Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον
  • [02] Προτάσεις της Κομισιόν για στενή δημοσιονομική εποπτεία της ευρωζώνης
  • [03] Ανοιχτές παραλίες για όλους
  • [04] 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στις 20 Μαϊου
  • [05] Ρωσοτουρκική συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού
  • [06] Στην Λ. Κατσέλη το πόρισμα για το καμποτάζ
  • [07] Προφυλακίστηκε ο Ά. Σειρινίδης
  • [08] Διακίνηση ναρκωτικών μέσα σε Ευαγγέλια
  • [09] Mειωμένο τιμολόγιο από τη ΔΕΗ
  • [10] Αντισύλληψη για άνδρες με υπέρηχους
  • [11] Μόνο την ταφή αναγνωρίζει η Εκκλησία της Ελλάδος
  • [12] Φωτιά σε κατάστημα με κινέζικα στα Σεπόλια
  • [13] Αποχώρηση του ΟΤΕ από το ταμπλό της NYSE
  • [14] Α. Παπαρήγα: Έρχεται νέο πακέτο μέτρων
  • [15] Εντός του 2010 η πεζοδρόμηση της Β. Όλγας
  • [16] Δ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:«Όσοι (έφοροι) στο πρώτο 4μηνο δεν έπιασαν τους στόχους και δεν έχουν επαρκείς εξηγήσεις, θα πρέπει να προχωρήσουμε
  • [17] Γ.ΨΑΡΙΑΝΟΣ:Να την κλείσουμε τη βουλή. Να έρθουν οι συνταγματάρχες, ή αν δεν έχουμε τώρα συνταγματάρχες εύκαιρους, ας έρθουν οι
  • [18] Μ.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ:«Η συνολική επίθεση κατά της βουλής των ελλήνων, η οποία βγαίνει από πολλές τηλεοπτικές εκπομπές είναι ένα νοσηρό
  • [19] Περικοπές σε δαπάνες και μισθούς του Κοινοβουλίου
  • [20] ΕΝΑΕ: Επιστολή σε Γ. Ραγκούση για Καλλικράτη
  • [21] Αδιόρθωτος και μέσα στη φυλακή
  • [22] Ισραήλ: Νέα καταδίκη του Μ. Βανούνου
  • [23] Πλαφόν αποζημίωσης για ζημιές στη φυτική παραγωγή
  • [24] Ζ. Κ. Τρισέ: Έχω εμπιστοσύνη στο ευρώ
  • [25] O Gil Scott-Heron στο Gagarin 205

    [01] Γ. Παπανδρέου: Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον

    Τεταρτη, 12 05 2010 14:56

    Ευρετήριο Άρθρου

    Γ. Παπανδρέου: "Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον"

    Ομιλία του πρωθυπουργού

    Ο νόμος για την ανάπτυξη

    Μείωση του ΑΕΠ

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 4 Τον Ιούνιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος συζητήθηκε στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό ο οποίος τόνισε οτι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Την Τρίτη θα κατατεθούν στη Βουλή, οι νομοθετικές ρυθμίσεις γιά την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις πολύ μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας και μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχουν θεσπιστεί και οι ανάλογες ρυθμίσεις για το σύνολο των επενδύσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η ανάπτυξη στη χώρα μας σημείωσε πτώση 2,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

    Είδηση: 36470

    [02] Προτάσεις της Κομισιόν για στενή δημοσιονομική εποπτεία της ευρωζώνης

    Τεταρτη, 12 05 2010 16:43

    Ευρετήριο Άρθρου

    Προτάσεις της Κομισιόν για στενή δημοσιονομική εποπτεία της ευρωζώνης

    Λιτότητα και στην Ισπανία

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Προτάσεις για την στενότερη δημοσιονομική εποπτεία των κρατών μελών της ευρωζώνης παρουσίασε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν που τόνισαν ότι στο μέλλον, η παροχή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων θα εξαρτάται από το βαθμό τήρησης των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας. Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός της χώρας, Χοσέ Λουί Θαπατέρο, ανακοίνωσε και νέα μέτρα λιτότητας σε μία προσπάθεια να μείωση το δημόσιο έλλειμμα της χώρας.

    Αυστηρή τήρηση των κανόνων και κυρώσεις

    Αυστηρότερη τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς και την καθιέρωση μιας νέας οικονομικής διακυβέρνησης, υπό την έννοια ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί των χωρών του ευρώ θα πρέπει πριν ψηφιστούν από τα εθνικά κοινοβούλια, να έχουν την έγκριση και του Συμβουλίου Eurogroup, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    "Σε αυτήν την κρίση διαπιστώσαμε ότι οι αποφάσεις μιας χώρας, ακόμα και αν αυτή εκπροσωπεί μόλις το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, έχουν τεράστιες επιπτώσεις και στα άλλα κράτη του ευρώ", ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μπαρόζο και τόνισε ότι "η οικονομική πολιτική ενός κράτους μέλους δεν είναι αποκλειστικά θέμα εθνικού συμφέροντος αλλά κοινού συμφέροντος, στο πλαίσιο της ευρωζώνης."

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Μπαρόζο οι εξουσίες των εθνικών κοινοβουλίων παραμένουν ακέραιες, ωστόσο όπως σημείωσε η δημοσιονομική προσαρμογή θεωρείται απαραίτητη καθώς η νομισματική ένωση προυποθέτει οικονομική ένωση.

    "Τα κράτη μέλη που δεν θέλουν οικονομική Ένωση, ας ξεχάσουν τη νομισματική Ένωση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο.

    Σχετικά με την επιβολή κυρώσεων που προτείνει η Επιτροπή στα κράτη μέλη που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι επιδίωξη της Επιτροπής είναι να υπάρχει ένα κίνητρο συμμόρφωσης με τους κανόνες του Συμφώνου.

    Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει την αναστολή των πόρων του Ταμείου Συνοχής, σε περίπτωση που μία χώρα κατ' επανάληψη παραβιάζει τις υποχρεώσεις της και προτείνει οι κυρώσεις να εφαρμοστούν δεν θα καλύπτουν μόνο τις χώρες Συνοχής (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ιταλία), αλλά όλα τα κράτη του ευρώ.

    Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στη ταχύτερη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στις χώρες του ευρώ. Επισήμανε, ακόμη, την ανάγκη να υπάρξει πτωτική τάση στα επίπεδα του δημόσιου χρέους των κρατών μελών, τονίζοντας ότι στο παρελθόν, η ευρωζώνη δεν είχε δώσει τη δέουσα προσοχή στο επίπεδο του χρέους.

    "Θα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο την προσοχή μας στα επίπεδα του χρέους που ξεπερνούν το 60% του ΑΕΠ", ανέφερε ο Όλι Ρεν και συνέχισε λέγοντας ότι "όταν μια χώρα έχει επίπεδο χρέους που ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ, είναι βασικό, το έλλειμμα να είναι απλώς κάτω από 3%, αλλά να έχει μία τέτοια πτωτική κλίση, ώστε να επιτρέψει τη μείωση του δημοσίου χρέους στη χώρα".

    Κατά των προτάσεων η Σουηδία

    Κατά των προτάσεων τάχθηκε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ εκτιμώντας ότι αυτές δεν θα πρέπει να αφορούν χώρες όπως η Σουηδία που σέβονται το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας.

    "Το βρίσκουμε λίγο παράξενο να εφαρμόζονται για όλες τις χώρες. Η αρχή πρέπει να είναι ότι η συζήτηση (για τους προϋπολογισμούς) αφορά τις χώρες των οποίων η δημοσιονομική πολιτική παραβιάζει το σύμφωνο σταθερότητας. Όμως οι χώρες όπως η Σουηδία, που έχουν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά τους και δεν βρίσκονται κοντά σε επίπεδα που δεν πρέπει να ξεπεραστούν, δεν μπορεί λογικά να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Θα αντιταχθώ σ' αυτή τη λογική", δήλωσε ο Ράινφελντ.

    Είδηση: 36482

    [03] Ανοιχτές παραλίες για όλους

    Τεταρτη, 12 05 2010 12:26

    Ευρετήριο Άρθρου

    "Ανοιχτές παραλίες για όλους"

    Εκτεταμένες κατεδαφίσεις

    Δηλώσεις και Αντιδράσεις

    Ο Γ. Πεταλωτής για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

    Οι πισίνες

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 5 Με σκοπό να αποδοθούν, άμεσα, τρεις παραλίες στους κατοίκους των Αθηνών στοχεύει η έναρξη των εργασιών διάνοιξης παραλιακού μετώπου συνολικού μήκους δύο χιλιομέτρων με τη σημερινή κατεδάφιση του πρώην νυκτερινού κέντρου "Φαντασία" στον Αγ. Κοσμά, παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη. «Ανοίγουμε τις παραλίες, ώστε να είναι προσβάσιμες για τους πολίτες» δήλωσε η κ. Μπιρμπίλη. Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι εργασίες ώστε να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα και να απομακρυνθεί κάθε εμπόδιο που ανακόπτει την πρόσβαση στη θάλασσα.

