Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-02-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λύση για την εξυπηρέτηση των ασθενών
  • [02] ΜΜΜ: Κινητοποιήσεις - προειδοποίηση από Δ. Ρέππα
  • [03] Δεν έπεισε για την αποχώρησή του ο Μουμπάρακ
  • [04] Αισιοδοξία για συμφωνία της Ε.Ε για το μηχανισμό στήριξης
  • [05] Αντιπαράθεση για την ψήφο των μεταναστών
  • [06] Εξουδετερώθηκε παγιδευμένος φάκελος με εκρηκτικά στο Υπ. Δικαιοσύνης
  • [07] Επιδείνωση του καιρού
  • [08] Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για το πανεπιστημιακό άσυλο- Προθεσμία πήρε ο Θ. Πελεγρίνης
  • [09] Απόσυρση του ν/σ ζητούν οι γιατροί - Κατάληψη στο Υπ. Υγείας
  • [10] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Κ. Ράντ
  • [11] Κλιμάκιο της ΔΕΗ στο Πέζι για τις καταγγελίες του Αρχιπελάγους
  • [12] Θα επιδιωχθεί νέα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού
  • [13] Διόδια: Nέα πανελλαδική κινητοποίηση
  • [14] Θέσπιση αγροτικού πετρελαίου συζητά η κυβέρνηση
  • [15] Ανακαλύφθηκαν πέντε νέα γονίδια που σχετίζονται με τη νόσο Πάρκινσον
  • [16] Ο ασβεστίτης «τα κάνει αόρατα» - και σε μακροσκοπικό επίπεδο
  • [17] Σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας-Άμεσα η νέα πτέρυγα του Μποδοσάκειου
  • [18] Φόβοι για τη μη μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής
  • [19] Συμβολική κατάληψη ΤΣΜΕΔΕ
  • [20] Πολιτιστική εκδήλωση για την Υπαπαντή
  • [21] Σύλληψη 50χρονου με 9 κιλά χασίς
  • [22] Εκδήλωση - συζήτηση για τα διόδια και τους εθνικούς δρόμους
  • [23] Πανθεσσαλική σύσκεψη συνδικαλιστών της ΔΟΕ
  • [24] Νέα αποχή για τους δικηγόρους μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου
  • [25] «Στριμώχνονται» τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό σχολείο Τερψιθέας
  • [26] Τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή στον Τόλη Βοσκόπουλο
  • [27] Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στις συγκοινωνίες
  • [28] Συνεχώς αυξάνει το χρέος του Δήμου Ζακυνθίων

    [01] Λύση για την εξυπηρέτηση των ασθενών

    Τεταρτη, 02 02 2011 19:07

    Στους συμβεβλημένους γιατρούς του Δημοσίου και του ταμείου των Ελεύθερων Επαγγελματιών θα μπορούν να απευθύνονται από τη Δευτέρα οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, όπως αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ως μέτρο για να μειωθεί η ταλαιπωρία τους, λόγω της απεργίας των γιατρών του Ιδρύματος. Εν τω μεταξύ, χωρίς αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδους με τους νοσοκομειακούς γιατρούς που από την Τρίτη έχουν προβεί σε κατάληψη του αμφιθεάτρου του Υπουργείου και πήραν απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων πήραν οι γιατροί.

    Λύση στο πρόβλημα της αναμονής των ασφαλισμένων του ΙΚΑ μετά την ακύρωση δεκάδων χιλιάδων προγραμματισμένων για ραντεβού εξετάσεις λόγω της απεργίας των γιατρών του ΙΚΑ προωθούν τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων .

    Από την επόμενη Δευτέρα,12.500 γιατροί οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με το ταμείο του δημοσίου -ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ-θα δέχονται τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ σε κάθε περιοχή με τα ονόματα των γιατρών να είναι αναρτημένα έξω από τα πολύιατρεία .Οι γιατροί θα πληρώνονται από το ΙΚΑ .

    Επίσης, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα μπορούν να εξυπηρετούνται και από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας με το ΙΚΑ να καλύπτει επίσης, το εισιτήριο των 5 ευρώ.

    Αυτό ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος και ο αναπληρωτής υπουργούς Απασχόλησης Γιώργος Κουτρουμάνης διευκρινίζοντας ότι η ρύθμιση αυτή θα αποτελέσει την Παρασκευή, προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο για την υγεία που βρίσκεται στη βουλή.

    Το μέτρο, ανεξαρτήτως της λήξης της απεργίας των γιατρών του ΙΚΑ,θα ισχύσει μέχρι την 1η Ιουνίου, οπότε θα τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

    Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν οι δύο υπουργοί με αντιπροσώπους των απεργών γιατρών που έχουν προχωρήσει από χθες σε κατάληψη του αμφιθέατρου του υπουργείου.

    Οι δύο υπουργοί έχουν απευθύνει πρόσκληση στους απεργούς για ολοήμερη συζήτηση την Πέμπτη, επί του νομοσχεδίου προκειμένου να υπάρξουν συγκλίσεις.

    Πάντως, οι νοσοκομειακοί γιατροί αποφάσισαν να προχωρήσουν την Πέμπτη σε εικοσιτετράωρη απεργία σε Αθήνα και Πειραιά και σε τετράωρη στάση στην περιφέρεια, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τα μέλη του - ιδιώτες γιατρούς να απέχουν αύριο από τα ιατρεία τους. Οι γιατροί του ΙΚΑ συνεχίζουν την απεργία τους μέχρι και την Παρασκευή.

    «Οι γιατροί έχουν ειδικευθεί να γιατρεύουν πληγές που ανοίγουν άλλοι.

    Στην περίπτωση του κ. Λοβέρδου δεν μπόρεσαν να κλείσουν τις πληγές που άνοιξε η κυβέρνηση, τουναντίον τις άφησαν να μολυνθούν", σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Απόσυρση του ν/σ ζητούν οι γιατροί - Κατάληψη στο Υπ. Υγείας

    Είδηση: 58848

    [02] ΜΜΜ: Κινητοποιήσεις - προειδοποίηση από Δ. Ρέππα

    Τεταρτη, 02 02 2011 15:20

    Με την προτροπή στους απεργούς των συγκοινωνιών «να σταματήσουν να δείχνουν τη γροθιά τους στην κοινωνία» και πως όσοι πραγματοποιούν παράνομες απεργίες «θα αντιμετωπίσουν τους φορείς της πολιτείας όσοι απεργούν παράνομα», ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας, κάλεσε τους απεργούς να σταματήσουν και τόνισε ότι το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες θα ψηφιστεί.

    Παράλληλα ο κ. Ρέππας, επανέλαβε ότι με το νομοσχέδιο κατοχυρώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας των αστικών συγκοινωνιών, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν για ιδιωτικοποίησή τους, ενώ το σχέδιο νόμου είναι προς το συμφέρον των αστικών συγκοινωνιών, των εργαζομένων, των φορέων, αλλά και των επιβατών. Κατά της επίταξης τάχθηκε μιλώντας στη ΝΕΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.«Θα πρέπει όλοι να συναισθανθούν την ευθύνη να επιστρέψουν στην δουλειά τους οι ίδιοι και να αφήσουν τους συναδέλφους τους να πάνε στη δουλειά», συμπλήρωσε ο κ. Πεταλωτής. Aντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο κ. Ρέππας, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση δεν εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο. Από την κυβερνητική πλευρά προαναγγέλθηκε νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση όσων δεν πληρώνουν εισιτήριο και δεν καταβάλλουν το αντίτιμο στα διόδια. Το πρωί της Τετάρτης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Χάρης Τσιόκας, είχε συνάντηση διαλόγου με εκπροσώπους των εργαζομένων στο Τραμ, για το επίμαχο νομοσχέδιο. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την απεργία στο μετρό. Στόχος της έρευνας, είναι να εξεταστεί αν διαπράχθηκε το αδίκημα της παράβασης δικαστικής απόφασης με την προκήρυξη της νέας 24ωρης απεργίας στο μετρό, την ώρα που είχε κριθεί παράνομη η προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση. Σημείο επικέντρωσης του ελέγχου, θα είναι αν την κινητοποίηση των εργαζομένων κήρυξε το πρωτοβάθμιο σωματείο τους ή ανώτερο όργανο.

    Η απεργία της Τετάρτης

    Σήμερα Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, πραγματοποίησαν στα πλαίσια της απεργιακής τους κινητοποίησης, μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας, ξεκινώντας από την Ομόνοια στις 12 το μεσημέρι, πήγαν στο υπουργείο Οικονομίας και τη Βουλή και πήγαν και στο υπουργείο Υγείας αποκλείοντας την οδό Αριστοτέλους, για να δηλώσουν τη συμπαράσταση τους στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Επίσης οι δικυκλιστές - διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα έξω από ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό στο Φάληρο, διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο κάλυψης της απεργίας τους.

    Λειτουργία των ΜΜΜ την Πέμπτη

    Αύριο Πέμπτη τα συγκοινωνιακά μέσα θα κινηθούν κανονικά, μετά και από την αναστολή της 24ωρης απεργίας που είχαν προγραμματίσει οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε διάφορους χώρους της Εταιρίας και στα γραφεία της Διοίκησης και στη συνέχεια θα καθορίσουν τη στάση τους για τις επόμενες ημέρες.

    Αντιδράσεις

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γ. Μιχελάκης, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι Σχετικά η ΝΔ καταψηφίζει το νομοσχέδιο για τις συγκοινωνίες, για συγκεκριμένους λόγους τους οποίους και ανέφερε, λέγοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι υπέρ ενός ενιαίου δημόσιου φορέα με κοινωνικού χαρακτήρα.

    Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: «Η κυβέρνηση με τις συκοφαντίες, τους εκβιασμούς και τους εισαγγελείς επιχειρεί να καταστήσει παράνομη κάθε εργατική λαϊκή αντίσταση κατά των βάρβαρης πολιτικής της. Απέναντι στην πολιτική που τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα και τις κατακτήσεις η πάλη των εργαζομένων, η οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή δεν είναι μόνο νόμιμη αλλά καθήκον. Απέναντι στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και στην τρομοκρατία που εξαπολύουν μαζί κυβέρνηση - πλουτοκρατία και κράτος πρέπει να ορθωθεί πιο αποφασιστικά η εργατική λαϊκή αλληλεγγύη, συμμαχία και αντεπίθεση».

    Σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ αναφέρει ότι: «Οι συνδικαλιστές γνωρίζουν καλώς ότι όλος ο ξεσηκωμός και η «αντάρα» γίνεται για την τιμή των όπλων. Επί της ουσίας οι τροϊκανοί δεν κάμπτονται από απεργίες και διαδηλώσεις».

    Από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Oι αστικές συγκοινωνίες δεν διαλύονται ούτε από τις απεργίες των εργαζομένων, ούτε από τα κινήματα των πολιτών. Αντί η κυβέρνηση να προσπαθεί να ποινικοποιήσει τους αγώνες για την προάσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα των μεταφορών και να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, θα πρέπει να αποσύρει το νομοσχέδιο ταφόπλακά τους. Σε μια περίοδο όπου το εισόδημα των εργαζομένων μειώνεται δραματικά από την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αυτή επιλέγει να ανοίξει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων συγκοινωνιών, με πρώτη στάση την αύξηση στα εισιτήρια , την περικοπή των δρομολογίων και την απορύθμιση του εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων. Στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων και τα κινήματα πολιτών ενάντια στο νέο σχέδιο διάλυσης των δημόσιων μεταφορών. Αγωνιζόμαστε για πραγματικά δημόσιες και αναβαθμισμένες συγκοινωνίες».

    Με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ τονίζει ότι: «Η Κυβέρνηση, στα πλαίσια της πολιτικής του μνημονίου, δεν αρκείται στην ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Επιβάλλει υπέρογκες αυξήσεις σε βασικά κοινωνικά αγαθά, με πρώτο από όλα τα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Ταυτόχρονα, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων επιχειρεί, οι Δημόσιες Επιχειρήσεις που παρέχουν συγκοινωνιακό έργο, να περάσουν σε ιδιωτικά χέρια και οι εργαζόμενοι σε αυτές να χάσουν κάθε εργασιακό δικαίωμά τους. Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση με δικαστικές παρεμβάσεις και απειλές μεθοδεύει να βάλει φραγμό στον αγώνα των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που αντιδρούν στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων, που αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των Μ.Μ.Μ., τη μείωση των θέσεων εργασίας και την κατάργηση των δικαιωμάτων τους. Συμπαρίσταται στον αγώνα τους και διεκδικεί για σύγχρονες Δημόσιες Συγκοινωνίες, για την εξυπηρέτηση των πολιτών, με εισιτήρια χαμηλού κόστους».

    Η πρόεδρος του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε: «Σήμερα στην Αττική η οργή των πολιτών ξεχείλισε. Η κατάσταση δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι ούτε μία μέρα. Κυβέρνηση και συνδικαλιστές είναι υπεύθυνοι γι' αυτό το οποίο τραβάει ο μέσος πολίτης που δεν έχει άλλον τρόπο να πάει στη δουλειά του παρά μόνο τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κάνω μια έκκληση σε όλους. Η αγορά καταστρέφεται, οι πολίτες έχουν βγει από τα ρούχα τους. Είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να παρακολουθεί αυτή την ανομία και να μην λαμβάνει καμία ουσιαστική απόφαση».

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Είδηση: 58837

    [03] Δεν έπεισε για την αποχώρησή του ο Μουμπάρακ

    Τεταρτη, 02 02 2011 13:19

    Δείτε τα video

    Δεν κατάφερε να πείσει για το σχέδιο αποχώρησης του από την εξουσία, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, ο οποίος απευθύνθηκε την Τρίτη στον λαό της χώρας του, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος. Ο Χόσνι Μουμπάρακ, ανέφερε ότι δεν θα θέσει νέα υποψηφιότητα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου αλλά θα μείνει στην εξουσία ώστε να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στο νέο Πρόεδρο. Για τέχνασμα έκανε λόγο ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, σημειώνοντας ότι ο Μουμπάρακ έχει πλέον χάσει την νομιμοποίησή του, και ότι ελπίζει να έχει αποχωρήσει από την εξουσία πριν από τη μαζική συγκέντρωση που ετοιμάζεται, για την ερχόμενη «Παρασκευή της Αποχώρησης».

    Οργή διαδηλωτών για το διάγγελμα Μουμπάρακ

    Από την πλευρά τους, οι ισλαμιστές, δηλώνουν ότι μόνον όταν φύγει ο Πρόεδρος θα συμμετάσχουν σε διάλογο με την υπόλοιπη αντιπολίτευση και το στρατιωτικό κατεστημένο.

    Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ανέφερε ότι ο Πρόεδρος δεν ανταποκρίθηκε σε κανένα από τα αιτήματα του κόσμου.

    Το διάγγελμα Μουμπάρακ, πραγματοποιήθηκε μετά τη γιγαντιαία κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο την Τρίτη και στην οποία πήραν μέρος περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες.

    Ακούγοντας το διάγγελμα πολλοί από τους διαδηλωτές άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά του Μουμπάρακ όπως φύγε τώρα και άρχισαν να πετούν παπούτσια προς τις γιγαντοοθόνες.

    Πάντως η αιγυπτιακή τηλεόραση που όλο αυτό το διάστημα αγνοούσε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, μετέδωσε νωρίτερα ότι μετά το διάγγελμα του Προέδρου υποστηρικτές του Χόσνι Μουμπάρακ βγήκαν στους δρόμους ζητώντας να παραμείνει στην εξουσία.

    Διεθνείς αντιδράσεις

    Σε μία σύντομη δήλωσή του, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει δικαίωμα να υπαγορεύσει στην Αίγυπτο το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει, αλλά η οποιαδήποτε μετάβαση εξουσίας θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις φωνές της Αντιπολίτευσης και να οδηγήσει σε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές. Όπως ανέφερε, εξήγησε στον πρόεδρο Μουμπάρακ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ότι η μετάβαση για να έχει νόημα θα πρέπει να είναι ειρηνική και να αρχίσει τώρα.

    «Ανησυχούμε για τις φυλακίσεις και τις επιθέσεις σχετικά με τα μέσα ενημέρωσης στην Αίγυπτο. Η κοινωνία των πολιτών, που η Αίγυπτος επιθυμεί να οικοδομήσει, περιλαμβάνει την ελευθερία του Τύπου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Π.Τ.Κροόυλι, σε μήνυμά του στο Twitter, στην πρώτη αντίδραση του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών για τις συγκρούσεις.

    Από την πλευρά της, έκκληση προς τις αιγυπτιακές αρχές για μια «πραγματική, ορατή και ολοκληρωμένη αλλαγή» επανέλαβε η Βρετανία, ενώ ο Φιντέλ Κάστρο εκτίμησε ότι, πλέον, η στήριξη των ΗΠΑ στο καθεστώς Μουμπάρακ δεν προσφέρει τίποτα, καθώς έχει πια αποφασιστεί η τύχη του Αιγύπτιου Προέδρου.

    H επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, κάλεσε τον αιγύπτιο Πρόεδρο να ενεργήσει «το ταχύτερο δυνατό» για να υλοποιήσει την πολιτική «μετάβαση» που ζητείται από τους διαδηλωτές.

    «Ανησυχώ βαθιά για τη συνεχιζόμενη βία στην Αίγυπτο. Για άλλη μία φορά απευθύνω έκκληση για αυτοσυγκράτηση όλων των πλευρών», δήλωσε ο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, στο Λονδίνο. «Οποιαδήποτε επίθεση εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών είναι απαράδεκτη και την καταδικάζω έντονα», πρόσθεσε.

    Η Αίγυπτος, πάντως, απορρίπτει τις εκκλήσεις για άμεση μεταβίβαση της εξουσίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, Χοσάμ Ζάκι. «Αυτό που λένε οι ξένες πλευρές σχετικά με "μια μεταβατική περίοδο που αρχίζει αμέσως" στην Αίγυπτο απορρίπτεται», αναφέρει ο Ζάκι σε ανακοίνωση του, εκτιμώντας ότι αυτό «αποβλέπει στο να αναμοχλεύσει τη βία στην εσωτερική κατάσταση της Αιγύπτου».

    Αμρ Μούσα: Σκέφτεται να κατέβει υποψήφιος

    Στο μεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, άφησε ο επικεφαλής του αραβικού συνδέσμου, Αμρ Μούσα.

    Ο δημοφιλής Αιγύπτιος πολιτικός και πρώην υπουργός Εξωτερικών του προέδρου Μουμπάρακ δήλωσε στο CNN ότι θα σκεφθεί σοβαρά το ενδεχόμενο να κατέβει υποψήφιος ενώ, κατά τη γνώμη του, ο Μουμπάρακ, την Τρίτη, προσέφερε κάτι νέο στο τηλεοπτικό του διάγγελμα.

    Χαρακτήρισε μάλιστα εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές τάσεις στο εσωτερικό της Αιγύπτου, που πιστεύουν ότι οι ανακοινώσεις δεν ήταν ικανοποιητικές και ότι χρειάζονται πολλά περισσότερα.

    Ελ Μπαραντέι: «Ζητώ από το στρατό να παρέμβει»

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, πάντως, ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι κάλεσε, επίσης, το στρατό να μεσολαβήσει για να προστατεύσει τους Αιγύπτιους πολίτες, μετά τις συμπλοκές που σημειώθηκαν μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ.

    «Ζητώ από το στρατό να παρέμβει για να προστατεύσει τις ζωές Αιγυπτίων», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι στο δίκτυο, προσθέτοντας ότι ο στρατός θα πρέπει να παρέμβει «σήμερα» κι όχι να παραμένει ουδέτερος. Ο Ελ Μπαραντέι προσέθεσε, επίσης, ότι έχει αποδείξεις πως αυτοί που επιτίθενται σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές είναι αστυνομικοί.

    Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου είχε διαψεύσει νωρίτερα τις κατηγορίες από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές για εμπλοκή αστυνομικών με πολιτικά.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - BBC

    Σχετικές ειδήσεις: Αίγυπτος: Αραβική «μεταπολίτευση»

    Είδηση: 58816

    [04] Αισιοδοξία για συμφωνία της Ε.Ε για το μηχανισμό στήριξης

    Τεταρτη, 02 02 2011 14:40

    Εν μέσω προσδοκιών βρίσκονται οι αγορές για την σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή, όπου αναμένεται να δοθούν απαντήσεις στην κρίση χρέους των χωρών της ευρωζώνης. Η αισιοδοξία αυτή καταγράφεται τόσο στα χρηματιστήρια όσο και στην αποκλιμάκωση των spreads των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας αλλά και τη Ελλάδας, παρά την νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας από την Standard & Poor's. Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι το Βερολίνο εξετάζει ενεργά πρακτικές επιλογές για τη διεύρυνση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να ελαφρυνθεί το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι, παρά τις επίσημες δηλώσεις στελεχών της γερμανικής κυβέρνησης πως δεν χρειάζεται αύξηση των πόρων του ΕΤΧΣ πάνω από το ποσό των 440 δισ. ευρώ, κατ' ιδίαν υπονοούν ότι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αυτό, εφόσον πεισθούν ότι η αύξηση είναι αναγκαία στο πλαίσιο μίας συνολικής εφάπαξ λύσης. Ωστόσο σε σημερινή συνέντευξή του ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γιεργκ Ασμουσεν υπογράμμισε ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση στο θέμα αυτό. «Δεν έχει ληφθεί κάποια τελική απόφαση. Πάντα λέγαμε ότι θα κάνουμε ότι χρειάζεται, αυτό ίσως περιλαμβάνει αναθεώρηση του ρόλου και της αποτελεσματικότητας», δήλωσε ο Ασμουσεν σε συνέντευξή του στο CNBC την Τετάρτη.

    Συνεχείς συσκέψεις

    Ο Πρωθυπουργός έχει συνεχείς συσκέψεις για την προετοιμασία της ελληνικής παρουσίας, ενώ εντείνονται οι διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τη δυνατότητα επαναγοράς κρατικών ομολόγων υπερχρεωμένων χωρών.

    Η υπουργός Eργασίας Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη της στο πρακτορείο Reuters, δήλωσε ότι το Ταμείο μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομολόγα στη δευτερογενή αγορά, ώστε να βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει την κρίση χρέους.

    «Λέμε κάθετα όχι στη συνταγματική κατοχύρωση για το έλλειμμα, εάν ισχύσει μόνο για την Ελλάδα», σχολίασε ερωτηθείς για την πρόταση Μέρκελ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει χάσει πολύτιμο χρόνο για να κατανοήσει τα αυτονόητα.

    Εν τω μεταξύ, σύσκεψη πρόκειται να πραγματοποιηθείσ τις 3.30 μμ μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και εκπροσώπων παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, στη βάση της διαβούλευσης των αλλαγών που προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 58835

    [05] Αντιπαράθεση για την ψήφο των μεταναστών

    Τεταρτη, 02 02 2011 14:29

    Τις θέσεις τους με αφορμή την απόφαση τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος που προβλέπει τη συμμετοχή αλλοδαπών στις δημοτικές εκλογές, παρουσίασαν τα πολιτικά κόμματα, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ.

    Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε: «Εφόσον κριθεί και από την Ολομέλεια δημιουργείται θέμα για τις εκλογές σε κάποιες περιφέρειες. Συγκεκριμένα όπου η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο είναι μικρότερη από τον αριθμό των εγγεγραμμένων αλλοδαπών που πήραν μέρος στις εκλογές», ενώ σε ερώτηση για τι αν θα αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα σε τέτοιες περιπτώσεις η ΝΔ, απάντησε ότι «θα δούμε τι θα αποφασίσει η Ολομέλεια και μετά θα τα πούμε». Επίσης ο κ. Μιχελάκης, παρέπεμψε στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το μεταναστευτικό νόμο, στη δευτερολογία του και στην επιστολή που είχε στείλει στον υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση για αυτό το θέμα.

    Mε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει ότι: «Είναι διαποτισμένη με αντιδραστικό - εθνικιστικό δηλητήριο η απόφαση του Δ' τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει ως παράνομη την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από τα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί εδώ, έχουν φοιτήσει σε ελληνικά σχολεία και των οποίων οι γονείς βρίσκονται επί χρόνια στην Ελλάδα. Εκφράζει επί της ουσίας τη ρατσιστική αντίληψη ότι δεν μπορεί να πολιτογραφηθεί κανείς Έλληνας αν δεν κατάγεται από Έλληνες γονείς. Εξίσου επικίνδυνη είναι και η κατάργηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές με το σκεπτικό ότι δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια. Αυτή η απόφαση έρχεται να δώσει νομικό προκάλυμμα στην αντιδραστική προπαγάνδα κομμάτων και άλλων φορέων του συστήματος που επιδιώκουν οι μετανάστες, παρόλο που βρίσκονται για χρόνια στη χώρα μας, να μην έχουν ούτε στοιχειώδη δικαιώματα, προκειμένου να είναι εύκολα θύματα στυγνής εκμετάλλευσης και αξιοποίησης από διάφορα κυκλώματα και αντιμεταναστευτικούς μηχανισμούς. Η συγκεκριμένη απόφαση κινείται στην κατεύθυνση της «μηδενικής ανοχής» που διακηρύττει η κυβέρνηση και των αντιμεταναστευτικών πογκρόμ, εφαρμόζοντας τις βάρβαρες αποφάσεις και συμφωνίες της ΕΕ, όπως αυτή του Δουβλίνου ΙΙ. Το ΚΚΕ υπερασπίζει και προβάλλει τις θέσεις που υποστήριξε και κατά την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου με οδηγό την επιστημονική τεκμηρίωση και τα συμφέροντα των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων, αντικρούοντας τόσο τον κοσμοπολιτισμό όσο και τον εθνικισμό. Τόσο η εύκολη και με κάθε τρόπο ελληνοποίηση των μεταναστών όσο και οι εθνικιστικές απόψεις περί ιθαγένειας, εχθρεύονται τα συμφέροντα των Ελλήνων και των ξένων εργαζομένων που βρίσκονται στη χώρα. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών, η κοινή οργάνωση και πάλη Ελλήνων και μεταναστών κατά της βαρβαρότητας και της εξουσίας των μονοπωλίων, είναι ο μόνος δρόμος για να κατακτήσουν και οι Έλληνες και οι αλλοδαποί εργαζόμενοι τα δικαιώματά τους».

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την αντισυνταγματικότητα της ψήφου των μεταναστών, ζήτημα που άλλωστε είχαμε θέσει κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή και είχαν καταψηφίσει τα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ασκηθούν πιέσεις στην Ολομέλεια ώστε να αλλάξει αυτή η απόφαση».

    Το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: «Η απόφαση τμήματος του Συμβουλίου της Επικράτειας, η οποία θεωρεί ως αντίθετες με το Σύνταγμα τη συμμετοχή των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές και τη χορήγηση ιθαγένειας σε ορισμένες κατηγορίες τους, συνιστά οπισθοδρόμηση για το νομικό και πολιτικό πολιτισμό μας. Οι μετανάστες είναι ένα ζωντανό κομμάτι του τόπου μας, αρκετοί με σημαντικούς οικονομικούς, οικογενειακούς, φιλικούς και ψυχικούς δεσμούς με αυτόν, συμμετέχουν στη κοινωνική ζωή του τόπου διαμονής τους και θα πρέπει να έχουν λόγο στη διαμόρφωση των δημοτικών πολιτικών της περιοχής διαμονής τους, όπως, άλλωστε, συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Εξάλλου, η μη χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες οι οποίοι είτε γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη χώρα μας είτε διαμένουν για χρόνια εδώ συνιστά άρνηση αποδοχής μιας υφιστάμενης, για πολλά χρόνια, πολυπολιτισμικής πραγματικότητας. Ελπίζουμε η ολομέλεια του Δικαστηρίου, στην οποία παραπέμπεται το θέμα, να αναγνωρίσει αυτά τα δικαιώματα των μεταναστών».

    Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι: «Τα δικαστήρια έχουν δικαίωμα να εκδίδουν τις αποφάσεις που πιστεύουν, από εκεί και πέρα το θέμα θα κριθεί στην Ολομέλεια, δεν έχει κριθεί τίποτα ακόμη στο σύνολό του. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η κρίση περί αντισυνταγματικότητας από το τέταρτο τμήμα του ΣτΕ για το συγκεκριμένο νόμο, γίνεται με μια συγκεκριμένη ιδεολογική προσέγγιση, κάτι που πραγματικά ξενίζει. Δεν έχω πει και ούτε πρόκειται να πω ότι υπάρχει κίνητρο από τους δικαστές του ΣτΕ. Είναι άνθρωποι που έχουν ιδιαίτερη μόρφωση και εμπειρία και κατά την κρίση και τη συνείδησή τους βγάζουν αποφάσεις. Η ιδεολογική προσέγγιση συνίσταται στο ότι υπάρχει ειδική αναφορά στην αιτιολογία αυτής της απόφασης που συνδέει την ιθαγένεια με το θέμα της συγγένειας αίματος. Σε όλη την Ευρώπη οι μετανάστες συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές με προϋποθέσεις. Η κυβέρνηση υπήρξε πολύ προσεκτική στη νομοθέτηση και δεν συντρέχει καμία περίπτωση ακύρωσης των δημοτικών εκλογών, καθότι ο αριθμός των μεταναστών που ψήφισε είναι γύρω στις 10.000-12.000, εκ των οποίων περίπου 7.000 είναι ομογενείς και δεν εκλέχτηκε κανένας μετανάστης. Εμείς εμμένουμε στο νόμο, τον ψηφίσαμε, πιστέψαμε σε αυτόν. Προκαλεί εντύπωση πολιτικά το ότι μιλά η ΝΔ για το νόμο αυτό, για μια αντισυνταγματικότητα που δεν προέβαλε όταν γινόταν συζήτηση στη Βουλή, αλλά μόνο το ΛΑΟΣ».

