Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αθήνα ο Μ. Κυπριανού
  • [02] Πυρηνικό διπλωματικό παρασκήνιο
  • [03] Απεργιακός ορίζοντας για ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ
  • [04] Ελικόπτερο του ΝΑΤΟ συνετρίβη στο νότιο Αφγανιστάν
  • [05] Τελευταίο αντίο στον 15χρονο Αφγανό
  • [06] Κίνα: Εκτελέσεις εμπόρων ναρκωτικών
  • [07] Παγώνουν οι δίκες κατά του Μπερλουσκόνι
  • [08] Πέθανε ο πατέρας του πανκ Μάλκολμ Μακλάρεν
  • [09] Φρένο στις αιτήσεις για άσυλο βάζει η Αυστραλία
  • [10] Καζάνι που βράζει η Ταϊλάνδη
  • [11] Αναγνώρισε η Ρωσία την κυβέρνηση της Οτουνμπάγεβα

    [01] Στην Αθήνα ο Μ. Κυπριανού

    Παρασκευη, 09 04 2010 10:51

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα έχει το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάρκος Κυπριανού, εν όψει της επίσκεψης του Γιώργου Παπανδρέου, την Κυριακή, στην Κύπρο. Στα μέσα Μαΐου, εξάλλου, θα γίνει η επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου. Κατά τη συνάντηση των δυο πλευρών συμφωνήθηκαν νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    "Σχέσεις εμπιστοσύνης"

    Σκοπός των διερευνητικών επαφών με την τουρκική πλευρά είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή στη ΝΕΤ ο αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών και επανέλαβε πως η ελληνική κυβέρνηση δε συζητά τα κυριαρχικά δικαιώματά της.

    Αθήνα και Άγκυρα - πρόσθεσε- έχουν αναπτύξει σχέσεις εμπιστοσύνης. Αναφερόμενος στις τουρκικές παραβιάσεις, ο κ. Δρούτσας είπε πως η Τουρκία αναγνωρίζει ότι είναι ένα εμπόδιο στην ομαλοποίηση των σχέσεων.

    Βεβαίως συζητήσαμε με τον κ. Νταβουτογλου και τις εξελίξεις στο Κυπριακο, ωστόσο το Κυπριακό δεν είναι διμερές θέμα, ανέφερε ο αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών.

    Στα εθνικά θέματα όλοι πρέπει να κάνουμε προσπάθειες για να υπάρχει συναίνεση. Οι θέσεις μας στην εξωτερική πολιτική είναι διαχρονικές επισήμανε ο κ. Δρούτσας.

    Θετικό βήμα χαρακτηρίζει η ΝΔ την επίσκεψη Ερντογάν, με την προϋπόθεση ότι το μόνο θέμα προς συζήτηση με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Η επιτάχυνση των διμερών συνομιλιών γίνεται σε μια περίοδο που το ΝΑΤΟ επιδιώκει τον έλεγχο ολόκληρου του Αιγαίου, λέει το ΚΚΕ, ενώ ο ΛΑΟΣ εκτιμά ότι συρόμαστε σε διάλογο,, με την άλλη πλευρά σε θέση ισχύος.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Σχετική είδηση: Στα μέσα Μαΐου η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα Είδηση: 35245

    [02] Πυρηνικό διπλωματικό παρασκήνιο

    Παρασκευη, 09 04 2010 08:26

    Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο εξελίσσεται μπροστά στη σύνοδο κορυφής για το θέμα των πυρηνικών που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Πρωταγωνιστής των κινήσεων είναι το Ισραήλ, που μπροστά στις πληροφορίες, ότι Τουρκία και Αίγυπτος πρόκειται να εγείρουν στη σύνοδο το ζήτημα του πυρηνικού οπλοστασίου του Ισραήλ. Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ματαίωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι επισήμως το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει ότι κατέχει πυρηνικά όπλα, ενώ δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων (NPT). Εκτίμηση της ισραηλινής πλευράς, είναι ότι θα επιχειρηθεί από ισλαμικές χώρες η επικέντρωση της κριτικής για τα πυρηνικά σε βάρος του Ισραήλ, με στόχο να αποπροσανατολιστεί το περιεχόμενο της συνόδου, "φωτογραφίζοντας" εμμέσως πλην σαφώς την περίπτωση του Ιράν.

