Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οικονομία: Αναζήτηση κοινής στάσης στην ΕΕ
  • [02] Βατοπέδι: Εξεταστική επιτροπή την Τρίτη
  • [03] Εκατέρωθεν βολές Σαμαρά-Μπακογιάννη
  • [04] Ιράν: Νέο κλίμα στο θέμα των πυρηνικών
  • [05] Α. Τσίπρας: Μέτωπο διεξόδου από την κρίση
  • [06] Α. Παπαρήγα: Λαϊκή αντιμονοπωλιακή συμμαχία
  • [07] Αττικός Τύμβος : Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης
  • [08] Κίνα: Δεκαεννέα νεκροί σε σιδηροδρομικό δυστύχημα
  • [09] Σε αναστολή των κινητοποιήσεων ελπίζει η British Airways
  • [10] Ινδία: Θρήνος για τα θύματα της τραγωδίας

    [01] Οικονομία: Αναζήτηση κοινής στάσης στην ΕΕ

    Κυριακη, 23 05 2010 18:53

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Με τη δήλωση ότι το ευρώ δεν κινδυνεύει απάντησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, στις συνεχείς επιθέσεις των κερδοσκόπων, που δημιουργούν αναταράξεις στις οικονομίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βραβευμένος με Νομπέλ Οικονομίας, Γιόζεφ Στίγκλιτς.

    Περισσότερο συγκρατημένος εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος εμμένει στις επιπτώσεις της κρίσης στην ανάπτυξη.

    Ζαν Κλοντ Τρισέ:

    "Το ευρώ δεν κινδυνεύει, επιβάλλεται όμως να απευθυνθούμε στην δημοσιονομική πολιτική ορισμένων χωρών. Αυτό που θέλω να δω είναι ένα ενιαίο μέτωπο από την Ευρώπη και κάποια αξιόπιστα μέτρα λιτότητας, αξιόπιστα μέτρα μείωσης του ελλείμματος. Πιστεύω πως τότε θα δείτε το ευρώ να ενισχύεται".

    Όμως οι επιλογές για κοινή στρατηγική δυσκολεύονται από τη γερμανική στάση, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την επίθεση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κατά του προέδρου της Ντόιτσε Μπανκ Γιόζεφ Άκερμαν-ο οποίος είχε αμφισβητήσει την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της.

    Όπως είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: "ένας άνθρωπος όπως το αφεντικό της Deutsche Bank πιστεύει πως ένας φόρος εισοδήματος 25% είναι κατάλληλος. Όμως, καμία επιχείρηση δεν μπορεί να τα καταφέρει έτσι. Ο Άκερμαν θεωρεί πως η χρηματαγορά γυρίζει γύρω από αυτόν αντί να ανταποκρίνεται στην αποστολή του, που είναι να χρηματοδοτεί την οικονομία".

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης έκανε λόγο για το ότι η Ελλάδα πληρώνει το έλλειμμα αξιοπιστίας που τη συνόδευε, εξαιτίας λανθασμένων πολιτικών επιλογών, προσθέτοντας ότι δε θα χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα αν συνεχιστεί η αποδοτικότητα των ενεργειών της κυβέρνησης.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετικό άρθρο: Μέτρα για τη δημοσιονομική πειθαρχία

    Είδηση: 36842

    [02] Βατοπέδι: Εξεταστική επιτροπή την Τρίτη

    Κυριακη, 23 05 2010 17:25

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Την Τρίτη θα επαναληφθούν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου, με τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να συνεχίζονται.

    Μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ "Ζουμ στα Πρόσωπα και στα Γεγονότα", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ζήτησε την επιστροφή των εκτάσεων στο δημόσιο.

    Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ κ. Τασσούλας εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του, γιατί, όπως υποστηρίζει, το πόρισμα της εξεταστικής προεξοφλείται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

    Σε συνέντευξή του στην "Αυγή της Κυριακής", ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, θεωρεί ότι τα μεγάλα σκάνδαλα που είναι αντικείμενο εξεταστικών επιτροπών, θα γίνουν αντικείμενο συναλλαγής μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

    Νέα διάσταση δίνει στην υπόθεση το ιδιόχειρο σημείωμα που αποκάλυψε η Γιάννα Παπαδάκου στην εκπομπή "Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ", το οποίο έγραψε καθ' υπαγόρευση, όπως ισχυρίστηκε στην απολογία της ενώπιον της ανακρίτριας, η πρώην Διευθύντρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Συγκεκριμένα η πρώην Διευθύντρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταματίνα Μαντέλη, στην απολογία της ενώπιον της ανακρίτριας, ισχυρίστηκε ότι έγραψε καθ' υπαγόρευση ένα ιδιόχειρο σημείωμα στο οποίο υποχρεώθηκε από τον πρώην Υπουργό Αλέξανδρο Κοντό (μέσω του διευθυντή του γραφείου του κ. Κοντού, Δημήτριου Ιατρίδη), να διαψεύσει δημοσίευμα που ανέφερε ότι δεχόταν πολιτικές πιέσεις για να προχωρήσει την υπόθεση των ανταλλαγών με τη Μονή Βατοπεδίου. Όπως δήλωσε, τότε της ήρθε η ιδέα και κράτησε το αρχικό κείμενο και του ζήτησε να συμπληρώσει στο τέλος του κειμένου τη φράση "το κείμενο αυτό παραλήφθηκε από εμένα" και να υπογράψει.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Διαφάνειας, Χάρης Καστανίδης τάσσεται κατά των πέντε πορισμάτων για το Βατοπέδι και τονίζει στην εφημερίδα REAL NEWS ότι, αν κάθε φορά οι Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής συνεχίζουν να εκδίδουν τόσα πορίσματα όσα και ο αριθμός των κομμάτων, τότε θα υπονομευτεί η αξία του θεσμού. Κατά της κλήτευσης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στις εξεταστικές της βουλής τάσσονται με συνεντεύξεις τους στον κυριακάτικο Τύπο ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς και Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σχετικό άρθρο: Υπόθεση Βατοπεδίου: Αναταράξεις από την απολογία-φωτιά

    Είδηση: 36841

    [03] Εκατέρωθεν βολές Σαμαρά-Μπακογιάννη

    Κυριακη, 23 05 2010 12:03

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Τα ξίφη τους για μια ακόμη φορά διασταυρώνουν ο Αντώνης Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη. Με συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται βέβαιος ότι η απόφαση της κας Μπακογιάννη να υπερψηφίσει τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ θα έχει επιπτώσεις στην ίδια. Η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής, σε συνέντευξή της στο "Ράδιο Κρήτη" του Ηρακλείου, αφήνει και πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα και επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί από τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης Καραμανλή.

    Αντ. Σαμαράς: "Η ευθύνη ανήκει σε όσους ψήφισαν τα μέτρα"

    "Η ΝΔ συνομιλεί πιά με όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων, προνόμιο που είχε ως τώρα αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ" δηλώνει στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τους ηγέτες της Αριστεράς.

    Ο κ. Σαμαράς εξηγεί γιατί καταψήφισε τα οικονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι πολιτεύεται με γνώμονα το αύριο και "δίνει στην ελληνική οικονομία μια εναλλακτική επιλογή, έξω από τον φαύλο-κύκλο της ύφεσης" καθώς και "στην πολιτική ζωή μια εναλλακτική λύση, ώστε να έχει κάπου να πιαστεί και να ελπίσει".

    "Η εκ μέρους της κας Μπακογιάννη υπερψήφιση των θέσεων του ΠΑΣΟΚ ασφαλώς ενόχλησε τους νεοδημοκράτες. Αλλά και όσους απαιτούν να υπάρξει ουσιαστική αντιπολίτευση. (...)Αν ψηφίζαμε τα μέτρα δε θα χάναμε μόνο εμείς, θα έχανε και το πολιτικό σύστημα συνολικά. Γιατί στο αδιέξοδο του ΠΑΣΟΚ θα είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι. Τώρα η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά σε όσους ψήφισαν τα μέτρα... Κι αυτοί θα τα χρεωθούν έως το τέλος" Αντ. Σαμαράς

    Ερωτηθείς για την αποπομπή της κας Μπακογιάννη, μετά την υπερψήφιση των μέτρων, λέει ότι αυτό ενόχλησε τους νεοδημοκράτες, αλλά και όσους απαιτούν να υπάρξει ουσιαστική αντιπολίτευση. "Τώρα η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά σε όσους ψήφισαν τα μέτρα και αυτοί θα τα χρεωθούν ως το τέλος", προσθέτει.