    Είδηση: 36462

    [04] 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στις 20 Μαϊου

    Τεταρτη, 12 05 2010 14:26

    Σε νέα 24ωρη απεργία προχωρούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 20 Μαΐου, σαν συνέχεια της απεργιακής κινητοποίησης της 5ης Μαΐου. Η απεργία θα επηρεάσει τις εξετάσεις των γυμνασίων, όχι όμως και τις πανελλαδικές εξετάσεις, που είναι προγραμματισμένες για τις 19 και 21 του μήνα.

    Στην απεργία συμμετέχει και η ομοσπονδία των εκπαιδευτικών ΟΛΜΕ που ανήκει στη δύναμη της ΑΔΕΔΥ. Τα συνδικάτα χαρακτηρίζουν αντικοινωνικές και αντεργατικές τις αλλαγές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων.

    Ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

    "Το πάρτυ επί των αποθεματικών επί σειρά ετών, η εισφοροδιαφυγή, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία είναι οι κυριότερες πληγές αιμορραγίας του συστήματος οι οποίες μένουν χωρίς αποστολή λογαριασμού ενώ υπάρχει διεύθυνση και στέλνεται ο λογαριασμός στα μόνιμα θύματα: μισθωτούς, συνταξιούχους, νέους..."

    "ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είναι ριζικά αντίθετοι στο κυβερνητικό σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό. Ένα νομοσχέδιο που αποδιαρθρώνει το χρηματοδοτικό μηχανισμό της κοινωνικής ασφάλισης, υπονομεύει, ανατρέπει, απαξιώνει τον αναδιανεμητικό του χαρακτήρα, συρρικνώνει δραματικά τους διαθέσιμους πόρους και αποσύρεται το κράτος από την ευθύνη και οικονομική υποστήριξή του με βαρύτατο τίμημα για τις νέες γενιές.

    Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ εκτιμώντας ότι η απάντηση πρέπει να είναι άμεση, δυναμική, καθολική και ενιαία, αποφάσισαν:

    Α) Την προκήρυξη Γενικής απεργίας την Πέμπτη 20/5 για να μην παρεμποδιστούν οι πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών (ενώ η αρχική απόφαση ήταν για Γενική Απεργία στις 19/5) και την κλιμάκωση των αγωνιστικών, απεργιακών κινητοποιήσεων αμέσως μετά. Μετά τη Γενική Απεργία σε νέα συνεδρίαση τα προεδρεία των δυο οργανώσεων θα αποφασίσουν για την συνέχιση του αγώνα.

    Β) Την Τρίτη 18/5/2010 οι δυο τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις θα δώσουν συνέντευξη τύπου όπου θα παρουσιάσουν αναλυτικά τις θέσεις και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

    Γ) Την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων μετά από ενημερωτικές συγκεντρώσεις - συνελεύσεις Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

    Γ. Παναγόπουλος: "Επιβάλλεται σκληρή λιτότητα"

    Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ χαρακτήρισε κοινωνικά άδικο το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και άφησε να εννοηθεί οτι θα υπάρξει συνέχεια στις κινητοποιήσεις. Ο κ. Παναγόπουλος είπε συγκεκριμένα:

    "Στα άδικα και αντικοινωνικά δημοσιονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έρχεται να προστεθεί ένα εξίσου κοινωνικά άδικο νομοσχέδιο για το κοινωνικοασφαλιστικο σύστημα. Ένα νομοσχέδιο που ανατρέπει τον χαρακτήρα του συστήματος και επιβάλει σκληρή λιτότητα στους συνταξιούχους της χώρας και στους μελλοντικούς συνταξιούχους μεταφέροντας μεγάλο βάρος στις νέες γενεές.

    Τα συνδικάτα απορρίπτουν αυτό το Νομοσχέδιο και δίνουν την πρώτη αγωνιστική απάντηση με Γενική Απεργία στις 20 Μάη. Αμέσως μετά σε νέα συνεδρίαση των προεδρείων μας θα αποφασίσουμε τα παραπέρα αγωνιστικά βήματα με ένα ξεκάθαρο αίτημα. Να υπερασπίσουμε την κοινωνική ασφάλιση ως θεσμό αναδιανομής του εισοδήματος, ως θεσμό υπεράσπισης των φτωχών, των ανθρώπων του μόχθου, των ανθρώπων που κόπους μιας ζωής τους έχουν εναποθέσει στη σωστή λειτουργία του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος".

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετική με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ στον Ιδιωτικό Τομέα (περικοπές μισθών, κ.λπ) ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ απάντησε: "Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξέρουν όλοι τι ρόλο έχει. Το ΔΝΤ δεν θα σταματήσει να ζητά θυσίες από τους ανθρώπους της εργασίας. Οι συνταγές του είναι καταστροφικές. Οφείλει η κυβέρνηση να τις απορρίψει κατηγορηματικά."

    Ο κ. Παναγόπουλος απέδωσε τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας στις ανελαστικές αγορές προιόντων λέγοντας χαρακτηριστικά:

    "Στην Ελλάδα, δεν είναι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα που δημιουργούν πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Είναι oι ανελαστικές αγορές προϊόντων που δημιουργούν υπερκερδοφορία στους επιχειρηματίες και αυτό φαίνεται και με την έξαρση του πληθωρισμού".

    Με ανακοίνωσή του ΠΑΜΕ ανακοίνωσε ξεχωριστή συγκέντρωση στις 10 το πρωί της 20ης Μαϊου, στην Ομόνοια.

    Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΤ3 δήλωσε μεταξύ άλλων: "Η μόνη ελπίδα σήμερα είναι ο καινούριος παίκτης που έχει εμφανιστεί στο πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό, οι λαϊκές και εργατικές κινητοποιήσεις, που είναι αφενός το μόνο που πραγματικά φοβούνται οι κυρίαρχες δυνάμεις στη χώρα μας και στην Ευρώπη και αφετέρου το αποτελεσματικότερο οχυρωματικό έργο που μπορεί να ανακόψει τις αντεργατικές πολιτικές".

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ Είδηση: 36468

    [05] Ρωσοτουρκική συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού

    Τεταρτη, 12 05 2010 16:04

    Δείτε το video

    Συμφωνία, για την από κοινού κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού σταθμού, συνολικού κόστους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπέγραψε η Τουρκία με την Ρωσία, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στην Άγκυρα.

    Τι προβλέπει η συμφωνία

    Συγκεκριμένα, η συμφωνία, που υπεγράφη από τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκόρ Σέτσιν και τον τούρκο υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Άγκυρα, αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών για την κατασκευή και την εκμετάλλευση ενός πυρηνικού σταθμού στις τουρκικές ακτές της Μεσογείου.

    Η στρατηγική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας προκάλεσε την έντονη ικανοποίηση και των δύο πλευρών, που το τελευταίο διάστημα έχουν συσφίξει τις σχέσεις τους.

    "Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη συμφωνία", δήλωσε μετά την υπογραφή ο Σεργκέι Κιριένκο, γενικός διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom. "Το κόστος ενός τέτοιου σχεδίου φτάνει τα 18 με 20 δισεκατομμύρια δολάρια".

    Σύμφωνα με τον Κιριένκο η ρωσική εταιρεία Atomstroiexport θα αναλάβει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού.

    Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαιρέτισε από την Άγκυρα τους "στρατηγικούς" δεσμούς που συνδέουν τη χώρα του με την Τουρκία, την ώρα που οι δύο χώρες ετοιμάζονται να επισφραγίσουν μία σειρά συμφωνιών στον τομέα της ενέργειας.

    "Οι σχέσεις μας έχουν αλλάξει ριζικά στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Σήμερα είναι στρατηγικές", Ντ. Μεντβέντεφ

    "Είναι μία ιδιαίτερη ημέρα για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις", πρόσθεσε μετά την τελετή υπογραφής πολλών συμφωνιών συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς των μεταφορών, της καταπολέμησης των ναρκωτικών και της εκπαίδευσης.

    Ο τούρκος πρόεδρος Γκιούλ δήλωσε επίσης ευχαριστημένος από την ενίσχυση των διμερών σχέσεων της χώρας του με τη Ρωσία και δήλωσε ότι οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες να τριπλασιάσουν τον όγκο των συναλλαγών τους ώστε να φτάσουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, ένας στόχος που σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ είναι φιλόδοξος, αλλά εφικτός.

    Η υπογραφή του μνημονίου για την κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού αναμένεται μετά την πρώτη συνάντηση ενός "συμβουλίου συνεργασίας" στο οποίο θα πάρουν μέρος υπουργοί των δύο χωρών υπό την προεδρία του Μεντβέντεφ και του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36479

    [06] Στην Λ. Κατσέλη το πόρισμα για το καμποτάζ

    Τεταρτη, 12 05 2010 18:03

    Στα χέρια της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας βρίσκεται το πόρισμα της ειδικής επιτροπής για την υπόθεση του καμποτάζ στα κρουαζιερόπλοια, στο οποίο οι εμπλεκόμενοι φορείς που μετείχαν στη διαβούλευση αποφάσισαν την άρση υπό όρους που θα ενισχύουν την απασχόληση.

    Συγκεκριμένα, στην υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη παρέδωσε το πόρισμά της η Ειδική Επιτροπή που συγκροτήθηκε προκειμένου να συζητήσει θέματα που άπτονται με την άρση του καμποτάζ στα κρουαζιερόπλοια.

