Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-02-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας με σκληρά μέτρα
  • [02] Εντείνονται οι πίεσεις προς Μουμπάρακ - Στο Κάιρο ο Παπανδρέου
  • [03] Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στην Υγεία
  • [04] Νέες στάσεις εργασίας στα ΜΜΜ
  • [05] Ανατροπές φέρνει το ενιαίο μισθολόγιο
  • [06] «Γυαλιά καρφιά» το Θέατρο Τέχνης από χούλιγκαν
  • [07] Πυρκαγιά στο Ρώσικο Μοναστήρι του Αγίου Όρους
  • [08] Παραιτήσεις σε ένδειξη καλής θέλησης
  • [09] Στρατηγικό εταίρο αναζητά η ΔΕΗ για το φωτοβολταϊκό πάρκο Κοζάνης-Πτολεμαϊδας
  • [10] Τμήμα Μεταγωγών και στο Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας
  • [11] Σε Κοζάνη και Καστοριά ο Κ. Τζαβάρας
  • [12] Περιφέρεια και ΤΕΕ στηρίζουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
  • [13] Στην Καστοριά η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ
  • [14] Μέτρα στα σχολεία της Καστοριάς για τον ιό της νέας γρίπης
  • [15] Παρέμβαση Κασαπίδη για τα σχέδια Βελτίωσης
  • [16] Περιοδεία Κασαπίδη στα Γρεβενά

    [01] Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας με σκληρά μέτρα

    Σαββατο, 05 02 2011 12:12

    Κοινή πρόταση για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της συνόδου η Γερμανία και η Γαλλία. Περιλαμβάνει προτάσεις για τον περιορισμό των αυξήσεων των μισθών, για τον εναρμονισμό των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής και τη θέσπιση ορίου για τον περιορισμό του μεγέθους του ελλείμματος που μπορεί να διαχειρισθεί κάθε χώρα της ευρωζώνης. Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη σύνοδο του Μαρτίου.

    Σάρκα και οστά παίρνει το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που θα αφορά όλες τις χώρες του ευρώ με την Άγκελα Μέρκελ και το Νικολά Σαρκοζι να ρυθμίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού ξεκαθαρίζοντας ότι θα υπερασπισθούν τη σταθερότητα του ευρώ.

    Αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο του Μαρτίου έχει κλειδώσει:

    η αύξηση των πόρων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), αλλά με σκληρό αντάλλαγμα

    όρια στο δημόσιο χρέος καθορισμένα στα εθνικά συντάγματα

    αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

    τέλος στις μισθολογικές αυξήσεις βάσει πληθωρισμού

    και θέσπιση ελάχιστου εταιρικού φόρου

    Τα επόμενα 4 βήματα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου προβλέπουν:

    Εφαρμογή των προγραμμάτων σε Ελλάδα και Ιρλανδία

    Μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης με αξιολόγηση από ΕΚΤ και Ευρωπαική Επιτροπή

    Προτάσεις από το επόμενο Eurogroup για ενίσχυση του EFSF

    Ολοκλήρωση τρόπου λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

    Σε όλο αυτό το πακέτο προστίθενται και εξαντλητικά στρες τεστ για τις τράπεζες με έλεγχο στις ενισχύσεις που λαμβάνουν από τα κράτη.

    Σε κοινή δήλωσή τους προς τον Τύπο Άγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί ζήτησαν «σύγκλιση, συνεργασία και στενότερο οικονομικό συντονισμό».

    «Θα πρέπει να καταλήξουμε σε ένα σύμφωνο ανταγωνιστικότητας που θα διέπει όλες τις χώρες του ευρώ», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, διευκρινίζοντας ότι σε αυτό θα μπορούν να συμμετάσχουν και χώρες εκτός ευρωζώνης, αν το επιθυμούν. «Δεν πρόκειται για λόγια, αλλά για δράσεις», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

    Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι η Γαλλία και η Γερμανία προχωράνε «χέρι χέρι» για να στηρίξουν το ευρώ, το οποίο θεωρούν ως το «μείζον στοιχείο της ευρωπαϊκής οικοδόμησης».

    Το Σύμφωνο πάντως παραμένει αμφιλεγόμενο σε ορισμένες πρωτεύουσες.

