Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πυρηνικός εφιάλτης στην Ιαπωνία
  • [02] Γ. Παπανδρέου: «Επιβραβεύεται η εθνική προσπάθεια»
  • [03] Εξετάζονται τα στοιχεία από τις γιάφκες
  • [04] Saferinternet.gr: Προσοχή στα απατηλά e-mail συμπάθειας προς την Ιαπωνία
  • [05] Τειρεσίας ΑΕ: Εκτίναξη των ακάλυπτων επιταγών και συναλλαγματικών
  • [06] Νέος θεσμός κτηνιάτρου
  • [07] ΕΕ - Προβληματισμός για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας
  • [08] Τον Έβρο επισκέπτεται την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδοςβ¦
  • [09] Καμιά συνένωση σχολείων δεν θα γίνει στην Β΄Εκπαίδευση Έβρουβ¦
  • [10] Δήλωση Γ. Παυλίδη για τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων της Α. Μ. Θβ¦
  • [11] Μήνυμα της Ένωσης Καταναλωτών Έβρου για την παγκόσμια ημέρα Καταναλωτήβ¦
  • [12] Στα θρανία β¦ οι έμποροι της Αλεξανδρούποληςβ¦
  • [13] Εκδήλωση αφιερωμένη στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics
  • [14] Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στη Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίαςβ¦
  • [15] Γ. Παπακωνσταντίνου: «Στόχος της Ελλάδας να βγει στις αγορές»
  • [16] Με την υπογραφή λογιστή οι δηλώσεις των επιτηδευματιών
  • [17] Στερνό αντίο στον Μανώλη Ρασούλη
  • [18] Στοιχεία για την τηλεοπτική κάλυψη των κομμάτων
  • [19] Διάψευση ΥΠΕΞ για αναφορά της Al Jazeera
  • [20] Ψήφισμα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων-Κηδεμόνων Αλεξ/πολης κατά των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείωνβ¦
  • [21] Κάλεσμα της Α. Παπαρήγα για ενότητα εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • [22] Πολιτική αναταραχή στο Μπαχρέιν
  • [23] Επιβεβαίωση απο τις Βρυξέλες ότι δεν έχει κατατεθεί αίτημα για τα φράγματα - αντιδράσεις
  • [24] Σφοδρή αντιπαράθεση για το mail της χρεοκοπίας
  • [25] Τέλη του 2012 η κυκλοφορία της δίδυμης σήραγγας 6 χλμ. στα Τέμπη
  • [26] Στο περιφερειακό συμβούλιο το θέμα του χρυσού και η Μ.Π.Ε του Κρούμοβγκραντβ¦
  • [27] Iταλία: Αντιρατσιστές αποδοκίμασαν την Μαρίν Λε Πεν
  • [28] Η «Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή»
  • [29] Εκδηλώσεις της ΛΗ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων
  • [30] Σεμινάριο για φορολογικά θέματα
  • [31] Η Αλεξ.Μπαΐρα διδάσκει στα Μαθήματα Κλασικής Παιδείας
  • [32] Στα 4 καλύτερα βραβεία η Σεφ Στέλλα Σπανού, με το «Καβάλας Γεύσεις»
  • [33] Ο καιρός στη Μεσσηνία
  • [34] Συναυλία με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης
  • [35] Συνέλευση εμπόρων

    [01] Πυρηνικός εφιάλτης στην Ιαπωνία

    Τριτη, 15 03 2011 16:27

    Με μεγάλη προσοχή και ανησυχία, η παγκόσμια κοινή γνώμη, και οι επιστήμονες, παρακολουθούν το πυρηνικό θρίλερ που εκτυλίσσεται στην Ιαπωνία. Η χώρα φαίνεται πως απειλείται πλέον από την ραδιενέργεια, μετά και την τρίτη έκρηξη σε πυρηνικό αντιδραστήρα στο εργοστάσιο ''Φουκοσίμα'' μέσα σε 4 ημέρες, ενώ σε άλλον αντιδραστήρα, εκδηλώθηκε φωτιά. Σε διάγγελμά του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ξέσπασε με οργισμένες εκφράσεις κατά των υπευθύνων του πυρηνικού εργοστασίου. Υπεράνθρωπες είναι οι προσπάθειες των τεχνικών με τα επίπεδα της ραδιενέργειας στον ατμοσφαιρικό αέρα να τετραπλασιάζονται το πρωί.

    Μπορεί να έχει προκληθεί περιορισμένη βλάβη στον πυρήνα του αντιδραστήρα 2 του σταθμού της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε η ΙΑΕΑ. Ανεβαίνουν τα επίπεδα του νερού ψύξης στον αντιδραστήρα 2, λέει η Tepco.Σχεδόν 11.000 οι νεκροί και αγνοούμενοι του σεισμού.

    Συναγερμός έχει σημάνει μετά την τρίτη έκρηξη και τη νέα φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, που απελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα ραδιενέργεια. Η κυβέρνηση διέταξε αμέσως την επέκταση της ζώνης κινδύνου στα 30 χιλιόμετρα και επέβαλε ζώνη εναέριου αποκλεισμού πάνω από την αντίστοιχη περιοχή. Κάλεσε, μάλιστα, τους εκατόν σαράντα χιλιάδες κατοίκους να κλείσουν ερμητικά πόρτες και παράθυρα.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο, ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας είναι έξαλλος με τους χειρισμούς της υπεύθυνης εταιρείας. Την κατηγορεί πως τον ενημέρωσε με καθυστέρηση για τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας μειώθηκαν αισθητά τις πρώτες έξι ώρες μετά την έκρηξη. Το απόγευμα οι μετρήσεις στο Τόκιο, που απέχει 240 χιλιόμετρα από το πυρηνικό εργοστάσιο, ήταν 10 φορές πάνω από το κανονικό. Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, αλλά η έξοδος από την πρωτεύουσα είναι μαζική.

    Η παγκόσμια ανησυχία εντείνεται και από τα μετεωρολογικά δεδομένα. Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ο άνεμος μεταφέρει το ραδιενεργό νέφος στον Ειρηνικό Ωκεανό.

    Από την πλευρά της η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θεωρεί ότι ο κίνδυνος προέρχεται από τον αντιδραστήρα Νούμερο 2 καθώς το κέλυφος των αντιδραστήρων 1 και 3 φαίνεται ανέπαφο είναι δε καθησυχαστική για τα πυρηνικά εργοστάσια Οναγκάβα και Τοκάι.

    Την ίδια ώρα χαοτική παραμένει η κατάσταση στα αεροδρόμια της Ιαπωνίας που επιβαρύνετε και από την απόφαση αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης και της Ασίας να σταματήσουν τις πτήσεις προς το Τόκιο. Την ίδια ώρα, η Γαλλική και η Γερμανική πρεσβεία συμβούλευσαν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν την Ιαπωνική πρωτεύουσα. Όσοι παραμένουν πίσω είναι αντιμέτωποι με σημαντικές ελλείψεις σε τρόφιμα. Ειδικά στις πληγείσες περιοχές της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, ο χρόνος έχει σταματήσει τη στιγμή που ο καταστροφικός σεισμός και το φονικό τσουνάμι σάρωσαν τα πάντα.

    Η ανθρωπιστική κρίση εκτυλίσσεται σε πολλαπλά επίπεδα. Χωρίς τρόφιμα και φάρμακα, άστεγοι, μόνοι, χωρίς νερό και ρεύμα, αναζητούν την ελπίδα σε μία θάλασσα από συντρίμμια.

    H αισιοδοξία

    Η μόνη ευχάριστη είδηση από τη δοκιμαζόμενη Ιαπωνία η διάσωση μιας γυναίκας 70 ετών και ενός άνδρα 20 ετών. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό δύο χιλιάδες τετρακόσιοι είναι οι νεκροί. Υπολογίζεται, όμως, ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί, καθώς 30 χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από πεντακόσιες χιλιάδες άστεγοι έχουν μεταφερθεί σε καταυλισμούς που έχουν στηθεί σε έξι περιφέρειες.

    Τις έρευνες των συνεργείων διάσωσης, στις οποίες συμμετέχει και ο Στρατός με 100 χιλιάδες άνδρες, δυσχεραίνουν και οι πολλαπλές ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις. Το μεσημέρι σημειώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την περιφέρεια Σιζουόκα, που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο, και με εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων.

    Μπορεί να έχει προκληθεί περιορισμένη βλάβη στον πυρήνα του αντιδραστήρα 2 του σταθμού της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε η ΙΑΕΑ. Ανεβαίνουν τα επίπεδα του νερού ψύξης στον αντιδραστήρα 2, λέει η Tepco.Σχεδόν 11.000 οι νεκροί και αγνοούμενοι του σεισμού.

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γουκίγια Αμάνο δήλωσε σήμερα ότι μπορεί να έχει προκληθεί περιορισμένη βλάβη στον πυρήνα του αντιδραστήρα 2 στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, που αντιμετωπίζει προβλήματα μετά τον σεισμό της Παρασκευής.

    Υπάρχει μια "πιθανότητα βλάβης στον πυρήνα" στη μονάδα 2 του σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ.

    "Η ζημιά υπολογίζεται ότι είναι λιγότερη από 5%", σημείωσε.

    Ο Αμάνο προσέθεσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην πυρηνική κρίση της Ιαπωνίας είναι "ανησυχητικές", αλλά υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η κατάσταση είναι διαφορετική από αυτήν του δυστυχήματος του Τσερνόμπιλ το 1986. Ωστόσο, σημείωσε, θέλει περισσότερο έγκαιρες και ενδελεχείς πληροφορίες για τα συμβάντα στην Ιαπωνία.

    H IAEA ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι έχει τεθεί σε ισχύ μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων 30 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι.

    Παράλληλα η εταιρεία που διαχειρίζεται τον σταθμό αυτόν, η Tokyo Electric Power Co (Tepco), ανακοίνωσε σήμερα ότι τα επίπεδα του νερού ψύξης στον αντιδραστήρα αριθμός 2 του σταθμού ανεβαίνουν ομαλά.

    Οι ψυκτικές λειτουργίες στον σταθμό αυτόν της Φουκουσίμα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα μετά τον σεισμό της Παρασκευής και το τσουνάμι που ακολούθησε, αναγκάζοντας την Tepco να τροφοδοτήσει με θαλασσινό νερό τον σταθμό και να απελευθερώσει ραδιενεργό αέρα στην ατμόσφαιρα για να μειωθεί η θέρμανση και η υψηλή πίεση μέσα στους αντιδραστήρες.

    Οι ράβδοι πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα 2 είχαν εκτεθεί πλήρως χθες, αυξάνοντας τις ανησυχίες για μια υπερθέρμανση και τήξη.

    Η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι η Ιαπωνία την ενημέρωσε πως ο πυρηνικός της σταθμός στη Χαμαόκα συνεχίζει να λειτουργεί με ασφάλεια παρά το νέο σεισμό που σημειώθηκε σήμερα κοντά στην περιοχή αυτή.

    Η ΙΑΕΑ προσέθεσε ότι ο σταθμός αυτός, ο οποίος απέχει 100 χιλιόμετρα από εκεί που εντοπίστηκε το επίκεντρο του σημερινού σεισμού 6,1 βαθμών στο ανατολικό Χονσού, ο οποίος αναφέρθηκε γύρω στις 15:30 ώρα Ελλάδος.

