Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-11-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καμία ανησυχία για την τρίτη δόση
  • [02] Αυξήθηκε η ανεργία τον Οκτώβριο
  • [03] Έτοιμη να στηρίξει την Ιρλανδία η ΕΕ
  • [04] Πορεία με μεγάλη συμμετοχή
  • [05] Έξι ένοχοι για το παραδικαστικό
  • [06] Ο Μπαγίς στη ΝΕΤ για ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Χάλκη
  • [07] Γ. Παπανδρέου: «Θέλουμε και μπορούμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση»
  • [08] Βράβευση της Αούνγκ Σαν Σόου Κίι
  • [09] 3.000 τόνοι σκουπιδιών στους δρόμους της Νάπολης
  • [10] Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τις επενδύσεις
  • [11] Τα τραγούδια των Beatles διατίθενται στην ιστοσελίδα iTunes
  • [12] Google και Hachette Livres ψηφιοποιούν έως και 50 χιλιάδες βιβλία
  • [13] Νέα τεχνική επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον
  • [14] Ρήγμα σε πλοίο που προσάραξε στη Λευκάδα
  • [15] Δ. Κουσελάς: Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές μισθών, συντάξεων και απολύσεις
  • [16] Κλείνουν οι πληγές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που άνοιξε ο αποκλεισμός στα Τέμπη
  • [17] Τριήμερη απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ
  • [18] Κλείνει και στη Μαγνησία η Aldi
  • [19] Δωρεάν σπιρομετρήσεις για 120 άτομα στην Καβάλα
  • [20] Εξυγίανση-ανασυγκρότηση του δήμου Θάσου στις προτεραιότητες του νέου δημάρχου
  • [21] Στην Αθήνα ο νομάρχης για τα προβλήματα υγείας του νομού
  • [22] Με την παρέμβαση του εισαγγελέα πληρώνονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι
  • [23] Τραγική κατάσταση στο ΕΚΑΒ ΡΟΔΟΥ
  • [24] Πολιτιστικές ειδήσεις
  • [25] Φωτογραφίζοντας πίσω από τις γωνίες
  • [26] Το σκόρδο είναι και «φάρμακο» για την υπέρταση
  • [27] Στην τελική ευθεία η ανέγερση τεμένους στο Βοτανικό β
  • [28] Ένοχοι οι έξι από τους 17 κατηγορούμενους για το παραδικαστικό
  • [29] Πτώση της δημοτικότητας του Μπερλουσκόνι
  • [30] Και στη Δομινικανή Δημοκρατία κρούσμα χολέρας

    [01] Καμία ανησυχία για την τρίτη δόση

    Τεταρτη, 17 11 2010 15:29

    Δεν τίθεται κανένας λόγος ανησυχίας για την εκταμίευση της τρίτης δόσης, ύψους 9 δισ. ευρώ ξεκαθαρίζει το Υπουργείο Οικονομικών. Οπως έγινε και με τις προηγούμενες δύο δόσεις, η απόφαση για την καταβολή του μέρους της τρίτης δόσης που προέρχεται από τις χώρες της ευρωζώνης θα ληφθεί από το συμβούλιο Εκοφίν, εντός του Δεκεμβρίου και η διαδικασία με τις ταυτόχρονες πληρωμές από τα κράτη-μέλη απαιτεί τουλάχιστον 10 εργάσιμες ημέρες όποτε εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί αρχές Ιανουαρίου. Απόλυτα κατηγορηματικός ότι δεν υπάρξει καμία καθυστέρηση στην καταβολή της τρίτης δόσης, ήταν ο Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν. Την ίδια ώρα οριστικοποιήθηκαν τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2011 που την Πέμπτη θα πάρει την τελική έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και μετά θα κατατεθεί στη Βουλή.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Κανονικά η τρίτη δόση

    Χωρίς το παραμικρό πρόβλημα θα καταβληθεί η τρίτη δόση των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ στη χώρα μας. Η χρονική περίοδος της καταβολής για τεχνικούς και μόνο λόγους δεν θα είναι τον Δεκέμβριο αλλά στις αρχές Ιανουαρίου.

    Όπως ξεκαθαρίζει το Υπουργείο Οικονομικών: «Η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση θα ληφθεί από το Συμβούλιο Ecofin εντός του Δεκεμβρίου, στη βάση της αξιολόγησης της πορείας του Προγράμματος, η οποία ολοκληρώνεται την επόμενη βδομάδα. Δεδομένης της δομής των ταυτόχρονων πληρωμών από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, η διαδικασία απαιτεί τουλάχιστον δέκα εργάσιμες ημέρες και για τον λόγο αυτό η εκταμίευση θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου.»

    Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ που είναι 2,5 δις ευρώ, αυτή θα καταβληθεί κανονικά στις αρχές Δεκεμβρίου.

    Το θέμα ανακινήθηκε από την αυστριακή πλευρά η οποία και σήμερα προκάλεσε πανικό στις αγορές. Ο Υπουργός Οικονομικών της Γιόζεφ Πρέλ δήλωσε ότι «Η δόση οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα αναβάλλεται για τον Ιανουάριο από τον Δεκέμβριο.

    Σήμερα ο Γιοζεφ Πρελ προχώρησε σε νέα δήλωση διαβεβαιώνοντας ότι η Αυστρία δεν θα μπλοκάρει την καταβολή της τρίτης δόσης, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η χώρα του «θα περιμένει τα ακριβή στοιχεία της Ελλάδας και στη συνέχεια θα στείλει τα χρήματα».

    Κατηγορηματικός για την καταβολή της τρίτης δόσης ήταν ο αρμόδιος για την οικονομία Ευρωπαίος Επίτροπος.

    Ο Όλι Ρεν ξεκαθάρισε ότι όπως ήταν εξαρχής προγραμματισμένο, η πολιτική απόφαση για την παροχή της τρίτης δόσης των δανείων των κρατών-μελών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας που θα συνέλθει τον Δεκέμβριο, η δε εκταμίευση θα γίνει λίγες μέρες αργότερα, τον Ιανουάριο.

    Σημείωσε επίσης ότι η απόφαση του Συμβουλίου τον Δεκέμβριο θα έρθει μετά την εκπόνηση της έκθεσης που θα παρουσιάσουν οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για το γεγονός ότι μετά από χρόνια η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία επικύρωσε τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας χωρίς να προβάλει ενστάσεις ή αντιρρήσεις.

    Κανένα ταμειακό πρόβλημα και καμία ανησυχία δεν δημιουργείται σε σχέση με την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου, τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, επισημαίνοντας ότι η ολοκλήρωση της εκταμίευσης τον Ιανουάριο έχει συμφωνηθεί «εδώ και καιρό» με την ΕΕ και οφείλεται στη δομή των ταυτόχρονων πληρωμών από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

    Ο κ. Πεταλωτής παρέπεμψε στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, και στη σχετική δήλωση του εκπροσώπου του Επιτρόπου Ό. Ρεν, κ. Αλταφάζ ότι «η πραγματική απόφαση πάντα θα λαμβάνονταν το Δεκέμβριο και η εκταμίευση θα γινόταν τον Ιανουάριο» και με την οποία εκφράζεται η εκτίμηση ότι ήδη η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

    «Κλείδωσε» ο νέος προϋπολογισμός

    Σήμερα, εν τω μεταξύ οριστικοποιήθηκαν τα μέτρα που θα ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2011 που το πρωί της Πέμπτης θα πάρει την τελική έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και μετά θα κατατεθεί στη Βουλή.

    Οι τελικές αποφάσεις ελήφθησαν το μεσημέρι, σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους αξιωματούχους της τρόικας, στην οποία συμμετείχε και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και νυν σύμβουλος του πρωθυπουργού, Λουκάς Παπαδήμος.

    Σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών η επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή, μετά την αναθεώρηση από τη Eurostat των στοιχείων για το έλλειμμα, θα γίνει εξ ολοκλήρου το 2011 και το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί από τα 22 δισ. ευρώ στα 17 δισ. ευρώ.

    Δεδομένου ότι, το μνημόνιο προβλέπει ήδη μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος ύψους 9,15 δισ. ευρώ, στον νέο προϋπολογισμό αναμένεται να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα ύψους 3,5- 4 δισ. ευρώ.

    Τα μέτρα αυτά θα εστιάζονται στη συντριπτική πλειονότητά τους στην περαιτέρω περιστολή των δαπανών και δεν θα αφορούν περικοπές μισθών και συντάξεων, σύμφωνα και με διαβεβαίωση από το υπουργείο Οικονομικών.

    Έχουμε τη θέληση να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση, δήλωσε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο ΒΒC και υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, μόνιμος μηχανισμός στήριξης χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα.

    Αντιδράσεις

    Για εκτροχιασμό του Προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής έκανε λόγο η ΝΔ.

