Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προελαύνει ακάθεκτος ο Καντάφι - Συνέχεια των διαβουλεύσεων στον ΟΗΕ
  • [02] Μπαχρέιν: Στα πρόθυρα εμφύλιου
  • [03] Έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος για την Αργώ
  • [04] Στη Συρία πέρασε η σκυτάλη της αναταραχής
  • [05] Έκθεση: Συλλογή Γιώργου Οικονόμου
  • [06] Στο Βόλο το παγκόσμιο πρωτάθλημα πόλο νέων
  • [07] Κονδύλια 640χιλ. ευρώ για τον πολιτισμό από το ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία
  • [08] Χαριτάκης Φώτης «ανώδυνες οι συνενώσεις σχολείων στην Αλεξανδρούπολη⦻
  • [09] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Περίβλεπτο - Συνέλευση στα Κανάλια
  • [10] Ευτύχης Δαμιανάκης για το έλκος της καστανιάς: Να ενεργοποιηθεί άμεσα η βιολογική καταπολέμηση

    [01] Προελαύνει ακάθεκτος ο Καντάφι - Συνέχεια των διαβουλεύσεων στον ΟΗΕ

    Τεταρτη, 16 03 2011 13:45

    Σε διπλωματικό αγώνα δρόμου αποδύονται Βρετανία, Γαλλία και ο Λίβανος εκ μέρους του Αραβικού Συνδέσμου προκειμένου να γίνει αποδεκτό το προσχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν στον ΟΗΕ και το οποίο υποστηρίζουν και οι ΗΠΑ για τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνέρχεται εκ νέου σήμερα για το θέμα, ωστόσο ορισμένα κράτη μέλη έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το κατά πόσο η ζώνη θα μπορέσει να λειτουργήσει, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία ότι μπορεί να τους συμπαρασύρει σε πόλεμο. Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ τονίζει σήμερα στο blog του ότι πολλές αραβικές χώρες είναι έτοιμες για μια «αποτελεσματική συμμετοχή» σε μια στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη. Την ίδια ώρα, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις ετοιμάζονται να υπερασπιστούν το βασικό προπύργιό τους στα ανατολικά, τη δεύτερη σε μέγεθος λιβυκή πόλη, τη Βεγγάζη, καθώς κατά πως όλα δείχνουν είναι θέμα ημερών η προέλαση των δυνάμεων του Καντάφι.

    Προελαύνει ο Καντάφι

    Την πεποίθησή του ότι σε 48 ώρες όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα έχουν τελειώσει εξέφρασε ο γιος του Καντάφι Σάιφ αλ Ισλάμ μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι Euronews.

    Ο στρατός της Λιβύης διεμήνυσε νωρίτερα σήμερα στους εξεγερμένους στη Βεγγάζη, που υπολογίζονται σε 3.000, να παραδώσουν τα όπλα, καθώς δυνάμεις του προωθούνται πιο κοντά στο προπύργιο των αντικαθεστωτικών κι ετοιμάζονται για μια μάχη που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στην εξέγερση εναντίον του Μουάμαρ Καντάφι.

    Στο εσωτερικό της πόλης, όπου εδρεύει το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων, οι διαθέσεις κυμαίνονταν από τον εκνευρισμό ως την αδιαλλαξία, με ορισμένους να περιμένουν ότι θα γίνει σφαγή και άλλους να εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουν να αποσπάσουν μια νίκη παρά την επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων.

    Χθες οι δυνάμεις του Καντάφι σφυροκόπησαν με το πυροβολικό τους και την πολεμική αεροπορία την Αντζαμπίγια, τελευταίο αντικυβερνητικό οχυρό πριν τη Βεγγάζη, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας είκοσι άλλους.

    Η Ατζνταμπίγια, που βρίσκεται στον Κόλπο της Σύρτης, πέρασε στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων καθώς οι περισσότεροι από τους εξεγερμένους υποχώρησαν υπό συνεχή μπαράζ πυροβολικού. Αυτοί που έμειναν πίσω παραδίδουν τα όπλα τους, είπε ένας από τους αξιωματούχους των εξεγερμένων.

    Δυνάμεις πιστές στον Καντάφι έχουν ανακαταλάβει τον έλεγχο μιας σειράς παράκτιων πόλεων τις τελευταίες 11 ημέρες.

