Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Γ.Γ του ΟΗΕ
  • [02] Siemens: Απαντητική επιστολή από μητρική εταιρεία προς Υπουργό Επικρατείας
  • [03] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στο Fox Business Network
  • [04] Στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ στην ΕΡΤ
  • [05] Κίνα: Φονικές πλημμύρες
  • [06] Τουρκία: 4 νεκροί σε βομβιστική επίθεση
  • [07] Ευρωβαρόμετρο για Ελλάδα: Αύξηση της φτώχειας
  • [08] Γάζα: Νέα αποστολή και Ισραηλινές απειλές
  • [09] Απάτη εκατομμυρίων σε βάρος του ΙΚΑ
  • [10] Μείωση ελλείμματος-Κόντρα στη Βουλή
  • [11] Σφιχτός ο νέος προϋπολογισμός στη Βρετανία
  • [12] Συλλήψεις για βιασμούς στα Χανιά
  • [13] Λήξη της αποχής αποφάσισαν οι βαθμολογητές
  • [14] Γ.ΜΑΝΩΛΗΣ:«Όσοι διαφώνησαν με το προεδρικό διάταγμα, καμία αλλαγή ουσίας δεν θα γίνει και θα πάνε να ψηφίσουν όλοι.»
  • [15] Στάσεις εργασίας σε ΟΣΕ-Προαστιακό ως την Πέμπτη/Δεμένα τα πλοία αύριο
  • [16] Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:« Θεωρώ ότι και το εργασιακό και το ασφαλιστικό κομμάτι του μνημονίου, είναι η ουρά του μνημονίου και η ψήφος μου θα
  • [17] Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί από τις πλημμύρες
  • [18] Δεκάδες νεκροί σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Κονγκό
  • [19] Από Δευτέρα το Ασφαλιστικό μαζί με το εργασιακό

    [01] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Γ.Γ του ΟΗΕ

    Τριτη, 22 06 2010 12:04

    Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και τη Μέση Ανατολή, καθώς επίσης η σύνοδος των G20 που θα πραγματοποιηθεί στον Καναδά, ήταν τα κυριότερα θέματα στη συνάντηση του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν στη Νέα Υόρκη. O Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτήρισε την συνάντηση εξαιρετική θετική και εποικοδομητική. Το απόγευμα θα προεδρεύσει της Διεθνούς Σοσιαλιστικής.

    Παπανδρέου: "Δεν υπάρχει μυστική διπλωματία στο Σκοπιανό"

    Όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε στο γ.γ. του ΟΗΕ τη βούληση της ελληνικής πλευράς να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις και τόνισε εμφατικά ότι δεν υπάρχει μυστική διπλωματία στο Σκοπιανό.

    "Θέση μας παραμένει η ίδια για σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Εμείς είμαστε έτοιμοι και ότι παίρνουμε πρωτοβουλίες για να λυθεί το ζήτημα. Και αυτές δεν είναι μυστικές πρωτοβουλίες, είναι ανοικτές, δημόσιες πρωτοβουλίες, με στόχο να βρούμε τη λύση μέσα σ' αυτά τα πλαίσια", υπογράμμισε.

    Στο ζήτημα του Κυπριακού, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην προσπάθεια για λύση και ότι στηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια για την εξεύρεση λύσης μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις και τεχνικά χρονοδιαγράμματα.

    "Πιστεύουμε", πρόσθεσε, "ότι πρέπει να υπάρξει η ουσιαστική βούληση και ο απαραίτητος χρόνος. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θέλουμε να συζητείται εσαεί το Κυπριακό. Αντιθέτως. Χρειάζεται η βούληση και βούληση βεβαίως από την τουρκική πλευρά, ώστε επιτέλους το Κυπριακό να λυθεί μέσα στα γνωστά πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου".

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν εξάλλου διεθνή θέματα που έχουν σχέση με τους Στόχους της Χιλιετίας, με τη συνάντηση των G20 στο Τορόντο. Ανάμεσα στα ζητήματα αυτά ήταν και η σημερινή διεθνής οικονομική κατάσταση, οι ρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν στις αγορές, η στήριξη της ανάπτυξης και η επένδυση στην πράσινη τεχνολογία.

    Την επιβολή φόρων στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές των τραπεζών ζήτησε εξάλλου ο πρωθυπουργός, με παρέμβασή του κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, που πραγματοποιείται στο Βανκούβερ του Καναδά και στο όποιο συμμετέχει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

    Μιλώντας στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο κ. Παπανδρέου απέδωσε την ελληνική οικονομική κρίση στην κακή οικονομική διαχείριση από ένα διογκωμένο κράτος, προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων, καθώς και στην έλλειψη διαφάνειας, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται πλέον σε τροχιά οικονομικής εξυγίανσης.

    Πηγή: ΝΕΤ105,8 ΝΕΤ ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Γ. Παπανδρέου: Χτίζουμε την αξιοπιστία

    Είδηση: 37892

    [02] Siemens: Απαντητική επιστολή από μητρική εταιρεία προς Υπουργό Επικρατείας

    Τριτη, 22 06 2010 16:48

    Στην Εξεταστική επιτροπή για τη Siemens κοινοποιήθηκε σήμερα επιστολή από τον αντιπρόεδρο της μητρικής εταιρείας στη Γερμανία Πίτερ Σόλμσεν, απάντηση στον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη με την οποία δηλώνει την έκπληξη του για την κριτική που δέχθηκε η Siemens Ελλάδας ότι δεν υποστηρίζει την έρευνα. Ο κ. Σόλμσεν διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει άλλο σχετικό ερευνητικό υλικό που να αφορά την Ελλάδα που θα μπορούσε η εταιρεία να παράσχει και προτρέπει την εξεταστική να επικοινωνήσει με τις διωκτικές αρχές σε Γερμανία και ΗΠΑ και να ζητήσει τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους σχετικά με την έρευνα στην Ελλάδα.

    Θα ζητηθεί συνεργασία των κ.κ.Σίκατσεκ, Κούτσενρόιτερ και Χριστοφοράκο

    Ο Πίτερ Σόλμσεν στην απαντητική του επιστολή διαβεβαιώνει ότι η μητρική Siemens θα επικοινωνήσει με τους κυρίους Σίκατσεκ, Κούτσενρόιτερ και Μιχάλη Χριστοφοράκο για να προσπαθήσει να οργανώσει συναντήσεις με την Εξεταστική επιτροπή στο Μόναχο και δεσμεύεται ότι σε περίπτωση που αυτοί αρνηθούν η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο δυνατό μέσο για να τους υποχρεώσει να συνεργαστούν.

    Επίσης ο κ. Σόλμσεν δηλώνει ότι η Siemens είναι υπέρ μίας συνάντησης της Εξεταστικής στο Μόναχο με τη Ντεμπεβουάζ, το δικηγορικό γραφείο που διενήργησε την εσωτερική έρευνα στη Siemens.

    Εξάλλου με επιστολή του ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens, Ρούντολφ Φίσερ διαβεβαιώνει την Εξεταστική ότι όλα τα έγγραφα που του έχουν ζητηθεί έχουν υποβληθεί και παρακαλεί να του υποδειχθούν ποια ακόμα έγγραφα ζητά η εξεταστική.

    "Μας διαψεύδει διπλωματικά η Siemens", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σχολιάζοντας τις επιστολές, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης εκτίμησε ότι η Siemens δεν πιέστηκε ποτέ και γι' αυτό συνεχίζει να μας δουλεύει "ψηλό γαζί" παριστάνοντας ότι συνεργάζεται.

