Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-01-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόταση Αργύρη για Κέντρα Υγείας
  • [02] Αυστραλία: Έκτακτος φόρος εξαιτίας των καταστροφών
  • [03] Μαραθώνιος διαβουλεύσεων για την κατάληψη της Νομικής
  • [04] Διάρρηξη πρ. Δημαρχείου Λασιώνος
  • [05] Στη Λάρισα σήμερα ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας
  • [06] Προτείνει Τύρια και όχι Παραμυθιά
  • [07] Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ
  • [08] Έκτακτη σύσκεψη αύριο για τις άγονες γραμμές
  • [09] Απερρίφθη η αίτηση αναίρεσης του Δημάρχου Ζαχάρως
  • [10] Δελτίο κινητοποιήσεων και απεργιών
  • [11] Κλειστά Σχολεία από τη χιονόπτωση
  • [12] Έλεγχος στο ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ και λειτουργία της πολεοδομίας χωρίς υπολογιστέςβ¦
  • [13] Αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο
  • [14] Ανοίγει σε λίγες μέρες το «Εξοικονομώ κατ' Οίκον»
  • [15] Απαγωγή Έλληνα ναυτικού μετά από πειρατεία σε φορτηγό πλοίο

    [01] Πρόταση Αργύρη για Κέντρα Υγείας

    Πεμπτη, 27 01 2011 08:35

    Να ενταχθούν στη Τρίτη ζώνη τα κέντρα υγείας του νομού Ιωαννίνων προτείνει ο βουλευτής Βαγγέλης Αργύρης στον αρμόδιο υπουργό Υγείας. Όπως εξηγεί στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή,

    τα κέντρα υγείας του νομού βρίσκονται σε ορεινές, παραμεθόριες και ορεινές περιοχές και παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιαίτερα ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Τέλος, αναφέρει πως έτσι θα παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες υγείας και ταυτόχρονα ζητά να αντιμετωπιστούν οι όποιες ελλείψεις σε ειδικευμένο προσωπικό.

    Σύνταξη - επιμέλεια Σωτήρης Αργύρης

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58404

    [02] Αυστραλία: Έκτακτος φόρος εξαιτίας των καταστροφών

    Πεμπτη, 27 01 2011 09:18

    Ένα προσωρινό νέο φόρο ανακοίνωσε την Πέμπτη η Αυστραλία, για να εξοικονομήσει περίπου 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας, που θα χρησιμοποιηθούν στην αναδημιουργία των κατεστραμμένων υποδομών και στην αναζωογόνηση των επιχειρήσεων στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση θα περικόψει δαπάνες από άλλες περιοχές ώστε να εξασφαλίσει ακόμα 5,6 δισ., ενώ οι κυβερνήσεις των περιοχών που επλήγησαν θα συμβάλλουν σε επενδυτικά κεφάλαια αποκατάστασης, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας Τζούλια Γκίλαρντ.

    Βιβλική καταστροφή

    Οι πλημμύρες του περασμένου μήνα έθεσαν εκτός λειτουργίας ορυχεία, "έπνιξαν" καλλιέργειες, κατέστρεψαν το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο, προξένησαν σοβαρές ζημιές σε γέφυρες και μετέτρεψαν σε ερείπια χιλιάδες κτήρια κατά μήκος κεντρικών οδών, σκοτώνοντας 35 άτομα και προκαλώντας συνολικές ζημιές της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων.

    Οι πλημμύρες που έπληξαν αρκετές περιοχές της Αυστραλίας τους τελευταίους μήνες θα περιορίσουν την ανάπτυξη το τρέχον οικονομικό έτος, δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας.

    "Σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, η αύξηση του ΑΕΠ στη διάρκεια του τρέχοντος οικονομικού έτους θα μειωθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα εξαιτίας των πλημμυρών", επισήμανε η Γκίλαρντ μιλώντας στο National Press Club.

    Στις αρχές Νοεμβρίου, πριν από τις πλημμύρες, ο υπουργός Οικονομικών Γουέιν Σουάν είχε ανακοινώσει ανάπτυξη 3,25% για το οικονομικό έτος 2010-2011, το οποίο λήγει στις 30 Ιουνίου.

