Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-01-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για Πέμπτη και Παρασκευή
  • [02] Εξοικονόμηση 1,5 δις ευρώ από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση
  • [03] Η Αθήνα εκπέμπει, αναλογικά, περισσότερους ρύπους από Παρίσι, Λονδίνο και Πεκίνο
  • [04] Διορθώσεις στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο
  • [05] Ένα αγριόχορτο προσφέρει ελπίδα θεραπείας για καρκίνους του δέρματος
  • [06] Στο κόκκινο η αντιπαράθεση για τη Νομική
  • [07] Ο θόρυβος της κυκλοφορίας των οχημάτων αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού
  • [08] Ένας στους τρεις μαθητές στο Χονγκ Κονγκ είναι εθισμένος στο Διαδίκτυο
  • [09] Κινητικότητα και στη μετεγκατάσταση του Πτελεώνα Κοζάνης
  • [10] Για μια ανάπτυξη βασισμένη στα δεδομένα της Περιφέρειας
  • [11] Ο ακόρεστος πόθος της συζύγου τον ανάγκασε να καλέσει την αστυνομία
  • [12] Η σοκολάτα υγείας Παυλίδη στηρίζει την «Ανοιχτή Αγκαλιά»
  • [13] Υποψήφιος για Όσκαρ ο «Κυνόδοντας»
  • [14] Παπανδρέου: Πρωτοβουλίες - ασπίδα κατά διαφθοράς
  • [15] Απαγορεύει η Κομισιόν τη συγχώνευση Olympic Air-Aegean
  • [16] Συναγερμός από σύλληψη οπλισμένου νεαρού
  • [17] Ένοπλη εισβολή στο Αλ Τζαζίρα
  • [18] Νιγηρία: Όμηροι των πειρατών
  • [19] Πέθανε ο Καπετάν Βασίλης
  • [20] Απαραίτητη η δημιουργία ΑΕ για τη λειτουργία σφαγείων σε Σάμο και Ικαρία
  • [21] Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής ¶μυνας είχαν Τζίμας και Δερμεντζόπουλοςβ¦
  • [22] Αλλαγές στο πολιτικό σύστημα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην Κ.Ο ΠΑΣΟΚ
  • [23] Ομοιώματα μαμούθ και μαστόδοντα στη Σιάτιστα
  • [24] Ερώτηση Ρενταρή για τη λειτουργία των παιδικών και εφηβικών Βιβλιοθηκώνβ¦
  • [25] Κατά των συγχωνεύσεων σχολείων εκπαιδευτικοί και Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
  • [26] Ξεκινά η διαδικασία της μετεγκατάστασης της Μαυροπηγής Κοζάνης
  • [27] Αναγκαία η λήψη μέτρων πυρασφάλειας στα Δημοτικά κτήρια της Λέσβου - Χωρίς πιστοποιητικό πυρασφάλειας το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

    [01] Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για Πέμπτη και Παρασκευή

    Τεταρτη, 26 01 2011 18:34

    Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τη νύχτα της Πέμπτης 27-1-2011 στα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τα χιόνια σε όλα τα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου και δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο, και τους θυελλώδεις νοτιοανατολικούς ανέμους που στο Ιόνιο θα φθάσουν τα 9 μποφόρ.

    Παρασκευή

    Για την Παρασκευή προβλέπονται πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας καθώς και σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας με χαμηλότερο υψόμετρο. Βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές, θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές της δυτικής κεντρικής και νότιας χώρας, ενώ οι άνεμοι θα φθάσουν τα 9 μποφόρ.

    Αττική

    Στην Αττική ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες της Παρασκευής.

    Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις απογευματινές ώρες και από τα δυτικά.

    AΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58384

    [02] Εξοικονόμηση 1,5 δις ευρώ από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

    Τεταρτη, 26 01 2011 17:15

    Εξοικονόμηση 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ θα επιφέρει η ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που θα είναι γεγονός σε όλα τα ταμεία μέχρι το καλοκαίρι. Ήδη, από την πιλοτική εφαρμογή στο Ταμείο Ελεύθερων Επαγγελματιών, μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη κατά 45%. Για την ολοκλήρωση και πλήρη λειτουργία του συστήματος, η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας υπέγραψε Μνημόνιο με την Εθνική Τράπεζα η οποία με τη δωρεά 1,5 εκατομμυρίου ευρώ ενισχύει την ολοκλήρωση του έργου.

    Μέχρι την 1η Μαΐου του 2011 όλα τα Ταμεία, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ, θα έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ ως το 2017, το σύστημα θα επεκταθεί σε όλους τους κλάδους του ΕΣΥ και σε όλους τους παρόχους ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών.

    Αυτό ανακοινώθηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατά την οποία παρουσιάστηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τη χορηγία 1,5 εκατ. Ευρώ της Τράπεζας για την υλοποίηση του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

    «Μεγάλη τομή που θα επιτρέψει τον αποτελεσματικό έλεγχο και τον εξορθολογισμό των δαπανών και της διαφάνειας στη λειτουργία των φορέων του ασφαλιστικού συστήματος, που αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την βιωσιμότητά του και την εξασφάλιση της παροχής αξιοπρεπών συντάξεων,» χαρακτήρισε το έργο η Υπουργός Εργασίας κ. Κατσέλη, ενώ αποκάλεσε τη μέχρι σήμερα λειτουργία του Ασφαλιστικού Συστήματος «παράδειγμα κακοδιαχείρησης ανομίας και εκτροπής».

    Η κ. Κατσέλη ευχαρίστησε την Εθνική Τράπεζα για την στήριξη του όλου εγχειρήματος για το οποίο ανέφερε ότι υλοποιείται σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση υλοποιήθηκε με την πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον ΟΑΕΕ η οποία ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2010. Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στο τρίμηνο Οκτωβρίου Δεκεμβρίου 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 άγγιξε το 45%, ενώ η μέση αξία της συνταγής μειώθηκε από τα 80 ευρώ στα 48, και ο συνολικός αριθμός των συνταγών του τριμήνου από 950.000 σε 620.000.

    Σε δεύτερη φάση προκηρύχθηκε έργο ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για για τα υπόλοιπα Ασφαλιστικά Ταμεία ύψους 800.000 ευρώ και έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες της επέκτασης του συνολικού έργου.

    Με την τρίτη φάση ολοκληρώνεται ως την 1/5/2011 η επέκταση του συστήματος σε όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία. Η επέκταση του συστήματος υλοποιείται με την χρηματοδότηση της Εθνικής Τράπεζας καθώς και η δημιουργία help desk, και η υποστήριξη του συστήματος με το οποίο γίνεται η επεξεργασία των στοιχείων στο σύστημα.

    Η κ. Κατσέλη ανέφερε, ότι ήδη έγινε η ένταξη δυο υποκαταστημάτων του ΙΚΑ (Περιστερίου και Αγίας Παρασκευής), ενώ ως το τέλος του μηνός αναμένεται η ένταξη του ΟΠΑΔ κατά το ήμισυ. Την πρώτη του Μαρτίου αναμένεται η ένταξη του ΟΓΑ την 1η Απριλίου όλων των υπολοίπων Ταμείων.

    "Η ολοκλήρωση από την 1η Μαιου του συστήματος της "Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης" αναμένεται να αποφέρει εξοικονόμηση της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ στο τρέχον έτος", κατέληξε η Υπουργός Εργασίας

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Ταμβακάκης ανέφερε ότι στη σημερινή σκληρή δοκιμασία της ελληνικής κοινωνίας, έχουν όλοι την υποχρέωση να συμβάλλουν στην προσπάθεια της εθνικής ανάτασης, στην προσπάθεια για διαφάνεια και περιστολή της δαπάνης. «Με τη χορηγία του έργου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης η Εθνική Τράπεζα θεωρεί, ότι συμβάλλει, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια των δαπανών των Ταμείων και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους. Πρέπει να πιστέψουμε στη δύναμή μας και να αρθούμε στο ύψος των σημερινών περιστάσεων» τόνισε.

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης, τόνισε ότι το μέτρο είναι καθοριστικής σημασίας για το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς με την ηλεκτρονική συνταγργράφηση βελτιώνεται το περιεχόμενο των υπηρεσιών και διευκολύνεται η πρόσβαση των πολιτών σε αυτές. Καταργείται ουσιαστικά το βιβλιάριο υγείας, και διευκολύνεται η πρόσβαση του ασφαλισμένου στο φάρμακο ενώ περιορίζεται το φαινόμενο της πολυφαρμακίας το οποίο αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των πολιτών.

    Ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον περιορισμό της σπατάλης και προέβλεψε ότι μέχρι το 2012 θα έχει επιτευχθεί μείωση των ετησίων δαπανών από τα 10,6 δις στα 7 δις ευρώ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ- ΑΠΕ/ΜΠΕ - ΝΕΤ 105,8

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58380

    [03] Η Αθήνα εκπέμπει, αναλογικά, περισσότερους ρύπους από Παρίσι, Λονδίνο και Πεκίνο

    Τεταρτη, 26 01 2011 16:14

    Η Αθήνα «γεννά» περισσότερα «αέρια του θερμοκηπίου» από το Παρίσι, το Λονδίνο και το Πεκίνο και σχεδόν όσα η Νέα Υόρκη, με συνέπεια να ευθύνεται, αναλογικά, περισσότερο για την κλιματική αλλαγή. Γενικότερα, οι μεγαλύτερες σε πληθυσμό πόλεις του πλανήτη εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα λιγότερους ρύπους ανά κεφαλή και είναι λιγότερο υπεύθυνες για την κλιματική αλλαγή σε σχέση με μικρότερου μεγέθους πόλεις, όπως π.χ. το Ρότερνταμ, ή το Ντένβερ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Ινστιτούτου για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη.

    Οι ερευνητές, υπό τον Ντάνιελ Χούρνβεγκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Environment and Urbanization» (Περιβάλλον και Αστικοποίηση), συνέκριναν στοιχεία από 100 πόλεις, 33 χωρών. Οι πόλεις του πλανήτη φιλοξενούν περίπου τους μισούς κατοίκους της Γης, αλλά είναι συνολικά υπεύθυνες κατά 71% για τις εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου», ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί στο 76% έως το 2030.

    Όμως, δεν είναι απαραίτητα οι πιο μεγάλες μεγαλουπόλεις αυτές που ρυπαίνουν περισσότερο, αν μη τι άλλο, επειδή σε αυτές οι πολίτες χρησιμοποιούν περισσότερο τα λιγότερο ρυπογόνα μαζικά μέσα μεταφοράς, ενώ στις μεσαίες και μικρότερες πόλεις οι κάτοικοι χρησιμοποιούν περισσότερο τα αυτοκίνητά τους.

    Κάπως έτσι, οι εκπομπές αερίων ρύπων ανά κεφαλή στο πιο αραιοκατοικημένο Ντένβερ των ΗΠΑ είναι σχεδόν διπλάσιες των εκπομπών της πιο πυκνοκατοικημένης Νέας Υόρκης. Ενώ, από την άλλη, διαπιστώθηκε ότι στα προάστια του Τορόντο, όπου τα σπίτια απέχουν πολύ από τα εμπορικά κέντρα και τις άλλες δραστηριότητες, με συνέπεια οι κάτοικοι να παίρνουν το όχημά τους με το παραμικρό, οι εκπομπές αερίων ρύπων είναι δεκαπλάσιες σε σχέση με τις περιοχές στο κέντρο της πόλης όπου υπάρχουν πολλές πολυκατοικίες και τα σπίτια είναι κοντά το ένα στο άλλο, καθώς επίσης κοντά σε μαγαζιά. Γι' αυτό, η έρευνα συνιστά αλλαγές στην χωροταξία των πόλεων και στις συνήθειες ζωής των πολιτών, ώστε να «απεξαρτηθούν» από το αυτοκίνητό τους.