    Ερωτηθείς να διευκρινίσει πώς θα απαλλαγεί από τα "βαρίδια" της παράταξης, παρέπεμψε στην Επιτροπή Αξιολόγησης, δια της οποίας "θα αντιμετωπίσουμε τους πάντες με αξιοκρατικά κριτήρια".

    Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς προσφέρει πλήρη κάλυψη στη, μέχρι στιγμής, απόφασή του Κώστα Καραμανλή να σιωπήσει: "Εκείνος που χρειάζεται να δώσει εξηγήσεις είναι αυτός που κραύγαζε προεκλογικά 'λεφτά υπάρχουν'. Ο Καραμανλής ζήτησε έγκαιρα να ληφθούν μέτρα, που αν λαμβάνονταν τότε θα ήταν επαρκή. Οι επικριτές του παίρνουν σήμερα μέτρα πολύ χειρότερα και δεν αποκλείεται να πάρουν ακόμα χειρότερα. Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, άλλοι χρειάζεται να δώσουν εξηγήσεις".

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβερνήσεις συνεργασίας, απαντά ότι "η χώρα χρειάζεται την εφαρμογή ολοκληρωτικά διαφορετικού προγράμματος και όχι λεπτές ισορροπίες στο πλαίσιο μιας εύθραυστης κυβέρνησης".

    Για την περίπτωση συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ στις δημοτικές εκλογές, σημειώνει ότι "αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες με αυτοδιοικητικά κριτήρια".

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης νέου πολιτικού φορέα αφήνει η Ντ. Μπακογιάννη

    Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο "Ράδιο Κρήτη" για μια φορά ακόμη αμφισβητεί ευθέως την αποτελεσματικότητα των υφισταμένων πολιτικών σχηματισμών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη σύσταση ενός νέου πολιτικού φορέα.

    Η ανεξάρτητη βουλευτής παρέπεμψε στο μέλλον ενδεχόμενη κίνηση να ηγηθεί πολιτικού φορέα, τονίζοντας ότι στη φάση αυτή προέχει η πατρίδα.

    Εντύπωση προκαλεί η επιχειρούμενη εκ μέρους της αποστασιοποίηση από τα τεκταινόμενα της διακυβέρνησης Καραμανλή -αν και σημαίνον στέλεχος η ίδια- επικαλούμενη, μάλιστα, τις συχνές -λόγω της θέσης της- απουσίες της στο εξωτερικό.

    Η κα Μπακογιάννη είπε ότι στη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ δεν είχε πλήρη εικόνα για τα τεκταινόμενα, λόγω των συνεχών ταξιδιών της στο εξωτερικό. Τώρα σε μια ικανή χρονική απόσταση, διακρίνει τρίτες λύσεις, τις οποίες δεν επέλεξε εκείνη την περίοδο.

    Η ίδια επεσήμανε: "Δεν είχα πλήρη εικόνα όταν ήμουν υπουργός Εξωτερικών, καθώς ταξίδευα συνεχώς για διάφορα σημαντικά θέματα, όπως είναι το Σκοπιανό και έκανα και δύο μήνες να γυρίσω στην Ελλάδα. Δεν μπορούσα ν' αποδεχτώ τη λογική της υπονόμευσης της κυβέρνησης ή του κόμματος σου, για να πας μπροστά. Τώρα θεωρώ ότι για την περίοδο εκείνη, θα μπορούσε να υπάρχουν και τρίτες λύσεις, που εκείνη την εποχή δεν είχα επιλέξει".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36828

    [04] Ιράν: Νέο κλίμα στο θέμα των πυρηνικών

    Κυριακη, 23 05 2010 17:01

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η αποδοχή του Ιράν των όρων της συμφωνίας που υπέγραψε με την Τουρκία και τη Βραζιλία για την ανταλλαγή ουρανίου, επιλογή που θα κοινοποιηθεί και στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

    Σε τηλεφωνικές δηλώσεις του προς τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ τόνισε ότι η συμφωνία αυτή είναι απαρχή μίας νέας προσέγγισης και μίας νέας ατμόσφαιρας για την επίλυση της κρίσης γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, χαρακτηρίζοντας "ευκαιρία" τη συμφωνία και πως "Σύντομα πρόκειται να ενημερώσουμε την ΙΑΕΑ".

