Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-04-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοινωνικό και πολιτικό σοκ προκαλεί η δημόσια αυτοκτονία
  • [02] Γ. Παπανδρέου: Μεταρρυθμίσεις με διατήρηση του κοινωνικού κράτους
  • [03] «Φρένο» στα σενάρια αναβολής των εκλογών-Προεκλογικές κόντρες
  • [04] Συγκλονίζει η αυτοκτονία του συνταξιούχου στο Σύνταγμα
  • [05] Κρίσιμες μέρες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
  • [06] Π. Οικονόμου-Γ. Παπαθανασίου για εκλογές, μέτρα, τιμές καυσίμων
  • [07] Κουτρουμάνης για επιδόματα, συντάξεις, ρύθμιση υπερχρεωμένα νοικοκυριά
  • [08] Γ. Νικητιάδης: «Τα διαρθρωτικά είναι η μεγάλη μας παθογένεια»
  • [09] Κ. Μαρκόπουλος: «Διεκδικούμε μια πολύ ισχυρή δύναμη στην ψυχή των Ελλήνων»
  • [10] Φ. Κουβέλης: «Αν το στερεότυπο του δικομματισμού αναβιώσει, θα είναι ακόμα πιο επικίνδυνο για τη χώρα»
  • [11] Με μια ματιά
  • [12] Πρωταθλήτριες στη διαφθορά οι Εφορίες
  • [13] Σοκάρουν τα στοιχεία της UNICEF για τα παιδιά στην Ελλάδα

    [01] Κοινωνικό και πολιτικό σοκ προκαλεί η δημόσια αυτοκτονία

    Ένταση και επεισόδια, σημειώθηκαν αργά το βράδυ στο Σύνταγμα, όπου είχε συρρεύσει πλήθος κόσμου στο πλαίσιο συγκεντρώσεων στη μνήμη του 77χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού που αυτοκτόνησε μπροστά στα μάτια εκατοντάδων πολιτών.

    Ένορκη διοικητική εξέταση για τον τραυματισμό δημοσιογράφου από αστυνομικούς στη διάρκεια των επεισοδίων διατάχθηκε από την ΕΛΑΣ, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 10 προσαγωγές.

    Επιθέσεις δέχθηκαν και άλλοι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στο σημείο, μεταξύ αυτών και ο δημοσιογράφος της ΝΕΤ, Γιώργος Γεραφέντης.

    --

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Απριλίου 2012 10:43

    Είδηση: 8698

    [02] Γ. Παπανδρέου: Μεταρρυθμίσεις με διατήρηση του κοινωνικού κράτους

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, στην εισήγησή του κατά τις εργασίες της επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τα παγκόσμια οικονομικά ζητήματα, στην Νέα Υόρκη και στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τόνισε πόσο αλληλένδετες είναι, πλέον, οι εθνικές οικονομίες μεταξύ τους, όπως φάνηκε, άλλωστε, κι από την «κρίση», οπότε, όπως είπε, «η Ελλάδα βρέθηκε σ' ένα σημείο που δεν το περιμέναμε: στο επίκεντρο ενός τμήματος της κρίσης».

    Επεσήμανε πως, στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, «όπου αντιμετωπίσαμε μεγάλες δοκιμασίες», η κατάσταση δεν έχει ακόμη εξομαλυνθεί και η «κρίση» βρίσκεται ακόμη υπό αντιμετώπιση, «παρά τις σημαντικές αποφάσεις που λάβαμε».

    «Έχουμε, ακόμη, να αντιμετωπίσουμε ερωτήματα, όπως το πώς μπορούμε να ξεφύγουμε από την ύφεση, αν όλοι ακολουθούν μονάχα ένα πρόγραμμα λιτότητας, και πώς θα έχουμε ένα εκτενές πλάνο ανάπτυξης, πώς θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, ως ήπειρος και ως χώρες, σ' έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, που αλλάζει συνεχώς» είπε.

    Τόνισε την ανάγκη οι αλλαγές να σεβαστούν το περιβάλλον και τα πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης, χωρίς, όμως, να διαλύσουν εντελώς το «ευρωπαϊκό μοντέλο κοινωνικού κράτους», το οποίο, όπως τόνισε, δεν θεωρεί ότι είναι, άλλωστε, το πρόβλημα.

    Η εισήγηση του Γιώργου Παπανδρέου

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις και θα έλεγα ότι, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μια μεγάλη πρόκληση, παρόλο που έχουμε λάβει ορισμένες πολύ σημαντικές αποφάσεις, που αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και το ευρωπαϊκό μέλλον.

    Ωστόσο, πιστεύω, από την εμπειρία μου, και έχοντας μιλήσει με πολλούς, ότι ακόμα έχουμε πολλά να κάνουμε στην Ευρώπη. Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις στα εξής ερωτήματα: Πώς μπορούμε να βγούμε από την ύφεση αν ακολουθείται απλά ένα πρόγραμμα λιτότητας; Πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης στην Ευρώπη; Πώς θα γίνει η Ευρώπη πιο ανταγωνιστική, ως ήπειρος αλλά και οι χώρες ξεχωριστά μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον;

    Και όλα αυτά, με τρόπο που να είναι βιώσιμος και να προωθεί την πράσινη οικονομία αλλά να μην υπονομεύει το κοινωνικό μοντέλο πρόνοιας, το λεγόμενο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Ο Joe Stiglitz, μου θύμισε τον Dragi, ο οποίος δήλωσε πριν από λίγες ημέρες, ότι αυτό είναι το τέλος του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, το οποίο νομίζω ότι δεν είναι το πρόβλημα, γιατί έχουμε προφανώς πολύ ανταγωνιστικές οικονομίες στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου που έχουν διατηρήσει την κοινωνική συνοχή, πολύ πιο ισότιμες κοινωνίες. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, για το οποίο ο Joe έχει πρόσφατα γράψει και σύντομα θα δημοσιεύσει ένα βιβλίο σχετικά με την ανισότητα και τις πολύ ανταγωνιστικές οικονομίες για το οποίο και θα μας μιλήσει.

    Έτσι, έχουμε τις Σκανδιναβικές χώρες στις οποίες υπάρχει ένας συνδυασμός δίκαιου φορολογικού συστήματος και συνοχής της κοινωνίας. Η Νέα Ζηλανδία βέβαια έχει ένα ρεκόρ και μπορείτε να μας μιλήσετε γι' αυτό. Αλλά νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που εμείς, οι προοδευτικοί, πρέπει να το δούμε περισσότερο.

