Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-12-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φωτιές στη Φλώρινα, «Κλαδαριές» στη Σιάτιστα

    [01] Φωτιές στη Φλώρινα, «Κλαδαριές» στη Σιάτιστα

    Οι φωτιές ανάβουν και φέτος στην πόλη της Φλώρινας! Ένα συναρπαστικό έθιμο που αναπαριστά τη φωτιά που άναψαν οι βοσκοί την παραμονή της γέννησης του Χριστού. Στις 23 κάθε Δεκέμβρη τεράστιες φωτιές ανάβουν σε πολλά σημεία της πόλης δημιουργώντας μια φαντασμαγορική εικόνα. Η μεγαλύτερη φωτιά της πόλης ανάβει στην πλατεία Ηρώων δίπλα στον ποταμό Σακουλέβα. Φλεγόμενα βέλη εκτοξεύονται για να ανάψουν τη φωτιά στην πλατεία Ηρώων τα μεσάνυχτα της 23ης Δεκεμβρίου. Μιας φωτιάς που το ύψος της μπορεί να φθάνει και τα 15 μέτρα.

    Σε 35 σημεία της πόλης ανάβουν φωτιές ενώ πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται γύρω από αυτές προσπαθώντας να ζεσταθεί, αφού οι θερμοκρασίες αυτή την περίοδο στην πόλη είναι κάτω από το μηδέν. Οι μπάντες των χάλκινων της Φλώρινας ηχούν στην πόλη παρακινώντας τον κόσμο που έχει πλημμυρίσει τους δρόμους για να δει από κοντά το μοναδικό αυτό θέαμα, να χορέψει και να γλεντήσει καθώς το τσίπουρο ρέει άφθονο.

    Σκαρφαλωμένη στο Βίτσι η Φλώρινα διαρρέεται από τον ποταμό Σακουλέβα. Στις γραφικές όχθες του ποταμού Σακουλέβα, όπου εναλλάσσονται τα κτίρια της μακεδονικής αρχιτεκτονικής με τα νεοκλασικά μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αλλά και την Πινακοθήκη της πόλης και στην οποία φιλοξενούνται έργα ζωγράφων και γλυπτών ντόπιων αλλά και πτυχιούχων της Σχολής Καλών Τεχνών.

    Στη Δημοτική αγορά της πόλης γίνεται παζάρι και αξίζει μια επίσκεψη για ψώνια. Η Τετάρτη είναι η μέρα που έρχονται γυναίκες τοπικοί παραγωγοί και με τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους πουλούν τα γνήσια προϊόντα της Φλωρινιώτικης γης. Από τη Φλώρινα μπορείτε να επισκεφθείτε τις Πρέσπες αλλά και κάποιους από τους πιο ενδιαφέροντες οικισμούς όπως το παραδοσιακό Νυμφαίο, την Δροσοπηγή, και το Λέχοβο ενώ στη Βίγλα Πισοδερίου θα γλιστρήσετε απαλά στο χιόνι στο πολύ καλά οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο με θέα τις υπέροχες λίμνες των Πρεσπών.

    Στη Σιάτιστα της Κοζάνης η μακεδονίτικη αρχιτεκτονική είναι εμφανής στα υπέροχα παλιά αρχοντικά της. Τοιχογραφίες και δρύινα ζωγραφισμένα ταβάνια κοσμούν το εσωτερικό τους ενώ παράλληλα μαρτυρούν τον πλούτο και την αρχοντιά της Σιάτιστας. Πολλά από αυτά είναι αναπαλαιωμένα και λειτουργούν ως λαογραφικά μουσεία.

    Στις 23 Δεκεμβρίου, την προπαραμονή των Χριστουγέννων οι «κλαδαριές» συγκεντρώνουν ντόπιους κι επισκέπτες στην κεντρική πλατεία της πόλης. Οι «κλαδαριές» είναι ένα τοπικό έθιμο που συμβολίζει τις φωτιές που άναψαν οι βοσκοί στη Βηθλεέμ για να αναγγείλουν τη γέννηση του Χριστού . Την προπαραμονή των Χριστουγέννων τα παιδάκια συγκεντρώνουν τα κλαδιά που έχουν μαζέψει από τις πλαγιές και τα λιβάδια της γύρω περιοχής και τα τοποθετούν στη μέση της πλατείας. Τη φωτιά ανάβει συνήθως ο γηραιότερος κάτοικος της πόλης. Όλοι οι κάτοικοι της Σιάτιστας συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία και κάτω από τους ήχους των μουσικών συγκροτημάτων γιορτάζουν τις «κλαδαριές» με φαγητό και ποτό.

    Τα ξημερώματα της 24ης Δεκεμβρίου, τα παιδιά χτυπούν τις εξώπορτες με ειδικά ραβδιά, που τα λένε τζιουμάκες και ψάλλουν τα κόλιαντα (κάλαντα), λέγοντας σε κάθε σπίτι την παραλλαγή που ταιριάζει στους νοικοκυραίους.

    Ανήμερα των Φώτων γίνονται τα Σιατιστινά καρναβάλια, τα «μπουμπουσιάρια». Το βράδυ της παραμονής των Φώτων, διασκεδάζουν κυρίως παρέες γυναικών μεταμφιεσμένων. Όλη μέρα, «Τα Φώτα», στις πλατείες πίνουν Σιατιστινό κρασί και χορεύουν ένα σκόρπιο και πηδηχτό, πραγματικό βακχικό χορό, τον Αϊβασιλιάτικο.

    Η πόλη με τα δύο καμπαναριά βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού Κοζάνης στην περιφέρεια Μακεδονίας, στην επαρχία Βοΐου, της οποίας είναι και πρωτεύουσα. Είναι χτισμένη στα 950 μέτρα ύψος, στις παρυφές του Σινιάτσικου, πάνω από τον ποταμό Αλιάκμονα και απέχει 28 χιλιόμετρα από την Κοζάνη. Στη σημερινή πόλη υπάρχουν ατόφια κύτταρα της παλιάς. Εξήντα αντιπροσωπευτικά αρχοντικά, είναι αδιάψευστα σημάδια της πλούσιας και πολύβουης ζωής της Σιάτιστας στο 18ο και 19ο αιώνα,. Χτισμένα από συντεχνίες Ηπειρωτών και Μακεδόνων μαστόρων, τα σπίτια αυτά είναι γέννημα των αναγκών του τόπου και αντανακλούν ταυτόχρονα επιρροές από τις χώρες στις οποίες ταξίδεψαν τόσο οι ιδιοκτήτες τους, όσο και οι κατασκευαστές τους.

    Πριν φύγετε από την αρχοντική Σιάτιστα προμηθευτείτε γούνινα προϊόντα, και Σιατιστινά κρασιά, ενώ αν σας αρέσει το τσίπουρο, η Σιάτιστα έχει τη δική της πασίγνωστη ρακή, που συνόδευε τους πραματευτάδες στα μακρινά ταξίδια τους και μοσχοπουλιόταν, μαζί με τα κρασιά και τις γούνες, στις καλύτερες αγορές του κόσμου.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: Φωνή της Ελλάδας

    Ρεπορτάζ: Νότα Χατζηαναστασίου

    Επιμέλεια: Νικόλας Περδικάρης

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012 12:12

    Είδηση: 27927


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 18 December 2012 - 21:49:26 UTC