Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-12-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον Εισαγγελέα οι συλληφθέντες στις γιάφκες
  • [02] Γ. Ραγκούσης: Νέο μισθολόγιο για την καταπολέμηση των αδικιών
  • [03] Κλειστό τη Δευτέρα για τα οχήματα το κέντρο της Αθήνας
  • [04] Καταστροφικές πλημμύρες στα Γιάννενα
  • [05] Συνέντευξη Τ. Μπιρμπίλη, στην εφημερίδα «Free Sunday»
  • [06] Συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής της Δημοκρατικής Συμμαχίας
  • [07] Συντρίφτηκαν στον Ειρηνικό τρεις ρωσικοί δορυφόροι
  • [08] Στον Τρισέ το βραβείο «Καρλομάγνος»
  • [09] Συνέντευξη Αλ. Τσίπρα, στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»
  • [10] ¶. Διαμαντοπούλου στην Καθημερινή: Το μοντέλο διοίκησης χρειάζεται αλλαγή

    [01] Στον Εισαγγελέα οι συλληφθέντες στις γιάφκες

    Κυριακη, 05 12 2010 17:53

    Στη δημοσιότητα δόθηκαν το απόγευμα της Κυριακής από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρη Οικονόμου τα ονόματα και οι φωτογραφίες των έξι συλληφθέντων κατά τη χθεσινή μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα τέσσερις από τους συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ενώ οι άλλοι δύο, καθώς εκκρεμούν εναντίον τους εντάλματα σύλληψης από τον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή, οδηγήθηκαν κατευθείαν στο Εφετείο. Οι συλληφθέντες, που μεταφέρθηκαν συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, ενώ η κυκλοφορία στη λεωφόρο Αλεξάνδρας διακόπηκε, είναι οι: Γεώργιο Καραγιαννίδη, 30 ετών, Χρήστο Πολίτη, 31 ετών, Στέλλα Αντωνίου, 26 ετών, Δημήτρη Μιχαήλ, 26 ετών, Κωνσταντίνο Σακκά 26 ετών και Αλέξανδρο Μητρούσια, 21 ετών. Όπως είπε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., τα όπλα που βρέθηκαν το Σάββατο στις γιάφκες της Νέας Σμύρνης και του Πειραιά είναι «καθαρά», δηλαδή δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε χτύπημα τρομοκρατικής οργάνωσης. Σε λίγες ώρες αναμένεται και η βαλλιστική εξέταση των όπλων που βρέθηκαν στη γιάφκα του Αγρινίου.

    Κατά την σύλληψη των Κωνσταντίνου Σακκά και Αλέξανδρου Μητρούσια, σύμφωνα με την Αστυνομία, σε ορειβατικό σάκο που είχαν μαζί τους, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο πιστόλια Glock, ένα υποπολυβόλο Scorpion, ένα υποπολυβόλο αγνώστων στοιχείων, μία χειροβομβίδα, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, δύο κινητά τηλέφωνα και ένα usb. Επίσης ο Γεώργιος Καραγιαννίδης είχε μαζί του πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.

    Κατά τις έρευνες της Αστυνομίας, παρουσία Εισαγγελικών Λειτουργών, σε αποθήκη επί της οδού Καισαρείας 22 στη Νέα Σμύρνη, σε διαμέρισμα επί της οδού Πραξιτέλους 42 στον Πειραιά και σε διαμέρισμα επί της οδού Πλάτωνος 131 στην Καλλιθέα, σύμφωνα πάντοτε με όσα ανακοινώθηκαν από τον κ. Οικονόμου, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: τρία πολεμικά τουφέκια τύπου Kalashnikov, ένα υποπολυβόλο Scorpion, πέντε πιστόλια, τρεις χειροβομβίδες, ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, εγάλος αριθμός φορητών και σταθερών ηλεκτρονικών υπολογιστών, πενήντα κιλά ANFO, διακόσια γραμμάρια εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ, τρία ζευγάρια πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων, εκ των οποίων για το ένα ζευγάρι έχει δηλωθεί κλοπή, γεμιστήρες, περούκες, κουκούλες που καλύπτουν ολόκληρο το πρόσωπο, κινητά τηλέφωνα, μεγάλος αριθμός φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων.

    Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, από την μέχρι τώρα εργαστηριακή-βαλλιστική εξέταση που διενεργείται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τα προαναφερθέντα κατασχεθέντα όπλα προκύπτει ότι δεν ταυτίζονται με προηγούμενη τρομοκρατική ενέργεια ενώ συνεχίζεται η εξέτασή τους για τυχόν ταύτισή τους με άλλες αξιόποινες πράξεις. Οι έρευνες συνεχίζονται και για τα υπόλοιπα κατασχεθέντα πειστήρια.

    Στο μεταξύ σε άλλη έρευνα σε διαμέρισμα στην περιοχή του Αγρινίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ένα πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov, ένα πολεμικό τυφέκιο άνευ ενδείξεων, ένα περίστροφο Zastava, ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, μικρή ποσότητα κάνναβης, γεμιστήρες, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, μία γυναικεία περούκα, δύο κράνη μοτοσικλετών, ένα κινητό τηλέφωνο, δεκαεπτά αυτοσχέδιες κατασκευές τσιμεντένιων μεταλλικών κυλίνδρων που έφεραν 4-5 ενσωματωμένα καρφιά ο καθένας. Επίσης από την Αστυνομία στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε Ι.Χ. αυτοκίνητο μάρκας NISSAN για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή στο Αγρίνιο. Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, το αυτοκίνητο ήταν καλυμμένο με κουκούλα αυτοκίνητου η οποία είχε αγοραστεί από κατάστημα στην Αθήνα στις 29 Νοεμβρίου από έναν από τους συλληφθέντες.

    Ο κ. Οικονόμου κατά την παρουσίαση της υπόθεσης υπενθύμισε ότι σε βάρος των Αλέξανδρου Μητρούσια και του Γεώργιου Καραγιαννίδης εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή, κατηγορουμένων για τρομοκρατικές πράξεις από κοινού, της έκρηξης από κοινού, της προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών από κοινού και τη συγκρότηση και ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς».

    Επίσης ο συλληφθείς Χρήστος Πολίτης στις 2 Δεκεμβρίου κλήθηκε και εξετάστηκε από τον αρμόδιο Ανακριτή για εμπρηστική επίθεση, που έγινε στις 22 Μαΐου του 2008 πίσω από το Εφετείο Αθηνών και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει με προκήρυξη η οργάνωση «Κομμάντος Χρήστος Τσουτσουβής».

    Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων με ποια κατηγορία θα παραπεμφθούν οι υπόλοιποι συλληφθέντες πλην των δύο καταζητούμενων για του «Πυρήνες της Φωτιάς» ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι παραπέμπονται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν στοιχεία που θα συμπεριληφθούν στη δικογραφία.

    Σε άλλη ερώτηση ο Αρχηγός επιβεβαίωσε ότι επισπεύστηκε η σύλληψη των υπό παρακολούθηση ατόμων επειδή υπήρχαν στοιχεία ότι ετοιμαζόταν τρομοκρατικό χτύπημα.

    Αστυνομική έφοδος πραγματοποιήθηκε σε υπό κατάληψη χώρο, της Φοιτητικής Εστίας στη Θεσσαλονίκη. Κατά την έρευνα εντοπίστηκαν αντιασφυξιογόνες μάσκες, πτυσσόμενα κλομπ, και μία συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης . Η αστυνομία συνδέει την επιχείρηση, με την επίθεση αγνώστων στο φυλάκιο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, κατά την οποία αφαιρέθηκαν το αλεξίσφαιρο γιλέκο του ιδιωτικού φρουρού και ο ασύρματός του. Οι αστυνομικοί προχώρησαν και σε εννέα προσαγωγές.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - Ελληνική Αστυνομία

    Σχετική είδηση: Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής

    Σχετική είδηση: Θρίλερ με γιάφκες -οπλοστάσια

    Είδηση: 50590

    [02] Γ. Ραγκούσης: Νέο μισθολόγιο για την καταπολέμηση των αδικιών

    Κυριακη, 05 12 2010 11:52

    Στη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 200.000 ως το τέλος της τετραετίας, την καθιέρωση ενός νέου μισθολογίου που θα άρει τις αδικίες και τα φαινόμενα "συνωστισμού" σε καλά αμειβόμενες υπηρεσίες, καθώς και στο θέμα των μετατάξεων, αναφέρεται μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης.

