Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-01-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
  • [02] Η Ευρωπαική Επιτροπή ασκεί βέτο στη συγχώνευση της Olympic Air με την Aegean Airlines
  • [03] Ενθαρρυντικές προβλέψεις ΔΝΤ - Εύσημα από Μέρκελ
  • [04] Αντισυνταγματική η προθεσμία στους συμβασιούχους για υποβολή αίτησης κατάταξης σε οργανική θέση
  • [05] ΔΕΗ: «Επιφυλακή» από ΓΕΝΟΠ για το νομοσχέδιο

    [01] Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

    Τριτη, 25 01 2011 20:19

    Ανατροπές στην είσπραξη των φόρων και σκληρές ποινές για όσους δεν αποδίδουν ΦΠΑ, αλλά και στους επίορκους εφοριακούς, προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπου θα εστιαστούν, μεταξύ άλλων, και οι έλεγχοι της τρόϊκας. Οι αλλαγές, που συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο, επικεντρώνονται στην αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και στην αυστηροποίηση των ποινών για φοροδιαφυγή, η οποία, υπό προϋποθέσεις, θα τιμωρείται ως κακούργημα.

    Σε διαρκές αδίκημα μετατρέπεται η μη απόδοση ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμων οφειλών και εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία. Η ποινή δε θα αναστέλλεται εάν δεν εξοφληθεί το ποσό. Προβλέπεται προφυλάκιση για φορολογικά εγκλήματα, που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος, και έλεγχοι, κατά προτεραιότητα, σε επαγγέλματα όπως γιατροί, οδοντίατροι, δικηγόροι. Ακόμη, αίρεται το φορολογικό απόρρητο και δημοσιοποιούνται τα ονόματα όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ και καθυστερούν την πληρωμή τους για πάνω από ένα χρόνο. Την ίδια ώρα, εάν κάποιος προσφύγει σε φορολογικά δικαστήρια, θα πρέπει να καταβάλει το 50% της οφειλής του.

    Αντίβαρο στα μέτρα αυτά, θεωρείται η θέσπιση υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων για την αξιολόγηση των εφοριακών, η μείωση του φορολογικού συντελεστή στα εταιρικά κέρδη στο 20% από 24% που ήταν και η φορολόγηση μερισμάτων με βάση τη φορολογική κλίμακα. Ταυτόχρονα, επανέρχεται η τμηματική καταβολή ΦΠΑ, με προκαταβολή του 40% και καταβολή του υπολοίπου, κατόπιν, σε δύο δόσεις, όχι μικρότερες των 300 ευρώ.

    Η τελική διατύπωση, πάντως, των ρυθμίσεων του φορολογικού νομοσχεδίου, που αφορούν κυρίως τις ποινές για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, θα προκύψει ύστερα από συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης, διευκρινίζει το υπουργείο οικονομικών. Σημειώνεται ότι μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών καθώς και του υπουργείου Δικαιοσύνης υπάρχουν συζητήσεις, που αφορούν σε διαφορετικές απόψεις σχετικά τόσο με τη διαδικασία ενεργοποίησης του αυτόφωρου για τη μη απόδοση ΦΠΑ όσο και με άλλες ποινές, που προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο.

    Μέτρα για καταστολή της φοροδιαφυγής

    Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα για διαβούλευση μετά τη σημερινή συζήτησή του στο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

    1. Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταστολής της Φοροδιαφυγής. Θεσπίζεται τριετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταστολής της Φοροδιαφυγής το οποίο θα περιέχει συγκεκριμένες δράσεις και μετρήσιμους στόχους. Το πρώτο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα δημοσιοποιηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2011 και θα τεθεί σε εφαρμογή εντός του Μαρτίου. Το Πρόγραμμα θα εγκρίνεται με απόφαση της αρμόδιας Κυβερνητικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής, την οποία θα απαρτίζουν οι Υπουργοί Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Προστασίας του Πολίτη και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

    2. Γενικός Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος. Θεσπίζεται ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ο οποίος είναι ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός, και θα εδρεύει στο Υπουργείο Οικονομικών (ΣΔΟΕ). Ο Γενικός Εισαγγελέας έχει κατά προτεραιότητα αρμοδιότητα σε ολόκληρη τη Χώρα να διενεργεί προανακριτικές πράξεις καθώς και να εποπτεύει να συντονίζει και να καθοδηγεί τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων από τους γενικούς ή ειδικούς ανακριτικούς υπαλλήλους (υπαλλήλους ΣΔΟΕ, Εφοριών , Αστυνομίας, Λιμενικού, Τελωνείων κλπ.). Ο Γενικός Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος θα συντονίζει και θα κατευθύνει τα στάδια της προδικασίας, δηλαδή της ουσιαστικής έρευνας των οικονομικών εγκλημάτων από όλες τις συναρμόδιες διωκτικές αρχές, έτσι ώστε οι φάκελοι της δικογραφίας που παραλαμβάνουν οι "Οικονομικοί Εισαγγελείς" των κατά τόπους Εισαγγελιών να είναι πλήρεις.

