Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-01-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπανδρέου: «Θα αποδοθούν ευθύνες για τη Siemens»
  • [02] Πολιτική αντιπαράθεση για την κατάληψη της Νομικής
  • [03] Σε εξέλιξη οι ζυμώσεις για την επιμήκυνση του ελληνικού δανείου
  • [04] Αναζητούν τους ενόχους στη Μόσχα - Αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας
  • [05] ΔΝΤ: Θετικές προβλέψεις, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν
  • [06] Κλειστά για τρεις ημέρες τα φαρμακεία της Αθήνας
  • [07] Πρωθυπουργός του Λιβάνου ο υποψήφιος της Χεζμπολάχ - «Ημέρα Οργής» για τους υποστηρικτές του Χαρίρι
  • [08] Ανακωχή από λεωφορεία - Μέτωπο από τον ΟΣΕ
  • [09] Έξαλλος Μπερλουσκόνι παρεμβαίνει σε τηλεοπτική εκπομπή
  • [10] Σε τροχιά κινητοποιήσεων οι αγρότες
  • [11] Σύσκεψη για τα Τεχνικά Λύκεια
  • [12] Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
  • [13] Επιτυχία της ΟΠΚΕ Φλώρινας
  • [14] Για εμπορία ναρκωτικών συνέλλαβαν αλλοδαπό στην Αθήνα η ΟΠΚΕ Φλώρινας
  • [15] Καθησυχαστικός ο Μάχος Γαβαλάς για τις συγχωνεύσεις σχολείων
  • [16] Ερώτηση Δένδια για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των αγροτών
  • [17] Έκλεισαν στις 10 το πρωί, λόγω χιονόπτωσης, τα σχολεία των χωριών του ορεινού όγκου του δήμου Σουφλίουβ¦
  • [18] Αναβλήθηκε, λόγω καιρού, η κινητοποίηση των αγροτών στη Νέα Ορεστιάδαβ¦
  • [19] Κλειστά για ένα τριήμερο τα φαρμακεία και στην Ανατολική Μακεδονία
  • [20] Συνέδριο και υποτροφία
  • [21] Siemens: Ζητείται περαιτέρω διερεύνηση
  • [22] Μικροπροβλήματα από τα χιόνια σε Πελοπόννησο - Μακεδονία
  • [23] Το νομοσχέδιο για τα Τυχερά Παιχνίδια

    [01] Παπανδρέου: «Θα αποδοθούν ευθύνες για τη Siemens»

    Τριτη, 25 01 2011 18:08

    Μια μέρα μετά την κατάθεση του πορίσματος για το σκάνδαλο της Siemens ο Πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε τη βούληση της κυβέρνησης να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες. Ζήτησε δε από τη δικαιοσύνη να επιταχύνει τις διαδικασίες για να ξεκαθαρίσει αυτή η κρίσιμη υπόθεση. Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε πως το κυρίαρχο στοίχημα για την κυβέρνηση δεν είναι απλά λάμψει η αλήθεια, αλλά να γίνουν οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές που θα προστατεύουν τον πολιτικό κόσμο. Ζήτησε, παράλληλα, επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να ξεκαθαρίσει αυτή η κρίσιμη υπόθεση.

    Συνέχεια στις κινήσεις της κατά της Siemens

    Συνέχεια στις κινήσεις της κατά της Siemens, προτίθεται να δώσει η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβούλιο, ζήτησε από τους υπουργούς Χάρη Καστανίδη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Χάρη Παμπούκη, να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες, οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, επιβολή προστίμων και αγωγές αποζημιώσεων.

    Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου κάλεσε:

    Τον υπουργό Δικαιοσύνης να κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες επιβολής προστίμων, από την πλευρά του για θέματα παραβίασης των αρχών διαφάνειας.

    Τον υπουργό Ανάπτυξης, να ζητήσει έρευνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για θέματα παραβίασης του υγιούς ανταγωνισμού.

    Τον υπουργό Οικονομικών, να διερευνήσει τη δυνατότητα, μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έγερσης αγωγής αποζημιώσεως για ηθική βλάβη του Ελληνικού Δημοσίου.

    «Κάνουμε και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες εκεί και σε αυτούς όπου ανήκουν. Η διεκδίκηση αποζημιώσεων για τη ζημιά που υποστήκαμε από φαύλες πρακτικές, είναι αυτό που κάθε ευνομούμενο κράτος επιδιώκει, παράλληλα με τη συνεχή επιδίωξη της τεκμηριωμένης αλήθειας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός

    Παράλληλα για όσους διαγωνισμούς έχει κερδίσει η γερμανική εταιρία, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε, πριν αυτοί κατακυρωθούν, να εφαρμοστούν δύο πράγματα: Πρώτο, να γίνει επανέλεγχος των διαγωνισμών και δεύτερο, να υπογραφεί το λεγόμενο "σύμφωνο ακεραιότητας".

    «Η δική μας ευθύνη και το κυρίαρχο στοίχημά μας δεν είναι απλά να ρίξουμε φως σε όλα, όπως και κάνουμε, με όσα μέσα διαθέτουμε, αλλά να γίνουν και οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, που θα προστατεύουν τον πολιτικό κόσμο από παρόμοιες πρακτικές και παρεμβάσεις, οι οποίες δεν θα λείπουν από το διεθνές οικονομικό σύστημα», είπε χαρακτηριστικά.

    Ανέφερε επίσης ότι περιμένει από τη Δικαιοσύνη να επιταχύνει τις διαδικασίες, κατά το δυνατό, προκειμένου να ξεκαθαρίσει αυτή η υπόθεση. «Πρέπει να τελειώνουμε με αυτές τις υποθέσεις. Όσο σέρνονται, τόσο δημιουργούν - δικαιολογημένα, βεβαίως - αρνητικές εντυπώσεις», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός με αφορμή τη νέα διοίκηση της ΖΗΜΕΝΣ ΕΛΛΑΣ εξέφρασε την άποψη ότι προκύπτει δυνατότητα μιας υγιούς σχέσης με την εταιρεία, καθώς υπάρχουν διαγωνισμοί που έχουν γίνει και που πρέπει να κατακυρωθούν, θέτοντας, όμως προϋποθέσεις τον επανέλεγχο και την υπογραφή του λεγόμενου συμφώνου ακεραιότητας.

    Την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει εκτενώς τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη διαφάνεια και την αλλαγή των όρων λειτουργίας του πολιτικού συστήματος.

    «Η Siemens πλήρωνε, και τα κόμματα εξουσίας της ικανοποιούσαν όλα τα βίτσια...Με τη συνεχή διαδικασία ανεπτύχθησαν, στην μεν SIEMENS σαδιστικά ένστικτα, στα δε κόμματα εξουσίας, μαζοχιστικά. Σήμερα οι δύο πλευρές, απολαμβάνουν το ρόλο τους», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Siemens: Ζητείται περαιτέρω διερεύνηση

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58250

    [02] Πολιτική αντιπαράθεση για την κατάληψη της Νομικής

    Τριτη, 25 01 2011 14:56

    Έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει η κατάληψη του παλιού κτηρίου της Νομικής, στο κέντρο της Αθήνας από περίπου 250 λαθρομετανάστες που ζητούν πολιτικό άσυλο, και από την Τρίτη ξεκίνησαν απεργία πείνας. Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου εξέφρασε την οργή της γιατί η Νομική μετατράπηκε σε καταυλισμό μεταναστών καθοδηγούμενοι από δυνάμεις που εξυπηρετούν κομματικές σκοπιμότητες. Οξεία επίθεση σε όσους υποκίνησαν τους λαθρομετανάστες εξαπέλυσε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στελέχη του οποίου κατηγόρησε ότι «κάνουν δημόσιες σχέσεις με τα ανθρώπινα δικαιώματα». Για ενορχηστρωμένη προσπάθεια στοχοποίησης πολιτικών δυνάμεων που τάσσονται αλληλέγγυες στα δίκαια αιτήματα των μεταναστών κάνει λόγο ο Συνασπισμός. Εν τω μεταξύ, τελεσίγραφο ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση και κανένα περιθώριο μαζικής και αδιάκριτης νομιμοποίησης αλλοδαπών που έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα στη χώρα» έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης. Μετά από απόφαση του Πανεπιστημίου Αθηνών η λειτουργία της σχολής αναστέλλεται για μια εβδομάδα.

    Έντονες πολιτικές αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο, στην ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και στις τάξεις των φοιτητών προκαλεί κατάληψη του κτηρίου της Νομικής Σχολής από περίπου 250 λαθρομετανάστες που ζητούν πολιτικό άσυλο, και απο σημερα ξεκίνησαν απεργία πείνας.

    Η υπουργός Παιδείας εξέφρασε την οργή της για το γεγονός, κάνοντας λόγο για καθοδηγούμενη ενέργεια.

    «Οι δυστυχείς αυτοί άνθρωποι που βρίσκονται στη Νομική, δεν βρέθηκαν τυχαία, οδηγήθηκαν και καθοδηγήθηκαν. Είναι εξοργιστικό ότι πολιτικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται με προκλητικό τρόπο την ανθρώπινη αγωνία για να υπηρετήσουν και κομματικές σκοπιμότητες, καταλύοντας τις πανεπιστημιακές ελευθερίες», δήλωσε η Άννα Διαμαντοπούλου.

    «Η μετατροπή της Νομικής σε καταυλισμό μεταναστών είναι πέρα από τα όρια κάθε ανοχής», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι «οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών οφείλουν, ως έχουν εκ του νόμου την πρωτοβουλία, να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή λειτουργία».

    «Οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν με τη συνδρομή βεβαίως όλων των οργάνων της πολιτείας ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση», κατέληξε η υπουργός Παιδείας.

    Όσον αφορά την μαζική μετακίνηση των μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά στη Νομική σχολή χωρίς να υπάρξει επέμβαση της αστυνομίας, πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ανέφεραν ότι η αστυνομία δεν μπορούσε να εμποδίσει την είσοδο των μεταναστών στη Νομική, «γιατί με αυτή τη λογική θα έπρεπε να συλλαμβάνει κι όποιον κυκλοφορεί στον δρόμο» και πρόσθεταν ότι το πανεπιστημιακό άσυλο προστατεύεται από θεσμοθετημένα όργανα και θεσμοθετημένες διαδικασίες και πρέπει να προστατευθεί από όσους είναι αρμόδιοι και έτοιμοι για αυτό.

    Η Αστυνομία επεμβαίνει τελευταία σε τέτοιες διαδικασίες και μόνο κατόπιν εντολής εισαγγελέα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές ενώ έκαναν λόγο για «χάπενινγκ στη Νομική», για οργανωμένη μεταφορά των μεταναστών από την Κρήτη με εισιτήρια που είχαν αγοραστεί ομαδικά για λογαριασμό τους και για κάποιους που κάνουν δημόσιες σχέσεις με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πλάτη της Αστυνομίας.

    «Η αστυνομία είναι η τελευταία που μπορεί να παρέμβει στη Νομική εάν και εφόσον τα αρμόδια όργανα του πανεπιστημίου για το άσυλο ζητήσουν την άρση του», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής ενώ κάλεσε όσους βρίσκονται πίσω από αυτή την ενέργεια να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην «κάνουν δημόσιες σχέσεις με τα ανθρώπινα δικαιώματα».

