Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποζημιώσεις και δημοσιεύματα στο επίκεντρο
  • [02] Παπανδρέου: Προτεραιότητα στην υγεία -Περιορισμό της σπατάλης
  • [03] Νέα ρύθμιση για τη διπλή ανάπλαση προανήγγειλε η Τ. Μπιρμπίλη
  • [04] Φως στη διαδρομή του μαύρου χρήματος
  • [05] Νεοναζιστική επίθεση στα Χανιά
  • [06] Αποφάσεις της Συγκλήτου με νέα δεδομένα στην είσοδο αστυνομικών

    [01] Αποζημιώσεις και δημοσιεύματα στο επίκεντρο

    Πεμπτη, 25 02 2010 14:59

    Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στο BBC, στον απόηχο του εξώφυλλου του γερμανικού περιοδικού FOCUS, επικρίνοντας την στάση της Γερμανίας με αναφορές στην περίοδο της κατοχής. Ο κύριος Πάγκαλος είπε ότι οι Γερμανοί "πήραν τον ελληνικό χρυσό που βρίσκονταν στην Τράπεζα της Ελλάδος και χρήματα που ποτέ δεν επέστρεψαν". Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε την Τετάρτη τις κατηγορίες μέσω του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος δήλωσε ότι οι αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί από το 1960 και ότι αυτές οι συζητήσεις δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων. Την δυσαρέσκεια του για το ανθελληνικό κλίμα που καλλιεργείται μετέφερε ο πρόεδρος της βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος στον Γερμανό Πρεσβευτή στην Αθήνα, ο οποίος αποδοκίμασε το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού.

    Στον απόηχο του προκλητικού εξωφύλλου του γερμανικού περιοδικού "Focus", ο Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στο BBC επέκρινε την στάση της Γερμανίας, κάνοντας αναφορές στην περίοδο της γερμανικής κατοχής.

    "Πήραν τον ελληνικό χρυσό που βρισκόταν στην Τράπεζα της Ελλάδος, πήραν τα ελληνικά χρήματα και ποτέ δεν τα επέστρεψαν. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί. Δεν λέω ότι αναγκαστικά πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα, αλλά πρέπει τουλάχιστον να πουν "ευχαριστώ" και δε θα πρέπει να παραπονιούνται τόσο πολύ για κλοπές και ασάφειες στις οικονομικές συναλλαγές", τόνισε στη συνέντευξή του.

    Η Γερμανία απορρίπτει

    "Οφείλω να απορρίψω τις κατηγορίες αυτές. Με βάση τη συμφωνία αποζημιώσεων του 1960, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας κατέβαλε αποζημίωση στην Ελλάδα ύψους 115 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων (περί τα 58,8 εκατ. ευρώ) για τη ζημία που προκλήθηκε από τον ναζισμό", απάντησε ο Αντρέας Πέσκε, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Σύμφωνα με τον κ. Πέσκε, οι Έλληνες που υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία υπό το ναζιστικό καθεστώς αποζημιώθηκαν επίσης στο πλαίσιο του ιδρύματος "Μνήμη, ευθύνη και μέλλον", ενώ όπως είπε η Γερμανία χορήγησε μετά το 1960 βοήθεια ύψους "περίπου 32 δισεκατομμυρίων γερμανικών μάρκων (16,3 δισεκατομμύρια ευρώ) στην Ελλάδα σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, για να υποστηρίξει την ενσωμάτωση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα.

    "Μια συζήτηση για το παρελθόν δεν συμβάλλει καθόλου στην επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας και δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή ελληνική κρίση", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Για την συνέντευξη Πάγκαλου ρωτήθηκε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    "Η συμβουλή μας είναι να μην συσχετίζονται μεταξύ τους θέματα που δεν έχουν καμία συνάφεια. Δεν νομίζουμε ότι συζητήσεις για το παρελθόν είναι χρήσιμες στη σημερινή κατάσταση και ότι συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα " ήταν η απάντηση του Ουλριχ Βίλεμ.