    Έντονη αντίδραση για τη λίστα των 10 πρώην υπουργών

    Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης έντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς για τη λίστα των 10 πρώην υπουργών που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, οπό τους οποίους θα ζητηθεί να ανοίξουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

    Ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ ζήτησε να ολοκληρωθεί ο κατάλογος, σημειώνοντας ότι ουδέποτε υπήρξε ομόφωνη απόφαση της Εξεταστικής, ενώ και ο Δήμήτρης Παπαδημούλης κατήγγειλε ότι ο κατάλογος που δόθηκε στη δημοσιότητα καταρτίστηκε εν αγνοία και ερήμην της επιτροπής πλήττοντας το κύρος της. Ο κατάλογος πάντως μένει ανοιχτός και δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 37906

    [03] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στο Fox Business Network

    Τριτη, 22 06 2010 18:54

    Συνέντευξη στο Fox Business Network και στη δημοσιογράφο Nicole Petalides παραχώρησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με θέμα τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας και τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

    Για το θέμα των δανειακών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, ο ΄κ. Παπανδρέου απάντησε ότι: 'Καταρχήν, θα τιμήσουμε απαρέγκλιτα την υπογραφή μας. Είμαστε μια νέα Κυβέρνηση. Αναλάβαμε την εξουσία, με ένα μήνυμα αλλαγής και μεταστροφής της χώρας μας.

    Βεβαίως, ένα από τα μεγάλα μας προβλήματα είναι το χρέος, όπως και η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και της οικονομίας μας, με στόχο να γίνει πιο ανταγωνιστική.

    Η συμφωνία αυτή έχει δύο όψεις. Από τη μία, δίνεται το χρονικό περιθώριο στην Ελλάδα, μαζί με δάνεια, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει, καθώς προβαίνει σε αλλαγές. Από την άλλη, όμως, υποχρεούμαστε να υλοποιήσουμε αυτές τις αλλαγές. Μάλιστα, κατά το τελευταίο εξάμηνο, το έλλειμμα μειώθηκε κατά 40%. Αυτό το πετύχαμε αυξάνοντας κάποιους φορολογικούς συντελεστές, πατάσσοντας τη φοροδιαφυγή και περικόπτοντας δημόσιες δαπάνες.

    Χρειάστηκε να επιβάλουμε κάποια ιδιαιτέρως σκληρά μέτρα, να περικοπούν οι μισθοί στο Δημόσιο κατά 20% και οι συντάξεις κατά 10%.

    Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της αποφασιστικότητάς μας να επανέλθουμε στη σωστή τροχιά. Και όντως επανήλθαμε. Αυτό ακριβώς δήλωσαν και οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Ελλάδα".

    Συνεχίζοντας ο Έλληνας πρωθυπουργός για το θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής, τόνισε:

    "Εφαρμόζουμε ένα ευρύ φάσμα μέτρων υπέρ της διαφάνειας. Παραδείγματος χάριν, μπορεί κανείς μέσω των χαρτών του Google να διαπιστώσει αν κάποιος διαθέτει πισίνα, και αυτό είναι ένα μόνο μέσο που αξιοποιούμε, ώστε να εντοπίσουμε όλους εκείνους οι οποίοι δεν καταβάλλουν φόρους για τα ακίνητά τους κ.λπ. Επιπροσθέτως, όμως, δημιουργούμε μια νέα κουλτούρα και κίνητρα, ώστε ο κόσμος να ανταποκριθεί αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του, ξεκινώντας από το γεγονός ότι αυτό αποτελεί καθήκον προς την πατρίδα. Δεν πρόκειται απλώς για απλή υποχρέωση, αφού εάν δεν θέλουμε να διαρκέσει η κρίση, οφείλουμε να ανταποκριθούμε, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που μας αναλογούν".

    Ακολούθως απάντησε σε ερώτηση για τις απεργίες και τη στάση των πολιτών, λέγοντας:

    "Πράγματι, μεσολάβησαν κάποια ατυχή περιστατικά, η συντριπτική πλειοψηφία όμως του Ελληνικού λαού, παρότι τα μέτρα είναι σκληρά, λέει ότι "εντάξει, αυτή είναι και μία ευκαιρία για να αλλάξουμε τη χώρα. Θέλουμε η κρίση να αποτελέσει ευκαιρία. Θα δώσουμε στην Κυβέρνηση κάθε δυνατότητα, ώστε να προχωρήσει σε αλλαγές. Καταβάλουμε το αντίστοιχο τίμημα και ας μη μας αρέσει, είμαστε υποχρεωμένοι όμως, αφού πρόκειται για την Ελλάδα. Αφορά στη χώρα, στις οικογένειες και στο μέλλον μας. Ταυτοχρόνως, θέλουμε η Ελλάδα να χαρακτηρίζεται από αυξημένη διαφάνεια, να γίνει πιο ανοιχτή στις επιχειρήσεις, να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις. Και αυτό ακριβώς κάνουμε, στη διάρκεια των τελευταίων, λίγων μηνών, στους οποίους έχουμε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας".

    Επόμενη θεματική ενότητα ήταν οι στόχοι της Ελλάδας, για τους οποίους ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: "Στοχεύουμε όχι μόνο στην αποπληρωμή των δανείων, αλλά και στο να γίνουμε μια ανταγωνιστική οικονομία.

    Η Ελλάδα διαθέτει τεράστιες δυνατότητες, τις οποίες δεν έχουμε ακόμη αξιοποιήσει. Διαθέτει τουριστική βιομηχανία, η οποία είναι σε θέση να ανθήσει και να καταστεί ακόμη πιο θελκτική. Στρεφόμαστε πλέον στον τουρισμό υψηλής ποιότητας.

    Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα. Είναι όμορφη και φιλόξενη, κάτι που θα ήθελα να δηλώσω και μέσω του Fox News.

    Επίσης, η Ελλάδα διαθέτει τεράστιες δυνατότητες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Διαθέτουμε το υψηλότερο αιολικό δυναμικό της Ευρώπης, αλλά δεν το έχουμε αναπτύξει, το οποίο όμως πρόκειται να εξελιχθεί σε σημαντικό κλάδο δραστηριοτήτων.

    Έχουμε τη μεσογειακή διατροφή, την οποία επίσης δεν έχουμε εκμεταλλευτεί, αν και αποτελεί εμπορικό σήμα από μόνη της. Εξάλλου, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της μεσογειακής διατροφής, διαθέτοντας ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, από ελαιόλαδο, μέχρι φρούτα και λαχανικά. Αυτό είναι ένα ακόμη πεδίο, στο οποίο μπορούμε να αναπτύξουμε την αγορά.

    Να προσθέσω ότι αποτελούμε τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη του πλανήτη. Ακόμη και αν το σύνολο του στόλου μας δεν βρίσκεται στην Ελλάδα, επειδή είναι μία ιδιαιτέρως παγκοσμιοποιημένη βιομηχανία, χώρες όπως η Κίνα, για παράδειγμα, τώρα, ενώ ναυπηγούν πλοία σε κινεζικά λιμάνια, επιδιώκουν να αναδειχθεί ο Πειραιάς σε κόμβο για την Ευρώπη, για το σύνολο των εμπορικών τους δραστηριοτήτων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αντιλαμβάνεστε επομένως ότι πρόκειται για μείζονες επενδύσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι αυτό το πακέτο Ε.Ε. - ΔΝΤ προσδίδει μια ουσιαστική αίσθηση ασφάλειας και, ας μου επιτραπεί, λειτουργεί ως διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι εγγυημένες".

    Για τη συνάντηση με τον Μ. Ομπάμα

    Τέλος ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον κ. Ομπάμα, αναφέροντας ότι: "Επιτρέψτε μου, καταρχήν, να ευχαριστήσω τόσο τον Πρόεδρο Ομπάμα, όσο και τον Αμερικανικό λαό, για την στήριξη που μας προσέφεραν καθ' όλη τη διάρκεια της δύσκολης αυτής κρίσης. Υπήρξαμε ο αδύναμος κρίκος, αλλά η κρίση υπήρξε διεθνής διότι, όπως είδατε το 2008, οι αγορές έγιναν πολύ δύσπιστες, επιρρεπείς και ανήσυχες.

    Ασφαλώς, εμείς δεν προσπαθούμε να βρούμε αποδιοπομπαίους τράγους, ισχυριζόμενοι ότι οι αγορές ήταν το πρόβλημα. Προφανώς, όμως, ασχολούμαστε με όσα πρέπει να μας απασχολήσουν, ενώ ταυτόχρονα η κρίση ήταν γενικότερη.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα μας παρείχε σημαντική υποστήριξη. Υποστήριξε την προσπάθεια αλλαγής της Ελλάδας, αλλά και την άποψη, σύμφωνα με την οποία οφείλουμε να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το χρηματοοικονομικό-χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να μεταβεί εντός των επομένων ημερών στο Τορόντο, για τη Σύνοδο του G20. Ελπίζουμε ότι εκεί πρόκειται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τη δημιουργία ενός πλαισίου ίσων ευκαιριών και κανόνων για όλους, για ένα σύστημα χρηματοοικονομικής-χρηματοπιστωτικής διαφάνειας, το οποίο θα αποβεί σε όφελος της παγκόσμιας οικονομίας, όχι μόνο των ΗΠΑ ή μόνο της Ελλάδας".