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 58832

    [06] Εξουδετερώθηκε παγιδευμένος φάκελος με εκρηκτικά στο Υπ. Δικαιοσύνης

    Τεταρτη, 02 02 2011 14:16

    Παγιδευμένος φάκελος με εκρηκτικά εξουδετερώθηκε στη 1.35 το μεσημέρι στο υπουργείο Δικαιοσύνης από κλιμάκιο πυροτεχνουργών του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ). Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η αστυνομία, ο φάκελος έφθασε το πρωί με «κούριερ» από τη Νέα Ιωνία και είχε ως παραλήπτη τον ίδιο τον υπουργό και αποστολέα την «Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Ασκούμενων Δικηγόρων». Οι υπάλληλοι θεώρησαν ύποπτο τον φάκελο και τον έβγαλαν έξω όταν τον είδαν, καλώντας ταυτόχρονα την αστυνομία. Το κλιμάκιο του ΤΕΕΜ έκανε ελεγχόμενη έκρηξη και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο μηχανισμός έχει ομοιότητες με αυτούς που είχαν αποσταλεί τον περασμένο Νοέμβριο σε πρεσβείες και άλλους στόχους, ενέργεια για την οποία συνελήφθησαν δύο άτομα. Ωστόσο, δεν έχει εξακριβωθεί αν εστάλη από τον ίδιο χώρο ή αν σχετίζεται με την προηγούμενη ενέργεια. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

    Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοινώθηκε ότι: «Εξουδετερώθηκε σήμερα (02-02-2011) το μεσημέρι, σε ασφαλή χώρο έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος ήταν τοποθετημένος εντός φακέλου - ντοσιέ και τυλιγμένος με χαρτί περιτυλίγματος. Ο παγιδευμένος φάκελος έφερε ως αποστολέα την «Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Ασκούμενων Δικηγόρων» και παραλήπτη το Υπουργείο Δικαιοσύνης/Γραφείο Υπουργού.

    Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα προκύπτει ότι ο φάκελος παραλήφθηκε σήμερα το πρωί από υπάλληλο ταχυμεταφορικής εταιρείας. Κατά τον έλεγχο της αλληλογραφίας από υπαλλήλους του Υπουργείου Δικαιοσύνης εντοπίστηκε ως ύποπτος και κλήθηκαν οι αρμόδιες αστυνομικές Αρχές.

    Από την Ελληνική Αστυνομία, αμέσως μετά το περιστατικό, υπενθυμίζονται σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, Οργανισμούς, εταιρείες ταχυμεταφοράς και λοιπούς Φορείς, και τις τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να λαμβάνονται σε περίπτωση εντοπισμού ύποπτης αλληλογραφίας ή αντικειμένου.

    Τις έρευνες διεξάγει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.)»

    Η ομοσπονδία των δικαστικών υπαλλήλων ΟΔΥΕ υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή της, ότι: «Γι άλλη μία φορά δυνάμεις που αρέσκονται στην τυφλή βία, δυνάμεις με ξεκάθαρα αντιδημοκρατική και αντικοινωνική στόχευση και συμπεριφορά, έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο ζωές, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, με βόμβα, που ευτυχώς για τον παραλήπτη υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά και τους εργαζόμενους, στο κτίριο του Υπουργείου Δικαιοσύνης μόνον ανησυχία δημιούργησε».

    Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά για το φάκελο με εκρηκτικά που εστάλη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, τονίζει: «Η Δημοκρατική Αριστερά αποδοκιμάζει την επίθεση σε βάρος του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι το «παιχνιδάκι» με τα δέματα-βόμβες πρέπει να τελειώσει. Πέραν όλων των άλλων, τέτοιες ενέργειες συμβάλουν στη συντηρητικοποίηση της κοινής γνώμης και στην ισχυροποίηση του αστυνομικού κράτους».

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8- ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 58831

    [07] Επιδείνωση του καιρού

    Τεταρτη, 02 02 2011 18:00

    Για αλλαγές στον καιρό και σταδιακή επιδείνωσή του, που θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά το απόγευμα της Τετάρτης, προειδοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ήδη χιονόπτωση εκδηλώθηκε από τις 3.30 το μεσημέρι της Τετάρτης σε όλη την ορεινή κεντρική Πελοπόννησο κι όσο περνά η ώρα γίνεται όλο και πιο έντονη.

    Αττική

    Καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες το απόγευμα θα αυξηθούν και από το βραδυ θα σημειωθούν βροχές οι οποίες τη νύχτα θα ενταθούν.

    Άνεμοι: βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: έως 11 βαθμούς κελσίου.

    Θεσσαλονίκη

    Καιρός: αραιές νεφώσεις που τη νύχτα θα πυκνώσουν.

    Άνεμοι: ασθενείς.

    Θερμοκρασία: έως 8 βαθμούς κελσίου.

    Πρόγνωση για την Πέμπτη 03/02/2011

    Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα κεντρικά και νότια. Χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, κυρίως της κεντρικής και νότιας χώρας. Βαθμιαία επικράτηση θυελλωδών ανεμών, 8 τοπικά 9 μποφόρ, στα ανατολικά πελάγη.

    Παρασκευή 04/02/2011

    Καιρός: στα δυτικά και βόρεια αίθριος και μονο στη δυτική Πελοπόννησο θα υπάρχουν το πρωί πρόσκαιρες νεφώσεις.

    Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες που γρήγορα θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της ανατολικής στερεάς - Ευβοίας, ανατολικής Πελοποννήσου και Κρήτης.

    Άνεμοι: στα δυτικά και βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και τοπικά στο Αιγαίο 9 μποφόρ, αλλά στα νοτιοανατολικά μέχρι το απόγευμα θα επικρατούν νοτιοανατολικοί άνεμοι 6 με 8 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: σε πτώση. Ισχυρός παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα βόρεια.

    Σάββατο 05/02/2011

    Καιρός: στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά της Κρήτης ασθενείς χιονοπτώσεις, γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί.

    Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος.

    Άνεμοι: βορείων διευθύνσεων, στα δυτικά και τα βόρεια μέχρι 4 μποφόρ και στα ανατολικά και νότια 5 με 7 και τοπικά στο νότιο Αιγαίο 8 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.

    Θερμοκρασία: σε άνοδο, αλλά τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός που σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χωρας θα είναι ισχυρός.

    Κυριακή 06/02/2011 και Δευτέρα 07/02/2011

    Καιρός: γενικά αίθριος.

    Άνεμοι: βορείων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ. Μικρή ενίσχυση τη Δευτέρα στο Αιγαίο.

    Θερμοκρασία: σε αισθητή άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός

    Τοπικές προγνώσεις

    Αττική

    καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Χιονοπτώσεις στα ορεινά δυτικής και βόρειας Αττικής.

    Άνεμοι: βορειοανατολικοί 6 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: από 3 έως 8 βαθμούς κελσίου.

    Θεσσαλονίκη

    καιρός: τοπικές νεφώσεις.

    Άνεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: από 1 έως 8 βαθμούς κελσίου. Είδηση: 58847

    [08] Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για το πανεπιστημιακό άσυλο- Προθεσμία πήρε ο Θ. Πελεγρίνης

    Τεταρτη, 02 02 2011 15:09

    Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή στη συζήτηση για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, με αφορμή τροπολογία που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για την κατάργησή του. Κατά της τροπολογίας τάχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπέρ της πλήρους κατάργησης του ασύλου το ΛΑΟΣ, αίτημα που άλλωστε, είχε καταθέσει και σε σχετική πρόταση νόμου. Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος τόνισε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια δεν είναι η κακή εφαρμογή του νόμου για το άσυλο, αλλά ο τρόπος διοίκησης και λειτουργίας των πανεπιστημίων. Εν τω μεταξύ, προθεσμία για τη Δευτέρα ζήτησε και πήρε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο οποίος είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις στον Εισαγγελέα Εφετών για την κατάληψη της Νομικής. Ο κ. Πελεγρίνης αρνείται ότι στοιχειοθετείται το αδίκημα καθώς όπως αναφέρει είχε συγκαλέσει εγγράφως το πρυτανικό συμβούλιο το οποίο ήταν σε διαρκή συνεδρίαση. Ο εισαγγελέας έχει αποστείλει κλήσεις σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη του κακουργήματος της διακίνησης και προώθησης μεταναστών, σε μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης και του Φόρουμ μεταναστών.

    Ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια δεν είναι η κακή εφαρμογή του νόμου για το άσυλο αλλά ο τρόπος διοίκησης και λειτουργίας τους και χαρακτήρισε λάθος την χρονική στιγμή που τίθεται το θέμα.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ Κώστας Μαρκόπουλος, μιλώντας κατά τη συζήτηση της τροπολογίας, που κατέθεσε το κόμμα του για κατάργηση του ασύλου, σημείωσε ότι αυτό που υπάρχει σήμερα είναι πανεπιστημιακό άβατο, ενώ αυτό που προτείνεται είναι άσυλο για πανεπιστημιακές ελευθερίες.

    Υπέρ της διατήρησης του ασύλου τάχθηκε το ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι η προσπάθεια που γίνεται, είναι να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο όπου όλα είναι παράνομα.

    Κατά της τροπολογίας τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να μην συνεχιστεί η συζήτηση γιατί παραβαίνει το Σύνταγμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Υπέρ της πλήρους κατάργησης του ασύλου τάχθηκε ο ΛΑΟΣ, σημειώνοντας ότι δεν εξυπηρετεί καμία αναγκαιότητα.

