Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Ταϊλάνδη
  • [02] Στη Μόσχα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
  • [03] Σομαλία: Αιματηρή επίθεση ανταρτών στο Μογκαντίσου
  • [04] Πολύνεκρο τροχαίο στην ΒΑ Κίνα
  • [05] Άνοιξαν οι κάλπες στην Αιθιοπία

    [01] Παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Ταϊλάνδη

    Κυριακη, 23 05 2010 10:50

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Μέχρι το πρωί της Τρίτης παρατείνεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Ταϊλάνδη, που επιβλήθηκε την Τετάρτη μετά την έφοδο του στρατού σε συνοικία στο εμπορικό και τουριστικό κέντρο της Μπανγκόκ που είχαν καταλάβει αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, ανακοίνωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Αμπίσιτ Βετζατζίβα.

    "Η ζωή επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς"

    Στην πρωτεύουσα και σε 23 επαρχίες της χώρας επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 20:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδος) την Τετάρτη, μετά την έφοδο του στρατού στη συνοικία των διαδηλωτών με τα "κόκκινα πουκάμισα" που ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού και αφότου η Μπανγκόκ επλήγη από τις χειρότερες ταραχές στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, στις οποίες 54 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 400 τραυματίστηκαν.

    Ο Βετζατζίβα είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι "όλα είναι ήρεμα και η ζωή στη χώρα επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς. Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο Δευτέρα, οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα λειτουργήσουν στη Μπανγκόκ και θα είναι ελεύθερη η κυκλοφορία στους δρόμους της πρωτεύουσας".

    Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι οι δημοτικές υπηρεσίες της Μπανγκόκ συνεχίζουν τον καθαρισμό της συνοικίας που είχαν καταλάβει επί εβδομάδες οι διαδηλωτές.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Ένταση στη Μπανγκόκ -Στις φλόγες δεκάδες κτήρια

    Είδηση: 36824

    [02] Στη Μόσχα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

    Κυριακη, 23 05 2010 10:39

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Την ευγνωμοσύνη του στο Θεό, γιατί τον αξίωσε να επισκεφθεί ξανά τη Μόσχα μετά από 17 χρόνια σε επίσημη ειρηνική επίσκεψη, εξέφρασε το Σάββατο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Την υψηλή του εκτίμηση για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο Πατριαρχείων εξέφρασε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος, ο οποίος είπε ότι "δεν πρόκειται απλώς για την ανταλλαγή αδελφικών επισκέψεων, οι οποίες είναι από μόνες τους σημαντικές, αλλά για συγκεκριμένες συμφωνίες, οι οποίες βοηθούν όλες τις ορθόδοξες Εκκλησίες, όχι μόνο τις δύο Εκκλησίες μας, να συνεργάζονται σήμερα πιο δραστήρια, επιλύοντας μεταξύ άλλων εκείνα τα προβλήματα, που υπάρχουν στην ημερήσια διάταξη των διορθόδοξων σχέσεων".

    Δεκαήμερη επίσκεψη

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Μόσχας "για την αδελφική του πρόσκληση" και ευχήθηκε η επίσκεψή του να συμβάλει "στην περαιτέρω ενίσχυση των αδελφικών μας σχέσεων για το καλό της όλης Ορθοδοξίας".

    Όπως υπογράμμισε ο κ. Βαρθολομαίος, η επίσκεψη έχει και προσκυνηματικό χαρακτήρα στη γη, "η οποία έδωσε αναρίθμητους μάρτυρας και ομολογητάς της ορθοδόξου πίστεώς μας και στα παλαιότερα και στα τελευταία δύσκολα χρόνια", ενώ ο ίδιος κομίζει την ευλογία της μητέρας Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως "προς τη θυγατέρα και αδελφή της αγιωτάτη Εκκλησία της Ρωσίας, της οποίας βλέπουμε την πρόοδο εν Χριστώ και υπερηφανευόμεθα και σεμνυνόμεθα και καυχόμεθα".