    Το κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της IAEA "επιβεβαίωσε με την Ιαπωνία ότι ο σταθμός εξακολουθεί να λειτουργεί με ασφάλεια", προστίθεται σε ανακοίνωση της διεθνούς υπηρεσίας, όπου επισημαίνεται ότι "οι μονάδες 1 και 2 (του σταθμού) είναι παροπλισμένες, η μονάδα 3 είναι υπό έλεγχο και δεν είναι επιχειρησιακή και οι μονάδες 4 και 5 παραμένουν σε ασφαλές επιχειρησιακό καθεστώς μετά τον σεισμό".

    Την ίδια στιγμή το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο μετέδωσε επικαλούμενο την ιαπωνική αστυνομία ότι ο επιβεβαιωμένος αριθμός νεκρών και αγνοουμένων από το σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία ανέβηκε σε σχεδόν 11.000.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 3.373 ανθρώπων σε 12 νομαρχίες, όπως και ότι 7.558 παρέμεναν αγνοούμενοι ως τις 03:00 ώρα Ελλάδος.

    Είναι η πρώτη φορά από το 1923 που μια φυσική καταστροφή στην Ιαπωνία έχει ως αποτέλεσμα να πεθάνουν και να αγνοούνται περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι.

    Ωστόσο ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω και είναι πιθανό να ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες.

    Παράλληλα και μια δεύτερη εταιρεία ηλεκτροδότησης μετά την Tepco, η Tohoku Electric Power, η οποία τροφοδοτεί επίσης με ηλεκτρικό ρεύμα ένα μέρος της βόρειας Ιαπωνίας που επλήγη από το σεισμό και το τσουνάμι, ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να προχωρήσει και αυτή σε προγραμματισμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης.

    "Οι ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό καθιστούν αναπόφευκτη τη λήψη αυτών των μέτρων. Ζητούμε την κατανόηση και τη συνεργασία των συμπολιτών μας", δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας αυτής.

    Πηγή: NET - NET FM - BBC - ΑΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 63332

    [02] Γ. Παπανδρέου: «Επιβραβεύεται η εθνική προσπάθεια»

    Τριτη, 15 03 2011 18:48

    Μήνυμα αισιοδοξίας απηύθυνε από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός, ενημερώνοντας για τις αποφάσεις της συνόδου των ηγετών της Ευρωζώνης. "Κερδίσαμε μια μάχη αλλά ο αγώνας συνεχίζεται" είπε ο Γιώργος Παπανδρέου και σημείωσε παράλληλα ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, καθώς πάντοτε τα βγάζει πέρα όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις. Επισήμανε ακόμη ότι η προσπάθεια είναι εθνική και συνεχίζεται με άλλους όρους και μεγαλύτερη ασφάλεια και συμπλήρωσε ότι η επιτυχία θα είναι συλλογική. Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ σημειώνοντας πως ορισμένοι «παριστάνουν ότι τα προβλήματα ξεκίνησαν με το μνημόνιο και θέλουν να ξεχνάνε τις επιτηρήσεις στις οποίες μας έβαλαν, το δημόσιο χρήμα που σπατάλησαν καθώς και ότι το δημόσιο χρέος διπλασιάστηκε επί ημερών τους».

    Ενημέρωση της ΚΟ από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για τις αποφάσεις της ευρωσυνόδου

    Συνεχίζουμε στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενημερώνοντας την Τρίτη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης την περασμένη Παρασκευή.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την απεριόριστη εμπιστοσύνη του στη δύναμη του ελληνικού λαού, υπογραμμίζοντας ότι η νίκη επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες είναι νίκη των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι βάζουν καθημερινά πλάτη.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβλήθηκε στους προηγούμενους 18 μήνες και για την αναμέτρηση τόσο με παράγοντες στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό.

    Η Ελλάδα κέρδισε μία μάχη αλλά ο αγώνας συνεχίζεται και δεν πρέπει να επαναπαυτούμε τόνισε ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωζώνης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι με τις αποφάσεις τους οι Ευρωπαίοι αναγνώρισαν τις προσπάθειες του Ελληνικού λαού, ενώ κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ ότι άφησε ευάλωτη την χώρα στον πόλεμο απέναντι στις αγορές.

    «Αυτοί που σήμερα κάνουν μαθήματα διαπραγματεύσεων είναι αυτοί που φυγομάχησαν για να μην διαπραγματευτούν» είπε ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε «πού είναι το μεμπτό της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας» «τονίζοντας ότι πρώτη φορά δεσμεύθηκε πρωθυπουργός ότι δεν πουλάμε αλλά την αξιοποιούμε».

    Την Τετάρτη το πρωί ο Πρωθυπουργός σε μια έκτακτη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Γιώργος Παπανδρέου θα ενημερώσει το Κοινοβούλιο σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αντιδράσεις

    Για κρυφή ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει και νέα μέτρα κατηγορεί εκ νέου την κυβέρνηση η ΝΔ. Ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης, αναφερόμενος σε δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπαρτ -ο οποίος κάνει λόγο για σειρά δεσμεύσεων «για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και μέτρα περικοπών για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και εν μέρει για την Ιρλανδία»- ζητεί να μάθει τι δεσμεύσεις ανέλαβε η κυβέρνηση για νέα μέτρα, στη σύνοδο κορυφής της προηγούμενης Παρασκευής.

    Απαντώντας σε εκτίμηση δημοσιογράφων για το ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις πρόσφατες δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μιχελάκης απέρριψε αυτές τις εκτιμήσεις, τονίζοντας πως δεν δέχεται αφηρημένες έννοιες οι οποίες δεν προσδιορίζουν συγκεκριμένα πράγματα, και οι οποίες όπως είπε προέρχονται από την κυβέρνηση με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

    «Σαφώς και δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα. Εμείς προχωράμε για τα συμφέροντα της χώρας και η ΝΔ ας μείνει να επικαλείται κρυφή ατζέντα», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι τα περί κρυφής ατζέντας είναι η νέα τακτική αποδόμησης εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για οποιαδήποτε επιτυχία της χώρας μας. Επιπλέον κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν μπορεί να αρθρώσει πολιτικό λόγο και να αντιληφθεί το σημαντικό διακύβευμα για την κατάσταση της χώρας.

    «Δεν υπάρχει περίπτωση να αντέξει ο λαός τα νέα απερίγραπτα βάσανα από το μνημόνιο διαρκείας που έχουν ανάγκη τα μονοπώλια. Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσει τη δύναμη που έχει και οργανώσει την αντεπίθεση για τα σύγχρονα δικαιώματά του και την εξουσία του, τόσο λιγότερα θα είναι τα δεινά και οι μάταιες θυσίες που του επιβάλλουν. Καμία θυσία για τα κέρδη, την κρίση και το χρέος της πλουτοκρατίας, απεγκλωβισμός από τα κόμματά της», σχολίασε το ΚΚΕ.

    Επιμένει η Δημοκρατική Συμμαχία, ενόψει της αυριανής συζήτησης στη Βουλή, στην πρόταση οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις να συμφωνηθούν και να ψηφιστούν με πλειοψηφία 180 βουλευτών, τονίζοντας ότι έχει σημασία να υπάρξει εθνική συνεννόηση.

    «Είναι φανερό ότι η απόδοση της βοήθειας που μας δίνει η Ευρώπη εξαρτάται από το αν και με ποια ταχύτητα θα προχωρήσουν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Γιάννης Οικονόμου και επεσήμανε πως είναι σημαντικό η αυριανή συνεδρίαση της Βουλής να μη εξελιχθεί σε μια από τα ίδια. Είδηση: 63380

    [03] Εξετάζονται τα στοιχεία από τις γιάφκες

    Τριτη, 15 03 2011 16:53

    Ενώπιον του εφέτη ανακριτή οδηγήθηκαν το μεσημέρι οι έξι συλληφθέντες σε Νέα Ιωνία Βόλου και Χολαργό που κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς". Οι τρεις, ήταν καταζητούμενοι και θεωρούνται ηγετικά στελέχη της οργάνωσης. Εν τω μεταξύ, ποσότητα εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ βρέθηκε από την αστυνομία στη γιάφκα της οργάνωσης στο Βόλο και ερευνάται αν έχει χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές ενέργειες. Επίσης βρέθηκαν πλαστές ταυτότητες και πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, μικροκάμερες, χρηματικό ποσό και τετράδια με σημειώσεις για ληστείες που σχεδίαζαν οι συλληφθέντες. Σύμφωνα με τη βαλλιστική έρευνα τα τρία καλάσνικοφ, τα επτά πιστόλια και το ένα περίστροφο, που βρέθηκαν στις γιάφκες στην Καλλιθέα, το Χολαργό και τη Νέα Ιωνία Βόλου, είναι «καθαρά» και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε καμία τρομοκρατική ενέργεια. Ωστόσο η αντιτρομοκρατική συνεχίζει τις έρευνες για να διαπιστώσει αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλου είδους εγκληματική ενέργεια, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της υπάρχει και άλλη γιάφκα.

    Σε εφτά ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εννέα μικροκάμερες που βρέθηκαν, εκτός των άλλων, στα σπίτια που χρησιμοποιούσαν οι έξι συλληφθέντες για συμμετοχή στην οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς", επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για τις δραστηριότητες των κατηγορουμένων και τον εντοπισμό τυχόν στόχων της οργάνωσης.

    Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ στο διαμέρισμα του Βόλου εκτός από τα όπλα -που διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατική ενέργεια- βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: δύο ράβδοι εκρηκτικής ύλης TNT βάρους 600 γραμμαρίων, εφτά πλαστές αστυνομικές ταυτότητες, δύο ζευγάρια πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων, τέσσερις ασύρματες κρυφές μικροκάμερες, ζελατίνες με το υδατογράφημα των δελτίων αστυνομικής ταυτότητας, ένα μηχάνημα πλαστικοποίησης και περίπου 4.000 ευρώ.

    Επίσης, βρέθηκαν δύο τετράδια με χειρόγραφες σημειώσεις στα οποία περιγράφονται ο τρόπος, τα μέσα και πρακτικές για τη διάπραξη ληστειών, καθώς και συγκεκριμένοι στόχοι.

    Στο διαμέρισμα πρώτου ορόφου στην Καλλιθέα το οποίο είχε νοικιαστεί με πλαστή ταυτότητα βρέθηκαν μέχρι στιγμής, ανάμεσα στα άλλα, τα εξής: 35 σακ βουαγιάζ διαφόρων μεγεθών, πολλά από τα οποία περιείχαν ρούχα και διαρρηκτικά εργαλεία, δύο πλαστές αστυνομικές ταυτότητες, τρεις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ένα πιστόλι ρέπλικα, πέντε μικροκάμερες, κινητά τηλέφωνα και μηχάνημα πλαστικοποίησης.

    Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής είχαν εντοπίσει τα σπίτια εδώ και αρκετές μέρες και τα παρακολουθούσαν, αλλά όταν διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε πιθανότητα να προκύψει κάτι παραπάνω πραγματοποίησαν την επιχείρηση και συνέλαβαν τα έξι άτομα.

    Οι αρμόδιοι αξιωματικοί έφθασαν στον εντοπισμό των τριών καταζητούμενων και των άλλων τριών συνεργών τους από στοιχεία που είχαν προκύψει από την έρευνα για τη "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς" όλο το προηγούμενο διάστημα.

    Η έρευνα εστιάζεται στην ανεύρεση στοιχείων που να εμπλέκουν τους συλληφθέντες σε ληστείες ή άλλες ενέργειες.

    Εν τω μεταξυ ποινική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος των έξι συλληφθέντων για συμμετοχή στην οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς" και για διακεκριμένη οπλοκατοχή, κατηγορίες για τις οποίες θα απολογηθούν αύριο.

