Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ecofin: Συνεδριάζει στη Μαδρίτη
  • [02] Καθηλωμένα τα αεροπλάνα στα αεροδρόμια
  • [03] Βενεζουέλα: Προσδοκίες για βελτίωση σχέσων με Κολομβία
  • [04] Tαϊλάνδη: Θα παραδοθούν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης
  • [05] ΗΠΑ: Συλλήψεις διαδηλωτών στη Sodexo
  • [06] Δίωξη κατά της Goldman Sachs

    [01] Ecofin: Συνεδριάζει στη Μαδρίτη

    Σαββατο, 17 04 2010 10:22

    Στη Μαδρίτη συνέρχεται σήμερα Σάββατο το Ecofin, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται στην Αθήνα κλιμάκιο της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ. Στόχος τους οι διαβουλεύσεις για το δάνειο που ενδέχεται να χρειαστεί η Ελλάδα.

    Προηγήθηκε την Παρασκευή η άτυπη συζήτηση στο Eurogroup όπου οι υπουργοί Οικονομικών, με αφορμή το ελληνικό πρόβλημα, κατέληξαν, στη συμφωνία, σύστασης, μόνιμου μηχανισμού στήριξης, κατά των κρίσεων. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενημέρωσε τους ομολόγους του, για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, αλλά και για τις νέες ρυθμίσεις, στη φορολογία και την ασφάλιση. "Η επιστολή του έλληνα υπουργού Οικονομικών προς την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν συνιστά αίτημα βοήθειας", ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, προειδοποίησε λέγοντας ότι "η κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών παραμένει δύσκολη και μπορεί να επιδεινωθεί".

    Υψηλά κινήθηκε και χθες το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων, κλείνοντας στις 430 μονάδες βάσης.

    Ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγει τις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα στο μηχανισμό στήριξης, αφήνει, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Newsweek" .

    "Βρισκόμαστε ήδη σε διαδικασία επιτήρησης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας την Παρασκευή στη Βουλή στα πλαίσια της "Ώρας του πρωθυπουργού", σε σχετική ερώτηση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και επέρριψε ευθύνες στη ΝΔ για την ανάμειξη του Ταμείου. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο μηχανισμός δανειακής υποστήριξης, με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αποτελεί ασφαλές καταφύγιο, και ενδεχόμενη ενεργοποίησή του, που θα αποφασιστεί με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, δεν σημαίνει χρεοκοπία.

    "Ο κ. Παπανδρέου ξεχνάει ότι ήταν δική του ιδέα το πιστόλι του μηχανισμού στήριξης που τελικά έσκασε στα χέρια του, απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, που σήμερα θα μιλήσει σήμερα στο Ναύπλιο στο προσυνέδριο της ΝΔ για την οικονομία".

    "Η κυβέρνηση, οικειοθελώς και αυτοβούλως, προχώρησε στη διάλυση του κοινωνικού συμβολαίου της μεταπολίτευσης και παραδόθηκε αμαχητί στην κηδεμονία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου", επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ το ΚΚΕ κάλεσε το λαό "σε συναγερμό για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής".

    "Η ομολογία ότι δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, χωρίς συνδρομή του Ταμείου, σημαίνει ότι έχουμε πτωχεύσει", σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετικά: Eurogroup: "Έτοιμοι αν χρειαστεί" ,Παπανδρέου: "Δεν θα χρεοκοπήσουμε"

    Είδηση: 35541

    [02] Καθηλωμένα τα αεροπλάνα στα αεροδρόμια

    Σαββατο, 17 04 2010 11:03

    Ανυπολόγιστες συνέπειες και φυσικά τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις, έχουν τα προβλήματα στον τομέα των αερομεταφορών, τα οποία σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Αεροπορική Ασφάλεια (Eurocontrol) θα διαρκέσουν πιθανότατα "πολλές ημέρες".

    Υπενθυμίζεται ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν λόγω του ηφαιστειακού νέφος από την Ισλανδία, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το οποίο να προειδοποιεί ότι η ηφαιστειακή τέφρα μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία.

    Όσοι έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν, πρέπει να επικοινωνούν με την αεροπορική τους εταιρεία, ενώ χθες ματαιώθηκαν 90 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και 13 ματαιώσεις πτήσεων ανακοινώθηκαν για σήμερα από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" κυρίως προς χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης και συγκεκριμένα για τα αεροδρόμια Μονάχου, Στουτγκάρδης, Ντύσεντορφ, Τόρτμουντ, Ζυρίχη, Βιέννη και Λονδίνου.