    Ο κ. Βαρθολομαίος υπενθύμισε ότι είχε βρεθεί ξανά στη Μόσχα το Δεκέμβριο του 2008 για να παρευρεθεί στην επικήδειο τελετή του μακαριστού Πατριάρχου Αλεξίου, όμως εκείνη η επίσκεψη ήταν "μια μικρή παρένθεσις".

    Ο Πατριάρχης Κύριλλος καλωσόρισε εκ μέρους ολόκληρου του ρωσικού λαού τον Οικουμενικό Πατριάρχη και υπενθύμισε ότι εκτός από τις αμιγώς πατριαρχικές σχέσεις, οι δύο αρχιερείς συνδέονται με μακρόχρονη γνωριμία και φιλικούς ανθρώπινους δεσμούς, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η επίσκεψη του κκ. Βαρθολομαίου θα αποτελέσει μια ακόμη σημαντική σελίδα στην ιστορία των διμερών σχέσεων.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφθασε το Σάββατο στη Μόσχα για δεκαήμερη ειρηνική επίσκεψη και έγινε δεκτός με υψηλές τιμές στο αεροδρόμιο Βνούκοβο-3 της Μόσχας, όπου εκτός των επισήμων και παρά τη συνεχή βροχή συνέρρευσαν και πολλά παιδιά, μαθητές σχολείων του Πατριαρχικού Μετοχίου, οι οποίοι πρόσφεραν λουλούδια στους δύο Πατριάρχες.

    Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Αυστρίας κ. Μιχαήλ, Περιστάσεως Ειρηναίος, Γαλλίας Εμμανουήλ, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης, ο Αρχιμανδρίτης Βησσαρίων Κομτζιάς, ο Μέγας Αρχιδιάκονος Μάξιμος και η μοναχή Μαγδαληνή.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36822

    [03] Σομαλία: Αιματηρή επίθεση ανταρτών στο Μογκαντίσου

    Κυριακη, 23 05 2010 11:12

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Τουλάχιστον 14 πολίτες -μεταξύ των οποίων και μία πενταμελής οικογένεια- σκοτώθηκαν στο Μογκαντίσου, από επίθεση που εξαπέλυσαν ισλαμιστές αντάρτες σεμπάμπ στην περιοχή του προεδρικού μεγάρου το βράδυ του Σαββάτου. Οι αντάρτες, χρησιμοποιώντας αυτόματα όπλα και όλμους, πραγματοποίησαν επίθεση κατά κυβερνητικών θέσεων στην περιοχή της "Βίλα Σομάλια" του προεδρικού μεγάρου.

    Σφοδρές συγκρούσεις

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων σταμάτησαν για μερικές ώρες, αλλά τις πρώτες πρωινές ώρες συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση.

    Στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης έσπευσαν επίσης να υποστηρίξουν τις κυβερνητικές δυνάμεις.

    "Οι συγκρούσεις ήταν πολύ βίαιες ιδιαίτερα στις συνοικίες Μποντέρ και Σιμπίς, έχουν σκοτωθεί πολλοί άνθρωποι, είδα πέντε άτομα από την ίδια οικογένεια που σκοτώθηκαν από βλήμα όλμου μέσα στο ίδιο τους το σπίτι" δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36827

    [04] Πολύνεκρο τροχαίο στην ΒΑ Κίνα

    Κυριακη, 23 05 2010 10:22

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το πρωί της Κυριακής, όταν ένα λεωφορείο και ένα φορτηγό συγκρούστηκαν μετωπικά στη βορειοανατολική Κίνα. Τρεις επιβαίνοντες στο φορτηγό σκοτώθηκαν επί τόπου όπως και 28 επιβάτες του λεωφορείου. Ένας τραυματίας υπέκυψε μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

    Μετωπική σύγκρουση

    Το φορτηγό κινείτο στην αντίθετη κατεύθυνση και συγκρούστηκε μετωπικά με τουριστικό λεωφορείο που κατευθυνόταν στη Χαρμπίν, την πρωτεύουσα της βορειοανατολικής επαρχίας Χεϊλονγκτζιάνγκ, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων "Νέα Κίνα" επικαλούμενο τοπικές πηγές.