    Αντί του κ. Νετανιάχου, το Ισραήλ θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρο της ισραηλινής κυβέρνησης Νταν Μέριντορ. Η είδηση της εκπροσώπησης του Ισραήλ, έστω και με πιο "χαμηλόβαθμη" αντιπροσωπεία, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τις ΗΠΑ. Όπως δήλωσε ο ο Νικ Χάμερ, εκπρόσωπος Τύπους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου: "Καλωσορίζουμε τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της ισραηλινής κυβέρνησης Νταν Μέριντορ στη σύνοδο κορυφής. Το Ισραήλ είναι ένας στενός σύμμαχος και περιμένουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά σε ζητήματα που έχουν σχέση με την πυρηνική ασφάλεια".

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ, Γαλλικό

    Είδηση: 35233

    [03] Απεργιακός ορίζοντας για ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ

    Παρασκευη, 09 04 2010 09:09

    Συνεδρίαση με στόχο τη συγκρότησή της σε σώμα, μετά το πρόσφατο 34ο συνέδριο της συνομοσπονδίας, πραγματοποιεί σήμερα η ΓΣΕΕ, συγκαλώντας ολομέλεια της διοίκησης. Στο δημόσιο τομέα, η ΑΔΕΔΥ καλείται να αποφασίσει πάνω στην πρόταση της εκτελεστικής της επιτροπής, προς το γενικό της συμβούλιο, που συνεδριάζει σήμερα, για συνέχιση και κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

    Ήδη χρονικά έχει προσδιοριστεί το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου σαν το χρονικό διάστημα εκδήλωσης απεργιακής κινητοποίησης και σε συντονισμό με τη ΓΣΕΕ. Σωματεία προσκείμενα στο ΠΑΜΕ έχουν προαναγγείλει 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση για τις 20 και 21 Απρίλη.

    Είδηση: 35241

    [04] Ελικόπτερο του ΝΑΤΟ συνετρίβη στο νότιο Αφγανιστάν

    Παρασκευη, 09 04 2010 08:38

    Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και ένας πολίτης σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης όταν αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο του ΝΑΤΟ συνετρίβη στο νότιο Αφγανιστάν, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, ανακοίνωσε η Ατλαντική Συμμαχία.

    "Ενα μεταφορικό αεροσκάφος CV-22 Osprey της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη στην επαρχία Ζαμπούλ αργά το βράδυ της Πέμπτης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις αμερικανοί στρατιώτες και ένας πολίτης, ενώ τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι στρατιώτες. Τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν άγνωστα", επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Isaf.

    Το Boeing/Bell V-22 Osprey είναι ένα υβριδικό μεταγωγικό αεροσκάφος, ανάμεσα σε αεροπλάνο και ελικόπτερο, που είναι εξοπλισμένο με σύστημα περιστροφής ελίκων που του επιτρέπει να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα.

    "Το CV-22 μετέφερε αμερικανικά στρατεύματα όταν συνετρίβη περίπου δέκα χιλιόμετρα δυτικά του Καλάρ", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 35234

    [05] Τελευταίο αντίο στον 15χρονο Αφγανό

    Παρασκευη, 09 04 2010 08:58

    Τελετή αποχαιρετισμού της σορού του 15χρονου Χαμιντουλά, που έχασε τη ζωή του από έκρηξη βόμβας στα Κάτω Πατήσια, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στις 10 το πρωί, στο Κοιμητήριο Καισαριανής, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

    Αμέσως μετά την τελετή, ξεκίνησε και η μεταφορά της σορού του άτυχου νέου στην πατρίδα του, το Αφγανιστάν, όπου και θα ταφεί, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας. Στην τελετή πήραν μέρος ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Γρηγόρης Τασούλας, και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Λευτέρης Οικονόμου.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8 Είδηση: 35239

