Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-08-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Μάχη» για να μη μειωθούν οι μισθοί των ενστόλων
  • [02] Εγκρίθηκε από τη Βουλή το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ
  • [03] Μονόδρομος η πώληση της ΑΤΕ, δηλώνει ο Γ. Προβόπουλος

    [01] «Μάχη» για να μη μειωθούν οι μισθοί των ενστόλων

    Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο και στο Πεντάγωνο καθώς η τρόικα ζητά από τις Ένοπλες Δυνάμεις να ενισχύσει το πακέτο των μέτρων περικόπτοντας λειτουργικές δαπάνες ύψους 1 δις ευρώ, ενώ ήδη έχουν περικοπεί 1,6 δις .

    Στο στόχαστρο μπαίνουν και τα ειδικά μισθολόγια των αξιωματικών για τα οποία ο αρμόδιος Υπουργός ούτε που θέλει να ακούσει το παραμικρό που θα έθιγε την αξιοπιστία του στρατεύματος.

    « Γίνεται μια πολύ δύσκολη προσπάθεια να προσφερθούν ισοδύναμα ώστε να αποφύγουμε την περαιτέρω μείωση των μισθών και των εισοδημάτων των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όλες αυτές όμως οι προσπάθειες πρέπει να υπηρετούν ταυτόχρονα και έναν στόχο που είναι αμετακίνητος. Να γίνονται περικοπές, να εξοικονομούνται πόροι, αλλά να μην μειώνεται έστω και στο ελάχιστο η επιχειρησιακή ετοιμότητα και η αποτρεπτική ισχύς των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων», τόνισε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Οι τελικές λεπτομέρειες θα συζητηθούν την Κυριακή μετά τη νέα συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό οικονομικών και εργασίας. Στη συνάντηση αυτή θα καθοριστεί και ο αριθμός των δόσεων που εκκρεμεί για την καταβολή του φόρου εισοδήματος καθώς η τρόικα επιθυμεί ο αριθμός των δόσεων να μην υπερβαίνει τις 9 ώστε μέχρι το Φεβρουάριο να έχει εισπραχθεί το 70% των φόρων που αναλογούν στο προϋπολογισμό του 2013.

    Μέσα σε αυτό το κλίμα ο υφυπουργός Οικονομικών προανήγγειλε τροποποίηση του νόμου για το συμψηφισμό μη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από την πλευρά του μιλώντας στη Βουλή τόνισε ότι στο πλαίσιο της εξίσωσης του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης με το 80% του ισχύοντος συντελεστή ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, θα υπάρξει μέριμνα έγκαιρα, ώστε να καταβληθεί επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους μέσα από διαδικασίες που θα βασίζονται σε γεωγραφικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, δήλωσε

    Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσε πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ζητώντας περικοπή δόσεων έως το 30% του πραγματικού μηνιαίου εισοδήματος, ολική διαγραφή χρεών ευπαθών ομάδων και μερική διαγραφή χρεών αντίστοιχη της μείωσης των εισοδημάτων.

    Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατηγορούν τη κυβέρνηση πως ουδέποτε επαναδιαπραγματεύθηκε το μνημόνιο έχοντας αποφασίσει όπως λέει να επιβάλει καταιγίδα σκληρών μέτρων στους έλληνες πολίτες.

    «Η κυβέρνηση των τριών προθύμων εταίρων έχοντας αποφασίσει την καταιγίδα μέτρων με την εφαρμογή των οποίων τα μόνο που διασφαλίζονται είναι η ύφεση η ανεργία και η φτώχεια τώρα ετοιμάζεται να ανεβάσει τη δεύτερη πράξη του έργου επαναδιαπραγμάτευση στα τέλη Αυγούστου», τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Χρήστος Ζώης.

    Όλα αυτά πάντως θα τεθούν στις συνομιλίες που θα έχει ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε υψηλό πολιτικό επίπεδο με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στις 22 Αυγούστου και με τις ηγεσίες της Γερμανίας και της Γαλλίας, καθώς πρόκειται να συναντηθεί με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, στις 24 και 25 Αυγούστου.

    Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί εκ νέου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη με αντικείμενο κυρίως τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις αποκρατικοποιήσεις.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Ενστάσεις τρόικας για ειδικά μισθολόγια και δόσεις στο φόρο εισοδήματος

    Τη Δευτέρα στις 4 μμ η νέα συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη

    Γ. Μαυραγάνης για συμψηφισμό χρεών με απαιτήσεις κατά Δημοσίου - ΦΠΑ εστίασης

    Σταϊκούρας: Θα μεριμνήσουμε έγκαιρα για επίδομα θέρμανσης βάσει κριτηρίων

    Στην Αθήνα στις 22 Αυγούστου ο πρόεδρος του Eurogroup Z. K. Γιουνκέρ

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2012 21:28

    Είδηση: 18678

    [02] Εγκρίθηκε από τη Βουλή το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ

    Εγκρίθηκε από τη Βουλή ο διορισμός του καθηγητή Νίκου Τέλη στη θέση του Πρόεδρου της ΕΡΤ και του δημοσιογράφου Νίκου Σίμου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης με δέκα ψήφους υπέρ, δύο λευκά από το ΣΥΡΙΖΑ και μία αρνητική ψήφο από τη Χρυσή Αυγή. Ο αρμόδιος υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στην Επιτροπή Ακροάσεων, ζήτησε να υπάρχει κοινή προσπάθεια για την «αναβάθμιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε τρόπο που και αναπτυξιακό ρόλο να διαδραματίσει και να βοηθήσει στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και των προσπαθειών της χώρας για δημοσιονομική εξυγίανση και οι όροι της ποιοτικής ενημέρωσης και προγράμματός της να διασφαλίζονται».

    Δέσμευση Κεδίκογλου για διαφάνεια και ανεξαρτησία της ΕΡΤ

    Τη δέσμευσή του να εφαρμόσει όλα αυτά που ζητούσε και ως αντιπολίτευση διατύπωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου, αποδίδοντας μεγάλη σημασία στο ζήτημα της διαφάνειας και της ανεξαρτησίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Ταυτόχρονα ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι αποφασισμένος να μην επαναληφθούν φαινόμενα ομφάλιων λώρων της ΕΡΤ με τα κομματικά γραφεία, εν προκειμένω σήμερα των γραφείων της λεωφόρου Συγγρού. Πρόσθεσε, όμως, ταυτόχρονα ότι δεν θα επιτραπεί και σε κανέναν υπάλληλο της ΕΡΤ να λοιδωρεί επί ώρα βουλευτή επειδή ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο. Είχαν προηγηθεί επισημάνσεις του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, ότι η ΕΡΤ πρέπει να πάψει να έχει ομφάλιο λώρο, όπως γινόταν στο παρελθόν με τη Ζαλοκώστα, ή όπως μπορεί να συμβεί σήμερα με τη Συγγρού. Τέλος, εξέφρασε την προσδοκία να ψηφιστεί ομόφωνα από τη Βουλή το ν/σ που θα ρυθμίζει τα θέματα της ψηφιακής τηλεόρασης, για το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει ο διάλογος με όλους τους συναρμόδιους φορείς.

    Οι στόχοι της νέας διοίκησης

    Κατά την ακρόαση τους από τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής οι κ.κ. Τέλης και Σίμος δεσμεύτηκαν για αντικειμενικότητα και σοβαρότητα στην ενημέρωση, να διαφυλάξουν και να αναβαθμίσουν την ποιότητα του προγράμματος.

    Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του νέου προέδρου ΕΡΤ Νίκου Τέλη, για τους στόχους της δημόσιας τηλεόρασης, ότι αυτοί πρέπει να είναι η διατήρηση και μεγιστοποίηση της ποιότητας του προγράμματός της και η εμπέδωση κλίματος στην κοινή γνώμη ότι η δημόσια τηλεόραση σέβεται το δημόσιο χρήμα που απολαμβάνει μέσω του ειδικού τέλους.

    Πάντως, ο κ. Τέλης δεν δίστασε να παραδεχθεί για το ανταποδοτικό τέλος, ότι «από τη μία δίνει έναν αέρα ελευθερίας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση για να έχει ποιοτικό πρόγραμμα, από την άλλη, όμως, ενέχει τον κίνδυνο του εφησυχασμού» και συνεπώς η ΕΡΤ πρέπει να βρει τον τρόπο να ισορροπήσει, τηρώντας την αρχή κόστους- ωφέλειας σε συνδυασμό με τη μεγιστοποίηση της ποιότητας, να ισορροπήσει δηλαδή στη σχέση εμπορικότητας και ποιότητας.