    «Το χρονόμετρο καταμέτρησης ενδεχόμενης ολιγωρίας των αστυνομικών αρχών θα αρχίσει να τρέχει από τη στιγμή που ο εισαγγελέας θα παράσχει τη σχετική άδεια κατόπιν αιτήματος των πρυτανικών αρχών. Μέχρι τότε υπάρχει ακόμα χρόνος κάποιοι να σοβαρευτούν και να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια εις βάρος της κοινωνίας στις πλάτες δυστυχισμένων ανθρώπων», δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Οθωνας.

    «Με αφορμή την απεργία πείνας εκατοντάδων μεταναστών σε πανεπιστημιακό χώρο για τη διεκδίκηση νομιμοποίησής τους, έχει ξεκινήσει μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια στοχοποίησης των πολιτικών δυνάμεων που έχουν ταχτεί αλληλέγγυες στα δίκαια αιτήματά τους, με προφανή στόχο να ξεφύγει η συζήτηση από την ουσία της. Η απόφαση των μεταναστών να πραγματοποιήσουν απεργία πείνας σε χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών, που δεν παρακωλύει την πανεπιστημιακή διαδικασία, έγινε κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. του Συλλόγου φοιτητών της Νομικής σχολής, την οποία ψήφισαν και οι φοιτητικές παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Αναρωτιόμαστε τι ακριβώς μεσολάβησε ώστε λίγες ώρες αργότερα οι εν λόγω παρατάξεις, να αλλάξουν στάση», απάντησε ο Συνασπισμός στις κατηγορίες που το φέρουν ότι κρύβεται πίσω από την κατάληψη της Νομικής από τους μετανάστες.

    Πάντως ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, με ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε «ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση και κανένα περιθώριο μαζικής και αδιάκριτης νομιμοποίησης αλλοδαπών που έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα στη χώρα» και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει αταλάντευτη στην πολιτική της υπεύθυνης κοινωνικής ένταξης των νομίμων μεταναστών από τη μια αλλά και της αποφασιστικής αντιμετώπισης της παράνομης εισόδου μεταναστών από την άλλη.

    Το ενδεχόμενο της μαζικής νομιμοποίησης μη νομίμων μεταναστών απέκλεισε και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και αρμόδια για το συντονισμό της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης Άννα Νταλάρα.

    «Χθες, το απόγευμα με επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, ενώ ήταν παρών ο Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, κ. Ανδρέας Τάκης. Τους καταστήσαμε σαφές ότι αποκλείεται η μαζική νομιμοποίηση και ότι δεν υπάρχει ούτε πρόθεση ούτε σκέψη νομιμοποίησης μη νομίμων μεταναστών.», δήλωσε.

    Έντονες είναι οι αντιδράσεις τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και στον πολιτικό κόσμο.

    «Βεβαίως και πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι σε ενα ευνομούμενο κράτος, αλλα προέχει η διασφαλιση του δημοσιου συμφεροντος, για το οποίο η πρυτανική αρχή αγωνίζεται. Είναι εύκολο να επιρριπτει κανείς ευθύνες απο δω κι απο εκει. Βέβαια ειναι η Πολιτεια και το υπουργειο Προστασιας του Πολιτη, όμως που δεν φροντισε ,ως οφειλε, να ενεργησει ετσι ωστε να αποτρεψει το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε τώρα. Διαβεβαιώνω πάντως, ότι προσπαθούμε να βρούμε λύση απο την οποία το Πανεπιστήμιο θα βγει αλώβητο», τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου.

    Το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε ανακοίνωσή του επισημαίνειότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για την επίλυση προβλημάτων μεταναστών. Παράλληλα, απευθύνει έκκληση στην Πολιτεία να φροντίσει να χορηγήσει ασφαλή χώρο για τη φιλοξενία των μεταναστών όσο θα διαρκέσει η εξέταση των αιτημάτων τους.

    «Η πολιτεία βαρύνεται με ένα ζήτημα που πρέπει να λύσει», δήλωσε ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Φορτσάκης, μιλώντας στον Βήμα 99,5 και συμπλήρωσε ότι το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να μετατραπεί σε κατάλυμα μεταναστών αλλά να βρεθεί ένας χώρος απ' όπου οι μετανάστες θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους.

    Κατάφορη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου αποτελεί για την ΠΟΣΔΕΠ η είσοδος των μεταναστών στη Νομική Σχολή και ζητά την άμεση αποχώρηση των καταληψιών και την κανονική επαναλειτουργία της Σχολής.

    «Με έντονη αγανάκτηση παρακολουθούμε να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ακόμα γεγονός κατάφωρης παραβίασης του πανεπιστημιακού ασύλου, κατάχρησης της περιουσίας και υποβάθμισης των εκπαιδευτικών και ερευνητικών λειτουργιών του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστήμιου», δηλώνει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) και επιρρίπτουν ευθύνες στα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη για τη μη παροχή της προστασίας, που αρκετά έγκαιρα είχε ζητηθεί από την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ και την Κοσμητεία της ΝΟΠΕ.

    Συνέντευξη Τύπου των μεταναστών

    Σε συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσαν στο παλιό κτήριο της Νομικής Σχολής οι 237 μετανάστες δήλωσαν ότι εκπροσωπούν χιλιάδες μετανάστες σε όλη την Ελλάδα και ότι ο αγώνας τους συνίσταται στη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. «Δεν είμαστε εγκληματίες. Δεν θα φύγουμε από εδώ αν δεν πάρουμε άδεια παραμονής. Είμαστε αποφασισμένοι να πεθάνουμε για να αποκτήσουμε ίσα δικαιώματα», είπε.

    Ο Πέτρος Σαλταμούρης, μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και μέλος της φοιτητικής παράταξης «Αριστερή Ενότητα» σημείωσε ότι «είναι τιμή για τους φοιτητές της Νομικής να στεγάζεται εδώ ο αγώνας των απεργών μεταναστών, καθώς η έννοια του ασύλου συνδέεται με τους κοινωνικούς αγώνες», επισήμανε ότι το ψήφισμα συμπαράστασης υπέγραψαν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις και αφού επέκρινε την Κοσμητεία, που έκλεισε τη Σχολή, διευκρίνισε ότι δεν παρεμποδίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία, επειδή το συγκεκριμένο κτήριο δεν χρησιμοποιείται αυτό το διάστημα από τους φοιτητές.

    Αντιδράσεις

    «Η πρωτοφανής αδράνεια και η παροιμιώδης σιωπή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο ζήτημα της κατάληψης από εκατοντάδες παράνομους μετανάστες του κτιρίου της Νομικής Σχολής, στο κέντρο της Αθήνας, δεν γεννά απλώς ερωτηματικά, αλλά προκαλεί εύλογη ανησυχία για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να επιβάλει το νόμο και την τάξη και να προασπίσει την ασφάλεια των πολιτών», τόνισε ο υπεύθυνος τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, Θανάσης Νάκος.

    «Αυτοί που οδήγησαν τους μετανάστες στο υπό ανακαίνιση παλιό κτήριο της Νομικής, με αυτή την ενέργεια δεν υπηρετούν τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών - προσφύγων, αλλά τους εκθέτουν περισσότερο στη συκοφάντηση και στις απειλές αντιδραστικών κομμάτων και μηχανισμών, στην κρατική καταστολή και στους εκβιασμούς των κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται»,σχολίασε το ΚΚΕ.

    «Εάν η πολιτεία θέλει να εφαρμόσει τους νόμους που υπάρχουν, μπορεί να παρέμβει χρησιμοποιώντας τις διατάξεις για μεταφορά λαθρομεταναστών και την εξασφάλιση καταλύματος, άνευ της τυπολατρείας περί πανεπιστημιακού ασύλου», τόνισε ο ΛΑΟΣ.

    «Η εγκατάσταση των μεταναστών στο κτίριο της Νομικής Σχολής είναι μια εντελώς αδιέξοδη και ανώφελη ενέργεια, η οποία το μόνο που καταφέρνει είναι να εγείρει συντηρητικά ανακλαστικά και να επαναφέρει με αρνητικό τρόπο το θέμα του ασύλου», τόνισε η Δημοκρατική Αριστερά.

    Να ακούσει τα αιτήματα των μεταναστών και να σεβαστεί τα δικαιώματά τους, κάλεσαν την κυβέρνηση, οι Οικολόγοι Πάρσινοι.

    Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι εμείς κάνουμε επαναστατική γυμναστική κόντρα στην απλή λογική, επισήμανε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58244

    [03] Σε εξέλιξη οι ζυμώσεις για την επιμήκυνση του ελληνικού δανείου

    Τριτη, 25 01 2011 15:26

    Στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, ώστε να ευθυγραμμιστεί χρονικά με αυτό της Ιρλανδίας. αναφέρθηκε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ. «Αυτό που κοιτάζουμε είναι η επέκταση της λήξης του ελληνικού δανείου, ώστε να είναι στο ίδιο πλαίσιο χρονικά με το ιρλανδικό δάνειο», είπε η κυρία Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «η διαδικασία αλλαγής των όρων». Την ίδια ώρα, γερμανικό δημοσίευμα που επικαλείται κύκλους του Eurogroup, αναφέρει ότι πρώτα θα υπάρξει συμφωνία για μόνιμο μηχανισμό στήριξης και διεύρυνση του Ταμείου και μετά θα προχωρήσει «η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους». Στην Αθήνα, η κυβέρνηση αναμένει την Πέμπτη κλιμάκιο της τρόικας για νέο γύρο ελέγχων ενόψει της εκταμίευσης της τέταρτης δόσης του δανείου. Μεταξύ αυτών που θα εξετάσει είναι οι αλλαγές στο φορολογικό. Το νομοσχέδιο, που αυστηροποιεί τους κανόνες και κάνει αποτελεσματικότερη τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, κατατίθεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

    Στο μικροσκόπιο της τρόικας θα μπουν:

    -Οι μεταρρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ, στα κλειστά επαγγέλματα, στο ενιαίο μισθολόγιο, στις επιχειρησιακές συμβάσεις, στο σύστημα υγείας και στη λειτουργία του ανταγωνισμού

    -οι επικουρικές συντάξεις

    -η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων

    -οι αναλογιστικές μελέτες για το Ασφαλιστικό

    -οι οφειλές του Δημοσίου ύψους 7,2 δις ευρω (σε προμηθευτές και από οφειλές νοσοκομείων)

    -το πακέτο μέτρων της περιόδου 2012-2014

    -η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

    Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και για τη μετατροπή του ελληνικού χρέους

    Εν τω μεταξύ, ενόψει της Συνόδου κορυφής της Ε.Ε., έντονο είναι το παρασκήνιο για το σχέδιο μετατροπής του ελληνικού χρέους με ευνοϊκούς όρους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του μηχανισμού στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ, η χώρα μας θα μπορέσει να πάρει χαμηλότοκο δάνειο από το μηχανισμό και να εξοφλήσει με μεγαλύτερη άνεση τους πιστωτές της.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, που επικαλείται κύκλους των Βρυξελλών, οι χώρες της Ευρωζώνης δεν θα προχωρήσουν σε ενδεχόμενη αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, προτού διευθετηθούν οι λεπτομέρειες για το νέο, μόνιμο μηχανισμό στήριξης του ευρώ.