    "Ο κ. Πάγκαλος έκανε μια περιγραφή, η κυβέρνηση όμως θα τοποθετηθεί αύριο στην επίκαιρη ερώτηση, που υπάρχει προς τον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα απαντήσει συγκεκριμένα για τα σημεία αυτά", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση συμφωνεί με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της.

    ΥΠΕΞ: η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις

    Απαντώντας στις θέσεις της Γερμανίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Δελαβέκουρας, επεσήμανε ότι η Ελλάδα ζητά ξεκάθαρη πολιτική στήριξη και αλληλεγγύη και αναφορικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων επισήμανε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν έχει παραιτηθεί από το δικαίωμα των διεκδικήσεων αλλά δεν συνδέονται με κανένα τρόπο με τα σημερινά.

    Άλλες αντιδράσεις

    "Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν επανειλημμένα απορρίψει τις προτάσεις διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων που το ΚΚΕ εδώ και χρόνια συνεχώς καταθέτει στη βουλή. Ούτε ήθελαν, ούτε θέλουν να τις διεκδικήσουν προς όφελος του ελληνικού λαού. Τώρα ο όψιμος πατριωτισμός που εκφράζουν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης από τη μια στόχο έχουν να κοροϊδέψουν το λαό και από την άλλη δείχνει την πρόθεση και αυτής της κυβέρνησης να αξιοποιήσει το τεράστιο χρέος των γερμανικών κυβερνήσεων προς τον ελληνικό λαό με βάση τα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας", τόνισε το ΚΚΕ.

    Με την επιτροπή γερμανικών αποζημιώσεων συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Αντί η κυβέρνηση να δίνει εγγυήσεις κάτω από το τραπέζι για στρατιωτικούς εξοπλισμούς στη Γερμανία, θα έπρεπε να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις", δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνάντηση χαρακτηρίζοντας το ζήτημα ως θέμα ηθικής και πολιτικής τάξεως.

    Οι δηλώσεις Πάγκαλου

    Όπως μετέδωσε το Reuters, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επέκρινε και την στάση της Γερμανίας απέναντι στην ελληνική κρίση, λέγοντας ότι η Αθήνα ποτέ δεν έλαβε αποζημιώσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις της ναζιστικής κατοχής κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Ο Θεόδωρος Πάγκαλος είπε επίσης ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα έφθανε σε αυτό το σημείο αν υπήρχε ισχυρότερη ηγεσία εντός της ΕΕ.

    Μιλώντας στο BBC ο Θεόδωρος Παγκαλος άφησε αιχμές για την τακτική που ακολούθησε η Ιταλία προκειμένου να διασφαλίσει την είσοδό της στο ευρώ.

    Η Ιταλία έκανε περισσότερα από την Ελλάδα για να αποκρύψει την κατάσταση των οικονομικών της, προκειμένου να διασφαλίσει την είσοδό της στην Ευρωζώνη, είπε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC.

    Διαμαρτυρία Πετσάλνικου στο Γερμανό Πρέσβη για δημοσιεύματα

    Να κλείσει το θέμα που άνοιξε το εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού Focus με την Αφροδίτη της Μύλου να κάνει άσεμνη χειρονομία, επιχείρησε ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, ο οποίος και του μετέφερε τη δυσαρέσκειά του.

    Ο Βόλφγκανγκ Σούλτχαϊς εξέφρασε τη λύπη του που δημοσιεύματα μερίδας του τύπου της χώρας του, θεωρούνται στη Ελλάδα ως προσβλητικά, τόνισε όμως ότι αυτά τα δημοσιεύματα δεν πρέπει να συγχέονται με άλλα της πλειοψηφίας του γερμανικού τύπου που κατά κανόνα είναι σοβαρά και τεκμηριωμένα. Εξέφρασε ακόμα την αλληλεγγύη της γερμανικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα και επισήμανε ότι αυτή η αντιπαράθεση δεν θα ζημιώσει τις ελληνογερμανικές σχέσεις.