    «Η έκβαση ήταν η καλύτερη δυνατή» δήλωσε, σχετικά με την κατάληψη της Νομικής, αργότερα μέσα στη μέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, και εκτίμησε ότι από εκεί και πέρα θα εφαρμοστούν οι νόμοι. «Με εκβιασμούς και θεωρητικολογίες νομιμοποιήσεις δεν πρόκειται να γίνουν και η θέση της κυβέρνησης είναι ότι πρόκειται να γίνει καμία μαζική νομιμοποίηση», σημείωσε και επεσήμανε ότι οι επιτροπές ασύλου λειτουργούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

    Έντονοι διαξιφισμοί

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης το κλίμα δυναμιτίστηκε από την αντιπαράθεση του ΛΑΟΣ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, είπε πως «οι αντιεξουσιαστές είναι κράτος εν κράτει» και πως η Ελλάδα έχει μεταβληθεί σε «κράτος της ανοχής», με τους λαθρομετανάστες να έρχονται στην Ελλάδα προκαλώντας «τεράστιο πρόβλημα υγείας, με ασθένειες που απειλούν σε επίπεδα επιδημίας» - και με τα πανεπιστήμια να αντιμετωπίζουν πρόβλημα διακίνησης ιδεών της δεξιάς, από την αριστερά.

    «Ο ΛΑΟΣ έχει λάβει διαζύγιο από τον ορθό λόγο και καλλιεργεί τις πλέον μισαλλόδοξες ιδέες», υποστήριξε από πλευράς του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Ο κ. Βορίδης που ήταν στα τηλεοπτικά παράθυρα προχθές υπερασπιζόμενος το νόμο, την τάξη και το αδιασάλευτο της ειρήνης στα πανεπιστήμια, ξέχασε πως ο ίδιος το 1986 εισέβαλε στην Νομική με τσεκούρια και με μαχαίρια και δεν έχει λογοδοτήσει γι' αυτήν του την πράξη», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε και τη Νέα Δημοκρατία στο πρόσωπο του Κώστα Τζαβάρα, για «συγκάλυψη του μεγαλύτερου διαχρονικού σκανδάλου, της Siemens» - και το ΠΑΣΟΚ για «προσπάθεια αναζωπύρωσης των πλέον αντιδραστικών ανακλαστικών στην κοινωνία, προκειμένου να συνταγματοποιηθεί το Μνημόνιο».

    Ο κ. Τσίπρας σύστησε «σοβαρότητα» και προειδοποίησε πως «εάν δεν ενταχθούν οι μετανάστες στον κοινωνικό ιστό, θα επικρατήσουν επικίνδυνα φαινόμενα».

    «Δεν ανεχόμαστε να μοιράζει πιστοποιητικά σοβαρότητας ο κ. Τσίπρας», παρενέβη εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ενώ ο Κώστας Τζαβάρας (ΝΔ), χαρακτήρισε «πολιτικό τυχοδιώκτη» τον Αλέξη Τσίπρα και έκανε λόγο για μεθοδευμένη στοχοποίηση της Νέας Δημοκρατίας από τους κ.κ. Τσίπρα και Παπαδημούλη για την υπόθεση Siemens, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αποσείσει δικές του ευθύνες σε μια σειρά από θέματα.

    «Η κρίση μου υπήρξε απολύτως πολιτική, με βάση το αποτέλεσμα της Εξεταστικής για τη Siemens στην οποία ήσασταν επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

    «Δημιουργώ προφανώς έντονο ψυχολογικό πρόβλημα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο Μάκης Βορίδης.

    «Αναπόλησε κατά την κρίση του περιστατικά προ 25ετίας. Αυτοί όμως που «κτίζουν» καθηγητές στα πανεπιστήμια, είναι ο Βορίδης και οι οπαδοί του ΛΑΟΣ, ή οι άνθρωποι της αριστεράς και της άκρας αριστεράς εδώ και 30 χρόνια; Οι κάτοικοι στον Άγιο Παντελεήμονα αποφάσισαν να αυτοοργανωθούν αφού εδάρησαν από την Αριστερά και εκλάπησαν από τους μετανάστες. Αν άκουγε κανείς τη συζήτηση σήμερα, θα νόμιζε πως ζούμε στο '50, όπου μιλούσαν για την Αριστερά που κρατά κονσερβοκούτια» παρατήρησε ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ).

    «Εμένα που με λέτε φορέα μισαλλόδοξων απόψεων, μου καίνε το βιβλιοπωλείο και σεις το υπερασπίζεστε αυτό», παρενέβη ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Μου έχουν γράψει απ' έξω, ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Μελιγαλάς. Είστε εγκαλούμενοι εγκληματίες κύριοι». Ο κ. Γεωργιάδης, δεσμεύτηκε επίσης να ανακαλέσει όλες του τις κριτικές προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, «εάν η Ολομέλειά του δικαιώσει το δίκαιο του αίματος στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια και σώσει την πατρίδα από την είσοδο των μεταναστών».

    «Πρώτη φορά έχω ακούσει από το βήμα να εκστομίζονται τέτοιοι χαρακτηρισμοί, και έπρεπε να εξεγερθούν οι πάντες», παρενέβη ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης. «Αυτό που άκουσα για το αίμα, ξεπερνά κάθε όριο. Θα κάνουμε όλοι εξετάσεις αίματος και θα δείχνουμε τα χρωματοσώματα του αίματός μας;»

    Για «διχασμό προσωπικότητας που χρήζει ψυχίατρο», εγκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης. «Ξυπνάω το πρωί και είμαι υπέρ του Συντάγματος. Το βράδυ όμως, ω το θαύματος, είμαι κατά, γιατί έτσι με συμφέρει πολιτικά», παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ.

    Πηγές: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8- ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 58838

    [09] Απόσυρση του ν/σ ζητούν οι γιατροί - Κατάληψη στο Υπ. Υγείας

    Τεταρτη, 02 02 2011 12:51

    Στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας παραμένουν από χθες εκπρόσωποι ιατρικών συλλόγων, γιατροί του ΙΚΑ και του ΕΣΥ, με αίτημα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρεα Λοβέρδο και απόσυρση του πολυνομοσχεδίου με τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας. Την ίδια ώρα, με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα ιατρεία του ΙΚΑ, καθώς οι γιατροί του ΙΚΑ απεργούν έως και την Παρασκευή. Αυτή την ώρα οι γιατροί που έχουν καταλάβει από χθες το μεσημέρι το αμφιθέατρο του κτηρίου του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιούν γενική συνέλευση για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    Κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν χθες από το Υπουργείο, μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και γιατρών που επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας, τραυματίστηκε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Βαρβάρα Ανεμοδουρά. Η Πρόεδρος μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό και νοσηλεύεται στην Καρδιολογική Μονάδα του νοσοκομείου. Η κατάστασή της δεν εμπνέει ανησυχία αλλά θα παραμείνει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

    Την ίδια ώρα η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων είναι μεγάλη καθώς αναγκάζονται να κλείσουν νέα ραντεβού για να εξυπηρετηθούν.

    Την κατάσταση δυσχεραίνουν και οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, καθώς τα φαρμακεία όλης της χώρας θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή και τη Δευτέρα. Στην Αττική θα μείνουν κλειστά και την Τρίτη 8 του μηνός. Ανοιχτά σήμερα και αύριο τα φαρμακεία του Πειραιά που από χθες δεν εκτελούν επί πιστώσει συνταγές των ασφαλιστικών ταμείων που οφείλουν.

    Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, τόνισε ότι: «Πραγματικά το είδαμε και αυτό, τα γεγονότα αυτά, με τους γιατρούς να μη δέχονται να μιλήσουν με τον υφυπουργό Μιχ. Τιμοσίδη και τους γενικούς γραμματείς, αλλά να πιέζουν τον Υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο να φύγει από τη Βουλή για να συζητήσει μαζί τους στο υπουργείο και μάλιστα με την προϋπόθεση να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την υγεία, είναι έξω από κάθε δημοκρατική διαδικασία. Κάτι τέτοιο απαξιώνει τις δημοκρατικές διαδικασίες της διαβούλευσης, το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να αποσυρθεί και μάλιστα όταν ο κ. Λοβέρδος έχει εξηγήσει ότι δεν θίγονται τα εργασιακά δικαιώματα των γιατρών και πως αντίθετα, το νομοσχέδιο δίνει λύσεις, με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι, ότι έχουμε υποχρέωση να συμπεριφερόμαστε με τρόπο που συνάδει στη δημοκρατία και τρόπο που αντιστοιχεί στην υπευθυνότητα του λειτουργήματός μας».

    Πηγές ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 58814

    [10] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Κ. Ράντ

    Τεταρτη, 02 02 2011 14:44

    Με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας Κέβιν Ράντ, είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στα πλαίσια επίσκεψης στην Αθήνα του Αυστραλού υπουργού.

    Στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκαν θέματα όπως η οικονομική κρίση, το κυπριακό, η ονομασία της ΠΓΔΜ και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Αυστραλίας, όπως και ο ρόλος της ελληνικής ομογένειας σε αυτές.

    Επίσης με αφορμή και τις πρόσφατες καταστροφές που υπέστη η Αυστραλία από τις βροχοπτώσεις, αλλά και τον κυκλώνα που πλήττει το Κουίνσλαντ, συζητήθηκε και το θέμα της συνεργασίας στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

    Ακολούθως ο Αυστραλός υπουργός συνέχισε τις επαφές του πραγματοποιώντας συναντήσεις τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 58834

    [11] Κλιμάκιο της ΔΕΗ στο Πέζι για τις καταγγελίες του Αρχιπελάγους

    Τεταρτη, 02 02 2011 12:41

    Στην Ικαρία βρίσκεται σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ μαζί με τεχνικούς της ΔΕΗ προκειμένου να διερευνήσει τις καταγγελίες του «Αρχιπελάγους» σχετικά με την καταστροφή στο περιβάλλον από την κατασκευή του υβριδικού εργοστασίου στο Πέζι.