    Πιέσεις και διχογνωμίες για την επιβολή της ζώνης αποκλεισμού

    Χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών της G8, που συνήλθαν στο Παρίσι, ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, να υιοθετήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας μία απόφαση η οποία θα επιτρέψει στη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τη λιβυκή αντιπολίτευση.

    Παρέλειψαν όμως να αναφερθούν στην επιλογή της επιβολής μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων, στην οποία αντιτίθενται πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία.

    Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε τόνισε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση με επικεφαλής τη Δύση «θα οδηγούσε σε μια εξασθένηση του δημοκρατικού κινήματος στη Βόρεια Αφρική». «Θέλουμε το αντίθετο: την ενίσχυση του δημοκρατικού κινήματος», σημείωσε.

    Την ίδια ώρα όμως η Γαλλία μαζί με τη Βρετανία πιέζουν για την επιβολή της ζώνης εναέριου αποκλεισμού «προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες», καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να μεριμνήσει για τη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να επιβληθεί»

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε χθες επί του θέματος χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία.

    Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στον ΟΗΕ δήλωσε ότι ορισμένα βασικά ερωτήματα «όπως για την αραβική συμμετοχή στο μέτρο αυτό, το αν η επιβολή μιας τέτοιας ζώνης έρχεται σε σύγκρουση με τις προθέσεις του Αραβικού Συνδέσμου ο οποίος έχει επισημάνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει ξένη επέμβαση» παραμένουν αναπάντητα.

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ τονίζει σήμερα στο blog του ότι πολλές αραβικές χώρες είναι έτοιμες για μια «αποτελεσματική συμμετοχή» σε μια στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη και υπογραμμίζει ότι «δεν είναι ακόμα πολύ αργά» για μια επέμβαση.

    «Μόνο η απειλή για χρήση βίας μπορεί να σταματήσει τον Καντάφι. Με το βομβαρδισμό των θέσεων των αντιπάλων του με τις μερικές δεκάδες αεροπλάνα και ελικόπτερα που στην πραγματικότητα διαθέτει, ο Λίβυος δικτάτορας ανέτρεψε την ισορροπία», γράφει στο blog του ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

    «Θα μπορούσαμε να εξουδετερώσουμε τα εναέρια αυτά μέσα με επιθέσεις εναντίον επιλεγμένων στόχων. Αυτό προτείνουν Γαλλία και Βρετανία εδώ και δυο εβδομάδες», πρόσθεσε ο Ζιπέ.

    «Με δυο προϋποθέσεις: την εξασφάλιση εντολής από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μόνο αρμόδιο βάσει του διεθνούς δικαίου ν' αποφασίσει τη χρήση βίας, και την ανάληψη δράσης όχι μόνο με την υποστήριξη, αλλά με την ενεργό συμμετοχή των αραβικών χωρών. Η δεύτερη αυτή προϋπόθεση φαίνεται ότι εκπληρώνεται, καθώς πολλές αραβικές χώρες μάς έχουν διαβεβαιώσει ότι θα συμμετείχαν», προσθέτει ο Ζιπέ.

    «Έχει συχνά συμβεί στη σύγχρονη ιστορία μας οι αδύναμες δημοκρατίες ν΄αφήνουν ανοιχτό το δρόμο στις δικτατορίες. Δεν είναι ακόμα πολύ αργά για να διαψεύσουμε αυτόν τον κανόνα», υπογράμμισε ο Γάλλος Υπουργός.

    Ο Καντάφι απείλησε τη Δύση με αποκλεισμό από τα λιβυκά πετρέλαια

    Από την πλευρά του ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι επέκρινε τις δυτικές δυνάμεις σε συνέντευξή του σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο δηλώνοντας ότι

    θα υπάρξουν προβλήματα στη μελλοντική συνεργασία με πετρελαϊκές εταιρείες της Δύσης

    «Δεν εμπιστευόμαστε τις εταιρείες τους, έχουν συνωμοτήσει εναντίον μας», δήλωσε ο Καντάφι στον τηλεοπτικό σταθμό RTL. «Τα συμβόλαια για το πετρέλαιο θα πάνε σε ρωσικές, κινεζικές και ινδικές εταιρείες. Η Δύση θα ξεχαστεί».

