Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυξάνεται η διεθνής πίεση στο Ισραήλ
  • [02] Εφθασαν οι πρώτοι έξι Ελληνες από το Ισραήλ
  • [03] Διαφωνία εργοδοτών-ΓΣΕΕ για αυξήσεις
  • [04] Εισαγγελική έρευνα για το σπίτι του Α. Τζοχατζόπουλου
  • [05] Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ το ρεσάλτο των Ισραηλινών
  • [06] Μοχλός ανάπτυξης το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο
  • [07] Επίσκεψη προέδρου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γ. Μπούζεκ στην Ελλάδα
  • [08] Τρεις Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινή αεροπορική επίθεση
  • [09] Ούτε τα τριψήφια «πορτοκαλί» τηλέφωνα είναι ασφαλή από υποκλοπές
  • [10] Απεργούν ως την Παρασκευή οι δικηγόροι
  • [11] Σύσκεψη για το Ασφαλιστικό στο Μαξίμου
  • [12] Ο Τάντιτς στην Αθήνα
  • [13] Χωρίς εξαιρέσεις η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους
  • [14] Ένταση στην εξεταστική για τη Siemens
  • [15] Γ.ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ:«Η ΝΔ για να βρει την τροχιά της, την αξιοπρέπειά της, πρέπει να κάνει ο κος Σαμαράς την μεγάλη υπέρβαση.»
  • [16] Δεκάδες αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Λιβερία
  • [17] Γρήγορα συναίνεση με την ΕΕ για την τη βίζα ζήτησε ο Μεντβέντεφ
  • [18] Σκληρές διαπραγματεύσεις για νέα ΕΓΣΣΕ
  • [19] Ξεκινούν οι νέες κρατήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους

    [01] Αυξάνεται η διεθνής πίεση στο Ισραήλ

    Τριτη, 01 06 2010 19:18

    Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι πολιτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, που εκφράζουν την καταδίκη τους στην επίθεση των Ισραηλινών στην ανθρωπιστική αποστολή προς τη Γάζα, απαιτώντας ταυτόχρονα την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων.

    NATO και ΟΗΕ

    "Ενώνω τη φωνή μου με τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διεξαγωγή μιας άμεσης, αμερόληπτης, αξιόπιστης και διαφανούς έρευνας για το συμβάν. Ζητώ επίσης, την άμεση απελευθέρωση των κρατούμενων πολιτών και πλοίων από το Ισραήλ", αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο γγ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

    Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Mουν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, για το θέμα του επηρεασμού των συνομιλιών εγγύτητας με το Ισραήλ, μετά την επίθεση. Όπως δήλωσε ο κ. Μουν: "Ενθαρρύνθηκα όταν άκουσα ότι ο πρόεδρος είπε ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν παρά την τραγωδία αυτή. Είχα σήμερα το πρωί (Τρίτη) μία τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Αμπάς της Παλαιστινιακής Αρχής. Έχω εκφράσει τις σοβαρές ανησυχίες μου, μετά από όσα συνέβησαν. Και τον προέτρεψα να συνεχίσει τις έμμεσες συνομιλίες".

    Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, απευθυνόμενος στον Ισραηλινό ομόλογό του, Αβινγκτορ Λίμπερμαν, ζήτησε την απελευθέρωση όλων των ακτιβιστών, για να εισπράξει την απάντηση ότι η διαδικασία αυτή καθυστερεί καθυστερούν γιατί ορισμένοι από τους συλληφθέντες αρνούνται να δώσουν στις ισραηλινές αρχές όλα τα απαιτούμενα στοιχεία τους.

    Η στάση της Χαμάς

    Σε δηλώσεις του ο εξόριστος ηγέτης της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λέγοντας: "Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι απογοητευτική, η διοίκηση Ομπάμα είναι υπεύθυνη για το γεγονός ότι το Ισραήλ μένει ατιμώρητο".

    Ενδιαφέρον παρουσίασε η δήλωση του κ. Μεσάαλ για το ενδεχόμενο προσέγγισης της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και την Φάταχ του Παλαιστίνιου πρόεδρου Μαχμούντ Αμπάς. Για το θέμα αυτό ο κ. Μεσάαλ δήλωσε ότι:

    "Απέναντι στο ισραηλινό έγκλημα, πρέπει να πάρουμε γρήγορα την πρωτοβουλία για μια πραγματική συμφιλίωση με βάση το δικαίωμά μας στην αντίσταση και στην πραγματική εταιρική σχέση για την χάραξη πολιτικής, στην ασφάλεια και στον έλεγχο των εκλογών στη Δυτική Όχθη. Πάντως το άνοιγμα της Ράφα από την Αίγυπτο στη Λωρίδα της Γάζας θα αποτελέσει μία πραγματική απάντηση στο ισραηλινό έγκλημα".

    Στις χώρες που πρόσθεσαν τη φωνή τους στη διεθνή καταδίκη του Ισαήλ, προστέθηκαν η Κούβα, η Βενεζουέλα και η Βολιβία. Υπενθυμίζεται ότι το εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας επιβλήθηκε το 2006 μετά την απαγωγή Ισραηλινού στρατιώτη από ένοπλους παλαιστινίους. Το 2007 ενισχύθηκε, όταν τον έλεγχο της ανέλαβε η Χαμάς μετά την ένοπλη σύγκρουση με τη Φατάχ.

    Εμπόδια στην ενημέρωση

    Η σκληρή στάση των Ισραηλινών και οι περιορισμοί στην ενημέρωση δεν έχουν επιτρέψει μέχρι στιγμής τον ακριβή απολογισμό της τραγωδίας.

    Στην Ελλάδα η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

    "Η πρώτη ενέργεια των απολυταρχικών καθεστώτων είναι να φιμώσουν την πληροφόρηση, για να φιμώσουν την ενημέρωση. Αυτό ακριβώς έγινε και χθες όταν Ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν στη νηοπομπή η οποία επρόκειτο να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στον μαρτυρικό λαό των Παλαιστίνιων που ζουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες στη Γάζα. Αποκλείοντας την επικοινωνία με όσους επέβαιναν στα πλοία για τη Γάζα, το κράτος του Ισραήλ απέκλεισε, στην πραγματικότητα, την ενημέρωση. Για να μη δει και μάθει ο πλανήτης από πρώτο χέρι την αλήθεια. Και τις εγκληματικές ευθύνες τους".

    Σε αντίστοιχη ανακοίνωση η ΠΟΕΣΥ αναφέρει ότι απαιτεί:

    - Την άμεση ενημέρωση για όλη την πολεμική επιχείρηση εναντίον άοπλων πολιτών και ειδικότερα για την τύχη των συλληφθέντων. - Την άμεση απελευθέρωση όλων και την ανεμπόδιστη επιστροφή στα σπίτια τους. - Την καταδίκη του κράτους του Ισραήλ, την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του, τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας".

    Σε ανακοίνωσή της η "Πρωτοβουλία ένα καράβι για τη Γάζα" αναφέρει:

    ...Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε τουλάχιστον 15 πόλεις της Ελλάδας.

    Σε όλο τον πλανήτη, από τον αραβικό κόσμο μέχρι την Ευρώπη και την Αμερική, χιλιάδες διαδηλωτές πολιόρκησαν τις ισραηλινές πρεσβείες θυμίζοντας το μαζικό κίνημα αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους που αναπτύχθηκε μετά τους βομβαρδισμούς στη Γάζα το Δεκέμβρη του 2008.Η πράξη διεθνούς πειρατείας ενάντια σε πολίτες από τουλάχιστον 50 χώρες που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη Γάζα, δείχνει για άλλη μια φορά το αληθινό πρόσωπο του σιωνιστικού απαρτχάιντ...

    "Καλωσορίζουμε τους πρώτους ακτιβιστές από την Ελλάδα που επέβαιναν στα πλοία του Στόλου της Ελευθερίας και επέστρεψαν σήμερα το πρωί. Οι μαρτυρίες τους για την προκλητική πειρατεία των ισραηλινών κομμάντο καθώς και για την ωμή βία που δέχτηκαν από τους σιωνιστές κατά τη σύλληψη και κράτησή τους είναι συγκλονιστικές. Μετά από αυτές τις μαρτυρίες γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό το αίτημά μας για άμεση απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και την επιστροφή των σκαφών του Στόλου της Ελευθερίας.

    Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν χτες έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας "Ένα Καράβι για τη Γάζα", αντιπολεμικών κινημάτων, παλαιστινιακών οργανώσεων, συνδικάτων και κομμάτων της αριστεράς.

    Αυτή τη μαζική διαδήλωση που απλωνόταν από την ισραηλινή πρεσβεία μέχρι την Πανόρμου, επέλεξε να χτυπήσει η κυβέρνηση και οι δυνάμεις καταστολής. Παρά τις επιθέσεις και τις συνεχείς ρίψεις χημικών, ο κύριος όγκος των διαδηλωτών παρέμεινε για ώρα στο χώρο και στη συνέχεια διαδήλωσε προς το Σύνταγμα. Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε τουλάχιστον 15 πόλεις της Ελλάδας.