    Το Βέλγιο το έχει ήδη απορρίψει, καθώς η εφαρμογή του θα σήμαινε για τη χώρα την αποσύνδεση των μισθών από τις τιμές, ενώ το Σάββατο ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέρριψε ε['ισης την ιδέα της κατάργησης της σύνδεσης των μισθών με τις τιμαριθμικές αυξήσεις.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 59049

    [02] Εντείνονται οι πίεσεις προς Μουμπάρακ - Στο Κάιρο ο Παπανδρέου

    Σαββατο, 05 02 2011 13:44

    Συνεχίζονται στην Αίγυπτο, για δωδεκάτη μέρα οι διαδηλώσεις του αντικυβερνητικού στρατοπέδου που ζητούν την παραίτηση του προέδρου. Ο Χόσνι Μουμπάρακ, από την πλευρά του, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υποκύπτει στις έντονες πιέσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό και σήμερα συναντήθηκε με υπουργούς της κυβέρνησής του οι αρμοδιότητες των οποίων συνδέονται άμεσα με την οικονομία. Παράλληλα ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν θα έχει συνάντηση με εξέχουσες προσωπικότητες της χώρας για να εξετάσουν μία από τις προτεινόμενες λύσεις. Την Κυριακή μεταβαίνει στο Κάιρο ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια παρέμβασης για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης.

    Εντείνονται οι πιέσεις προς τον Αιγύπτιο πρόεδρο για άμεση αποχώρησή του. Ο ίδιος πάντως εμμένει στη θέση του να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και σήμερα συναντήθηκε με τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης, αρμόδιους για την οικονομία.

    Ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν από την πλευρά του θα έχει σήμερα συνάντηση με εξέχουσες προσωπικότητες της χώρας για να εξετάσουν μια από τις προτεινόμενες λύσεις, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος ο Σουλεϊμάν θα αναλάβει προσωρινά την προεδρία.

    Ο Σουλεϊμάν θα εξετάσει σήμερα άρθρο του συντάγματος για την μετάβαση της εξουσίας από τον Μουμπάρακ στον αντιπρόεδρο, διευκρίνισε ο Ντιάα Ρασουάν, ένας από τους εξέχοντες Αιγύπτιους.

    Το αποκαλούμενο «Συμβούλιο των Σοφών» έχει προτείνει να αναλάβει ο Μουμπάρακ έναν συμβολικό ρόλο. Η πρόταση αυτή είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή από τους διαδηλωτές και ο αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του ζήτησε "μια ουσιαστική αλλαγή".

    Όμως με τους διαδηλωτές να ζητούν την άμεση απομάκρυνση του Μουμπάρακ, αλλά και των συμμάχων του, είναι ασαφές αν αυτή η πρόταση αρκεί για να τερματιστεί η κρίση.

    Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ύστερα και από τις μαζικές κινητοποιήσεις, της Παρασκευής δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

    Στην πλατεία Ταχρίρ οι διαδηλωτές παραμένουν και δεν δείχνουν έτοιμοι να υποχωρήσουν. «Ο Μουμπάρακ πρέπει να φύγει» φώναζαν στα μεγάφωνα λίγο μετά τα μεσάνυχτα και αφού είχαν ακουστεί ήχοι βαρέων όπλων. Σύμφωνα με τους διαδηλωτές ήταν οι στρατιώτες που πυροβόλησαν για να κρατήσουν μακριά από την πλατεία τους υποστηρικτές του αιγύπτιου προέδρου.

    Ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα κάλεσε για ακόμα μια φορά τον Αιγύπτιο πρόεδρο να αποσυρθεί το ταχύτερο δυνατό ενώ δηλώνει έτοιμος να συζητήσει με τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων τη διοργάνωση «μιας αναίμακτης μετάβασης», της εξουσίας.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πίεση στον Αιγύπτιο πρόεδρο να αρχίσει την διαδικασία μετάβασης της εξουσίας, ανοίγοντας τον δρόμο προς την δημοκρατία.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η μεταβίβαση της εξουσίας στην Αίγυπτο πρέπει να ξεκινήσει τώρα αλλά οι λεπτομέρειες της διαδικασίας πρέπει να καθοριστούν από τον λαό.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του Χόσνι Μουμπάρακ να ακούσει τους διαδηλωτές που ζητούν την απομάκρυνσή του και να πάρει τη σωστή απόφαση και χαρακτήρισε "απαράδεκτες" τις επιθέσεις κατά των διαδηλωτών.