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 37911

    [04] Στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ στην ΕΡΤ

    Τριτη, 22 06 2010 18:18

    Χωρίς ανανέωση θα παραμείνει σήμερα Τρίτη για το διάστημα 7μμ έως 9μμ η ERT online, λόγω της στάσης εργασίας της ΕΣΗΕΑ στην ΕΡΤ, με αίτημα την εργασιακή αποκατάσταση των συμβασιούχων. Η στάση εργασίας είναι για τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, ενώ 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στα πλαίσια επαναλαμβανόμενων απεργιών, πραγματοποιεί και το σωματείο συμβασιούχων, στο οποίο συμμετέχουν συμβασιούχοι εργαζόμενοι όλων των άλλων ειδικοτήτων.

    Είδηση: 37908

    [05] Κίνα: Φονικές πλημμύρες

    Τριτη, 22 06 2010 18:22

    Δείτε το video

    Tα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν σήμερα προσπάθειες για την διάσωση περίπου 12.000 κατοίκων που απειλούνται από κατάρρευση ενός φράγματος στην επαρχία Τζιανγκσί της νότιας Κίνας η οποία επλήγη από μεγάλες πλημμύρες, που μέχρι στιγμής έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 199 άτομα, ενώ 123 αγνοούνται, αύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Ήδη τα συνεργεία έχουν απομακρύνει 68.000 κατοίκους από τα σπίτια γύρω από το φράγμα Σανγκάι, το οποίο κατέρρευσε.

    H στάθμη των υδάτων από μία δεξαμενή που βρίσκεται πάνω από το φράγμα έχει ανέβει επικίνδυνα και απειλείται η ασφάλεια χιλιάδων ανθρώπων που διαμένουν στις χαμηλότερες περιοχές, σύμφωνα με το περιφερειακό κέντρο ελέγχου των πλημμυρών.

    Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε στιγμιότυπα με τα μέλη των σωστικών συνεργείων στην επαρχία Τζιανγκσί να πετάνε σχοινιά σε άτομα που έχουν καταφύγει σε δένδρα για να γλυτώσουν.

    Στην επαρχία αυτή πάνω από δέκα χιλιάδες στρατιώτες και κάτοικοι κινητοποιήθηκαν ύστερα από την κατάρρευση του φράγματος προκειμένου να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης οι οποίες ωστόσο προχωρούν με βραδύτητα αφού οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει.

    Ο απολογισμός από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές στην κεντρική και νότια Κίνα εδώ και πάνω από μία εβδομάδα, είναι μέχρι στιγμής 199 νεκροί και 123 αγνοούμενοι, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

    Ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο και ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο έκαναν έκκληση για ενίσχυση των προσπαθειών παροχής βοήθειας προς τους δοκιμαζόμενους από την κακοκαιρία που έχει γίνει αιτία να απομακρυνθούν από τις εστίες τους περίπου 2,37 εκατομμύρια άνθρωποι.

    AΠΕ Είδηση: 37909

    [06] Τουρκία: 4 νεκροί σε βομβιστική επίθεση

    Τριτη, 22 06 2010 12:28

    Τρεις στρατιώτες και ένα κορίτσι 17 ετών έχασαν τη ζωή τους σε βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στη συνοικία Χαλκαλί, στον ευρωπαϊκό τομέα της Κωνσταντινούπολης.

    Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το κορίτσι ήταν η κόρη ενός στρατιωτικού που επέβαινε στο λεωφορείο.

    Οι τραυματίες ανέρχονται στους έξι, εκ των οποίων οι δύο είναι σοβαρά, όπως μετέδωσε το NTV.

    Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που περνούσε λεωφορείο το οποίο μετέφερε στρατιώτες στην Κωνσταντινούπολη ενώ δεν έχει γίνει γνωστό ακριβώς πόσοι άνθρωποι επέβαιναν στο λεωφορείο ή πόσοι από αυτούς ήταν στρατιώτες, αλλά σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο οι επιβάτες ξεπερνούσαν τους δέκα.

    Τα "Γεράκια του Κουρδιστάν" πίσω από την επίθεση

    Η κουρδική αυτονομιστική οργάνωση που αποκαλείται "Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν" ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση που έγινε σήμερα σε στρατιωτικό λεωφορείο στην Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας το θάνατο σε 5 ανθρώπους.

    Σύμφωνας με τα όσα αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η οργάνωση "Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν" (TAK), η οποία πιστεύεται ότι έχει δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση και προειδοποιεί τους πολίτες να απέχουν από στρατιωτικούς στόχους σε ανακοίνωσή της, η οποία μεταδόθηκε από το Πρακτορείο Ειδήσεων Firat.

    Η ΤΑΚ έχει αναλάβει την ευθύνη και για προηγούμενες βομβιστικές επιθέσεις σε τουρκικές πόλεις που βρίσκονται εκτός της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου το PKK πολεμάει τον τουρκικό στρατό.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37893

    [07] Ευρωβαρόμετρο για Ελλάδα: Αύξηση της φτώχειας

    Τριτη, 22 06 2010 18:39

    Το 43,9% των Ελλήνων (15,1% στην ΕΕ) δηλώνει ότι δίνει συνεχώς αγώνα για να πληρώσει τους λογαριασμούς του νοικοκυριού του και το 93,7% των συμπολιτών μας (74,7% στην ΕΕ) πιστεύει ότι η φτώχεια έχει παρουσιάσει αύξηση στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο.

    Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου για τον κοινωνικό αντίκτυπο της κρίσης στις χώρες-μέλη της ΕΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και από το οποίο, το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται, είναι πως οι Έλληνες εμφανίζονται να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση μεταξύ των πολιτών στους "27" για το πόσο άσχημα θεωρούν ότι έχουν πληγεί από την κρίση. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το Μάιο στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ.

    Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 73,2% των Ρουμάνων και το 69,3% των Ελλήνων -πρόκειται για τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ με μέσο κοινοτικό όρο 28,4%- θεωρούν ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες θα υπάρξει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών τους.

    Εξάλλου, στην ερώτηση για το μέγεθος της φτώχειας στη χώρα τους, το 50,3% των Ελλήνων απαντά ότι η φτώχεια πλήττει το 30% του πληθυσμού (29,5% στην ΕΕ), τo 32,6% θεωρεί ότι η φτώχεια αφορά το 20% του πληθυσμού (31,1% στην ΕΕ), το 10,9% εκτιμά ότι φτωχοί είναι το 10% του πληθυσμού (22,6% στην ΕΕ), το 3,5% εκτιμά ότι 5% των Ελλήνων είναι φτωχοί (8,3% στην ΕΕ) και μόνο το 1,7% των συμπολιτών μας απαντά ότι η φτώχεια στην Ελλάδα είναι κάτω από 5% (3,7% στην ΕΕ).

    Οι επιπτώσεις της κρίσης

    Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κρίσης στις συντάξεις, από το ευρωβαρόμετρο προκύπτει ότι το 51% των Ελλήνων (πρώτοι στην ΕΕ με μέσο κοινοτικό όρο 27,1%) αναμένει ότι θα λάβει μειωμένη σύνταξη από την προσδοκόμενη, ενώ το 17% (20,3% στην Ε.Ε) θεωρούν ότι θα υποχρεωθούν να συνταξιοδοτηθούν αργότερα από ό,τι είχαν αρχικά σχεδιάσει.

    Εξάλλου το 30,2% των Ρουμάνων, το 28,8% των Λετονών και το 28,3% των Ελλήνων (14,6% στην ΕΕ) δηλώνουν ότι ανησυχούν έντονα για το ενδεχόμενο στα γηρατειά τους το εισόδημά τους να μην επαρκεί για να τους εξασφαλίσει να ζουν αξιοπρεπώς.

