Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δραστικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Οικονομικών
  • [02] Πτώση στα χρηματιστήρια
  • [03] Μπανγκλαντές: Νεκροί και τραυματίες από κεραυνούς
  • [04] Ο Τζον Μάλκοβιτς στην Αθήνα σε δύο παραστάσεις απόψε και αύριο
  • [05] Σέλινο, το βιάγκρα των λαχανικών
  • [06] Οικονομολόγοι κατά των υπερβολικών μέτρων λιτότητας στην Ευρώπη.
  • [07] Μικρά μωρά... λόγω καφεΐνης
  • [08] Χανιά: Εξιχνιάσθηκε η δολοφονία της γυναίκας, που είχε βρεθεί νεκρή σε βαρέλι
  • [09] Τη Ν. Αλβανία προτίμησαν Έλληνες για να περάσουν το τριήμερο
  • [10] Βουλή: Ανοίγει θέμα υποκλοπών στην Επιτροπή Θεσμών
  • [11] Συνεχίζεται η ατελείωτη βία στην Τζαμάικα
  • [12] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στο Αλ Τζαζίρα
  • [13] Αντίστροφη μέτρηση για τη λήψη αποφάσεων για το Βατοπέδι
  • [14] Λαϊκές αγορές: Αναστολή κινητοποιήσεων
  • [15] Στη Βουλή για τον Καλλικράτη
  • [16] Πόρισμα για το Μουσείο της Πέλλας: Νόμιμες οι προσλήψεις
  • [17] Μείωση της τιμής του ψωμιού στα 50 λεπτά
  • [18] Πακιστάν: Η αστυνομία συνέλαβε 45 άτομα σε γάμο μεσήλικα με ευνούχο
  • [19] Οι πρόωρες γεννήσεις είναι και κληρονομικές
  • [20] Στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Ν. Κορέα
  • [21] ΠΓΔΜ: Δημοσκόπηση για την ονομασία
  • [22] Δυσαρέσκεια ΗΠΑ για τη συμφωνία Ιράν-Τουρκίας-Βραζιλίας
  • [23] Επιτηρητές της Κομισιόν αύριο στην Αθήνα για το ασφαλιστικό
  • [24] Σαφάρι ενάντια στη φοροδιαφυγή
  • [25] Μέτρα λιτότητας στην Ευρώπη- Πυρά Μπαρόζο κατά Γερμανίας
  • [26] Απόψε η μάχη του OPA για την πρόκριση!

    [01] Δραστικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Οικονομικών

    Τριτη, 25 05 2010 14:32

    Στην αντικατάσταση προϊσταμένων εφοριών, όπου στους τομείς ευθύνης τους σημειώθηκαν καθυστερήσεις στην απόδοση εσόδων και σημαντικές αποκλίσεις στην επίτευξη των στόχων τους, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, στο πλαίσιο του αγώνα του για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το Υπουργείο Οικονομικών θα προβεί σε ελέγχους του πόθεν έσχες υπαλλήλων για τους οποίους είτε υπάρχουν καταγγελίες για παράνομη δραστηριότητα είτε εμφανίζουν υπέρογκα περιουσιακά στοιχεία.

    Αλλαγές σε ΔΟΥ

    Σε αντικατάσταση 20 προϊσταμένων ΔΟΥ, με μεγάλο φορολογικό αντικείμενο, που εμφάνισαν καθυστερήσεις στην απόδοση εσόδων και σημαντικές αποκλίσεις στην επίτευξη των στόχων, προχώρησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

    Οι Δ.Ο.Υ. αυτές είναι:

    ΙΕ' Αθηνών, ΚΑ' Αθηνών, ΙΣΤ' Αθηνών, ΚΒ' Αθηνών, Κορωπίου, Ν. Φιλαδέλφειας, Ιλίου, Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, Α' Θεσσαλονίκης, Δ' Θεσσαλονίκης, ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, Αγρινίου, Α' Καλλιθέας, Α' Πατρών, Ρεθύμνου, ΦΑΒΕ Αθηνών, Μοσχάτου, Αλεξανδρούπολης, Χαλκίδας και Α' Περιστερίου.

    Έλεγχοι πόθεν έσχες και διασταυρώσεις

    Παράλληλα το υπουργείο προχωρά σε 50 ένορκες διοικητικές εξετάσεις κατά υπαλλήλων σε 31 Δ.Ο.Υ., 10 Τελωνεία, Σ.Δ.Ο.Ε., Π.Ε.Κ., Κτηματικές Υπηρεσίες σε όλη τη χώρα μετά απο καταγγελίες πολιτών, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1517, για χρηματισμό, παράνομη οικονομική δραστηριότητα, παράνομο πλουτισμό, μεγάλο ύψος καταθέσεων, παραλείψεις ελέγχου παραστατικών επιχειρήσεων, ευνοϊκότερο υπολογισμό φόρων φυσικών ή νομικών προσώπων, παράνομη έκδοση φορολογικής ενημερότητας, πλαστά στοιχεία, πλημμελή παραστατικά τελωνειακών ελέγχων, παράνομους εκτελωνισμούς, ενδεχομένως λαθρεμπόριο, διαφυγόντα έσοδα από δασμούς, χρηματισμό από διερχόμενα τα σύνορα φορτηγά, χρηματισμό κατά τον εφοδιασμό πλοίων κλπ.

    Να σημειωθεί ότι απο έναν έλεγχο της ακίνητης περιουσίας όλων των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι 70 υπάλληλοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία απο 800 χιλιάδες έως 3 τρία εκατομμύρια ευρώ.Οι υπάλληλοι αυτοί διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας κατά μέσο όρο 1.228.337 ευρώ και αντίστοιχα δηλούμενο εισόδημα κατά μέσο όρο 50.834 ευρώ.

    Για όλες αυτές τις περιπτώσεις το υπουργείο οικονομικών προχωρά σε ελέγχους του πόθεν έσχες. Έχει ήδη διαταχθεί έλεγχος σε 234 υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι εμφανίζονται να μην έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση την περίοδο 2007-2008 ή δεν έχει εκκαθαριστεί η δήλωσή τους. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται κι ένας αριθμός υπαλλήλων, ανεξαρτήτως των φορολογικών τους δηλώσεων, για τους οποίους θα γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος πόθεν έσχες.

    Υπουργείο Οικονομικών προς πολίτες: "Βοηθήστε στην πάταξη της φοροδιαφυγής"

    Στο πλαίσιο της αποκατάστασης της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να παίξουν οι ίδιοι ενεργό και σημαντικό ρόλο στην πάταξη φαινομένων φοροδιαφυγής και άλλων φορολογικών και οικονομικών παραβάσεων με ένα τηλεφώνημα στο τηλεφωνικό κέντρο καταγγελιών 1517, όπου οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται, με στόχο να εντοπιστούν και να διερευνηθούν αυτά τα φαινόμενα.

    Στόχος του υπουργείου Οικονομικών η πλήρης αναδιοργάνωση των εισπρακτικών μηχανισμών για την αναβάθμισή τους, την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και την επίτευξη των στόχων της διαφάνειας και της φορολογικής δικαιοσύνης. Σύμφωνα με το υπουργείο, το σχέδιο των βασικών ρυθμίσεων για την αναδιοργάνωση των δημόσιων οικονομικών υπηρεσιών πρόκειται σύντομα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Σχετική είδηση: Σαφάρι ενάντια στη φοροδιαφυγή

    Είδηση: 36883

    [02] Πτώση στα χρηματιστήρια

    Τριτη, 25 05 2010 14:38

    Οι φόβοι ότι η κρίση των δημοσίων χρεών στην Ευρώπη μπορεί να μετατραπεί σε τραπεζική κρίση, αλλά και το πολεμικό κλίμα στην Κορεατική χερσόνησο βύθισαν ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματιστήρια σε χαμηλό εννέα μηνών με πτώσεις γύρω στο 3%. Ανάλογη και η πορεία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας που σημείωσε πτώση 3,46%. Παράλληλα, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ευρώ φαίνεται να εξασθενεί μέρα με την ημέρα.

    Μεγάλη μείωση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Μεγάλη πτώση καταγράφηκε σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που έκλεισαν όλα με μείον, το οποίο οφείλεται κυρίως στην συνεχή ανησυχία των αγορών για την τύχη του ευρώ και δευτερευόντως στη διένεξη μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας.

    Στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου ο δείκτης βαρόμετρο FTSE έκλεισε με μείον 3,40% στις 18.382 μονάδες.

    Στην Μαδρίτη ο δείκτης Ibex-35 έκλεισε με μείον 3,05% στις 9.004,4 μονάδες.

    Στο Παρίσι η πτώση έφτασε το -2,90%.

    Στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έπεσε κατά 2,34% και έκλεισε στις 5.670,04 μονάδες.

    Πτώση παντού

    Τα δημόσια χρέη των χωρών της Ευρώπης, η ανάγκη παρέμβασης της ισπανικής κυβέρνησης για τη διάσωση της ισπανικής τράπεζας CajaSur καθώς και η κρίση στην Κορέα, πυροδότησε διεθνείς ανησυχίες. Στα ευρωπαϊκά αλλά και τα ασιατικά χρηματιστήρια οι δείκτες είχαν από το πρωί καθοδική πορεία κινούμενοι γύρω στο -3%. Τα προβλήματα της ευρωζώνης και οι ανησυχίες για περαιτέρω πτώση του ευρώ δεν άφησαν ανεπηρεάστη την ασιατική αγορά με αποτέλεσμα ο δείκτης ΝΙΚΚΕΙ να κλείσει στο -3,06%.

    Το ευρώ

    Καθοδική πορεία σημειώνεται μέρα με τη μέρα και στην εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ευρώ, με την ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου να βρίσκεται στο 1,2192.

    Πηγή: ΝΕΤ

    http://www.youtube.com/watch?v=alnfX8ida3I Είδηση: 36884

    [03] Μπανγκλαντές: Νεκροί και τραυματίες από κεραυνούς

    Τριτη, 25 05 2010 18:02

    Οι κεραυνοί στη διάρκεια σφοδρής χαλαζόπτωσης στο Μπανγκλαντές ενοχοποιούνται για τους θανάτους 12 ανθρώπων και τους τραυματισμούς άλλων 30, σύμφωνα με αξιωματούχους της αστυνομίας και των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών στην ασιατική χώρα.

    Πάνω από 2.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι καθώς η καταιγίδα έπληξε φτωχοσυνοικίες σε τρεις περιοχές.

    Οι περισσότερες απώλειες αναφέρθηκαν στην περιφέρεια Ναουαμπγκάντζ, 320 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας.

    Μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών καταστράφηκαν, ενώ δέντρα και στύλοι του δικτύου ηλεκτροδότησης ξεριζώθηκαν από τις εποχικές τροπικές καταιγίδες, οι οποίες στοιχίζουν εκατοντάδες-και στις χειρότερες περιπτώσεις, χιλιάδες-ζωές στο Μπανγκλαντές κάθε χρόνο.