    [06] Κίνα: Εκτελέσεις εμπόρων ναρκωτικών

    Παρασκευη, 09 04 2010 11:02

    Δεν περνάνε τις καλλίτερες στιγμές τους οι σχέσεις της Κίνας με την Ιαπωνία, μετά τις σημερινές τρεις εκτελέσεις Ιαπώνων εμπόρων ναρκωτικών στην Κίνα. Ιάπωνες διπλωμάτες στην Κίνα, ενημερώθηκαν από τις αρχές της χώρας, ότι εκτελέσθηκαν οι ομοεθνείς τους Τερούο Τακέντα, 67 ετών, Χιρονόρι Ουκάι, 48 ετών και Κατσούο Μόρι, 67 ετών.

    "Ανησυχώ για τις σχέσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας όταν αναλογίζομαι τα συναισθήματα και την αντίδραση της κοινής γνώμης στην Ιαπωνία. Θα περίμενα η Κίνα να είχε εξετάσει περισσότερο αυτή την πλευρά", δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της Ιαπωνίας Κέικο Σίμπα.

    Για "λυπηρή" και "αυστηρή" απόφαση, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιούκιο Χατογιάμα, που απέφυγε να αναμιχθεί σε δικαστικές υποθέσεις άλλων χωρών, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

    Στην Ιαπωνία η θανατική προβλέπεται μόνο για τις περιπτώσεις κατά συρροήν ανθρωποκτονιών.

    Η πιο ένθερμη στάση της καταδίκης της θανατικής ποινής, από την υπουργός Δικαιοσύνης της Ιαπωνίας, αποδίδεται στην υποστήριξή της προς τη Διεθνή Αμνηστία και άλλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται για την κατάργηση της θανατικής ποινής. Στα πλαίσια αυτά η κ. Σίμπα, δεν έχει υπογράψει διάταγμα εκτέλεσης για κανένα από τους σχεδόν 100 φυλακισμένους θανατοποινίτες στην Ιαπωνία, από το Σεπτέμβριο του 2009, που εντάχθηκε στην ιαπωνική κυβέρνηση.

    Άλλος ένας Ιάπωνας, ο Μιτσουνόμπου Ακάνο, εκτελέστηκε την Τρίτη λόγω της καταδίκης του για εμπόριο ναρκωτικών και ήταν η πρώτη εκτέλεση Ιάπωνα υπηκόου στην Κίνα μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών το 1972.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Γερμανικό

    Είδηση: 35246

    [07] Παγώνουν οι δίκες κατά του Μπερλουσκόνι

    Παρασκευη, 09 04 2010 09:11

    Το νόμο που "παγώνει" για 18 μήνες όλες τις δίκες σε βάρος του Ιταλού πρωθυπουργού επικύρωσε την Πέμπτη και με τη δική του υπογραφή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. "Τώρα, θα μπορέσουμε να εργασθούμε αποδοτικά. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με την υπογραφή του επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία αντισυνταγματική σκιά" δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Σύμφωνα, όμως, με τον ιταλικό Τύπο, οι εισαγγελείς του Μιλάνου ετοιμάζονται να προσφύγουν στο συνταγματικό δικαστήριο. Ο επικεφαλής, δε, του αντιπολιτευόμενου κόμματος "Ιταλία των Αξιών", Αντόνιο Ντι Πιέτρο, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να συγκεντρώσει υπογραφές για ακυρωτικό δημοψήφισμα.

    Μάχη για μονιμότερη ασυλία

    Ο νόμος είχε εγκριθεί στις 10 Μαρτίου με ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο της Ρώμης και τη στήριξη των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης "Λέγκα του Βορρά" και "Λαός της Ελευθερίας", στο πλαίσιο του "εύλογου κωλύματος" (del legittimo impedimento), στη λογική, δηλαδή, ότι ο πρωθυπουργός έχει υψηλές ευθύνες και δεν μπορεί να παραμελεί τη διακυβέρνηση της χώρας για να παρακολουθεί τις διάφορες δικασίμους. To μέτρο ισχύει τόσο για τον πρωθυπουργό, όσο και για τους υπουργούς του.