    3. Μέτρα για την καταστολή της φοροδιαφυγής. Στο σχέδιο νόμου προβλέπονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου τα ποινικά αδικήματα της φοροδιαφυγής να τιμωρούνται άμεσα και αποτελεσματικά έτσι ώστε να επιτευχθεί φορολογική συμμόρφωση:

    - Το αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων, μετατρέπεται από στιγμιαίο σε διαρκές. Η μετατροπή του αδικήματος σε διαρκές σημαίνει πρακτικά ότι όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος κρατείται και παραπέμπεται σε Δίκη. Εφαρμόζεται δηλαδή η αυτόφωρη διαδικασία.

    - Το αδίκημα μη απόδοσης ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, εφ' όσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανοχής (π.χ. 6 ή 8 μήνες) μετατρέπεται από στιγμιαίο σε διαρκές. Εφαρμόζεται ομοίως η αυτόφωρη διαδικασία.

    - Αναστολή εκτέλεσης της ποινής δεν επιτρέπεται στα εγκλήματα φοροδιαφυγής αν προηγουμένως δεν καταβληθούν οι φόροι του Κράτους.

    - Μετατροπή της ποινής στα εγκλήματα φοροδιαφυγής δεν επιτρέπεται εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως οι οφειλόμενοι φόροι.

    - Η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης δεν αναστέλλει την έκτιση της ποινής και αναστολή εκτέλεσης της ποινής κατά το άρθρο 497 παρ. 7 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας δεν επιτρέπεται, αν προηγουμένως δεν καταβληθούν οι φόροι που οφείλονται.

    - Στα φορολογικά εγκλήματα που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος εκτός από τους συνήθεις περιοριστικούς όρους (χρηματική εγγύηση, απαγόρευση εξόδου από την Χώρα κλπ) μπορεί να επιβληθεί και η προσωρινή κράτηση (δηλ. προφυλάκιση) αν κρίνεται ότι με το να αφεθεί ελεύθερος είναι πιθανόν να διαπράξει παρόμοια εγκλήματα φοροδιαφυγής.

    * Θεσπίζονται ειδικά κριτήρια για πρόβλεψη ελέγχου κατά προτεραιότητα (ανάλυση κινδύνου) για δηλούμενα χαμηλά εισοδήματα από συγκεκριμένους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών. Ειδικά οι επιτηδευματίες, που ασκούν το ελευθέριο επάγγελμα του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, οικονομολόγου, σύμβουλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, εφόσον το καθαρό εισόδημα που δηλώνουν από την δραστηριότητα τους αυτή δεν υπερβαίνει τα είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) ευρώ και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό άνω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) κατοίκων, τα είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ για πόλεις άνω των πενήντα χιλιάδων (50.000) κατοίκων και τα δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ για πόλεις κάτω των πενήντα χιλιάδων (50.000) κατοίκων, υπόκεινται σε κατά προτεραιότητα έλεγχο από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

    * Αυξάνεται το ποσοστό προβεβαίωσης από 25% στο 50% για την προσφυγή στα δικαστήρια. Όταν δεν επιτευχθεί διοικητική επίλυση της διαφοράς και ασκείται προσφυγή στα δικαστήρια για φορολογικές διαφορές αυξάνεται το ποσοστό προβεβαίωσης από 25% στο 50% του αμφισβητούμενου κύριου φόρου, πρόσθετου φόρου και λοιπών συμβεβαιουμένων με αυτόν φόρων και τελών. Στα πρόστιμα παραμένει στο 25% αφού υπάρχει βασική διάταξη για συμβιβασμό στο 1/3.

    * Καθιερώνεται κάρτα αποδείξεων. Για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων ως προς την καταγραφή του ποσού των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να συγκεντρωθούν, καθορίζεται εναλλακτικό σύστημα καταγραφής των στοιχείων των αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών μέσω μαγνητικής κάρτας που είναι ανώνυμη και προαιρετική.

