Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπανδρέου: Εθνική ανάγκη οι αλλαγές
  • [02] Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους μετανάστες
  • [03] Εγκρίθηκε το εξάμηνο πάγωμα του νόμου Σουφλιά για τους ημιυπαιθρίους
  • [04] Προφυλακιστέος ο νεαρός που κατηγορείται για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς
  • [05] Τoyota: Δεν αποκλείεται μελλοντική ανάκληση του Prius λόγω προβλήματος φρένων
  • [06] Τα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο στο Μέγαρο Μουσικής
  • [07] Φρούτα και γυμναστική ασπίδα κατά του καρκίνου
  • [08] Κίνα: Μάνα στα 9 της χρόνια
  • [09] Άνθρωπος-φυτό μιλάει με τις σκέψεις του!
  • [10] Άνοιξε η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων το 2009
  • [11] Απεργιακές κινητοποιήσεις από τα συνδικάτα
  • [12] Απεργούν εφοριακοί - τελωνειακοί

    [01] Παπανδρέου: Εθνική ανάγκη οι αλλαγές

    Πεμπτη, 04 02 2010 15:03

    "Εθνική ανάγκη" χαρακτήρισε τις αλλαγές στην οικονομία ο Πρωθυπουργός από την Ινδία, τονίζοντας ότι, τα μέτρα που ανακοίνωσε αφορούν εκείνους που δεν πληρώνουν και ότι θα βγούμε από την κρίση μόνο όταν συμβάλλουν όλοι και ιδιαίτερα οι προνομιούχοι. Tην Πέμπτη ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, εξέφρασαν την υποστήριξής τους στην Ελλάδα. Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίασε και το νομοσχέδιο ανασυγκρότησης της Στατιστικής Υπηρεσίας.

    Μέτρα για εκείνους που δεν πληρώνουν σήμερα και πρέπει να πληρώσουν προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί.

    "...Κανένας μας δεν είναι ευχαριστημένος με τις δυσκολίες που περνάει η χώρα..."

    Γιώργος Παπανδρέου

    Δίνοντας το στίγμα του φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να προστατευθούν οι χαμηλόμισθοι και οι μικρομεσαίοι και έκανε λόγο για βάρη και μέτρα απέναντι σε κείνους που πρέπει και οφείλουν να πληρώσουν και δεν πληρώνουν.

    Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές πριν τα πράγματα για την ελληνική οικονομία χειροτερέψουν.

    "Κανένας μας δεν είναι ευχαριστημένος με τις δυσκολίες που περνάει η χώρα" πρόσθεσε σημειώνοντας ότι θα πρέπει η κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία.

    "Σήμερα είναι μια ιστορική ευκαιρία την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε. Και οι αλλαγές αυτές θα γίνουν υπέρ των πολιτών" είπε χαρακτηριστικά.

    Ο υπουργός Οικονομικων, Γιώργος Παπακωνσταντίνου δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επιβάρυνση που θα έχουν οι έχοντες και κατέχοντες, επεσήμανε στους F.T.:

    "Ο μέσος Έλληνας ζει μαζί με γιατρούς και δικηγόρους οι οποίοι δεν πληρώνουν φόρους. Είναι έξαλλος με το κράτος που φορτώνει στον ίδιο όλα τα βάρη και δεν κυνηγάει αυτούς που φοροδιαφεύγουν".

    Ανασύσταση της ΕΣΥΕ

    Μετά και τις επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναμόρφωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και το ξεκίνημα της διαδικασίας για την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ο Υπουργός Οικονομίας κατέθεσε στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή το σχέδιο νόμου για τη Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤ.Α.) ως Ανεξάρτητης Αρχής- Ν.Π.Δ.Δ. ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου η στατιστική υπηρεσία της χώρας γίνεται ανεξάρτητη και δημιουργείται ένα νέο γνωμοδοτικό όργανο, το Συμβούλιο του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος.

    Επιπλέον, για πρώτη φορά, διαμορφώνεται στη χώρα μας ένα συνεκτικό πλαίσιο κανόνων και θεσμών γύρω από το Εθνικό Στατιστικό Σύστημα και εφαρμόζονται οι κοινοτικοί κανονισμοί ορθής πρακτικής, ώστε το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα να ενταχθεί αρμονικά στο Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα.

    Η Βουλή καθίσταται το εποπτεύον όργανο της ΕΛΣΤΑ, αφού συμμετέχει στην επιλογή του προέδρου και τεσσάρων από τα υπόλοιπα έξι μέλη του διοικητικού συμβουλίου, εποπτεύει τη λειτουργία της, ελέγχει την εκτέλεση του προϋπολογισμού της και δημοσιεύει το ετήσιο στατιστικό πρόγραμμα της. Το υπουργείο Οικονομικών πλέον μπορεί να ορίζει ένα από τα επτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της νέας Αρχής.

    Στο Συμβούλιο εκπροσωπούνται οικονομικοί, κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) ή στατιστικής αρχής χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπρόσωποι των αρχών που είναι αρμόδιες για τη ανάπτυξη, παραγωγή και διάδοση των στατιστικών.

    Πεταλωτής: "Ανοιχτό ενδεχόμενο η εξεταστική για την οικονομία"

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ για την κατάσταση της οικονομίας και τόνισε ότι πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες σε αυτούς που έφεραν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για εξεταστική επιτροπή αν το κρίνει η Βουλή αξιολογώντας τα στοιχεία που υπάρχουν.

    Απόφασή μας είναι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις μιας εξαιρετικά δυσμενούς συγκυρίας να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να τονώσουμε την ανάπτυξη τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος επανέλαβε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα τηρηθεί πιστά γιατί μπορεί να συμβάλλει στην έξοδο από το τούνελ.

    Ο κ.Πεταλωτής αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, τις "αναπτυξιακές ωθήσεις", όπως τις χαρακτήρισε, του αμέσως επόμενου διαστήματος.