    Ένα ζήτημα που επίσης έρχεται συχνά στις συζητήσεις μας, είναι το γεγονός ότι αυτές οι αλλαγές, αυτές οι εξελίξεις, ασκούν τεράστια πίεση στους δημοκρατικούς θεσμούς. Πώς διαχειριζόμαστε τις αγορές με την ταχύτητα των αλλαγών, πολύ συχνά την έλλειψη διαφάνειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα; Ο Phil Angelides προήδρευσε μιας Επιτροπής στο Κογκρέσο, μετά την κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τα θέματα αυτά και θα μας τα πει όπως τα είδε εκ των έσω.

    Στην Ευρώπη, έχουμε μιλήσει σχετικά με την αντιμετώπιση των φορολογικών παραδείσων, των οργανισμών αξιολόγησης και το πώς να κάνουμε τις τράπεζες πιο διαφανείς. Μιλήσαμε για μέτρα που θα μπορούσαν να φέρουν περισσότερη δικαιοσύνη, όπως είναι ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και η μεγαλύτερη διαφάνεια στις αγορές των CDS . Όμως, στο τέλος μένουν μόνο λόγια. Σε τελική ανάλυση, οι πολιτικές έχουν χτυπήσει τις συντάξεις και τους μισθούς και έχουν συρρικνώσει τη μεσαία τάξη αντί να αντιμετωπίσουν ορισμένες από αυτές τις βαθύτερες ανισότητες, όπως και το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα που χρειάζεται διόρθωση.

    Το θέμα του χρέους βέβαια, έγινε πιο εμφανές μετά την κρίση του 2008 και είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, πολύ μεγαλύτερο βεβαίως από ένα ελληνικό πρόβλημα. Ακόμα και εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για το θέμα αυτό.

    Κύριος σκοπός της συνάντησής μας είναι, να εξετάσουμε πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και να δούμε που βρισκόμαστε σήμερα, μετά από το 2008. Προς τα πού κινούνται οι εξελίξεις; Που πρέπει να προσβλέπουμε και σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι πολιτικοί, ιδιαίτερα οι προοδευτικοί πολιτικοί; Ποιες είναι οι προκλήσεις μπροστά μας;»

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ERT.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Σ. Δαματόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Απριλίου 2012 21:31

    Είδηση: 8680

    [03] «Φρένο» στα σενάρια αναβολής των εκλογών-Προεκλογικές κόντρες

    Φρένο στα σενάρια για αναβολή των εκλογών έβαλε η κυβέρνηση, με πιθανότερη ημερομηνία για τις κάλπες να παραμένει η 6η Μαίου. Το κλίμα παραμένει, πάντως, φορτισμένο με πυρά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την αναφορά Σαμαρά στο ενδεχόμενο διπλών εκλογών αλλά και με σκληρές κόντρες με τα μικρότερα κόμματα.

    Στοπ στα σενάρια και τις φήμες περί αναβολής των εκλογών έβαλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής λέγοντας πως η ημερομηνία θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

    «Δεν έχει αλλάξει τίποτα, το νομοθετικό έργο θα ολοκληρωθεί την επόμενη βδομάδα και θα προχωρήσουμε κανονικά. Ισχύουν τα Σαββατοκύριακα που έχουμε πει», τόνισε στην «Πρωινή Ενημέρωση», ο Παντελής Καψής .

    Μιλώντας σε ανθρώπους της επιστήμης και του Πολιτισμού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στις εκλογές, είπε ότι πρόκειται για την ώρα της αλήθειας και η πορεία προς τις εκλογές πρέπει να βασιστεί στην αλήθεια.

    Ταυτόχρονα η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ν.Δ για την απειλή όπως τη χαρακτήρισε να προχωρήσει σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία.

    «Δεν μπορεί ο κ. Σαμαράς να λέει ότι διεκδικεί αυτοδυναμία για το κόμμα του, ότι εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία θα προχωρήσει σε αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες και να επιθυμεί σε αυτή την πορεία και σε αυτή τη διαδικασία τον λιγότερο δυνατό διάλογο» σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι «θα πρέπει όλοι να τοποθετηθούν και να αναπτύξουν τις προτάσεις τους και τα επιχειρήματά τους».

    Στο στόχαστρο της Λεωφόρου Συγγρού παραμένει ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον οποίο θεωρούν συνέχεια του Γιώργου Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για μεγάλες ευθύνες του κ. Βενιζέλου σχετικά με τη σημερινή κατάσταση της χώρας.

    «Όση προσπάθεια και αν κάνει ο κ. Βενιζέλος, δια της εκπροσώπου του, κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει ότι δεν ήταν μόνο εκτελεστής του μνημονίου, αλλά - όπως αποκάλυψε ο κ. Παπακωνσταντίνου -και ένας από τους βασικούς συντάκτες του. Πρωτεργάτης σε όλα αυτά που έριξαν τους Έλληνες στην απελπισία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μιχελάκης.

    Την ίδια ώρα κατά της διενέργειας εκλογών πριν λήξει η τετραετία τάσσεται ο Νίκος Σηφουνάκης, ωστόσο διαφορετική άποψη εκφράζει πλέον η Άννα Διαμαντοπουλου.

    Στο μεταξύ, έντονη ήταν η αντίδραση του Χρήστου Ζώη για τα όσα είπε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο στενός συνεργάτης του Προέδρου της ΝΔ, Γιώργος Μουρούτης σχετικά με την υποστήριξη που όπως είπε είχε εκφράσει για το πρώτο μνημόνιο ο βουλευτής σήμερα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων».

    «Καλώ τον κ. Σαμαρά να αποσύρει απ' το πολιτικό προσκήνιο τον γνωστό λασπολόγο υπάλληλο. Αν δεν το κάνει εκτεθειμένος θα είναι μόνο ο ίδιος.», τόνισε ο κ. Ζώης.

    Η μάχη χαρακωμάτων με τον κ. Καμμένο, ο οποίος ανήρτησε σήμερα στο διαδίκτυο το πρόγραμμά του υπό τον τίτλο «Εθνική Ανταπάντηση», συνεχίζεται αμείωτη με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να κάνει επίθεση στο νεοϊδρυθέν κόμμα.

    Από το ΚΚΕ σημειώνεται.: «Ο λαός πρέπει να απορρίψει τα τρομοκρατικά διλήμματα και τη συμπαιγνία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον εμπαιγμό των λεγόμενων αντιμνημονιακών κομμάτων τα οποία υπόσχονται εύκολη λύση χωρίς σύγκρουση με την ΕΕ και τους επιχειρηματικούς ομίλους».

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, από του βήματος της Βουλής, αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές, δήλωσε: «Θέλω να πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει σύμφωνα με τις νοητικές του διαδρομές και όχι βάσει του θυμικού, το οποίο είναι και κακός αγωγός. Εάν ψηφίσει ελεύθερα και αβίαστα, ξέρει τι πρέπει να κάνει: Να βάλει δυναμικά μέσα στο Κοινοβούλιο τα κόμματα εκείνα που έδειξαν δύναμη, ψυχή, σωφροσύνη και στιβαρότητα. Και θα το κάνει!».