    Aναδιάρθρωση φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών

    Επίσης το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για την αναδιάρθρωση των φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών. Ετσι:

    - Η επιλογή των ελεγκτών θα γίνεται κατά ένα ποσοστό μόνο (π.χ. 25%) από υπαλλήλους που έχουν προϋπηρεσία σε ελεγκτικές υπηρεσίες του Δημοσίου.

    - Οι υποψήφιοι θα υποβάλλουν Ειδική Αναλυτική Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης (Πόθεν Έσχες).

    - Τα στελέχη θα αξιολογούνται ανά 8μηνο, οι Προϊστάμενοι Δ/νσεων, Υποδιευθύνσεων και Τμημάτων ανά 12μηνο ή 18μηνο.

    - Κατά τη διάρκεια της θητεία τους θα υπάγονται σε ειδικό πειθαρχικό συμβούλιο.

    * Αναδιοργανώνεται η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων προκειμένου να καταστεί επιχειρησιακή Γενική Διεύθυνση (από κατά κύριο λόγο νομοθετική που είναι σήμερα). Στόχοι αυτής της αναδιοργάνωσης είναι να υιοθετηθούν και στη λειτουργία του ελεγκτικού έργου τα σύγχρονα ελεγκτικά εργαλεία, οι μεθοδολογίες και τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα και να μπορεί η Γενική Διεύθυνση να παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή και αποτελεσματικά το ελεγκτικό έργο των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου. Δημιουργούνται για το λόγο αυτό οργανικές μονάδες επιπέδου Δ/νσεως και Τμήματος για τον έλεγχο των εισοδημάτων που προκύπτουν στο εξωτερικό και των κατοίκων εξωτερικού, των φορολογουμένων Υψηλού Κινδύνου, του Φ.Π.Α. και των άλλων έμμεσων Φόρων, του ηλεκτρονικού εμπορίου, των μεγάλων επιχειρήσεων και των ενδοομιλικών συναλλαγών.

    * Συστήνεται «Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων» στο Υπουργείο Οικονομικών. Αποστολή της είναι η συλλογή, επεξεργασία, αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων, που αφορούν στην εμπλοκή υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών και των εποπτευόμενων από αυτό Νομικών Προσώπων, στη διαφθορά, διαπλοκή και άλλα σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα και εγκλήματα (καταχρήσεις, εκβιασμούς, παθητικές ή ενεργητικές δωροδοκίες, περιπτώσεις κακοδιοίκησης, κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπαλλήλων κ.λ.π.), καθώς και την εξιχνίαση και δίωξη αυτών, σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. Η Υπηρεσία θα μπορεί να προβαίνει και στον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών και των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων.

    * Ενισχύεται η διεθνής διοικητική συνεργασία στον τομέα της άμεσης φορολογίας. Συνιστάται στη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Οικονομικών, «Τμήμα Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας στον τομέα της άμεσης φορολογίας». Αντικείμενο του τμήματος αυτού είναι:

    - Ανταλλαγή πληροφοριών και ενίσχυση της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής στο πλαίσιο εφαρμογής διεθνών συμβάσεων.

    - Διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και άλλων χωρών με σκοπό τη σύναψη ή αναθεώρηση διεθνών συμφωνιών.

    - Συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, την Γενική Διεύθυνση Ελέγχων, το Σ.Δ.Ο.Ε. και κάθε αρμόδια φορολογική ή ελεγκτική υπηρεσία ή αρχή με σκοπό την άμεση προώθηση και αξιοποίηση των πληροφοριών που προέρχονται από το εξωτερικό (κυβερνητικές πηγές, πιστωτικά ιδρύματα και άλλες πηγές).

    - Εισήγηση και μέριμνα για την εναρμόνιση του εσωτερικού δικαίου με το παράγωγο κοινοτικό δίκαιο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του τμήματος.

    * Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ που τοποθετούνται, μετατίθενται ή αποσπώνται στις Υπηρεσίες του Σ.Δ.Ο.Ε., προέρχονται από τους κλάδους Εφοριακών και Τελωνειακών, που έχουν πραγματική υπηρεσία στους κλάδους των οργανικών θέσεων που καλύπτουν μέχρι δεκαεπτά (17) έτη. Στόχος είναι η διασφάλιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του σώματος.

