Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βρετανία: Ο Κάμερον στη Ντάουνινγκ Στριτ
  • [02] Τραγωδία με 105 νεκρούς από πτώση αεροσκάφους στη Λιβύη
  • [03] Τεκμήριο η πρώτη κατοικία
  • [04] Αλλαγές στους μηχανισμούς ελέγχου του πόθεν έσχες
  • [05] Νέα τραγωδία με νεκρά παιδιά στην Κίνα
  • [06] Στα ταμεία του κράτους τα πρώτα 5,5 δισ.

    [01] Βρετανία: Ο Κάμερον στη Ντάουνινγκ Στριτ

    Τεταρτη, 12 05 2010 08:53

    Δείτε το video

    Ο επικεφαλής του κόμματος των Συντηρητικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανέλαβε πρωθυπουργός της χώρας σήμερα μετά την εντολή της βασίλισσας Ελισάβετ να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο 43χρονος Κάμερον, το κόμμα του οποίου συγκέντρωσε τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο μετά από τις εκλογές της 6ης Μαΐου δεν κατόρθωσε όμως να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία, αναλαμβάνει την πρωθυπουργία από τον Γκόρντον Μπράουν ο οποίος με την παραίτηςή του έκλεισε μια περίοδο 13 χρόνων διακυβέρνησης της Βρετανίας από τους Εργατικούς.

    "Πλήρης κυβέρνηση συνασπισμού"

    Ο νέος πρωθυπουργός τη Βρετανίας Ντέηβιντ Κάμερον δήλωσε ότι στόχος του είναι να σχηματίσει μια πλήρη κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα των Συντηρητικών και το μικρότερο κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών.

    "Στοχεύω να σχηματίσω μια αξιοπρεπή και πλήρη κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες", δήλωσε ο Κάμερον.

    "Πιστεύω ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να έχει αυτή η χώρα μια ισχυρή, σταθερή, καλή και αξιοπρεπή κυβέρνηση που χρειαζόμαστε οπωσδήποτε", κατέληξε ο Κάμερον.

    Ο Κάμερον, πρώην στέλεχος δημοσίων σχέσεων, είναι ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία των τελευταίων 200 χρόνων της Βρετανίας.

    Εν τω μεταξύ, ο Τζορτζ Οσμπορν αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών και ο Ουίλιαμ Χαγκ υπουργός Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού του Ντέηβιντ Κάμερον στη Βρετανία, ανακοινώθηκε από κύκλους του κόμματος των Τόρις.

    Ρυθμιστές οι Φιλελεύθεροι

    Οι βουλευτές του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν τη συμφωνία για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού με το κόμμα των Συντηρητικών του πρωθυπουργού Ντέηβιντ Κάμερον.

    Η συμφωνία αυτή βάζει την τελική σφραγίδα για το σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης συνασπισμού της Βρετανίας μετά το 1945.

    Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Βρετανίας προγραμματίζει να προχωρήσει στη μείωση του τεράστιου ελλείμματος του προϋπολογισμού που αντιμετωπίζει η χώρα, ανακοίνωσαν κύκλοι του Συντηρητικού κόμματος.

    Τα κόμματα συμφώνησαν να επιταχύνουν ουσιαστικά τη μείωση του δομικού ελλείμματος. Τα δύο κόμματα έχουν συμφωνήσει στο σχέδιο των Συντηρητικών, για την περικοπή 6 δισεκατομμυρίων λιρών από δευτερεύουσας σημασίας υπηρεσίες και οργανισμούς εντός του τρέχοντος οικονομικού έτους.

    Παραίτηση Μπράουν

    Ο Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το αξίωμά του και από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών κατέληξαν σε συμφωνία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά την αποτυχία των διαβουλεύσεων μεταξύ του Εργατικού Κόμματος και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για το ίδιο θέμα.

    "Ενημέρωσα τον προσωπικό γραμματέα της βασίλισσας ότι προτίθεμαι να υποβάλω στη βασίλισσα την παραίτησή μου", ανέφερε ο κ. Μπράουν μιλώντας στον Τύπο έξω από την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ.

    Πρόσκληση Ομπάμα σε Κάμερον

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε το νέο Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον τον Ιούλιο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

    Η πρόσκληση σημειώθηκε εν μέσω μιας σειράς τηλεφωνικών επαφών του Κάμερον με διεθνείς ηγέτες μετά την αναγόρευσή του στο θώκο χάρη στη συμφωνία με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ. Ο Κάμερον συνομίλησε μεταξύ άλλων με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, το Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί, τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Ραντ κι άλλους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ "προσκάλεσε τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούλιο και είπε ότι αναμένει να τον δει τον Ιούνιο στις συναντήσεις των G8 και G20", κατά τον εκπρόσωπο.

    Ο Ομπάμα συνεχάρη τον Κάμερον, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν "για το Αφγανιστάν, την Μέση Ανατολή και το Ιράν".