    Ειδικότερα, έκανε λόγο για την κατάθεση τις επόμενες μέρες του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των οφειλών φυσικών προσώπων, την προώθηση της δραστικής απλούστευσης διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και τη δημιουργία υπηρεσίας "μιας στάσης".

    Επιπλέον,ο εκπρόσωπος τόνισε ότι στόχος είναι αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και γι' αυτό έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις ύψους 10, 3 δισ. ευρώ το 2010 μέσα στον προϋπολογισμό, αλλά κι αναθεώρηση και αποτελεσματική εφαρμογή του ΕΣΠΑ 2007-2013,καθώς και αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου και η ηλεκτρονική παρακολούθηση στη διακίνηση του φαρμακευτικού υλικού και των καυσίμων.

    Η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξή της στην ελβετική εφημερίδα Le Temps επισήμανε οτι: "Παρά τα ελλείμματα, έχει ληφθεί μια σημαντική απόφαση: Να αναδιαρθρωθούν οι δημόσιες δαπάνες ώστε οι δημόσιες επενδύσεις να αυξηθούν από το 3,9% του ΑΕΠ το 2009 στο 4,2% το 2010 και να αξιοποιηθούν τα κονδύλια της Ε.Ε. που υπολογίζονται σε 26 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013. Σκοπεύουμε κατά αυτόν τον τρόπο να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Είναι επίσης απαραίτητο να ενισχύσουμε τη ρευστότητα στην ελληνική αγορά, για να αποφύγουμε το κλείσιμο επιχειρήσεων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση εξαιτίας μιας "αποξηραμένης" τραπεζικής αγοράς".

    Εμπιστοσύνη Στρος και Τρισέ στην Ελλάδα

    Το πρωί σε συνέντευξη του σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας και πρόσθεσε πως εάν η Ελλάδα ζητήσει βοήθεια θα την έχει.

    Χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα είναι "πολύ σοβαρή", ωστόσο δήλωσε πεπεισμένος πως η χώρα δεν είναι στο χείλος της χρεοκοπίας.

    "Είναι πολύ δύσκολο για τη ζώνη του ευρώ, αλλά φαίνεται ωστόσο ότι δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της να μην βοηθήσει την Ελλάδα κατά τον ένα ή άλλο τρόπο. Κατά συνέπεια, είμαι μάλλον αισιόδοξος. Εμείς βρισκόμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Εστειλα επιτόπου μια αποστολή η οποία έδωσε τεχνικές συμβουλές έπειτα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Και αν ζητηθεί να παρέμβουμε, θα το κάνουμε. Αλλά κατανοώ απολύτως τους Ευρωπαίους που θέλουν να προσπαθήσουν να επιλύσουν μεταξύ τους το πρόβλημα", τόνισε.

    Τα δημοσιονομικά μέτρα που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται "στη σωστή κατεύθυνση", δήλωσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Φρανκφούρτη στην οποία ανακοίνωσε ότι το συμβούλιο των κυβερνητών εγκρίνει το σχέδιο εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών .

    "Περιμένουμε και είμαστε πεπεισμένοι από την άποψη αυτή, ότι η Ελλάδα θα λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για να επιτύχει τους στόχους της μεσοπρόθεσμα", πρόσθεσε.

    Την ίδια ώρα τα spread των ελληνικών ομολόγων παραμένουν εγκλωβισμένα στη δίνη του κερδοσκοπικού παιχνιδιού που συνεχίζεται σε Πορτογαλία και Ισπανία, ενώ το Χρηματιστήριο κατέγραψε νέα σημαντική βουτιά στο -3,33%.

    Αντιδράσεις

    "Η Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζει ότι είναι δύο φορές εθνική ανάγκη, οι ανάσες τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, τις οποίες έχει προτείνει εδώ και καιρό στην κυβέρνηση, ο Αντώνης Σαμαράς. Η δέσμη αναπτυξιακών μέτρων Σαμαρά, πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα. Γιατί αποτελεί μονόδρομο για την στήριξη της μεσαίας τάξης, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να δούμε την ανεργία να τινάζεται στα ύψη", σχολίασε η ΝΔ.

    Σε ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης για τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας συμβιβασμός στον πόλεμο που κήρυξαν στο ασφαλιστικό, στους μισθούς, στο εργασιακό. "Αν ο λαός πιστέψει ότι δεν υπάρχει σάλιο θα τρώει ξύλο. Σάλιο υπάρχει", επισήμανε και σημείωσε με νόημα: "Το χρέος υπάρχει, το θέμα είναι ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο. Η θα χρεοκοπήσει ο ελληνικός λαός, ή θα χρεοκοπήσει η πλουτοκρατία", τόνισε.

    "Δεν είναι ώρα για κοκορομαχία μεταξύ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για το ποιος από τους δύο φταίει περισσότερο για την κατάντια της οικονομίας. Αυτό που απαιτείται είναι ρεαλιστικές προτάσεις εξόδου από την κρίση. Όλα τα άλλα είναι περιττά", τόνισε ο ΛΑΟΣ.

    "Τα μέτρα που εξήγγειλε προχθές ο πρωθυπουργός είναι κοινωνικά άδικα, εξοντωτικά για τους εργαζόμενους και είναι και αναποτελεσματικά", δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη σημερινή συνάντησή του με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 32897

    [02] Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους μετανάστες

    Πεμπτη, 04 02 2010 14:35

    Αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για την χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα όπως και για τα παιδιά τους με το προσχέδιο νόμου που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης και κατατέθηκε για διαβούλευση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Τις ενστάνσεις του κόμματος για τις πρωθούμενες απο την κυβέρνηση ρυθμισεις στο μεταναστευτικό επανέλαβε ο Αντωνης Σαμαρας στη συνάντηση που είχε με τον ΥΠΕΣ.

    Αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις

    Για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας προϋπόθεση είναι οι μετανάστες να ζουν νόμιμα στη χώρα μας 5 χρόνια.