    Στην έρευνα, η μικρότερη σε πληθυσμό Αθήνα εμφανίζεται να εκπέμπει ακριβώς διπλάσιους ρύπους (10,4 τόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα) έναντι του πολύ μεγαλύτερου Παρισιού (5,2 τόνοι), περισσότερους από το Πεκίνο (10,1 τόνοι) και οριακά λιγότερους σε σχέση με τη Νέα Υόρκη (10,5) και τη Σαγκάη (11,2 τόνοι). Για την Ελλάδα συνολικά, οι εκπομπές αερίων ρύπων είναι λίγο μεγαλύτερες από αυτές της Αθήνας, δηλαδή 11,78 τόνοι ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα (στοιχεία 2007).

    Η Αθήνα εκπέμπει περισσότερους (ισοδύναμους) τόνους «αέριων του θερμοκηπίου» ανά κεφαλή σε σχέση με άλλες μεγαλουπόλεις και μητροπόλεις, όπως το Λονδίνο (9,6), το Μπουένος ¶ιρες (3,83), οι Βρυξέλλες (7,5), το Ρίο ντε Τζανέιρο (2,1), η Πράγα (9,4), το Ελσίνκι (7), το Αμβούργο (9,7), το Τορίνο (9,7), η Μαδρίτη (6,9), η Βαρκελώνη (4,2), το Τόκιο (4,89), η Στοκχόλμη (3,6), η Γενεύη (7,8), το Όσλο (3,5), η Σεούλ (4,1) κ.α.

    Σύμφωνα με την μελέτη, όσο μεγαλύτερη είναι η εξάρτηση μια πόλης από τα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρισμού, με την παρουσία των σχετικών εργοστασίων κοντά σε μεγάλες πόλεις, τόσο επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα των τελευταίων (κλασσική περίπτωση αποτελούν οι κινεζικές πόλεις).

    Συγκρίνοντας, εξάλλου, τις εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου» σε σχέση με το ΑΕΠ, οι ερευνητές κατέληξαν στη διαπίστωση, για παράδειγμα, ότι μια ολλανδική πόλη, το Ρότερνταμ, εξαιτίας των δεσμών της με την ναυτιλία και τη βαριά βιομηχανία, έχει ιδιαίτερα κακή επίδοση (29,9 τόνοι έναντι 12,67 για την Ολλανδία ως χώρα). Ανάλογη επιβάρυνση υπάρχει στις πόλεις που φιλοξενούν μεγάλα και πολυσύχναστα αεροδρόμια.

    Η έρευνα συμπέρανε, επίσης, ότι οι φτωχότερες πόλεις της Ασίας, της Αφρικής και της Ν. Αμερικής εκπέμπουν λιγότερους αέριους ρύπους ανά κεφαλή σε σχέση με τις πλουσιότερες πόλεις.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58376

    [04] Διορθώσεις στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

    Τεταρτη, 26 01 2011 16:03

    Αλλαγές στο τελικό κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου έκανε το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, στην ιστοσελίδα ανοιχτής διακυβέρνησης του Υπουργείου Οικονομικών. Οι τέσσερις αλλαγές αφορούν στα μέτρα για την καταστολή της φοροδιαφυγής. Ειδικότερα, πρόκειται για τις διατάξεις που αφορούν το γενικό εισαγγελέα, εκείνη που χαρακτηρίζει διαρκές το αδίκημα της μη απόδοσης του ΦΠΑ, τη διάταξη για τις ποινές φυλάκισης έως και 10 χρόνια που προβλέπονταν για μη απόδοση στο Δημόσιο βεβαιωμένων χρεών πάνω από 5.000 ευρώ καθώς και αυτή στην οποία προσδιορίζονταν έντεκα κατηγορίες φορολογουμένων ελεύθερων επαγγελματιών που θα ελέγχονταν κατά προτεραιότητα εάν δήλωναν εισοδήματα κάτω από ένα συγκεκριμένο πλαφόν.

    Το νομοσχέδιο θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης από σήμερα έως και την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου οι φορολογούμενοι να εκφράσουν τις απόψεις τους και να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι οποίες και θα ληφθούν υπόψη για τις τελικές αλλαγές που θα γίνουν στο σχέδιο νόμου.

    Στο διάστημα αυτό αναμένεται να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης για τις συγκεκριμένες διατάξεις που τροποποιήθηκαν ώστε να οριστικοποιηθεί η τελική μορφή που αυτές θα έχουν στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.

    Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι τροποποιήσεις που εμφανίζονται στο κείμενο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το υπουργείο σε σχέση με το χθεσινό, αποσκοπούν όχι στην οριστική διαγραφή των συγκεκριμένων ρυθμίσεων αλλά στη συζήτησή τους με το υπουργείο Δικαιοσύνης πριν λάβουν την οριστική τους μορφή.

    Σημειώνεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει εκφράσει αντιρρήσεις σε ότι αφορά την μετατροπή από στιγμιαίο σε διαρκές αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων, που σημαίνει ότι στην περίπτωση που ισχύσει η άποψη του δεν θα μπορεί να επιβληθεί η διαδικασία του αυτόφωρου εάν διαπιστώνεται από έλεγχο το αδίκημα της μη απόδοσης του ΦΠΑ αλλά σε προγενέστερο χρόνο.

    Επίσης το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει εκφράσει αντιρρήσεις τόσο σε ότι αφορά τη λέξη "γενικός" στη διάταξη που αφορούσε τη θέσπιση θέσης γενικού εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος καθώς και στη διάταξη που αφορούσε τις συγκεκριμένες ποινές φυλάκισης για τη μη απόδοση βεβαιωμένων φόρων προς το δημόσιο.

    Οι τροποποιήσεις

    Σε ότι αφορά το νέο κείμενο του νομοσχεδίου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα οι τροποποιήσεις που περιλαμβάνονται είναι οι ακόλουθες:

    1. Στη διάταξη που αφορούσε τη θέσπιση γενικού εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος απαλείφεται ο όρος "γενικός" και παραμένει η υπόλοιπη διάταξη ως έχει.

    2. Στη διάταξη για το αδίκημα περί μη απόδοσης του ΦΠΑ απαλείφεται ο χαρακτηρισμός του ως "διαρκές" και σημειώνεται πλέον ότι "στο αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων όπου ουσιαστικά πρόκειται για υπεξαίρεση χρήματος, που τρίτος έχει καταβάλει για να δοθούν στο δημόσιο, όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος κρατείται και παραπέμπεται σε δίκη".

    Επίσης το ίδιο ισχύει και για το αδίκημα μη απόδοσης ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, εφόσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανοχής π.χ. έξι ή οχτώ μήνες.

    Για τα επαγγέλματα που θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα ανάλογα με το ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων στο νέο κείμενο του νομοσχεδίου αναφέρεται μόνο ότι θα υπάρχει πρόβλεψη ελέγχου κατά προτεραιότητα για δηλούμενα χαμηλά εισοδήματα από συγκεκριμένους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών χωρίς όμως να υπάρχει αναφορά ούτε στο ποια επαγγέλματα θα είναι αυτά, ούτε τα ποσά δηλωθέντος εισοδήματος κάτω από τα οποία θα ξεκινά ο έλεγχος.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58377

    [05] Ένα αγριόχορτο προσφέρει ελπίδα θεραπείας για καρκίνους του δέρματος

    Τεταρτη, 26 01 2011 15:56

    Υγεια

    Το εκχύλισμα ενός συνηθισμένου ζιζάνιου του κήπου, που από τα παλιά χρόνια χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό βότανο, φαίνεται να προσφέρει τη δυνατότητα μιας σύγχρονης ήπιας θεραπείας κατά των καρκίνων του δέρματος, με εξαίρεση το μελάνωμα, την πιο θανατηφόρα μορφή. Όμως, οι βρετανοί επιστήμονες, που ανακάλυψαν την θεραπεία, συνιστούν στους ασθενείς να μην αρχίσουν μόνοι τους να πειραματίζονται, καθώς μπορεί να προκληθεί ερεθισμός του δέρματος και των ματιών, αλλά να κάνουν υπομονή, καθώς η φαρμακευτική θεραπεία είναι ακόμα σε στάδιο δοκιμής.

    Οι ερευνητές, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό περιοδικό δερματολογίας «British Journal of Dermatology», έκαναν πειράματα με 36 ασθενείς που υπέφεραν από καρκίνο του δέρματος (όχι μελάνωμα).

    Οι περισσότερες από αυτές τις ελαφρύτερες μορφές καρκίνου του δέρματος μπορούν εύκολα να θεραπευτούν συνήθως με χειρουργική αφαίρεση ή με άλλες μορφές θεραπείας, αλλά, σε μερικές περιπτώσεις, οι θεραπείες δεν επιτυγχάνουν ή κρίνονται ακατάλληλες.

    Οι βρετανοί γιατροί έδωσαν στους ασθενείς εκχύλισμα από ζιζάνιο του γένους ευφορβία (Euphorbia peplus), ένα είδος μικρής γαλατσίδας, το οποίο οι πάσχοντες άπλωναν στις καρκινικές αλλοιώσεις του δέρματός τους, μια φορά τη μέρα. Αυτό το φυτικό εκχύλισμα έχει χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακό θεραπευτικό βότανο εδώ και αιώνες και οι επιστήμονες το υπέβαλαν, πλέον, σε μια σύγχρονη κλινική δοκιμή.

    Μετά από ένα μήνα, οι περισσότερες δερματικές βλάβες είχαν εξαφανιστεί πλήρως και κανένα ίχνος του όγκου δεν διακρινόταν στις σχετικές κλινικές εξετάσεις. Σε όσους ασθενείς η ανταπόκριση στο αγριόχορτο ήταν μερική, ακολούθησε δεύτερος γύρος θεραπείας. Μετά από 15 μήνες κατά μέσο όρο, τα δύο τρίτα τουλάχιστον (68,5%) των δερματικών βλαβών όλων των ασθενών (που είχαν κάνει έναν ή δύο γύρους θεραπείας) συνέχιζαν να είναι εξαφανισμένες.

    Οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη, πλέον, να γίνουν νέες μεγάλες μελέτες για να διερευνηθεί κατά πόσο η ενεργή ουσία (Ingenol mebutate) στο εκχύλισμα του ζιζάνιου μπορεί όντως να αποτελέσει μια νέα μη επεμβατική μορφή θεραπείας των δερματικών καρκίνων, πλην πάντως του μελανώματος και των άλλων πιο επιθετικών μορφών καρκίνου του δέρματος, όπου η χειρουργική επέμβαση κρίνεται αναπόφευκτη. Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η συγκεκριμένη δραστική ουσία του εν λόγω φυτού, όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, δεν σκοτώνει μόνο τα καρκινικά κύτταρα, αλλά επιπλέον διεγείρει την αντίδραση των λευκών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο υποτροπής του όγκου στο μέλλον.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58375

    [06] Στο κόκκινο η αντιπαράθεση για τη Νομική

    Τεταρτη, 26 01 2011 15:41

    Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα της κατάληψης κτηρίου της Νομικής Σχολής από τους λαθρομετανάστες. Ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε εντολή στους συναρμόδιους υπουργούς να χειριστούν το θέμα της κατάληψης, με βάση το τρίπτυχο «εφαρμογή του νόμου, προστασία του κράτους δικαίου και ανάληψη ευθυνών από όλους». Το πρωί μιλώντας στα μέλη της KO του ΠΑΣΟΚ είχε εξαπολύσει επίθεση, σε εκείνους που καλύπτουν πολιτικά την κατάληψη. O Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνέντευξη Τύπου κάλεσε σε σύσκεψη, τον υπουργό Εσωτερικών, τον Δήμαρχο Αθηναίων και τον Περιφερειάρχη Αττικής και απηύθυνε έκκληση στον Πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς, να εγγυηθούν για την ασφαλή μετάβαση των μεταναστών από τη Νομική Σχολή όπου έχουν κάνει κατάληψη, σε άλλο χώρο. Έντονη αντίδραση του πρόεδρου του Αλέξη Τσίπρα που έκανε λόγο για στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόταση νόμου για την κατάργηση του ασύλου όπως αυτό υφίσταται σήμερα θα καταθέσει η ΝΔ. Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την κατάληψη του ιστορικού κτιρίου της Νομικής Σχολής από παράνομους μετανάστες διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Ι. Σακελάκος, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτη σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών στη Βουλή.