    Σύμφωνα με το πόρισμα οι φορείς που συμμετείχαν στη διαβούλευση συμφωνούν στην πλειοψηφία τους για την άρση του καμποτάζ στα πλοία που φέρουν μη κοινοτικές σημαίες με τους εξής όρους :

    -Το πλοίο θα πρέπει να εκτελεί πλόες διάρκειας μεγαλύτερης των 72 ωρών, προσεγγίζοντας τουλάχιστον τρία ελληνικά λιμάνια με ελάχιστη παραμονή έξι ωρών στο καθένα και έχοντας αφετηρία και τερματισμό του ταξιδιού τους το ίδιο λιμάνι.

    - Το πλήρωμά του θα πρέπει να είναι ασφαλισμένο σε ασφαλιστικό φορέα επιλογής του ασφαλισμένου ανάλογα με την εθνικότητά του. Επίσης για την προώθηση της απασχόλησης ελλήνων ναυτικών προτείνεται η ίδρυση Οργανισμού Απασχόλησης Εμπορικού Ναυτικού με στόχο την κατάρτιση, επιμόρφωση και εκπαίδευση των ναυτικών και τη δωρεάν διαμεσολάβηση για να βρουν απασχόληση σε ελληνικά ή ξένα πλοία.

    - Διερευνώνται μέτρα για την αύξηση της απασχόλησης των ελλήνων ναυτικών σε ξένα κρουαζιερόπλοια.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ Είδηση: 36490

    [07] Προφυλακίστηκε ο Ά. Σειρινίδης

    Τεταρτη, 12 05 2010 18:15

    Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε μετά την απολογία του ενώπιον της 2ης Ειδικής Ανακρίτριας ο Άρης Σειρινίδης, ο οποίος κατηγορείται ότι ήταν ο δράστης των πυροβολισμών εναντίον της "κλούβας" των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη τον Ιούλιο του 2009.

    Σύμφωνα με τη δίωξη, η κατηγορία που βαρύνει τον Αρη Σειρινίδη αφορά τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας και παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας που σύμφωνα με την Αστυνομία, απαγγέλθηκαν μετά από ταυτοποίηση δείγματος DNA που ελήφθη από τον κατηγορούμενο με αυτό που είχε εντοπιστεί τότε, σε μάσκα που είχε πέσει από τον δράστη της επίθεσης.

    Ο ίδιος, σύμφωνα με τη συνήγορό του κ. Χρ. Πετσιμέρη, αρνείται τις κατηγορίες και αμφισβητεί τα αποτελέσματα των ελέγχων της Αστυνομίας.

    Ο Άρης Σειρινίδης συνελήφθη λίγες ώρες μετά την πρόσφατη αιματηρή ληστεία στο "Πράκτικερ" και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για πλημμελήματα.

    Για την υπόθεση του λεωφορείου των ΜΑΤ εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του την περασμένη Παρασκευή, όταν ο κατηγορούμενος έδινε απολογία στην ανακρίτρια για τις πλημμεληματικές κατηγορίες.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ- ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36491

    [08] Διακίνηση ναρκωτικών μέσα σε Ευαγγέλια

    Τεταρτη, 12 05 2010 17:10

    Ούτε ιερό, ούτε όσιο δεν είχαν τα μέλη του κυκλώματος των εμπόρων του "λευκού θανάτου" που διακινούσαν τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών μέσα από ένα από τα γνωστότερα μοναστήρια του Μιλάνο και μάλιστα, κάτω από τη μύτη των κολογρεών οι οποίες δεν είχαν καταλάβει το παραμικρό.

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την Ιταλική αστυνομία, δεκάδες κιλά κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική έφταναν στο Μιλάνο και κατέληγαν σε γνωστό καθολικό μοναστήρι της ιταλικής συμπρωτεύουσας.

    Τα μέλη της σπείρας των διακινητών, που συνδεόταν με τη μαφία της Καλαβρίας, κατέφθαναν, ως προσκυνητές, στο μοναστήρι και παρέδιδαν τα ναρκωτικά στον Κολομβιανό φύλακά του. Οι ουσίες ήταν κρυμμένες ακόμη και μέσα σε Ευαγγέλια και μικρά προσευχητάρια, ώστε να διαφεύγουν της προσοχής των τελωνειακών.

    Κατά τη σύλληψη του φύλακα - διακινητή, οι καθολικές μοναχές έμειναν κυριολεκτικά άναυδες, αφού ουδέποτε θα μπορούσαν να φαντασθούν την πραγματική «επαγγελματική ιδιότητα» του συνεργάτη τους.

    Η εισαγγελία της ιταλικής συμπρωτεύουσας απέφυγε τη δημοσιοποίηση περισσοτέρων λεπτομερειών σε ένδειξη σεβασμού προς τον θρησκευτικό θεσμό, που βρέθηκε, χωρίς να ευθύνεται, εμπλεκόμενος στην ιστορία.

    Συνολικά 33 είναι οι συλλήψεις, που έγιναν σε όλη την Ιταλία, ενώ κατασχέθηκαν 80 κιλά ναρκωτικών ουσιών. Σημειώνεται ότι η σπείρα είχε καταφέρει να λάβει και σημαντικές χρηματοδοτήσεις από το Fao, το πρακτορείο του ΟΗΕ για τον επισιτισμό και τη γεωργία, που εδρεύει στην Ρώμη, καθώς, η δραστηριότητα «βιτρίνα» των διακινητών της κοκαΐνης, ήταν η ενίσχυση της ιχθυοκαλλιέργειας και των εξαγωγών ψαριού από την Αφρική.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36485

    [09] Mειωμένο τιμολόγιο από τη ΔΕΗ

    Τεταρτη, 12 05 2010 17:34

    Από την 1η Μαΐου θα ισχύσει το μειωμένο οικιακό τιμολόγιο με συνεχές ωράριο (23.00 έως 07.00). Η ρύθμιση θα διαρκέσει έως την 31 Οκτωβρίου 2010, για όλη τη Θερινή περίοδο.

    Οι καταναλωτές που επιθυμούν περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα, μπορούν να απευθυνθούν στα αρμόδια γραφεία ΔΕΗ της περιοχής τους ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΔΕΗ www.dei.com.gr

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 36486

    [10] Αντισύλληψη για άνδρες με υπέρηχους

    Τεταρτη, 12 05 2010 11:54

    Δοκιμές για να δουν αν οι υπέρηχοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αναστρέψιμη αντισυλληπτική μέθοδος για τους άνδρες αρχίζουν Αμερικανοί επιστήμονες. Ερευνητές του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, υπό τον δρα Τζέημς Τσουρούτα, πήραν επιχορήγηση 100.000 δολάρια από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέητς και, σύμφωνα με το BBC, θα ξεκινήσουν τις σχετικές κλινικές δοκιμές.

    Οι συγκεκριμένοι Αμερικανοί επιστήμονες, βασισμένοι σε προηγούμενες δικές τους έρευνες, πιστεύουν ότι μια εκπομπή υπερήχων στους όρχεις μπορεί με ασφάλεια να μπλοκάρει την παραγωγή σπέρματος για χρονικό διάστημα μέχρι έξι μηνών. Κατά το διάστημα που θα έχει σταματήσει η παραγωγή σπέρματος και όλες οι "αποθήκες" σπέρματος θα έχουν αδειάσει, ο άνδρας θα είναι προσωρινά στείρος.

    Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι τελικά θα είναι σε θέση να προσφέρουν μια εναλλακτική μέθοδο αντισύλληψης και ελέγχου των γεννήσεων στα ζευγάρια όλου του κόσμου.

    Σύμφωνα με τον δρα Τσουρούτα, η νέα τεχνική μπορεί να προσφέρει "αξιόπιστη, φθηνή, μη ορμονική αντισύλληψη επί έξι μήνες με μια και μόνη θεραπεία".

    AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36460

    [11] Μόνο την ταφή αναγνωρίζει η Εκκλησία της Ελλάδος

    Τεταρτη, 12 05 2010 17:53

    Η Εκκλησία της Ελλάδας γνωρίζει και συνιστά στους ορθοδόξους χριστιανούς την ταφή ως μοναδικό τρόπο αποσύνθεσης του νεκρού σώματος. Δεν έχει, όμως αντίρρηση για την καύση ετεροδόξων και ετεροθρήσκων. Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεραρχίας, μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος και πρόσθεσε ότι έκαστος μητροπολίτης θα κρίνει και θα αποφασίζει κατά την ποιμαντική του κρίση για τις ειδικές περιπτώσεις του προβλήματος. Μάλιστα, η Ιεραρχία προχώρησε στον ορισμό ειδικής ολιγομελούς επιτροπής, η οποία θα καθορίσει τα βασικά κριτήρια για την αντιμετώπιση των ειδικών περιπτώσεων και τα οποία θα συζητηθούν στην επόμενη Ιεραρχία.

    Άρση του επιτιμίου στον μητροπολίτη Νικόδημο Γκατζιρούλη

    Εξάλλου, στην άρση του επιτιμίου ακοινωνησίας (σ.σ. είδος αφορισμού) στον μητροπολίτη πρώην Αττικής και Μεγαρίδος κ. Νικόδημο Γκατζιρούλη αποφάσισε σήμερα, υπό προϋποθέσεις η Ιεραρχία της Ελλάδας.