    Από την πλευρά του ο κ Πετσάλνικος τόνισε ότι μετέφερε τη δυσφορία του ελληνικού κοινοβουλίου, αλλά και την ανησυχία όλων για μια σειρά από δηλώσεις και δημοσιεύματα που δημιουργούν μια αρνητική και διαστρεβλωμένη εικόνα στους Γερμανούς πολίτες για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

    Η Ελλάδα, σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση αλλά έχει επίγνωση και θα πάρει όλες εκείνες τις αποφάσεις για να βγει η χώρα από την κρίση. Δεν ζητούμε οικονομική αλλά πολιτική στήριξη για να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις των κερδοσκόπων των διεθνών αγορών.

    Πάντως ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά επικαλέσθηκε "την ελευθερία του Τύπου" στη Γερμανία.

    Δηλώσεις Μέρκελ για το ευρώ και την Ελλάδα

    Την ίδια ώρα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη της στην " Frankfurter Allgemeine Zeitung." επισήμαινε ότι το ευρώ, παρά την κρίση που βιώνει, θα επιβιώσει. Η Γερμανίδα καγκελάριος πάντως δηλώνει ότι η κρίση έχει οδηγήσει σε επικίνδυνες κερδοσκοπικές πρακτικές σε βάρος χωρών που έχουν να αντιμετωπίσουν τα δικά τους προβλήματα.

    Η αξιοπιστία του Ευρώ στις αγορές εξαρτάται από την επίτευξη των ελληνικών στόχων για μείωση του ελλείμματος κατά 4% αυτό το έτος, τόνισε η κ Μέρκελ και πρόσθεσε πως η εμπιστοσύνη στο Ευρώ θα αποκατασταθεί μόνο αν η Ελλάδα και άλλες χώρες με υψηλό χρέος χτυπήσουν το πρόβλημα στη ρίζα του.

    Η οικονομική κρίση στη συνάντηση Παπούλια-προέδρου ΓΣΕΕ

    Αναφορές στην κ. Μέρκελ είχε ο διάλογος μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες κατά την συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ

    "Τώρα έχουμε γίνει δούλοι των οίκων και των αγορών " είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγόπουλος για να υπογραμμίσει ο κ. Παπούλιας ότι σήμερα η κ. Μέρκελ είπε ένα γλυκό λόγο "ότι δεν μπορούν οι αγορές να ορίζουν την τύχη μας".

    "Οι αγορές έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπους και δεν μπορούν να τους δυναστεύουν. Παρόλα αυτά βλέπω ότι μας καταδυναστεύουν", συμπλήρωσε ο κ. Παναγόπουλος.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 33753

    [02] Παπανδρέου: Προτεραιότητα στην υγεία -Περιορισμό της σπατάλης

    Πεμπτη, 25 02 2010 20:30

    Περιστολή των δαπανών του ΕΣΥ κατά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τους νέους διοικητές υγειονομικών περιφερειών και τους επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της χώρας, κατά την επίσκεψή του στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Ο κ. Παπανδρέου σε μία σύσκεψη που κράτησε δύο ώρες έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές που στόχο έχουν την προστασία του συστήματος υγείας και του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Ο κ. πρωθυπουργός άσκησε οξεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νοσοκομεία και τόνισε ότι πρέπει να μπει φραγμός στις σπατάλες και στο νοσηρό φαινόμενο με τα φακελάκια.

    Αποσπάσματα από τον χαιρετισμό Παπανδρέου (συνάντηση με διοικητές, υποδιοικητές υγειονομικών περιφερειών)

