Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εurogroup: Συζήτηση για το μηχανισμό στήριξης
  • [02] Χάος στα αεροδρόμια της Ευρώπης
  • [03] Δύσκολες ώρες για τους άστεγους μετά το σεισμό
  • [04] Η 'Ωρα του πρωθυπουργού
  • [05] Βρετανία: ο φιλελεύθερος Κλεγκ νικητής στο πρώτο ιστορικό ντιμπέιτ
  • [06] Πακιστάν: Οκτώ νεκροί από επίθεση καμικάζι σε νοσοκομείο
  • [07] Αυλαία στην πορεία των Scorpions με τρεις συναυλίες στην Ελλάδα
  • [08] Αστροναύτες στον Άρη θέλει να στείλει ο Ομπάμα
  • [09] Η νίκη των blogs
  • [10] Προσεχώς ντοκιμαντέρ για την Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί
  • [11] Πιο κρύοι οι χειμώνες στην Ευρώπη λόγω χαμηλής ηλιακής δραστηριότητας
  • [12] ΗΠΑ: Στρατιωτικές ενισχύσεις στο Αφγανιστάν
  • [13] ΟΗΕ: Κατηγορίες σε βάρος του Πακιστάν

    [01] Εurogroup: Συζήτηση για το μηχανισμό στήριξης

    Παρασκευη, 16 04 2010 09:02

    Το θέμα του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας θα τεθεί στο σημερινό συμβούλιο του Εurogroup στη Μαδρίτη, ενώ τη Δευτέρα φθάνει στην Αθήνα κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να διευκρινιστεί το ύψος του δανείου που ενδέχεται να χρειαστεί η Ελλάδα και να εξεταστούν πολιτικές για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης. Το Σάββατο συνεδριάζει το Ecofin.

    Ξεκάθαρο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινούνται οι χώρες της Ευρωζώνης, σε ενδεχόμενη ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι οι ασάφειες διευρύνουν τα spreads.Το πρωί της Παρασκευής τα spreads έφτασαν στις 423 μονάδες.

    Χτες Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με επιστολή του προς την Κομισιόν, ζήτησε την αποσαφήνιση των όρων του μηχανισμού στήριξης, προτείνοντας ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, με οικονομική βοήθεια από τις χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εφόσον η Αθήνα τη ζητήσει.

    Παράλληλα ο υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, τόνισε ότι η επιστολή δεν συνιστά προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης ωστόσο οι αγορές την ερμήνευσαν ως το πρώτο βήμα για την ενεργοποίησή του, με συνέπεια την πτώση κάτω από τις 400 μονάδες βάσης του spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου το οποίο, νωρίτερα, είχε φθάσει στις 435 μονάδες.

    "Ποτέ δεν υπήρξα ένθερμος θιασώτης της εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ας χειριστούν λοιπόν την υπόθεση αυτοί που ζήτησαν την εμπλοκή του", είπε ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αφήνοντας αιχμές για τη γερμανική στάση, σημείωσε ωστόσο πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Ελλάδα.

    Την αντίθεσή τους στην προσφυγή στο ΔΝΤ εξέφρασαν το κόμματα της αντιπολίτευσης. Κατά της προσφυγής τάχθηκε η ΝΔ, τονίζοντας ότι ο λαός δεν μπορεί να αντέξει άλλα επώδυνα μέτρα. Για προετοιμασία νέας σφαγής των εργαζομένων έκανε λόγο το ΚΚΕ. Οι κερδοσκόποι έχουν συνειδητοποιήσει ότι έχουν απέναντί τους μια αδύναμη ομάδα, σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β' Αθηνών, Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε την δήλωσε: "Η Κυβέρνηση φαίνεται να οδηγεί τη χώρα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ως Νέα Δημοκρατία θεωρούμε επιβεβλημένο να επαναλάβουμε, για μία ακόμη φορά, τη διακηρυγμένη πεποίθησή μας ότι πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του Ελληνικού λαού και να προχωρήσουμε με νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής, προκειμένου να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Και, κυρίως, χωρίς τους νέους δυσβάστακτους όρους, που σίγουρα θα θέσει το ΔΝΤ και θα έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στην Ελληνική κοινωνία".

    Σε ανακοίνωσή του το Γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την προσφυγή στο ΔΝΤ, αναφέρει μεταξύ άλλων: "Η αισιοδοξία και οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης δεν κράτησαν ούτε δυο εβδομάδες. Οι διαβεβαιώσεις του κ. Παπανδρέου ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα διαψεύστηκαν από αρμοδιότερα χείλη. Το αίτημα που απηύθυνε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας είναι σαφές: αρχίζουν οι συνομιλίες για το πρόγραμμα περικοπών που θα αναγκαστεί να εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου να δανειοδοτηθεί.