    Κατά την εφημερίδαβ η Κομισιόν θεωρεί ότι "δεν είναι του παρόντος" όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα ότι σύντομα το Ταμείο θα μπορούσε να προβεί στην αγορά ελληνικών ομολόγων ή να διευκολύνει την Ελλάδα στην αναδιάρθρωση του χρέους της. Μόλις όμως αποσαφηνιστεί πώς θα είναι εξοπλισμένο μελλοντικά το Ταμείο, θα είναι δυνατή και η αναδιάρθρωση χρέους μιας χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι θα αυξηθούν τα οικονομικά μέσα του Ταμείου.

    Ο μόνιμος μηχανισμός θα αντικαταστήσει από τα μέσα του 2013 το σημερινό Ταμείο Σταθερότητας. Σύμφωνα με την εφημερίδα θα πρέπει επίσης να προηγηθεί η διευθέτηση του ανοιχτού ζητήματος, εάν και πως θα διευρυνθούν τα μέσα που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο. Βάσει της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Μάιο, τo EFSF είναι εξοπλισμένο ονομαστικά με 440 δις ευρώ. Πρακτικά όμως, λόγω των απαιτούμενων αποθεματικών για θετική αξιολόγηση, μπορεί να διαθέσει μόνον 225 δις πιστώσεις σε απειλούμενες χώρες της Ευρωζώνης.

    Οι αποφάσεις στο πλαίσιο ενός συνολικού πακέτου αναμένεται να θα ληφθούν οριστικά στο Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ το Μάρτιο.

    Πηγές ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58247

    [04] Αναζητούν τους ενόχους στη Μόσχα - Αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας

    Τριτη, 25 01 2011 17:31

    Στους ισλαμιστές Τσετσένους αντάρτες στρέφονται οι υποψίες για το αιματοκύλισμα στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντομοντέντοβο. Θα εκδικηθούμε τους δολοφόνους, ήταν τα λόγια του Βλαδιμίρ Πούτιν, ενώ ο πρόεδρος Μεντβέντεφ θέτει θέμα χαλαρότητας των μέτρων ασφαλείας. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, γυναίκα ήταν αυτή που πυροδότησε τα εκρηκτικά παίρνοντας μαζί της στο θάνατο 37 ανθρώπους. Άλλοι 20 χαροπαλεύουν.

    Τεράστια ερωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας που υπήρχαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Μόσχας Ντομοντέντοβο, εγείρονται μετά το χθεσινό πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα.

    Ο εκπρόσωπος της εθνικής αντιτρομοκρατικής επιτροπής της Ρωσίας, τόνισε ότι στο αεροδρόμιο, δεν λειτουργούσαν οι ανιχνευτές μετάλλου και εκρηκτικών και ο Ρώσος πρόεδρος επέρριψε ευθύνες στους αξιωματούχους του αεροδρομίου για την αποτυχία των μέτρων ασφαλείας.

    Οι αρχές του αεροδρομίου δεν πιστεύουν ότι έχουν οποιαδήποτε ευθύνη για τη χθεσινή έκρηξη, καθώς έχουν πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια πτήσεων. Το αεροδρόμιο φέρει ευθύνη μόνο για την ασφάλεια των πτήσεων και εκτιμά ότι όλα τα μέτρα ήταν σε ισχύ.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έδωσε σήμερα εντολή στις αρχές να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους ενόχους και διέταξε να ενισχυθεί η ασφάλεια ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν το 2014 στο Σότσι (νότια Ρωσία).

    Μιλώντας σε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ο Μεντβέντεφ ζήτησε να απολυθούν οι αξιωματούχοι που ευθύνονται για την ασφάλεια των μεταφορών.

    «Η εισαγγελία και η ερευνητική επιτροπή πρέπει να ελέγξουν πώς ένας καμικάζι μπόρεσε να διεισδύσει στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ρωσίας χωρίς να ελεγχθεί και να κατανείμουν "ευθύνες"», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος και τόνισε ότι οι αρχές πρέπει να κάνουν τα πάντα «ώστε οι συμμορίτες που διέπραξαν αυτό το έγκλημα να εντοπισθούν και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη και τα κρησφύγετα αυτών των συμμοριτών να διαλυθούν».

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε εκδίκηση για την αιματηρή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.

    «Ήταν ένα αποτρόπαιο έγκλημα, τόσο ως προς τον παραλογισμό του όσο και ως προς την ωμότητά του. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το έγκλημα αυτό θα διαλευκανθεί και ότι τα αντίποινα θα είναι αναπόφευκτα. Άμεσος στόχος της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου στη Μόσχα και ο οποίος νωρίτερα είχε επισκεφτεί τα θύματα της επίθεσης στο νοσοκομείο.

    Αυτή τη στιγμή περίπου 84 άνθρωποι νοσηλεύονται, 31 σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο και 4 απεβίωσαν στο νοσοκομείο. Μεταξύ των νεκρών επιβεβαιώνεται ότι είναι δύο πολίτες της Βρετανίας, ένας Γερμανός και από ένας πολίτης των κεντροασιατικών Δημοκρατιών Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν και Κιργιζίας.

    Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας Τατιάνα Γκολίκοβα, «επτά από τους τραυματίες βρίσκονται σήμερα "σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση».

    Ένας από τους μάρτυρες του αποτρόπαιου μακελειού, κατέθεσε ότι είδε να εκρήγνυται η αποσκευή που βρισκόταν τοποθετημένη στο πλάι μιας γυναίκας, η οποία ήταν ντυμένη στα μαύρα και είχε καλυμμένο το πρόσωπό της με κάτι που έμοιαζε με φερετζέ.

    Από το πρωί, το αεροδρόμιο λειτουργεί ομαλά και επιβάτες που φθάνουν σε αυτό, αφήνουν λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων.

    Τη λύπη τους για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης, εξέφρασαν πολιτικοί αρχηγοί και οργανισμοί. Ανάμεσά τους ο αμερικανός πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος, τα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Σε συναγερμό αεροδρόμια και σταθμοί στη Ρωσία

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58249

    [05] ΔΝΤ: Θετικές προβλέψεις, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν

    Τριτη, 25 01 2011 13:26

    Οριακά προς τα πάνω αναθεώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2011, ταυτόχρονα όμως απαρίθμησε μία σειρά από κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένει εύθραυστη, παρά τα μέτρα στήριξης που έχουν υιοθετηθεί από την έναρξη της κρίσης. Ειδικά για την ευρωζώνη εκτιμά ότι η κρίση δημοσιονομικού χρέους στην ευρωζώνη θα έχει συνέπειες στην ίδια τη ζώνη του ευρώ, αλλά περιορισμένες επιπτώσεις στην ανάπτυξη στον υπόλοιπο κόσμο. Παράλληλα το ΔΝΤ απευθυνόμενο προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σημειώνει ότι χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια, το οποίο με τη σειρά πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη πώληση ομολόγων του στις αγορές, με σκοπό την άντληση κεφαλαίων για το δανεισμό της Ιρλανδίας. Την ίδια ώρα η ανεργία ανά την υφήλιο παρέμεινε σε επίπεδα ρεκόρ το 2010 με πάνω από 200 εκατομμύρια άνεργους στον κόσμο και αναμένεται να μείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα το 2011, κυρίως στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες, σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

    Η σταθερότητα παραμένει το ζητούμενο

    Ελαφρά προς τα πάνω αναθεώρησε την πρόβλεψή του το ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2011 στο 4,4% (έναντι της αρχικής πρόβλεψης στο 4,2%), χάρη στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών για τις Ηνωμένες Πολιτείες (3%) και των αμετάβλητων προβλέψεων για την ευρωζώνη (1,5%).

    Ο Χοσέ Βίναλς, διευθυντής της υπηρεσίας διεθνών αγορών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα δεν έχει ακόμη διασφαλισθεί. «Παραμένει σε κίνδυνο, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί», είπε εκτιμώντας ότι «μόνο με την πάροδο του χρόνου» θα υπάρξει διαφορά.

    Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ περιγράφει ως ένα βασικό λόγο τα προβλήματα στους ισολογισμούς τραπεζών και την αδύναμη δημοσιονομική κατάσταση χωρών της Ευρώπης.

    «Αν και έχει υπάρξει πρόοδος και οι περισσότεροι χρηματοπιστωτικοί τομείς είναι σε τροχιά ανάκαμψης, οι κίνδυνοι στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν», αναφέρεται στην έκθεση.

    Σε άλλο σημείο σημειώνεται ότι «τα προβλήματα στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία προκάλεσαν ερωτήματα για τη διατηρησιμότητα του κρατικού χρέους και την υγεία του τραπεζικού τομέα σε ένα ευρύτερο σύνολο χωρών της Ευρωζώνης και πιθανόν εκτός αυτής».

    Το ΔΝΤ σημειώνει την ανάγκη για αύξηση των πραγματικών κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να είναι περισσότερο ευέλικτο.

    Παράλληλα τονίζει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να υποβληθούν σε αυστηρές και αξιόπιστες ασκήσεις αντοχής (stress tests). Οι εποπτικές αρχές, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, θα πρέπει να απαιτήσουν από τις τράπεζες που αποδειχθεί ότι χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια, να τα συμπληρώσουν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ όσες αποδειχθεί ότι δεν είναι βιώσιμες, το ΔΝΤ θεωρεί ότι πρέπει να κλείσουν.

    Τέλος συνιστά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συνεχίσει να προσφέρει ρευστότητα στις τράπεζες που τη χρειάζονται και τις παρεμβάσεις της για την αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

    Πρώτη έκδοση ομολόγων από το Ταμείο Σταθερότητας

    Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη πώληση ομολόγων του στις αγορές, με σκοπό την άντληση κεφαλαίων για το δανεισμό της Ιρλανδίας. Πρόκειται για διάθεση 5ετών ομολόγων ύψους 5 δις. ευρώ με την εγγύηση των χωρών της Ευρωζώνης.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απόδοση των ομολόγων αναμένεται να είναι περίπου 2,85%. Η ζήτηση, με βάση το βιβλίο των προσφορών που έχει ανοίξει, είναι πολλαπλάσια του ποσού που θέλει να αντλήσει το Ταμείο, σύμφωνα με πληροφορίες.

    Η υψηλή ζήτηση συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία έφθασε το πρωί στα 1,3688 δολάρια.

    Να σημειωθεί ότι το Ταμείο διαθέτει την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση (ΑΑΑ) από τους οίκους αξιολόγησης, χάρη στις εγγυήσεις που προσφέρουν η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

    Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58236

    [06] Κλειστά για τρεις ημέρες τα φαρμακεία της Αθήνας

    Τριτη, 25 01 2011 14:54

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν θέλει να κάνει επίθεση αλλά διάλογο, στέλνει στους φαρμακοποιούς ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, επιχειρώντας να δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα με τα χρέη των ταμείων προς τους φαρμακοποιούς. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι «τα σούπερ μάρκετ δεν θα μπουν στο χώρο του φαρμάκου» και επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι για την ίδρυση φαρμακείου θα απαιτείται πτυχίο φαρμακοποιού. Οι φαρμακοποιοί της Αθήνας προχωρούν από αύριο Τετάρτη σε νέα τριήμερη απεργία. Στον Πειραιά, το πρόβλημα από τις συνεχιζόμενες απεργίες αναμένεται να αντιμετωπιστεί με την απόφαση του περιφερειάρχη να αυξηθεί ο αριθμός των ανοικτών φαρμακείων σε 100. Από αύριο έως και την Παρασκευή κλειστά θα είναι τα φαρμακεία και σε όλη την Πελοπόννησο. Σε κάθε πόλη, τις ημέρες απεργίας, θα υπάρχει φαρμακείο ασφαλείας. Εν τω μεταξύ, σήμερα αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου για τις «Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας».