    Νέα παρέμβαση Παπανδρέου με αιχμές για την κατάληψη

    Για τρίτη ημέρα παραμένουν στο κτήριο της Νομικής Σχολής οι 237 λαθρομετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται σε απεργία πείνας ζητώντας πολιτικό άσυλο.

    Για το ζήτημα ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε το μεσημέρι ευρεία κυβερνητική σύσκεψη και έδωσε εντολή στους συναρμόδιους Yπουργούς να χειριστούν το θέμα της κατάληψης της Νομικής Σχολής, με βάση το τρίπτυχο "εφαρμογή του νόμου, προστασία του κράτους δικαίου και ανάληψη ευθυνών από όλους", έδωσε ο Πρωθυπουργός, στη διάρκεια σύσκεψης στη Βουλή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι κάποιες πολιτικές δυνάμεις επιδιώκουν την εμπλοκή της αστυνομίας στην υπόθεση, εξυπηρετώντας μικροκομματικά συμφέροντα, ωστόσο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι η αστυνομία δεν πρόκειται να επέμβει εάν δεν ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία.

    «Δεν υπάρχει πρόθεση η κυβέρνηση να ασκήσει βία, ωστόσο δεν θα υποκύψει και σε βίαιους εκβιασμούς», είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε.

    Το πρωί μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον δυνάμεων της Αριστεράς.

    «Πόσο είναι αριστερό και προοδευτικό να εκμεταλλεύεσαι τον ανθρώπινο πόνο και να προχωράς στην ανομία, καταλύοντας τις πανεπιστημιακές ελευθερίες» διερωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι η διάλυση του κοινωνικού ιστού «θα δημιουργήσει αντανακλαστικά καταστρεπτικά για τον τόπο» και διερωτώμενος και πάλι αν «οι καταλήψεις και η ανομία συνιστούν πρόοδο».

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκoύσης, Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής , η υφυπουργός Εργασίας κ. Αννα Νταλάρα και η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη.

    Αμέσως μετά πραγματοποίηθηκε συνάντηση της υπουργού Παιδείας, ¶ννας Διαμαντοπούλου με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών και τον πρόεδρο της συνόδου των πρυτάνεων.

    «Αγωνιζόμαστε για την εξεύρεση συναινετικής λύσης στο πρόβλημα που έχει προκύψει», δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης μετά τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Παιδείας. «Για συνεχείς εξελίξεις που κατατείνουν στην απεμπλοκή από το σημερινό πρόβλημα που είναι πρόβλημα μεταναστευτικής πολιτικής», έκανε λόγο ο προεδρεύων της συνόδου των πρυτάνεων και πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

    'Έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα

    Έντονη ήταν η αντίδραση του πρόεδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, προς όσους «δείχνουν» τον Συνασπισμό, ως υπεύθυνο για την κατάληψη της Νομικής.

    «Η απεργία πείνας των μεταναστών μέσα στη Νομική Σχολή της Αθήνας, έχει δώσει αφορμή σε ακραίους κύκλους να ξεδιπλώσουν μια επίθεση συκοφαντίας απέναντι σε όσους συμπαραστέκονται στα αιτήματά τους. Η δε προσπάθεια στοχοποίησης πολιτικών χώρων γελοιοποιεί αυτούς που την επιχειρούν», τόνισε και τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών για αποστοχοποίηση του πανεπιστημίου και του πανεπιστημιακού ασύλου, είναι απολύτως λογική και την υποστηρίζουμε.

    Επίσης πρότεινε εφ' όσον και η επιτροπή των αγωνιζόμενων μεταναστών το επιθυμεί, να μεταφερθούν ασφαλώς σε ένα δημοτικό γυμναστήριο προκειμένου να συνεχίσουν το δίκαιο αγώνα τους, να αποκτήσουν χαρτιά, ιδίως όσοι το δικαιούνται, ζούνε για πολλά χρόνια σ' αυτή τη χώρα, εργάζονται και έχουν δικαιώματα.

    Σε ερώτηση δε αν συμφωνεί με αυτό που έγινε στη Νομική, τάχθηκε αλληλέγγυος στον δίκαιο όπως είπε των μεταναστών και τα δίκαια αιτήματα τους, «να αποκτήσουν -ιδίως αυτών που έχουν πάρα πολλά χρόνια παραμονής στη χώρα μας- χαρτιά».

    Πρόταση νόμου για την κατάργηση του ασύλου από τη ΝΔ

    Πρόταση νόμου για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, όπως αυτό ισχύει σήμερα, θα καταθέσει τις επόμενες μέρες η Νέα Δημοκρατία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου η ΝΔ εκτιμά ότι «το λεγόμενο πανεπιστημιακό άσυλο, έχει ξεπεραστεί προ πολλού και πλέον δεν χρησιμεύει σε τίποτα και υποστηρίζει πως το άσυλο πλέον «κακοποιείται, καταστρατηγείται και γίνεται μοχλός εκβιασμού σε βάρος του ίδιου του Πανεπιστημίου και ολόκληρης της κοινωνίας».

    Αιτιολογώντας την πρότασή της δε τονίζει πως «εγκληματικές πράξεις του παρελθόντος, αλλά και τα σημερινά γεγονότα στη Νομική επιβεβαιώνουν πως το πανεπιστημιακό άσυλο πλέον ουσιαστικά δεν έχει καμία σχέση με την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την προστασία των ακαδημαϊκών ελευθεριών».

    Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά όπου ετέθη το ζήτημα της Νομικής και της κατάργησης του ασύλου.

    «Μετά τη σημερινή μου συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, θέλω να εκφράσω όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται ότι η λύση σε τέτοιου είδους παράνομες πράξεις που «θάβουν» την ανώτατη εκπαίδευση είναι η κατάργηση του ασύλου, που σήμερα υποθάλπει εγκληματικές πράξεις», τόνισε μετά τη συνάντηση ο κ. Παπαμιμίκος.

    «Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει εδώ και τώρα λύση σε αυτό το ζήτημα», υποστήριξε η Αλέκα Παπαρήγα και ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δώσει νομιμοποίηση σε όλα εκείνα τα σχέδια που θέλουν να εγκατασταθεί η αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια και κατά καιρούς να παρεμβαίνει καταλύοντας το άσυλο.

    «Το άσυλο μπορούν και πρέπει να το υπερασπιστούν οι ίδιοι οι φοιτητές και από την αστυνομία και από οποιοδήποτε άλλον το επιβουλεύεται. Εδώ και τώρα ο υπουργός Εσωτερικών πρέπει να αναγγείλει μέτρα υπέρ των μεταναστών», κατέληξε.

    Η Αθήνα δεν αντέχει άλλο και όσο δεν αρέσει σε κάποιους η λέξη σκούπα, χρειάζεται και μάλιστα ηλεκτρική, είπε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

    «Όσοι ενέπλεξαν τους μετανάστες στην υπόθεση του πολιτικού ασύλου, ας αναλογιστούν και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι αποφάσεις της ΠΟΣΔΕΠ και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να εξασφαλιστεί η μεταστέγαση, η μετακίνηση των μεταναστών σε άλλο κατάλληλο χώρο», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

    Το πρώτο πράγμα που πρέπει να τηρείται είναι η δημοκρατική νομιμότητα, είπε στη Βουλή και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Έκκληση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πολιτεία για εξεύρεση λύσης

    Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών απηύθυνε έκκληση στον Πρωθυπουργό και ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

    Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης αλλά και ο πρόεδρος της Συνόδου των πρυτάνεων ΑΕΙ κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου δήλωσαν ότι το πρόβλημα που μεταφέρθηκε στο πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ουσιαστικά θέμα μεταναστευτικής πολιτικής και η κυβέρνηση οφείλει να συνεργαστεί με το πανεπιστήμιο για να επιτευχθεί η εκκένωσή του.

    Ο κ. Πελεγρίνης κάλεσε σε σύσκεψη τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση, την υφυπουργό Εργασίας, αρμόδια για τα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, κυρία ¶ννα Νταλάρα, τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρό και τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη, προκειμένου να εξευρεθεί λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει τόσο το ανθρωπιστικό πρόβλημα, που τίθεται όσο και την απελευθέρωση του πανεπιστημίου, με την άμεση εκκένωσή του από τους καταληψίες, εντός της ημέρας.

    Ο πρύτανης επέκρινε «όσους ιδιοτελώς εκμεταλλεύτηκαν πολιτικά το θέμα και όσους επένδυσαν στην κατάργηση του ασύλου», στρέφοντας τα πυρά του και προς την πλευρά των πολιτικών ομάδων που «συμπαρίστανται» στους απεργούς μετανάστες και λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η κατάληψη είναι καθοδηγούμενη και υπάρχει κατάχρηση του ασύλου»

    Παρά ταύτα, όπως δήλωσε ο κ. Παπαθεοδώρου, μιλώντας αμέσως μετά τον κ. Πελεγρίνη, από τις πρυτανικές αρχές δεν τίθεται θέμα δυναμικής παρέμβασης της Αστυνομίας για την εκκένωση της Νομικής Σχολής Αθηνών. «Η εφαρμογή του νόμου περί ασύλου δεν ξεκινάει εκεί που αρχίζει η καταστολή», παρατήρησε ο κ. Παπαθεοδώρου.

    Παπουτσής: «Οι πανεπιστημιακές αρχές αρμόδιες για το άσυλο»

    Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δείχνει τις πανεπιστημιακές αρχές ως αρμόδιες για το άσυλο.

    «Στην περίπτωση της Νομικής σχολής, επειδή ο χώρος καλύπτεται από το πανεπιστημιακό άσυλο, θέλω να διευκρινίσω ότι οι πρυτανικές αρχές έχουν την αποκλειστική ευθύνη και την αρμοδιότητα για τη λειτουργία και την ασφάλεια των χώρων και των εγκαταστάσεων.Έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα με απόφαση των αρμοδίων οργάνων να ζητήσουν τη συνδρομή των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, όπως ορίζει ο νόμος του κράτους. Οι Πρυτανικές Αρχές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους»,τόνισε ο Χρίστος Παπουτσής.

    Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μετά την πρόσκληση του Πρύτανη για διάλογο δήλωσε ότι στην υπόθεση της Νομικής οδηγήθηκαν κατά τρόπο ανεύθυνο σε αδιέξοδο 300 άνθρωποι και ότι η κρίση έχει δημιουργηθεί στην πόλη όχι μόνο γιατί κάποιοι τους συμβούλεψαν λάθος, αλλά και αποφεύγουν τώρα να δώσουν λύση στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν.

