Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τουρκικές βολές κατά της ΕΕ
  • [02] Βέτο Ευρωκοινοβουλίου στη διαβίβαση τραπεζικών δεδομένων - Απογοητευμένη η Ουάσιγκτον
  • [03] Α. Σαμαράς προς βουλευτές ΝΔ: Σταθείτε κοντά στους πολίτες
  • [04] Περιστολή του προϋπολογισμού των δαπανών της Βουλής
  • [05] Αυξήθηκε στο 10,6% η ανεργία τον Νοέμβριο
  • [06] Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ:«Την κρίση δεν την προκαλεί μια κυβέρνηση και καμία κυβέρνηση δεν θέλει την κρίση. Η κρίση είναι σύμφυτη με αυτή την
  • [07] Το ΕΒΕΑ για τον πτωχευτικό κώδικα
  • [08] Μήπως το γονίδιο RFX6 είναι η απόλυτη λύση για ίαση του διαβήτη ;
  • [09] Καρχαρίας του άφησε ως...ενθύμιο το δόντι του
  • [10] Ευχές Μπερλουσκόνι στις φιλενάδες του Αγίου Βαλεντίνου
  • [11] ΓΣΕΒΕΕ: Δέσμη προτάσεων
  • [12] Τα εμπορικά καταστήματα την Καθαρά Δευτέρα
  • [13] Άστατος καιρός το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας
  • [14] Εορτασμοί για την 20η επέτειο από την απελευθέρωση του Μαντέλα
  • [15] Άνοιγμα λογαριασμών για το Βατοπέδι
  • [16] Οκτώ νεκροί από ναυάγιο με λαθρομετανάστες
  • [17] Κ.ΤΑΣΟΥΛΑΣ:«Το να αντιμετωπίζουμε τις ένοπλες δυνάμεις σαν συνηθισμένους δημοσίους υπαλλήλους είναι τεράστιο λάθος.»
  • [18] Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:«Παρά τις επιμέρους ενστάσεις τις οποίες έχουμε για την πολιτική που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα μέτρα ως προς την κεντρική
  • [19] Νεκρός βρέθηκε ο σχεδιαστής μόδας Αλεξάντερ ΜακΚουίν
  • [20] Σε λευκό κλοιό Ευρώπη και Αμερική
  • [21] Ο διεθνής τύπος για την Ελλάδα
  • [22] Μαγική συνταγή για την αγάπη
  • [23] Πακιστάν: Νεκροί και τραυματίες από εκρήξεις
  • [24] Πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, αν διαπιστωθεί αισχροκέρδεια
  • [25] Μ.ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:« Ο κόσμος κατανοεί ότι χρειάζεται να υπάρξουν μέτρα και αυτό που απαιτεί και εξασφαλίζει η κυβέρνηση είναι
  • [26] Siemens: Κατάθεση της δημοσιογράφου Αρ. Μπουγάτσου

    [01] Τουρκικές βολές κατά της ΕΕ

    Πεμπτη, 11 02 2010 14:56

    Σφοδρή επίθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για μεροληπτική στάση προς την Ελλάδα και την Κύπρο, με την φράση «Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν πρέπει να είναι αυτός του εκπροσώπου της Ελληνοκυπριακής πλευράς», εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο, αναφέρεται ότι «.

    "...Στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιλαμβάνονται μονομερή στοιχεία, απαράδεκτα για μας, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και υιοθετείται ύφος που θα μπορούσε να συμβάλει αρνητικά στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας..."

    ΥΠΕΞ Τουρκίας

    Στη σχετική ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται, επίσης, ότι «είναι άξιο προσοχής το γεγονός ότι στην έκθεση ενώ απαριθμούνται τα ζητούμενα από την Τουρκία, από την άλλη δεν υπάρχει αναφορά στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία και δεν έχει υλοποιήσει».

    Ως προς το Κυπριακό, στην ανακοίνωση αναφέρεται το εξής: «Στην έκθεση παραβλέπονται οι συνεχιζόμενες συνομιλίες και οι δημιουργικές προσπάθειες της τουρκοκυπριακής πλευράς για την επίλυση. Η προσέγγιση αυτή απέχει από κάθε είδους αίσθηση δικαιοσύνης και με τον πιο ήπιο χαρακτηρισμό, έχει προκαλέσει απογοήτευση. Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν πρέπει να είναι αυτός της συμπεριφοράς σαν εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής πλευράς και της αποδοχής όλων των αβάσιμων ισχυρισμών και αιτημάτων της τελευταίας»

    Η ανακοίνωση συνεχίζει με την έκφραση «αισθανόμαστε λύπη βλέποντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην πρώτη αυτή δοκιμασία του σχετικά με την Τουρκία, κατά τη νέα νομοθετική του περίοδο, γίνεται όμηρος κινήτρων εσωτερικής πολιτικής. Τα έγγραφα και οι εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έχουν σημασία για την Τουρκία, μόνο στην περίπτωση που αυτά υιοθετούν στάση δημιουργική και αμερόληπτη».

    Και καταλήγει ως εξής: «Η Τουρκία παρά την αρνητική στάση ορισμένων κύκλων και παρ' όλα τα εμπόδια, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κεκτημένα δικαιώματά της και να προχωρά με αποφασιστικότητα προς το στόχο της ένταξης στην ΕΕ».

    Ερντογάν

    "Μονομερή και απαράδεκτη", χαρακτήρισε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την έκθεση που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την Τουρκία, μιλώντας κατά τη διάρκεια γεύματος που παρατέθηκε το μεσημέρι στην Άγκυρα προς τους πρεσβευτές των χωρών - μελών της ΕΕ.

    Όπως και τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, Στην ομιλία του ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε ότι «η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου και η Ελλάδα, ως εγγυήτρια χώρα, είναι αυτές που αποφεύγουν τις συνομιλίες», τονίζοντας ότι "το 2004,αυτοί που ζήτησαν αναβολή,ήταν η Ελλάδα κι η Νότια Κύπρος.Παπαδόπουλος και Καραμανλής είχαν ζητήσει αναβολή, αλλά εμείς επιμείναμε και έτσι σε μια εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν τα δημοψηφίσματα».

    Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας την επιστολή που είχε στείλει στις 30 Οκτωβρίου στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και την απάντηση που έλαβε στις 25 Ιανουαρίου.

    Ανέφερε ότι οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες για συνεργασία και ανάπτυξη των σχέσεών τους «σε νέα, δημιουργική βάση».

    Είπε επίσης ότι σύντομα θα επισκεφθεί την Αθήνα και εξέφρασε την ελπίδα, η επίσκεψη αυτή «να γίνει αφορμή για νέα εποχή στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και για ανάληψη κοινών Ελληνοτουρκικών πρωτοβουλιών».

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 33189

    [02] Βέτο Ευρωκοινοβουλίου στη διαβίβαση τραπεζικών δεδομένων - Απογοητευμένη η Ουάσιγκτον

    Πεμπτη, 11 02 2010 16:32

    "Απογοητευμένη" δηλώνει η Ουάσιγκτον με το βέτο του Ευρωκοινοβουλίου στη συμφωνία διαβίβασης τραπεζικών δεδομένων.

    Το βέτο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συμφωνία για τη διαβίβαση στις ΗΠΑ τραπεζικών δεδομένων πολιτών της ΕΕ αποτελεί "πισωγύρισμα για την αντιτρομοκρατική συνεργασία", ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική αποστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    "Το συμβούλιο δεν επέμεινε αρκετά στην προστασία των δεδομένων" σημείωσε η εισηγήτρια, Jeanine Hennis-Plasschaert (Φιλελεύθεροι, Ολλανδία) που σημείωσε ότι οι κανόνες για τη μεταβίβαση και φύλαξη των στοιχείων που περιέχει η συμφωνία δεν πληρούν τον όρο της αναλογικότητας μεταξύ του επιδιωκόμενου σκοπού που είναι η ασφάλεια και των μέσων που επιτρέπει για την επίτευξή του.

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απογοητευμένες" με αυτή την ψήφο, προσθέτει η σχετική ανακοίνωση. "Διακόπτει ένα σημαντικό αντιτρομοκρατικό πρόγραμμα" το οποίο "συνέβαλε με τρόπο σημαντικό στις κοινές προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας".

    Με 378 ψήφους έναντι 196, το Ευρωκοινοβούλιο άσκησε για πρώτη φορά σήμερα το δικαίωμα βέτο στις διεθνείς συμφωνίες που του δίνει η νέα συνθήκη της Λισαβόνας για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Δεκεμβρίου.

    Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε το Νοέμβριο από τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ, θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να συνεχίσουν "να παρακολουθούν τα ίχνη" της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας χρησιμοποιώντας τραπεζικά δεδομένα που συγκεντρώνονται από τη Swift, μια εταιρεία με έδρα το Βέλγιο, το δίκτυο της οποίας χρησιμοποιούν 8.000 χρηματοπιστωτικοί θεσμοί.

    Οι Αμερικανοί, αλλά και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ασκούσανε εδώ και μερικές ημέρες έντονες πιέσεις για να ανατρέψουν το κλίμα και να διασώσουν τη συμφωνία, που θεωρούν πως έχει κρίσιμη σημασία για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Για να συνεχίσουν να ανταλλάσουν στοιχεία σχετικά με χρηματοπιστωτικές συναλλαγές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας η ΕΕ και η οι ΗΠΑ θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την Συμφωνία περί Αμοιβαίας Νομικής Συνδρομής, που επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων εντός του πλαισίου που ορίζει η νομοθεσία κάθε κράτους-μέλους.

    Οι ευρωβουλευτές επαναβεβαίωσαν τις αρχές που ετέθησαν με ψήφισμα της 17ης Σεπτεμβρίου 2009.

    Ιστορικό

    Τον Ιούλιο του 2009, απεκαλύφθη δια του Τύπου ότι είχαν δρομολογηθεί διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία μετά από αλλαγές που έγιναν στη λειτουργία της SWIFT. Η εταιρία είχε δημιουργήσει στην Ελβετία κέντρο ηλεκτρονικής αποθήκευσης των δεδομένων της από την Ευρώπη, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τα ευρωπαϊκά δεδομένα να φυλάσσονται αποκλειστικά επί ευρωπαϊκού εδάφους και όχι, όπως μέχρι τότε και επί αμερικανικού. Αυτό με τη σειρά του κατέστησε υποχρεωτικό να υπάρξει νέα συμφωνία των ΗΠΑ και της ΕΕ, εκπροσωπούμενης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο.

    AΠΕ Είδηση: 33199

    [03] Α. Σαμαράς προς βουλευτές ΝΔ: Σταθείτε κοντά στους πολίτες

    Πεμπτη, 11 02 2010 14:27

    Υπό την προεδρία του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά συνεδρίασε την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη Ρηγίλλης, το διαγραμματειακό όργανο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να σταθούν κοντά σε εκείνους που περνούν δύσκολα αυτή την περίοδο κάλεσε τα στελέχη της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο διαγραμματειακό όργανο του κόμματος. Είναι χρήσιμο να παρεμβαίνουμε με λύσεις στα προβλήματα, σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως τα ρίχνει όλα στους φορολογούμενους και στεγνώνει την αγορά. Μετά τη συνεδρίαση, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως ο κ. Σαμαράς, αφού υπογράμμισε ότι ο τόπος μας, η ελληνική κοινωνία, βρίσκεται σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, ζήτησε από όλα τα στελέχη του κόμματος - από βουλευτές, γραμματείς και μέλη - να σταθούν κοντά στους πολίτες.

    Σημεία ομιλίας του Προέδρου Ν.Δ. κατά τη σύσκεψη των Υπευθύνων των Γραμματειών του Κόμματος

    "Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα για την ανάπτυξη" Α. Σαμαράς

    Ο πρωθυπουργός δεν παρέλαβε κάποιο "κρυφό" κράτος. Ήξερε ότι αυτό το κράτος έπρεπε να μειώσει τις σπατάλες του και να προσφέρει ανάπτυξη. Όμως, ο κ. Παπανδρέου προτίμησε την εύκολη λύση: "Ρίξτε τα όλα στο φορολογούμενο!". Αυτό μας είπε.