    «Το Πρόγραμμα εκτροχιάστηκε. Και αυτό γίνεται γιατί η Κυβέρνηση περιλαμβάνει στην αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 και όλες τις αστοχίες στις προβλέψεις της και τις αποκλίσεις στους στόχους του Προγράμματος, ειδικά στο σκέλος των εσόδων. Η αναθεώρηση συνεπώς του εκτιμώμενου ελλείμματος αποτελεί για την Κυβέρνηση παραδοχή αποτυχίας του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής. Αποτελεί άλλη μία ισχυρή ένδειξη της αναγκαιότητας αλλαγής του μίγματος οικονομικής πολιτικής», τόνισε ο αναπληρωτής υπεύθυνος Χρήστος Σταϊκούρας.

    Παράλληλα ο εκπρόσωπος, Πάνος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε κάθετα αντίθετος σε ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο τομέα και ξεκαθάρισε πως ο οικονομικός θάνατος εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών μέσω απολύσεων, δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως σωτηρία του τόπου από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο και κατηγόρησε για ανεπάρκεια της πολιτικής του και πως δεν έχει προχωρήσει ούτε σε περικοπές στο δημόσιο, ούτε σε συγχωνεύσεις, ούτε σε ιδιωτικοποιήσεις.

    «Κυβέρνηση και ΕΕ σφίγγουν τη θηλιά που έχουν φορέσει στον ελληνικό λαό. Με εκβιασμούς και απειλές επιδιώκουν την υποταγή του στα νέα βάρβαρα μέτρα που φέρνουν. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τη καταβολή της τρίτης δόσης του δανείου της τρόικα ούτε από την έκβαση των αντιθέσεων μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων μέσα και έξω από την ΕΕ», σχολίασε το ΚΚΕ.

    «Είναι φανερό πως δεν υπάρχουν περιθώρια συνέχισης αυτής της πολιτικής. Είναι η ώρα της άμεσης απεμπλοκής από το μνημόνιο και την προοδευτική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, στα πλαίσια μιας συνολικής αλλαγής των ευρωπαϊκών πολιτικών για την αντιμετώπιση των δημόσιων χρεών», τόνισε ο Συνασπσισμός.

    «Η κρίση χρεών και ελλειμμάτων καταδεικνύει με χαρακτηριστικό τρόπο τον κίνδυνο αποδιάρθρωσης της Ε.Ε εξαιτίας της απουσίας κοινής οικονομικής και πολιτικής διακυβέρνησης», επισήμανε η Δημοκρατική Αριστερά.

    Το βαρύ κλίμα στην Ευρώπη έχει εγκλωβίσει σε νέα υψηλά τα spreads στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου με το ελληνικό να φτάνει τις 920 μονάδες.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - νετ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Eurogroup: «Σε σωστό δρόμο η Ελλάδα», Γ. Παπανδρέου: «Θέλουμε και μπορούμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση»

    Είδηση: 47746

    [02] Αυξήθηκε η ανεργία τον Οκτώβριο

    Τεταρτη, 17 11 2010 16:36

    Αυξημένο κατά 3,75% είναι το ποσοστό των ανέργων που εγράφησαν τον Οκτώβριο στον ΟΑΕΔ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται πλέον σε 609.249. Πρωταθλήτριες στην ανεργία είναι οι περιφέρειες της Αττικής και της Kεντρικής Μακεδονίας.

    Τους 609.249 έφθασαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι κατά το μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, αριθμός που παρουσιάζει αύξηση κατά 3,75% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

    Οι επιδοτούμενοι άνεργοι ανέρχονται σε 183.161 άτομα και εμφανίζονται μειωμένοι κατά 7,46% (14.761 άτομα) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβριο. Παρατηρείται επίσης αύξηση των εποχικά επιδοτουμένων ανέργων τουριστικών επαγγελμάτων από τον προηγούμενο μήνα, κατά 80.85% (1765).

    Από τους εγγεγραμμένους ανέργους, οι 217.426 (35,69%) είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ πάνω από 12 μήνες, ενώ οι 391.823 (64,31%) είναι εγγεγραμμένοι για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

    Το 35,11% των ατόμων που αναζητούν εργασία διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ το 20.64% των ανέργων καταγράφονται στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

    Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 91.594, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,03% από τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβριο και μείωση 9,78% σχετικά με τον Οκτώβριο του 2009.

    Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 31.241, οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 77.850 - αντανακλώντας κυρίως το τέλος της τουριστικής περιόδου - και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 26.805. Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου κατά τον Οκτώβριο, ανέρχεται σε 109.091, το 71,36% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά -0,87% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2009 (110.045).

    Οι καθαρές ροές της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα δηλαδή οι προσλήψεις μείον τις καταγγελίες και τις λήξεις συμβάσεων, μείον τις οικειοθελείς αποχωρήσεις ανέρχονται σε -44.302 έναντι -39.227 τον Οκτώβριο του 2008 ήταν -37.737 τον Οκτώβριο του 2007 ήταν 28.938 και τον Οκτώβριο του 2006, ήταν - 35.925, δηλαδή οι τιμές κατά τον μήνα Οκτώβριο είναι αρνητικές σε όλη την προηγούμενη 5ετία.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 47749

    [03] Έτοιμη να στηρίξει την Ιρλανδία η ΕΕ

    Τεταρτη, 17 11 2010 11:25

    Κοινή αποστολή στην Ιρλανδία στέλνει αύριο Πέμπτη η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να εκτιμήσουν την κατάσταση του τραπεζικού της συστήματος. Σε αυτό κατέληξαν την Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συζήτησαν το τραπεζικό πρόβλημα της Ιρλανδίας. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, εφόσον τελικά ζητηθεί και χορηγηθεί, η βοήθεια προς το Δουβλίνο θα κυμαίνεται από 45 ως 90 δισ. ευρώ. Έτοιμη να συμμετάσχει σε όποιο πακέτο βοήθειας αποφασιστεί για την Ιρλανδία δήλωσε η Βρετανία.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Κοινή αποστολή Ευρωπαίων-ΔΝΤ στο Δουβλίνο

    "Εξαρτάται από την ιρλανδική κυβέρνηση και είναι δική της ευθύνη να αλλάξει στάση και να ζητήσει ευρωπαϊκή υποστήριξη" δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup δεσμεύτηκε να στηρίξει την Ιρλανδία, όπως και ο αρμόδιος για τις Νομισματικές Υποθέσεις Επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος μίλησε για επίσπευση των προσπαθειών να βοηθηθεί η Ιρλανδία: "Μπορεί να θεωρηθεί ότι εντείνουμε την διαδικασία της προετοιμασίας για ένα ενδεχόμενο πρόγραμμα, σε περίπτωση που ζητηθεί και κριθεί απαραίτητο".

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτισαν τις προσπάθειες της Ιρλανδίας να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της.

    Μεταξύ αυτών, η Γαλλίδα υπουργός Κριστίν Λαγκάρ, διαχώρισε την ελληνική από την ιρλανδική κρίση: "Καταλαβαίνουμε από τις εξηγήσεις του Ιρλανδού ομολόγου μας ότι πρόκειται για διαφορετική περίπτωση από αυτήν της Ελλάδας. Τώρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση κατά την οποία το ξένο χρέος της Ιρλανδίας είναι υπό έλεγχο, η Ιρλανδία έχει εφαρμόσει κάποια μέτρα, γενναία, απόλυτα ακριβή, μέσα από τον προϋπολογισμό της όμως κάποιες ιρλανδικές τράπεζες, συγκεκριμένα τρεις, βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση και απαιτούν παρέμβαση".

    Μέχρι τις τελευταίες ώρες, οι Ιρλανδοί ηγέτες αντιστέκονταν. Ο πρωθυπουργός δεχόταν τα πυρά της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, όπου ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί, καθώς ο συνασπισμός του διατηρεί πλειοψηφία μόλις τριών εδρών.

    "Παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις από άλλους, και ορισμένους που μπορεί να αδιαφορούν, αυτή η χώρα δεν ζήτησε να ενταχθεί σε κάποιον μηχανισμό" τόνισε ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν.

    Στο μέτωπο των Βρυξελλών, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν διαβεβαίωνε: "Θα λάβουμε αποφασιστικά μέτρα, ό,τι χρειαστεί, για να σταθεροποιήσουμε το τραπεζικό μας σύστημα".

    "Βρισκόμαστε σε πολλή καλύτερη θέση από άλλες χώρες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα βοηθείας του ΔΝΤ", δήλωσε ο Ντικ Ρος, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας.

    Όταν ρωτήθηκε νωρίτερα εάν η επερχόμενη επίσκεψη των αξιωματούχων του ΔΝΤ στην Ιρλανδία σημαίνει ότι η χώρα θα ενταχθεί σε πρόγραμμα επιτήρησης απάντησε μονολεκτικά: "Όχι".

    Στο μεταξύ, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ αποστέλλονται στο Δουβλίνο για να προετοιμάσουν το οικονομικό πακέτο στήριξης για την Ιρλανδία, που στοχεύει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία Όλι Ρέν.