    Στην καλύτερη περίπτωση το άμεσο κόστος των πλημμυρών για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό είναι 5,6 δισ. δολάρια Αυστραλίας (4,07 δισ. ευρώ), πρόσθεσε η πρωθυπουργός, η οποία τόνισε ότι οι πλημμύρες "ίσως να είναι η δαπανηρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία μας".

    Για να αντιμετωπίσει τα έξοδα αυτά, η αυστραλιανή κυβέρνηση θα επιβάλλει έκτακτο φόρο 0,5% σε αυτούς που τα εισοδήματα τους ξεπερνούν τα 50.000 δολάρια Αυστραλίας. Από τον φόρο αυτό εξαιρούνται οι εστίες που επλήγησαν άμεσα από τις πλημμύρες.

    Η Καμπέρα σκοπεύει να επιταχύνει την έκδοση προσωρινών αδειών εργασίας για τους μετανάστες που επιθυμούν να εργαστούν στις πληγείσες περιοχές.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Australia floods: PM Julia Gillard unveils new tax

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58417

    [03] Μαραθώνιος διαβουλεύσεων για την κατάληψη της Νομικής

    Πεμπτη, 27 01 2011 08:17

    Την απόφαση της κυβέρνησης να μην αρθεί το πανεπιστημιακό άσυλο, επανέλαβε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους παράνομους μετανάστες που έχουν καταλάβει το ιστορικό κτίριο της Νομικής Σχολής και στην Επιτροπή Αλληλεγγύης που τους υποστηρίζει να αποχωρήσουν ειρηνικά. Οι περίπου 250 μετανάστες εξετάζουν σε συνεδρίασή τους το απόγευμα την πρόταση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών να μεταφερθούν σε άλλο κτήριο, που ανήκει σε μη κυβερνητική οργάνωση, στο κέντρο της Αθήνας. Την ελπίδα πως η αποχώρηση θα γίνει με ειρηνικό τρόπο υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης. Ο Ιωάννης Τέντες ξεκαθάρισε ότι οι εισαγγελικές αρχές δεν μπορούν να παρέμβουν αν δεν το ζητήσει το πρυτανικό συμβούλιο. Πρόταση νόμου για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου κατέθεσε στη Βουλή ο ΛΑΟΣ.

    Συνάντηση πρύτανη-εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

    Τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης ο πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Πελεγρίνης, μαζί με τον νομικό σύμβουλο του Πανεπιστημίου, για το ζήτημα της κατάληψης χώρου της Νομικής Σχολής Αθηνών από μετανάστες. Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα, όπως έλεγαν εισαγγελικές πηγές.

    Ο κ. Τέντες επισήμανε ότι η κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα που διεξάγεται είναι προς κάθε κατεύθυνση και αφορά όχι μόνο πιθανά αδικήματα των πρυτανικών αρχών αλλά και των διακινητών των αλλοδαπών μεταναστών και των αρμοδίων αρχών, καθώς οι αλλοδαποί έφθασαν στην Αθήνα από την Κρήτη.

    Ακόμη, διευκρινίστηκε ότι εάν υπάρξουν ύποπτοι θα κληθούν μέσα στις επόμενες ώρες να καταθέσουν και σε περίπτωση που υπάρξουν αδικήματα, θα ασκηθούν ποινικές διώξεις.

    Διευκρινίστηκε, πάντως, ότι υπάρχουν ευθύνες από τα έως τώρα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για τους διακινητές των λαθρομεταναστών.

    Ο πρύτανης εξέφρασε την αγωνία του για να μην υπάρξει βίαια εκκένωση της Νομικής Σχολής, ενώ από την πλευρά του ο κ. Τέντες επισήμανε ότι εάν δεν ζητηθεί από τις πρυτανικές αρχές δεν μπορεί να γίνει επέμβαση στο κτίριο της Νομικής.

    "Ασφαλής μεταφορά των μεταναστών"

    Οι πρυτανικές αρχές γνωστοποίησαν ότι παρέχουν όλες τις εγγυήσεις για την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών, με τη συνδρομή τεσάρων ΜΚΟ, και περιμένουν τη συνεργασία των ίδιων των μεταναστών.