    Ξέρετε πολύ καλά ότι η χώρα μας βιώνει δύσκολες στιγμές. Πρόκειται για μία συνολική κρίση, που μόνο η κορυφή του παγόβουνου είναι το χρέος και το έλλειμμα, αλλά τα βαθύτερα αίτια, τα οποία κληροδοτήθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία σε εμάς, τα βαθύτερα αίτια και προβλήματα που καλούμαστε να λύσουμε, είναι αυτά της διαφθοράς, της σπατάλης, μιας θεσμικής ανεπάρκειας σε πάρα πολλούς τομείς, που εξέθεσαν τον πολίτη σε κινδύνους, σε προβλήματα, σε γραφειοκρατίες, σε απαράδεκτες πρακτικές. Ενώ ο στόχος μας είναι ακριβώς να προστατέψουμε τον πολίτη, τα δικαιώματά του, τη ζωή των συμπολιτών μας από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, για να διαμορφώσουμε μια Πολιτεία ευνομούμενη, που να σέβεται τον ίδιο τον πολίτη, να σέβεται τα χρήματά του, να σέβεται τα δικαιώματά του και να τα προστατεύει.

    "Η δουλειά μας είναι πολυμέτωπη. Αφενός να πάρουμε εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται, για να ανατάξουμε την ελληνική οικονομία, να αποκτήσουμε ξανά αξιοπιστία, και οικονομική, αλλά θα έλεγα και ως χώρα διεθνώς και, αφετέρου, να προστατεύσουμε τους οικονομικά αδύνατους με κάθε τρόπο, όσο μπορούμε. Να εξασφαλίσουμε σε όλους τους πολίτες εκείνες τις υπηρεσίες πρόνοιας, που είναι όχι μόνο δικαίωμά τους, αλλά και απαραίτητες προϋποθέσεις για να αισθάνονται ασφαλείς σε μία εποχή μεγάλης ανασφάλειας διεθνώς."

    Γιώργος Παπανδρέου

    "Έχουμε τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Υπάρχουν τα τεράστια χρέη των νοσοκομείων, που δημιουργήθηκαν από το 2005 και μετά, τα οποία εκτιμώνται σε 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ και αποτελούν και ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Ένα φαύλο σύστημα προμηθειών, όπου δυστυχώς η εξαίρεση ήταν ο κανόνας, με αδιαφάνεια, με σπατάλη, με παρατυπίες, με γκρίζες ζώνες και εστίες διαφθοράς."

    "Το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της χώρας, δεν είναι μόνο ένα Πρόγραμμα δημοσιονομικής διαχείρισης. Είναι ένα Πρόγραμμα πραγματικής ανασυγκρότησης των θεσμών, ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και να προσφέρουν με σωστό τρόπο τις υπηρεσίες που αξίζει ο Ελληνικός λαός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι να θέσουμε σε απόλυτο περιορισμό τη σπατάλη στο χώρο της υγείας.

    Στοχεύουμε στο Πρόγραμμά μας, και με τη δική σας βοήθεια, να μειώσουμε τις δαπάνες για προμήθειες στα νοσοκομεία, κατά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Κι αυτό δεν είναι υπερβολή, είναι αποτύπωση, κι αν θέλετε και η επιβολή της λογικής, μετά από την επικράτηση για χρόνια παράλογων και προκλητικών πρακτικών, από τη συνταγογράφηση μέχρι και τη διαδικασία προμηθειών, που οδηγούσαν σε αγορά μηχανημάτων και αναλώσιμων σε τιμές εξωφρενικές, με χρήματα βεβαίως των Ασφαλιστικών Ταμείων, χρήματα του Ελληνικού λαού, ο οποίος σήμερα απορεί πώς φτάσαμε ως χώρα στο σημείο όπου φτάσαμε".

    "Η Δημόσια Διοίκηση δεν είναι το φέουδο του κάθε υπαλλήλου ή του κάθε προϊσταμένου. Η Δημόσια Διοίκηση έχει ως μοναδικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών προς το δημόσιο, το συλλογικό συμφέρον. Υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε και είναι βασική μας αρχή, πάνω στην οποία μας έδωσε την εντολή να κυβερνήσουμε ο Ελληνικός λαός. Είναι δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες. Τα θέματα της υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης αποτελούν βασική και μεγάλη προτεραιότητα της Κυβέρνησής μας για ένα κράτος Δικαίου, αλλά είναι και προϋπόθεση - έτσι το βλέπουμε εμείς - για μια σωστή ανάπτυξη στη χώρα".