    Το ποσοστό των θανάτων σε τροχαία στην Κίνα είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Πέρυσι τουλάχιστον 67.500 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στους δρόμους της χώρας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36821

    [05] Άνοιξαν οι κάλπες στην Αιθιοπία

    Κυριακη, 23 05 2010 10:03

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Σχεδόν 32 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες στην Αιθιοπία, με τον απερχόμενο πρωθυπουργό της χώρας Μέλες Ζενάουι να θεωρείται το μεγάλο φαβορί αυτών των βουλευτικών εκλογών. Το 2005, ταραχές ξέσπασαν στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα, μετά την ανακοίνωση της νίκης του Επαναστατικού Δημοκρατικού Μετώπου του Λαού της Αιθιοπίας (EPRDF), με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 200 άνθρωποι. Αντιπολίτευση και οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν καταγγείλει εκτεταμένη νοθεία. Στη διάρκεια της φετινής προεκλογικής εκστρατείας που τερματίστηκε το βράδυ της Πέμπτης, η αντιπολίτευση και υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν γενικευμένο κλίμα εκφοβισμού.

    Καταγγελίες για εκφοβισμό ψηφοφόρων

    Σε αυτή την τέταρτη πολυκομματική εκλογική διαδικασία στην ιστορία της Αιθιοπίας, ο Μέλες, ο οποίος ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας τα τελευταία 19 χρόνια, "ποντάρει" στον οικονομικό απολογισμό της θητείας του: ανάπτυξη περίπου 10%, αύξηση των εξαγωγών.

    Η Αιθιοπία είναι επίσης το σημείο περιφερειακής υποστήριξης του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

    Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) όπως και η αντιπολίτευση στην Αιθιοπία κατηγορούν την κυβέρνηση για πρόκληση συνεχών οχλήσεων σε βάρος πολιτών και ότι πολλοί Αιθίοπες από φτωχές αγροτικές περιοχές εξαναγκάζονται να ταχθούν υπέρ του κυβερνώντος κόμματος προκειμένου να λάβουν χρήματα από την εξωτερική βοήθεια.

    Η κυβέρνηση δήλωσε ότι ουδεμία ανάμιξη έχει στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν.

    Τα 43.000 εκλογικά τμήματα των 547 εκλογικών περιφερειών θα είναι ανοικτά έως το απόγευμα στις 18:00. Συνολικά, 6.939 υποψήφιοι από 63 πολιτικά κόμματα αναμετρώνται για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τα τοπικά συμβούλια, έναντι 28 κομμάτων στις εκλογές του 2005.

    Σε κανένα εκλογικό τμήμα δεν υπάρχουν περισσότεροι από 1.000 εγγεγραμμένοι "προκειμένου να καταστεί ευκολότερη η καταμέτρηση των ψήφων και να υπάρχει η μέγιστη διαφάνεια", σύμφωνα με τον πρόεδρο της εκλογικής υπηρεσίας Μέργκα Μπεκάνα.

    Η ΕΕ, η Αφρικανική Ένωση και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών της Αιθιοπίας έχουν στείλει παρατηρητές, οι οποίοι πρέπει να ακολουθήσουν αυστηρά έναν "κώδικα συμπεριφοράς" για τις εκλογές, τον οποίο επέβαλαν οι αρχές.

    Ένα μέρος των αποτελεσμάτων θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα 24 Μαΐου, ωστόσο τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 21 Ιουνίου, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Ethiopia votes in crunch election

    Είδηση: 36820


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 23 May 2010 - 8:54:30 UTC