    Σύμφωνα με την απόφαση, ο μητροπολίτης θα πρέπει να αναγνωρίσει την υπάρχουσα κατάσταση, ενώ η άρση δεν έχει αναδρομική ισχύ.

    Επιτροπή αποτελουμένη από τους μητροπολίτες Ζακύνθου Χρυσόστομο, Φθιώτιδος Νικόλαο και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο, θα επισκεφθούν τον μητροπολίτη Νικόδημο, για να του ανακοινώσουν την Απόφαση της Ιεραρχίας.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36489

    [12] Φωτιά σε κατάστημα με κινέζικα στα Σεπόλια

    Τεταρτη, 12 05 2010 17:43

    Συναγερμό στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σήμανε στις πέντε το απόγευμα, μετά από φωτιά που ξέσπασε σε κατάστημα στην συμβολή των οδών Κολοκυνθούς και Μ. Αλεξάνδρου.

    Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Π.Υ αποτελούμενες από 7 οχήματα και 21 πυροσβέστες, οι οποίοι αρχικά εκκένωσαν τη πολυκατοικία όπου στεγάζεται το κατάστημα και ακολούθως συνέχισαν το έργο της κατάσβεσης προκειμένου οι φλόγες να μην επεκταθούν.

    Σύμφωνα με την πυροσβεστική, πρόκειται για κατάστημα με κινέζικα είδη, όπως μπαταρίες και ηλεκτρονικά, που βρίσκεται στο υπόγειο και τον ισόγειο χώρο του κτιρίου. Είδηση: 36488

    [13] Αποχώρηση του ΟΤΕ από το ταμπλό της NYSE

    Τεταρτη, 12 05 2010 17:31

    Η μείωση του λειτουργικού κόστους, της πολυπλοκότητας των οικονομικών αναφορών και η συγκέντρωση της διαπραγμάτευσης των μετοχών του στο Χρηματιστήριο Αθηνών, είναι σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΟΤΕ, η αποχώρηση της μετοχής του Οργανισμού από το ταμπλό του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, η οποία αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ.

    Όπως εκτιμάται, η συγκεκριμένη απόφαση συνάδει με την κίνηση στην οποία προέβη προ ημερών ο μεγαλομέτοχος οργανισμού Deutsche Telekom, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε ανάλογη κίνηση προέβησαν πολλές Ευρωπαϊκές Εταιρίες που διαπραγματεύονταν στο NYSE, όχι μόνο από το χώρο των τηλεπικοινωνιών, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων.

    Η μετοχή του ΟΤΕ μπήκε στο NYSE το 1998, όταν υπήρχε ακόμη η δραχμή και ο αριθμός των μετοχών που διαπραγματεύονται στο συγκεκριμένο Χρηματιστήριο, ανέρχεται μόλις στο 1,5% του συνολικού αριθμού των μετοχών του Οργανισμού.

    Η αποχώρηση της μετοχής του ΟΤΕ από το NYSE δεν σημαίνει ότι σταματάει η διαπραγμάτευσή της, καθώς αποχωρεί μόνο από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου (Over the counter).

    Έτσι όσοι έχουν στην κατοχή τους μετοχές και κυρίως οι θεσμικοί επενδυτές, μπορούν να κάνουν συναλλαγές μέσω των ντίλερ τους και έχουν ακόμη τη δυνατότητα να τις ανταλλάξουν με μετοχές που διαπραγματεύονται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Αθηνών.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36487

    [14] Α. Παπαρήγα: Έρχεται νέο πακέτο μέτρων

    Τεταρτη, 12 05 2010 16:51

    Στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μίλησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, προβλέποντας και νέο πακέτο μέτρων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

    Μιλώντας σε εκδήλωση της ΚΝΕ ενόψει των φοιτητικών εκλογών, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι: "Θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα. Θα έρθει στο προσκήνιο κάθε καρυδιάς καρύδι. Προβοκάτορες, κρατικές, εξωκρατικές και παρακρατικές οργανώσεις καταστολής, σκληρός πυρήνας επιχειρηματιών και πολιτικοί που εκπροσωπούν επιχειρηματίες".

    Σκληρή κριτική άσκησε η κ. Παπαρήγα στο Στέφανο Μάνο, επικεφαλής του κόμματος "Δράση" και πρώην υπουργού και βουλευτή, επειδή κατέθεσε μήνυση σε βάρος του ΠΑΜΕ για καταλήψεις πλοίων, ξενοδοχείων και της Ακρόπολης. Αναρωτήθηκε πού ήταν ο κ. Μάνος όταν πέθαιναν εργάτες στα αμπάρια πλοίων και δήλωσε ότι δεν έγινε κατάληψη στην Ακρόπολη, αλλά απλώς ανάρτηση πανό, ενώ δήλωσε πως δεν είδε να διαμαρτύρεται κανείς όταν οίκοι μόδας οργανώνουν φωτογραφήσεις στην Ακρόπολη για να παρουσιάσουν μοντέλα τις τουαλέτες τους.

    Αναφερόμενη στη διεθνή συγκυρία, η κ. Παπαρήγα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν και πόλεμοι, υπενθυμίζοντας τις εξελίξεις μετά το κραχ του 1929. Επανέλαβε την ανησυχία μήπως υπάρξει συμφωνία για νομιμοποίηση των "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Ερντογάν και απεύθυνε το ερώτημα στον κ. Παπανδρέου, αν έχει επιλέξει να στηριχτεί από "ποικιλώνυμους συμμάχους τύπου ΛΑΟΣ, και σοβαρών επιχειρηματιών που παρεμβαίνουν με ξετσίπωτο τρόπο".

    Πηγές: ΑΠΕ Είδηση: 36481

    [15] Εντός του 2010 η πεζοδρόμηση της Β. Όλγας

    Τεταρτη, 12 05 2010 16:19

    Δημοπρατείται εντός του έτους η πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας, του δρόμου που χωρίζει τον Εθνικό Κήπο με τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου. Επίσης, πριν το τέλος του έτους, σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος, ξεκινούν τα πρώτα έργα ανάπλασης στην περιοχή Γερανίου, που περικλείεται από τις οδούς Πειραιώς, Αθηνάς, και Μενάνδρου. Η περιοχή θεωρείται σήμερα η πλέον υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας, τόσο σε επίπεδο κατοικίας όσο και σε επίπεδο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    Αναβάθμιση περιοχής πλατείας Θεάτρου - Παρέμβαση "Γεράνι, ανοιχτή περιοχή"

    Την ολοκλήρωση του Αρχαιολογικού Περιπάτου της Αθήνας με την "Ανάπλαση - Διαμόρφωση της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας", προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με στόχο την ανάδειξη αναδόχου για την κατασκευή του Έργου εντός του 2010. Παράλληλα, προχωρά στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της Πλατείας Θεάτρου, καθώς και στην παρέμβαση "Γεράνι, ανοιχτή περιοχή" με στόχο την επανάκτηση της εξαιρετικά υποβαθμισμένης περιοχής, τόσο σε επίπεδο κατοικίας όσο και σε επίπεδο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου η Τ. Μπιρμπίλη, υπογράμμισε ότι η "Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε." προκηρύσσει την εκπόνηση μελέτης "Ανάπλαση - Διαμόρφωση της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας" με στόχο:

    - την ενοποίηση του Ζαππείου και του Εθνικού Κήπου με τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου και

    - την ολοκλήρωση του Αρχαιολογικού Περιπάτου της πόλης, συνολικού μήκους περίπου 4 χλμ. (το υλοποιημένο τμήμα είναι περίπου 3 χλμ.), που θα ξεκινάει από το Καλλιμάρμαρο και θα καταλήγει στην Πλατεία Κεραμεικού στο Γκάζι.

    Το έργο είναι ενδεικτικού προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ και εντάσσεται για χρηματοδότηση στο Περιφερειακό Αστικό Πρόγραμμα Αττικής.

    Το Υ.ΠΕ.Κ.Α προωθεί, επίσης, Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών για την Ανάπλαση της Πλατείας Θεάτρου αλλά και την μετατροπή οδών που καταλήγουν σε αυτήν - και που δεν αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα κυκλοφορίας ή στάθμευσης περιοίκων - σε έναν πεζοδρομημένο χώρο με αυξημένες επιφάνειες πρασίνου, βιοκλιματική προσέγγιση και με διαφορετική λειτουργία.

    Προτείνεται η πεζοδρόμηση της οδού της Πλατείας Θεάτρου και της οδού Διπλάρη και θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον άξονα της οδού Μενάνδρου που ενώνει την Πλατεία Θεάτρου με τη νέα Πλατεία που θα δημιουργηθεί από τον Δήμο Αθηναίων στο κτήριο του ΝΑΤ, στη συμβολή με την οδό Ξούθου.

    Η εξαιρετικά υποβαθμισμένη περιοχή του ιστορικού και εμπορικού κέντρου που αποκαλούμε "Γεράνι" - περικλείεται από την Ομόνοια και τις οδούς Αθηνάς-Ευριπίδου-Επικούρου-Πειραιώς - απαιτεί ιδιαίτερη προσέγγιση για την αναγνώριση και αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων της, όπως επεσήμανε η υπουργός Περιβάλλοντος.