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Κάρολο Παπούλια, τόνισε πως έθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα σενάρια περί αναβολής των εκλογών και κάλεσε τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει ημερομηνία.

    Οι εκλογές είναι η μόνη λύση επισημαίνει το Άρμα Πολιτών.:«Όσοι απεργάζονται ή καλλιεργούν κλίμα αναβολής των εκλογών παίζουν με την φωτιά και τη Δημοκρατία. Κάθε σκέψη ή πρόθεση αναβολής των εκλογών είναι επικίνδυνη με απρόβλεπτες συνέπειες για την χώρα και τον Λαό»

    Σχετικές ειδήσεις:

    Καψής: «Καμία αλλαγή στην ημερομηνία των εκλογών»

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευθυμίου

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Απριλίου 2012 20:32

    Είδηση: 8666

    [04] Συγκλονίζει η αυτοκτονία του συνταξιούχου στο Σύνταγμα

    Κοινωνικό και πολιτικό σοκ προκαλεί η δημόσια αυτοκτονία ηλικιωμένου συνταξιούχου το πρωί στην πλατεία Συντάγματος. Ο 77χρονος συνταξιούχος φαρμακοποιός έβαλε τέρμα στην ζωή του με έναν πυροβολισμό, μπροστά στα μάτια δεκάδων περαστικών, ενώ σημείωμα που βρέθηκε πάνω του αποδίδει το απονενοημένο διάβημα στην κρίση. Η αυτοκτονία φόρτισε το πολιτικό κλίμα και προκάλεσε οξείες ανακοινώσεις από τα κόμματα και παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών. «Είναι τραγικό ένας συνάνθρωπός μας να δίνει τέλος στη ζωή του», δήλωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος για την αυτοκτονία του συνταξιούχου στην πλ. Συντάγματος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για συγκλονιστικό γεγονός και ζήτησε εθνική αλληλεγγύη και συνοχή, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για ρεκόρ αυτοκτονιών και για βαρύ χρέος να βγει η χώρα από την εθνική κατάθλιψη. Σε οξείς τόνους ήταν οι αντιδράσεις και των υπολοίπων κομμάτων.

    Ο 77χρονος επέλεξε το σημείο σύμβολο της ελληνικής δημοκρατίας την πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το κοινοβούλιο για να θέσει τέλος στη ζωή του.

    Ο συνταξιούχος στεκόταν σε παρτέρι κοντά στο κέντρο της πλατείας και όπως περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες καλύφθηκε πίσω από ένα χοντρό κορμό δέντρου, ακούμπησε το πιστόλι στο κρόταφό του και αυτοπυροβολήθηκε.

    Η αστυνομία βρήκε πάνω του ένα σημείωμα στο οποίο έγραφε: «Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κάθε ίχνος επιβίωσής μου και επειδή δεν μπορώ να βρω το δίκιο μου, δεν μπορώ να βρω άλλο αγώνα αντίδρασης εκτός από ένα αξιοπρεπές τέλος. Πριν αρχίσω να ψάχνω τα σκουπίδια για τη διατροφή μου. Επειδή έχω μια ηλικία, που δεν μου δίνει την ατομική δυνατότητα δυναμικής αντίδρασης, δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για τη διατροφή μου».

    «Ο άνθρωπος αυτός αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και σε συνδυασμό με την οικτρή οικονομική του κατάστασή, ο δρόμος που είχε να επιλέξει ήταν η επαιτεία ή να βάλει τέλος στη ζωή του. Αποφάσισε το δεύτερο, λόγω του ότι η αξιοπρέπειά του δεν του επέτρεπε να ζήσει ζητιανεύοντας» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος, περιγράφοντας τη δραματική θέση στην οποία είχε περιέλθει ο συνταξιούχος αυτόχειρας της πλατείας Συντάγματος.

    Ο 77χρονος ήταν μέλος του Συλλόγου έως το 1994, οπότε πούλησε το φαρμακείο του.

    Δεκάδες πολίτες περνούν από το σημείο που έβαλε τέλος στη ζωή του ο 77χρονος και αφήνουν λίγα λουλούδια μαζί με σημειώματα κατά του μνημονίου.

    Δεν έχουν περάσει παρά λίγες εβδομάδες από τη βουτιά θανάτου γνωστού σκηνοθέτη στο λιμάνι του Πειραιά και από τον αυτοπυρπολισμό μιας 80χρονης στη Ζάκυνθο. Η αυτοκτονία του 77χρονου προστίθεται στο μακρύ κατάλογο των ανθρώπων που χτυπημένοι από την κρίση έβαλαν τέλος στη ζωή τους.

    Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή το Υπ. Προστ. του Πολίτη

    Από το 2009 έως τις 10/12/2011 στη χώρα σημειώθηκαν 1.727 αυτοκτονίες και απόπειρες αυτοκτονιών.

    Η διαρκής λιτότητα και οι συνέπειες της έχουν φέρει τους Έλληνες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

    Από έρευνα της Ελληνικής ψυχιατρικής εταιρίας προκύπτει ότι 1 στους 2 ενήλικες παρουσιάζει καταθλιπτικά συμπτώματα που σχετίζονται με την οικονομική κρίση.

    Σύμφωνα με έρευνα 1 στους 3 πολίτες έχει άγχος και 1 στους 4 έχει αυξημένο άγχος και κατάθλιψη μαζί.

    Για συγκλονιστικό και τραγικό γεγονός κάνουν λόγο σε δηλώσεις τους τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί, εκφράζοντας τη θλίψη τους και τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη για άρση του οικονομικού αδιεξόδου.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα για τον αυτόχειρα

    Σοκ από την αυτοκτονία ηλικιωμένου στο Σύνταγμα

    Λ. Παπαδήμος: Να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας σε απόγνωση

    Αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου για το τραγικό συμβάν

    Τραγωδία στο Σύνταγμα-Ηλικιωμένος αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Απριλίου 2012 20:56

    Είδηση: 8655

    [05] Κρίσιμες μέρες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

    Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι αυτές οι ημέρες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το νομοθετικό πλαίσιο ετοιμάζεται από το Υπουργείο Οικονομικών και θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα. Παρέμβαση έκανε πριν από λίγο στο θέμα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος προανήγγειλε τον προσωρινό διαχωρισμό των ελληνικών τραπεζών σε δύο κατηγορίες, στις βιώσιμες και τις μη βιώσιμες.

    Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες που δεν θα θεωρηθεί βιώσιμο να χρησιμοποιούν τη βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ μέχρι να ανακεφαλαιοποιηθούν θα μπορούν να προσφύγουν στο έκτακτο μηχανισμό στήριξης (ELA) για την κάλυψη των αναγκών τους.