    Και δεν καταλαβαίνει ότι έτσι: Και η αγορά στεγνώνει, και η ανεργία εκτοξεύεται. Και οι φτωχότεροι θα την πληρώσουν.Πρέπει: Το Κράτος να μειώσει τις σπατάλες του. Η Κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η Κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα ρυθμίσεις-«ανάσες» ανάπτυξης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (αλλιώς θα εκτιναχθεί η ανεργία στα ύψη).

    Άλλα σημεία της ομιλίας του Α. Σαμαρά:

    "Δεν κάνουμε δομική αντιπολίτευση.

    Όταν η Κυβέρνηση "καρκινοβατεί", βάζουμε τη δική μας ατζέντα. Προτείνουμε μέτρα, προτείνουμε λύσεις.

    Το μοντέλο διακυβέρνησης, που λειτούργησε από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, εξάντλησε τα όριά του. Χρειαζόμαστε μια Νέα Μεταπολίτευση.

    Τελείωσε η εποχή που αναδιανέμαμε δανεικά, σε βάρος των παιδιών μας. Ούτε λαϊκίζουμε στα κεραμίδια, ούτε λουφάζουμε στη γωνία.

    Παράγουμε πολιτική. Δημιουργούμε πολιτική, που είναι χρήσιμη και ωφέλιμη για τους συμπολίτες μας.

    Λέμε στην Κυβέρνηση: "Αν δεν προχωρήσετε στα α, β, γ, απαραίτητα για τον τόπο μέτρα, τότε θα συγκρουστούμε. Θα σας ασκήσουμε κριτική".

    Ασκούμε πίεση στην Κυβέρνηση, να πάρει σωστά μέτρα. Όταν δεν παίρνει σωστά μέτρα ή όταν παίρνει μέτρα ατελή, τότε θα αναλαμβάνει το κόστος. Δεν συγκυβερνούμε.

    Είμαστε σε μία δύσκολη περίοδο, για όλο τον Ελληνικό λαό. Ως Νέα Δημοκρατία πρέπει να είμαστε κοντά στον κόσμο. Κοντά στον απλό πολίτη. Δίπλα στην Ελληνική οικογένεια. Οι Γραμματείες του κόμματος πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο.

    Η Νέα Δημοκρατία μετασχηματίζεται σε ένα κόμμα ριζοσπαστικότερο. Μιλάμε σταράτα.Η μεγάλη εκδήλωση της 21ης Φεβρουαρίου θα είναι το σημείο εκκίνησης για την τελική ευθεία προς το 8ο Συνέδριο του Ιουνίου, που θα οδηγήσει σε ένα Σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κόμμα της Κεντροδεξιάς, ανοιχτό στην Κοινωνία και τους Πολίτες.

    Δηλώσεις Παναγιωτόπουλου

    "Κατά τη σημερινή σύσκεψη με τους Γραμματείς του κόμματος, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, αφού υπογράμμισε ότι ο τόπος μας, η Ελληνική κοινωνία, βρίσκεται σε μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, ζήτησε από όλα τα στελέχη του κόμματος, από τους βουλευτές του κόμματος και, βεβαίως, από τους Γραμματείς του κόμματος, από τα μέλη, από όλη τη Νέα Δημοκρατία, να σταθούμε κοντά στον κόσμο, κοντά στον απλό πολίτη. Να σταθούμε δίπλα στην Ελληνική οικογένεια, που δοκιμάζεται σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, να αποτυπώνουμε τα προβλήματα, να βοηθάμε, να ακούγεται η φωνή του πολίτη, που μπορεί να διαμαρτύρεται, να υποδεικνύει κάτι καλύτερο. Να προσπαθήσουμε, ως Νέα Δημοκρατία, να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ωφέλιμοι, πιο χρήσιμοι στα καθημερινά προβλήματα του πολίτη. Δίπλα στον πολίτη. Είπε ότι αυτό είναι το πρώτιστο καθήκον μας". Είδηση: 33187

    [04] Περιστολή του προϋπολογισμού των δαπανών της Βουλής

    Πεμπτη, 11 02 2010 13:15

    Μέτρα για την περαιτέρω περιστολή του προϋπολογισμού των δαπανών της Βουλής ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Φίλιππος Πετσάλνικος. Για τον πρόεδρο της Βουλής μειώνονται κατά 10% τα έξοδα παράστασης ενώ για τους βουλευτές θα ισχύσει και για το 2010 η μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης κατά 5% ενώ μειώνονται κατά 10% τα επιδόματα για οργάνωση γραφείου και έξοδα κίνησης και κατά 15% η αποζημίωση για συμμετοχή στις επιτροπές. Από τις μισθολογικές μειώσεις βουλευτών και υπαλλήλων, εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν περισσότερα από 12 εκατομμύρια ευρώ.

    Από τα μέτρα αυτά η μείωση των μηνιαίων αποδοχών των βουλευτών υπολογίζεται στα 800 ευρώ και για τον πρόεδρο της Βουλής στα 1.030.

    Όσον αφορά στους υπαλλήλους της Βουλής αναστέλλονται οι αυξήσεις μισθών όπως και στο δημόσιο και μειώνονται κατά 10% τα επιδόματα που είναι κοινά για όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου.

    Κατά 10% τα επιδόματα υπερωριακής εργασίας και κατά 10% επίσης το επίδομα έκτακτης αποζημίωσης.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς η μείωση που θα έχουν οι υπάλληλοι της Βουλής κυμαίνεται από 155 έως 300 ευρώ μηνιαίως.

    Από τις μισθολογικές μειώσεις βουλευτών και υπαλλήλων εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν συνολικά 12.300.000 ευρώ.

    ΚΚΕ

    Το ΚΚΕ, του οποίου η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν έχει ψηφίσει τις αυξήσεις στους μισθούς των βουλευτών τα τελευταία χρόνια, τοποθετούμενο από θέση αρχής συμφωνεί στη μείωση των αποδοχών τους προτείνοντας αυτή η μείωση να είναι και μεγαλύτερη και μόνιμη.

    Επίσης τονίζει ότι το πιο σοβαρό ζήτημα είναι η κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων, ώστε κάθε βουλευτής να παίρνει τη σύνταξη από το Ταμείο στο οποίο άνηκε πριν γίνει βουλευτής. Επίσης να καταργηθούν οι αποζημιώσεις για τη συμμετοχή τους σε εξεταστικές επιτροπές και άλλες δραστηριότητες του Κοινοβουλίου.

    Ταυτόχρονα προειδοποιεί τον ελληνικό λαό να μη ξεγελαστεί από την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και άλλων να τον πείσουν ότι πρέπει να υποστεί τις οδυνηρές θυσίες που επιδιώκουν να του επιβάλουν.

    ΛΑΟΣ

    Απαντώντας ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Γ. Καρατζαφέρης σε ερώτηση δημοσιογράφων αναφορικά με την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος ζήτησε να μην εξαιρεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τις δημοσιονομικές περικοπές, δήλωσε:

    «Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας έπρεπε να αντιμετωπιστεί με περισσότερη γενναιότητα εκ μέρους των βουλευτών. Εγώ επαναφέρω την πρότασή μου, για όσο διαρκεί η κρίση, 50% μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης για να μπορούμε να ζητάμε από τον λαό να κάνει τη δική του οικονομία και να δεχθεί τα μέτρα. Επιπλέον, εγώ ως δείγμα καλής θελήσεως, θα επιστρέψω το αυτοκίνητο που μου έχει παραχωρήσει η Βουλή».

    Πηγή: NET 105.8 Είδηση: 33178

    [05] Αυξήθηκε στο 10,6% η ανεργία τον Νοέμβριο

    Πεμπτη, 11 02 2010 17:28

    Ανησυχητική αύξηση παρουσίασαν οι δείκτες της ανεργίας τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία εκτοξεύτηκε στο 10,6%, έναντι του 9,8% που ήταν το Οκτώβριο του 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι άνεργοι ανήλθαν σε 532.000 άτομα δηλαδή αυξήθηκαν κατά 145.000 άτομα μέσα σε ένα χρόνο και κατά 40.800 άτομα μέσα σε ένα μήνα. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας 17,8% καταγράφηκε στο Νότιο Αιγαίο και ακολούθησε η Δυτική Μακεδονία με 14,3% και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 14,2%.

    Το μικρότερο ποσοστό 5,9% σημειώθηκε το Νοέμβριο στο Βόρειο Αιγαίο.

    Η ανεργία στους άνδρες είναι 8,8% και στις γυναίκες 13,3%.

    Ως προς τις ηλικιακές ομάδες το υψηλότερο ποσοστό 27,8% σημειώνεται μεταξύ 15 και 24 ετών). Είδηση: 33207

    [06] Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ:«Την κρίση δεν την προκαλεί μια κυβέρνηση και καμία κυβέρνηση δεν θέλει την κρίση. Η κρίση είναι σύμφυτη με αυτή την πολιτική που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια.»

    Πεμπτη, 11 02 2010 16:11

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Ντένια Σαρακίνη και την Αναστασία Ζήγου.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μας δίνει χείρα βοηθείας η Ευρώπη, πάγια θέση του ΚΚΕ είναι ότι, η ΕΕ δεν μας κάνει καλό.»

    Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ: « Είτε το πακέτο είναι γαλλογερμανικό, είτε είναι του διεθνούς νομισματικού ταμείου, οι όροι και οι δεσμεύσεις σε βάρος του λαού θα είναι οι ίδιοι, που σημαίνει ότι θα παρθούν και νέα μέτρα σε βάρος του λαού. Είναι βοήθεια για την Ελλάδα, αλλά όχι για την Ελλάδα των εργαζομένων. Θα πάρει τα πλοία, τις φρεγάτες, δηλαδή αυξάνουμε τα έξοδα στα εξοπλιστικά που είχε πει ότι θα κάνει μια ορισμένη μείωση.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ποια είναι η πρόταση του ΚΚΕ για την έξοδο από την κρίση;»

    Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ: « Την κρίση δεν την προκαλεί μια κυβέρνηση και καμία κυβέρνηση δεν θέλει την κρίση. Η κρίση είναι σύμφυτη με αυτή την πολιτική που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Η λογική δηλαδή, τάϊσε την πλουτοκρατία για να κάνει επενδύσεις, η κερδοφορία είναι αυτή που δημιούργησε την κρίση. Πάει να περάσει η άποψη στο λαό ότι το πρόβλημα που δημιούργησε την κρίση είναι η φοροδιαφυγή. Ένα τμήμα του πλούτου που παράγει ο λαός διαφεύγει από την φοροδιαφυγή. Τα επόμενα χρόνια και αν μπούμε σε ανάκαμψη θα είναι ανεμική, τα επόμενα χρόνια θα μπούμε σε έναν πιο βαθύ κύκλο κρίσης και πάλι θα αρχίσουν τα ίδια. Τι θα πει πρόταση διεξόδου; Να φορολογήσει 45% τις επιχειρήσεις. Η φοροδιαφυγή είναι η μια πλευρά. Δεν μπορεί να θεωρείται ότι η αιτία των προβλημάτων στην Ελλάδα είναι η φοροδιαφυγή. Ο λαός πρέπει να σκεφτεί ότι δεν είναι μονόδρομος αυτή η πολιτική, πρέπει να περισώσει, ό,τι περισώσει. Τα 35 χρόνια δουλειάς και τα 37 καταργήθηκαν, αν θέλει ο λαός, ή ένα μέρος του λαού να το δεχθεί αυτό, να το δεχθεί, αλλά να ξέρει τι δέχεται και να μην διαμαρτύρεται. Αν θέλει να δεχθεί τις θυσίες, εμείς πιστεύουμε ότι δεν θα τις δεχθεί, με γεια του και χαρά του, να μην φωνάζει τότε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Οι έλληνες πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών.»

    Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ: « Όλοι όσοι πιστεύουν ότι για την κρίση ευθυνόμαστε όλοι, τότε έχουν αυτή την αντίληψη.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ένας εργαζόμενος που θα κατέβει και θα συμμετάσχει και στις κινητοποιήσεις και θα βγει στο δρόμο για το δίκιο του, είναι ο ίδιος εργαζόμενος που την τελευταία δεκαετία επιδόθηκε σε ένα κυνήγι πλαστικού χρήματος.»

    Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ: « Η κάρτα είναι μια διευκόλυνση εντός εισαγωγικών που σου δίνει το σύστημα, οι κυβερνώντες που κάνουν αυτή την ηθικολογία είναι αυτοί που προσδοκούν σε ένα στρεβλό καταναλωτισμό και μάλιστα όταν κάνουν κριτική σε σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, έλειπε και εκείνο και το άλλο, βεβαίως έλειπαν πράγματα τα οποία για την τότε περίοδο μπορεί να ήταν περιττά και να μην άξιζε να υπάρχουν. Γιατί δηλαδή πρέπει να έχουμε 50 είδη αποσμητικών, 40 είδη σερβιέτες; Με συγχωρείτε δηλαδή. Υπάρχει και η στρεβλή κατανάλωση, αλλά άντε να βρούμε άκρη ποια είναι η στρεβλή κατανάλωση. Και υπάρχει και η στρεβλή διαπαιδαγώγηση που έχουμε, όπου μπορεί να κόψεις από το θέατρο, αλλά να πας στα μπουζούκια. Οι πιστωτικές κάρτες θα είναι ο τάφος μας και όμως και εγώ που μιλάω, την χρησιμοποιώ. Όταν μια οικογένεια έχει εισόδημα 20.000 ευρώ το χρόνο, τι καταναλωτισμό μπορεί να κάνει; Δεν μπορεί να κάνει καταναλωτισμό, δεν μπορεί να κάνει διακοπές. Δεν μπορούμε να μιλάμε τώρα ότι φταίει ο κόσμος, γιατί καταναλώνει πάνω από αυτά που έχει. Δεν μπορεί να ζήσει -μιλάω για τον κόσμο- με αυτούς τους μισθούς.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αν οι επιχειρήσεις φορολογηθούν με ένα 45% αυτό θα συμβάλλει στο να φύγουν και να πάνε στο εξωτερικό.»

    Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: « Οι επιχειρηματίες μόνο πατριώτες δεν είναι, είναι για πάρτη τους, για τα κέρδη τους. Πρέπει να σκεφτόμαστε για μια κοινωνία με εργαζόμενο λαό και δίχως επιχειρηματίες. Μια χώρα χωρίς λαό δεν μπορεί να ζήσει, χωρίς εργαζόμενους που παράγουν, αλλά χωρίς επιχειρηματίες μπορεί. Αλλά όταν ζούμε με αυτόν τον εκβιασμό, τότε τελειώσαμε, θα μας χορέψουν στο ταψί. Όχι, θα τους χορέψουμε εμείς στο ταψί τους επιχειρηματίες. Σε πολλά πάνελ αυτοί που εμφανίζονται ως τεχνοκράτες, ειδικοί κ.τ.λ. παίζουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της αντίληψης στην κοινή γνώμη. Αλλά δεν μπορεί να λέμε, να σκύψουμε το κεφάλι γιατί χαθήκαμε. Χαμένοι είμαστε έτσι κι αλλιώς.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχει επικριθεί πολλές φορές η πάγια στάση του ΚΚΕ, το ότι δεν συμμετέχει στο διάλογο.»

    Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: « Δεν είναι πάγια η θέση μας. Αν πάμε στο διάλογο, δημιουργούμε στο λαό την εντύπωση ότι κάτι μπορεί να βγει από το διάλογο. Λέμε ότι πρέπει να κάνει το διάλογο στους δρόμους για να πιέσει να μην έρθουν. Όταν έρθουν στη Βουλή τα νομοσχέδια είναι αργά. Υπάρχουν ορισμένα όμως όργανα, διακοσμητικά, τα οποία είναι ένας φερετζές και δεν θέλουμε να τους προσδώσουμε αυτή τη μονιμότητα. Εδώ μιλάμε για σύγκρουση δυο διαφορετικών πολιτικών και αυτό δεν το λύνει ο διάλογος.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η θέση σας κ. Παπαρήγα στο ενδεχόμενο να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για τα αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία;»

    Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: « Δεν έχουμε αρνηθεί ποτέ τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών. Αν εδώ έγινε κάτι που ήταν σε αντίθεση με τη EUROSTAT, αυτό πιθανόν μια εξεταστική να το φωτίσει. Γενικά εμείς δεν έχουμε αρνηθεί τις εξεταστικές, αλλά πιστεύω τώρα ότι εάν στη Βουλή γίνουν καμιά εικοσαριά εξεταστικές, ούτε οι βουλευτές θα μπορούν να κάνουν το έργο τους, να πηγαίνουν στον κόσμο, να συγκεντρώνουν προβλήματα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Για το μεταναστευτικό, διαφωνείτε και σε αυτό κ. Παπαρήγα. Λέτε όχι στο νομοσχέδιο.»

    Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: « Καταρχήν, διαχωρίζει τους μετανάστες σε νόμιμους και παράνομους και δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, αυτή είναι η κατάσταση της ΕΕ. Δηλαδή, ανοίγουν τη βρύση και τρέχει το νερό ανάλογα με το πόσο διψάνε για μεταναστευτική φτηνή εργατική δύναμη. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός. Πέρα από τη νομιμοποίηση πρέπει να δοθούν χαρτιά σε αυτούς που θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα, βεβαίως να φύγουν εφόσον θέλουν να φύγουν, να φύγουν. Εμείς λέμε να αποδεσμευτεί η ιθαγένεια από την κατάσταση των γονιών. Η ιθαγένεια να αποδίδεται στα 18 χρόνια. Κάθε μετανάστης με δική του επιλογή και όχι της μαμάς του και του μπαμπά του, λέει θέλω την ιθαγένεια. Δεν μπορεί δηλαδή, αν οι γονείς δεν πήραν άδεια να μην παίρνει και το παιδί. Του ζητάνε στην ουσία ένα πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων, μέχρι πλημμελήματα να μην έχουν κάνει. Τους ζητάνε να ξέρουν καλά τη γλώσσα, εδώ δεν την ξέρουν τα ελληνόπουλα καλά. Τα ελληνόπουλα μιλάνε με χίλιες λέξεις. Η γενική φιλοσοφία είναι στη λογική ότι έχω μια φτηνή εργατική δύναμη. Έχει το νομοσχέδιο πολλά τέτοια στοιχεία που είναι αφορμή για διώξεις.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Γιατί δεν ψήφισε το ΚΚΕ υπέρ της επανεκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας;»

    Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: « Διαφωνούμε με το θεσμό αυτό, δεν χρειάζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι υποχρεωμένος να υπογράφει όλες τις αποφάσεις, για τις οποίες εμείς διαφωνούμε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Στο αγροτικό ζήτημα, αν έφυγαν νωρίς οι αγρότες από τα μπλόκα κ. Παπαρήγα;»

    Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: « Μπορεί να έχεις και κλιμάκωση του αγώνα και χωρίς να έχεις αποκλεισμό στο δρόμο. Αυτή τη φορά ο αγώνας είχε κάτι το σημαντικό που έλειπε από τους προηγούμενους. Είχε πολύ πιο προωθημένα αιτήματα, πολύ πιο ουσιαστικά αιτήματα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μήπως ωριμάσαν οι συνθήκες για μια κοινή δράση του ΠΑΜΕ με άλλα αντίστοιχα;»

    Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: « Το ΠΑΜΕ δεν είναι παράταξη. Είναι συσπείρωση σωματείων, ομοσπονδιών που μετέχουν στο γενικότερο κίνημα. Εδώ στις άλλες χώρες υπάρχουν τρεις και τέσσερις γενικές συνομοσπονδίες. Στο παραταξιακό επίπεδο ή στο επίπεδο το κομματικό έχουμε ουσιαστικότατες διαφορές γραμμής με το κόμμα αυτό, με τον φορέα αυτό. Πέρα του ότι αυτή τη στιγμή ούτε ξέρει κανείς, η μια ομάδα λέει έτσι, η άλλη λέει αλλιώς. Αφού εδώ δε συμφωνούν μεταξύ τους. Η γραμμή αυτού του φορέα, του κόμματος ή της συμμαχίας, αν μιλήσουμε για το ΣΥΡΙΖΑ, έχει τραγικές αντιφάσεις.» Είδηση: 33194

    [07] Το ΕΒΕΑ για τον πτωχευτικό κώδικα

    Πεμπτη, 11 02 2010 19:28

    Εκδήλωση με θέμα "Εξυγίανση της επιχείρησης στη σημερινή κρίση σύμφωνα με τον πτωχευτικό κώδικα", πραγματοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας. "Σε μια εποχή που ο αριθμός των επιχειρήσεων, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις, αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δε βοηθάει τη διάσωσή τους'' ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος.

    Συνεχίζοντας ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι: "Η ανάγκη για αναμόρφωση των διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα, είναι επείγουσα, καθώς, από το 2007, που ψηφίστηκε, ο Ν. 3588, μέχρι σήμερα, 'έχουμε διαπιστώσει ότι - παρότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση - δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Κυρίως, όμως, δεν έχει συμβάλει - λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή συγκυρία - στην επιτακτική ανάγκη για διάσωση επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας''.

    Σαφής ήταν η διάκριση που έκανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ στους "μη δολίως πτωχεύσαντες επιχειρηματίες" και στις δυσμενείς επιπτώσεις που φέρνουν στην αγορά εργασίας και στη σταθερότητα του πιστωτικού συστήματος, με κέντρο του σκεπτικού του τις προσπάθειες διατήρησης στη ζωή επιχειρήσεων που λειτουργικά είναι υγιείς, αλλά έχουν υπερβολικό δανεισμό.

    Οι προτάσεις του ΕΒΕΑ

    - Δυνατότητα συνδιαλλαγής για όλες τις επιχειρήσεις, που βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής αδυναμίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται σε παύση πληρωμών.

    - Απάλειψη του χρονικού περιορισμού των 2 ετών για τη διάρκεια της συμφωνίας συνδιαλλαγής, εφόσον υπάρχει περιορισμός των απαιτήσεων των πιστωτών. Εφόσον κριθεί από το Υπουργείο απαραίτητος αυτός ο περιορισμός, οπωσδήποτε τότε θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 έτη.

    - Πρόβλεψη για διαδικασία ταχείας επικύρωσης, χωρίς τα προβλεπόμενα σήμερα προστάδια, εφόσον μία επιχείρηση έχει καταλήξει σε συμφωνία με το 60% των πιστωτών της.

    - Συμφωνία συνδιαλλαγής, που έχει πετύχει τη συναίνεση του 60% των πιστωτών (ως ποσού), να είναι δεσμευτική και για το υπόλοιπο 40% των πιστωτών. Με αυτό τον τρόπο, οι οφειλέτες αποκτούν πλέον μια πραγματική ευκαιρία να μειώσουν ή να εξαλείψουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητες, παραμένοντας στα ηνία της επιχείρησής τους και ταυτόχρονα σε ασφαλή απόσταση από την πτωχευτική διαδικασία.

    - Διπλασιασμός της περιόδου χάριτος - από 1 σε 2 έτη - για την καταβολή του 20% των απαιτήσεων των πιστωτών.

    - Διατήρηση της ισχύουσας δυνατότητας προσωρινής αναστολής κατασχέσεων και διώξεων για το διάστημα εξέτασης του σχεδίου προς επικύρωσή του. Είδηση: 33214

    [08] Μήπως το γονίδιο RFX6 είναι η απόλυτη λύση για ίαση του διαβήτη ;

    Πεμπτη, 11 02 2010 15:52

    Μια νέα ανακάλυψη στο χώρο της ιατρικής, από την ομάδα του δρα Κωνσταντίνου Πολυχρονάκου του Πανεπιστημίου Μαγκίλ (McGill) και από την ομάδα του Πανεπιστημίου στης Καλιφόρνιας (UCSF) φέρνει ελπίδα πως ο διαβήτης μπορεί να γίνει μια ιάσιμη ασθένεια. Η νέα επιστημονική ανακάλυψη, που θα φέρει επανάσταση στη θεραπεία του διαβήτη, δημοσιεύεται σήμερα στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Nature.