    Ζητούν άμεση ρύθμιση των οφειλών των ταμείων

    Λύση στο χρόνιο πρόβλημα με τα χρέη του ΟΠΑΔ προς τους φαρμακοποιούς επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση, την ώρα που από αύριο έως την Παρασκευή τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά.

    Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, εξασφαλίστηκαν τα 100 εκατ. για τη φαρμακευτική δαπάνη του Ιανουαρίου για τον ΟΠΑΔ, ενώ, μιλώντας το πρωί της Τρίτης σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι ο νόμος δεν θα αλλάξει: "Προσπαθούμε να προβλέψουμε για τους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους, κινητοποιώντας τις δυνάμεις των δημοσίων νοσοκομείων και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»".

    Για τις ανησυχίες των φαρμακοποιών ότι θα εισέλθουν στο χώρο μεγάλοι επιχειρηματίες εκτός κλάδου, επανέλαβε ότι άδειες θα χορηγηθούν μόνο σε διπλωματούχους φαρμακοποιούς.

    «Αν δεν ικανοποιεί και αυτό, τους φαρμακοποιούς, τότε κοροϊδευόμαστε», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «θα μπορούσα να είχα καταφύγει στη Δικαιοσύνη για να ανοίξουν τα φαρμακεία και να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Δεν το κάνω όμως. (...) Θέλω να κάνουμε διάλογο».

    Οι ουρές, ωστόσο, στα φαρμακεία του Πειραιά παραμένουν. Σχετικά με τη δυνατότητα που έχει ο περιφερειάρχης να κρατήσει ανοιχτό το 20% των φαρμακείων στον Πειραιά, ο Ανδρέας Λοβέρδος επισημαίνει: "Είναι ένα μέσο άμυνας. Δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσω. Δεν θέλω να κάνω επίθεση στον κλάδο".

    Στη διάθεση των ασφαλισμένων είναι από σήμερα τα φαρμακεία των νοσοκομείων Κρατικό Νίκαιας, «Τζάνειο», «Μεταξά» και «Αγία Βαρβάρα», τα οποία θα χορηγούν στους χρόνια πάσχοντες και τους ανήμπορους, τα 89 ακριβά φάρμακα και άλλα 300 φάρμακα με τα οποία εφοδιάζονται από τη φαρμακαποθήκη του ΙΚΑ.

    Πρόβλημα φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί και με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση καθώς, όπως ανακοίνωσαν οι φαρμακοποιοί, το σύστημα έχει πέσει και για το λόγο αυτό οι συνταγές εκτελούνται χειρόγραφα.

    Αντιδράσεις

    «Οι φαρμακοποιοί έχουν εξασφαλίσει προνόμια. Μέσα σ' αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται, ασφαλώς, η ταλαιπωρία των ασθενών. Να ανοίξουν τα φαρμακεία, και να βρουν οι φαρμακοποιοί άλλους τρόπους πιέσεως προς την κυβέρνηση» αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου του ΛΑΟΣ.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58243

    [07] Πρωθυπουργός του Λιβάνου ο υποψήφιος της Χεζμπολάχ - «Ημέρα Οργής» για τους υποστηρικτές του Χαρίρι

    Τριτη, 25 01 2011 15:27

    Τον μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών Νατζίμπ Μικάτι, ο οποίος υποστηρίζεται από την Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της, διόρισε την Τρίτη ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν ως εντολοδόχο πρωθυπουργό. "Ημέρα οργής" ανακήρυξαν τη σημερινή οι υποστηρικές του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι, πραγματοποιώντας μαζικές διαδηλώσεις σε όλο το Λίβανο, στη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν και βίαια επεισόδια. Στην Τρίπολη, διαδηλωτές επιτέθηκαν και πυρπόλησαν ένα αυτοκίνητο του δικτύου Αλ-Τζαζίρα και λεηλάτησαν το γραφείο αντίπαλου βουλευτή.

    Με την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών

    Ο Μικάτι, σουνίτης από την Τρίπολη, κέρδισε την υποστήριξη 68 βουλευτών στο 128μελές κοινοβούλιο της χώρας. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Σάαντ Χαρίρι είχε την υποστήριξη 60 βουλευτών.

    Μιλώντας μετά το διορισμό του, ο Μικάτι δήλωσε πως θα αρχίσει την Πέμπτη συνομιλίες για να σχηματίσει κυβέρνηση και κάλεσε όλες τις λιβανικές παρατάξεις να υπερβούν τις διαφορές τους.

    Η κυβέρνηση του Χαρίρι κατέρρευσε στις 12 Ιανουαρίου, μετά την αποχώρηση από αυτήν της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της, ενέργεια που βύθισε τη χώρα σε βαθειά πολιτική κρίση.

    Η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση Χαρίρι εξαιτίας διαφωνιών σχετικά με το ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ που ερευνά την υπόθεση της δολοφονίας του πατέρα του Χαρίρι, πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, το 2005.

    Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

    Οπαδοί του Κινήματος του Μέλλοντος, του Χαρίρι, κρατώντας λιβανικές σημαίες και φωτογραφίες του Χαρίρι, έφθασαν στην πλατεία Νουρ, φωνάζοντας συνθήματα όπως "Δεν θα δεχθούμε πραξικόπημα κατά του Χαρίρι από τη Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της".

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οπαδοί του Χαρίρι έβαλαν φωτιά σε όχημα του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα στην Τρίπολη. Δημοσιογράφοι του καναλιού αναζήτησαν καταφύγιο σε κοντινό κτίριο.

    Σχολεία, τράπεζες και επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστά στην Τρίπολη, προπύργιο του Χαρίρι και των σουνιτών μουσουλμάνων.

    Νωρίτερα σήμερα, ο Χαρίρι είχε αποκηρύξει τις πράξεις βίας: "Η έκκλησή μου προς εσάς είναι μια εθνική έκκληση. Είστε οργισμένοι, όμως είστε υπεύθυνοι άνθρωποι. Κατανοώ τα αισθήματά σας", είπε στους υποστηρικτές του μιλώντας από την τηλεόραση.

    "Αυτή η οργή δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει σ' αυτά που αντιβαίνουν στις αξίες μας... Στην πίστη μας ότι η δημοκρατία είναι το καταφύγιό μας", πρόσθεσε.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Hezbollah candidate Najib Mikati appointed Lebanon PM

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58246

    [08] Ανακωχή από λεωφορεία - Μέτωπο από τον ΟΣΕ

    Τριτη, 25 01 2011 18:04

    «Ανακωχή» μίας εβδομάδας αποφάσισαν χθες οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται ότι ξανανοίγει το μέτωπο του ΟΣΕ, καθώς οι σιδηροδρομικοί προχωρούν σε 48ωρη απεργία αύριο και μεθαύριο.

    Ακινητοποιημένοι θα είναι αύριο και μεθαύριο οι συρμοί του ΟΣΕ αλλά και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου. Τα δρομολόγια του μετρό θα εκτελούνται μέχρι τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας. Έτσι, ακινητοποιημένοι θα είναι για δύο ημέρες οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, ενώ τα δρομολόγια του μετρό θα εκτελούνται μόνο μέχρι τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας.

    Σύμφωνα με εκπροσώπους των σιδηροδρομικών, οι διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση για τις νέες συλλογικές συμβάσεις και τους νέους κανονισμούς Προσωπικού δεν έχουν καταλήξει πουθενά, παρά την παράταση που έχει δοθεί από το υπουργείο Υποδομών, το οποίο τηρεί προς το παρόν στάση αναμονής προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μετατάξεις, οι οποίες αποτελούν το τρίτο σοβαρό «αγκάθι» μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων.

    Ωστόσο και στο μέτωπο των αστικών συγκοινωνιών, όπως όλα δείχνουν, η προσωρινή ανακωχή είναι πολύ εύθραυστη, καθώς οι εργαζόμενοι προειδοποιούν πως θα επανέλθουν με νέες και μάλιστα συντονισμένες κινητοποιήσεις σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε περίπτωση που το υπουργείο Υποδομών δεν προχωρήσει σε ουσιώδεις αλλαγές στο σχέδιο νόμου για τις αστικές συγκοινωνίες.

    Χαρακτηριστικό της κατάστασης ήταν το εκρηκτικό κλίμα, το οποίο επικράτησε κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στα λεωφορεία. Μερίδα εργαζομένων δεν επέτρεψε την ψηφοφορία για την αναστολή των κινητοποιήσεων με κάλπη, με αποτέλεσμα οι συγκεντρωμένοι να αποφασίσουν τελικώς διά βοής τη διεξαγωγή νέας γενικής συνέλευσης την ερχόμενη Δευτέρα, η οποία θα συνοδευτεί και από νέα στάση εργασίας.

    Αντίστοιχες κινήσεις αναμένονται και από άλλα σωματεία του κλάδου των συγκοινωνιών, τα οποία φοβούνται ότι το τελικό κείμενο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως τις 10 Φεβρουαρίου, δεν θα περιλαμβάνει ουσιαστικές αλλαγές στα εργασιακά.

    Στελέχη του υπουργείου Υποδομών, πάντως, σημειώνουν ότι υπάρχει περιθώριο για «βελτιώσεις», ώστε να μη χαθούν ορισμένα κεκτημένα, τα οποία αποδεικνύονται δίκαια βάσει του διεξαγόμενου διαλόγου. Υπογραμμίζουν πάντως ότι περιθώρια αλλαγής σε ζητήματα, όπως η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και των κανονισμών προσωπικού, δεν υφίστανται.

    Στο μεταξύ χθες έγινε και η πρώτη συνάντηση των σωματείων των εργαζομένων στα τρόλεϊ με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Χάρη Τσιόκα. Οι εργαζόμενοι κατέθεσαν υπόμνημα με τις θέσεις τους, με το οποίο ζητούν μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα - αντί της δημιουργίας δύο εταιρειών με ενιαίο μισθολόγιο και κανονισμό εργασίας.

    Σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται και η δεύτερη συνάντηση με τους εργαζομένους της ΕΘΕΛ.

    Στο μεταξύ, παράνομη κρίθηκε η απεργία που είχαν εξαγγείλει για σήμερα οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, οι οποίοι προανήγγειλαν νέα κινητοποίηση για την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου.

    AΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58251

    [09] Έξαλλος Μπερλουσκόνι παρεμβαίνει σε τηλεοπτική εκπομπή

    Τριτη, 25 01 2011 16:16

    «Σόου» το βράδυ της Δευτέρας στην ιταλική τηλεόραση, όταν ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι - στη σκιά των επιπτώσεων του «Ρούμπιγκεϊτ»- διέκοψε εκπομπή στον αέρα και επιτέθηκε φραστικά εναντίον του παρουσιαστή και των προσκεκλημένων, χαρακτηρίζοντας την εκπομπή "τηλεοπτικό οίκο ανοχής". Την ίδια ώρα, οι συνήγοροι υπεράσπισης του Μπερλουσκόνι απέστειλαν στην εισαγγελία του Μιλάνου έκθεση 70 σελίδων, με την οποία στοχεύουν να αποδείξουν ότι ο πελάτης τους δεν ευθύνεται για ποινικά αδικήματα σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο.