    AΠΕ Είδηση: 36897

    [04] Ο Τζον Μάλκοβιτς στην Αθήνα σε δύο παραστάσεις απόψε και αύριο

    Τριτη, 25 05 2010 18:12

    Δείτε το video

    Με τις "εξομολογήσεις ενός κατά συρροή δολοφόνου", του Αυστριακού Τζακ Ιντερβέγκερ, αυτοσχεδιάζει επί σκηνής ο Τζον Μάλκοβιτς σήμερα και αύριο, στο "Θέατρον" του Ελληνικού Κόσμου, στην Πειραιώς.

    "Η κολασμένη κωμωδία", όπως τιτλοφορείται το έργο, είναι ένα θεατρικό έργο που συνδυάζει τον μονόλογο του ηθοποιού με ορχήστρα κλασικής μουσικής και δύο σοπράνο, με την έννοια του μελοδράματος του 18ου αιώνα. Οι άριες από Βιβάλντι, Μότσαρτ, Χάιντν, Βέμπερ εμπλέκονται στο έργο ως μορφή ανεξάρτητη αλλά και δημιουργική, εκφράζοντας την οργή, το μίσος , τον έρωτα και τον φόβο των γυναικών-θυμάτων του γυναικοκατακτή και δολοφόνου 11 γυναικών. Ο Ιντερβέγκερ, ο οποίος αυτοκτόνησε στο κελί του, στην Αυστρία το 1994, υπήρξε "χαϊδεμένο παιδί" της βιεννέζικης κοινωνίας και των διανοουμένων.

    Είναι μια "φανταστική και εκπαιδευτική εμπειρία για μένα, που με συναρπάζει" είπε ο Τζον Μάλκοβιτς, αναφερόμενος στην παράσταση νωρίτερα σήμερα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους.

    Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στο Λος Άντζελες τον περασμένο Ιούλιο και από τότε περιοδεύει σε πολλές πρωτεύουσες διεθνώς.

    Ο Τζον Μαλκοβιτς έρχεται στην Αθήνα, πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, από τότε που είχε συμμετάσχει στην ταινία "Ελένη" (βασιζόταν στο βιβλίο του Νίκου Γκατζογιάννη).

    Εμφανώς κουρασμένος από το ταξίδι, αλλά με υπομονή και απόμακρη διάθεση, ο δημοφιλής ηθοποιός απάντησε ευγενικά στις ερωτήσεις. Για παράδειγμα, περιέγραψε τη συγγένεια του κινηματογράφου με το θέατρο ως μακρινά ξαδέλφια. Του αρέσουν, φυσικά, και τα δύο είδη, αλλά, όπως ανέφερε, είναι άσχετα μεταξύ τους.

    "Για έναν ηθοποιό", είπε ο Μάλκοβιτς, "όταν παίζει στον κινηματογράφο είναι σαν να παίζει μια νότα την ημέρα από μια συμφωνία. Ενδιαφέρον μεν, αλλά δεν παίζει όλη τη συμφωνία. Ο ηθοποιός είναι αδύνατον να αποκτήσει ροπή, κίνηση. Ενώ στο θέατρο, με ένα καλό θεατρικό έργο, νιώθει ότι τρέχει μ' ένα τρένο σε απόδραση".

    Για τη δυσκολία του μονολόγου που ερμηνεύει στην "κολασμένη κωμωδία", δήλωσε πως "παίζει όπως προκύπτει". Αντιλαμβάνεται το έργο "σαν ένα κύμα που πρέπει να είσαι πανέτοιμος, σαν καλός σέρφερ, να πηδήσεις πάνω με την ιστιοσανίδα".

    Η σκηνοθεσία του έργου είναι του Michael Sturminger. Την ορχήστρα της Ακαδημίας της Βιέννης, διευθύνει ο Martin Haselbock. Τις άριες ερμηνεύουν οι σοπράνο Bernarda Bobro Louise Fribo και Aleksandra Zamojska.

    Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Θέατρο πέρα από τα όρια", που οργανώνει η Αττική Πολιτιστική Εταιρεία.

    AΠΕ Είδηση: 36898

    [05] Σέλινο, το βιάγκρα των λαχανικών

    Τριτη, 25 05 2010 19:21

    "Βιάγκρα" των λαχανικών χαρακτηρίζουν το γνωστό σε όλους σέλινο, οι Αυστραλοί επιστήμονες Δρ Γουόλτερ Γκάμαν, Δρ Μαρκ Άντερσον και Τζούντι Γκάμαν, συγγραφείς του βιβλίου "Μείνε Νέος: 10 αποδεδειγμένα βήματα για τέλεια υγεία". Μάλιστα λένε πως τα αποτελέσματα από την κατανάλωση σέλινου είναι άμεσα, καθώς αυξάνεται και η επιθυμία των ανδρών για σεξ.

    Σύμφωνα με την έρευνα, ο ιδρώτας των ανδρών που καταναλώνουν συχνά σέλινο, παίρνει ένα ξεχωριστό άρωμα, που τους κάνει ιδιαίτερα ελκυστικούς στις γυναίκες.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36902

    [06] Οικονομολόγοι κατά των υπερβολικών μέτρων λιτότητας στην Ευρώπη.

    Τριτη, 25 05 2010 19:16

    Οι εκκλήσεις των οικονομολόγων κατά του «ζήλου» που επιδεικνύουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας, τα οποία κρίνουν επικίνδυνα, πολλαπλασιάζονται. Η λιτότητα, στην οποία αυτές ασμένως συμπαρατάσσονται προκειμένου να αποκατασταθεί η κλυδωνιζόμενη ανάπτυξη και αξιοπιστία των αγορών στη Γηραιά Ευρώπη, είναι δύσκολο να τηρηθεί.

    Εάν η Ευρώπη εφαρμόσει «ένα συντονισμένο σχέδιο λιτότητας» «διατρέχει τον κίνδυνο μίας καταστροφής», με την ανάπτυξή της να τελματώνεται και την ανεργία να εκτινάσσεται, προειδοποιεί ο νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς.

    Παρόμοιες προειδοποιήσεις είχε διατυπώσει και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, για τον οποίο «ο κίνδυνος ελλοχεύει στην περίπτωση, που κάτω από την πίεση των αγορών, ορισμένες χώρες δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο για λιτότητα».

    «Δεν είναι δα και θέσφατον ότι πρέπει σώνει και καλά να έχει μειωθεί στο 3% το δημόσιο έλλειμμά τους το 2012,ή το 2013», όπως επιτάσσουν οι Βρυξέλλες, προειδοποιεί κι από την πλευρά του ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομνίκ Στρος-Καν.

    «Τα προγράμματα λιτότητας είναι τόσο αυστηρά, που εάν εφαρμοσθούν και μάλιστα ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη, τότε ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη όχι μόνον την ευρωπαϊκή, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, μπορεί να δημιουργήσει μία τροχοπέδη στην ανάκαμψη», δηλώνει και η Λοράνς Μπουν της Barclays Capital.

    Για την ίδια, καθώς η Ευρωζώνη αντιπροσωπεύει το 22% του παγκοσμίου ΑΕΠ, οι διεθνείς συναλλαγές κινδυνεύουν από την κατάσταση στην Ευρώπη, καθότι η κρίση «μας έχει διδάξει πόσο σημαντικοί είναι οι δίαυλοι μετάδοσής της μέσω του αντίκτυπου στην εμπιστοσύνη».

    «Στην Ελλάδα κατέστη αναγκαίο να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες και αυτό ενδέχεται να αναθερμάνει την ανάπτυξη», εκτιμά ο καθηγητής στο London School of Economics Άντριου Σκοτ. Απεναντίας όμως « η προσαρμογή μπορεί να γίνει με ακόμη πιο προοδευτικό τρόπο, δεν θα πρέπει να λαμβάνονται πολλά μέτρα τώρα ενώ έχει ανακοινωθεί ένα σχέδιο σε έναν πενταετή, ή δεκαετή ορίζοντα».

    Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ελί Κοέν του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS), τα μόνα «πραγματικά δραστικά» μέτρα που έχουν ανακοινωθεί είναι της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. «Καίτοι δυσάρεστα, αυτά τα σχέδια είναι δικαιολογημένα», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Οι άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, ή η Αυστρία «δεν έχουν κανένα λόγο να λάβουν μέτρα λιτότητας» και δεν «πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος για νοσηρή διάδοση που θα τις ωθήσει να το κάνουν», προειδοποιεί ο ίδιος. Ιδιαίτερα ευαίσθητο είναι αυτά τα μέτρα για τη Γαλλία και τη Βρετανία.

    « Οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών ανακοίνωσαν μέτρα, που χαρακτηρίζονται θαρραλέα για την ενθάρρυνση των αγορών. Όμως εν τοις πράγμασιν, τα μέτρα αυτά δεν είναι και τόσο θαρραλέα όσο αφήνουν να εννοηθούν. Επί του παρόντος τα μέτρα αυτά είναι ομοιοπαθητικά σε σχέση με τα σημαντικά τους ελλείμματα και χρέη», τονίζει ο Σκοτ.

    Ιδίως, οι στόχοι που έχουν χαραχθεί δεν είναι ούτε υλοποιήσιμοι, ούτε και δικαιολογημένοι. «Δεν έχει νόημα να εστιάζουμε αποκλειστικά στον στόχο του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ», τονίζει ο ίδιος, υπενθυμίζοντας πως τα δημόσια λογιστικά έχουν εκτροχιασθεί πολλές φορές εξαιτίας της κρίσης.

    AΠΕ Είδηση: 36903

    [07] Μικρά μωρά... λόγω καφεΐνης

    Τριτη, 25 05 2010 18:58

    Υγεια

    Mικρόσωμα παιδιά μπορεί να γεννήσουν oι έγκυες που πίνουν έξι φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα σε σχέση με τις γυναίκες που καταναλώνουν λιγότερη καφεΐνη, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική μελέτη.

    Η έρευνα

    Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Erasmus στο Ρότερνταμ παρακολούθησαν περισσότερες από 7.300 Ολλανδές από τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης τους, εκ των οποίων ένα ποσοστό 2% με 3% απάντησε ότι κατανάλωνε ποσότητα καφεΐνης ανάλογη με έξι κούπες καφέ ημερησίως επί ένα τρίμηνο.

    Κατά μέσο όρο, το ύψος των νεογέννητών τους ήταν λίγο μικρότερο από εκείνο των νεογέννητων, οι μητέρες των οποίων κατανάλωναν λιγότερη καφεΐνη στη διάρκεια της κύησης.

    "Η πρόσληψη καφεΐνης φαίνεται να επηρεάζει το ύψος του βρέφους από το πρώτο τρίμηνο και μετά", είπε στο Ρόιτερ η ερευνήτρια Ρέιτσελ Μπέικερ. Όσες έπιναν πολύ καφέ είχαν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν μικρά μωρά, μικρότερα σε σχέση με το φύλο αλλά και την εβδομάδα της κύησης κατά την οποία γεννήθηκε.