    Η απάντηση της πολιτείας θα δίνεται εντός δύο ετών από την κατάθεση της αίτησης.Για όσους μεταναστεύσουν στην Ελλάδα μετά τη δημοσίευση του σχετικούνόμου η ελληνική ιθαγένεια θα χορηγείται αφού έχουν 7 χρόνια νόμιμης διαμονής στη χώρα και άδεια επί μακρόν διαμένοντος. Η πολιτεία οφείλεινα απαντά στο αίτημά τους για πολιτογράφηση μέσα σε ένα χρόνο.

    Μεταξύ των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της ιθαγένειας είναι η γνώσητης ελληνικής γλώσσας, η ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή τηςχώρας και η πλήρης εξοικείωση με το πολίτευμα και τους θεσμούς τηςελληνικής Δημοκρατίας.

    Κώλυμα πολιτογράφησης αποτελεί τελεσίδικη καταδίκη στην Ελλάδα για σοβαρά και επικίνδυνα εγκλήματα σε αυτά που ήδη προβλέπονται προστίθεται η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, η ληστεία και η υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.

    Για τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα η ιθαγένεια θα χορηγείται ύστερα από δήλωση των γονέων τους που και οι δύο πρέπει να έχουν 15 χρόνια νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα.

    Για τα παιδιά των μεταναστών που παρακολουθούν ελληνικό σχολείο προϋπόθεση για τη χορήγηση ιθαγένειας είναι να έχουν φοιτήσει επιτυχώς 6 χρόνια σε ελληνικό σχολείο.

    Δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές με έναρξη από τις επόμενες αποκτούν περίπου 266.000 ομογενείς και μετανάστες αφού έχουν 5ετη νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα.

    Το μεταναστευτικό στη συνάντηση Ραγκούση - Σαμαρά

    Τις ενστάνσεις του κόμματος για τις πρωθούμενες απο την κυβέρνηση ρυθμισεις στο μεταναστευτικό επανέλαβε ο Αντωνης Σαμαρας στη συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Ραγκούση.

    Να αποσυνδεθεί το μεταναστευτικό από τις προσεχείς εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, τόνισε πως με τις προωθούμενες αλλαγές η Ελλάδα καθίσταται το χαλαρότερο κατώφλι της Ευρώπης.

    Ο υπεύθυνος του τομέα Εσωτερικών της ΝΔ, Χρήστος Ζώης, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του κόμματός του με τον υπουργό Εσωτερικών, ανέφερε πως διατυπώθηκαν οι θέσεις στις οποίες επιμένει η ΝΔ σχετικά με το θέμα της ιθαγένειας των μεταναστών και το δικαίωμά τους να ψηφίζουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη.

    «Ζητήσαμε από τον υπουργό και την κυβέρνηση να τις λάβει σοβαρά υπόψη της δεδομένου ότι αυτό που ήρθε ως προσχέδιο νόμου για ανοικτή διαβούλευση δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συναίνεσης και δεν μπορεί να προχωρήσει και να γίνει έτσι αποδεκτό», είπε και πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ θα περιμένει από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί επίσημα.

    Ιερά Σύνοδος: Η απόδοση ιθαγένειας είναι αρμοδιότητα της Πολιτείας

    Στο μεταξύ, η απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στους αλλοδαπούς είναι αρμοδιότητα της ελληνικής Πολιτείας και του κοινοβουλίου και όχι της Εκκλησίας, αποφάσισε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος μετά από διεξοδική συζήτηση με αφορμή επιστολή του Μητροπολίτη Καλαβρύτων.

    Όπως τονίζεται στο ανακοινωθέν, η Εκκλησία είναι αρμόδια να καθορίζει τους πόρους για όσους αλλοδαπούς εντάσσονται στο πλήρωμά της.

    Αξίζει να τονιστεί ότι στο ανακοινωθέν γίνεται σαφής αναφορά ότι η απόδοση ιθαγένειας δεν ταυτίζεται με το μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας και στο οποίο όπως διευκρινίζεται θα πρέπει να ακούγεται ή να ακουστεί και η φωνή της Εκκλησίας.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ Είδηση: 32888

    [03] Εγκρίθηκε το εξάμηνο πάγωμα του νόμου Σουφλιά για τους ημιυπαιθρίους

    Πεμπτη, 04 02 2010 17:47

    Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με το οποίο αναστέλλεται για ένα εξάμηνο η ρύθμιση του πρώην υπουργού, Γιώργου Σουφλιά, περί τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων με την επιβολή εφάπαξ προστίμου. Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και καταψήφισαν όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

    Τ. Μπιρμπίλη: "Αποσπασματικός, με εισπρακτικό χαρακτήρα ο νόμος Σουφλιά"

    Η υπουργός, Τίνα Μπιρμπίλη, υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης να «παγώσει» ο νόμος Σουφλιά καθώς, όπως είπε, αντιμετώπιζε το θέμα της αυθαίρετης δόμησης αποσπασματικά και είχε αμιγώς εισπρακτικό χαρακτήρα, ενώ δεσμεύτηκε να φέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση, που θα λαμβάνει υπόψη του την προστασία του περιβάλλοντος, τις πολεοδομικές εκκρεμότητες του παρελθόντος και θα δίνει μακροπρόθεσμη λύση προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

    Ακόμα, υποστήριξε ότι στην προηγούμενη ρύθμιση δεν υπήρχε πρόβλεψη προληπτικών, ή κατασταλτικών μέτρων, για την αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης και πως αντίθετα, διευκόλυνε την παρανομία.

    «Κάνουμε αγώνα δρόμου για να μην παραταθεί άλλο η αγωνία των πολιτών. Δεν θέλουμε να είμαστε ανακόλουθοι με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, προσπαθούμε να δώσουμε μια οριστική λύση στο πρόβλημα. Ξεκινήσαμε, είμαστε σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και επεξεργαζόμαστε τις προτάσεις τους. Αποδεχόμαστε ότι έγιναν λάθη στο παρελθόν δεν θέλουμε όμως να κάνουμε μπρος -πίσω», συμπλήρωσε η κ. Μπιρμπίλη.