    Από τις μέχρι τώρα δηλώσεις Ευρωπαίων επισήμων, αλλά κυρίως του ίδιου του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του κ. Στρος-Καν, συντρόφου του κ. Παπανδρέου στη Σοσιαλιστική Διεθνή, βγαίνει το συμπέρασμα ότι για τα επόμενα χρόνια ετοιμάζεται η μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου από τα κάτω προς τα πάνω μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Θα μας πουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι ο δρόμος που ακολουθεί η κυβέρνηση οδηγεί στην ανεργία και την εξαθλίωση. Στη μείωση των μισθών και των συντάξεων. Σε δραματική αύξηση του ήδη μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που ζουν μες στη φτώχεια. Στη χρεοκοπία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Στην καταστροφή της Δημόσιας Εκπαίδευσης και του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Στην εκποίηση όλης της δημόσιας περιουσίας και μάλιστα με χαμηλό τίμημα".

    Την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, γιατί η παράταση της αβεβαιότητας πλήττει καθημερινά την οικονομία, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σχετικά άρθρα: Διαβουλεύσεις για το μηχανισμό στήριξης Είδηση: 35494

    [02] Χάος στα αεροδρόμια της Ευρώπης

    Παρασκευη, 16 04 2010 08:36

    Δείτε το video Χάος στις αεροπορικές συγκοινωνίες της Ευρώπης, προκαλεί για δεύτερη συνεχή μέρα το ηφαιστειακό νέφος από την Ισλανδία. Κλειστοί παραμένουν οι εναέριοι χώροι της Βρετανίας, Ιρλανδίας, Νορβηγίας, Δανίας, Βελγίου, Ολλανδίας Φινλανδίας και Λιθουανίας, ενώ μετ εμποδίων πραγματοποιούνται οι πτήσεις σε Γαλλία, Πολωνία και Γερμανία. Σταδιακά από τις βόρειες περιοχές, αρχίζει να ανοίγει ο εναέριος χώρος της Σουηδίας. Σαράντα επτά πτήσεις από και προς διαφορές ευρωπαϊκές πόλεις ματαιώθηκαν και σήμερα στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Συγκεκριμένα πρόκειται για πτήσεις από και προς Λονδίνο, Παρίσι Αμστερνταμ, Φρανκφούρτη, Μάντσεστερ, Βρυξέλλες, Κοπενχάγη, Ντίσελντόρφ και Βαρσοβία.

    Στο έδαφος χιλιάδες αεροσκάφη

    Στη Βρετανία, εκπρόσωπος του Χίθροου, δήλωσε ότι 180.000 άνθρωποι δεν κατάφεραν να φθάσουν στον προορισμό τους ενώ άλλοι 120.000 εγκλωβίστηκαν στα αεροδρόμια του Γκάτγουικ, του Στανσεντ και της Γλασκόβης.

    Στη Γερμανία, καμία πτήση δεν πραγματοποιείται από τις εννέα το πρωί από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης ενώ προβλήματα υπάρχουν και στα αεροδρόμια του Βερολίνου, του Αμβούργου και της Λειψίας.

    Στη Γαλλία, έχουν κλείσει συνολικά 25 αεροδρόμια, μεταξύ αυτών το Σαρλ ντε Γκολ και το Ορλί. Οι αρχές ωστόσο έχουν ανακοινώσει από τις τρεις το μεσημέρι και μετά (ώρα Ελλάδας) η εναέρια κυκλοφορία θα αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται.

    Στη Δανία, ο εναέριος χώρος θα μείνει κλειστός μέχρι τις 2.00 τοπική ώρα (00.00 GMT) του Σαββάτου.

    Κλειστός παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος του και ο εναέριος χώρος της Πολωνίας.

    Λειτουργούν μόνο τα αεροδρόμια της Κρακοβίας και του Ζεσόφ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σαββατοκύριακο η Πολωνία αναμένεται να υποδεχθεί περίπου 70 αρχηγούς κρατών, μεταξύ των οποίων και οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την κηδεία του Πολωνού Προέδρου Λεχ Κατσίνσκι.

    Ακυρώσεις πτήσεων από ασιατικούς προορισμούς

    Πληθώρα πτήσεων ακυρώθηκαν και από πολλούς ασιατικούς προορισμούς.

    H Singapore Airlines ανακοίνωσε σήμερα την ακύρωση των πτήσεών της από και προς Λονδίνο, Μάντσεστερ, Μόναχο, Άμστερνταμ και Παρίσι.