    "Είναι μια αποστολή που θα πραγματοποιήσει συζητήσεις τεχνικού τύπου, που θα εστιάσουν στον τραπεζικό τομέα, και είτε θα προετοιμάσει είτε θα ενισχύσει τις προετοιμασίες για ένα ουσιαστικό πρόγραμμα, σε περίπτωση που ένα τέτοιο πρόγραμμα έχει ζητηθεί και θεωρηθεί αναγκαίο", πρόσθεσε ο Ρεν.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Σχετική είδηση: Άνγκελα Μέρκελ: «Η Ευρωζώνη δεν κινδυνεύει»

    BBC: Eurozone to 'intensify' work to help Irish Republic

    Είδηση: 47671

    [04] Πορεία με μεγάλη συμμετοχή

    Τεταρτη, 17 11 2010 18:01

    Ολοκληρώθηκε η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, με την οποία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 37η επέτειο από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στην πορεία συμμετείχαν περίπου 25 χιλιάδες άτομα. Μετά το τέλος της πορείας νεαροί, στο ύψος της συμβολής της Βασ. Σοφίας με τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παρατεταγμένες για λόγους ασφαλείας στην περιοχή, πετώντας τους μεγάλα κομμάτια από μάρμαρο και πέτρες. Οι νεαροί απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς προς τη Μεσογείων. Στη συμβολή της Μεσογείων με τη Φειδιππίδου, έγινε από τους αστυνομικούς χρήση δακρυγόνων. Συνολικά έχουν γίνει από την αστυνομία 48 προσαγωγές. Από την ισχυρή βροχόπτωση η πορεία, η οποία ήταν προγραμματισμένη στις 3 το μεσημέρι ξεκίνησε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Η κεφαλή της πορείας, με επικεφαλής την αιματοβαμμένη σημαία, έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία, όπου φοιτητές έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.

    Ακολούθως, ο Σύνδεσμος Εξορισθέντων-Φυλακισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, τα μέλη του οποίου φώναζαν το σύνθημα «ψωμί, παιδεία, ελευθερία».

    «Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε», ήταν άλλο ένα συνθήμα που φώναζαν οι διαδηλωτές.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, συγκρούσεις νεαρών με τα ΜΑΤ έγιναν σε δύο σημεία, και συγκεκριμένα ένα στη διασταύρωση Παπαδιαμαντοπούλου και Βασ. Σοφίας και ένα μπροστά στο Πάρκο Ελευθερίας. Ομάδες από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών έκαναν σφοδρές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, με πέτρες, ξύλα, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα.

    Οι αστυνομικοί «απάντησαν» με δακρυγόνα και προχώρησαν σε συλλήψεις ατόμων.

    Η Βουλή τίμησε την 37η επέτειο του Πολυτεχνείου

    Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής, ύστερα από την τοποθέτηση των εκπροσώπων όλων των κομμάτων, η Βουλή τίμησε την 37η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

    Ανοίγοντας την επετειακή συζήτηση ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος εξέφρασε την τιμή του Σώματος προς τους πρωταγωνιστές μιας κορυφαίας πράξης αντίστασης στη δικτατορία των συνταγματαρχών, «τους νέους, που με γενναιότητα και αυταπάρνηση ανέλαβαν ένα παράτολμο εγχείρημα που έδωσε τέλος στον αυταρχισμό και την πολιτική ασφυξία που είχε επιβάλει η στρατιωτική δικτατορία».

    Το πρωί κατέθεσε στεφάνι ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Βουλής και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης στο Πολυτεχνείο

    Είδηση: 47756

    [05] Έξι ένοχοι για το παραδικαστικό

    Τεταρτη, 17 11 2010 17:15

    Ενόχους έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τους έξι από τους 17 κατηγορούμενους στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος. Το δικαστήριο έδειξε και πάλι το δρόμο της φυλακής στον βασικό κατηγορούμενο στον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη του οποίου στον αρχιμανδρίτη δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό. Οι υπόλοιποι έντεκα κρίθηκαν αθώοι.

    Ποινές για το «παραδικαστικό κύκλωμα»

    Ύστερα από διαδικασία που διήρκεσε περίπου 21 μήνες, το δικαστήριο κήρυξε ενόχους σήμερα τους έξι από τους 17 κατηγορούμενους για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος.

    Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης κρίθηκε ένοχος για συνέργεια σε κακουργηματική απάτη, που φέρεται να διέπραξε η Αντωνία Ηλία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, τετελεσμένη και σε απόπειρα, και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και καταδικάστηκε σε κάθειρξη εννέα ετών και 11 μηνών.

    Στην καταζητούμενη πρώην πρωτοδίκη Αντωνία Ηλία, για την οποία το δικαστήριο έχει διαχωρίσει τις κακουργηματικές πράξεις, ώστε να μην παραγραφούν, επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 80 μηνών για πράξεις παράβασης καθήκοντος και πράξεις αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης.

    Στην πρώην δικαστή Παναγιώτα Τσέβη επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 58 μηνών για πράξεις παράβασης καθήκοντος και αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης, ενώ στην πρώην δικαστικό Άννα Κοροβέση επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 13 μηνών για παράβαση καθήκοντος.

    Ένοχος κρίθηκε και ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών για τις κατηγορίες της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, τετελεσμένη και σε απόπειρα, ενώ στον δικηγόρο Νίκο Εμμανουηλίδη το δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 28 μηνών για πράξεις ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος δικαστή και ηθική αυτουργία σε αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης.

    Το δικαστήριο αναγνώρισε στο δικηγόρο Σάκη Κεχαγιόγλου το ελαφρυντικό της μετά την πράξη καλής συμπεριφοράς, ενώ στους υπόλοιπους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκαν ομόφωνα τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

    Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου όλοι οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι κατά πλειοψηφία για την κατηγορία της σύστασης συμμορίας.

    Μεταξύ των 11 αθωωθέντων είναι ο πρώην προϊστάμενος της τριμελούς διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθήνας, Γεράσιμος Διονυσάτος, ο οποίος για κάποιες πράξεις κρίθηκε ομόφωνα και για άλλες κατά πλειοψηφία αθώος, ο πρώην εισαγγελέας Νίκος Αθανασόπουλος και ο δικηγόρος Γιώργος Νικολακόπουλος.

    Το δικαστήριο έδωσε αναστολή σε όλους τους κατηγορούμενους πλην της φυγόδικης Αντωνίας Ηλία για την οποία μετέτρεψε την ποινή σε εξαγοράσιμη με 10 ευρώ ημερησίως. Στο δικηγόρο Νίκο Εμμανουηλίδη και στην πρώην πρωτοδίκη Άννα Κοροβέση δόθηκε τριετής αναστολή, ενώ στους υπόλοιπους δόθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 47751

    [06] Ο Μπαγίς στη ΝΕΤ για ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Χάλκη

    Τεταρτη, 17 11 2010 12:12

    Η κυβέρνηση Ερντογάν αναζητά τη νομική φόρμουλα για να ανοίξει την θεολογική σχολή της Χάλκης είπε ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ και τον Φάνη Παπαθανασίου, ενώ αναφέρεται και στις συζητήσεις για το τζαμί στην Αθήνα. Ο στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν τονίζει ότι οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών είναι αποφασισμένοι να βρουν λύσεις στα ελληνοτουρκικά, ενώ εκφραζει αισιοδοξία για τις συνομιλίες Χριστόφια - Ερογλου για το Κυπριακό αύριο στη Νεα Υόρκη. Ο Τούρκος Υπουργός σε άλλες δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους πρότεινε το Κυπριακό να λυθεί με τον τρόπο με τον οποίο εκλέγεται ο Πάπας, δηλαδή "να κλειστούν σε ένα δωμάτιο οι Χριστόφιας, Ερογλου, Παπανδρέου και Ερντογάν, να προσέλθουν και ο ΓΓ του ΟΗΕ μαζί με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να λύσουμε το πρόβλημα".

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Χουριέτ", ο Εγκεμέν Μπαγίς είπε επίσης τα ακόλουθα:

    "Ο κόσμος δεν αποτελείται από τις 59 βουλευτικές έδρες στο κοινοβούλιο της Νότιας Κύπρου. Υπάρχει ένας μεγαλύτερος κόσμος. Και ο κόσμος αυτός έχει βαρεθεί πλέον από την απόρριψη κάθε πρότασης. Σε ποιο μέρος του κόσμου, ένας ηγέτης καθώς πηγαίνει στη Νέα Υόρκη για τις συνομιλίες του ΟΗΕ, ύστερα από έκκληση της αντιπολίτευσης αισθάνεται την ανάγκη να υποσχεθεί ότι δεν θα κάνει πολλές υποχωρήσεις; Πώς μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς υποχωρήσεις; Αυτή μπορεί να υπάρξει μόνο με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Εάν όλοι εμμείνουν στις θέσεις τους δεν μπορεί να υπάρξει λύση".

    Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ακόμα:

    Εμείς ως Τουρκία είμαστε έτοιμοι για τη λύση. Αλλά είμαστε έτοιμοι και για ένταση. Είμαστε έτοιμοι για τα πάντα".

    Είδηση: 47711

    [07] Γ. Παπανδρέου: «Θέλουμε και μπορούμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση»

    Τεταρτη, 17 11 2010 13:21

    Έχουμε τη θέληση και μπορούμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση στην Ευρώπη, δήλωσε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο ΒΒC και υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί στο πλαίσιο της Ευρωζώνης μόνιμος μηχανισμός στήριξης χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα.