    Τέλος, διευκρίνισε ότι η νέα ρύθμιση δεν απαγορεύει την έκδοση πολεοδομικών αδειών και πρόσθεσε ότι με τη νέα συνολική ρύθμιση, που θα καταθέσει η κυβέρνηση, θα ρυθμίζονται όλα τα προβλήματα του παρελθόντος, ενώ θα υπάρχει αυξημένη ευαισθησία ως προς την προστασία του περιβάλλοντος.

    Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

    Τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, όσο και ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Αυγενάκης, κατηγόρησαν το ΠΑΣΟΚ για ρεβανσιστική πολιτική, που δεν λαμβάνει υπόψη της, ούτε το σημαντικό οικονομικό όφελος που θα είχε η χώρα αυτή την κρίσιμη και δύσκολη περίοδο.

    «Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τους ημιυπαίθριους χώρους που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι άλλη μία αποσπασματική, πρόχειρη και ανακόλουθη πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Ενώ η αρμόδια Υπουργός κα Τίνα Μπιρμπίλη είχε δεσμευτεί δημόσια ότι θα ανέστειλε στο σύνολό τους τις σχετικές διατάξεις του νόμου 3775/09, έρχεται σήμερα στη Βουλή να «παγώσει» μόνο το διαδικαστικό σκέλος της «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων που άλλαξαν χρήση, διατηρώντας παρόλα αυτά τις πολεοδομικές διατάξεις που προβλέπονταν από το «νόμο Σουφλιά» αναφέρει αργότερα σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Κ. Μητσοτάκης.

    Η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαϊδου, δήλωσε ότι το κόμμα της καταψηφίζει και αυτή την ρύθμιση, όπως έκανε και με την προηγούμενη της ΝΔ, μίλησε για μεγάλες διαχρονικές ευθύνες και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για υποκρισία.

    Κατά της νέας ρύθμισης τάχθηκε και ο ΛΑΟΣ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Αστέριος Ροντούλης, καθώς και ο εισηγητής του Παύλος Μαρκάκης, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για φαρισαϊσμό και για αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων.

    Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμανατίδου, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι εξαπάτησε τους πολίτες προεκλογικά και πρόσθεσε ότι έρχεται μετά 4 μήνες διακυβέρνησης της χώρας χωρίς σχέδιο και χωρίς διαβούλευση να αναστείλει απλά τη ρύθμιση Σουφλιά για να φέρει στη θέση της μια άλλη με νέα φοροεισπρακτικά μέτρα.

    Τη ρύθμιση υπερασπίστηκε και ο πρώην υφυπουργός Δημοσίων Έργων και Περιβάλλοντος της ΝΔ, Σταύρος Καλογιάνννης, τονίζοντας ότι είχε προηγηθεί διαβούλευση και σε βάθος μελέτη με όλους τους αρμόδιους φορείς και έβαζε τέλος στην αυθαιρεσία.

    Πηγή: NET, AΠΕ Είδηση: 32912

    [04] Προφυλακιστέος ο νεαρός που κατηγορείται για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς

    Πεμπτη, 04 02 2010 16:46

    Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ενώπιον του εφέτη ανακριτή κ. Μπαλτά ο νεαρός που συνελήφθη τη Δευτέρα και κατηγορείται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς".

    Ο νεαρός αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι δεν είχε πάει ποτέ στο διαμέρισμα στο Χαλάνδρι, το οποίο, σύμφωνα με την Αστυνομία, χρησιμοποιούσαν μέλη της Οργάνωσης, ενώ τονίζει πως γνώριζε από το γυμναστήριο έναν από τους άλλους τρεις προφυλακισμένους για την υπόθεση.

    Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, αποτυπώματά του εντοπίστηκαν σε κινητά αντικείμενα στο επίμαχο διαμέρισμα.

    Σύμφωνα με τη συνήγορό του κ. Δαλιάνη, αύριο θα προσφύγει κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης.

    Το πρωί της Πέμπτης η ολομέλεια Εφετών όρισε τον πρόεδρο Εφετών Δημήτρη Μόκκα ως εφέτη ειδικό ανακριτή στην υπόθεση, στη θέση του Δημήτρη Φλέγκα, ο οποίος απεβίωσε τέλη Δεκεμβρίου.

    Πηγή: NET, AΠΕ Είδηση: 32908

    [05] Τoyota: Δεν αποκλείεται μελλοντική ανάκληση του Prius λόγω προβλήματος φρένων

    Πεμπτη, 04 02 2010 17:48

    H ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το μοντέλο Prius, έχει σχεδιαστικά προβλήματα με το σύστημα φρένων και δεν αρνήθηκε το ενδεχόμενο μελλοντικής ανάκλησης του κορυφαίου σε πωλήσεις υβριδικού της. Η εταιρεία ανταποκρίνεται στα κλιμακούμενα παράπονα για προβλήματα σχετικά με τα φρένα του Prius και η ιαπωνική κυβέρνηση ζήτησε αυτή την εβδομάδα από την μεγαλύτερη στο κόσμο αυτοκινητοβιομηχανία να ερευνήσει τις πληροφορίες για τα προβλήματα.

    Παρά την αύξηση των πωλήσεων από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, το καλό όνομα της Toyota για την ασφάλεια και την ποιότητα έχει τρωθεί μετά την ανάκληση εκατομμυρίων οχημάτων της για ελάττωμα στο πεντάλ γκαζιού. Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου στο χρηματιστήριο του Τόκιο, η μετοχή της εταιρείας έπεσε 3,5% στα 3.280 γεν, πριν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα για το τρίμηνο. Η Toyota, που έχει κάτω από την ομπρέλα της την Hino Motors Ltd και την Daihatsu Motor Co, προώθησε τον στόχο της για τις ετήσιες πωλήσεις διεθνώς στις 7,18 εκατομμύρια μονάδες από 7,03 εκατομμύρια.

