Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βουλή: Υψηλοί τόνοι για τη Λιβύη
  • [02] Συλλαλητήριο ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ

    [01] Βουλή: Υψηλοί τόνοι για τη Λιβύη

    Τριτη, 22 03 2011 19:50

    «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ο επιτήδειος ουδέτερος στις εξελίξεις στην περιοχή. Η στάση αυτή δεν θα βοηθούσε τα εθνικά συμφέροντα», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη Βουλή για την στάση της κυβέρνησης σε σχέση με τα γεγονότα στη Λιβύη.

    Ο κ. Παπανδρέου τάχτηκε υπέρ των επιλογών της διεθνούς κοινότητας, με γνώμονα την αποφυγή της σφαγής αμάχων καθώς και ενός αυξημένου μεταναστευτικού κύματος. Οι επιλογές αυτές είναι αποτέλεσμα των επιλογών της χώρας είναι στα πλαίσια της αξίωσης της υλοποίησης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο και την ΠΓΔΜ, άρα δεν μπορεί να υπάρχει διαφοροποίηση από αντίστοιχες περιπτώσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου: «Ως χώρα, έχουμε συμφέρον να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της διεθνούς μας αξιοπιστίας χωρίς την λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Πολλοί μπορεί να σκέφτονται μόνον το σήμερα. Εμείς ως φίλος του λιβυκού λαού οφείλουμε να σκεφτόμαστε και την επόμενη μέρα. Θα πρέπει να ξέρει ότι έχει ένα φίλο, με αρχές, ανιδιοτελή, έτοιμο να βοηθήσει τον λιβυκό λαό στην ανοικοδόμηση της πατρίδας του. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ο επιτήδειος ουδέτερος στις εξελίξεις. Η απουσία της Ελλάδας δεν θα βοηθούσε τα εθνικά μας συμφέροντα. Θα είμαστε παρόντες με την δύναμη αρχών, με σεβασμό στις υποχρεώσεις μας και στην ανάγκη για δημοκρατική αναγέννηση της περιοχής. Όσοι φίλοι και μη, είχαν ξεχάσει τον σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας, σήμερα ξανά τον αναγνωρίζουν και τον ανακαλύπτουν. Το στοιχείο αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν σοβαρότατα και να χρωματίζει τις αποφάσεις της Ε.Ε. που αφορούν και την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι και θα είναι, πραγματικός πόλος αρχών, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή».

    γγ

    Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Η Ελλάδα, ορθά, είναι παρούσα στις εξελίξεις του γεωπολιτικού μας περιβάλλοντος. Η χώρα, αξιοποιώντας τη θέση της, οφείλει να επιδιώξει, πέραν των άλλων και τη διπλωματική συμβολή της, ώστε να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με τους συντελεστές των εξελίξεων στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και να επαγρυπνεί για τις κυοφορούμενες αλλαγές. Ο ρόλος της μπορεί και πρέπει να είναι εποικοδομητικός. Η Ελλάδα, ορθά, στηρίζει την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας και παρέχει διευκολύνσεις στις Συμμαχικές Δυνάμεις, λειτουργώντας υποστηρικτικά στα σχέδια που εφαρμόζονται και, όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, δεν επιχειρεί στρατιωτικά. Δεν ενεργεί μόνο ως συνεπής εταίρος μιας πολιτικοστρατιωτικής συμμαχίας. Ενεργεί ως χώρα, παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, που έχει πλήρη συνείδηση του διαχρονικού ιστορικού της ρόλου στη Μεσόγειο, στην Ευρώπη και τον κόσμο. Το ρόλο αυτό, οφείλει να τον διεκδικεί συνεχώς. Γιατί η Ελλάδα έχει εμπεδωθεί στη συνείδηση του κόσμου ολόκληρου ως κοιτίδα του δημοκρατικού πολιτισμού, της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι σύμβολο αντίστασης στον αυταρχισμό και τον ολοκληρωτισμό. Πέρα και πάνω, από την όποια, άμεση ή έμμεση, συμμετοχή μας στην επιχείρηση της Λιβύης, αυτό είναι το μήνυμά μας προς τον επαναστατημένο λαό της Λιβύης, αλλά και προς τους άλλους λαούς που αυτόν τον καιρό εξεγείρονται, διεκδικώντας την πολυπόθητη δημοκρατία. Και αυτό, εκτιμάται σήμερα, αλλά περισσότερο θα εκτιμηθεί στο μέλλον, από τον ίδιο το λαό της Λιβύης».