    Βαρύτατοι χαρακτηρισμοί

    Τηλεφωνικά παρενέβη ο πρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης στο τέλος της εκπομπής L'Infidele, του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου Telecom Italia, κανάλι 7, και επετέθη στον παρουσιαστή λέγοντάς του ότι έκανε την εκπομπή με τρόπο "αξιοκαταφρόνητο, επονείδιστο, αποκρουστικό" με βάση "λανθασμένες απόψεις, μακριά από την πραγματικότητα και την αλήθεια".

    Χωρίς να σταματήσει και να ακούσει την απάντηση του δημοσιογράφου, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που κατηγορείται σε αυτήν την υπόθεση για εκπόρνευση ανηλίκου και κατάχρηση εξουσίας, συνέχισε: "Λέτε πράγματα διαστρεβλωμένα και εγώ ξέρω τι λέω, ενώ εσείς δεν ξέρετε".

    Οργισμένος, ο δημοσιογράφος τον αποκάλεσε αγροίκο και τον προέτρεψε να παρουσιασθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, αντί να ξεθυμαίνει στην τηλεόραση.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός κατηγορείται ότι πλήρωσε για τις υπηρεσίες της Ρούμπι, κατά κόσμο Καρίμα Ελ Μάχρουγκ, μίας Μαροκινής, η οποία την εποχή των γεγονότων ήταν ανήλικη και ότι την αποφυλάκισε όταν είχε συλληφθεί για κλοπή.

    Μπερλουσκόνι και Ρούμπι διέψευσαν ότι είχαν σεξουαλικές σχέσεις, αλλά ο Τύπος δημοσίευσε δεκάδες απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες και μαρτυρίες ενοχοποιητικές για τον Καβαλιέρε.

    Σύμφωνα με τις διαρροές αυτές, πολλές νεαρές γυναίκες διηγήθηκαν ότι συμμετείχαν σε στριπτίζ και πάρτυ οργίων με αντάλλαγμα υψηλές χρηματικές αμοιβές, δωρεάν στέγη, κοσμήματα και άλλα δώρα.

    Ο Μπερλουσκόνι υπερασπίσθηκε τον εαυτό του κατηγορώντας την εισαγγελία του Μιλάνου ότι εκμεταλλεύεται πολιτικά την υπόθεση και αρνήθηκε να καταθέσει.

    Έκθεση των συνηγόρων του Μπερλουσκόνι

    Οι δύο δικηγόροι του "Καβαλιέρε, Πιέρο Λόγκο και Νικκολό Γκεντίνι, συνέλεξαν τις μαρτυρίες 20 ατόμων, που υπερασπίζονται τον Ιταλό πρωθυπουργό.

    Πρόκειται για μερικές από τις καλλονές που βρέθηκαν στις γιορτές της βίλας του Άρκορε, για προσωπικό που εργάζεται στην έπαυλη έξω από το Μιλάνο και για στενούς συνεργάτες του "μίστερ τιβί".

    Αυτό που προκύπτει, είναι ότι "τα δείπνα που οργάνωνε ο Ιταλός πρωθυπουργός ήταν απόλυτα καθωσπρέπει", "τα χρήματα που δάνεισε στις διάφορες κοπέλες ήταν ένα απλό βοήθημα, χωρίς αντάλλαγμα, σε άτομα που περνούσαν μια φάση οικονομικής δυσκολίας", ενώ, σε ό,τι αφορά την υπόγεια αίθουσα της βίλας, τονίζεται ότι "οι φιλοξενούμενοι συναντιόνταν εκεί, απλώς και μόνο για να πιουν ένα ποτήρι και να δουν ένα έργο στην γιγαντοοθόνη, ή, άλλες φορές, αγώνα ποδοσφαίρου".

    Οι συνήγοροι υπεράσπισης του μεγιστάνα-πρωθυπουργού υποστηρίζουν, ουσιαστικά, ότι αν είχε συμβεί, οτιδήποτε ακραίο και "εκτός ηθικών ορίων", όλο το προσωπικό που απασχολείται στην πολυτελή κατοικία του επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, θα έπρεπε να το είχε αντιληφθεί.

    Στο μεταξύ, οι εισαγγελείς έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις έρευνές τους, και μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες ετοιμάζονται να ζητήσουν την παραπομπή σε δίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με "κατεπείγουσα διαδικασία".

    Σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση των πασίγνωστων, πλέον, πάρτι και την μεταμεσονύκτια ολοκλήρωσή τους, ο ιταλικός Τύπος προβάλλει τώρα και νέα παρέμβαση των συνδικάτων της αστυνομίας.

    Εκπρόσωποί τους, σε δηλώσεις τους σε εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια, τονίζουν ότι "κάποιες φορές, ζητήθηκε από αστυνομικούς να συνοδεύσουν τις κοπέλες σπίτι τους, μετά τα δείπνα. Πιστεύουμε ότι οι συνάδελφοί μας, πρέπει να απασχολούνται για εντελώς διαφορετικές αποστολές και καθήκοντα, όπως προβλέπει , άλλωστε, και ο νόμος".

    Η Καθολική Εκκλησία, συνεχίζει να ασχολείται με το "Ρούμπι Γκέιτ". Με δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Συνέλευσης Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας, Άντζελο Μπανιάσκο, αναφέρθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, στην υπόθεση που σείει όλο τον πολιτικό χώρο της γειτονικής μας χώρας: "Η Ιταλία είναι άναυδη, βρίσκεται σε ηθική αμηχανία. Οποιοσδήποτε αποφασίζει να αναλάβει πολιτικά καθήκοντα, πρέπει να έχει καλά υπόψη του την αίσθηση του μέτρου και την εγκράτεια, την πειθαρχία και το ήθος που αυτό συνεπάγεται, όπως προβλέπει και το Σύνταγμα", τόνισε ο Μπανιάσκο.

    Σε μια προσπάθεια, όμως, να μην υψώσει ακόμη περισσότερο τους τόνους μιας ήδη οξυμένης πολεμικής, ο επικεφαλής των ιταλών επισκόπων, παρατήρησε, παράλληλα, ότι "πρέπει να εξακριβωθεί κάθε ευθύνη, από τους αρμόδιους θεσμούς, άμεσα και ήρεμα, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που διερωτώνται σε τι οφείλεται η μαζική χρήση των μέσων που διαθέτουν οι εισαγγελείς για τις έρευνές τους".

    Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Τg 5 (ιδιοκτησίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι), η αρμόδια επιτροπή της βουλής δεν πρόκειται να δώσει, τελικά, "πράσινο φως", στο αίτημα των εισαγγελέων, που ζήτησαν άδεια για να διατάξουν έφοδο στα γραφεία του φοροτεχνικού του "Καβαλιέρε".

    Σε ό,τι αφορά το μέλλον της κυβέρνησης και τα γκάλοπ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ιλ Μεσσατζέρο», η δημοτικότητα του Καβαλιέρε έχει πέσει κάτω από το 50%, ενώ το κόμμα του "Λαός της Ελευθερίας", διατηρεί το ποσοστό του, γύρω στο 30%. Κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τον Ιταλό πρωθυπουργό, ο οποίος φοβάται ότι κάποια στιγμή μπορεί να επισημοποιηθεί η υποψηφιότητα των επικρατέστερων δελφίνων. Ανάμεσά τους ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντζελίνο Αλφάνο, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Τζάννι Λέττα και ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι.

    Προς το παρόν, οι υπουργοί και βουλευτές του Μπερλουσκόνι, συνεχίζουν να του εκφράζουν την αλληλεγγύη τους.

    Όπως υπογραμμίζουν, όμως, πολλοί σχολιαστές, "για πρώτη φορά, ίσως, ο ζάμπλουτος πρωθυπουργός, βλέπει το κόμμα που δημιούργησε και διοίκησε χωρίς κανένα συμβιβασμό και υποχώρηση, να αυτονομείται, και να μπορεί να επιζήσει, πολιτικά, και χωρίς την ηγεσία του".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58248

    [10] Σε τροχιά κινητοποιήσεων οι αγρότες

    Τριτη, 25 01 2011 15:04

    Από τα Τρίκαλα ξεκίνησαν χθες, οι αγροτικές κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ στη Θεσσαλία, όπου στην κεντρική πλατεία πραγματοποιήθηκε αγροτικό συλλαλητήριο με τρακτέρ και πανό. Τη σκυτάλη πήραν σήμερα οι αγροτικοί σύλλογοι της Λάρισας με συλλαλητήριο και Φαρσάλων συμβολικό αποκλεισμό του κέντρου των Φαρσάλων, που διήρκησε περίπου μία ώρα, κατά την οποία οι διαμαρτυρόμενοι αναφέρθηκαν στη δυσχερή θέση που έχουν περιέλθει οι αγρότες και στη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος."Αυτή η κυβέρνηση βλέπει με διαφορετικό μάτι το επάγγελμα του αγρότη και δεν υπάρχει λόγος να γίνουν κινητοποιήσεις, όχι γιατί οι αγρότες δεν έχουν προβλήματα, αλλά γιατί τα πολλά και χρόνια προβλήματα αρχίζουν και αντιμετωπίζονται με έγκυρο τρόπο και φυσικά η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος μέσα από συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις έχει γίνει ήδη" σχολίασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τονίζοντας πως η κυβέρνηση διαλέγεται με τους αγρότες.

    Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες προτάσεις να προβάλει και πρόσθεσε ότι "δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει ταλαιπωρία των Ελλήνων πολιτών και μάλιστα σε περίοδο κρίσης".

    Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής είπε πως τα προβλήματα της αγροτικής ζωής και των αγροτών είναι πολλά και ότι πολλά από αυτά είναι και δισεπίλυτα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι "είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση έχει δώσει αποζημιώσεις στον πιο έγκαιρο χρόνο και με τον εγκυρότερο τρόπο" και ότι γίνεται σειρά βημάτων για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και την εξυγίανση των συνεταιρισμών.

    Οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται με κατάληψη του ΕΛΓΑ στη Λάρισα την προσεχή Πέμπτη, ενώ το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου η ΠΑΣΥ διοργανώνει συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την «ΖΩΟΤΕΧΝΙΚΑ», ενώ θα συμμετάσχει και με αγροτικά μηχανήματα στην απεργία και συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10 του ίδιου μήνα.

    Το γενικό διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ περιλαμβάνει τα ακόλουθα αιτήματα:

    *Αποζημίωση των βαμβακοπαραγωγών εξατομικευμένα, από τις ζημίες λόγω των βροχοπτώσεων και του πράσινου σκουληκιού.

    *Καθορισμός κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα.

    *Προστασία της ντόπιας παραγωγής και να καταργηθούν όλοι οι περιορισμοί στην φυτική και ζωική παραγωγή. Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή.

    *Αφορολόγητο πετρέλαιο για την αγροτική παραγωγή. Πάγωμα των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ και μείωση κατά 30% στους αγρότες.

    *Να μην ισχύσουν οι νόμοι για το Μητρώο Αγροτών και ο διαχωρισμός σε «ενεργούς» και «ανενεργούς» αγρότες, που προτείνει η Ε.Ε.

    * Ο ΕΛΓΑ να είναι αποκλειστικά κρατικός φορέας με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους στην αγροτική και ζωική παραγωγή.