    Σε αυτή την κατεύθυνση, θα αναπτυχθεί εντός του 2010 το πρόγραμμα "Γεράνι, ανοιχτή περιοχή", σε συνεργασία με ανεξάρτητο φορέα ερευνητών και θα περιλαμβάνει:

    - τη δημιουργία Κέντρου Επικοινωνίας, Συνεργασίας και Ενημέρωσης (Ιούλιος 2010), με τη συνεργασία καταστηματαρχών, ιδιοκτητών και συλλόγων μεταναστών κλπ., για να αποτελέσει τόπο συνάντησης των ομάδων ερευνητών και των φορέων με όσους διαβιούν και χρησιμοποιούν την περιοχή

    - την οργάνωση εβδομαδιαίων δραστηριοτήτων (κοινωνικές, ενημερωτικές, μουσικές κλπ.) που θα αποσκοπούν στη διευκόλυνση των επαφών, της συμμετοχής και της συνειδητοποίησης ότι η περιοχή μπορεί να ενσωματωθεί παραγωγικά στην πόλη.

    - την επιτόπια χαρτογράφηση και συστηματοποίηση όλων των δεδομένων και στοιχείων που αφορούν την περιοχή, ώστε να διατυπωθούν συγκεκριμένες προτάσεις παρέμβασης

    - τη σύνταξη προδιαγραφών για τον αποτελεσματικό ανασχεδιασμό της περιοχής, με στόχο τη δημιουργία ενός ενεργειακά, κλιματικά, επιχειρηματικά και κοινωνικά βιώσιμου περιβάλλοντος κοινής χρήσης και διαχείρισης.

    Η δαπάνη περίπου 100.000 ευρώ, θα ενταχθεί στον άξονα 10 ευαισθητοποίησης Επιχειρησιακού Προγράμματος "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη" ΕΠΠΕΡΑΑ. Τα αποτελέσματα του προγράμματος σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών, θα οδηγήσουν στην τελική πρόταση και η δημοπράτηση του έργου θα γίνει εντός του 2010. Είδηση: 36480

    [16] Δ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:«Όσοι (έφοροι) στο πρώτο 4μηνο δεν έπιασαν τους στόχους και δεν έχουν επαρκείς εξηγήσεις, θα πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην αντικατάσταση τους.»

    Τεταρτη, 12 05 2010 15:39

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Πώς πάει η πορεία των εσόδων, τι μπαίνει στα ταμεία, τι γίνεται με τοις εφορείες;»

    Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Έχουν σταλεί οι στόχοι σε κάθε Δ.Ο.Υ. από το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου. Έχω πει ότι εμάς δεν μας ενδιαφέρει ποιο είναι το «χρώμα» του καθενός από τους διευθυντές της Δ.Ο.Υ., μας ενδιαφέρει η γάτα να πιάνει ποντίκια. Είχα προειδοποιήσει, ότι όποιος δεν πιάνει ποντίκια δεν έχει κανένα λόγο να κάθεται εκεί να ζεσταίνει την καρέκλα. Για αυτό ήδη ξεκινάει η δεύτερη διαδικασία, η αντικατάσταση όλων αυτών, οι οποίοι δεν πιάνουν τους στόχους.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Την Παρασκευή θα πρέπει να σας ενημερώσουν τι ακριβώς έχουν κάνει και ποιοι έχουν κάνει τι, ειδάλλως θα περάσετε σε φάση να αντικαταστήσετε τους εφόρους.»

    Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Όσοι στο πρώτο 4μηνο δεν έπιασαν τους στόχους και δεν έχουν επαρκείς εξηγήσεις, τότε βεβαίως θα πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην αντικατάσταση τους με τους δεύτερους που υπάρχουν, τους αναπληρωτές τους, έως ότου οριστεί ο καινούριος διευθυντής σε κάθε Δ.Ο.Υ. Δεν έχουμε περιθώρια να παίξουμε άλλο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία;»

    Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Νωρίτερα, το τελεσίγραφο λήγει νωρίτερα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Είναι ένα μείζον θέμα η απόδοση του Φ.Π.Α.»

    Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Έχει ευθύνη ο διευθυντής της Δ.Ο.Υ. να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις που διαθέτει, έτσι ώστε να εισπράξει τον Φ.Π.Α. που παρακρατούν οι φορολογούμενοί του.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Τι γίνεται με τη φοροδιαφυγή;»

    Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Το κυνήγι της φοροδιαφυγής από δω και στο εξής θα είναι αδυσώπητο προς κάθε κατεύθυνση. Δεν πρόκειται να σταματήσει προ ουδενός. Πρώτα θέλουμε να ξεκινήσουμε από τους έχοντες και κατέχοντες και όχι από τους μικρότερους.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Πριν από μερικούς μήνες είχαμε ακούσει για τους μεγαλογιατρούς του Κολωνακίου, τι απέγινε αυτή η ιστορία;»

    Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Μην βιάζεστε, τα αποτελέσματα θα σας τα δώσει ο Υπουργός λίαν συντόμως και είναι θεαματικά.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Εντωμεταξύ υπάρχει μεγάλο μέρος επιχειρηματιών, ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν συστηματικά.»

    Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Όλες αυτές οι παραβάσεις συγκεντρώνονται, επεξεργάζονται και σε λίγο καιρό θα αρχίσει η σχεδόν καθημερινή έκδοση αποφάσεων για κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων, των γραφείων, των ιατρείων κ.τ.λ. Τα αποτελέσματα θα δείτε ότι θα είναι θεαματικά και όταν θα αρχίσουν αυτό να το βλέπουν ότι το είπαμε και το κάνουμε πιστεύω να συμμορφωθούν περισσότερο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Στην εφαρμογή των διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου με τις οποίες καταργείται η εξαίρεση από το πόθεν έσχες για την απόκτηση πρώτης κατοικίας ανεξαρτήτως εμβαδού και αξίας.»

    Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Οι περισσότερες αγορές γίνονταν κάνοντας χρήση του δικαιώματος της πρώτης κατοικίας. Με την παράγραφο αυτή, η οποία υπήρχε, υπήρχαν κάποιοι που αγόραζαν την δεύτερη κατοικία, ή κατοικία για να την εκμεταλλευτούν. Πρέπει σιγά σιγά να κλείνουν αυτές οι τρύπες που άφηναν ανοιχτό να κυκλοφορεί το μαύρο χρήμα.» Είδηση: 36475

    [17] Γ.ΨΑΡΙΑΝΟΣ:Να την κλείσουμε τη βουλή. Να έρθουν οι συνταγματάρχες, ή αν δεν έχουμε τώρα συνταγματάρχες εύκαιρους, ας έρθουν οι επιχειρηματίες.»

    Τεταρτη, 12 05 2010 15:09

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Παναγιώτη Τσούτσια και Τάκη Σαράντη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Γίνεται πολλή συζήτηση για την διαφθορά, ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.»

    Γ.ΨΑΡΙΑΝΟΣ: « Και να ληφθούν μέτρα για την διαφθορά, και για το νόμο περί ευθύνης υπουργών και να ενεργοποιηθεί το πόθεν έσχες, αλλά πώς να γίνει το πόθεν έσχες; Αφού οι μισοί στη βουλή είναι παιδιά εγγόνια και ανίψια, είναι οικογένειες. Δηλαδή, πρέπει να αρχίσει το πόθεν έσχες από τον Χαρίλαο Τρικούπη. Το 1/3 -μην σας πω παραπάνω- είναι μεγάλα πολιτικά τζάκια. Είναι κακό, γιατί είναι κατ¨ επάγγελμα πολιτικοί και τώρα αυτή η συζήτηση που λέει για την μείωση των βουλευτών, θα μείνουν 200 εαυτοί, τα τζάκια. Εκτός αν κάνουν και απλή αναλογική ταυτόχρονα, αν κάνεις απλή αναλογική κάντους και εκατό, γιατί 200; Αφού θέλουν να κάνουν οικονομία, να τους κάνουμε 20. Οικονομία θα κάνουμε στους βουλευτές; Δεν κάνουμε στα F16 καλύτερα; Και στις πτήσεις που κάνουν 200 χιλιάδες την ώρα; Το αμάξι του προέδρου της δημοκρατίας μας μάρανε; Τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα τα κρατικά είναι 85.000 και συζητάνε υποκριτικά και λαϊκίστικα κάτι Καρατζαφέρηδες για τα 300 της βουλής.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πιστεύετε ότι υπάρχει ένας λαϊκισμός που τελικά είναι και εις βάρος;⦻

    Γ.ΨΑΡΙΑΝΟΣ: « Τραγικός λαϊκισμός είναι που στηρίχτηκε σε ψέματα. Να πω πάλι για τον κο Καρατζαφέρη; Είπε ότι παρέδωσε το αυτοκίνητο. Που το παρέδωσε; Στο γκαράζ της βουλής να κάθεται. Πληρωμένο είναι, τα αυτοκίνητα αυτά δεν είναι αγορασμένα. Είναι με leasing για 4 χρόνια, είτε το κυκλοφορείς, είτε όχι θα είναι στη βουλή παρκαρισμένο. Κακώς τα πήρε η βουλή, ο κος Σιούφας και ο κος Κακλαμάνης πριν, είτε το παραδώσεις, είτε το κυκλοφορείς, είτε το βράσεις και πιεις το ζουμί του, είτε το πετάξεις στη θάλασσα είναι πληρωμένο, μόνο στη λήξη της τετραετίας να μην ξανανοικιάσουν, όπως και πρέπει να κάνουν. Είναι ανόητοι λαϊκισμοί, δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι η Εκκλησία της Ελλάδας έχει 1.200 αυτοκίνητα. Δεν θα έπρεπε να έχει, ή θα έπρεπε να έχει και να τα πληρώνουν οι πιστοί, όχι το κράτος, αλλά η Εκκλησία.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ο κόσμος ζητά κάτι να αλλάξει.»