    Η συνολική εικόνα

    Τουλάχιστον 17.000 πτήσεις έχουν ματαιωθεί, μέχρι στιγμής. Τη Δευτέρα αναμένεται να εξεταστεί η κατάσταση, σε σύσκεψη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας .

    Οι αεροπορικές εταιρείες της Αυστραλίας , της Νέας Ζηλανδίας, της Ινδίας, της Σιγκαπούρης και της Ιαπωνίας ματαίωσαν χθες μεγάλο αριθμό πτήσεων προς την Ευρώπη.

    Ο εναέριος χώρος του Βελγίου θα παραμείνει κλειστός μέχρι τις 18.00 GMT.

    Στη Γερμανία το κλείσιμο του γερμανικού εναέριου χώρου παρατείνεται τουλάχιστον έως τις 12:00 GMT (15:00 ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου και για τα 16 αεροδρόμια της Γερμανίας. Επηρεάζονται από την απόφαση αυτή, τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης, του Βερολίνου, του Αμβούργου, του Ανόβερου, της Βρέμης, της Στουτγάρδης, της Νυρεμβέργης, της Λειψίας, της Δρέσδης, της Ερφούρτης, της Κολονίας-Βόνης, του Ντίσελντορφ, του Μίνστερ-Όσναμπρικ και του Σάρεμπρουκ. Αυστρία: Σταδιακό κλείσιμο των αεροδρομίων από τις 16.45 GMT. Ολλανδία: Εναέριος χώρος κλειστός τουλάχιστον μέχρι τις 12.00 GMT.. Βουλγαρία: Το αεροδρόμιο της Σόφιας ματαίωσε όλες τις χθεσινές πτήσεις. Δανία: Εναέριος χώρος κλειστός μέχρι τις 12.00 GMT. Φινλανδία: Ματαίωση πτήσεων μέχρι τιες 12.00 GMT. Γαλλία: Τα τρία αεροδρόμια του Παρισιού, το Ρουασί, το Ορλί και το Μπουρζέ, καθώς και άλλα ένδεκα γαλλικά αεροδρόμια κλειστά μέχρι τις 18.00 GMT Βρετανία: Το Λονδίνο παρέτεινε το κλείσιμο του μεγαλύτερου τμήματος του εναερίου χώρου της Βρετανίας μέχρι τις 18.00 GΜΤ και επανέφερε τους περιορισμούς για τη Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και τη Βόρεια Αγγλία, που είχαν αρθεί.

    Ουγγαρία: Εναέριος χώρος κλειστός από τις 17.00 GMT. Ιρλανδία: Το σύνολο σχεδόν του εναερίου χώρου έχει ανοίξει, κυρίως τα αεροδρόμια του Δουβλίνου, του Κορκ και του Σάνον. Βαλτικές χώρες: Εναέριος χώρος κλειστός. Ρωσία: Ο εναέριος χώρος παραμένει ανοικτός, αλλά οι πτήσεις από το βόρειο και το δυτικό τμήμα της Ευρώπης έχουν ματαιωθεί. Σλοβακία: εναέριος χώρος κλειστός από χθες στις 13.00 GMT. Ελβετία: Εναέριος χώρος κλειστός μέχρι τις 18.00 GMT. Τσεχική Δημοκρατία: Εναέριος χώρος κλειστός. Ρουμανία: Το βορειο-δυτικό τμήμα του εναερίου χώρου κλειστό. Ισλανδία: τα αεροδρόμια της χώρας παραμένουν ανοικτά. Ιταλία: Ο ιταλικός εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός στο βόρειο τμήμα της χώρας από τις 12.00 GMT. Νορβηγία: Καμία πτήση δεν πραγματοποιείται εκτός από τις τοπικές συνδέσεις ανάμεσα στο Τροντχάιμ και τα νησιά Λοφότεν.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ

    Είδηση: 35542

    [03] Βενεζουέλα: Προσδοκίες για βελτίωση σχέσων με Κολομβία

    Σαββατο, 17 04 2010 09:58

    Mε χρονικό ορίζοντα τον Αύγουστο και τις προγραμματισμένες για το τέλος Μαΐου προεδρικές εκλογές στην Κολομβία, έθεσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, προσδοκώντας βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Ελπίδα για την εξέλιξη αυτή, για τον κ. Τσάβες, αποτελεί η πιθανότητα ήττας του απερχόμενου προέδρου της Κολομβίας Άλβαρο Ουρίμπε και τη διαδοχή του από πιο μετριοπαθή και διαλλακτικό πρόεδρο. Πάντως στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο πρώην υπουργός Άμυνας της Κολομβίας,, Χουάν Μανουέλ Σάντος, επίσης "σκληρός" στις αντιπαραθέσεις με τη Βενεζουέλα, αλλά οι πολιτικές εκτιμήσεις προβλέπουν δεύτερο γύρο εκλογικής διαδικασίας τον Ιούνιο και μάλλον οι προσδοκίες του κ. Τσάβες περιμένουν το αποτέλεσμα μιας τέτοιας εξελίξεις. Πρόσφατα η Κολομβία, που είναι η πιο πιστή σύμμαχος των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία σε βάρος της Βενεζουέλας. Για την εξέλιξη αυτή ο Ούγκο Τσάβες δήλωσε: "Τι ικανότητα στα ψέματα και ποταπή συμπεριφορά, αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν ηθικό φραγμό. Είναι καλό ότι ο Ουρίμπε θα αποχωρήσει σύντομα κι ελπίζω ότι θα έλθει μια κυβέρνηση με την οποία θα μπορέσουμε να συνομιλήσουμε. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να αποκαταστήσουμε τις διμερείς σχέσεις με μια νέα κυβέρνηση".

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς Είδηση: 35538

    [04] Tαϊλάνδη: Θα παραδοθούν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης

    Σαββατο, 17 04 2010 10:04

    Συνεχίζονται οι πολιτικές αντιπαραθέσεις στην Ταϊλάνδη, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε ρήξη με το αντιπολιτευόμενο κίνημα που έχει την επωνυμία "κόκκινα πουκάμισα". Χτες Παρασκευή η αστυνομία επιχείρησε ανεπιτυχώς να συλλάβει στελέχη της αντιπολίτευσης, θεωρώντας τα υπεύθυνα για επεισόδια στα οποία 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πάνω από 800 τραυματίστηκαν, στις πιο βίαιες και αιματηρές ταραχές των τελευταίων 18 ετών.

    Σήμερα Σάββατο, ο Ναταβούτ Σαϊκουάρ, εκ των ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης, δήλωσε: "Την 15η Μαΐου, όλοι μας θα παραδοθούμε. Όλοι οι ηγέτες. Θα παραδοθούμε και θα ζητήσουμε την αποφυλάκισή μας με εγγύηση. Για την ώρα οι 24 μας θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε για να δείξουμε με ειλικρίνεια ότι δεν έχουμε πρόθεση να το σκάσουμε. Είμαι βέβαιος ότι η διαταγή να μας καταστείλουν θα δοθεί πολύ σύντομα".

    Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ο πρωθυπουργός Αμπίσιτ Βετζατζίβα ανέθεσε στον αρχηγό των ένοπλων δυνάμεων Άνουπονγκ Παοτζίντα την ευθύνη για την επιβολή του νόμου και της τάξης, μετά την αποτυχία της αστυνομίας να συλλάβει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

    Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σκλήρυνση της στάσης προς τους αντιπολιτευόμενους, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Σχετικά άρθρα: Πολιτική διαμάχη στην Ταϊλάνδη Είδηση: 35540

    [05] ΗΠΑ: Συλλήψεις διαδηλωτών στη Sodexo

    Σαββατο, 17 04 2010 10:02

    Διαμαρτυρίες, εντάσεις και συλλήψεις σημειώθηκαν χτες Παρασκευή, έξω από την έδρα της γαλλικής εταιρείας Sodexo στις ΗΠΑ. Πολυάριθμη ομάδα διαδηλωτών στην οποία συμμετείχε και ο ηθοποιός Ντάνι Γκλόβερ, ο οποίος ήταν μεταξύ των συλληφθέντων, κατηγόρησε την εταιρεία για συνδικαλιστικές διώξεις και χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας. Η Sodexo, απέλυσε 16 εργαζόμενους για συνδικαλιστική δράση.