    Αυτό το συμπέρασμα ωστόσο βασίζεται σε μικρό δείγμα βρεφών, επομένως η βαρύτητά του είναι αβέβαιη.

    Από τα 104 βρέφη που ήρθαν στον κόσμο από μητέρες οι οποίες κατανάλωναν πολύ καφεΐνη, μόλις τα επτά ήταν μικρά κατά τη διάρκεια της κύησης.

    Τα επιστημονικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής και ενισχύουν τα υπάρχοντα ευρήματα σύμφωνα με τα οποία η καφεΐνη στη διάρκεια της κύησης επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου.

    Άλλες έρευνες

    Ορισμένες μελέτες, για παράδειγμα, έχουν συνδέσει τη φυσιολογική κατανάλωση καφεΐνης στη διάρκεια της κύησης -ακόμη κι ένα ή δύο φλιτζάνια την ημέρα- με τον αυξημένο κίνδυνο να γεννηθεί το έμβρυο ελλιποβαρές.

    Ωστόσο, σε άλλες μελέτες δεν διαπιστώνονται όμοια συμπεράσματα.

    Οι ερευνητές έχουν καταλήξει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα ως προς το αν η καφεΐνη αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής.

    Όχι πάνω από έξι καφέδες την ημέρα

    Στην τελευταία τους μελέτη, η Ρέιτσελ Μπέικερ και οι συνεργάτες της στο Ιατρικό Κέντρο Erasmus χρησιμοποίησαν υπέρηχους για να καταγράψουν την ανάπτυξη του βρέφους στη διάρκεια της κύησης 7.346 γυναικών.

    Σε κάθε τρίμηνο οι γυναίκες ανέφεραν τη μέση κατανάλωση σε καφέ και τσάι. Οι περισσότερες κατανάλωναν λιγότερο από τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα σε όλα τα στάδια της κύησης, αλλά ποσοστό ανάμεσα στο 2% και το 3% κατανάλωνε έξι ή περισσότερα.

    Γενικώς, τα νεογέννητα γυναικών οι οποίες έπιναν πολύ καφέ ήταν κατά τι κοντύτερα, κατά μέσο όρο, με το που γεννήθηκαν και κατά τη διάρκεια των τριών τριμήνων της κύησης, όπως έδειξαν οι υπέρηχοι.

    Η Μπέικερ είπε ότι το συμπέρασμα είναι πως οι έγκυες δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Ωστόσο, από τα ευρήματα δεν προκύπτει ότι η κατανάλωση λιγότερου καφέ είναι γενικώς "ασφαλής" στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

    "Μελετήσαμε μόνο την επίδραση της καφεΐνης στην ανάπτυξη του εμβρύου", είπε η Μπέικερ και πρόσθεσε ότι "χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την πιθανότητα και άλλων επακόλουθων από την κατανάλωση καφεΐνης από εγκύους".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ Είδηση: 36901

    [08] Χανιά: Εξιχνιάσθηκε η δολοφονία της γυναίκας, που είχε βρεθεί νεκρή σε βαρέλι

    Τριτη, 25 05 2010 18:25

    Άνδρας 49 χρόνων, κάτοικος της Παλαιόχωρας, είναι -σύμφωνα με την αστυνομία- ο δράστης της εν ψυχρώ δολοφονίας 47χρονης γυναίκας στην Παλαιόχωρα Χανίων, που τύχη της αγνοείτο από τις 13 Μαΐου και η σωρός της οποίας βρέθηκε στις 10.20 το πρωί της Κυριακής, ύστερα από έρευνες ανδρών του Αστυνομικού Τμήματος Καντάνου, της 3ης ΕΜΑΚ Ηρακλείου και με τη συνδρομή του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου της Μονάδας, σε αγρόκτημα δίπλα στο νεκροταφείο της περιοχής.

    Όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι από την αστυνομία, από την προανάκριση που διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Καντάνου, προέκυψε ότι δράστης της ανθρωποκτονίας είναι 49χρονος κάτοικος της περιοχής, ιδιοκτήτης του αγροκτήματος, όπου βρέθηκε το πτώμα της άτυχης γυναίκας. Μετά την πράξη του και προκειμένου να εξαφανίσει τα στοιχεία ενοχής του, ο δράστης απέκρυψε το πτώμα σε σιδερένιο βαρέλι 200 λίτρων, τοποθετώντας πάνω από αυτό ελαιόπανο, μια πέτρα και έναν τσιμεντόλιθο, ενώ κάλυψε το εναπομείναν τμήμα του βαρελιού με χώμα.

    Στις 20 Μαΐου, ο δράστης αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει με κυνηγετικό όπλο. Νοσηλεύεται σε καταστολή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, χωρίς να έχει καταστεί δυνατή έως σήμερα η εξέτασή του.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, η δικογραφία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα πρωτοδικών Χανίων, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση στον ανακριτή για τη διενέργεια της κυρίας ανάκρισης.

    AΠΕ Είδηση: 36900

    [09] Τη Ν. Αλβανία προτίμησαν Έλληνες για να περάσουν το τριήμερο

    Τριτη, 25 05 2010 18:20

    Τουριστικές περιοχές των Αγίων Σαράντα, του Αργυρόκαστρου και της Χιμάρας επέλεξαν μερικές χιλιάδες Έλληνες για να περάσουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

    Στο Αργυρόκαστρο είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν έκθεση με τις εφευρέσεις του Λεονάρντο ντα Βίντσι που οργάνωσε η ιταλική πρεσβεία στα Τίρανα στο πλαίσιο εξάμηνων εκδηλώσεων με θέμα "Δύο λαοί, μια θάλασσα, μια φιλία".

    Η επίσκεψη των Ελλήνων ήταν κυρίως οργανωμένη από τουριστικά γραφεία, αλλά υπήρχαν και πολλοί που επέλεξαν τις μικρές ομάδες και τα δικά τους ΙΧ αυτοκίνητα.

    Σήμερα και ειδικά χθες στη συνοριακή διάβαση της Κακαβιάς σημειώθηκαν ουρές Ελλήνων τουριστών που επέστρεφαν από Αλβανία.

    Ο τουρισμός Ελλήνων στην Αλβανία αναπτύχθηκε ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο και οφείλεται στο ότι η περιοχή έχει πολλά αξιοθέατα και προσιτές τιμές.

    Η τουριστική υποδομή της νότιας Αλβανίας παρουσιάζει ελλείψεις και ένα παράδειγμα αποτελεί η πόλη των Αγίων Σαράντα όπου υπάρχουν πολλά κτίρια χωρίς την κατάλληλη τουριστική υποδομή. Ωστόσο, είναι η πόλη που δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες, Αλβανούς και ξένους.

    ΑΠΕ Είδηση: 36899

    [10] Βουλή: Ανοίγει θέμα υποκλοπών στην Επιτροπή Θεσμών

    Τριτη, 25 05 2010 17:51

    Το θέμα των υποκλοπών ανοίγει την ερχόμενη Τρίτη η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

    Σε πρώτη φάση, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, έχουν κληθεί ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ μαζί με τους δύο εμπειρογνώμονες που είχαν οριστεί, προκειμένου να δώσουν διευκρινήσεις σχετικά με την αξιολόγηση των στοιχείων των δύο φακέλων της ΕΥΠ και της Δικαιοσύνης, που δεν είχαν λάβει γνώση οι βουλευτές.

    «Δεν πρέπει να τους αγνοήσουμε. Θα κάνουμε μια συζήτηση μαζί τους, θα αξιολογήσουμε τα νέα στοιχεία και θα αποφασίσουμε που θα καταλήξουμε και τι θα κάνουμε από δω και πέρα», επεσήμανε ο κ Παπαϊωάννου.

    Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης εξέφρασε την ένσταση του να κληθεί στην Επιτροπή η ΑΔΑΕ, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

    «Πριν το Βατοπαίδι και τη Ζήμενς και όλα τα άλλα, προηγείται η ίδια η Δημοκρατία. Είναι μείζον θέμα αν σήμερα στην Ελλάδα μπορούν να παρακολουθούνται τα τηλέφωνα του καθενός και έρχεται δεύτερο για μένα ποιος κλέβει και ποιος δεν κλέβει», σημείωσε ο κ. Κακλαμάνης και πρόσθεσε:

    «Φοβάμαι πως η ΑΔΑΕ ελάχιστα έχει να προσθέσει σ' αυτά που είχε καταθέσει στο παρελθόν. Ακόμα και το πρόστιμο που είχε επιβάλει προς την «VODAFONE» έχει ακυρωθεί στα μουγκά. Πρέπει να προχωρήσουμε και να ορίσουμε Εξεταστική και να μην φορτώσουμε στην ΑΔΑΕ ένα μπαλάκι, που δυστυχώς ο κ. Κορωνιάς κατέβασε το λεβιέ και δεν μπορούμε να βρούμε τίποτα και τρέχα γύρευε. Νομίζω θα είναι λάθος».

    Με την άποψη του κ. Κακλαμάνη για άμεση σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές, συντάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας ότι «ο πρώην πρόεδρος της Βουλής έχει απόλυτο δίκαιο διότι εκκρεμεί η πολιτική απάντηση στο ζήτημα αυτό".

    «Θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα προτείνουμε να μετατραπεί η Επιτροπή μας σε Εξεταστική και να πάρει απόφαση η πλειοψηφία. Οφείλουμε ο καθένας να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να αναλάβει τις ευθύνες του», πρόσθεσε ο κ Κουβέλης.

    Την ανάγκη να γίνει συγκροτημένα η συζήτηση για τις υποκλοπές, τόνισε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, συμφωνώντας με τον κ. Παπαϊωάννου ότι άλλο η έκθεση την οποία είχε στείλει στην Επιτροπή η ΑΔΑΕ και άλλο το υλικό που έχουν σήμερα στα χέρια τους οι εμπειρογνώμονες.

    Στην ημερήσια διάταξη, πάντως, της Επιτροπής Θεσμών ήταν το «πόθεν έσχες των πολιτικών», με τους βουλευτές να εστιάζουν το πρόβλημα στην εφαρμογή του νόμου και κυρίως στην αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

    Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών όσο και όλοι οι βουλευτές που πήραν το λόγο, τόνισαν την ανάγκη αλλαγής του νόμου για να είναι ουσιαστικότερος, αποτελεσματικότερος και σε βάθος ο έλεγχος.

    Όπως ανέφερε ο κ. Παπαϊώαννου, το «πόθεν έσχες»» των πολιτικών προσώπων πήρε τις διαστάσεις που πήρε, καθώς δεν υπήρξε, στο βαθμό που έπρεπε, ουσιαστικός έλεγχος, όπως για παράδειγμα με τις off shore εταιρίες και πρόσθεσε ότι έτσι όπως κινείται το χρήμα είναι δύσκολη υπόθεση.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης πρότεινε, μεταξύ άλλων, να περάσει ο έλεγχος του πόθεν έσχες από την επιτροπή υπό τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στην Αρχή του Ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει με νόμο ανεξάρτητη και η επιλογή της δεν θα γίνεται με εντολή της κυβέρνησης.

