Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-02-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γιγάντια διαδήλωση κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ
  • [02] Πιέσεις από τρόικα και ΟΟΣΑ
  • [03] Νέο μπαράζ απεργιών στα ΜΜΜ
  • [04] Eπιχείρηση επαναπατρισμού των Ελλήνων
  • [05] Αναβλήθηκε η επίσκεψη της Χ. Κλίντον στην Αθήνα

    [01] Γιγάντια διαδήλωση κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ

    Τριτη, 01 02 2011 08:34

    Πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν ήδη συγκεντρωθεί στο κέντρο του Καΐρου για μία γιγάντια διαδήλωση κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ που οργανώνεται σήμερα. Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά του αιγύπτιου προέδρου και κρατούν αφίσες που εικονίζουν τον Χόσνι Μουμπάρακ απαγχονισμένο. Δεκάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύκτα στην πλατεία Ταχρίρ, επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας που συγκλονίζει το καθεστώς. Ελικόπτερα πετούν επάνω από το κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας και ο στρατός ελέγχει πολλές από τις προσβάσεις προς το κέντρο της πόλης. Αναχώρησαν για την Αίγυπτο 3 C-130 για τον επαναπατρισμό 200 Ελλήνων. Σε επιφυλακή οι αρχές για ενδεχόμενο κύμα προσφύγων. Εγκλωβισμένοι παραμένουν στο αεροδρόμιο του Καΐρου, 30 Κύπριοι, καθώς έχουν ακυρωθεί όλες οι πτήσεις. Αναβάλλεται η επίσκεψη της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, σε Σόφια, Αθήνα και Άγκυρα, λόγων των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

    "Οι πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους"

    Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν να συμμετάσχουν στις αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις, που, όπως μετέδωσε, μπορεί να έχουν βίαιη εξέλιξη. Η κρατική τηλεόραση, η οποία ελέγχεται στενά από την κυβέρνηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, δεν έχει μεταδώσει πλάνα από τις αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις.

    Στο μεταξύ, υπάρχουν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση προσπαθεί, να διοργανώσει διαδηλώσεις υποστήριξης προς τον Μουμπάρακ.

    "Νόμιμες" οι διεκδικήσεις του αιγυπτιακού λαού λέει ο στρατός

    Ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε ότι οι διεκδικήσεις του αιγυπτιακού λαού είναι "νόμιμες" και δεσμεύθηκε να μην κάνει χρήση βίας, εν όψει των μαζικών διαδηλώσεων που προγραμματίζονται για σήμερα στο πλαίσιο της λαϊκής εξέγερσης κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

    Όπως κάθε μέρα από την 25η Ιανουαρίου, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας στο Κάιρο και σε πολλές πόλεις της Αιγύπτου ζητώντας την αποχώρηση του προέδρου της χώρας.

    O αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν ανακοίνωσε ότι επιφορτίσθηκε από τον Χόσνι Μουμπάρακ να αρχίσει αμέσως διάλογο με την αντιπολίτευση "για θέματα που συνδέονται με τις συνταγματικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις".

    Ο Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας τη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης. Στο πλαίσιο του ανασχηματισμού, ο υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ-ελ-Άντλι, υπεύθυνος για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων, την απομάκρυνση του οποίου ζητούσαν οι διαδηλωτές, αντικαταστάθηκε από υψηλόβαθμο αξιωματούχο των δυνάμεων ασφαλείας, τον Μαχμούντ Ουάγκντι.

    Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απέρριψαν τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, καλώντας "σε μαζικές διαδηλώσεις παντού στην Αίγυπτο, ώστε ολόκληρο το καθεστώς, πρόεδρος, κόμμα, υπουργοί και κοινοβούλιο, να εγκαταλείψουν την εξουσία".

    Σε επίσημη ανακοίνωσή του προς τον "μεγάλο λαό' της Αιγύπτου, ο στρατός χαρακτηρίζει "νόμιμες" τις διεκδικήσεις του και διαβεβαιώνει ότι δεν θα προσφύγει" στη χρήση βίας κατά του αιγυπτιακού λαού".