    Τέσσερις εκ των κατηγορουμένων εμπλέκονται και στην αποστολή των παγιδευμένων δεμάτων τον περασμένο Νοέμβριο, οι δύο από τους οποίους έδωσαν σήμερα τυπική απολογία (Μπολάνο, Νικολόπουλος) και οι άλλοι δύο (Τσάκαλος και Πολύδωρος) θα απολογηθούν αύριο.

    Μια εκ των κατηγορουμένων (Όλγα Οικονομίδου) θα κληθεί να απολογηθεί και για διακεκριμένη οπλοκατόχη καθώς απότυπωμά της βρέθηκε σε ένα από τα σπίτια των έξι συλληφθέντων σε Πειραιά και Νέα Σμύρνη τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Οι συνήγοροι των έξι κατήγγειλαν ότι οι πελάτες τους κακοποιήθηκαν στη ΓΑΔΑ ενώ για τον ένα δεν είχε σχηματιστεί, όπως υποστηρίζουν, παρατύπως έκθεση σύλληψης.

    Πηγές: ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 63333

    [04] Saferinternet.gr: Προσοχή στα απατηλά e-mail συμπάθειας προς την Ιαπωνία

    Τριτη, 15 03 2011 17:31

    Η Δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου εφιστά την προσοχή σε ηλεκτρονικά μηνύματα που αυτές τις ημέρες έχουν ξεκινήσει να φτάνουν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και αφορούν την καταστροφή στην Ιαπωνία.

    Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για απατηλά μηνύματα, όπου απατεώνες εμφανίζονται ως εκπρόσωποι έγκριτων οργανισμών (φιλανθρωπικών, ιατρικών κ.λπ.) και ζητούν τη βοήθεια των χρηστών με την καταβολή χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς που επισημαίνουν.

    Σε άλλα μηνύματα, απατεώνες εμφανίζονται ως θύματα της τραγωδίας που έχασαν τα πάντα και δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα χρήματα για να ενταφιάσουν τους νεκρούς τους και ζητάνε οικονομική βοήθεια.

    Το Κέντρο συμβουλεύει τους χρήστες να μην απαντούν σε κανένα τέτοιο μήνυμα και σε καμία περίπτωση να μη στέλνουν χρήματα σε λογαριασμούς. Εάν δεν έχουν λογισμικό firewall ή λογισμικό antivirus στον υπολογιστή, καλό θα είναι να τον "θωρακίσουν" με τέτοια προγράμματα, καθώς τα απατηλά μηνύματα μπορούν εκτός των άλλων να εγκαταστήσουν ιούς ή "δούρειους ίππους" στον υπολογιστή του χρήστη.

    AΠΕ Είδηση: 63363

    [05] Τειρεσίας ΑΕ: Εκτίναξη των ακάλυπτων επιταγών και συναλλαγματικών

    Τριτη, 15 03 2011 17:52

    Σε 182 εκατ. ευρώ ανήλθαν τον Φεβρουάριο του 2011 οι ακάλυπτες επιταγές, παρουσιάζοντας αύξηση 5,64% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 365% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ.

    Σε τεμάχια, οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν τον Φεβρουάριο του 2011 σε 16.663 παρουσιάζοντας μείωση 6,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αύξηση 315% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

    Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2011 οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε αξία σε 354,3 εκατ. ευρώ και σε τεμάχια σε 34.514.

    Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν τον Φεβρουάριο του 2011 σε τεμάχια σε 13.247 παρουσιάζοντας αύξηση 4,20% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 208% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Σε αξία ανήλθαν σε 25 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 20% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 211% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Το πρώτο δίμηνο του έτους οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε ποσά σε 45 εκατ. ευρώ και σε τεμάχια σε 25.960.

    Στα 832,53 εκατομμύρια ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

    Στα 832,53 εκατομμύρια ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων και των περιφερειών της χώρας στις 31.12.2010 έναντι 718,21 εκατ ευρώ στις 30.11.2010 και 621 εκατ ευρώ 31.10 του ίδιου έτους.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών η αύξηση αυτή των ληξιπροθέσμων οφειλών, οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί στις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού του 2011, οφείλεται σε αλλαγή του τρόπου καταγραφής τους. Από το ποσό των 832,53 εκατομμύρια ευρώ τα 435,5 αφορούν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τα 397 εκατ ευρώ τον τακτικό προϋπολογισμό. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νομικών προσώπων προς τρίτους ανήλθαν στις 31.12.2010 σε 4,520 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 551,9 εκατ ευρώ οφείλονται από οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τα 2,225 δις ευρώ από νοσοκομεία, τα 1,583 δις ευρώ από οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και τα 159,4 εκατ ευρώ από λοιπά νομικά πρόσωπα

    Σημειώνεται ότι το σύνολο των υποχρεώσεων των νομικών προσώπων προς τρίτους στις 30.11.2010 ανέρχονταν σε 8,6 δις ευρώ. Η μείωση τους τον Δεκέμβριο οφείλεται στην ρύθμιση οφειλών της περιόδου 2005-2009 των νοσοκομείων.

    Τέλος, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στο τέλος του 2010 ανήλθε σε 23,1 δισ. ευρώ.

    AΠΕ Είδηση: 63368

    [06] Νέος θεσμός κτηνιάτρου

    Τριτη, 15 03 2011 18:07

    Στο θεσμό του εγκεκριμένου κτηνιάτρου θεσπίζει το υπ. Ανάπτυξης με σχέδιο προεδρικού διατάγματος που υπεγράφη από την υφυπουργό Μιλένα Αποστολάκη και εστάλλει για επεξεργασία στο συμβούλιο της Επικρατείας. Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπεται η πρόσληψη 300 ιδιωτών κτηνιάτρων με σύμβαση έργου ορισμένου χρόνου με την αρμόδια κτηνιατρική αρχή κάθε περιφέρειας προϋπολογισμού 3εκτ,ευρω ετησίως. Στόχος του θεσμού όπως δηλώνει η Αποστολάκη είναι η εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου και η αύξηση της παραγωγικότητας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 63378

    [07] ΕΕ - Προβληματισμός για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας

    Τριτη, 15 03 2011 17:48

    Την ανησυχία του για τον «εξαιρετικά υψηλό πυρηνικό κίνδυνο» που διατρέχει η Ιαπωνία εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, παραπέμποντας σε μια συζήτηση που είχε με τον Ιάπωνα ομόλογό του στο περιθώριο της «ομάδας των οκτώ» (G8) που συνεδριάζει στο Παρίσι. Ο κ. Ζιπέ τόνισε ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει εκφράσει την ευχή να τεθεί η «ομάδα των είκοσι» (G20) «στην υπηρεσία της Ιαπωνίας» σ΄ αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, ενώ αναφερόμενος στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του αναγνώρισε πως «πρέπει να αναπτύξουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - την αιολική ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά πάρκα - όμως όλα αυτά μαζί μπορούν να προσφέρουν μόνο το 20% των αναγκών μας στις χρονιές που έρχονται». Ως εκ τούτου, παρατήρησε ο κ. Ζιπέ, «τα 20-30 επόμενα χρόνια δεν μπορούμε να πούμε ότι θα βγούμε πλήρως από την πυρηνική ενέργεια». Η Γαλλία, σημειωτέον, στην παγκόσμια κλίμακα είναι η δεύτερη πυρηνική δύναμη, που καλύπτει (μέσω της πυρηνικής ενέργειας) το 75-80% των αναγκών της.

    Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα όφειλαν να εξετάσουν την πιθανότητα να προχωρήσουν σε τεστ αντοχής των Ευρωπαϊκών πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εγκαταστάσεων προκειμένου να ελεγχθεί εάν καλύπτονται οι κανονισμοί ασφαλείας, ανακοίνωσε η Επιτροπή της ΕΕ σήμερα Τρίτη.

    "Αυτή είναι μια ιδέα που θα πρέπει να εξεταστεί και θα πρέπει να συζητηθεί", δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής για να θέματα ενέργειας Μαρλένε Χόλτσνερ στην διάρκεια προγραμματισμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων. "Είναι επίσης ένα από τα ζητήματα που θα συζητήσουμε το απόγευμα--τα τεστ αντοχής για τα πυρηνικά εργοστάσια στην Ευρώπη", είπε η Χόλτσνερ εν όψει της συνάντησης ειδικών στην πυρηνική ενέργεια και υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες.

    Πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα: Αναδεικνύει και το πρόβλημα της τοποθεσίας των πυρηνικών εργοστασίων

    Παράκτιες περιοχές που κινδυνεύουν από τσουνάμι ή τα μεσόγεια όπου οι διαθέσιμοι υδάτινοι πόροι είναι αναξιόπιστοι είναι η πλέον κατάλληλη τοποθεσία για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων; Αυτό είναι το δίλημμα το οποίο αναδεικνύει, σύμφωνα με ειδικούς, το πρόσφατο πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, οι οποίοι επισημαίνουν, παράλληλα, ότι το πρόβλημα αυτό θα επιδεινωθεί με την αλλαγή του κλίματος.

    Πολλά από τα 442 πυρηνικά εργοστάσια τα οποία λειτουργούν σήμερα στον πλανήτη, είναι κατασκευασμένα στα παράλια, αντί κοντά σε λίμνες ή ποτάμια, για να εξασφαλίζονται μεγάλες ποσότητες νερού για την ψύξη των ράβδων καυσίμου σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως αυτή στο εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, στην ανατολική ακτή της Ιαπωνίας. «Πρόκειται για ένα πραγματικό αίνιγμα», λέει ο πανεπιστημιακός και ερευνητής σε θέματα πυρηνικής ενέργειας στη βρετανική δεξαμενή εγκεφάλων Chatham House. «Αν είσαι σε γεωλογικά σταθερή περιοχή, η παράκτια τοποθεσία εξακολουθεί να είναι η καλύτερη επιλογή», υπογραμμίζει.

    Αντιθέτως, στα μεσόγεια, οι διαθέσιμοι υδάτινοι πόροι μπορούν να είναι περισσότερο ευάλωτοι σε κύματα καύσωνα, πλημμύρες, απότομες και μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας και απρόβλεπτα προβλήματα σε φράγματα και δεξαμενές ύδατος. Το διαθέσιμο νερό, είναι μία από τις πρώτες παραμέτρους για την επιλογή της τοποθεσίας για ένα πυρηνικό εργοστάσιο, παράλληλα, με την αποφυγή γεωλογικών ρηγμάτων, αεροδιαδρόμων και πόλεων.

    Το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη, το 2003, υποχρέωσε, για παράδειγμα, την Electricite de France να κλείσει ή να μειώσει την παραγωγή στα μισά σχεδόν από τα 19 πυρηνικά εργοστάσιά της στη Γαλλία, λόγω των ορίων θερμοκρασίας στις ποσότητες νερού που οι μονάδες επέστρεφαν σε ποτάμια, όπως ο Ροδανός. Οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες αυτών των νερών μπορούν να σκοτώσουν ψάρια ή να πλήξουν καίρια την ποτάμια βιοποικιλότητα.

    «Αν οι κλιματικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν πλημμύρες, κύματα καύσωνα και ξηρασία τότε πρέπει να περιμένουμε να αναστέλλουν τα πυρηνικά εργοστάσια πιο συχνά τη λειτουργία τους», λέει η Ριάνε Τόιλε, ειδικός σε θέματα πυρηνικής ενέργειας, που δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της Greenpeace στην Νότια Αφρική.