    *Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιά κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια και μέχρι να γίνει αυτό να αυξηθεί η επιστροφή του ΦΠΑ από 11% στο 15%.

    *Να μην πληρώνουν οι αγρότες τα πρόστιμα και χαράτσια για τις άδειες των γεωτρήσεων και να απαλλαγούν από τα τέλη ΓΟΕΒ.

    *Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και να καταργηθεί το χαράτσι των 5 ευρώ στα Νοσοκομεία και τα στα Κέντρα Υγείας.

    *Κρατική Αγροτική Τράπεζα. Απαγόρευση με νόμο κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, με διαγραφή χρεών από τους τόκους και πάγωμα των πληρωμών για όσοι διαρκεί η κρίση.

    Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58245

    [11] Σύσκεψη για τα Τεχνικά Λύκεια

    Τριτη, 25 01 2011 14:40

    Σύσκεψη με θέμα - μεταξύ άλλων - την υπόθεση της στέγασης του ΕΠΑΛ έγινε χθες στο Δημαρχείο, μετά την υποβολή αιτήματος του Δημάρχου προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να παραχωρηθεί προσωρινά το κτίριο του παλιού νοσοκομείου για τη στέγαση των τεχνικών λυκείων.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Σπύρος Μωραΐτης και ο Διευθυντής Περιφερειακής Εκπαίδευσης Μάχος Γαβαλάς, που δήλωσε ότι στη σύσκεψη τέθηκαν προτεραιότητες για τη δημιουργία του σχολικού κέντρου Κοντοκαλίου, το κτήριο του 4ου Λυκείου στα Παγκρατέικα, το σχολείο του Βυρού, το Νηπιαγωγείο Κανονίου και την προσθήκη αιθουσών στην περιφέρεια. Θετική άποψη για το θέμα των ΕΠΑΛ έχει και η ΕΛΜΕ η οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Νίκο Μεταλληνό, θεωρεί τη μεταστέγαση στο παλιό Νοσοκομείο μόνο ως προσωρινή λύση. Υπέρ της λύσης του παλιού νοσοκομείου τάχθηκε και ο προϊστάμενος των σχολικών συμβούλων Σώζων Παπαβλασόπουλος.Χθες, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου με τον οποίο συζήτησε την «κάθετη» διαφωνία της εκπαιδευτικής κοινότητας στις συνενώσεις σχολείων καθώς και το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί σε περίπτωση που το ΣτΕ δεν εγκρίνει τελικά τα μαθητικά δρομολόγια. Ο κ. Σπύρου δήλωσε από την πλευρά του ότι αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός για τα δρομολόγια, το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του αλλιώς θα δημιουργηθεί μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα με τους γονείς να είναι αναγκασμένοι να μεταφέρουν καθημερινά οι ίδιοι τα παιδιά τους σε απόσταση

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58241

    [12] Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

    Τριτη, 25 01 2011 14:32

    Δωρεάν μέσω διαδικτύου μπορούν να υποβάλλουν οι αγρότες τις αιτήσεις τους για ενεργοποίηση των δικαιωμάτων επιδότησης, μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΕΠΕ.

    Αυτό υπογραμμίζει σε δελτίο Τύπου η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άντζελα Γκερέκου, επικαλούμενη επικοινωνία της με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Αθανάσιο Καπρέλη. Όσον αφορά τη δραστηριοποίηση στην Κέρκυρα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των Κερκυραιών αγροτών, η κ. Γκερέκου υπογραμμίζει ότι προς το παρόν δεν έχει ανατεθεί σε οποιονδήποτε φορέα το έργο συγκέντρωσης των αιτήσεων και δηλώσεων καλλιέργειας για το τρέχον έτος.

    Με αφορμή το θέμα που έχει δημιουργηθεί και την κατάθεση των απόψεων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών της Κέρκυρας, η ΕΡΑ αναζήτησε και την άποψη της ΕΑΣΚ Αγρινίου στο θέμα που έχει δημιουργηθεί .

    Η Ένωση Αγρινίου έχοντας τα ψηφιοποιημένα στοιχεία των αγροτών συμβάλλει στη διαδικασία της ενεργοποίησης των επιδοτήσεων, απάντησε στις κατηγορίες που δέχεται η ΕΑΣ Αγρινίου ο διευθυντής μηχανοργάνωσης και επιδοτήσεων του συνεταιρισμού, Γιάννης Κάτρης, μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΑ Κέρκυρας.

    Ο κ. Κάτρης απορρίπτει τις κατηγορίες που δέχεται το Αγρίνιο για μη σύννομη διαδικασία ή απάτη εις βάρος των αγροτών, υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ και για την ενεργοποίηση δεν θα πληρωθεί σε περίπτωση που αναλάβει η ΠΑΣΕΓΕΣ το έργο μέσω του εν εξελίξει διεθνούς διαγωνισμού. Ανέφερε ότι τις αιτήσεις των παραγωγών που εμπιστεύονται την Ένωση του Αγρινίου θα τις προχωρήσουν μέχρι το τέλος, δηλώνοντας ότι ο συνεταιρισμός αυτός έχει δώσει δείγματα της αποτελεσματικότητάς του τα προηγούμενα έτη. Δεν διευκρίνισε πόσα χρήματα θα πληρωθεί ανά παραγωγό σε περίπτωση που δεν κηρυχθεί νόμιμος ο διαγωνισμός, υποστηρίζοντας ότι δε θα υπερβαίνει όσα έδωσαν για το αντίστοιχο έργο πέρσι οι αγρότες. Χαρακτήρισε, τέλος, θολό το τοπίο με το διαγωνισμό και τις φετινές διαδικασίες.

    Εν τω μεταξύ, χθες, το σωματείο εργαζομένων στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών της Κέρκυρας, κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελέα και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία ζητούν την παρέμβασή τους ώστε τα στελέχη της Ένωσης του Αγρινίου να σταματήσουν την περιοδεία τους στα χωριά της Κέρκυρας και την παραπληροφόρηση των αγροτών. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η Ένωση του Αγρινίου «εξαπατά τους αγρότες βάζοντάς τους να υπογράψουν σύμβαση έργου ανάθεσης της διεκπεραίωσης της διαδικασίας υποβολής δικαιολογητικών, τη στιγμή που δεν ξέρει κανείς ποιος θα είναι ο φορέας που θα αναλάβει το έργο αυτό μέσα από τον εν εξελίξει διεθνή διαγωνισμό».

    Με βάση τα προηγούμενα, το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΑΣΚ ζητά την ποινική δίωξη κατά των ηθικών και φυσικών αυτουργών που τελούν την πράξη αυτή καθώς και από τον Υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη να ακυρώσει άμεσα όλη αυτή τη διαδικασία.

    Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο επικεφαλής της παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου «Επτανησιακή Αναγέννηση» Γιώργος Καλούδης, ο οποίος χαρακτηρίζει την Ένωση Αγρινίου ως «εισβολέα» και υποστηρίζει ότι πρόκειται για μία καθαρή υπόθεση απάτης ή για μία απόπειρα απάτης των αγροτών της Κέρκυρας με τη κάλυψη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58240

    [13] Επιτυχία της ΟΠΚΕ Φλώρινας

    Τριτη, 25 01 2011 14:25

    Σημαντική επιτυχία σημείωσε για ακόμα μια φορά η Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φλώρινας, όπως ανέφερε στην ΕΡΑ Φλώρινας ο Αστυνομικός Διευθυντής Δημήτρης Φωστηρόπουλος, αυτή την φορά στην Αθήνα με την σύλληψη αλλοδαπού για κατοχή και εμπορία 215 γραμμαρίων κοκαίνης. Οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ μετά από πληροφορία που είχαν, σε συνεργασία με το τμήμα Ασφαλείας Αττικής προχώρησαν στην σύλληψη του αλλοδαπού στο σπίτι του οποίου στη Ν. Ιωνία βρέθηκαν τα 215 γραμμάρια κοκαίνης.Σύνταξη: Θωμαή Αδάμου

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58238

    [14] Για εμπορία ναρκωτικών συνέλλαβαν αλλοδαπό στην Αθήνα η ΟΠΚΕ Φλώρινας

    Τριτη, 25 01 2011 13:07

    Σημαντική επιτυχία σημείωσε για ακόμα μια φορά η Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φλώρινας, όπως ανέφερε στην ΕΡΑ Φλώρινας ο Αστυνομικός Διευθυντής Δημήτρης Φωστηρόπουλος, αυτή την φορά στην Αθήνα με την σύλληψη αλλοδαπού για κατοχή και εμπορία 215 γραμμαρίων κοκκαίνης. Οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ μετά από πληροφορία που είχαν, σε συνεργασία με το τμήμα Ασφαλείας Αττικής προχώρησαν στην σύλληψη του αλλοδαπού στο σπίτι του οποίου στη Ν. Ιωνία βρέθηκαν τα 215 γραμμάρια κοκκαίνης.

    Σύνταξη: Θωμαή Αδάμου

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58235

    [15] Καθησυχαστικός ο Μάχος Γαβαλάς για τις συγχωνεύσεις σχολείων

    Τριτη, 25 01 2011 18:49

    Στο θέμα της συγχώνευσης σχολείων με έμφαση τα αθλητικά τμήματα αλλά και στο ζήτημα που έχει ανακύψει με τις μετακινήσεις των μαθητών, αναφέρθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Δντής Περιφερειακής Εκπαίδευσης, Μάχος Γαβαλάς.

    Ο κ. Γαβαλάς τόνισε ότι έως τα τέλη Μαρτίου θα έχουν γίνει οι υπηρεσιακές καταγραφές των αναγκών και θα ακολουθήσει διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για τη συγχώνευση σχολείων. Επισήμανε ωστόσο ότι δεν θα γίνουν συγχωνεύσεις σε απομακρυσμένα σχολεία όπως των περιοχών Περουλάδων, Καρουσάδων, Αχαράβης και Κασσιόπης εκτός και το θελήσουν οι τοπικές κοινωνίες.

    Ως προς τα τμήματα αθλητικής διευκόλυνσης δήλωσε οτι θα σταματήσει η λειτουργία των αθλητικών τμημάτων του 4ου Γυμνασίου που παρατύπως λειτουργούσαν σημειώνοντας ότι οι γονείς των 18 μαθητών σε αυτά, αρνήθηκαν να μεταγράψουν τα παιδιά τους στο 3ο Γυμνάσιο.

    Τέλος, κάλεσε την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να συνεργαστεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να υπάρξει νέος, νομότυπος διαγωνισμός μεταφοράς μαθητών σε περίπτωση που το ΣτΕ απορρίψει τη νομιμότητα του υφιστάμενου.

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58253

    [16] Ερώτηση Δένδια για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των αγροτών

    Τριτη, 25 01 2011 18:40

    Eρώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την αναγκαιότητα άμεσης αποκατάστασης των παρατυπιών που συντελούνται κατά τη διαδικασία ενεργοποίησης των οριστικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης στο Ν. Κερκύρας, κατέθεσε ο Νίκος Δένδιας.