    Η ομάδα του δρα Πολυχρονάκου, κάνοντας πολυετή έρευνα πάνω στο διαβήτη ανακάλυψε ένα γονίδιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία των νησιδίων Λάγκερχανς (Langerhans), που παράγουν την ινσουλίνη στο πάγκρεας.

    Όπως τόνισε αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ Πολυχρονάκος, "τα νησίδια του Λάγκερχανς στους διαβητικούς ή είναι κατεστραμμένα στον τύπου 1 διαβήτη ή δυσλειτουργούν στον τύπο 2 διαβήτη. Μια από τις κυριότερες προσπάθειες της έρευνας είναι η δημιουργία καινούριων νησιδίων τα οποία θα παράγουν ινσουλίνη. Η ομάδα μας βρίσκεται στη ευχάριστη θέση να ανακοινώσει πως ανακάλυψε το γονίδιο RFX6 που είναι το σημαντικότερο για τη δημιουργία των νησιδίων".

    Όπως είπε ο δρ Πολυχρονάκος, η ομάδα του εντόπισε το μεταλλαγμένο γονίδιο σε νεογνικό διαβήτη, δηλαδή σε νεογέννητο που γεννήθηκε χωρίς τα νησίδια του Λάγκερχανς. Αυτή είναι η ανακάλυψη-κλειδί για τη θεραπεία του διαβήτη.

    "Τώρα, που έχουμε εντοπίσει το εν λόγω γονίδιο, μπορούμε να ελπίσουμε σε μελλοντικές δυνατότητες θεραπείας. Υπάρχει η προοπτική να πάρουμε ένα κομμάτι του παγκρέατος, να εισάγουμε το γονίδιο ή να το διεγείρουμε με κάποια θεραπεία ώστε να προκαλέσει τη δημιουργία των νησιδίων του Λάγκερχανς και να τα ξαναβάλουμε μέσα στον διαβητικό προκειμένου να παράγει κανονικά την ινσουλίνη", αποκάλυψε ο δρ. Κώστας Πολυχρονάκος.

    Η ομάδα του δρα Πολυχρονάκου έκανε την έρευνα σε νεογνά, ενώ η ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας έκανε την ίδια έρευνα σε πειραματόζωα.

    Σύμφωνα με τον δρα Πολυχρονάκο, η θεραπεία μπορεί να προέλθει ακόμη και από φάρμακο, το οποίο θα προκαλεί το σχηματισμό καινούριων νησιδίων.

    Η έρευνα βρίσκεται στα σπάργανά της αλλά είναι σε πολύ καλό δρόμο.

    Η ομάδα του δρα Κωνσταντίνου Πολυχρονάκου ανήκει στο Εργαστήριο Ενδοκρινολογικής Γενετικής του Ινστιτούτου Έρευνας του Πανεπιστημίου Μαγκίλ. Η πρόσφατη έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Εταιρεία Νεανικού Διαβήτη.

    απε

    Nature: McGill Discovery Offers Hope for Diabetes Είδηση: 33195

    [09] Καρχαρίας του άφησε ως...ενθύμιο το δόντι του

    Πεμπτη, 11 02 2010 16:49

    Ένας σέρφερ στο Σίδνεϊ αφηγήθηκε πώς ένας καρχαρίας 1.6 μέτρων σχεδόν βγήκε στη στεριά και τον άρπαξε από το πόδι τραβώντας τον μέσα στη θάλασσα. "Κρατήθηκα από έναν βράχο ενώ ο καρχαρίας προσπαθούσε να με τραβήξει μέσα...και κέρδισα εγώ", είπε ο Πολ Γουέλς μετά από το περιστατικό στην παραλία της Μόνα Βέιλ. Όμως ειδικοί στους καρχαρίες είπαν ότι το απομεινάρι δοντιού που βρέθηκε στο πόδι του Γουέλς προέρχεται από άλλου είδους καρχαρία και ότι το πιθανότερο είναι να τον δάγκωσε μέσα στη θάλασσα επειδή κατά λάθος πάτησε πάνω του.

    Αυτού του είδους οι καρχαρίες είναι φιλήσυχοι και σπανίως επιτίθενται στους λουόμενους. Προφανώς ο συγκεκριμένος τρόμαξε κι εκείνος όσο τρόμαξε ο σέρφερ, είπαν οι ειδικοί. Ο 46χρονος, πάντως, Γουέλς βγήκε από το νοσοκομείο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

    ΠΗΓΕΣ: ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 33202

    [10] Ευχές Μπερλουσκόνι στις φιλενάδες του Αγίου Βαλεντίνου

    Πεμπτη, 11 02 2010 18:57

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε την Τετάρτη ότι θα στείλει ευχές με email την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε όλες τις φιλενάδες του. Η δεύτερη σύζυγος του Μπερλουσκόνι, Βερόνικα Λάριο, ανακοίνωσε ότι θέλει διαζύγιο τον περασμένο χρόνο, όταν ο Καβαλιέρε πήγε στο πάρτι γενεθλίων ενός 18χρονου επίδοξου μοντέλου στη Νάπολη.

    Ο 73χρονος πρωθυπουργός, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ιταλία και ιδιοκτήτης μίας αυτοκρατορίας ΜΜΕ, ενεπλάκη στη συνέχεια σε σεξουαλικό σκάνδαλο όταν μία συνοδός πολυτελείας δήλωσε ότι την είχε πληρώσει για τις ερωτικές της υπηρεσίες στο σπίτι του στη Ρώμη. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν έχει πληρώσει ποτέ για να κάνει σεξ, αλλά αποδέχεται ότι "δεν είναι άγιος".

    Ερωτηθείς στη διάρκεια της παρουσίασης βιβλίου για τα σχέδιa που έχει για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, την Κυριακή, ο Μπερλουσκόνι, σχολίασε χαμογελώντας: "Χρησιμοποιώ τον υπολογιστή μου για να στείλω ευχές σε όλες τις αγαπημένες μου".

    ΠΗΓΕΣ: REUTERS Είδηση: 33210

    [11] ΓΣΕΒΕΕ: Δέσμη προτάσεων

    Πεμπτη, 11 02 2010 19:07

    Σειρά αλλαγών στην εργατική νομοθεσία προτείνει με ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος. Μεταξύ άλλων προτείνεται ο διπλασιασμός από τρεις σε έξι μήνες του χρονικού διαστήματος για την παραγωγή τεκμηρίου εξαρτημένης εργασίας στις συμβάσεις έργου.

    Παράλληλα η ΓΣΕΒΕΕ ζητά την παραμονή του χρονικού ορίου των 15 ημερών, αντί των οκτώ που προτείνεται για την προθεσμία κατάθεσης της σύμβασης στην Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά και να υπάρχει διαβούλευση μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζομένων για τις περιπτώσεις της εκ περιτροπής απασχόλησης και της διαθεσιμότητας.

    Τη διαφωνία της εκφράζει η συνομοσπονδία των εμπόρων, με την προσαύξηση αμοιβής κατά 100% για την εργασία κατά την έκτη ημέρα της εβδομάδας, διότι θεωρεί ότι ενισχύει τις μεγάλες και εύρωστες οικονομικά επιχειρήσεις, που μπορούν να κάνουν χρήση της διάταξης, δημιουργώντας, έτσι, συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των μικρότερων επιχειρήσεων.

    Τέλος η ΓΣΕΒΕΕ καταθέτει και σειρά προτάσεων για το θέμα της επιβολής προστίμων από την επιθεώρηση εργασίας, σε επιχειρήσεις που διαπιστώθηκε ότι παραβιάζουν διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Είδηση: 33212

    [12] Τα εμπορικά καταστήματα την Καθαρά Δευτέρα

    Πεμπτη, 11 02 2010 18:55

    Διευκρινιστική ανακοίνωση για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Καθαρά Δευτέρα, εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις στον τύπο για το θέμα αυτό. Όπως αναφέρει ο ΕΣΑ σύμφωνα με το άρθρο 1 του ΠΔ 11/19 Αυγ. 1930 η Καθαρά Δευτέρα είναι αργία για τα καταστήματα των Αθηνών.

    Όμως σε σχέση με άλλες περιοχές και δραστηριότητες, οι εργαζόμενοι χρήσιμο είναι να επικοινωνούν με το Κέντρο Ενημέρωσης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ) http:// www.kepea.gr

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΠΕΑ: "H Καθαρά Δευτέρα φέτος είναι στις 15-02-2010. Δεν θεωρείται εξαιρέσιμη αργία για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και συνεπώς είναι γι' αυτούς εργάσιμη μέρα. Έτσι κατά την ημέρα αυτή, επιτρέπεται η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων και η απασχόληση των μισθωτών είναι νόμιμη και δεν δημιουργεί αξίωση για πρόσθετη αμοιβή.

    Οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή, αν μεν είναι ημερομίσθιοι, οφείλεται το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς άλλη προσαύξηση (δηλαδή δεν θα λάβουν την προσαύξηση 75%), αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, δεν δικαιούνται να λάβουν καμία άλλη αμοιβή πέρα του κανονικού μηνιαίου μισθού.

    Μπορεί όμως η παραπάνω εορτή α) να έχει χαρακτηρισθεί σαν ημέρα αργίας με συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή συνήθεια, εσωτερικό κανονισμό, με ατομική σύμβαση εργασίας ή τέλος με έθιμο, οπότε οι μισθωτοί δικαιούνται κανονικά το ημερομίσθιο ή το μισθό τους αντίστοιχα χωρίς καμιά πρόσθετη αμοιβή και β) να περιλαμβάνεται σε ΣΣΕ η Δ.Α όρος για την καταβολή προσαύξησης 75%, οπότε σ αυτή τη περίπτωση οι μισθωτοί που υπάγονται σ΄ αυτήν δικαιούνται να λάβουν την παραπάνω αύξηση.

    Τέλος τονίζουμε αν την ημέρα αυτή που χαρακτηρίζεται σαν εργάσιμη εορτή, ο μισθωτός που θα απουσιάσει αυθαίρετα από την εργασία του όχι μόνο δεν δικαιούται να λάβει το ημερομίσθιό του αλλά η απουσία του χαρακτηρίζεται αδικαιολόγητη".

    Είδηση: 33209

    [13] Άστατος καιρός το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

    Πεμπτη, 11 02 2010 17:14

    Η βροχή και οι τοπικές καταιγίδες προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα σε αρκετές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, ενώ δεν έλειψαν οι ζημιές και στην Αττική. Στο οδικό δίκτυο του νομού Χαλκιδικής η κακοκαιρία προκάλεσε ζημιές σε σχολεία του νομού και πλημμύρες. Τα μηχανήματα της νομαρχίας δουλεύουν ασταμάτητα για να επανέλθει η περιοχή σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Εν τω μεταξύ, οι μετεωρολόγοι για τα επόμενα 24ωρα προβλέπουν βροχές και χιόνια στα ορεινά, ενώ το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας ο καιρός θα είναι άστατος. Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι να απευθυνθούν στα κατά τόπους λιμεναρχεία.

    Από τη βροχή επλήγησαν περιοχές στην Ανατολική Μακεδονία και τον Έβρο. Δεκάδες κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Δράμα, την Ελευθερούπολη, την Καβάλα, την Ξάνθη και τη Χρυσούπολη.

    Η στάθμη του Έβρου αυξήθηκε, ωστόσο για την ώρα δεν έχει ξεπεράσει το επίπεδο ασφαλείας.

    Οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν στο νομό Τρικάλων την υπερχείλιση των ποταμών Ληθαίου και Πηνειού. Η στάθμη τους έχει ανέβει δύο μέτρα από το κανονικό, χωρίς, όμως, και σε αυτή την περίπτωση να υπάρχει ανησυχία.

    Ωστόσο, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον επαρχιακό δρόμο Μαραθέας-Κλοκοτού, αφού στο συγκεκριμένο σημείο έχει πλημμυρίσει έκταση περίπου 500 στρεμμάτων. Μικρά κυκλοφοριακά προβλήματα καταγράφονται και σε άλλα σημεία του νομού Τρικάλων.

    Από ρέμα στην περιοχή Ηρακλείου Λαγκαδά πυροσβέστες απεγκλώβισαν οδηγό, ο οποίος με το αυτοκίνητό του παρέμεινε εγκλωβισμένος για αρκετές ώρες.