    Σε όλο τον πλανήτη, από τον αραβικό κόσμο μέχρι την Ευρώπη και την Αμερική, χιλιάδες διαδηλωτές πολιόρκησαν τις ισραηλινές πρεσβείες θυμίζοντας το μαζικό κίνημα αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους που αναπτύχθηκε μετά τους βομβαρδισμούς στη Γάζα το Δεκέμβρη του 2008.

    Η πράξη διεθνούς πειρατείας ενάντια σε πολίτες από τουλάχιστον 50 χώρες που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη Γάζα, δείχνει για άλλη μια φορά το αληθινό πρόσωπο του σιωνιστικού απαρτχάιντ. Ταυτόχρονα απειλεί να βυθίσει σε μια νέα κρίση αποσταθεροποίησης το κράτος τρομοκράτη.

    Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για να προστατεύσει τη ζωή και την ασφάλεια ελλήνων πολιτών που επέβαιναν σε σκάφη που έφεραν την ελληνική σημαία, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί άριστες σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ, οικονομικές, στρατιωτικές, πολιτικές κτλ. Είναι με αυτή την έννοια συνένοχη με τους δολοφόνους του Ισραήλ.

    Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση:

    - να ενεργήσει για την άμεση απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και την επιστροφή των σκαφών του Στόλου της Ελευθερίας

    - να κλείσει την πρεσβεία του Ισραήλ

    - να διακόψει κάθε σχέση με το κράτος-τρομοκράτη.

    Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη 3 Ιουνίου, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή και το Υπουργείο Εξωτερικών.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Σχετικό άρθρο:Στον απόηχο της αιματηρής επίθεσης

    Είδηση: 37170

    [02] Εφθασαν οι πρώτοι έξι Ελληνες από το Ισραήλ

    Τριτη, 01 06 2010 11:49

    Έφτασαν το πρωί της Τρίτης, στις 9:30, στο αεροδρόμιο Αθηνών έξι Έλληνες πολίτες απελαθέντες από το Ισραήλ, μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που έγινε κατά της ανθρωπιστικής νηοπομπής που κατευθυνόταν στη Γάζα. Και οι έξι -όλοι άνδρες, από τα πλοία "Σφενδόνη" και "Ελεύθερη Μεσόγειος"- είναι καλά στην υγεία τους. Από όλους τους ακτιβιστές οι ισραηλινές αρχές αφαίρεσαν τα προσωπικά τους αντικέιμενα, ακόμα και τα κινητά τηλέφωνα.

    Για άσκηση βίας κάνουν λόγο οι μαρτυρίες

    «Ήμουν στο πλοίο «Σφενδόνη». Μας ακολουθούσαν ισραηλινά πολεμικά και χθες τα ξημερώματα δηχθήκαμε επίθεση από κομάντος. Δεν είχαμε καμία σχετική προειδοποίηση. Όταν μας συνέλαβαν μας είπαν ότι μπήκαμε παράνομα στην χώρα τους. Μας έκαναν 6 φορές σωματική έρευνα και μας πήραν τα πάντα. Για να φύγω από τη χώρα τους υπέγραψα κάποιο χαρτί. Όλοι οι Έλληνες είναι καλά - κάποιοι βέβαια έχουν τραυματισθεί ελαφρά» ήταν η μαρτυρία του ακτιβιστή Θάνου Πετρογιάννη.

    Ανάλογες οι μαρτυρίες κι άλλων ακτιβιστών, που κάνουν λόγο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Ισραηλινούς, επανειλημμένες εξονυχιστικές σωματικές έρευνες, αλλά και άσκηση βίας ακόμα και με μεθόδους όπως αυτή του ηλεκτροσόκ.

    «Υπήρξε μια οργανωμένη προβοκάτσια. Οι ισραηλινοί στρατιώτες δέχτηκαν επίθεση από ακτιβιστές» επέμεινε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών, Σάμι Μιόνι, μιλώντας στη ΝΕΤ.

    Επαναπατρισμό όλων των Ελλήνων ζητεί το ΥΠΕΞ

    Το υπουργείο Εξωτερικών υποδέχθηκε το πρωί τους πρώτους έξι απελαθέντες Ελληνες από το Ισραήλ και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον άμεσο επαναπατρισμό όλων των ελλήνων πολιτών, αίτημα που διατύπωσε από χτες ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

    Η ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Δελαβέκουρας, ο οποίος υποδέχθηκε εκ μέρους του υπουργείου τους έξι στο αεροδρόμιο, συνεργάζεται με τις ισραηλινές αρχές, για να αποκτήσει πρόσβαση στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται εκεί, η οποία δεν έχει δοθεί ακόμη.

    «Η προστασία και ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών είναι ευθύνη του Ισραήλ», τόνισε ο κ Δελαβέκουρας.

    Σημειώνεται ότι από χθες, οι ισραηλινές αρχές ενημέρωσαν επίσημα την Ελλάδα, ότι μεταξύ των θυμάτων δε συγκαταλέγονται Ελληνες.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας "Ένα Καράβι για τη Γάζα" (http://www.shiptogaza.gr/) οι πρώτοι έξι Έλληνες απελαθέντες είναι οι εξής:

    Στυλιανάκης Ζαχαρίας

    Χρυσοχοϊδης Νεκτάριος

    Γρηγορόπουλος Μιχαήλ

    Παπαδοκωστόπουλος Αριστείδης

    Γελάλης Δημήτριος

    Πετρογιάννης Θανάσης

    Αγωνία για δημοσιογράφο

    Η ανταποκρίτρια στην Αθήνα της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος" και δημοσιογράφος του "Έθνους", Μαρία Ψαρά είναι μεταξύ των αιχμαλώτων του ισραηλινού στρατού.

    Σύμφωνα με σημερινή πρωτοσέλιδη είδηση της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος", η αγωνία για την τύχη της έχει κορυφωθεί, αφού όλη μέρα χθες Δευτέρα ήταν αδύνατη η επικοινωνία μαζί της.

    31 οι Έλληνες κρατούμενοι

    Εξακόσια δέκα άτομα έχουν μεταφερθεί στη φυλακή της Ντιρ Σέβα ως κρατούμενοι, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους από ισραηλινό δικαστήριο.

    Ανάμεσά τους 31 Έλληνες, τους οποίους και επιχειρεί να επισκεφθεί ο επικεφαλής της ελληνικής πρεσβείας στο Τελ-Αβίβ κ. Κυριάκος Λουκάκης.

    Οι ισραηλινές αρχές επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για φυλακισμένους, αλλά για κρατούμενους σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο των φυλακών.

    Μέχρι στιγμής, εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο το νομικό καθεστώς κράτησής τους.

    Το Ισραήλ δεν έχει διασαφηνίσει εάν κρατούνται γιατί αρνήθηκαν να αποδεχτούν την απέλασή τους και να υπογράψουν το χαρτί που ζητούν οι ισραηλινές αρχές, ή γιατί οι ίδιοι οι κρατούμενοι έχουν αποφασίσει να κινηθούν νομικά κατά της στρατιωτικής ενέργειας του Ισραήλ, που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψή τους σε διεθνή ύδατα.

    Ο Έλληνας πρέσβης επέδωσε σήμερα ψήφισμα διαμαρτυρίας στις αρμόδιες ισραηλινές αρχές, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων πολιτών, αφού όπως επισημαίνεται στο διάβημα, η σύλληψή τους έγινε σε διεθνή ύδατα, με αποτέλεσμα να καταρρέει ο ισχυρισμός του Ισραήλ για προσπάθεια παράνομης εισόδου στη χώρα.

    Ο Γ. Πεταλωτής για την ισραηλινή επίθεση κατά των ακτιβιστών - Παπανδρέου

    "Η προσέγγιση που κάνουμε είναι συστηματική, προσεγμένη και πολύ αποτελεσματική. Αυτό που έπρεπε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση και που το πράττει και τώρα, είναι το ενδεδειγμένο. Είναι γνωστές οι κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ζητήματος", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά με τα χτεσινά αιματηρά γεγονότα που ακολούθησαν την επέμβαση του Ισραήλ κατά των ακτιβιστών.

    Σχετικά με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου, με δική του πρωτοβουλία, με ομολόγους του, αρχηγούς κρατών και προσωπικότητες "που εμπλέκονται στο συγκεκριμένο τραγικό γεγονός", ο Γ. Πεταλωτής είπε ότι "εννοείται πως καταδίκασε ο πρωθυπουργός την ενέργεια της ισραηλινής κυβέρνησης και προσπάθησε να έχει έναν συντονισμό των ενεργειών, ώστε η κατάσταση να έρθει σε πέρας με τις λιγότερες συνέπειες και ως προς τη σωματική ακεραιότητα των μελών της αποστολής, αλλά και ως προς την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ήταν κατάφωρη, όπως και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου".

    Ερωτηθείς αν προβλέπεται κλιμάκωση των ενεργειών του πρωθυπουργού, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι και ο Γιώργος Παπανδρέου και το υπουργείο Εξωτερικών κάνουν συγκεκριμένες ενέργειες σε αυτή την κατεύθυνση.

