Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραδοχή Μαντέλη για εμπλοκή στην υπόθεση της Siemens
  • [02] Αναζήτηση κοινής συμπερασματικής έκθεσης για το Βατοπέδι
  • [03] Σύσκεψη για την ασφάλεια στις τράπεζες
  • [04] Αποκρατικοποιήσεις και ανταγωνιστικότητα στο επίκεντρο
  • [05] Συνομιλίες Δ. Χριστόφια - Ν. Έρογλου
  • [06] Προς γενική απεργία στη Ρουμανία
  • [07] Η BP αγνόησε πολλές προειδοποιητικές ενδείξεις πριν την έκρηξη
  • [08] Ταμεία εξυγίανσης με φορολόγηση τραπεζών
  • [09] Ετοιμάζεται το σχέδιο νόμου με αντιδράσεις για τους Φορτηγατζήδες
  • [10] Σε άνοδο τα χρηματιστήρια
  • [11] Α. Παπαρήγα: Χρειάζονται επιλογές ρήξης
  • [12] Συνέχεια με αντιδράσεις της συζήτησης για τον «Καλλικράτη»
  • [13] Ρ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ « Δεν τίθεται θέμα μείωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου
  • [14] Έκλεισε η Εγνατία λόγω εισβολής χιλιάδων βατράχων στο οδόστρωμα
  • [15] Ανθρώπινο λάθος η απενεργοποίηση του πρωθυπουργικού τηλέφωνου
  • [16] Πυρετός για το ασφαλιστικό
  • [17] ΗΠΑ: Οι θάνατοι σε οχήματα της Τοyota αυξήθηκαν σε 89
  • [18] Επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό
  • [19] Τέσσερις πυλώνες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
  • [20] Αισιόδοξα μηνύματα από τον ΟΟΣΑ
  • [21] Σε ανάκαμψη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια-Νευρικότητα στο ΧΑΑ
  • [22] Ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια
  • [23] B-Fest 2010: Η επιστροφή των σημασιών
  • [24] O Bob Dylan το Σάββατο στην Αθήνα!
  • [25] Εν όψει του Μουντιάλ θυσίασαν αγελάδα για γούρι!

    [01] Παραδοχή Μαντέλη για εμπλοκή στην υπόθεση της Siemens

    Τεταρτη, 26 05 2010 16:38

    Εμπλοκή στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens παραδέχτηκε σήμερα ενώπιον της Eξεταστικής Επιτροπής ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Αναστάσιος Μαντέλης. Όπως είπε, το 1998 έλαβε από την εταιρεία το ποσό των 200.000 μάρκων ως προεκλογική χορηγία. Καταθέτοντας στην Επιτροπή, ο κ. Μαντέλης ανέφερε ότι τα χρήματα αυτά μπήκαν στον λογαριασμό που είχε ανοιχτεί στο όνομα Α.Ρόκος, σε τράπεζα της Γενεύης. Παράλληλα, κάλεσε τους βουλευτές να αναρωτηθούν ποιός ήταν ο ανώνυμος πληροφοριοδότης που είπε σε δύο δημοσιογράφους ότι πήρε 10 εκατομμύρια μάρκα από τη Siemens, ώστε κάποιοι να ξεπλύνουν στην πλάτη του τις μίζες.

    Κατάθεση Τσουγκράνη

    Νωρίτερα ο επιχειρηματίας Γιώργος Τσουγκράνης, ο οποίος είναι κουμπάρος του πρώην υπουργού, κατέθεσε ότι ο κ. Μαντέλης του ζήτησε να ανοίξει το λογαριασμό το 1998, για χορηγίες από φίλους στο εξωτερικό.

    Ο Γ. Τσουγκράνης κατέθεσε ότι τα 200.000 μάρκα ήταν χορηγία της Siemens.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ αναφερόμενη στην κατάθεση Μαντέλη τονίζει: "Σε μια εποχή που το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να παραστήσει τον εισαγγελέα της δημόσιας ζωής του τόπου, μετά τις αποκαλύψεις Τσουκάτου, έρχονται οι αποκαλύψεις Μαντέλη, οι οποίες είναι βόμβες που σκάνε στην κομματική αυλή του ΠΑΣΟΚ".

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens δήλωσε: "Μόνο η σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης SIEMENS με γνωστοποίηση ονομάτων, αποδεκτών και κομμάτων μπορεί να σώσει το γόητρο του πολιτικού κόσμου. Η δε περίπτωση με τις αποκαλύψεις για τον κ. Μαντέλη δείχνει πόσο "αγγελικά πλασμένη" ήταν η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ...".

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σχετική είδηση:Στην εξεταστική για τη Siemens Μαντέλης, "Ρόκος"

    Είδηση: 36946

    [02] Αναζήτηση κοινής συμπερασματικής έκθεσης για το Βατοπέδι

    Τεταρτη, 26 05 2010 17:40

    Τη δυνατότητα, να υπάρξει κοινή έκθεση συμπερασμάτων, για την υπόθεση Βατοπεδίου, εξέτασαν τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, της Βουλής. Οι εκπρόσωποι και των τεσσάρων κομμάτων, πλην του Κομμουνιστικού, είχαν σήμερα, την πρώτη Άτυπη συνεδρίαση, για τη σύσταση κοινής έκθεσης. Οι εργασίες της επιτροπής, έλαβαν παράταση, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.

    Στις καταθέσεις τους οι μάρτυρες εμπλέκουν πρώην υπουργούς. Η πρώην διευθύντρια πολιτικής γης του υπουργείου Ανάπτυξης, Σταματίνα Μαντέλη, με έγγραφο που κατέθεσε, ισχυρίζεται, ότι ο πρώην υπουργός Αλέξανδρος Κοντός, της είχε δώσει εντολή, να ζητήσει από τις Νομαρχίες, λίστες, με τα παραθαλάσσια οικόπεδα.

    Δηλώσεις κομμάτων

    "Η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, από την υπόθεση Βατοπεδίου", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει πραγματική διαφάνεια παντού.

    Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στην υπόθεση του Βατοπεδίου τόνισε ότι "θα μπορούσαν όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν, ή τουλάχιστον εμείς να συμφωνούσαμε, αν η κυβέρνηση έφερνε ένα νόμο που έλεγε ότι καταργεί όλα αυτά τα περίφημα χρυσόβουλα και ότι γίνεται επιστροφή στο δημόσιο όλων των κτημάτων που κατέχουν μοναστήρια, όχι μόνο το Βατοπαίδιο και άλλα μοναστήρια, που τα κατέχουν με το έτσι θέλω. Προσπαθούν λένε να στείλουν ανθρώπους στη φυλακή, αν πρέπει να σταλούν, να σταλούν, δεν έχουμε αντίρρηση, αλλά γιατί δεν διορθώνουν όλα τα κακώς κείμενα, αφού μπορούν νομοθετικά";

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετική είδηση:Αντίστροφη μέτρηση για τη λήψη αποφάσεων για το Βατοπέδι

    Είδηση: 36953

    [03] Σύσκεψη για την ασφάλεια στις τράπεζες

    Τεταρτη, 26 05 2010 19:10

    Αύριο Πέμπτη 27 Μαΐου θα συνεδριάσει η Τριμερής Επιτροπή Ασφάλειας, αποτελούμενη από τους εκπροσώπους της Αστυνομίας, της Ε.Ε.Τ. και της ΟΤΟΕ για τον έλεγχο και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας, που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία σε όλες τις Τράπεζες.

    Ανακοίνωση της ΟΤΟΕ

    Σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων αναφέρει ότι: "Η ΟΤΟΕ έχει ξεκαθαρίσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι θα παρακολουθήσει - και το κάνει ήδη - την πορεία των ερευνών για την αποκάλυψη και την παραδειγματική τιμωρία των φυσικών αυτουργών του αποτρόπαιου εγκλήματος, αλλά και όσων άλλων ευθύνονται για τα λάθη τους και τις παραλείψεις, που στοίχησαν τη ζωή σε τρεις συναδέλφους μας και σε ένα αγέννητο βρέφος, στην Marfin.

    Έχουμε ζητήσει από τις Διοικήσεις των Τραπεζών και τον αρμόδιο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, την άμεση λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων ασφαλείας και επιπλέον μέτρα σε όποια καταστήματα των τραπεζών χρειάζεται".

    Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως:

    "Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να συκοφαντεί και να ανακόπτει το μεγάλο κύμα αντίδρασης των εργαζομένων, που διαδηλώνουν ειρηνικά. Έχουμε απαιτήσει ακόμα τη λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων ασφαλείας για την αποτροπή των ληστειών στις Τράπεζες. Η ΟΤΟΕ μετέχοντας στην παραπάνω Επιτροπή, θα επιδιώξει την επίσπευση όλων των διαδικασιών, που απαιτούνται για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας, προκειμένου οι χώροι όλων των τραπεζών να γίνουν πραγματικά ασφαλείς για την ανθρώπινη ζωή".