    Η κακοκαιρία και το χιόνι που έχει καλύψει την Καστοριά οδήγησαν τον νομάρχη στην απόφαση να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία.

    Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και στο νομό της Φλώρινας, μέσω Βίγλας, Βιτσίου και Νυμφαίου.

    Στο λεκανοπέδιο, στα μανιάτικα στον Πειραιά και στο Πικέρμι προκλήθηκαν καθιζήσεις στο οδόστρωμα, χωρίς να δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα στην κυκλοφορία. Ό καιρός σήμερα είναι βελτιωμένος στις πιο πολλές περιοχές της χώρας, αλλά αύριο πάλι τα χαρακτηριστικά του θα είναι βροχές και τοπικές καταιγίδες.

    Το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας δεν θα υπάρχει σημαντική μεταβολή των καιρικών συνθηκών, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

    Πάντως όσοι αποφασίσετε να περάσετε τις μέρες αυτές στους κατ΄ εξοχή χειμωνιάτικους προορισμούς σίγουρα δεν θα το μετανιώσετε.

    Σοβαρές ζημιές από τη σφοδρή βροχόπτωση σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας

    Μεγάλα προβλήματα και εκτεταμένες ζημιές άφησαν πίσω τους οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι νότιοι άνεμοι, έντασης δέκα μποφόρ, που έπληξαν τους νομούς Καβάλας και Δράμας τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα.

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Καβάλας (ΔΕΥΑΚ) και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Καβάλας, δέχθηκαν εκατοντάδες κλήσεις για άντληση νερών από υπόγεια κατοικιών και επαγγελματικών χώρων, για μετακίνηση πεσμένων δέντρων, απομάκρυνση βράχων και φερτών υλικών, αλλά και για απεγκλωβισμό αυτοκινήτων από διάφορα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου.

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης προκειμένου να ενισχύσει το έργο της αντίστοιχης υπηρεσίας στην Καβάλα απέστειλε δύο πυροσβεστικά οχήματα. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν κατοικίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην έδρα του Δήμου Ελευθερών, τη Νέα Πέραμο. Ο δήμαρχος Χαράλαμπος Χρυσανίδης κάνει λόγο για καταστροφές πολλών χιλιάδων ευρώ σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κυρίως αμπέλια, αλλά και καταστροφές νοικοκυριών από τις σφοδρές και συνεχείς βροχοπτώσεις.

    Στο Δήμο Χρυσούπολης δεν λειτούργησε το 3ο Δημοτικό Σχολείο, αφού από τη βροχή πλημμύρισε ο λέβητας με αποτέλεσμα να μη μπορεί να ζεσταθεί το κτίριο. Επίσης, δεν λειτούργησε και το Δημοτικό Σχολείο των Λιμεναριών στη Θάσο, καθώς λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης υπήρξε πρόβλημα θέρμανσης των αιθουσών. Λόγω των ισχυρών νοτιάδων ζημιές προκλήθηκαν σε πολλά αλιευτικά σκάφη στο λιμάνι των Λιμεναριών και της Κεραμωτής.

    Τέλος, στη Δράμα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε κλήσεις για άντληση νερών από κατοικίες και καταστήματα στα Δημοτικά Διαμερίσματα Δοξάτου και Καλαμπακίου, καθώς και μέσα στην πόλη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εξαιτίας των πλημμυρών καταστράφηκαν ολόκληρα νοικοκυριά.

    Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδας 3 έως 6 ημερών

    Σάββατο 13/2/2010

    Καιρός: Στα δυτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές στα βόρεια και τις Κυκλάδες. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Το απόγευμα σε όλη τη χώρα ο καιρός θα βελτιωθεί. Άνεμοι: Δυτικών διευθύνσεων 5 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία: Σε πτώση στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

    Κυριακή 14/2/2010

    Καιρός: Τοπικές νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και από το μεσημέρι στα κεντρικά και βόρεια καθώς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, καθώς και σε περιοχές της Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα πιθανώς κατά τόπους να είναι ισχυρά. Άνεμοι: Ανατολικοί, νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία στα νότια 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

    Δευτέρα 15/2/2010 (Καθαρή Δευτέρα)

    Καιρός: Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα στα βορειοανατολικά πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες πρόσκαιρες βροχές μικρής διάρκειας. Σταδιακάκαι από τα δυτικά ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Άνεμοι: Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση και στα υπόλοιπα από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και νότια τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Θερμοκρασία: Σε μικρή πτώση.

    Τρίτη 16/2/2010

    Καιρός: Βελτιωμένος καιρός και μόνο στα δυτικά και βόρεια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις και από το απόγευμα στα βορειοδυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις με τάση ενίσχυσης. Θερμοκρασία: Σε μικρή άνοδο.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33206

    [14] Εορτασμοί για την 20η επέτειο από την απελευθέρωση του Μαντέλα

    Πεμπτη, 11 02 2010 16:51

    Με συνθήματα, όπως "Ζήτω ο Νέλσον Μαντέλα, Ζήτω!", χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί τίμησαν την Πέμπτη την 20η επέτειο από την απελευθέρωση του συμβόλου κατά του Απαρτχάιντ από τη φυλακή, όπου είχε παραμείνει για 27 χρόνια ως πολιτικός κρατούμενος. Ο 91χρονος Μαντέλα δεν παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις που έγιναν για την απελευθέρωσή του στην φυλακή Ντρακενστάιν κοντά στο Κέιπ Τάουν, αλλά ένα τεράστιο μπρούτζινο άγαλμα, που τον απεικονίζει να βγαίνει από την φυλακή, δέσποζε στο συγκεντρωμένο πλήθος.

    "Μας απελευθέρωσε από το Απαρτχάιντ"

    Μεταξύ των επισήμων που μετείχαν στην εκδήλωση βρίσκονταν και παλιοί σύντροφοι του Μαντέλα, οι οποίοι ήταν παρόντες και εκείνη την ιστορική ημέρα της απελευθέρωσής του πριν από δύο δεκαετίες.

    "Σημαίνει πολλά για τη χώρα, από τότε που αφέθηκε ελεύθερος μέχρι και σήμερα" δήλωσε η παρευρισκόμενη στην εκδήλωση 42χρονη Ελίζαμπετ Ντέιβιντς.

    "Μας απελευθέρωσε από το Απαρτχάιντ" προσέθεσε και σημείωσε ότι ο Μαντέλα ένωσε λευκούς και μαύρους, έκανε ένα έθνος το λαό της Νότιας Αφρικής.

    "Ήθελα να πω ένα ευχαριστώ στον Μαντέλα" δήλωσε ο 25χρονος φοιτητής σχολής ηλεκτρολόγων, ο οποίος παρευρισκόταν επίσης στην εκδήλωση: "Οι σημερινοί πολιτικοί μόνο τρώνε τα χρήματα. Δεν κάνουν τη δουλειά τους. Ενδιαφέρονται μόνο για αυτοκίνητα και σπίτια, όχι για το λαό".

    Οι προσπάθειες του Μαντέλα για συμφιλίωση στη διάρκεια της προεδρίας του 1994-1999 οδήγησαν στην ένωση του φυλετικά διχασμένου έθνους και έθεσαν τα θεμέλια για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στη μεγαλύτερη οικονομία της αφρικανικής ηπείρου.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ BBC: Nelson Mandela's 1990 release marked in South Africa Είδηση: 33204

    [15] Άνοιγμα λογαριασμών για το Βατοπέδι

    Πεμπτη, 11 02 2010 16:30

    Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, των δανειακών συμβάσεων και των χρηματιστηριακών συναλλαγών που πραγματοποίησαν την περίοδο 1998-2008 η Μονή Βατοπεδίου, ο Εφραίμ, οι Μοναχοί Αρσένιος, Αναστάσιος και Ευδόκιμος, οι εταιρίες του Ομίλου Πάτιστα και επτά οφσόρ που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, ζητά με ομόφωνη απόφαση της η αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

    Οι εργασίες της Επιτροπής θα συνεχιστούν την Τρίτη με την εξέταση ως μαρτύρων του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και τριών μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

    Ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Αλ. Τζεφεράκος, ο αντιπρόεδρος Δημήτριος Αναστασόπουλος και τα τρία μέλη του Συμβουλίου που γνωμοδότησαν για τις δέουσες ενέργειες επιστροφής στο κράτος, των ακινήτων που παραχωρήθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου, θα είναι και οι πρώτοι μάρτυρες που θα εξεταστούν την ερχόμενη Τρίτη, από την αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

    Επίσης, την ερχόμενη Τετάρτη, θα καταθέσει και ο καθηγητής Μιχάλης Σταθόπουλους, ο οποίος είχε κάνει νομική μελέτη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής, καθώς και του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών Ιωάννη Καπελέρη.

    Ο κατάλογος των υπό κλήση μαρτύρων, σε κάθε περίπτωση, παραμένει ανοιχτός, διευκρίνισε σήμερα ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Μανώλης Μπεντενιώτης. Είδηση: 33198

    [16] Οκτώ νεκροί από ναυάγιο με λαθρομετανάστες

    Πεμπτη, 11 02 2010 16:27

    Τα πτώματα οκτώ οικονομικών προσφύγων, μεταξύ των οποίων και ενός ανήλικου κοριτσιού, περισυνέλλεξαν οι άνδρες του λιμεναρχείου Σάμου από τα παράλια του νησιού, μετά το χθεσινό ναυάγιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών, οι σοροί πρέπει να είναι από το ναυάγιο που δήλωσε χθες το βράδυ ένας εκ των 10 ή 12 επιβατών πλαστικής λέμβου που αναποδογύρισε στη θαλάσσια περιοχή, στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

    Ο διασωθείς περισυλλέγη από εμπορικό πλοίο με σημαία Γεωργίας που περνούσε εκείνη την ώρα από την περιοχή.

    Μόλις ανέβηκε στο πλοίο, δήλωσε ότι ήταν σε μια πλαστική βάρκα, που λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αναποδογύρισε, με άλλους 10 ή 12 συμπατριώτες του.

    Άμεσα σήμανε συναγερμός και ένα super Puma πέταξε στην περιοχή για να ερευνήσει για τυχόν ναυαγούς.

    Στην περιοχή άνεμοι έντασης 9 μποφόρ, με αποτέλεσμα τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος να μην μπορούν να κάνουν έρευνα στην περιοχή.

    Ωστόσο, αυτοκίνητα του Λιμενικού Σώματος ερευνούσαν όλη τη νύχτα τα παράλια κατά μήκος της περιοχής και σήμερα το πρωί εντόπισαν τις σορούς των οικονομικών προσφύγων.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33197

    [17] Κ.ΤΑΣΟΥΛΑΣ:«Το να αντιμετωπίζουμε τις ένοπλες δυνάμεις σαν συνηθισμένους δημοσίους υπαλλήλους είναι τεράστιο λάθος.»

    Πεμπτη, 11 02 2010 14:37

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Πηνελόπη Γαβρά και τον Δημήτρη Χόνδρο.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχει μια σεναριολογία σήμερα που λέει ότι θα πάρουμε βοήθεια από την ΕΕ και σε αντάλλαγμα αγοράζουμε φρεγάτες και το ερώτημα είναι αν αυτή είναι μια καινούρια ιστορία ή η αγορά φρεγατών από την Γαλλία ήταν μια ιστορία που είχε ξεκινήσει από πιο πριν;»

    Κ.ΤΑΣΟΥΛΑΣ: « Το θέμα των γαλλικών φρεγατών είναι παλιότερο θέμα και υπάρχει απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την απόκτηση αυτών των φρεγατών. Όταν ετέθη αυτό το θέμα δεν υπήρχε θέμα βοήθειας λόγω της δημοσιονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα. Εκ των υστέρων μπορεί κανείς να φτιάξει όσα σενάρια θέλει, όλα τα άλλα είναι στο χέρι μας από εδώ και πέρα. Δεν θα μας βοηθήσει κανείς να τα αντιμετωπίσουμε, αν μόνοι μας δεν αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δεν είναι θέμα ανταλλάγματος δηλαδή, μας προσφέρουν βοήθεια η Γάλλοι για να πάρουμε φρεγάτες;

    Κ.ΤΑΣΟΥΛΑΣ: « Το θέμα της δυσκολίας που έχουμε τώρα στα οικονομικά δεν δημιουργήθηκε έξωθεν, δημιουργήθηκε έσωθεν και θα λυθεί έσωθεν, όλα τα άλλα είναι σενάρια και συνωμοτικές θεωρίες οι οποίες απέχουν δυστυχώς από την πραγματικότητα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Να σας ζητήσω να βαθμολογήσετε τα μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν του ένστολους.»