    Επιβεβαιώνοντας τη συνομιλία το γραφείο Τύπου του κ. Ερντογάν, αναφέρει ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός συμβούλευσε τον Ιρανό πρόεδρο, "να αδράξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ευκαιρία που της δίνεται μετά τις έντονες διπλωματικές προσπάθειες".

    Όπως έγινε γνωστό από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, το Ιράν παρέδωσε στην Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ) μια επιστολή, για τη συμφωνία με τη Βραζιλία και την Τουρκία για την αποστολή συγκεκριμένων ποσοτήτων ελαφρώς εμπλουτισμένου ουρανίου στο εξωτερικό. "Η επιστολή του Ιράν για την ανταλλαγή πυρηνικών αποβλήτων βασίζεται στην διακήρυξη της Τεχεράνης που παραδόθηκε από τον μόνιμο εκπρόσωπο του Ιράν σήμερα στο γενικό διευθυντή της ΙΑΕΑ", αναφέρεται στο τηλεγράφημα του πρακτορείου.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 36840

    [05] Α. Τσίπρας: Μέτωπο διεξόδου από την κρίση

    Κυριακη, 23 05 2010 16:42

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Με συνέντευξή του στην "Αυγή της Κυριακής", ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας εκφράζει τις πολιτικές του απόψεις για το θέμα της οικονομικής κρίσης, αλλά και των σχέσεων ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ.

    "Χρέος μας είναι όχι μόνον να περιγράψουμε την αριστερή διέξοδο από την οικονομική κρίση, αλλά και να οικοδομήσουμε το μέτωπο των δυνάμεων που θα την επιβάλει. Οικοδομούμε καθημερινά τη συμπόρευση με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ που δεν βολεύονται στον κορσέ του ΔΝΤ. Η αποχώρηση από το ευρώ δεν είναι επιλογή μας και όσοι την απεργάζονται επιθυμούν βίαιη υποτίμηση μισθών, αμοιβών και αξιών γης", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

    Στα ζητήματα που απασχολούν το ΣΥΝ, ο πρόεδρός του κάνει αναφορά στη μη εκλογή του Φ. Κουβέλη ως συνέδρου, μένοντας ιδιαίτερα στη μεθόδευσή της και αναφερόμενος στη δημόσια εικόνα που δίνουν ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ, σε συνθήκες που τα δύο μεγάλα κόμματα παρουσιάζουν κάμψη των δυνάμεών τους, αναφέρει ότι:

    "Αν ο χώρος μας δεν σπαρασσόταν από αδικαιολόγητη και παράλογη εσωτερική σύγκρουση, θα είχαμε ξαναφτάσει διψήφια ποσοστά. Δεν πρέπει να παίζουμε κρυφτούλι, ούτε να δίνουμε την εικόνα ότι οργανώνουμε χωριστές συγκεντρώσεις μεταξύ μας. Είναι σαφές, ότι ο ΣΥΝ, μετά το συνέδριό του έχει υποχρέωση να αναλάβει πρωτοβουλία για μια νέα πολιτική συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ".

    Τέλος ο κ. Τσίπρας εκφράζει την θετική του στάση, αν εκμεταλλευτεί η χώρα την ευκαιρία για μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, τις μίζες και τις προμήθειες, όπως διεφάνη και από τις δηλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης Ερντογάν.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Είδηση: 36839

    [06] Α. Παπαρήγα: Λαϊκή αντιμονοπωλιακή συμμαχία

    Κυριακη, 23 05 2010 16:33

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Απαντήσεις στα ερωτήματα που δημιουργεί η περίοδος και η προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης, έδωσε η Αλέκα Παπαρήγα στα πλαίσια συνέντευξής της στην εφημερίδα "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".

    "Όσο πιο ισχυρό είναι το εργατικό κίνημα, τόσο καλύτερα για το λαό, αν οι εργαζόμενοι έδιναν περισσότερο βάση στις έγκαιρες προειδοποιήσεις του ΚΚΕ για το τί σημαίνει Μάαστριχτ και ευρωμονόδρομος, θα ήταν σίγουρα σε καλύτερη θέση να τους αντιπαλέψουν σήμερα", τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ.

    Στην ίδια συνέντευξη δήλωσε ότι το ΚΚΕ "μάχεται με πρόταση εξουσίας για άλλο δρόμο ανάπτυξης από τον καπιταλιστικό", καλώντας σε "λαϊκή αντιμονοπωλιακή συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία".