    Είδηση: 36958

    [04] Αποκρατικοποιήσεις και ανταγωνιστικότητα στο επίκεντρο

    Τεταρτη, 26 05 2010 18:31

    Το φάκελο των αποκρατικοποιήσεων βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση ξεκινώντας από τους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και του τουρισμού, όπως αποφασίστηκε στην συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού υπό τον Γιώργο Παπανδρέου. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί ο κατάλογος με τις επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς που θα πουληθούν ή θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής με το δημόσιο να αλλού να διατηρεί και αλλού όχι το 51% της συμμετοχής. Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας, εμφανίστηκε αντίθετος με την επικρατούσα ευρωπαϊκή λογική της φθηνής εργασίας και της μείωσης των συντάξεων και τάχθηκε εκ νέου υπέρ του ελέγχου των κερδοσκοπικών κεφαλαίων ώστε να διασφαλίζεται απρόσκοπτα η ανάπτυξη που για την Ελλάδα καθίσταται ύψιστη προτεραιότητα.

    Ελαφρά αισόδοξος ο ΟΟΣΑ-Ζητά μεταρρυθμίσεις

    Αν και ελαφρώς πιο αισιόδοξος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ στην έκθεση του για την Ελλάδα επιμένει ότι είναι επιτακτική ανάγκη για:

    περαιτέρω περικοπές στις δημόσιες δαπάνες με

    ριζική μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, την αγορά εργασίας

    και το δημόσιο τομέα

    Για εφέτος ενώ το μνημόνιο έχει υπολογίσει ύφεση στο 4% και ανεργία 14,4%, ο ΟΟΣΑ προβλέπει συρρίκνωση στο 3,7% και ανεργία 12,1. Για το 2011 ο οργανισμός προβλέπει συρρίκνωση της ανάπτυξης στο -2,5%,αύξηση της ανεργίας στο 14,3% με έλλειμμα στο 7,1%

    Μάλιστα ζητά μεταρρυθμίσεις και στις αγορές προϊόντων προκειμένου μέσω της μείωσης των τιμών να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.

    Το θέμα κυριάρχησε στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο.

    "Tο θέμα της ανταγωνιστικότητας, που είναι κεντρικό για την Ελλάδα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στη λογική της φθηνής εργασίας και της μείωσης των συντάξεων, όπως πιστεύει η Ευρώπη. Η ανταγωνιστικότητα θα αντιμετωπιστεί μέσα από την ουσιαστική ποιότητα των προϊόντων μας ,την ποιότητα στο ανθρώπινο δυναμικό, τη μετάβασή μας σε ένα άλλο αναπτυξιακό πρότυπο, μέσα από μια άλλη τεχνολογία, με επενδύσεις στις Πράσινες Τεχνολογίες", τόνισε ο Πρωθυπουργός.

    Πράσινο φως για αποκρατικοποιήσεις

    Το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο άναψε το πράσινο φως στις αποκρατικοποιήσεις που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, σε 3 τομείς: ενέργειας, υποδομές και τουρισμό.

    Αυτές θα γίνουν:

    ανά τομέα και επιχείρηση

    το δημόσιο θα κρατήσει ανά περίπτωση ποσοστό πάνω ή κάτω του 51%

    και κατά περίπτωση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής.

    Η λίστα περιλαμβάνει:

    την 100% εκχώρηση των αδειών στα καζίνο

    συμβάσεις παραχώρησης στα λιμάνια (Βόλος, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα ,σταθμό εμπορευματοκιβωτίων Θεσσαλονίκης) και τα αεροδρόμια (Καστέλι)

    στρατηγικούς επενδυτές στις τράπεζες

    εκμετάλλευση και πώληση ακινήτων του δημοσίου

    νομοσχέδιο για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το βιντεολόττο

    επέκταση της σύμβασης για το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος"

    ΕΥΑΘ και

    άμεση αναδιάρθρωση του ΟΣΕ

    Από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων της ερχόμενης τριετίας, βάσει του μνημονίου η κυβέρνηση οφείλει να συγκεντρώνει έσοδα 1 δισ. ευρώ τον χρόνο.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Αισιόδοξα μηνύματα από τον ΟΟΣΑ, Άτυπο Υπουργικό για την Ανάπτυξη

    Είδηση: 36956

    [05] Συνομιλίες Δ. Χριστόφια - Ν. Έρογλου

    Τεταρτη, 26 05 2010 18:43

    Άρχισαν σήμερα Τετάρτη και θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα, οι συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια και του νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου, με αντικείμενο συζήτησης το περιουσιακό και επιβεβαιώθηκαν οι συγκλίσεις, που είχαν καταγραφεί μεταξύ των κ. Χριστόφια και του προκατόχου του κ. Έρογλου, κ. Ταλάτ.

    Οι συνομιλίες των δύο ηγετών είχαν διακοπεί λόγω των εκλογών στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα, το αποτέλεσμα των οποίων ήταν υπέρ του θεωρούμενου ως σκληροπυρηνικού κ. Έρογλου, αντί του μετριοπαθούς κ. Ταλάτ.

    Αισιόδοξος για ουσιαστική πρόοδο και επίλυση του Κυπριακού τους προσεχείς μήνες, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν. Σε γραπτή του δήλωση, που αναγνώστηκε από τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, αναφέρει ότι "είναι πολύ ενθαρρυμένος από τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί, αλλά και από το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες έχουν συμφωνήσει να συνεχίσουν τη συζήτηση στη βάση των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των κοινών ανακοινωθέντων της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου 2008".

    Αρνητική θέση εξέφρασε για τις συνομιλίες το κόμμα της ΕΔΕΚ, που σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: "Απάτη και προπέτασμα καπνού για την προώθηση άδικης και ετεροβαρούς λύσης. Η αναφορά σε επιδίωξη λύσης στη βάση των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, που προφανώς παραπέμπει στο σχέδιο Ανάν και η εκβιαστική αναφορά στο χρόνο, δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα, που θα επιτρέψει στο επόμενο χρονικό διάστημα την προώθηση λογικών και μεθόδων επιδιαιτησίας και χρονοδιαγράμματος μέσω διεθνούς ή πολυμερούς διάσκεψης".

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36957

    [06] Προς γενική απεργία στη Ρουμανία

    Τεταρτη, 26 05 2010 18:14

    Σε γενική απεργία τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου προσανατολίζονται τα εργατικά συνδικάτα στη Ρουμανία, στοχεύοντας στην ανατροπή των μέτρων της κυβέρνησης, που επιδιώκουν την εναρμόνιση με τις επιλογές του ΔΝΤ για την υλοποίηση σχεδίου βοήθειας ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Η κυβέρνηση θέλει να μειώσει τους μισθούς και τις συντάξεις, ενώ στη δημόσιο τομέα εργάζονται 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, το ένα τρίτο όλων των εργαζομένων, με μισθολογικό κόστος το 9% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η στόχευση των μέτρων είναι να μειωθεί το κόστος στο ήμισυ. Σύμφωνα με δηλώσεις του Μάριους Πέτσκου, επικεφαλής του συνδικάτου CNSLR Fratia:

    "Σκοπεύουμε να συγκεντρώσουμε περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους απ' όλη τη Ρουμανία στη γενική απεργία την ημέρα που το κοινοβούλιο θα συζητήσει τα μέτρα που υποστηρίζει το ΔΝΤ".

    Εκτός της γενικής απεργίας, τα πιο σημαντικά συνδικάτα της χώρας, δήλωσαν ότι στηρίζουν την απεργία διαρκείας περίπου 350.000 δασκάλων που ξεκινά στις 31 Μαΐου, ενώ έπονται απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους σιδηροδρόμους, στο δημόσιο τομέα και στα νοσοκομεία.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ

    Είδηση: 36954

    [07] Η BP αγνόησε πολλές προειδοποιητικές ενδείξεις πριν την έκρηξη

    Τεταρτη, 26 05 2010 18:14

    Εργαζόμενοι της BP "αγνόησαν" αρκετές "προειδοποιητικές ενδείξεις" πριν την έκρηξη η οποία διέλυσε εξέδρα άντλησης πετρελαίου, στοιχίζοντας τη ζωή 11 εξ αυτών και προκαλώντας τεράστια διαρροή αργού στον Κόλπο του Μεξικού, ανέφεραν μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

    Επικαλούμενοι προκαταρκτικά στοιχεία από την έρευνα της BP για το καταστροφικό δυστύχημα, οι βουλευτές Χένρι Γουάξμαν και Μπαρτ Στιούπακ ανέφεραν ότι είχαν σημειωθεί τρεις ανησυχητικές ενδείξεις όσον αφορά τη ροή του αντλούμενου καυσίμου μέσα σε μια ώρα πριν το πολύνεκρο δυστύχημα.