    Η Μέση Ανατολή βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «απόλυτη θύελλα» αναταραχών και οι ηγέτες της περιοχής πρέπει να θεσπίσουν γρήγορα πραγματικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις ειδάλλως θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο μεγαλύτερης έλλειψης σταθερότητας, δήλωσε από την πλευρά της η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

    Την πρόθεσή του να μεταβεί αύριο στην Αίγυπτο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, τόσο με τον Πρόεδρο Μουμπάρακ όσο και με τον Ελ Μπαραντέι και άλλες προσωπικότητες της χώρας, ενώ παράλληλα ήρθε σε τηλεφωνική επαφή και με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Κλίντον και Λαβρόφ.

    Ο κ. Παπανδρέου δεν απέκρυψε ότι η κατάσταση στην Αίγυπτο είναι εξαιρετικά ρευστή και η πολιτική λύση είναι προς αναζήτηση και τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι να σταματήσουν άμεσα οι πράξεις βίας και να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν η μεταβατική περίοδος.

    Η Αγγελα Μέρκελ από την πλευρά της μιλώντας σε διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο τόνισε πως η πολιτική αλλαγή στην Αίγυπτο πρέπει να είναι ειρηνική και μεθοδική, ενώ αναφερόμενη στις μαζικές διαδηλώσεις η γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε πως ο υπόλοιπος κόσμος θα αδιαφορήσει «αν δεν ταχθούμε στο πλευρό αυτών των ανθρώπων».

    Υπέρ μίας ταχείας μετάβασης της εξουσίας στην Αίγυπτο τάχθηκε από το Μόναχο και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

    Το Σάββατο υπέκυψε στα τραύματά του ένας Αιγύπτιος δημοσιογράφος, που είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι, σε επεισόδια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα ανακοίνωσε πως ο διευθυντής του γραφείου του στο Κάιρο και ένας από τους δημοσιογράφους του συνελήφθησαν.

    Οι αιγυπτιακές αρχές απαγόρευσαν στις 30 Ιανουαρίου την λειτουργία στη χώρα του δικτύου που καλύπτει εκτενώς τις διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μουμπάρακ.

    Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Αίγυπτο από την έναρξη της κρίσης.

    Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου Σαμίρ Ραντουάν την Παρασκευή σε συνέντευξή του στο CNN ζήτησε συγγνώμη από όλους τους δημοσιογράφους και όλους τους ξένους και Αιγύπτιους που έπεσαν θύματα κακομεταχείρισης.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 59051

    [03] Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στην Υγεία

    Σαββατο, 05 02 2011 15:21

    Συνεχίζεται η αναστάτωση στο χώρο της Υγείας, καθώς γιατροί και φαρμακοποιοί εμμένουν στις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Από τη Δευτέρα οι χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από 17.000 γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με το ασφαλιστικό ταμείο του Δημοσίου και τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών.

    Πολλαπλά σημεία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του ΙΚΑ δημιουργούνται από την Δευτέρα καθώς περίπου 17 χιλιάδες ιδιώτες γιατροί που έχουν συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να εξυπηρετούν και τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ .

    Οι ασθενείς με τα ατομικά τους συνταγολόγια τα οποία θα προμηθεύονται σταδιακά από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ θα επιλέγουν τους ιδιώτες γιατρούς χωρίς να πληρώνουν .

    Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι μέχρι την Πέμπτη είχαν ακυρωθεί περίπου 300.000 ραντεβού ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, όπως δήλωσε μιλώντας στην ΝΕΤ ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης. Το μέτρο θα ισχύσει έως την 1η Ιουνίου

    Οι αλλαγές που δημιουργεί η σύσταση του ενιαίου οργανισμού παροχών υγείας έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στον ιατρικό κόσμο.

    Νέες επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες ξεκινούν από τη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή οι γιατροί του ΙΚΑ, ενώ μέχρι την επόμενη Πέμπτη απεργούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά.

    Τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή έχουν τιναχτεί στον αέρα, ανέφερε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών Δημήτρης Βαρνάβας, και κάλεσε τους πολίτες που αντιμετωπίζουν επείγουσα ανάγκη συνταγογράφησης, να συναντούν τους γιατρούς στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας που έχουν καταλάβει.