    Αναφερόμενη στο θέμα του ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, ανέφερε ότι "το ΚΚΕ δεν είναι αντίθετο γενικά, αλλά τον κατάλογο των μελών μας δεν πρόκειται να τον παραδώσουμε σε κανέναν. Το ίδιο ισχύει και για όποιον ενισχύει το ΚΚΕ".

    Χαρακτήρισε το ΣΥΡΙΖΑ ότι βρίσκεται "στην αριστερή πλευρά του ευρωμονόδρομου, της συνδικαλιστικής ηγεσίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που εκπροσωπούν την εργατική αριστοκρατία", ενώ απαντώντας στο ερώτημα γιατί η αριστερά δεν εισπράττει κέρδη από την υποχώρηση που εμφανίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα, απάντησε, αφού διευκρίνισε ότι εκπροσωπεί το ΚΚΕ και όχι "κάποια αριστερά", ότι "Εμείς έχουμε το μυαλό μας πρωτίστως στο κίνημα και όχι στην κάλπη".

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ Είδηση: 36838

    [07] Αττικός Τύμβος : Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

    Κυριακη, 23 05 2010 16:22

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στον περίβολο του νοσοκομείου "Σωτηρία", για τους εκτελεσθέντες αγωνιστές της περιόδου 1941-1952, από τον όμιλο "Αττικός Τύμβος".

    Μετά την επιμνημόσυνη δέηση η πρόεδρος του ομίλου, Ξανθή Παπαναστασίου - Πατμανίδου, δήλωσε ότι:

    "Ο τόπος του μνημείου δεν είναι ο ακριβής τόπος εκτέλεσης, καθώς αυτός βρίσκεται λίγα μέτρα πιο πέρα, αλλά επιλέχθηκε το συγκεκριμένο σημείο να τοποθετηθεί ο τύμβος καθώς από το διπλανό κτίριο του νοσοκομείου πολλές γυναίκες άρρωστες τότε, ήταν μάρτυρες των συγκλονιστικών εικόνων, αφού έβλεπαν τις εκτελέσεις από τα παράθυρα του".

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε προσκλητήριο των εκτελεσθέντων αγωνιστών, κατάθεση στεφανιών και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

    Στόχος του "Αττικού Τύμβου", είναι να βρεθούν όλα τα ονόματα των εκτελεσθέντων και να αναγραφούν στα ήδη υπάρχοντα στο μνημείο. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ομίλου παρακαλούν όλους όσοι γνωρίζουν άτομα που εκτελέστηκαν "εις τον συνήθη τόπον όπισθεν του Σανατορίου ΣΩΤΗΡΙΑ" (όπως αναφέρεται στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου) να έλθουν σε επαφή μαζί τους και να καταθέσουν τις μαρτυρίες τους, καθώς δεν βρέθηκαν αρχεία των κατακτητών που να αναφέρουν στοιχεία των εκτελέσεων.

    Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, βουλευτές, συναγωνιστές, συγκρατούμενοι και συγγενείς των εκτελεσθέντων, εκπρόσωποι της διοίκησης του νοσοκομείου, αλλά και εργαζόμενοι σ' αυτό.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 36837

    [08] Κίνα: Δεκαεννέα νεκροί σε σιδηροδρομικό δυστύχημα

    Κυριακη, 23 05 2010 14:55

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ανατολική Κίνα, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν. Η επιβατική αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε σε ορεινή περιοχή εξαιτίας κατολίσθησης, η οποία κατέστρεψε τις σιδηροδρομικές γραμμές. Οι αρχές προειδοποιούν ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί, καθώς τα συνεργεία διάσωσης προσπαθούν ακόμη να προσεγγίσουν ένα βαγόνι που έχει συνθλιβεί και στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί πολλοί επιβάτες. Το τρένο πήγαινε από τη Σαγκάη προς την τουριστική πόλη Γκουιλίν στη νότια Κίνα.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σχετική είδηση: BBC: China train derailment 'kills 19'

    Είδηση: 36833

    [09] Σε αναστολή των κινητοποιήσεων ελπίζει η British Airways

    Κυριακη, 23 05 2010 14:12

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Σταμάτησαν προσωρινά οι συνομιλίες ανάμεσα στη διοίκηση της British Airways και τα συνδικάτα, γιατί διαδηλωτές εισέβαλαν το Σάββατο στο χώρο όπου γίνονταν οι διαπραγματεύσεις. Οι διαδηλωτές δήλωσαν πως υποστηρίζουν τα πληρώματα της αεροπορικής εταιρίας που έχουν εξαγγείλει πενθήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από αύριο Δευτέρα. Η British Airways δεν πρόκειται να καθηλωθεί στο έδαφος, ανακοίνωσε ωστόσο την Κυριακή ο διευθυντής της Γουίλι Γουόλς.