    Ωστόσο είχαν εντοπιστεί πολλά προβλήματα μέσα στις 24 ώρες που προηγήθηκαν του τραγικού δυστυχήματος-απροσδόκητες αυξήσεις της πίεσης, διαρροές υγρών, προβλήματα στο σκυρόδεμα που προστάτευε το κοίτασμα, και αποκλίσεις των εργαζόμενων στην πλατφόρμα από το καθορισμένο πρόγραμμα άντλησης.

    Τα προειδοποιητικά σημάδια συνεχίζονταν έως και τα τελευταία λεπτά πριν σημειωθεί η έκρηξη στην εξέδρα Deepwater Horizon, την 22α Απριλίου, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες βαρέλια αργού να διαρρεύσουν στον ωκεανό.

    Περίπου 51 λεπτά πριν το δυστύχημα, "άρχισε να βγαίνει από το πηγάδι περισσότερο υγρό από όσο διοχετευόταν σε αυτό", ανέφεραν σε μνημόνιό τους οι δύο βουλευτές, που συμπροεδρεύουν στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Κατόπιν, 41 λεπτά πριν την έκρηξη, παρότι κάθε εργασία είχε σταματήσει για να γίνει έλεγχος, η ροή υγρών από το κοίτασμα "συνεχιζόταν, αντί να σταματήσει, και η πίεση του σωλήνα άντλησης αυξήθηκε απροσδόκητα".

    Μόλις 18 λεπτά πριν σημειωθεί η έκρηξη, "παρατηρήθηκαν αφύσικες πιέσεις και έξοδος λάσπης και η άντληση σταμάτησε απότομα", αναφέρει το μνημόνιο.

    Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν στην διάρκεια της μέχρι στιγμής έρευνας δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι στην πλατφόρμα επιχείρησαν να ελέγξουν τις πιέσεις με μηχανικά μέσα, αλλά δεν τα κατάφεραν και η πίεση "αυξήθηκε δραματικά", προκαλώντας την έκρηξη που κατάστρεψεκ την εξέδρα, που βρισκόταν σε απόσταση 50 μιλίων [80 χλμ.] από τις ακτές της Λουιζιάνας.

    Η έρευνα-που οι βουλευτές επισήμαναν ότι βασίζεται στα ατελή δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί ως τώρα-έδειξε ότι είχαν υπάρξει και άλλες ενδείξεις κινδύνου περίπου 5 ώρες πριν την έκρηξη.

    Ένα μήνα μετά την καταστροφή, η BP δεν έχει καταφέρει να σταματήσει, ούτε καν να περιορίσει σημαντικά, την διαρροή αργού, που έχει εξαπλωθεί σε τεράστιες θαλάσσιες εκτάσεις και πλήττει πλέον τις ακτές και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα στη Λουιζιάνα.

    AΠΕ Είδηση: 36955

    [08] Ταμεία εξυγίανσης με φορολόγηση τραπεζών

    Τεταρτη, 26 05 2010 17:44

    Πρόταση για τη φορολόγηση των τραπεζών σε όλες τις χώρες της ΕΕ, προκειμένου να συγκροτηθούν εθνικά ταμεία εξυγίανσης για τις τράπεζες, ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, τονίζοντας ότι η πρόταση της Επιτροπής βασίζεται στην αρχή ότι η πρόληψη κοστίζει πάντα πιο φθηνά από την επιδιόρθωση. Όπως τόνισε ο κ. Μπαρνιέ στόχος είναι να εξασφαλιστεί μελλοντικά ότι οι πτωχεύσεις των τραπεζών δεν θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους και δεν θα αποσταθεροποιούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως έγινε το 2009 όταν οι εθνικές κυβερνήσεις υποχρεώθηκαν να χρησιμοποιήσουν τεράστια ποσά από τα χρήματα των φορολογούμενων για να στηρίξουν τον χρηματοπιστωτικό τους τομέα και να προστατεύσουν τους καταθέτες.

    Ταμείο ασπίδα

    "Είναι απαράδεκτο οι φορολογούμενοι να επωμίζονται το επαχθές κόστος της διάσωσης του τραπεζικού τομέα. Δεν πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Πιστεύω στην αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει"", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Επίτροπος και τόνισε ότι οι τράπεζες πρέπει να συμβάλλουν στη χρηματοδότηση ενός ταμείου που θα έχει ως αποστολή τη διαχείριση της χρεοκοπίας των τραπεζών, την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και τον περιορισμό της μετάδοσης των επιπτώσεων, αλλά δεν θα αποτελεί ταμείο εγγύησης.

    Ο κ. Μπαρνιέ, διευκρίνισε ότι η Επιτροπή δεν προτείνει τη συγκρότηση ταμείων για τη διάσωση των τραπεζών, αλλά τη συγκρότηση ταμείων πρόληψης στα κράτη - μέλη της ΕΕ, τα οποία θα εξασφαλίζουν ότι η πτώχευση μιας τράπεζας θα αντιμετωπίζεται με συστηματικό τρόπο και δεν θα αποσταθεροποιεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Διευκρίνισε, επίσης, ότι πρόκειται για τη δημιουργία ενός δικτύου εθνικών ταμείων για τις τράπεζες, το οποίο θα λειτουργεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο και όχι τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ή ομοσπονδιακού ταμείου.

    Ο Γάλλος Επίτροπος πάντως αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο και δύσκολο εγχείρημα, λόγω του διασυνοριακού χαρακτήρα που έχει ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην ΕΕ και ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι στα μισά κράτη - μέλη της ΕΕ, περίπου οι μισές τράπεζες ανήκουν σε ομίλους άλλων κρατών - μελών.

    Την πρόταση της Επιτροπής θα εξετάσουν οι υπουργοί οικονομικών και οι 27 ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Στη συνέχεια, θα υποβληθεί προς συζήτηση στη Σύνοδο του G-20 που θα πραγματοποιηθεί στο Τορόντο στις 26 και 27 Ιουνίου, με στόχο την επίτευξη ευρείας συμφωνίας επί των γενικών αρχών και προσανατολισμών.

    Στο συντονισμό των κινήσεων δίνουν έμφαση οι ΗΠΑ

    Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάϊτνερ προέτρεψε τους Ευρωπαίους να εργαστούν για μία παγκόσμια προσέγγιση της χρηματοπιστωτικής μεταρρύθμισης και έδωσε έμφαση στο συντονισμό των νέων ρυθμίσεων μετά κυρίως και τη κίνηση της Γερμανίας, να απαγορεύσει την προηγούμενη εβδομάδα μονομερώς τις "ακάλυπτες" ανοιχτές πωλήσεις.

    Ο κ. Γκάϊτνερ πρόκειται να συναντηθεί την Πέμπτη στο Βερολίνο με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε μετά τις συζητήσεις που θα έχει στο Λονδίνο με το νέο βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζόρτζ Όσμπορν και τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ, αλλά και με το διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ στην Φρανκφούρτη.

    Κατά τη διάρκεια της πτήσης του από την Κίνα προς την Ευρώπη ο Αμερικανός Υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα "υπογραμμίσει τη σημασία μίας προσεκτικά σχεδιασμένης παγκόσμιας προσέγγισης" στο επόμενο στάδιο της χρηματοπιστωτικής μεταρρύθμισης και σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC προέτρεψε τους Ευρωπαίους να ελέγξουν τις τράπεζες τους, ώστε να αναγνωρίσουν αυτές που έχουν ανάγκη νέο κεφάλαιο, και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς στο τραπεζικό σύστημα.

    Ο Γκάιντερ επέκρινε επίσης τις προτάσεις της ΕΕ για πιο αυστηρή πλαισίωση των κερδοσκοπικών παραγώγων προϊόντων (hedge funds) και των ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων (private equity), προειδοποιώντας ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να γίνουν διακρίσεις κατά των μη ευρωπαϊκών κεφαλαίων.

    Υπέρ της συντονισμένης δράσης και ο Επίτροπος Ρεν

    "Θα προτιμούσαμε τη συντονισμένη δράση" τόνισε και ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν αν και δικαιολόγησε εν μέρει τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι οι ανησυχίες της στηρίζονται στη μακροχρόνια κουλτούρα της που είναι προσανατολισμένη προς τη σταθερότητα και τη δημοσιονομική πειθαρχία.