    Κ.ΤΑΣΟΥΛΑΣ: « Εφόσον η κυβέρνηση δεν έχει πείσει για την κρισιμότητα της κατάστασης και για την δίκαιη επιβάρυνση η οποία θα λύσει ένα μέρος της κρισιμότητας, τότε η κάθε μια επαγγελματική ομάδα θα στρέφεται εναντίον της άλλης και όλες μαζί εναντίον των βουλευτών. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι της δημόσιας διοίκησης και το να αντιμετωπίζουμε τις ένοπλες δυνάμεις σαν συνηθισμένους δημοσίους υπαλλήλους είναι τεράστιο λάθος.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δεν είναι δυνατόν στα 42, στα 48 και στα 52 να βγαίνουν κάποιοι στη σύνταξη.»

    Κ.ΤΑΣΟΥΛΑΣ: « Το 90% φεύγει πάνω από 54- 55 χρονών. Ξέρετε πότε φεύγουν στα 45 και στα 46; Όταν συζητούνται τέτοια πράγματα, τους δημιουργείται ανασφάλεια και άγχος για το τι πρόκειται να συμβεί και προτιμούν να φύγουν κάνοντας χρήση της 25ετίας. Καλώ τους στρατιωτικούς να μην ακούσουν όλες αυτές τις Κασσάνδρες, να παραμείνουν στις θέσεις τους και να μην έχουν την δυσάρεστη εξέλιξη να μετανιώνουν μετά για τις πρόωρες αποχωρήσεις. Δεν σημαίνει ότι η Πολιτεία, επειδή είναι και πειθαρχημένη και δεν συνδικαλίζονται πρέπει να ξεσπάει στους στρατιωτικούς.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Γενικότερα το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης νομίζετε ότι μπορεί να βοηθήσει στο στόχο που έχουμε να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση;»

    Κ.ΤΑΣΟΥΛΑΣ: « Το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης είναι μονομερές, είναι εισπρακτικό και είναι γκρεμιστικό οποιασδήποτε απόπειρας της οικονομίας να πάρει βαθιά εισπνοή. Η οικονομία δεν χρειάζεται μόνο να φροντίσουμε το σκέλος των εσόδων του κράτους, χρειάζεται να της δοθεί και ανάσα για να μπορέσει να παράξει. Είναι μονομερή τα μέτρα. Κοιτάνε μόνο το εισπρακτικό.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τα τελευταία 24ωρα ακούγονται πάρα πολλά για τη θέση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά και την κατάργηση του ρόλου του γραμματέα του κόμματος. Τι ακριβώς συμβαίνει εδώ;»

    Κ.ΤΑΣΟΥΛΑΣ: « Θα βγει γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας και στο συνέδριο θα αποφασιστεί για το γραμματέα του κόμματος. Η εκλογή του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας γίνεται από την κοινοβουλευτική ομάδα και η παράδοση της κοινοβουλευτικής ομάδας λέει ότι ποτέ αυτή η εκλογή δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εδώ βλέπετε να έχουμε άλλες υποψηφιότητες;»

    Κ.ΤΑΣΟΥΛΑΣ: « Νομίζω ότι δεν θα υπάρξει δεύτερη υποψηφιότητα.» Είδηση: 33186

    [18] Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:«Παρά τις επιμέρους ενστάσεις τις οποίες έχουμε για την πολιτική που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα μέτρα ως προς την κεντρική τους λογική είναι μονόδρομος.»

    Πεμπτη, 11 02 2010 14:26

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τους Παναγιώτη Τσούτσια και Τάκη Σαράντη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όλα τα φώτα της δημοσιότητας των ξένων μέσων ενημέρωσης ήταν στραμμένα στη χθεσινή κινητοποίηση, αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει κάτι κακό για τη χώρα μας;»

    Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: « Σημαίνει ότι τα φώτα όλης της Ευρώπης και των παγκοσμίων αγορών είναι δυστυχώς στραμμένα πάνω στη χώρα μας. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική, ώστε να υπάρχει απόλυτη συνέπεια λόγων και πράξεων. Κατά την εκτίμησή μου, οι χθεσινές διαδηλώσεις ήταν κατώτερες προηγουμένων και αυτό με κάνει να πιστεύω ότι υπάρχει πια μια συναίσθηση στην ελληνική κοινωνία, ότι εδώ που έχουμε φτάσει πρέπει να βάλουμε όλοι με κάποιο τρόπο πλάτη για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Πιστεύω, ότι παρά τις επιμέρους, συγκεκριμένες ενστάσεις τις οποίες έχουμε για την πολιτική που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα μέτρα αυτά ως προς την κεντρική τους λογική είναι μονόδρομος. Δεν αισθάνομαι αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει στην ελληνική κοινωνία ένα μεγάλο κύμα αντιδράσεων, αντίστοιχο ενδεχομένως με αυτό που είδαμε στο παρελθόν, το οποίο να εμποδίζει την κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική της. Κατά συνέπεια η κυβέρνηση δεν έχει άλλοθι να μην κάνει αυτά που λέει. Αν δεν τα καταφέρει, θα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη δικιά της αναποτελεσματικότητα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχετε εμφανιστεί μετά τα μέτρα με 2-3 διαφορετικές γραμμές ως ΝΔ. Ποια είναι η άποψή σας;»

    Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: « Σας είπα ότι τα μέτρα αυτά δυστυχώς εκεί που φτάσαμε ήταν απαραίτητα, η κεντρική κατεύθυνση κατά την εκτίμησή μου ήταν σωστή, αλλά έχω πολύ συγκεκριμένες επιμέρους επιφυλάξεις, ειδικά στα ζητήματα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας πρώτον, και δεύτερον ότι δημιουργούμε ένα αρκετά περίπλοκο σύστημα συλλογής φόρων, το οποίο δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε στην πράξη και έχω και μια επιφύλαξη, για το γεγονός ότι υπάρχει μια οριζόντια μείωση κατά 10% των επιδομάτων, την οποία θεωρώ άδικη. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι, αν κάτι διακρίνει το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων είναι η πολύ μεγάλη αδικία. Είναι ότι άνθρωποι που κάνουν τις ίδιες δουλειές αμείβονται με πολύ διαφορετικό τρόπο και αυτό κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αν σας άκουγε κάποιος, θα έλεγε ότι κάλλιστα ο κος Μητσοτάκης θα μπορούσε να είναι και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.»

    Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: « Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι ώρα για μια σκληρή κομματική αντιπαράθεση και το έχουμε πει ως ΝΔ με πολλή μεγάλη υπευθυνότητα, θα στηρίξουμε σωστές πρωτοβουλίες και θα ασκήσουμε κριτική εκεί που πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση κάνει λάθος.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δεν μπορείτε να κάνετε και αλλιώς.»

    Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: « Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει κάτι διαφορετικό, δεν το κάνουμε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Και με βάση το παρελθόν, το πρόσφατο.»

    Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: « Σίγουρα, εμείς έχουμε ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης ως παράταξη για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ο οποίος παρατηρείται τους τελευταίους μήνες. Μόνο με την αναμέτρηση με τον κακό μας εαυτό θα μπορέσουμε ως παράταξη να γίνουμε καλύτεροι και πάντως πιο αξιόπιστοι. Πιστεύω ότι, αν η ΝΔ είχε τολμήσει να προχωρήσει σε βαθιές και ριζικές μεταρρυθμίσεις, όταν ήταν ισχυρή και όταν η οικονομία ήταν πιο δυνατή, ότι και οι πολιτικές εξελίξεις θα ήταν πολύ διαφορετικές. Πιστεύω ότι πάνω από όλα, αυτό το οποίο πληρώσαμε ήταν την αναποτελεσματικότητά μας και την έλλειψη θάρρους να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πιστεύετε ότι θα μας δώσετε τροφή μέσα από αυτό το συνέδριο;»

    Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: « Πιστεύω ότι κάποια στιγμή πρέπει να ξεφύγουμε από την λογική, ότι η έκφραση, άποψη στα κομματικά όργανα συνιστά αυτόματα και αμφισβήτηση της ηγεσίας, ή αποτελεί -αν θέλετε- προέρτιο μιας εσωκομματικής αναταραχής.» Είδηση: 33185

    [19] Νεκρός βρέθηκε ο σχεδιαστής μόδας Αλεξάντερ ΜακΚουίν

    Πεμπτη, 11 02 2010 18:57

    Ο Βρετανός σχεδιαστής μόδας Αλεξάντερ ΜακΚουίν βρέθηκε σήμερα νεκρός στο διαμέρισμα του στο Λονδίνο στο Γκριν Παρκ, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του στο Παρίσι.

    Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης πρόκειται για αυτοκτονία.

    "Μπορώ να σας επιβεβαιώσω το θάνατο του", δήλωσε ένας εκπρόσωπος του γραφείου του, ο οποίος δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες "από σεβασμό προς την οικογένεια του σχεδιαστή".

    Ο θάνατος του 40χρονου ΜακΚουίν αναμένεται να συνταράξει τον κόσμο της μόδας καθώς συνέβη λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της Εβδομάδας Μόδας στο Λονδίνο και λίγες εβδομάδες πριν από την παρουσίαση της νέας και πολυαναμενόμενης κολεξιόν του στο Παρίσι στις 9 Μαρτίου.

    "Βρέθηκε νεκρός", δήλωσε η υπεύθυνη επικοινωνίας του Αλεξάντερ ΜακΚουίν Σαμάνθα Γκάρετ.

    AΠΕ Είδηση: 33211

    [20] Σε λευκό κλοιό Ευρώπη και Αμερική

    Πεμπτη, 11 02 2010 16:10

    Σφοδρή κακοκαιρία, πλήττει περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην Ουάσινγκτον, σχολεία και πολλές δημόσιες υπηρεσίες παρέμειναν κλειστές ενώ πτήσεις ακυρώθηκαν. Στα λευκά έχουν ντυθεί και η Πενσιλβάνια, η Βαλτιμόρη, η Φιλαδέλφεια και τη Βιρτζίνια. Στη Νέα Υόρκη, χιονοθύελλα προκάλεσε προβλήματα στις μετακινήσεις των κατοίκων ενώ σχολεία αλλά και το κίτρο των Ηνωμένων Εθνών παρέμειναν κλειστά. Τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα στις περισσότερες κεντρικές οδικές αρτηρίες της Σλοβενίας και μποτιλιάρισμα στα κέντρα των πόλεων, από τις έντονες χιονοπτώσεις.

    Ηνωμένες Πολιτείες

    Η Ουάσιγκτον παρέλυσε από τη χιονόπτωση ενώ οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες και τα σχολεία στη Βιρτζίνια παρέμειναν κλειστά. Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το χιόνι που θα πέσει θα φθάσει τα 36 εκατοστά στις βορειοανατολικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Το ύψος αυτό του χιονιού θα προστεθεί στα 91 εκατοστά που είχαν πέσει από την περασμένη εβδομάδα.

    Τα λεωφορεία δεν εκτελούν δρομολόγια, ενώ το μετρό θα λειτουργήσει μόνο στο υπόγειο τμήμα της διαδρομής του. Τα περισσότερα αεροπορικά δρομολόγια έχουν ματαιωθεί. Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε τον κόσμο να βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας επειδή αναμένεται χιονοθύελλα στην περιοχή Ουάσιγκτον-Βαλτιμόρης, που θα διαρκέσει πολλές ώρες. Οι χιονοπτώσεις θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους. Εξαιτίας της χιονόπτωσης η ορατότητα θα είναι πολύ περιορισμένη στους δρόμους και οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο θα είναι "εξαιρετικά επικίνδυνες".

