Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-02-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρωπαϊκό ζήτημα το μεταναστευτικό
  • [02] Πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος ως το τέλος του 2011
  • [03] Με μεικτή εικόνα, λόγω της κρίσης στη Λιβύη, έκλεισε το αμερικανικό Χρηματιστήριο

    [01] Ευρωπαϊκό ζήτημα το μεταναστευτικό

    Πεμπτη, 24 02 2011 19:35

    Καμία νομιμοποίηση ή προνομιακή μεταχείριση για τους μετανάστες του κτηρίου της Υπατίας, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Την ίδια ώρα για παράβαση καθήκοντος διώκεται ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ διώξεις ασκήθηκαν και σε οκτώ μέλη οργανώσεων για τα δικαιώματα των μεταναστών. Παρά την έκκληση που απεύθυνε στους μετανάστες ο Γιάννης Ραγκούσης, η απεργία πείνας συνεχίζεται για 31η ημέρα. "Ούτε πρόκειται, ούτε μπορεί να γίνει καμία απολύτως διακριτική μεταχείριση, καμία εξαίρεση" τονίζει ο Γιάννης Ραγκούσης. Το μόνο ενδεχόμενο που αφήνει ανοιχτό ο υπουργός είναι να ενταχθούν οι μετανάστες σε καθεστώς ανοχής 6 μηνών, με δυνατότητα παράτασης, όπως προβλέπει ο πρόσφατος νόμος για το άσυλο και τη μετανάστευση. Όσον αφορά τις διώξεις για την κατάληψη της Νομικής, μετανάστες και αλληλέγγυοι χαρακτηρίζουν έωλες τις κατηγορίες για διακεκριμένες φθορές και παραβίαση οικιακής ειρήνης, υπογραμμίζοντας πως δεν έγινε καμία ζημιά στο κτίριο. Την άμεση παύση των διώξεων ζητούν ΚΚΕ και Συνασπισμός, και κατηγορούν την κυβέρνηση για ντελίριο αυταρχισμού, ενώ το ΛΑΟΣ ζητά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, χαρακτηρίζοντάς το σαχλό ως σύστημα.

    Τη δίωξη και των 300 απεργών μεταναστών που κατέλαβαν τη Νομική, ζητά ο εισαγγελέας εφετών

    Ποινικές ευθύνες και στους περίπου 300 μετανάστες, που κατέλαβαν χώρους της Νομικής Σχολής, αποδίδει στο πόρισμά του ο εισαγγελέας εφετών, Σπύρος Μουζακίτης, που διερεύνησε την υπόθεση.

    Ο εισαγγελέας προτείνει να διωχθούν οι μετανάστες για τα αδικήματα της διατάραξης οικιακής ειρήνης και πρόκλησης διακεκριμένων φθορών, αδικήματα για τα οποία ηθικούς αυτουργούς θεωρεί οκτώ μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης. Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας προτείνει την άσκηση ποινικής δίωξης και σε βάρος του πρύτανη του πανεπιστημίου, Θεοδόση Πελεγρίνη, για παράβαση καθήκοντος.

    Ραγκούσης: «Δεν υπάρχει περίπτωση εξαίρεσης για νομιμοποίηση μετανάστη»

    Έκκληση στους μετανάστες, που παραμένουν στο κτίριο Υπατία της οδού Πατησίων, να σταματήσουν την απεργία πείνας, αλλά και σε όσους τους ενθαρρύνουν, απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών, Ι. Ραγκούσης σε σημερινή του συνάντηση με δημοσιογράφους.

    Ο υπουργός υπογράμμισε πως δεν μπορεί να γίνει καμία εξαίρεση για νομιμοποιήσεις.

    «Είναι αδύνατον για την Ελλάδα, να γίνουν μαζικές νομιμοποιήσεις, γιατί αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα διατρέχαμε μεγάλο κίνδυνο ως χώρα. Για την κυβέρνηση είναι μονόδρομος η εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου, που ψηφίστηκε μάλιστα πρόσφατα από το Κοινοβούλιο», τόνισε επανειλημμένως ο κ. Ραγκούσης.