    Το κίνημα διαμαρτυρίας απηύθυνε έκκληση για επ΄αόριστον απεργία διαρκείας και για πορείες ενός εκατομμυρίου ατόμων σήμερα στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια.

    Η πρόσκληση κυκλοφόρησε από στόμα σε στόμα, αφού οι υπηρεσίες του Ιντερνετ παραμένουν μπλοκαρισμένες, ενώ οι υπηρεσίες μηνυμάτων της κινητής τηλεφωνίας υπολειτουργούν.

    Σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα Renesys, που ειδικεύεται στην παρακολούθηση του Internet, χθες διέκοψε τις υπηρεσίες του και ο τελευταίος πάροχος υπηρεσιών Ιντερνετ στην Αίγυπτο, η Noor, αποκόπτοντας τη χώρα από τον υπόλοιπο κόσμο.

    Για να βοηθήσει τους Αιγύπτιους "σε αυτή η δύσκολη περίοδο να παραμείνουν σε σύνδεση" η Google ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με το Twitter για την εφαρμογή ενός συστήματος που θα επιτρέπει την αποστολή μηνυμάτων στο Twitter μέσω τηλεφώνου, χωρίς να υπάρχει ανάγκη σύνδεσης στο Internet.

    Από χθες το απόγευμα λαοθάλασσα κατέκλυσε και πάλι την πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου, ενώ δεκάδες άνθρωποι παρέμειναν εκεί τη νύκτα αψηφώντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας που ισχύει στην πρωτεύουσα, στην Αλεξάνδρεια και το Σουέζ.

    Ο Λευκός Οίκος απηύθυνε έκκληση για ηρεμία πριν από τις προγραμματισμένες για σήμερα μεγάλες πορείες και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αυτοσυγκράτηση που επιδεικνύουν μέχρι σήμερα οι στρατιωτικές δυνάμεις.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αίγυπτο Φρανκ Ουίσνερ βρίσκεται στο Κάιρο, όπου θα έχει συνομιλίες με την αιγυπτιακή ηγεσία.

    Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών απηύθυναν έκκληση για την εφαρμογή δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε εκλογές "ελεύθερες και δίκαιες" και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα δήλωσε ότι επιθυμεί μία "ειρηνική μετάβαση".

    Από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε για την πιθανότητα εγκαθίδρυσης ενός καθεστώτος αντίστοιχου με το καθεστώς της Τεχεράνης σε περίπτωση που "ένα οργανωμένο ισλαμιστικό κίνημα αναλάβει τον έλεγχο του κράτους" στη Αίγυπτο, ευνοημένο από το "χάος".

    Πηγές: BBC, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Κλιμακώνονται οι πιέσεις εναντίον του Μουμπάρακ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58654

    [02] Πιέσεις από τρόικα και ΟΟΣΑ

    Τριτη, 01 02 2011 10:06

    Για αλλαγές σε μισθούς και ωράρια πιέζουν οι εκπρόσωποι της τρόικας και το κλιμάκιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, καθώς ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία και πιο ελαστικούς όρους στις συμβάσεις, ώστε να μπορεί ο εργοδότης να «σπάσει» μια σύμβαση ακόμη και οκτώ μηνών, όποτε θέλει και να μην αποζημιώνει τον εργαζόμενο. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει συναντήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας και τους εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ, που βρίσκονται στη χώρα μας, προκειμένου να συγκεντρώσουν στοιχεία για την πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας. Οι τεχνοκράτες της Τρόικας θέτουν εκ νέου, ζήτημα εργασιακών σχέσεων με αφορμή τις επιχειρησιακές συμβάσεις και την υπαναχώρηση της ΝΕΟΓΑΛ.