    Συνέντευξη Ραγκούση, στην εφ. «Το Βήμα της Κυριακής»

    Ο υπουργός κάνει λόγο για «επί δεκαετίες κακομεταχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού στο Δημόσιο, που εκκόλαψε τις χειρότερες συνήθειες, οι οποίες στη συνέχεια μετεξελίχθηκαν σε νοοτροπία καταστρεπτική για το δημόσιο συμφέρον», επισημαίνει ότι «ήταν θέμα χρόνου να χρεοκοπήσει αυτό το Δημόσιο» και κοινοποιεί ότι τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί εγκύκλιος, βάσει της οποίας θα ζητηθεί η καταγραφή των ελλείψεων του προσωπικού και η αποτύπωση της ύπαρξης αξιόλογων εργαζομένων, που δεν αξιοποιούνται στις υπηρεσίες, όπου υπηρετούν.

    Ο κ. Ραγκούσης κάνει σαφές ότι δεν θα απολυθεί κανείς μόνιμος δημόσιος υπάλληλος και η συρρίκνωση του προσωπικού θα προέλθει από το πάγωμα των προσλήψεων και την αναλογία «μία πρόσληψη προς πέντε αποχωρήσεις», τη μείωση των συμβασιούχων, μετά τη λήξη των συμβάσεών τους, τις περιορισμένες ανάγκες του «Καλλικράτη» σε προσωπικό και τον τερματισμό του καθεστώτος των stage.

    «Δεν θα απολυθεί κανένας μόνιμος δημόσιος υπάλληλος». Αλλά στο τέλος της τετραετίας ο αριθμός όσων μισθοδοτούνται από το Δημόσιο θα έχουμε πετύχει να είναι σημαντικά μικρότερος από το σημερινό. Θα μισθοδοτούνται 125 χιλιάδες μόνιμοι και συμβασιούχοι λιγότεροι, οι οποίοι συναθροιζόμενοι με άλλες κατηγορίες θα είναι συνολικά, περίπου 200 χιλιάδες λιγότεροι".

    Σε ερώτηση πως θα επιτευχθεί αυτό αν δεν απολυθούν οι υπεράρυθμοι απαντά ο υπουργός:

    Με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς. Κατά 75.000 λιγότεροι μονίμως μισθοδοτούμενοι θα προέλθουν από το πάγωμα των προσλήψεων εφέτος και την αναλογία "μία πρόσληψη προς πέντε αποχωρήσεις" που θα ισχύσει τα επόμενα χρόνια, ενώ 50.000 από τη μείωση των συμβασιούχων. Από τον "Καλλικράτη" προκύπτουν 25.000 λιγότερες θέσεις ευθύνης και με τον τερματισμό των stage αφαιρέσαμε το λιγότερο 50.000 μισθοδοτούμενους, οι οποίοι -μην έχετε καμία αμφιβολία- προορίζονταν για μονιμοποίηση.

    Το πρόβλημα του Δημοσίου δεν θα είναι πλέον ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων. Επί των πρωτογενών δαπανών του κράτους, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το κόστος μισθοδοσίας είναι της τάξεως του 32%. Ποσοστό σαφώς ικανοποιητικό ακόμη και συγκριτικά με τα ποσοστά μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά για να ολοκληρώσω την εικόνα, το 80% αυτής της μισθοδοσίας αφορά τέσσερις τομείς: Υγεία, Παιδεία, ¶μυνα και Προστασία του Πολίτη.

    Απαντώντας σε ερώτηση περί του συμφωνηθέντος με την τρόικα χρονοδιαγράμματος για τις αλλαγές στο Δημόσιο, ο υπουργός υπογραμμίζει ότι δεν αποφάσισε η τρόικα.

    Είναι σημαντικό ότι οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις για την αναμόρφωση του κράτους άρχισαν, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, πολύ προτού προσφύγουμε στον μηχανισμό στήριξης, πολύ πριν από την έλευση της τρόικας δηλαδή. Είναι μέρος της υποχρέωσής που έχουμε απέναντι στον ελληνικό λαό και στη συνείδησή μας.

    «Δεν αποφάσισε η τρόικα. Εμείς αποφασίσαμε την κατοχύρωση της αξιοκρατίας στις προσλήψεις με την καθολική υπαγωγή τους στο ΑΣΕΠ, τον Δεκέμβριο του 2009, την καθιέρωση πρώτη φορά στο ελληνικό κράτος αντικειμενικών και αμερόληπτων κανόνων για την επιλογή διευθυντικών στελεχών τον Μάρτιο, το πρόγραμμα "Καλλικράτης" και τόσα άλλα».