    Ικανοποίηση στον Τύπο

    Οι περισσότερες βρετανικές εφημερίδες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, αλλά σημειώνουν ταυτόχρονα και τα δύσκολα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει.

    "Ο Κάμερον πρωθυπουργός" γράφει στην πρώτη της σελίδα η Daily Telegraph κάνοντας λόγο για μια "ιστορική συμφωνία".

    Η ταμπλόιντ Sun κάνει λόγο για μια νέα εποχή υπό τον τίτλο :"Ο Νέος Κόσμος του Ντέιβ". Οι Times σημειώνουν ότι "ο συντηρητικός ηγέτης εγκαινιάζει μια νέα πολιτική εποχή, αν και την νέα κυβέρνηση περιμένει ένα έργο δύσκολο και ένας δρόμος δύσβατος".

    Από την πλευρά του ο Guardian τονίζει ότι η Βρετανία κάνει "ένα άλμα προς το άγνωστο" με τη συγκρότηση της πρώτης κυβέρνησης συνεργασίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο".

    Πηγή: NET, AΠΕ-ΜΠΕ, BBC

    Διαβάστε επίσης: BBC:David Cameron's coalition government sets to work

    Σχετική είδηση: Ο Κάμερον πρωθυπουργός

    Είδηση: 36454

    [02] Τραγωδία με 105 νεκρούς από πτώση αεροσκάφους στη Λιβύη

    Τεταρτη, 12 05 2010 10:00

    Συνολικά 105 άνθρωποι, εκ των οποίων 94 επιβάτες και 11 μέλη του πληρώματος, σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί κατά τη συντριβή λιβυκού αεροσκάφους, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Λιβύης. Το δυστύχημα συνέβη στις 06:00 τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδας) στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, κατά την προσγείωση του αεροσκάφους, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του αεροδρομίου. "Οι 94 επιβάτες και τα 11 μέλη του πληρώματος που επέβαιναν στο αεροσκάφος είναι νεκροί", πρόσθεσε η ίδια πηγή. Το αεροσκάφος ανήκει στην λιβυκή αεροπορική εταιρεία Al Afriqiyah και προερχόταν από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.

    Ελπίδες για οκτάχρονο επιζώντα

    Ένα αγόρι οκτώ ετών από την Ολλανδία φέρεται να είναι σύμφωνα με πηγές του αεροδρομίου της Τρίπολης, ο μοναδικός επιζών από τη συντριβή αεροσκάφους τύπου Airbus A330.

    Η λιβυκή αεροπορική εταιρεία Afriqiyah επιβεβαίωσε το συμβάν, ανακοινώνοντας ότι ένα από τα αεροσκάφη της "είχε ατύχημα κατά την προσγείωση" στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, αλλά ότι δεν έχει πληροφορίες για θύματα ή επιζώντες.

    H ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει ότι "η αποστολή έρευνας και διάσωσης των αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη", ωστόσο, νωρίτερα, οι υπηρεσίες ασφαλείας του αεροδρομίου έκαναν λόγο για 105 νεκρούς.

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Διαβάστε επίσης: Reuters: Passenger plane crashes in Libya, 105 dead: TV Είδηση: 36456

    [03] Τεκμήριο η πρώτη κατοικία

    Τεταρτη, 12 05 2010 10:09

    Τεκμήριο θα αποτελούν τα ποσά που καταβάλλονται για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, ανεξάρτητα από την επιφάνειά της, σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών από τις 23 Απριλίου και μετά καταργείται η απαλλαγή από το τεκμήριο, ενώ υπάγονται στην εφαρμογή του, πέρα από τις δαπάνες για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, τα ποσά που καταβάλλονται για την ανέγερση οικοδομής από ατομική επιχείρηση, οι τόκοι και τα χρεολύσια δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας, για αγορά οικοπέδου από επιτηδευματίες που ασκούν ατομική επιχείρηση και ασχολούνται επαγγελματικά με την ανέγερση και πώληση οικοδομών.

    Στην εφαρμογή του τεκμηρίου υπάγονται ακόμα η χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε και η χορήγηση δανείων προς εταιρίες ή κοινοπραξίες από τα μέλη ή τους μετόχους τους.

    Εν τω μεταξύ, τα περιουσιακά και φορολογικά στοιχεία 120 off shore εταιρειών, που εμφανίζονται με την ίδια έδρα, στην Γλυφάδα, "ξεσκονίζει" η υπηρεσία ειδικών ελέγχων, καθώς έχουν προκύψει σοβαρές ενδείξεις φοροδιαφυγής.

    Πηγή: NET 105.8 Είδηση: 36457

    [04] Αλλαγές στους μηχανισμούς ελέγχου του πόθεν έσχες

    Τεταρτη, 12 05 2010 09:38

    «Δραστικές μεταβολές στους μηχανισμούς ελέγχου του πόθεν έσχες, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτική» υποσχέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, εμφανιζόμενος στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα.