    Είδηση: 58813

    [12] Θα επιδιωχθεί νέα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού

    Τεταρτη, 02 02 2011 17:56

    Συνάντηση με παράγοντες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού θα επιδιώξει η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου, προκειμένου να διασφαλιστεί η υλοποίηση του Κωπηλατοδρομίου στη λίμνη Κάρλα, αλλά και του Σκοπευτηρίου στο Ριζόμυλο. Τονίζεται ότι είχε προηγηθεί συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, κ. Μπιτσαξή, τον περασμένο Δεκέμβριο του 2010 κατά την οποία ο Γενικός Γραμματέας δεσμεύτηκε ότι τα δύο έργα θα υλοποιηθούν ανεξάρτητα από το αν θα γίνουν ή όχι οι Μεσογειακοί Αγώνες. Η κ. Λαΐτσου τόνισε πως η απώλεια των Μεσογειακών Αγώνων αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την περιοχή της Θεσσαλίας. Και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου είναι μέσα στις περιοχές που έχουν άμεσο ενδιαφέρον, καθώς εδώ προγραμματιζόταν η κατασκευή μεγάλων αθλητικών υποδομών. Για να μην χαθεί όμως οριστικά η ευκαιρία της οικονομικής ανάκαμψης της Θεσσαλίας, σε μια δύσκολη περίοδο λόγω κρίσης, θα πρέπει να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση την υλοποίηση έργων που προβλέπονταν. Η κ. Λαΐτσου τόνισε πως άμεσης προτεραιότητας για την περιοχή του Ρήγα Φεραίου είναι η κατασκευή του Κωπηλατοδρομίου και του Σκοπευτηρίου, δύο αθλητικά έργα που θα αποτελούσαν και την κύρια «προίκα» των Μεσογειακών Αγώνων στην περιοχή της Θεσσαλίας από την άποψη των αθλητικών υποδομών.

    Είδηση: 58846

    [13] Διόδια: Nέα πανελλαδική κινητοποίηση

    Τεταρτη, 02 02 2011 17:15

    Νέα κινητοποίηση προανήγγειλαν τα μέλη του συντονιστικού των κινήσεων που δραστηριοποιούνται για τη μη πληρωμή των διοδίων. Ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης θα είναι η Κυριακή 6 Φεβρουαρίου, όπου θα γίνει πανελλαδικό άνοιγμα των διοδίων. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη του συντονιστικού, αναφέρθηκαν στις πρώτες διώξεις που άσκησε ο εισαγγελέας εναντίον μελών του κινήματος, τις οποίες χαρακτήρισαν «φρονηματικές διώξεις, που μας επιστρέφουν σε μετεμφυλιακές πρακτικές της δεκαετίας του '50».Ποινικές διώσξεις σε βάρος εννέα προσώπων, επικεφαλής φορέων και οργανώσεων, αλλά και κατοίκων Βορειοανατολικής Αττικής, για κινητοποιήσεις και άρνηση να πληρώσουν αντίτιμο στα διόδια Αφιδνών, άσκησε η

    Εισαγγελία Πρωτοδικών

    Επίσης τόνισαν ότι πρόκειται για «προσπάθεια της κυβέρνησης και των εταιρειών να τρομοκρατήσουν τους πολίτες, γιατί φοβούνται ότι απ' αυτό το κίνημα ξεκινάει κάτι μεγαλύτερο, που σύντομα θα καταστήσει πιο ανθούσα επιχείρηση αυτήν της ενοικίασης ελικοπτέρων».

    Σύμφωνα με τον Γιώργο Κοσμόπουλο, εκ των εκπροσώπων του συντονιστικού: «η ελευθερία των μετακινήσεων αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, απεριόριστο, σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

    Παράλληλα στη συνέντευξη Τύπου, η άρνηση καταβολής του αντίτιμου των διοδίων, συνδέθηκε με τη μη πληρωμή των πέντε ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και την κατάληψη του υπουργείου Υγείας, προκειμένου η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο, διότι όπως ανέφεραν «δίνει το δημόσιο σύστημα υγείας βορά στο ιδιωτικό κεφάλαιο».

    Τις νομικές διαστάσεις ανέπτυξαν οι δικηγόροι Αντωνία Λεγάκη και Κώστας Παπαδάκης, που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «συνεργεί προκειμένου να περιφρουρηθούν τα κέρδη των εταιρειών, χρησιμοποιώντας την αστυνομία ως security των εταιρειών». Οι θέσεις των δικηγόρων για τις ποινικές διώξεις, είναι ότι πρόκειται για ποινικές διώξεις «ολοκληρωτικού χαρακτήρα, που νομικά είναι έωλες, τόσο όσον αφορά την ηθική αυτουργία όσο και τη συκοφαντική δυσφήμηση εταιρείας, ο αγώνας θα κερδηθεί στα δικαστήρια».

    Επίσης για το θέμα της άρνησης πληρωμής εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δήλωσαν ότι «η επιβίβαση χωρίς εισιτήριο δεν συνιστά ποινικό αδίκημα».

    Πονικές διώξεις

    Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος εννέα προσώπων, επικεφαλής φορέων και οργανώσεων, αλλά και κατοίκων Βορειοανατολικής Αττικής, για κινητοποιήσεις και άρνηση να πληρώσουν αντίτιμο στα διόδια Αφιδνών.

    Η δίωξη ασκήθηκε ύστερα από προκαταρκτική εξέταση, που διενεργήθηκε -επί περίπου ένα χρόνο- με αφορμή μηνύσεις, που είχε υποβάλει η εταιρία ΝΕΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, διαχειρίστρια τμήματος της ΠΑΘΕ, για κινητοποιήσεις φορέων, οργανώσεων και κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το υψηλό αντίτιμο των διοδίων. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους οι κάτοικοι έκλειναν τα διόδια, ώστε να μην πληρώνουν όσοι διέρχονταν.

    Η δίωξη, που ασκήθηκε για την υπόθεση, αφορά τα αδικήματα της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξης κοινής και οικιακής ειρήνης, παρακώλυσης συγκοινωνιών, διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών και συκοφαντικής δυσφήμισης.

    Πηγή: AΠΕ Είδηση: 58844

    [14] Θέσπιση αγροτικού πετρελαίου συζητά η κυβέρνηση

    Τεταρτη, 02 02 2011 15:39

    Θέμα αγροτικού πετρελαίου ανοίγει η κυβέρνηση, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη να δηλώνει ότι αν τελικά αποφασιστεί η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, οι παραγωγοί θα προστατευθούν από την περαιτέρω επιβάρυνση μέσω της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, μέσω φορολογικών κινήτρων. Αν δεν εξισωθούν ο κ. Σκανδαλίδης συζητά με τον υπουργό Οικονομικών τη θέσπιση αγροτικού πετρελαίου. Όσον αφορά στις αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες τους από το πράσινο σκουλήκι και τις βροχοπτώσεις το 2010, ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε ότι θα γίνει εξατομίκευση των ζημιών και οι αποζημιώσεις θα δοθούν με μικτό τρόπο μέσω του ΕΛΓΑ και των ΠΣΕΑ, ενώ για τις αποζημιώσεις του 2011 θα εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ. Το ύψος τους θα ανακοινωθεί έως τις 16 Φεβρουαρίου.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 58841

    [15] Ανακαλύφθηκαν πέντε νέα γονίδια που σχετίζονται με τη νόσο Πάρκινσον

    Τεταρτη, 02 02 2011 15:37

    Υγεια

    Διεθνής κοινοπραξία επιστημόνων ανακάλυψε πέντε ακόμα γενετικές παραλλαγές που συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον, ανεβάζοντας, πλέον, σε έντεκα τα γονίδια, που έχουν βρεθεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της συγκεκριμένης πάθησης. Η νόσος του Πάρκινσον είναι η δεύτερη συχνότερα απαντώμενη νευροεκφυλιστική πάθηση, μετά το σύνδρομο Αλτσχάιμερ.

    Ερευνητές από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισλανδία, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ, με συντονιστή τον καθηγητή Νικ Γουντ του Ινστιτούτου Νευρολογίας στο University College του Λονδίνου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", αφού μελέτησαν περίπου 8 εκατομμύρια πιθανές γενετικές μεταλλάξεις σε ένα μεγάλο δείγμα δεκάδων χιλιάδων ατόμων, διαπίστωσαν ότι το 20% των ανθρώπων, που διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό από αυτές τις 11 γενετικές παραλλαγές, είναι δυόμισι φορές πιθανότερο να εμφανίσουν Πάρκινσον, σε σχέση με το 20% που έχουν τις λιγότερες παραλλαγές.

    Ο μέσος άνθρωπος έχει πιθανότητα 2,5% περίπου να πάθει Πάρκινσον στη ζωή του και ο κίνδυνος για όσους έχουν συγγενείς που ασθενούν απ' αυτή αυξάνεται στο 6%. Το πρώτο γονίδιο, σχετικό με το Πάρκινσον, ανακαλύφθηκε το 1997, ενώ μέχρι τότε οι επιστήμονες πίστευαν ότι η νόσος έχει περιβαλλοντικές, όχι γενετικές και κληρονομικές, αιτίες.

    Σήμερα πια αυτή η εικόνα έχει ανατραπεί, καθώς ανακαλύπτονται ολοένα περισσότεροι σχετικοί γενετικοί παράγοντες και οι επιστήμονες πιστεύουν πια ότι η νόσος μάλλον προκαλείται μέσα από ένα συνδυασμό περιβαλλοντικών και γενετικών αιτιών. Αν και κανένας από αυτούς τους γενετικούς παράγοντες μόνος του δεν θεωρείται υπεύθυνος για την πρόκληση της πολύπλοκης νόσου του νευρικού συστήματος, ο συνδυασμός πολλών γενετικών παραγόντων αυξάνει τον κίνδυνο.

    Η ασθένεια πλήττει, συνήθως, άτομα άνω των 50 ετών και προκαλεί, συχνά, σοβαρό τρέμουλο, ακαμψία και απώλεια ισορροπίας, με συνέπεια οι ασθενείς να δυσκολεύονται να περπατήσουν, να αυτοεξυπηρετηθούν, ακόμα και να μιλήσουν μερικές φορές. Η νόσος (που είναι η συχνότερη νευροεκφυλιστική πάθηση, μετά το Αλτσχάιμερ) έχει αποδοθεί στην απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων που παράγουν την ουσία ντοπαμίνη, ένα νευροδιαβιβαστή που μεταφέρει χημικά «μηνύματα» μεταξύ των νευρώνων.