    Ο Χ. Καστανίδης, πάντως, μετέφερε τον έντονο προβληματισμό που υπάρχει για τυχόν παραβίαση προσωπικών δεδομένων, σε ό,τι αφορά την δημοσιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, για μη κοινοβουλευτικές κατηγορίες, που υποχρεούνται σε «πόθεν έσχες».

    Για το λόγο αυτό, όπως είπε, όταν θα είναι έτοιμη η σχετική διάταξη, θα τεθεί υπόψη της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής.

    Αίσθηση, πάντως, προκάλεσαν οι παρεμβάσεις του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη τόσο για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, όσο και τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής.

    «Ήρθε η ώρα να ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι. Δεν αρκεί το είναι, αλλά χρειάζεται και το φαίνεσθε. Αν δεν υπάρξει παραπομπή τι νόημα έχει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Γιατί όλοι λοιπόν πιθηκίζουμε;», ρώτησε ο κ. Κακλαμάνης, δίνοντας έμφαση στον έλεγχο του «πόθεν έσχες» κατά την προεκλογική περίοδο, γιατί έχει να κάνει, όπως είπε με το πώς κυκλοφορεί το μαύρο χρήμα.

    «Δεν μπορώ να βλέπω βουλευτές οι οποίοι μετά από κάθε προεκλογική περίοδο μπορεί να έχουν και κάτι στην άκρη. Δεν είναι δυνατό 20-30 καθάρματα, διότι και ο ελληνικός λαός έχει ένα ποσοστό καθαρμάτων, να αισθάνομαι και να θεωρούμαι ότι είμαι συνάδελφος τους. Δεν το ανέχομαι αυτό», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

    Ακόμα, εμφανίστηκε επικριτικός στο τρόπο συγκρότησης των Εξεταστικών Επιτροπών, επαναφέροντας την πρόταση του να γίνεται κλήρωση για τα μέλη τους.

    «Είναι ντροπή να διαβάζουμε ότι συνεδριάζουν σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, για να αποφασίσουν τι θέση θα πάρουν οι βουλευτές τους μέλη στην Εξεταστική. Γι αυτό δεν υπάρχει κοινό πόρισμα. Διότι το κάθε κόμμα θέλει να φαίνεται προς τα έξω ότι κάπου διαφωνεί. Δεν νομίζω ότι οι 13 βουλευτές που θα ορίζονται με κλήρωση θα είχαν κάποιοι το θράσος να τους πουν «έλα στο κόμμα να σου πούμε τι τελικά θα προτείνεις», υπογράμμισε ο κ Κακλαμάνης.

    Τέλος σε ότι αφορά το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων, ο κ Παπαϊώαννου ανέφερε ότι μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση που είναι κατά βάση και ο αρμόδιος, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης πριν την λήξη αυτής της Συνόδου.

    AΠE Είδηση: 36896

    [11] Συνεχίζεται η ατελείωτη βία στην Τζαμάικα

    Τριτη, 25 05 2010 17:36

    Δείτε το video

    Η πρωτοφανής βία δεν έχει επίκεντρο την τουριστική βόρεια ακτή αλλά τη νοτιοανατολική με τις ετοιμόρροπες φτωχογειτονιές ωστόσο πολλές εταιρείες ματαίωσαν τις πτήσεις τους. Η άλλη όψη της Kαραϊβικής , τα ναρκωτικά και το οργανωμένο έγκλημα άφησαν 1660 νεκρούς στη Τζαμάικα τον τελευταίο χρόνο.

    Ολομέτωπη είναι η επίθεση του Τζαμαϊκανού στρατού και της αστυνομίας χωρίς όμως να επιτευχθεί ο στόχος τους. Άφαντος είναι ακόμα ο διαβόητος Ντουντούς, επίσης καταζητούμενος από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ο πλέον επικίνδυνος βαρόνος ναρκωτικών στον κόσμο. Η τεράστια δημοτικότητα του για τους πάμφτωχους ντόπιους, ηχεί από τα οδοφράγματα των πάνοπλων υπερασπιστών του.

    Οι μάχες μαίνονται πολύ κοντά στη γενέτειρα του θρύλου της ρέγκε Μπόμπ Μαρλέι μεταδίδουν τοπικοί ραδιοσταθμοί στο Δυτικό Κίγκστον ενώ παρεμβάλλονται εκκλήσεις για αιμοδοσία, συγκεχυμένες πληροφορίες για νεκρούς και δραματικές μαρτυρίες αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί σε ηλεκτροφόρα οδοφράγματα και διασταυρούμενα πυρά.

    Η κυβέρνηση του Μπρούς Γκόλντιγκ επικρίθηκε σε έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ ως συνυπέυθυνη για τη διαφθορά και τελικά εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό κατά του λαθρέμπορου που δήλωνε ανοικτά υποστηρικτής του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.

    NET Είδηση: 36894

    [12] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στο Αλ Τζαζίρα

    Τριτη, 25 05 2010 16:44

    Σελίδα 1 από 6Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Τζαζίρα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αλλάξει τη χώρα και να φέρει σημαντικές επενδύσεις. Αναφερόμενος στις απεργιακές κινητοποιήσεις, τόνισε ότι κατανοεί το δίκαιο των αιτημάτων των εργαζομένων. Ερωτηθείς για το θέμα της φοροδιαφυγής ανέφερε ότι "στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν είχαμε διαφάνεια, είχαμε πελατειακές σχέσεις, ακόμη και δωροδοκία και χάθηκαν χρήματα. Υπήρχε πολλή παρασιτική δραστηριότητα, αντί να υπάρχει παραγωγική".

    Το κείμενο της συνέντευξης

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Πρωθυπουργού στο Αλ Τζαζίρα English και στον δημοσιογράφο Barnaby Phillips.

    Β. PHILLIPS: Κύριε Πρωθυπουργέ, Κύριε Παπανδρέου, σας ευχαριστούμε πολύ που δεχθήκατε να μας μιλήσετε στην εκπομπή "Μιλώντας στο Al Jazeera".

    Προσπαθείτε να εφαρμόσετε ριζικές αλλαγές στη χώρα σας και υπάρχουν αντιδράσεις. Το είδαμε αυτό στους δρόμους της Αθήνας. Και τον σκεπτικισμό των χρηματοπιστωτικών αγορών, το βλέπουμε διαρκώς αυτό τώρα. Ωστόσο, πολλοί παρατηρητές λένε ότι τελικά η χώρα αυτή ίσως οδηγηθεί σε παύση πληρωμών, ίσως χρειαστεί να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους της. Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος για την Ελλάδα;

    Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ας αναφερθώ πρώτα στον σκεπτικισμό, σχετικά με τη δυνατότητά μας να επιφέρουμε αλλαγές. Νομίζω ότι πρόκειται για φυσιολογικό, υγιή σκεπτικισμό επειδή, όντως, η Ελλάδα είχε χάσει την αξιοπιστία της. Και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να αλλάξουμε στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι έχουμε λάβει αυτά τα έκτακτα μέτρα, καταδεικνύει την αποφασιστικότητα και τη βούλησή μας.

    Θα προσθέσω ότι είναι πράγματι οδυνηρά τα μέτρα και κατανοώ απόλυτα τις διαμαρτυρίες. Ταυτόχρονα, όμως, πιστεύω ότι οι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι, ακριβώς επειδή πονάνε, να πούνε, "ποτέ πια. Ας κάνουμε αυτές τις αλλαγές. Ας κάνουμε την Ελλάδα μια βιώσιμη οικονομία και μια ανταγωνιστική οικονομία". Ο κόσμος υποστηρίζει, πράγματι, αυτά τα σημαντικά μέτρα.

    Είναι προφανές ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα. Γι' αυτό χρειαζόμαστε τον μηχανισμό στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ για να μας δώσει οξυγόνο, να μας δώσει χρόνο, έτσι ώστε η εφαρμογή των μέτρων να δείξει πραγματικά ότι είμαστε μια αξιόπιστη χώρα.

    Ήδη, από το πρώτο τρίμηνο, καταφέραμε να μειώσουμε το έλλειμμα κατά 42%, σε σύγκριση με πέρυσι. Έτσι λοιπόν, όχι μόνο έχουμε πετύχει τον στόχο μας, αλλά τον ξεπεράσαμε μάλιστα και, πιστεύω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, μέχρι το τέλος αυτού του έτους. Υπάρχει αποφασιστικότητα και γι' αυτό λέμε ότι η αναδιάρθρωση δεν αποτελεί επιλογή.

    B. PHILLIPS: Όπως γνωρίζετε, κάποιες από τις επικρίσεις σχετικά με τα οικονομικά, χωρίς να μπούμε σε υπερβολικά τεχνικά θέματα, είναι ότι τα μέτρα που καθιερώσατε θα μπορούσαν να αποδειχθούν αποπληθωριστικά τελικά και να οδηγήσουν την Ελλάδα σε βαθύτερη ύφεση, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο, αδύνατο λένε ορισμένοι, η χώρα να μπορέσει να εξοφλήσει τα χρέη της.

    Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πιστεύω ότι είναι σωστό ότι πρόκειται για ένα Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Γιατί αν έχεις μόνο Πρόγραμμα Σταθερότητας και μόνο αποπληθωρισμό, δεν μπορείς να βγεις από την κρίση.

    Η άλλη όψη, λοιπόν, είναι η ανάπτυξη. Ανάπτυξη σημαίνει μια σειρά από πράγματα. Πρώτον, τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος για επενδύσεις - και αυτό ακριβώς κάνουμε. Περιορίζουμε πολλά εμπόδια, όπως τη γραφειοκρατία, την τεράστια γραφειοκρατία που είχαμε, η οποία δεν συνέβαλε στις επενδύσεις. Επίσης, δημιουργούμε νέες ευκαιρίες, επειδή θεωρώ ότι έχουμε τη δυνατότητα, στο θέμα της κλιματικής αλλαγής που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και ειδικότερα η Μεσόγειος, να ανατρέψουμε το μοντέλο, το αναπτυξιακό μας μοντέλο, και να κάνουμε την Ελλάδα ένα χώρο όχι μόνο βιώσιμο, αλλά και πολύ σημαντικό για επενδύσεις.

    Γιατί αυτό που θέλουν να δουν οι επενδυτές είναι αν η οικονομία αυτή, είναι μια ανταγωνιστική οικονομία.

    Βέβαια, αν βλέπουν την χθεσινή Ελλάδα, το καταλαβαίνω - λένε ότι αυτή δεν είναι μια βιώσιμη οικονομία. Μιλάμε όμως για μια Ελλάδα διαφορετική, με πολύ διαφορετική προοπτική.