    Γ.ΨΑΡΙΑΝΟΣ: « Βεβαίως πρέπει να αλλάξει ό,τι γινόταν ως τώρα, ο τρόπος που ψηφίζουμε, που σκεπτόμαστε. Έχουμε κατρακυλήσει να είμαστε πελάτες επαγγελματιών πολιτικών, αυτά πρέπει να αλλάξουν. Ότι ψηφίζουμε κάποιον για να μας διορίσει τον γιο ή την κόρη, επίσης πρέπει να αλλάξουμε και ως μικρά λαμόγια, γιατί δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί, δεν φταίνε μόνο αυτοί που τα έφαγαν, φταίμε και εμείς που τους τα δίναμε, που τους ψηφίσαμε, που τους στηρίξαμε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πριν από λίγο μίλαγα με τον κο Καμμένο, ο οποίος λέει ότι βρίσκουν πράγματα στην εξεταστική για τη Siemens.»

    Γ.ΨΑΡΙΑΝΟΣ: « Ο κος Καμμμένος ξέρει πολύ καλά ότι βρίσκουν, αλλά κάνουν γαργάρα. Η Siemens δεν έχει υπευθύνους και από τα δύο κόμματα; Έχουμε ακούσει ονόματα και τα ξέρετε και για το Βατοπέδι, τα ομόλογα, τη Siemens για όλα, αυτά μόνα τους έγιναν; Ποιοι τα πήραν; Δεν πρέπει να πάνε φυλακή, δήμευση περιουσίας. Δεν θα τον ταΐζουμε κιόλας στη φυλακή, να τον χρηματοδοτούμε για να έχει ένα κελί σουίτα και να μπαινοβγαίνει όποτε γουστάρει και να κάνει βόλτες να μείνει κανά δίμηνο για τα μάτια του κόσμου και μετά να γυρίσει στη Μύκονο στην ωραία έπαυλή του. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι νόμος περί ευθύνης, ή περί απαλλαγής; Γιατί ψηφίζουμε για παραγραφή; Δεν υπάρχει έννοια παραγραφής. Θέλει να το ψηφίσουμε αύριο και οι 300; Ότι οι βουλευτές παίρνουν 15.000 και κανάλια λένε κάτι αηδίες, 5.700 παίρνουμε. Δεν είναι τρομερό ποσό, ο ανθυπογραμματέας του ΟΠΑΠ παίρνει δεκαπλάσια. Σε όλους τους οργανισμούς ξέρετε πόσες δεκάδες χιλιάδες αργόμισθοι υπάρχουν με τεράστιους μισθούς, αμοιβές και πρόσθετα και δεν πηγαίνουν καν; Να κάνουμε μια πρόταση, οι βουλευτές να μην πληρώνονται καθόλου, τίποτα. Ό,τι έχουν από τη δουλειά τους, όποιος δεν έχει, να παίρνει. Και γιατί να είναι 300; Να είναι 20. Και γιατί να είναι 20; Να είναι 6. Και γιατί να υπάρχουν; Να την κλείσουμε τη βουλή. Να έρθουν οι συνταγματάρχες, ή αν δεν έχουμε τώρα συνταγματάρχες εύκαιρους, ας έρθουν οι επιχειρηματίες.»

    Είδηση: 36474

    [18] Μ.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ:«Η συνολική επίθεση κατά της βουλής των ελλήνων, η οποία βγαίνει από πολλές τηλεοπτικές εκπομπές είναι ένα νοσηρό φαινόμενο.»

    Τεταρτη, 12 05 2010 15:06

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Θάνο Σιαφάκα.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τι αλλάζει στην πολιτική σε σχέση με την διαφάνεια; Αρκετοί πιστεύουν ότι οι πολιτικοί τα βρίσκουν μεταξύ τους και υπάρχει ατιμωρησία.»

    Μ.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: «Όπως ξέρετε όμως στις δημοκρατίες την τιμωρία την επιβάλλει η δικαιοσύνη, δεν την επιβάλλει ούτε ο λαός, πολύ περισσότερο ένας θυμωμένος λαός, ο λαός απαιτεί δικαιοσύνη και αυτό είναι χρέος του να το κάνει και το κάνει και από την άλλη πλευρά, εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να τηρούνται οι νόμοι του κράτους. Υπάρχει δυστυχώς η τηλεδημοκρατία, η οποία επιτίθεται κατά τις ουσιαστικές δημοκρατίες συνολικά χωρίς φραγμούς και όρια. Φασίζουσα αντίληψη θέλω να το πω, η οποία δυστυχώς οδηγεί σε μια ψυχολογία έξω από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και του ίδιου του λαού. Όταν αυτή τη στιγμή ένα πλήθος φωνάζει «να καεί το μπουρδέλο η βουλή», το μόνο κοινοβούλιο που κάηκε ποτέ ήταν παραμονές της ανόδου του Χίτλερ στην εξουσία στην Γερμανία. Ακόμα και οι δικτατορίες δείχνουν προς τα έξω ότι πρέπει να υπάρχει κάποιο Σώμα που βουλεύεται για το λαό. Αυτή η συνολική επίθεση κατά της βουλής των ελλήνων τον τελευταίο καιρό, η οποία βγαίνει από πολλές τηλεοπτικές εκπομπές είναι ένα νοσηρό φαινόμενο και εγώ σε πολίτες αυξημένης ευθύνης, οφείλω να το επισημάνω.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Βλέπουμε ότι υπάρχουν και κάποιοι μνηστήρες, που ενδεχομένως θα ήθελαν να αναλάβουν έναν επιπρόσθετο ρόλο, επιχειρηματίες, τραπεζίτες.»

    Μ.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: « Να πάνε στο λαό, στη δημοκρατία, στην Ιταλία έχουν βγάλει το κο Μπερλουσκόνι με δημοκρατικές διαδικασίες, όποιος θέλει εδώ το Σύνταγμά μας το επιτρέπει να μπει στην λαϊκή ετυμηγορία.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σε σχέση με τις εξεταστικές που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχει ζήτημα παραγραφής;»

    Μ.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: « Δεν μας έλειψαν οι νόμοι, μας έλειψε η ισχυρή πολιτική βούληση για να λειτουργήσουν οι νόμοι. Να σας φέρω ένα απλό παράδειγμα, όταν θέλησαν οι εξεταστικές επιτροπές να στείλουν κατηγορούμενο τον Ανδρέα Παπανδρέου με ανυπόστατες κατηγορίες, τον έστειλαν. Το πρώτο θέμα είναι η πολιτική βούληση. Υπάρχει το θέμα του Βατοπεδίου, κατά την ταπεινή μου νομική άποψη που την υποστηρίζουν πάρα πολλοί, τα εγκλήματα του Βατοπεδίου πολλά από αυτά δεν έχουν παραγραφεί και για τα πολιτικά πρόσωπα, γιατί το έγκλημα είναι έγκλημα εκ του αποτελέσματος και το αποτέλεσμα δεν είναι πότε υπέγραψε, αλλά πότε επήλθε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Άρα οδηγούμαστε σε προανακριτική;»

    Μ.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: « Αυτή είναι η δική μου άποψη.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα φτάσουμε και σε ειδικό δικαστήριο;»

    Μ.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: « Αυτό θα το αποφασίσει η διαδικασία, δεν θα το αποφασίσουμε εμείς.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Στο ζήτημα της Siemens;»

    Μ.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: « Στο ζήτημα της Siemens που υπάρχουν παραγραφές, έχω πει ξεκάθαρα την άποψή μου. Η επιτροπή πρέπει να προχωρήσει σε επιμερισμό ευθυνών, ατομικών ευθυνών και πολιτικών στελεχών εκεί που υπάρχουν, να πει ότι αυτοί έβαλαν το χέρι, ή συνελλάγησαν με τη Siemens και τα πήραν και να υπάρξει πολιτική καταδίκη και ηθική καταδίκη. Υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα στο σύνταγμα και στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, ότι μπορούν οι ίδιοι να ζητήσουν να πάνε στο δικαστήριο, ώστε να αποδείξουν την αθωότητά τους και να κυκλοφορήσουν με ψηλά το κεφάλι.»

    Είδηση: 36473

    [19] Περικοπές σε δαπάνες και μισθούς του Κοινοβουλίου

    Τεταρτη, 12 05 2010 14:50

    Το κόστος της λειτουργίας της Δημοκρατίας μας ανέρχεται σε 3,5 τοις χιλίοις επί του συνολικού προϋπολογισμού και η διεκπεραίωση της αποστολής των βουλευτών σε 1 τοις χιλίοις του συνολικού προϋπολογισμού. Αυτό ανέφερε στη Βουλή, ο πρόεδρος του σώματος Φίλιππος Πετσάλνικος, ζητώντας την έγκριση της απόφασης της διάσκεψης των προέδρων για περαιτέρω περικοπές σε δαπάνες και μισθούς του κοινοβουλίου λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

    Επιπλέον περικοπές

    Όσον αφορά στους βουλευτές αποφασίστηκε η μη καταβολή δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας, ενώ επιπλέον 8% πέραν του 12% που είχε αποφασιστεί τον Μάρτιο, περικόπτονται το επίδομα λειτουργίας γραφείου και τα έξοδα κίνησης. Αυτό σημαίνει μείον 18.000 ευρώ ετησίως για τους βουλευτές.