    Θεραπεία ακόμη δεν υφίσταται, αν και τα φάρμακα που ενισχύουν την ντοπαμίνη μετριάζουν τα συμπτώματα. Οι νέες γενετικές ανακαλύψεις δεν θα έχουν άμεση ωφέλεια, αλλά προσδοκάται ότι κάποια στιγμή θα οδηγήσουν σε νέου τύπου φαρμακευτικές θεραπείες. Ο Γουντ προέβλεψε ότι σε λίγα χρόνια θα είναι πραγματικότητα ένα γενετικό διαγνωστικό τεστ για τη νόσο.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Είδηση: 58840

    [16] Ο ασβεστίτης «τα κάνει αόρατα» - και σε μακροσκοπικό επίπεδο

    Τεταρτη, 02 02 2011 15:02

    Πραγματικά μακροσκοπικά τρισδιάστατα αντικείμενα, διαστάσεων έως και λίγων εκατοστών, μπορεί να κρύψει από την όραση ο νέος μανδύας αορατότητας, τον οποίο ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία, κάνοντας ένα ουσιαστικό βήμα προς τον μαγικό κόσμο του Χάρι Πότερ. Είναι αξιοσημείωτο ότι, για πρώτη φορά, ο νέος μανδύας, αντίθετα με προηγούμενους, δεν αποτελείται από εξεζητημένα μετά-υλικά, που διαθέτουν οπτικές ιδιότητες ανύπαρκτες στη φύση, αλλά από φυσικούς κρυστάλλους ενός κοινού υλικού, του ασβεστίτη, ενός διαφανούς ορυκτού που μοιάζει με γυαλί. Έτσι, για πρώτη φορά, κατέστη δυνατό να γίνει αόρατο ένα αντικείμενο αρκετά μεγάλο για να είναι ορατό με γυμνό μάτι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του πειράματος, «εξαφανίστηκαν» ένας μεταλλικός συνδετήρας και μια καρφίτσα, που είχαν σκεπαστεί με τον μανδύα ασβεστίτη. Μέχρι τώρα είχαν γίνει αόρατα αντικείμενα μόνο πολύ μικρότερα από μια ανθρώπινη τρίχα.

    Οι ερευνητές της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, υπό τον κινεζικής καταγωγής φυσικό Σουάνγκ Ζανγκ, σε συνεργασία με επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου και του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Nature Communications", πέτυχαν να «κρύψουν» μικρά αντικείμενα, καθοδηγώντας το φως που προέρχεται από αυτά, έτσι ώστε να μην φτάνει στα μάτια του θεατή. Όταν το φως διαπερνά τους κρυστάλλους του ασβεστίτη, διαχωρίζεται σε δύο ακτίνες με διαφορετική πόλωση, ταξιδεύοντας με διαφορετικές ταχύτητες και προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

    Η νέα τεχνική περιορίζεται, όσον αφορά το μέγεθος των αντικειμένων που μπορεί να καταστήσει αόρατα, μόνο από το μέγεθος των κρυστάλλων του ασβεστίτη. Οι κρύσταλλοι ασβεστίτη μπορεί να έχουν μήκος που μετριέται σε ολόκληρα μέτρα, ώστε στο μέλλον θα μπορούσαν, ίσως, να γίνουν αόρατα ολόκληρα ευμεγέθη αντικείμενα. Θα ήταν, επίσης, δυνατό μελλοντικά να παραχθούν τέτοιοι κρύσταλλοι, με παρόμοιες ιδιότητες, αντί να αναζητιούνται μόνο στην φύση.

    «Χρησιμοποιώντας τον ασβεστίτη, μπορούμε να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε μανδύες σημαντικού μεγέθους, πράγμα που θα ανοίξει το δρόμο για μελλοντικές εφαρμογές τέτοιων συσκευών αορατότητας», δήλωσε ο Ζανγκ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, μια πιθανή εφαρμογή θα ήταν στην αισθητική δερματολογία, καθιστώντας αόρατα τα σημάδια στο πρόσωπο.

    Η νέα τεχνολογία παρέχει μια απλούστερη και πιο «γήινη» μέθοδο αορατότητας σε σχέση με τις μέχρι τώρα προσπάθειες, οι οποίες βασίζονταν σε τεχνητά παραγόμενα υλικά (τα λεγόμενα «μετά-υλικά») προκειμένου να «χειραγωγήσουν» κατάλληλα το φως. Όμως, η νέα μέθοδος θεωρείται πιο «φυσική» και εύκολη στην εκτέλεσή της, χάρη στην χρησιμοποίηση φυσικών κρυστάλλων και στην αξιοποίηση των ιδιοτήτων τους για πρώτη φορά.

    Η τεχνολογία των μανδυών αορατότητας ξεκίνησε, ουσιαστικά, το 2006, όταν επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου, υπό τον σερ Τζον Πέντρι (που συμμετείχε και στη νέα έρευνα), παρουσίασαν μια μέθοδο μετασχηματισμού («χειραγώγησης») του φωτός. Μέχρι τώρα, όμως, οι πρόοδοι που είχαν γίνει αφορούσαν σε απόκρυψη μικροσκοπικών αντικειμένων, αόρατων στο γυμνό μάτι, που αποκρύβονταν όχι από το ορατό φως, αλλά από τα μικροκύματα και το υπέρυθρο φως.

    Η νέα τεχνολογία έρχεται να κάνει ένα ουσιαστικό βήμα προόδου. Ένα βασικό πρόβλημα, πάντως, είναι ότι ο μανδύας ασβεστίτη, αν και διάφανος, δεν είναι απολύτως αόρατος ο ίδιος. Σχετικά μ' αυτό, ο Ζανγκ δήλωσε ότι είναι δυνατό να καλυφθεί έτσι, ώστε να γίνεται λιγότερο ορατός. Εντός υδάτων, πάντως, παραμένει σχεδόν εντελώς αόρατος.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Nature.com

    Είδηση: 58836

    [17] Σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας-Άμεσα η νέα πτέρυγα του Μποδοσάκειου

    Τεταρτη, 02 02 2011 17:18

    Η επιτάχυνση των διαδικασιών ωρίμανσης του έργου κατασκευής της νέας πτέρυγας του «Μποδοσάκειου» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας προκειμένου να γίνει η ένταξή του στο ΕΣΠΑ και να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή του ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 1 Φεβρουαρίου 2011 στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

    Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρας Γεωργακοπούλου - Μπάστα και τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Γιώργου Δακή και των αρμόδιων Αντιπεριφερειαρχών καθώς και του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, συμμετείχαν επίσης ο υποδιοικητής και στελέχη της 3ης Υ.ΠΕ, η Διοικητής του «Μποδοσάκειου» Νοσοκομείου, ο Νομικός Σύμβουλος του ιδρύματος Μποδοσάκη, η Ενδιάμεση Διαχειριστικής Αρχή της Δυτικής Μακεδονίας και η ΑΝΚΟ Α.Ε ως Τεχνικός Σύμβουλος του «Μποδοσάκειου» Νοσοκομείου. Η Γενική Γραμματέας τόσο στην εισήγησή της, όσο και στο κλείσιμο της συνάντησης τόνισε την ανάγκη άμεσης δημοπράτησης τόσο της μελέτης όσο και του έργου προκειμένου να αξιοποιηθούν τα 28 εκ β¬ του τομέα Υγείας - Πρόνοιας του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, που αυτή τη στιγμή παρουσιάζει μηδενική απορρόφηση. Επίσης μετέφερε τη βούληση του Υπουργού Υγείας να αποδοθούν στην κοινωνία και τους πολίτες της Περιφέρειας, στο συντομότερο δυνατό χρόνο, σύγχρονες υποδομές και αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας. Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου εκδόθηκε ήδη από τον Οκτώβριο του 2010 Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Α. Λοβέρδου για την ένταξη του έργου με προϋπολογισμό 8,5 εκ β¬ στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας και φορέα υλοποίησης τη ΔΕΠΑΝΟΜ. Είδηση: 58845

    [18] Φόβοι για τη μη μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής

    Τεταρτη, 02 02 2011 16:19

    Παραδόθηκε το πρωί στη ΔΕΗ η παλαιά οδική αρτηρία που συνέδεε την Μαυροπηγή με την Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη με σκοπό την επέκταση των εργασιών εξόρυξης του διπλανού Ορυχείου ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από την παράπλευρη νέα οδό που κατασκεύασε η ΔΕΗ.

    Οι κάτοικοι αναμένουν να τηρηθούν οι υποσχέσεις για την μετεγκατάσταση του οικισμού διαφορετικά θα αντιδράσουν δυναμικά αν και εκφράζονται φόβοι για τη μη υλοποίηση της απόφασης λόγω των αρνητικών εξελίξεων που σημειώνονται στον τομέα της ενέργειας που θα επηρεάσουν τις εξελίξεις μετεγκαταστάσεων άλλων οικισμών της περιοχής. Μετά την αποκοπή της παλαιάς οδικής αρτηρίας και την έναρξη των εργασιών εκτιμάται ότι σύντομα οι εκσκαφείς θα προσεγγίσουν τα πρώτα σπίτια της Μαυροπηγής επιδεινώνοντας τις ήδη επιβαρυμένες συνθήκες της καθημερινότητας των κατοίκων. ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Σύνταξη Μαίρη Κεσκιλίδου Είδηση: 58843

    [19] Συμβολική κατάληψη ΤΣΜΕΔΕ

    Τεταρτη, 02 02 2011 15:58

    Συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ Βόλου πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί και για μια ώρα, οι μηχανικοί - μέλη του ΤΕΕ Μαγνησίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Η κινητοποίηση ήταν σε συνέχεια προηγούμενων, ενώ έπεται συνέχεια.

    Στην κινητοποίηση συμμετείχαν λίγο πάνω από 20 μηχανικοί και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Σωκράτης Αναγνώστου, δήλωσε ότι η συμβολική κατάληψη που έγινε στο ασφαλιστικό ταμείο των μηχανικών, έρχεται σε συνέχεια των διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί.