    Μετά συνεχείς διαβουλεύσεις με φορείς, το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών ανακοίνωσε ότι:

    «Παρά τις αντιξοότητες εξασφαλίσαμε σήμερα κτίριο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, στο κέντρο της Αθήνας, για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών. Η λύση αυτή κατέστη δυνατή με τη συνεργασία και την αρωγή τεσσάρων μη Κυβερνητικών Οργανώσεων -του Ερυθρού Σταυρού, των Γιατρών του Κόσμου, της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγιεινής και της Αποστολής- οι οποίες μαζί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα μεριμνήσουν για την εγκατάσταση και την υποστήριξη των μεταναστών στο χώρο αυτό. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών εγγυάται την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών στο κτίριο με δικά του μέσα και τη συνδρομή της Πανεπιστημιακής Κοινότητας».

    Στην ανακοίνωση, η Πρυτανεία ευχαριστεί τις οργανώσεις για τη συμβολή τους στην επίλυση αυτού του οξύτατου προβλήματος.

    Οι μετανάστες αλλά και η Επιτροπή Αλληλεγγύης δηλώνουν ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, πως είναι οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι που θα αποφασίσουν τελικά,και έχουν προαναγγείλει συνέντευξη Τύπου για τις 13:00.

    Χ. Παπουτσής: Δεν θα αρθεί το άσυλο

    Δεν υπάρχει περίπτωση παραβίασης του ασύλου, τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφέροντας ότι κάποιοι ήθελαν να χυθεί αίμα μεταξύ αστυνομικών και μεταναστών, αλλά δεν πέτυχαν τον σκοπό τους.

    Η αστυνομία θα βοηθήσει στη μεταφορά των μεταναστών, σημείωσε ο Χρήστος Παπουτσής και ζήτησε από τα φόρουμ των μεταναστών να φύγουν άμεσα από το ίδρυμα.

    Για το θέμα της κατάληψης στη Νομική Σχολή ρώτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, προσερχόμενος στη συνδιάσκεψη για τη διαμόρφωση εθνικής πολιτικής για τα αρχεία και τις βιβλιοθήκες που διεξάγεται υπό την αιγίδα του υπ. Παιδείας στο Ζάππειο.

    Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις, απάντησε η κ. Διαμαντοπούλου. "Θα συναινέσουν;" ρώτησε ο Κάρολος Παπούλιας και η κα Διαμαντοπούλου απάντησε ότι "το Πανεπιστήμιο πήρε μία απόφαση και θα δούμε".

    Πολιτική αντιπαράθεση

    ''Δεν υπάρχει πρόθεση η κυβέρνηση να ασκήσει βία, ωστόσο δεν θα υποκύψει και σε βίαιους εκβιασμούς'', επεσήμανε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός και εξαπέλυσε επίθεση στις δυνάμεις που καλύπτουν πολιτικά την κατάληψη, τονίζοντας ότι δεν είναι αριστερή πολιτική να εκμεταλλεύεσαι τον πόνο των μεταναστών και να προωθείς την ανομία.

    Πρόταση νόμου για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου αναμενεται να καταθέσει η ΝΔ, ενώ το ΚΚΕ κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών να αναγγείλει μέτρα υπέρ των μεταναστών.

    ''Η Αθήνα δεν αντέχει άλλο, χρειάζεται σκούπα και μάλιστα ηλεκτρική'', δήλωσε ο προεδρος του ΛΑΟΣ.

    ''Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με την υποκίνηση και οργάνωση της κατάληψης της Νομικής'', δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: ο»ΏΣτο "κόκκινο" η αντιπαράθεση για τη Νομική

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58400

    [04] Διάρρηξη πρ. Δημαρχείου Λασιώνος

    Πεμπτη, 27 01 2011 10:24

    Στόχος διαρρηκτών έγινε χθες ξημερώματα το κτίριο του πρώην Δημαρχείου Λασιώνος, οι οποίοι προέβησαν σε καταστροφές σε γραφεία και αποθήκες με γεωργικά εργαλεία, καθώς και σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στο σύστημα συναγερμού.