    Πάντως το Βερολίνο σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σκοπεύει να "ρυθμίσει και περαιτέρω σημεία" για τη λειτουργία των αγορών με ένα σχέδιο νόμου που σχεδιάζει να θέσει σε ισχύ.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Σε άνοδο τα Χρηματιστήρια σε Ελλάδα και Ευρώπη, Αισιόδοξα μηνύματα από τον ΟΟΣΑ

    Είδηση: 36952

    [09] Ετοιμάζεται το σχέδιο νόμου με αντιδράσεις για τους Φορτηγατζήδες

    Τεταρτη, 26 05 2010 17:31

    Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι φορτηγατζήδες, καθώς, όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου του Πανελληνίου Συνδικάτου Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών, (Π.Σ.Χ.Ε.Μ.)διαπιστώνουν ότι το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ετοιμάζεται να καταθέσει στη βουλή, ένα εντελώς διαφορετικό νομοσχέδιο από εκείνο που συζητήθηκε στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης για το άνοιγμα των λεγόμενων "κλειστών επαγγελμάτων".

    Συγκεκριμένα, στο δελτίο αναφέρεται ότι το Συνδικάτο αποδέχθηκε στο σύνολό του τις ρυθμίσεις που περιείχε το Σχέδιο Νόμου για την απελευθέρωση των Οδικών Μεταφορών, παρά το γεγονός ότι αρκετές από αυτές θα είχαν αρνητικές για τον κλάδο μας επιπτώσεις. Όμως, σύμφωνα με το δελτίο τύπου, ακολούθησαν ενορχηστρωμένες παρεμβάσεις και πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων για την πλήρη απομείωση της αξίας των αδειών και την άρση κάθε περιορισμού που θα λειτουργούσε κατά την άποψή τους ως εμπόδιο στην ελεύθερη πρόσβαση στο επάγγελμα.

    Κατά τον Π.Σ.Χ.Ε.Μ το Υπουργείο, χωρίς να ζητήσει την άποψή τους και αφού είχε παρέλθει η περίοδος της διαβούλευσης, προχωρεί σε μία σειρά τροπολογιών οι οποίες μεταβάλλουν εντελώς όχι μόνο το γράμμα, αλλά και το πνεύμα του αρχικού σχεδίου νόμου. Παράλληλα καταγγέλλουν ότι δεν στάθηκε δυνατό να συναντήσουν τον υπουργό κ. Ρέππα.

    Καταλήγοντας, στο δελτίο τύπου επισημαίνεται ότι μετά από τις εξελίξεις αυτές, ο κλάδος δεν πρόκειται να δεχτεί τετελεσμένα τα οποία θα συρρικνώσουν και θα αφανίσουν τους Έλληνες μεταφορείς υπέρ των οργανωμένων μονοπωλίων.

    ΑΠΕ Είδηση: 36951

    [10] Σε άνοδο τα χρηματιστήρια

    Τεταρτη, 26 05 2010 17:22

    Ανάκαμψη από το πρωί στις κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, υπό το φώς της αναζωπύρωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος μετά τη σημαντική κάμψη των τιμών των μετοχικών αξιών, στη συνεδρίαση της Τρίτης. Ανάκαμψη και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αλλά και στις ΗΠΑ όπου η Γουώλ Στρητ άνοιξε με άνοδο.

    Στην Ευρώπη

    Σε όλες τις αγορές της Ευρώπης οι δείκτες κινούνται συνεχώς πάνω από 2,50% ενώ στα περίπου ίδια επίπεδα κινήθηκε και το Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,98% στις 1.585,75 +2,98% μονάδες μετά από μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από νευρικότητα για να καταλήξει τελικά σε άνοδο.

    Το Χρηματιστήριο της Αθήνας

    Ισχυρή ανάκαμψη μετά τη χθεσινή έντονη πτώση και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών, μετά από σημαντικές διακυμάνσεις ,έκλεισε στις 1.585,75 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 2,98%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 302,936 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 3,76%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,22% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,07%.

    Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες της Υγείας +12,21%, των Τροφίμων +6,43% και των Τραπεζών +4,88%. Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες του Εμπορίου -2,59% και των Μέσων Ενημέρωσης -3,20%.

    78 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 98 πτωτικά και 50 παρέμειναν σταθερές.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Κλωνατέξ(κο) +20,00%, Alapis +15,38%, ΕΛΓΕΚΑ +11,39% και Ελλάκτωρ +10,40%.

    Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές:Imperio -19,23%, Μινωϊκές Γραμμές -13,38%, Εδραση -12,50% και Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες -12,50%.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Σχετική είδηση: Σε ανάκαμψη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια-Νευρικότητα στο ΧΑΑ

    Είδηση: 36950

    [11] Α. Παπαρήγα: Χρειάζονται επιλογές ρήξης

    Τεταρτη, 26 05 2010 17:08

    Δηλώσεις για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα έκανε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Αναφερόμενη στις επιλογές της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό τόνισε ότι: "Δεν υπάρχει διαφοροποίηση, υπάρχει μια μέθοδος: Απειλούν το λαό ότι θα καταστραφεί, αν δεν δεχθεί την αυτοκαταστροφή του. Και υπάρχει και η άλλη μορφή παραπλάνησης του λαού: Ότι είναι αποφασισμένοι να πέσουν ηρωϊκά μαχόμενοι υπέρ του μνημονίου και εναντίον του λαού".

    Βατοπέδι και εξεταστική επιτροπή

    Σχολιάζοντας τις εξελίξεις για το Βατοπέδι και τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η κ. Παπαρήγα είπε πως: "Θα τοποθετηθεί ο εκπρόσωπος του Κόμματος μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία και δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν. Αλλά θέλω να βάλω την εξής πλευρά: Θα μπορούσαν όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν, ή τουλάχιστον εμείς να συμφωνούσαμε, αν η κυβέρνηση έφερνε ένα νόμο που έλεγε ότι καταργεί όλα αυτά τα περίφημα χρυσόβουλα και ότι γίνεται επιστροφή στο δημόσιο όλων των κτημάτων που κατέχουν μοναστήρια, όχι μόνο το Βατοπαίδιο και άλλα μοναστήρια, που τα κατέχουν με το έτσι θέλω. Να καταργηθούν τα χρυσόβουλα. Προσπαθούν λένε να στείλουν ανθρώπους στη φυλακή, αν πρέπει να σταλούν, να σταλούν, δεν έχουμε αντίρρηση, αλλά γιατί δεν διορθώνουν όλα τα κακώς κείμενα, αφού μπορούν νομοθετικά";

    Μιλώντας για το θέμα των υπαλλήλων της Βουλής η κ. Παπαρήγα δήλωσε: "Όλη αυτή η συζήτηση για τους υπαλλήλους της Βουλής γίνεται για να καλύψουν, για να μιλήσουμε στο πλαίσιο της Βουλής, ότι: Αρνούνται να καταργήσουν τις βουλευτικές συντάξεις. Αρνούνται να μειώσουν τις αμοιβές των βουλευτών. Αρνούνται την ονομαστικοποίηση των μετοχών, ούτως ώστε να λειτουργεί ένα πόθεν έσχες αντικειμενικό.

    Αν τα κάνουν όλα αυτά, τότε ας συζητήσουμε και για τους υπαλλήλους της Βουλής. Αλλά δε μπορεί να στοχοποιούν τους υπαλλήλους της Βουλής, ενώ κάνουν ψιλοπράγματα για τον έλεγχο των βουλευτών και αρνούνται την ουσία της πραγματικής επίλυσης του προβλήματος".

    Το χρέος και η ευρωζώνη

    Αναφερόμενη σε θέματα σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και την έξοδο από την ευρωζώνη, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε ότι:

    "Μια σειρά τέτοιες προτάσεις είναι προτάσεις που γίνονται και μέσα στο πλαίσιο της ίδιας της ευρωζώνης, της ΕΕ, από αρχηγούς κρατών, από όλους εκείνους οι οποίοι ευθύνονται για την κρίση. Που σημαίνει δηλαδή ότι μια τέτοια πρόταση από μόνη της δεν είναι απ' τη φύση της προοδευτική. Τέτοιες προτάσεις μπορούν να υιοθετήσουν και αντιδραστικοί και κεφαλαιοκράτες με την εξής έννοια: Δεν αμφισβητούν τους παράγοντες που οδηγούν στην κρίση και ανακυκλώνουν την κρίση. Αρα λοιπόν ορισμένοι που θέλουν μάλιστα να εμφανίζονται σαν προοδευτικοί και αριστεροί κάνοντας τέτοιες προτάσεις. Αυτές είναι άσφαιρα πυρά στο βαθμό που τις διεκδικούν στο έδαφος της ίδιας στρατηγικής υπηρέτησης του καπιταλιστικού συστήματος. Τέτοιες επιλογές μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση η οποία εκφράζει γνήσια λαϊκή εξουσία και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει όλα τα εμπόδια που θα προκύψουν από τέτοιες επιλογές. Επιλογές πραγματικής ρήξης χρειάζονται και όχι επιλογές που είναι στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης".