    Ο βουλευτής σημειώνει ότι το 2010, που ανατέθηκε το έργο στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Αγρινίου και όχι της Κερκύρας, αποτέλεσμα ήταν, πέραν της όξυνσης που προκλήθηκε στην αγροτική κοινότητα του νομού Κερκύρας, η απώλεια πλέον του ενός εκατομμυρίου ευρώ από την Κερκυραϊκή αγορά. Ο βουλευτής σημειώνει ότι αν και το έργο της ενεργοποίησης των οριστικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης για το 2011 δεν έχει ανατεθεί σε συγκεκριμένο φορέα, καθώς επίκειται διεθνής διαγωνισμός, η ΕΑΣ Αγρινίου απαιτεί τη συμπλήρωση των σχετικών αιτήσεων από τους Κερκυραίους παραγωγούς και μάλιστα ζητά να ληφθεί υπόψη ότι η σχετική αίτηση προϋποθέτει την υπογραφή πάγιας εντολής χρέωσης λογαριασμού καταθέσεων κάθε παραγωγού προς την ΕΑΣ Αγρινίου.

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58252

    [17] Έκλεισαν στις 10 το πρωί, λόγω χιονόπτωσης, τα σχολεία των χωριών του ορεινού όγκου του δήμου Σουφλίουβ¦

    Τριτη, 25 01 2011 13:06

    Έκλεισαν μετά τις 10 το πρωί τα σχολεία των χωριών του ορεινού όγκου του δήμου Σουφλίου, καθώς, λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης, υπήρξε ανησυχία εάν θα ήταν δυνατή, το μεσημέρι, η μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών, ενώ και η προσέλευση των μαθητών το πρωί ήταν ιδιαίτερα μειωμένη.

    Όσον αφορά το οδικό δίκτυο του ορεινού όγκου, είναι ανοιχτό και δεν απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, καθώς στο σημείο κινούνται αδιάκοπα ένα εκχιονιστικό μηχάνημα και μία αλατιέρα.

    Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58234

    [18] Αναβλήθηκε, λόγω καιρού, η κινητοποίηση των αγροτών στη Νέα Ορεστιάδαβ¦

    Τριτη, 25 01 2011 13:00

    Αναβλήθηκε, λόγω καιρικών συνθηκών, η κινητοποίηση που είχαν προγραμματίσει για σήμερα το πρωί οι αγρότες, μπροστά στην Αγροτική Τράπεζα της Νέας Ορεστιάδας. Κανονικά, ωστόσο, θα πραγματοποιηθεί η διαμαρτυρία και συμβολική κατάληψη του γραφείου του ΕΛΓΑ της Αλεξανδρούπολης, στις 11 το πρωί της Πέμπτης, 27 Ιανουαρίου.

    Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58233

    [19] Κλειστά για ένα τριήμερο τα φαρμακεία και στην Ανατολική Μακεδονία

    Τριτη, 25 01 2011 12:45

    Κλείνουν και πάλι αύριο έως την Παρασκευή τα φαρμακεία τους οι φαρμακοποιοί στην Ανατολική Μακεδονία. Με αποφάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων, οι φαρμακοποιοί της Καβάλας και της Δράμας θα συμμετάσχουν στην πορεία, που οργανώνεται αύριο στην Θεσσαλονίκη από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Βόρειας Ελλάδας.

    Το προσεχές τριήμερο στο νομό Καβάλας θα εφημερεύουν δύο φαρμακεία στην Καβάλα και από ένα σε Χρυσούπολη, Ελευθερούπολη και Θάσο, ενώ από ένα θα διανυκτερεύει σε κάθε περιοχή. Δύο φαρμακεία θα εφημερεύουν και στην πόλη της Δράμας, ενώ ένα τρίτο θα παραμένει ανοικτό όλο το 24ωρο.

    Σύνταξη: Ρένα Πανταζόγλου

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58232

    [20] Συνέδριο και υποτροφία

    Τριτη, 25 01 2011 12:39

    Τη διοργάνωση Επιστημονικού Συνεδρίου στη μνήμη του διακεκριμένου επιστήμονα Γιώργου Θηραίου, που πέθανε πριν λίγες μέρες από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 60 ετών, αποφάσισε το επιστημονικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας. Επίσης αποφασίστηκε και η διάθεση μιας ετήσιας μεταπτυχιακής υποτροφίας, σε φοιτητή Βιολογίας που θέλει να ασχοληθεί στον ερευνητικό χώρο.

    Σύνταξη:Κώστας Βασιλάκης

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58231

    [21] Siemens: Ζητείται περαιτέρω διερεύνηση

    Τριτη, 25 01 2011 12:04

    Η περαιτέρω διερεύνηση από προανακριτική επιτροπή, ενδεχόμενων ευθυνών, 12 πρώην υπουργών και υφυπουργών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, προτείνεται στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, για το σκάνδαλο της Siemens. Επισημαίνεται η αναρμοδιότητα της Επιτροπής σε ότι αφορά τον έλεγχο των ταμείων των κομμάτων. Παράλληλα, διαπιστώθηκε οργανωμένο έγκλημα που αφορά «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», το οποίο, δεν εμπίπτει στην παραγραφή, που προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Η κυβέρνηση, ωστόσο, προαναγγέλλει διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Siemens, καθώς η ζημία του Δημοσίου υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ, θέμα που θέτει και ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, σε επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας. Η κατάθεση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens πυροδότησε ένταση στη Βουλή ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα εθνικά.

    Προκαταρκτική έρευνα

    Τη διαδικασία της επόμενης ημέρας ανοίγουν τα πολιτικά κόμματα από σήμερα, μετά την κατάθεση αργά το βράδυ της Δευτέρας στον πρόεδρο της Βουλής του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής του σκανδάλου της Siemens, στο οποίο δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις για τα προτεινόμενα προς περαιτέρω έρευνα πρόσωπα σε σχέση με όσα έγιναν γνωστά την περασμένη εβδομάδα.

    Όλα τα κόμματα συμφωνούν στον περαιτέρω έλεγχο μέσω επιτροπής προκαταρκτικού ελέγχου, αλλά οι διαφορές εντοπίζονται στα πρόσωπα που υποδεικνύονται. Θα προηγηθεί σε κάθε περίπτωση η κατάθεση αιτήματος με εξήντα υπογραφές για τη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής στην Ολομέλεια. Στη συνέχεια αναμένεται να κατατεθεί πρόταση, υπογραφόμενη από τριάντα βουλευτές, προκειμένου να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή, κατά πάσα πιθανότητα από το ΠΑΣΟΚ.

    Πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση παίρνει αποστάσεις με δεδομένη και την πρόσφατη απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου για το θέμα των παραγραφών και επιχειρεί πολιτική διαχείριση του ζητήματος της διαφάνειας με την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά που τέθηκε στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για έλεγχο και δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες όσων διετέλεσαν κυβερνητικά στελέχη από το 1974.

    Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και 14 ακόμη πρώην υπουργοί είναι συνολικώς οι προτεινόμενοι από τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά δεν είναι δεδομένο, ότι αυτοί θα βρίσκονται στην πρόταση για προκαταρκτική, εκτός των δώδεκα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα της πλειοψηφίας.

    Με δήλωσή του αμέσως μετά την κατάθεση του πορίσματος, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης σημειώνει ότι όλα τα κόμματα προτείνουν περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

    Επισημαίνοντας τις 17 ομόφωνες πορισματικές αναφορές ο κ. Βαλυράκης επισημαίνει τέσσερις κοινά αποδεκτά θέσεις:

    Η Επιτροπή ομόφωνα διαπίστωσε την ύπαρξη ενός οργανωμένου εγκλήματος που σχετίζεται με το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και δεν εμπίπτει για την παραγραφή στις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης Υπουργών.

    Οι δικαστικοί λειτουργοί που χειρίστηκαν την υπόθεση από τον Απρίλιο του 2005, όφειλαν από καιρού να είχαν προχωρήσει σε βάθος την εξέταση συγκεκριμένων εμπλεκομένων προσώπων είτε αυτά είναι οι γνωστοί δωροδοκήσαντες, πρώην στελέχη της SIEMENS, είτε παρένθετα φυσικά πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην νομιμοποίηση του μαύρου χρήματος.

    Με ομόφωνη απόφαση η Επιτροπή υπολογίζει κατ' εκτίμηση ότι η ζημία που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από την παράνομη αυτή δραστηριότητα ανέρχεται στο ποσό των 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον.

    Η Επιτροπή ομόφωνα προτείνει την άσκηση αγωγών αποζημίωσης και την επιβολή προστίμων καθ' όλων των εμπλεκομένων φυσικών και νομικών προσώπων.

    Το προεδρείο της Βουλής αναμένεται να ορίσει ημερομηνία για συζήτηση του πορίσματος στην Ολομέλεια του Σώματος, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει, με πρωτοβουλία τριάντα βουλευτών, να κατατεθεί πρόταση για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

    Διαξιφισμοί των πολιτικών αρχηγών για το πόρισμα

    Εν τω μεταξύ, ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης στη Βουλή ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, με αφορμή την κατάθεση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Siemens.

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κάθε δυνατή κίνηση ώστε να λάμψει η αλήθεια, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι το κυβερνών κόμμα, έχει περιέλθει σε αδιέξοδο σε ότι αφορά στη χρονική περίοδο διερεύνησης.

    Για δημιουργία εντυπώσεων έκανε λόγο η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, εμπλοκή προσώπων που βρίσκονται στα «νεκροταφεία» των κομμάτων βλέπει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μίλησε για φιάσκο στο σκάνδαλο της Siemens.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 58230

    [22] Μικροπροβλήματα από τα χιόνια σε Πελοπόννησο - Μακεδονία

    Τριτη, 25 01 2011 12:13

    Το παρών έδωσε ο χιονιάς νωρίς το πρωί, στην ορεινή Πελοπόννησο και σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, χωρίς όμως να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Στην Πελοπόννησο, κλειστά έμειναν τα σχολεία στο Καστρί Κυνουρίας και στο δήμο Γορτυνίας. Μικροπροβλήματα που παρουσιάστηκαν στην εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης αντιμετωπίστηκαν άμεσα και ο δρόμος λειτουργεί κανονικά. Προσεχτικοί πρέπει να είναι οι οδηγοί και στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας των συνθηκών παγετού, οι οποίες επικρατούν σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου.

    Αλυσίδες απαιτούνται για την πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, κατά τα τελευταία 5 χλμ. του δρόμου από Άγιο Αθανάσιο και Κερασιά, ενώ ανοιχτός είναι ο δρόμος προς το χιονοδρομικό κέντρο «3-5 Πηγάδια» στο όρος Βέρμιο, από την πόλη της Νάουσας.

    Αλυσίδες χρειάζονται και στο οδικό δίκτυο του νομού της Φλώρινας, με έμφαση στις ορεινές διαδρομές, ενώ παγετός επικρατεί και στα ορεινά της Κοζάνης.

    Στην περιοχή της Πελοποννήσου αντιολισθητικές αλυσίδες θα χρειαστούν όσοι μετακινούνται από την Τρίπολη προς την Αρχαία Ολυμπία, από το 40ο έως 54ο χλμ. της εθνικής οδού. Στην εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης μέσω Ταϋγέτου, στο δρόμο Κανδήλα - Νεμέα και στον ορεινό όγκο του Μαινάλου.

    Εκχιονιστικά μηχανήματα των υπηρεσιών είναι σε ετοιμότητα για να επέμβουν αν παραστεί ανάγκη.

    Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 58218

    [23] Το νομοσχέδιο για τα Τυχερά Παιχνίδια

    Τριτη, 25 01 2011 19:41

    Την εγκατάσταση περίπου 30.000 μηχανημάτων για τυχερά και ψυχαγωγικά παιχνίδια και τη νόμιμη λειτουργία του διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών "Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων", που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, για τα μηχανήματα θα προκηρυχθούν 4- 10 άδειες ευρείας κλίμακας μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, που θα αφορούν σε 25.000 μηχανήματα συνολικά (ίσος αριθμός μηχανημάτων ανά άδεια), καθώς και άδειες περιορισμένης κλίμακας (από 1 έως 5 μηχανήματα) για έως 5.000 επιπλέον μηχανήματα. Για το διαδικτυακό στοίχημα, θα προκηρυχθούν 15- 20 άδειες, μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό. Το Δημόσιο προσδοκά έσοδα άνω του 1 δις. ευρώ σε διάστημα 2- 3 ετών, καθώς και επιπλέον έσοδα από το διαδικτυακό στοίχημα (ειδικά για το 2011, προβλέπεται η είσπραξη 500 εκατ. ευρώ από την έκδοση αδειών και 200 εκατ. ευρώ από τα τέλη των τυχερών παιγνίων).

    Το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν, προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι το κόστος συμμετοχής στο παιχνίδι ή στο στοίχημα θα κυμαίνεται από 0,10- 5 ευρώ, ενώ τα κέρδη πρέπει να είναι υψηλά (προβλέπεται ελάχιστο όριο 80% επί των ποσών που παίζονται). Τα κέρδη των παικτών θα φορολογούνται όπως αυτά από τα λαχεία. Το μέγιστο ποσό που μπορεί να χάσει ένας παίκτης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της συμμετοχής του στο παιχνίδι, ενώ θα υπάρχει και η ατομική κάρτα παίκτη, ώστε να παρακολουθούνται η ηλικία (οι ανήλικοι θα μπορούν να παίζουν μόνον ψυχαγωγικά παιχνίδια) και οι χρηματορροές.

    Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου προτείνει τα εξής:

    Ορισμός του πεδίου εφαρμογής του νόμου

    - Βασικοί ορισμοί των εννοιών που εμπλέκονται στην περιγραφή και στη λειτουργία των παιγνίων.

    - Για τις εταιρίες ΟΠΑΠ και ΟΔΙΕ εφαρμόζονται οι ειδικές ισχύουσες διατάξεις.

    - Διενέργεια παιγνίων μετά από αδειοδότηση.

    Ίδρυση "Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων" (ΕΕΕΠ)

    - Η ΕΕΕΠ θα παρακολουθεί την αγορά που ανοίγει και η οποία σταδιακά θα ενσωματώσει τις αρμοδιότητες όλων των υφιστάμενων εποπτικών αρχών.

    - Η ΕΕΕΠ είναι ειδικευμένη αυτόνομη δημόσια υπηρεσία εποπτευόμενη από το υπουργείο Οικονομικών.

    - Τα βασικά κείμενα διάρθρωσης και λειτουργίας της ΕΕΕΠ είναι ο Οργανισμός, ο Κανονισμός Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων (ΚΔΕΠ) και ο Κώδικας Δεοντολογίας Παιγνίων (ΚΔΠ).

    - Προβλέπονται οι τεχνικές απαιτήσεις και οι εξασφαλίσεις για την αποτελεσματική λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος Εποπτείας και Ελέγχου (ΠΣΕΕ) που προσδιορίζονται από τον ΚΔΕΝ, με στόχο την ηλεκτρονικής παρακολούθηση των παιγνίων σε πραγματικό χρόνο.

    - Προσδιορίζεται ο τρόπος διανομής και απόδοσης των κερδών στους παίκτες, τα οποία πρέπει να καθορίζονται σε υψηλό γενικά ποσοστιαίο επίπεδο επί των ποσών που παίζονται (προβλέπεται ελάχιστο όριο 80%).

    Κανόνες υπεύθυνου παιχνιδιού για την προστασία των παικτών, των ανηλίκων ιδιαίτερα και της κοινωνίας γενικά

    - Απαγορεύεται η συμμετοχή ανηλίκων σε τυχερά παίγνια. Οι ανήλικοι μπορούν να συμμετέχουν μόνο στα τεχνικά- ψυχαγωγικά παίγνια.

    - Ορίζεται το κόστος συμμετοχής στο παίγνιο ή στο στοίχημα (από 0,10 ευρώ έως 5 ευρώ)

    - Απαγορεύεται το μέγιστο ποσό που μπορεί να χάσει ένας παίκτης να υπερβαίνει το ποσό της συμμετοχής του στο παίγνιο.

    - Προβλέπεται η ατομική κάρτα παίκτη, ώστε να παρακολουθούνται η ηλικία και οι χρηματορροές.

    - Ορίζονται οι κανόνες απορρήτου για την προστασία των παικτών με εξαίρεση τις ελεγκτικές και φορολογικές αρχές.

    - Προβλέπονται κυρώσεις για την παραβίαση των όρων συμμετοχής στην αγορά.

    Κανόνες αδειοδότησης παιγνιομηχανών

    - Προβλέπεται η προκήρυξη τεσσάρων έως δέκα αδειών ευρείας κλίμακας- μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό που θα αφορούν σε 25.000 παιγνιομηχανήματα συνολικά (ίσος αριθμός μηχανημάτων ανά άδεια).

    - Προβλέπεται έως 5.000 επιπλέον παιγνιομηχανήματα ότι μπορούν να λειτουργήσουν με άδειες περιορισμένης κλίμακας (από 1 έως 5 μηχανήματα).

    - Ευρείας κλίμακας κάτοχοι άδειας μπορούν να είναι Α.Ε. με κατατεθειμένο κεφάλαιο τουλάχιστον 500.000 ευρώ με έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

    - Ορίζεται ότι στην προκήρυξη θα υπάρχει η τιμή εκκίνησης του τιμήματος της άδειας για τα τυχερά παίγνια. Αυτό θα καταβάλλεται 80% με την έκδοση της άδειας και το υπόλοιπο 20% σταδιακά σύμφωνα με την προκήρυξη.

    - Προβλέπεται η ελεύθερη διάθεση τεχνικών- ψυχαγωγικών παιγνίων και διεξαγωγή τους μόνο σε αδειοδοτημένους χώρους.

    Κανόνες και περιορισμοί παροχής υπηρεσιών διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα

    - Προβλέπεται η προκήρυξη 15 έως 50 αδειών μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό

    - Η ΕΕΕΠ, μέσω του ΚΔΕΠ, καθορίζει τις λεπτομέρειες του συστήματος αδειοδότησης και τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται στους κατόχους άδειας.

    - Η διάρκεια των αδειών είναι πενταετής.

    - Οι ιστότοποι οφείλουν να έχουν ονομασία με κατάληξη .gr

    Γενικές υποχρεώσεις αδειούχων, παρόχων και φορέων

    - Προβλέπεται η φορολόγηση με διοικητικά τέλη εκκίνησης και λειτουργίας, συμμετοχή του δημοσίου επί του κύκλου εργασιών (6%), φόρος στα κέρδη των παικτών, όπως από τα λαχεία.

    - Προβλέπονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις σε περιπτώσεις καταστρατήγησης των όρων του νόμου και της άδειας.

    Τέλος, στο σχέδιο νόμου προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για τη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων από ραδιοτηλεοπτικά μέσα και η αναθεώρηση του πλαισίου για το ιπποδρομιακό στοίχημα.

    Γιώργος Παπακωνσταντίνου: Στόχος του νόμου η ρύθμιση της σχετικής αγοράς, με στόχο την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και ειδικά των νέων

    Όπως ανέφερε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στόχος του σχεδίου νόμου είναι η ρύθμιση της σχετικής αγοράς, με στόχο την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και ειδικά των νέων, η διασφάλιση και είσπραξη εσόδων για το κράτος από τη ρυθμιζόμενη λειτουργία της αγοράς και η προσαρμογή των εθνικών διατάξεων στην κοινοτική νομοθεσία. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι ρυθμιστικές, εποπτικές και ελεγκτικές αρχές θα φροντίζουν να διασφαλίζεται η διαφάνεια και φερεγγυότητα, να διατηρείται σε ανεκτά επίπεδα η συμμετοχή των πολιτών, να προστατεύονται οι ανήλικοι και οι ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, και προοπτικά να εξαλειφθούν τα παράνομα παιχνίδια, μέσω των οποίων συντελούνται απάτες, φοροδιαφυγή, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις, κ.λπ.

    Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών, γενικός στόχος είναι να μπουν κανόνες σε μια ουσιαστικά άναρχη και πλήρως απορυθμισμένη αγορά τεχνικών και τυχερών παιγνίων, που λειτουργεί εις βάρος των δημοσίων εσόδων και, κυρίως, του κοινωνικού συνόλου.

    Όπως επισημαίνεται στην εισήγηση, σήμερα ισχύουν τα εξής:

    Τεχνικά- ψυχαγωγικά παιχνίδια: Ισχύει γενική απαγόρευση διενέργειας τεχνικών παιχνιδιών (σε αυτά περιλαμβάνονται ακόμη και τα παιχνίδια που μπορεί να παίζονται μέσω διαδικτύου στα internet caf?, αλλά και οποιαδήποτε άλλη παιχνιδομηχανή που είναι εγκατεστημένη σε κατάστημα). Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) έκρινε, ότι η Ελλάδα παραβίασε τις κοινοτικές διατάξεις επειδή η ολική απαγόρευση διενέργειας τεχνικών- ψυχαγωγικών παιγνίων αντίκειται στις ελευθερίες κυκλοφορίας των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών. Η απόφαση του ΔΕΚ επιβάλει καταβολή προστίμου 31.536 ευρώ ημερησίως. Για την άρση της απόφασης επιβολής προστίμου, είναι αναγκαία νομοθετική ρύθμιση.

    Τεχνικά- τυχερά παιχνίδια: Η καθολική απαγόρευση οδήγησε σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, από αυτά που αναμένονταν. Σήμερα, εκτιμάται ότι στη χώρα λειτουργούν περισσότεροι από 250 διαδικτυακοί τόποι στοιχηματισμού, έως και 20.000 ηλεκτρονικές μηχανές ψυχαγωγικών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους (AWPs) και έως και 150.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, που παρέχουν παράνομα τυχερά παιχνίδια (τύπου φρουτάκια). Στο επίπεδο των τυχερών ψυχαγωγικών μόνο παιχνιδιών, λειτουργούν πολλές χιλιάδες μηχανήματα, στα οποία περιλαμβάνονται στην πράξη και τα internet-cafe που επιτρέπουν τη συμμετοχή σε διαδικτυακά παιχνίδια. Συνολικά, ο παράνομος τζίρος όλων αυτών των τυχερών παιχνιδιών εκτιμάται σε πάνω από 4 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ οι εισπράξεις του Δημοσίου είναι μηδενικές.

    Σημειώνεται ότι το προσχέδιο του νομοσχεδίου είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Σεπτέμβριο 2010. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών έλαβε εγγράφως θέσεις και προτάσεις πολλών φορέων και πολιτών, ενώ σε επίπεδο υπουργικού Συμβουλίου έχουν υπάρξει τρεις ενημερώσεις επί των βασικών σημείων του νομοσχεδίου σε διαφορετικά στάδια της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας.

    ΑΠE

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 58254


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 25 January 2011 - 18:43:36 UTC