    «Θα διαχωρίσουμε σε ποιες περιπτώσεις ελληνικών τραπεζών είναι βιώσιμο να διατηρηθούν ως εταίροι στους μηχανισμούς νομισματικής πολιτικής και σε ποιες δεν θα θεωρηθεί βιώσιμο κάτι τέτοιο», τόνισε ο κ. Ντράγκι σε συνέντευξη τύπου μετά την ανακοίνωση της τράπεζας ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 1%.

    Οι εγχώριες τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν μεγάλες ζημιές λόγω της συμμετοχής τους στο PSΙ και της αύξησης των προβλέψεων μετά την γνωμοδοτική έκθεση της BlackRock. Το κόστος για τις τράπεζες που θα αντλήσουν ρευστότητα από τον ELA είναι πολύ υψηλότερο από το να δανειστούν με 1% απ΄ ευθείας από την ΕΚΤ.

    Ο κ. Ντράγκι εκτίμησε ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες για τις τράπεζες της ευρωζώνης έχουν γενικά βελτιωθεί ωστόσο κάλεσε τα τραπεζικά ιδρύματα «να ενισχύσουν περαιτέρω τις αντοχές τους», ενώ σημείωσε ότι «υπάρχει ένδειξη ότι οι τράπεζες είναι εξαρτημένες από την ΕΚΤ».

    Για το θέμα του δανεισμού του ιδιωτικού τομέα, ο τραπεζίτης είπε ότι «η ζήτηση για πιστώσεις παραμένει αδύναμη λόγω της μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας» και συμπλήρωσε ότι «η πλήρης επίπτωση από τα έκτακτα μέτρα στήριξης της ρευστότητας του Ευρωσυστήματος θα χρειασθεί χρόνο για να φανεί».

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ρεπορτάζ: Μανώλης Σταυρουλάκης

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Απριλίου 2012 20:33

    Είδηση: 8646

    [06] Π. Οικονόμου-Γ. Παπαθανασίου για εκλογές, μέτρα, τιμές καυσίμων

    Οι εκλογές, τα σενάρια για νεά λήψη μέτρων αλλά και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,40 από 15 Οκτωβρίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου και του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Παπαθανασίου στην ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

    Ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στο πετρέλαιο θέρμανσης τόνισε ότι έχει αποφασιστεί να δοθεί επίδομα θέρμανσης και πως βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες ώστε να καθοριστούν τα κριτήρια και σε ποιους θα δοθεί. Μάλιστα δήλωσε ότι τα κριτήρια θα είναι γεωγραφικά και εισοδηματικά και πως το υπουργείο θα έχει συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να καταλήξουν στις λεπτομέρειες.

    Ξεκαθάρισε ότι η εξίσωση του πετρελαίου ήταν πρόβλεψη του μνημονίου, η οποία έπρεπε να γίνει από πέρυσι αλλά επειδή δεν υπήρχε ο σωστός μηχανισμός υπολογισμού επιδόματος και έτσι θα ισχύσει ένα χρόνο αργότερα. Η εξομοίωση των τιμών θα είναι κατά 80%, συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.

    Υπογράμμισε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς, η ζημιά του κράτους από το λαθρεμπόριο καυσίμων φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ και πως με τη νομοθέτηση που γίνεται τώρα θα καταφέρει το κράτος να πατάξει το λαθρεμπόριο και να έχει έσοδα. Πρόσθεσε εξάλλου, ότι είναι η πρώτη φορά φέτος που το εννεάμηνο 1/7/11-31/3/12 είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα, όχι δημοσιονομικά όμως, διευκρίνισε.

    Τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα εάν υπάρξει αύξηση εσόδων, ενώ χαρακτήρισε ότι θα είναι αποτυχία εάν μπουν. Παραδέχτηκε ότι το μνημόνιο έχει πολλά και παράλογα σημεία και πως η κυβέρνηση κάποια από αυτά δεν τα έχει υλοποιήσει άμεσα, όπως η εξομοίωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης και η αύξηση αντικειμενικών αξιών.

    Για τις εκλογές δήλωσε ότι δική του επιθυμία είναι να γίνονταν χθες, ενώ είπε πως το ΠΑΣΟΚ ζητά από το λαό να το εκλέξουν γιατί δεν θα αφήσουν να ξαναγίνουν εκλογές σύντομα και πως θα σχηματίσουν κυβέρνηση με 151 με οποιοδήποτε τρόπο.

    Από την άλλη, ο κ. Παπαθανασίου επισήμανε ότι η πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων είναι κάτι που όλοι θέλουν, πως το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί είναι σωστή κίνηση και ότι θα πρέπει να υπάρξουν κριτήρια γεωγραφικά και εισοδηματικά για το επίδομα θέρμανσης.

    Το ζητούμενο είπε ο κ. Παπαθανασίου είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι μπορεί να πάει για τον Σεπτέμβριο η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων, όμως μέσα σε αυτό το διάστημα θα κληθούμε να πληρώσουμε το φόρο εισοδήματος, το ΕΤΑΚ, το ΦΑΠ 2010-2011-2012, το χαράτσι της ΔΕΗ.

    Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων από το Ιούνιο, υπογράμμισε ότι έχουμε ανειλημμένες υποχρεώσεις και αν δεν είμαστε εντάξει τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και νέες περικοπές.

    Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση για όσους έχουν χάσει τα χρήματά τους από τα ομόλογα, ωστόσο διευκρίνισε ότι όσο είναι ανοιχτό το PSI δεν μπορούμε να μιλάμε για την αποκατάστασή τους.

    Για τις εκλογές δήλωσε ότι η ΝΔ ζητά αυτοδυναμία για να μπορέσει να εφαρμόσει την πολιτική της καλύτερα και να προχωρήσει στα όσα μέτρα έχει εξαγγείλει.

    Για το θέμα των συνεργασιών, τόνισε ότι είναι υπέρ μιας ισχυρής κυβέρνησης και πως η όποια συνεργασία θα είναι μόνο με δυνάμεις που συμφωνούν με τις θέσεις της ΝΔ.

    Όσον αφορά στην εξεταστική για το έλλειμμα του 2009 είπε πως του έκαναν καλό που τον στοχοποίησαν.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Απριλίου 2012 11:42

    Είδηση: 8587

    [07] Κουτρουμάνης για επιδόματα, συντάξεις, ρύθμιση υπερχρεωμένα νοικοκυριά

    Κινητοποιήσεις φαρμακοποιών

    Αναφερόμενος στην απόφαση των φαρμακοποιών να σταματήσουν τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, μίλησε για αδικαιολόγητη ενέργεια που στρέφεται κατά των ασφαλισμένων.