    Επιτροπή δικαστικών

    Σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη, η κυβέρνηση προτίθεται να εισηγηθεί την επόμενη Τρίτη, την ανάθεση του ελέγχου του πόθεν έσχες των κοινοβουλευτικών σε Επιτροπή της οποίας η πλειοψηφία δεν θα είναι βουλευτές, αλλά δικαστικοί.

    Σε ό,τι αφορά τα μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα, (ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, δικαστικοί λειτουργοί, υπεύθυνοι οικονομικών κομμάτων, δημοσιογράφοι κ.ά.) η ευθύνη θα ανατεθεί στην Αρχή κατά του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος, αντί της Επιτροπής του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία ουσιαστικά, αδυνατούσε να διενεργήσει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

    Στο νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών, επίσης, θα περιγράφονται τα αδικήματα που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων του, παραπέμποντας όλα τα υπόλοιπα στην αρμοδιότητα των ποινικών δικαστηρίων - ενώ αναμένεται να επιμηκυνθεί και ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων, εφόσον αυτός θα μετρά από την στιγμή που επήλθε το αποτέλεσμα του αδικήματος και όχι από την τέλεσή του.

    «Θα ζητήσουμε αύριο κανόνες διαφάνειας για τους πολίτες, αλλά ζητούμε πρώτα σήμερα, κανόνες διαφάνειας για τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα, όπως είναι η δήμευση της περιουσίας των πολιτικών προσώπων και των αξιωματούχων που αποκρύπτουν περιουσιακά τους στοιχεία στην δήλωση του «πόθεν έσχες», όπως είναι η έκπτωση από το αξίωμά τους αν συμμετάσχουν σε εξωχώριες εταιρείες και, όπως είναι βεβαίως, η ευνοϊκή μεταχείριση αυτών που θα συνεργαστούν με την Δικαιοσύνη για να αποκαλύψουν πράξεις διαφθοράς στο Δημόσιο, όπως και υψηλά ιστάμενων κρατικών και πολιτικών αξιωματούχων. Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί εγκαθιστούμε τέτοιους κανόνες διαφάνειας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης.

    Πηγή: NET, AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36455

    [05] Νέα τραγωδία με νεκρά παιδιά στην Κίνα

    Τεταρτη, 12 05 2010 08:31

    Τουλάχιστον επτά παιδιά έχασαν τη ζωή τους και άλλα 20 τραυματίστηκαν σήμερα Τετάρτη όταν άνδρας επιτέθηκε σε νηπιαγωγείο στην βόρεια επαρχία Σαάνσι της Κίνας, σύμφωνα με αξιωματούχους και κρατικά ΜΜΕ. Ο δράστης, ο οποίος κατοικούσε κοντά στο νηπιαγωγείο, αυτοκτόνησε μετά την αιματηρή επίθεση, ανέφερε εκπρόσωπος της αυτοδιοίκησης της κομητείας Νανζιένγκ.

    Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε, επικαλούμενο το Λιου Σιαομίνγκ, τοπικό αξιωματούχο, ότι τα παιδιά "σφαγιάστηκαν". Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

    Είναι η πέμπτη πολύνεκρη επίθεση που διαπράχθηκε εναντίον παιδιών στην Κίνα από την 23η Μαρτίου. Τρεις σημειώθηκαν διαδοχικές ημέρες του Απριλίου.

    Η τραγωδία εκτυλίχθηκε περί τις 08:00 τοπική ώρα [03:00 ώρα Ελλάδας] και παρά το γεγονός ότι μετά τις επιθέσεις εναντίον παιδιών, οι Κινεζικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στα σχολεία όλης της χώρας.

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36452

    [06] Στα ταμεία του κράτους τα πρώτα 5,5 δισ.

    Τεταρτη, 12 05 2010 11:33

    Σήμερα εκταμιεύονται τα πρώτα 5,5 δισ. του μηχανισμού στήριξης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένονται τα 14,5 δισ. της πρώτης δόσης της ευρωπαϊκής βοήθειας προς τη χώρα μας. Η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει στο μέλλον τα δάνειά της και να επανέλθει στην ανάπτυξη, εκτίμησε ο επικεφαλής του Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν. Θέματα ανταγωνιστικότητας, έλεγχου των τιμών και λειτουργίας της αγοράς θα εξετάσει το υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, έστειλε μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στα μέτρα που έλαβε, και θα κάνει πράξη τις ανατροπές που χρειάζεται, ζητώντας τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων, για να επιτευχθούν, όπως είπε, οι στόχοι που έχουν τεθεί. Συλλαλητήριο προγραμματίζουν το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    Πηγή: NET, NET 105.8

    Σχετικές ειδήσεις: Γ. Παπανδρέου: "Να κάνουμε το πρόβλημα θαύμα", Αίτημα για την πρώτη δόση - "Διόρθωση" στις χρηματαγορές

    Είδηση: 36459


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 12 May 2010 - 8:54:10 UTC