    * Τροποποιούνται οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και κώδικα ΦΠΑ προκειμένου οι έλεγχοι να γίνονται κατά κύριο λόγο από το γραφείο και κατ' εξαίρεση στην έδρα της επιχείρησης με βάση κριτήρια ελέγχου και με στόχο την επιτάχυνση των ελέγχων. Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση της επαφής των ελεγκτικών αρχών με τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις και η χρήση σύγχρονων συστημάτων συγκέντρωσης και επεξεργασίας φορολογικής πληροφορίας κατά τον έλεγχο όπως το σύστημα Elenxis.

    * Εισάγεται γενική αρχή σύμφωνα με την οποία τα φορολογικά ελεγκτικά όργανα δεν δεσμεύονται από τους δηλούμενους νομικούς χαρακτηρισμούς και υπαγωγή σε οποιαδήποτε φορολογία που κάνουν οι φορολογούμενοι, αλλά αναζητούν το πραγματικό περιεχόμενο, όταν οι πράξεις των φορολογουμένων έχουν εικονικό χαρακτήρα.

    Άρση φορολογικού απορρήτου

    * Θα αίρεται το φορολογικό απόρρητο και θα δημοσιοποιούνται ονόματα οφειλετών και παραβατών. Με Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών αίρεται το φορολογικό απόρρητο:

    - Των οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και καθυστερεί η πληρωμή τους για χρονικό διάστημα ανώτερο του έτους και το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσό (π.χ. 150.000 ευρώ).

    - Των παραβατών των διατάξεων του Κ.Β.Σ., εφόσον πρόκειται για παραβάσεις έκδοσης πλαστών στοιχείων ή έκδοσης ή λήψης εικονικών στοιχείων ή νόθευσης στοιχείων ή μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείων από τα οποία προκύπτει απόκρυψη φορολογητέας ύλης, καθώς και καταχώρησης στα βιβλία αγορών ή εξόδων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο.

    * Προβλέπεται διαδικασία διακρίσεως των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε ανεπίδεκτες είσπραξης και μη. Θεσμοθετούνται κανόνες σύμφωνα με τους οποίους θα γίνεται διάκριση των ληξιπροθέσμων χρεών σε «εισπράξιμα» και «μη εισπράξιμα» με βάση συγκεκριμένα, διαφανή και ορθολογικά κριτήρια έτσι ώστε να είναι ευχερής και ο έλεγχος των δημοσίων υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον είσπραξής τους και η άντληση συμπερασμάτων από την κεντρική φορολογική διοίκηση σχετικά με τα αίτια της μη είσπραξης.

    Η ένταξη των ληξιπροθέσμων στην κατηγορία των μη εισπράξιμων διενεργείται με απόφαση Ειδικού Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου μετά από γνωμοδότηση συλλογικού οργάνου από υπηρεσιακούς παράγοντες και έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αφού παρέλθουν τριάντα ημέρες από την δημοσιοποίηση του καταλόγου εντάξεως των χρεών στην κατηγορία των «μη εισπράξιμων» στο διαδίκτυο. Σε κάθε περίπτωση, τα ανεπίδεκτα είσπραξης δεν θα διαγράφονται. Στο τέλος κάθε έτους οι αποφάσεις του Ειδικού κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενσωματώνονται σε έκθεση που υποβάλλεται στην Βουλή.

    Ως ανεπίδεκτες είσπραξης χαρακτηρίζονται εκείνες οι οφειλές για τις οποίες έχουν εξαντληθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες εντοπισμού πηγών αποπληρωμής και αναγκαστικής είσπραξης.

    * Ιδρύεται ειδικό Σώμα Φορολογικών Διαιτητών (Σ.Φ.Δ.) ως ανεξάρτητη αρχή με έδρα την Αθήνα. Έργο του Σώματος. είναι η διαιτητική επίλυση των φορολογικών διαφορών, εφόσον το αντικείμενό τους υπερβαίνει το ποσό των εκατό πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ. Φορολογικοί Διαιτητές διορίζονται πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και επαγγελματικής επάρκειας.

    Το Φορολογικό Διαιτητικό Δικαστήριο αναλαμβάνει το έργο του ύστερα από αίτηση του φορολογουμένου, η οποία υποβάλλεται στο Σ.Φ.Δ. μέσα στην προθεσμία άσκησης της προσφυγής στο διοικητικό δικαστήριο και πρέπει να περιέχει όλα τα κατά τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας στοιχεία του δικογράφου της προσφυγής.