    "Είμαστε εδώ σήμερα για να πούμε όχι στους ελεεινούς μισθούς και στις ελεεινές συνθήκες εργασίας. Αυτή είναι μια παγκόσμια επιχείρηση με παγκόσμια ευθύνη και θα τους αναγκάσουμε να αναλάβουν τις ευθύνες που συνεπάγεται η ευθύνη αυτή", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γκλόβερ μιλώντας στους διαδηλωτές.

    Ο επίσης συλληφθείς τον Άντι Στερν, απερχόμενος επικεφαλής του Διεθνούς Συνδικάτου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες (SEIU), τόνισε πως: "Η Sodexo βγάζει χρήματα μετατρέποντας καλές, καλοπληρωμένες, πλήρους απασχόλησης θέσεις εργασίας με όλες τις παροχές σε θέσεις χαμηλόμισθων, ωρομίσθιων, χωρίς παροχές".

    "Έχει τα μέσα να ικανοποιήσει τα αιτήματά σας, αλλά βάζει το χέρι στις λάθος τσέπες", ανέφερε ο Γάλλος συνδικαλιστής Ζαν-Μισέλ Ντιπίρ Οι διαδηλωτές φώναζαν στα γαλλικά το σύνθημα "όλοι μαζί" (Tous ensemble), ενώ οι συλλήψεις έγιναν διότι πέρασαν τη διαχωριστική γραμμή που είχε χαράξει η αστυνομία μπροστά στην έδρα της εταιρείας. Από την πλευρά της η εταιρεία διαψεύδει ότι ασκεί πολιτική διώξεων του συνδικαλισμού και αποδίδει τις κινητοποιήσεις σε ανταγωνισμό συνδικαλιστικών οργανώσεων για το ποια θα κυριαρχήσει στον κλάδο.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 35539

    [06] Δίωξη κατά της Goldman Sachs

    Παρασκευη, 16 04 2010 23:30

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Γουόλ Στριτ άσκησε δίωξη, την Παρασκευή, κατά του οίκου "Goldman Sachs", με την κατηγορία ότι στην εξέλιξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης του 2008, που αναστάτωσε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, "εξαπάτησε πολλούς επενδυτές". Συγκεκριμένα, ο οίκος κατηγορήθηκε ότι "σε συμπαιγνία" με μεγάλο "αμοιβαίο κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνων" επιχείρησε να διασώσει κεφάλαια από δικά του στεγαστικά δάνεια από το χώρο της κλυδωνιζόμενης (τον Οκτώβριο 2008) αμερικανικής αγοράς ακινήτων, στην οποία διακινούντο αθρόα τραπεζικά δάνεια, με υψηλά επιτόκια, αλλά με αποδέκτες πιστωτές με αμφίβολη πιστοληπτική ικανότητα.

    "Αυτή δε η συμπαιγνία έγινε εν πολλοίς σε βάρος των συμφερόντων των επενδυτών" του ανωτέρω οίκου, που είχε τιτλοποιήσει (τραπεζικές) απαιτήσεις στο χώρο της αμερικανικής κτηματο-μεσιτικής αγοράς, πρόσθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Αυτή είναι η πρώτη νομική δίωξη, που σχετίζεται με την πρωτόγνωρη μεταπολεμική οικονομική κρίση στις ΗΠΑ, σημειώνουν στη Νέα Υόρκη οι οικονομικοί παρατηρητές. Θα εκδικαστεί αυτή η υπόθεση ενώπιον δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, προσθέτουν.

    "Ο οίκος Goldman Sachs, με μία νέα τακτική εξαπάτησε στην πραγματικότητα επενδυτές του, υπονομεύοντας και την αξιοπιστία δικών του προϊόντων" (...) "ακολουθώντας πάντως παλαιές απλές (παράνομες οπωσδήποτε) πρακτικές" του χρηματο-επενδυτικού χώρου, αναφέρεται στη μήνυση, που άσκησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά της "Goldman Sachs".

    Η εξέλιξη συμπαρέσυρε καθοδικά τους βασικούς δείκτες πολλών χρηματιστηρίων στη δυτική Ευρώπη κι είχε ανασταλτικό χαρακτήρα στη συνεδρίαση της Παρασκευής στην Γουόλ στριτ, σχολίασαν συναλλασσόμενες πηγές.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35537


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 17 April 2010 - 8:54:22 UTC