    Η παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου δεν έχει καμία σχέση με το πρόγραμμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών αλλαγών, μέσα από τα οποία περνάει η χορήγηση της τέταρτης δόσης του δανείου, το Μάρτιο, δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος σημειώνει, μεταξύ άλλων:

    Ειδικότερα για το θέμα των μετατάξεων ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι: «Θα εκδοθεί εγκύκλιος τις επόμενες ημέρες, βάσει της οποίας και σε συνέχεια της προσπάθειας που άρχισε με την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, θα ζητηθεί η καταγραφή των ελλείψεων του προσωπικού και η αποτύπωση της ύπαρξης αξιόλογου προσωπικού που δεν αξιοποιείται στις υπηρεσίες όπου υπηρετεί».

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 50574

    [03] Κλειστό τη Δευτέρα για τα οχήματα το κέντρο της Αθήνας

    Κυριακη, 05 12 2010 16:50

    Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων από τις 10 το πρωί της Δευτέρας έως τις 7 το πρωί της Τρίτης, καθώς και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσής τους, από 6 το πρωί της Δευτέρας έως 7 της Τρίτης, ανακοινώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ., λόγω των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση δύο ετών από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου.

    Οι ρυθμίσεις θα ισχύσουν για τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους περιοχής του δήμου Αθηναίων:

    Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους.

    Σταδίου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους.

    Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους.

    Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους.

    Πανεπιστημίου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους.

    Αμαλίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους.

    Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους.

    Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λεωφόρου Βασ. Όλγας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

    Πατησίων, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Πανεπιστημίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους.

    Πειραιώς, στο τμήμα της από την Ιερά Οδό έως την πλατεία Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους.

    Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Κων/νου και Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους.

    Ρηγίλλης, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Γεωργίου Β΄ και Βασ. Σοφίας.

    Υψηλάντου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μ. Πετράκη και Ηροδότου.

    Κόκκαλη, σε όλο το μήκος της.

    Μάρνη, στο τμήμα της από την πλατεία Βάθη έως την οδό Πατησίων.

    Στουρνάρη, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ζαΐμη και Γ' Σεπτεμβρίου.

    Μπουμπουλίνας, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Στουρνάρη και Βασ. Ηρακλείου.

    Γ' Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της από την οδό Μάρνη έως την πλατεία Ομονοίας, καθώς και στις καθέτους.

    Πλατείες Ομονοίας, Συντάγματος, Κοτζιά, Κάνιγγος και τις καθέτους τους.

    Οι οδηγοί των οχημάτων, για την εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, θα πρέπει να αποφύγουν την κίνηση τους στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου των Αθηνών. Τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς θα τροποποιούνται, ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων.

    Είδηση: 50588

    [04] Καταστροφικές πλημμύρες στα Γιάννενα

    Κυριακη, 05 12 2010 12:12

    Βροχές, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στον νομό Ιωαννίνων. Η συγκοινωνία στην Εγνατία οδό, στο ύψος της Πεδινής, διεκόπη, καθώς τα νερά κάλυψαν το οδόστρωμα, ενώ σε δεκάδες σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου διεκόπη η συγκοινωνία από κατολισθήσεις και καθιζήσεις. Από υπερχείλιση του ποταμού Καλαμά έχουν καλυφθεί από το νερό μεγάλες εκτάσεις, ενώ στο νησί της Λίμνης των Ιωαννίνων για άλλη μία φορά έχουν πλημμυρίσει σπίτια, που βρίσκονται κοντά στη λίμνη. Από το πρωί, μηχανήματα εργάζονται για την αποκατάσταση των συγκοινωνιών, ενώ συνεργεία της πυροσβεστικής σπεύδουν για άντληση νερών, όπου χρειάζεται. Απόφαση για άρση της μερικής απαγόρευσης απόπλου, εκδόθηκε μετά την εξασθένηση των ανέμων, που σε πολλές περιοχές έφθαναν το Σάββατο και τα 9 μποφόρ.

    Κλειστός παραμένει ο κόμβος Πεδινή στην Εγνατία -κοντά στα Ιωάννινα- εξαιτίας των βροχοπτώσεων το Σάββατο, που είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία μικρή λίμνη από όγκο νερού που δεν είναι δυνατόν να αποστραγγιστεί.