    Επίσημη έρευνα για τα φρένα στα Prius

    Ο αμερικανικός Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας (NHTSA),που υπάγεται στο υπουργείο Μεταφορών, άρχισε επίσημη έρευνα σχετικά με τα παράπονα καταναλωτών για τα φρένα του μοντέλου Prius της Τοyota. Στην ανακοίνωση του υπουργείου διευκρινίζεται ότι έχει λάβει 124 παράπονα για προβλήματα στα φρένα επειδή οδηγοί έπεσαν σε λακκούβες η πέρασαν πάνω από απότομες προεξοχές στους δρόμους. Αναφέρθηκαν τέσσερις συγκρούσεις.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS Είδηση: 32911

    [06] Τα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο στο Μέγαρο Μουσικής

    Πεμπτη, 04 02 2010 18:27

    Τη θρυλική ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας θα "ζωντανέψουν" στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών τα ιστορικά Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο. Οι παραστάσεις του συγκροτήματος πραγματοποιούνται για τους σκοπούς της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και του Δικτύου Φροντίδας Μαστού. Η χορογραφία είναι του διευθυντή του συγκροτήματος Ζαν Κριστόφ Μαγιό. Οι παραστάσεις ξεκινούν Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνονται την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής. Ειδική παράσταση έχει προβλεφθεί την Κυριακή το μεσημέρι για το κοινό της επαρχίας και τις οικογένειες με ενιαίο εισιτήριο στα 40 Ευρώ. Οι παραστάσεις είναι αφιερωμένες στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.

    Τα 100 χρόνια δημιουργίας τους γιορτάζει στη χώρα μας μία από τις διασημότερες ομάδες Μπαλέτου του 20ού αιώνα, τα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο. Τα διάσημα μπαλέτα, γνωστά και ως χορευτική ομάδα του Πριγκιπάτου του Μονακό, θα παρουσιάσουν στο Μέγαρο Μουσικής, το έργο "Ρωμαίος και Ιουλιέττα". Μια από τις μεγαλύτερες δημιουργίες του Προκόφιεφ, σε χορογραφία του Ζαν Κριστώφ Μαγιώ, ο οποίος είναι και Διευθυντής των Μπαλέτων, από το 1993.

    Σε αυτή την ερμηνεία του "Ρωμαίος & Ιουλιέτα", ο Μαγιώ εμπνέεται από τη μουσική του Προκόφιεφ, φτιάχνοντας τη δομή με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζει με κινηματογραφική αφήγηση. Αντί να επικεντρωθεί στη θεματική της πολιτικοκοινωνικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δυο αντίπαλων οικογενειών, τονίζει τη διττότητα και τις αμφιβολίες της εφηβείας. Εκείνο που δε γνωρίζουμε είναι ποιοί θα ερμηνεύσουν τους ρόλους, καθώς ο Μαγιώ επιλέγει τους πρωταγωνιστές του την τελευταία στιγμή.

    Το σημερινό Μπαλέτο του Μόντε Κάρλο συγκροτήθηκε το 1985 χάρη στην πρωτοβουλία και σημερινής προέδρου, πριγκίπισσας Καρολίνας του Μονακό, σύμφωνα με την επιθυμία που είχε εκφράσει η μητέρα της πριγκίπισσα Γκρέις. Είδηση: 32915

    [07] Φρούτα και γυμναστική ασπίδα κατά του καρκίνου

    Πεμπτη, 04 02 2010 18:20

    Γνωρίζετε ότι η κατανάλωση μόλις εκατό γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών την ημέρα μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο από τον καρκίνο; Μάλιστα, η αποδεδειγμένη ευεργετική επίδραση των βιταμινών πολλαπλασιάζεται αν «θυσιάζετε» λίγη ώρα από το καθημερινό πρόγραμμα σας για το αγαπημένο σας άθλημα ή για ένα περίπατο.

    Σύμφωνα με τους Βούλγαρους ειδικούς, ο καρκίνος των πνευμόνων καταλαμβάνει εδώ και χρόνια την πρώτη θέση στις ασθένειες που προσβάλουν τους άνδρες, καθώς οι Βούλγαροι είναι από τους πιο μανιώδεις καπνιστές στην Ε.Ε. Η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει με μέτρα περιορισμού του καπνίσματος, που υιοθετεί η Σόφια, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της ως κράτος-μέλος της ΕΕ.

    Η γήρανση του πληθυσμού, η ανθυγιεινή διατροφή, το άγχος, η απουσία εθνικού προγράμματος έγκυρης πρόβλεψης της ασθένειας έχουν ως συνέπεια ο καρκίνος να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στη Βουλγαρία. Ο αριθμός των καρκινοπαθών αυξήθηκε κατά 2% αυτό το χρόνο, ενώ στον αριθμό των 230.000 αρρώστων προστέθηκαν άλλοι 34.000.

    Αυτό ανακοίνωσε η Ράντκα Βαλεριάνοβα, υπεύθυνη για το μητρώο, στο οποίο καταγράφονται όλα τα στοιχεία που έχουν σχέση με τον καρκίνο στη Βουλγαρία, σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα καταπολέμησης της νόσου.

    Όπως δήλωσε η κ. Βαλεριάνοβα, τα αρμόδια όργανα της βουλγάρικης πολιτείας καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να επισπεύσουν την υλοποίηση εθνικής στρατηγικής για αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.

    Ωστόσο, η ίδια τόνισε ότι ο καθένας μας μπορεί να γίνει ο καλύτερος «νοσηλευτής» του εαυτού του. Είδηση: 32914

    [08] Κίνα: Μάνα στα 9 της χρόνια

    Πεμπτη, 04 02 2010 17:16

    Ένα 9χρονο κορίτσι στη βορειοδυτική Κίνα έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι, γράφουν σήμερα οι τοπικές εφημερίδες και η Λαϊκή Ημερησία του Πεκίνου, επισημαίνοντας ότι η ανήλικη μητέρα και το παιδί χαίρουν άκρας υγείας.

