Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-11-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκρίθηκε το νέο αμυντικό δόγμα
  • [02] Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός
  • [03] Κατέρρευσε η στέγη του ιστορικού μνημείου της Αγίας Αικατερίνης
  • [04] Χειρόγραφο του Μαρκ Τουέιν πουλήθηκε σε δημοπρασία 79.300 δολάρια

    [01] Εγκρίθηκε το νέο αμυντικό δόγμα

    Παρασκευη, 19 11 2010 20:59

    Ομπρέλα προστασίας όλων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ από τρομοκρατικές και άλλες απειλές, με την ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας, αποφασίστηκε την Παρασκευή στη Λισαβόνα, με τη λήξη της πρώτης μέρας της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Στη συμφωνία περιλαμβάνεται και ο προϋπολογισμός 200 εκατομμυρίων ευρώ για το συντονισμό των ευρωπαϊκών πυραυλικών συστημάτων με τους αμερικανικούς, ενώ προβλέπεται και η στάθμευση αμερικανικών πυραύλων αναχαίτισης και ραντάρ σε ευρωπαϊκό έδαφος.

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, για το φόβο επεισοδίων με τους χιλιάδες ακτιβιστές, ξεκίνησε στη Λισαβόνα μία από τις πλέον κρίσιμες Συνόδους Κορυφής στα 61 χρόνια της ΝΑΤΟϊκής ιστορίας, καθώς τέθηκε επί τάπητος το νέο δόγμα για την προσεχή δεκαετία.

    Μετά από 11 χρόνια, οι 28 ηγέτες αναθεώρησαν το στρατηγικό δόγμα. Στην ατζέντα της Συνόδου βρέθηκαν επίσης, οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες και ο πυρηνικός εξοπλισμός. Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον θα συμβουλεύεται την Ευρώπη για τα μεγάλα θέματα, ωστόσο η συμφωνία ΣΤΑΡΤ με τη Μόσχα έχει παγώσει στο Κογκρέσο μετά τη νίκη των ρεπουμπλικάνων.

    Από πλευράς της η Τουρκία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αγοράσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ίσως από τη Ρωσία, με την οποία εξετάζει την πιθανότητα συμπαραγωγής πυραύλων.

    Οι 28 ηγέτες κάλεσαν τη Ρωσία να συμμετάσχει στην αντιπυραυλική ασπίδα, ενώ το Σάββατο θα έχουν συνομιλίες με το Ρώσο πρόεδρο για την περαιτέρω διασύνδεση Ρωσίας-ΝΑΤΟ, ενώ θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών το Αφγανιστάν, με ορίζοντα αποχώρησης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων το 2014. Στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε περικοπή κατά 1/3 του προσωπικού του Οργανισμού, που αριθμεί 20 χιλιάδες.

    "Σήμερα και αύριο θα λάβουμε τις αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της Συμμαχίας μας", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, κάνοντας την έναρξη των συζητήσεων που θα ολοκληρωθούν το Σάββατο.

    Το Σάββατο, οι 48 χώρες-συμπεριλαμβανομένων των 28 του ΝΑΤΟ-που συνεισφέρουν από το 2003 στην ISAF, την διεθνή δύναμη υπό την ηγεσία της Συμμαχίας, ο ΟΗΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία και ο Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, θα κάνουν διαβουλεύσεις για μια σημαντική καμπή της διεθνούς επέμβασης στο Αφγανιστάν.

    Οφείλουν να δώσουν την έγκρισή τους σε δύο αποφάσεις.

    Πρώτον σε αυτήν, της σταδιακής μεταβίβασης της ευθύνης για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον αφγανικό στρατό 2011-2014, με τρόπο που θα επιτρέψει στους συμμάχους να αποσύρουν πλήρως τα στρατεύματά τους και να διατηρήσουν μόνο έναν υποστηρικτικό ρόλο.

    Στη συνέχεια, να αποφασίσουν μαζί με την κυβέρνηση του κ. Καρζάι για ένα σχέδιο μακροπρόθεσμης συνεργασίας, προσφέροντας εγγυήσεις ότι δεν θα βρεθεί μόνος του απέναντι στους Ταλιμπάν.

    Μια διάσκεψη κορυφής ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου, στην πορτογαλική πρωτεύουσα, και ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα συμμετάσχει σε αυτήν μαζί με τους 28 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Συμμαχίας.