    Χάος στους δρόμους του Βελγίου, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης που συνεχίζεται Τρίτη μέρα. Μπλοκαρισμένοι δρόμοι, δυστυχήματα και παράλυση στην κυκλοφορία, με εξαίρεση τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων. Οι χιονοπτώσεις, αρχικά υποτιμήθηκαν από τα βελγικά μέσα ενημέρωσης και κατέλαβαν εξ απροόπτου τους οδηγούς στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας. Περισσότερο επλήγησαν οι περιοχές της Φλάνδρας και των Βρυξελλών, καθώς και οι επαρχίες Μπραμπάν και Σαρλερουά.

    Σλοβενία

    Οι έντονες χιονοπτώσεις, που άρχισαν το πρωί της Τετάρτης και συνεχίζονται, έχουν προκαλέσει τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα στις περισσότερες κεντρικές οδικές αρτηρίες της Σλοβενίας και μποτιλιάρισμα στα κέντρα των πόλεων. Επιπλέον, ισχυρός βόρειος άνεμος έπληξε την επαρχία Πρίμορσκο, στο δυτικό τμήμα της χώρας και προκάλεσε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα περίπου 1.000 νοικοκυριά. Η κίνηση των οχημάτων στη χώρα διεξάγεται με δυσκολία σχεδόν σε όλους τους δρόμους, παρά τις προσπάθειες των συνεργείων αποχιονισμού.

    Απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες για όλα τα οχήματα που κινούνται στις ορεινές διαβάσεις Λιούμπελι και Κορένκσο, στα σύνορα με την Αυστρία και λόγω χιονοστιβάδας παραμένει κλειστή η διάβαση στο όρος Γέζερσκο.

    Στις επαρχίες Ντολένισκο (νοτιανατολικά) και Κόροσκο (βόρεια), καθώς και στην περιοχή Τσέλι, στο βρειανατολικό τμήμα της χώρας, χιονίζει ασταμάτητα τις τελευταίες 36 ώρες και το ύψος του χιονιού έφθασε τα 50 εκατοστά. Τα συνεργεία διάσωσης είναι σε κατάσταση ετοιμότητας και έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για υψηλότατο κίνδυνο πρόκλησης χιονοστιβάδων, λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων, κυρίως στην περιοχή Κόροσκο.

    Από το πρωί της Τετάρτης, 200 υπάλληλοι με 170 εκχιονιστικά οχήματα συμμετέχουν στις προσπάθειες καθαρισμού του οδοστρώματος στις κεντρικές οδικές αρτηρίες και χρησιμοποιήθηκαν 2.300 τόνοι αλατιού, ανακοίνωσε η εθνική εταιρία αυτοκινητοδρόμων DARS. Εξαιτίας της χιονόπτωσης προκλήθηκαν τροχαία ατυχήματα, στα περισσότερα από τα οποία προκλήθηκαν τραυματισμοί και υλικές ζημιές, σύμφωνα με την DARS.

    AΠΕ Είδηση: 33200

    [21] Ο διεθνής τύπος για την Ελλάδα

    Πεμπτη, 11 02 2010 15:19

    Δείτε το video

    Με την Ελλάδα ασχολούνται σήμερα για άλλη μια φορά οι ξένες εφημερίδες και τα τηλεοπτικά δίκτυα, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου αναμενόταν να ανακοινωθεί ο τρόπος στήριξης της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα αποτελεί από τα βασικά θέματα των μεγάλων εφημερίδων και των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων σε όλο τον κόσμο.

    Με γλαφυρούς τίτλους αναδεικνύει το ελληνικό πρόβλημα, η βρετανική Telegraph. "Η Ελλάδα θα μπορούσε να γονατίσει την ευρωχώρα. Οι αρχιτέκτονες της οικονομικής ένωσης δεν κατάφεραν να αναγνωρίσουν την Αχίλλειο πτέρνα της"

    "Η Γερμανία, αναγκασμένη να διασώσει την Ελλάδα, μετανιώνει για την μετάβαση στο ευρώ", εκτιμά ο αρθρογράφος των New York Times, θεωρώντας ότι δίνοντας χρήματα η Γερμανία για την Ελλάδα, θα πραγματοποιήσει τους μεγαλύτερους φόβους των γερμανών, κατά την απόφασή τους να εγκαταλείψουν το μάρκο για το ευρώ.

    Στο ίδιο κλίμα κινείται και η εφημερίδα Wall Street Journal, που γράφει "Μια Γερμανική διάσωση είναι δούρειος ίππος για το ευρώ."

    Σε ρεπορτάζ του βρετανικού Sky News αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Δεν είναι όλα καλά στην ευρωζώνη. Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία αγωνίζονται να πληρώσουν τα χρεή τους. Πρόκειται για την μεγαλύτερη απειλή στο ευρωπαϊκό νόμισμα από την εισαγωγή του ευρώ. Όλα τα μάτια σήμερα, όμως, είναι στραμμένα στα προβλήματα της Ελλάδας. Το έλλειμμα της χώρας είναι στο 12,7%, περισσότερο από τέσσερεις φορές μεγαλύτερο από αυτό που επιτρέπουν οι κανόνες της ευρωζώνης."

    Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει την πιθανή διάσωση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση η βρετανική εφημερίδα Ιντιπέντεντ, που αναρωτιέται "αν η Ελλάδα θα κρατήσει τις υποσχέσεις της".

    "Βερολίνο και Παρίσι ηγούνται των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της Ελλάδας" γράφει η εφημερίδα Ελ Παίς, της προεδρεύουσας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ισπανίας.

    Η επίσης ισπανική El Mundo, αναφέρεται στο "κόστος μιας τέτοιας διάσωσης", που υπολογίζεται στα 53.000 εκατομμύρια ευρώ.

    Σε ρεπορτάζ του CNN αναφέρεται μεταξύ άλλων οτι: "Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών θα καταπιαστούν σοβαρά με το ελληνικό ζήτημα σήμερα... Η κρίση, λόγω μεγάλου χρέους, της χώρας και η πιθανότητα επηρεασμού του ευρώ, θα συζητηθεί στη Σύνοδο των Βρυξελλών."

    Σε κύριο άρθρο στην ιστοσελίδα του, με τίτλο "Tα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, επισκιάζουν την Σύνοδο της Ε.Ε." το BBC αναφέρεται στους φόβους για "μεταδοτικότητα" της κρίσης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ Είδηση: 33193

    [22] Μαγική συνταγή για την αγάπη

    Πεμπτη, 11 02 2010 16:47

    Οι ρομαντικοί που ψάχνουν την αιώνια αγάπη θα μείνουν άφωνοι από μία νέα εξίσωση αγάπης, που δόθηκε στη δημοσιότητα την πλέον κατάλληλη στιγμή, δηλαδή λίγες μέρες πριν από του Αγίου Βαλεντίνου και η οποία μπορεί να υπολογίσει την κατάλληλη ηλικία για να ερωτευτεί κάποιος. Η εξίσωση, που απέκτησε το παρατσούκλι "Η συνταγή του αρραβώνα", δημιουργήθηκε από έναν Aυστραλό καθηγητή μαθηματικών και λειτουργεί υπολογίζοντας την ηλικία κατά την οποία ξεκινάει κάποιος να αναζητεί έναν μόνιμο σύντροφο με τη μεγαλύτερη δυνατή ηλικία κατά την οποία κάποιος θα σκεφτόταν να παντρευτεί.

    "Παρότι η πιθανότητα δεν είναι η πιο ρομαντική βάση για ένα γάμο, η συνταγή φαίνεται να ταιριάζει σε πολλά ζευγάρια- είτε τυχαία, είτε κατόπιν σχεδίου", δήλωσε ο δημιουργός της εξίσωσης Τόνι Ντούλι από το πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας. "Δεν υπάρχει λόγος η επιστήμη να μη μπορεί να υπολογίσει την καλύτερη χρονική στιγμή για ένα γάμο", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ντούλι.

    Προσοχή όμως, γιατί η μαθηματική εξίσωση για τον έρωτα έχει μόνο 37% ποσοστό επιτυχίας. Σύμφωνα με τον Ντούλι, η συνταγή λειτουργεί ως οδηγός για την κατάλληλη στιγμή να σοβαρευτεί κάποιος, αλλά θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει σε όσους άνδρες επιθυμούν να μάθουν πότε να αποφύγει την απόλυτη δέσμευση.

    ΠΗΓΕΣ: REUTERS Είδηση: 33201

    [23] Πακιστάν: Νεκροί και τραυματίες από εκρήξεις

    Πεμπτη, 11 02 2010 19:13

    Από τις δύο διαδοχικές εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα Πέμπτη κοντά σε κέντρο εκπαίδευσης της αστυνομίας στο Μπανού στο βορειοδυτικό Πακιστάν, σκοτώθηκαν δεκαπέντε άνθρωποι, εκ των οποίων 12 αστυνομικοί, και πάνω από 25 τραυματίστηκαν, δήλωσε ένας γιατρός του τοπικού νοσοκομείου.

    Πρόκειται για την τρίτη επίθεση σε είκοσι τέσσερις ώρες κατά των δυνάμεων ασφαλείας στο βόρειο-δυτικό τμήμα της χώρας.

    Οι βόμβες εξερράγησαν ακριβώς τη στιγμή που επέστρεφε μια περίπολος με επικεφαλής τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας, Ικμπάλ Μαρουάτ, δήλωσαν οι αξιωματούχοι της Επαρχίας των Βορειοδυτικών συνόρων (NWFP).

    "Ο Ικμπάλ Μαρουάτ τραυματίστηκε σοβαρά. Προσπαθούμε να τον μεταφέρουμε στην Πεσαβάρ (επαρχιακή πρωτεύουσα) με ελικόπτερο. Μέχρι τώρα, έχουμε δεκαπέντε νεκρούς και 25 τραυματίες", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας γιατρός στο τοπικό νοσοκομείο. "Από τους δεκαπέντε νεκρούς, δώδεκα είναι αστυνομικοί και οι άλλοι πολίτες", τόνισε. Είδηση: 33213

    [24] Πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, αν διαπιστωθεί αισχροκέρδεια

    Πεμπτη, 11 02 2010 14:02

    Στη βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος συζητείται από το πρωί, το νομοσχέδιο για αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Αν και η αντιπολίτευση αντιδρά και το καταψηφίζει, η κυβέρνηση επιμένει ότι μέτρα που προωθεί αποτελούν στάση ευθύνης και καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν αντίστοιχη στάση. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη, καθώς σήμερα οι βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας.

    Παράλληλα, τα κρούσματα αισχροκέρδειας στο χώρο των καυσίμων, μετά την εφαρμογή των μέτρων για αύξηση του φόρου θέλει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο της οποίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, αν διαπιστωθεί ότι οι αυξήσεις είναι υψηλότερες από αυτές που δικαιολογεί η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

    Το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε σήμερα ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ξεκινούν έλεγχοι στην αγορά καυσίμων για να διαπιστωθεί το ακριβές επίπεδο αύξησης της λιανικής τιμής μετά την πρόσφατη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και να διερευνηθούν τα αίτια πιθανών πρόσθετων αυξήσεων, σε επίπεδο χονδρικής ή λιανικής πώλησης, οι οποίες ενδέχεται να υπερβαίνουν το ποσό που δικαιολογείται από την αύξηση του Ε.Φ.Κ.

    Επίσης ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου θα κάνουν ελέγχους για πιθανές αγορανομικές παραβάσεις, όπως η μη ενημέρωση του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων από τους πρατηριούχους, ενώ έλεγχοι ποιότητας και τιμών θα διενεργηθούν από τα ΚΕΔΑΚ.

    "Σε περίπτωση που διαπιστωθούν εκτεταμένα φαινόμενα κερδοσκοπικών ανατιμήσεων, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων έκτακτων μέτρων, όπως η επιβολή ανώτατου ορίου λιανικών τιμών (πλαφόν). Σε κάθε περίπτωση, για ζητήματα εναρμονισμένων πρακτικών, οι οποίες συνδέονται με φαινόμενα κερδοσκοπικών ανατιμήσεων, αρμόδια αρχή για να επιληφθεί είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού", καταλήγει το υπουργείο Οικονομίας.