    Πηγές: ΝΕΤ, BBC

    Σχετική είδηση: Τέλος στα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους

    Είδηση: 47740

    [08] Βράβευση της Αούνγκ Σαν Σόου Κίι

    Τεταρτη, 17 11 2010 19:19

    Επίσημη πρόσκληση απέστειλε η Νορβηγία στην τιμημένη με Νόμπελ Ειρήνης του 1991 Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, να ταξιδέψει στο Όσλο για να παραλάβει το βραβείο της. Υπενθυμίζεται ότι η ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βιρμανία, ήταν τιμωρημένη από το στρατιωτικό καθεστώς σε κατ΄ οίκον περιορισμό και μόλις το Σάββατο που μας πέρασε υπήρξε άρση του περιορισμού της.

    Όπως δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Γκαρ Στόερε: «Η πρεσβευτής μας στην Μπανγκόγκ Κάτια Νόρντγκαρντ, συνάντησε την Αούνγκ Σαν Σούου Κίι σήμερα στην Ρανγκούν και την προσκάλεσε εκ μέρους μου να επισκεφθεί την Νορβηγία. Η κ. Σούου Κίι απάντησε ότι η Νορβηγία ήταν η χώρα στην οποία θα ήθελε να πάει πρώτα μόλις θα μπορούσε να εγκαταλείψει την Βιρμανία».

    Στον αντίποδα ο φυλακισμένος Κινέζος αντιφρονούντας Λιου Σιαομπό, δεν θα έχει αυτή τη δυνατότητα, δηλαδή να παραλάβει το δικό του βραβείο. Ούτε πρόσωπα από το συγγενικό του περιβάλλον θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στο Όσλο για να παραλάβουν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης κατά την προγραμματισμένη τελετή του επόμενου μήνα.

    Όπως ανακοίνωσε στη νορβηγική κρατική τηλεόραση NRK για το Ινστιτούτο Νόμπελ ο επικεφαλής του Γκέιρ Λουντεστάντ: «Η οικογένεια του Λιου Σιαομπό έχει εγκαταλείψει κάθε ελπίδα ένα από τα μέλη της να είναι σε θέση να φύγει από την Κίνα και να παρευρεθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 47759

    [09] 3.000 τόνοι σκουπιδιών στους δρόμους της Νάπολης

    Τεταρτη, 17 11 2010 18:38

    Τα σκουπίδια που συσσωρεύονται στους δρόμους της Νάπολης, στη βόρεια Ιταλία, φτάνουν πλέον τους 3.000 τόνους, μετά το κλείσιμο μίας τοπικής χωματερής, δήλωσε σήμερα ένας τοπικός αξιωματούχος.

    "Υπάρχουν 3.000 τόνοι σκουπιδιών στους δρόμους της Νάπολης και σε σχέση με χθες έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε την αύξησή τους μόνο κατά 100 τόνους", δήλωσε ο Πάολο Τζιακομέλι, υπεύθυνος υγιεινής του δήμου Νάπολης.

    Πριν δύο εβδομάδες τα σκουπίδια που γεμίζουν τους δρόμους της πρωτεύουσας της Καμπανίας έφταναν τους 1.700 τόνους, όμως εδώ και τρεις ημέρες ο δήμαρχος του Τερτσίνιο, προαστίου της Νάπολης, απαγόρευσε με διάταγμα την εναπόθεση σκουπιδιών στην τοπική χωματερή εξαιτίας της μόλυνσης των υπόγειων υδάτων, επιδεινώνοντας την κατάσταση στη Νάπολη.

    Εδώ και αρκετές εβδομάδες το Τερτσίνιο είναι θέατρο βίαιων συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που ζητούν το κλείσιμο της ανοιχτής χωματερής που υπάρχει στην περιοχή και αντιτίθενται στο άνοιγμα μίας καινούργιας.

    Σε όλη την περιφέρεια της Νάπολης τα σκουπίδια που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους εκτιμάται ότι φτάνουν τους 9.000 τόνους, σύμφωνα με τον Γκαετάνο Πεκορέλα, πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής έρευνας για το θέμα, που μετέβη χθες στη Νάπολη.

    "Χωρίς την παρέμβαση (των αρχών) κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε μία περιβαλλοντική καταστροφή μέσα στις επόμενες 30 ημέρες", προειδοποίησε ο Πεκορέλα.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει βάλει στην ημερήσια διάταξη της αυριανής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    AΠΕ

    Είδηση: 47757

    [10] Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τις επενδύσεις

    Τεταρτη, 17 11 2010 19:21

    Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής, από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ,το νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας για την «επιτάχυνση και διαφάνεια της υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων» (διαδικασία fast track). Ο αρμόδιος για τις επενδύσεις υπουργός Χάρης Παμπούκης, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή, εισήγαγε διευκρινίσεις που ποσοτικοποιούν τα οφέλη από μία επένδυση στο χώρο της περιβαλλοντικής προστασίας, της εκπαίδευσης και της έρευνας-τεχνολογίας, προκειμένου η επένδυση αυτή να θεωρηθεί «στρατηγική» και να ενταχθεί σε διαδικασία fast track. Έτσι για να υπαχθεί μια επιχειρηματική πρωτοβουλία στις διατάξεις του νόμο, θα πρέπει να επενδύει ποσόν τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ ανά τριετία, σε περιβαλλοντικά, εκπαιδευτικά, ή ερευνητικά έργα.

    Στην ομιλία του, ο κος Παμπούκης εξέφρασε την ευχή, στο προσεχές οκτάμηνο ο νόμος αυτός να καταφέρει να προσελκύσει μία ή δύο επενδύσεις στρατηγικής σημασίας στην Ελλάδα, ει δυνατόν από την αλλοδαπή. Κινητικότητα υπάρχει, όπως ανέφερε, «αλλά όχι και καμία ουρά επενδυτών που να περιμένει».

    Αντιμετωπίζοντας κριτική εκ μέρους της αντιπολίτευσης για υποχώρηση της διαφάνειας σε ό,τι αφορά τις απευθείας αναθέσεις δημοσίων έργων συνεπεία διακρατικών συμφωνιών, αλλά και επιφυλάξεις εκ μέρους ορισμένων βουλευτών της συμπολίτευσης (Γείτονας, Κακλαμάνης) για την εικόνα που θα δημιουργούν επενδύσεις ταχύτατης υλοποίησης, που δεν θα επικυρώνονται από τη Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε πως «δεν υπάρχει άλλος νόμος με περισσότερα επίπεδα διαφάνειας» και επεσήμανε τον κίνδυνο «στο όνομα της διαφάνειας να υπάρξει μια νέα γραφειοκρατία, την ώρα ακριβώς που πάμε να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο».

    Υπεραμυνόμενος των επιλογών του, κυρίως απέναντι στην Αριστερά, η οποία κράτησε εχθρική στάση στο νομοσχέδιο, ο κος Παμπούκης επεσήμανε πως «σήμερα, για ένα δημόσιο έργο π.χ. στην οδοποιία, φτάνουμε να χρειάζεται από την διαδικασία της μελέτης μέχρι την εγκατάσταση αναδόχου, 70 με 106 μήνες και η κατάσταση αυτή, είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί με έναν νόμο».

    Από πλευράς ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Μαρκόπουλος υποστήριξε πως «υπάρχει μεγάλη μαύρη τρύπα απραξίας στην κυβέρνηση: Ψηφίζουμε τα fast track για να δώσουμε κίνητρα για επενδύσεις, για να παρακάμψουμε αγκυλώσεις του Συντάγματος και να διορθώσουμε την έλλειψη φορολογικών κινήτρων - αλλά μόνον για τους μεγάλους. Τίποτα για τον πολίτη, που πρέπει να είναι ήρωας για να ξεκινήσει μια επιχείρηση».

    Από πλευράς ΛΑΟΣ, τόσο ο πρόεδρος του κόμματος Γ. Καρατζαφέρης, όσο και ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Άδωνις Γεωργιάδης, υποστήριξαν πως αν δεν υπάρξει τρόπος αντιμετώπισης των προσκομμάτων που θέτει το Συμβούλιο της Επικρατείας με την περιβαλλοντική νομολογία που έχει δημιουργήσει, καμία στρατηγική επένδυση δεν θα είναι δυνατόν να ευδοκιμήσει.

    Τέλος, από πλευράς ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλθηκε η κυβέρνηση για παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης περιβαλλοντικής προστασίας και για εύνοια προς τις μεγάλες επιχειρήσεις.

    «Δίνετε γην και ύδωρ στο όνομα των επενδύσεων» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ).

    «Το νομοσχέδιο κατακρεουργεί το Σύνταγμα και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής βγάζει αντισυνταγματικές, τουλάχιστον έξι διατάξεις του» σημείωσε ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ). «Η Ιρλανδία έχει ξεσκίσει όλα αυτά τα fast track, αλλά σήμερα καταρρέει», συμπλήρωσε.