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 36949

    [12] Συνέχεια με αντιδράσεις της συζήτησης για τον «Καλλικράτη»

    Τεταρτη, 26 05 2010 16:15

    Σελίδα 1 από 2 Δεύτερη μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον Καλλικράτη στην ολομέλεια της Βουλής, με την παρέμβαση του προέδρου της Φ. Πετσάλνικου και την αντίδραση του Υπουργού Εσωτερικών. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατά της διοικητικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση.

    Παρέμβαση Πετσάλνικου

    Ενστάσεις για το χωροταξικό των δήμων του νομού Καστοριάς εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να ακούει τις τοπικές κοινωνίες. Αναλυτικότερα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης δηλώνει αμετακίνητος για αλλαγές στο χωροταξικό και να απορρίπτει σειρά αιτημάτων βουλευτών που αφορούσαν εξαιρέσεις δήμων, για τις εκλογικές τους περιφέρειες συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του ν/σ για τον "Καλλικράτη".

    Τη συζήτηση "χρωμάτισε" λοιπόν η αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών και τον Πρόεδρο της Βουλής με αφορμή την παράκλησή του να παραμείνει αυτόνομος ο δήμος Μακεδνών στη Καστοριά.

    «Για να καταλήξεις στην ανάπτυξη δεν αρκεί μόνο ο πολιτικός και ο γεωφυσικός χάρτης. Πρέπει να έχεις δίπλα τους και τον ιστορικό και τον πολιτιστικό χάρτη κάθε περιοχής»,ανέφερε ο κ.Πετσάλνικος και πρόσθεσε:

    «Δεν σχεδιάζουμε κάτι για τα επόμενα 10 χρόνια, ούτε για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας για αρκετές δεκαετίες. Η χώρα περιμένει πολλά από την επιτυχία εφαρμογής του Καλλικράτη».

    «Δύναμη είναι να ακούς και να ανταποκρίνεσαι σε λογικές σωστές και να διορθώνεις τα μικρολάθη σου. Γιατί έτσι διασφαλίζεις την αναπτυξιακή πορεία και πάνω από όλα διασφαλίζεις τη στήριξη όλων των πολιτών αλλά και την συμμετοχή τους σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

    Η απάντηση Ραγκούση

    Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών που απέρριψε τη πρόταση, λέγοντας ότι τα κριτήρια της χωροθέτησης είναι καθαρά αναπτυξιακά και πρόσθεσε ότι ούτε η Καστοριά μπορεί να λειτουργήσει έξω από τη λογική του "Καλλικράτη" και της χώρας.

    «Πρέπει να το σεβαστούμε αυτό και όχι να ζητάμε εξαιρέσεις. Δεν μπορούμε να διασπάσουμε τον κανόνα και φαντάζομαι ότι ούτε ο πρόεδρος της Βουλής εννοούσε κάτι τέτοιο. Εμείς επιμένουμε. Σε συνθήκες "Καλλικράτη", σε συνθήκες νέας εποχής, δεν μπορούν να επιβιώσουν δήμοι κάτω από 10.000 κατοίκους. Δύναμη είναι πράγματι να ακούς. Αλλά αυτό μας αφορά όλους και όλοι οφείλουμε να ακούμε και τους άλλους»,αντέτεινε ο κ Ραγκούσης.

    «Μαγκιά είναι να ακούς την κοινωνία και όχι τους τεχνοκράτες», ήταν το σχόλιο που έκανε στους δημοσιογράφους, ο Φ. Πετσάλνικος.

    Κατά και η αντιπολίτευση

    Κατά του σχεδίου τάχθηκε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά στο σχέδιο αυτό με στόχο να αρπάξει τις εκλογές σε συνδυασμό και με το νομοσχέδιο για την νομιμοποίηση των μεταναστών.

    Ο υπ. Εσωτερικών έκανε λόγο για μεγάλη θεσμική αλλαγή η οποία ήταν προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι η εφαρμογή του είναι απαραίτητη σε αυτή τη φάση αφού θα εξοικονομηθούν κονδύλια 1,2 δις ετησίως που μπορεί να είναι και περισσότερα.

    Ο Καλλικράτης πνίγει την αυτοδιοίκηση όπως και η πολιτική της κυβέρνησης πνίγει την ελληνική κοινωνία δήλωσε ο Α. Τσίπρας και εκτίμησε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα εισπράξει ένα μεγαλόστομο ΟΧΙ από την βάση της κοινωνίας.

    Είδηση: 36942

    [13] Ρ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ « Δεν τίθεται θέμα μείωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.»

    Τεταρτη, 26 05 2010 14:29

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Αναστασία Ζήγου.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ένα πρώτο χάσμα διαμορφώνεται ανάμεσα στο υπουργείο και στους κοινωνικούς εταίρους και ένα από αυτά τα ζητήματα είναι και το όριο των αποζημιώσεων, αλλά και το όριο των απολύσεων.»

    Ρ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: « Εμμένουμε στην συνεργασία και στην επικοινωνία των πλευρών. Άλλωστε ο διάλογος δεν αρχίζει και τελειώνει τη Δευτέρα. Να υπάρξει κοινός τόπος για την κατάθεση όλων των απόψεων. Θα νιώθαμε ευτυχείς αν νομοθετούσαμε μια συναινετική άποψη των 2 πλευρών. Δεν θα αποποιηθούμε τις ευθύνες μας και θα πούμε ότι αφού δεν συμφωνούνε εργοδότες και εργαζόμενοι δεν κάνουμε πρόταση. Θα όμως αποτολμήσουμε σε πρώτη φάση να υπάρξει συναίνεση, ή κοινή ανοχή.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μέχρι τώρα 3 φορές ο κ. Λοβέρδος έχει αναιρέσει πράγματα που έχει πει προφανώς γιατί η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, με τις Βρυξέλλες δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση.»

    Ρ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: « Δεν τίθεται θέμα μείωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού. Όσο το αναμοχλεύουμε και το συζητούμε διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις αμφισβήτησης. Εμείς σαν υπουργείο το έχουμε τελειώσει αυτό το θέμα και το έχει τελειώσει και ο μηχανισμός και η Τρόικα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πότε αναμένετε να ολοκληρωθεί η διαδικασία με το ασφαλιστικό στη Βουλή;»

    Ρ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: « Πιστεύουμε μέσα στον Ιούνιο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σήμερα είναι εδώ οι επιτηρητές της κομισιόν. Το βασικό επιχείρημα από την δική σας πλευρά είναι οι αναλογιστικές μελέτες;»

    Ρ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: « Οι αναλογιστικές μελέτες είναι το πλέον αξιόπιστο ατού. Έχει φροντίσει η ηγεσία του υπουργείου, οι αναλογιστικές μελέτες να μην είναι μόνο από μια αρχή επιστημονική, αλλά να είναι και πιστοποιημένες από την ειδική υπηρεσία του διεθνούς γραφείου εργασίας .»

    Είδηση: 36937

    [14] Έκλεισε η Εγνατία λόγω εισβολής χιλιάδων βατράχων στο οδόστρωμα

    Τεταρτη, 26 05 2010 14:11

    Έκλεισε σήμερα, για περίπου δύο ώρες, η Εγνατία οδός, λίγο πριν από τον οδικό κόμβο Προφήτη Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, λόγω "εισβολής" χιλιάδων βατράχων στο οδόστρωμα. Η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων μέχρι να απομακρυνθούν από το οδόστρωμα όλα τα βατράχια. Η εμφάνιση των αμφίβιων στο οδόστρωμα προκάλεσε έκπληξη και πανικό σε οδηγούς διερχόμενων οχημάτων με αποτέλεσμα να σημειωθούν τρία τροχαία ατυχήματα, με υλικές ζημιές εξαιτίας της ολισθηρότητας.

    Έκπληξη και πανικός

    Η Τροχαία αναγκάστηκε να διακόψει σήμερα για περίπου δύο ώρες, την κυκλοφορία όλων των οχημάτων λίγο πριν τον οδικό κόμβο Προφήτη Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, στην Εγνατία οδό, μέχρι να απομακρυνθούν χιλιάδες βατράχια, που κατέκλυσαν το οδόστρωμα του αυτοκινητόδρομου.

    Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, η εμφάνιση των αμφίβιων προκάλεσε έκπληξη και πανικό στους οδηγούς, με αποτέλεσμα τρεις οδηγοί να χάσουν τον έλεγχο των αυτοκινήτων τους, τα οποία προσέκρουσαν στις προστατευτικές μπάρες του αυτοκινητόδρομου.