    Ο παράγων «κλιματική αλλαγή» αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στην απόφαση για την επιλογή της τοποθεσίας για εγκατάσταση πυρηνικών εργοστασίων. Μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature, υποστηρίζει ότι η ανθρωπογενής αλλαγή του κλίματος συνέβαλε στο κύμα καύσωνα του 2003 στην Ευρώπη. Επιπλέον, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, λόγω της κλιματικής αλλαγής,, ενδέχεται να επιδεινώσει την ισχύ των καταιγίδων ή τις επιπτώσεις ενός τσουνάμι.

    Από την άλλη πλευρά, η επιλογή μιας τοποθεσίας στα μεσόγεια εκθέτει τα πυρηνικά εργοστάσια στον κίνδυνο υψηλότερων θερμοκρασιών των νερών το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται οι μονάδες να μειώνουν την παραγωγικότητά τους. «Καταλήγεις, τότε, στο ότι οι παράκτιες τοποθεσίες είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά εκεί διατρέχεις τον κίνδυνο ενός τσουνάμι», επισημαίνει ο πυρηνικός φυσικός στη νορβηγική περιβαλλοντική οργάνωση Bellona Νιλς Μπέμερ.

    Η επιλογή περιπλέκεται ακόμη περισσότερο αν ληφθούν υπόψη και οι περιβαλλοντικοί κανόνες, οι οποίοι γίνονται όλο και πιο αυστηροί σε πολλές χώρες. Πέρυσι, η αμερικανική Exelon Corp. ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το εργοστάσιό της στο Όιστερ Κρικ στην Πολιτεία Νιού Τζέρσεϊ το 2019, δέκα χρόνια νωρίτερα από την εκπνοή της σχετικής άδειας, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας να εξακολουθήσει να το λειτουργεί χωρίς να εγκαταστήσει δαπανηρό σύστημα ψύξης. Οι αρχές της Πολιτείας επιθυμούσαν να εγκαταστήσει η Exelon ένα καινούργιο σύστημα ψύξης στον αντιδραστήρα, τον παλαιότερο που είναι εν λειτουργία στις ΗΠΑ, για να μειώσει τον κίνδυνο στα ψάρια και άλλα υδρόβια είδη.

    Οι πυρηνικοί σταθμοί και αντιδραστήρες ανά τον κόσμο και την Ευρώπη

    Αναλυτικότερα, η σχετική κατάταξη έχει ως εξής:

    ΗΠΑ (104 αντιδραστήρες), Γαλλία (58 αντιδραστήρες), Ιαπωνία (55 αντιδραστήρες), Ρωσία (32), Γερμανία (17), Νότια Κορέα (21), Καναδάς (18), Ουκρανία (15), Κίνα (13) και Βρετανία (19).

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής 62 νέοι αντιδραστήρες ανά τον κόσμο - 27 στην Κίνα, 10 στη Ρωσία, 5 στην Ινδία, 5 στη Ν. Κορέα κ.α.

    Ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν η πυρηνική ενέργεια καλύπτει το 30% περίπου των ενεργειακών αναγκών της και ότι σε 14 χώρες φιλοξενούνται πυρηνικοί σταθμοί και σε 16 αντιδραστήρες.

    Αναλυτικότερα: η Γαλλία έχει 19 σταθμούς και 58 αντιδραστήρες, η Βρετανία 9 σταθμούς και 19 αντιδραστήρες, η Γερμανία έχει 12 σταθμούς και 17 αντιδραστήρες, η Σουηδία διαθέτει 7 σταθμούς και 16 αντιδραστήρες, η Ισπανία έχει 6 σταθμούς και 9 αντιδραστήρες, το Βέλγιο έχει 2 σταθμούς και 7 αντιδραστήρες, η Φιλανδία 4 αντιδραστήρες, η Ουγγαρία 2 αντιδραστήρες, η Βουλγαρία 2 αντιδραστήρες, η Λιθουανία 1 αντιδραστήρα, η Ολλανδία 2 αντιδραστήρες, η Ρουμανία 2 αντιδραστήρες, η Σλοβακία 4 αντιδραστήρες, η Τσεχία 6 αντιδραστήρες, η Σλοβενία 1 αντιδραστήρα και η Ελλάδα 1 αντιδραστήρα - στον «Δημόκριτο».

    Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι στον περίγυρό μας βρίσκονται: οι 2 βουλγαρικοί αντιδραστήρες του Κοζλοντούι, ενώ έχει δοθεί άδεια για την κατασκευή ενός νέου αντιδραστήρα στη Μπελέν - σε απόσταση 14 χλμ από την οποία, το 1977 καταστροφικός σεισμός σκότωσε 120 ανθρώπους.

    Στη γειτονική Τουρκία, μετά από ρωσο-τουρκική συμφωνία κατασκευάζεται ένας πυρηνικός σταθμός και 4 αντιδραστήρες που θα εγκατασταθούν στα παράλια της Μ. Ασίας, στην Ακουγιού, περίπου απέναντι από τη Ρόδο.

    Στη γειτονική Ιταλία - όπου με δημοψήφισμα το 1987 έκλεισαν οι 4 πυρηνικοί σταθμοί της χώρας - ο Σ. Μπερλουσκόνι σχεδίασε να καλύψει το ένα τέταρτο των ενεργειακών αναγκών της χώρας από την πυρηνική ενέργεια και σχεδίασε ένα πυρηνικό πρόγραμμα με 4 πυρηνικούς σταθμούς, που όμως θα τεθεί υπό την έγκριση δημοψηφίσματος.

    Η Σλοβενία, Ρουμανία έχουν επίσης αντιδραστήρες, ενώ η Πολωνία δήλωσε τις προάλλες πως δεν θα αναθεωρήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, ότι ενώ σε όλη την Ευρώπη υπό την πίεση των δραματικών εντυπώσεων που δημιούργησε το ιαπωνικό δυστύχημα, η χρήση των πυρηνικών επαναξιολογείται, ταυτόχρονα εκτοξεύθηκε η τιμή του άνθρακα. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι την Δευτέρα, οι ευρωπαϊκές τιμές άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο της διετίας.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ, AFP, REUTERS Είδηση: 63377

    [08] Τον Έβρο επισκέπτεται την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδοςβ¦

    Τριτη, 15 03 2011 18:03

    Τον Έβρο θα επισκεφθεί, την ερχόμενη Παρασκευή, 18 Μαρτίου, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβάρδος και ο Βούλγαρος ομόλογός του, Στέφαν Κωνσταντίνοφ, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών για την αντιμετώπιση των δυνητικών κινδύνων για τη δημόσια υγεία, από την παράνομη μετανάστευση.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δύο υπουργοί θα επισκεφθούν τα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών που λειτουργούν στον Έβρο ενώ στη συνέχεια ο Έλληνας υπουργός θα επισκεφθεί τα νοσοκομεία Διδυμοτείχου και Αλεξανδρούπολης. Η συνεργασία των δύο χωρών προβλέπεται από τη διακυβερνητική συνεργασία που υπέγραψαν Ελλάδα και Βουλγαρία, πέρυσι το καλοκαίρι.

    Συντάκτης: Βασίλης Πρεμίδης Είδηση: 63376

    [09] Καμιά συνένωση σχολείων δεν θα γίνει στην Β΄Εκπαίδευση Έβρουβ¦

    Τριτη, 15 03 2011 18:03

    Σύμφωνους τους εκπαιδευτικούς της β΄ Εκπαίδευσης του νομού Έβρου βρήκε η τελική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας καθώς στον νομό δεν προβλέπεται καμιά συνένωση η κατάργηση σχολικών μονάδων.

    «Είμαι ικανοποιημένος γιατί φάνηκε ότι λειτούργησαν τα αντανακλαστικά των τοπικών κοινωνιών ,ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχάζουμε διότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι να επανέλθει το θέμα την επόμενη χρονιά.»σχολίασε στην ΕΡΑ της Νέας Ορεστιάδας ο πρόεδρος της Α΄ΕΛΜΕ Έβρου Γιώργος Καλόγερος ενώ πρόσθεσε ότι «εάν δεν υπήρχαν οι αντιδράσεις σίγουρα το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό.» «Όλα αυτά τα σχολεία που προτάθηκαν στον Έβρο είναι σχολεία λειτουργικά ,είναι σχολεία που έχουν δυναμικό, είναι σχολεία που προσφέρουν στους μαθητές αλλά και στην τοπική κοινωνία.» είπε ο κ Καλόγερος υποστηρίζοντας ότι «εάν κάποιο σχολείο οδηγηθεί από μόνο του στο κλείσιμο φυσικά δεν θα αντιδράσουμε.» «Υπάρχουν ορισμένα κριτήρια κατά την άποψη μου τα οποία είναι υπέρ του να μην έχουμε μικρά σχολεία και υπάρχουν άλλα κριτήρια τα οποία συνηγορούν στο να παραμείνουν και μικρά σχολεία.» σχολίασε από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Εκπαίδευσης Νομού Έβρου Παναγιώτης Ζιαγάκης. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τις κατευθύνσεις όλες με τόσο μικρό αριθμό των παιδιών. Για μένα παραμένουν τα παιδαγωγικά ζητήματα.» είπε ο κ Ζιαγάκης υπογραμμίζοντας ότι, «η διαδικασία αυτή είναι πάγια και ακολουθείται κάθε χρονιά.» Τέλος υιοθετήθηκαν όλες οι προτάσεις όσο αφορά τις συνενώσεις, καταργήσεις σχολικών μονάδων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του Νομού, σύμφωνα με την διευθύντρια Αικατερίνη Κούσαντα. «Είχαμε εισηγηθεί να καταργηθούν 8 σχολεία στον Έβρο τα οποία δεν λειτουργούσαν και τα οποία είχαν αναστείλει την λειτουργία τους εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτά τα σχολεία καταργήθηκαν, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν.» είπε η κ Κούσαντα.

    Συντάκτης : Όλγα Όρφανίδου Είδηση: 63375

    [10] Δήλωση Γ. Παυλίδη για τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων της Α. Μ. Θβ¦

    Τριτη, 15 03 2011 18:00

    «Είναι φανερό ότι η διοίκηση της Περιφέρειας δεν πείθει κανέναν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της παράταξης μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Παυλίδης, σημειώνοντας πως παρά τις δεσμεύσεις ότι "δεν θα προχωρήσει τίποτα για τα σχολεία χωρίς να ακουστεί η Περιφέρεια και η κοινωνία", ανακοινώθηκαν μαζικές αλλαγές στα σχολεία.

    «Οι λεονταρισμοί που παρακολουθήσαμε στο περιφερειακό συμβούλιο ότι δε θα περάσει τίποτε για τα σχολεία, χωρίς την άποψη της κοινωνίας και εάν δεν συμφωνήσει η Περιφέρεια, ακολουθήθηκαν από 100 περίπου καταργήσεις, υποβιβασμούς και συνενώσεις σχολείων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τις οποίες ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης. Καταλήγοντας, ο επικεφαλής της "Περιφερειακής Αναγέννησης" σημειώνει ότι οι εξελίξεις αυτές «φανερώνουν μία πρακτική πορείας ισορροπιών ανάμεσα στον ενδοτισμό για την υποστήριξη της κυβέρνησης και στη δήθεν υποστήριξη της περιφέρειας, με θύμα τα συμφέροντα των πολιτών⦻.

    Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου Είδηση: 63373

    [11] Μήνυμα της Ένωσης Καταναλωτών Έβρου για την παγκόσμια ημέρα Καταναλωτήβ¦

    Τριτη, 15 03 2011 17:59

    Ως "επιτακτική" χαρακτηρίζει η Ένωση Καταναλωτών Έβρου την ανάγκη άμυνας αλλά και αντίδρασης των καταναλωτών, απέναντι στη δύναμη του χρήματος και της εξουσίας, σε μήνυμα που εξέδωσε με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα καταναλωτή, όπως έχει καθιερωθεί η 15η Μαρτίου, από το 1963.