    Ωστόσο, για τους περίπου 250 μετανάστες της Υπατίας υπάρχει η δυνατότητα παρoxής μίας περιόδου ανοχής, περίπου 6 μηνών με το ενδεχόμενο παράτασής της, όπως προβλέπει μία από τις βασικές διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία ενσωματώθηκε και στο ελληνικό δίκαιο και θεωρείται «εξαιρετικά προοδευτικό μέτρο», όπως τόνισε ο υπουργός.

    Την κυβέρνηση, πάντως, φαίνεται να απασχολεί και το ενδεχόμενο νέου μεγάλου κύματος λαθρομετανάστευσης, λόγω των εξεγέρσεων σε χώρες της Βορείου Αφρικής. «Πολλά καράβια μεταναστών από τη Β. Αφρική μπορεί να έρθουν στη χώρα. Αν κάνουν και αυτοί απεργίας πείνας -τι θα γίνει; Μπορεί να το αντέξει η χώρα, τη στιγμή που υπάρχουν ήδη χιλιάδες μεταναστες;», αναρωτήθηκε.

    Το υπουργείο Εσωτερικών μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα, το οποίο αναμένεται να οξυνθεί περαιτέρω και λόγω των κλιματικών αλλαγών, που όπως υπολογίζεται, θα «εξαναγκάσουν» τη μετακίνηση 50 εκατομμυρίων ανθρώπων από τις χώρες τους στο εξωτερικό για αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής.Αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο νέου μεγάλου κύματος μετανάστευσης από τη Βόρεια Αφρική, οι μεσογειακές χώρες της Ευρώπης αποφάσισαν να συντονίσουν επίσημα τη δράση τους. Οι έξι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας τάξης που συνεδρίασαν την Τετάρτη στη Ρώμη ζητούν τη δημιουργία ταμείου Αλληλεγγύης για τις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου που δέχονται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές πιέσεις.

    Σε έκτακτη σύσκεψη στη Ρώμη με θέμα τις εξελίξεις στη Β.Αφρική συμμετείχε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής. Όπως σημείωσε ο υπουργός, «παρά την οικονομική επιβάρυνση που υφιστάμεθα και τους κινδύνους στους οποίους εκτιθέμεθα βοηθούμε με κάθε τρόπο και μέσο τόσο τους υπηκόους τρίτων χωρών, αλλά και Κρατών Μελών, οι οποίοι επιθυμούν να αποσυρθούν από τις επικίνδυνες περιοχές».

    «Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένο αίτημα από την Κινεζική κυβέρνηση και παρέχει διευκολύνσεις στην μεταφορά εξαιρετικά μεγάλου αριθμού Κινέζων υπηκόων, αλλά και υπηκόων άλλων Κρατών, οι οποίοι ευρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Λιβύη», πρόσθεσε ο υπουργός.

    Στη συνεδρίαση όπου συμμετείχαν οι πέντε ομόλογοί του από την Κύπρο, τη Μάλτα, τη Γαλλία και την Ισπανία, την οποία συγκάλεσε ο Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών κ. Roberto Maroni αποφασίστηκε να συντονίζουν στο εξής τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες τους ώστε να διαχειρισθούν την κρίση στις γειτονικές αφρικανικές χώρες.

    Ο Έλληνας υπουργός σε δηλώσεις του τόνισε ότι η Ευρώπη θα προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και οικονομική ενίσχυση, όπου απαιτείται πλην όμως δεν θα ανεχθεί να διέρχονται ανεξέλεγκτα από τα εξωτερικά της σύνορα και να παραμένουν στο έδαφός της παράνομοι μετανάστες.

    «Προκαλεί ανησυχίες η συνεχής διεύρυνση και η παράταση της κρίσεως καθώς οι επιπτώσεις της και η αύξηση των παράνομων μεταναστευτικών ροών είναι δυνατό να πλήξουν και τουριστικές μας περιοχές γεγονός το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά την προσπάθειά μας για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας», δήλωσε ο Χρήστος Παπουτσής.