    Ο δήμος διευκρίνισε στις πρυτανικές αρχές ότι μπορεί να αναλάβει ανθρωπιστική βοήθεια όχι όμως κ να επωμιστεί την ευθύνη αυτής της κατάστασης που θα ήταν η παραχώρηση χώρου για τη μετεγκατάσταση τους για άγνωστο χρονικό διάστημα.

    Από την πλευρά του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα Πόλη της Ζωής μας», Νικήτας Κακλαμάνης, δήλωσε: «Ο Γιώργος Καμίνης, αν δεν το γνωρίζει είναι πλέον δήμαρχος Αθηναίων. Επειδή, πριν από μερικούς μήνες έδινε μαθήματα «μεταναστευτικής πολιτικής» ως υποψήφιος αλλά και ως Συνήγορος του Πολίτη, πρέπει να του υπενθυμίσουμε τι έλεγε τότε και τι κάνει σήμερα, που έρχεται στην επιφάνεια το μείζον θέμα της κατάληψης της Νομικής Αθηνών από 300 μετανάστες. Θα ήταν πολύ πιο ειλικρινής, αν θυμόταν τις θέσεις του, πριν από τις δημοτικές εκλογές. Τότε, που ουσιαστικά δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να προτρέπει όσους σήμερα μετατρέπουν ιστορικά κτίρια της πρωτεύουσας, σε «ξενοδοχεία» της ντροπής. Παράλληλα, ως υποψήφιος δήμαρχος της πόλης κατέκρινε τη πολιτική της προηγούμενης δημοτικής αρχής, επειδή δήθεν δεν έδινε οριστικές λύσεις στο συγκεκριμένο πρόβλημα, έστω κι' αν είχε αντιμετωπίσει πολλές παρόμοιες καταστάσεις, προσφέροντας τουλάχιστον τα στοιχειώδη (φάρμακα, σίτιση). Σήμερα, που η «καυτή πατάτα» βρίσκεται πλέον στα χέρια του, μεταθέτει τις ευθύνες στις πρυτανικές αρχές και ξεκαθαρίζει, ότι δεν πρόκειται ο Δήμος Αθηναίων να επωμισθεί ευθύνες, που δεν του ανήκουν. Θα πρέπει, να τονιστεί για δεύτερη φορά, μετά από το σοβαρό ζήτημα των συμβασιούχων, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, δεν καταθέτει λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Κάποτε θα πρέπει, να το κάνειβ¦ Τέλος επισημαίνω ως γιατρός ότι πέρα και πάνω από το όποιο ανθρωπιστικό πρόβλημα, θα υπάρξει, αν δεν υπάρχει ήδη πρόβλημα δημόσιας υγείας, τόσο για τους ίδιους τους μετανάστες, όσο και γενικότερα. Επαινετές οι προσπάθειες των εθελοντών γιατρών αλλά ο υπουργός Υγείας οφείλει να ξεχάσει για λίγο τους φαρμακοποιούς και να δώσει εντολή να παρέμβει άμεσα το ΚΕ. ΕΛ.Π.ΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) εξετάζοντας και εργαστηριακά όλους αυτούς τους ανθρώπους, σε μία εποχή που υπάρχει εκτός των άλλων υπάρχει και έξαρση της γρίπης. Οι ευθύνες της κυβέρνησης και ιδιαίτερα των αρμοδίων υπουργών κ.κ. Γιάννη Ραγκούση και Χρήστου Παπουτσή είναι μεγάλες».

    Κανονικά θα λειτουργήσει από αύριο Πέμπτη η Νομική Σχολή ύστερα από σχετική απόφαση που έλαβε σήμερα η Κοσμητεία της.

    Παρέμβαση Εισαγγελέα

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την κατάληψη του ιστορικού κτιρίου της Νομικής Σχολής από παράνομους μετανάστες διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Ι. Σακελάκος. Ο εισαγγελέας που θα διενεργήσει την έρευνα έχει εντολή να εντοπίσει εάν έχει διαπραχθεί από τις πρυτανικές αρχές το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, αλλά και να εντοπίσει άλλες αξιόποινες πράξεις σε βάρος κάθε υπεύθυνου για την είσοδο και κατάληψη των μεταναστών στους χώρους της Σχολής.

    Νωρίτερα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τεντές είχε δώσει εντολή στον κ. Σακελλάκο να καλέσει τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρο Πελεγρίνη, και να του ζητήσει να ξεκαθαρίσει αν προτίθεται ή όχι να συγκαλέσει άμεσα το Πρυτανικό Συμβούλιο για το ζήτημα της κατάληψης και αν θα ζητήσει επέμβαση για την εκκένωση του χώρου της Νομικής Σχολής Αθηνών, τον οποίο έχουν καταλάβει οι μετανάστες.

    Το υπουργείο Εσωτερικών επανέλαβε και σήμερα ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία μαζική ή μεμονωμένη νομιμοποίηση μεταναστών που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα.

    Συνέντευξη Τύπου των απεργών πείνας

    Την ίδια ώρα, αταλάντευτοι στην απόφασή τους για απεργία πείνας, αλλά με πρόθεση διαπραγμάτευσης στο ζήτημα του χώρου παραμονής τους, προκειμένου να συνεχίσουν την απεργία πείνας, δήλωσαν, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, που οργάνωσαν οι 253 παράνομοι μετανάστες.

    «Ήρθαμε στον χώρο για να δείξουμε στους πολίτες τον αγώνα μας για νομιμοποίηση. Δεν κάνουμε πίσω από την απεργία. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας», δήλωσε μετανάστης, εκ μέρους των απεργών πείνας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58374

    [07] Ο θόρυβος της κυκλοφορίας των οχημάτων αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

    Τεταρτη, 26 01 2011 15:32

    Υγεια

    Οι άνθρωποι που εκτίθενται μόνιμα στον θόρυβο της κυκλοφορίας των οχημάτων έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό, ιδίως όσοι είναι άνω των 65 ετών, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι για κάθε αύξηση του επιπέδου θορύβου κατά 10 ντεσιμπέλ από το θόρυβο του δρόμου, αυξανόταν κατά 14% η πιθανότητα εγκεφαλικού, κατά μέσο όρο.

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του ¶αρχους, υπό την Μέτε Σόρενσεν του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας Καρκίνου της Δανικής Εταιρίας Καρκίνου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας, μελέτησαν το ιατρικό ιστορικό περίπου 51.500 ατόμων (εκ των οποίων οι 1.881 έπαθαν εγκεφαλικό στη διάρκεια της πενταετίας που διήρκεσε η μελέτη), σε σχέση με τον τόπο διαμονής τους στην Κοπεγχάγη ή γύρω από αυτήν.

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι για κάθε αύξηση του επιπέδου θορύβου κατά 10 ντεσιμπέλ από το θόρυβο του δρόμου, αυξανόταν κατά 14% η πιθανότητα εγκεφαλικού, κατά μέσο όρο, για όλες τις ηλικίες. Η αύξηση κινδύνου για τους κάτω των 65 ετών ήταν σχετικά αμελητέα, όμως, για τους άνω των 65 ετών η πιθανότητα εγκεφαλικού αύξανε κατά 27% για κάθε αύξηση 10 ντεσιμπέλ του θορύβου από το κυκλοφορικό.

    Ειδικά για αύξηση του θορύβου πάνω από 60 ντεσιμπέλ, ο κίνδυνος εγκεφαλικού αύξανε σημαντικά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 8% όλων των εγκεφαλικών και το 19% των εγκεφαλικών στα άτομα άνω των 65 ετών μπορεί να αποδοθεί στον αυξημένο θόρυβο.

    Ένας μέσος θορυβώδης δρόμος εύκολα «γεννά» θόρυβο 70 έως 80 ντεσιμπέλ, ενώ -συγκριτικά- η απογείωση ενός αεροπλάνου προκαλεί θόρυβο 120 ντεσιμπέλ και ενός μηχανήματος που κουρεύει το γκαζόν 90 - 100 ντεσιμπέλ.

    Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει τον θόρυβο του κυκλοφορικού με αυξημένη πίεση και μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα. Ο θόρυβος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δημιουργεί συνεχές στρες και διαταράσσει τον ύπνο, αυξάνοντας έτσι την πίεση του αίματος και τον καρδιακό ρυθμό, καθώς επίσης το επίπεδο των ορμονών του άγχους. Η διαβίωση δίπλα σε δρόμους με έντονη κυκλοφορία οχημάτων συχνά συνδέεται με τα λιγότερο προνομιούχα κοινωνικό-οικονομικά στρώματα, καθώς, οι πιο πλούσιοι, έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν σε απομονωμένες και ήσυχες περιοχές.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58373

    [08] Ένας στους τρεις μαθητές στο Χονγκ Κονγκ είναι εθισμένος στο Διαδίκτυο

    Τεταρτη, 26 01 2011 15:10

    Σχεδόν το ένα τρίτο των μαθητών Γυμνασίου στο Χονγκ Κονγκ είναι εθισμένοι στο Διαδίκτυο και εμφανίζουν στερητικό σύνδρομο όταν δεν μπορούν να συνδεθούν σε αυτό, προκύπτει από έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο εθισμός στο Internet είναι πιο διαδεδομένος σε σχέση με τους συνηθισμένους εθισμούς των εφήβων, όπως το κάπνισμα και ο τζόγος, καθώς το 12% παραδέχεται ότι πάσχει από αυτόν, σε αντίθεση με 4% για την δεύτερη κατηγορία.

    Από τους 1.508 μαθητές που συμμετείχαν στην έρευνα της Ομοσπονδίας Νεανικών Οργανώσεων της πόλης, οι 474 απάντησαν ότι θεωρούν τον εαυτό τους εθισμένο στο Διαδίκτυο και ότι έχουν στρες και εκνευρισμό, όταν δεν μπορούν να συνδεθούν.

    Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι, οι οποίοι υπέβαλαν σε ερωτήσεις μαθητές ηλικίας από 12 ως 17 ετών, ανακοίνωσαν ότι το 80% των περιπτώσεων των γονέων, που ζήτησαν την βοήθεια των αρχών για να αντιμετωπίσουν το θέμα του εθισμού των παιδιών τους, απαντούν τώρα ότι αυτός σχετιζόταν με την υπερβολική χρήση του Διαδικτύου.

    Το Χονγκ Κονγκ έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά χρηστών υπολογιστών και τα περισσότερα σχολεία, στην πλούσια πόλη των επτά εκατομμυρίων κατοίκων, ζητούν από τους μαθητές να χρησιμοποιούν φορητούς υπολογιστές στην τάξη.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58372

    [09] Κινητικότητα και στη μετεγκατάσταση του Πτελεώνα Κοζάνης

    Τεταρτη, 26 01 2011 17:28

    ¶μεσα θα πρέπει οι ιδιοκτήτες του Πτελεώνα να καταθέσουν τα συμβόλαιά τους, προκειμένου να προχωρήσει η αγοραπωλησία των ιδιόκτητων εκτάσεων από τη ΔΕΗ.

    Αυτό επισήμανε η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου μετά την επικοινωνία που είχε με τη διεύθυνση ορυχείων της ΔΕΗ, ενώ σε ότι αφορά τις κοινόχρηστες εκτάσεις, ανέφερε ότι το ποσό των αποζημιώσεων θα δοθεί στο δήμο Εορδαίας.