    Ο Φεβρουάριος αποπληρώνεται μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Ο ΕΟΠΠΥ δεν οφείλει προς τους φαρμακοποιούς τόνισε προσθέτοντας ότι υπάρχει μια οφειλή για την περίοδο πριν τον Οκτώβριο του 2011. Έχει ψηφιστεί η ρύθμιση και περιμένουμε την εκταμίευση.

    Ταυτόχρονη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών - ΦΜΥ από εργοδότες

    Όσον αφορά στη δρομολογούμενη από την 1η Μαΐου, ταυτόχρονη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και ΦΜΥ από τους εργοδότες μέσω του τραπεζικού συστήματος, ξεκαθάρισε ότι το μέτρο οπωσδήποτε θα εφαρμοστεί.

    Ωστόσο, αυτό που μπορεί να συζητηθεί με τους εργοδότες είναι το χρονικό διάστημα προσαρμογής.

    Συζητάμε αν θα εφαρμοσθεί από 1η Μαΐου ή 1η Ιουνίου είπε χαρακτηριστικά.

    Μισθοί

    Όσον αφορά στους μισθούς ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι στις προθέσεις μας να υπάρξει νέα ρύθμιση για μείωση μισθών.

    Εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Συγκεντρώνουμε στοιχεία. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας προβληματισμός ανάμεσα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Οι επόμενοι δύο μήνες είναι κρίσιμοι για το θέμα αυτό.

    Πάντως όπως είπε, η μείωση των μισθών από μόνη της δεν δημιουργεί συνθήκες βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.

    Οι προυποθέσεις για το επίδομα ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες

    Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός τόνισε ότι έχουν καθοριστεί τα κριτήρια με βάση τα οποία θα παίρνουν επίδομα ανεργίας και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

    Έχουμε ετοιμάσει την απόφαση με τα κριτήρια προκειμένου να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας και στους ελευθέρους επαγγελματίες. Θα χρειαστούν ορισμένες ημέρες ακόμα. Για να πάρει κάποιος το επίδομα θα πρέπει να είναι ασφαλισμένος, να έχει καταβάλλει εισφορές για ένα χρόνο και να έχει διακόψει τη δραστηριότητά του για τρεις μήνες. Θα υπάρχει και εισοδηματικό κριτήριο: 50.000 ευρώ καθαρά εισόδηματα για τρία χρόνια αθροιστικά και αντίστοιχα καθαρά εισοδήματα 80.000 ευρώ οικογενειακά έσοδα.

    ΕΦΑΠΑΞ

    Όσον αφορά στο ΕΦΑΠΑΞ, ξεκαθάρισε ότι κανένας δεν έχει ζητήσει και ποτέ δεν έχει συζητηθεί κατάργηση του επιδόματος.

    Διευκρίνισε ότι εκείνο που έχει συζητηθεί είναι ένας εξορθολογισμός προκειμένου οι παροχές να αντιστοιχούν στις εισφορές.

    Οι αποφάσεις, πάντως, όπως ανέφερε, θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση.

    --

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ert.gr - NET FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: A. Πασχαλινού

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Απριλίου 2012 09:40

    Είδηση: 8585

    [08] Γ. Νικητιάδης: «Τα διαρθρωτικά είναι η μεγάλη μας παθογένεια»

    Δικαιούνται ασφαλώς να θέτουν τα αιτήματά τους, να διαμαρτύρονται και να διαδηλώνουν, δήλωσε στη ΝΕΤ FM ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, για την απεργία της ΠΝΟ. Επισήμανε, ωστόσο, ότι δεν δικαιούνται να πλήττουν την καρδιά της ελληνικής οικονομίας, που είναι ο τουρισμός. Κληθείς να σχολιάσει τα ναύλα τα οποία έχουν ακριβύνει κατά 6%, αναρωτήθηκε πώς θα πειστούν οι ακτοπλοϊκές εταιρίες, που καταγράφουν ζημιές 50 εκατομμυρίων ευρώ, ότι πρέπει να μπουν στο παιχνίδι και να συνεχίσουν να έχουν ζημία. «Υφιστάμεθα αυτή τη στιγμή ένα τραύμα στον τουρισμό μας» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το μεγάλο διαρθρωτικό πρόβλημα του τουρισμού της εσωτερικής αγοράς που πρέπει να οργανωθεί, είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Επιπλέον, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο που πέρασε χθες, υιοθετεί για πρώτη φορά στη χώρα μια σοβαρή εναλλακτική μορφή τουρισμού, όπως είναι ο αλιευτικός τουρισμός.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Ρήσεις και αντιρρήσεις» με τον Γιώργο Γιουκάκη και την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ Π.Ν.Ο

    Γ. ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: «Δικαιούνται ασφαλώς να θέτουν τα αιτήματά τους, να διαμαρτύρονται και να διαδηλώνουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιούνται να πλήττουν την ελληνική οικονομία στην καρδιά της, που είναι ο τουρισμός».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Και τι άλλος τρόπος υπάρχει για να αντιδράσουν»;

    Γ. ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: «Να κάνουν μερικές απεργίες, να κάθονται στο λιμάνι και να μοιράζουν στον κόσμο ένα έγγραφο με τα αιτήματά τους και να κατηγορούν αυτούς που δεν ικανοποιούν τα αιτήματά τους.

    Δεν πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να λύσουμε τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας μας».

    ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Οι Έλληνες καλούνται να ταξιδέψουν με 6% ακριβότερα ναύλα, αυτό δεν πλήττει τον τουρισμό»;

    Γ. ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: «Ασφαλώς και αναρωτιέμαι με ποιο τρόπο θα πείσουμε τις ακτοπλοϊκές εταιρίες που καταγράφουν ζημιές 50 εκατομμυρίων ευρώ, ότι πρέπει να μπουν στο παιχνίδι και να συνεχίσουν να έχουν ζημία».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Αντιλαμβάνομαι ότι ακρίβυναν τα καύσιμα, για ποιο λόγο όμως δεν λένε έστω για μια χρονιά να στηρίξουν με απώλειες αυτή τη χώρα, αυτή την οικονομία; Διότι όλα αυτά τα χρόνια είχαν υπερκέρδη».

    Γ. ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: «Συμφωνώ μαζί σας, ενώνω τη φωνή μου μαζί σας, ελάτε να τους πείσουμε, πείτε μου με ποιο τρόπο θα τους πείσουμε. Υφιστάμεθα αυτή τη στιγμή ένα τραύμα στον τουρισμό μας. Εδώ έχουμε κεφάλαια κάποιων δισεκατομμυρίων που διέφυγαν στο εξωτερικό και λέμε «φέρτε τα πίσω», είναι ένας μεγάλος φαύλος κύκλος αυτή η ιστορία. Σας θέτω το μεγάλο διαρθρωτικό πρόβλημα του τουρισμού της εσωτερικής αγοράς που πρέπει να οργανώσουμε. Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το θέμα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, του εσωτερικού τουρισμού δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν στο τραπέζι».