    Όσον αφορά στους υπαλλήλους της Βουλής εκτός από την περικοπή των κοινών για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους επιδομάτων, περικόπτεται επιπλέον 8% το επίδομα υπερωριακής απασχόλησης και κίνησης φθάνοντας συνολικά σε 20%.

    Το μοναδικό ειδικό επίδομα που λάμβαναν λόγω ειδικών συνθηκών εργασίας, το οποίο καταβάλλεται από το 1929, όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής δεν αποτελούσε ποτέ 15ο και 16ο μισθό, θα καταβάλλεται μειωμένο και φορολογούμενο ανά μήνα με περικοπή 39% για τους χαμηλόμισθους και έως 50% για τα υψηλότερα κλιμάκια.

    Ο κ. Πετσάλνικος αναφερόμενος σε απόψεις για μείωση αριθμού των βουλευτών στο πλαίσιο της περιστολής δαπανών υπογράμμισε ότι σε άλλες χώρες οι βουλευτές είναι πολύ περισσότεροι όχι μόνο όπου υπάρχει βουλή και γερουσία αλλά και σε μικρότερα πληθυσμιακά κράτη. Πέραν της Γαλλίας, που διαθέτει 920 βουλευτές, της Ισπανίας με 1820, της Γερμανίας με 2.550, αναφέρθηκε στο Βέλγιο που έχει 506, στην Αυστρία 695, Ολλανδία 789 και Ουγγαρία 386.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8 Είδηση: 36469

    [20] ΕΝΑΕ: Επιστολή σε Γ. Ραγκούση για Καλλικράτη

    Τεταρτη, 12 05 2010 14:57

    Τις έντονες ανησυχίες του εκφράζει με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος, για τις ελλείψεις του σχεδίου "Καλλικράτης".

    Ενδεικτικός των ανησυχιών που εκφράζονται στην επιστολή, είναι ο τίτλος της "Οικονομικές και επιχειρησιακές ελλείψεις του Προγράμματος Καλλικράτης".

    Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ:

    ...οι πόροι που προβλέπει το νομοσχέδιο υπολείπονται σημαντικά των πόρων που έχουμε κατόπιν εμπεριστατωμένης μελέτης υπολογίσει ότι απαιτούνται κατ' ελάχιστον για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε και, αφετέρου, δεν καλύπτουν τις πρόσθετες αρμοδιότητες...

    "είναι ορατός ο κίνδυνος να περιέλθουμε στη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμασταν ως το 2004, καθώς αφενός οι πόροι που προβλέπει το νομοσχέδιο υπολείπονται σημαντικά των πόρων που έχουμε κατόπιν εμπεριστατωμένης μελέτης υπολογίσει ότι απαιτούνται κατ' ελάχιστον για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε και, αφετέρου, δεν καλύπτουν τις πρόσθετες αρμοδιότητες, τη μισθοδοσία του προσωπικού, το κόστος των νέων επιτροπών και οργάνων που δημιουργούνται - και των οποίων τη χρησιμότητα εμείς αμφισβητούμε - και, γενικότερα, όλα εκείνα τα οποία μετακυλίονται από τον κρατικό προϋπολογισμό στις Περιφέρειες. Αφού η φορολογική αποκέντρωση που μας υποσχεθήκατε εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο, ενώ οι υπόλοιποι πόροι που ως σήμερα εισπράτταμε απευθείας - κυρίως τέλη, πρόστιμα κλπ. - φαίνεται, από το κείμενο του νομοσχεδίου, ότι μας έχουν αφαιρεθεί"!

    Συνεχίζοντας ο κ. Δράκος, τονίζει πως:

    "Η σοβαρότητα και η έκταση του εγχειρήματος, ιδίως μάλιστα σε αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο για τον τόπο μας απαιτεί, σταθερά και καλά προετοιμασμένα βήματα, με σχέδιο, αίσθημα ευθύνης και σεβασμό προς τους θεσμούς. Και απαιτεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις και σαφείς απαντήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Διαφορετικά είναι βέβαιο ότι θεσμοθετούμε ένα Πρόγραμμα, του οποίου η βιωσιμότητα είναι εξαρχής ναρκοθετημένη. Ζητάμε, ο "Καλλικράτης" να πάρει τις σωστές του διαστάσεις, γιατί, έτσι όπως διαμορφώνεται, αποτελεί μια - κατά την άποψή μας - χαμένη ευκαιρία. Μια χαμένη ευκαιρία να ενισχυθεί η περιφερειακή δημοκρατία και ο ρόλος της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης και θεσμικά και οικονομικά".

    Επιστολή και από Π. Ψωμιάδη

    Αντίστοιχα ερωτήματα έθεσε στον κ. Ραγκούση με επιστολή του και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Πώς θα διοικηθεί η περιφέρεια, όταν για κάθε νομό προβλέπεται ένας τοπικός αντιπεριφερειάρχης και έτερον ουδέν, την ώρα που σήμερα ο αντίστοιχος νομάρχης έχει 5-6 αντινομάρχες και πλειάδα εντεταλμένων συμβούλων που προΐστανται των υπηρεσιών κι όμως παρά ταύτα οι υπηρεσίες συχνά υπολειτουργούν. Θεωρώ αυτονόητο ότι θα προβλεφθεί ικανός αριθμός εντεταλμένων συμβούλων για κάθε νομό, οι οποίοι βεβαίως θα ορίζονται από τον περιφερειάρχη με ετήσια θητεία για να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών".

    Τέλος ο κ. Ψωμιάδης επαναφέρει την πρότασή του για απόσυρση του "Καλλικράτη" και επαναφορά του σε τέσσερα χρόνια, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και προσαρμογές.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 36471

    [21] Αδιόρθωτος και μέσα στη φυλακή

    Τεταρτη, 12 05 2010 13:51

    Aκόμα και μέσα από τη φυλακή υλοποιεί "σατανικές" εμπνεύσεις ο κρατούμενος για την υπόθεση των σατανιστών, Ασημάκης Κατσούλας. Σε βάρος του, όπως και σε βάρος προσώπου που κρατούνταν για απόπειρα ανθρωποκτονίας και αποφυλακίστηκε πρόσφατα, σχηματίστηκε δικογραφία για σεξουαλική παρενόχληση ανήλικων κοριτσιών τηλεφωνικώς.

    Χρειάστηκε να προηγηθούν οι καταγγελίες των γονέων των δύο κοριτσιών, ηλικίας 10 και 11 ετών, καθώς και έρευνα από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

    Οι δύο τρόφιμοι των φυλακών, τηλεφωνούσαν στα ανήλικα κορίτσια, βρίσκοντας με διάφορους τρόπους τα τηλέφωνά τους και προσποιούμενοι τους αστυνομικούς τις προέτρεπαν σε άσεμνες πράξεις, υποστηρίζοντας ότι θα έκαναν εξέταση DNA μέσω τηλεφώνου.

    Η έρευνα που έγινε, έδειξε ότι τα τηλεφωνήματα σε βάρος των ανήλικων κοριτσιών, είχαν γίνει από το καρτοτηλέφωνο των φυλακών Μαλανδρίνου με συγκεκριμένες τηλεκάρτες, που ανήκαν στον Κατσούλα και στον άλλο κρατούμενο.

    Σε βάρος των δύο σχηματίσθηκε δικογραφία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, η οποία εστάλη στον Εισαγγελέα.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ Είδηση: 36465

    [22] Ισραήλ: Νέα καταδίκη του Μ. Βανούνου

    Τεταρτη, 12 05 2010 15:55

    Νέα καταδικαστική απόφαση επιβλήθηκε σε βάρος του Ισραηλινού 55χρονου επιστήμονα Μορντεχάϊ Βανούνου, επειδή αρνήθηκε να πραγματοποιήσει εργασίες για κοινωνικό όφελος στην Δυτική Ιερουσαλήμ, αλλά και επειδή ήρθε σε επαφή με ξένους.

    Ο Μορντεχάϊ Βανούνου είχε φυλακιστεί για 18 χρόνια κατηγορούμενος για κατασκοπεία, ενώ η νέα ποινή σε βάρος του είναι φυλάκιση τριών μηνών. Χαρακτηρίστηκε μάλιστα από τον εισαγγελέα, σαν κίνδυνος για την ασφάλεια του Ισραήλ, ενώ από την αποφυλάκισή του το 2004, του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες 21 φορές, για παραβίαση των περιοριστικών όρων που του έχουν επιβληθεί.

    Στην έφεσή του ο Βανούνου δεν δήλωνε άρνηση να εκτελέσει τις εργασίες, αλλά πρότεινε αυτό να γίνει στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στον τομέα ο πληθυσμός του οποίου είναι στην πλειοψηφία του Άραβες και προσαρτήθηκε το 1967, και όχι στην Δυτική ,στο εβραϊκό τμήμα της Παλιάς Πόλης, "φοβούμενος ότι ο ισραηλινός πληθυσμός θα του επιτεθεί".