    Η Thai Airways, ο εθνικός αερομεταφορέας της Ταϊλάνδης, ανακοίνωσε την ακύρωση περίπου 10 πτήσεών της προς Νορβηγία, Βρετανία, Δανία, Σουηδία και Γαλλία ενώ 20 πτήσεις προς Ευρώπη, ακύρωσαν και οι ιαπωνικές Japan Airlines και Nippon Airways.

    Προς το παρόν, μόνο οι σουηδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αρχίζει να αποκαθίσταται η εναέρια κυκλοφορία, καθώς σταδιακά ανοίγει ο εναέριος χώρος της Σουηδίας, αρχής γενομένης από τις βόρειες περιοχές.

    Φόβοι για συνέχιση του φαινομένου και το Σαββατοκύριακο

    Αξιωματούχοι της υπηρεσίας Eurocontrol, θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό το νέφος ηφαιστειακής στάχτης να συνεχίσει να πλήττει την Ευρώπη και το Σαββατοκύριακο.

    Ειδικοί ηφαιστειολόγοι πάντως προειδοποιούν ότι τα προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία από το ηφαιστειακό νέφος μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και έξι μήνες, αν συνεχιστούν οι εκρήξεις του ηφαιστείου.

    Η ηφαιστειακή στάχτη ενώ δεν παρουσιάζει κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων, προκαλεί σοβαρές βλάβες στις μηχανές των αεροσκαφών.

    Πηγή: BBC -AFP - ΝΕΤ 105,8

    Σχετικές ειδήσεις: Μετ' εμποδίων οι πτήσεις λόγω ηφαιστειακής στάχτης Είδηση: 35493

    [03] Δύσκολες ώρες για τους άστεγους μετά το σεισμό

    Παρασκευη, 16 04 2010 09:56

    Μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων του σεισμού που έπληξε την Τετάρτη την επαρχία Τσινγκάι της νοτιοδυτικής Κίνας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ανασύρθηκαν άλλα 31 πτώματα, γεγονός που ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 791 ενώ αγνοείται η τύχη τουλάχιστον 243 ανθρώπων. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των τραυματιών πλησιάζει τις 11.500 ενώ χιλιάδες είναι οι άστεγοι δεδομένου ότι στην επαρχία Γιουσού κατέρρευσαν 15.000 σπίτια.

    Χωρίς νερό, τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες

    Οι συνθήκες για τους άστεγους είναι εξαιρετικά δύσκολες, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νερό τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες.

    Την περιοχή, έχουν αρχίσει να προσεγγίζουν βαριά οχήματα του στρατού, μετά από πολλές ώρες, λόγω των κατολισθήσεων που είχαν κλείσει τους δρόμους ενώ φθάνουν και φορτηγά, σκηνές, τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες.

    Έκκληση να πράξουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για τον εντοπισμό ζωντανών απηύθυνε ο Κινέζος Πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο.

    Να επιστρέψει εσπευσμένα στην χώρα του από τη Βραζιλία, όπου συμμετείχε στις εργασίες της συνόδου του Μπρικ, αποφάσισε ο Κινέζος Πρόεδρος Χου Τζιντάο.

    Πηγή: BBC- ΑΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 35500

    [04] Η 'Ωρα του πρωθυπουργού

    Παρασκευη, 16 04 2010 08:39

    Σε επίκαιρες ερωτήσεις που έχει καταθέσει η αντιπολίτευση, απαντά σήμερα Παρασκευή, στα πλαίσια της "Ώρας του πρωθυπουργού", ο Γιώργος Παπανδρέου στη Βουλή. Ερώτηση για θέματα εξωτερικής πολιτικής έχει καταθέσει η Αλέκα Παπαρήγα, για τα εθνικά κληροδοτήματα ο Γιώργος Καρατζαφέρης, για το μηχανισμό δανειακής υποστήριξης της Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπρας.

    Εκτός πραγματικότητας είναι τα περί διχοτόμησης του Αιγαίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή απαντώντας στην ερώτηση της Αλέκας Παπαρήγα για την εξωτερική πολιτική. Απαντώντας στον κ. Τσίπρα, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι αν δεν υπήρχε η πρωτοβουλία για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, τότε η χώρα θα πήγαινε απευθείας στο ΔΝΤ, με πιο σκληρές επιπτώσεις στους εργαζόμενους.

    Η κυβέρνηση, είπε ο πρωθυπουργός, έδειξε βούληση και πατριωτικά αντανακλαστικά καταφέρνοντας τη δημιουργία μηχανισμού με τη συμμετοχή και της ΕΕ.

    Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για απόκρυψη στοιχείων και δήλωσε ότι "από την εμπειρία μου έγινα πιο σοσιαλιστής από πριν", απαντώντας στην κριτική που του έκωνε νωρίτερα ο κ. Τσίπρας για ιδεολογικές εκπτώσεις.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 35492

    [05] Βρετανία: ο φιλελεύθερος Κλεγκ νικητής στο πρώτο ιστορικό ντιμπέιτ

    Παρασκευη, 16 04 2010 09:50

    Tα ξίφη τους διασταύρωσαν το βράδυ της Πέμπτης, στην πρώτη τηλεοπτική τηλεμαχία που οργανώθηκε ποτέ σε προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία, οι αρχηγοί των τριών μεγάλων πολιτικών κομμάτων προκειμένου να κερδίσουν την υποστήριξη εκατομμυρίων τηλεθεατών που θα κληθούν στις κάλπες, σε λιγότερο από ένα μήνα, για να επιλέξουν έναν από αυτούς ως το νέο τους πρωθυπουργό.

    Ο ένας δίπλα στον άλλο, στο πλατό του καναλιού ITV στο Μάντσεστερ, απέναντι στο κοινό που τους έθετε τις ερωτήσεις, ο πρωθυπουργός των Εργατικών, Γκόρντον Μπράουν, υποσχέθηκε "ευημερία για όλους", ο ηγέτης των συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον "αλλαγή" και ο φιλελεύθερος-δημοκρατικός Νικ Κλεγκ "δικαιοσύνη".

    Η συζήτηση "άναψε" πολύ γρήγορα και οι τρεις πολιτικοί δεν δίσταζαν να απευθύνονται ο ένας στον άλλο και να του παίρνουν το λόγο, παρά τους 76 αυστηρούς "κανόνες" που είχαν τεθεί από τα επιτελεία τους. Ο δημοσιογράφος που είχε το ρόλο του συντονιστή χρειάστηκε να παρέμβει κατ' επανάληψη για να τους σταματήσει.

    Μετά το πρώτο δεκάλεπτο, ο Μπράουν επιτέθηκε στον κυριότερο αντίπαλό του, τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις. "Δεν μπορείτε να ρετουσάρετε την πολιτική σας, όπως ρετουσάρετε τις προεκλογικές αφίσες σας" είπε, αναφερόμενος σε μια αμφιλεγόμενη αφίσα των Τόρις που δείχνει τον Κάμερον πολύ νέο.

    Οι τρεις υποψήφιοι μιλούσαν απευθείας με το κοινό που έθετε τις ερωτήσεις και υπερασπίστηκαν το πολιτικό πρόγραμμά τους σε τομείς όπως η μετανάστευση, η εγκληματικότητα και η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας.

    Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε ταυτόχρονα από το κανάλι ανέδειξε νικητή του ντιμπέιτ τον Νικ Κλεγκ: περισσότεροι από τους μισούς τηλεθεατές (55%) του έδωσαν "θετική" ψήφο. Μπράουν και Κάμερον ισοβάθμισαν στη δεύτερη θέση με ποσοστό 30%.

    Το κανάλι Sky News, που θα οργανώσει τη δεύτερη τηλεμαχία, έκανε και αυτό τη δική του δημοσκόπηση. Στο πρώτο μισάωρο του ντιμπέιτ οι Κάμερον και Κλεγκ προηγούνταν με 36% θετικές απόψεις έναντι 28% για τον Μπράουν.

    Οι τρεις ηγέτες θα συναντηθούν ξανά στα πλατό στις 22 και τις 29 Απριλίου για να συζητήσουν για την εξωτερική πολιτική και την οικονομία. Το πρώτο ντιμπέιτ ήταν αφιερωμένο στην εσωτερική πολιτική.

    Τα ντιμπέιτ έχουν κινήσει σημαντικό ενδιαφέρον στη Βρετανία. Δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes για λογαριασμό της εφημερίδας Independent έδειξε ότι το 65% των ενηλίκων (δηλαδή 30 εκατομμύρια άτομα) θέλει να παρακολουθήσει και τις τρεις τηλεμαχίας. Οι μισοί από αυτούς δήλωσαν μάλιστα ότι αυτές οι αντιπαραθέσεις μπορεί να επηρεάσουν την ψήφο τους.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35498

    [06] Πακιστάν: Οκτώ νεκροί από επίθεση καμικάζι σε νοσοκομείο

    Παρασκευη, 16 04 2010 10:23

    Οκτώ άνθρωποι έχασαν σήμερα Παρασκευή τη ζωή τους και 35 τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σε νοσοκομείο της πόλης Κουέτα, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, ανακοίνωσε η αστυνομία και οι νοσοκομειακές αρχές. Όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένας δημοσιογράφος τοπικού καναλιού σκοτώθηκε από την έκρηξη και έξι συνάδελφοί του και εικονολήπτες τραυματίστηκαν. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένας αστυνομικός.