    Σε ό,τι αφορά, πάντως, το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο για να εκφράσουν την ετυμηγορία τους τα μέλη του συνταγματικού δικαστηρίου, η εφημερίδα της Ρώμης La Repubblica σημειώνει πως "δεν πρόκειται να εκδοθεί καμία απόφαση πριν το τέλος του έτους".

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους σχολιαστές, ο πρωθυπουργός της χώρας σκέπτεται να προωθήσει νέο νόμο, ο οποίος θα προβλέπει μονιμότερη ασυλία και να δώσει, παράλληλα, μάχη για την υιοθέτηση του ημιπροεδρικού συστήματος.

    Αν τελικά εγκριθεί αυτή η θεσμική αλλαγή, ο Σ. Μπερλουσκόνι θα καταφέρει να διαδεχθεί, με ενισχυμένες αρμοδιότητες, τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στο ύπατο αξίωμα της ιταλικής δημοκρατίας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35243

    [08] Πέθανε ο πατέρας του πανκ Μάλκολμ Μακλάρεν

    Πεμπτη, 08 04 2010 23:37

    Ο "πατέρας του πανκ" και πρώην μάνατζερ του βρετανικού συγκροτήματος Sex Pistols, Μάλκολμ Μακλάρεν, πέθανε την Πέμπτη μετά από σύντομή μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 64 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του, Λες Μολόι. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος "πήγαινε καλά", αλλά η υγεία του επιδεινώθηκε ξαφνικά, και πρόσθεσε ότι η οικογένεια του Μακλάρεν "κατέρρευσε" με την είδηση του θανάτου του.

    Σύμφωνα με την τελευταία σύντροφό του, Γιανγκ Κιμ, ο 64χρονος μάνατζερ πέθανε σε νοσοκομείο της Ελβετίας όπου νοσηλευόταν αφού είχε διαγνωστεί ότι έπασχε από μεσοθηλίωμα, ένα σπάνιο τύπο καρκίνου.

    Ο Μάλκολμ Μακλάρεν γεννήθηκε το 1946 στο Λονδίνο και θεωρείται από πολλούς ως ο "πατέρας" του πανκ αφού ήταν από τους πρώτους που αναγνώρισαν και προώθησαν το νέο μουσικό είδος μανατζάροντας συγκροτήματα όπως αυτά των Sex Pistols και των New York Dolls.

    Ηχογράφησε επίσης και δικούς του δίσκους, όπως τον επιτυχημένο Double Dutch το 1983. Πριν από μερικά χρόνια κατέβηκε στις εκλογές διεκδικώντας το δήμο του Λονδίνου, όμως τελικά απέσυρε την υποψηφιότητά του.

    Είχε αποκτήσει ένα γιο, τον Τζόζεφ, από την πρώην σύντροφό του, τη γνωστή σχεδιάστρια μόδας Βίβιεν Γουέστγουντ.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS Είδηση: 35232

    [09] Φρένο στις αιτήσεις για άσυλο βάζει η Αυστραλία

    Παρασκευη, 09 04 2010 09:35

    Να "παγώσει" την εξέταση των αιτήσεων ασύλου που προέρχονται από τη Σρι Λάνκα και το Αφγανιστάν αποφάσισε αιφνιδιαστικά η αυστραλιανή κυβέρνηση. Η ανακοίνωση έγινε τη στιγμή που αυστραλιανά σωστικά συνεργεία διέσωζαν 70 άτομα, στα ανοιχτά του νησιού από το νησί των Χριστουγέννων. Με έκθεσή του ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι το δουλεμπόριο βρίσκεται "εκτός ελέγχου" στην περιοχή και πολλές χιλιάδες αιτούντες άσυλο θα κατευθυνθούν προς την Αυστραλία. "Πρόχειρη και ρατσιστική" χαρακτηρίστηκε η απόφαση της κυβέρνησης από εκπροσώπους οργανώσεων για τους πρόσφυγες.