    Είδηση: 47760

    [11] Τα τραγούδια των Beatles διατίθενται στην ιστοσελίδα iTunes

    Τεταρτη, 17 11 2010 16:44

    Τα τραγούδια των Beatles διατίθενται πλέον για αγορά στο διαδίκτυο με "κατέβασμα" από την ιστοσελίδα iTunes.

    Τα 13 άλμπουμ του θρυλικού ποπ συγκροτήματος μπορούν πλέον να αγοραστούν και να "φορτωθούν" από την ιστοσελίδα του πρώτου παγκοσμίως "ψηφιακού" πωλητή μουσικής, δήλωσε σήμερα η Apple Inc.

    "Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που δεν με ρωτούν πλέον, πότε έρχονται οι Beatles στο iTunes", αναφέρει ο Ρίνγκο Στάρ σε ανακοίνωση του. "Επιτέλους αν το θέλετε μπορείτε να το πάρετε".

    Τα τραγούδια θα πωλούνται 1,29 δολάρια το καθένα, τα άλμπουμ 12,99 δολάρια, και το διπλό άλμπουμ 19,99 δολάρια.

    Η συμφωνία έρχεται μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων μεταξύ του ιδρυτή της Apple Στιβ Τζομπς, την εταιρεία διαχείρισης των Beatles Apple Corps, και την δισκογραφική εταιρεία των Beatles EMI Group.

    Οι ελπίδες για προγενέστερη συμφωνία είχαν ανατραπεί από τις ανησυχίες των θεματοφυλάκων της κληρονομιάς των Beatles, επειδή είχαν εκφραστεί φόβοι ότι ο πολύτιμος κατάλογος τραγουδιών θα μπορούσε να υποτιμηθεί από τις πωλήσεις μεμονωμένων κομματιών ή της αύξησης της δυνατότητας για ψηφιακή πειρατεία.

    Η διαθεσιμότητα των πολύ εμπορικών άλμπουμ όπως το "Sgt Pepper's lonely Hearts Club Band", "Revolver" και "Abbey Road", αναμένεται να δώσει ώθηση στις πωλήσεις ψηφιακής μουσικής αυτό το τρίμηνο καθώς οι λάτρεις των Beatles θα "κατεβάζουν" τραγούδια για να γεμίσουν τα iPods τους και άλλες συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων.

    AΠΕ

    Είδηση: 47754

    [12] Google και Hachette Livres ψηφιοποιούν έως και 50 χιλιάδες βιβλία

    Τεταρτη, 17 11 2010 18:32

    Η γνωστή μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο Google και ο γαλλικός εκδοτικός οίκος Hachette Livre ανακοίνωσαν σήμερα πρωτόκολλο συμφωνίας, που ρυθμίζει τις συνθήκες ψηφιοποίησης από τον αμερικανικό γίγαντα έργων στη γαλλική γλώσσα, που τα δικαιώματά τους κατέχει ο γάλλος εκδότης. «Πρόκειται για μία κατ' αρχήν συμφωνία τέτοιου τύπου που υπογράφει η Google με γάλλο εκδότη», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής της Hachette Livre Αρνό Νουρί, τονίζοντας πως η συμφωνία δεν είναι αποκλειστική και εξασφαλίζει «τον σεβασμό των δικαιωμάτων του γαλλικού εκδοτικού οίκου».

    Η συμφωνία, που αφορά 40.000 με 50.000 έργα, τα οποία σήμερα είναι απρόσιτα και αφορούν αποκλειστικώς τη Γαλλία, θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο 6μηνο, τόνισε ο Νουρί.

    «Οι κύριες ρήτρες του πρωτοκόλλου συμφωνίας προορίζονται να επεκταθούν σε όλους εκείνους από τους γάλλους εκδότες που επιθυμούν να συμμετάσχουν», πρόσθεσε.

    Βάσει της συμφωνίας εναπόκειται στην Hachette Livre (Όμιλος Lagardere) να αποφασίσει ποια βιβλία θα διατίθενται ψηφιακά στο Google Books. Αυτά μπορεί να προτείνονται είτε μέσω ψηφιακής μορφής, είτε να χρησιμοποιηθούν με άλλες εμπορικές μορφές, όπως εκτύπωση κατόπιν αιτήματος, τονίζουν οι δύο υπογράφοντες.

    Η Hachette θα ανακτήσει τα ψηφιακά αρχεία του Google, θα διατηρήσει τα δικαιώματα των ψηφιοποιημένων βιβλίων και θα καθορίσει τις τιμές διάθεσής τους.

    «Με αυτή τη συμφωνία δεν επιζητήσαμε να διευθετήσουμε το πρόβλημα της ψηφιοποίησης από το Google στο παρελθόν και ο οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να συνεχίσει τις δικαστικές διώξεις εναντίον του», τόνισε ο Νουρί.

    Το Google ήδη έχει ψηφιοποιήσει, χωρίς άδεια και παρά τις προειδοποιήσεις των δικαιούχων, περισσότερα από 12 εκατ. βιβλία την τελευταία εξαετία και έχει αποτελέσει αντικείμενο δικαστικών διώξεων και το 2009 έχει καταδικασθεί για πλαστογραφία από δικαστήριο των Παρισίων, μετά την αγωγή των εκδόσεων La Martiniere και του Εθνικού Συνδικάτου Εκδόσεων (SNE). Ο ιντερνετικός γίγας έχει εφεσιβάλλει την απόφαση.

    «Η ψηφιοποίηση των βιβλιοθηκών έχει αποτελέσει αντικείμενο διαφωνίας, όμως το μοντέλο της συμφωνίας μέσω συμβολαίου είναι σύμφωνο με τα σχέδια των εκδοτών», τονίζει από την πλευρά του ο διευθυντής του Google Books, Νταν Κλάνσι.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 47758

    [13] Νέα τεχνική επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον

    Τεταρτη, 17 11 2010 16:27

    Υγεια

    Ερευνητές από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια νέα τεχνική ανάλυσης του λόγου, με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, που επιτρέπει την εξ αποστάσεως έγκαιρη διάγνωση των σοβαρών συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον, παρακάμπτοντας έτσι την ανάγκη συχνών ιατρικών εξετάσεων.

    Οι επιστήμονες, υπό τον Μαξ Λιτλ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Interface" της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας, ανέλυσαν περίπου 6.000 εγγραφές ομιλίας από 42 άτομα με Πάρκινσον και ανέπτυξαν ειδικούς αλγόριθμους υπολογιστή, που εκτιμούν πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα κάθε ασθενούς.

    Η έρευνα έδειξε ότι, αναλύοντας τις ηχογραφήσεις ομιλίας των ασθενών, οι υπολογιστικοί αλγόριθμοι πετυχαίνουν εξ αποστάσεως διαγνώσεις (ακόμα και από το τηλέφωνο!), ανάλογης ακρίβειας με αυτές των γιατρών που εξετάζουν εκ του σύνεγγυς ένα ασθενή.

    Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, όπως δείχνει η νέα μελέτη, η σοβαρότητα της νόσου και η διαταραχή στην ομιλία του ασθενούς σχετίζονται στενά, συνεπώς, αξιολογώντας την ποιότητα της ομιλίας, ακόμα και με την βοήθεια ενός αυτόματου μηχανήματος, μπορεί να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξη της πάθησης.

    Οι ερευνητές θεωρούν ότι η νέα μέθοδος μπορεί να απαλλάξει τους ασθενείς με Πάρκινσον από την υποχρέωση τακτικής επίσκεψης σε γιατρούς και νοσοκομεία για να αξιολογούν την πορεία της πάθησής τους, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, πράγμα που μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα τόσο στους πάσχοντες, όσο και στο σύστημα υγείας.

    Η νόσος Πάρκινσον είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου, χωρίς θεραπεία ακόμα, η οποία πλήττει το 1% έως 2% των ατόμων άνω των 65 ετών. Οι πάσχοντες συχνά υποφέρουν από τρέμουλο, αστάθεια βαδίσματος, έλλειψη ισορροπίας, δυσκολία ομιλίας, μυική δυσκαμψία, και άλλα ανάλογα συμπτώματα.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 47750

    [14] Ρήγμα σε πλοίο που προσάραξε στη Λευκάδα

    Τεταρτη, 17 11 2010 17:20

    Αναμένεται να καταπλεύσει στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Βασιλικής Λευκάδας ρυμουλκό από την Πάτρα, προκειμένου να αποκολλήσει το πλοίο «COLOSSUS» της εταιρείας «ΝEL», που έχει προσαράξει σε βράχια. Σύμφωνα με δήλωση του πλοιάρχου έχει υποστεί ρήγμα από την πλώρη προς την πρύμνη σε δύο στεγανά. Από την πρόσκρουση δεν υπήρξε τραυματισμός. Στην περιοχή αναμένεται να καταπλεύσει και αντιρρυπαντικό πλοίο.

    Το πλοίο που έχει 20μελές πλήρωμα είχε αποπλεύσει την Τρίτη το βράδυ, από την Κόρινθο, με προορισμό την Ανκόνα Ιταλίας, με 58 φορτηγά οχήματα και 11 οδηγούς.