    Για το εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διακοπή της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ ή σε ανάκληση του Έλληνα πρέσβη, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει συγκεκριμένη πολιτική και τακτική και πως από εκεί και πέρα η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει όλες τις δέουσες ενέργειες. Επεσήμανε ακόμη ότι η μέριμνα της κυβέρνησης ήταν η επαφή με τα ελληνικά μέλη της αποστολής και η διάσωσή τους.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι ο Έλληνας πρέσβης στο Ισραήλ βρίσκεται στο χώρο κράτησης των μελών της αποστολής για να συντονιστεί ο επαναπατρισμός των Ελλήνων, ο οποίος, ήδη, έχει αρχίσει. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι έχουν επιστρέψει 6 μέλη της επιστολής και ότι αναμένεται με τις ενέργειες της κυβέρνησης να επιστρέψουν και τα υπόλοιπα.

    Σε ερωτήσεις για το αν σκοπεύει ο Γ. Α. Παπανδρέου να επικοινωνήσει με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ.Νετανιάχου για την περίπτωση των Ελλήνων και πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση εάν δικαστούν ορισμένα μέλη της αποστολής από το Ισραήλ, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες θα γίνουν για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα ζητήματα και διαβεβαίωσε ότι η αντιμετώπιση της ελληνικής πολιτείας είναι η δέουσα και με τον δέοντα τρόπο προς όλες τις κατευθύνσεις.

    Πηγή: NET, NET 105.8, AΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Στον απόηχο της αιματηρής επίθεσης, Η Αθήνα καταδικάζει τη χρήση βίας από το Ισραήλ, Παγκόσμια κατακραυγή για την επίθεση

    Είδηση: 37147

    [03] Διαφωνία εργοδοτών-ΓΣΕΕ για αυξήσεις

    Τριτη, 01 06 2010 17:29

    Τριετή συμφωνία με μηδενικές αυξήσεις -τουλάχιστον για φέτος- ζήτησαν οι εργοδότες από τη ΓΣΕΕ κατά τη διάρκεια της συνάντησης για την υπογραφή νέας γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Αντιθέτως, η ΓΣΕΕ ζήτησε την προστασία των μισθών από τον πληθωρισμό, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας και την προστασία όσων είναι άνω των 50 ετών από τις απολύσεις. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να μη θιγούν οι κατώτατοι μισθοί και να ενισχυθούν με επιδόματα οι χαμηλόμισθοι. Νέα συνάντηση ορίστηκε για τις 14 Ιουνίου.

    ο»ΏΗ μάχη των μισθών στον ιδιωτικό τομέα αλλά και η διάσωση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων άρχισε υπό τη σκιά των σκληρών περιορισμών που επιβάλλει το μνημόνιο.

    Οι εργοδότες προτείνουν τριετή σύμβαση με μηδενικές αυξήσεις το 2010 με ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρών αυξήσεων για τη διετία 2011-2012 και ο 13ος και 14ος μισθός να περιληφθέν στη σύμβαση και να ενισχυθεί με κάποιο επίδομα ο κατώτατος μισθός.

    "Η βούληση μας είναι -και έχει έμπρακτα αποδειχθεί η προσπάθεια- να μην περικοπούν μισθοί", είπε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος που τόνισε για ακόμα μια φορά ότι πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα όσα προβλέπει το Μνημόνιο της τρόικας για τα εργασιακά, καθώς, όπως είπε "αποτελεί νόμο του κράτους".

    ''Να περιφρουρήσουμε τον 13ο και 14ο μισθό, να προστατεύσουμε το ετήσιο εισόδημα και να διασφαλίσουμε μία σταθερή αμοιβή εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για τα επόμενα τρία χρόνια'', ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης, τονίζοντας ότι "στις παρούσες συνθήκες οι Κοινωνικοί Εταίροι είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνήσουμε να υπογράψουμε και να διατηρήσουμε σε ισχύ μία νέα ΕΓΣΣΕ της οποίας η σημασία είναι σημαντικότερη από οποιαδήποτε άλλη φορά στο παρελθόν".

    Η ΓΣΕΕ ζητά αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού και καταρχήν μονοετή σύμβαση, ενώ θεωρεί ότι εξασφαλίζονται οι κατώτατοι μισθοί και ο 13ος και 14ος μισθός.

    "Συζητούμε την απόλυτη θωράκιση του 13ου και 14ου μισθού. Οι εργοδοτικές οργανώσεις εξέφρασαν την θετική βούληση τους να υπάρχει αυτή η θωράκιση" τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και πρόσθεσε "ότι η Συνομοσπονδία επιθυμεί μία "ΕΓΣΣΕ η οποία θα παράγει αποτέλεσμα προστατεύοντας το εισόδημα των εργαζομένων, θα θωρακίζει αποφασιστικά το 13ο και 14ο μισθό από κάθε επιβουλή, θα έχει μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και την ενίσχυση των ανέργων".

    Ερωτηθείς αν κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το ενδεχόμενο διατήρησης του υφιστάμενου κατώτατου ορίου των 740 ευρώ, ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι οι εργοδότες δήλωσαν ότι "υπάρχει απόλυτος σεβασμός της προηγούμενης ΕΓΣΣΕ".

    "Είναι ξεκάθαρο ότι ισχύει ο κατώτατος μισθός, είτε υπογραφεί είτε όχι, η νέα Σύμβαση", είπε χαρακτηριστικά.

    Αντιδράσεις

    "Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ επικαλούμενοι το τριετές πάγωμα των μισθών που περιέχεται στο μνημόνιο συνεργασίας, αρνούνται να δώσουν οποιαδήποτε αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων για τα επόμενα τρία χρόνια", σχολίασε με αφορμή τη συνάντηση, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Στρατούλης.

    Εργαζόμενοι πάντως σε κλάδους που έχουν καταγγείλει τη σύμβαση ανησυχούν καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε ατομικές. Με βάση και το μνημόνιο βλέπουν να έρχεται όχι μόνο η μείωση του κατώτατου μισθού αλλά και η διαφοροποίησή του ανά κλάδο και ανά περιοχή.

    Η επόμενη συνάντηση εργοδοτών-ΓΣΕΕ θα γίνει στις 14 Ιουνίου ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Σκληρές διαπραγματεύσεις για νέα ΕΓΣΣΕ

    Είδηση: 37163

    [04] Εισαγγελική έρευνα για το σπίτι του Α. Τζοχατζόπουλου

    Τριτη, 01 06 2010 17:12

    Προκαταρκτική εξέταση για την κατοικία της συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, διέταξε η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών, μετά τα δημοσιεύματα του τύπου που τον φέρουν. Στόχος της έρευνας να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχτεί φορολογικές ή άλλες παραβάσεις. Το ζήτημα εξετάζει και η επιτροπή Διαάνειας του ΠΑΣΟΚ.

    Έλεγχος για φορολογικές παραβάσεις

    Προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της οικίας του Άκη Τσοχατζόπουλου στη Διονυσίου Αεροπαγίτου διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου. Θα εξεταστεί η νομιμότητα της αγοραπωλησίας του ακινήτου και άλλα θέματα που σχετίζονται με την οικία του πρώην υπουργού.

    Η κ. Ράικου ανέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών αρμόδιο για οικονομικά εγκλήματα κ. Παρασκευά Αδάμη τη διερεύνηση της υπόθεσης του ακινήτου. Ο κ. Αδάμης έχει εντολή σε πρώτη φάση να μελετήσει τα στοιχεία και να διακριβώσει εάν στην υπόθεση προκύπτουν φορολογικές παραβάσεις, ενώ ακολούθως να διαπιστώσει εάν προκύπτει η διάπραξη και άλλων αδικημάτων.

    "Εφόσον η δικαιοσύνη κρίνει ότι υπάρχει θέμα διερεύνησης, να προχωρήσει. Αρχή της κυβέρνησης είναι να μην μείνει καμία σκιά που να αφορά είτε πολιτικό είτε πολίτη. Δεν χαριζόμαστε πουθενά και σε κανέναν.", δήλωσε για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Real fm".

    Ελέγχει και η Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ

    Την Δευτέρα, ο κ. Τσοχατζόπουλος παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, ανέθεσε στην Επιτροπή να διερευνήσει όλα τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην αγορά της οικίας, επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, και να εισηγηθεί για τα περαιτέρω στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

    Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αν ο Ακης Τσοχατζόπουλος, παραπέμφθηκε στην επιτροπή διαφάνειας για να τεθεί εκτός ΠΑΣΟΚ, είπε ότι αν υπήρχε τέτοια βούληση θα ήταν ήδη εκτός ΠΑΣΟΚ.

    "Δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανένα και ιδιαίτερα στελέχη με ιστορία είπε ο κ. Πεταλωτής. Τόνισε ότι είμαστε σταθεροί στην άποψή μας, διαφάνεια παντού χωρίς όμως ανθρωποθυσίες", συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι το όλο θέμα μπήκε στην επιτροπή διαφάνειας προκειμένου να διερευνηθεί και να διαλευκανθεί με τρόπο αποτελεσματικό.

    Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής αν θα κληθεί για εξηγήσεις στην Επιτροπή ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Γ. Σαχπατζίδης

    Από την πλευρά του ο φερόμενος ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε αναφέρει: «Δεν έχω καμία απολύτως ανάμιξη με την αγοραπωλησία του ακινήτου της οδού Δ. Αρεοπαγίτου, στο οποίο αναφέροντα πρόσφατα δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου. Η εταιρία TORCASO, που στα σχετικά δημοσιεύματα φέρεται ότι υπήρξε στο παρελθόν ιδιοκτήτης του ακινήτου, αποκτήθηκε από εμένα πολλά χρόνια μετά τη μεταβίβαση του εν λόγω ακινήτου. Η εταιρία NOBILIS μου είναι άγνωστη και την ύπαρξη της πληροφορήθηκα για πρώτη φορά από τα δημοσιεύματα του Τύπου. Επιπλέον, δεν έχω απολύτως καμία ανάμιξη ούτε και με τα ακίνητα που υπήρξαν αντικείμενο ανταλλαγής μεταξύ της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και του Ελληνικού Δημοσίου».

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Στην επιτροπή Διαφάνειας ο Α. Τσοχατζόπουλος

    Είδηση: 37161

    [05] Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ το ρεσάλτο των Ισραηλινών

    Τριτη, 01 06 2010 18:41

    H ισραηλινή στρατιωτική φονική επιχείρηση, εναντίον της νηοπομπής με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, βρίσκεται στα πρώτα θέματα των διεθνών ΜΜΕ.

    BBC

    «Ο μεγάλος αριθμός νεκρών στην ισραηλινή επίθεση οδηγεί σε διπλωματικές περιπέτειες το Ισραήλ. Με ποιο καταστροφική συνέπεια τις διπλωματικές σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία».

    CNN

    «Για καιρό η Τουρκία ήταν ο μεγαλύτερος σύμμαχος του Ισραήλ. Τώρα η σχέση απειλείται, προκαλώντας σημαντικό διπλωματικό πονοκέφαλο στις ΗΠΑ. Και οι δύο χώρες είναι στρατηγικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.»

    Al Jazeera

    Δημοσιογράφος αυτόπτης μάρτυρας που επέβαινε στο "Mavi Marmara", όπου σημειώθηκαν οι μεγάλες συγκρούσεις, είπε: «Οι κομάντος άνοιξαν πυρ, ακόμα και αφού οι επιβάτες είχαν υψώσει λευκή σημαία». Επίσης η ιστοσελίδα του συγκεκριμένου δικτύου αναφέρει πως: «Οι Ισραηλινοί επικοινωνιολόγοι έχουν πάθει αμόκ, προσπαθώντας να κάνουν το άσπρο μαύρο, σαν να μην ήταν οι Ισραηλινοί κομάντος αυτοί που επιτέθηκαν αλλά σαν να επετέθησαν από οι επιβαίνοντες.»

    New York Times

    «Η αιματηρή επιχείρηση του Ισραήλ περιπλέκει τις προσπάθειες του προέδρου Ομπάμα να δώσει ώθηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

    Economist

    «Μετά από χρόνιες προσπάθειες, η επίθεση βοήθησε τη Χαμάς να εκτοξεύσει την πολιορκία της Γάζας στην κορυφή των διεθνών δελτίων.»

    Times

    «Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αποτρέπει την λαθραία εισαγωγή όπλων στη Γάζα. Από την αρχή, η νηοπομπή πήγαινε γυρεύοντας αλλά ο θάνατος δέκα ανθρώπων, μαζί με τη παγκόσμια καταδίκη αποτελούν καταστροφή για τον Νετανιάχου».

    Hurriyet (Τουρκία)

    «Η ισραηλινή επίθεση είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων. Επίσης η Zaman, γράφει πως «οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις δεν θα είναι ξανά οι ίδιες». Γράφει επίσης ότι οι τουρκικές αρχές αρνούνται τις καταγγελίες των Ισραηλινών ότι υπήρχαν όπλα στο τουρκικό πλοίο, για τον λόγο πως οι επιβάτες είχαν υποβληθεί σε αυστηρό έλεγχο.»

    Jerusalem Post (Ισραήλ)

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα της δεξιάς, κάνει λόγο για «φιάσκο».Αλλά και η εφημερίδα της αντιπολίτευσης, Haaretz κάνει λόγο για «φιάσκο στη μέση της θάλασσας»

    O Αραβικός Τύπος

    Ο αραβικός Τύπος εκφράζει οργή για το περιστατικό, ζητώντας την επιβολή διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ισραήλ το οποίο κατηγορεί ότι διέπραξε «έγκλημα πολέμου».Πιό συγκεκριμένα:

    Αν Νάχαρ (Λίβανο)

    «Η μικρή νηοπομπή της ελευθερίας, έπνιξε το Ισραήλ, μέσα στο αίμα των Τούρκων».

    Αλ Ακμπαρ (προσκείμενη στη σιιτική Χεζμπολάχ)

    «Η κυβέρνηση Ομπάμα δικαιολογεί το ισραηλινό έγκλημα, την αιματοβαμμένη ελευθερία».

    Αλ Χαλίζ(Η.Α.Ε)

    «Το Ισραήλ δολοφονεί την ελευθερία στην ανοικτή θάλασσα.Ένα έγκλημα πολέμου κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε μια συμμορία».

    Αλ-Μπαγιάν (Ντουμπάι)

    «Τρομοκρατία του εβραϊκού κράτους εναντίον του στολίσκου της ελευθερίας.»

    'Αραμπ Νιους (Σαουδική Αραβία)

    «Φονικό στην ανοικτή θάλασσα. Το Ισραήλ έδειξε ξανά την αληθινή μορφή του στον κόσμο. Είδηση: 37168

    [06] Μοχλός ανάπτυξης το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο

    Τριτη, 01 06 2010 18:21

    Μοχλό ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας για την οικονομία και τις υποδομές χαρακτήρισε την κατασκευή του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην κατασκευή του κέντρου που θα δώσει ώθηση στον τομέα της μεταφοράς εμπορευμάτων.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, σε δήλωσή του με αφορμή την ανακοίνωση από τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. της προκήρυξης διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού, τόνισε:

    "Σήμερα έγινε ένα μεγάλο βήμα για την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας μας, η οποία είναι απολύτως συνδεδεμένη με τις μεταφορές, ενώ το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο αναβαθμίζει τις υποδομές της χώρας και αλλάζει τον χάρτη των μεταφορών στην πατρίδα μας. Είναι μία αναπτυξιακή δυνατότητα, ένα έργο μοναδικό για την Ελλάδα, που τώρα αποκτά βάσιμη προοπτική."

    Αναπτύσσοντας τη στρατηγική μας στον τομέα των εμπορευματικών συνδυασμένων μεταφορών, προωθούμε μία επένδυση ύψους τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων ευρώ.

    Με την ολοκλήρωση του έργου αυτού δίνουμε πολύ μεγάλη ώθηση στις εμπορευματικές μεταφορές και ενισχύουμε αποφασιστικά τη συμμετοχή του σιδηροδρόμου σε αυτές. Μία αισιόδοξη πράξη σε μία εποχή που μας κατακλύζουν δυσάρεστες ειδήσεις", καταλήγει η δήλωση του υπουργού.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37169

    [07] Επίσκεψη προέδρου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γ. Μπούζεκ στην Ελλάδα

    Τριτη, 01 06 2010 18:09

    Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ. Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο Γ. Μπούζεκ θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά. Σε γραπτή δήλωσή του από τις Βρυξέλλες ενόψει της αυριανής επίσκεψης, ο Γ. Μπούζεκ τονίζει ότι "με αυτή την κρίση τα κράτη - μέλη της ΕΕ συνειδητοποίησαν πως συνδέονται με μια κοινή μοίρα και στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας".

    "Η Ευρώπη απέδειξε ότι υποστηρίζει την Ελλάδα με όλη της τη δύναμη και πεποίθηση», αναφέρει. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, "τον 21 αιώνα, η μοίρα δεν είναι θέμα τύχης, αλλά θέμα επιλογής και το μέλλον της Ελλάδας είναι τώρα στα χέρια της".

    Ο Γ. Μπούζεκ επισημαίνει ακόμη στη δήλωσή του ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι και δεν θα είναι εύκολες, αλλά είναι αναγκαίες. "Είναι σημαντικό να γίνει το σωστό και όχι αυτό που βολεύει , ακόμη περισσότερο σε περιόδους κρίσης", τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωβουλής ο οποίος σημειώνει επίσης πως θα πρέπει να δοθεί ώθηση στην οικονομία με διαρθρωτικές αλλαγές, επενδύσεις και καινοτομία.

    "Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός θα δράσουν με αποφασιστικότητα και θα πετύχουν στις προσπάθειές τους", συμπληρώνει. Είδηση: 37166

    [08] Τρεις Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινή αεροπορική επίθεση

    Τριτη, 01 06 2010 17:49

    Την ανταλλαγή πυρών συνέχισαν και Παλαιστίνιοι και ισραηλινοί με την εκτόξευση δύο ρουκετών και την απάντηση με αεροπορική επίθεση αντίστοιχα, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό τριών Παλαιστινίων, μελών της Τζιχάντ.

    Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από τις ισραηλινές στρατιωτικές Αρχές, τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας μετά την εκτόξευση δύο ρουκετών από το παλαιστινιακό έδαφος.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης στην Λωρίδα της Γάζας, τα πτώματα των τριών ανδρών μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο στην πόλη της Γάζας.

    Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε την επίθεση στην περιοχή περίπου μία ώρα ύστερα από την εκτόξευση των δύο ρουκετών από την Γάζα. Οι ρουκέτες που έπεσαν σε μη κατοικημένη περιοχή, δεν προκάλεσαν θύματα.

    Το πρωί, δύο ένοπλοι της Τζιχάντ σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό όταν διείσδυσαν στο νότιο Ισραήλ από την Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ισραηλινή στρατιωτική πηγή. Η Τζιχάντ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι δύο άνδρες ήταν μέλη της.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ- ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37167

    [09] Ούτε τα τριψήφια «πορτοκαλί» τηλέφωνα είναι ασφαλή από υποκλοπές

    Τριτη, 01 06 2010 17:29

    Δεν είναι ασφαλή ούτε και τα "πορτοκαλί" τηλέφωνα που χρησιμοποιούν τα μέλη της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Aρχής Διασφάλισης της Αρχής των Επικοινωνιών Ανδρέας Λαμπρινόπουλος ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο κ. Λαμπρινόπουλος δήλωσε ότι αυτό το 3ψήφιο διαβαθμισμένο κέντρο εθνικής επικοινωνίας, όπως λέγεται, δεν ελέγχεται ούτε από την ΑΔΑΕ ούτε και από την ΕΥΠ. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης της ΑΔΑΕ ο πρώην υπουργός Θανάσης Τσούρας είπε ότι ιστορικά έχουν καταγραφεί 11 περιπτώσεις παρακολούθησης πορτοκαλί τηλεφώνων.

    Δεν υπάρχει διασφάλιση

    Το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών έθεσε στην ανεξάρτητη Αρχή ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με αφορμή τις καταγγελίες του βουλευτή του ΛΑΟΣ και μέλους της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens, Κώστα Αϊβαλιώτη ότι έχει την αίσθηση ότι παρακολουθούνται οι τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις.

    Όπως κατέθεσε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Ανδρέας Λαμπρινόπουλος στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, το σύστημα διασφάλισης τηλεφωνικού απόρρητου των συνομιλιών στον ΟΤΕ είναι διάτρητο, με τα χιλιάδες ΚΑΦΑΟ να είναι "ξέφραγο αμπέλι", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

    "Αυτή τη στιγμή είναι σκορποχώρι τα ΚΑΦΑΟ. Ο καθένας που δεν είναι εξουσιοδοτημένος μπορεί να βάλει χέρι. Έχουμε καυτηριάσει επανειλημμένα τον ΟΤΕ για το θέμα αυτό, του έχουμε επιβάλει πρόστιμα και έχουμε ζητήσει να βάλει σύντομα ένα σύστημα τηλεπίβλεψης σε όλα τα ΚΑΦΑΟ. Δεν ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί, πάντως ο ΟΤΕ δεσμεύτηκε ότι θα κλείσει το θέμα αυτό μέσα σε ένα χρόνο", είπε ο κ. Λαμπρινόπουλος.

    Οι διαπιστώσεις αυτές του προέδρου της ΑΔΑΕ προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις τόσο του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, όσο και των βουλευτών όλων των κομμάτων.

    "Για ένα ακόμα χρόνο δηλαδή, θα μπορούν να παρακολουθούν τα τηλέφωνα μας", σχολίασε σκωπτικά ο κ. Παπαϊωάννου και πρόσθεσε: "Αλίμονο αν ο ΟΤΕ αφήνει στον οποιονδήποτε την ευχέρεια να μπαίνει και να βγαίνει και να βάζει χέρι στα ΚΑΦΑΟ".

    Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ συμμερίστηκε τις ανησυχίες των μελών της Επιτροπής, τονίζοντας ότι "είναι σημαντικό, ο ΟΤΕ πολύ σύντομα να επιβάλει σύστημα τηλεπίβλεψης, γιατί όλες οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις γίνονται από τα ΚΑΦΑΟ που είναι σκορποχώρι και ο καθένας μπορεί ανεξέλεγκτα χωρίς να είναι εξουσιοδοτημένος να βάλει χέρι".

    Η συζήτηση, ωστόσο, για το πόσο ασφαλείς είναι οι τηλεφωνικές συνομιλίες επεκτάθηκε και στην πρόσφατη περίπτωση με το σταθερό τηλέφωνο του ίδιου του πρωθυπουργού να είναι "νεκρό".

    Τόσο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης όσο και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος έθεσαν το ερώτημα αν η ΑΔΑΕ έχει επιληφθεί του θέματος, "καθώς οι καιροί είναι πονηροί".

    Όπως ανέφερε ο κ. Λαμπρινόπουλος, ομάδα ελέγχου της ΑΔΑΕ διεξάγει έρευνα από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό, είναι σε πολλά επίπεδα, συνεχίζεται και σε λίγες μέρες θα έχει έτοιμο το πόρισμα της. Πάντως, όπως είπε, έχουν βρεθεί, από το σύστημα διαχείρισης του ΟΤΕ, όλα τα σχετικά δεδομένα και όλα τα απαραίτητα στοιχεία και αυτό που μέχρι τώρα διαπιστώθηκε είναι ότι το τηλέφωνο που έπρεπε να φραγεί διέφερε κατά ένα ψηφίο από το νούμερο του πρωθυπουργού.

    "Το τηλέφωνο του πρωθυπουργού επειδή ελέγχθηκε ως προς τη κατεύθυνση δυνατότητας παρακολούθησης του, δεν προέκυψε μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο, συνεχίζουμε την έρευνα, δεν το πιστεύουμε, αλλά ψάχνουμε όλα τα σημεία και σε λίγες μέρες θα έχουμε ολοκληρώσει την έρευνα", πρόσθεσε ο κ. Λαμπρινόπουλος.

    Σε ερώτηση βουλευτών αν υπάρχει δυνατότητα ασφαλούς πρόσβασης των τηλεφώνων των βουλευτών και των πολιτικών προσώπων η απάντηση του κ. Λαμπρινόπουλου ήταν αφοπλιστική: "Ίσως σας φανεί περίεργο, αλλά το διαβαθμισμένο κέντρο με τα τριψήφια νούμερα κατάλαβα τις προάλλες ότι δεν υπάρχει διασφάλιση".

    "Πάνω από 11 φορές βρήκαμε, διαπιστώσαμε, ότι τα πορτοκαλί τηλέφωνα παρακολουθούνται", ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Τσούρας, προκαλώντας νέα αντίδραση του προέδρου της ΑΔΑΕ που σημείωσε χαρακτηριστικά: "Εμένα με έβγαλε έξω από τα ρούχα μου. Βάσει νόμου πρέπει να είναι αναβαθμισμένο το κέντρο αυτό. Ούτε εμείς το ελέγχουμε, ούτε η ΕΥΠ. Δεν έχει αναλάβει κάποιος πρωτοβουλία να μεριμνήσει για την ασφάλεια αυτού του κέντρου όταν μιλάνε οι υπουργοί. Υποτίθεται ότι ο ΟΤΕ εδώ και πολλά χρόνια έχει ειδικές συνδέσεις διασφάλισης του απορρήτου. Υποτίθεται ότι έχουν αυξημένη προστασία. Τώρα αν γίνεται...".

    Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία παρουσιάστηκε το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων της ΑΔΑΕ για τις υποκλοπές, αποφάσισε να στείλει πίσω στη δικαιοσύνη όλο το φάκελο για την επανεξέταση της υπόθεσης.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 37165

    [10] Απεργούν ως την Παρασκευή οι δικηγόροι

    Τριτη, 01 06 2010 17:19

    Ως το τέλος της εβδομάδας θα απέχουν από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι όλης της χώρας, οι οποίοι πραγματοποιούν από σήμερα τετραήμερη απεργία, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση σε ασφαλιστικό, φορολογικό και απελευθέρωση του επαγγέλματος.

    Συγκεκριμένα, ξεκίνησε από σήμερα η τετραήμερη κινητοποίηση διαμαρτυρία των δικηγόρων που θα απέχουν από το λειτούργημά τους σε ολόκληρη τη χώρα.

    Η απεργία, που αναμένεται να προκαλέσει αρκετά προβλήματα, δεδομένου ότι θα μείνει πίσω η εκδίκαση πολλών υποθέσεων, αποφασίστηκε από κοινού από την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, που συνήλθε εκτάκτως στην Αθήνα στις 28/5/2010, αποφάσισε την αποχή των Δικηγόρων από το λειτούργημά τους από την Τρίτη 1 έως και Παρασκευή 4 Ιουνίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό και την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

    Συμβολαιογράφοι

    Επίσης, διήμερη αποχή, την Πέμπτη και την Παρασκευή, από την άσκηση των καθηκόντων τους αποφάσισε η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας. Οι συμβολαιογράφοι ζητούν συμμετοχή στον διάλογο για την τελική διαμόρφωση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Είδηση: 37164

    [11] Σύσκεψη για το Ασφαλιστικό στο Μαξίμου

    Τριτη, 01 06 2010 16:22

    Το Ασφαλιστικό βρίσκεται στο επίκεντρο σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, του αρμόδιου υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου. Βασικό θέμα συζήτησης, ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, ειδικά μετά και την επιστολή που απέστειλε η τρόικα στον κ. Λοβερδό απ' τον οποίο ζητά και νέες αλλαγές. Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε την ανάγκη να λυθεί αποτελεσματικά το ασφαλιστικό, καθώς, όπως είπε, αν δεν λυθεί, δεν θα μπορούν να καταβληθούν όχι οι συντάξεις των επόμενων γενεών αλλά ούτε οι επόμενες συντάξεις.