    "Ισχυρό μήνυμα στους δουλέμπορους"

    "Με την απόφαση αυτή, θέλουμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στους δουλέμπορους" δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Κρις Έβανς.

    "Δεν αποτελεί πολιτική του Συνασπισμού Φιλελευθέρων-Εθνικών η μείωση του αριθμού των μεταναστών που δέχεται η Αυστραλία" υποχρεώθηκε να δηλώσει από την πλευρά του ο "σκιώδης" υπουργός Μετανάστευσης Σκοτ Μόρισον.

    Ο ίδιος, δύο ημέρες νωρίτερα, είχε ζητήσει τη δραστική μείωση του αριθμού των μεταναστών, "για να μην υποβαθμιστεί το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της χώρας", αλλά υποχρεώθηκε να κάνει διευκρινήσεις μετά την έντονη αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου, που υποστήριξε πως αν μειωθεί δραστικά ο αριθμός των μεταναστών, θα πληγεί η παραγωγικότητα και η οικονομία της χώρας.

    Ο Μόρισον έπειτα και από υπόδειξη του αρχηγού του, Τόνι Άμποτ, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική στο θέμα αυτό, έκανε τις σχετικές διευκρινήσεις.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το 2050 ο πληθυσμός της Αυστραλίας θα φτάσει τα 36 εκατομμύρια κατοίκους.

    Αντίθετα, ο "σκιώδης" υπουργός Οικονομικών Τζο Χόκι, κάλεσε τους Αυστραλούς να αγκαλιάζουν τους μετανάστες, "γιατί η χώρα είναι μεταναστευτικό έθνος κι αυτό την έχει κάνει καλύτερη".

    Ο πρωθυπουργός της χώρας Κέβιν Ραντ προσπάθησε τον προηγούμενο μήνα να προωθήσει την ιδέα της "Μεγάλης Αυστραλίας", αλλά απέτυχε, με αποτέλεσμα το Εργατικό Κόμμα σήμερα να προσπαθεί να αποτινάξει την εικόνα του ότι ευνοεί μία αχαλίνωτη αύξηση πληθυσμού.

    Ο ομογενής Κώστας Καραπαναγιωτίδης, επικεφαλής του Κέντρου Παροχής Υπηρεσιών σε αιτούντες άσυλο, χαρακτήρισε την απόφαση "ιδιαίτερα ανησυχητική".

    "Η κατάσταση στη Σρι Λάνκα και το Αφγανιστάν δεν έχει βελτιωθεί καθόλου και γι' αυτό τόσοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους" είπε και πρόσθεσε: "Η Εργατική κυβέρνηση τιμωρεί τους λάθος ανθρώπους".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Australia halts Sri Lankan and Afghan asylum claims

    Είδηση: 35244

    [10] Καζάνι που βράζει η Ταϊλάνδη

    Παρασκευη, 09 04 2010 08:42

    Σε κλιμάκωση της έντασης οδηγούν οι κινήσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Ταϊλάνδη, μπροστά στις νέες κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα "κόκκινα πουκάμισα", όπως ονομάζονται οι οπαδοί της αντιπολίτευσης.

    Η κυβερνητική πλευρά κινητοποιεί επιπλέον 2.080 στρατιώτες και 31.200 αστυνομικούς στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ, με στόχο να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές, ανεβάζοντας στις 80.000 τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας, μετά την προσθήκη των ενισχύσεων. Οι αντιπολιτευόμενοι αποφάσισαν να πάνε στον επίγειο δορυφορικό σταθμό του τηλεοπτικού καναλιού που μεταδίδει τις διαδηλώσεις τους, το σήμα του οποίου έχει διακοπεί από χθες, ενώ η χώρα έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Στην απόπειρα των διαδηλωτών να μπουν στον τηλεοπτικό σταθμό People Channel, τα σώματα ασφαλείας απάντησαν με δακρυγόνα, ενώ όπως μετέδωσε άλλο τηλεοπτικό κανάλι, οι δυνάμεις του στρατού άρχισαν να εγκαταλείπουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις.