    Μεταξύ των τραυματιών είναι και ένας βουλευτής του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν. Η έκρηξη σημειώθηκε στο χώρο στάθμευσης της μονάδας επειγόντων περιστατικών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Ο βομβιστής ανατινάχθηκε τη στιγμή που είχε συγκεντρωθεί κόσμος έξω από τη μονάδα επειγόντων περιστατικών, όπου είχε μεταφερθεί η σορός ενός σιίτη που σκοτώθηκε σε επίθεση.

    Κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά στο παρελθόν τέτοιου είδους επιθέσεις έχουν αποδοθεί στους αυτονομιστές, που δραστηριοποιούνται εδώ και δεκαετίες στην μεγαλύτερη και φτωχότερη επαρχία του Πακιστάν, το Μπαλουτσιστάν, ενώ πολλά είναι τα θύματα και από τη θρησκευτική βία στην επαρχία.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Bomb blast hits Pakistan hospital in Quetta

    Είδηση: 35503

    [07] Αυλαία στην πορεία των Scorpions με τρεις συναυλίες στην Ελλάδα

    Παρασκευη, 16 04 2010 10:34

    Δείτε το video

    Αυλαία στη μουσική τους πορεία βάζουν οι Scorpions με μια παγκόσμια περιοδεία τους, στην οποία υπόσχονται να ροκάρουν... "σαν τυφώνας". Στους πρώτους σταθμούς της περιοδείας συγκαταλέγονται οι εμφανίσεις τους στην Ελλάδα, που θα γίνουν στις 5 Ιουνίου στο Εθνικό Στάδιο Ζωσιμάδων στα Γιάννενα, στις 7 Ιουνίου στο Γήπεδο του Μακεδονικού στη Θεσσαλονίκη και στις 9 Ιουνίου στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο στην Πάτρα.

    Η περιοδεία των Scorpions με τίτλο "Get your sting and Blackout" θα ξεκινήσει στις 7 Μαΐου από τη Γερμανία και θα ακολουθήσουν συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Στις συναυλίες τους θα παρουσιάσουν μερικά από τα πιο δημοφιλή τραγούδια τους. Την ολοκλήρωση της περιοδείας θα διαδεχθεί η κυκλοφορία dvd με στιγμιότυπα από αυτήν.

    "Μετά 40 χρόνια διαδρομής στο τρελό τρένο του ροκ εν ρολ, αποφασίσαμε να σταματήσουμε. Είναι καλό να βάζεις τέλος όταν είσαι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ήταν κάτι που ίσως έπρεπε να γίνει δέκα χρόνια πριν", τόνισε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, Κλάους Μάινε, στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης Τύπου.

    H ιδέα της διάλυσης των Scorpions προέκυψε μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου τους άλμπουμ "Sting in the tail" που στάθηκε αξεπέραστη δυναμική δουλειά και σημείο σταθμός στην καριέρα τους.

    Η απόφαση της διάλυσης πάρθηκε από όλους μαζί, δεν υπήρξαν ούτε τσακωμοί, ούτε διαφωνίες. Έχουμε πολύ ενέργεια και θέλουμε να τη διατηρήσουμε ως την τελευταία συναυλία μας. Το χρωστάμε, άλλωστε, στους θαυμαστές μας", είπε.

    Όσον αφορά τα μελλοντικά σχέδιά του, ο ερμηνευτής των Scorpions υποστήριξε ότι δεν έχει σκεφτεί ποια θα είναι αυτά. "Υπάρχει πολύ μουσικό υλικό, που δεν έχει κυκλοφορήσει, ίσως να γίνει κάτι με αυτό μετά. Πιστεύω, πάντως, ότι θα έχω επαφή με τη μουσική και στη συνέχεια", παρατήρησε.

    Είδηση: 35504

    [08] Αστροναύτες στον Άρη θέλει να στείλει ο Ομπάμα

    Παρασκευη, 16 04 2010 10:09

    Ένα επανδρωμένο διαστημόπλοιο που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη γύρω στο 2035 και τελικά θα προσγειωθεί στον κόκκινο πλανήτη σχεδιάζει να στείλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Μάλιστα, ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ευχή να γίνει αυτό όσο ο ίδιος θα είναι ακόμη ζωντανός.