    Εν τω μεταξύ στις 16 Ιουνίου οι αρμόδιοι υπουργοί θα συναντηθούν με την Τρόϊκα για το θέμα αυτό.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς αν η αξιολόγηση του Ιουνίου από την τρόικα θα είναι αυτονόητα θετική είπε ότι δεν υπάρχει αυτονόητο, πρόσθεσε όμως ότι η μείωση του ελλείμματος έχει υπερβεί τους στόχους και είμαστε αισιόδοξοι και για τα έσοδα.

    Γ. Πεταλωτής

    "Το ασφαλιστικό είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, που μόνο αυτή η κυβέρνηση έχει ανοίξει σε τέτοιο βαθμό. Αυτή η κυβέρνηση διέγνωσε ότι αν δεν το λύσουμε με τρόπο κάθετο και οριστικό, όχι οι συντάξεις των επόμενων γενιών, αλλά οι επόμενες συντάξεις δεν θα μπορούν να καταβληθούν. Άρα το να περιορίζουμε τις συζητήσεις για το ασφαλιστικό, που έχουν γίνει τόσες και που γίνονται καθημερινά, σε ένα ζήτημα αδικεί την ουσία της συζήτησης". Γιώργος Πεταλωτής

    Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Υπάρχουν συμφωνηθέντα μέσα από το μνημόνιο και μένουμε στα συμφωνηθέντα».

    Μάλιστα, για το αν «παγώνει» η προώθηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου μέχρι να γίνει η συνεννόηση με την «τρόικα», ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι "δεν παγώνει τίποτα και αυτό φαίνεται από την καθημερινή συζήτηση που γίνεται πάνω σε αυτό το νομοσχέδιο. Όταν έχουμε να κάνουμε με ένα ασφαλιστικό, με το οποίο πολλά από αυτά που ξέραμε μέχρι τώρα αλλάζουν, πιστεύω ότι και ο αρμόδιος υπουργός είναι αυτός που δεν υπολογίζει πολιτικό κόστος και προχωράει στην ολοκλήρωση αυτού του νομοσχεδίου".

    Πάντως, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με το εάν η κυβέρνηση έχει περιθώρια να μην δεχτεί κάποιες "οδηγίες" της τρόικα για το ασφαλιστικό με τις οποίες διαφωνεί, είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης, που έχει γίνει μέχρι τώρα και ότι το θέμα δεν είναι αν αντιστεκόμαστε ή όχι, αλλά ότι έχουμε λογικά επιχειρήματα.

    "Γιατί δεν μπορούμε να πηγαίνουμε με εντυπώσεις, θέλουμε το ασφαλιστικό που θα προκύψει να είναι βιώσιμο, να είναι όσο το δυνατό πιο δίκαιο και να εγγυάται τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων", εξήγησε.

    Για τη συνάντηση του κ. Λοβέρδου με τον πρωθυπουργό είπε δε ότι αυτή τη συνάντηση την είχε ζητήσει ο υπουργός Εργασίας ενόψει του ασφαλιστικού, "προκειμένου να υπάρχει μια συζήτηση ώστε να εξελιχθεί η νομοθετική πρωτοβουλία με τον καλύτερο τρόπο".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37157

    [12] Ο Τάντιτς στην Αθήνα

    Τριτη, 01 06 2010 14:47

    Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από Τρίτη 1 Ιουνίου στη χώρα μας, ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, επικεφαλής επίσημης αντιπροσωπείας. Ο κύριος Τάντιτς συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Τον Πρόεδρο της Σερβίας καλωσόρισε στο γραφείο του στη Βουλή, ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος αναφέρθηκε στη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. Ο κ. Τάντιτς ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Βουλής, τονίζοντας τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας - Σερβίας.

    Σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα, Κάρολος Παπούλιας και Μπόρις Τάντιτς επιβεβαίωσαν τη βούληση των δύο χωρών για πολύπλευρη συνεργασία. Στρατηγικό εταίρο και προνομιακό συνομιλητή χαρακτήρισε τη Σερβία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τόνισε ότι το συντομότερο δυνατό πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση Χωρίς τη Σερβία δεν μπορεί να έχουμε ειρήνη' Ως προς το Κόσοβο, ο Κάρολος Παπούλιας επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση υπέρ μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, που θα είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων.

    Στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Σέρβου προέδρου, ο Κάρολος Παπούλιας επισήμανε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να εξευρεθεί λύση για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικης Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ενω σε απαντητική επιστολή του προς τον Σκοπιανό ομόλογο του, Γιόργκι Ιβάνοφ υπογραμμίζει ότι η ταχεία επίλυση του ζητήματος θα συμβάλει στην περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων. Ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος απένειμε στον Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων. Ο Μπόρις Τάντιτς συναντήθηκε επίσης με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 37154

    [13] Χωρίς εξαιρέσεις η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους

    Τριτη, 01 06 2010 14:45

    Από την 1η Σεπτεμβρίου θα υπάρξει ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, χωρίς καμία εξαίρεση, τόνισε σε συνέντευξή της στη ΝΕΤ 105,8 η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν σε θετική κατεύθυνση, αλλά είχε πολλές εξαιρέσεις, όπως τα καζίνο, σημείωσε η υπουργός και τόνισε ότι η Δημοτική Αστυνομία θα αναλάβει τον έλεγχο και θα επιβάλει πρόστιμα, ενώ επικουρικά θα μπαίνει το Σώμα των Επιθεωρητών Υγείας. Ταυτόχρονα θα υπάρξει και ολική απαγόρευση της σχετικής διαφήμισης, είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

    Η συνέντευξη της Υπουργού Υγείας στη ΝΕΤ 105,8

    Την ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, εργασίας, εστίασης, καφενεία, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει και ολική απαγόρευση σε κάθε μορφή διαφήμισης, τόνισε σε συνέντευξη της στη ΝΕΤ 105,8 η υπουργός Υγείας. Όπως είπε η ανακοίνωση έγινε χθες, Δευτέρα, συμβολικά καθώς ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Άλλωστε, όπως είπε, το υπουργείο δεν ήθελε να αιφνιδιαστεί κανείς, καθώς μεσολαβεί τώρα η θερινή περίοδος, τρεις μήνες για να οργανωθούν και οι επαγγελματίες.

    Η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου πρόσθεσε ότι ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν σε θετική κατεύθυνση, όμως είχε εξαιρέσεις και κενά, όπως τα καζίνο, τους κινηματογράφους, την κινητή διαφήμιση, εξαιρέσεις που τελικά δημιουργούσαν προβλήματα.

    Επίσης, απαιτούσε επενδύσεις από τους επαγγελματίες σε μία περίοδο κρίσης, όπου χωρίς να τους βάζει την ολική απαγόρευση, στην ουσία τους έκανε να κάνουν επενδύσεις, οι οποίες είχαν και προβλήματα με τις πολεοδομίες, όπως με την πυρασφάλεια. Επίσης, ανέφερε ότι δεν μπορεί κάποια εστιατόρια να έχουν εξαιρέσεις ή να παρακάμπτουν τη νομοθεσία και κάποια άλλα να την εφαρμόζουν και να υφίστανται το κόστος. Αντίθετα, η πλήρης απαγόρευση τελικά δίνει κανόνες ισότιμους για όλους και αυτό οι εστιάτορες το αντιλαμβάνονται.

    Ο προηγούμενος νόμος, όπως είπε η υπουργός Υγείας, είχε ένα πρόβλημα ελέγχου, καθώς το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας ήταν επιφορτισμένο με κάτι που δεν μπορεί να πηγαίνει να κάνει, τον πρωτοβάθμιο έλεγχο. Τώρα, όμως το πρόβλημα αυτό λύνεται και την ευθύνη του πρωτοβάθμιου ελέγχου αλλά και την επιβολή προστίμων θα έχει η Δημοτική Αστυνομία και επικουρικά θα μπαίνει το Σώμα των Επιθεωρητών Υγείας, τόνισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

    Όσον αφορά στην επιβολή προστίμων από τη δημοτική αστυνομία, η υπουργός είπε ότι θα κατατεθεί σχέδιο νόμου στη Βουλή, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνει διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς και από τα πρόστιμα αυτά ένα μεγάλο μέρος θα αποδίδεται στους ίδιους τους Δήμους, θα έχει και μια ανταποδοτικότητα, ενώ ένα άλλο μέρος θα πηγαίνει υπέρ δράσεων για τη δημόσια υγεία.