    Η διαφορά επιλύεται από τρεις διαιτητές. Τον πρόεδρο των διαιτητών και τους διαιτητές ορίζει ο Πρόεδρος του Σ.Φ.Δ. ανά δικάσιμο κατ' αλφαβητική σειρά του επωνύμου τους. Η δικάσιμος για τη διαιτητική επίλυση της διαφοράς δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από δύο (2) μήνες από την περιέλευση της θετικής δήλωσης του Δημοσίου για τη διαιτητική επίλυση της διαφοράς.

    Οι απόψεις της διοικητικής αρχής υποβάλλονται στο Σ.Φ.Δ. μέσα σε προθεσμία ενός μήνα από την υποβολή της θετικής δήλωσης. Η διαιτητική απόφαση εκδίδεται μέσα σε τρεις μήνες από τη συζήτηση της υπόθεσης.

    Αν η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, παύει αυτοδίκαια η εξουσία των διαιτητών για επίλυση της διαφοράς και αναβιώνει η προθεσμία για τη υποβολή αίτησης διοικητικής επίλυσης της διαφοράς και την άσκηση προσφυγής, εκτός αν οι διάδικοι συμφωνήσουν ρητά για την παράταση της προθεσμίας για ορισμένο χρονικό διάστημα. Το Φορολογικό Διαιτητικό Δικαστήριο έχει τις αρμοδιότητες της φορολογικής ή τελωνειακής αρχής σχετικά με τη διοικητική επίλυση της διαφοράς. Για τη διαιτητική επίλυση των φορολογικών διαφορών εφαρμόζονται οι διατάξεις της φορολογικής ή τελωνειακής νομοθεσίας και του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, όπως ισχύουν κάθε φορά. Αν η αίτηση διαιτητικής επίλυσης της διαφοράς γίνει συνολικά ή εν μέρει δεκτή, η υπόθεση διαβιβάζεται στο διοικητικό δικαστήριο για να προβεί στην ακύρωση ή τροποποίηση της προσβαλλόμενης πράξης.

    * Θεσπίζονται διατάξεις για τον ορισμό της φορολογικής κατοικίας στην οποία φορολογείται το παγκόσμιο εισόδημα και λαμβάνονται υπόψη οδηγίες του ΟΟΣΑ. Σε φόρο για το παγκόσμιο εισόδημά του υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο, το οποίο έχει την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα. Σε φόρο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του ή της συνήθους διαμονής του.

    * Από τις χρήσεις που αρχίζουν από 1/1/2011 μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής από 24% σε 20% και εφαρμόζεται για το σύνολο των κερδών. Για τα διανεμόμενα κέρδη προβλέπεται παρακράτηση φόρου με 25%. Τα μερίσματα εντάσσονται στην φορολογική κλίμακα, ουσιαστικά όμως εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση, (20% σε επίπεδο νομικού προσώπου και 25% παρακράτηση στα μερίσματα) για την πλειοψηφία των μετόχων. Για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα προβλέπεται δικαίωμα επιστροφής του παρακρατούμενου φόρου μερισμάτων.

    - Θεσπίζεται διάταξη για μη φορολογία κατά την εισαγωγή μερισμάτων από χώρες της ΕΕ εφόσον δεν διανέμονται τα εισαγόμενα μερίσματα για αναπτυξιακούς λόγους. Εννοείται ότι όποτε διανεμηθούν θα παρακρατηθεί ο φόρος που αναλογεί στα μερίσματα.

    - Ο συντελεστής αυξάνεται από 1,5β° σε 2β° για πωλήσεις μετοχών που πραγματοποιούνται είτε στο ΧΑ είτε σε αλλοδαπά χρηματιστήρια από την 1/1/2011 και μετά, ενώ ρητά προβλέπεται ότι για μετοχές που αποκτώνται από 1/1/2012 και μετά δεν επιβάλλεται φόρος συναλλαγών αλλά έχουν εφαρμογή οι διατάξεις. για τη φορολόγηση της υπεραξίας.

    - Παρατείνεται για 4 έτη, μέχρι 31/12/2014 το δικαίωμα έκπτωσης για επιπλέον ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) των δαπανών έρευνας και τεχνολογίας που πραγματοποιήθηκαν στη χρήση.

    - Εξακολουθεί να θεωρείται ως νεόδμητο το ακίνητο μέχρι την συμπλήρωση τριετίας από την αποπεράτωση της οικοδομής.