    Επιβάλλεται, σημειώνει, "να γίνει συνείδηση ότι εμείς, οι καταναλωτές, είμαστε η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη, όταν είμαστε ενωμένοι. Το καταναλωτικό κίνημα έρχεται να υπερασπίσει το προϊόν του τίμιου μόχθου των εργαζομένων, την αμοιβή της εργασίας τους, στη φάση της κατανάλωσης". Παράλληλα, κάνει λόγο για "επίθεση των εξουσιαστών της οικονομίας" στη φάση της κατανάλωσης και καταλήγει τονίζοντας πως μπορεί οι "επέτειοι να διαρκούν μια μέρα, όμως τα προβλήματα είναι καθημερινά".

    Συντάκτης: Βασίλης Πρεμίδης Είδηση: 63372

    [12] Στα θρανία β¦ οι έμποροι της Αλεξανδρούποληςβ¦

    Τριτη, 15 03 2011 17:57

    Επιμορφωτικό Πρόγραμμα με τίτλο : « Οργάνωση και Διοίκηση καταστήματος λιανικής πώλησης» διοργανώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με το Κέντρο Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου .

    Το πρόγραμμα είναι διάρκειάς 24 ωρών απευθύνεται σε στελέχη επιχειρήσεων της περιοχής και θα διεξαχθεί δωρεάν στην αίθουσα συσκέψεων του Επιμελητηρίου στον 4ο όροφο. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 25 Μαρτίου στο τηλέφωνο του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης στο 2551028880 καθώς θα κρατηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας. Όσοι παρακολουθήσουν ένα πλήρες Επιμορφωτικό Πρόγραμμα, θα παραλάβουν Βεβαίωση συμμετοχής τους, σαν αποδεικτικό στοιχείο γνώσης των θεμάτων που αναπτύχθηκαν.

    Συντάκτης : Όλγα Όρφανίδου Είδηση: 63370

    [13] Εκδήλωση αφιερωμένη στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics

    Τριτη, 15 03 2011 17:56

    Εκδήλωση αφιερωμένη στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics διοργανώνει αύριο στις 12.00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Αλεξανδρούπολης η Διεύθυνση Β΄ Εκπαίδευσης Νομού Έβρου και τα Γραφεία Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων.

    Παράλληλα στις 19.00μ.μ στην αίθουσα του Συλλόγου Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης μαθητικών έργων ζωγραφικής με τίτλο «Πιστεύω-Ελπίζω-Αγαπώ-Αγωνίζομαι.»

    Συντάκτης : Όλγα Όρφανίδου Είδηση: 63369

    [14] Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στη Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίαςβ¦

    Τριτη, 15 03 2011 17:54

    To βιβλίο της Κατερίνας Τσέκου «Προσωρινώς Διαμένοντεςβ¦ Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στη Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας (1948-1982)»,θα παρουσιάσει την Παρασκευή 18 Μαρτίου στις 8:00 μ.μ στον πολυχώρο του Μουσείου, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και οι εκδόσεις Επίκεντρο.

    Συντάκτης : Όλγα Όρφανίδου

    Είδηση: 63366

    [15] Γ. Παπακωνσταντίνου: «Στόχος της Ελλάδας να βγει στις αγορές»

    Τριτη, 15 03 2011 17:37

    «Το τοπίο είναι πολύ διαφορετικό», μετά τις σημαντικές αποφάσεις που έλαβαν για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, οι ηγέτες των χωρών του ευρώ στις 11 Μαρτίου, τόνισε ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin από τις Βρυξέλλες. Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τις αποφάσεις για την Ελλάδα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι τόσο η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, όσο και η μείωση του επιτοκίου, που αποφασίστηκε την περασμένη Παρασκευή, αφορούν το σύνολο των δανείων 80 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης. Όπως σημείωσε, η επιμήκυνση μεταφέρει περί τα 50 δισ. ευρώ από δύο δύσκολες χρονιές (το 2014 και το 2015) στα μελλοντικά χρόνια, ενώ η μείωση του επιτοκίου μειώνει κατά περίπου 6 δισ. ευρώ τους τόκους που πρέπει να πληρώσει η χώρα. «Και οι δύο αποφάσεις στέλνουν μήνυμα βιωσιμότητας στις διεθνείς αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι αντίστοιχη επιμήκυνση εξετάζεται και από την πλευρά του ΔΝΤ για τα 20 δισ. ευρώ που πρόκειται να δανείσει στην Ελλάδα, αλλά και για τα 10 δισ. που έχουν ήδη χορηγηθεί στη χώρα.

    Σε ό,τι αφορά την απόφαση σχετικά με τη δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα, σημειώνοντας παράλληλα, ότι στην υποθετική περίπτωση που το 2012 η Ελλάδα απευθυνθεί στο Μηχανισμό για να αγοράσει τα κρατικά της ομόλογα, δεν συνεπάγεται καινούριο Μνημόνιο. Ο υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι το 2012 η Ελλάδα θα χρειαστεί περί τα 66 δισ. ευρώ, εκ των οποίων θα λάβει από τα δάνεια της ευρωζώνης και του ΔΝΤ 24 δισ. ευρώ. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε, πάντως με έμφαση, ότι στόχος της Ελλάδας είναι να βγει στις αγορές και να δανείζεται υπό κανονικούς όρους το 2012, αν όχι ως το τέλος του 2011.

    Για το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ ως το 2015, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα είναι έτοιμο ένα λεπτομερές σχέδιο αποκρατικοποιήσεων για το 2011, το 2012 και το 2013 και να εγκριθεί από τη διυπουργική επιτροπή και το υπουργικό Συμβούλιο.

    Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί και η σύνταξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής - με χρονικό ορίζοντα το 2015. Ο υπουργός σημείωσε ότι το πρόγραμμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τα πολιτικά κόμματα και με τους κοινωνικούς εταίρους, τόνισε ο υπουργός. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, των μεταρρυθμίσεων, η αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είναι προαπαιτούμενα για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.

    Εξάλλου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά τις ευρύτερες αποφάσεις για το Μηχανισμό Στήριξης της ευρωζώνης, απομένουν κάποιες λεπτομέρειες οι οποίες θα πρέπει να αποσαφηνιστούν, σημειώνοντας, ωστόσο ότι στα θέματα που αφορούν άμεσα την Ελλάδα δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο Eurogroup στις 21 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, ούτως ώστε όλα να είναι έτοιμα πριν από το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις 25 Μαρτίου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα αποτυπώσουν σε επίσημα κείμενα τις αποφάσεις της περασμένης Παρασκευής.

    «Η ΕΕ πέρασε την πρώτη φάση πυρόσβεσης» στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την Ελλάδα και στη συνέχεια με την Ιρλανδία και κινδύνευαν να επεκταθούν και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ανέφερε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας: «Η ΕΕ συμπληρώνει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα με την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, της ανταγωνιστικότητας και της διαχείρισης του χρέους στην ευρωζώνη».

    Με αφορμή την πρόσφατη υποβάθμιση της Ελλάδας και της Ισπανίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody's, ο Γ. Παπακωνσταντίνου έθεσε στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin το θέμα της καλύτερης εποπτείας των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης. Όπως δήλωσε ο υπουργός, όταν μια χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και αξιολογείται κάθε τρεις μήνες από εμπειρογνώμονες τριών διεθνών οργανισμών, δεν είναι δυνατόν η αξιολόγηση αυτή να αναιρείται από τους οίκους αξιολόγησης. Οι ελληνικές θέσεις είχαν την υποστήριξη αρκετών χωρών, κυρίως της Γαλλίας και της Ισπανίας, ενώ θετικά τοποθετήθηκαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Eurogroup ανέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει πιστικιές απαντήσεις για τη ρύθμιση των οίκων αξιολόγησης.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 63361

    [16] Με την υπογραφή λογιστή οι δηλώσεις των επιτηδευματιών

    Τριτη, 15 03 2011 17:44

    Το πρώτο "φιλτράρισμα" για την ακρίβεια και την ειλικρίνεια των στοιχείων που δηλώνουν οι φορολογούμενοι στις δηλώσεις τους θα κάνουν οι λογιστές πριν από την εφορία. Η σχετική απόφαση αφορά 700 χιλιάδες φορολογούμενους.

    Από το λογιστή θα πρέπει να περάσουν υποχρεωτικά, περίπου 700.000 επιτηδευματίες για την υποβολή της δήλωσης εισοδήματος.

    Οι λογιστές στο εξής θα διασφαλίζουν την ακρίβεια των δηλώσεων και θα φέρουν την ευθύνη για τα στοιχεία που περιλαμβάνει. Σε περίπτωση που εντοπίζονται ανακρίβειες στις δηλώσεις ο λογιστής θα χάνει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

    Η απόφαση αφορά

    Ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 50.000 ευρώ

    Μικρές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 100.000 ευρώ

    Καθώς, και όσους ελεύθερους επαγγελματίες ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπάγονται στην αυτορρύθμιση έστω και με ένα ευρώ ακαθάριστα έσοδα.

    Στόχος του υπουργείου οικονομικών είναι να απεμπλακούν οι εφορίες, ώστε να επικεντρωθεί όλος ο μηχανισμός στις διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 63362

    [17] Στερνό αντίο στον Μανώλη Ρασούλη

    Τριτη, 15 03 2011 19:35

    «Ρασούλη τα τραγούδια σου, πάντα θα τραγουδιούνται και οι Έλληνες νοσταλγικά εσένα θα θυμούνται».

    Με μία μαντινάδα και το ριζίτικο «Κόσμε Χρυσέ, Κόσμε Αργυρέ» συγγενείς, φίλοι και θαυμαστές αποχαιρέτησαν νωρίς το απόγευμα, σε κλίμα βαθιάς θλίψης και συγκίνησης, τον Μανώλη Ρασούλη στην τελευταία του κατοικία στο Α΄ νεκροταφείο.

    Ο ασυμβίβαστος Κρητικός μουσικός, που πέθανε αιφνίδια στα 66 του χρόνια, κηδεύτηκε σήμερα με έξοδα της ΑΕΠΠΙ, παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας και της ελληνικής μουσικής δημιουργίας.

    Ανάμεσά τους ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης, η Χάρις Αλεξίου, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Ηλίας Λογοθέτης, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Πέτρος Βαγιόπουλος, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Γιάννης Ζουγανέλης και η Γλυκερία.

    «Ο πολύς κόσμος γνωρίζει τα 2/10 του Μανώλη Ρασούλη. Τα υπόλοιπα 8 παραμένουν μυστικό», δήλωσε ο Μ. Ανδρουλάκης.

    «Το τελευταίο "χαρτί" του Μανώλη ήταν να μας αιφνιδιάσει με τον τρόπο που έφυγε», είπε η Χ. Αλεξίου, χαρακτηρίζοντας τον εκλιπόντα, «επαναστάτη του σύγχρονου λόγου με ζωντάνια και ενέργεια».

    «Έγραψε υπέροχα τραγούδια αλλά με πόση μοναξιά τα πλήρωσε», είπε ο Δ. Σαββόπουλος και πρόσθεσε: «¶ξιζε τον κόπο, εντέλει; Ναι, άξιζε, γιατί υπάρχει κάτι που θα νικάει πάντα και τη μοναξιά και τον θάνατο. Και αυτό το κάτι το είχε ο Μανώλης Ρασούλης».