    Γ. ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: «Έχω να επικαλεστώ 16 εκατομμύρια 500 χιλιάδες αφίξεις το 2011, αύξηση 10% στα έσοδα. Πιστεύω ότι χθες πέρασε για πρώτη φορά ένα νομοσχέδιο που να υιοθετεί στη χώρα μια σοβαρή εναλλακτική μορφή τουρισμού, όπως είναι ο αλιευτικός τουρισμός. Όλα αυτά την ώρα που αναδεικνύουμε την κρουαζιέρα, που ερχόμαστε και καταργούμε το καμποτάζ, την ώρα που η Ελλάδα εμφανίζεται στα δημόσια φόρα, Μαϊάμι, Κάννες, Κωνσταντινούπολη για να εκφράσει την δική της θέση για την κρουαζιέρα. Την ώρα που για πρώτη φορά έχουμε εταιρίες χαμηλού κόστους. Τα διαρθρωτικά είναι η μεγάλη μας παθογένεια. Δυστυχώς, έχουμε μια περίοδο που δεν έχουμε διαφήμιση. Ξέρεις τι είναι να πηγαίνεις έξω και να πρέπει να μαζέψεις τους τόνους την άμμο για να κάνεις μια παραλία ελληνική δίπλα από τον Τάμεση και να ξοδεύεις μόνο 20.000 ευρώ όταν ήξερες ότι αν έπαιρνες μια εταιρία μπορεί να σου έπαιρνε 2.000.000; Και να πρέπει να στήσεις κ..., δηλαδή να βρέξεις κ... για να κάνεις αυτή τη δουλειά»;

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Απριλίου 2012 16:32

    Είδηση: 8619

    [09] Κ. Μαρκόπουλος: «Διεκδικούμε μια πολύ ισχυρή δύναμη στην ψυχή των Ελλήνων»

    Την άποψη ότι στο debate των αρχηγών θα πρέπει να συμμετάσχει και ο κ. Καμμένος, ώστε να εκπροσωπηθεί το κόμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», εξέφρασε μιλώντας στη ΝΕΤ FM ο γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος, Κώστας Μαρκόπουλος. «Δεν είναι δυνατόν μια κοινοβουλευτική ομάδα, οργανωμένη μέσα στη Βουλή, να μην έχει το δικαίωμα να εκφράζει δια του προέδρου της τις θέσεις της σε ένα debate» σημείωσε χαρακτηριστικά. Εμφανίστηκε βέβαιος ότι η διακομματική επιτροπή θα κάνει καλά τη δουλειά της και τόνισε ότι δεν πιστεύει στους αποκλεισμούς, αλλά στη δημοκρατία, την οποία όπως είπε, την έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη αυτή την εποχή. Χαρακτήρισε αστείο και ανύπαρκτο το δίλημμα παραμονής ή όχι της χώρας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, επισημαίνοντας «δεν υπήρξε ποτέ. Το ανακάλυψε ο κύριος Παπανδρέου αίφνης, κατά ένα τρόπο που δεν εξήγησε ποτέ». Ο κ. Μαρκόπουλος υποστήριξε ότι «είχε συμφωνηθεί το κούρεμα και εμείς δεν το ξέραμε», ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι, ή να ακολουθήσουμε τον υπάρχοντα ή να αγωνιστούμε. «Αν δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να αγωνιστούμε, αν πιστεύουν οι πολίτες ότι αυτά που λέμε είναι τρέλες και είμαστε κι εμείς τρελοί, τότε ας ψηφίσουν τους άλλους» πρόσθεσε. Ερωτηθείς για το αν οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» διεκδικούν την αυτοδυναμία, ανέφερε ότι πρώτα διεκδικούσαν την είσοδό τους στη Βουλή, μετά το στερέωμά τους στις δημοσκοπήσεις και σήμερα μια πολύ ισχυρή δύναμη στην ψυχή των Ελλήνων και στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο να συνεργαστεί ή να συναινέσει το κόμμα του σε μια πολιτική του μνημονίου.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Στα μέσα και στα έξω» με τον Γιάννη Παντελάκη και τον Βασίλη Μπεσκένη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Στο debate των αρχηγών είναι υποχρεωμένα τα μέσα ενημέρωσης να καλέσουν και τον αρχηγό αυτής ή της όποιας άλλης προκύψει, κοινοβουλευτικής ομάδας μέσα στη Βουλή».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Τα debate των αρχηγών δεν είναι θέμα των μέσων ενημέρωσης. Είναι θέμα της διακομματικής».

    Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Ναι, προφανώς. Δεν τη ρίχνω την ευθύνη εκεί. Είναι θέμα της δημοκρατίας, πώς έχει διαρθρωθεί η δημοκρατία και οι συνθήκες στη χώρα».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Να καταλάβω από αυτό που λέτε ότι εσείς θα ζητήσετε από τη διακομματική που θα αποφασίσει τους όρους της διεξαγωγής της τηλεμαχίας, ότι θα πρέπει να είναι και ο κύριος Καμμένος, να εκπροσωπηθεί και το κόμμα σας στο debate αυτό».

    Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Προφανώς. Διότι δεν είναι δυνατόν μια κοινοβουλευτική ομάδα, οργανωμένη μέσα στη Βουλή, να μην έχει το δικαίωμα να εκφράζει δια του προέδρου της τις θέσεις της σε ένα debate.»

    Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Εύχομαι η διακομματική επιτροπή να κάνει όποια συμφωνία εκείνη νομίζει. Προσωπικά δε με ενοχλεί καθόλου. Και σε τελική ανάλυση, δε νομίζω ότι εξαρτάται η πορεία του καθενός από τον αποκλεισμό κάποιου άλλου. Αυτά είναι τερτίπια και παλαιοκομματικές λογικές του παρελθόντος».

    Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Εγώ δε θα παραβιάσω τους κανόνες της δημοκρατίας. Αυτά έχουνε συμφωνηθεί προ πολλού από όλους μας και με πολύ μεγάλες πλειοψηφίες. Επομένως, δε θέλω να μπω σε αυτή τη λογική. Η διακομματική επιτροπή θα κάνει καλά τη δουλειά της, είμαι απόλυτα σίγουρος γι' αυτό. Εγώ δεν πιστεύω στους αποκλεισμούς, πιστεύω στη δημοκρατία. Την έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη αυτή την εποχή».

    Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Το δίλημμα παραμονής ή όχι της χώρας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, δεν υπήρξε ποτέ. Το ανακάλυψε ο κύριος Παπανδρέου αίφνης, κατά ένα τρόπο που δεν εξήγησε ποτέ. Τότε εγώ, σαν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, απέρριψα το δίλημμα και απέρριψα και το δημοψήφισμα, διότι αυτό το είχε αποφασίσει το πολιτικό σύστημα προ πολλού, είχε επενδύσει και δεσμευτεί στην Ευρώπη. Τώρα μας ξαναφέρνουν το δίλημμα κάποιοι, ευρώ ή χρεοκοπία, λες και υπάρχει ζήτημα να βγούμε από το ευρώ. Μα είναι αστείο».

    Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Οι Γερμανοί επιδίωκαν τον τελευταίο καιρό να απαλλαγούν από το μεγάλο φόρτο των ελληνικών ομολόγων, γιατί είχε συμφωνηθεί το κούρεμα και εμείς δεν το ξέραμε. Όταν, δηλαδή, ο κύριος Παπανδρέου, ο κύριος Βενιζέλος και ο κύριος Παπακωνσταντίνου ορκίζονταν εντός και εκτός Βουλής ότι το κούρεμα είναι μια τραγική αποτυχία της οικονομικής πολιτικής, οι Γερμανοί πετάγανε από πάνω τους τα ομόλογα, γιατί ήξεραν ότι θα γίνει κούρεμα».

    Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Δύο δρόμους έχουμε. Ή ακολουθούμε αυτόν τον υπάρχοντα ή αγωνιζόμαστε. Αν δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να αγωνιστούμε, αν πιστεύουνε οι πολίτες ότι αυτά που λέμε είναι τρέλες και είμαστε κι εμείς τρελοί, τότε ας ψηφίσουν τους άλλους».

    Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Δε διεκδικούμε θέση ρυθμιστή. Όταν ξεκινήσαμε πριν από ένα- δύο μήνες...»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Διεκδικείτε την αυτοδυναμία, δηλαδή»;

    Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Όχι. Διεκδικούσαμε την είσοδό μας στη Βουλή. Μετά διεκδικούσαμε το στερέωμά μας στις δημοσκοπήσεις. Σήμερα διεκδικούμε μια πολύ ισχυρή δύναμη στην ψυχή των Ελλήνων, κι αυτό δεν είναι ρομαντισμός, και στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, με βάση τη διεκδικητική δυνατότητα της χώρας για τα δίκαιά της».

    Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για τους Ανεξάρτητους Έλληνες να συνεργαστούμε ή να συναινέσουμε σε μια πολιτική του μνημονίου. Η γενεσιουργός αιτία αυτής της δύναμης ήταν ακριβώς το αντίθετο. Αυτό θα το ακολουθήσουμε μέχρι το τέλος».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Απριλίου 2012 16:28

    Είδηση: 8613

    [10] Φ. Κουβέλης: «Αν το στερεότυπο του δικομματισμού αναβιώσει, θα είναι ακόμα πιο επικίνδυνο για τη χώρα»

    Την εκτίμηση ότι θα έχουμε απουσία αυτοδύναμης κυβέρνησης και θα αναγκαστούν οι πολιτικές δυνάμεις να αναζητήσουν συνεργασίες, εξέφρασε μιλώντας στη ΝΕΤ FM ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ενώ ερωτηθείς σχετικά απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Απαντώντας στο αν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με άλλα κόμματα της Αριστεράς, αναφέρθηκε στις δύο προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΔΗΜΑΡ, κάνοντας λόγο για προγραμματική συμφωνία σε ένα δεσμευτικό θετικά προγραμματικό πλαίσιο με κόκκινες γραμμές και για φερέγγυες πολιτικές πρακτικές. Επιπλέον, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ΔΗΜΑΡ θα δεχθεί επιθέσεις, ότι θα επιχειρηθεί στρέβλωση της πολιτικής της πρότασης και ότι θα τεθούν και διλήμματα, διότι όπως εξήγησε, το δικομματικό πολιτικό σύστημα είναι παρόν και επιχειρεί την αναβίωσή του με όρους διλημματικούς. «Αν το πολιτικό στερεότυπο του δικομματισμού αναβιώσει» συμπλήρωσε ο κ. Κουβέλης, «θα είναι ακόμα πιο επικίνδυνο για τη χώρα».

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Στα μέσα και στα έξω» με τον Γιάννη Παντελάκη και τον Βασίλη Μπεσκένη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: «Εκτιμώ ότι θα έχουμε απουσία αυτοδύναμης κυβέρνησης και θα αναγκάσει τις πολιτικές δυνάμεις να αναζητήσουν συνεργασίες. Αν αυτό δεν επιτευχθεί και είναι συνάρτηση το πώς θα διαταχθούν οι πολιτικές δυνάμεις, τότε θα πάμε πληρώνοντας αν θέλετε ως τίμημα την έλλειψη αυτής της κουλτούρας συνεργασιών σε αλλεπάλληλες εκλογές».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εσείς με το ΠΑΣΟΚ μπορείτε να συνεργαστείτε»;

    Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: « Όχι».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Με κάποια άλλα κόμματα της Αριστεράς»;

    Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: «Έχουμε θέσει δυο προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση αναφέρεται στην προγραμματική συμφωνία σε ένα δεσμευτικό θετικά προγραμματικό πλαίσιο με κόκκινες γραμμές από την πλευρά μας και το δεύτερο οι φερέγγυες πολιτικές πρακτικές, οι οποίες αφορούν αναμφισβήτητα και σε πρόσωπα που είναι δυνατόν την προγραμματική συμφωνία και στο βαθμό που υπάρχει να την υλοποιεί και να την μετατρέπει σε ένα δημοκρατικά ωφέλιμο αποτέλεσμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας και της κοινωνίας. Μπροστά στην ίδια την κατάσταση που θα προκύψει μετά τις εκλογές με παρούσα την δυναμική των εξελίξεων και των γεγονότων, νομίζω ότι θα τεθεί για όλους ένα ζήτημα επανεξέτασης αυτών των ζητημάτων».

    Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: «Γνωρίζουμε ότι και επιθέσεις θα δεχθούμε και στρέβλωση της πολιτικής μας πρότασης θα επιχειρηθεί και διλήμματα θα τεθούν διότι τι βρίσκεται παρόν αυτή την ώρα; Παρόν είναι το δικομματικό πολιτικό σύστημα που επιχειρεί την αναβίωσή του και μάλιστα με όρους διλημματικούς. Αν το πολιτικό στερεότυπο του δικομματισμού αναβιώσει και μάλιστα με μεθόδους, εργαλεία και περιεχόμενο πολιτικής όπως αυτό του παρελθόντος, τότε αυτό το πολιτικό στερεότυπο του δικομματισμού θα είναι ακόμα πιο επικίνδυνο για τη χώρα».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Απριλίου 2012 16:26

    Είδηση: 8603

    [11] Με μια ματιά

    -Σήμερα το δώρο Πάσχα σε συνταξιούχους του ΙΚΑ και δημοσίους υπαλλήλους. Τη Μεγάλη Τρίτη σε ανέργους από τον ΟΑΕΔ.