    - Παρέχεται δυνατότητα ένταξης στο καθεστώς ΦΠΑ των εμπορευματικών κέντρων. Δίνεται δυνατότητα επιλογής φορολόγησης στην εκμετάλλευση εμπορευματικών κέντρων. Με την επιλογή φορολόγησης παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου που επιβαρύνει την κατασκευή και τη συντήρηση των εμπορευματικών κέντρων.

    - Προβλέπεται η υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και καταβολή του οφειλόμενου φόρου σε τρεις μηνιαίες δόσεις. Παρέχεται η δυνατότητα παραλαβής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ χωρίς την καταβολή όλου του οφειλόμενου ποσού. Συγκεκριμένα όταν υποβάλλεται η δήλωση θα καταβάλλεται το λιγότερο σαράντα τοις εκατό (40%) του συνολικά οφειλόμενου ποσού. Το υπόλοιπο 60% του μη καταβληθέντος υπολοίπου, το οποίο λόγω της καθυστερημένης είσπραξής του προσαυξάνεται κατά ποσοστό ένα τοις εκατό (1%), θα καταβάλλεται σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις. Η δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 300 Ευρώ.

    - Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε 6 δόσεις στις περιπτώσεις ποσών που βεβαιώνονται ύστερα από διοικητική επίλυση της διαφοράς ή με βάση πράξη, η οποία οριστικοποιήθηκε λόγω μη άσκησης προσφυγής και αφορούν οριστική πράξη προσδιορισμού του φόρου ή σε περίπτωση κατάργησης φορολογικής δίκης.

    - Προβλέπεται η μη απώλεια δικαιώματος επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που ασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, ή τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων. Προβλέπεται ότι οι αγρότες που είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και ασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, ή τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων να έχουν δικαίωμα επιστροφής με τους κατ' αποκοπή συντελεστές ΦΠΑ, παρότι υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίου εσόδων-εξόδων.

    Αναδιοργάνωση Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

    Με το σχέδιο νόμου προβλέπονται διατάξεις για την αναδιοργάνωση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Στόχος όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών είναι:

    - Η άσκηση, σε κεντρικό επίπεδο, και των αρμοδιοτήτων που στο χειρισμό των δικαστικών υποθέσεων του Δημοσίου, προκειμένου να επιτυγχάνεται η αποδοτικότερη λειτουργία του προσωπικού, η ισοκατανομή στις υποθέσεις και η καλύτερη παρακολούθηση της αποδοτικότητας του χειρισμού τους.

    - Η κατανομή του προσωπικού σε θεματικούς σχηματισμούς σε κεντρικό επίπεδο θα επιτρέψει την εξειδίκευση του προσωπικού και θα συμβάλει στη βέλτιστη αντιμετώπιση των υποθέσεων (π.χ. πρόσφατα θεσμοθετήθηκε, για τις φορολογικές υποθέσεις με αντικείμενο άνω των 150.000 Ευρώ η παράσταση του Δημοσίου στα φορολογικά δικαστήρια, με μέλος του Ν.Σ.Κ. Η οργάνωση και επαρκής στελέχωση του σχηματισμού Ν.Σ.Κ. φορολογικών υποθέσεων για την παράσταση τόσο ενώπιον των ποινικών, όσο και ενώπιον των φορολογικών δικαστηρίων, παρίσταται επιβεβλημένη.)

    - Το ΝΣΚ θα έχει ενιαίο τρόπο χειρισμού των υποθέσεων, ανά θεματικό αντικείμενο και όχι ανά Υπουργείο. Είναι ατελέσφορη και μη αποτελεσματική η σημερινή οργάνωση του ΝΣΚ, σύμφωνα με την οποία η υπεράσπιση των υποθέσεων του Δημοσίου διενεργείται από τα Γραφεία Νομικού Συμβούλου του κάθε Υπουργείου.

    - Τα Γραφεία Νομικού Συμβούλου των Υπουργείων δεν θα καταργηθούν. Ωστόσο σ' αυτά θα παραμείνει εκείνο το προσωπικό που κρίνεται αναγκαίο για την καθοδήγηση του πολιτικού προσωπικού και των υπηρεσιακών παραγόντων σε τρέχοντα ερωτήματα (ένας σύμβουλος ή και Πάρεδρος ανά υπουργείο).