    Συλλήψεις

    "Το δικαστήριο ενέκρινε 17 νέα εντάλματα σύλληψης εναντίον των ηγετών των διαδηλωτών που παραβίασαν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απέκλεισαν την διασταύρωση Ρατσαπρασόνγκ μια από τις μεγαλύτερης τουριστικές και εμπορικές περιοχές της Μπανγκόκ", δήλωσε ο στρατηγός Τανγκάι Πραστζασάρτου, αρχηγός της αστυνομίας, προαναγγέλλοντας και άλλες συλλήψεις όσων στελεχών της αντιπολίτευσης ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης. Χτες Πέμπτη εκδόθηκαν επτά εντάλματα σύλληψης κατά των ηγετών των "κόκκινων πουκαμίσων" με την κατηγορία ότι εισέβαλαν στον περίβολο του κοινοβουλίου.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ, Γαλλικό Είδηση: 35235

    [11] Αναγνώρισε η Ρωσία την κυβέρνηση της Οτουνμπάγεβα

    Παρασκευη, 09 04 2010 08:40

    Δείτε το video

    Αναγνωρίστηκε από τη Μόσχα η αυτοανακηρυχθείσα κυβέρνηση της Ρόζα Οτουνμπάγεβα στο Κιργισταν, ενώ ο ανατραπείς πρόεδρος Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, που έχει καταφύγει στα νότια της χώρας, αρνείται να παραιτηθεί και προτείνει συνομιλίες με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που κατέλαβαν την εξουσία στην πρωτεύουσα Μπισκέκ.

    Ρωσική δύναμη στο Κιργιστάν

    Η Ρωσία έστειλε στρατιώτες στο Κιργιστάν για να προστατεύσουν τους Ρώσους πολίτες και τη στρατιωτική βάση της στη χώρα αυτή, μετά την ανατροπή του προέδρου και την κατάληψη της εξουσίας από την αντιπολίτευση.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε στον ομόλογό του του Καζακστάν ότι η Μόσχα θα στείλει "μια ομάδα Ρώσων στρατιωτών στο Κιργιστάν", όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

    Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, Νικολάι Μακάροφ, επιβεβαίωσε σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ότι ο Μεντβέντεφ διέταξε να σταλούν αλεξιπτωτιστές στο Κιργιστάν για να προστατεύσουν το προσωπικό της ρωσικής αεροπορικής βάσης στο Καντ.

    Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι οι Ρώσοι στρατιώτες θα αναλάβουν την ασφάλεια "των οικογενειών των Ρώσων πολιτών" στο Κιργιστάν, της ρωσικής πρεσβείας και άλλων διπλωματικών εγκαταστάσεων. Δεν διευκρινίζεται πάντως ο αριθμός των στρατιωτών.

    Δεν παραιτείται ο Μπακίγεφ

    Ο ανατραπείς πρόεδρος του Κιργιστάν, Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, δήλωσε σήμερα ότι "δεν θέλει να πιστέψει" πως πίσω από τις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην εκδίωξή του από την εξουσία βρίσκεται η Ρωσία.

    "Δεν μπορώ να πω ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από αυτό. Δεν θέλω να το πω. Απλώς δεν θέλω να το πιστέψω", είπε ο Μπακίγεφ μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

    Ο Μπακίγεφ επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται στο νότιο Κιργιστάν και επέμεινε ότι δε σκοπεύει να παραιτηθεί. Πρότεινε όμως τη διεξαγωγή συνομιλιών με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που κατέλαβαν την εξουσία μετά το ξέσπασμα της κρίσης και τις πολύνεκρες διαδηλώσεις στη χώρα.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Σχετική είδηση: Κιργιστάν: Προσωρινή κυβέρνηση από την αντιπολίτευση

    Είδηση: 35237


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 9 April 2010 - 8:54:30 UTC