    Ο δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης, Γιάννης Κουράκης, αποχαιρέτησε στον επικήδειο που εκφώνησαν για τον συμπατριώτη του, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο Μανώλης Ρασούλης, υπήρξε ο αυθεντικός, ο αντισυμβατικός, που πίστεψε σε αξίες και υπηρέτησε πάντοτε ιδέες. Υπήρξε γνήσιος λαϊκός δημιουργός, που έδωσε λόγο και φωνή στις αγωνίες και τα οράματα του λαού μας».

    Στην κηδεία του Μ. Ρασούλη έστειλαν στεφάνια ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, η Ελληνική Ραδιοφωνία, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ο πρόεδρος και το ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η Ελένη Βιτάλη, ο Γιώργος Νταλάρας, η οικογένεια Τσιτσάνη κ.α.

    ΑΠE Είδηση: 63382

    [18] Στοιχεία για την τηλεοπτική κάλυψη των κομμάτων

    Τριτη, 15 03 2011 19:20

    Στοιχεία για τον πολιτικό χρόνο της τηλεοπτικής κάλυψης και αναφοράς στις δραστηριότητες των κομμάτων, έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), ενώ στη συνεδρίασή του ασχολήθηκε και με περιπτώσεις παραβάσεων, συστάσεων, αλλά και επιβολής προστίμων, για εκπομπές καναλιών, με περιεχόμενο το οποίο δικαιολογούσε παρεμβάσεις του ΕΣΡ.

    Τα στοιχεία που παρουσιάζουν για το μήνα Ιανουάριο 2011, την πολιτική κάλυψη και την πολυφωνία, αναφέρονται στα επτά τηλεοπτικά κανάλια εθνικής (ΝΕΤ, ΑΝΤΕΝΑ, MEGA, SKAI, STAR, ALPHA, ALTER), κατά τον Ιανουάριο του 2011.

    Όπως προκύπτει, πολύ χαμηλή είναι η χρονική έκθεση της ΝΔ στο MEGA, του ΚΚΕ στο ΣΚΑΙ και των Οικολόγων Πράσινων στο ALTER και τη ΝΕΤ.

    Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει υπερέκθεση σε σχέση με το κοινοβουλευτικό του ποσοστό. Η χρονική έκθεσή του, ως ποσοστού επί του συνολικού χρόνου της πολιτικής ειδησεογραφίας, κυμαίνεται από 48,9% στον ALTER, 55,9% στο STAR, 56,2% στον ALPHA, 57,1% στο MEGA, 61,3% στον ANT1, 62.4% στον ΣΚΑΙ και 65,1% στην ΝΕΤ.

    Για τη ΝΔ το ποσοστό της χρονικής έκθεσης της κυμαίνεται από 18,8% στον ΣΚΑΙ, 19,6% στο MEGA, 20,1% στην ΝΕΤ, 20,4% στο STAR, 22,4% στον ΑΝΤ1, 23,0% στον ALPHA και 29,0% στο ALTER.

    Η χρονική έκθεση του ΚΚΕ βρίσκεται περίπου στα επίπεδα της κοινοβουλευτικής του δύναμης στη ΝΕΤ με 5,2%, στον ALPHA 7.1%, 5,9% στον ALTER, 4,6% στον ΑΝΤ1, 8,9% στο MEGA, 3,7% στο ΣΚΑΙ και 7,9% στο STAR.

    Για τον ΛΑΟΣ καταγράφηκε υπερέκθεση με 5,9% στον ALPHA, 8,6% στον ALTER, 4,6% στον ΑΝΤ1 6,6% στο MEGA, 3,9% στην ΝΕΤ, 6,6% στο ΣΚΑΙ και 5,9% στο STAR.

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ η χρονική έκθεση βρίσκεται στο επίπεδο της κοινοβουλευτικής του εκπροσώπησης και κυμαίνεται στο 5,0% στον ALPHA, 5,3% στον ALTER, 4,8% στον ΑΝΤ1, 3,8% στο MEGA, 4,3% στην ΝΕΤ, 4,7% στο ΣΚΑΙ και 4,9% στο STAR

    Τη μικρότερη έκθεση συνολικά, αλλά και σε σχέση με το εκλογικό του ποσοστό έχει το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων, των οποίων η έκθεση κυμαίνεται από 0,1% στον ALTER και στην ΝΕΤ έως 1,0% στον ALPHA και στον ΑΝΤ1.

    Πηγές: ΑΠΕ

    Είδηση: 63381

    [19] Διάψευση ΥΠΕΞ για αναφορά της Al Jazeera

    Τριτη, 15 03 2011 17:33

    Το υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει την είδηση του αραβόφωνου καναλιού Αλ Τζαζίρα ότι την περασμένη Παρασκευή πλοίο ελληνικής σημαίας εκφόρτωσε οπλισμό στο λιμάνι της Τρίπολης. Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών ουδέποτε οι υπεύθυνοι του καναλιού επικοινώνησαν με το ελληνικό ΥΠΕΞ ή άλλη αρχή προκειμένου να διαπιστώσουν την αλήθεια του ισχυρισμού ενώ μετά από σχετικό έλεγχο δεν ανέκυψε καμία πληροφορία που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό. Σε μια κρίσιμη περίοδο επισημαίνεται από το υπουργείο Εξωτερικών για την σταθερότητα και την ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι υποχρέωση όλων και ιδιαίτερα των μέσων ενημέρωσης να επιδεικνύουν υπευθυνότητα και σεβασμό στους κανόνες δεοντολογίας. Η απόπειρα δυσφήμηση της Ελλάδας είναι απαράδεκτη τονίζει στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ.

    Ανακοίνωση ΥΠΕΞ σχετικά με ισχυρισμό αραβόφωνου καναλιού Al Jazeera

    Το αραβόφωνο τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera παρουσιάζει από χθες τον ισχυρισμό «αυτόπτη μάρτυρα» ότι την Παρασκευή 11 Μαρτίου, πλοίο ελληνικής σημαίας εκφόρτωσε οπλισμό στο λιμάνι της Τρίπολης. Σημειώνεται ότι οι υπεύθυνοι του καναλιού ουδέποτε επικοινώνησαν με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ή άλλη αρχή, προκειμένου να διασταυρώσουν την αξιοπιστία του ισχυρισμού. Από σχετικό έλεγχο που έγινε από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές δεν ανέκυψε καμία πληροφορία που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό. Η Ελλάδα χαιρέτισε την υιοθέτηση της Απόφασης 1970 του Συμβουλίου Ασφαλείας και την εφαρμόζει με συνέπεια, καθώς συνιστά το βασικό εργαλείο για την άσκηση πίεσης στο καθεστώς Καντάφι προκειμένου να σταματήσει την αιματοχυσία.

    Σε μια κρίσιμη περίοδο για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, είναι υποχρέωση όλων και ιδιαίτερα των Μέσων Ενημέρωσης να επιδεικνύουν υπευθυνότητα και σεβασμό στους κανόνες δεοντολογίας κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους. Η απόπειρα δυσφήμισης της Ελλάδας είναι απαράδεκτη.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 63356

    [20] Ψήφισμα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων-Κηδεμόνων Αλεξ/πολης κατά των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείωνβ¦

    Τριτη, 15 03 2011 18:02

    «Απορρίπτουμε τη νέα διοικητική δομή, το νέο ολοήμερο σχολείο, τη διαφοροποίηση του προγράμματος στο επίπεδο της περιφέρειας και του σχολείου, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων», τονίζει σε ομόφωνο ψήφισμά της η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της Αλεξανδρούπολης, με αφορμή την ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας, του νέου σχολικού χάρτη που θα ισχύσει από τη επόμενη σχολική χρονιά.

    Η Ένωση υποστηρίζει ότι η ηγεσία του υπουργείου προχωρά στα σχέδια "αποψίλωσης" «με το πρόσχημα για "ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης" και αντιπροτείνει «σύγχρονα δημόσια σχολεία, με μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τάξη, τους είκοσι. «Παλεύουμε για την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Παιδεία και διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία Παιδεία για όλους», καταλήγει στο ψήφισμά της η Ένωση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της Αλεξανδρούπολης.

    Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου Είδηση: 63374

    [21] Κάλεσμα της Α. Παπαρήγα για ενότητα εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

    Δευτερα, 14 03 2011 12:24

    Κάλεσμα στους εργαζόμενους να είναι ενωμένοι για να διεκδικήσουν βιώσιμη λύση απηύθυνε η Αλέκα Παπαρήγα κατά την επίσκεψη της το πρωί στο χώρο των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Η γενική γραμματέας χαρακτήρισε τα Ναυπηγεία, ναυαρχίδα για την ανάπτυξη και άλλων κλάδων και εξέφρασε τη συμπαράσταση του Περισσού στον αγώνα των εργαζομένων.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM Είδηση: 63219

    [22] Πολιτική αναταραχή στο Μπαχρέιν

    Τριτη, 15 03 2011 18:53

    Μεγαλώνει η διεθνής ανησυχία για τις εξελίξεις στο Μπαχρέιν, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των αντικυβερνητικών, με το σημερινό απολογισμό να κάνει λόγο για δύο νεκρούς και 200 τραυματίες. Ο ένας από τους δύο νεκρούς είναι υπήκοος Μπανγκλαντές, ενώ ο άλλος είναι πολίτης του Μπαχρέιν.

    Υπενθυμίζεται ότι χτες Δευτέρα στρατιωτικές δυνάμεις από τη Σαουδική Αραβία, ανταποκρινόμενες στο αίτημα της κυβέρνησης του Μπαχρέιν, πέρασαν τα σύνορα για να συνδράμουν όπου και όταν τους ζητηθεί. Αίτημα των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, όπως ακριβώς συνέβη και στο σύνολο των αντίστοιχων εξεγέρσεων στις υπόλοιπες αραβικές χώρες, είναι να παραιτηθεί η κυβέρνηση. Όπως έγινε γνωστό οι τραυματίες που προέρχονται από σιιτικές περιοχές διακομίζονται στο νοσοκομείο Σαλμανίγια, ενώ η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

    Με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, τόνισε ότι: «Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι από την κλιμάκωση της κατάστασης στο Μπαχρέιν και κυρίως από την απόφαση της κυβέρνησης να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Καλούμε όλες τις πλευρές να δείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν τη βία».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς

    Είδηση: 63379

    [23] Επιβεβαίωση απο τις Βρυξέλες ότι δεν έχει κατατεθεί αίτημα για τα φράγματα - αντιδράσεις

    Τριτη, 15 03 2011 19:39

    Δεν έχει κατατεθεί αίτημα για το έργο των φραγμάτων της Κέρκυρας, ήταν η επίσημη απάντηση που πήρε σήμερα από τις Βρυξέλες ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα με ανακοίνωση που έστειλε πριν από λίγο ο Κερκυραίος Βουλευτής, είχε, το μεσημέρι, συνάντηση με την επικεφαλής (Head of Unit) του Τμήματος Ελλάδας - Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Sabine Bourdi και την Υποδιευθύντρια του Τμήματος, κα Παλαιολόγου, με την παρουσία και του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Παπανικολάου.

    Κατά τη συνάντηση η κα Bourdi τους ενημέρωσε ότι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα (formal application) που να αφορά το συγκεκριμένο έργο. Επ' αυτού ο κ. Δένδιας θα λάβει στο αμέσως προσεχές διάστημα και επίσημο έγγραφο του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ahner. Στην ανακοίνωση του, υπογραμμίζει επίσης ότι «η απάντηση αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα απίστευτα ψεύδη με τα οποία τροφοδοτεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την κοινωνία της Κέρκυρας, συμπεριλαμβανομένης της τοπικής βουλευτού, η οποία ανακοίνωσε την έλευση του κ. Χρυσοχοΐδη στην Κέρκυρα προκειμένου να ανακοινώσει τη δημοπράτηση ενός έργου για το οποίο δεν έχει υποβληθεί φάκελος στο αρμόδιο Τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Δένδιας δηλώνει τέλος ότι «Καθίσταται σαφές ότι δημιουργείται πλέον μείζον πολιτικό ζήτημα».

    ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

    Την πληροφορία αυτή έδωσε στους Κερκυραίους ήδη από την περασμένη Παρασκευή ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας κος Σκυλακάκης.

    Για το θέμα συνάντηση με τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων, είχε σήμερα το πρωί, ο Δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής. Συμφωνήθηκε το θέμα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και το αίτημα για την κατασκευή των φραγμάτων, έργου ζωτικής σημασίας για την Κέρκυρα, να λάβει παγκερκυραϊκό χαρακτήρα.

    Ελπίζουμε ότι δεν μας εμπαίζουν ακόμη μια φορά, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου, ο οποίος παράλληλα ανακοίνωσε ότι, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Υποδομών, Γιάννη Μαγκριώτη θα γίνει σύσκεψη, την προσεχή Δευτέρα στο Υπουργείο Υποδομών, στην οποία θα συμμετάσχει και ο ίδιος. Επίσης, ο κύριος Σπύρου ανακοίνωσε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία ο υφυπουργός επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του βουλευτή Νίκου Δένδια, ότι δηλαδή δεν έχει υποβληθεί στην Ε.Ε. γραπτό αίτημα για την κατασκευή του έργου αλλά σε προφορικές συζητήσεις που έγιναν για το θέμα, ανάμεσα στο Υπουργείο και την Ε.Ε. αναδείχθηκε η πρόθεση αλλά και η ετοιμότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει το έργο, το οποίο προσέκρουσε αφενός στην πολιτική της Ε.Ε. να μη χρηματοδοτεί φράγματα αλλά να προτείνει αφαλατώσεις για υδροδότηση και αφετέρου στο μικρό χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την εκπνοή του ΕΣΠΑ (2015).

    Από την πλευρά του ο Βουλευτής Μπάμπης Χαραλάμπους, σε χθεσινές του δηλώσεις είχε πει ότι εκτιμά πως η κυβέρνηση οδεύει στην κατάργηση του έργου των φραγμάτων σιγά - σιγά δια της «διολίσθησης» χαρακτηρίζοντας την μέχρι σήμερα τακτική ως κοροϊδία του Κερκυραϊκού λαού.

    Την έκπληξη του δήλωσε ο Αλέκος Αυλωνίτης, μέχρι σήμερα πρόεδρος του Συνδέσμου Υδάτινων πόρων, υπογραμμίζοντας ότι δημιουργείται μείζον πολιτικό πρόβλημα στην Κέρκυρα, από το γεγονός ότι διάφορα πρόσωπα λειτουργούν ως κυβερνητικοί εκπρόσωποι (κάνοντας ευθεία βολή και στην κυβερνητική βουλευτή) και δηλώνουν ότι το έργο είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει επισήμως για το τι σκοπεύει να κάνει ούτε με δελτίο τύπου. Είδηση: 63383

    [24] Σφοδρή αντιπαράθεση για το mail της χρεοκοπίας

    Τριτη, 15 03 2011 17:29

    Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει και για τις δηλώσεις του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στη ΝΕΤ FM περί κύκλων της ΝΔ που εμπλέκονται στα σενάρια χρεοκοπίας της χώρας. Για «έσχατη πολιτική αθλιότητα» κατηγόρησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ τον Μιχάλη Καχριμάκη.

    Έντονη πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησαν οι δηλώσεις του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ στη ΝΕΤ FM για το email που διακινήθηκε στο διαδίκτυο περί χρεοκοπίας της Ελλάδας.

    Ο Μιχάλης Καρχιμάκης αφού το χαρακτήρισε κατάπτυστο, τόνισε ότι το email όπως διαπιστώθηκε διακινήθηκε από αντιπολιτευτικούς κύκλους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να διακινήθηκαν ακόμα και από τη ΝΔ.

    «Και διαπιστώσαμε βέβαια και αυτό το κατάπτυστο δημοσίευμα μέσω των blogs που, από ό,τι διαβάζω και σήμερα και χθες, προέρχεται από κύκλους, δεν θέλω να το πιστέψω, από κύκλους της Νέας Δημοκρατίας, που δημιούργησαν ένα τρομακτικό πανικό Δεν θέλω πραγματικά να πιστέψω ότι προέρχεται από πολιτικούς αντιπολιτευτικούς κύκλους. Γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε με εθνική προδοσία εάν αυτό αποδειχτεί», ανέφερε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

    Ο κ. Καρχιμάκης τόνισε επίσης ότι το εν λόγω mail ότι ήταν «πολύ καλογραμμένο, από άνθρωπο που ήξερε και από πολιτική και είχε και γνώσεις οικονομίας» κάτι που όπως είπε δημιούργησε πάρα πολλές υποψίες και τόνισε με έμφαση «Η αλήθεια είναι όμως ότι από όπου και αν προήλθε, αυτός που το έκανε είναι εγκληματίας» και «εγκλημάτησε σε βάρος της χώρας».

    Οι απόψεις που εξέφρασε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσαν την αιχμηρή αντίδραση του εκπρόσωπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο Γιάννης Μιχελάκης έκανε λόγο για πολιτική αθλιότητα και συκοφαντίες και κάλεσε τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ να δώσει ονόματα στη δημοσιότητα.

    «Όλα αυτά αποτελούν έσχατη πολιτική αθλιότητα, ο κ. Καρχιμάκης θα πρέπει να ανακτήσει πρώτα από όλα τη μνήμη του και να θυμηθεί τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ρουμπινί, εκείνον δηλαδή που επίμονα εξέπεμψε μήνυμα χρεοκοπία», δήλωσε ο κ. Μιχελάκης υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών περί «Τιτανικού», αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρουμελιώτη πως «η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στην πτώχευση.»

    «Τότε», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης, «ο κ. Καρχιμάκης δεν βρήκε να πει ούτε για εγκληματία, ούτε για εσχάτη προδοσία. Ο κ. Καρχιμάκης και το κόμμα του δεν βρήκαν να πουν ούτε λέξη. Αν θέλει λοιπόν να αποδώσει χαρακτηρισμούς ο κ. Καρχιμάκης να τους αποδώσει εκεί που ανήκουν. Δεν μπορεί όμως να υβρίζει και να συκοφαντεί άλλους για όσα οι ίδιοι απεργάζονται. Και κάτι ακόμα, αν ο κ. Καρχιμάκης δεν πει ονόματα για τους δήθεν κύκλους της ΝΔ θα είναι ένας άθλιος συκοφάντης».

    Στον εκπρόσωπο της ΝΔ απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής που έκανε λόγο για άφρονες και εγκληματικές ενέργειες, ενώ κάλεσε τον κ. Μιελάκη να αναλογιστεί πόσες συκοφαντικές επιθέσεις δέχεται το κυβερνών κόμμα από τις ανακοινώσεις της ΝΔ.

    «Ο κ. Καρχιμάκης δεν μίλησε για τη ΝΔ. Ο κ. Μιχελάκης καλό θα είναι την ευαισθησία που επέδειξε χαρακτηρίζοντας συκοφάντη τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, να την επιδεικνύει και όταν οι επίσημες ανακοινώσεις της ΝΔ βρίθουν συκοφαντιών, ψευδών αναφορών και υβριστικών επιθέσεων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς δε εάν πίσω από αυτό το mail και τις αναρτήσεις βρίσκεται κόμμα της αντιπολίτευσης, ο κ. Πεταλωτής τόνισε: «Όχι φυσικά, δεν έχω πει και ούτε θα μπορούσα να πω κάτι τέτοιο», κάνοντας λόγο για «απαράδεκτο, συκοφαντικό και με εγκληματικά αποτελέσματα» mail.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 63352

    [25] Τέλη του 2012 η κυκλοφορία της δίδυμης σήραγγας 6 χλμ. στα Τέμπη

    Δευτερα, 14 03 2011 19:19

    Με ένα χρόνο καθυστέρηση, το Μάρτιο του 2013, αναμένεται να ολοκληρωθεί η παράκαμψη των Τεμπών, καθώς υπολείπεται ακόμα η απαλλοτρίωση 100 στρεμμάτων για την εγκατάσταση και των τελευταίων εργοταξίων. Νωρίτερα πάντως, περί τα τέλη του 2012, προβλέπεται ότι θα δοθεί στην κυκλοφορία η δίδυμη σήραγγα των 6 χλμ, η μεγαλύτερη των Βαλκανίων, η οποία διέρχεται μέσα από τον Κίσαβο. Στον Κίσαβο κατασκευάζεται μια ακόμα δίδυμη σήραγγα μήκους 2 χλμ. Οι οδηγοί θα περνούν μέσα από σήραγγα μήκους 3χλμ και από την πλευρά του Ολύμπου, ενώ τα τούνελ θα ενώνει η νέα γέφυρα του Πηνειού.

    Με τα έργα αυτά οι οδηγοί εκτός από την ασφάλεια, θα κερδίζουν και χρόνο, αφού θα διασχίζουν την κοιλάδα των Τεμπών και την περιοχή του Πλαταμώνα σε λιγότερο από ένα τέταρτο. "Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης εθνικής σημασίας που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, συνδέοντας με ασφάλεια και ταχύτητα την βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια με την υπόλοιπη χώρα", δήλωσε ο Δημήτρης Γκατσώνης, Γενικός Διευθυντής της παραχωρησιούχου εταιρείας "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε."

    Στην περιοχή των Τεμπών και του Πλαταμώνα, ο νέος αυτοκινητόδρομος, συμπεριλαμβανομένων και των σηράγγων, θα έχει συνολικό μήκος 25 χλμ, ενώ παράλληλα, προχωρούν και οι εργασίες ανακατασκευής του παλαιού οδικού δικτύου για εναλλακτική επιλογή των οδηγών που δε θέλουν να πληρώνουν διόδια.

    Στους σταθμούς διοδίων που λειτουργούν στο τμήμα που εκμεταλλεύεται η κοινοπραξία, από το τέρμα του Μαλιακού έως λίγο πριν την είσοδο στη Θεσσαλονίκη, εξακολουθούν να υπάρχουν σε σημαντικό βαθμό διαρροές εσόδων από οδηγούς που δεν πληρώνουν διόδια.

    Σύμφωνα με εκπροσώπους της κοινοπραξίας, το 10% των οδηγών ΙΧ και το 30 % των οδηγών φορτηγών περνά σηκώνοντας τις μπάρες. Επί του παρόντος, τα πρόστιμα που προβλέπει η νέα ρύθμιση του Υπ. Υποδομών, δεν έχουν αρχίσει να επιβάλλονται.

    H τιμή των διοδίων, όπως και η εφαρμογή του συστήματος της χιλιομετροχρέωσης, αποτελούν αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κοινοπραξίας και του Υπ. Υποδομών, όπως ήδη συμβαίνει και με τις κοινοπραξίες άλλων 4 αυτοκινητοδρόμων. Οι διαπραγματεύσεις αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του μήνα.