    Ανάμεσα στα δυτικά κράτη, ξεχώρισε μόνο τη Γερμανία. «Οι Γερμανοί διατήρησαν σωστή στάση απέναντί μας, πολύ διαφορετική από αυτή άλλων σημαντικών χωρών της Δύσης», επεσήμανε ο Καντάφι προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι η χώρα του θα μπορέσει να συνεργαστεί στο μέλλον με γερμανικές εταιρείες.

    Εξάλλου στη συνέντευξή του ο Καντάφι δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που ζήτησε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, «υποφέρει από νοητική ασθένεια».

    Σε άλλες δηλώσεις του προς το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας του, κατηγόρησε τη Βρετανία ότι προωθεί επίθεση σε βάρος της Λιβύης. «Έχουμε κοινά σύνορα; Είσαστε κηδεμόνες μας; Με ποιο δικαίωμα;».

    Παράλληλα, προκάλεσε Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ να δώσουν στους πολίτες τους την ελευθερία που έχει δώσει εκείνος.

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters,BBC Είδηση: 63474

    [02] Μπαχρέιν: Στα πρόθυρα εμφύλιου

    Τεταρτη, 16 03 2011 16:25

    Συνεχίζεται η έκρυθμη κατάσταση στο Μπαχρέιν, όπου οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές απαιτούν την αλλαγή του καθεστώτος, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις και ο στρατός, συνεπικουρούμενοι από ενισχύσεις από άλλες αραβικές χώρες, εφαρμόζουν μέτρα στα πλαίσια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόζεται για ένα τρίμηνο.

    Άρματα μάχης κινούνται στην πρωτεύουσα, η κυκλοφορία απαγορεύεται για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, ειδικά όταν η αντιπολίτευση ανακοινώνει κινητοποιήσεις, ενώ η κεντρική πλατεία του Μαργαριταριού που αποτελεί το πλέον «θερμό» σημείο, βρίσκεται μέσα στη ζώνη της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Όπως έγινε γνωστό, ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του όταν διαδηλωτές έπεσαν επάνω του με αυτοκίνητο στη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων από την αστυνομία, ενώ άλλοι τέσσερις αστυνομικοί νοσηλεύονται με τραύματα από μαχαίρι.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό Είδηση: 63496

    [03] Έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος για την Αργώ

    Τεταρτη, 16 03 2011 16:47

    Διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου στη Δημοτική Τουριστική Επιχείρηση Βόλου (ΔΗΤΕΒ) για την υπόθεση του πλοίου Αργώ από τον Σεπτέμβριο 2007 ως το τέλος του 2008, από οικονομικούς επιθεωρητές της Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλίας, διέταξε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, Καλλιόπη Γερακούδη.

    Όπως επισημαίνεται σε έγγραφο που εστάλη σήμερα στο Δήμο Βόλου, ενώ η απόφασή της Γενικής Γραμματέως είναι από τις 28/2/2011, η κα Γερακούδη διατάσσει έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο στη ΔΗΤΕΒ, για την υπόθεση της Αργούς, για το διάστημα από Σεπτέμβριο 2007 μέχρι και το 2008. Ο διαχειριστικός έλεγχος ανατίθεται σε επιθεωρητές της Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλίας.

    Ειδικότερα όπως έγινε γνωστό έπειτα από καταγγελία που έγινε στην εισαγγελία Λάρισας για οικονομικές ατασθαλίες στη διαχείριση του ταξιδιού της Αργούς, το Πταισματοδικείο της Λάρισας με έγγραφό τους ζήτησε από την οικονομική επιθεώρηση Λάρισας και την κυρία Γερακούδη να προχωρήσει σε διαχειριστικό έλεγχο. Η οικονομική επιθεώρηση Λάρισας μέσα στο 2010 ζήτησε από την κ. Γερακούδη τον ορισμό οικονομικών επιθεωρητών, πράγμα που εκείνη έπραξε αφού ζήτησε να τους υποδείξει το υπουργείο Οικονομικών.

    Ερωτηθείς σχετικά ο δήμαρχος Βόλου Π. ΣΚοτινιώτης ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για το θέμα καθώς αυτό αφορά την προηγούμενη δημοτική αρχή. Από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης ανέφερε στην ΕΡΑ Βόλου ότι η κα Γερακούδη τον είχε ενημερώσει για την πρόθεσή της να προχωρήσει σε διαχειριστικό έλεγχο για την υπόθεση της Αργους κι εκείνος της απάντησε ότι υπάρχουν όλα τα οικονομικά στοιχεία τόσο στο λογιστή της τότε ΔΗΤΕΒ όσο και στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου Βόλου κι όλα τα έξοδα που έγιναν είναι δικαιολογημένα «μέχρι δεκάρας και με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου».