    Δηλώσεις Ομπάμα

    "Στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, οι δοκιμαστικές πτήσεις θα δοκιμάσουν τα συστήματα που είναι απαραίτητα για μια εξερεύνηση πέρα από τη (γήινη) τροχιά και γύρω στο 2025 ελπίζουμε ότι τα νέα διαστημόπλοια θα μας επιτρέψουν να στείλουμε επανδρωμένες αποστολές πέρα από τη Σελήνη", είπε ο Ομπάμα αναλύοντας τη στρατηγική του περί συνέχισης του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος, στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα.

    "Θα ξεκινήσουμε στέλνοντας αστροναύτες σε έναν αστεροειδή, για πρώτη φορά στα χρονικά. Γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 2030 πιστεύω ότι θα μπορούμε να στείλουμε ανθρώπους που θα μπουν σε τροχιά γύρω από τον Άρη και θα τους γυρίσουμε σώους και ασφαλείς στη Γη" ενώ αργότερα "θα ακολουθήσει προσεδάφιση στον Άρη", συνέχισε.

    "Κι ελπίζω ότι θα είμαι εκεί για να το δω", πρόσθεσε ο 48χρονος πρόεδρος, αποκαλύπτοντας ότι θα αυξήσει κατά 6 δισεκατομμύρια δολάρια τον προϋπολογισμό της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, της οποίας στηρίζει "100% την αποστολή και το μέλλον".

    AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35501

    [09] Η νίκη των blogs

    Παρασκευη, 16 04 2010 11:24

    Μετά από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Interview, φαίνεται ότι ο κόσμος πλέον προτιμά και εμπιστεύεται περισσότερο τα blogs από τις εφημερίδες για την ενημέρωσή του.Το δείγμα της έρευνας είναι 514 άτομα και πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2010, μέσω Web έρευνας με δομημένο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο.

    Όπως προέκυψε, το 71% των ερωτηθέντων θεωρεί την ενημέρωση που λαμβάνει από τα blogs πολύ έως αρκετά αξιόπιστη και το 22% λίγο έως καθόλου αξιόπιστη. Σε σχέση όμως με τα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το 47% εκτιμά ότι τα blogs είναι το πιο αξιόπιστο μέσο, το 27% οι εφημερίδες και το 18% θεωρεί ότι κανένα μέσο δεν είναι αξιόπιστο.

    Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως μόλις το 5% απαντά υπέρ της αξιοπιστίας του ραδιοφώνου, ενώ ακόμη χειρότερη είναι η επίδοση της τηλεόρασης με μόνο 1%.

    Το μέσο, στο οποίο τα blogs προκαλούν τη μεγαλύτερη "ζημιά" με την ύπαρξη και λειτουργία τους, είναι, σύμφωνα με την έρευνα, οι εφημερίδες, αφού το 50% θεωρεί πως υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες, το 25% η τηλεόραση, το 5% το ραδιόφωνο και το 19% λέει ότι σε κανέναν δεν προκαλούν ζημιά.

    Στην ερώτηση ωστόσο, εάν τα blogs με ενημερωτικό περιεχόμενο θα πρέπει να υπόκεινται στους κώδικες δεοντολογίας της συμβατικής δημοσιογραφίας, όπως το να υπάρχει η υπογραφή του συντάκτη κάτω από τα ρεπορτάζ και τα κείμενα, το 55% τάσσεται υπέρ, ενώ τα blogs αναδεικνύονται "νικητές" και στο ζήτημα της αμεσότητας στην πληροφόρηση, καθώς το 74% των ερωτηθέντων τους δίνει "ψήφο εμπιστοσύνης" και το 77% τα επισκέπτεται καθημερινά.

    Η σταδιακή ανάδειξη των blogs φαίνεται και από το γεγονός ότι το 69% δηλώνει πώς το τελευταίο χρονικό διάστημα κερδίζουν περισσότερο από το χρόνο τους για ενημερωτικούς λόγους, το 27% τον ίδιο χρόνο και μόνο το 4% λιγότερο.

    Πάντως, σε συντριπτικό ποσοστό (79%) οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι τα blogs είναι ευκαιρία για τη συμβατική δημοσιογραφία και μόνο το 15% ότι είναι απειλή.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35505

    [10] Προσεχώς ντοκιμαντέρ για την Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί

    Παρασκευη, 16 04 2010 10:18

    "Η γέννηση μιας Πρώτης Κυρίας", είναι ο τίτλος ενός ντοκιμαντέρ για την Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί που θα κυκλοφορήσει προσεχώς στη Γαλλία και το οποίο έχει πουληθεί σε αρκετές χώρες, αναφέρθηκε σήμερα από την εταιρεία διανομής του. Το ντοκιμαντέρ διάρκειας 90 λεπτών για τη Γαλλία και 52 λεπτών για τις άλλες χώρες, έχει σκηνοθετήσει ο Μαρκ Μπερντοργκό και παρουσιάζει ένα πορτρέτο της κ. Μπρούνι-Σαρκοζί με προσωπικές και αδημοσίευτες στιγμές της αφότου έγινε σύζυγος του προέδρου της Γαλλίας.