    Είδηση: 36895

    [13] Αντίστροφη μέτρηση για τη λήψη αποφάσεων για το Βατοπέδι

    Τριτη, 25 05 2010 19:24

    Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη λήψη αποφάσεων στην υπόθεση Βατοπεδίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται στην απόδοση πολιτικών ευθυνών για τους πρώην υπουργούς Θεόδωρο Ρουσόπουλο, Ευάγγελο Μπασιάκο, Πέτρο Δούκα, Αλέξανδρο Κοντό και πιθανόν Γιώργο Βουλγαράκη. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει σε δεύτερο πλάνο και απόδοση ευθυνών στους Γιώργο Αλογοσκούφη, Αντωνη Μπέζα και Κωστα Κιλτίδη, ενώ εξετάζεται και η απόδοση τυχόν πολιτικών ευθυνών και στον Απόστολο Φωτιάδη. Η εξεταστική επιτροπή αποφάσισε παράταση μιας εβδομάδας για να καταθέσει το πόρισμα της προκειμένου στο διάστημα που θα μεσολαβήσει να καταβληθεί προσπάθεια για ένα κοινό κείμενο με κοινές παραδοχές σε βασικά σημεία της υπόθεσης που ερευνήθηκε. Στο διάστημα αυτό θα αξιολογηθεί η απολογία και η κατάθεση της κ. Μαντέλη.

    Να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στην εξ επιτροπή προτείνε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης η πρόταση του όμως δεν τέθηκε σε ψηφοφορία. Αντίθετοι με την κλήση σε κατάθεση τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ ενώ από το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ζωίδης σχολίασε πως αν και το κόμμα του δε θέτει τέτοιο θέμα θα περίμενε με δική του πρωτοβουλία ο κ. Καραμανλής να προχωρήσει σε κάποια δήλωση από τη στιγμή που εμπλέκεται στην υπόθεση το πολιτικό του γραφείο.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι θα ήταν επιβεβλημένη η κατάθεση Καραμανλή μόνο αν προέκυπταν πολιτικές ευθύνες ενώ το ΚΚΕ δήλωσε πως δε θα είχε αντίρρηση αν το θέμα έμπαινε σε ψηφοφορία. Από το προεδρείο της εξεταστικής διευκρινίστηκε ότι το θέμα δεν τέθηκε σε ψηφοφορία καθώς μέχρι σήμερα επιδιώχθηκε και επιτεύχθηκε ομοφωνία για τα πρόσωπα που έπρεπε να κληθούν.

    Σχετικά με την κλήτευση του τέως πρωθυπουργού η ΝΔ σημειώνει ότι θα είχε νόημα να υπάρξει εφόσον θα μπορούσε να τεκμηριωθεί η εμπλοκή του πολιτικού του γραφείου, κάτι που κατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει συμβεί.

    Για τυχόν ευθύνες του νυν υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου κάνει λόγο η ΝΔ, με το σκεπτικό ότι από τον Οκτώβριο εκκρεμεί το θέμα της επαναφοράς των ακινήτων στο Δημόσιο.

    -Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι δε δημιούργησε εκείνη το θέμα, αλλά το «κληρονόμησε» το 2004, ενώ θεωρεί ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες σε όλα τα πρόσωπα που υπέγραψαν επίσημα έγγραφα.

    «Στην εξεταστική του Βατοπαιδίου «τεστάρεται» η αντοχή του πολιτικού συστήματος. Κάποιοι ήδη «κιότεψαν». Κάποιοι άλλοι θέλουν να παίξουν παιχνίδια «ρεβανσισμού» και εμείς θέλουμε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Κάποιοι την φοβούνται. Εμείς θα επιμένουμε μέχρι τέλους» ανέφερε ο Γ. Καρατζαφέρης.

    Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνεται στο πόρισμα για την ανάλυση των επίμαχων τραπεζικών λογαριασμών από τους εμπειρογνώμονες της τράπεζας της Ελλάδας.

    Πηγή: NET, ΝΕΤ 105.8

    Σχετική είδηση: Κρίσιμη μέρα για τις εξελίξεις στο Βατοπέδι

    Είδηση: 36905

    [14] Λαϊκές αγορές: Αναστολή κινητοποιήσεων

    Τριτη, 25 05 2010 15:30

    Σε αναστολή των κινητοποιήσεών τους προχώρησαν οι παραγωγοί και οι πωλητές των λαϊκών αγορών. Το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε μετά από συνάντησή τους με τον υφυπουργό Εσωτερικών και τη συμφωνία να είναι εποπτεύουσες αρχές οι Μητροπολιτικές Περιφέρειες και όχι οι Δήμοι, μετά την εφαρμογή του σχεδίου "Καλλικράτης".

    Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει ότι στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, η χωροθέτηση των λαϊκών αγορών, θα γίνεται από τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών σε συνεργασία με τις κατά τόπους Περιφέρειες. Αντίστοιχα στην επαρχία, οι Δήμοι θα δίνουν τις άδειες και την τελική έγκριση οι Περιφέρειες.

    Όπως αναφέρουν οι πωλητές των λαϊκών αγορών σε ανακοίνωσή τους:

    ''Κάναμε αυτό που θεωρήσαμε σωστό, προκειμένου να προστατευτεί ο θεσμός της Λαϊκής Αγοράς, που συνέβαλλε και συμβάλλει τα μέγιστα για το ασφαλές, θρεπτικό και φθηνό καθημερινό πιάτο του μέσου έλληνα καταναλωτή. Αύριο οι λαϊκές θα λειτουργήσουν κανονικά αλλά αν χρειαστεί, θα βρεθούμε ξανά στους δρόμους, για να κάνουμε αυτό που πρέπει: Να προστατέψουμε τις λαϊκές αγορές από τα δόντια και τα νύχια των πολυεθνικών συμφερόντων που τις έχουν βάλει στο μάτι, με σκοπό να τις διαλύσουν''.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 36888

    [15] Στη Βουλή για τον Καλλικράτη

    Τριτη, 25 05 2010 14:46

    Συνεχίζονται οι αντιδράσεις φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης στο σχέδιο "Καλλικράτης", όπου εκτός από τις μέχρι σήμερα αντιδράσεις Δήμων, καταγράφονται και κινητοποιήσεις με οργανωτές δημοτικές παρατάξεις και ομοσπονδίες εργαζομένων. Σήμερα, συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το "Καλλικράτης". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σε δηλώσεις του χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως "το μεγαλύτερο σχέδιο διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας και τόνισε ότι θα είναι μια πραγματική επανάσταση για τα διοικητικά δρώμενα".

    Κινητοποίηση στη Βουλή

    Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται σήμερα το νομοσχέδιο για το σχέδιο "Καλλικράτης", ενώ οι αντιδράσεις Δήμων εντείνονται.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σε δηλώσεις του τόνισε ότι "το 2010 θα είναι η χρονιά των μεγάλων αποφάσεων και αλλαγών για τη σωτηρία και την πρόοδο της χώρας και το "Καλλικράτης" είναι μια από αυτές". Επίσης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως το μεγαλύτερο σχέδιο διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας και τόνισε ότι θα είναι μια πραγματική επανάσταση για τα διοικητικά δρώμενα.

    Με ανακοίνωσή της η "Ανοιχτή Πόλη", παράταξη του Δήμου Αθηναίων, που υποστηρίχτηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι: "Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις δημοτικών και συνδικαλιστικών κινήσεων κατά του νομοσχεδίου "Καλλικράτης". Η Ανοιχτή Πόλη, από κοινού με άλλες αριστερές ριζοσπαστικές δημοτικές και συνδικαλιστικές κινήσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, καλεί στη συγκέντρωση κατά του "Καλλικράτη" που θα γίνει την Τετάρτη 26 Μαΐου, ώρα 1μ.μ. στη Βουλή. Η συγκέντρωση συνδυάζεται με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση και Δήμων που διαφωνούν με τους Κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τον "Καλλικράτη".

    Σε κοινή τους ανακοίνωση δημοτικές παρατάξεις από τους Δήμους Νέας Σμύρνης, Βύρωνα, Αγίας Βαρβάρας, Νέας Ιωνίας και Περιστερίου, καλούν σε κινητοποίηση έξω από τη Βουλή. Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων αναφερόμενες σε δύο βασικές τους αντιθέσεις με τον "Καλλικράτη": Η πρώτη είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων προς τους δήμους και τις περιφέρειες, αρμοδιότητες σημαντικές τόσο σε εύρος, όσο και σε ποιότητα, που συνοδεύεται από την απαίτηση η τοπική "αυτοδιοίκηση" να γίνει πιο "ευρηματική" στην εξεύρεση πόρων η ίδια και ταυτόχρονα να αποκτά όλο και πιο συνολικά επιχειρηματικά χαρακτηριστικά. Η δεύτερη είναι ένας νέος τρόπος πιο συγκεντρωτικής και αντιδημοκρατικής διακυβέρνησης.

    Οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ, επωμίζονται πλέον μια τεράστια γκάμα αρμοδιοτήτων που αφορούν την καθημερινότητα του δημότη (πολεοδομικές ρυθμίσεις, υγεία-πρόνοια, ανέγερση σχολείων, κοινωνική πολιτική, υγειονομικός έλεγχος, κ.α.), με επιδίωξη οι πόροι για την άσκησή τους να προέλθουν από την ενίσχυση της ανταποδοτικής σφαίρας των υπηρεσιών, την μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη σύνδεση με τις επιχειρήσεις και την αύξηση της τοπικής φορολογίας. Όλο και περισσότερες υπηρεσίες που κανονικά θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν θα τιμολογούνται και θα γίνονται ανταποδοτικές".

    Συνδικαλιστικά σχήματα από το χώρο των Νομαρχιών και των Περιφερειών, με ανακοίνωσή τους καλούν όλους τους εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη 26 Μάη 2010. Η Π.Ο.Ε-Ο.Τ.Α. έχει ανακοινώσει στάση εργασίας 11πμ, συγκέντρωση στις 12μ και πορεία στη βουλή, ενώ οι άλλες ομοσπονδίες του χώρου των εργαζομένων 24ωρη απεργία.

    Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων, ότι "Καλλικράτης" για τους εργαζόμενους σημαίνει:

    "50 χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων στους Δήμους τις Δημοτικές Επιχειρήσεις στις Νομαρχίες και τις Περιφέρειες αφού καμιά σύμβαση δεν θα ανανεωθεί. Κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας μέσω της συγχώνευσης ή κατάργησης Δήμων, Νομαρχιών, υπηρεσιών και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου".

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 36885

    [16] Πόρισμα για το Μουσείο της Πέλλας: Νόμιμες οι προσλήψεις

    Τριτη, 25 05 2010 14:16

    "Το πόρισμα θα σταλεί στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για να βεβαιωθεί ότι η διαδικασία έγινε σωστά", δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, αναφερόμενος στο πόρισμα για την νομιμότητα των προσλήψεων στο Μουσείο της Πέλλας, θέμα για το οποίο κατηγορήθηκε η υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη για μη νόμιμες διαδικασίες. Όπως τόνισε ο κ. Γερουλάνος δεν έχει διαπιστωθεί παρέμβαση για αλλαγή της μοριοδότησης. Η κ. Τζάκρη απειλεί με αγωγή κατά της εφημερίδας που έκανε λόγο για μεσολάβησή της, προκειμένου να προσληφθούν συγγενείς και συμπολίτες της.

    Ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού

    ...Συνεπώς, όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες περί αλλοίωσης των αποτελεσμάτων και παρατυπιών στο διαγωνισμό που διενήργησε η ΙΖ ΕΚΠΑ, είναι παντελώς αβάσιμα....

    "Παραδόθηκε σήμερα, Τρίτη 25 Μαΐου 2010, στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο το πόρισμα του κλιμακίου που όρισε ο Υπουργός προκειμένου να διενεργήσει επισταμένο έλεγχο στο σύνολο των αιτήσεων και των δικαιολογητικών όλων των υποψηφίων για πρόσληψη στην ΙΖ ΕΠΚΑ, καθώς και στη μοριοδότηση και στα τελικά αποτελέσματα του διαγωνισμού. Σύμφωνα με το πόρισμα, δεν προκύπτει καμία αλλοίωση των αποτελεσμάτων, ούτε στοιχεία ιδιοτέλειας και υστεροβουλίας στην κατάρτιση του πίνακα κατάταξης των επιτυχόντων. Ο πίνακας κατάταξης των υποψηφίων καταρτίστηκε και η επιλογή των προσληφθέντων έγινε αποκλειστικά και μόνο με βάση τα κριτήρια μοριοδότησης που προβλέπει ο νόμος 2190/1994 περί ΑΣΕΠ (καταρχάς εντοπιότητα και εν συνεχεία μοριοδότηση με βάση την ανεργία, τον αριθμό των ανήλικων τέκνων, της ιδιότητας του γονέα ή τέκνου μονογονεϊκής οικογένειαw, του γονέα ή τέκνου πολύτεκνης οικογένειας, τον βαθμό πτυχίου και την εμπειρία). Συνεπώς, όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες περί αλλοίωσης των αποτελεσμάτων και παρατυπιών στο διαγωνισμό που διενήργησε η ΙΖ ΕΚΠΑ, είναι παντελώς αβάσιμα.

    Σημειώνεται ότι ακόμη και οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν πιστοποιούν το αδιάβλητο της διαδικασίας καθώς και τις ασφαλιστικές δικλείδες που προβλέπονται σε αυτήν, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν τη διόρθωση τυχόν σφαλμάτων.

    Είναι σαφές, ότι σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν οι επιλογές της σημερινής κυβέρνησης αποδεικνύονται -και με αυτή την αφορμή- ότι λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία.

    Είναι προφανές πως η νέα διαδικασία την οποία καθιέρωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού από τις αρχές του 2010 εγγυάται την αντικειμενικότητα και ουδεμία σχέση έχει με πελατειακές πρακτικές. Η διαδικασία αυτή προβλέπει την εφαρμογή των κριτηρίων πρόσληψης του ν. 2190/1994 περί ΑΣΕΠ και την πλήρη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων και των αποτελεσμάτων, προκειμένου να ελέγχονται από κάθε ενδιαφερόμενο και να διασφαλίζεται η διαφάνεια. Για το λόγο αυτό τα αποτελέσματα αναρτώνται και στο διαδίκτυο. Η διαφύλαξη και απαρέγκλιτη εφαρμογή των αρχών της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας που αποτελεί εξαγγελία και δέσμευση της Κυβέρνησης και οδήγησε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ στις αρχές του έτους στην οδυνηρή απόφαση να ανακαλέσει προκηρύξεις και να διατηρήσει για μικρό χρονικό διάστημα κλειστά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα και θα διασφαλισθεί με κάθε τίμημα και σε κάθε περίπτωση.

    Το πόρισμα θα αποσταλεί άμεσα στον Ειδικό Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να αξιολογηθεί".

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Είδηση: 36882

    [17] Μείωση της τιμής του ψωμιού στα 50 λεπτά

    Τριτη, 25 05 2010 14:09

    Σε εναρμόνιση με το γενικότερο κλίμα της περιόδου κινείται η Ομοσπονδία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων, με την πρότασή της για μείωση της τιμής της φρατζόλας. Με απόφαση της συνέλευσής της, η προτεινόμενη τιμή πώλησης είναι τα 50 λεπτά, ενώ τα σημεία πώλησης που καλύπτονται από την Ομοσπονδία είναι περίπου 1.500.

    Η απόφαση δεν είναι δεσμευτική για τον κάθε βιοτέχνη που δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό, εκτιμάται όμως ότι η πρόταση αυτή θα εφαρμοστεί σε μαζική κλίμακα. Στην τιμή των 50 λεπτών ανά φραντζόλα θα υπάρχει χρονικό συγκεκριμένο διάστημα στη διάρκεια της ημέρας, όπου θα ισχύει η προσφορά. Αυτό θα είναι από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, με τα ακριβή όρια να ορίζονται από κάθε αρτοποιό.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 36881

    [18] Πακιστάν: Η αστυνομία συνέλαβε 45 άτομα σε γάμο μεσήλικα με ευνούχο

    Τριτη, 25 05 2010 19:37

    Η αστυνομία στο βορειοδυτικό Πακιστάν συνέλαβε έναν άνδρα διότι παντρεύτηκε έναν ευνούχο, δήλωσαν αξιωματούχοι σήμερα Τρίτη.

    Ο Μαλίκ Ικμπάλ, περίπου 50 ετών, ο σύντροφός του Κασίφ, γνωστός και ως Ράνι, 18, και 43 καλεσμένοι στην γαμήλια τελετή συνελήφθησαν την Δευτέρα στην Πεσάβαρ.

    "Μετά από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής, κάναμε επιδρομή στο χώρο και ανακαλύψαμε ότι εξελισσόταν γαμήλια τελετή", δήλωσε ο Σαουκάτ Χαν, αξιωματούχος της αστυνομίας στην περιοχή.

    "Χόρευαν, το δείπνο ήταν έτοιμο να σερβιριστεί, είχε ετοιμαστεί ειδικό γαμήλιο κρεβάτι για το ζεύγος. Επίσης ανακαλύψαμε ορισμένες φωτογραφίες του ζευγαριού".

    Μεταξύ των συλληφθέντων είναι 15 ευνούχοι και 37 άρρενες φίλοι και συγγενείς του Ικμπάλ,ο οποίος, κατά την αστυνομία, είναι ήδη παντρεμένος με μια γυναίκα, με την οποία έχουν παιδιά.

    Βάσει του νόμου στο Πακιστάν, ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και ο γάμος με ευνούχο είναι ποινικό αδίκημα που επισύρει φυλάκιση έως και 10 ετών κάθειρξης.

    "Ασκήσαμε δίωξη κατά του ζεύγους για μοιχεία και τους 43 συμμέτοχους [στην τελετή] για συνέργεια στο αδίκημα", είπε ο Χαν.

    Δικαστήριο αργότερα σήμερα Τρίτη διέταξε την κράτηση του ζεύγους από την αστυνομία και την περαιτέρω έρευνα της υπόθεσηςβ’ οι 43 συγκατηγορούμενοί τους στάλθηκαν στη φυλακή.

    Οι γάμοι με ευνούχους είναι σπάνια συμβάντα στην εξαιρετικά συντηρητική κοινότητα των Παστούν, από τις τάξεις της οποίας προέκυψε το κίνημα των Ταλιμπάν. Στην επαρχία Χάιμπερ-Πακτούκβα κυβερνά το αυτοπροσδιοριζόμενο ως κοσμικό και φιλελεύθερο κόμμα ANP (Λαϊκό Εθνικό Κόμμα).

    Ο Ικμπάλ, ο οποίος έχει μια εταιρία που παράγει λιπάσματα και είναι ο ιδιοκτήτης ενός εμπορικού κέντρου στην Πεσάβαρ, φέρεται να πλήρωσε 80.000 ρουπίες [περίπου 950 δολάρια ΗΠΑ, ή περίπου 765 ευρώ] στον γκουρού του Ράνι ώστε να αποσπάσει την άδεια του για το γάμο.

    Οι ευνούχοι, γνωστοί στο Πακιστάν ως χίτζρα, είναι μια ομάδα κοινωνικά περιθωριοποιημένη, που είναι αναγκασμένη να ζει σε παραγκουπόλεις στα όρια μικρών χωριών και πόλεων και διοικούνται από παλιά μέλη τους, που αποκαλούνται γκουρού.

    Οι περισσότεροι χίτζρα ευνουχίστηκαν σε μικρή ηλικία και είναι ομοφυλόφιλοι. Δικαστήριο του Πακιστάν διέταξε την κυβέρνηση τον Δεκέμβριο να αποδεχθεί ως ξεχωριστή την ταυτότητα των χίτζρα για να προστατευθούν τα δικαιώματά τους--εξέλιξη που μη κυβερνητικές οργανώσεις χαιρέτισαν ως ιστορική εξέλιξη. Περίπου 30.000 ευνούχοι δεν ήταν σε θέση έως τότε να αποκτήσουν ταυτότητες, καθώς ο αιτούμενος ή η αιτούμενη το δημόσιο αυτό έγγραφο υποχρεούτο να δηλώσει το φύλο του. Είδηση: 36906

    [19] Οι πρόωρες γεννήσεις είναι και κληρονομικές

    Τριτη, 25 05 2010 19:28

    Υγεια

    Ο κίνδυνος για πρόωρη γέννηση ενός μωρού έχει και γενετική αιτία, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι οι πρόωρες γεννήσεις τείνουν να εμφανίζονται στις ίδιες οικογένειες και να "περνάνε" από γενιά σε γενιά.

    Η μελέτη, από ερευνητές του πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γυναικολογίας "Obstetrics and Gynecology", μελέτησε τις περιπτώσεις άνω των 22.300 οικογενειών.

    Ωστόσο, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι νέες έρευνες πρέπει πλέον να γίνουν και να εστιάσουν στον εντοπισμό συγκεκριμένων γονιδίων που σχετίζονται με τις πρόωρες γεννήσεις.

    Η πρόωρη γέννα αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες θανάτου ενός νεογέννητου και μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα στην υγεία του. Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες να προβλεφθεί -και, αν είναι δυνατό, να καθυστερήσει- μια πρόωρη γέννα, έχουν "σκοντάψει" στην ελλιπή κατανόηση των επιστημόνων για τις αιτίες του φαινομένου.

    Η νέα μελέτη έδειξε ότι η πιθανότητα να γεννήσει πρόωρα μια μητέρα που ή ίδια είχε γεννηθεί πρόωρα, είναι αυξημένη κατά 60% αν πρόκειται για το πρώτο παιδί της και κατά 50% για τα επόμενα παιδιά της.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36904

    [20] Στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Ν. Κορέα

    Τριτη, 25 05 2010 16:44

    Στρατιωτικά γυμνάσια ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα, στη θαλάσσια περιοχή της τελευταίας. Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα οξύνει τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, η οποία κατηγορείται για τον τορπιλισμό και τη βύθιση νοτιοκορεατικού πολεμικού Cheonan το Μάρτιο, που στοίχισε τη ζωή 46 μελών του πληρώματος.