    Είδηση: 63503

    [04] Στη Συρία πέρασε η σκυτάλη της αναταραχής

    Τεταρτη, 16 03 2011 16:18

    Αστυνομική επίθεση δέχτηκαν περίπου 150 διαδηλωτές στη Συρία, οι οποίοι βρίσκονταν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στο κέντρο της Δαμασκού, με αίτημα την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων. Οι διαμαρτυρόμενοι δέχτηκαν επίθεση από αστυνομικούς με πολιτικά, που κρατούσαν ρόπαλα, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν μερικοί από τους διαδηλωτές, που κρατούσαν φωτογραφίες των φυλακισμένων συγγενών και φίλων τους και πέντε να τεθούν υπό κράτηση, αφού μεταφέρθηκαν με λεωφορεία που είχαν σκούρα τζάμια.

    Ακολούθως υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, χωρίς να είναι γνωστό αν ήταν πολίτες ή αστυνομικοί με πολιτικά, σχημάτισαν αντιδιαδήλωση με το σύνθημα υπέρ του προέδρου της Συρίας αλ Άσαντ, «με την ψυχή μας, με το αίμα μας, θα θυσιαστούμε για τον Μπασάρ». Των γεγονότων αυτών είχε προηγηθεί χτες Τρίτη, διαδήλωση 40 ατόμων στη Δαμασκό, η πρώτη στη χώρα, μετά το κύμα εξεγέρσεων στις υπόλοιπες αραβικές χώρες, με συνθήματα κατά του προέδρου Άσαντ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2000, διαδεχόμενος τον πατέρα του που κυβερνούσε από το 1963. Στη Συρία η αντιπολίτευση είναι εκτός νόμου, ισχύουν μέτρα έκτακτης ανάγκης και μετά τις εξεγέρσεις σε Αίγυπτο και Τυνησία, έχουν συλληφθεί προληπτικά στελέχη της αντιπολίτευσης, ανεξάρτητοι συγγραφείς και δημοσιογράφοι.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό Είδηση: 63491

    [05] Έκθεση: Συλλογή Γιώργου Οικονόμου

    Τεταρτη, 16 03 2011 16:16

    Στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιασθεί για πρώτη φορά η Συλλογή καλλιτεχνικών έργων του Γιώργου Οικονόμου. Αυτή η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Συλλογή περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό ζωγραφικών, κυρίως, αλλά και γλυπτών και χαρακτικών έργων.

    Ο δημιουργός της Γιώργος Οικονόμου επέλεξε να προσεγγίσει την Ιστορία της Μοντέρνας Τέχνης, συγκεντρώνοντας έργα εμβληματικών εκπροσώπων της, αλλά και λιγότερο γνωστών εικαστικών δημιουργών με σημαντική, εν τούτοις, συμβολή, στην πορεία και την ανέλιξή της.

    Κατά συνέπειαν, οι φιλότεχνοι, όπως και οι μελετητές θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με έργα των Lovis Corinth, Maurice Denis, Έmile Bernard, Egon Schiele, Raoul Dufy, Ernst Ludwig Kirchner, Max Pechstein, Emil Nolde, Alfred Kubin, Georges Rouault, Pablo Picasso, Fernand LΓ©ger, Le Corbusier, Kasimir Malevitch, Natalia Gontcharova, Ben Nicholson, Lucio Fontana, Kurt Schwitters, Marcel Duchamp, George Grosz, Otto Dix, Joan Mirό, Paul Delvaux, AndrΓ© Masson, Man Ray, RenΓ© Magritte, Jean Fautrier, Hans Hartung, Asger Jorn, Sam Francis, Willem de Kooning, Robert Rauschenberg, Andy Warhol, Jim Dine, Arman, CΓ©sar, Bridget Riley, David Hockney, R.B.Kitaj, Anselm Kiefer, Sigmar Polke, Gerhard Richter, Georg Baselitz, Sandro Chia, Francesco Clemente, για να γίνει μια ενδεικτική, μόνο, αναφορά.