    Στη περιοχή έσπευσαν τρία πλωτά περιπολικά του Λιμενικού Σώματος, καθώς και αλιευτικό σκάφος με προσωπικό της τοπικής Λιμενικής Αρχής.

    Οι 11 επιβάτες-οδηγοί αποβιβάστηκαν με σωστική λέμβο στο λιμένα Βασιλικής Λευκάδας και μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο της πόλης.

    Στο πλοίο επιβιβάσθηκε το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης Πλοίων, το οποίο διαπίστωσε εκτεταμένες υλικές ζημιές.

    Από το Λιμεναρχείο Λευκάδας που διενεργεί την προανάκριση απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Προσάραξη φορτηγού πλοίου σε όρμο της Λευκάδας

    Είδηση: 47752

    [15] Δ. Κουσελάς: Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές μισθών, συντάξεων και απολύσεις

    Τεταρτη, 17 11 2010 18:00

    Σελίδα 1 από 2

    Κατηγορηματικός εμφανίστηκε από τη Λάρισα, στο περιθώριο σύσκεψης με τους διευθυντές εφοριών από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουσελάς ως προς το ενδεχόμενο νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και απολύσεων στο δημόσιο τομέα.

    "Δεν πρόκειται να υπάρξουν περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων ή απολύσεις", τόνισε ο υφυπουργός, ο οποίος, ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει το θέμα επιβολής νέων φόρων παραπέμποντας στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τον προϋπολογισμό.

    Είδηση: 47755

    [16] Κλείνουν οι πληγές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που άνοιξε ο αποκλεισμός στα Τέμπη

    Τεταρτη, 17 11 2010 17:43

    Σελίδα 1 από 2

    Οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στο οδικό δίκτυο του ν. Λάρισας λόγω του κλεισίματος των Τεμπών και τις οποίες η Νομαρχία εκτελεί μόνη της, ξεκίνησαν και συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Σήμερα, ο νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός μετέβη στο δρόμο Ροδιάς - Συκαμινέας προκειμένου να παρακολουθήσει την πορεία των εργασιών.

    Είδηση: 47753

    [17] Τριήμερη απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ

    Τεταρτη, 17 11 2010 14:28

    Προβλήματα κυρίως στην αποκομιδή των απορριμμάτων αναμένεται να προκύψουν το τριήμερο Παρασκευής-Κυριακής 19,20 και 21 Νοεμβρίου και στη Μαγνησία, λόγω της απεργίας που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ σε περιφερειακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν σωματεία από την Καρδίτσα, Λάρισα, Μαγνησία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Τρίκαλα κι Ευρυτανία καθώς τους εργαζομένους καίει το οικονομικό, ειδικά ενόψει και νέων μέτρων που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου. Όπως ανέφερε στην ΕΡΑ Βόλου η πρόεδρος του σωματείου των ΟΤΑ Μαγνησίας Ντίνα Φώτου, αποφασίστηκε μία 24ωρη απεργία την Παρασκευή και μία 48ωρη το Σαββατοκύριακο. Μεταξύ των αιτημάτων τους είναι η υπογραφή άμεσα συλλογικής σύμβασης εργασίας και επέκταση της εφαρμογής της και στους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις των δήμων, νέο ενιαίο και δίκαιο μισθολόγιο, αναπλήρωση των χαμένων εσόδων λόγω της εφαρμογής του μνημονίου, αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, άμεση ικανοποίηση θεσμικών και κλαδικών αιτημάτων κ.α.

    Είδηση: 47743

    [18] Κλείνει και στη Μαγνησία η Aldi

    Τεταρτη, 17 11 2010 14:27

    Στο μεταξύ κλείνει στις 27 Νοεμβρίου το υποκατάστημα της αλυσίδας Aldi στο Βόλο αφήνοντας στο δρόμο άλλους 13 εργαζόμενους, οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στους 300 που μόλις χθες έχασαν τη δουλειά τους από το κλείσιμο υποκαταστημάτων της ίδιας αλυσίδας ανά την Ελλάδα.

    Είδηση: 47742

    [19] Δωρεάν σπιρομετρήσεις για 120 άτομα στην Καβάλα

    Τεταρτη, 17 11 2010 13:15

    Συνολικά 120 άτομα, καπνιστές, αρκετοί εκ των οποίων νεαρής ηλικίας, υπεβλήθησαν σε προληπτική εξέταση για Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, κατά τις δωρεάν σπιρομετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν το πρωί στην Καβάλα, στην πλατεία Καπνεργάτη, από το Σύλλογο Προσωπικού και Φίλων Πνευμονολογικού του Νοσοκομείου Καβάλας «Εύπνοια», σε συνεργασία με τους δήμους Καβάλας και Φιλίππων και τη Β.Φ.Λ. Ανάλογες μετρήσεις έγιναν στο ΚΑΠΗ του δήμου Φιλίππων.

    Σύνταξη: Ρένα Πανταζόγλου

    Είδηση: 47738

    [20] Εξυγίανση-ανασυγκρότηση του δήμου Θάσου στις προτεραιότητες του νέου δημάρχου

    Τεταρτη, 17 11 2010 12:46

    Η ανασυγκρότηση και η εξυγίανση των διοικητικών υπηρεσιών του δήμου Θάσου αποτελεί προτεραιότητα για το νέο δήμαρχο του νησιού, Κώστα Χατζηεμμανουήλ.

    Σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ Καβάλας, ξεκαθάρισε ότι προτίθεται να ακολουθήσει πρόγραμμα οργάνωσης των υπηρεσιών με αποκεντρωμένο χαρακτήρα βάσει των αρμοδιοτήτων του Καποδιστριακού δήμου και υποδοχής των νέων αρμοδιοτήτων του Καλλικρατικού δήμου. Υποστήριξε ότι θα ζητήσει διαχειριστικό έλεγχο για το έλλειμμα των 12 εκατομμυρίων ευρώ στο δήμο και, στη συνέχεια, να προχωρήσει στην ανάπτυξη υποδομών που έχει ανάγκη το νησί, όπως ο βιολογικός καθαρισμός και η διαχείριση των απορριμμάτων. Στους άμεσους στόχους του νέου δημάρχου είναι η ολοκλήρωση του κτιρίου του νέου δημαρχείου προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες του δήμου.

    Σύνταξη: Ρένα Πανταζόγλου

    Είδηση: 47736

    [21] Στην Αθήνα ο νομάρχης για τα προβλήματα υγείας του νομού

    Τεταρτη, 17 11 2010 12:44

    Με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑΝΟΜ, κυρίους Κώστα Καπελώνη και Γιάννη Φωτάκη, θα συναντηθεί αύριο στην Αθήνα ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης. Αντικείμενο της συνάντησης είναι να εξεταστούν όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν στην κατασκευή των νέων νοσοκομειακών μονάδων σε Κω και Κάρπαθο.

    Επίσης θα τεθεί το θέμα της επέκτασης του νοσοκομείου Ρόδου με τη λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου και του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, που αποτελούν αναγκαιότητα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του νοσηλευτικού μας ιδρύματος προς τους πολίτες. Ο νομάρχης με τον νέο δήμαρχο Ρόδου Στάθη Κουσουρνά θα συναντηθεί και με τον υφυπουργό Υποδομών , Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων Γιάννη Οικονομίδη.

    Είδηση: 47735

    [22] Με την παρέμβαση του εισαγγελέα πληρώνονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

    Τεταρτη, 17 11 2010 12:41

    Την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, Κωνσταντίνου Μπούτσικου, ζήτησαν ξενοδοχοϋπάλληλοι της περιοχής μας με σκοπό να του θέσουν υπόψη για άλλη μια φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις οφειλές των εργοδοτών τους. Μιλώντας στο σταθμό μας ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Θανάσης Σταμούλης χαρακτήρισε «εργασιακό Μεσαίωνα» την περίοδο που διανύουμε αφού η πλειοψηφία των συναδέλφων του ζει με δανεικά.

    Όπως είπε ο κ. Σταμούλης, ο Εισαγγελέας προσδιόρισε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ως προθεσμία καταβολής των οφειλόμενων μισθών, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι εάν το ζήτημα δεν επιλυθεί θα προχωρήσει σε άσκηση ποινικών διώξεων. « Μετά την παρέμβαση του Εισαγγελέα, κάποιοι ξενοδοχοϋπάλληλοι που εργάζονται σε επιχειρήσεις στη Ν. Ρόδο άρχισαν από σήμερα σταδιακά να πληρώνονται».

    Είδηση: 47733

    [23] Τραγική κατάσταση στο ΕΚΑΒ ΡΟΔΟΥ

    Τεταρτη, 17 11 2010 12:39

    Καταγγέλοντας την εγκατάλειψη του τομέα ΕΚΑΒ Ρόδου από την κεντρική υπηρεσία που έχει ως συνέπεια ο τομέας να λειτουργεί οριακά και να μην μπορεί να προσφέρει όσα χρειάζεται η τοπική κοινωνία, την παραίτηση τους υπέβαλλαν σήμερα τέσσερα μέλη του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ.