    Ακόμη, επιμένουν στην επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς κατώτερους των κλαδικών, ενώ θέτουν ζήτημα αύξησης του αριθμού των μερικώς απασχολούμενων και των Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: Στην Αθήνα κλιμάκιο του ΟΟΣΑ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58656

    [03] Νέο μπαράζ απεργιών στα ΜΜΜ

    Τριτη, 01 02 2011 10:21

    "Χειρόφρενο" σηκώνουν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες. Ακινητοποιημένα τρόλεϊ, λεωφορεία, μετρό. Κανονικά λειτουργούν ηλεκτρικός και Τραμ. Συγκέντρωση των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, στις 11 στην Ομόνοια και πορεία προς τη Βουλή. Κανονικά θα γίνει και η σημερινή απεργία των εργαζομένων στο Μετρό, αν και κρίθηκε παράνομη. Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες έχουν κληθεί να πουν τις απόψεις τους στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, όπου σήμερα συζητείται το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σχετική είδηση: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58657

    [04] Eπιχείρηση επαναπατρισμού των Ελλήνων

    Τριτη, 01 02 2011 10:49

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η ελληνική επιχείρηση επαναπατρισμού 215 Ελλήνων και ξένων πολιτών, από την Αίγυπτο. Τα τρία αεροσκάφη C- 130 της Πολεμικής Αεροπορίας που διατέθηκαν για το σκοπό αυτό, απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με προορισμό την Αλεξάνδρεια, στις 9.31, στις 9.40 και στις 9.58 σήμερα το πρωί. Η πτήση έως την Αίγυπτο διαρκεί περίπου δυόμισι ώρες και τα αεροσκάφη στην επιστροφή τους θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος". "Εύχομαι μέχρι το απόγευμα να είμαστε πίσω και όλα να πάνε καλά", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης, λίγο πριν την αναχώρηση του πρώτου αεροσκάφους, στο οποίο επιβαίνει ως συντονιστής της επιχείρησης.

    "Οι πληροφορίες λένε ότι και η χθεσινή βραδιά ήταν μια καλή βραδιά. Αναμένουμε την εξέλιξη της διαδήλωσης στο Κάιρο, για να έχουμε καλύτερα συμπεράσματα το απόγευμα προς το βράδυ", ανέφερε ο κ. Δόλλης και σημείωσε πως μια ρευστή κατάσταση απαιτεί προσοχή και ψυχραιμία.

    Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, η επιστροφή αναμένεται μετά τις 4 το απόγευμα, ανάλογα με τη διάρκεια του χρόνου επιβίβασης των Αιγυπτιωτών.

    "Πιστεύω, μέχρι να φτάσουμε να έχουν οργανωθεί. Έχουμε κανονίσει τα πράγματα με τον καλύτερο τρόπο. Αλλά φυσικά σε μια ρευστή κατάσταση δεν μπορείς να περιμένεις όλα να πάνε τέλεια. Το άγχος είναι μόνο για τους δικούς μας ανθρώπους που περνάνε δύσκολα. Για μας, είναι σχετικά εύκολο να πάμε να τους πάρουμε. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διαχειριστούμε το φόβο τους", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δόλλης και κατέληξε:

    "Είναι εύκολο να κάθεσαι σε μια υπουργική καρέκλα και να κάνεις αναλύσεις. Το λίγο που μπορεί να κάνει η Ελλάδα είναι να βοηθήσει τους πολίτες της", σημείωσε.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Σε ετοιμότητα σχέδιο επαναπατρισμού των Ελλήνων της Αιγύπτου

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58658

    [05] Αναβλήθηκε η επίσκεψη της Χ. Κλίντον στην Αθήνα

    Τριτη, 01 02 2011 11:35

    Αλλαγές στα σχέδια της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, που ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Ελλάδα και Τουρκία στο τέλος της εβδομάδας, φαίνεται πως έφεραν οι ραγδαίες εξελίξεις στην Αίγυπτο. Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε ότι η Υπουργός θα επιστρέψει απευθείας στην Ουάσιγκτον μετά τη συμμετοχή της στη Σύνοδο για την Ασφάλεια στο Μόναχο. «Οποιαδήποτε σχέδια για μελλοντικές επισκέψεις θα ανακοινωθούν την κατάλληλη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος, χωρίς να υπεισέλθει συγκεκριμένα στο ζήτημα της επίσκεψης της επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, καθώς από τη στιγμή που δεν υπήρξε επίσημη δημοσιοποίησή της, δεν πρόκειται να ανακοινωθεί αναβολή της.

    Πηγή ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58660


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 1 February 2011 - 9:58:03 UTC