    Αυτή η σειρά των συναντήσεων θα ολοκληρωθεί με μια σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ηνωμένων Πολιτειών στην οποία θα συμμετάσχουν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8,ΝΕΤ,ΑΠΕ/ΜΠΕ,ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Σχετική είδηση: Λισαβόνα: Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός

    Είδηση: 48216

    [02] Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός

    Παρασκευη, 19 11 2010 21:02

    "Υπάρχει το ερώτημα, 20 χρόνια μετά τη λήξη του Ψυχρού πολέμου, τι χρειάζεται το ΝΑΤΟ. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να απαντήσει το νέο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας", επισήμανε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου της Λισαβόνας, όπου εγκρίθηκε χωρίς αλλαγές την Παρασκευή το κείμενο του νέου δόγματος. Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, το νέο δόγμα αξιολογεί τις νέες απειλές που απειλούν σήμερα την ανθρωπότητα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, ο φονταμεταλισμός κλπ. Όλα αυτά, τόνισε ο Πρωθυπουργός, αλλάζουν τη μορφή του ΝΑΤΟ, το οποίο καλείται να στηρίξει μια πιο δημοκρατική κοινωνία στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Επίσης ο κ. Παπανδρέου εξήρε την προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό ξεπερνιούνται τα ταμπού του ψυχρού πολέμου.

    Συναντήσεις Παπανδρέου στο περιθώριο της Συνόδου

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον Καναδό ομόλογό του Στίβεν Χάρπερ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο πρωθυπουργών βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η εμπορική συνεργασία των δύο χωρών, αλλά και η οικονομική κρίση.

    Συνάντηση Παπανδρέου με Μέρκελ και Ομπάμα

    Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγγέλα Μέρκελ. Σύμφωνα με πληροφορίες αντάλλαξαν σε φιλικό κλίμα απόψεις για το θέμα που υπήρχε τις τελευταίες μέρες σχετικά με τη συμμετοχή ιδιωτών στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τις απόψεις του στην κ. Μέρκελ λέγοντας ότι «Κι εμείς λέμε ότι πρέπει να βοηθήσουν και οι ιδιώτες, έχουμε όμως προτείνει έναν άλλο τρόπο για τη συνδρομή τους», αναφέροντας ως παράδειγμα την επιβολή φόρου στις συναλλαγές, μέρος του οποίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μηχανισμό στήριξης.

    Ο κ. Παπανδρέου και η κ. Μέρκελ συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συζήτηση και να υπάρξει συνάντηση συμβούλων τους που θα μιλήσουν γι' αυτές τις προτάσεις.

    Ο πρωθυπουργός είχε και σύντομη συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε μεταξύ άλλων στον πρωθυπουργό: «Κι εγώ κι εσύ αναλάβαμε σε δύσκολες στιγμές τις χώρες μας, αναλάβαμε μεγάλα βάρη. Προχωράμε».

    Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος Γκιούλ στη διάρκεια της συζήτησης για τις σχέσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ επανήλθε στις γνωστές αιτιάσεις της Τουρκίας για τη συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός, πήρε αμέσως το λόγο και είπε: «Δεν είναι ο χώρος εδώ για να λυθεί αυτό το θέμα». Ζήτησε τη συμβολή όλων για την επίλυση του κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τόνισε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας είναι υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού.Επισημαίνεται ότι, το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, το οποίο είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, είχε ανακηρύξει την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Βιρμανία, Aung San Suu Kyi, Ειδική Επίτιμη Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Ο πρωθυπουργός είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με την απελευθερωθείσα ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Βιρμανία Αούνγ Σαν Σούου Κίι, η οποία απελευθερώθηκε μετά από πολύχρονο κατ' οίκον περιορισμό που της είχε επιβάλει το στρατιωτικό καθεστώς στη Βιρμανία.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για την απελευθέρωσή της, αλλά και τη στήριξή του, προσωπικά και εκ μέρους του Ελληνικού λαού. Ιδιαίτερα τόνισε ότι, εμείς οι Έλληνες κατανοούμε απολύτως τη σημασία της στέρησης των ελευθεριών, πολύ περισσότερο που η χώρα μας έχει ζήσει στην πρόσφατη ιστορία της ένα δικτατορικό καθεστώς. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι, τόσο ο ίδιος όσο και η Σοσιαλιστική Διεθνής παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις που αφορούν τόσο την ίδια όσο και την χώρα της.

    Η Aung San Suu Kyi ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό αλλά και ολόκληρο τον Ελληνικό λαό για την στήριξη και τη συμπαράστασή του. Εξέφρασε και τη συγκίνησή της γιατί, όπως εξήγησε, η Ελλάδα είναι για την ίδια, που μεγάλωσε με τους ελληνικούς μύθους, η αγαπημένη της χώρα, και πάντα ήθελε να επισκεφθεί τον Όλυμπο. Ανέφερε, μάλιστα, ότι είχαν την επιθυμία να επισκεφθούν τη χώρα μας με τον αποθανόντα σύζυγό της.