    Στο παλιό τμήμα των Τεμπών, πονοκέφαλος εξακολουθούν να είναι οι κατολισθήσεις από τον Κίσαβο. Τα πλέγματα που τοποθετήθηκαν πέρυσι, θα ελέγχονται πλέον κάθε εξάμηνο από την ειδική ομάδα των αλπινιστών που το κατασκεύασαν.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 63281

    [26] Στο περιφερειακό συμβούλιο το θέμα του χρυσού και η Μ.Π.Ε του Κρούμοβγκραντβ¦

    Τριτη, 15 03 2011 17:58

    Το θέμα της ενδεχόμενης επένδυσης χρυσού στη Θράκη αναμένεται θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην διάρκεια συνεδρίασης του περιφερειακού Συμβουλίου στην Κομοτηνή με την συμμετοχή των εκπροσώπων της ΤΑ, των επιμελητηρίων αλλά και φορέων της Θράκης.

    Παράλληλα θα συζητηθεί και η Μ.Π.Ε στο θέμα της εξόρυξης χρυσού στο Κρούμοβγκραντ Βουλγαρίας, το οποίο επανήλθε στην επικαιρότητα ,προκαλώντας ανησυχία στους φορείς του Έβρου και της Ροδόπης οι οποίοι αντιδρούν στα θέματα εξόρυξης χρυσού. Στην χθεσινή συνεδρίαση της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης- Έβρου κατά των Χρυσορυχείων συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα, καθώς και η Μ.Π.Ε. του Κρούμοβγκραντ Βουλγαρίας προκειμένου η επιτροπή να καταθέσει στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου τις ενστάσεις της ως προς την λειτουργία του εργοστασίου στην γειτονική χώρα.

    Συντάκτης :Όλγα Όρφανίδου

    Είδηση: 63371

    [27] Iταλία: Αντιρατσιστές αποδοκίμασαν την Μαρίν Λε Πεν

    Δευτερα, 14 03 2011 18:43

    Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη τρίωρης διάρκειας επίσκεψη της ακροδεξιάς Γαλλίδας προέδρου του Εθνικού Μετώπου (FN), Μαρίν Λε Πεν, στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, που αποτελεί χώρο υποδοχής μεταναστών. Την κ. Λε Πέν, περίμεναν μέλη αντιρατσιστικών κινήσεων που φώναξαν συνθήματα όπως «Έξω οι ρατσιστές» και με δίγλωσσα πανό (γαλλικά και ιταλικά) που έγραφαν «Αλληλεγγύη" και "Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα και για όσους δεν έχουν χαρτιά».

    Μιλώντας σε δύο μετανάστες από την Τυνησία, η Μαρίν Λε Πεν υποστήριξε ότι: «Σας συμπονώ βαθύτατα. Όμως η Ευρώπη δεν έχει τη δυνατότητα να σας υποδεχτεί, δεν έχουμε πλέον τα οικονομικά μέσα. Στόχος μου δεν είναι να κάνω προπαγάνδα. Προτιμώ να τους λέω την αλήθεια, η Ευρώπη είναι σε κατάσταση χρεοκοπίας». Η πρόταση της ακροδεξιάς πολιτικού, είναι το πολεμικό ναυτικό των χωρών να εμποδίζει την αποβίβαση των μεταναστών και να τους οδηγεί στη χώρα προέλευσής τους.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 63279

    [28] Η «Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή»

    Τριτη, 15 03 2011 17:17

    Με αφορμή το σημερινό εορτασμό της "Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή" το Europe Direct Καλαμάτας του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας σε συνεργασία με τους καθηγητές Οικιακής Οικονομίας Ν. Μεσσηνίας, με μαθητές από το 4ο Γυμνάσιο Καλαμάτας που συμμετέχουν σε πρόγραμμα Αγωγής Υγείας και με μαθητές από το 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας και από τα Γυμνάσια Μελιγαλά και Μερόπης διοργάνωσαν σήμερα ενημερωτική εκδήλωση στον πεζόδρομο της Αριστομένους (απέναντι από το Δημαρχείο).

    Οι μαθητές μοίρασαν φυλλάδια με θέμα «Αγαπώ τη Μεσσηνία, στηρίζω την τοπική οικονομία», έγινε βιντεοπροβολή παρουσιάσεων και έκθεση με τα έργα τους με τα οποία διαγωνίστηκαν και βραβεύτηκαν στον περυσινό "1ο Διαγωνισμό Έφηβου Καταναλωτή". Η εκδήλωση πλαισιωνόταν από μουσική των ίδιων των μαθητών.

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 63346

    [29] Εκδηλώσεις της ΛΗ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων

    Τριτη, 15 03 2011 17:16

    Βραδιές αφήγησης διοργανώνει η ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, στο Ιστορικό Κέντρο, από την Παρασκευή έως και την Κυριακή, στις 6:00 το απόγευμα.

    Τις αφηγήσεις θα προλογίσει την Παρασκευή η Διευθύντρια της ΛΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Ξένη Αραπογιάννη. Ειδικότερα, την Παρασκευή και την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν αφηγήσεις τριών ιστοριών από τον Ηρόδοτο «Ο Αρίων και το δελφίνι», «Η Γυναίκα του Κανδαύλη» και «Πώς ο Δαρείος έγινε βασιλιάς» για ενήλικες και εφήβους από 13 ετών και άνω, από τις αφηγήτριες Κατερίνα Γυφτάκη και Λίλλυ Τριαντάρη. Τις αφηγήσεις θα συνοδεύει μουσικά ο Νίκος Παλαιολόγος. Η διάρκεια των αφηγήσεων είναι μια ώρα. Το Σάββατο, θα πραγματοποιηθούν αφηγήσεις ιστοριών για ενήλικες και παιδιά με τίτλο «Τότε που τα ζώα μιλούσαν». Πρόκειται για τα παραμύθια «Το μαγικό άλογο του Χαν - Γκαν», «Η μουσούδα της καμήλας», «Πώς ασχήμυνε ο ιπποπόταμος», «Η σοφία του κόσμου» και «ο Ποντικός και η θυγατέρα του». Τα παραμύθια θα αφηγηθεί η «Συντροφιά των αφηγητών» που αποτελείται από τις Βέρα Αισώπου, Σύνη Αστρά, Κατερίνα Γυφτάκη, Λίλλυ Τριαντάρη και τον Γιώργο Μακρυγιάννη. Η διάρκεια των αφηγήσεων είναι μιάμιση ώρα. Η είσοδος για το κοινό ελεύθερη, αλλά είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 27210 63100 και 26410.

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 63344

    [30] Σεμινάριο για φορολογικά θέματα

    Τριτη, 15 03 2011 17:15

    Σεμινάριο με θέμα «Φορολογικές Αλλαγές 2010-11» διοργανώνει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Επαγγελματιών Λογιστών Νομού Μεσσηνίας, με σκοπό να ενημερωθούν πληρέστερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, λογιστές-φοροτεχνικοί, υπεύθυνοι οικονομικών διευθύνσεων, λογιστηρίων και επιχειρήσεων για το φορολογικό νόμο και την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

    Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011, από τις 05:00 το απόγευμα έως τις 09:00 το βράδυ στο ξενοδοχείο "Elite". Εισηγητής στο σεμινάριο θα είναι ο Γιώργος Κορομηλάς, Οικονομολόγος-Φοροτεχνικός και το κόστος συμμετοχής σ' αυτό είναι 30 β¬. Πληροφορίες & εγγραφές: Ασπασία Σπύρη, τηλ. 27210 62200.

    Σύνταξη είδησης: Γιώργος Ξιάρχος

    Είδηση: 63342

    [31] Η Αλεξ.Μπαΐρα διδάσκει στα Μαθήματα Κλασικής Παιδείας

    Τριτη, 15 03 2011 10:19

    Η Αλεξ.Μπαΐρα διδάσκει στα Μαθήματα Κλασικής Παιδείας

    Για τον Παπαδιαμάντη και το έργο του, συμμετέχοντας στο έτος Παπαδιαμάντη, για τα εκατό χρόνια από το θάνατό του, θα μιλήσει στο αυριανό και επόμενο μάθημα Κλασικής Παιδείας η διακεκριμένη φιλόλογος και παιδαγωγός, Αλεξάνδρα Μπαΐρα .Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη, 7-8 το απόγευμα, στην αίθουσα ομιλιών του Μαξιμείου Πνευματικού Κέντρου. Συντονιστής των μαθημάτων είναι ο φιλόλογος Ζήσης Μητλιάγκας. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    Είδηση: 63325

    [32] Στα 4 καλύτερα βραβεία η Σεφ Στέλλα Σπανού, με το «Καβάλας Γεύσεις»

    Τριτη, 15 03 2011 10:16

    Ένα από τα 4 καλύτερα βραβεία κέρδισε η Σεφ Στέλλα Σπανού, σε διαγωνισμό φωτογραφίας βιβλίων μαγειρικής, με το βιβλίο «Καβάλας γεύσεις».Ο διαγωνισμός έλαβε χώρα στο Παρίσι, 2 με 6 Μαρτίου και συμμετείχαν 32 χώρες από όλο τον κόσμο.

    Την πρώτη θέση κατέλαβε η Ιταλία, τη δεύτερη η Ισπανία την τρίτη η Βενεζουέλα και στην τέταρτη η Ελλάδα.Μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής η Σεφ Στέλλα Σπανού, υπογράμμισε ότι πρέπει να αναπτυχθεί ο Γαστρονομικός Τουρισμός και στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, ο οποίος μέχρι στιγμής είναι ένα τεράστιο ερωτηματικό στην περιοχή. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε κάποια στιγμή πολίτες και αρχές ότι για την περιοχή μας δεν μπορεί να γίνεται λόγος για τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη, χωρίς τη γαστρονομία και το γευστικό αποτύπωμα της. Η αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων και της πρώτης ύλης, μπορεί να επιφέρει ανάπτυξη και μάλιστα να καλύψει τεράστια κενά της οικονομικής κρίσης με αύξηση παραγωγής και δημιουργία θέσεων εργασίας και μείωση των εισαγωγών αγροτοκτηνοτροφικών και οπωροκηπευτικών από το εξωτερικό. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας. Να περάσουμε στις πράξεις και να μην μείνουμε για άλλη μια φορά στα λόγια», τόνισε καταλήγοντας η κ. Σπανού.

    Το βιβλίο «Καβάλας Γεύσεις» κυκλοφόρησε με χρηματοδότηση της Νομαρχίας Καβάλας. Περιέχει 64 συνταγές από την Καβάλα και έχει 220 φωτογραφίες.

    Συντάκτρια: Βασιλική Μαχαίρα. Είδηση: 63324

    [33] Ο καιρός στη Μεσσηνία

    Τριτη, 15 03 2011 10:10

    Νεφώσεις τοπικά αυξημένες προβλέπει η ΕΜΥ για σήμερα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες, νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις τοπικά αυξημένες προβλέπει η ΕΜΥ και για αύριο Τετάρτη Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες, νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

    Είδηση: 63320

    [34] Συναυλία με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης

    Τριτη, 15 03 2011 10:09

    Συναυλία με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών .Η συναυλία θα δοθεί στο Δημοτικό Θέατρο «ΑΣΤΕΡΙΑ», το Σάββατο 19 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ. Προσκλήσεις διατίθενται στα γραφεία του Συλλόγου (Βασ.Βασιλείου 12) καθημερινά από ώρα 4 μ.μ έως 10 μ.μ.

    Είδηση: 63318

    [35] Συνέλευση εμπόρων

    Τριτη, 15 03 2011 10:07

    Εκτακτη συνέλευση θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 17 Μαρτίου ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου με αφορμή την άσχημη κατάσταση που έχει περιέλθει η τοπική αγορά.

    Την ίδια μέρα έχουν προγραμματίσει απεργιακή κινητοποίηση οι εστιάτορες και οι ιδιοκτήτες καφετεριών με αφορμή την απαγόρευση του καπνίσματος. Είδηση: 63317


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 15 March 2011 - 18:06:52 UTC