    Πριν από αρκετά χρόνια στην Περαία Θεσσαλονίκης εκατομμύρια βατραχάκια είχαν σκεπάσει τους δρόμους. Οι κάτοικοι ρωτούσαν καθηγητές και επιστήμονες να μάθουν τι συμβαίνει. Μάλιστα, για να περιγράψουν το γεγονός, έλεγαν χαρακτηριστικά ότι "έβρεξε βατράχια".

    Τώρα που στέγνωσαν τα νερά στην περιοχή, το φαινόμενο δεν συναντάται πλέον εκεί. Εξακολουθεί να παρατηρείται ακόμη όμως, στο Λαγκαδά.

    Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ζωολογίας του ΑΠΘ, Πασχαλίνα Κυριακοπούλου, "κάθε τέλος Μαΐου τα βατράχια μεταναστεύουν, έτσι είναι απολύτως φυσιολογικό να κατακλύζουν τους δρόμους".

    "Σε περιόδους μετά από βροχές και σε περιοχές που υπάρχουν πολλά νερά, τα βατράχια βγαίνουν στους δρόμους και κατευθύνονται στα χωράφια, κυρίως τις βραδινές και τις πρώτες πρωινές ώρες", πρόσθεσε η κ. Κυριακοπούλου.

    Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις σε ανάλογα σημεία, υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες, ώστε να μην αιφνιδιάζονται οι οδηγοί και να βρίσκονται σε εγρήγορση.

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36938

    [15] Ανθρώπινο λάθος η απενεργοποίηση του πρωθυπουργικού τηλέφωνου

    Τεταρτη, 26 05 2010 14:11

    Σε ανθρώπινο λάθος οφείλεται η προσωρινή φραγή εισερχομένων και εξερχομένων κλήσεων σε ένα από τα τηλέφωνα του πρωθυπουργού στην οικία του. Όπως επισημαίνει ο ΟΤΕ σε ανακοίνωσή του, τεχνικός ο οποίος επρόκειτο να προχωρήσει σε διακοπή τηλεφωνικής σύνδεσης λόγω οφειλών, προχώρησε σε απενεργοποίηση του τηλεφώνου που ανήκει στον κ. Παπανδρέου, κάνοντας λάθος στον αριθμό. Όπως αναφέρει ο ΟΤΕ ο αριθμός της σύνδεσης που όφειλε να διακόψει ο τεχνικός διέφερε μόνο σε ένα ψηφίο από τον αριθμό του Πρωθυπουργού και ο υπάλληλος που ανέλαβε τη διαδικασία απενεργοποίησε κατά λάθος το πρωθυπουργικό τηλέφωνο. Η διακοπή της σύνδεσης έγινε στις 19 Μαΐου και αποκαταστάθηκε στις 21 του ίδιου μήνα, αυθημερόν μόλις ενημερώθηκε ο ΟΤΕ για την ύπαρξη της συγκεκριμένης βλάβης.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 36936

    [16] Πυρετός για το ασφαλιστικό

    Τεταρτη, 26 05 2010 19:36

    Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, που μεταξύ άλλων εξισώνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, τα οποία θα εφαρμοστούν από το 2011-2013. Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαρακτηρίζει προτάσεις και όχι νέα μέτρα, το περιεχόμενο της επιστολής της τρόικας προς την Αθήνα, σχετικά με το Ασφαλιστικό.

    Την Παρασκευή, το υπουργείο Εργασίας θα έχει στα χέρια του αναλογιστική μελέτη, για την οποία έχει ζητήσει τη βοήθεια του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ενώ ήδη έχει συναντηθεί με κλιμάκιο χαμηλόβαθμων στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε αναβρασμό βρίσκονται τα συνδικάτα και αύριο Πέμπτη συνεδριάζει η ΓΣΕΕ με θέμα το πρόγραμμα δράσης, ενώ ήδη έχει ανακοινώσει μαζί με την ΑΔΕΔΥ, συλλαλητήριο το Σάββατο 5 Ιούνη στην πλ. Κλαυθμώνος στις 11πμ.

    Αντιδράσεις

    Για επικοινωνιακό τέχνασμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος. Για χειρισμούς παραπλάνησης του λαού έκανε λόγο, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Να κλείσουν τα αυτιά τους στα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης καλεί τους εργαζόμενους και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Τα συνδικάτα

    Με κοινή τους ανακοίνωση οι ομοσπονδίες του χώρου των ΜΜΕ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΕΣΥ και ΠΟΕΠΤΥΜ, κάνουν γνωστό ότι προτείνουν στις ενώσεις μέλη τους, απεργιακή κινητοποίηση την ερχόμενη εβδομάδα, πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο.

    Η ΟΤΟΕ με απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της, αποφάσισε μεταξύ άλλων:

    "Συμμετοχή σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ, που θα ακολουθήσουν με αφετηρία το συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου και ώρα 11 πμ. Προσφυγή στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) για τις επιθέσεις που δέχονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις Τράπεζες, που αντίκεινται στο Διεθνές και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, με αίτημα την ανάληψη πρωτοβουλιών της Διεθνούς Οργάνωσης".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 36959

    [17] ΗΠΑ: Οι θάνατοι σε οχήματα της Τοyota αυξήθηκαν σε 89

    Τεταρτη, 26 05 2010 16:53

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν διπλασίασαν τον αριθμό των ανθρώπων που εκτιμούν ότι έχασαν την ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα σχετιζόμενα με το μπλοκάρισμα του πεντάλ γκαζιού σε οχήματα της Toyota.

    Η Εθνική Υπηρεσία για την Ασφάλεια της Κυκλοφορίας στους Αυτοκινητοδρόμους σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι πιστεύει πως 89 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εξαιτίας του τεχνικού προβλήματος τα δέκα τελευταία χρόνια, ενώ προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για 52 θανάτους. Στο ίδιο διάστημα τραυματίστηκαν 57 άτομα.

    Η εταιρία δέχθηκε παράπονα από πάνω από 6.200 άτομα σχετικά με το ελαττωματικό πεντάλ γκαζιού από το 2000.Εξαιτίας του ελαττώματος αυτού ορισμένα από τα μοντέλα της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας επιτάχυναν ανεξέλεγκτα χωρίς ο οδηγός να είναι σε θέση να φρενάρει το όχημα.

    Το πρόβλημα οδήγησε την Toyota να προχωρήσει στην ανάκληση περίπου 8 εκατομμυρίων οχημάτων της ανά τον κόσμο και να καταβάλλει πρόστιμο 16,4 εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ. Εκκρεμεί επίσης η εκδίκαση 320 αγωγών σε βάρος της εταιρείας που κατατέθηκαν με ένα ομαδικό δικόγραφο στην Καλιφόρνια.

    AΠΕ Είδηση: 36948

    [18] Επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

    Τεταρτη, 26 05 2010 12:21

    Άρχισαν σήμερα οι συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια και του νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου. Οι συνομιλίες των δύο ηγετών είχαν διακοπεί λόγω των εκλογών στα Κατεχόμενα και σήμερα επικεντρώνονται στο περιουσιακό ζήτημα.

    "Χιλιοειπωμένες δηλώσεις"

    "Χιλιοειπωμένες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας", χαρακτήρισε ο πρόεδρος Χριστόφιας τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος ανέφερε πως "η Τουρκία δεν θα αφήσει την Κύπρο για την ΕΕ και ότι δεν θα αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα πριν τη λύση του κυπριακού".

    "Ο κ. Μπαγίς επαναλαμβάνει τον εαυτό του", πρόσθεσε ο πρόεδρος Χριστόφιας. Αναχωρώντας από το προεδρικό μέγαρο για την πρώτη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ο κ. Χριστόφιας παρατήρησε ότι άλλο πράγμα είναι οι κοινωνικές συναντήσεις και άλλο οι πολιτικές θέσεις. "Τα πράγματα θα κριθούν στο τραπέζι των συνομιλιών", υπέδειξε.

    Πηγή: NET 105.8, AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36928

    [19] Τέσσερις πυλώνες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

    Τεταρτη, 26 05 2010 16:44

    Την υλοποίηση σειράς μέτρων στη βάση τεσσάρων κεντρικών πυλώνων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των στρεβλώσεων στην αγορά, ανακοίνωσε η Υπουργός Οικονομίας κατά τη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου. Η Λούκα Κατσέλη απέδωσε την αύξηση των τιμών στην αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (αλκοόλ και τσιγάρα, καύσιμα) και του Φ.Π.Α. και επισήμανε ότι οι στρεβλώσεις της αγοράς ενισχύουν τις πληθωριστικές τάσεις.