    Κλείνοντας ο κ. Παπανδρέου είπε:

    "Είμαι σίγουρος ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Φώφη Γεννηματά, έχουν δώσει την ψυχή τους σε αυτή την προσπάθεια και θα τις βρείτε κοντά σας σε κάθε δική σας προσπάθεια και πρόβλημα. Και βεβαίως, θα είμαι κι εγώ μαζί σας, σε κάθε ανάγκη που έχει ο τομέας της υγείας και πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Είναι βασική μας προτεραιότητα. Θα είμαι κι εγώ κοντά σας και θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε περιοχές, για να δούμε τα προβλήματα και από κοντά, με την κατάλληλη ευκαιρία. Καλή επιτυχία στη μάχη που δίνετε. Αυτή η μάχη θα είναι νικηφόρα και νομίζω αυτό είναι και το μήνυμα που πρέπει να δώσουμε στον Ελληνικό λαό: ότι παρά τις δυσκολίες αισιοδοξούμε, ότι κάνουμε αυτή την κρίση και μια ευκαιρία για να αλλάξουμε πράγματα, τα οποία ξέρει ο Ελληνικός λαός ότι αποτελούν βαθιά προβλήματα. Δικαιούται όμως να ελπίζει ότι θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα, με ένα σωστό Σύστημα Υγείας, ανθρώπινο, αποτελεσματικό, δίκαιο, με ισονομία και με διαφάνεια".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 33776

    [03] Νέα ρύθμιση για τη διπλή ανάπλαση προανήγγειλε η Τ. Μπιρμπίλη

    Πεμπτη, 25 02 2010 15:15

    Νέα ρύθμιση για την διπλή ανάπλαση τού Ελαιώνα και της λεωφόρου Αλεξάνδρας αναμένεται να φέρει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Τίνα Μπιρμπίλη η οποία εξέφρασε την πλήρη αντίθεση της με τη προηγούμενη διάταξη που ψηφίστηκε επί ΝΔ, η οποία αφορούσε στην ανάπλαση των περιοχών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού με την ανέγερση γηπέδου του Παναθηναϊκού και διευκρίνισε ότι δεν ακυρώνει αλλά τη διπλή ανάπλαση καθησυχάζοντας τους φιλάθλους τού Παναθηναϊκού σχετικά με την κατασκευή του γηπέδου της ομάδας.

    «Η ρύθμιση η οποία είχε ψηφιστεί δεν ωφελεί σε τίποτα το αστικό περιβάλλον και δεν βρίσκει καθόλου σύμφωνη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Έγιναν ήδη οι συνεννοήσεις με αρμόδιους φορείς και πολύ σύντομα θα παρουσιάσει τη δική της ρύθμιση και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του». Τ. Μπιρμπίλη.

    Η υπουργός ΠΕΚΑ, με αφορμή τις επίμονες επισημάνσεις μελών της επιτροπής, στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα των υποβαθμισμένων περιοχών στο κέντρο της Αθήνας τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι πρωτίστως κοινωνικό και όχι πολεοδομικό.

    Ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχετικά με τις προτεραιότητες του υπουργείου της για το «ιστορικό κέντρο της Αθήνας», η κ. Μπιρμπίλη έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, σημειώνοντας ότι μεμονωμένες και αποσπασματικές παρεμβάσεις δεν λύνουν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, αντίθετα, οδηγούν στην όξυνση τους.

    «Η συγκέντρωση εξαθλιωμένων μεταναστών δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα καταστολής, ούτε με ακρότητες και ακατάλληλες παρεμβάσεις. Μόνο μέσα από διάλογο με την κοινωνία, με συντονισμένες κινήσεις φορέων και με ολοκληρωμένα προγράμματα που θα δίνουν καίριες λύσεις, θα έχουμε αποτελέσματα», υπογράμμισε.