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58427

    [05] Στη Λάρισα σήμερα ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας

    Πεμπτη, 27 01 2011 08:36

    Τη Λάρισα επισκέπτεται σήμερα ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας κ. Κριστιάν Τιμονιέ, ο οποίος θα επισκεφθεί τον Αστυνομικό Διευθυντή Λάρισας κ. Βασίλη Χαλάτση και θα ενημερωθεί σχετικά με την εξαφάνιση της Γαλλίδας CΓ©line Chaubaroux τον περασμένο Οκτώβριο στον Όλυμπο.

    Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Τιμονιέ θα έχει επαφές με εκπροσώπους τοπικών αρψών ενώ το απόγευμα θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58403

    [06] Προτείνει Τύρια και όχι Παραμυθιά

    Πεμπτη, 27 01 2011 08:32

    Υπέρ της δημιουργίας τμήματος ΕΚΑΒ στο δήμο Σελλών, και συγκεκριμένα στον οικισμό της Τύριας, τάσσεται ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας.

    Σε ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας αναφέρει πως στη συγκεκριμένη υπάρχουν ήδη οι αναγκαίες υποδομές και διευκρινίζει πως ο οικισμός βρίσκεται επί της Εγνατίας Οδού. Επίσης, εκφράζει τη διαφωνία του με τον ενδεχόμενο σχεδιασμό του ΕΚΑΒ να ιδρυθεί ο τομέας στην Παραμυθιά.

    Σύνταξη - επιμέλεια Σωτήρης Αργύρης

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58402

    [07] Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ

    Πεμπτη, 27 01 2011 10:52

    Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. που υποβάλλονται για τις φορολογικές περιόδους του τετάρτου τριμήνου του 2010 και του Δεκεμβρίου 2010 μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2011 όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Η υποβολή των περιοδικών δηλώσεων αυτών καθώς και η καταβολή του οφειλόμενου ποσού στην περίπτωση των χρεωστικών δηλώσεων Φ.Π.Α. θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

    Παράλληλα το υπουργείο ανακοίνωσε ακόμη ότι:

    - Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των ανακεφαλαιωτικών πινάκων ενδοκοινοτικών αποκτήσεων αγαθών και λήψεων υπηρεσιών και ενδοκοινοτικών παραδόσεων αγαθών και παρεχόμενων υπηρεσιών που υποβάλλονται για την ημερολογιακή περίοδο του Δεκεμβρίου 2010 μέχρι και την 27η Ιανουαρίου 2011. Η υποβολή των ανακεφαλαιωτικών πινάκων αυτών θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

    - H υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ με πιστωτικό ή μηδενικό υπόλοιπο και καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η Ιανουαρίου 2011 δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιείται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μέχρι και την ημερομηνία αυτή

    Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58433

    [08] Έκτακτη σύσκεψη αύριο για τις άγονες γραμμές

    Πεμπτη, 27 01 2011 11:34

    Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται αύριο το πρωί σύμφωνα με πληροφορίες στο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων με θέμα τις εξελίξεις ως προς τους επικείμενους διαγωνισμούς για τις άγονες γραμμές.

    Εντωμεταξύ αυξήσεις από 2,5% έως 6,3% στα ετήσια μισθώματα των πλοίων που εξυπηρετούν άγονες γραμμές του Αιγαίου με πολυετείς συμβάσεις ενέκρινε η υφυπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Ελπίδα Τσουρή. Σύμφωνα με το υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων η αναπροσαρμογή των μισθωμάτων των πλοίων που εξυπηρετούν άγονες γραμμές αποτελεί συμβατική υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου έναντι των αναδόχων ακτοπλοϊκών εταιρειών. Έγινε δε με βάση τη ρήτρα καυσίμου και τον ετήσιο πληθωρισμό και αποτελεί όρο των συναφθεισών, κατά τα προηγούμενα έτη, πολυετών συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, η διάρκεια των οποίων κυμαίνεται από 2 έως 12 έτη.