    Η φτώχεια έχει περάσει στα νοικοκυριά

    Ακόμη, το 28,8% των Ελλήνων (16,9% στην ΕΕ) δηλώνει ότι στη διάρκεια των δώδεκα τελευταίων μηνών υπήρξε στιγμή κατά την οποία δεν είχε χρήματα να εξοφλήσει πάγιους λογαριασμούς, να αγοράσει τρόφιμα ή άλλα καταναλωτικά αγαθά. Παράλληλα, το 30,2% των Ελλήνων (17% στην ΕΕ) εκφράζουν φόβους ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες υπάρχει κίνδυνος να μην είναι σε θέση να πληρώσουν έγκαιρα το ενοίκιο του σπιτιού τους ή κάποιο δάνειο.

    Επίσης, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 34,9% των Ελλήνων (18% στην ΕΕ) που απασχολούνται δηλώνουν ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες δεν είναι καθόλου σίγουροι πως θα διατηρήσουν τη σημερινή θέση εργασίας τους και το 73% (49% στην ΕΕ) πιστεύουν ότι είναι "απίθανο ή μάλλον απίθανο" να βρουν δουλειά σε περίπτωση που απολυθούν.

    AΠΕ Είδηση: 37912

    [08] Γάζα: Νέα αποστολή και Ισραηλινές απειλές

    Τριτη, 22 06 2010 18:41

    Νέα ανθρωπιστική αποστολή στη Γάζα οργανώνουν ακτιβιστές από αρκετές χώρες και νέες απειλές εκτοξεύει το Ισραήλ.

    Το φορτηγό πλοίο "Julia" το οποίο βρίσκεται προς το παρόν στο λιμάνι της Τρίπολης στον βόρειο Λίβανο θα μεταφέρει δεκάδες Λιβανέζους και ξένους δημοσιογράφους, ενώ ένα δεύτερο πλοίο το "Mariam" θα μεταφέρει περίπου πενήντα ακτιβιστές.

    Η πλευρά των Ισραηλινών έχει προειδοποιήσει ότι θα χρησιμοποιήσει "όλα τα μέσα" για να εμποδίσει τα δύο πλοία να φτάσουν στη Γάζα.

    Η κυβέρνηση του Λιβάνου σε επιστολή της προς τον ΟΗΕ τονίζει ότι: "Ο Λίβανος δεν μπορεί να απαγορεύσει σε ένα πλοίο να αποπλεύσει από τα λιμάνια του αν το φορτίο του, οι επιβάτες του και ο προορισμός του συμμορφώνονται με το λιβανικό δίκαιο".

    Συνεπώς καταλήγει η επιστολή, το Ισραήλ θα είναι υπεύθυνο για κάθε επίθεση κατά του Λιβάνου.

    Πηγές: ΑΠΕ, Ρόιτερ

    Είδηση: 37910

    [09] Απάτη εκατομμυρίων σε βάρος του ΙΚΑ

    Τριτη, 22 06 2010 17:01

    Οικονομική ζημία, το ύψος της οποίας ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, είχαν προκαλέσει στο ΙΚΑ με τη δράση τους τρεις απατεώνες που συνελήφθησαν από την Ασφάλεια Αττικής με τις κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη κατ' επάγγελμα και κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, μετά από καταγγελίες του ασφαλιστικού οργανισμού, οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της έρευνας διαπίστωσαν ότι τρεις κατηγορούμενοι είχαν κατασκευαστική εταιρεία, η οποία, παρά το γεγονός ότι κήρυξε πτώχευση, με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, από την 30-1-2006, συνέχισε να υποβάλλει μέσω διαδικτύου, έως και την 12-11-2009, Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (Α.Π.Δ.) για τα 197 άτομα, που υποτίθεται ότι εργάζονταν σ' αυτήν, χωρίς όμως να πληρώνει τις αντίστοιχες εισφορές, ως όφειλε, στο ΙΚΑ.

    Όπως διαπιστώθηκε οι φέρομένοι ως εργαζόμενοι της εταιρείας, κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα εργάζονταν σε διάφορες άλλες εμπορικές εταιρείες.

    Σε έρευνα που διεξήγαγαν Αστυνομικοί στα λογιστικά γραφεία, κατασχέθηκαν δέκα σκληροί δίσκοι Η/Υ, καθώς και έντυπο υλικό που αποδεικνύει την παράνομη δράση των ανωτέρω.

    Η οικονομική ζημία που διαπιστωμένα έχει υποστεί ο Ασφαλιστικός Οργανισμός από τη δραστηριότητα των τριών κατηγορουμένων και μόνο για χρονικό διάστημα 12 μηνών, ανέρχεται σε 411.000 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται οι αποδοχές, λόγω της πλασματικής ασφάλισης των υπαλλήλων.

    Σε εξέλιξη είναι, από αρμόδιους υπαλλήλους του ΙΚΑ, η πλήρης διερεύνηση και καταγραφή της συνολικής ζημιάς, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ.

    Η υπόθεση διαβιβάστηκε στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Είδηση: 37907

    [10] Μείωση ελλείμματος-Κόντρα στη Βουλή

    Τριτη, 22 06 2010 16:50

    Μείωση ελλείμματος και αύξηση εσόδων, δείχνουν τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, για το πρώτο πεντάμηνο του έτους. Το Υπουργείο Οικονομικών, εκτιμά ότι τα έσοδα θα αυξηθούν μετά και την ενεργοποίηση των νέων μέτρων, ενώ επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους από το Λονδίνο, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πλέον τη δυνατότητα, του χρόνου να αναδιαμορφώσει την οικονομία της. Την ίδια ώρα σοβαρές αντιδράσεις από τα κόμματα της Αριστεράς και τον ΛΑΟΣ προκάλεσε άρθρο που έχει περιληφθεί σε νομοσχέδιο με το οποίο παρέχεται η εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών να υπογράφει μνημόνια συνεργασίας, συμφωνίες ή συμβάσεις δανεισμού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, του Eurogroup και την ΕΚΤ χωρίς στη διάταξη αυτή να προβλέπεται υποχρέωση ενημέρωσης της βουλής και κύρωσης από αυτή.

    Σε σωστό δρόμο το πρόγραμμα σταθερότητας

    Θωρακισμένη απέναντι στην κρίση και εντός των στόχων του προγράμματος σταθερότητας βρίσκεται η Ελληνική Οικονομία.

    Τα στοιχεία 5μήνου για την πορεία του Κρατικού Προϋπολογισμού, έδειξαν μείωση του ελλείμματος στα 8,97 δισ. ευρώ από 14,65 δις ευρώ, χαμηλότερα κατά 38,75% έναντι ετήσιου στόχου 35,1%.Όπως τονίζεται το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του πρώτου πενταμήνου του 2010 οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων και έχει επιτευχθεί πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα πρόσθετα μέτρα που θέσπισε η Κυβέρνηση τον Μάρτιο και τον Μάιο του 2010.

    Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 8,3%, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 11,7%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην είσπραξη εσόδων ύψους 779 εκατ. ευρώ από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων για τη χρήση του 2008, στις αυξημένες εισπράξεις από ΕΦΚ και αναλογούντα ΦΠΑ καυσίμων, καπνού και αλκοολούχων ποτών, λόγω της αναπροσαρμογής των συντελεστών φορολόγησής τους, καθώς και στη μείωση των επιστροφών φόρων κατά 364 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους.

    Την ίδια ώρα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά 10,5%, έναντι στόχου για μείωση κατά 4,8%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 11,3%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 4,4%, ενώ οι δαπάνες για τόκους μειώθηκαν επίσης κατά 7,5% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,1%.

    Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι τα μέτρα ενίσχυσης των εσόδων που θεσπίστηκαν τον Μάρτιο και τον Μάιο θα αποδώσουν πλήρως τους επόμενους μήνες, καθιστώντας εφικτή την επίτευξη των ετήσιων στόχων.