    Εκ περιτροπής και ανά λωρίδα πραγματοποιείται η κυκλοφορία στον κόμβο Δεμάτι.

    Κλειστός παραμένει από το Σάββατο ο δρόμος στο 105ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων - Κοζάνης, στο Επταχώρι, λόγω της έντονης βροχόπτωσης και της υπερχείλισης του ποταμού Σαραντάπορου, με αποτέλεσμα να αποσχιστεί μέρος του οδοστρώματος στο ρεύμα από Ιωάννινα προς Κοζάνη. Έπειτα από έλεγχο μηχανικών, αποφασίστηκε η διακοπή της κυκλοφορίας, μέχρι την αποκατάσταση του δρόμου. Η κυκλοφορία πραγματοποιείται με εκτροπή σε παράπλευρες οδούς.

    Εκτός κυκλοφορίας η εθνική Ιωαννίνων-Κοζάνης στο 105ο χλμ και η εθνική Παραποτάμου-Ρυσέλλας στο 1ο χλμ.

    Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων σε Καβάλα, Κεραμωτή, Λιμένα Θάσου, Λαύριο και Αγ. Μαρίνα. Κανονικά πραγματοποιούνται, επίσης, τα δρομολόγια των «δελφινιών» για τον Αργοσαρωνικό και των μικρών σκαφών για Σαλαμίνα.

    Στην Ηλεία, οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν ζημιές σε στέγες σπιτιών, καλλιέργειες, θερμοκήπια, αποθήκες και στάβλους.

    Εξάλλου, θυελλώδεις άνεμοι πνέουν στο βορειοδυτικό βορειοανατολικό Αιγαίο και το Θρακικό.

    Εξάλλου, αποστολές έρευνας και διάσωσης αλλά και μεταφορά εφοδίων στις περιοχές που έχουν αποκλειστεί από τις πλημμύρες, θα επιχειρήσουν τα ελληνικά πληρώματα διάσωσης στην Αλβανία.

    Η αποστολή οργανώθηκε έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Edmond Haxhinasto, με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΝΕΤ 2105,8

    Σχετική είδηση: Προβλήματα σε Γιάννενα και Θεσπρωτία λόγω της κακοκαιρίας

    Είδηση: 50576

    [05] Συνέντευξη Τ. Μπιρμπίλη, στην εφημερίδα «Free Sunday»

    Κυριακη, 05 12 2010 13:40

    Αντίθετη στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων και στην επέκταση της Αττικής οδού, χωρίς αυτή να είναι ενταγμένη στο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, εμφανίζεται η υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Free Sunday». Η κ. Μπιρμπίλη τονίζει ότι «η πολιτική του υπουργείου είναι ότι δεν έχουμε πολιτική νομιμοποίησης αυθαιρέτων», και επισημαίνει πως «ναι θα είναι για πάντα παράνομοι. Η πραγματικότητα αυτή δεν μπορεί να αλλάξει... Πρέπει κάπου να βάλουμε μια κόκκινη γραμμή».

    Για την επέκταση της Αττικής οδού λέει:

    «Οι υποδομές που σχεδιάζουμε σήμερα, σε πολύ μεγάλο βαθμό επηρεάζουν την εικόνα που θα έχουν οι πόλεις μας αύριο. Και εκεί πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί», τονίζοντας πως «η οποία επέκταση της Αττικής οδού πρέπει να γίνει στο πλαίσιο ενός ρυθμιστικού σχεδίου στην Αθήνα, το οποίο θα λέει ποια είναι αυτή η πόλη που θέλουμε να έχουμε το 2020».

    Σχετικά με το δάνειο της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, η υπουργός Περιβάλλοντος σημειώνει ότι «δεν συμφωνούμε με τέτοιες πελατειακές πρακτικές» και προσθέτει πως «δεν φαίνεται να υπάρχει νομικό θέμα». Ξεκαθαρίζει δε ότι δεν πρόκειται να γίνει άλλη αύξηση του ειδικού τέλους ΑΠΕ και κάνει γνωστό ότι έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο, γιατί από το νέο έτος θα εφαρμόζονται τα νέα τιμολόγια.

    Η υπουργός, ναφερόμενη στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κέντρο της Αθήνας, λέει ότι το υπουργείο έχει ολοκληρώσει μία πολύ μεγάλη μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί έως το τέλος του χρόνου, για το «παλιό θεσμοθετημένο εμπορικό και ιστορικό κέντρο, όπου εντοπίζεται το πολύ σοβαρό πρόβλημα, με μεγάλη παρακμή και γκετοποίηση».