    Κλειστά και τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα, ενώ στην Αττική θα είναι κλειστά και την Τρίτη. Μέχρι την Πέμπτη κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία στον Πειραιά.

    Οι γιατροί του ΙΚΑ , του ΕΣΥ και οι φαρμακοποιοί έχουν αποφασίσει να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου.

    "Το αίτημα για απόσυρση του πολυνομοσχεδίου για την υγεία δεν είναι υπόθεση μόνο των γιατρών που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια και στις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων να στηρίξουν και να διευρύνουν τους αγώνες για μια πραγματικά δημόσια υγεία, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες για όλο το λαό και για ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης που εμπορευματοποιεί ολοκληρωτικά τα κοινωνικά αγαθά και διαλύει το κοινωνικό κράτος", σχολίασε ο Συνασπισμός.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 59053

    [04] Νέες στάσεις εργασίας στα ΜΜΜ

    Σαββατο, 05 02 2011 15:45

    Νέα ταλαιπωρία περιμένει το επιβατικό κοινό από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Λίγο πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου, τα σωματεία των εργαζομένων προγραμματίζουν γενικές συνελεύσεις, για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, με αποτέλεσμα Δευτέρα και Τρίτη να ακινητοποιηθούν για λίγες ώρες λεωφορεία και Μετρό.

    Χωρίς λεωφορεία θα μείνει η Αθήνα τη Δευτέρα 11 με 4, ενώ την Τρίτη δεν θα κινηθεί το Μετρό 12 με 4.

    Κατά τη διάρκεια των στάσεων θα πραγματοποιηθούν οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους. Οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με τη μορφή στάσεων εργασίας και όχι 24ωρων απεργιών.

    Το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες θα εισαχτεί στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση την μεθεπόμενη εβδομάδα.

    Εν τω μεταξύ, νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση τόσο των λαθραίων επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όσο και στην άρνηση πληρωμής διοδίων, που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις ετοιμάζει το Υπουργείο Υποδομών, ενσωματώνοντας τη σχετική διάταξη στο σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 59054

    [05] Ανατροπές φέρνει το ενιαίο μισθολόγιο

    Σαββατο, 05 02 2011 14:43

    Περίπου 30.000 υψηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι θα υποστούν εως και 40% μείωση των αποδοχών τους, με το νέο ενιαίο μισθολόγιο, που καθιερώνεται στο δημόσιο. Κερδισμένοι φαίνεται πως θα είναι οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι, με αυξήσεις που ενδεχομένως θα φτάσουν και το 15 %. Επιφυλάξεις εκφράζει η ΑΔΕΔΥ, κάνοντας λόγο για μισθολόγιο λιτότητας, ενώ η κυβέρνηση δηλώνει ότι με το νέο μισθολόγιο δεν θα υπάρξει μείωση του μισθολογικού κόστους για το 2011.

    Ανατροπή της αναλογίας μισθού επιδομάτων που σήμερα είναι 60 προς 40% και νέες περικοπές φέρνει το νέο μισθολόγιο για τους εργαζόμενους στο δημόσιο.

    Τα 40 γενικά επιδόματα που ισχύουν σήμερα στο δημόσιο θα ενσωματωθούν σε ένα, το οποίο θα ξεκινά από τα 140 ευρώ για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης και θα αυξάνεται ανάλογα με το κλιμάκιο.

    Από τα επιδόματα θα διατηρηθούν: το οικογενειακό, το επίδομα θέσης, το κίνητρο απόδοσης, το οποίο θα μετατραπεί σε πριμ παραγωγικότητας και θα καταβάλλεται μετά από αξιολόγηση, καθώς και το επίδομα συνθηκών εργασίας.

    Η κυβέρνηση, στη συνάντηση που είχε με την ΑΔΕΔΥ, αποσαφήνισε ότι δεν θα υπάρξει μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους το οποίο υπολογίζεται σε 16 δισ για το 2011.

    Στόχος του νέου μισθολογίου θα είναι η εξάλειψη των μισθολογικών ανισοτήτων μεταξύ υπαλλήλων που έχουν τα ίδια προσόντα, με συμπίεση των αποδοχών των υψηλά αμειβόμενων.

    Με βάση το σενάριο αυτό οι αμοιβές των νεοεισερχόμενων στο δημόσιο που έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, θα διαμορφωθούν περίπου στα 1640 ευρώ μαζί με τα επιδόματα.