    Η Συλλογή περιλαμβάνει και μια μεγάλη σειρά σημαντικών σχεδίων, στην οποία πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, οι Ferdinand Hodler, Erich Heckel, Edgar Degas, Paul Gauguin, Diego Rivera, Henri Matisse, Amadeo Modigliani, Alexander Archipenko, Giorgio Morandi, Lucian Freud καθώς και χαρακτικά του William Hogarth, των Ηenri Laurens, Juan Gris, Alberto Giacometti για εικονογραφήσεις βιβλίων που εξέδωσε στο Παρίσι, ο Έλληνας TΓ©riade, και του David Hocney για την ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη.

    Στη Συλλογή εκπροσωπούνται με έργα τους και κορυφαίοι Έλληνες καλλιτέχνες- Γιώργος Ιακωβίδης, Νικόλαος Γύζης, Γιώργος Μπουζιάνης, Θάνος Τσίγκος, Μάριος Πράσινος, Θόδωρος Στάμος.

    Παράλληλα, ο επισκέπτης θα θαυμάσει «κοσμήματα» έργα των πρώτων μετά την Αναγέννηση αιώνων, αλλά και των μεταγενέστερων 17ου και 18ου, τα οποία περιλαμβάνονται στην έκθεση λόγω της σπανιότητας και της σημασίας τους για την Ιστορία της Δυτικής Ζωγραφικής.

    Η ανάγκη ταξινόμησης ενός ογκώδους υλικού, προκειμένου να γίνουν κατανοητές οι τάσεις, οι διαφοροποιήσεις και οι ρηξικέλευθες διατυπώσεις των καλλιτεχνών, υπαγόρευσε, εκ των πραγμάτων, μια χρονολογική καταγραφή. Ωστόσο το κριτήριο αυτό δεν υπήρξε καθοριστικό, δεδομένου ότι τα πρώτα επαναστατικά κινήματα γεννήθηκαν σχεδόν, ή απολύτως ταυτόχρονα τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Απώτερος σκοπός ήταν να εμφανίζονται με σαφήνεια τα ιστορικά κινήματα από τους προδρόμους της μοντερνικότητας, τον Ιμπρεσιονισμό δηλαδή και τη Βιεννέζικη Απόσχιση, έως τις ύστατες εκφάνσεις της κατά τις δεκαετίες '60 και '70, τόσο ως προς τα μορφοπλαστικά τους γνωρίσματα, όσο και ως προς τους εκπροσώπους τους, καθιερωμένους και λιγότερο γνωστούς.

    Η Έκθεση θα παρουσιασθεί και στα δύο κτήρια της Νέας Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, στο νεοκλασικό παληό Μεταξουργείο, έργο του Δανού αρχιτέκτονα Χριστιανού Χάνσεν, που οριοθετείται από τις οδούς Λεωνίδου, Μυλλέρου και Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι εργασίες για τη συντήρηση, τη διαμόρφωση και την αξιοποίησή του, ξεκίνησαν το 2007 και, ήδη, εγκαινιάσθηκε τον Οκτώβριο του 2010 με τη μεγάλη έκθεση των Συλλογών της Πινακοθήκης.

    Η Έκθεση της Συλλογής του Γιώργου Οικονόμου πλαισιώνεται από έκδοση αντίστοιχου Λευκώματος 536 σελίδων, με εικονογράφηση των επιλεγμένων έργων και θεωρητικά κείμενα.

    Υπεύθυνη για την επιμέλεια της έκθεσης και του Λευκώματος είναι η Νέλλη Κυριαζή, Διευθύντρια της Πινακοθήκης και των Μουσείων του Δήμου Αθηναίων, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβε η Σαλώμη Παπαδοπούλου.

    Η έκθεση θα παρουσιασθεί σε δύο τμήματα

    Α΄ Τμήμα Έκθεσης

    15ος αι.- Ροκοκό, Ακαδημαϊσμός, Ιμπρεσιονισμός, Βιεννέζικη Απόσχιση, Φωβισμός, Εξπρεσιονισμός, Κυβισμός, Αφαίρεση, Νέα Αντικειμενικότητα, Σχέδια της Συλλογής.

    17 Φεβρουαρίου - 24 Απριλίου 2011

    Β΄ Τμήμα Έκθεσης

    Σουρεαλισμός, Η Σχολή του Παρισιού, Πορτρέτο-Γυμνό-Νεκρή Φύση,

    H τέχνη στην πρώτη Μεταπολεμική Δεκαετία, Η τέχνη στη Δεκαετία του '60, Νεοάγριοι, Χαρακτικά της Συλλογής.