    Είδηση: 60786

    [02] Πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος ως το τέλος του 2011

    Πεμπτη, 24 02 2011 20:05

    Πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος ως το τέλος του 2011, με εξαίρεση τα οικιακά τιμολόγια προβλέπει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τρίτη αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του μνημονίου. Αυτό σημαίνει, εφόσον το μέτρο εφαρμοστεί όπως παρουσιάζεται στην έκθεση της Κομισιόν, ότι τα τιμολόγια για όλες τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους ΟΤΑ, κλπ. θα διαμορφώνονται ελεύθερα, με τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης και του ανταγωνισμού μεταξύ της ΔΕΗ και των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Τα τιμολόγια για τις μεγάλες επιχειρήσεις, που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης, έχουν ήδη απελευθερωθεί.

    Συγκεκριμένα, στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται σχετικά με τα τιμολόγια του ηλεκτρικού, ότι το σύστημα των ρυθμιζόμενων τιμολογίων αναμένεται να μετασχηματισθεί σταδιακά ώστε να αντανακλά τις τιμές χονδρικής, με εξαίρεση τοις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών για τις οποίες η κυβέρνηση θέσπισε πρόσφατα το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Ως επόμενο βήμα, προβλέπεται η κατάργηση των ρυθμιζόμενων τιμολογίων για τους μη οικιακούς καταναλωτές ως το τέλος του 2011.

    Η έκθεση της Κομισιόν δεν επανέρχεται στο θέμα της πώλησης του 40 % των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που είχε προταθεί πέρυσι και είχε απορριφθεί από την κυβέρνηση. Σε αντιστάθμισμα αυτής της πρότασης και στο πλαίσιο της πρόσβασης τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ η κυβέρνηση πρότεινε ανταλλαγή ενέργειας παραγόμενης από λιγνιτικούς σταθμούς της ΔΕΗ με αντάλλαγμα προς τη ΔΕΗ τη διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας ίσης αξίας σε άλλο Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ("swaps"). Η πρόταση αυτή είναι υπό αξιολόγηση και, σύμφωνα με την ΕΕ, τα μέτρα αυτά μπορούν να αρχίσουν να εφαρμόζονται από τα τέλη Μαρτίου.

    Η Κομισιόν διατηρεί επιφυλάξεις για την πρόταση να ανατεθεί σε επιτροπή υπό τον ανεξάρτητο διαχειριστή μεταφοράς και η διαχείριση των υδροηλεκτρικών ενώ επισημαίνει και καθυστερήσεις στο διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής της ΔΕΗ.

    Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο "μνημόνιο", ως το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου για άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής και ακόμη:

    Να παρουσιαστεί σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα (νησιά).

    Να ξεκινήσει η ανάθεση της διαχείριση των υδροηλεκτρικών σε ανεξάρτητο φορέα.

    Να ξεκινήσει η εφαρμογή του μηχανισμού προκειμένου ως τον Ιούνιο του 2013 οι λιανικές τιμές να αντανακλούν τις τιμές χονδρικής, εκτός από τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών.

    Να θεσπιστεί ο διαχωρισμός του δικτύου μεταφοράς.

    Να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 60787

    [03] Με μεικτή εικόνα, λόγω της κρίσης στη Λιβύη, έκλεισε το αμερικανικό Χρηματιστήριο

    Πεμπτη, 24 02 2011 23:44

    Με μεικτή εικόνα έκλεισε την Πέμπτη η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αλλά με καλλίτερα αποτελέσματα από τις δύο προηγούμενες πτωτικές ημέρες, καθώς οι επενδυτές δεν φαίνεται να έχουν ξεπεράσει τη νευρικότητα απέναντι στην αβεβαιότητα που γεννά η κρίση στη Μέση Ανατολή.

    Ο γενικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 37,28 μονάδων, που μεταφράζεται σε πτώση 0,31% και έκλεισε στις 12.068,50 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq με κέρδη 14,91 μονάδων σημείωσε άνοδο 0,55 % και έκλεισε στις 2.737,90 μονάδες.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ,REUTERS Είδηση: 60788


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 24 February 2011 - 21:56:25 UTC