    -Σε ισχύ απο σήμερα το εορταστικό ωράριο στα καταστήματα.

    -Τετραήμερη απεργία πραγματοποιούν από σήμερα οι κτηνίατροι του δημοσίου, που ζητούν την καταβολή δεδουλευμένων.

    -Ραδιομαραθώνιος της UNICEF για την προώθηση των εμβολιασμών με τη συνδρομή δεκάδων ραδιοσταθμών από όλη τη χώρα από νωρίς το πρωί, έως το βράδυ. Η ΝΕΤ FM συμμετέχει με δυο εκπομπές της, 12 με 1 το μεσημέρι και 6 με 7 το απόγευμα.

    -Εικοσιτετράωρη απεργία των φαρμακοποιών σήμερα σε Αθήνα και Πειραιά.

    -Αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, αποτελούμενο από δύο γκαζάκια, τοποθέτησαν άγνωστοι τα ξημερώματα, μπροστά σε ταξιδιωτικό γραφείο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Από την έκρηξη που προκλήθηκε δεν σημειώθηκαν υλικές ζημιές.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Απριλίου 2012 10:06

    Είδηση: 8691

    [12] Πρωταθλήτριες στη διαφθορά οι Εφορίες

    Εφορίες, πολεοδομίες και νοσοκομεία είναι πρώτα στον κατάλογο της διαφθοράς, ενώ πτώση σημείωσε το «φακελάκι», σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιοποίησε χθες η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδας. Σύμφωνα με τον χάρτη της διαφθοράς, το 10,8% των Ελλήνων έχει πέσει και φέτος θύμα διαφθοράς. Το μεγαλύτερο ποσοστό εμφανίζεται στο δημόσιο τομέα με 7,4% (7,2% το 2010) και 3,4% (4%, το 2010) στον ιδιωτικό τομέα.

    Το συνολικό τίμημα της διαφθοράς έφτασε τα 554 εκατ. ευρώ το 2011, έναντι 632 εκατ. ευρώ το 2010. Ο μέσος όρος κινείται στα 1.406 ευρώ (1.623 ευρώ, το 2010).

    Τα δημόσια νοσοκομεία «χτυπούν κόκκινο» στον τιμοκατάλογο της διαφθοράς, καθώς το φακελάκι κυμαίνεται από 100 μέχρι 30.000 ευρώ για επέμβαση και από 30 έως 20.000 ευρώ για «γρηγορόσημο».

    Ακολουθούν οι εφορίες, με το κλείσιμο ή τον έλεγχο των βιβλίων να «χρεώνεται» από 100 έως 20.000 ευρώ και την έκδοση δικαιολογητικών από 15 έως 1.000 ευρώ.

    Ενώ μια γερή δόση έχουν και οι πολεοδομίες, με την οικοδομική άδεια να κυμαίνεται από 200 έως 8.000 ευρώ και τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων από 200 έως 5.000 ευρώ.

    «Φθηνότερος» ο ιδιωτικός τομέας, με την επέμβαση στα νοσοκομεία να κυμαίνεται από 150 έως 7.000 ευρώ και τις ιατρικές εξετάσεις από 30 έως 500 ευρώ, ενώ ένας έλεγχος ΚΤΕΟ κοστίζει επιπλέον από 20 έως 100 ευρώ και ένα δίπλωμα οδήγησης από 40 έως 500 ευρώ.

    Μιλώντας στην ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ η Φρόσω Σταυράκη, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΔΟΥ, παραδέχτηκε ότι η διαφθορά υπάρχει στο Δημόσιο και πιο συγκεκριμένα στις εφορίες, αναφέροντας ότι απέναντι σε έναν επίορκο εφοριακό βρίσκεται ένας φοροφυγάς.

    Υπογράμμισε ότι το σύστημα είναι διάτρητο και πρέπει να σταματήσει η πολυνομία, όπου ο κάθε Έλληνας έχει τη δική του νομοθεσία και κινείται με βάση αυτή.

    Υποστήριξε ότι αν ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση του Συστήματος τότε θα μπορέσει να παταχθεί η φοροδιαφυγή και ο Ελληνας φορολογούμενος να μην πέφτει θύμα και ο εφοριακός να κάνει σωστά τη δουλειά του.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ, ert.gr, TA NEA

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Απριλίου 2012 12:58

    Είδηση: 8596

    [13] Σοκάρουν τα στοιχεία της UNICEF για τα παιδιά στην Ελλάδα

    Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για τις συνθήκες που ζουν τα παιδιά στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση για την κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα για πρώτη φορά από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF. Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το ποσοστό όσων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, της παιδικής εργασίας, αλλά και των παιδιών που παραμένουν ανεμβολίαστα.

    Σχετική είδηση: Ραδιομαραθώνιος της UNICEF για παιδικά εμβόλια

    Μεγάλο το ποσοστό των παιδιών κάτω από το όριο της φτώχειας

    Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της UNISEF στην Ελλάδα της κρίσης: 439.000 ανήλικοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το ποσοστό της παιδικής φτώχειας στη χώρα είναι 23%.

    Επιπλέον, εάν λάβουμε υπόψη τη σχολική διαρροή, υπολογίζεται ότι οι ανήλικοι έως 16 ετών που εργάζονται, ξεπερνούν τις 100.000.

    Κι αυτό, παρότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Εργασίας κάθε χρόνο εκδίδονται μόνο 1.500 βιβλιάρια εργασίας ανηλίκων και η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζει τον αριθμό εργαζομένων ηλικίας από 15 έως 18 ετών σε 8.886

    Τεράστιο και το δημογραφικό πρόβλημα, καθώς, ενώ το 1961 τα παιδιά αποτελούσαν το 32% του πληθυσμού, το 2011 αποτελούσαν μόλις το 17,4%.

    Την ίδια ώρα, υπολογίζεται ότι στη χώρα μας, περίπου 6-8.000 παιδιά ευπαθών κοινωνικά οικογενειών χρειάζονται εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός έχει ήδη ξεκινήσει σε πιλοτικό επίπεδο σε δήμους της Αττικής και θα συνεχιστεί μέσα στο 2012 σε όλη τη χώρα.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ρεπορτάζ: Τζ. Στασινοπούλου

    Επιμέλεια: Μπ. Σαβούρδου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Απριλίου 2012 14:04

    Είδηση: 8495


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 5 April 2012 - 8:49:38 UTC