    Αισιοδόξος ο διευθυντής της εταιρείας

    Ο Γ. Γουόλς τόνισε πως ευελπιστεί ότι θα επιτευχθεί σήμερα μία συμφωνία με την ένωση των πληρωμάτων, που έχει ως αιχμή της την πολιτική μείωσης των δαπανών λειτουργίας της, αλλά πρόσθεσε πως σε αντίθετη περίπτωση η εταιρεία διαθέτει εναλλακτικά σχέδια για να συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών της.

    "Έχουμε επιλύσει όλα τα ουσιαστικά ζητήματα. Πιστεύω πως μπορούμε να τα καταφέρουμε" τόνισε ο Γουόλς, μιλώντας στην τηλεόραση του BBC: "Η ΒΑ θα επιβιώσει και θα γίνουμε ισχυρότεροι, διότι ξεπερνούμε τα βασικά ζητήματα. Δεν θα επιτρέψουμε στην Unite (Ένωση), τους συνδικαλιστές, να μας καθηλώσουν".

    Οι συνομιλίες μεταξύ του συνδικάτου και της ΒΑ διακόπηκαν χθες, όταν διαδηλωτές εισέβαλαν στο σημείο των διαβουλεύσεων, στην έδρα του διαμεσολαβητή βιομηχανικών διαφορών ACAS στο Λονδίνο.

    Πηγές: ΝΕΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: BA boss says 'opportunity' to avert strike remains

    Είδηση: 36831

    [10] Ινδία: Θρήνος για τα θύματα της τραγωδίας

    Κυριακη, 23 05 2010 12:54

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Δείτε το video

    Μία ημέρα μετά την αεροπορική τραγωδία στην Ινδία που στοίχισε τη ζωή σε 158 ανθρώπους, συγγενείς των θυμάτων προσπαθούν να αναγνωρίσουν τους δικούς τους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους έχουν απανθρακωθεί, ενώ ηγέτες από όλο τον κόσμο αποτίνουν φόρο τιμής στα θύματα. Νέα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια αναφέρουν ότι πιθανό λάθος του πιλότου μπορεί να οδήγησε στη συντριβή του αεροσκάφους, αν και επρόκειτο για έμπειρο κυβερνήτη με 10.000 ώρες πτήσης.

    Διερευνώνται τα αίτια

    Όπως αποκαλύπτουν πιλότοι, σε πολλές περιπτώσεις οι ξένοι κυβερνήτες δεν δείχνουν την απαραίτητη προσοχή και συχνά συγκρούονται ακόμη και εν πτήσει με τους Ινδούς συναδέλφους τους, διακινδυνεύοντας τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων.

    Πάντως, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν δε δικαιολογούν τη συντριβή.

    Έμπειροι πιλότοι αναφέρουν ότι τα λάθη στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο μπορεί να αποβούν μοιραία, καθώς βρίσκεται σε λόφο, ενώ μόλις 30 μ. από το διάδρομο προσγείωσης υπάρχουν φαράγγια.

    Ειδικοί αναφέρουν ότι πιθανόν το δυστύχημα να οφείλεται και σε λάθος του πιλότου. Ο Σέρβος κυβερνήτης ήταν έμπειρος με περισσότερες από 10.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του και 26 προσγειώσεις στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο.

    Το μοιραίο αεροσκάφος της Air India, προερχόμενο από το Ντουμπάι, συνετρίβη κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της πόλης Μανγκαλόρ στην Ινδία.

    Πηγές: ΝΕΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Αεροπορική τραγωδία στην Ινδία, BBC: World leaders pay tribute to India crash victims

    Είδηση: 36829


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 23 May 2010 - 16:55:27 UTC