    5 Μαΐου - 3 Ιουλίου 2011

    Εγκαίνια Α΄ Έκθεσης: 17 Φεβρουαρίου 2011, ώρα 20.00

    Κτήριο Μεταξουργείου: Λεωνίδου και Μυλλέρου(Μεταξουργείο)

    Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

    Τρίτη έως και Σάββατο 10.00-14.00 & 17.00-21.00

    Κυριακή 10.00-14.00, Δευτέρα κλειστά

    Πληροφορίες: 210-3231841, 210-5202421 Είδηση: 63495

    [06] Στο Βόλο το παγκόσμιο πρωτάθλημα πόλο νέων

    Τεταρτη, 16 03 2011 16:43

    Μεγάλα θα είναι τα οφέλη, από τη διοργάνωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος πόλο νέων-ανδρών στο Βόλο που θα γίνει από 27 Αυγούστου μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου, όπως τονίστηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, από τον πρόεδρο της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Δημήτρη Διαθεσόπουλο και το δήμαρχο Βόλου Π. Σκοτινιώτη. Μάλιστα ο τελευταίος επισήμανε ότι η διοργάνωση, μετά την αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων, δείχνει ότι ο Βόλος είναι παρόν στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κ.Ο.Ε. σε σχέση με τα πάνω από 120 εκ. β¬, που θα κόστιζαν οι Μεσογειακοί Αγώνες, η παγκόσμια αυτή διοργάνωση θα κοστίσει περίπου 250.000 β¬ και είναι σίγουρο ότι τα οφέλη για την περιοχή του Βόλου θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 1 εκ. β¬.

    Ο Πάνος Σκοτινιώτης επισήμανε ότι πριν και μετά τη διοργάνωση θα υπάρξει μια μεγάλη κινητικότητα στην πόλη και είναι αυτονόητα τα μεγάλα οικονομικά οφέλη, καθώς αναμένονται περίπου 500 άτομα με τους συνοδούς τους. «Αυτό σημαίνει μια σημαντική τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής, σε μια περίοδο που η αγορά «γονατίζει», ως συνέπεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

    Τέλος, ο Παύλος Μαβίδης, πρώην δήμαρχος Ν. Ιωνίας, τόνισε ότι παρόλες τις πιέσεις που δέχτηκε η Κολυμβητική Ομοσπονδία από την Πάτρα, την Κρήτη και την Κέρκυρα για τους αγώνες, επέλεξε το Βόλο, κρατώντας το λόγο του, τη στιγμή που η Πολιτεία άλλα λέει και άλλα πράττει. Επισήμανε δε ότι πρόκειται για ηθική επιβράβευση, διότι ο Βόλος ανέδειξε Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές.

    Είδηση: 63501

    [07] Κονδύλια 640χιλ. ευρώ για τον πολιτισμό από το ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία

    Τεταρτη, 16 03 2011 16:19

    Ευρετήριο Άρθρου

    Κονδύλια 640χιλ. ευρώ για τον πολιτισμό από το ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Δύο έργα πολιτισμού, συνολικού προϋπολογισμού 640.000 ευρώ περίπου, θα υλοποιηθούν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας στους νομούς Λάρισας και Καρδίτσας.

    Είδηση: 63493

    [08] Χαριτάκης Φώτης «ανώδυνες οι συνενώσεις σχολείων στην Αλεξανδρούπολη⦻

    Τεταρτη, 16 03 2011 16:02

    «Στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης ήταν σχεδόν ανώδυνες οι συνενώσεις σχολείων και λέω σχεδόν, γιατί κάποιες συνενώσεις που προέκυψαν δεν συνηγορούν στους παιδαγωγικούς λόγους που επικαλείται η υπουργός Παιδείας.» ανέφερε σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ της Νέας Ορεστιάδας ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Νηπιαγωγών Αλεξανδρούπολης Φώτης Χαριτάκης, υπογραμμίζοντας ότι, « το θέμα των συνενώσεων ήταν ένα ανοιχτό θέμα ανέκαθεν.