    Σήμερα υψηλά επιδόματα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ λαμβάνουν μόνον 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ το 80% των υπαλλήλων αμείβεται με μισθούς που κυμαίνονται από 1000 έως 1500 ευρώ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 59052

    [06] «Γυαλιά καρφιά» το Θέατρο Τέχνης από χούλιγκαν

    Σαββατο, 05 02 2011 12:39

    Χούλιγκαν εισέβαλλαν βράδυ της Παρασκευής στο ιστορικό Θέατρο Τέχνης, στην οδό Φρυνίχου, ματαιώνοντας βίαια την πρεμιέρα της παράστασης «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ». Αφού έσπασαν την πόρτα, οι κουκουλοφόροι έφτασαν μέχρι τη σκηνή, σπάζοντας και καίγοντας ότι έβρισκαν μπροστά τους, ενώ τραυμάτισαν έναν υπάλληλο του θεάτρου και έναν θεατή. Έρευνες για τον εντοπισμό τους πραγματοποιεί η Αστυνομία.

    Η βία, μετά τα γήπεδα, χτύπησε και στο θέατρο, για παράσταση σχετική με το ποδόσφαιρο. Την Παρασκευή το βραδύ και 40 λεπτά πριν από την πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης με τον τίτλο "Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ", το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, στην οδό Φρυνίχου στην Πλάκα, δέχτηκε επίθεση από περίπου 25 αγνώστους.

    Οι χούλιγκαν ο με μολότοφ, καπνογόνα, σιδερολοστούς και άλλα όργανα έκαψαν και κατέστρεψαν σε μεγάλο ποσοστό την θεατρική σκηνή, παρουσία μάλιστα των θεατών που περίμεναν την έναρξη της παράστασης. Για αρκετή ώρα επικράτησε χάος, η αστυνομία δεν πρόλαβε να φθάσει έγκαιρα κι έτσι οι άγνωστοι ανενόχλητοι προπηλάκισαν το κοινό.

    «Επικράτησαν άγριες καταστάσεις. Έσπασαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους» δήλωσε ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης, από τους βασικούς συντελεστές της παράστασης και συγγραφέας του έργου, στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο έχει και ο Καβαλιώτης καλλιτέχνης, τραγουδοποιός και ηθοποιός Αργύρης Μπακιρτζής.

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον διευθυντή του Θεάτρου Τέχνης Διαγόρα Χρονόπουλο είχε νωρίς το πρωί ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, λίγες ώρες μετά το πρωτοφανές επεισόδιο βίας.

    Ο κ. Γερουλάνος δεσμεύτηκε να καλυφθεί όλο το ποσό των ζημιών που υπέστη το θέατρο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, που χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη την βία στον πολιτισμό λέγοντας ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα περάσουν. Από το περιβάλλον του κ. Γερουλάνου, υπάρχουν πληροφορίες ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, από την πλευρά της Πολιτείας, για να απομονωθούν φαινόμενα βίας στο χώρο του πολιτισμού. «Το θέατρο δεν είναι γήπεδο», φέρεται να είπε ο υπουργός Πολιτισμού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γερουλάνος θα παρακολουθήσει την παράσταση του αμέσως μετά την επιστροφή του από το ταξίδι του στο Ισραήλ .Την αποψινή παράσταση (21:00μμ) θα παρακολουθήσει ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής.

    Τον αποτροπιασμό της «για τα φαινόμενα βίας που παίρνουν χαρακτήρα επιδημίας και περιλαμβάνουν όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνία με τελευταίο κρούσμα την επίθεση από χούλιγκανς ποδοσφαιρικής ομάδας στο θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», εξέφρασε η Δημοκρατική Αριστερά.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 59050

    [07] Πυρκαγιά στο Ρώσικο Μοναστήρι του Αγίου Όρους

    Σαββατο, 05 02 2011 17:41

    Πυρκαγιά στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονος, στο Άγιο Όρος, σε πτέρυγα με κελιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου χωρίς, ωστόσο να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Επί τόπου βρίσκονται 12 πυροσβέστες οι οποίοι προσπαθούν να την περιορίσουν ώστε να μην επεκταθεί και στους άλλους χώρους της μονής, η οποία είναι γνωστότερη ως το «Ρώσικο Μοναστήρι».