    Όπως είπε, «ξεκινάνε από τώρα μικρές παρεμβάσεις, ενώ σε ένα μήνα ολοκληρώνεται η μελέτη για τις επιβαρυμένες και υποβαθμισμένες περιοχές Αγίου Παντελεήμονα, Αγίου Νικολάου και Αχαρνών.

    Ειδικότερα, για την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, τόνισε ότι «είναι απόλυτη ανάγκη συντονισμού της κρατικής εξουσίας και στο πλαίσιο αυτό ξεκινάει στενή συνεργασία των υπουργείων Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Υποδομών και σύντομα θα υπάρξει μια Ομάδα Δράσης που θα αντιμετωπίζει επί τόπου τα προβλήματα σε συνεργασία και με τους κατοίκους της περιοχής».

    Η υπουργός Περιβάλλοντος πρόσθεσε ακόμα ότι ολοκληρώνεται σύντομα η μελέτη για την πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας σε συνάρτηση με την δημόσια συγκοινωνία.

    «Το κέντρο πρέπει να είναι για το πεζό και τον ποδηλάτη και όχι για το αυτοκίνητο. Οι πεζοδρομήσεις πρέπει να γίνουν προσεκτικά και να είναι ταυτισμένες με την δημόσια συγκοινωνία και το τραμ», κατέληξε η κ. Μπιρμπίλη.

    Σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας είπε ότι δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα στις γειτονιές με γενικόλογες προσεγγίσεις. Όπως είπε, η κατάσταση στο ιστορικό κέντρο έχει ξεφύγει, και σημείωσε ότι περισσεύει η υποκρισία. Τέλος, πρότεινε μια διαφορετική, στοχευμένη μεταναστευτική πολιτική που να δίνει μεγαλύτερο βάρος στη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Είδηση: 33754

    [04] Φως στη διαδρομή του μαύρου χρήματος

    Πεμπτη, 25 02 2010 21:28

    Στην υπόθεση του Βατοπεδίου, η αρμόδια εξεταστική επιτροπή επικέντρωσε την Πέμπτη τις προσπάθειές της στη διαλεύκανση της διαδρομής του μαύρου χρήματος. Όπως προέκυψε από τις καταθέσεις, δεν έχουν ανοίξει ακόμα οι λογαριασμοί των 2 εταιριών Ρασαντέλ και Μανταίος που η μια ήταν μάλιστα ιδιοκτησία της Μονής Βατοπεδίου και έχουν έδρα την Κύπρο. Εν τω μεταξύ, η ΝΔ υπέβαλλε αίτημα να ανοιχτούν 13 ακόμα λογαριασμοί φυσικών ή νομικών προσώπων που φαίνεται να είχαν συναλλαγές με τη Μονή.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ Είδηση: 33777

    [05] Νεοναζιστική επίθεση στα Χανιά

    Πεμπτη, 25 02 2010 23:14

    Δύο κουκουλοφόροι επιτέθηκαν εναντίον 27χρονης εκπαιδευτικού στα Χανιά και της χάραξαν με ξυράφι τρεις αγκυλωτούς σταυρούς στο μπουφάν της και στο αριστερό της χέρι. Η επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή Χαλέπα την ώρα που η εκπαιδευτικός προσπαθούσε να μπει στο αυτοκίνητο της. Σύμφωνα με την καταγγελία της οι δράστες ήταν νεαρά άτομα και φόραγαν κουκούλες και γάντια. Η υποδιεύθυνση ασφαλείας Χανίων ενεργεί προανάκριση.