    Λ. Κατσέλη: Οι στρεβλώσεις ενισχύουν τις πληθωριστικές τάσεις

    Στην αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (αλκοόλ και τσιγάρα, καύσιμα) και του Φ.Π.Α. αλλά και τις στρεβλώσεις της αγοράς που ενισχύουν τις πληθωριστικές τάσεις στην αγορά, απέδωσε την άνοδο του πληθωρισμού στο 4,8% η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσελη μιλώντας στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο για τη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά.

    Σύμφωνα με την ίδια, οι στρεβλώσεις σχετίζονται με την κατάχρηση ισχύος αγοραστών, τον ατελή ανταγωνισμό και τα εμπόδια εισόδου, το υψηλό κόστος μεταφοράς, τη μείωση επενδύσεων και τα ρυθμιστικά εμπόδια και την κατάχρηση ισχύος προμηθευτών.

    Η κατάσταση αυτή υποστήριξε η Υπουργός, έχει οδηγήσει σε αθέμιτες πρακτικές συμβάσεων, και ενδοομιλικές συναλλαγές, σε συγκαλυμμένες προωθητικές ενέργειες και εν τέλει σε αδιαφάνεια τιμών, αθέμιτες προμήθειες και καθυστερημένες πληρωμές.

    Για το λόγο αυτό η Υπουργός ανακοίνωσε την υλοποίηση σειράς μέτρων στη βάση τεσσάρων κεντρικών πυλώνων:

    Πυλώνας 1: Παρακολούθηση αγοράς με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα

    Ολοκλήρωση Παρατηρητηρίου Τιμών (Δεκ. 2009)

    Ολοκλήρωση Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων- Νέο Σύστημα Τιμολόγησης (Σεπτ 2010)

    Λειτουργία και Μεταφορά αρμοδιοτήτων Παρατηρητηρίου Καυσίμων από ΥΠΕΚΑ σε ΥΠΟΙΑΝ ( Μάιος 2010)

    Έλεγχος αγοράς καυσίμων / αυστηροποίηση νομικού πλαισίου (Ιουν.2010)

    Πυλώνας 2: Επισήμανση και άρση στρεβλώσεων στην Ελληνική αγορά

    Ανατιμολόγηση Φαρμακευτικών Προϊόντων (Αρ14, Ν.3840/2010) και Αγορανομική Διάταξη ( 3/4/2010)

    Τροποποίηση όρων και αποτελεσμάτων καταγγελίας εμπορικών μισθώσεων (Μάιος 2010)

    Αντικειμενικοποίηση των όρων-παροχών για την πρόσβαση στο ράφι (Ιουλ. 2010)

    Αγορανομική Διάταξη για Διαφάνεια στις συναλλαγές προμηθευτών λιανεμπόρων (Ιουν. 2010))

    Απελευθέρωση Υπηρεσιών - «Κλειστά» Επαγγέλματα (Δεκ. 2010)

    Πυλώνας 3: Αναβάθμιση θεσμών εποπτείας αγοράς και προστασία καταναλωτών

    Επιβολή πλαφόν στις τιμές υγρών καυσίμων ( Μαρ- Απρ 2010)

    Εντατικοποίηση Ελέγχων - επιβολή προστίμων ( Ιαν- σήμερα)

    Έλεγχος ενδο-ομιλικών συναλλαγών (Μάιος 2010)

    Πάγωμα Διδάκτρων Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (Ιουν. 2010)

    Ενίσχυση προστασίας καταναλωτών - διασφάλιση ενημέρωσης και ισχυροποίηση διαπραγματευτική ικανότητας (τροπ. Ν. 2251/94, Μάιος 2010)

    Αξίωση αποζημιώσεων από παραβιάσεις αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας (τροπ. 2251/94, Μάιος-Ιουν. 2010)

    Εκσυγχρονισμός Λειτουργίας Κεντρικών Αγορών

    Απλοποίηση Αδειοδοτήσεων

    Πυλώνας 4: Αναβάθμιση λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Αναθεώρηση θεσμικού πλαισίου λειτουργίας Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ν. 703/77) Σύσταση Αντιμονοπωλιακής Υπηρεσίας στη ΓΓΕ

    Στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση στο θέμα των τιμών, λέγοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή και η κατανάλωση εγχώριων προϊόντων, όπως επίσης να καταπολεμηθούν οι πρακτικές υποτιμολόγησης και υπερτιμολόγησης προϊόντων, αλλά και να ληφθούν κοινωνικά μέτρα στήριξης ανθρώπων, που είναι στο όριο της φτώχειας.

    Σύμφωνα με πηγές από το οικονομικό επιτελείο, οι καθαρές τιμές στο ράφι, η τιμολόγηση όλων των προϊόντων από την παραγωγή τους ως το ράφι και ο έλεγχος των προωθητικών ενεργειών, δηλαδή των προσφορών, αποτελούν τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση για τον έλεγχο των τιμών στο προσεχές διάστημα, είτε με νομοσχέδιο, είτε με αγορανομικές διατάξεις.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Άτυπο Υπουργικό για την Ανάπτυξη

    Είδηση: 36947

    [20] Αισιόδοξα μηνύματα από τον ΟΟΣΑ

    Τεταρτη, 26 05 2010 15:14

    Περισσότερο αισιόδοξες προβλέψεις για τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας αναφέρονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ συγκριτικά με τις επίσημες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών. O οργανισμός προβλέπει ύφεση στο 3,7% και αύξηση της ανεργίας στο 12,1% φέτος και στο 14,3% του χρόνου. Στην έκθεση πάντως επισημαίνεται ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα έρθει μέσα απο ριζική δημοσιονομική εξυγίανση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τον οργανισμό, η οικονομία της ευρωζώνης θα ανακάμψει σταδιακά με το ρυθμό ανάπτυξης να φτάνει εφέτος στο 1,2% από 0,9% που εκτιμά η Κομισιόν.

    Πιο θετικές οι προβλέψεις ΟΟΣΑ

    Μείωση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 3,7% φέτος και 2,5% το 2011 προβλέπει η εξαμηνιαία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την πορεία των οικονομιών των χωρών-μελών του, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η πρόβλεψή του είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξη από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της Ε.Ε. και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που κάνουν λόγο για 4%.

    Σύμφωνα με την έκθεση, η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί από 9,5% το 2009 σε 12,1% φέτος και 14,3% το 2011.

    Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανεργία αναμένεται να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Για το 2010 προβλέπεται πληθωρισμός 3% και για το επόμενο έτος 0,3%.

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει σημαντικά και συγκεκριμένα στο 8,1% του ΑΕΠ φέτος και περαιτέρω στο 7,1% το 2011 από 13,5% το 2009.

    Η έκθεση τονίζει ότι η βαθιά και διατηρήσιμη δημοσιονομική εξυγίανση καθώς και οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι "κλειδιά" για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνει, επίσης, ότι η συμφωνία στις αρχές Μαΐου της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησαν την αξιοπιστία της δημοσιονομικής πολιτικής και θα πρέπει να οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας και στη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους.

    Για την επιτυχία του προγράμματος σταθεροποίησης, κρίσιμης σημασίας είναι η αντιμετώπιση των υψηλών δημοσίων δαπανών με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. Η ανάπτυξη απαιτεί, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, εκτεταμένες διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές προϊόντων και εργασίας, οι οποίες θα βοηθήσουν επίσης στην προσαρμογή των σχετικών τιμών και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.

    Ανακάμπτει η Ευρωζώνη

    Για το σύνολο της ευρωζώνης, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σημειώνει ότι βρίσκεται σε τροχιά αργής ανάκαμψης. Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ανάπτυξη της ευρωζώνης κατά 1,2% για το τρέχον έτος και κατά 1,8% για το 2011 -μια αισιόδοξη πρόβλεψη που υπερβαίνει τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για 0,9% και 1,5% αντίστοιχα.

    Ωστόσο ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι η εξασθένηση της ανταγωνιστικότητας και των δημόσιων οικονομικών στην περιφέρεια της ευρωζώνης εγκυμονεί κινδύνους για τη νομισματική ένωση.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 36940

    [21] Σε ανάκαμψη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια-Νευρικότητα στο ΧΑΑ

    Τεταρτη, 26 05 2010 14:32

    Σημεία ανάκαμψης εμφανίζουν οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, υπό το φώς της αναζωπύρωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος μετά τη σημαντική κάμψη των τιμών των μετοχικών αξιών, στη συνεδρίαση της Τρίτης. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης EUROTOP 100 που απαρτίζεται από τις μετοχές εκατό εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης διαμορφωνόταν στις 2.042,60 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 1,79%. Με νευρικότητα η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον δείκτη να κινείται νωρίς το μεσημέρι οριακά θετικά. Νωρίτερα είχε καταγράψει και αρνητικές τάσεις.