    "Δείχνει τι αλλάζει στη ζωή μιας γυναίκας ο τίτλος της Πρώτης Κυρίας", ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας διανομής.

    Πρόκειται για ένα από τα ντοκιμαντέρ που είχε μια από τις μεγαλύτερες ζητήσεις στο Φεστιβάλ των Καννών για τη διεθνή αγορά αφού έχει ήδη αγοραστεί από τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ελβετία, τον Καναδά, τη Σουηδία, τη Δανία, την Αυστρία, ενώ ενδιαφέρον έχουν δείξει οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ελλάδα, η Ποστογαλία, η Ισπανία και η Αυστραλία.

    Το ντοκιμαντέρ που χρειάστηκε δουλειά 18 μηνών, δείχνει ακόμα τη σύζυγο του κ. Σαρκοζί να ακολουθεί το πρωτόκολλο, συγκρίσεις με άλλες πρώην Πρώτες Κυρίες καθώς και αποσπάσματα από δηλώσεις και συνεντεύξεις της από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

    Είδηση: 35502

    [11] Πιο κρύοι οι χειμώνες στην Ευρώπη λόγω χαμηλής ηλιακής δραστηριότητας

    Παρασκευη, 16 04 2010 09:55

    Πιο συχνούς και κρύους χειμώνες στο μέλλον μπορεί να γνωρίσει η Ευρώπη εξαιτίας της χαμηλής μαγνητικής ηλιακής δραστηριότητας, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-γερμανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε στενή σχέση ανάμεσα στις λιγότερες ηλιακές κηλίδες και στις συνθήκες της γήινης ατμόσφαιρας.

    Όταν ο ήλιος είναι "ήσυχος", οι ευρωπαϊκοί χειμώνες τείνουν να γίνουν πιο κρύοι σε σχέση με το μέσο όρο, ενώ όταν ο ήλιος "ζωντανεύει", οι χειμώνες γίνονται γενικά πιο ζεστοί. Εκτιμάται ότι η μέση θερμοκρασία τον χειμώνα στην Ευρώπη πέφτει κατά μισό βαθμό Κελσίου, όταν ο ήλιος έχει ήπια δραστηριότητα.

    Η έρευνα, υπό τον καθηγητή Φυσικής του Περιβάλλοντος Μάικ Λόκγουντ του τμήματος Μετεωρολογίας του πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών "Environment Research Letters", εκτιμά ότι το φαινόμενο είναι σχετικά τοπικό (στη Βρετανία και στην ηπειρωτική Ευρώπη) και δεν μπορεί να αναστρέψει την παγκόσμια τάση για άνοδο της θερμοκρασίας. Από την άλλη, παρά το "φαινόμενο του θερμοκηπίου", η νέα μελέτη δείχνει ότι η Ευρώπη θα συνεχίζει να "παγώνει" για πολλούς ακόμα χειμώνες στο μέλλον, καθώς ο ήλιος παρουσιάζει την χαμηλότερη δραστηριότητά του εδώ και 100 περίπου χρόνια.

    Οι ερευνητές σύγκριναν τις αυξομειώσεις της ηλιακής δραστηριότητας με τις αντίστοιχες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας κατά τα τελευταία 350 χρόνια. Σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις, η ηλιακή δραστηριότητα τείνει να αυξάνεται αργά και σταθερά για περίπου 300 χρόνια και μετά πέφτει πιο απότομα για τα επόμενα 100 χρόνια. Η τρέχουσα περίοδος πτώσης της δραστηριότητας του ήλιου ξεκίνησε το 1985 και συνεχίζεται, ενώ μπορεί να διαρκέσει αρκετές ακόμα δεκαετίες.

    Ως πιθανότερη αιτία για την ηλιακή επίδραση στο κλίμα της Ευρώπης, ο Λόκγουντ θεωρεί το "μπλοκάρισμα" των θερμών δυτικών ανέμων (του λεγόμενου "τζετ στριμ") που φτάνουν στην Ευρώπη στη διάρκεια του χειμώνα, κινούμενοι σε ύψος 7 - 12 χιλιομέτρων πάνω από το έδαφος. Όταν, εξαιτίας του "ήπιου" ήλιου, οι δυτικοί μπλοκάρονται και δεν πνέουν πάνω από την Ευρώπη, τότε έρχονται κρύοι ξηροί άνεμοι από την Ανατολή, που προκαλούν πτώση των θερμοκρασιών κατά τον χειμώνα.