    Σε ανακοίνωσή της η "Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό", τονίζει ότι: "Ανήμερα της μεγάλης απεργίας της 24ης Φλεβάρη νεοναζί χάραξαν με ξυράφι αγκυλωτούς σταυρούς στο χέρι φιλολόγου στα Χανιά. Η εκπαιδευτικός , όπως αρκετοί συνάδελφοι της, προσφέρει δωρεάν μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες. Η εγκληματική δράση της συμμορίας των νεοναζί αποτελεί κλιμάκωση της φασιστικής τρομοκρατίας που πρόσφατα στα Χανιά έχει κάνει την εμφάνιση της με ενέργειες όπως ο εμπρησμός στη συναγωγή, βάρβαρες επιθέσεις σε βάρος μεταναστών, επιθέσεις σε στέκια. Πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα για να βάλουμε τέλος στη δράση των φασιστικών συμμοριών". Συνεχίζοντας η ίδια ανακοίνωση αναφέρει: "Οι εκπαιδευτικοί της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ χρειάζεται να δώσουν αποφασιστική απάντηση άμεσα με απεργιακή δράση στα σχολεία και αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην πόλη. Η ΟΛΜΕ χρειάζεται να προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης της γενικής συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ που καλεί σε διοργάνωση εκδηλώσεων στις 19 Μάρτη για δύο ώρες στα σχολεία με αφορμή τη Παγκόσμια Μέρα του Μετανάστη ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό".

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 33779

    [06] Αποφάσεις της Συγκλήτου με νέα δεδομένα στην είσοδο αστυνομικών

    Πεμπτη, 25 02 2010 20:12

    Νέα δεδομένα στην προοπτική εισόδου των αστυνομικών δυνάμεων σε χώρους εντός του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) διαμορφώνουν οι δύο αποφάσεις, που έλαβε κατά το προηγούμενο διάστημα η Σύγκλητος του Ιδρύματος, οι οποίες προβλέπουν τη συνδρομή δημόσιας δύναμης, όταν απειλούνται οι άνθρωποι και οι υποδομές του Πανεπιστημίου.

    Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στις συγκεκριμένες αποφάσεις (2804/25-6-2008 και 2820/23-12-2009), οι πρυτανικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τη συνδρομή της Αστυνομίας στις περιπτώσεις που συντρέχουν τα εξής: όταν οι υπάλληλοι φύλαξης του ΑΠΘ δέχονται, εν ώρα υπηρεσίας, απειλή ή επίθεση,

    όταν επιχειρείται καταστροφή των μέσων οριοθέτησης και φύλαξης εισόδου και εξόδου του Πανεπιστημίου, όταν κουκουλοφόροι, με λοστούς, πέτρες κι άλλα αντικείμενα επιδίδονται σε καταστροφές, σε χώρους του Ιδρύματος, απειλώντας τη σωματική ακεραιότητα φοιτητών και υπαλλήλων του.

    Όπως έγινε γνωστό, οι πρυτανικές αρχές έκριναν, κατά τη χθεσινή μέρα, ότι συνέτρεχαν οι παραπάνω προϋποθέσεις και ως εκ τούτου ζήτησαν την επέμβαση των αστυνομικών αρχών, η οποία έγινε παρουσία εισαγγελέα.

    Της επέμβασης προηγήθηκαν διαδοχικές τηλεφωνικές επαφές μεταξύ του πρύτανη του ΑΠΘ, Αναστάσιου Μάνθου, του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

    Στις τάξεις των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών, υπήρχε ετοιμότητα για ενδεχόμενη είσοδο των δυνάμεων ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο.

    Ήδη, από τα μέσα Ιανουαρίου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, κάνοντας επίκληση στις δύο πάγιες αποφάσεις της Συγκλήτου του ΑΠΘ, απέστειλε εμπιστευτικό έγγραφο προς τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή και οκτώ εισαγγελείς Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με το οποίο τούς ζήτησε να είναι σε ετοιμότητα, εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα των πρυτανικών αρχών.

    Στο μεταξύ, για ευθεία παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου έκαναν λόγο δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τη χθεσινή επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στους χώρους του ΑΠΘ.

    Μάλιστα, οι δικηγόροι -μέλη της «Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης»- πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

    Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκεται, από χθες, η κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ από εξωπανεπιστημιακούς, ενώ απόψε αναμένεται να συνεδριάσουν οι καταληψίες για να αποφασίσουν, αν θα παραμείνουν στο χώρο. Είδηση: 33772


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 25 February 2010 - 21:55:54 UTC