    Την κατηγορηματική της αντίθεση στη συμμετοχή της Ελλάδας με οποιοδήποτε τρόπο στη στρατιωτική παρέμβαση εναντίον της Λιβύης, εξέφρασε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Το δίκαιο της ΕΕ και του ΟΗΕ αναφέρει ότι όταν σε μια χώρα υπάρχει λαϊκή κινητοποίηση και κινδυνεύουν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, τότε δικαιολογείται και εξωτερική παρέμβαση. Εσείς αυτό το δίκαιο το σέβεστε, εμείς καλούμε το λαό να μην το σεβαστεί, δήλωσε η κ. Παπαρήγα.

    Συνεχίζοντας η κ. Παπαρήγα δήλωσε: «Είστε απολύτως επικίνδυνοι και εσείς και η Ν.Δ., ως κυβερνήσεις που είστε απολύτως αποφασισμένες να δράσετε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και του διεθνούς δικαίου. Την Ελλάδα την προσφέρατε. Μπάτε σκύλοι αλέστε κάνατε την Ελλάδα. Από αυτή την άποψη είστε επικίνδυνοι. Θα έρθει η στιγμή που ο ελληνικός λαός θα πληρώσει ακριβά τη συμμετοχή σας σε αυτούς τους πολέμους. Εμείς θα το παλέψουμε για να το πληρώσετε εσείς ακριβά. Γιατί γίνεται ο πόλεμος στη Λιβύη. Τώρα ανακαλύψατε την δικτατορία του Καντάφι, του δικού σας φίλου; Και πότε οριοθετήθηκε ότι ο Καντάφι είναι αντιδημοκράτης. Για μας δεν υπήρξε ποτέ φίλος, ούτε είχαμε ποτέ σχέσεις. Αλλά να ξεκαθαρίσουμε ότι λαϊκές εξεγέρσεις έγιναν στην Αίγυπτο και την Τυνησία από το 2007 και 2008 τοπικές εξεγέρσεις. Στη Λιβύη δεν έγινε».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σχολίασε ότι η γενοκτονία 1,5 εκατομμυρίου πολιτών στη Ρουάντα, δεν οδήγησε σε αντίστοιχη κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας.

    Ακολούθως ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε πως: «Οι ηγέτες των χωρών με τον μισό πληθυσμό της γης, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Βραζιλία είναι εναντίον. Εμείς γιατί πάμε με τον Αμερικανό; Ουδέποτε ελληνικά όπλα έχουν σκοτώσει Άραβα. Γιατί τώρα; Υπήρξαν επιχειρήσεις βομβαρδισμών μέχρι την Κυριακή το πρωί από την φρεγάτα Θεμιστοκλής; Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, μιλούν για αεροπορικό εμπάργκο. Όμως τα γαλλικά Ραφάλ χτύπησαν άρματα μάχης. Αυτό δεν το περιγράφουν το 1973. Παρανομούν και δεν εξυπηρετεί την Ελλάδα. Τους δώσαμε 4 "αβύθιστα αεροπλανοφόρα", τις τέσσερις βάσεις. Αν αύριο στριμωχτεί ο Καντάφι, ξέρετε το βεληνεκές των πυραύλων του κι ας μην κοροϊδευόμαστε ότι δεν μας ακουμπάνε. Δεν θέλω να σκεφτώ τη διαδικασία. Ποια είναι τα οφέλη; Γιατί δεν έκανε το ίδιο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στα 21 ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που έγραψε η Τουρκία στα παλιά της τα παπούτσια» ;

    Αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της ΚΟ Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι η υποστήριξη στους εξεγερμένους των αραβικών χωρών, δεν οδήγησε στη διατύπωση του αιτήματος για βομβαρδισμό του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, ενώ τώρα αυτοί που βομβαρδίζουν τη Λιβύη, είναι αυτοί που του πούλησαν τα όπλα με τα οποία σφαγιάζει το λαό του. Υπενθύμισε μάλιστα και ότι η επέμβαση στη Σερβία, υπό το πρόσχημα ανθρωπιστικής βοήθειας έγινε.

    Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Τι δουλειά έχουμε να παραχωρούμε βάσεις, αεροδρόμια, εναέριο και θαλάσσιο χώρο; Ποιο το εθνικό συμφέρον, το όφελος της χώρας; Απολύτως κανένα. Είναι απλά μια ανεύθυνη επιλογή στο πλαίσιο της προσφιλούς σας επιλογής να δίνετε στους ισχυρούς πολύ περισσότερα από όσα σας ζητήσουν. Είμαστε στο πλευρό του λιβυκού λαού, δεν είμαστε όμως στο πλευρό των δυτικών εταιρειών πετρελαίου. Όπως δεν ζητήσαμε να βομβαρδιστεί ο Μουμπάρακ, έτσι και τώρα δεν το ζητάμε για τη Λιβύη. Η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και το ανθρωπιστικό ενδιαφέρον για τις κυρίαρχες δυνάμεις και τους προθύμους των Παρισίων, ανάμεσα τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός, είναι αλά κάρτ».

    «Μακάρι να είχαν εξελιχθεί με ειρηνικό τρόπο τα πράγματα στη Λιβύη, μακάρι ο Καντάφι να είχε κρατήσει νηφάλια στάση και να είχε αποδεχθεί το συλλογικό αίτημα για εκδημοκρατισμό, να είχε αφουγκραστεί το λαό του. Εμείς πάντως είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε το ταχύτερο σε μια διπλωματική πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει μια ειρηνική λύση σε αυτή την τραγωδία που ζούμε στη γειτονιά μας. Η Ελλάδα είναι πόλος σταθερότητας, παραμένει και πόλος για την ειρήνη», τόνισε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, διαψεύδοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι συμμετείχε στο ίδρυμα Καντάφι, λέγοντας ότι είχαν βάλει το όνομά του στο site του Ιδρύματος δίχως ο ίδιος να συγκατανεύσει.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 64222

    [02] Συλλαλητήριο ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ

    Τριτη, 22 03 2011 21:40

    Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο που είχαν καλέσει η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 6μμ της Τρίτης, με στόχο τη διαμαρτυρία «στη σκληρή λιτότητα και τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους που προωθούνται προς όφελος του κεφαλαίου και των τραπεζιτών» και με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ανέφεραν οι διοργανωτές, απαιτείται «η συστράτευση με τους εργαζόμενους της Ευρώπης και να αντισταθούν στο αντιλαϊκό, Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας».

    Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν«Όλοι στους δρόμους», «Κλέβουν δικαιώματα ενός αιώνα, όλοι μαζί στον δρόμο του αγώνα», «Όπου περνάει το ΔΝΤ κλείνουν σχολεία», «Το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας και τα μνημόνια μας οδηγούν στην εξαθλίωση». Οι εξελίξεις στη Λιβύη τροφοδότησαν τη συνθηματολογία, με αποτέλεσμα να ακουστούν και αντιπολεμικά συνθήματα, με τους συγκεντρωθέντες να κάνουν λόγο για πόλεμο των πετρελαίων. Στο τέλος του συλλαλητηρίου, πραγματοποιήθηκε και πορεία προς τη Βουλή.

    Ακολούθως η διαδήλωση κατευθύνθηκε, στη βρετανική πρεσβεία, στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια στην αμερικανική πρεσβεία.

    Πηγή: AΠΕ Είδηση: 64223 Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: --.html Είδηση: --.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ------q-q.html Είδηση: ------q-q.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: --.html Είδηση: --.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: --.html Είδηση: --.html Είδηση: -----.html Είδηση: -----.html Είδηση: ---.html Είδηση: ---.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html Είδηση: ----.html


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 22 March 2011 - 21:58:18 UTC