    Σύνταξη:Δήμητρα Λαχουρή

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58442

    [09] Απερρίφθη η αίτηση αναίρεσης του Δημάρχου Ζαχάρως

    Πεμπτη, 27 01 2011 10:07

    Ο Εισαγγελέας Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου πρότεινε την απόρριψη της αίτησης αναίρεσης του Δημάρχου Ζαχάρως Παντ. Χρονόπουλου, για την υπόθεση της αργίας του για παράβαση καθήκοντος.

    Η απόφαση αναμένεται σε περίπου δύο μήνες και ενδέχεται ο Δήμαρχος Ζαχάρως να κηρυχθεί έκπτωτος, αν υιοθετηθεί η εισαγγελική πρόταση.

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58421

    [10] Δελτίο κινητοποιήσεων και απεργιών

    Πεμπτη, 27 01 2011 11:12

    Μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι Δικηγόροι της Λέσβου και της Χίου, αντιδρώντας στο άνοιγμα του επαγγέλματος

    καθώς φοβούνται ότι θα πληγούν από την επέλαση μεγάλων δικηγορικών γραφείων από την Αθήνα και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.

    Συμβολικές καταλήψεις στα πολεοδομικά γραφεία των νησιών μας πραγματοποιούν σήμερα το πρωί οι Μηχανικοί συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει το ΤΕΕ αντιδρώντας στο άνοιγμα του επαγγέλματος του Μηχανικού και στην κατάργηση των κατώτατων αμοιβών. Επίσης στις 2 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συμβολική κατάληψη των Γραφείων ΤΣΜΕΔΕ σε Λέσβο, Χίο και Σάμο.

    Με κατεβασμένα τα ρολά σήμερα και αύριο τα φαρμακεία όλης της χώρας.

    Σύνταξη:Δήμητρα Λαχουρή

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58439

    [11] Κλειστά Σχολεία από τη χιονόπτωση

    Πεμπτη, 27 01 2011 09:57

    «Στα λευκά» ντύθηκαν τα ορεινά χωριά της Ηλείας και δεν λειτούργησαν χθες για δεύτερη μέρα τα Σχολεία Λασιώνος και Λαμπείας, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες συνεχίζονται και σήμερα.

    Ο Αντιδήμαρχος Α. Ολυμπίας Βασ. Παπαντώνης δήλωσε ότι υπάρχει ετοιμότητα για κινητοποίηση του μηχανολογικού εξοπλισμού και η υπηρεσία του Δήμου έχει προμηθευτεί 25 τόνους αλάτι.

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58420

    [12] Έλεγχος στο ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ και λειτουργία της πολεοδομίας χωρίς υπολογιστέςβ¦

    Πεμπτη, 27 01 2011 08:43

    Κλιμάκιο με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο και υπεύθυνο των τεχνικών υπηρεσιών και της πολεοδομίας του δήμου Ζακύνθου, Διονύση Κυβετό, προχώρησε χθες σε έλεγχο στο σχολικό συγκρότημα του Αγίου Κήρυκα, με αφορμή το γεγονός ότι έπεσαν σοβάδες από το ταβάνι αίθουσας. Ωστόσο, ο κ. Κυβετός, με σημερινές δηλώσεις του στην ΕΡΑ, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας του κτιρίου, το οποίο ενισχύθηκε πριν μια 10ετία, γεγονός που γνωστοποιήθηκε στους καθηγητές, του γονείς και τους μαθητές, ενώ, επισήμανε ότι εντονότερο είναι το πρόβλημα σε μια αίθουσα, σε σχέση με κάποιες άλλες, προσθέτοντας ότι από αύριο κιόλας, συνεργείο θα προβεί σε αποκατάσταση των βλαβών, προκειμένου το σχολείο να λειτουργήσει κανονικά την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα με την υγρασία στο κτίριο, καθώς και ότι θα επισπευστούν οι διαδικασίες για τις απαιτούμενες εργασίες μόνωσης, μέσω της εργολαβίας, που αφορά και σε άλλες παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο κτίριο.