    Ανάμεσα στα μέλη που παραιτήθηκαν είναι ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας του σωματείου.

    Είδηση: 47732

    [24] Πολιτιστικές ειδήσεις

    Τεταρτη, 17 11 2010 12:35

    Η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών διοργανώνει στο σπίτι όπου ο Εθνικός Ποιητής έζησε τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής του, στο Μουσείο Σολωμού, συνέδριο αφιερωμένο στο μεγάλο Ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 19, 20 και 21 Νοεμβρίου με γενικό τίτλο «Οδυσσέας Ελύτης / Μ' ένα τριφύλλι φως στο στήθος».

    Η Αναγνωστική Εταιρία και το Ίδρυμα Μποδοσάκη οργανώνουν ομιλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκου Αλιβιζάτου με θέμα:«Οι θεσμικές προϋποθέσεις της δεύτερης μεταπολίτευσης». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρίας, την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, στις 8.00 το βράδυ.

    Επίσης, η Αναγνωστική Εταιρία και το Ίδρυμα Μποδοσάκη οργανώνουν ομιλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θάνου Βερέμη με θέμα:«Η κατακερματισμένη κοινωνία στην Ελλάδα». Η ομιλία αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 26 Νοεμβρίου

    Στον Επτά Τεχνών Τόπο, στο Βιρό, θα παρουσιάσει τη δουλειά του το συγκρότημα Υπόγεια Ρεύματα αυτό το Σάββατο 20 Νοεμβρίου στις 10 το βράδυ. Τα Υπόγεια Ρεύματα περιοδεύουν και αυτόν το χειμώνα σε όλη την Ελλάδα και παρουσιάζουν μια συναυλία με ηλεκτρικό ελληνόφωνο ροκ από την δισκογραφία τους και από διασκευές που θα μείνει αξέχαστη τόσο στο κοινό τους όσο και στους ίδιους τους συντελεστές.

    Είδηση: 47730

    [25] Φωτογραφίζοντας πίσω από τις γωνίες

    Τεταρτη, 17 11 2010 15:49

    Αμερικανοί ερευνητές του πανεπιστημίου ΜΙΤ δημιούργησαν μια επαναστατική φωτογραφική μηχανή που φωτογραφίζει ακόμα και πίσω από γωνίες, αν και η τεχνική χρειάζεται ακόμα τελειοποίηση. Η κάμερα χρησιμοποιεί πολύ βραχείς και υψηλής έντασης παλμούς λέιζερ για να φωτίσει μια σκηνή. Η συσκευή δημιουργεί μια εικόνα, που περιλαμβάνει ακόμα και αντικείμενα κρυμμένα πίσω από μια γωνία και έξω από το οπτικό πεδίο του φωτογράφου, συλλέγοντας τις ανεπαίσθητες ποσότητες του φωτός λέιζερ που αντανακλώνται από ένα τοπίο ή άλλη σκηνή.

    Οι επιστήμονες του εργαστηρίου Media Lab του ΜΙΤ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ραμές Ρασκάρ, πιστεύουν ότι η νέα μηχανή μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά σε αποστολές έρευνας και διάσωσης, στη ρομποτική όραση και στην ιατρική ενδοσκόπηση.

    «Είναι σαν να έχεις όραση με ακτίνες Χ, χωρίς τις ακτίνες Χ», δήλωσε ο Ρασκάρ, ο οποίος πρόσθεσε ότι όταν ξεκίνησε τη σχετική έρευνα πριν από τρία χρόνια, το σημερινό επίτευγμά του εθεωρείτο αδύνατο από τους άλλους.

    Στην «καρδιά» της φωτογραφικής μηχανής βρίσκεται ως πηγή φωτός ένα λέιζερ που εκπέμπει παλμούς με συχνότητα 1 femtosecond, δηλαδή ένα εκατομμυριοστό του νανο-δευτερολέπτου ή 0,000000000000001 δευτερόλεπτα. Τέτοια λέιζερ συνήθως χρησιμοποιούνται από χημικούς για την απεικόνιση χημικών αντιδράσεων σε ατομικό ή μοριακό επίπεδο.

    Το λέιζερ εκπέμπει παλμούς φωτός στη σκηνή που πρόκειται να φωτογραφηθεί. Τα σωματίδια φωτός του λέιζερ διασκορπίζονται και αντανακλώνται από όλες τις επιφάνειες, ενώ, ακόμα κι αν υπάρχει κάποια γωνία, λίγα σωματίδια πάλι θα αντανακλαστούν, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα κι αν ένας άνθρωπος κρύβεται πίσω από μια γωνία, ο αισθητήρας της κάμερας, που «συλλαμβάνει» το αντανακλώμενο φως, θα μπορέσει να τον «δει».

    Στη συνέχεια, η φωτογραφική μηχανή χρησιμοποιεί πολύπλοκους αλγόριθμους -παρόμοιους με αυτούς στις ιατρικές τομογραφίες- για να κατασκευάσει ένα πιθανό τρισδιάστατο μοντέλο της γύρω περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των κρυμμένων αντικειμένων και προσώπων πίσω από μια γωνία. Προς το παρόν πάντως, η νέα τεχνική είναι εφικτή μόνο σε ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες και μπορεί να «μπερδευτεί», αν η προς φωτογράφηση σκηνή είναι πολύπλοκη.

    Ο καθηγητής Σρι Ναγιάρ του πανεπιστημίου Κολούμπια, ειδικός στην υπολογιστική όραση, χαιρέτισε τη νέα ανακάλυψη, όμως εμφανίστηκε επιφυλακτικός κατά πόσο είναι δυνατό να δημιουργηθεί μια φωτογραφική μηχανή που, σε πραγματικές συνθήκες, θα μπορεί να φωτογραφήσει με ακρίβεια πίσω από γωνίες μια ολόκληρη σκηνή. «Φαίνεται πως (η ομάδα του Ρασκάρ) απέχουν πολύ ακόμα από το φωτογραφίζουν κανονικές σκηνές», τόνισε. Όπως είπε, επειδή η κάμερα αξιοποιεί πολύ μικρές ποσότητες φωτός για να κάνει στη συνέχεια τους αλγοριθμικούς υπολογισμούς της, έχει να «επιλέξει» ανάμεσα σε μια ποικιλία πιθανών λύσεων για να απεικονίσει, πράγμα που στην πράξη μπορεί να σημαίνει λανθασμένη φωτογράφηση. «Παρόλα αυτά, πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον πρώτο βήμα», πρόσθεσε.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 47748

    [26] Το σκόρδο είναι και «φάρμακο» για την υπέρταση

    Τεταρτη, 17 11 2010 15:32

    Υγεια

    Το σκόρδο είναι χρήσιμο, από κοινού με την κανονική φαρμακευτική αγωγή, για την καταπολέμηση της υπέρτασης, σύμφωνα με νέα αυστραλιανή επιστημονική μελέτη. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, υπό την Κάριν Ριντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Maturitas», έκαναν δοκιμές με 50 εθελοντές που έπασχαν από υψηλή πίεση του αίματος.

    Οι ασθενείς κλήθηκαν να πάρουν τέσσερις κάψουλες από εκχύλισμα σκόρδου ημερησίως και αποδείχτηκε ότι μετά από 12 εβδομάδες είχαν χαμηλότερη πίεση -περίπου 10mmHg χαμηλότερη η συστολική- σε σχέση με όσους είχαν πάρει εικονική κάψουλα (πλασέμπο).

    Το σκόρδο, εδώ και χρόνια, θεωρείται καλό για την καρδιά. Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι τα συμπληρώματα σκόρδου μειώνουν το επίπεδο χοληστερόλης.

    Οι ειδικοί τονίζουν, πάντως, ότι τα συμπληρώματα σκόρδου πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ύστερα από ιατρική συμβουλή, καθώς το σκόρδο μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως να αραιώσει το αίμα ή να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα.

    Οι Αυστραλοί γιατροί τόνισαν ότι το σκόρδο δεν πρέπει να υποκαθιστά τα κανονικά φάρμακα για την υπέρταση, αλλά να δρα συμπληρωματικά προς αυτά.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 47747

    [27] Στην τελική ευθεία η ανέγερση τεμένους στο Βοτανικό β

    Τεταρτη, 17 11 2010 14:59

    Εντός των επομένων ημερών παραδίδεται στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου από το Πολεμικό Ναυτικό, η έκταση των 16 στρεμμάτων που έχει προβλεφθεί για να ξεκινήσει η ανέγερση του μουσουλμανικού τεμένους στον Βοτανικό. Πρώτα πρέπει να καταβλήθηκε το ποσό του περίπου ενός εκατομμυρίου για να μετακομίσουν οι υπηρεσίες του και να εκδοθεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες εντός των επόμενων εβδομάδων ολοκληρώνονται και οι υπόλοιπες νομικές διευθετήσεις ώστε στις αρχές του νέου χρόνου να προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και να αρχίσει η ανέγερση του τεμένους εντός του 2011.

    Ενδιαφέρον φέρονται να έχουν εκδηλώσει σημαντικοί διεθνούς φήμης αρχιτέκτονες, όπως η ιρακινής καταγωγής Ζάχα Χαντίντ.