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Είδηση: 59055

    [08] Παραιτήσεις σε ένδειξη καλής θέλησης

    Σαββατο, 05 02 2011 18:45

    Την είδηση ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ, παραιτήθηκε από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, σε ένδειξη καλής θέλησης προς τους διαδηλωτές που ζητούν την παραίτησή του και από τον προεδρικό θώκο, μετέδωσε η αιγυπτιακή τηλεόραση. Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι την παραίτηση της υπέβαλε όλη η ηγεσία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, μεταξύ των μελών της και ο Γκαμάλ Μουμπάρακ, γιος του Αιγύπτιου Προέδρου. Το πρωί, πάντως ο Πρόεδρος Μουμπάρακ είχε συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και υπουργούς της κυβέρνησης του με αντικείμενο θέματα της οικονομίας, η οποία έχει δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα τις τελευταίες μέρες.

    Πυρετός συναντήσεων την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις

    Για την κατάσταση της οικονομίας, συζήτησε με υπουργούς της κυβέρνησης του, το πρωί του Σαββάτου, ο Χόσνι Μουμπάρακ, την ώρα που εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις για την άμεση απομάκρυνση του από τον προεδρικό θώκο.

    Πολύ σοβαρή χαρακτήρισε την κατάσταση της οικονομίας ο υπουργός Οικονομικών, καθώς σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές το κόστος των ταραχών υπολογίζεται καθημερινά σε 310 εκατομμύρια δολάρια.

    Από την πλευρά της, η υπουργός Εμπορίου, σημείωσε ότι λόγω των επεισοδίων αλλά και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οι εξαγωγές της χώρας μειώθηκαν κατά 6% τον Ιανουάριο.

    Πάντως, όπως έγινε γνωστό, οι τράπεζες, πρόκειται να ξανανοίξουν την Κυριακή στις δέκα το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) ωστόσο κάτι ανάλογο δεν θα ισχύσει και για το Χρηματιστήριο, το οποίο δεν προβλέπεται να ανοίξει τη Δευτέρα.

    Σε πολιτικό επίπεδο, μετά την παραίτηση της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος, νέος γραμματέας ορίστηκε ο Χόσαμ Μπαντράουι, ο οποίος ανήκει στη φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος.

    Εκρήξεις σε αγωγό φυσικού αερίου και σε εκκλησία

    Νωρίτερα το Σάββατο, άγνωστοι ανατίναξαν αγωγό φυσικού αερίου στο βόρειο Σινά, που τροφοδοτεί το Ισραήλ και την Ιορδανία. Η ενέργεια αποδόθηκε σε τρομοκρατική ενέργεια.

    Έκρηξη σημειώθηκε και σε εκκλησία στη Ράφα κοντά στη μεθόριο της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας.

    Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν οπλισμένους άνδρες γύρω από την εκκλησία, δεν έχει όμως καταστεί σαφές αν έχουν κάποια εμπλοκή με την τρομοκρατική ενέργεια.

    Πρωτοβουλία Πρωθυπουργού για την επίλυση της κρίσης

    Στο μεταξύ, πρωτοβουλία, για την επίλυση της κρίσης στην Αίγυπτο, αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός.

    Όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπανδρέου, θα μεταβεί πιθανόν την Κυριακή, στο Κάιρο προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μουμπάρακ και ηγέτες της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι Ελλάδα και η Ευρώπη στηρίζουν την έναρξη της μεταβατικής περιόδου το ταχύτερο δυνατόν και τον άμεσο τερματισμό της βίας.

    Πηγή: NET 105,8 - ΑΠΕ - ΜΠΕ - BBC Σχετικές ειδήσεις: Εντείνονται οι πίεσεις προς Μουμπάρακ - Στο Κάιρο ο Παπανδρέου

    Είδηση: 59056

    [09] Στρατηγικό εταίρο αναζητά η ΔΕΗ για το φωτοβολταϊκό πάρκο Κοζάνης-Πτολεμαϊδας

    Σαββατο, 05 02 2011 12:16

    Πρόσκληση σε μεγάλους ενεργειακούς ομίλους να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι τις 31 Μαρτίου 2011 για συμμετοχή στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου των 200 μεγαβάτ στο λεκανοπέδιο Κοζάνης-Πτολεμαϊδας, απευθύνει με χθεσινή προκήρυξή της η ΔΕΗ.