    Για την πολεοδομία ο κ. Κυβετός, ανάφερε ότι ναι μεν έχει μεταφερθεί η υπηρεσία στο πρώην δημαρχιακό κτίριο στο Βανάτο, όμως, ακόμα δεν έχει γίνει η μεταφορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών της πολεοδομίας από το πρώην κτίριο της νομαρχίας που στεγάζονταν η υπηρεσία, με ευθύνη του αντι-περιφγερειάρχη, Διονύση Μυλωνά, ο οποίος καθυστερεί τη διαδικασία, παρά τη σχετική απόφαση του υπουργού και τα προβλεπόμενα από το νόμο. Επίσης, υποστήριξε ότι με την κανονική λειτουργία της πολεοδομίας, θα καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις για τη μεταφορά της, ενημερώνοντας ότι έχει ήδη δρομολογηθεί μικρό πούλμαν για την εξυπηρέτηση των υπαλλήλων, ενώ σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ θα δρομολογηθεί μεγάλο λεωφορείο και για τους πολίτες, συμπληρώνοντας ότι οι μηχανικοί ούτως ή άλλως συνεχώς μετακινούνται στις οικοδομές και ενδεχομένως καταλάβουν ότι η μεταφορά της υπηρεσίας στο συγκεκριμένο χώρο τους βολεύει περισσότερο.

    Μιμίκα Παρθύμου

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58409

    [13] Αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο

    Πεμπτη, 27 01 2011 10:16

    Έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις πιο βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ετών στην Αίγυπτο, οι οποίες άρχισαν την Τρίτη. Την Τετάρτη, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Καΐρου, παρά τις απαγορεύσεις. Οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες και ξύλα στους αστυνομικούς οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ. Επεισόδια ξέσπασαν και στο λιμάνι του Σουέζ, όπου διαδηλωτές πυρπόλησαν κυβερνητικό κτίριο. Οι συμπλοκές άφησαν 55 τραυματίες, ενώ διατάχθηκε κλείσιμο των καταστημάτων μετά από πολλές καταγγελίες για πυρκαγιές και κλοπές. Τουλάχιστον 700 συλλήψεις έγιναν σε όλη τη χώρα, ενώ, οι αρχές επέβαλαν φραγή στο Twitter και το Facebook, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως από τους διαδηλωτές. Νέες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για αύριο Παρασκευή.

    Έκκληση για αυτοσυγκράτηση

    Το βράδυ της Πέμπτης, είχε διαρρεύσει από πηγές της Ασφάλειας ότι ένας αστυνομικός και μία γυναίκα έχασαν τη ζωή τους σε διαδηλώσεις στο Κάιρο. Ωστόσο, στη συνέχεια, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτά τα δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και όχι από τις μάχες μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.

    Η Γαλλία κάλεσε τους πολίτες της -κατοίκους ή τουρίστες- στην Αίγυπτο να περιορίζονται στις απαραίτητες μετακινήσεις, να μην εμπλέκονται σε διαδηλώσεις και να μην κυκλοφορούν σε περιοχές όπου γίνονται επεισόδια.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε την κυβέρνηση Μουμπάρακ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να επιτρέψει τις διαδηλώσεις, καθώς και Λευκός Οίκος - ενώ η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον ζήτησε να μην μπλοκάρονται οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

    Η αιγυπτιακή κυβέρνηση διαψεύδει ότι διέκοψε την πρόσβαση στο Facebook και το Twitter - που, σημειωτέον, πρωταγωνιστούν στη διοργάνωση των κινητοποιήσεων.

    Το μέσο μορφωτικό επίπεδο στην Αίγυπτο είναι χαμηλότερο από αυτό της Τυνησίας, όπου τα εν λόγω δίκτυα αποτέλεσαν βασικό μοχλό του κινήματος που ανέτρεψε το καθεστώς Μπεν Άλι - μάλιστα, είναι μια από τις βασικές διαφορές σε ό,τι αφορά τη λαϊκή εξέγερση στις δύο αυτές αραβικές χώρες, που πολλοί προβλέπουν πως θα προκαλέσει "τσουνάμι".