    Παρέμβαση στο θέμα έκανε η Ρωσία ζητώντας από τα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου αυτοσυγκράτηση.

    "Ο κ. Μεντβέντεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι παρά τη δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, θα ήταν δυνατό να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και να αποτραπεί μία περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

    Από το Πεκίνο όπου διεξάγονται αμερικανοκινεζικές συνομιλίες, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον, δήλωσε: "Οι ΗΠΑ και η Κίνα πιστεύουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο".

    Για το ίδιο θέμα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσούι Τιανκάι, δήλωσε: "Η Κίνα είναι έτοιμη να εργαστεί με τις ΗΠΑ και με τις άλλες πλευρές".

    Όπως μεταδόθηκε από το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, η Βόρεια Κορέα αποφάσισε σήμερα να διακόψει όλες τις σχέσεις της με τη Νότια Κορέα όπως και την επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ, Γαλλικό

    Είδηση: 36893

    [21] ΠΓΔΜ: Δημοσκόπηση για την ονομασία

    Τριτη, 25 05 2010 16:05

    Τηλεφωνική δημοσκόπηση για το θέμα της ονομασίας της χώρας, πραγματοποιήθηκε στην ΠΓΔΜ, σε δείγμα 1.080 πολιτών και για λογαριασμό της εφημερίδας των Σκοπίων "Ντνέβνικ".

    Το 58% των απαντήσεων ήταν υπέρ της διακοπής των διαπραγματεύσεων για το θέμα της ονομασίας, ενώ το 48% θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν και 1%, απάντησε δεν ξέρω - δεν απαντώ. Επίσης το 62% των ερωτηθέντων, είναι θετικό στη διενέργεια δημοψηφίσματος αν βρεθεί συμβιβαστική λύση, έναντι του 34% που έχει αντίθετη άποψη. Διαφοροποίηση στάσης καταγράφεται και ανάλογα με την εθνικότητα των ερωτηθέντων, αφού υπέρ της διακοπής των διαπραγματεύσεων είναι το 63% των Σλαβομακεδόνων και υπέρ το 36%, ενώ στους Αλβανούς υπέρ της διακοπής είναι το 18% και υπέρ της συνέχισης το 79%.

    Μοιρασμένη είναι η κοινή γνώμη με τις επιλογές του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, αφού το 48% τις επιδοκιμάζει, ενώ το 45% δεν τις εγκρίνει.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 36891

    [22] Δυσαρέσκεια ΗΠΑ για τη συμφωνία Ιράν-Τουρκίας-Βραζιλίας

    Τριτη, 25 05 2010 15:13

    Δεν ικανοποίησε τις ΗΠΑ η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ιράν, με αποδέκτη τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι προχώρησε σε συνεργασία με την Τουρκία και τη Βραζιλία για την ανταλλαγή ουρανίου.

    Με τις ΗΠΑ να θεωρούν ότι πρέπει να στηριχτεί η πρόταση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χίλαρυ Κλίντον δήλωσε ότι: "Υπάρχει ένας αριθμός κενών, τα οποία δεν δίνουν απαντήσεις στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας".

    Η συμφωνία προβλέπει την ανταλλαγή στην Τουρκία 1.200 κιλών ιρανικού ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού (σε ποσοστό 3,5%) με 120 κιλά πυρηνικού καυσίμου εμπλουτισμένου κατά 20% που θα δοθεί από τις μεγάλες δυνάμεις και το οποίο προορίζεται για τον ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης. Το θέμα της πυρηνικής τεχνολογίας της Τεχεράνης, ήταν μεταξύ των περιεχομένων στις διήμερες συζητήσεις Κίνας και ΗΠΑ, στα πλαίσια του "Στρατηγικού και Οικονομικού Αμερικανο-Κινεζικού Διαλόγου", όπου τις ΗΠΑ εκπροσώπησε η κ. Κλίντον.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ

    Είδηση: 36887

    [23] Επιτηρητές της Κομισιόν αύριο στην Αθήνα για το ασφαλιστικό

    Τριτη, 25 05 2010 14:18

    Στην Αθήνα, την Τετάρτη οι επιτηρητές της Κομισιόν για να συζητήσουν τους νέους όρους, που έθεσαν για να εγκριθεί το Ασφαλιστικό, ενώ την Τρίτη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε την ύπαρξη επιστολής, στην οποία αναφέρονται τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας μίλησε για ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για το ασφαλιστικό και την Τρίτη ενημέρωσε τους αρμόδιους φορείς για τις αλλαγές στον τομέα του φαρμάκου. Σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο.

    Έντονες πιέσεις για λήψη αυστηρών μέτρων

    Εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού από το 2015, πλήρη σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας και μειώσεις στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ζητά η Τρόικα από την Ελλάδα, ενώ την Τετάρτη φθάνουν στην Αθήνα επιτηρητές της Κομισιόν.

    Παράλληλα, ανοίγει και το εργασιακό, με την Κομισιόν να επιμένει να προωθηθεί το αίτημα του ΣΕΒ για απελευθέρωση του ποσοστού των απολύσεων και δραστική μείωση της αποζημίωσης για απόλυση.

    Για το εργασιακό, ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει καλέσει σε σύσκεψη τους κοινωνικούς εταίρους, την προσεχή Δευτέρα, ενώ σήμερα ενημέρωσε τους αρμόδιους φορείς για τις αλλαγές στον τομέα του φαρμάκου.

    Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εργασίας γνωστοποίησε πως η Κομισιόν ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για επώδυνες αλλαγές, όπως εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού από το 2015, και όχι το 2018, πλήρη σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας και μείωση των ταμείων σε τρία, χωρίς εξαιρέσεις. Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να μην περάσουν οι αλλαγές αυτές, ιδίως για το "ψαλίδισμα" των συντάξεων.

    Επίσης, αναφέρθηκε και στις αλλαγές που προωθούνται στις εργασιακές σχέσεις, καθώς έχει αποστείλει επιστολή σε συνδικάτα και εργοδότες για συνάντηση στις 31 Μαΐου.

    Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μετά από διαβούλευση, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί στα μέσα Ιουνίου.

    "Στο ζήτημα του ασφαλιστικού θα υλοποιηθούν όλες οι αλλαγές που περιγράφονται στο Μνημόνιο το οποίο υπέγραψαν η ελληνική κυβέρνηση με την Τρόικα", δήλωσε το μεσημέρι υψηλόβαθμος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο.

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις κατέθεσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

    Πεταλωτής για ασφαλιστικό και επιστολή Τρόικας

    "Δεν συζητείται τίποτα, υπάρχουν συμφωνηθέντα τα οποία είναι τα μόνα που ισχύουν. Ότι είναι στο νομοσχέδιο και στο μνημόνιο είναι αυτά που συμφωνήθηκαν", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ερωτηθείς αν η κυβέρνηση συζητά κάποιες από τις προτάσεις για το ασφαλιστικό, που αναφέρονται στην επιστολή της τρόικας προς τον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο.

    "Ο αρμόδιος υπουργός Α. Λοβέρδος που διαχειρίζεται το πολύ καυτό θέμα του ασφαλιστικού, είπε το αυτονόητο, ότι υπάρχει ένα μνημόνιο που έχει υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση και από την τρόικα", ανέφερε ο κ. Πεταλωτής ερωτηθείς με ποιο σκεπτικό ο υπουργός Εργασίας αποκάλυψε το περιεχόμενο της επιστολής της τρόικας (ΕΕ -ΕΚΤ - ΔΝΤ).

    Σχετικά με το αν γνώριζε η κυβέρνηση κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων πριν την υπογραφή του μνημονίου, αυτά που ζητούνται σήμερα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε ένα μνημόνιο, το οποίο η κυβέρνηση έχει υπογράψει με την τρόικα.

    "Πιστεύουμε ότι στο τέλος δεν θα υπάρχουν άλλα ζητήματα γιατί υπάρχει αναλογιστική μελέτη που μιλάει με αριθμούς", είπε. "Η συμφωνία φαίνεται ποια είναι, από τη στιγμή που υπάρχουν υπογραφές κάτω από το μνημόνιο, όλα τα άλλα είναι αποκύημα της φαντασίας όσων τα διαδίδουν", σημείωσε ο εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς για το χαρακτήρα της επιστολής, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι "είναι μια επιστολή που θέτει συγκεκριμένα ζητήματα, εμείς όμως λέμε ότι υπάρχει κείμενο που έχει συμφωνηθεί και ισχύει ό,τι έχει συμφωνηθεί".

    Σε συμπληρωματική ερώτηση για το τι θα γίνει εάν δεν πεισθεί η τρόικα από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης "από τη στιγμή που ως ένα βαθμό έχει εκχωρηθεί μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας", ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εκχωρήσει καμία εξουσία και πως τα επιχειρήματά της είναι σαφή και περιλαμβάνονται στην αναλογιστική μελέτη.

    Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα και πρόσθεσε "αυτό που λέμε είναι εγγύηση".

    Σχετικά με δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη ότι από την πορεία των μέτρων θα εξαρτηθούν ο 13ος και 14ος μισθό στον ιδιωτικό τομέα, ο εκπρόσωπος είπε ότι "η πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας είναι φυσικά η αυτονόητη προϋπόθεση για να πάνε τα πράγματα όπως τα έχουμε δρομολογήσει" και ότι "το μεγάλο στοίχημά μας είναι η υλοποίηση του ΠΣΑ και ότι έχει συμπεριληφθεί σ' αυτό".

    Η ΕΕ για την περί ασφαλιστικού επιστολή

    Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε την Τρίτη την ύπαρξη επιστολής προς την Αθήνα για το ασφαλιστικό, στην οποία όπως τόνισε αναφέρονται κατά βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι τα όσα αναφέρονται στην επιστολή δεν περιέχουν κανένα νέο στοιχείο και σημείωσε ότι ανάλογες επιστολές εντάσσονται στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που έχουν οι κοινοτικές υπηρεσίες με τις ελληνικές αρχές, με στόχο την απόλυτη τήρηση του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Το ΚΚΕ σχολιάζοντας την επιστολή της Τρόικας επισημαίνει: "Όσα η κυβέρνηση ισχυρίζεται περί πιέσεων, αποτελούν προσχήματα που μόνο οργή προκαλούν. Η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν συναποφασίσει αυτό το αντιασφαλιστικό έκτρωμα που αυξάνει δραστικά τα όρια συνταξιοδότησης και μειώνει τις συντάξεις. Στόχος τους είναι να γίνει ακόμα φθηνότερη η ήδη φθηνή εργατική δύναμη όπως απαιτούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες".

    Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας ότι πιέζεται από την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. για να νομοθετήσει ακόμα πιο σκληρές αντιασφαλιστικές διατάξεις, τόνισε ότι η Τρόικα έχει ήδη εξασφαλίσει την έγκριση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βουλή επί του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε με την κυβέρνηση και στο οποίο αναφέρεται ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα φεύγει με σύνταξη πριν την ηλικία των 60 ετών και χωρίς να έχει συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας. Υπογραμμίζει επίσης, ότι "αυτό που κάνει η Τρόικα εκ του ασφαλούς είναι ότι παίζει το παιχνίδι της "γάτας με το ποντίκι" με την κυβέρνηση στη θέση του δεύτερου να την εκλιπαρεί μήπως πάρει "κάποια ψίχουλα" για επικοινωνιακούς λόγους, όχι με την ακύρωση αυτών των επαχθών για τους ασφαλισμένους ρυθμίσεων, αλλά απλά με τη χρονική μετάθεση εφαρμογής τους". Τέλος, ζητά από τους εργαζόμενους να συνεχίσουν και να εντείνουν τους αγώνες τους.

    Σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος ανέφερε ότι οι πιστωτές ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη των δανείων τους, γι' αυτό και πρέπει να υπάρξει έξοδος από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης έκανε λόγο για προαποφασισμένα μέτρα που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις. Και οι δυο προανήγγειλαν νέες κινητοποιήσεις.

    Συλλαλητήριο στις 5 Ιουνίου

    Με ανακοίνωσ'η της η ΓΣΕΕ κάνει γνωστό ότι συγκαλείται την Πέμπτη στις 10 π.μ. η Ολομέλεια της Διοίκησής της στο αμφιθέατρο της Συνομοσπονδίας (Πατησίων 69, 4ος όροφος) με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1) ΕΓΣΣΕ 2) Ασφαλιστικό 3) Εργασιακά 4) Προγραμματισμός Δράσης - Κινητοποιήσεις

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

    "Η Ολομέλεια της Διοίκησης θα συζητήσει όλα τα παραπάνω σοβαρά και κρίσιμα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα και θα αποφασίσει το πρόγραμμα δράσης και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Για την ΕΓΣΣΕ κρίνεται αναγκαίο και απαραίτητο, ιδιαίτερα στις σημερινές ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες που τα εισοδήματα μειώνονται ενώ οι τιμές καλπάζουν, να υπογραφεί ικανοποιητική ΕΓΣΣΕ που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων και τις θέσεις εργασίας. Οι προτάσεις και οι "απαιτήσεις" της Τρόικα που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας είναι παντελώς απαράδεκτες και καταδικαστέες. Είναι βασισμένες στην ίδια αδιέξοδη λογική συρρίκνωσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των συνταξιούχων και των εργαζομένων χωρίς να εξασφαλίζουν βιώσιμη και αποτελεσματική προοπτική για το Ασφαλιστικό Σύστημα. Στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και στα "θέματα" που ζητά συνάντηση και "διαπραγμάτευση" ο Υπουργός Εργασίας, απορρίπτονται στο σύνολο τους ως τα πλέον ακραία, αντεργατικά μέτρα για τα οποία δεν μπορεί να γίνει καμιά διαπραγμάτευση εκτός του ότι με αυτή την επιστολή παρεμβαίνει και καταργεί τον ίδιο τον θεσμό των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων. Τέλος ανεξάρτητα από τις απεργιακές αποφάσεις που θα ληφθούν στην συνεδρίαση της Πέμπτης 27/5, αποφασίστηκε και θα πραγματοποιηθεί: Πανεργατικό Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ το Σάββατο 5/6/2010 με συγκέντρωση στις 11π.μ στην Πλατεία Κλαυθμώνος για τα άδικα και σκληρά οικονομικά και ασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα και τη δράση τους".

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετική είδηση:Επίσπευση των αλλαγών ζητά η Τρόικα

    Είδηση: 36886

    [24] Σαφάρι ενάντια στη φοροδιαφυγή

    Τριτη, 25 05 2010 13:54

    Στην αντικατάσταση 20 προϊσταμένων εφοριών, όπου στους τομείς ευθύνης τους σημειώθηκαν καθυστερήσεις στην απόδοση εσόδων και σημαντικές αποκλίσεις στην επίτευξη των στόχων τους, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

    Πρόκειται για εφορίες με μεγάλο φορολογικό αντικείμενο, ενώ εκτός από τις αντικαταστάσεις όσων εκτελούσαν καθήκοντα διευθυντή, θα υπάρξουν μετακινήσεις υπαλλήλων, διεξαγωγή ΕΔΕ και έλεγχοι πόθεν έσχες.

    Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις του ΟΟΣΑ, στις δραστηριότητες που σχετίζονται με την παραοικονομία.

    Κλάδοι όπως ο τουρισμός, η διασκέδαση και οι κατασκευές, εμφανίζουν σε μεγάλη έκταση τέτοια φαινόμενα, με αποτέλεσμα να χάνει σημαντικά ποσά το δημόσιο.

    Από την άλλη, με χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες, στις οποίες προσφεύγουν μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου, μπλοκάρουν τις ανείσπρακτες ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα βεβαιωμένα πρόστιμα.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 36879

    [25] Μέτρα λιτότητας στην Ευρώπη- Πυρά Μπαρόζο κατά Γερμανίας

    Τριτη, 25 05 2010 13:17

    Μέτρα λιτότητας με περικοπές δισ. Eυρώ εξαγγέλλουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ακόμα και χώρες εκτός της Ευρωζώνης. Το ΔΝΤ, συνέστησε στην Ισπανία να προχωρήσει σε επείγουσες μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθεί η λειτουργία της αγοράς εργασίας ενώ στη Βρετανία, ο υπουργός Οικονομικών πρόκειται να ανακοινώσει φέτος περικοπές των δαπανών κατά 6,2 δισεκατομμύρια λίρες. Την ίδια στιγμή, η Γερμανία προχωρά σε μείωση του προϋπολογισμού έως το 2014, ενώ ανάλογα μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει και η Ιταλία. Στο μεταξύ, έντονη κριτική για τη στάση της Γερμανίας στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, άσκησε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέϊ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση.

    Πυρά Μπαρόζο κατά Γερμανίας

    "Η Ελλάδα αλλοίωσε και παραποίησε τα στοιχεία της. Αυτό είναι απαράδεκτο. Αλλά και η Γερμανία δεν συμπεριφέρθηκε πάντοτε σύμφωνα με το πνεύμα του Συμφώνου Σταθερότητας" Πρόεδρος Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

    Σε συνέντευξή του, στη γερμανική εφημερίδα "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ'', κατηγόρησε τους πολιτικούς αξιωματούχους της Γερμανίας ότι έκαναν πολύ λίγα για να προασπίσουν το Ευρώ, το οποίο ταλανίζεται αφότου ξέσπασε η ελληνική κρίση.

    "Τα τελευταία χρόνο δεν βρέθηκαν πολλές σημαντικές φωνές στη γερμανική πολιτική για να εξηγήσουν στην κοινή γνώμη σε ποιο βαθμό ήταν σημαντικό για τη Γερμανία να έχει το Ευρώ" ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να πουν στους πολίτες τους ότι η οικονομία της Γερμανίας θα πήγαινε πολύ χειρότερα χωρίς το Ευρώ.

    "Η Ελλάδα αλλοίωσε και παραποίησε τα στοιχεία της. Αυτό είναι απαράδεκτο. Αλλά και η Γερμανία δεν συμπεριφέρθηκε πάντοτε σύμφωνα με το πνεύμα του Συμφώνου Σταθερότητας" πρόσθεσε.

    Για την απόφαση στήριξης της χώρας μας, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, ανέφερε ότι η διαδικασία κράτησε υπερβολικά πολύ και οι αγορές είδαν πολλά αντιφατικά σημάδια ενώ απαντώντας στις επικρίσεις για το κοινό νόμισμα, κυρίως στη Γερμανία ξεκαθάρισε

    "Το ευρώ δεν ήταν μια επινόηση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας ή της Ισπανίας. Ήταν ένα γαλλο-γερμανικό σχέδιο".

    Ρόμπεϊ: "Η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση"

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέϊ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση με την υπευθυνότητα που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και την αλληλεγγύη την οποία εκφράζουν οι ευρωπαίοι εταίροι.

    Ειδικότερα, σε ομιλία του στο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών, ο Χέρμαν Ρομπέϊ είπε ότι με τις αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ για την ελληνική οικονομία δημιουργήθηκε ένα "δίχτυ προστασίας" που δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα "να βάλει τάξη στα του οίκου της".

    "Με τις αποφάσεις μας επιδείξαμε σύνεση και θάρρος", είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος αναγνώρισε ακόμη ότι η εξεύρεση λύσης για αποτελεσματική δράση για την ελληνική κρίσης υπήρξε χρονοβόρα και ο συντονισμός ένα δύσκολο εγχείρημα.

    Συνοψίζοντας τις αποφάσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης ο Χέρμαν Ρομπέϊ υποστήριξε ότι η ΕΕ έπραξε το καθήκον της, καθώς ο κίνδυνος εξάπλωσής της είναι σοβαρός και συνιστά μια σημαντική απειλή για το ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, "η ΕΕ αγόρασε χρόνο με αυτές τις αποφάσεις για περισυλλογή και δράση και τώρα είναι η στιγμή να αξιοποιήσουμε αυτό το χρόνο με τον κατάλληλο τρόπο".

    Στρος Καν: Καμιά απειλή για τη ζώνη του ευρώ

    "Δεν υπάρχει καμία απειλή για τη ζώνη του ευρώ", δηλώνει ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος Καν, μετά και από την νέα πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων και του ευρώ.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 36878

    [26] Απόψε η μάχη του OPA για την πρόκριση!

    Τριτη, 25 05 2010 12:52

    Στον πρώτο ημιτελικό της Eurovision του Όσλο διαγωνίζεται απόψε ο Γιώργος Αλκαίος & οι Friends με το "OPA", με στόχο την πρόκριση στον τελικό της 55ης διοργάνωσης του θεσμού το ερχόμενο Σάββατο 29 Μαΐου. Ο ημιτελικός διεξάγεται στην Telenor Arena της νορβηγικής πρωτεύουσας και μαζί με την Ελλάδα διαγωνίζονται (με σειρά εμφάνισης) οι χώρες: Μολδαβία, Ρωσία, Εσθονία, Σλοβακία, Φινλανδία, Λετονία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Πολωνία, Βέλγιο, Μάλτα, Αλβανία, Πορτογαλία, ΠΓΔΜ, Λευκορωσία και Ισλανδία. Η βραδιά θα μεταδοθεί ζωντανά στις 22.00 από το eurovision.ert.gr και τη ΝΕΤ.

    Διαβάστε περισσότερα Είδηση: 36876


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 25 May 2010 - 16:59:32 UTC