    Για το ενημερωτικό πρόγραμμα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ είπε πως μπορεί στο παρελθόν να έδινε την εικόνα ότι δεν είναι δημόσια, αλλά κυβερνητική τηλεόραση, από τότε, όμως, έχουν γίνει βήματα σημαντικά και συνεπώς οι αρχές πρέπει να είναι η σοβαρότητα και η αντικειμενικότητα.

    Για το προσωπικό και τις εργασιακές σχέσεις, ο κ. Τέλης ξεκαθάρισε πως «όσα αρνητικά ακούει, τα ακούει με μεγάλη προσοχή και επιφυλακτικότητα, γιατί, ως λαός των άκρων, βρισκόμαστε τώρα σε μια φάση ισοπεδωτικής αποκαθήλωσης για οτιδήποτε είναι δημόσιο». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα ήταν υποκριτής να δώσει οποιεσδήποτε διαβεβαιώσεις σήμερα όταν το οικονομικό περιβάλλον είναι τέτοιο αν και δεν απέκλεισε να μην περισσεύει κανείς από το υπάρχον προσωπικό και απλώς να απαιτείται η καλύτερη αξιοποίησή του.

    Ειδικά για τους μισθούς στην ΕΡΤ, ο κ. Τέλης δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι για εκείνον, οι περικοπές μισθών και ιδίως οι απολύσεις, ακόμη και όταν χρειάζεται να γίνουν, είναι το έσχατο μέσο. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, απαιτείται από το προσωπικό ένας δημιουργικός ενθουσιασμός και αν υπάρχουν φαινόμενα εργαζομένων στην ΕΡΤ, οι οποίοι, όμως, δεν εργάζονται, πρέπει οι ίδιοι οι συνάδελφοί τους να συμβάλλουν για να εξοβελιστούν, διότι μια τέτοια πρακτική είναι ο πιο ασφαλής τρόπος υπονόμευσης του έργου τους.

    Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Νίκος Σίμος, έκανε μεγάλη αναφορά στο Μουσείο και Αρχείο της ΕΡΤ, ένα σπάνιο αρχείο με μεγάλο πλούτο το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί, να προβληθεί και να αποφέρει και έσοδα στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

    Ο κ. Σίμος ανακοίνωσε ότι δημιουργείται η ΕΡΤ GOLD, μια ζώνη, δηλαδή, για όλες εκείνες τις εκπομπές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που άφησαν εποχή. Μάλιστα ο κ. Σίμος εξέφρασε την απορία του γιατί δεν προχώρησε μέχρι σήμερα η Εταιρεία Παραγωγής και Εμπορίας, σχολιάζοντας την επισήμανση του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη πως αν λειτουργούσε αυτή η εταιρεία, η ΕΡΤ δεν θα είχε καμία ανάγκη το ανταποδοτικό τέλος, αλλά κάθε ένας που περνούσε και στη συνέχεια αποχωρούσε από την ΕΡΤ έπαιρνε μαζί του και ένα κομμάτι από το Αρχείο της.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2012 21:37

    Είδηση: 18666

    [03] Μονόδρομος η πώληση της ΑΤΕ, δηλώνει ο Γ. Προβόπουλος

    Μονόδρομο χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος τη μεταβίβαση του υγιούς κομματιού της Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς. Όπως είπε μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η Αγροτική τράπεζα δεν ήταν βιώσιμη και για το λόγο αυτό δε μπορούσε να ανακεφαλαιοποιηθεί. Επισήμανε ακόμα ότι η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει με διακοπή της χορήγησης ρευστότητα προς την Αγροτική μετά τα τέλη Ιουλίου, που σημαίνει ότι αν η τράπεζα δεν μεταβιβαζόταν σε κάποιον άλλο τραπεζικό όμιλο θα έπρεπε να οδηγηθεί σε κλείσιμο, με περίπου 5.000 απολύσεις και ένα κόστος για το Δημόσιο κοντά στα 20 δισ. ευρώ.

    Ο κ. Προβόπουλος άφησε σαφείς αιχμές για τα δάνεια που χορήγησε τις τελευταίες δεκαετίες η Αγροτική, υπονοώντας ευθέως ότι υπήρξαν εξωθεσμικές παρεμβάσεις. προέβλεψε ακόμα ότι η συγχώνευση Πειραιώς και Αγροτικής θα δημιουργήσει οφέλη 155 εκατομμύρια ευρώ από συνέργιες την επόμενη τριετία.