    Την ίδια ώρα, τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ακύρωσε ο υπουργός Εμπορίου της Αιγύπτου.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Τρεις νεκροί σε συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στην Αίγυπτο

    BBC: Egypt braces for further day of protests

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58429

    [14] Ανοίγει σε λίγες μέρες το «Εξοικονομώ κατ' Οίκον»

    Πεμπτη, 27 01 2011 11:08

    Από την ερχόμενη Τρίτη, 1η Φεβρουαρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν στις τράπεζες Άλφα, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank - Ergasias αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ' Οίκον, που παρέχει επιδοτήσεις, άτοκα και χαμηλότοκα δάνεια για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατοικιών.

    Ενόψει της έναρξης εφαρμογής του προγράμματος και με βάση το ενημερωτικό υλικό που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής το ΑΠΕ παρουσιάζει τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος, τις προϋποθέσεις υπαγωγής και τα ωφελήματα που προκύπτουν για όσους υπαχθούν σε αυτό.

    Αναλυτικότερα, στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν κατοικίες που:

    -Χρησιμοποιούνται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία.

    -Βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 1750 ευρώ ανά τετραγωνικό.

    -Χτίστηκαν με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε πριν τις 31 Δεκεμβρίου 1979, δηλαδή χωρίς μελέτη θερμομόνωσης.

    -Έχουν ελεγχθεί από ενεργειακό επιθεωρητή και έχουν καταταχθεί, με βάση το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

    Πρόσθετη προϋπόθεση για τα διαμερίσματα είναι να έχουν αυτονομία θέρμανσης

    Για να ενταχθεί μια πολυκατοικία θα πρέπει:

    -Τουλάχιστον το 50 % των ιδιοκτησιών να χρησιμοποιούνται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία. Στην περίπτωση αυτή θεωρούνται ως επιλέξιμα και τα λοιπά διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως εξοχική ή άλλη δευτερεύουσα κατοικία.

    -Να υποβληθούν αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων αλλά και τον διαχειριστή ή άλλο εκπρόσωπό τους.

    -Να εκδοθεί πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης για το σύνολο του κτιρίου.

    Οι επενδύσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα και μπορούν να επιδοτηθούν είναι:

    -Η τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου του δώματος, της στέγης και της πιλοτής.

    -Αντικατάσταση κουφωμάτων.

    -Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.

    -Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.

    Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός είναι 15.000 ευρώ ανά ιδιοκτησία. Αυτό σημαίνει ότι αν ο ιδιοκτήτης κάνει μεγαλύτερες δαπάνες, οι επιδοτήσεις ή άλλου είδους ενισχύσεις θα υπολογίζονται με πλαφόν τις 15.000 ευρώ.

    Οι πολίτες που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες, με βάση τα εισοδήματά τους (προσωπικό ή οικογενειακό) και ανάλογα κλιμακώνονται οι ενισχύσεις. Αναλυτικά οι κατηγορίες έχουν ως εξής:

    Κατηγορία Α

    Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, των οποίων το ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 22.000 β¬ ή τις 40.000 β¬ αντίστοιχα.

    Τα κίνητρα περιλαμβάνουν επιδότηση επιτοκίου 100% (άτοκο δάνειο) σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 30% επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού. Για παράδειγμα, ένας πολίτης για επιλέξιμο προϋπολογισμό 10.000β¬ θα λάβει άτοκο δάνειο 7.000 β¬ και επιχορήγηση 3.000β¬.

    Κατηγορία Β

    Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, με ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα μεταξύ 22.000 και 40.000 β¬ ή 40.000 και 60.000 β¬ αντίστοιχα.

    Τα κίνητρα περιλαμβάνουν χαμηλότοκο δάνειο με σταθερό επιτόκιο 4,93% για 4 έτη σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 15% του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού. Δηλαδή ένας πολίτης για επιλέξιμο προϋπολογισμό 10.000β¬ θα λάβει χαμηλότοκο δάνειο 8.500 β¬ και επιχορήγηση 1.500β¬.

    Κατηγορία Γ

    Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, με ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα υπερβαίνει τα όρια της Κατηγορίας Β και μέχρι ύψος δηλωθέντος ατομικού εισοδήματος 60.000 β¬ ή οικογενειακού εισοδήματος 75.000 β¬.

