν στην καταστροφή της χώρας, διαψεύστηκαν και ήδη όπως σημειώνει :

    «η ανταγωνιστικότητα της χώρας σε όλους τους δείκτες διεθνούς κατάταξης κάνει άλματα προς τα πάνω, η ασφάλεια του πολίτη εμπεδώνεται, ενώ οι πρώτες "κουκούλες" άρχισαν να βγαίνουν».

    Ταυτόχρονα, συμπληρώνει, πάρθηκαν τα πρώτα μέτρα για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης ενώ ήδη, όπως όπως υπογραμμίζει « η ασυλία των "επωνύμων" τελειώνει και μαζί το καθεστώς ατιμωρησίας των ισχυρών».

    Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται βέβαιος ότι με ενότητα οι Έλληνες θα τα καταφέρουν.

    «Ενωμένοι αποφύγαμε τα χειρότερα. Ακόμα, πιο ενωμένοι θα πετύχουμε τα καλύτερα» καταλήγει ο Πρωθυπουργός.

    Στη σημασία της ενότητας αναφέρεται επίσης σε άλλο άρθρο του, στην εφημερίδα Real News. Όπως σημειώνει πως το μεγάλο στοίχημα είναι «να πιστέψουμε στη αξία και στη δύναμή μας. Και να μείνουμε ενωμένοι, για να ξαναπάρουμε τη μοίρα του τόπου στα χέρια μας».

    «Μέχρι πριν λίγο καιρό η Ελλάδα εμφάνιζε σημάδια διάλυσης στο εσωτερικό ενώ δεν την εμπιστευόταν κανείς στο εξωτερικό» τονίζει ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως σήμερα όλα αυτά έχουν αλλάξει καθώς μέσα στη χώρα αρχίζει να ξαναγεννιέται η ελπίδα, ενώ στο εξωτερικό η αξιοπιστία έχει αποκατασταθεί.

    Για τον Αντώνη Σαμαρά το ζητούμενο πλέον είναι να κερδηθεί «η μάχη της ανάπτυξης, η μάχη της κοινωνικής συνοχής, η μάχη της ανταγωνιστικότητας, η μάχη της ασφάλειας, η μάχη της δικαιοσύνης».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: Τύπος της Κυριακής, Real News

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Αννίτα Πασχαλινού, Τίνα Βαλαούρα

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012 22:37

    Είδηση: 28535

    [05] Ευάγγελος Βενιζέλος: Χρονιά στροφής στην αισιοδοξία το 2013

    "Αυτό που συνέβη στην πατρίδα μας τα τρία τελευταία χρόνια είναι οτι βρεθήκαμε -ξαφνικά και δυστυχώς απροετοίμαστοι- αντιμέτωποι με όλα τα προβλήματα που είχε συσσωρεύσει η μεταπολιτευτική (και όχι μονον η μεταπολιτευτική) πορεία και ανάπτυξη της χώρας. Είναι όμως εντυπωσιακό οτι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες κατορθώσαμε, με βαριές θυσίες, να θέσουμε υπο έλεγχο την πολυεπίπεδη αυτή κρίση μέσα σε τρία μόλις χρόνια (2010-2012)" αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον Τύπο της Κυριακής. "Εμείς στο ΠΑΣΟΚ ξέρουμε οτι μόλις καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός της δυσαρέσκειας και η χώρα βρεί το δρόμο και τον δυναμισμό της, θα αξιολογηθούν δίκαια οι δύσκολες αλλά εθνικά και κοινωνικά υπεύθυνες επιλογές μας", καταλήγει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Σε άρθρο του στη Real News ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους ως το "πιο σκοτεινό σημείο και το πρώτο χάραγμα", καθώς επισημαίνει πως είναι το εξάμηνο των πρόσθετων εισοδηματικών περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, των νέων φορολογικών ρυθμίσεων, των νέων τιμολογίων της ΔΕΗ και του ακριβότερου πετρελαίου θέρμανσης.

    Από την άλλη, όμως, τονίζει πως θα είναι και το εξάμηνο της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, της ρύθμισης των στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες, της ταχύτερης απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ και της επανέναρξης σημαντικών οδικών υποδομών.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: Τύπος της Κυριακής,Real News, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Στάθης Σφαέλος, Τίνα Βαλαούρα

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012 22:29

    Είδηση: 28539


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 29 December 2012 - 21:57:13 UTC