    Το έργο, που είναι προϋπολογισμού 600 εκατομμυρίων ευρώ προβλέπει εκτός από την κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου και τη δημιουργία μονάδας κατασκευής φωτοβολταϊκών συστημάτων. Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και πιο συγκεκριμένα στην ανάπτυξη και λειτουργία φωτοβολταϊκών μονάδων, να διαθέτουν καθαρά ίδια κεφάλαια πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ, κερδοφόρες χρήσεις τα προηγούμενα τρία χρόνια, καθώς και εμπειρία στη χρηματοδότηση έργων προϋπολογισμού άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ. ΕΡΑ Κοζάνης: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης Είδηση: 59048

    [10] Τμήμα Μεταγωγών και στο Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας

    Σαββατο, 05 02 2011 12:14

    Την ίδρυση Τμημάτων Μεταγωγών Δικαστηρίων στην Κοζάνη, Κομοτηνή, Λαμία, Καλαμάτα και το Ηράκλειο της Κρήτης, προκειμένου αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι ανάγκες στις περιοχές αυτές ανακοινώσε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.

    Ο κ. Παπουτσής αναφέρθηκε επίσης και στα μέτρα βελτίωσης των συνθηκών εργασίας των αστυνομικών τονίζοντας ότι το Υπουργείο, μεταξύ άλλων, προωθεί την ίδρυση Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την αναδιάρθρωση μεταξύ των άλλων και των Διευθύνσεων Αλλοδαπών με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργίας τους.

    ΕΡΑ Κοζάνης: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης Είδηση: 59047

    [11] Σε Κοζάνη και Καστοριά ο Κ. Τζαβάρας

    Σαββατο, 05 02 2011 11:56

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, θα παρευρεθεί σε 2 εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι Νομαρχιακές Επιτροπές Κοζάνης και Καστοριάς της ΝΔ.

    Συγκεκριμένα σήμερα Σάββατο στις 8:30 το βράδυ στο κέντρο ΓΕΦΥΡΑ η ΝΟΔΕ Κοζάνης θα κόψει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα της και αύριο Κυριακή η ΝΟΔΕ Καστοριάς στις 12 το μεσημέρι στο Ξενοδοχείο «Έσπερος». Είδηση: 59046

    [12] Περιφέρεια και ΤΕΕ στηρίζουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

    Σαββατο, 05 02 2011 11:43

    Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του κτιριολογικού προγράμματος της Πανεπιστημιούπολης στην Κοζάνη και η συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε επίπεδο υπηρεσιών, η αντιμετώπιση των στεγαστικών προβλημάτων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Φλώρινα και η ταχεία επίλυση του θέματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνάντηση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννη Μανωλόπουλου με τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Δακή.

    Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Μαυροματίδης, ο οποίος σε συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον κ. Μανωλόπουλο διατύπωσε την πρόθεση στήριξης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας από το ΤΕΕ. Μάλιστα ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννης Μανωλόπουλος συνάντησε στην Αθήνα τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, Χρήστο Σπίρτζη, παρουσία του κ. Μαυροματίδη, όπου και του επιδόθηκε υπόμνημα σχετικά με τα θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

    ΕΡΑ Κοζάνης: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης Είδηση: 59045

    [13] Στην Καστοριά η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ

    Σαββατο, 05 02 2011 11:39

    Τη δημιουργία ενός θεραπευτικού προγράμματος χορήγησης υποκατάστατων στο Νοσοκομείο Καστοριάς διερευνούν ο ΟΚΑΝΑ και η διοίκηση του Νοσοκομείου.

    Η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, η οποία επισκέφθηκε χθες Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου το Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών «Διέξοδος» στην Καστοριά, είχε συνάντηση για το θέμα αυτό με τον Διοικητή του νοσοκομείου. Ο σκοπός της επίσκεψης της στο Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών έγινε, όπως επεσήμανε η ίδια, για να συγχαρεί τα στελέχη του για την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και να τα ενημερώσει για τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν λόγω του Καλλικράτη. Ο Πρόεδρος του Κέντρου Λάζαρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι από την συζήτηση προέκυψε πως η πρόθεση της κεντρικής διοίκησης είναι να στηρίξει οικονομικά τα κέντρα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η εγγύηση ότι τα κέντρα θα υπάρχουν δίνει στα στελέχη τη δυνατότητα με την σύμπραξη της διοίκησης τους να συνεχίσουν το πολύ καλό έργο τους πανελλαδικά.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Θεοδότα Τσιόπρα Είδηση: 59044