    Από συνέδριο στο Λονδίνο ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Πέτρος Χριστοδούλου τόνισε ότι:

    "Η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια του χρόνου σε αυτή τη φάση και έχει τη δυνατότητα να επικεντρωθεί στην εφαρμογή των αλλαγών στην Ελλάδα που θα οδηγήσουν σε δημοσιονομική εξυγίανση και θα αναδιαμορφώσουν ολόκληρη την οικονομία.", τόνισε.

    Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Alpha Bank, o πρόεδρος της τράπεζας Γιάννης Κωστόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες θα βγει πιο σύντομα από την ύφεση.

    "Η χώρα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και θα εξέλθει δυνατότερη από την κρίση, έχοντας αποδείξει ότι όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και αποτέλεσμα. Τα στοιχεία της οικονομικής συγκυρίας δείχνουν ότι η ύφεση το 2010 δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο αναμένεται", τόνισε ο κ. Κωστόπουλος και επισήμανε ότι η έξοδος από την κρίση θα γίνει πιο σύντομα από ό,τι αναμενόταν.

    Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή

    Τις αντιδράσεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης προκάλεσε, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, διάταξη νομοσχεδίου, με την οποία παρέχεται στον υπουργό Οικονομικών, η εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και να υπογράφει "κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία, ή σύμβαση δανεισμού, διμερή ή πολυμερή, με την ΕΕ, την ΕΚΤ και τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης".

    Με δεδομένο ότι η διάταξη δεν συνοδεύεται με δέσμευση του υπουργού να ενημερώνει τη Βουλή για τις υπογραφόμενες συμφωνίες (πόσο δε μάλλον να ζητά την επικύρωσή τους) αλλά τίθεται σε εφαρμογή και αναδρομικά, από την 1η Ιουνίου του 2010, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν λόγο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», ενώ και ο ΛΑΟΣ χαρακτήρισε «παράξενη» την διάταξη και ζήτησε την απόσυρσή της.

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης κάλεσε τον παριστάμενο Υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη να αποσύρει τη διάταξη θυμίζοντας ότι αρχικά με τον νόμο 3845 και τα μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης είχε προβλεφτεί πως οι συγκεκριμένες συμφωνίες και συμβάσεις θα εισάγονταν προς κύρωση στη Βουλή. Θύμισε ακόμη ότι μια μέρα μετά την ψήφιση του νομού 3845, με τροπολογία που κατέθεσε ο κ Παπακωνσταντίνου, απαλλήφθηκε η υποχρέωση επικύρωσης των Συμβάσεων από τη Βουλή, αλλά η Βουλή απλώς θα ενημερωνόταν.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης κατήγγειλε ότι εδώ κι ένα μήνα έχει κατατεθεί η σύμβαση δανειακής διευκόλυνσης μεταξύ της χώρας μας και της Τρόικας, εντούτοις το κείμενό της δεν έχει εισαχτεί προς συζήτηση.

    Κατηγορηματικός ο βουλευτής του ΛΑ.ΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης ανέφερε ότι το κόμμα του δεν δίνει εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών να υπογράφει Συμφωνίες και Συμβάσεις με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και δεν του δίνει εν λευκώ εξουσιοδότηση.

    Σοβαρές επιφυλάξεις εξέφρασε εμμέσως και η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Βάσω Παπανδρέου, καθώς ανέφερε οτι η δανειακή σύμβαση που έχει υπογραφεί από τις 8 Μαΐου έχει κατατεθεί μεν στη Βουλή αλλά δεν εισήχθη προς κύρωση γιατί είτε η Βουλή την ψηφίσει, είτε την απορρίψει, δεν έχει κανένα νόημα η ψήφος της.

    Ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου πάντως, είχε δεσμευθεί πως οι συμβάσεις, αφού υπογραφούν, "θα έρθουν στη συνέχεια και στη Βουλή των Ελλήνων για συζήτηση και κύρωση".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37905

    [11] Σφιχτός ο νέος προϋπολογισμός στη Βρετανία

    Τριτη, 22 06 2010 16:41

    Επώδυνα μέτρα περιέχει ο νέος προϋπολογισμός που κατέθεσε στη Βουλή η βρετανική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα που έχει φθάσει το 11,8%. Μεταξύ των άλλων προβλέπεται το πάγωμα των μισθών στο δημόσιο για δύο χρόνια, περικοπές στη χρηματοδότηση των υπουργείων κατά 25% και αύξηση του ΦΠΑ, αλλά και της φορολογίας στα υψηλότερα εισοδήματα. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι όλοι θα επωμιστούν τα βάρη, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι και η βασίλισσα δέχθηκε να παγώσουν οι απολαβές της. Πάντως, έντονες είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τα μέτρα αυτά η ανεργία θα αυξηθεί και θα ανασταλεί η οικονομική ανάπτυξη.

    Σκληρά μέτρα

    Το πολυσυζητημένο κόκκινο βαλιτσάκι με τον σκληρότερο προϋπολογισμό της Βρετανίας από το 1981 κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο της χώρας. Πρόκειται για 5ετές πρόγραμμα που φιλοδοξεί να μειώσει δραστικά το έλλειμμα ρεκόρ του 11,8%! Το βάρος πέφτει κατά 80% στις περικοπές των δαπανών και κατά 20% στις αυξήσεις στη φορολογία.

    Ο υπουργός Οικονομικών Τζωρτζ Οσμπορν χαρακτήρισε σκληρό και αναπόφευκτο το νέο προϋπολογισμό, με σκληρές επιλογές για τους πολίτες.

    Ο έκτακτος προϋπολογισμός προβλέπει μεταξύ άλλων:

    πάγωμα των μισθών στο δημόσιο τομέα για δύο χρόνια,

    πάγωμα του επιδόματος παιδιού για 3 χρόνια,

    μείωση των χρηματοδοτήσεων των Υπουργείων κατά 25% για τα επόμενα 4 χρόνια

    αύξηση του ΦΠΑ από το 17,5 στο 20% από το 2011

    αύξηση του φόρου στα κέρδη κεφαλαίου από το 18 στο 28% για τα υψηλότερα εισοδήματα

    και επιβολή ετήσιου φόρου στις τράπεζες με βάση το ισοζύγιό τους από την πρώτη Ιανουαρίου του 2011.

    Ο Όσμπορν δήλωσε επίσης ότι θα επιβάλλει από τον Ιανουάριο του 2011 ένα φόρο στον κύκλο εργασιών των τραπεζών που λειτουργούν στη Βρετανία που αναμένεται να αποφέρει στο κράτος 2 δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο. Επιπλέον αναμένεται από τον Ιανουάριο του 2011 να αυξηθεί και ο ΦΠΑ από το 17,5% στο 20%. Τα αναμενόμενα έσοδα από αυτό το μέτρο εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 13 δισεκατομμύρια λίρες.

    Αντίθετα, ο Όσμπορν σκοπεύει να μειώνει κατά ένα βαθμό τα επόμενα τέσσερα χρόνια τον φόρο των εταιρειών με στόχο να φτάσει στο 24% από το 28% που είναι τώρα και να αυξήσει κατά 1.000 λίρες τη φορολογική ελάφρυνση για 23 εκατομμύρια φορολογούμενους που πληρώνουν με βάση τον χαμηλότερο συντελεστή (20%), γεγονός που θα τους επιτρέψει να εξοικονομήσουν 170 λίρες ο καθένας.

    Στόχος όπως ανακοίνωσε ο κ.Όσμπορν ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας από τα 149 δισεκατομμύρια λίρες που είναι τώρα στα 20 δισεκατομμύρια λίρες μέχρι το 2015/6, δηλαδή από το 10,1% του ΑΕΠ στο 1,1%.