    Το ασυνήθιστο αυτό γεγονός, που καθιστά την μη κατονομαζόμενη ανήλικη μια από τις πιο μικρές μητέρες στον κόσμο, σημειώθηκε στις 27 Ιανουαρίου στην πόλη Τσανγκτσούν. Η γέννηση του αγοριού, που όταν ήλθε στον κόσμο, με καισαρική τομή, ζύγιζε 2,75 κιλά, έγινε σε τοπικό νοσοκομείο, αναφέρουν ακόμα τα δημοσιεύματα.

    Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έμεινε έγκυος η ανήλικη παραμένουν αδιευκρίνιστες και η οικογένειά της αρνείται να συζητήσει το θέμα, γράφει η Λαϊκή Ημερησία.

    Η σεξουαλική συνεύρεση με ένα άτομο κάτω των 14 ετών θεωρείται βιασμός από την κινεζική νομοθεσία.

    ΑΠΕ

    Τhe Haffington post Είδηση: 32910

    [09] Άνθρωπος-φυτό μιλάει με τις σκέψεις του!

    Πεμπτη, 04 02 2010 16:33

    Ένας 29χρονος άνδρας που βρισκόταν επί πέντε χρόνια σε κατάσταση "φυτού", μην επικοινωνώντας με το περιβάλλον του, μπόρεσε να "μιλήσει" για πρώτη φορά με τους γιατρούς του χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις του. Το επίτευγμα αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της ιατρικής και ανοίγει νέους δρόμους στη φροντίδα των ασθενών που βρίσκονται σε πολύχρονη κατάσταση ασυνειδησίας.

    Βρετανοί και βέλγοι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια συσκευή απεικόνισης του εγκεφάλου σε πραγματικό χρόνο (μαγνητική τομογραφία λειτουργικού συντονισμού - fMRI) και έδειξαν ότι ο βέλγος ασθενής, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρό τραύμα στο κρανίο σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 2003, μπορούσε να σκέφτεται απαντήσεις του τύπου "ναι" και "όχι" σε ερωτήσεις που του έκαναν οι γιατροί (όπως π.χ. "είναι Τόμας το όνομα του πατέρα σου;"), αλλάζοντας με τη θέλησή του την εγκεφαλική δραστηριότητά του.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αποτέλεσμα της ανωτέρω έρευνας δείχνει ότι πρέπει να επαναξιολογηθούν πολλές περιπτώσεις ασθενών σε κατάσταση "φυτού" (που μοιάζει με το κώμα, αλλά δεν είναι ίδια, καθώς στη "φυτική" κατάσταση οι ασθενείς είναι ξύπνιοι, αλλά δεν έχουν επίγνωση λόγω σοβαρής εγκεφαλικής βλάβης) και να αλλάξει έτσι στο μέλλον ο τρόπος ιατρικής φροντίδας τους.

    Οι ερευνητές δήλωσαν έκπληκτοι από τη δυνατότητα "επικοινωνίας" με τον ασθενή. "Μπορούσε να απαντήσει σωστά στις ερωτήσεις που του κάναμε, αλλάζοντας απλώς τις σκέψεις του", δήλωσε ο υπεύθυνος νευροεπιστήμων Άντριαν Όουεν του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας του Κέιμπριτζ της Βρετανίας. "Όχι μόνο η έρευνά μας έδειξε ότι ο ασθενής δεν ήταν σε κατάσταση φυτού, αλλά, το σημαντικότερο, για πρώτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια, βρήκε έναν τρόπο να επικοινωνήσει τις σκέψεις του στον έξω κόσμο".

    Η έρευνα, που κράτησε τρία χρόνια, δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορεία, το Ρόιτερ και το BBC. Οι επιστήμονες μελέτησαν συνολικά 54 περιπτώσεις ασθενών που είχαν χαρακτηριστεί "φυτά" και διαπίστωσαν μέσω της τομογραφίας fMRI ότι τρεις από αυτούς έδιναν σημάδια επίγνωσης (ο ένας ήταν ο 29χρονος, ο μόνος που τελικά μπόρεσε να επικοινωνήσει με τους γιατρούς με "ναι" και "όχι").

    Ήταν η πρώτη φορά που η μαγνητική τομογραφία λειτουργικού συντονισμού δοκιμάστηκε σε ασθενείς που δεν μπορούν να μιλήσουν και να κινηθούν. Προς το παρόν πάντως, η μέθοδος δεν είναι έτοιμη για χρήση της σε νοσοκομεία.

    Στο μέλλον, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα βελτιώσουν την τεχνική, ώστε, πέρα από τα απλά "ναι" και "όχι", μερικοί τουλάχιστον από τους ασθενείς "φυτά" να μπορούν να εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και να αποκτούν έναν υποτυπώδη έλεγχο στο περιβάλλον τους, αυξάνοντας, έστω και οριακά, την ποιότητα ζωής τους, σύμφωνα με τον δρα Steven Laureys του πανεπιστημίου της Λιέγης, ο οποίος ήταν επικεφαλής της βελγικής ερευνητικής ομάδας. Όπως είπε ο ίδιος, "τώρα πρέπει να κάτσουμε με τη διε-επιστημονική ιατρική κοινότητα και με νομικούς ειδικούς για να δούμε τι πρόκειται να κάνουμε από εδώ και πέρα".