    [14] Μέτρα στα σχολεία της Καστοριάς για τον ιό της νέας γρίπης

    Σαββατο, 05 02 2011 11:36

    Με το απαραίτητο υλικό, αντισηπτικά και γάντια μιας χρήσεως θα εφοδιαστούν το πρωί της Δευτέρας όλα τα σχολικά συγκροτήματα της Καστοριάς, ενώ θα γίνει ενημέρωση μαθητών και γονιών για τον ιό της νέας γρίπης.

    Αυτό αποφασίστηκε σε χθεσινή σύσκεψη (4/2/2011), που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου Καστοριάς, με αφορμή το θάνατο ενός 32χρονου, που κατέληξε από τον ιό της νέας γρίπης σε μονάδα εντατικής της Θεσσαλονίκης, αλλά και τα έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού στην περιοχή. Όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Παύλος Κενανίδης, «δεν χρειάζεται να δημιουργείται πανικός, καθώς η κατάσταση είναι υπό έλεγχο».

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Θεοδότα Τσιόπρα Είδηση: 59043

    [15] Παρέμβαση Κασαπίδη για τα σχέδια Βελτίωσης

    Σαββατο, 05 02 2011 11:32

    «Απαράδεκτους και αδικαιολόγητους περιορισμούς σε θέματα ίδρυσης κτηνοτροφικών μονάδων θέτει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την προκήρυξη των σχεδίων βελτίωσης».

    Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Κοζάνης, Γιώργος Κασαπίδης με αφορμή την παρουσίαση των σχέδιων βελτίωσης αγροτώναπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

    Ο κ. Κασαπίδης τονίζει μεταξύ των άλλων ότι «στον τομέα του βόειου κρέατος, όπου η εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές αγγίζει το 90% της κατανάλωσης, δεν δίνεται η δυνατότητα στους γεωργούς άνω των σαράντα ετών να επενδύσουν στον τομέα αυτόν», ενώ το σύστημα μοριοδότησης των υποψηφίων, απορρίπτει την πλειοψηφία των ενδιαφερομένων αγροτών πανελλαδικά. Και καταλήγει: «Η κυβέρνηση οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι απαιτείται εξορθολογισμός και αντικειμενικοποίηση των όρων του προγράμματος, ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της χώρας και των Ελλήνων αγροτών».

    ΕΡΑ Κοζάνης: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης Είδηση: 59042

    [16] Περιοδεία Κασαπίδη στα Γρεβενά

    Σαββατο, 05 02 2011 11:29

    Περιοδεία στην περιφερειακή ενότητα Γρεβενών θα κάνει τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011 ο Τομεάρχης αγροτικού της Ν.Δ. και βουλευτής Κοζάνης, Γιώργος Κασαπίδης.

    Πρώτος σταθμός του κ. Κασαπίδη θα είναι η Δεσκάτη, όπου στις 8:30 θα συναντηθεί με το δήμαρχο, Νίκο Μίγκο, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί κτηνοτροφική μονάδα, αγρόκτημα, το συνεταιρισμό μετάλλου και τυροκομείο και στις 10 το πρωί θα έχει συνάντηση με φορείς της περιοχής. Στις 12 το μεσημέρι ο κ. Κασαπίδης θα επισκεφθεί το ΤΟΕΒ Καρπερού - Δήμητρας και στη συνέχεια το συνεταιρισμό γυναικών Καρπερού. Στις 2:30 το μεσημέρι ο κ. Κασαπίδης θα έχει συνάντηση με το δήμαρχο Γρεβενών και στη συνέχεια με τον αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών και παραγωγικούς φορείς, ενώ στις 7 το απόγευμα θα συμμετέχει σε συζήτηση για τα δημητριακά στο Διοικητήριο Γρεβενών και στις 8 το βράδυ θα παραστεί σε Συγκέντρωση κτηνοτρόφων , τυροκόμων Δυτ. Μακεδονίας

    ΕΡΑ Κοζάνης: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης Είδηση: 59041


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 5 February 2011 - 18:39:05 UTC