    Στον πίνακα που ακολουθεί, βλέπουμε τις τιμές που ίσχυαν έως τις 3 Φεβρουαρίου στις χώρες της Ευρώπης και στην Ελλάδα:

    ΧΩΡΑ

    ΝΟΜΙΣΜΑ

    ΑΜΟΛΥΒΔΗ 95 ΟΚΤ

    Diesel

    ΑΥΣΤΡΙΑ

    EUR

    1.113

    1.017

    ΒΕΛΓΙΟ

    EUR

    1.391

    1.089

    BΟΥΛΓΑΡΙΑ

    BGL

    1.96

    1.92

    ΚΡΟΑΤΙΑ

    HRK

    7.93

    7.25

    ΔΑΝΙΑ

    DKK

    10.55

    8.96

    EΣΘΟΝΙΑ

    EEK

    16.90

    16.85

    ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

    EUR

    1.355

    1.065

    ΓΑΛΛΙΑ

    EUR

    1.317

    1.087

    ΓΕΩΡΓΙΑ

    GEL

    1.90

    1.90

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    EUR

    1.341

    1.125

    Ε Λ Λ Α Δ Α

    EUR

    1.064

    0.978

    ΟΥΓΓΑΡΙΑ

    HUF

    316.00

    298.00

    IΡΛΑΝΔΙΑ

    EUR

    1.249

    1.149

    IΤΑΛΙΑ

    EUR

    1.320

    1.148

    ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

    EUR

    1.101

    0.916

    ΟΛΛΑΝΔΙΑ

    EUR

    1.489

    1.123

    ΝΟΡΒΗΓΙΑ

    NOK

    12.47

    11.38

    ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

    EUR

    1.340

    1.090

    ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    RON

    4.11

    3.90

    ΣΛΟΒΕΝΙΑ

    EUR

    1.152

    1.082

    ΙΣΠΑΝΙΑ

    EUR

    1.060

    0.980

    ΣΟΥΗΔΙΑ

    SEK

    12.79

    12.13

    ΕΛΒΕΤΙΑ

    CHF

    1.623

    1.660

    ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    UAH

    7.80

    6.60

    ΑΓΓΛΙΑ

    GBP

    1.122

    1.140

    Την ίδια ώρα, αναστάτωση επικρατεί στο χώρο της αγοράς καυσίμων μετά την ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, με την μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να διαμορφώνεται πλέον στα 1,25 ευρώ το λίτρο.

    Σύγχυση επικρατεί και στους πρατηριούχους και κυρίως στους διανομείς πετρελαίου θέρμανσης καθώς δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για το τι θα γίνει με ποσότητες που αγοράστηκαν και δεν έχουν πουληθεί πριν την ανακοίνωση της αύξησης.

    Είδηση: 33182

    [25] Μ.ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:« Ο κόσμος κατανοεί ότι χρειάζεται να υπάρξουν μέτρα και αυτό που απαιτεί και εξασφαλίζει η κυβέρνηση είναι να υπάρχει αίσθημα δικαιοσύνης.»

    Πεμπτη, 11 02 2010 14:25

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τους Παναγιώτη Τσούτσια και Τάκη Σαράντη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θέλουμε οικονομική βοήθεια ή όχι;»

    Μ.ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: « Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός ήταν σαφής, ότι εμείς θέλουμε με τις δικές μας δυνάμεις, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πραγματικά κρίσιμη κατάσταση. Από εκεί και πέρα βέβαια αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός έχει δύο διαστάσεις στην Ευρώπη. Πρώτα από όλα, έρχεται να αναστυλώσει ξανά την πληγωμένη αξιοπιστία της χώρας μας από τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης και το δεύτερο, να αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση μιας συνολικής κρίσης και επίθεσης κερδοσκοπικής. Πέρυσι, όταν πρωτάρχισε η κρίση, από τότε είχαμε πει ότι η Ευρώπη έδειξε μια διστακτικότητα. Δεν έδειξε πραγματικά εκείνα τα αντανακλαστικά που θα έπρεπε συνολικά. Αν η Ευρώπη δεν πάρει τα μέτρα της, δεν αντιδράσει, αυτό στο τέλος θα απειλήσει συνολικά την Ευρώπη. Δηλαδή δεν είναι κάτι που ο καθένας κοιτά τα δικά του και αδιαφορεί. Αφενός, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και αυτό δεν το κάνουμε επειδή μας απαγορεύουν οι Βρυξέλλες, το κάνουμε επειδή πρέπει να σταθεί στα πόδια της η οικονομία και να μπορέσουμε πραγματικά να δώσουμε έναν τόνο αναπτυξιακό, δηλαδή είναι αναγκαίο για την ίδια τη χώρα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εδώ είναι που έρχεται η αντιπολίτευση και βάζει τις δικές της ενστάσεις. Λέει ότι δεν υπάρχουν αναπτυξιακά μέτρα.»

    Μ.ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: « Καταρχάς νομίζω ότι η ΝΔ δεν δικαιούται να ομιλεί για αυτό το θέμα, όταν το ΕΣΠΑ είναι στο ήμισυ της προγραμματικής περιόδου και από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθεί την πλήρη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και βάζει και μια τελείως αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα. Ο κόσμος νομίζω κατανοεί ότι σε αυτή την έκτακτη ανάγκη που είμαστε, σαφώς χρειάζεται να υπάρξουν μέτρα. Αυτό όμως που απαιτεί και αυτό εξασφαλίζει η κυβέρνηση είναι να υπάρχει αίσθημα δικαιοσύνης.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Φοβόσαστε ότι με αυτά τα νέα μέτρα θα υπάρχουν κοινωνικές εκρήξεις;»

    Μ.ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: « Καταρχάς, τα μέτρα έχουν μια σημαντική ελάφρυνση φορολογική, ακριβώς για τους ασθενέστερους και για τα χαμηλότερα εισοδήματα. Συνεπώς, η προσπάθεια είναι να υπάρξει μεγαλύτερη δικαιοσύνη.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτό όμως φαίνεται που δεν κατανοεί είναι ο σύντροφός σας στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κος Παπασπύρος από την ΑΔΕΔΥ, ούτε ο κος Παναγόπουλος συμφωνεί με αυτά.»

    Μ.ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: « Καταρχάς υπάρχει η αυτονομία όπως ξέρετε στο χώρο τον συνδικαλιστικό, είναι φυσικό από την πλευρά των εργαζομένων να τίθενται τα ζητήματα που τους αφορούν. Αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν υπάρχει μια ευρύτερη ανάγκη διαλόγου, ή δεν υπάρχει κατανόηση της συγκυρίας που περνάμε και της κρισιμότητας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το σκέλος προσλήψεις, αφορά το υπουργείο Υγείας;»

    Μ.ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: « Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε σαφώς, ότι προχωρούν οι προσλήψεις κανονικά για την υγεία, είμαστε σε πολύ καλή συνεργασία, ήδη από τις 29 Δεκεμβρίου βρίσκεται στον αέρα η μεγάλη προκήρυξη του ΑΣΕΠ και συνεχίζουμε το πρόγραμμα ενεργοποίησης των μονάδων εντατικής θεραπείας και θα βγάλουμε άλλη μια προκήρυξη 3.000, στο επόμενο διάστημα. Όπως και η πρόβλεψη για 1000 νέους γιατρούς, μονίμους του ΕΣΥ, πέραν των οργανικών θέσεων των νοσοκομείων, οι οποίοι και αυτοί το επόμενο διάστημα πλέον θα προκηρυχθούν.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχουμε από την μια πλευρά την ιδιωτική υγεία που αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς, και από την άλλη μεριά έχουμε τα δημόσια νοσοκομεία που πολλά από αυτά υποβαθμίζονται.»

    Μ.ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: « Τα προηγούμενα χρόνια συνειδητά η κυβέρνηση της ΝΔ υποστελέχωσε, υποχρηματοδότησε την δημόσια υγεία και την υπερχρέωσε. Εμείς παραλάβαμε τα νοσοκομεία πραγματικά στο κόκκινο με ένα χρέος 6,2 δις ευρώ, το οποίο διαμορφώθηκε από το 2005 μέχρι το 2009. Μπορέσαμε παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία και το 1,2 δις το αποπληρώσαμε. Τώρα είμαστε στην φάση του διακανονισμού με το υπ. Οικονομικών, για το υπόλοιπο για τα 5 δις, για να εξυγιανθεί ο χώρος. Δε νοείται δηλαδή σε περίοδο τέτοιας δυσκολίας, να υπάρχει αυτή η σπατάλη που υπάρχει γύρω από τις προμήθειες συνολικά της υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων.» Είδηση: 33184

    [26] Siemens: Κατάθεση της δημοσιογράφου Αρ. Μπουγάτσου

    Πεμπτη, 11 02 2010 13:51

    Με ερωτήσεις των μελών της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens, συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη η κατάθεση της δημοσιογράφου Αριστέας Μπουγάτσου. Η δημοσιογράφος ανέφερε σε ρεπορτάζ της για την πολύκροτη υπόθεση, ότι υπήρχε εισροή μαύρου πολιτικού χρήματος και στα δύο μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα. Στη συνεδρίαση την Τετάρτη μεταξύ άλλων ακούστηκε ότι στελέχη της γερμανικής εταιρείας που έχουν καταδικαστεί για τα μαύρα ταμεία επιμένουν ότι δόθηκαν χρήματα σε πρόσωπα, αλλά και στα δυο μεγάλα κόμματα.Την ίδια ώρα, με ομόφωνη ανακοίνωση τους κατά των δικαστικών αρχών τα μέλη της Επιτροπής διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση αποστολής της δικογραφίας.

    Επιλεκτική ανάκριση καταλόγισε στον πρώην ανακριτή της υπόθεσης Siemens Νίκο Ζαγοριανό η δημοσιογράφος Αριστέα Μπουγάτσου που κατέθεσε για 2η μέρα στην εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση. Όπως είπε έκανε επιλεκτική ανάκριση έως το τέλος του 2003 και επιλεκτικό άνοιγμα λογαριασμών ενώ επισκεπτόταν πολύ συχνά τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κο Σανιδά. Η μάρτυρας αναφερόμενη στη σύμβαση με τη Siemens για τον προαστιακό σιδηρόδρομο είπε ότι ο ανακριτής που ερευνούσε την υπόθεση κος Οικονόμου είχε εντοπίσει ευθύνη υπουργού και είχε αποφασίσει να στείλει το φάκελο στη Βουλή ως όφειλε όμως η Βουλή διαλύθηκε το Μάιο του 2009 με συνέπεια να μην προχωρήσει η ιστορία. Η κα Μπουγατσου αναφέρθηκε και πάλι στη δαιδαλώδη διαδρομή των χρημάτων από τα μαύρα ταμία και ανέφερε ότι μετά το καλοκαίρι του 2004 η Siemens έστειλε με 6 έμβασμα 3700000 ευρώ τα οποία μοιράστηκαν σε 20 αποδέκτες στην Ελλάδα για να φτάσουν τελικά σε μετρητά στον κο Χριστοφορακο. Η κατάθεση της δημοσιογράφου συνεχίζεται.

    Τμηματικά η δικογραφία για την υπόθεση Siemens στη Βουλή λόγω του όγκου της

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης την Πέμπτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης έλαβε, την Τετάρτη, επιστολή από τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Siemens Σήφη Βαλυράκη, στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη ταχείας αποστολής της δικογραφίας προκειμένου να μην δυσχεραίνεται το έργο της Επιτροπής.

    Το αίτημα για την αποστολή της δικογραφίας είχε προηγουμένως σταλεί και στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, διαβίβασε την επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε με την παράκληση να προβεί σε άμεσες ενέργειες.

    Όπως διαβεβαίωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τον υπουργό Δικαιοσύνης, μέρος των βασικών εγγράφων της υπόθεσης βρίσκεται ήδη στη Βουλή, διευκρινίζοντας ότι η δικογραφία αποστέλλεται τμηματικά εξαιτίας του τεράστιου όγκου της. Είδηση: 33183


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 11 February 2010 - 17:56:23 UTC