    Οι επιστημονικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι όσο πέφτει η ηλιακή δραστηριότητα και άρα όσο μειώνεται η εκπομπή της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας (που θερμαίνει τη στρατόσφαιρα σε ύψος 20 - 50 χλμ. πάνω από τη Γη), μεταβάλλονται οι στρατοσφαιρικοί άνεμοι και αυτό με τη σειρά του επιδρά στους ανέμους στην χαμηλότερη τροπόσφαιρα. Τελικά, μετά από αυτά τα αλληλεξαρτημένα φαινόμενα, σταθεροποιείται το φαινόμενο του "μπλοκαρίσματος" των δυτικών ανέμων πάνω από την Ευρώπη, κάτι που συνέβη και φέτος τον χειμώνα, που χαρακτηρίστηκε από πολύ θερμοκρασίες.

    Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι αν και η μειωμένη ηλιακή δραστηριότητα αναμένεται να κρατήσει για δεκαετίες ακόμα, αυτό δεν σημαίνει ότι κατ' ανάγκη κάθε χειμώνα η Ευρώπη θα γνωρίζει πιο παγωμένους χειμώνες, καθώς και ο καιρός επηρεάζεται και από άλλους μετεωρολογικούς παράγοντες.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35497

    [12] ΗΠΑ: Στρατιωτικές ενισχύσεις στο Αφγανιστάν

    Παρασκευη, 16 04 2010 08:33

    Σε ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στο Αφγανιστάν, προσανατολίζονται οι ΗΠΑ, μετά την άρνηση της Αυστραλίας να αυξήσει τη δική της στρατιωτική παρουσία στην ασιατική χώρα. Αυτό προκύπτει από δημοσίευμα της εφημερίδας "The Sydney Morning Herald".

    Όπως αναφέρει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα: "Τα επιπλέον αμερικανικά στρατεύματα θα λύσουν το πρόβλημα ασφάλειας που θα προκύψει μετά τη σχεδιαζόμενη απόσυρση των ολλανδικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, αλλά θα δώσουν βάση και στις κατηγορίες ότι η Αυστραλία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά τη δέσμευσή της για νίκη των Ταλιμπάν".

    Η στρατιωτική παρουσία της Αυστραλίας στο Αφγανιστάν, αριθμεί 1.500 στρατιώτες, ενώ 11 από αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους, στο διάστημα της παραμονής των αυστραλιανών δυνάμεων στη χώρα. Η πρόταση των ΗΠΑ για αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας των Αυστραλών, έγινε με στόχο να καλυφθούν τα κενά που άφησε η αποχώρηση ολλανδικών στρατευμάτων.

    Νέα βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά, σημειώθηκε στην πόλη Κανταχάρ του νότιου Αφγανιστάν, με απολογισμό επτά νεκρούς αλλοδαπούς που εργάζονταν στη χώρα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 35491

    [13] ΟΗΕ: Κατηγορίες σε βάρος του Πακιστάν

    Παρασκευη, 16 04 2010 08:18

    Σοβαρές καταγγελίες σε βάρος του Πακιστάν, περιέχει έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για την υπόθεση της δολοφονίας της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, η έρευνα για τη δολοφονία παρεμποδίστηκε σκόπιμα από τις πακιστανικές υπηρεσίες πληροφοριών και από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Παράλληλα η έρευνα σημειώνει ως μη επαρκείς τις συνθήκες φύλαξης της Μπεναζίρ Μπούτο.

    Μάλιστα γίνεται αναφορά στον τότε πρόεδρο της χώρας, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, είχε ενημέρωση για τις απειλές εναντίον της Μπούτο, αλλά δεν υπήρχε ανάλογη ανταπόκριση στα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.

    Υπενθυμίζεται ότι η Μπεναζίρ Μπούτο δολοφονήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2007 κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην πόλη Ραβαλπίντι και έχοντας επιστρέψει μετά από αυτοεξορία οκταετούς διάρκειας.

    Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση: "Μολονότι πέθανε όταν ένας βομβιστής ηλικίας 15,5 ετών πυροδότησε τα εκρηκτικά του κοντά στο όχημά της, κανείς δεν πιστεύει ότι αυτό το αγόρι έδρασε μόνο του.Η επιτροπή ήρθε σε σύγχυση από τις προσπάθειες ορισμένων υψηλόβαθμων Πακιστανών κυβερνητικών αξιωματούχων να παρεμποδίσουν την πρόσβαση σε στρατιωτικές πηγές και σε πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών".

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ, Γαλλικό

    Είδηση: 35490


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 16 April 2010 - 8:55:00 UTC