    Σε ερώτηση για το ποιος θα πληρώνει το πρόστιμο, η κ. Ξενογιαννακοπούλου απάντησε ότι το θέμα αυτό είναι ανοιχτό σε συζήτηση, γιατί στον ισχύοντα νόμο -που είχε προβλήματα εφαρμογής- ήταν όλο το βάρος μόνο στον επαγγελματία και όχι στον πελάτη του εστιατορίου. Πρόθεση του υπουργείου είναι να υπάρξει μια ισορροπία, ωστόσο οι επαγγελματίες είναι αυτοί που πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να τηρείται η νομοθεσία. Βέβαια, όπως είπε η υπουργός, το γεγονός ότι "ζούμε σε μια χώρα που έχει εύκρατο κλίμα, στα τραπεζάκια έξω, στους ημιυπαίθριους, υπάρχει δυνατότητα και για τους συμπολίτες μας που επιμένουν να καπνίζουν να μπορούν να το κάνουν αυτό χωρίς να βλάπτουν την υγεία των υπολοίπων μέσα στον κλειστό χώρο της εστίασης".

    Τέλος, η υπουργός Υγείας ανέφερε ότι είναι πολύ μεγάλο το κόστος στην ασθένεια. Πέραν της επίπτωσης στον καρκίνο και τα ζητήματα της καρδιοπάθειας, το 80% στους ακρωτηριασμούς που γίνονται στους διαβητικούς, οφείλεται στο κάπνισμα.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: Τέλος στο κάπνισμα στους δημόσιους χώρους από 1η Σεπτεμβρίου

    Είδηση: 37156

    [14] Ένταση στην εξεταστική για τη Siemens

    Τριτη, 01 06 2010 14:33

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή της βουλής οι αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο της Siemens. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης παραμένει και το φερόμενο ως ιδιόχειρο σημείωμα ή ηλεκτρονικό μήνυμα του Μιχάλη Χριστοφοράκου, σύμφωνα με το οποίο χρηματίστηκε από τη Γερμανική εταιρία το 2008 υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή. Την κλήτευση Σημίτη ζητά η ΝΔ, ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα υπάρξει πλήρης διαλεύκανση όλων των υποθέσεων. Την ίδια ώρα, διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο κτήσης της οικίας του επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου κλήθηκε να δώσει ο πρώην Υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, που παραπέμφθηκε στην επιτροπή διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ.

    "Κραδασμοί από το e -mail που εμπλέκει γαλάζιο υπουργό

    Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό εξακολουθούν να προκαλούν οι αλυσιδωτές αποκαλύψεις στην υπόθεση της Siemens. Στο μικροσκόπιο της εξεταστικής επιτροπής ένα e-mail του Μιχάλη Χριστοφοράκου, σύμφωνα με το οποίο το 2008 χρηματίστηκε από τη Γερμανική εταιρία υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή.

    Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της εξεταστικής επιτροπής Βασιλική Τσόνογλου, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στη ΝΕΤ 105,8 είπε ότι πράγματι υπάρχει ένα e-mail που αναφέρει χρηματισμό υπουργού της ΝΔ, με ημερομηνία τον Μάρτιο 2008. Δεν αναφέρει το όνομα του παραλήπτη, υπάρχει όμως αριθμός λογαριασμού, ο οποίος θα διερευνηθεί, συμπλήρωσε.

    Η ΝΔ αναμένεται να ζητήσει να κληθούν για κατάθεση ο Χάρης Καστανίδης που διετέλεσε υπουργός Μεταφορών πριν τον Τάσο Μαντέλη, οι στενοί συνεργάτες του Κώστα Σημίτη, Πανταγιάς και Τσουκάτος, καθώς και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι πως εφόσον το κρίνουν τα μέλη της εξεταστικής, μπορούν να κληθούν πρώην πρωθυπουργοί για να συμβάλουν στην διερεύνηση της αλήθειας.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε ότι κανείς δεν έχει ασυλία και πρόσθεσε πως οι εξεταστικές επιτροπές θα αποφασίσουν για την κλήση ή μη των πρώην πρωθυπουργών.

    Θα εξεταστούν όλα τα στοιχεία για τον τρόπο κτήσης της οικίας

    Εν τω μεταξύ προκαταρκτική εξέταση διέταξε η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθήνας, Ελένη Ράϊκου για το σπίτι του Άκη Τσοχατζόπουλου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας αρμόδιος για το οικονομικό έγκλημα Παρακευάς Αδάμης προκειμένου να διαπιστώσει αν έχουν διαπραχτεί φορολογικές παραβάσεις ή άλλα αδικήματα.

    Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, τη Δευτέρα, παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τα δημοσιεύματα για την αγορά του ακινήτου από τη σύζυγό του. Οι βουλευτές της ΝΔ, υποστηρίζουν ότι η εταιρεία που πούλησε το ακίνητο στην σύζυγο του κ. Τζοχατζόπουλου, είναι η ίδια που είχε πουλήσει έναντι 6 εκ. ευρώ, στη Μονή Βατοπεδίου, το ακίνητο της ΓΓ Αθλητισμού στη λεωφόρο Κηφισίας.

    Στη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδι το απόγευμα, αναμένεται να θέσει η ΝΔ και επισήμως το αίτημα της για παράταση των εργασιών μέχρι το φθινόπωρο, επικαλούμενη την ανάγκη έκδοσης κοινού πορίσματος.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: Στην επιτροπή Διαφάνειας ο Α. Τσοχατζόπουλος

    Είδηση: 37152

    [15] Γ.ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ:«Η ΝΔ για να βρει την τροχιά της, την αξιοπρέπειά της, πρέπει να κάνει ο κος Σαμαράς την μεγάλη υπέρβαση.»

    Τριτη, 01 06 2010 14:05

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Παναγιώτη Τσούτσια και τον Τάκη Σαράντη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τώρα αυτό που μας ζητάνε, διαβάζουμε στις εφημερίδες, η τρόικα για το ασφαλιστικό⦻

    Γ.ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: «Επίμονη προσπάθεια της ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια να προσαρμόσει η Ελλάδα το ασφαλιστικό σε αυτούς τους κανόνες που ζητάει τώρα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Μήπως έπρεπε να το είχαμε φτιάξει εδώ και πολλά χρόνια;»

    Γ.ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: « Βέβαια. Όχι, δεν φτιάξαμε, εμείς κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν να το χαλάσουμε. Δηλαδή, η εθελουσία έξοδος. Δεν μπορεί να βγαίνει στην Ολυμπιακή 45 χρόνια η αεροσυνοδός και παλιότερα 35 σε σύνταξη, να διώχνουν με εθελουσία έξοδος και να πληρώνει η ασφάλιση. Αυτό είναι το μεγαλύτερο έγκλημα της κοινωνικής ασφάλισης. Το δεύτερο είναι τα όρια ηλικίας, τα οποία ήταν απαράδεκτα, εντάξει εγώ δεν λέω να πας στα 65-67, αλλά δεν μπορεί να παίρνεις και σύνταξη με μέσο όρο ηλικίας 52-53 ετών.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « 40 χρόνια για να βγεις στη σύνταξη.»

    Γ.ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: « Αυτό- το 40 χρόνια- πρέπει να παλέψει ο Λοβέρδος να μπουν οι σπουδές και να μπει και ο στρατός. Όταν λοιπόν λες 65 ετών δεν είναι μαύρα γεράματα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχετε περάσει από αυτό το υπουργείο.»

    Γ.ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: «Όχι, δεν με εμπιστεύτηκε ποτέ ο κος Καραμανλής στην κοινωνική ασφάλιση. Ο λόγος θα φανεί στο μέλλον.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πιστεύετε ότι υπήρχε λόγος συγκεκριμένος που δεν σας έβαλε;»

    Γ.ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: « Βέβαια. Αρκεί να σας πω ένα παράδειγμα μόνο και εκεί τελειώνω, όταν έφυγα εγώ από το υπουργείο -το 2007- έφυγε και το υπουργείο απασχόλησης στο ολυμπιακό χωριό όπου πήγε στο μονή Εφραίμ, μόλις έφυγα εγώ.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τους χαλάγατε τα σχέδια δηλαδή;»

    Γ.ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: « Ξέρω εγώ; ο καθένας θα κρίνει και η ιστορία θα καταγράψει.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Από ό,τι καταλαβαίνω εσείς προσωπικά δεν έχετε αντίρρηση να πάει ο κος Καραμανλής στην εξεταστική;»

    Γ.ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: « Εγώ με αυτά που γράφονται και ακούγονται θα πίεζα για να πάω. Πιστεύω ότι όταν ακούγεται κάτι, πρέπει να ξεκαθαρίσει. Το σύστημα στην Ελλάδα το πολιτικό είναι φεουδαρχικό, το αφεντικό είναι ο εκάστοτε αρχηγός του κόμματος. Αυτός που σχηματίζει δίπλα του μια αυλή δεν μπορεί κανείς να μιλήσει και όταν μιλάς είσαι αντάρτης, διαγράφεσαι.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Άρα ο κος Καραμανλής γνώριζε για το Βατοπέδι;»

    Γ.ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: « Το είχε ψάξει και δεν είχε βρει κανένα μεμπτό, έτσι μου είπε εμένα. Οι θεσμοί αυτή τη στιγμή συνεδριάζουν και είναι οι εξεταστικές επιτροπές, είναι η δικαιοσύνη, άσε να κάνουν τη δουλειά τους. Αν δεν την κάνουν, εγώ δίνω προθεσμία μέχρι τέλη Σεπτέμβρη.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Μετά;»

    Γ.ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: « Μετά από εκεί θα γίνει στη βουλή ο χαμός. Δεν είναι δυνατό να τρώμε ξύλο οι βουλευτές που δεν φταίμε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πως βλέπετε τις κινήσεις του κου Σαμαρά; Είναι σωστό το άδειασμα που έκανε στον κο Βουλγαράκη και στον κο Ρουσόπουλο;»

    Γ.ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: « Προ πολλού έπρεπε να έχει γίνει και αυτό και άλλα πολλά. Κοιτάξτε, η ΝΔ για να βρει την τροχιά της, την αξιοπρέπειά της να κοιτάει κατάματα τον κόσμο, πρέπει να κάνει ο κος Σαμαράς την μεγάλη υπέρβαση. Θέλει λίγο ακόμα χρόνο, δίνω πίστωση χρόνου.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ο Θανάσης Γιαννόπουλος είπε ότι μπορεί να δημιουργηθούν νέα κόμματα.»