    » Ο κ Χαριτάκης εκτίμησε ότι, φέτος υπήρξε ένας υπερβάλλοντας ζήλος από πλευράς υπουργείου Παιδείας λόγω μνημονίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι,«κανείς δεν μας πείθει ότι δεν έγινε λόγω του μνημονίου και εάν κάποιοι λένε ότι δεν υπάρχει μνημόνιο τότε να μας πουν πώς δικαιολογούν ότι ενώ συνταξιοδοτούνται πέντε εκπαιδευτικοί προσλαμβάνεται μόνο ένας.» Ο κ Χαριτάκης παραβρέθηκε στην προχθεσινή Ολομέλεια των προέδρων των Συλλόγων Α΄θμιας εκπαίδευσης που συγκάλεσε η Δ.Ο.Ε στην Αθήνα ,όπου συζητήθηκε η κατάσταση που επικρατεί αυτήν την στιγμή στην Παιδεία.«Εξαιτίας της σθεναρής αντίστασης του κλάδου οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο παιδείας δεν αφορούσαν τα σχολεία της Β΄θμιας εκπαίδευσης του νομού Έβρου, αν και η εισήγηση του Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας ήταν να καταργηθούν 4 σχολεία.» σημειώνει σε ανακοίνωση της η παράταξη της ΔΑΚΕ καθηγητών Έβρου, υπογραμμίζοντας ότι, « η παράταξη της ΔΑΚΕ έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια η οποία και αποτελεί μισή νίκη για τον κόσμο της εκπάιδευσης.» «Όμως ας μην πανηγυρίζουν οι γονείς που κατάφεραν να διασώσουν το σχολείο των παιδιών τους. Είμαστε σίγουροι ότι η προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας για περαιτέρω συρρίκνωση των σχολικών μονάδων θα συνεχιστεί και του χρόνου και θα μας βρεί πάλι αντίθετους και αντιμέτωπους.»τονίζουν χαρακτηριστικά.

    Συντάκτης :Όλγα Όρφανίδου Είδηση: 63486

    [09] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Περίβλεπτο - Συνέλευση στα Κανάλια

    Τεταρτη, 16 03 2011 13:25

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να συγχωνεύσει το Δημοτικό με το σχολείο του Αερινού, πραγματοποίησαν χθες οι γονείς και οι κάτοικοι στο Περίβλεπτο.

    Η τοπική κοινότητα βρίσκεται σε επαφές με τη Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου για συντονισμό των δράσεων. Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας για τη συγχώνευση του σχολείου, όπως και των υπόλοιπων Δημοτικών.

    Μάλιστα, όπως δήλωσε η Δήμαρχος κ. Ελένη Λαΐτσου «έχουμε ζητήσει τη συνεργασία και τη στήριξη όλων των τοπικών φορέων, ώστε τα Δημοτικά του Περιβλέπτου, της Χλόης και της Κερασιάς να μη συγχωνευτούν, καθώς θα υπάρξουν αρνητικές εκπαιδευτικές και κοινωνικές συνέπειες για τα παιδιά και τις τοπικές κοινωνίες».

    Στο μεταξύ, στις 5.30 σήμερα το απόγευμα, στα Κανάλια, θα πραγματοποιηθεί ανοικτή γενική συνέλευση των κατοίκων για την κατάργηση του Λυκείου της περιοχής. Είδηση: 63473

    [10] Ευτύχης Δαμιανάκης για το έλκος της καστανιάς: Να ενεργοποιηθεί άμεσα η βιολογική καταπολέμηση

    Τεταρτη, 16 03 2011 12:03

    Στην ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης του μέτρου της βιολογικής αντιμετώπισης του έλκους της καστανιάς στο νομό Χανίων αναφέρεται ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης, σε ερώτηση που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη.

    Όπως σημειώνει ο Χανιώτης βουλευτής, σύμφωνα με στοιχεία που τέθηκαν υπόψη του από το Συνεταιρισμό Καστανοπαραγωγών Νομού Χανίων και το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, μοναδική αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η εφαρμογή της βιολογικής καταπολέμησης. «Η συγκεκριμένη μέθοδος», προσθέτει, «εφαρμόστηκε κατά την περίοδο 2006-2009 σε 17 νομούς της χώρας με εξαιρετικά αποτελέσματα». Όσον αφορά το νομό Χανίων, τονίζει ότι «ήδη, μαζί με άλλους 10 νομούς, έχει ενταχθεί σε έργο του Ε.Σ.Π.Α. για την εφαρμογή της βιολογικής καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς. Εντούτοις, παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στην εκκίνηση των σχετικών διαδικασιών, παρά την ιδιαίτερη σοβαρότητα της ασθένειας». Είδηση: 63465


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 16 March 2011 - 17:52:56 UTC