    Σε ότι αφορά το θέμα των εκκλησιών και των νεκροταφείων, η κ. Βρυζίδου τόνισε πως σύντομα θα υπάρξει από τη δημοτική αρχή συγκεκριμένη πρόταση που θα κατατεθεί επίσημα στη ΔΕΗ.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58382

    [10] Για μια ανάπτυξη βασισμένη στα δεδομένα της Περιφέρειας

    Τεταρτη, 26 01 2011 13:44

    Ουσιαστική αναμένεται να είναι η συμβολή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην σύνταξη του νέου σύμφωνου περιφερειακής ανάπτυξης που θα συνυπογραφεί με το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι αναπτυξιακές δυνατότητες των νησιών μας αλλά και οι πόροι του ΕΣΠΑ.

    Τη νέα στρατηγική Περιφερειακής Ανάπτυξης που θα στηρίζεται στα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και τους διαθέσιμους πόρους, ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας στους Περιφερειάρχες σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών. Προς την κατεύθυνση αυτή ο υπουργός ζήτησε από κάθε Περιφερειάρχη να του καταθέσει τις προτάσεις του μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

    Σύνταξη:Δήμητρα Λαχουρή

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58366

    [11] Ο ακόρεστος πόθος της συζύγου τον ανάγκασε να καλέσει την αστυνομία

    Τεταρτη, 26 01 2011 14:50

    Ένας Τούρκος που κατοικεί στη νοτιοδυτική Γερμανία κάλεσε την αστυνομία για να τον βοηθήσει να γλιτώσει από τον ακόρεστο ερωτικό πόθο της συζύγου του, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Ο άνδρας, «ιδιαίτερα εξουθενωμένος», τηλεφώνησε στην αστυνομία της πόλης Βάιμπλινγκεν ζητώντας από τα όργανα της τάξης να τον «βοηθήσουν να προασπίσει τη νυχτερινή του ανάπαυση», σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας.

    Ο άνδρας είπε ότι είναι 18 χρόνια παντρεμένος, ότι έχει δύο παιδιά και μια γυναίκα που «τον εξουσιάζει και τον ταπεινώνει», ενώ εξήγησε πως, για το λόγο αυτό, έχει εγκαταλείψει τα τελευταία τέσσερα χρόνια τη συζυγική κλίνη και έκτοτε κοιμάται στο καθιστικό.

    Πρόσφατα ο κύριος αυτός πήρε τη γενναία απόφαση να χωρίσει και να «μετακομίσει προκειμένου να βρει την ηρεμία του», ψυχή τε και σώματι, κυρίως γιατί το πρωί πρέπει να είναι δυνατός και με διαύγεια πνεύματος όταν φεύγει για τη δουλειά - κάτι «που στην παρούσα φάση καθίσταται ανέφικτο», διευκρινίζει η γερμανική αστυνομία. Πράγματι, η «σύζυγός του πηγαίνει τη νύχτα στο καθιστικό και τού απαιτεί να εκπληρώσει το συζυγικό του καθήκον», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58369

    [12] Η σοκολάτα υγείας Παυλίδη στηρίζει την «Ανοιχτή Αγκαλιά»

    Τεταρτη, 26 01 2011 14:05

    Με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων της, η σοκολάτα Υγείας Παυλίδη συνεργάζεται με την Μ.Κ.Ο. των φίλων κοινωνικής παιδιατρικής και ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά», για να προσφέρει την υποστήριξή της σε νοσηλευόμενα παιδιά που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε ειδική επετειακή συσκευασία με το λογότυπο της ΜΚΟ, που περιέχει 3 σοκολάτες Υγείας Παυλίδη των 100γρ., από τις πωλήσεις της οποίας το 10% των εσόδων θα προσφερθεί στην «Ανοιχτή Αγκαλιά». Επίσης η «Ανοιχτή Αγκαλιά» υποστηρίζεται από την σοκολατοποιΐα Παυλίδης, με τη διάθεση αναμνηστικών προϊόντων υπέρ των σκοπών της ΜΚΟ. Τα προϊόντα αυτά θα διατίθενται σε περίπτερο μέσα στο χώρο των εκδηλώσεων που θα λειτουργεί στο χώρο του Μουσείου Σοκολάτας, 29 και 30 Ιανουαρίου.

    Το Μουσείο Σοκολάτας θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να ζήσουν μια μοναδική σοκολατένια εμπειρία.

    Στο μουσείο, που τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία της διάσημης Σοκολάτας από το 1861 μέχρι σήμερα, να αποκτήσουν μία πρώτη ιδέα για το πώς λειτουργεί η γραμμή παραγωγής στο Εργοστάσιο Παυλίδη, να δουν την έκθεση συσκευασιών Υγείας Παυλίδη που φοιτητές του Κολεγίου Βακαλό Art & Design δημιούργησαν αποκλειστικά για την επέτειο των 150 χρόνων και, φυσικά, να απολαύσουν σοκολατένιες λιχουδιές.

    Επιπλέον, οι μικροί επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παίξουν και να απασχοληθούν δημιουργικά σε δραστηριότητες ειδικά σχεδιασμένες από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο.

    Το πρωτότυπο αυτό Μουσείο θα λειτουργήσει στις 29 & 30 Ιανουαρίου ακριβώς πίσω από το Εργοστάσιο Παυλίδη, Πειραιώς 135, Αθήνα, με ώρες λειτουργίας 10.00 έως 20.00.

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58368

    [13] Υποψήφιος για Όσκαρ ο «Κυνόδοντας»

    Τεταρτη, 26 01 2011 12:23

    Τριάντα τρία χρόνια μετά την «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη, μία ελληνική ταινία διεκδικεί βραβείο Όσκαρ, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου είναι υποψήφιος για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Την κούρσα των Όσκαρ οδηγεί «Ο Λόγος του Βασιλιά» με 12 υποψηφιότητες. Με 10 υποψηφιότητες ακολουθεί το «Αληθινό Θράσος» των αδελφών Κοέν, με οκτώ τα «Inception» και «Social Network», και «The Fighter» με επτά. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στο Λος ¶ντζελες στις 27 Φεβρουαρίου.

    Δώδεκα υποψηφιότητες για τον "Λόγο του Βασιλιά"

    Για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας διαγωνίζονται: «Μαύρος Κύκνος», The Fighter, Inception, «Τα Παιδιά είναι Εντάξει», «Ο Λόγος του Βασιλιά», «127 Ώρες», The Social Network, Toy Story 3, «Αληθινό Θράσος», Winter's Bone.

    Υποψήφιοι για το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου είναι ο Κόλιν Φερθ (για την ερμηνεία του στον «Λόγο του Βασιλιά», o οποίος απέσπασε και Χρυσή Σφαίρα), ο Τζεφ Μπρίτζες («Αληθινό Θράσος») - ο οποίος πέρυσι απέσπασε το Όσκαρ για την ερμηνεία του στο Crazy Heart, ο Χαβιέ Μπαρδέμ (Biutiful), ο Τζέσε Αϊζενμπεργκ (The Social Network) και ο Τζέιμς Φράνκο («127 Ώρες»).

    Το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου διεκδικούν η βραβευμένη για την ερμηνεία της "Τα Παιδιά είναι Εντάξει" Ανέτ Μπένινγκ , η Νικόλ Κίντμαν (Rabbit Hole), η Τζένιφερ Λόρενς (Winter's Bone), η Νάταλι Πόρτμαν («Μαύρος Κύκνος») -βραβευμένη για την ερμηνεία της με Χρυσή Σφαίρα- και η Μισέλ Ουίλιαμς (Blue Valentine).

    Το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας διεκδικούν ο Ντάρεν Αρονόφσκι («Μαύρος Κύκνος»), ο Ντέιβιντ Ο' Ράσελ (The Fighter), ο Τομ Χούπερ («Ο Λόγος του Βασιλιά»), ο Ντέιβιντ Φίντσερ (The Social Network) και οι Τζόελ και Ίθαν Κοέν («Αληθινό Θράσος»).

    Οι Κρίστιαν Μπέιλ (The Fighter), Τζον Χοκς (Winter's Bone), Τζέρεμι Ρένερ (Τhe Town), Μαρκ Ράφαλο («Τα Παιδιά Είναι Εντάξει») και Τζέφρι Ρας (Ο Λόγος του Βασιλιά) διεκδικούν το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου.

    Υποψήφιες για το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου είναι οι: Έιμι ¶νταμς (The Fighter), Έλενα Μπόναμ Κάρτερ («Ο Λόγος του Βασιλιά»), Μελίσα Λίο (The Fighter), Χάιλι Στάινφελντ («Αληθινό Θράσος»), Τζάκι Γουίβερ (Animal Kingdom).

    Εκτός από τον «Κυνόδοντα», Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας διεκδικούν τα: Biutiful (Μεξικό), In a Better World (Δανία), Incendies (Καναδάς), Outside the Law (Αλγερία).

    Για το βραβείο διασκευασμένου σεναρίου, υποψήφιες είναι οι εξής ταινίες: "127 Ώρες" (Ντάνι Μπόιλ, Σάιμον Μπουφόι), The Social Network (¶αρον Σόρκιν), Toy Story 3 (Μάικλ Αρντ), "Αληθινό Θράσος" (Τζόελ και Ίθαν Κοέν) Winter's Bone (Ντέμπρα Γκράνικ, Αν Ροσελίνι).

    Οι ταινίες Another Year (Μάικ Λι), The Fighter (Σκοτ Σίλβερ, Πολ Τάμασι, Έρικ Τζόνσον), Inception (Κρίστοφερ Νόλαν), "Τα Παιδιά είναι Εντάξει" (Λίζα Τσολοντένκο, Στούαρτ Μπλούμπεργκ), "Ο Λόγος του Βασιλιά" (Ντέιβιντ Σέιντλερ) διαγωνιζονται για το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου.

    Τα «Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας», «Ο Θαυματοποιός» και «Toy Story 3» είναι υποψήφια για την κατηγορία των Κινουμένων Σχεδίων.

    Δείτε αναλυτικά όλες τις υποψηφιότητες

    Σχετική είδηση: Μεγάλη διάκριση για τον ελληνικό κινηματογράφο

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58352

    [14] Παπανδρέου: Πρωτοβουλίες - ασπίδα κατά διαφθοράς

    Τεταρτη, 26 01 2011 14:57

    Σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών με στόχο τη διαφάνεια στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και την πάταξη της διαφθοράς προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα προανήγγειλε αλλαγές στα οικονομικά των κομμάτων, στο «πόθεν έσχες» των πολιτικών και στον εκλογικό νόμο και εξήγγειλε την έναρξη οργανωμένου διαθεσμικού διαλόγου με συμβολή όλων των κομμάτων και εκπροσώπων της Δικαιοσύνης. Αναφερόμενος στο θέμα της οικονομίας, είπε, ότι χάρη στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί ως τώρα, η Ελλάδα απέφυγε το μοιραίο, παρέμεινε στο ευρωπαϊκό παιχνίδι και από μέρος του προβλήματος έγινε μέρος της λύσης.

    «Μπορεί η διαφθορά να μην έχει πολιτικό χρώμα, αλλά δεν μας ακουμπά όλους» επισήμανε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως ήδη η κυβέρνηση επιφέρει αλλαγές στο σύστημα διακυβέρνησης.

    «Αισθανόμαστε περήφανοι που ως αξιωματική αντιπολίτευση ζητήσαμε Εξεταστικές και περήφανοι που ως κυβέρνηση εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο για να φωτιστούν οι υποθέσεις» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου και διερωτήθηκε «πόσο περήφανοι αισθάνονται αυτοί που έλεγαν «όχι» σε όλα και έκλεισαν νύχτα την Βουλή για να εξασφαλίσουν την παραγραφή».

