Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-01-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέθανε σε ηλικία 115 ετών η γηραιότερη γυναίκα του κόσμου
  • [02] «Έφυγε» ο Τζον Μπάρι, συνθέτης της μουσικής του Τζέιμς Μποντ
  • [03] Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για την κατάσταση στην Αίγυπτο
  • [04] Ο Γιώργος Λάνθιμος σκηνοθετεί «Πλατόνοφ» του Τσέχοφ στο Εθνικό

    [01] Πέθανε σε ηλικία 115 ετών η γηραιότερη γυναίκα του κόσμου

    Δευτερα, 31 01 2011 23:23

    Η πιο ηλικιωμένη γυναίκα του κόσμου πέθανε τη Δευτέρα στο σπίτι της στο Τέξας, σε ηλικία 115 ετών, σύμφωνα με την οικογένειά της. Η Γιουνίς Σάνμπορν κατείχε τον τίτλο της γηραιότερης γυναίκας μετά το θάνατο, στις 4 Νοεμβρίου 2010, της Γαλλίδας μοναχής Εζενί Μπλανσάρ. Επισήμως, η Σάνμπορν ήταν 114 ετών, ωστόσο η οικογένειά της υποστηρίζει ότι το ληξιαρχείο είχε καταγράψει λάθος την ημερομηνία γέννησής της και την εμφάνιζε γεννημένη το 1896 αντί για το 1895.

    Η Μπέσι Κούπερ από την Τζόρτζια, γεννημένη στις 26 Αυγούστου 1896, θεωρείται πλέον η γηραιότερη γυναίκα, σύμφωνα με την Ομάδα Ερευνών Γεροντολογίας.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58653

    [02] «Έφυγε» ο Τζον Μπάρι, συνθέτης της μουσικής του Τζέιμς Μποντ

    Δευτερα, 31 01 2011 22:23

    Ο βρετανός μουσικοσυνθέτης, Τζον Μπάρι, ο οποίος βραβεύτηκε με πέντε Οσκαρ και τέσσερα Γκράμι και έγραψε τη μουσική για τις ταινίες Τζέιμς Μποντ, πέθανε από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 77 ετών, μετέδωσε το BBC. Ο Μπάρι, ο οποίος γεννήθηκε στο Γιορκ της βόρειας Αγγλίας, συνέθεσε επίσης τη μουσική για την ταινία «Ο Καουμπόι του Μεσονυχτίου», «Το Λιοντάρι το Χειμώνα| και πιο πρόσφατα για το θρίλερ «Εnigma».

    Υπέγραψε τη μουσική στις ταινίες του διάσημου κατασκόπου «Από τη Ρωσία με αγάπη», «Ο Χρυσοδάκτυλος» και «Ζεις Μονάχα Δύο Φορές» και τρία από τα Όσκαρ που κέρδισε ήταν για την μουσική στις ταινίες «Χορεύοντας με τους Λύκους», «Πέρα από την Αφρική» και «Born Free».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58652

    [03] Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για την κατάσταση στην Αίγυπτο

    Δευτερα, 31 01 2011 21:38

    Την ικανοποίησή της για τα συμπεράσματα που υιοθέτησε σήμερα το Συμβούλιο υπουργών εξωτερικών της ΕΕ σχετικά με την κατάσταση στην Αίγυπτο, εξέφρασε η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία εκπροσώπησε τη χώρα μας στις εργασίες της Συνόδου. Σε δηλώσεις της μετά το Συμβούλιο, η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως πρόκειται για θετικά και ισόρροπα συμπεράσματα, με τα οποία στέλνεται ένα σαφές μήνυμα ότι στόχος είναι μια ομαλή συντεταγμένη μετάβαση σε μια σταθερή πλουραλιστική και δημοκρατική Αίγυπτο. Μια διαδικασία, που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι τον πρώτο λόγο για τις εξελίξεις έχει ο αιγυπτιακός λαός.

    Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, αφού τόνισε ότι ο ελληνικός λαός συνδέεται με μακρά παράδοση φιλίας με τον αιγυπτιακό λαό, σημείωσε πως η κατάσταση στη χώρα παραμένει εξαιρετικά ρευστή. «Πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά», υπογράμμισε η αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, η οποία ανέφερε ότι δεν πρέπει όμως να υπαγορεύσουμε ή να υποδείξουμε την τελική διευθέτηση.

    «Είναι σημαντικό αυτή η διευθέτηση να προκύψει από τις εσωτερικές διεργασίες που συντελούνται μέσα στην ίδια την Αίγυπτο από τον ίδιο το λαό της Αιγύπτου», είπε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου για να προσθέσει ότι η σταθερότητα και η αλλαγή απαιτούν θεσμικές μεταρρυθμίσεις και την εμφάνιση πραγματικών πολιτικών κομμάτων και ιδεολογιών.

    Σύμφωνα με την Μ. Ξενογιαννακοπούλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συνδράμει σε αυτή τη διαδικασία αξιοποιώντας τα εργαλεία που διαθέτει, ακόμα και με νέα εργαλεία, ως ένα πακέτο για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του αιγυπτιακού λαού και της προοπτικής του. «Η Αίγυπτος είναι πολύ σημαντική χώρα και δεν μπορεί να αφεθεί αυτή τη στιγμή στο περιθώριο», τόνισε και σημείωσε την ανάγκη να παραμείνουν ενεργές όλες οι δυνατότητες της συμμετοχής της ΕΕ. Υπογράμμισε ακόμη ότι μία πολύ σημαντική παράμετρος είναι η επίδραση που θα έχουν αυτές οι εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    Σύμφωνα με την αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών, πέρα από τις πολιτικές πτυχές, η ρευστή κατάσταση στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή γενικά μπορεί να έχει σημαντικές ανθρωπιστικές συνέπειες. «Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δούμε μία πολύ μεγάλη αύξηση σε πρόσφυγες, σε μετανάστες που αιτούνται πολιτικό άσυλο και γενικά ροές που αυτή τη στιγμή η χώρα μας μπορεί να αισθανθεί και ιδιαίτερη πίεση».

    Στο σημείο αυτό, η αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών ανέφερε ότι η Ελλάδα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί συγκεκριμένους τρόπους ανταπόκρισης σε πιθανές καταστάσεις μαζικής ροής μεταναστών και προσφύγων και διευθετήσεις που θα συνεπάγονται καλύτερη κατανομή βαρών, καθώς όπως υποστηρίχτηκε από ελληνικής πλευράς, δεν είναι δυνατόν να επωμιστούν μόνες το βάρος υποχρέωσης παροχής ασύλου οι χώρες πρώτης εισόδου όπως είναι η Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τη Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Στέφαν Φούλε δεσμεύτηκε να ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα. «Η Ελλάδα ως γειτονική χώρα και με ζωτικά συμφέροντα στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής, θα είναι πλάι στην Αίγυπτο σε κάθε βήμα στην προσπάθειά της, αναλαμβάνοντας κάθε δυνατή πρωτοβουλία που μπορεί να συμβάλει στην εξομάλυνση της κατάστασης και στην οικοδόμηση ενός μέλλοντος που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού», είπε χαρακτηριστικά η Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58650

    [04] Ο Γιώργος Λάνθιμος σκηνοθετεί «Πλατόνοφ» του Τσέχοφ στο Εθνικό

    Δευτερα, 31 01 2011 19:37

    Μετά τον Κυνόδοντα, που σάρωσε τα βραβεία στα μεγάλα ευρωπαϊκά κινηματογραφικά φεστιβάλ και διεκδικεί το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, ο Γιώργος Λάνθιμος έρχεται στο Εθνικό θέατρο και σκηνοθετεί τον «Πλατόνοφ» του Άντον Τσέχοφ, στη σύγχρονη διασκευή του Ντέιβιντ Χέαρ και σε μετάφραση της Έφης Γιαννοπούλου.

    Μαζί του θα έχει ένα δυναμικό και ταλαντούχο καστ με επικεφαλής τον Άρη Σερβετάλη, που ερμηνεύει τον Πλατόνοφ, και την πρόσφατα βραβευμένη στο Φεστιβάλ Βενετίας, Αριάν Λαμπέντ.

    Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στη Νέα Σκηνή, «Νίκος Κούρκουλος», στις 10 Φεβρουαρίου.

    Ο «Πλατόνοφ» ανακαλύφθηκε περίπου 20 χρόνια μετά τον θάνατο του Άντον Τσέχοφ ανάμεσα σε άλλα χειρόγραφα, από το γιο του. Έργο από τα πρώτα του συγγραφέα, με διάρκεια που έφτανε τις έξι περίπου ώρες, έχει παρουσιαστεί μία ακόμη φορά στο Εθνικό Θέατρο, το 1980, σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα.

    Το 2001 διασκευάστηκε από τον Ντέιβιντ Χέαρ, έναν από τους πιο γνωστούς βρετανούς θεατρικούς συγγραφείς, και παρουσιάστηκε στο Θέατρο "Αλμέιντα" στο Λονδίνο.

    H υπόθεση

    Ο 27χρόνος Πλατόνοφ, διευθυντής σε ένα σχολείο της επαρχίας και παντρεμένος με την αθώα Σάσα, έχει κατασπαταλήσει την πατρική περιουσία. Είναι οργισμένος με όλους, κουρασμένος από την αποπνικτική ατμόσφαιρα της μικρής κοινωνίας, όπου ζει, και απογοητευμένος από τον ίδιο τον εαυτό του.

    Καθώς η ζωή του βυθίζεται σε τέλμα, τρεις γυναίκες τον πολιορκούν: η Άννα Πέτροβνα, έξυπνη αλλά χρεωμένη χήρα, η νιόπαντρη προγονή της Σοφία και η φοιτήτρια χημείας Μαρία Γκρέκοβα. Ο Πλατόνοφ δεν θα μπορέσει να αντισταθεί σε καμία από τις τρεις και το επικίνδυνο παιχνίδι του θα έχει αναπόφευκτες συνέπειες για όλους.

    Στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, που σκηνοθετεί ο Γιώργος Λάνθιμος, η δράση εκτυλίσσεται σε έναν σύγχρονο χώρο, που μοιάζει με αίθουσα άσκησης και δοκιμασίας. Οι ήρωες κινούνται στον οριοθετημένο αυτό χώρο, συναντιούνται, συζητούν, λογομαχούν, χορεύουν. Μέσα από τη σωματική έκφραση και τους περιορισμούς της, αναδύονται σιγά σιγά οι σχέσεις, τα συναισθήματα, η βία και η ένταση των χαρακτήρων του έργου.

    Με όχημα τη σύγχρονη διασκευή του Ντέιβιντ Χέαρ, η παράσταση συμπυκνώνει τεράστιο υλικό σκηνών και ρόλων. Αντί για την αρχική πολυπρόσωπη διανομή, τους ρόλους ενσαρκώνουν οι εννέα ηθοποιοί της παράστασης, ενώ η διαρκής παρουσία όλου του θιάσου επί σκηνής δημιουργεί ένα δυναμικό πλέγμα σχέσεων.

    Τα έντονα κωμικά και δραματικά στοιχεία του έργου εναλλάσσονται διαρκώς, μαζί με τα πάθη, τις αναζητήσεις, τα αδιέξοδα και την πλήξη των προσώπων.

    Τα σκηνικά επιμελείται η Άννα Γεωργιάδου, τα κοστούμια ο Θάνος Παπαστεργίου και η Βασιλεία Ροζάνα, τους φωτισμούς ο Θύμιος Μπακατάκης και την κίνηση η Αμάλια Μπένετ. Στην παράσταση, που θα διαρκέσει έως τις 27 Μαρτίου, πρωταγωνιστούν οι Άρης Σερβετάλης, Μαρία Πρωτόπαππα, Αγγελική Παπούλια, Μάνος Βακούσης, Θανάσης Δήμου, Βασίλης Καραμπούλας, Έλενα Τοπαλίδου, Ανδρέας Κωνσταντίνου και Αριάν Λαμπέντ.

    aπε

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58649


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 31 January 2011 - 21:55:15 UTC