    Σύμφωνα με τον νόμο 3512 του 2006, που εισηγήθηκε η τότε υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου, το αρχικό κόστος προεβλέπετο να ανέλθει γύρω στα 15 εκατομμύρια, ωστόσο μετά την μείωση της έκτασης που καθορίστηκε, το τελικό κόστος αναμενεται να μειωθεί και θα το αναλαβει, όπως καθορίζεται από τον νόμο, το Ελληνικό Δημόσιο.

    Το Υπουργείο Παιδείας που έχει την σχετική αρμοδιότητα έχει προκρίνει το συνολικό σχέδιο να γίνει με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές προδιαγραφές, όπως συμβαίνει με το μουσουλμανικό τέμενος τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον και το όλο κτίσμα να εναρμονίζεται με τα περιβάλλοντα κτίρια και την γύρω περιοχή.

    Οι καθοριζόμενες προδιαγραφές έχουν τεθεί υπόψη της ηγεσίας της Ελλαδικής Εκκλησίας, ενω το όλο εγχείρημα συντονίζεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Παγκαλο,καθώς εμπλέκονται εννέα υπουργεία και υπηρεσίες.

    Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Παιδείας καθιστούν απολύτως σαφές ότι η επιλογή του ιμάμη θα γίνει βασει των διατάξεων που ισχύουν στην Ελλάδα για την αναδειξη των θρησκευτικών ηγετών των αλλοθρήσκων.

    Τη γρηγορότερη ανέγερση έχει ζητήσει κατα την προεκλογική περίοδο και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ενώ αντιρρήσεις είχε εκφράσει ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΛΑΟΣ Αδωνις Γεωργιάδης.

    Επισήμως το κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας αρκετών διάσπαρτων τόπων λατρείας στην Αττική, ώστε να μην υπάρξει συσσώρευση μουσουλμάνων στην περιοχή του Βοτανικού.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 47744

    [28] Ένοχοι οι έξι από τους 17 κατηγορούμενους για το παραδικαστικό

    Τεταρτη, 17 11 2010 13:03

    Ένοχοι κρίθηκαν πριν από λίγο από το τριμελές εφετείο κακουργημάτων της Αθήνας οι 6 από τους 17 συνολικά κατηγορούμενους για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος με βασικούς πρωταγωνιστές την Αντωνία Ηλία και τον Ιάκωβο Γιοσάκη. Το δικαστήριο έκρινε ενόχους εκτός από την φυγόδικη Αντωνία Ηλία, τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη, τους δικηγόρους Σάκη Κεχαγιόγλου και Νίκο Εμμανουηλίδη και τις πρώην δικαστικούς λειτουργούς Παναγιώτα Τσέβη και Άννα Κοροβέση. Οι υπόλοιποι 11 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

    Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον Ιάκωβο Γιοσάκη αλλά στους υπόλοιπους καταδικασθέντες αναγνώρισε δύο ελαφρυντικά του πρότερου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς , εκτός από τον Σάκη Κεχαγιόγλου στον οποίον αναγνωρίστηκε μόνο το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 47739

    [29] Πτώση της δημοτικότητας του Μπερλουσκόνι

    Τεταρτη, 17 11 2010 14:08

    Για την επίλυση της πολιτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ιταλία συζήτησαν στη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος της χώρας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο με τους Προέδρους Βουλής και Γερουσίας, Τζανφράνκο Φίνι και Ρενάτο Σκιφάνι, αντίστοιχα. Και οι τρεις συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να υπερψηφισθεί, από το κοινοβούλιο ο κρατικός προϋπολογισμός του 2011 και στη συνέχεια να διαπιστωθεί αν η κυβέρνηση του «Καβαλιέρε», συνεχίζει να χαίρει της εμπιστοσύνης των βουλευτών. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να παρουσιασθεί ενώπιον της Βουλής και της Γερουσίας στις 14 Δεκεμβρίου και αισιοδοξεί ότι θα κερδίσει δύο ψηφοφορίες εμπιστοσύνης, όμως προειδοποίησε τη χώρα ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αν η κυβέρνησή του χάσει τις ψηφοφορίες αυτές. Σύμφωνα με τους σχολιαστές, ο Ιταλός Πρωθυπουργός ευελπιστεί να μπορέσει να εξασφαλίσει την αναγκαία υποστήριξη και στη Βουλή (316 ψήφους), θεωρώντας δεδομένη εκείνη της Γερουσίας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα «Corriere della Sera», στενοί συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, μεταξύ των οποίων και η υφυπουργός Ντανιέλα Σαντανκέ, έχουν εντατικές επαφές με αρκετούς βουλευτές που ακολούθησαν τον Τζανφράνκο Φίνι στη σύσταση του κόμματος «Μέλλον και Ελευθερία» και καταβάλλουν προσπάθειες για να τους πείσουν να επιστρέψουν στον μπερλουσκονικό «Λαό της Ελευθερίας».

    Οι επιπλέον ψήφοι που πρέπει να εξασφαλίσει ο μεγιστάνας-Πρωθυπουργός στη Βουλή, για να μπορέσει να συνεχίσει να κυβερνά, είναι τουλάχιστον 16, και το όλο εγχείρημα, κρίνεται, από τους αναλυτές, στα όρια του ανέφικτου, αν και ο Μπερλουσκόνι -όπως τονίζεται-πρόκειται σίγουρα να προσφέρει, στους «μεταμελημένους βουλευτές», εκλέξιμες θέσεις για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

    Αρκετοί ιθύνοντες της κεντροδεξιάς, στο μεταξύ, επιβεβαιώνουν ότι η συντηρητική παράταξη ετοιμάζεται για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

    «Ζεσταίνουμε τις μηχανές μας», δήλωσε ο δήμαρχος της Ρώμης, Τζάνι Αλεμάνο, ενώ ο υπουργός Αμυνας, Ινιάτσιο Λα Ρούσα, υπέδειξε την 27η Μαρτίου, ως πιθανή ημερομηνία για την προσφυγή στις κάλπες.

    Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, αρκετοί πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής, επιμένουν ότι το κοινοβούλιο θα μπορούσε να διαλυθεί στις 10 Ιανουαρίου.

    Η κεντροαριστερά, από τη μεριά της, εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για τα επιπλέον χρονικά περιθώρια που εξασφάλισε ο "Καβαλιέρε", μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

    «Σε ό,τι αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση θέλησε να λάβει δεκαπέντε ημέρες ανώφελης παράτασης. Και δεν κατανοώ το γιατί», δήλωσε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα «Repubblica», συνεχίζεται η πτωτική πορεία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας της εταιρίας Ipr Marketing, ο Μπερλουσκόνι χαίρει της εμπιστοσύνης του 35% των Ιταλών.

    Το αντίστοιχο ποσοστό το Σεπτέμβριο ήταν 39% και τον Οκτώβριο 37%. Στη πρόθεση ψήφου, οτο κόμμα του Ιταλού μεγιστάνα «Λαός της Ελευθερίας» βρίσκεται στο 28,5%, το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα» στο 26% και η «Λέγκα» στο 12,5%. Ο νεοσύστατος «κεντρώος πόλος» εξασφαλίζει το 7% με το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα «Udc» και το 5,5% με το νεοσύστατο «Μέλλον και Ελευθερία» του Τζανκφράνκο Φίνι. Η κεντροαριστερά, στις δυνάμεις της, εκτός από το Δημοκρατικό Κόμμα, μετρά και την «Ιταλία των Αξιών» του πρώην εισαγγελέα Ντι Πιέτρο (ποσοστό 5% στην πρόθεση ψήφου) και το κόμμα «Αριστερά και Ελευθερία» του περιφερειάρχη του Μπάρι, Νίκι Βέντολα, ο οποίος προτιμάται από το 4,5% του στατιστικού δείγματος.

    Πρόκειται για στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι μια ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα κριθεί, κατά πάσα πιθανότητα, «στο νήμα» και ότι θα είναι σίγουρα καθοριστικοί, οι προεκλογικοί χειρισμοί και οι νέες συμμαχίες στις οποίες θα προχωρήσουν τα διάφορα κόμματα.

    Πηγές: ANSA, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Berlusconi: «Senza fiducia si va alle urne», Premier, no governo-bis Fiducia o voto anticipato

    Είδηση: 47741

    [30] Και στη Δομινικανή Δημοκρατία κρούσμα χολέρας

    Τεταρτη, 17 11 2010 11:58

    Οι φόβοι επιβεβαιώνονται και το πρώτο κρούσμα χολέρας καταγράφτηκε στη γειτονική με την Αϊτή, Δομινικανή Δημοκρατία. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, ο ασθενής είναι ένας μετανάστης από την Αϊτή, ο οποίος έχει τεθεί σε καραντίνα. Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα που καταγράφεται σε αυτή τη χώρα ύστερα από περισσότερα από 100 χρόνια. Στην Αϊτή, μέχρι στιγμής 1.034 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και η νόσος συνεχίζει να εξαπλώνεται ταχύτατα.

    Είδηση: 47706


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 17 November 2010 - 17:55:50 UTC