    «Θεωρούμε ότι το ταμείο μας και με τον κώδικα αμοιβών πλήττεται και δεν ξέρουμε αν θα είναι εξασφαλισμένες οι εισφορές που καταλήγουν στο ταμείο, ή θα δημιουργηθεί πρόβλημα, μετά από χρόνια ως προς τη βιωσιμότητά του», τόνισε ο κ. Αναγνώστου.

    Όσον αφορά στα κλειστά επαγγέλματα, πρόταση του ΤΕΕ Μαγνησίας, προς το κεντρικό ΤΕΕ, είναι να αποσυρθούν όλοι οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ από όλες τις επιτροπές, τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του νόμου, ώστε ο νόμος να είναι πιο ευνοϊκός για τους μηχανικούς.

    Είδηση: 58842

    [20] Πολιτιστική εκδήλωση για την Υπαπαντή

    Τεταρτη, 02 02 2011 15:28

    Ο Δήμος Καλαμάτας σε συνεργασία με την δημοτική επιχείρηση «Φάρις», οργανώνει σήμερα στις 08:00 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο, εκδήλωση Μουσικής και Λόγου, αφιερωμένη στην Παναγία της Υπαπαντής.

    Το αφιέρωμα περιλαμβάνει ανάγνωση κειμένων από Ιερά Βιβλία, για την Ιστορία της Παναγίας της Υπαπαντής, κείμενα που προέκυψαν μέσα από τη συνεργασία της δημοτικής επιχείρησης «Φάρις» με την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας και ερμηνεία έργων Θρησκευτικής Μουσικής με επίκεντρο την Παναγία, από τέσσερις Μονωδούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τους οποίους θα συνοδεύσει κουαρτέτο εγχόρδων και Πιάνο υπό τη Διεύθυνση του Αρχιμανδρίτη π. Χρύσανθου Αλισάφη.

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 58839

    [21] Σύλληψη 50χρονου με 9 κιλά χασίς

    Τεταρτη, 02 02 2011 14:31

    Ευρετήριο Άρθρου

    Σύλληψη 50χρονου με 9 κιλά χασίς

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Στα χέρια των ανδρών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας έπεσε χθες το πρωί ένας 50χρονος από τη Λάρισα, ο οποίος είχε στο σπίτι του περίπου 9 κιλά χασίς. Ο δράστης, ο οποίος είναι άεργος είχε τα ναρκωτικά σε 8 αυτοσχέδια δέματα και είχε απασχολήσει άλλες δύο φορές την Αστυνομία για παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν.

    Είδηση: 58833

    [22] Εκδήλωση - συζήτηση για τα διόδια και τους εθνικούς δρόμους

    Τεταρτη, 02 02 2011 14:20

    Ευρετήριο Άρθρου

    Εκδήλωση - συζήτηση για τα διόδια και τους εθνικούς δρόμους

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Συζήτηση με θέμα «Εθνικοί δρόμοι: Δημόσιο κοινωνικό αγαθό» διοργανώνεται αύριο Πέμπτη στη Λάρισα η Πρωτοβουλία πολιτών Λάρισας ενάντια στα διόδια. Στην εκδήλωση που θα γίνει στο αμφιθέατρο Ιατρικής Σχολής στην πλατεία Ταχυδρομείου θα μιλήσουν οι κκ. Ηλίας Τσολακίδης από την Εθελοντική ομάδα Δράσης Πιερίας «Ο Τόπος μου» και ο δικηγόρος Δημήτρης Σιανίδης.

    Είδηση: 58829

    [23] Πανθεσσαλική σύσκεψη συνδικαλιστών της ΔΟΕ

    Τεταρτη, 02 02 2011 14:17

    Ευρετήριο Άρθρου

    Πανθεσσαλική σύσκεψη συνδικαλιστών της ΔΟΕ

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Περιφερειακή σύσκεψη αιρετών συνδικαλιστικών στελεχών Θεσσαλίας, πραγματοποιεί η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, αύριο Πέμπτη στις 5 το απόγευμα στα γραφεία του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. Λάρισας «Κ. Κούμας».

    Είδηση: 58826

    [24] Νέα αποχή για τους δικηγόρους μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου

    Τεταρτη, 02 02 2011 14:11

    Ευρετήριο Άρθρου

    Νέα αποχή για τους δικηγόρους μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Νέα αποχή αποφάσισαν χθες οι δικηγόροι της Λάρισας μέχρι την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου διαμαρτυρόμενοι για την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

    Είδηση: 58825

    [25] «Στριμώχνονται» τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό σχολείο Τερψιθέας

    Τεταρτη, 02 02 2011 14:26

    Ευρετήριο Άρθρου

    «Στριμώχνονται» τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό σχολείο Τερψιθέας

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2

    Προβλήματα συνωστισμού στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης παρατηρείται στην Τερψιθέα, όπως τόνισαν χθες στο Δήμαρχο Λαρισαίων Κ. Τζανακούλη τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του οικισμού.

    Είδηση: 58830

    [26] Τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή στον Τόλη Βοσκόπουλο

    Τεταρτη, 02 02 2011 13:07

    Σε φυλάκιση τριών ετών εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα και με ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση καταδικάστηκε ο γνωστός τραγουδιστής Τόλης Βοσκόπουλος από το 7ο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας για φοροδιαφυγή ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο εισαγγελέας μάλιστα πρότεινε να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 4 ετών. Ο τραγουδιστής δεν κατάφερε να υπαχθεί στη ρύθμιση για τους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς κρίθηκε ότι έχει ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας 660.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με το λογιστή του δε θα μπορούσε να ανταποκριθεί και ο ίδιος στο ύψος των δόσεων καθώς τα ακίνητα αυτά είναι κατασχεμένα.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 58815

    [27] Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στις συγκοινωνίες

    Τεταρτη, 02 02 2011 12:03

    Σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» για άλλη μια μέρα οι Αθηναίοι καθώς οι εργαζόμενοι σε όλα τα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους έως ότου ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών από τη Βουλή. Ακινητοποιημένα είναι λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και μετρό. Λειτουργεί μόνο το τραμ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος. Στους δρόμους του λεκανοπεδίου επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο, παρά το ό,τι δεν ισχύει ο δακτύλιος και επιτρέπεται η κίνηση στις λεωφορειολωρίδες, και οι παντός είδους μετακινήσεις θυμίζουν Γολγοθά. Η κυβέρνηση πάντως δηλώνει πως θεωρεί έσχατη λύση και μη ενδεδειγμένη πρακτική, την επίταξη των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες και τους καλεί να δείξουν υπευθυνότητα, ενώ δηλώσεις για το θέμα κάνει αυτή την ώρα ο υπουργός Μεταφορών Δ. Ρέππας. Στα πλαίσια του συνεχιζόμενου διάλογου, εκπρόσωποι των εργαζομένων στο τραμ είχαν σήμερα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Μεταφορών. Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την απεργία στο μετρό διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου, με στόχο να εντοπιστεί αν προκύπτει η διάπραξη αδικήματος. Οι εισαγγελείς ζήτησαν την δικαστική απόφαση προκειμένου να διαπιστώσουν αν η απεργία προκηρύχθηκε από το πρωτοβάθμιο σωματείο που αφορά η απόφαση ή από ανώτερο. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι του ΗΣΑΠ ανέστειλαν επί του παρόντος την προγραμματισμένη για αύριο απεργία τους.

    Μηχανοκίνητη πορεία των εργαζομένων του ΟΑΣΑ

    Οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΑ πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία προς το Υπουργείο Μεταφορών. Η πορεία ξεκίνησε στις 11.30 το πρωί από Ομόνοια, οι εργαζόμενοι πέρασαν από το υπ. Οικονομικών, από τη Βουλή και από το Υπουργείο Υγείας και συνεχίζουν προς το Υπ. Μεταφορών.

    Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως παραμένουν προσηλωμένοι στον αγώνα τους ακόμα κι αν αυτό σημαίνει μη συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις που κηρύσσουν παράνομες τις κινητοποιήσεις τους.

    Κατηγορούν την ηγεσία του Υπουργείου για προσχηματικό διάλογο, ενώ απευθυνόμενοι στο επιβατικό κοινό που ταλαιπωρείται, ζητούν συγγνώμη και σημειώνουν ότι αγωνίζονται και κατά των υπέρογκων αυξήσεων στα εισιτήρια.

    Εμφανίζονται λοιπόν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την πίεση προς την κυβέρνηση, έως ότου ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο για την εξυγίανση των συγκοινωνιών από τη Βουλή, κάτι που πρόκειται να γίνει σε περίπου δύο εβδομάδες, καθώς δεν συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

    Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ του υπουργού Μεταφορών Δημήτρη Ρέππα και συνδικαλιστών.

    Η αξιωματική αντιπολίτευση από την πλευρά της δηλώνει πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με τις πρακτικές της δημιουργεί σύγχυση στους εργαζόμενους και ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 58810

    [28] Συνεχώς αυξάνει το χρέος του Δήμου Ζακυνθίων

    Τριτη, 01 02 2011 14:17

    Συνεχίζουν να πηγαίνουν καταδικαστικές αποφάσεις εργολάβων και άλλων προμηθευτών στο νέο ενιαίο δήμο Ζακύνθου, γεγονός που σημαίνει ότι θα αυξηθεί το ποσό των 45 εκατ. ευρώ που μέχρι σήμερα έχει υπολογιστεί ότι είναι το χρέος του δήμου.

    Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις στην ΕΡΑ του αντιδημάρχου και υπεύθυνου των οικονομικών του δήμου, κ. Κολύρη, βάσει του τελικού χρέους -που πρέπει να έχει διαπιστωθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου όπως ορίζει ο Καλλικράτης- θα γίνει οικονομοτεχνική μελέτη εξυγίανσης του δήμου, κάτι το οποίο σημαίνει ότι, το χρέος θα αποπληρωθεί παρακρατώντας το αρμόδιο υπουργείο τμήμα της ΣΑΤΑ.

    Είδηση: 58694


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 2 February 2011 - 18:34:18 UTC