    Γ.ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: «Τα κόμματα δεν δημιουργούνται επειδή είναι προσωπικές επιδιώξεις και ορέξεις, τα κόμματα δημιουργούνται αν υπάρχει κενό στη κοινωνία. Αν θα υπάρξει κενό, τότε θα δημιουργηθούν κόμματα, αυτή τη στιγμή όμως δεν υπάρχει.»

    Είδηση: 37151

    [16] Δεκάδες αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Λιβερία

    Τριτη, 01 06 2010 19:29

    Ναυτική τραγωδία στην Λιβερία, όταν πλοίο που μετέφερε άγνωστο αριθμό επιβατών βυθίστηκε το πρωί σε μικρή απόσταση από το λιμάνι Χάρπερ με αποτέλεσμα "πολλές δεκάδες άνθρωποι να αγνοούνται, ενώ οι προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης συνεχίζονται".

    Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, μέχρι το μεσημέρι δεν είχαν γίνει γνωστά τα αίτια του ναυαγίου του επιβατικού πλοίου στο λιμεναρχείο του Χάρπερ.

    Το πλοίο που ονομαζόταν "Χεβέα" είχε δυνατότητα μεταφοράς τουλάχιστον 30-40 επιβατών, όμως ας σημειωθεί ότι στη Λιβερία γίνεται υπέρβαση επιβαινόντων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το πλοίο "Χεβέα" είχε αποπλεύσει από την πρωτεύουσα της Λιβερίας, με τελικό προορισμό το Χάρπερ, που απέχει λιγότερο από 10 ναυτικά μίλια από τη μεθόριο με την Ακτή του Ελεφαντοστού.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37171

    [17] Γρήγορα συναίνεση με την ΕΕ για την τη βίζα ζήτησε ο Μεντβέντεφ

    Τριτη, 01 06 2010 16:19

    Έκκληση στην Ε.Ε "να υπάρξει γρήγορα συναίνεση" για την κατάργηση της βίζας με τη Ρωσία, έκανε ο ρώσος πρόεδρος, δηλώνοντας παράλληλα ότι η χώρα του, σε ένδειξη καλής θέλησης, είναι έτοιμη να καταργήσει "από αύριο" τη βίζα για τους ευρωπαίους, στο τέλος μίας διμερούς συνόδου κορυφής.

    "Κατανοώ ότι η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ξεχωριστή. Η ΕΕ αποτελείται από 27 χώρες και η καθεμία έχει τη δική της άποψη σχετικά με την κατάρτιση της βίζας. Όσο πιο γρήγορα υπάρξει συναίνεση για το θέμα αυτό, τόσο το καλύτερο κατά τη γνώμη μου". Μεντβέντεφ

    "Τίποτα δεν μας εμποδίζει" να καταργήσουμε τη βίζα, δήλωσε ο πρόεδρος Μεντβέντεφ.

    Υποστηρίζοντας ότι οι διμερείς διαβουλεύσεις με ορισμένες χώρες είναι δυνατές, ο ρώσος πρόεδρος τόνισε: "Η κατάργηση της βίζας δεν αποτελεί απειλή για την ασφάλειά" της ΕΕ και θα "διευκολύνει τη ζωή εκατομμυρίων υπηκόων της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Για τη Ρωσία η κατάργηση της βίζας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα στην ατζέντα της συνόδου κορυφής με την ΕΕ, δεδομένου ότι έχει δεχθεί περίπου τρία εκατομμύρια παράνομους μετανάστες από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης στο τέλος του 1991.

    Επίσης, ο Μεντβέντεφ κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να δεσμευθούν περισσότερο για να βοηθήσουν τη Ρωσία να γίνει μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμούς Εμπορίου (ΠΟΕ), κάτι που η Μόσχα προσπαθεί να επιτύχει από το 1993.

    "Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα της G20 που δεν είναι ακόμη μέλος του ΠΟΕ. Ποιος είναι ο χαμένος; Η Ρωσία έχει την ανάγκη του ΠΟΕ, αλλά και ο ΠΟΕ την ανάγκη της Ρωσίας".

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37158

    [18] Σκληρές διαπραγματεύσεις για νέα ΕΓΣΣΕ

    Τριτη, 01 06 2010 15:25

    Συνάντηση με την ΓΣΕΕ έχουν στα γραφεία του ΣΕΒ οι εργοδοτικές οργανώσεις με αντικείμενο διαπραγμάτευσης την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα αφορά το έτος 2010. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται υπό το δυσμενές για τα εργασιακά περιβάλλον, καθώς είναι προ των πυλών οι αλλαγές σε όρια απολύσεων, αποζημιώσεις και καθεστώς νέο -προσληφθέντων.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, σε χθεσινή δήλωσή του, έκανε λόγο για ανάγκη "προστασίας της συλλογικής σύμβασης η οποία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα μαζί με το συνολικότερο πλαίσιο των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων που το αμφισβητούν Βρυξέλλες, Αθήνα και Εργοδότες".

    Ο ΣΕΒ -που τάσσεται υπέρ της απαρέγκλιτης υλοποίησης των μέτρων που υποδεικνύει το Μνημόνιο- αναμένεται να προτείνει τριετές πάγωμα των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Μικρή και σταθερή αύξηση στους μισθούς για την επόμενη τριετία προτείνει η ΕΣΣΕ ενώ οι επαγγελματοβιοτέχνες (ΓΣΕΒΕΕ), "βλέπουν πάγωμα" για φέτος και συζητούν μικρές αυξήσεις (0,5%) για το 2011 και το 2012.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά

    Είδηση: 37155

    [19] Ξεκινούν οι νέες κρατήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους

    Τριτη, 01 06 2010 15:07

    Σε ισχύ τίθενται από σήμερα οι νέες μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων. Το γενικό λογιστήριο του κράτους εξέδωσε εγκύκλιο με αναλυτικές οδηγίες για την υλοποίηση των μισθολογικών ρυθμίσεων. Τα πάσης φύσεως επιδόματα αποζημιώσεις και αμοιβές των υπαλλήλων των φορέων του δημοσίου καθώς και τα έξοδα παράστασης που είχαν μειωθεί κατά 12% από την αρχή του χρόνου μειώνονται επιπλέον κατά 8% από σήμερα. Η μείωση θα υπολογιστεί στα μειωμένα ποσά όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί στις 31 Μαΐου 2010. Στο ίδιο πλαίσιο σε όσους υπαλλήλους προβλεπόταν μείωση αποδοχών κατά 7% θα πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου περαιτέρω μείωση 3%.

    Αλλαγές και στα δώρα

    Παράλληλα, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα άδειας θα είναι συνολικά 1.000 ευρώ (500 ευρώ, 500 ευρώ και 250 ευρώ αντίστοιχα) και θα δίδονται μόνο σε όσους υπαλλήλους οι πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές, δεν υπερβαίνουν κατά μήνα, υπολογιζόμενες σε δωδεκάμηνη βάση, το ποσό των 3.000 ευρώ μεικτά.

    Ακόμα η εγκύκλιος ορίζει πως το ανώτατο όριο αποδοχών του γγ Υπουργείου στις οποίες εμπίπτουν οι πάσης φύσεως μικτές αποδοχές αποζημιώσεις και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές καθώς και η οικογενειακή παροχή και τα επιδόματα ανέρχονται από σήμερα σε 5856, 08 ευρώ. Αντίστοιχα το ανώτατο όριο για τους δικαστικούς λειτουργούς διαμορφώνεται 8436 ευρώ, ενώ το όριο για τους ιατρούς του ΕΣΥ διαμορφώνεται 6069,21 ευρώ.

    Έκτακτη εισφορά 1% σε εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ για το 2010

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά 1% σε εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ, για το οικονομικό έτος 2010. Ειδικότερα, τόκοι καταθέσεων, κέρδη από το Χρηματιστήριο, εξαγορά αμοιβαίων κεφαλαίων καθώς και αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα όπως και έσοδα από ακίνητα θα συμπεριλαμβάνονται για τον προσδιορισμό του συνολικού εισοδήματος του κάθε φορολογούμενου επί του οποίου θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά.

    Στην ίδια εγκύκλιο προσδιορίζεται ότι τα πρώτα ειδοποιητήρια προς τους φορολογούμενους θα αποσταλούν εντός του Ιουνίου και ο φόρος θα καταβληθεί σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37153


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 1 June 2010 - 16:57:10 UTC