    Κατά τη θυελλώδη συζήτηση στο Κοινοβούλιο, ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών, έκανε λόγο για "σκληρό, αλλά δίκαιο προϋπολογισμό" επιμένοντας ότι όλοι θα επωμιστούν το βάρος. Ανακοίνωσε, μάλιστα, πως η Βασίλισσα αποδέχθηκε να παγώσει η οικονομική υποστήριξη που λαμβάνει, ενώ ικανοποίησε το αίτημα του μικρού κυβερνητικού εταίρου των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και απαλλάσσει 900 χιλιάδες χαμηλόμισθους από το φόρο, καθώς αυξάνεται το αφορολόγητο όριο κατά 1000 ευρώ περίπου και ανεβαίνει στα 8 χιλιάδες εννιακόσια σαράντα επτά ευρώ.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37904

    [12] Συλλήψεις για βιασμούς στα Χανιά

    Τριτη, 22 06 2010 16:27

    Ο φόβος και ο τρόμος των γυναικών και ιδιαίτερα των νεαρών αλλοδαπών τουριστριών που παραθέριζαν στην Κρήτη είχαν γίνει το τελευταίο διάστημα άτομα που συνελήφθησαν μετά από καταγγελίες για βιασμούς. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, μετά από καταγγελίες, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Χανίων συνέλαβαν έναν 33χρονο Έλληνα και έναν35χρονο από τη Συρία, οι οποίοι κατηγορούνται για τον βιασμό μίας Νορβηγίδας και μίας Πολωνής αντίστοιχα.

    Όσον αφορά στην 22χρονη από τη Νορβηγία, " τις πρωινές ώρες χθες η παθούσα κατήγγειλε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων ότι εξερχόμενη από μπάρ της περιοχής Πλατανιά,όπου διασκέδαζε, επιβιβάστηκε με την θέλησή της σε δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε άγνωστος άνδρας για να κάνουν μία βόλτα. Εκείνος όμως την οδήγησε σε άγνωστη οικία και με την χρήση σωματικής βίας , την εξανάγκασε σε εξώγαμη κατά φύση και παρά φύση συνουσία. Από την αστυνομική έρευνα και προσαγωγές υπόπτων που ακολούθησαν, προέκυψε ότι δράστης είναι ένας 33χρονος , ο οποίος αφού αναγνωρίσθηκε με βεβαιότητα από την παθούσα συνελήφθη".

    Σχετικά με την νεαρή από την Πολωνία, σύμφωνα με την αστυνομική ανακοίνωση, " η παθούσα κατήγγειλε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων ότι ευρισκόμενη στην οικία άγνωστου αλλοδαπού άνδρα, μετά από πρόσκλησή του για να γευματίσουν, αυτός την εξανάγκασε με χρήση σωματικής βίας σε εξώγαμη συνουσία. Από την προανάκριση προέκυψε ότι δράστης, είναι ένας 35χρονος αλλοδαπός, Υπήκοος Συρίας, ο οποίος αφού αναγνωρίσθηκε με βεβαιότητα από παθούσα συνελήφθη".

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37903

    [13] Λήξη της αποχής αποφάσισαν οι βαθμολογητές

    Τριτη, 22 06 2010 16:06

    Στα βαθμολογικά Κέντρα επιστρέφουν από αύριο οι εκπαιδευτικοί, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ αποφάσισε να μη συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και η αποχή των βαθμολογητών από τη διάρθρωση των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων. Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ Δημήτρης Πεππές δήλωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποφάσισε με ψήφους έξι προς τέσσερις τη λήξη της αποχής, θέλοντας να διασφαλίσει την αξιοπιστία των πανελλαδικών εξετάσεων και να βάλει τέρμα στην αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους. Υπέρ της λήξης της αποχής ψήφισαν οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ. "Η ΟΛΜΕ επέδειξε στάση ευθύνης και αυτή είναι μια θετική εξέλιξη", δήλωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

    Υπουργός Παιδείας: Θετική εξέλιξη

    Η υπουργός Παιδείας σχολιάζοντας την απόφαση του Δ.Σ της ΟΛΜΕ για αναστολή της αποχής των βαθμολογητών των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων, υπογραμμίζει ότι "η ΟΛΜΕ επέδειξε στάση ευθύνης και αυτή είναι μια θετική εξέλιξη".

    "Η αγωνία των μαθητών τελειώνει", είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: "Το Υπουργείο Παιδείας καταβάλλει ήδη κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η διαδικασία της βαθμολόγησης να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Σε αυτή την κατεύθυνση θα παρασχεθεί κάθε δυνατή διευκόλυνση προς τους βαθμολογητές".

    Εξάλλου, το υπουργείο Παιδείας έστειλε έγγραφο προς τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης και τους προέδρους των βαθμολογικών κέντρων για την όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν τη βαθμολόγηση, και γι' αυτό το λόγο ζήτησε να απαλλαγεί το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό που εμπλέκεται με τις εξετάσεις, απο κάθε άλλου είδους ενδοσχολική απασχόληση.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8 Είδηση: 37902

    [14] Γ.ΜΑΝΩΛΗΣ:«Όσοι διαφώνησαν με το προεδρικό διάταγμα, καμία αλλαγή ουσίας δεν θα γίνει και θα πάνε να ψηφίσουν όλοι.»

    Τριτη, 22 06 2010 15:42

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Γ.ΜΑΝΩΛΗΣ: « Άκουγα τη συζήτηση με τον κο Σπυρόπουλο και τρελάθηκα γιατί λίγο ακόμα και θα μας έπειθε, αν δεν ξέραμε τι συμβαίνει ότι το ασφαλιστικό γίνεται για το καλό μας και ότι δεν είναι δύσκολα τα μέτρα και σκληρά, είναι και πολύ μαλακά, αν ήταν αυτό που λέει ο κος Σπυρόπουλος όλοι θα ήθελαν να απολυθούν από τους ιδιώτες για να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι μετά. Ο κος Σπυρόπουλος που προέρχεται από το συνδικαλισμό, πραγματικά λυπάμαι.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τι έχετε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;»

    Γ.ΜΑΝΩΛΗΣ: « Τίποτα απολύτως. Είμαι υποχρεωμένος να υπερασπίζομαι την αυτονομία του συνδικαλιστικού κινήματος και το δικαίωμα να έχουν άποψη. Τι να πω στη ΝΔ, να βγω με δήλωση και να πω μαζέψτε τον Μίχαλο, τα βαρίδια αποδοκιμάστε τον; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Βαρίδια είναι και ο Μίχαλος;»

    Γ.ΜΑΝΩΛΗΣ: « Όχι, λέω τι να πω εγώ; Δεν το λέω και δεν το λέω γιατί αναγνωρίζω ότι ο κος Μίχαλος μπορεί να είναι μέλος του κόμματος, αλλά πρόεδρος του ΕΒΕΑ και υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των επιχειρηματιών.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ο κος Μίχαλος ήταν από τους πρώτους που μίλησε για τις ελαστικοποιμένες μορφές της εργασιακής σχέσης επί ΝΔ, κανείς δεν βγήκε τότε να του πει τι είναι αυτά που λες;»

    Γ.ΜΑΝΩΛΗΣ: « Δεν δικαιούμαι ως γραμματέας συνδικαλισμού να πω στον κο Μίχαλο που εκπροσωπεί⦻

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Άρα και στον κο Μητσοτάκη δεν δικαιούστε⦻

    Γ.ΜΑΝΩΛΗΣ: « Όχι, δεν δικαιούμαι στους συνδικαλιστές να πω τι θα κάνουμε. Ούτε ο κος Μητσοτάκης δικαιούται να λέει στους συνδικαλιστές εσύ ψήφισε, ή όχι.» Ο κος Μητσοτάκης μπορεί να πει οι καθηγητές κακώς δεν βαθμολογούν στο σύνολό τους, αλλά δεν μπορεί να λέει μαζέψτε τους δυο που δεν ψήφισαν, δεν μπορεί να κρίνει ο κος Μητσοτάκης ή εγώ τους συνδικαλιστές αν θα ψηφίσουν έτσι ή αλλιώς γιατί ψηφίζουν με βάση τα συμφέροντα των εργαζομένων που εκπροσωπούν.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όλοι οι συνάδελφοί σας λένε ότι δεν είναι που ο Μανώλης είπε κάτι στον Μητσοτάκη και τα λοιπά, εδώ υπάρχει μια ιδεολογικοπολιτική βάση στη διαφορά των δύο αυτών, είναι έτσι;»