    Τέλος, η υπουργός δηλώνει ότι δεν συνάντησε την τρόικα στην τελευταία επίσκεψη των μελών. «Δεν ζήτησαν να με δουν γιατί δεν υπήρχε κανένα θέμα μαζί μου, το συγκεκριμένο τρίμηνο», σημειώνει.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 50583

    [06] Συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής της Δημοκρατικής Συμμαχίας

    Κυριακη, 05 12 2010 15:07

    Συνεδριάζει από τις 11, για πρώτη φορά, η Διοικούσα Επιτροπή της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Η συνεδρίαση γίνεται στα νέα γραφεία του κόμματος. Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης η αρχηγός του κόμματος, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε: «Είμαστε πιστοί στην ιδρυτική μας διακήρυξη». Ανέφερε πως ζητούμενο είναι «να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που χρειάζονται στην οικονομία τις επόμενες 100 ημέρες» και πρόσθεσε πως στόχος είναι «οι Έλληνες να συνειδητοποιήσουν ότι το πρόβλημα δεν είναι ο ιδιωτικός τομέας και πρέπει να αποφύγουμε ακρότητες και κανιβαλισμούς».

    Επιπλέον, όπως τόνισε, στόχος είναι η μείωση του κράτους και «εκεί πρέπει να εντοπίσουμε το πρόβλημα και εκεί να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε ένα πνεύμα εθνικής συνεννόησης».

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 50584

    [07] Συντρίφτηκαν στον Ειρηνικό τρεις ρωσικοί δορυφόροι

    Κυριακη, 05 12 2010 17:08

    «Απρόβλεπτη» κατάσταση χαρακτήρισε τον εκτροχιασμό τριών ρωσικών δορυφόρων, που βρίσκονταν σε τροχιά για την ολοκλήρωση του ρωσικού συστήματος πλοήγησης GLONASS , εκπρόσωπος της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Ωστόσο απέφυγε να επιβεβαιώσει την είδηση που είχε νωρίτερα μεταδώσει το πρακτορείο ειδήσεων Ria ότι οι δορυφόροι όχι μόνο εκτροχιάστηκαν αλλά συντριφθήκανε, ευτυχώς, στον Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στο Αρχιπέλαγος της Χαβάης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 50589

    [08] Στον Τρισέ το βραβείο «Καρλομάγνος»

    Κυριακη, 05 12 2010 13:03

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ είναι ο νικητής του Βραβείου Καρλομάγνος για το 2011, για την εργασία του με στόχο τη σταθερότητα του ευρώ παρά την κρίση που πλήττει τις χώρες της ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε χθες το ίδρυμα του διεθνούς βραβείου. Το βραβείο απονεμήθηκε στον Τρισέ για τη σημαντική του συμβολή "σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς στη συνοχή της νομισματικής ένωσης, στη σταθερότητα του ευρώ και στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη", διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το ίδρυμα. Το διεθνές βραβείο Καρλομάγνος απονέμεται από το 1950 σε προσωπικότητες που έχουν συμβάλει στην πρόοδο της ευρωπαϊκής ιδέας.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 50577

    [09] Συνέντευξη Αλ. Τσίπρα, στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»

    Κυριακη, 05 12 2010 13:36

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ή θα αλλάξει ριζικά, ή θα καταρρεύσει», τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας και επισημαίνει ότι η χώρα χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο βιωσιμότητας, που θα μπορούσε να συνοψιστεί σε τέσσερα άλφα: αναδιαπραγμάτευση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναδιανομή του πλούτου, ανάπτυξη και απασχόληση. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «η πορεία, που ακολουθείται από το κυρίαρχο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, μάς οδηγεί με ταχύτητα στην κατάρρευση της ευρωζώνης και ενδεχομένως στη διάλυση της ΕΕ, τουλάχιστον έτσι όπως υπήρξε έως σήμερα».

    «Το κρίσιμο ερώτημα σήμερα για το ευρώ, αλλά και για την ΕΕ», λέει, «είναι αν θα αλλάξει ριζικά, ή αν θα καταρρεύσει. Αν οδηγηθούμε στη δεύτερη εκδοχή, αυτή της κατάρρευσης, που θα σημάνει ταυτόχρονα και κοινωνική καταστροφή και χρεοκοπία, λίγη σημασία έχει με ποιο νόμισμα θα τη διαχειριστείς. Το κρίσιμο, λοιπόν, είναι να αποτρέψουμε τη δεύτερη εκδοχή και να αγωνιστούμε για την πρώτη».

