Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-10-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο «Sandy» αναμένεται να φθάσει στην ξηρά απόψε το βράδυ (Ώρα ΗΠΑ)
  • [02] Μάχη με τον χρόνο για να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα

    [01] Ο «Sandy» αναμένεται να φθάσει στην ξηρά απόψε το βράδυ (Ώρα ΗΠΑ)

    Ο τυφώνας Σάντι, που βρίσκεται τώρα σε απόσταση περίπου 180 χλμ. νοτιοανατολικά του Ατλάντικ Σίτι, στο Νιου Τζέρζι, και περίπου 285 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της Νέας Υόρκης, αναμένεται να φθάσει στην ξηρά νωρίς σήμερα το βράδυ (τοπική ώρα), αναφέρει το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC), στο τελευταίο δελτίο του.

    "Ο Σάντι κινείται προς τα βορειοδυτικά με περίπου 44 χλμ. την ώρα. Αυτή η γενική κίνηση αναμένεται να συνεχιστεί όλο το απόγευμα και το βράδυ μέχρι να φθάσει στην ξηρά, ενώ θα ακολουθήσει μια στροφή προς τα δυτικά-βορειοδυτικά απόψε", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Ο Σάντι του οποίου οι άνεμοι πνέουν με μέγιστη ταχύτητα περίπου 150 χιλιομέτρων με υψηλότερες ριπές, αναμένεται να μετασχηματιστεί σε ένα μετωπικό ή χειμερινό σύστημα χαμηλής πίεσης αργότερα σήμερα ή απόψε, τόνισε το "NHC".

    Η ερημωμένη Νέα Υόρκη περιμένει το "χτύπημα" του τυφώνα Σάντι

    Οι εικόνες είναι πρωτοφανείς. Εκτός λειτουργίας είναι το μετρό της πόλης και τα τρένα, ακινητοποιημένα είναι τα λεωφορεία και στους δρόμους κυκλοφορούν ακόμη ορισμένα ταξί και οχήματα της αστυνομίας, του στρατού, της πυροσβεστικής και των δημοτικών υπηρεσιών.

    Ο τυφώνας Σάντι αναμένεται να χτυπήσει την περιοχή τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (ώρα Ελλάδας). Εκτός από πλημμύρες, υλικές ζημιές και καταστροφή εκατομμυρίων δέντρων, οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να διακοπεί ο ηλεκτρισμός για το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης, ενώ η αποκατάσταση των ζημιών μπορεί να χρειαστεί αρκετές μέρες, όπως και οι ζημιές που θα υποστεί το σύστημα του μετρό και των τρένων από τα αλμυρά νερά του ωκεανού.

    Πρωταρχική όμως προτεραιότητα είναι να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα βρίσκονται σε προσωρινά καταφύγια, ενώ η ζήτηση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης άδειασε τα ράφια χιλιάδων υπεραγορών και καταστημάτων. Ανάμεσα στους κατοίκους των περιοχών είναι και εκατοντάδες χιλιάδες άτομα ελληνικής καταγωγής.

    Έντονη ανησυχία

    Οι επιστήμονες μιλούν για ένα "σπάνιο καιρικό φαινόμενο", επειδή ο Σάντι συναντιέται με δυο χειμερινές καταιγίδες και την ίδια στιγμή υπάρχει πανσέληνος, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η στάθμη των υδάτων. Ο τυφώνας κινείται με ανέμους που ξεπερνούν τα 140 χιλιόμετρα την ώρα, που αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.

    Ανησυχίες εκφράζονται για τη μεγάλη διάρκεια που θα έχει ο συγκεκριμένος τυφώνας, λόγω του γεγονότος ότι κινείται αργά και καλύπτει τεράστια έκταση, με αποτέλεσμα να γίνεται δυσχερέστερο το έργο των δημοτικών υπηρεσιών για τον απεγκλωβισμό ατόμων που πιθανό να κινδυνεύουν ή για αποκατάσταση ζημιών που θα αφορούν θέματα ασφάλειας.

    Οι πολίτες καλούνται να βρίσκονται μακριά από παράθυρα, ειδικά στους ουρανοξύστες και σε υψηλά κτίρια. Ήδη, προβάλλονται εικόνες με σπάσιμο τζαμιών και πτώση διαφόρων αντικειμένων από τους ισχυρούς ανέμους.

    Σύμφωνα με τη μετεωρολογική πρόβλεψη, στο πέρασμα του "Σάντι" μπορεί από τους θυελλώδεις ανέμους ( πιθανόν να φθάσουν τα 140 χλμ. ωριαίως) να ξεριζωθούν δέντρα, να καταρρεύσουν δίκτυα ηλεκτροδότησης, που διευκολύνουν την καθημερινή ζωή για δεκάδες εκατομμύρια πολίτες και, τέλος, από τη σφοδρή βροχόπτωση να πλημμυρίσουν εκτεταμένες περιοχές.

    Αναμένεται η κακοκαιρία να διέλθει από τα νοτιοδυτικά προάστια της Ουάσινγκτον, που τελούν, κατόπιν των οδηγιών των τοπικών αρχών, σε 'κατάσταση συναγερμού'.

    "Η αλλαγή του καιρού θα είναι ραγδαία", προειδοποιήθηκε ο πληθυσμός στη Νέα Υόρκη από τον δήμαρχο Μάικλ Μπλούμπεργκ, που έδωσε μια έκτακτη συνέντευξη τύπου. Οι ειδικοί από την πλευρά τους εκτιμούν ότι, "αυτή είναι η σφοδρότερη για τα 70 τελευταία έτη κακοκαιρία, που γνωρίζει η Ανατολική Ακτή", οκτώ μόλις 24ωρα πριν από την ημερομηνία της ψηφοφορίας για τον Αμερικανό νέο πρόεδρο και πολύ κοντά στην επέτειο του "κράχ" στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το 1929.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Ανδρέας Ροδίτης

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012 23:14

    Είδηση: 24941

    [02] Μάχη με τον χρόνο για να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα

    Μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση ώστε να κλείσει η συμφωνία συνολικά, με την τρόικα.