    Σε ότι αφορά την Εξεταστική Επιτροπή για την Siemens είπε ότι ήδη έχει δώσει οδηγίες για περαιτέρω ενέργειες, ενώ σημείωσε αργότερα ότι οι Εξεταστικές δεν είναι επαρκής θεσμός και πρέπει να αναζητηθούν τρόποι ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού της ελεγκτικής ικανότητας του κοινοβουλίου.

    Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων και για απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά τους μέσω και της δημοσίευσής τους.

    Σε ότι αφορά την διάκριση των εξουσιών, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έλειπε η πολιτική βούληση σύγκρουσης με το κατεστημένο, η οποία πλέον υπάρχει μαζί με τη στήριξη του ελληνικού λαού. «Δημιουργούμε και θεσμούς που θα μας στηρίξουν στην σύγκρουση αυτή», πρόσθεσε.

    Ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε την έναρξη οργανωμένου διαθεσμικού διαλόγου, ενώ ιδιαίτερο βάρος έδωσε στην βραδυπορία και την αναποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης. Έκανε επίσης λόγο για ενίσχυση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αναφέρθηκε στην ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος.

    «Κανένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να είναι δικαστής και ο πολιτικός πρέπει να είναι υπηρέτης του λαού, εμείς είμαστε οι εκλεγμένοι», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι «οι εξουσίες μπερδεύτηκαν και η λαϊκιστική γενίκευση γίνεται η μήτρα κάθε συγκάλυψης».

    «Να χτίσουμε την Ελλάδα που θέλουν οι Έλληνες»

    Ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε σύντομη ανασκόπηση των όσων διαδραματίστηκαν το 2010, αναφέροντας ότι «δεν ζήσαμε την χρεοκοπία, διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες και σήμερα έχουμε καταφέρει να αναστρέψουμε πλήρως την εικόνα της χώρας».

    Συμπλήρωσε ότι τώρα είναι η ώρα να «χτίσουμε την Ελλάδα που θέλουν οι Έλληνες» και πρόσθεσε ότι το 2011 θα είναι έτος όπου το βάρος του κυβερνητικού έργου θα δοθεί «σε δημιουργικά ελπιδοφόρες ανατροπές», υπογραμμίζοντας ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών που εφαρμόζουμε είναι στο πρόγραμμά μας».

    Αναφερόμενος στη συνέχεια στο εντός ΕΕ γίγνεσθαι, ο Πρωθυπουργός είπε ότι οι συζητήσεις δεν είναι θεωρητικές και πρόσθεσε ότι «συμμετέχουμε στην συζήτηση για την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ καθώς και στην συζήτηση για την έκδοση ευρωομολόγου».

    Βολές κατά της Αριστεράς

    Ο Πρωθυπουργός, στη συνέχεια, ανέβασε τους τόνους έναντι της «παραδοσιακής Αριστεράς» -όπως είπε- κάνοντας λόγο για «α λα καρτ δυνάμεις υπέρ της αριστεράς και της προόδου» και προσθέτοντας ότι η παραδοσιακή αριστερά έχει γίνει θιασώτης αντιλήψεων που δημιουργούν ελλείμματα, εξυπηρετώντας συντεχνίες και όλα αυτά μεταφράζονται σε αιτήματα προς το κράτος.

    Ο Πρωθυπουργός έθεσε υπό τύπον ρητορικού ερωτήματος «αν είναι αριστερό να κληρονομείς χρέη, να προστατεύεις συντεχνίες, να δέχεται να συνταξιοδοτείται κάποιος από τα 45 του, να δέχεσαι απαράδεκτες φοροαπαλλαγές, να δέχεσαι την μη έκδοση αποδείξεων, να δέχεσαι τις σχέσεις κράτους και επιχειρηματιών, καθώς και τις σχέσεις -μέσω θαλασσοδανείων- κράτους και αγροτών, ή το γεγονός ότι πρέπει να πληρώνει η «επαρχία» κάποιες συντεχνίες των αστικών συγκοινωνιών».

    «Αριστερά και πρόοδος είναι η απόλυτη αφοσίωση στο δικαίωμα του πολίτη, το τέλος των διακρίσεων και το να λες «όχι» στα «ρετιρέ», τους βολεμένους και τα συντεχνιακά δικαιώματα», είπε και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω μπροστά στα κατεστημένα, υπερασπίζεται τον εποπτικό ρόλο του κράτους στην οικονομία της αγοράς, ενώ τάχθηκε υπέρ των διακριτών ρόλων κράτους-αγοράς.

    Αντιδράσεις

    «Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Πρωθυπουργός εμφάνισε ως αριστερό ό,τι συμφέρει το μεγάλο κεφάλαιο και ως συντηρητικό ό,τι συμφέρει το λαό. Σημαντική η συμβολή του στην ανάπτυξη της πολιτικής σκέψης» σχολίασε το ΚΚΕ.

    «Ο κ. Παπανδρέου προεδρεύει κόμματος το οποίο συνδέεται με τα μαύρα ταμεία της Siemens. Είναι προκλητικό να μιλάει για διαφάνεια, την επόμενη μέρα ενός πορίσματος που είναι μνημείο συγκάλυψης των διαχρονικών ευθυνών του δικομματισμού.

    Ο Πρωθυπουργός της φτώχειας, της ανεργίας της ύφεσης, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους και του μνημονίου ψάχνει εξιλαστήρια θύματα για να φορτώσει τις ολέθριες συνέπειες της πολιτικής του. Μια του φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι, μια οι ιδιωτικοί υπάλληλοι μια οι μηχανικοί, μια οι φαρμακοποιοί, τώρα η αριστερά και ποτέ η πολιτική της κυβέρνησής του. Οι προτάσεις της αριστεράς δεν είναι παρωχημένες, αλλά είναι οι μόνες που μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση που την έχει καταδικάσει η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

    Όσο και να επιδίδεται σε επιθέσεις, δεν μπορεί να κρύψει ότι προεδρεύει της πιο δεξιάς κυβέρνησης της μεταπολίτευσης και η σημερινή του επίθεση στην Αριστερά είναι παραπάνω από ενδεικτική των αδιεξόδων της πολιτικής του» ήταν η αντίδραση του ΣΥΝ στην ομιλία του Πρωθυπουργού.

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58371

    [15] Απαγορεύει η Κομισιόν τη συγχώνευση Olympic Air-Aegean

    Τεταρτη, 26 01 2011 14:56

    «Όχι» της Κομισιόν στην προτεινόμενη συγχώνευση της Aegean Airlines με την Olympic Air, καθώς θα οδηγούσε σε μονοπώλιο της ελληνικής αγοράς αεροπορικών μεταφορών. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η προτεινόμενη συγχώνευση θα οδηγούσε σε οιονεί μονοπωλιακή κατάσταση στα δρομολόγια μεταξύ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και μεταξύ Αθηνών και οκτώ νησιωτικών αερολιμένων και συγκεκριμένα Ηρακλείου, Χανίων, Ρόδου, Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Χίου, Κω και Σάμου. Ακόμη, η Επιτροπή επισημαίνει πως η έρευνα αγοράς 10 μηνών που διενήργησε κατέδειξε ότι οι υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών δεν μπορούν, σε γενικές γραμμές, να υποκαταστήσουν επαρκώς τις αεροπορικές υπηρεσίες ούτως ώστε να συγκρατήσουν τις τιμές που θα ίσχυαν αν εγκρινόταν η συγχώνευση.

    Οι χρόνοι ταξιδίου των θαλάσσιων μεταφορών είναι πολύ μεγαλύτεροι και η συχνότητα των δρομολογίων μικρότερη. Το μόνο εσωτερικό δρομολόγιο όπου οι υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών θεωρήθηκε ότι υποκαθιστούν επαρκώς τις αεροπορικές υπηρεσίες είναι μεταξύ Αθηνών και Μυκόνου, για αυτό και η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για το εν λόγω δρομολόγιο δεν τίθενται προβλήματα ανταγωνισμού.

    Επίσης, η έρευνα αγοράς κατέδειξε ότι αν η συγχώνευση ενεκρινόταν, δεν θα υπήρχε προοπτική να εισέλθει νέος αεροπορικός ή οικονομικός παράγοντας στην ελληνική αγορά και να ανταγωνιστεί επαρκώς τη νέα αεροπορική εταιρεία σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές πτήσεις από και προς Αθήνα.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Olympic Air και η Aegean Airlines ανταγωνίζονται επί του παρόντος μεταξύ τους στα εν λόγω δρομολόγια και ο ανταγωνισμός τους θα συνεχιστεί στο μέλλον.

    Κατά την έρευνα αγοράς δεν διαπιστώθηκαν σημαντικά προβλήματα ανταγωνισμού στα διεθνή δρομολόγια μικρών αποστάσεων που πραγματοποιούν οι δύο εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου, για παράδειγμα, του δρομολογίου Αθηνών-Βρυξελλών όπου αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό από την Brussels Airlines.

    Όσον αφορά στα διορθωτικά μέτρα, επισημαίνεται πως οι δύο αεροπορικές επιχειρήσεις πρότειναν να ελευθερώσουν χρονοθυρίδες στον αερολιμένα Αθηνών και σε άλλους ελληνικούς αερολιμένες καθώς και άλλα μέτρα, όπως πρόσβαση στα προγράμματα τακτικών επιβατών και συμφωνίες αεροπορικής διασύνδεσης.

    Ωστόσο, παρατηρεί η Επιτροπή, η φύση και το εύρος των εν λόγω διορθωτικών μέτρων δεν επαρκούν για να διασφαλίσουν ότι η συγχώνευση δεν θα είναι επιβλαβής για τους πελάτες. Τούτο οφείλεται κυρίως στο ότι στην υπόθεση αυτή, σε αντίθεση με πολλές προηγούμενες υποθέσεις αεροπορικών εταιρειών, το κύριο πρόβλημα δεν ήταν η διαθεσιμότητα χρονοθυρίδων, οι οποίες είναι διαθέσιμες τόσο στο αεροδρόμιο των Αθηνών όσο και στα περισσότερα ελληνικά αεροδρόμια.

    Κατά την έρευνα αγοράς, τονίζει η Επιτροπή, τα διορθωτικά μέτρα δεν φαίνονταν ικανά να πείσουν μια άλλη αξιόπιστη αεροπορική επιχείρηση να δημιουργήσει βάση στον αερολιμένα Αθηνών και να ασκήσει αξιόπιστες πιέσεις ανταγωνισμού στα εν λόγω δρομολόγια.

    Ωστόσο, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τη συγχώνευση των δύο αεροπορικών εταιρειών διότι «παρακωλύει σημαντικά τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό στην εσωτερική αγορά ή σε σημαντικό μέρος αυτής» (άρθρο 2.3 του κανονισμού συγχωνεύσεων).

    «Η εξάλειψη του ανταγωνισμού που θα προέκυπτε από τη συγκέντρωση θα ήταν επιζήμια για τους Έλληνες πελάτες οι οποίοι πρέπει να μπορούν να βασίζονται σε ανταγωνιστικές αεροπορικές εταιρείες», καταλήγει η Επιτροπή.