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32907

    [10] Άνοιξε η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων το 2009

    Πεμπτη, 04 02 2010 15:03

    Σημαντική αποκλιμάκωση παρουσίασαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων το 2009, γεγονός που άνοιξε ακόμη περισσότερο την ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε το κόστος δανεισμού στη στεγαστική πίστη.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος το επιτόκιο καταθέσεων από νοικοκυριά για διάρκεια έως ένα μήνα υποχώρησε το Δεκέμβριο του 2009 στο 2,10% από 5,36% που ήταν το Δεκέμβριο του 2008. Στις χορηγήσεις και πιο συγκεκριμένα το μέσο επιτόκιο στην καταναλωτική πίστη, το οποίο περιλαμβάνει και τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών, μειώθηκε στο 14,08% από 14,83% αντιστοίχως.

    Μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψε το κόστος δανεισμού στη στεγαστική πίστη, καθώς το κυμαινόμενο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 308% από 4,92%, ενώ το σταθερό επιτόκιο με διάρκεια έως έτη μειώθηκε στο 4,60% από 5,53%.

    Στην επιχειρηματική πίστη το επιτόκιο για δάνεια χωρίς καθορισμένη διάρκεια διαμορφώθηκε στο 5,81% από 7,13%, ενώ για τα δάνεια έως και 1 εκατ. ευρώ και καθορισμένη χρονική διάρκεια υποχώρησε στο 4,70% από 6,18%. Και για ποσά άνω του ενός εκατομμύρια ευρώ το επιτόκιο μειώθηκε στο 3,24% από 5,07%.

    Ωστόσο όπως προκύπτει, οι τράπεζες προχώρησαν με μεγαλύτερη ταχύτητα στην μείωση των επιτοκίων καταθέσεων σε σχέση με τα επιτόκια χορηγήσεων με αποτέλεσμα στη διάρκεια του 2009 ν΄ ανοίξει σημαντικά η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων. Ενδεικτικά το άνοιγμα της ψαλίδας ή αλλιώς το επιτοκιακό περιθώριο στα καταναλωτικά δάνεια από 9,47% διευρύνθηκε στο 11,98%.

    Ανάλογη πορεία είχε και το περιθώριο στα στεγαστικά δάνεια καθώς από 0,17% το Δεκέμβριο του 2008 εκτινάχθηκε στο 2,5% τον Δεκέμβριο του 2009. Στα επιχειρηματικά δάνεια χωρίς καθορισμένη διάρκεια το περιθώριο για τις τράπεζες από 1,77% υπερδιπλασιάστηκε στο 3,71% και για τα δάνεια καθορισμένης διάρκειας από 0,82% διευρύνθηκε στο 2,6%. Είδηση: 32895

    [11] Απεργιακές κινητοποιήσεις από τα συνδικάτα

    Πεμπτη, 04 02 2010 14:43

    Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται τα συνδικάτα, διαμαρτυρόμενα για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και τις δρομολογούμενες ρυθμίσεις σε Ασφαλιστικό και Οικονομία. Σήμερα και αύριο απεργούν τελωνειακοί και εφοριακοί υπάλληλοι για τις περικοπές των επιδομάτων τους. Η ΓΣΕΕ αποφάσισε 24ωρη απεργία στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ γνωστοποίησε ότι αποχωρεί από το διάλογο για το Ασφαλιστικό. Εικοσιτετράωρη απεργία για τις 10 Φεβρουαρίου για το Ασφαλιστικό εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ, τα γραφεία της οποίας επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε άδικα και εξοντωτικά τα μέτρα Παπανδρέου, ενώ ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος επισήμανε ότι σε καμία περίπτωση τα θύματα της κρίσης δεν θα πρέπει να είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι και άνεργοι.

    Απεργία της ΓΣΕΕ στις 24 Φεβρουαρίου και επιστολή στον υπουργό Εργασίας

    Στη σημερινή της συνεδρίαση, η Ολομέλεια Διοίκησης της ΓΣΕΕ και αφού συζήτησε αναλυτικά την οικονομική κατάσταση της χώρας, τα προβλήματα που δημιουργούνται στα εργασιακά, οικονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, αποφάσισε τα εξής:

    1. Καταδικάζουμε τις εκβιαστικές συμπεριφορές των Νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Ευρ. Επιτροπής, της Ευρ. Κεντρικής Τράπεζας και των κερδοσκόπων των Αγορών, οι οποίοι επιβάλουν δυσβάστακτα τοκογλυφικά βάρη στην ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα απαιτούν μονεταριστικές πολιτικές με δραματικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και την κοινωνία. Η Ευρ. Ένωση θα πρέπει να λειτουργεί ως ΕΝΩΣΗ κρατών και πολιτών και όχι τραπεζιτών και αγορών.

    2. Τα εξαγγελθέντα μέτρα αποτελούν υιοθέτηση των επιθυμιών και των απαιτήσεων των «αγορών» και των μονεταριστών καθώς οδηγούν σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζόμενων, με ορατό τον κίνδυνο να οδηγηθεί σε βαθειά «κατάψυξη» η πραγματική οικονομία και σε περαιτέρω έκρηξη των απολύσεων και της ανεργίας.

    3. Η εξαγγελία για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αποτελεί εμπράκτως την κατάργηση του όποιου διαλόγου, την αναίρεση συμφωνιών και κυρίως σε ότι αφορά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ένα μέτρο άδικο και αναποτελεσματικό που δεν ενισχύει την βιωσιμότητα και την κοινωνική αποτελεσματικότητα του Ασφαλιστικού συστήματος. Τα όρια ηλικίας αποτελούσαν μια από τις κόκκινες γραμμές, που είχαν συμφωνηθεί με την ΓΣΕΕ, γι' αυτό αποφασίζεται η αποχώρηση των επιστημονικών εκπροσώπων μας από την αρμόδια επιτροπή.

    4. Τα αδιέξοδα στην διαδικασία και στις διαπραγματεύσεις για την ΕΓΣΣΕ και οι αρνήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων (κυρίως του ΣΕΒ) για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων ενισχύθηκαν από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, γι' αυτό αποφασίστηκε αγωνιστική και απεργιακή κινητοποίηση για την διεκδίκηση ικανοποιητικής ΕΓΣΣΕ.