    Σημαντικά κέρδη

    Την ίδια ώρα στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραφε άνοδο 1,62% στο Παρίσι ο CAC-40 σημείωνε κέρδη 2,15% στο Μιλάνο ο δείκτης MIB-30 σημείωνε άνοδο 2,19%, στη Μαδρίτη ο IBEX-35 κατέγραφε κέρδη 1,41%, στο Βέλγιο ο δείκτης BEL-20 κυμαινόταν στο +1,91% και στη Φραγκφούρτη ο δείκτης DAX κυμαινόταν στο +1,46%.

    Όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το επενδυτικό κοινό εμφανίζεται να αναζητεί ευκαιρίες τοποθετήσεων μετά τη σημαντική υποχώρηση που έχουν σημειώσει το τελευταίο διάστημα οι μετοχικές αγορές.

    Παρά ταύτα, οι αγορές παραμένουν ανήσυχες ως προς την έκβαση της κρίσης χρέους που κυριαρχεί στην ευρωζώνη, αλλά και των επιπτώσεων που αυτή ενδεχομένως θα έχει στην πορεία του τραπεζικού κλάδου.

    Σύμφωνα με το Reuters, η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής καθολικής απαγόρευσης των ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων μετοχών. Την προηγουμένη εβδομάδα, η γερμανική κυβέρνηση επέβαλε αντίστοιχη απαγόρευση στη διενέργεια ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων ευρωομολόγων και σειράς μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, κυρίως του χρηματοοικονομικού τομέα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια

    Είδηση: 36939

    [22] Ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια

    Τεταρτη, 26 05 2010 12:22

    Μετά τη χθεσινή μεγάλη υποχώρηση, ανοδική αντίδραση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίαση του Χ.Α. Λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφωνόταν στις 1.551,92 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,78%. Με άνοδο άνοιξαν νωρίτερα τόσο τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου όσο και του Παρισιού. Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διπλής ύφεσης στη ζώνη του Ευρώ, έκανε ο οικονομολόγος επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Πιερ Κάρλο Παντοάν.

    "Κανένας κίνδυνος για διπλή ύφεση"

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Figaro - Economie, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για διπλή ύφεση» κάλεσε όμως τα κράτη να προχωρήσουν σε δομικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιώσουν την παραγωγικότητα τους.

    Εκτίμησε ότι η Ευρώπη θα γνωρίσει μικρότερη ανάπτυξη από αυτήν των ΗΠΑ και υπογράμμισε ότι κατά την άποψη του, ένα αδύναμο Ευρώ βραχυπρόθεσμα αποτελεί καλό νέο για την οικονομία.

    «Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει τις εξαγωγές εκτός της ζώνης του ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ανοδος στα Χρηματιστήρια

    Νωρίτερα, με άνοδο άνοιξαν τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Παρισιού.

    Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτη Footsie-100 ενισχυόταν κατά 1,29% και διαμορφωνόταν στις 5.004,45 μονάδες. Με άνοδο άνοιξε και το Χρηματιστήριο του Παρισιού, όπου ο δείκτης CAC40 ενισχύθηκε κατά 1,87% και διαμορφώθηκε στις 3.393,44 μονάδες.

    Νωρίτερα, με μικρή άνοδο, 0,66% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 62,77 μονάδες φτάνοντας τις 9.522,66.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Πτώση στα χρηματιστήρια

    Είδηση: 36929

    [23] B-Fest 2010: Η επιστροφή των σημασιών

    Τεταρτη, 26 05 2010 12:17

    Mε συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, εικαστικά, θεατρικές παραστάσεις, αλλά και ομιλίες για το εργατικό κίνημα, την κρίση, την αντίσταση και πολλά άλλα ξεκινά σήμερα, Τετάρτη 26 Μαΐου, το B-FEST 2010, το διεθνές αντιεξουσιαστικό φεστιβάλ της εφημερίδας "Βαβυλωνία". Όλα αυτά πλαισιώνουν το πενθήμερο φεστιβάλ που θα λάβει χώρα στη σχολή Καλών Τεχνών μέχρι και τις 30 Μαΐου.

    Το πρόγραμμα των συναυλιών θα το βρείτε αναλυτικά στο http://bfest.gr, ενώ το πρόγραμμα των ομιλιών θα το βρείτε στο http://www.babylonia.gr/.

    Στο site της Βαβυλωνίας θα υπάρχει και ζωντανή αναμετάδοση των ομιλιών.

    INFO

    Τοποθεσία: Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, Ταύρος

    Ημερομηνία: 26 έως 30 Μαΐου (οι συναυλίες ξεκινούν καθημερινά στις 20.00)

    Πληροφορίες: http://bfest.gr

    Είδηση: 36930

    [24] O Bob Dylan το Σάββατο στην Αθήνα!

    Τεταρτη, 26 05 2010 11:59

    Δείτε το video

    Το Σάββατο, 29 Μαΐου, το Terra Vibe Park υποδέχεται έναν από τους μεγαλύτερους θρύλους της μουσικής παγκοσμίως, μια από τις πιο επιδραστικές μορφές της τελευταίας πεντηκονταετίας, τον Bob Dylan, μαζί με το συγκρότημά του, στα πλαίσια του Never Ending Tour, της περιοδείας που ξεκίνησε το 1988 και συνεχίζει ακόμα, μετρώντας πάνω από 2000 εμφανίσεις!

    Ο Bob Dylan υπήρξε ο καταλύτης για τη ροκ μουσική και μια εμβληματική φυσιογνωμία για πέντε δεκαετίες. Από τον Ιανουάριο του 1961, όταν ο άσημος εικοσάχρονος Robert Allen Zimmerman φτάνει στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει το είδωλό του, τον Woody Guthrie, μουσικό και τραγουδιστή της φολκ αμερικάνικης σκηνής, έως σήμερα χρειάστηκαν να κυλήσουν πολλές πέτρες και να χυθούν τόνοι μελανιού για να εξηγηθεί το μέγεθος της ιδιοφυΐας, που έγινε ο Bob Dylan!

    Έχει χαρακτηριστεί από το περιοδικό Rolling Stone ως ο σημαντικότερος σόλο καλλιτέχνης, έχει βραβευτεί με βραβείο Όσκαρ και 11 βραβεία Grammy. Μέχρι σήμερα η πορεία του σημαδεύεται από 55 άλμπουμ, μερικά από τα οποία σφράγισαν την εποχή του.

    Από το πρώτο του άλμπουμ με το όνομα του, στο Blonde on blonde (1966) -το εμβληματικό διπλό άλμπουμ της γενιάς του- έως το Love and Theft (2001) -το άλμπουμ σταθμό για τη γενιά των παιδιών του- και έως το τελευταίο του, το Together through life (2009), ο Bob Dylan δεν σταματά να ηχογραφεί μερικά από τα σημαντικότερα άλμπουμ όλων των εποχών.

    INFO:

    Τοποθεσία: Terra Vibe Park, Μαλακάσα

    Ημερομηνία: Σάββατο 29 Μαΐου

    Τιμές εισιτηρίων: Τα πρώτα 2500 εισιτήρια: 39 ευρώ, μετά την εξάντλησή τους: 45 ευρώ, διακεκριμένη θέση: 75 ευρώ, Ταμείο την ημέρα της συναυλίας: 50 ευρώ

    Προπώληση εισιτηρίων: Ticket House, Πανεπιστημίου 42 (εντός της στοάς), Αθήνα, τηλ.: 210 3608 366, Ticket House, Μητροπόλεως 102, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 264880

    Online ή αγορές με πιστωτική κάρτα: http://www.ticketpro.gr/ και http://www.tickethouse.gr

    Είδηση: 36927

    [25] Εν όψει του Μουντιάλ θυσίασαν αγελάδα για γούρι!

    Τεταρτη, 26 05 2010 16:40

    Δεκάδες παραδοσιακοί μάγοι τοπικών φυλών, ντυμένοι με προβιές, έσφαξαν μία αγελάδα μπροστά στο στάδιο όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Γιοχάνεσμπουρκ, στις 11 Ιουνίου, έγραψε σήμερα η εφημερίδα The Star.

    Εκπρόσωπος των μάγων δήλωσε ότι σκοπός της τελετής ήταν "να φέρει καλοτυχία και να ανακοινώσουν στα πνεύματα των προγόνων μας ότι ο κόσμος έρχεται στη Νότια Αφρική", γράφει η εφημερίδα.

    Οι αρχηγοί ζήτησαν επίσης από τους προγόνους τους να προστατεύσουν τους επισκέπτες "ώστε όλα όσα διεξαχθούν εκεί να είναι αρμονικά", δήλωσε ο εκπρόσωπος των μάγων Μάντλα Κελεκέλε.

    AΠΕ Είδηση: 36945


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 26 May 2010 - 16:58:19 UTC