Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-04-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σοκ και χάος στη Λιβύη -«Φίλια πυρά» κατά των ανταρτών

    [01] Σοκ και χάος στη Λιβύη -«Φίλια πυρά» κατά των ανταρτών

    Κυριακη, 03 04 2011 17:08

    Στη Λιβύη, συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς και τις δυνάμεις του Καντάφι, στην πόλη Μισράτα -από τις ελάχιστες περιοχές στα δυτικά που παραμένουν υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Στόχος του πυροβολικού του Καντάφι έγινε σήμερα Κυριακή και η πόλη Ζιντάν. Συγκλονιστικό είναι το βίντεο που τράβηξε τηλεοπτικό συνεργείο την ώρα των καταιγιστικών πυρών. Παράλληλα, συνεχίζονται και οι αεροπορικές επιδρομές των ξένων δυνάμεων κατά στόχων του Καντάφι, παρά τις απώλειες στις τάξεις των συμμάχων τους, ανταρτών. Στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Χανίων ωστόσο, νοσηλεύονται οι 4 από τους πέντε τραυματίες που μεταφέρθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου από τη Λιβύη, με μεταγωγικό αεροσκάφος του Κατάρ.

    Την ίδια στιγμή υψηλόβαθμος Λίβυος διπλωμάτης, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του ως σύμβουλος του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, αλλά δεν διευκρίνισε αν συντάσσεται με τους εξεγερμένους.

    ΟΗΕ: Ελπίζει να μπορέσει να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σύντομα

    Σύμφωνα με τον συντονιστή της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τη Λιβύη Ρασίντ Χαλίκοφ, ο ΟΗΕ συνομιλεί με όλες τις πλευρές στη Λιβύη για να προσφέρει βοήθεια σε όσους το έχουν ανάγκη "το συντομότερο δυνατό", δήλωσε σήμερα. "Τίποτα δεν είναι στο τραπέζι (...) η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και απρόβλεπτη", πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου από την Τύνιδα.

    "Χρονοδιάγραμμα, μπορώ να σας δώσω μόνο ένα χρονοδιάγραμμα: το συντομότερο δυνατό διότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να απαλύνουμε τα βάσανα του λαού (...) Ο διάλογος συνεχίζεται με όλες τις πλευρές και θα συνεχιστεί για όσο χρειάζεται", υπογράμμισε ο Χαλίκοφ.

    Ο ΟΗΕ απέσυρε το διεθνές του προσωπικό από τη Λιβύη στα τέλη Φεβρουαρίου εξαιτίας της κρίσης, όμως οι υπηρεσίες τροφίμων και προσφύγων εξακολουθούν να προσφέρουν περιορισμένη βοήθεια στα ανατολικά της χώρας, όπως είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ο Χαλίκοφ. Οι Λίβυοι υποφέρουν από σοβαρές ελλείψεις στις περιοχές όπου μαίνονται οι μάχες και κυρίως στις πόλεις τις οποίες πολιορκούν οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, όπως δηλώνουν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

    Σύμφωνα με τον Χαλίκοφ η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και Λίβυοι αξιωματούχοι είχαν θετικές συνομιλίες σχετικά με την επέκταση των δραστηριοτήτων της οργάνωσης στη Λιβύη.

    Ο Ερυθρός Σταυρός και αξιωματούχοι του ΟΗΕ προσφέρουν επίσης βοήθεια σε περισσότερους από 400.000 ανθρώπους που φεύγουν από τη Λιβύη και έχουν περάσει στην Αίγυπτο και την Τυνησία. Ο Χαλίκοφ δήλωσε χθες Σάββατο ότι ο αριθμός των προσφύγων που περνούν τα σύνορα της Λιβύης με την Τυνησία είναι πλέον σταθερός, όμως χρειάζεται ακόμη βοήθεια για την απομάκρυνση από τη Λιβύη εργατών κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική.

    Ο νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος Τούτου προτείνει να επιτραπεί στον Καντάφι να μην προσαχθεί στη δικαιοσύνη

    Μία δίοδος εξόδου από την κρίση στη Λιβύη θα ήταν να δοθούν εγγυήσεις στον Καντάφι ότι δεν θα προσαχθεί στη δικαιοσύνη, επισημαίνοντας ότι "είναι η λιγότερη κακή λύση" για να σωθούν ζωές, δήλωσε ο Τούτου.

    Ο βραβευθείς με Νόμπελ Ειρήνης νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος δήλωσε την Κυριακή ότι μία δίοδος "Πρέπει να βρεθεί η λιγότερη κακή λύση", δήλωσε ο Τούτου. "Είναι προφανές ότι σε έναν καλύτερο κόσμο θα λέγαμε ένα πράγμα: 'τον συλλαμβάνετε και τον προσάγετε στη δικαιοσύνη'. Όμως γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί στον κόσμο στον οποίο ζούμε", επεσήμανε ο Τούτου σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό BBC.

    Ο Λίβυος διπλωμάτης Αλι Τρίκι παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του

    Εν τω μεταξύ, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του ως σύμβουλος του Καντάφι, ένας υψηλόβαθμος Λίβυος διπλωμάτης, ο Αλι Τρίκι, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Τρίκι, πρώην υπουργός Εξωτερικών και Αφρικανικών Θεμάτων, που έχει επίσης εκπροσωπήσει τη Λιβύη στον ΟΗΕ και τη Γαλλία συναντήθηκε την Κυριακή στο Κάιρο με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, όμως αρνήθηκε να μιλήσει στους δημοσιογράφους. Παραιτήθηκε από τα επίσημα καθήκοντά του, όμως δεν διευκρίνισε αν συντάσσεται με τους εξεγερμένους, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι του Αραβικού Συνδέσμου, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

    Ο Τρίκι ήταν πρεσβευτής της Λιβύης στον ΟΗΕ μέχρι το 2009, προτού προεδρεύσει της γενικής συνόδου του ΟΗΕ μέχρι το τέλος του 2010. Εξάλλου ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Αμπντελαντί Ομπέιντι, που είναι αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, εισήλθε σήμερα το πρωί στην Τυνησία από το συνοριακό πέρασμα Ρας Ζντιρ, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο της Τυνησίας κατευθύνεται προς το αεροδρόμιο.

    Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες ο Ομπέιντι έφτασε στα σύνορα με επίσημο όχημα και με αυτοκίνητο συνοδείας. Και τα δύο κατευθύνονται προς την Ντζέρμπα.

    Στις 28 Μαρτίου ο Λίβυος πρώην υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα είχε μεταβεί στη Τυνησία από τον ίδιο δρόμο επισήμως για "μία ιδιωτική επίσκεψη", όπως είχε δηλώσει τυνήσιος αξιωματούχος.

    Δύο ημέρες αργότερα ο Μούσα Κούσα έφυγε από την Ντζέρμπα για το Λονδίνο με μία πτήση της Swissair.

    Ο Ομπέιντι είχε συνοδεύσει τον Κούσα σε αυτό του το ταξίδι στην Τυνησία, αλλά επέστρεψε αυθημερόν στην Τρίπολη.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ/ΜΠΕ,ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 65728


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 4 April 2011 - 8:52:08 UTC