    Για τις θυγατρικές της Αγροτικής που δε μεταβιβάζονται, δηλαδή τη Δωδώνη, τη ΣΕΚΑΠ και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι θα αξιοποιηθούν από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, και επανέλαβε ότι σύντομα θα υπάρξει ειδική νομοθετική μέριμνα για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη.

    Ερωτηθείς από από τον βουλευτηή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Παναγιώταρο, για τις πληροφορίες ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της Αγροτικής έβγαλε στο εξωτερικό το τελευταίο διάστημα 10 εκατομμύρια ευρώ, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι έγινε εξονυχιστικός έλεγχος της υπόθεσης από την ΤτΕ και τα ευρήματα έχουν ήδη διαβιβαστεί στις αρμόδιες αρχές για περαιτέρω έλεγχο. Αρνήθηκε ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένο όνομα και ποσό λέγοντας πως δεν υπάρχει σχετική άδεια από την αρχή προστασία προσωπικών δεδομένων.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, από την πλευρά του, τόνισε ότι είναι σαφές πως η χώρα μας χρειάζεται λιγότερες τράπεζες από αυτές που είχε πρόσφατα. Αυτό σημαίνει, είπε ο κ. Στουρνάρας, ότι είτε θα έπρεπε να κλείσουμε τράπεζες, είτε να οδηγηθούμε σε συγχωνεύσεις που είναι μία κοινωνικά πιο αποδεκτή λύση διότι διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας. Τόνισε επίσης, ότι από τη συγκεκριμένη εξαγορά το Δημόσιο προσδοκά τις μέγιστες δυνατές συνέργιες. Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ακόμα ότι ουσιαστικά το δημόσιο ελέγχει πλέον όλες τις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες καθώς συμμετέχει στην ανακεφαλαιοποίηση τους μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κάνοντας λόγο για σκάνδαλο: «Οι κύριοι Προβοπουλος και Στουρνάρας πραγματοποιούν μαζί το μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα. Είναι ληστεία του λαού, της κοινωνίας, της αγροτικής οικονομίας. Μετά τη ληστεία της ΑΤΕ ετοιμάζεται και η ληστεία του ΤΤ. Θα είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη χωρίς αγροτική τράπεζα, σε λίγο και χωρίς ταμιευτήριο, αυτό είναι μπανανία και προτεκτοράτο, δεν είναι χώρα»

    Το θέμα των μετόχων έθιξε από την πλευρά του ο Πάρις Κουκουλόπουλος: «Φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα με τους μετόχους. Τι ακριβώς θα γίνει με αυτούς;»,

    Συγχαίρουμε τον κ. Σαμαρά για την τελευταία του παραπλάνηση προ των εκλογών, ότι τάχα θα επαναχρηματοδοτήσει μια κρατική Αγροτική Τράπεζα για την αγροτική ανάπτυξη, σχολίασε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος.

    Επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα της Αγροτικής εξαπέλυσε και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, ρωτώντας μεταξύ άλλων αν υπάρχει πρόβλεψη διακανονισμού των χρεών των αγροτών.

    Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Γιάννη Μιχελογιαννάκη ο οποίος μίλησε για καταπάτηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων. «Πρόκειται για την πρώτη καταπάτηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης που ανέφερε εξυγίανση και ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ», τόνισε.

    Για βαθύτατα αντιλαϊκή απόφαση μίλησε το ΚΚΕ «Δωρίσατε την ΑΤΕ στον Σάλλα. Στόχος είναι να μείνουν 2,5 τραπεζικοί όμιλοι στην Ελλάδα Αυτή η διαδικασία είναι βαθύτατα αντιλαϊκή, θα έχει επιπτώσεις σε εργαζόμενους και αγρότες, θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Διαφωνούμε με την ακολουθούμενη ενέργεια», τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην αγροτική τράπεζα

    Σχετική είδηση:

    Ενημερώνουν τη Βουλή για την Αγροτική Γ. Στουρνάρας και Γ. Προβόπουλος

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: NET FM

    Ρεπορτάζ: Α. Αθανασόπουλος

    Επιμέλεια: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2012 21:17

    Είδηση: 18657


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 3 August 2012 - 20:49:31 UTC