    - Τέλος, το Ν.Σ.Κ. πρέπει να αποκτήσει διοικητικό προσωπικό - τεχνικούς συμβούλους (μηχανικούς, εφοριακούς, οικονομολόγους, τοπογράφους κ.λπ.), οι οποίοι θα καλύπτουν την ανάγκη του Δημοσίου σε εμπειρογνώμονες, προκειμένου η ουσιαστική αντίκρουση των αντιδίκων να γίνεται με αποτελεσματικό τρόπο.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58255

    [02] Η Ευρωπαική Επιτροπή ασκεί βέτο στη συγχώνευση της Olympic Air με την Aegean Airlines

    Τριτη, 25 01 2011 23:22

    H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται την Τετάρτη να απορρίψει τη συγχώνευση της Οlympic Air με την Aegean Airlines. Η απόφαση ήταν λίγο - πολύ αναμενόμενη, δεδομένου ότι η Ε.Ε. είχε εκφράσει προ μηνών επιφυλάξεις. Κατά τα φαινόμενα, η Επιτροπή θεωρεί ότι με την προτεινόμενη συγχώνευση θα δημιουργηθεί στις εσωτερικές γραμμές κατάσταση μονοπωλίου.

    Σε περίπτωση που η συγχώνευση τελικά προχωρούσε, η εταιρία που θα προέκυπτε θα έλεγχε περίπου το 70% της κίνησης του αεροδρομίου Αθηνών. Οι δυο εταιρίες απασχολούν, συνολικά, περισσότερους από 5.500 εργαζόμενους και διαθέτουν 64 αεροσκάφη. Η μεγαλύτερη από τις δύο είναι η Aegean Airlines, η οποία υπολογίζεται ότι διακίνησε περισσότερους από 6 εκατομμύρια επιβάτες μέσα στο 2010.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58258

    [03] Ενθαρρυντικές προβλέψεις ΔΝΤ - Εύσημα από Μέρκελ

    Τριτη, 25 01 2011 22:47

    Ενθαρρυντικές για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2011 είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ, που τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης. Εν τω μεταξύ, εν όψει της Συνόδου κορυφής της ΕΕ, έντονο είναι το παρασκήνιο για το σχέδιο μετατροπής του ελληνικού χρέους με ευνοϊκούς όρους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του μηχανισμού στήριξης, η χώρα μας θα μπορέσει να πάρει χαμηλότοκο δάνειο από το μηχανισμό και να εξοφλήσει με μεγαλύτερη άνεση τους πιστωτές της. Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο διπλωματικό σώμα της χώρας της, επεφύλαξε ασυνήθιστα θερμά σχόλια για την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    «Έχω πλήρη συνείδηση ότι ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης και της ΕΕ έπρεπε να πάρουν σκληρά μέτρα προσαρμογής - είτε στην Ελλάδα όπου παρακολουθούμε με μεγάλο σεβασμό τι έχει δρομολογήσει η ελληνική κυβέρνηση, είτε σε άλλες χώρες στις οποίες έχουν γίνει πάρα πολλά», είπε η κ. Μέρκελ στη ομιλία της, κατά την ετήσια δεξίωση για το διπλωματικό σώμα στο Βερολίνο.

    Για τις πρώτες θετικές ενδείξεις βιώσιμης ανάπτυξης μίλησε και ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, κατά την συνάντησή του με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, με τον οποίο και συζήτησε τη συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην αναπτυξιακή προσπάθεια: «Ήδη, έχουμε τις πρώτες θετικές ενδείξεις, τις πρώτες ενδείξεις, διότι ο στόχος μας είναι ακριβώς να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και μια ανάπτυξη, βεβαίως, που να δίνει δουλειές στον κόσμο» είπε ο Γ. Παπανδρέου.

    Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα υπερβεί την κρίση εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, υποδεχόμενος τη νέα διοίκηση του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας.

    Πηγές: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58257

    [04] Αντισυνταγματική η προθεσμία στους συμβασιούχους για υποβολή αίτησης κατάταξης σε οργανική θέση

    Τριτη, 25 01 2011 21:53

    Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Β' Τμήμα του Αρείου Πάγου η δίμηνη προθεσμία που δόθηκε στους συμβασιούχους του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ΝΠΔΔ με το Ν. 3051/2002 προκειμένου να υποβάλουν αίτηση κατάταξης σε οργανική θέση με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου. Πριν από την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, ο Ν. 2839/2000 προέβλεψε ότι το «προσωπικό το οποίο υπηρετεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου ή υπηρέτησε μέσα στο χρονικό διάστημα από 1.8.1999 μέχρι 31.3.2000, στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ α' και β' βαθμίδας στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου πλήρους απασχόλησης ή με σύμβαση μίσθωσης έργου, κατατάσσεται σε οργανικές θέσεις με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του φορέα τελευταίας απασχόλησης».