    Γ.ΜΑΝΩΛΗΣ: « Ξέρω ότι η ΝΔ δεν έχει οργανωτικά ενσωματώσει τα συνδικάτα της ΔΑΚΕ είναι ανεξάρτητη η ΔΑΚΕ πολιτικά μπορεί να υπάρχει ευθύνη δική μου ως γραμματέας συνδικαλιστικού να μιλάω με τον κόσμο της εργασίας για να μιλώ μαζί τους, μόνο στα μαρξιστικά καθεστώτα το κράτος ταυτίζεται με το συνδικάτο ή το κόμμα ταυτίζεται με το συνδικάτο και έχει οργανωτικό δέσιμο. Εδώ και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν μπορεί να υποχωρήσει, εκλέγονται από τους εργαζόμενους και δίνουν λόγο στους εργαζόμενους, δεν δίνουν λόγο ούτε σε εμένα ούτε στον κο Μητσοτάκη.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έρχονται τα νομοσχέδια στη βουλή⦻

    Γ.ΜΑΝΩΛΗΣ: « Από τον Σεπτέμβρη θα δείτε τι θα γίνεται στην κοινωνία. Τα κόμματα δεν μπορεί να παρεμβαίνουν με τέτοιο ωμό τρόπο στους συνδικαλιστές και να τους υποχρεώνουν να ψηφίζουν να στηρίζουν ή να μην στηρίζουν. Θυμηθείτε το μου, όσοι διαφώνησαν με το προεδρικό διάταγμα και έλεγαν είναι σκληρό, καμία αλλαγή ουσίας δεν θα γίνει και θα πάνε να ψηφίσουν όλοι.»

    Είδηση: 37900

    [15] Στάσεις εργασίας σε ΟΣΕ-Προαστιακό ως την Πέμπτη/Δεμένα τα πλοία αύριο

    Τριτη, 22 06 2010 15:27

    Μετ΄ εμποδίων σήμερα, αύριο και την Πέμπτη τα δρομολόγια του ΟΣΕ και του Προαστιακού, λόγω τρίωρων στάσεων εργασίας και συγκεκριμένα από τις 7 ως τις 9 το πρωί, από τις 3 ως τις 5 το μεσημέρι και από τις 10 ως τις 12 το βράδυ. Αύριο, δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, λόγω της 24ωρης απεργίας που εξήγγειλαν τα ναυτεργατικά σωματεία. Συλλαλητήριο διοργανώνει αύριο στις 7 το απόγευμα η ΑΔΕΔΥ, στην πλατεία Κλαυθμώνος, διαμαρτυρόμενη για τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, ενώ για την προσεχή Τρίτη, 29 Ιουνίου, έχουν ήδη προκηρύξει 24ωρη γενική απεργία η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

    Κινητοποιήσεις εργαζομένων

    Οι εργαζόμενοι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ πραγματοποιούν σήμερα, αύριο και την Πέμπτη, τρίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας 7 με 9 το πρωί, 3 με 5 το μεσημέρι και 10 με 12 το βράδυ. Η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποφάσισε να μην ακυρώσει το σύνολο των δρομολογίων, έτσι τα δρομολόγια που είναι προγραμματισμένα κατά τη διάρκεια των στάσεων πραγματοποιούνται με μεγάλη καθυστέρηση μετά τη λήξη των στάσεων εργασίας. Όσα δρομολόγια όμως είναι σε εξέλιξη και ξεκινάει η επόμενη στάση εργασίας ακινητοποιούνται στο πλησιέστερο σταθμό και εκεί οι επιβάτες αναμένουν να λήξει η στάση και να συνεχίσουν για τον προορισμό τους.

    Εν τω μεταξύ, συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα διοργανώνει το ΠΑΜΕ στο πλαίσιο της αυριανής 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει.

    Δεμένα αύριο και τα πλοία στα λιμάνια καθώς πραγματοποιούν 24ωρη απεργία η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων, οι οποίες αντιδρούν στην άρση του καμποτάζ, στις αλλαγές σε ασφαλιστικό και στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

    Σήμερα ωστόσο, αναμένεται να αποφασίσει το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά επί των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγών Ναυτιλίας, ζητώντας να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία που έχουν εξαγγείλει για αύριο τα ναυτεργατικά σωματεία στο λιμάνι του Πειραιά.

    Συλλαλητήριο διοργανώνει αύριο η ΑΔΕΔΥ, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Κλαυθμώνος, διαμαρτυρόμενη για τις προωθούμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

    ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν διάβημα διαμαρτυρίας την ημέρα κατάθεσης του ν/σ στη Βουλή, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ έχουν προκηρύξει 24ωρη γενική απεργία στις 29 Ιουνίου.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37901

    [16] Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:« Θεωρώ ότι και το εργασιακό και το ασφαλιστικό κομμάτι του μνημονίου, είναι η ουρά του μνημονίου και η ψήφος μου θα έχει το ίδιο νόημα και την ίδια κατεύθυνση.»

    Τριτη, 22 06 2010 15:12

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:« Αποσύρεται το προεδρικό διάταγμα που αφορούσε στα εργασιακά. Ως νομοσχέδιο θα κατατεθεί το ασφαλιστικό και ξανακαλούνται όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ξαναδείτε τα πράγματα.»

    Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:« Έρχεται στη Βουλή το προεδρικό διάταγμα και αλλάζει η διαδικασία, όπως όφειλε. Η όλη υπόθεση του προεδρικού διατάγματος, είναι κατάρρευση των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα. Οι κατακτήσεις του λαού και των εργαζομένων επί σειρά ετών, αυτή τη στιγμή κατεδαφίζονται. Φτιάχνεται ένα εργασιακό περιβάλλον, που ελάχιστη σχέση έχει με τη σωτηρία της οικονομίας, όμως έχει πολύ μεγάλη σχέση με την εργασιακή ευελιξία, την ελαστικοποίηση της εργασίας και τη δυνατότητα του εργοδότη να μπορεί ανεξέλεγκτα ή τέλος πάντων με μεγαλύτερη άνεση, να κάνει τις δουλειές του. Εγώ δεν λέω να μη στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα, αλλά να μην πληρώσει τη νύφη πάλι ο εργαζόμενος. Φοβάμαι ότι μ' αυτή τη δυνατότητα και το μεγαλύτερο ποσοστό απολύσεων και με τις μικρότερες αποζημιώσεις, θα αυξηθεί δραματικά η ανεργία. Αυτή είναι μία πραγματικότητα, την οποία εγώ δεν την καταλαβαίνω, δεν είναι μέσα στις ιδέες του ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν μέσα στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:« Τι λέτε όταν συζητάτε; Τι λένε οι συνάδελφοί σας;»

    Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:« Ο καθένας πλέον θα μπει προ των ευθυνών του, εφόσον έχει τεθεί και το εργασιακό και το ασφαλιστικό κομμάτι του μνημονίου που έρχεται στη Βουλή. Τα λόγια και οι σκέψεις έχουν μια αξία, όταν είναι όμως για να πάρεις αποφάσεις για το κράτος, να ψηφίσεις νόμους, έχουν ελάχιστη έως καμία αξία. Αυτό που μετράει, είναι τι ψηφίζεις τελικά.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:« Διαβλέπετε μέσα από τις συνομιλίες με τους συναδέλφους σας, ότι ενδέχεται να υπάρξουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που να μην ψηφίσουν το ασφαλιστικό και το εργασιακό;»

    Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:« Δεν το γνωρίζω αυτό. Δεν μπορώ να σας το πω αυτό.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:« Από το Μαξίμου λένε πως αν δεν υπάρξει κομματική πειθαρχία, εάν δεν ψηφιστούν τα νομοσχέδια αυτά, ενδεχομένως να προσφύγουμε σε πρόωρες εκλογές. Αυτά, συζητιούνται στη Βουλή;»

    Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:« Πρέπει να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση, τι συζητάει. Συζητάει πρόωρες εκλογές; Συζητάει νέα πράγματα; Αυτό είναι ένα θέμα, που πρέπει να το ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση. Ξέρετε, πολιτική με διαρροές και με εκβιαστικά διλήμματα, εγώ δεν την καταλαβαίνω.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:« Να καταλάβουμε, ότι εσείς δεν πρόκειται να ψηφίσετε;»

    Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:« Θεωρώ ότι και το εργασιακό και το ασφαλιστικό κομμάτι του μνημονίου, είναι η συνέχεια- η ουρά του μνημονίου και η ψήφος μου θα έχει το ίδιο νόημα και την ίδια κατεύθυνση.»