    Αιτιολογώντας την απόφαση της Επιτροπής, ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια δήλωσε: «Η συγχώνευση της Aegean και της Olympic θα οδηγούσε σε οιονεί μονοπώλιο στην Ελλάδα και ως εκ τούτου σε υψηλότερες τιμές και χαμηλότερη ποιότητα υπηρεσιών για Έλληνες και τουρίστες που ταξιδεύουν μεταξύ Αθηνών και των νησιών. Το καθήκον της Επιτροπής είναι να εμποδίζει τη δημιουργία μονοπωλίων κατά την άσκηση των εξουσιών που της έχουν παραχωρηθεί από τα κράτη μέλη στον τομέα του ελέγχου των συγκεντρώσεων σε επίπεδο ΕΕ. Οι υπηρεσίες μου και ο ίδιος προσωπικά κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να βρούμε μια λύση, αλλά δυστυχώς τα διορθωτικά μέτρα που προτάθηκαν από τις επιχειρήσεις δεν θα προστάτευαν επαρκώς τα συμφέροντα των τεσσάρων εκατομμυρίων καταναλωτών που ταξιδεύουν στα εν λόγω δρομολόγια».

    Εξάλλου, υπενθυμίζεται, ότι η εν λόγω συγχώνευση κοινοποιήθηκε για έγκριση στην Επιτροπή στις 24 Ιουνίου 2010. Στις 30 Ιουλίου η Επιτροπή κίνησε έρευνα σε βάθος. Η προθεσμία για την έκδοση απόφασης παρατάθηκε δύο φορές ώστε να αξιολογηθούν τα διορθωτικά μέτρα και να προσκομίσουν οι δύο αεροπορικές εταιρείες τις πληροφορίες που τους ζητήθηκαν. Η Olympic Air και η Aegean Airlines ενημερώθηκαν με την κοινοποίηση των αιτιάσεων που έστειλε η Επιτροπή τον Οκτώβριο ότι η συγκέντρωση δημιουργούσε ιδιαίτερα σοβαρές ανησυχίες και ότι θα μπορούσε να απαγορευθεί.

    Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η σημερινή απόφαση αποτελεί τη δεύτερη μόνο απαγόρευση συγχώνευσης, από τις 11 περιπτώσεις συγχωνεύσεων και πολλών συμμαχιών που έχει εξετάσει στον τομέα των αεροπορικών εταιρειών.

    Η πρώτη απαγόρευση συγχώνευσης αφορούσε την προταθείσα εξαγορά της Aer Lingus από την Ryanair (αμφότερες ιρλανδικές εταιρείες), το 2007, η οποία σύμφωνα με την Επιτροπή, παρουσιάζει ομοιότητες με την ελληνική υπόθεση. «Και οι δύο πράξεις αποσκοπούσαν στη συγχώνευση δύο αεροπορικών εταιρειών που εδρεύουν στο ίδιο αεροδρόμιο, στην πρωτεύουσα του κράτους», τονίζει η Επιτροπή. Το Γενικό Δικαστήριο επικύρωσε την απαγόρευση της Επιτροπής στην ιρλανδική υπόθεση με απόφασή του της 6ης Ιουλίου 2010.

    Σχολιάζοντας την ανωτέρω εξέλιξη ο Πρόεδρος της Aegean κ. Θεόδωρος Βασιλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Κατά το τελευταίο έτος παρουσιάσαμε στην ΕΕ τα οφέλη από τη συγχώνευση για τις εταιρείες μας αλλά και για το επιβατικό κοινό και την οικονομία της χώρας. Παράλληλα προσφέραμε σημαντικές διαβεβαιώσεις για την προστασία των καταναλωτών καθώς και διευκολύνσεις για την είσοδο νέων ανταγωνιστών στην εσωτερική αγορά. Δυστυχώς, η ΕΕ κατέληξε στη μη έγκριση της συγκέντρωσηs. Χάθηκε μία σημαντική ευκαιρία για ακόμη ισχυρότερη εκπροσώπηση στον ευρωπαϊκό κλάδο αερομεταφορών. Προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις και συνεχίζουμε. Η πορεία μας άλλωστε έχει δείξει ότι πετυχαίνουμε στα δύσκολα."

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Marfin Investment Group Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η απόφαση της ΕΕ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για το επιβατικό κοινό όσο και για την οικονομία της χώρας μας, θα λειτουργήσει δε υπέρ των συμφερόντων των αλλοδαπών ανταγωνιστών μας. Προφανώς κι εμείς, όπως και η Aegean, θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για τα στελέχη και το προσωπικό μας, τους μετόχους μας και το επιβατικό κοινό".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58370

    [16] Συναγερμός από σύλληψη οπλισμένου νεαρού

    Τεταρτη, 26 01 2011 16:32

    Συναγερμός έχει σημάνει στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία μετά τη σύλληψη νεαρού πίσω από το κτήριο της τροχαίας Κηφισιάς. Στην κατοχή του βρέθηκαν ένα πιστόλι glock μία χειροβομβίδα και μία ασύρματη κάμερα στιλό, ενώ φέρεται να κατείχε και πλαστό δελτίο ταυτότητας. Μαζί με το νεαρό ήταν ακόμα ένα άτομο που διαφεύγει της σύλληψης.

    Από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία εξετάζεται νεαρός που συνελήφθη στις 2.30 το μεσημέρι από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ στην οδό Ελαιών, κοντά στο τμήμα τροχαίας Κηφισιάς.

    Ο νεαρός ήταν μαζί με ένα ακόμα άτομο το οποίο κατάφερε να διαφύγει. Σε σωματική έρευνα που έγινε στον συλληφθέντα βρέθηκαν ένα πιστόλι των εννέα χιλιοστών τύπου Glock και μία χειροβομβίδα.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία του συλληφθέντα, εξετάζεται ωστόσο αν πρόκειται για άτομο που σχετίζεται με ενέργειες ένοπλης βίας και εάν πρόκειται για κάποιον από τους καταζητούμενους για τρομοκρατική δραστηριότητα.

    Για την υπόθεση αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις αργότερα από την ΕΛ.ΑΣ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58378

    [17] Ένοπλη εισβολή στο Αλ Τζαζίρα

    Τεταρτη, 26 01 2011 19:24

    Με όπλα στα χέρια εισέβαλαν τέσσερα άτομα στο στούντιο στη Ναμπλούς, στη Δυτική Όχθη, του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα. Την ώρα της εισβολής έδινε συνέντευξη σε ζωντανή μετάδοση, ο Αμπντέλ Σάταρ Κάσεμ λέκτορας του πανεπιστημίου και επικριτής του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

    Οι εισβολείς έσπασαν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ένα φαξ, μία κάμερα και ένα παράθυρο, αφού προηγουμένως είχαν αναζητήσει τον κ. Κάσεμ, αλλά όπως τους είπαν εργαζόμενοι στο κανάλι, είχε φύγει.

    Εκτιμάται ότι το περιστατικό σχετίζεται με τις αποκαλύψεις του καναλιού, για έγγραφα σχετικά με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων και με περιεχόμενο μυστικές συνομιλίες της κυβέρνησης Αμπάς με το Ισραήλ για προσάρτηση στο ισραηλινό έδαφος μεγάλων τμημάτων της Ιερουσαλήμ και προαστίων της όπου έχουν ανεγερθεί εποικισμοί.

    Στις αντιδράσεις που υπήρξαν, ορισμένοι κατηγόρησαν το Κατάρ (έδρα των κεντρικών του Αλ Τζατζίρα), ότι έχει αναλάβει εκστρατεία δυσφήμισης, με στόχο την υπονόμευση του Αμπάς.

    Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Σιμόν Πέρες, δήλωσε παράλληλα με τα συλλυπητήριά του για το θάνατο της συζύγου του, ότι δεν θα επιτρέψει στους αντιπάλους της κυβέρνησής του να διακόψουν την ειρηνευτική διαδικασία.

    Ο κ. Πέρες απάντησε λέγοντας: «Εκτιμώ ιδιαίτερα την στάση σας απέναντι στις προκλητικές προσπάθειες να χάσει τη νομιμοποίησή της η Παλαιστινιακή Αρχή και η διαδικασία ειρήνευσης».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58386

    [18] Νιγηρία: Όμηροι των πειρατών

    Τεταρτη, 26 01 2011 18:44

    Στα χέρια των πειρατών βρίσκονται ο Ουκρανός πλοίαρχος και ο Έλληνας πρώτος μηχανικός του φορτηγού πλοίου «Περσέας», με σημαία Αγίου Βικεντίου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η δεκαμελής ομάδα των πειρατών, από παιδιά 15 και 16 ετών με βαρύ οπλισμό.

    Το πλοίο ήταν στο αγκυροβόλιο του λιμανιού Όννε της Νιγηρίας, 12 ναυτικά μίλια έξω από το λιμάνι. Η προσέγγιση των πειρατών στο πλοίο, έγινε με βάρκα, αφαίρεσαν από το 15μελές πλήρωμα κινητά τηλέφωνα, κομπιούτερ, τρόφιμα και απαίτησαν χρήματα.

    Όπως έγινε γνωστό από την πλοιοκτήτρια εταιρεία "Trinto Shipping Μaritime", οι δύο απαχθέντες είναι καλά στην υγεία τους και διεξάγονται διαπραγματεύσεις για να καταβληθούν λύτρα, ενώ από πυρά των πειρατών, τραυματίστηκαν στα πόδια δύο Αιγύπτιοι ναυτικοί μέλη του πληρώματος, που όμως δε διατρέχουν κίνδυνο.

    Αν και η Νιγηρία, είναι η έκτη μεγαλύτερη πετρελαιαγωγός χώρα στον κόσμο, με 131 εκατομμύρια κατοίκους, μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, περίπου το 70%, ζει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα. Οι συνθήκες αυτές έχουν οδηγήσει ομάδες νεαρών να χρησιμοποιούν όπλα που είχαν δοθεί από κομματάρχες σε άλλες συνθήκες, για δραστηριότητες όπως αυτή της πειρατείας.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58385

    [19] Πέθανε ο Καπετάν Βασίλης

    Τεταρτη, 26 01 2011 12:39

    Απεβίωσε χθες τα ξημερώματα ο Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, σε ηλικία 76 ετών, από αναπνευστική ανεπάρκεια. Το τελευταίο διάστημα έπασχε από την επάρατη νόσο.

    Ο Καπετάνιος έφυγε γαλήνιος ολοκληρώνοντας τα όνειρα και σχέδια του για τη θάλασσα και τη στεριά, με τη σκέψη του στην ελληνική ναυτιλία, τους ναυτικούς του ομίλου και την αγαπημένη του πατρίδα, τη Μεσσηνία. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί αύριο στις 12:00στην Αθήνα, στον Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (τον ¶γιο Σώστη, στη Λεωφόρο Συγγρού). O ενταφιασμός θα γίνει σε στενό οικογενειακό περιβάλλον.

    Σύνταξη είδησης: Βαγγέλης Ποτέας

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58358

    [20] Απαραίτητη η δημιουργία ΑΕ για τη λειτουργία σφαγείων σε Σάμο και Ικαρία

    Τεταρτη, 26 01 2011 12:36

    Μια σειρά από ενέργειες θα πρέπει να υλοποιήσουν οι Δημοτικές Αρχές της Ικαρίας και της Σάμου προκειμένου να δημιουργηθούν σφαγεία στα δυο νησιά.

    Στις συναντήσεις των Δημάρχων Ικαρίας και Σάμου κ.κ. Σταυρινάδη και Θάνου με την αρμόδια Υφυπουργό κ. Αποστολάκη κατέστη σαφές ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δημιουργία Α.Ε. όπου ο Δήμος μπορεί να συμμετέχει με ποσοστό 24%. Ειδικότερα για το ιδιωτικό σφαγείο της Σάμου που έκλεισε πρόσφατα προαπαιτούμενο για κάθε ενέργεια είναι η σύσταση Ανωνύμου Εταιρείας που θα καταθέσει και το σχετικό φάκελο για την υλοποίηση της επένδυσης. Μια άλλη λύση που εξετάστηκε στη σύσκεψη είναι ο ιδιώτης να πεισθεί να συνεχίσει τη λειτουργία του προκειμένου μέχρι να συσταθεί η ΑΕ να καταθέσει και το σχετικό φάκελο για τον εκσυγχρονισμό του σφαγείου ιδιοκτησίας του. Οι προθέσεις των τοπικών φορέων θα εξεταστούν σε σύσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο νησί την επόμενη εβδομάδα ο Δήμαρχος Σάμου κ. Στέλιος Θάνος.