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 36477

    [23] Πλαφόν αποζημίωσης για ζημιές στη φυτική παραγωγή

    Τεταρτη, 12 05 2010 15:40

    Ανώτατο πλαφόν αποζημίωσης για ζημιές στη φυτική παραγωγή που ανέρχεται σε 70.000 ευρώ, θέτει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, που παρουσίασε σήμερα, η Κατερίνα Μπατζελή. Η υπουργός ανέφερε ότι στόχος είναι ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ και έτσι οι αποζημιώσεις δεν θα μπορούν να ξεπεράσουν τα έσοδα του ΕΛΓΑ. Επίσης, ανακοίνωσε ότι αυξάνεται η ασφαλιστική εισφορά υπέρ του ΕΛΓΑ, ενώ εισάγεται πρόσθετη ασφάλεια και προαιρετική.

    Αλλαγές στον τομέα ασφάλισης και αποζημιώσεων

    Τις γενικές αρχές του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, παρουσίασε η υπουργός Ανάπτυξης. Όπως τόνισε η κ. Μπατζελή αλλάζουν όλα στον τομέα της ασφάλισης και της αποζημίωσης της γεωργικής παραγωγής σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού και ισοσκέλισης του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ.

    Οι κυριότερες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι:

    -Διαχωρίζεται ο ΕΛΓΑ από το σύστημα ΠΣΕΑ που αφορά κρατικές αποζημιώσεις.

    -Ιδρύεται Ταμείο Αλληλοβοήθειας για την κτηνοτροφική παραγωγή που μπορεί να επεκταθεί και στη γεωργική παραγωγή.

    -Καθιερώνεται η υποχρεωτική ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής σε ποσοστό 4% της αξίας των προϊόντων που αποτελούν και την ασφαλιζόμενη αξία. Θα υπάρχει επιπλέον μια εισφορά από 2%-5%, η οποία θα υπολογίζεται στο εισόδημα που δηλώνει στην εφορία ο αγρότης για το τμήμα του ποσού πάνω από το αφορολόγητο εισόδημα.

    -Καθιερώνεται ακόμη η πρόσθετη ασφάλιση, ώστε ο δικαιούχος αγρότης να εισπράττει μεγαλύτερη αποζημίωση, όπως επίσης και η προαιρετική ασφάλιση.

    -Στην καταβολή αποζημιώσεων θα υπάρχει απαλλαγή 20% από τη ζημιωθείσα παραγωγή, ενώ για τα ΠΣΕΑ η απαλλαγή θα είναι 30%. Το ανώτατο ύψος της αποζημίωσης ορίζεται σε 70.000 ευρώ.

    Στον εισαγγελέα 30 αγρότες για ψευδείς δηλώσεις καλλιέργειας βαμβακιού

    Εν τω μεταξύ, στον εισαγγελέα στέλνει η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπατζελή, 30 αγρότες που δήλωναν ψευδώς ότι καλλιεργούν βαμβάκι, σε εκτάσεις που δεν φυτρώνει τίποτα. Όπως ανακοινώθηκε η περίπτωση αυτή αφορά την περιοχή Σκούρτα στη Βοιωτία.

    Ανάμεσα στους 30 που εισέπρατταν και επιδοτήσεις είναι ένας που είναι συνδικαιούχος σε 10 τραπεζικούς λογαριασμούς.

    Τέλος, δόθηκε εντολή για επανείσπραξη των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και διαβίβαση του φακέλου για περαιτέρω ενέργειες στη Δικαιοσύνη.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 36476

    [24] Ζ. Κ. Τρισέ: Έχω εμπιστοσύνη στο ευρώ

    Τεταρτη, 12 05 2010 12:42

    Ευρετήριο Άρθρου

    Ζ. Κ. Τρισέ: "Έχω εμπιστοσύνη στο ευρώ"

    Λιτότητα και στην Ισπανία

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2Την εμπιστοσύνη του στο μέλλον του ευρώ εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ σε συνέντευξή του σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό. Η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εντάσσεται στο πλαίσιο της θέσπισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού οικονομικής στήριξης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφασίσθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να τεθεί τέλος στην κρίση εμπιστοσύνης που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ευρωζώνης. Πρακτικά, αγοράζοντας στη δευτερογενή αγορά κρατικά ομόλογα χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσχέρειες, η ΕΚΤ θέτει φραγμό στην κερδοσκοπία και επιτρέπει στα κράτη αυτά να συνεχίσουν τη χρηματοδότησή τους στις αγορές ομολόγων με ανεκτούς όρους. Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός της χώρας, Θαπατέρο, ανακοίνωσε και νέα μέτρα λιτότητας με στόχο τη μείωση του ελλείμματος.

    «Στην πράξη, τα χρήματα θα επιστραφούν»

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα "δεν έχει αλλάξει νομισματική πολιτική, δεν έχει αρχίσει να τυπώνει χρήμα", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Τρισέ στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

    Στην πράξη "τα χρήματα που θα δώσουμε, θα επιστραφούν", εξήγησε σχετικά με την απόφαση της ΕΚΤ να αφορά την αγορά κρατικών ομολόγων υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, από την Τράπεζα.

    Αυτή η πρακτική εμπεριέχει πληθωριστικό κίνδυνο, διότι η αγορά ομολόγων αυξάνει την ποσότητα του χρήματος που βρίσκεται στην κυκλοφορία. Ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι η σταθερότητα των τιμών αποτελεί κεντρικό στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας .

    Στόχος μας είναι η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα

    Ζ. Κ. Τρισέ

    Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες οι οποίες ελήφθησαν και κυρίως στην απόφαση της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων ευρωπαϊκών χωρών, η οποία μέχρι στιγμής είχε αποκλεισθεί από την ΕΚΤ, ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι πρέπει "να γνωρίζουμε να λαμβάνουμε γρήγορες αποφάσεις, οι οποίες δεν θέτουν σε κίνδυνο μεσοπρόθεσμα τη σταθερότητα των τιμών" και δικαιολόγησε την άνευ προηγουμένου αυτή απόφαση στην ιστορία της ΕΚΤ με βάση "τη σοβαρότητα της κρίσης".

    Υιοθετώντας καθησυχαστικό τόνο ως προς το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο ετέθη σε δοκιμασία από την ελληνική οικονομική κρίση και τον κίνδυνο μετάδοσής της σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΚΤΕ δήλωσε: "Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο μέλλον του ευρώ". Πρόσθεσε ωστόσο ότι "πρέπει να ενισχύσουμε την επιτήρηση της πολιτικής που εφαρμόζεται από τον ένα και τον άλλο σε δημοσιονομικό επίπεδο. Είναι κεφαλαιώδες".

    Είδηση: 36463

    [25] O Gil Scott-Heron στο Gagarin 205

    Τεταρτη, 12 05 2010 13:08

    Δείτε το video

    Για πρώτη φορά στη χώρα μας, στις 23 Μαΐου, ο θρυλικός μπλουζμαν Gil Scott-Heron, δίνει μία μοναδική συναυλία στο Gagarin 205. Ο Ο 60χρονος καλλιτέχνης, ένας αυθεντικός ποιητής του μουσικού στερεόματος κυκλοφόρησε νέο υλικό μετά από 13 χρόνια. Εκτός από τα νέα τραγούδια αυτού του παράδοξου ποιητή, θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε και όλα εκείνα που τον καθιέρωσαν ανοίγοντας καινούργιους δρόμους στους μουσικούς επιγόνους του. Πώς το έλεγε ο ίδιος το 1971 σε έναν στίχο του που έγραψε ιστορία; "Τhe revolution will not be televised". Στίχος που του εξασφάλιζε την καλλιτεχνική αθανασία...

    O Gil Scott-Heron τραγουδά τα μπλουζ με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Μαχητικός ταυτόχρονα, δηλώνει απερίφραστα τη θέση του για φλέγοντα θέματα προσφέροντας με τους στίχους του συγκεκριμένο στίγμα και βαθιά, αληθινά συναισθήματα: πάθος, ρεαλισμός, ανθρωπιά, αγάπη.

    Μία νύχτα με μεγαλειώδη ποίηση, ντυμένη με εκλεκτούς ηλεκτρονικούς ήχους, hip hop, blues, gospel, folk και αφρικάνικους αριθμούς. Πιο σύγχρονος από τους σύγχρονους, πιο επαναστάτης από τους επαναστάτες, ένας λιγνός μαύρος ποιητής επιστρέφει ως άλλος άσωτος μετά από χρόνια δισκογραφικής σιωπής και τραγουδάει πιο δυνατά από ποτέ στο πλέον ηχηρό come back των τελευταίων ετών: I did not become someone different that I did not want to be, but I'm new here, will you show me around?

    Το καινούργιο του άλμπουμ "Ι'm Νew Ηere" έλαβε διθυραμβικές κριτικές στα περισσότερα μουσικά περιοδικά του κόσμου -δίσκος του μήνα στα περισσότερα από αυτά, αλλά και στο κεντρικό δισκοπωλείο της Rough Trade στο Λονδίνο.

    Είδηση: 36464


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 12 May 2010 - 16:56:11 UTC