    Είδηση: 37898

    [17] Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί από τις πλημμύρες

    Τριτη, 22 06 2010 13:02

    Δείτε το video

    Τουλάχιστον 39 άνθρωποι είναι νεκροί ενώ 1.000 αγνοούνται μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν τη βορειοανατολική Βραζιλία.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα η υπηρεσία πολιτικής προστασίας, στις πολιτείες Αλαγκόας και Περναμπούκ, 40. 000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι ενώ 65. 000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

    Ορισμένα χωριά που βρίσκονται πάνω στις όχθες του ποταμού Μουντάου "σβήστηκαν από το χάρτη" ενώ άλλα αποκόπηκαν λόγω της πλημμύρας, ανέφερε η πυροσβεστική υπηρεσία.

    Ο πρόεδρος της χώρας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα βοηθήσει οικονομικά τους χιλιάδες πληγέντες που έχασαν μέρος ή όλη την περιουσία τους από τις πλημμύρες.

    Πηγή: ΝΕΤ105,8 ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37895

    [18] Δεκάδες νεκροί σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Κονγκό

    Τριτη, 22 06 2010 12:31

    Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε τη νύχτα στο νότιο Κονγκό όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής των σιδηροδρόμων της χώρας Ζοζέφ Σοβέρ Ελ Μπεζ.

    "Ενα σοβαρό δυστύχημα σημειώθηκε τη νύχτα κοντά στο Πουέντ-Νουάρ. Υπάρχουν δεκάδες νεκροί και τραυματίες. Οι πρώτοι νεκροί και τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νεκροτομεία και νοσοκομεία του Πουέντ Νουάρ", τόνισε ο Ελ Μπεζ, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το δυστύχημα σημειώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία μεταξύ των περιοχών Μπιλίνγκα και Τσιτόντι.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37894

    [19] Από Δευτέρα το Ασφαλιστικό μαζί με το εργασιακό

    Τριτη, 22 06 2010 15:18

    Μετατίθεται πιθανότατα για τη Δευτέρα η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η μετάθεση οφείλεται σε θέματα τα οποία δεν έχουν διευθετηθεί ακόμη, όπως ορισμένα που έθεσε η τρόικα. Στο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα προστεθούν και οι ειδικές ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις. Το απόγευμα ο Υπουργός Εργασίας ενημερώνει την επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής και για τα δύο αυτά ζητήματα και ειδικότερα για τις βελτιώσεις που προτίθεται να κάνει στο εργασιακό. Την ίδια ώρα νέα δεδομένα στο συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων φέρνει το νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

    Σύνταξη στα 65 και για τους δημοσίους υπαλλήλους

    Στις αρχές της άλλης εβδομάδας μετατίθεται η κατάθεση του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής. Αιτία, ορισμένες εκκρεμότητες σε θέματα που είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της τρόικας για κρίσιμα σημεία όπως τα όρια ηλικίας για τις μητέρες ανηλίκων στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, οι εκκρεμότητες αυτές αναμένεται να έχουν διευθετηθεί μέχρι την Παρασκευή.

    Την ίδια ώρα, σύνταξη στα 65 για όλους τους εργαζομένους στο δημόσιο, ακόμη και τις μητέρες με ανήλικο παιδί, προβλέπει το σχέδιο νόμου για το συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

    Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από την 1/1/2011 και θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013.

    Οι γυναίκες με ανήλικο παιδί, θα υποχρεωθούν να δουλέψουν 15 χρόνια περισσότερο για να πάρουν σύνταξη στα 65. Πέντε χρόνια επιπλέον εργασίας και για όσους θέλουν να πάρουν μειωμένη σύνταξη.

    Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται στα 65 για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από τον Ιανουάριο 1998 ή έχουν διορισθεί από τον Ιανουάριο 1983 και μετά.

    Τα έτη ασφάλισης για τη θεμελίωση δικαιώματος αυξάνονται από 17,5 σε 25 έτη.

    Επίσης, από το 2015 εφαρμόζεται και στον δημόσιο τομέα ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, με τη βασική και την αναλογική σύνταξη, που θα ισχύσει και στον ιδιωτικό τομέα.

    Παράλληλα καθιερώνεται από 1η Ιανουαρίου 2015 και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου βασική και αναλογική σύνταξη με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους ασφαλισμένους στους άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

    Ταυτόχρονα ανεβαίνει στα 5 από 2 τα χρόνια διάρκειας του γάμου για δικαίωμα σύνταξης ο επιζών σύζηγος και καταργείται το δικαίωμα συνταξιοδότησης άγαμων θυγατέρων με εξαίρεση τις ανίκανες και όσες σπουδάζουν.

    Θεσπίζεται από 1η Αυγούστου Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων η οποία παρακρατείται από τις συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ, με συντελεστή από 3 έως 9%, ενώ καταργείται η δυνατότητα συνταξιοδότησης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας για όσους έχουν από 3 παιδιά και πάνω

    Δεν θίγονται όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι τέλος του 2010.

    Τελικές προτάσεις για τα εργασιακά

    Στις πέντε το απόγευμα ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος θα ενημερώσει τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. |

    Στη συνεδρίαση ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να παρουσιάσει τις τελικές του προτάσεις για το ύψος των αποζημιώσεων απόλυσης και το χρόνο προειδοποίησης.

    Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο διοικητικό συμβούλιο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, ο κ. Λοβέρδος γνωστοποίησε πως θα φέρει πρόταση για διατήρηση του θεσμού της διαιτησίας, αλλά με αλλαγές στον τρόπο επιλογής των διαιτητών και μεσολαβητών.

    Παράλληλα όπως τόνισε ετοιμάζεται Υπουργική Απόφαση με την οποία το επίδομα ανεργίας θα μετατραπεί σε επιταγή εργασίας που θα δίδεται στον εργοδότη προκειμένου να μην κάνει απολύσεις.

    Απεργίες και συλλαλητήρια

    Συλλαλητήριο για την Τετάρτη στις 7 το απόγευμα, αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα αντιδρούν στις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό τους καθεστώς και μιλούν για εργασιακό μεσαίωνα.

    Γενική απεργία για το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά έχουν ανακοινώσει για τις 29 Ιουνίου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    Απεργία στα σωματεία που ελέγχει κήρυξε για τις 23 Ιουνίου το ΠΑΜΕ. Στην απεργία συμμετέχουν και οι ναυτεργάτες με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εκ νέου προβλήματα στα λιμάνια.

    Αντιδράσεις

    Για κρυφτούλι της κυβέρνησης και επικοινωνιακά παιχνίδια γύρω από το εργασιακό και ασφαλιστικό που πρέπει να σταματήσουν έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη διαδικασία με το Π/Δ για το Εργασιακό μετά από αντιδράσεις και καταγγελίες της ΝΔ, των υπολοίπων κομμάτων και των κοινωνικών φορέων και τόνισε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί χρήσιμο να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα συνδυάζεται με εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

    Παράλληλα δήλωσε ότι η ΝΔ πιστεύει πως πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και τόνισε πως αν η κυβέρνηση επιμένει στην κατάθεση ενός σχεδίου νόμου, το οποίο περιέχει πελώριες αντιφάσεις και δεν ανταποκρίνεται στα βασικά κριτήρια βιωσιμότητας, τότε η ΝΔ θα ακολουθήσει διαφορετική στάση".

    "Οι ελιγμοί και τα απειλητικά διλήμματα της κυβέρνησης πρέπει να πέσουν στο κενό. Κάθε εργαζόμενη, κάθε εργαζόμενος έχει καθήκον να υπερνικήσει την κάθε μορφής τρομοκρατία και να πάρει μέρος στην αυριανή πανεργατική απεργία. Μόνο έτσι η οργή για το μακελειό στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό θα εκφραστεί σε δύναμη κατά του αντιδραστικού μνημονίου κυβέρνησης - τρόικας - μεγαλοεπιχειρηματιών. Τώρα είναι ώρα ευθύνης, ώρα πανεργατικού ξεσηκωμού και αντεπίθεσης", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Διεργασίες για το Π/Δ για τα εργασιακά

    Είδηση: 37899


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 22 June 2010 - 16:58:09 UTC