    Σε ό,τι αφορά για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι θα υπάρχει και του χρόνου, επισημαίνοντας πως «ο κόσμος της αριστεράς απαιτεί να συνεχιστεί η προσπάθεια για την ευρύτερη δυνατή ενότητα της ριζοσπαστικής, οικολογικής και σοσιαλιστικής αριστεράς».

    Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «με τις συνιστώσες χρειάζονται ξεκάθαρες συνεννοήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήθηκε για να ενώσει δυνάμεις κι όχι για να αποτελέσει πεδίο νέων διχασμών και διαιρέσεων. Οφείλουν όλοι, λοιπόν, να απαντήσουν αν τους ενδιαφέρει η ενότητα ή η ιδεολογική καθαρότητα».

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 50582

    [10] ¶. Διαμαντοπούλου στην Καθημερινή: Το μοντέλο διοίκησης χρειάζεται αλλαγή

    Κυριακη, 05 12 2010 11:09

    Την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου διοίκησης των ιδρυμάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επισημαίνει η υπουργός Παιδείας μέσω της εφημερίδας "Καθημερινής". Η κα. Διαμαντοπούλου τονίζει μεταξύ άλλων ότι στο Συμβούλιο Διοίκησης η πλειοψηφία θα είναι εκλεγμένοι ακαδημαϊκοί, θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής από το ίδιο το ΑΕΙ και προσωπικοτήτων εκτός ιδρύματος, καθώς και ότι θα εκπροσωπούνται και οι φοιτητές.

    Το μοντέλο διοίκησης των πανεπιστημίων χρειάζεται αλλαγή.

    Με τον νέο εσωτερικό κανονισμό θα δίνεται η δυνατότητα να αποφασίζονται πολλά θέματα, χωρίς να παρεμβαίνει το κράτος.

    Επίσης, δεν θα πρέπει να υπάρχει ομοιομορφία, αλλά η δυνατότητα επιλογής μοντέλων διοίκησης άλλο το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και άλλο το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου.

    Στο πλαίσιο του Συντάγματος οι ελεγκτικές αρμοδιότητες θα μεταφερθούν από το υπουργείο Παιδείας στο Ίδρυμα. Δεν μπορεί ο υπουργός να παρεμβαίνει σε θέματα, για τα οποία δεν έχει πληροφορίες. Οι αρμοδιότητες αυτές θα ασκούνται από σώμα των ΑΕΙ και θ' αποτελεί θεσμικό αντίβαρο στις πρυτανικές αρχές

    Η πλειοψηφία του Συμβουλίου Διοίκησης θα είναι εκλεγμένοι ακαδημαϊκοί, αλλά το ίδιο το ΑΕΙ θα έχει τη δυνατότητα να επιλέγει και προσωπικότητες εκτός Ιδρύματος.

    Το ερευνητικό και ακαδημαϊκό έργο θα είναι στην απόλυτη ευθύνη της Συγκλήτου και του πρύτανη.

    Οι φοιτητές, μέσω εκλεγμένων εκπροσώπων τους, θα συμμετέχουν στο Συμβούλιο Διοίκησης και η δύναμή τους θα είναι να αξιολογούν τον καθηγητή και τις διαδικασίες του Τμήματος.

    Θα υπάρχει χρηματοδότηση για τις αναγκαίες λειτουργίες του κάθε Ιδρύματος, αλλά και χρηματοδότηση που θα δίνεται με βάση τους στόχους που επιτυγχάνουν, δηλαδή με βάση την αξιολόγησή τους.

    Οι συγχωνεύσεις είναι απαραίτητες στα περισσότερα πανεπιστήμια. Συγχωνεύσεις πανεπιστήμιων που λειτουργούν στην ίδια περιφέρεια, αλλά και συγχωνεύσεις με βάση τη θεματική αναδιάρθρωση που θα λάβει χώρα στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

    Η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων θα εξακολουθήσει να γίνεται μέσα στον Ιούλιο και για πρώτη φορά θα ζητηθούν οι απόψεις των μαθητών πριν από την τελική απόφαση για τα ΑΕΙ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 50572


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 5 December 2010 - 17:54:36 UTC