    Το κίνητρο αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκου δανείου το οποίο ανέρχεται στο 100% του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού, με σταθερό επιτόκιο 4,93% για 4 έτη.

    Στην περίπτωση αίτησης πολυκατοικίας δίνεται η δυνατότητα ένταξης των ιδιοκτητών διαμερισμάτων της κατηγορίας Β στην κατηγορία κινήτρων Α και αντίστοιχα της κατηγορίας Γ στην κατηγορία Β, εφόσον το 50 % του συνόλου των ιδιοκτητών επιλέξιμων κατοικιών ανήκει στην κατηγορία Α. Στην περίπτωση αυτή οι ιδιοκτήτες με εισοδήματα υψηλότερα της κατηγορίας Γ εντάσσονται στην κατηγορία κινήτρων Γ.

    Τα βήματα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα κωδικοποιούνται ως εξής:

    1.Έλεγχος κριτηρίων επιλεξιμότητας κατοικίας από τον ενδιαφερόμενο και εξέταση πιστοληπτικής ικανότητας σε συνεργασία με τράπεζα που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

    2.Πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση για την έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης-επιλογή παρεμβάσεων.

    3.Υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών στο υποκατάστημα της τράπεζας.

    4.Έγκριση αίτησης.

    5.Υλοποίηση παρεμβάσεων.

    6.Δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση και έκδοση δεύτερου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.

    7.Προσκόμιση δικαιολογητικών για την καταβολή των ενισχύσεων (μεταξύ αυτών έντυπο ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων, παραστατικά επί πιστώσει για τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν, δεύτερο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης).

    Το ΥΠΕΚΑ έχει δημιουργήσει ειδική ιστοσελίδα με πληροφοριακό υλικό για το πρόγραμμα http://exoikonomisi.ypeka.gr . Λειτουργεί επίσης help desk στο τηλέφωνο 210-9797400.

    Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58441

    [15] Απαγωγή Έλληνα ναυτικού μετά από πειρατεία σε φορτηγό πλοίο

    Πεμπτη, 27 01 2011 10:20

    Ομάδα ενόπλων στη Νιγηρία κρατούν ομήρους από χθες δύο ναυτικούς, τον Έλληνα μηχανικό και τον Ουκρανικής καταγωγής πλοίαρχο του φορτηγού πλοίου «Περσεας», με σημαία Αγίου Βικεντίου, απαιτώντας λύτρα. Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία "Trinto Shipping Μaritime" και οι δύο απαχθέντες είναι καλά στην υγεία τους, ενώ γίνονται διαπραγματεύσεις για την καταβολή των λύτρων.

    Το περιστατικό συνέβη χθες όταν ομάδα περίπου 10 βαριά οπλισμένων νεαρών, ηλικίας 15 και 16 ετών, προσέγγισαν στο «Περσέας», το οποίο βρισκόταν στο αγκυροβόλιο του λιμανιού Όννε της Νιγηρίας, με βάρκα και επιτέθηκαν εναντίον του πληρώματος. Με τα πυρά τους τραυμάτισαν, ευτυχώς όχι σοβαρά, δύο Αιγύπτιους ναυτικούς στα πόδια, κατόπιν επιβιβάστηκαν και πήραν από το πλήρωμα τα κινητά τηλέφωνα, τα κομπιούτερ του πλοίου, τα τρόφιμα και απαίτησαν χρήματα.

    Το πλοίο, με 15μελές πλήρωμα, στην πλειοψηφία τους Αιγύπτιοι, βρισκόταν 12 ναυτικά μίλια έξω από το λιμάνι Οννε προκειμένου να φορτώσει από εργοστάσιο λίπασμα για τη Ντουάλα.

    Σημειώνεται ότι η Νιγηρία είναι η 6η μεγαλύτερη πετρελαιαγωγός χώρα στον κόσμο, με 131 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ το 70% του πληθυσμού ζει με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα. Τα όπλα σε πολλές ένοπλες ομάδες που δόθηκαν από κομματάρχες, χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια από οργισμένους νέους από τη φτώχεια και την πείνα.

    Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58432


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 27 January 2011 - 12:33:07 UTC