    Σύνταξη:Δήμητρα Λαχουρή

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58357

    [21] Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής ¶μυνας είχαν Τζίμας και Δερμεντζόπουλοςβ¦

    Τεταρτη, 26 01 2011 12:34

    Ενημερωτική συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής ¶μυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον αναπληρωτή, Πάνο Μπεγλίτη, είχαν οι υπεύθυνοι τομεάρχες Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής ¶μυνας της Νέας Δημοκρατίας, Μαργαρίτης Τζίμας, βουλευτής Δράμας και ο βουλευτής Έβρου, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος.

    Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ενημέρωση από την ηγεσία του υπουργείου σε θέματα που αφορούν την εθνική άμυνα της χώρας ενώ οι υπεύθυνοι τομεάρχες τόνισαν πως η Ν. Δ αντιμετωπίζει τα θέματα αυτά με ιδιαίτερη σοβαρότητα και συγκεκριμένες προτάσεις. Στα θέματα που συζητήθηκαν περιλαμβάνονταν η νέα πολιτική εθνικής άμυνας, η δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, η παραχώρηση στρατοπέδων για τη φιλοξενία παράνομων μεταναστών καθώς και το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, για την οποία οι κύριοι Τζίμας και Δερμεντζόπουλος τόνισαν την πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ν. Δ και αφορά την άμεση κήρυξη της Α. Ο. Ζ και στην οριοθέτησή της με όλα τα γειτονικά κράτη. Τέλος, εκφράστηκε η άποψη πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θιγεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας από τις περικοπές που προβλέπει το "Μνημόνιο".

    Συντάκτης: Βασίλης Πρεμίδης

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58353

    [22] Αλλαγές στο πολιτικό σύστημα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην Κ.Ο ΠΑΣΟΚ

    Τεταρτη, 26 01 2011 12:52

    Μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνοντας τη δημιουργία διαθεσμικής επιτροπής, για την προώθηση των αλλαγών, η οποία θα αποτελείται από τα πολιτικά κόμματα, και εκπροσώπους της Δικαιοσύνης. Αναφερόμενος στην οικονομία, είπε, ότι χάρη στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί ως τώρα, η Ελλάδα απέφυγε το μοιραίο, παρέμεινε στο ευρωπαϊκό παιχνίδι, και από μέρος του προβλήματος, έγινε μέρος της λύσης.

    Διαθεσμικός διάλογος κυβέρνησης-κομμάτων-Δικαιοσύνης

    Ο πρωθυπουργός μιλώντας στη ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι θα εγκαινιάσει το επόμενο χρονικό διάστημα ένα διαθεσμικό διάλογο μεταξύ κυβέρνησης, κομμάτων και Δικαιοσύνης, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, αφενός για την καλύτερη λειτουργία τους και αφετέρου για την εδραίωση της διαφάνειας.

    Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπανδρέου σημείωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές σε ότι αφορά τα οικονομικά των κομμάτων, το πόθεν έσχες των πολιτικών και τον εκλογικό νόμο, ο οποίος θα στηρίζεται σε ένα σύστημα μονοεδρικών και περιφερειακών εκλογικών περιφερειών.

    Επίσης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αναβάθμιση του νομικού συμβουλίου του κράτους και του ελεγκτικού συνεδρίου, καθώς επίσης και στην επανεξέταση του θεσμού των εξεταστικών επιτροπών της Βουλής, καθώς, όπως είπε, δεν είναι επαρκής.

    Με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στη Νομική ο κ. Παπανδρέου άσκησε έντονη κριτική προς τα κόμματα της Αριστεράς, λέγοντας ότι επενδύουν στην ανομία, ενώ με αφορμή τις εξελίξεις στο μέτωπο του σκανδάλου Siemens, αναρωτήθηκε πόσο περήφανη είναι η ΝΔ και τα στελέχη της, όταν με τις πρακτικές τους επεδίωξαν ουσιαστικά την παραγραφή των αδικημάτων.

    Σχετικά με τις εξελίξεις στην οικονομία ο πρωθυπουργός, αφού υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης τους περασμένους μήνες, τόνισε ότι η Ελλάδα πλέον δεν είναι το πρόβλημα, αλλά μέρος της συνολικής λύσης στην ΕΕ και είπε ότι στις Συνόδους Κορυφής του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου θα διεκδικήσει ρυθμίσεις και αλλαγές με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας.

    Ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια θα μεταβεί στο Νταβός όπου θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58363

    [23] Ομοιώματα μαμούθ και μαστόδοντα στη Σιάτιστα

    Τεταρτη, 26 01 2011 17:35

    Έξι ομοιώματα μαμούθ, μαστόδοντα και ελέφαντα κλίμακας 1:10, που δείχνουν την εξέλιξη αυτών των προϊστορικών ζώων, μέχρι και την εξαφάνισή τους θα «κοσμούν» την ανακαινισμένη έκθεση παλαιοντολογικού Μουσείου Σιάτιστας.

    Ανάμεσα στα ομοιώματα, που σχεδιάστηκαν από έλληνες παλαιοντολόγους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ολλανδούς συναδέλφους θα είναι και ενός προϊστορικού ελέφαντα σε κλίμακα 1:3,5, οστά του οποίου βρέθηκαν στις αρχές του περασμένου αιώνα στην περιοχή της Σιάτιστας και τα οποία εκτίθονταν στην έκθεση του Μουσείου. Η ανακαινισμένη αίθουσα του Μουσείου, που στεγάζεται στο Τραπάτζειο Γυμνάσιο της Σιάτιστας θα ανοίξει τις πύλες της στις αρχές καλοκαιριού. Αυτή την ώρα (5 μ.μ. 26/1/2011) συναντώνται με τη δήμαρχο Βοϊου, Παναγιώτα Ορφανίδου στη Σιάτιστα, η καθηγήτρια Παλαιοντολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Τσουκαλά και ο συνεργάτης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ, Ντικ Μολ, ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58383

    [24] Ερώτηση Ρενταρή για τη λειτουργία των παιδικών και εφηβικών Βιβλιοθηκώνβ¦

    Τεταρτη, 26 01 2011 12:41

    Το θέμα της συνέχισης ή μη της λειτουργίας των παιδικών και εφηβικών βιβλιοθηκών επανέφερε στη Βουλή, με δεύτερη ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Παιδείας, η βουλευτής Έβρου του ΠΑ. ΣΟ. Κ., Όλγα Ρενταρή-Τέντε.

    Η κα, Ρενταρή ζητά συγκεκριμένα από την κα. Διαμαντοπούλου να της απαντήσει εάν θα παρουσιάσει κάποιο σχέδιο για τη λειτουργία των Βιβλιοθηκών και εάν οι Βιβλιοθήκες αυτές θα περιέλθουν στη δικαιοδοσία των δήμων. Επίσης, καλεί την υπουργό να εισάγει νομοθετικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου, που θα προβλέπουν τη στήριξη των παιδικών και εφηβικών Βιβλιοθηκών, τις οποίες η κα. Ρενταρή χαρακτηρίζει «σημείο πνευματικής καλλιέργειας των νέων».

    Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58359

    [25] Κατά των συγχωνεύσεων σχολείων εκπαιδευτικοί και Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

    Τεταρτη, 26 01 2011 17:20

    «Οποιαδήποτε αλλαγή στο χώρο της παιδείας πρέπει να γίνει μετά από διάλογο και με βάση τα παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά δεδομένα», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Γιάννη Σόκουτη μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011 με τα διοικητικά συμβούλια των ΕΛΜΕ Κοζάνης και Εορδαίας.

    Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της ενημέρωσης που πραγματοποιούν οι συνδικαλιστικοί φορείς στους θεσμικούς εκπροσώπους της περιοχής, για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συνένωση και συγχώνευση σχολικών μονάδων και στην οποία εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους. Από την πλευρά του ο κ. Σόκουτης εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους αγώνες των εκπαιδευτικών.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58381

    [26] Ξεκινά η διαδικασία της μετεγκατάστασης της Μαυροπηγής Κοζάνης

    Τεταρτη, 26 01 2011 17:11

    Στο δημοτικό κατάστημα του δήμου Εορδαίας και στο κοινοτικό κατάστημα του οικισμού Μαυροπηγής αναρτήθηκαν από σήμερα Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011 οι κτηματολογικοί πίνακες της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του οικισμού από τη ΔΕΗ.

    Οι πίνακες είναι στην διάθεση των κατοίκων, οι οποίοι πρέπει μέσα σε 20 ημέρες να υποβάλλουν τυχόν ένσταση αν έχουν αντιρρήσεις. Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011 στις 11 το πρωί στο κέντρο νεότητας Μαυροπηγής θα γίνει ενημέρωση προς τους κατοίκους από τη δημοτική αρχή Εορδαίας, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και τις αναμενόμενες διαδικασίες για την απαλλοτρίωση και τη μετεγκατάσταση του οικισμού.

    Σε δηλώσεις της η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου πρόσθεσε πως «είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί γρήγορα και αποτελεσματικά αυτή η φάση, προκειμένου να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα», ενώ σε ότι αφορά τα σπίτια όπως επισήμανε «θα εφαρμοστεί η μέθοδος της αγοραπωλησίας ώστε να λυθεί το θέμα γρήγορα».

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58379

    [27] Αναγκαία η λήψη μέτρων πυρασφάλειας στα Δημοτικά κτήρια της Λέσβου - Χωρίς πιστοποιητικό πυρασφάλειας το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

    Τεταρτη, 26 01 2011 12:44

    Στο απόηχο της φωτιάς που εκδηλώθηκε προχθές το απόγευμα σε Δημοτικό Κατάστημα του τέως Δήμου Μανταμάδου και νυν Δήμου Λέσβου πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι σύσκεψη υπό τον Δήμαρχο Λέσβου Δημήτρη Φωκίωνα Βουνάτσο με θέμα τη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας όλων των Δημοτικών Καταστημάτων του Δήμου από ενδεχόμενους κινδύνους πυρκαγιών, κλοπών κλπ και για την αναδιάρθρωση του συστήματος Πολιτικού Σχεδιασμού εκτάκτων αναγκών κατά το ισχύον σύστημα του Νόμου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ».

    Αποφασίστηκε να συσταθεί Ειδική Επιτροπή η οποία θα εκπονήσει σχετική μελέτη. Πάντως αίσθηση προκάλεσε κατά την σύσκεψη η δήλωση του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης ότι ακόμα και το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης λειτουργούσε χωρίς πιστοποιητικό ασφαλείας παρότι έχουν υλοποιηθεί τα μέτρα πυρασφάλειας σύμφωνα με την μελέτη. Προς τούτο σήμερα ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Ταξίαρχος κ. Μαντής εξέδωσε διαταγή προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης προκειμένου κλιμάκιο της να επισκεφθεί σήμερα το Δημοτικό Θέατρο προκειμένου να ελέγξει τα μέτρα πυροπροστασίας και να γνωστοποιήσει τις διαπιστώσεις της στο Δήμο Λέσβου προκειμένου να εφοδιαστεί με πιστοποιητικό πυρασφάλειας.

    Σύνταξη:Δήμητρα Λαχουρή

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58360


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 26 January 2011 - 20:31:42 UTC