    Μάλιστα, ο νόμος αυτός του 2000 έδινε προθεσμία δύο μηνών για να καταθέσουν οι συμβασιούχοι τη σχετική αίτηση «τακτοποίησης» για τη μετατροπή της σύμβασης ορισμένου χρόνου ή έργου σε σύμβαση αορίστου χρόνου. Στη συνέχεια, μετά την έναρξη ισχύος του αναθεωρημένου Συντάγματος (18.4.2001) ψηφίστηκε ο Ν. 3051/2002, ο οποίος παρέτεινε για δύο ακόμη μήνες την προθεσμία υποβολής της αιτήσεως τακτοποίησης.

    Όμως, η παράταση αυτή της δίμηνης προθεσμίας που προβλέπει ο Ν. 3051/2002 κρίθηκε από το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου (απόφαση 644/2010) αντίθετη στο άρθρο 118 του Συντάγματος, καθώς το άρθρο αυτό μετά το 2001 (αναθεώρηση Συντάγματος) δεν παρέχει την «ευχέρεια στον κοινό νομοθέτη να επεμβαίνει εκ νέου για τη θέσπιση κανόνων τακτοποίησης της υπηρεσίας κατάστασης» των συμβασιούχων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

    Έτσι, το Εργατικό Τμήμα του Α.Π. παρέπεμψε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου το ζήτημα της συνταγματικότητας της επίμαχης παράτασης μονιμοποίησης του 2001. Στην ίδια κρίση περί αντισυνταγματικότητας της εν λόγω παράτασης τακτοποίησης των συμβασιούχων, έχει οδηγηθεί και η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όταν κλήθηκε να εγκρίνει τα χρηματικά εντάλματα των συμβασιούχων που μονιμοποιήθηκαν μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, κατά το χρόνο της δίμηνης παράτασης που προέβλεπε ο Ν. 3051/2002.

    Και το Εφετείο Θράκης, όμως, έχει συνταχθεί με τις θέσεις του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τον Άρειο Πάγο απασχόλησε περίπτωση συμβασιούχου αρχιτέκτονα - μηχανικού του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58256

    [05] ΔΕΗ: «Επιφυλακή» από ΓΕΝΟΠ για το νομοσχέδιο

    Τριτη, 25 01 2011 12:23

    Κινητικότητα επικρατεί στις τάξεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ, μπροστά στην αναδιοργάνωση της επιχείρησης με διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Μάρτιο.

    Με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ καλεί τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα, ενώ εκφράζει την ικανοποίησή της, διότι μετατέθηκε για αργότερα η μετακίνηση των εργαζόμενων στη νέα θυγατρική που θα αναλάβει τις δραστηριότητες διανομής.

    Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ: «Εάν όλα όσα δικαίως διεκδικούμε για εμάς ως εργαζόμενους αλλά και για την ίδια την Επιχείρηση (ΔΕΗ και θυγατρικές) δεν γίνουν σεβαστά, τότε η ΓΕΝΟΠ θα κάνει το καθήκον της. Οποιοσδήποτε, για να μάς πάρει κάτι πρέπει να μας νικήσει και καλύτερα να μην το επιχειρήσει».

    Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για το θέμα των μετατάξεων , χαρακτηρίζοντας το διάλογο που προηγήθηκε σαν «καλής πίστης» και όχι προσχηματικό, γι αυτό και οδήγησε σε αποτέλεσμα. Επίσης η ΓΕΝΟΠ τονίζει ότι: «μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις με τον Γενικό Διευθυντή Ανθρωπίνων Πόρων η μετακίνηση των συναδέλφων των κεντρικών υπηρεσιών προς τη θυγατρική Διανομής μετατίθεται για αργότερα, προκειμένου να αποφευχθούν τα οποιαδήποτε λάθη μικρά ή μεγάλα που πάντα η βιασύνη εγκυμονεί. Αντίθετα, θα προχωρήσει άμεσα η μετακίνηση 150 εργαζομένων στη θυγατρική Μεταφοράς την οποία, η ΓΕΝΟΠ, θα παρακολουθεί από κοντά, προκειμένου να μην επικρατήσουν λογικές «ξεφορτώματος».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58223


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 25 January 2011 - 22:00:32 UTC