    Η τρόικα μετέφερε στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να κάνει δεκτά τα αιτήματα για :

    -Διατήρηση του επιδόματος γάμου στο 10% του μισθού

    -Επέκταση των συλλογικών συμβάσεων

    -Αυξημένο ρόλο της βουλής στη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων

    Την άρνηση της τρόικας άκουσε ο Γιάννης Στουρνάρας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους Πολ Τομσεν και Ματιας Μορς ενώ βρισκόταν στο Μεγαρο Μαξίμου.

    Τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον πολύ ασφυκτικά καθώς την Τετάρτη πρέπει να κατατεθεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο με όλες τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές παρεμβάσεις, ανάμεσά τους και τα εργασιακά.

    Με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, οι διαβουλεύσεις της τρόικας με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος τόνισε ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να προσδιορίσει το πότε θα ολοκληρωθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις.

    Η ΔΗΜΑΡ πάντως συνεχίζει να αντιδρά στο πακέτο των εργασιακών. Ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης, από νωρίς το πρωί είχε συνεχείς συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες.

    Στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου θεωρούν πως οι αξιώσεις της τρόικας δεν έχουν σχέση με το δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας κα επιμένουν πως σε αυτή την κρίσιμη καμπή της σκληρής διαπραγμάτευσης οφείλουν οι ευρωπαίοι εταίροι να αντιληφθούν ότι τα εργασιακά δικαιώματα είναι ουσιώδες στοιχείο για την ελληνική κοινωνία.

    Αμετακίνητος στις θέσεις της ΔΗΜΑΡ για τα εργασιακά εμφανίστηκε ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος κ. Σπύρος Λυκούδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ αφήνοντας την ίδια στιγμή ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός όπως είπε «έντιμου» συμβιβασμού.

    Μετά από εντολή του πρωθυπουργού ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης ενημέρωσε για τις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις τον Φώτη Κουβέλη. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται όσο δεν υπάρχει η δημοσιονομική ελευθεριότητα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας μετά την ενημέρωση του πρωθυπουργού για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον κ.Κουβέλη.

    Ο υπουργός Εργασίας το βράδυ της Δευτέρας συναντήθηκε και με στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε μία ύστατη προσπάθεια για να βρεθεί κοινός τόπος αναφορικά με τα εργασιακά. Την Τρίτη στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα εισηγηθεί την υπερψήφιση του πακέτου των μέτρων.

    Κύκλοι της Ιπποκράτους σημείωναν ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν εξαρτά τη δική του στάση από τη στάση της ΔΗΜΑΡ που βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με τις ευθύνες δύσκολων εθνικών αποφάσεων.

    «Το ΠΑΣΟΚ θα διατυπώσει επίσημα αύριο τη θέση του, ως εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας και της εθνικής στρατηγικής για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, με ασφάλεια και προοπτική» είναι η επίσημη θέση του Κινήματος που υποδηλώνει την θετική στάση που πρόκειται να κρατήσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην ψήφιση των μέτρων.

    Αντιδράσεις κόμματων της αντιπολίτευσης

    Την πρότασή του για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο υπενθύμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική καταδικάζει την κοινωνία σε αναξιοπρέπεια και την οικονομία σε καταστροφή

    «Αναρωτιέμαι αν έχουν το θράσος αυτοί που επί δυο χρόνια έχουν γονατίσει το λαό και κρύβουν τους προστατευόμενούς τους από το νόμο και τη φορολογία, αν θα έχουν το θράσος να φέρουν την άλλη εβδομάδα μετρά 13,5 δισ.», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε την διαπραγμάτευση ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Απαξιώνοντας και καθιστώντας τελικός ανέκδοτο τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα , προσδιορίζει και τον βαθμό της σοβαρότητας της», τόνισε ο Χρήστος Ζώης

    Τον συμψηφισμέ του εξωτερικού χρέους με το κατοχικό δάνειο, αντιπροτείνει η Χρυσή Αυγή, τονίζοντας ότι τα καταστροφικά μέτρα έχουν στόχο τη διάλυση της οικονομίας και την παράδοση της εθνικής περιουσίας στους τοκογλύφους.

    Η καταψήφιση των μέτρων θα πρέπει να γίνει απαρχή της λαϊκής αντεπίθεσης για ριζική ανατροπή, επανέλαβε η γγ του ΚΚΕ. «Χωρίς αποδέσμευση από την ΕΕ, οριστική διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση, δεν μπορούμε να μιλάμε για πραγματική καταψήφιση των μέτρων. Καταψήφιση ναι, αλλά και ολοκληρωμένη εναλλακτική ριζική λύση από την άλλη», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Συνεχείς διαβουλεύσεις και επαφές για το νέο πακέτο μέτρων

    Δημιουργία μηχανισμού ελέγχου των δαπανών της γενικής κυβέρνησης

    Υπερψήφιση των μέτρων θα εισηγηθεί στην ΚΟ ο Ε. Βενιζέλος

    Εκπρόσωπος Όλι Ρεν: Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ: Γ. Τρουπής,Κ. Τσουρός,Α. Μαραθιάς, Α. Βαγιάνος

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012 22:02

    Είδηση: 24939


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 29 October 2012 - 20:50:14 UTC