    Ο Πρωθυπουργός της απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί τη χώρα μας και συμφώνησαν να έχουν συνεχή επικοινωνία και επαφές για τις εξελίξεις στην περιοχή.

    Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου επρόκειτο να μιλήσει σήμερα σε συγκέντρωση «Νέων Ατλαντιστών», ωστόσο τα αεροπλάνα, που τους μετέφεραν άργησαν να φθάσουν στη Λισαβόνα και η ομιλία Παπανδρέου είναι πιθανό να μη γίνει.

    Γ. Παπανδρέου: «Το νέο δόγμα αξιολογεί τις νέες απειλές της ανθρωπότητας»

    Το νέο στρατιωτικό δόγμα του ΝΑΤΟ προσπαθεί να απαντήσει, είκοσι χρόνια μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, τι χρειάζεται η Συμμαχία, και το καταφέρνει, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου της Λισαβόνας, όπου εγκρίθηκε χωρίς αλλαγές το κείμενο του νέου δόγματος.

    Από τα ενδιαφέροντα θέματα και για την Ελλάδα, θέματα που θα συζητηθούν στη Λισαβόνα, είναι και η προσέγγιση ΝΑΤΟ-Ρωσίας, καθώς η Ελλάδα θεωρεί αναγκαία τη συνεργασία των δύο μερών. Δεν αποκλείεται, εξ άλλου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της Συνόδου να έχει συνάντηση με το Ρώσο πρόεδρο Ντιμίτρι Μετβιέντεφ.

    Σχετική είδηση: Λισαβόνα: Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός

    Είδηση: 48217

    [03] Κατέρρευσε η στέγη του ιστορικού μνημείου της Αγίας Αικατερίνης

    Παρασκευη, 19 11 2010 22:28

    Κατέρρευσε ολόκληρη η στέγη του ιστορικού μνημείου της εκκλησίας της Αγίας Αικατερίνης στην καρδιά της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας. Το μνημείο βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και η μελέτη για την αποκατάστασή του αναμένει την έγκριση του ΚΑΣ προκειμένου, στη συνέχεια, ο Δήμος Κερκυραίων να αναζητήσει πηγές χρηματοδότησης μέσα από το ΕΣΠΑ. Η στέγη υποχώρησε επιβαρημένη από την σφοδρή κακοκαιρία της προηγούμενης Τετάρτης, ενώ σοβαρότατα προβλήματα υπάρχουν ακόμα και με τη στατικότητα της πλαϊνής τοιχοποιίας. Η Αγία Αικατερίνη βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Σπιανάδας, απέναντι από τα ανάκτορα Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου. Κτίστηκε στα 1690 από τον λόγιο Νικόδημο Καροφύλακτο (κρητικό εγκατεστημένο στην Κέρκυρα), ο οποίος στα 1704 την μετέτρεψε σε ανδρικό μοναστήρι, που στεγάστηκε σε παρακείμενο της εκκλησίας κτίσμα.

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ

    Είδηση: 48219

    [04] Χειρόγραφο του Μαρκ Τουέιν πουλήθηκε σε δημοπρασία 79.300 δολάρια

    Παρασκευη, 19 11 2010 21:57

    Ένα χειρόγραφο κεφάλαιο από το βιβλίο του Μαρκ Τουέιν "A Tramp Abroad", που γράφτηκε το 1880, πουλήθηκε 79.300 δολάρια σε δημοπρασία , πολύ πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών. Το έργο του Τουέιν (σ.σ που αποτελεί συνέχεια του βιβλίου "Οι Αφελείς Ταξιδεύουν" και αφηγείται τις εμπειρίες του από τα ταξίδια του στην Ευρώπη) είχε αρχικά εκτιμηθεί σε 30.000 έως 50.000 δολάρια, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Leslie Hindman Auctioneers.

    Στη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ με χειρόγραφα και εκλεκτά βιβλία διατέθηκε επίσης μια γραπτή εργασία των γυμνασιακών χρόνων του Ερνεστ Χέμινγουεϊ έναντι 7.320 δολαρίων, ένα έγγραφο της εταιρίας Potomac με την υπογραφή του Τζορτζ Ουάσινγκτον έναντι 9.670 δολαρίων και υπογεγραμμένα έγγραφα ή χειρόγραφα των Λέον Τολστόι, Μπορίς Πάστερνακ, Ογκίστ Ροντέν και Ανρί Ματίς.

    Ένα ακόμα αντικείμενο που προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον ήταν το "νεκρικό προσωπείο" του διαβόητου ληστή τραπεζών Τζον Ντίλινγκερ που πουλήθηκε 3.660 δολάρια.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ,ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 48218


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 19 November 2010 - 21:53:20 UTC