    5. Απέναντι στα μέτρα για τους εργαζόμενους και την εργασία δεν υπάρχει ούτε ένα ισοδύναμο για τους έχοντες και κατέχοντες. Η φορολογική μεταρρύθμιση οφείλει να λάβει υπόψη την ολοκληρωμένη πρόταση της ΓΣΕΕ ώστε το σύστημα συλλογής των εσόδων να είναι κοινωνικά δίκαιο και να διευρύνει την φορολογική βάση πέραν των μισθωτών οι οποίοι μονίμως αποτελούν τα φορολογικά υποζύγια.

    6. Με πλαίσιο διεκδικήσεων τα παραπάνω, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση 24ωρης γενικής απεργίας την Τετάρτη 24/2/2010 με συγκέντρωση στο Πεδίον Άρεως, και κεντρικό σύνθημα: "Οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους πάνω από τις αγορές!"

    Παράλληλα, η ΓΣΕΕ απέστειλε επιστολή στον υπουργό Εργασίας όπου σημειώνει ότι "η εφαρμογή στην πράξη κάθε μορφή ελαστικότητας στις εργασιακές σχέσεις και η εκτεταμένη καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας σε συνδυασμό με την αδήλωτη εργασία και την εισφοροδιαφυγή απαιτούν τολμηρές νομοθετικές πρωτοβουλίες και αποφασιστικές πολιτικές, προκειμένου ν'αποκατασταθούν οι κοινωνικές ισορροπίες και να προστατευθούν οι εργαζόμενοι".

    Όπως αναφέρεται στην αποστολή, η νομοθετική πρωτοβουλία με το προσχέδιο νόμου "Εγγυήσεις κατά της εργασιακής ανασφάλειας και άλλες διατάξεις","αποτελεί ένα θετικό βήμα στη ρύθμιση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, ώστε να οριοθετούνται σ'ένα βαθμό τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις εργαζομένων και εργοδοτών".

    "Επειδή όμως οι ελαστικές μορφές απασχόλησης είναι μορφές πολιτικών διανομής της απασχόλησης και στην πραγματικότητα πολιτικές διανομής της ανεργίας, όπως η εξαναγκαστική μειωμένη απασχόληση, η εκ περιτροπής εργασία, η διαθεσιμότητα, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο κατ'επάγγελμα δανεισμός - ενοικίαση εργαζομένων, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, απαιτούνται άμεσα και αποφασιστικά, γενναία και τολμηρά βήματα, έστω και αν κάποιοι διαφωνούν, για τη δημιουργία συλλογικής αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης με όρους ισότητας.

    Απαιτούνται επίσης μέτρα για τομείς εκτεταμένης αυθαιρεσίας, που δεν περιέχονται στο Προσχέδιο, όπως το ζήτημα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας στις εργολαβίες, που αναδείχθηκε με το πλέον σκληρό τρόπο με τη δολοφονική απόπειρα κατά της συνδικαλίστριας συναδέλφου καθαρίστριας που συντάραξε την Κοινή Γνώμη" σημειώνει στην επιστολή της η ΓΣΕΕ, στην οποία επισυνάπτονται και οι παρατηρήσεις, θέσεις και προτάσεις της Γ.Σ.Ε.Ε. ενόψει της διαμόρφωσης του Σχ/Ν και της κατάθεσής του στη Βουλή προς ψήφιση.

    Αλ. Τσίπρας: Άδικα και εξοντωτικά τα μέτρα

    Κοινωνικά άδικα, εξοντωτικά και αναποτελεσματικά, χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, μετά τη συνάντησή του την Πέμπτη με το ΔΣ της ΑΔΕΔΥ. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση μάς καλεί σε ένα κύκλο μεγάλων θυσιών χωρίς αντίκρισμα, και σπρώχνει την κοινωνία σε τέλμα.

    "Η μεγάλη μας ανησυχία δεν είναι τόσο η κρίση, όσο το ότι η κρίση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνταγές που θα είναι πιο οδυνηρές από την ίδια την κρίση" Αλέξης Τσίπρας

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι εξαπάτησε προεκλογικά τον ελληνικό λαό, προσθέτοντας πως απέναντι στο μεγάλο συντηρητικό σχηματισμό που δημιούργησε η κυβέρνηση με τη συνδρομή της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας μεγάλος κοινωνικός σχηματισμός που θα έχει ως στόχο την αφύπνιση της κοινωνίας.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως η απεργία της προσεχούς Τετάρτης θα πρέπει να είναι σημαδιακή, καθώς θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι το πειραματόζωο της Ευρώπης.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ εμφανίστηκε αντίθετος σε μέτρα μονομερή και αποσταθεροποιητικά, όπως τα χαρακτήρισε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να μπει η κοινωνία στην εντατική.

    Δεν μπορούμε, συνέχισε, να δεχτούμε τα θύματα να είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι, και υπό αυτό το πρίσμα έδωσε μεγάλη βαρύτητα στη απεργία της 10ης Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι απέναντι σε αυτή την κατάσταση και παρά τα κελεύσματα των αγορών, δεν πρόκειται να υποσταλούν οι κινητοποιήσεις.

    Αίσθηση προκάλεσε η επισήμανση του Σπύρου Παπασπύρου, ότι μέχρι την άνοιξη ενδέχεται να υπάρχουν εξελίξεις σε ό,τι αφορά την καταβολή του 13ου και 14 μισθού. Αυτό που χρειάζεται, κατέληξε, είναι αλήθεια, διαφάνεια και δικαιοσύνη.

    Σε ό,τι αφορά στην αύξηση των ορίων ηλικίας, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για βαθιά αντικοινωνική και απάνθρωπη μεθόδευση που μας φέρνει, είπε, πολλά χρόνια πίσω, ενώ και ο Σπύρος Παπασπύρος τόνισε ότι δεν πρόκειται επί της ουσίας να προσφέρει τίποτα, καθώς κρύβει συγκυριακή και δημοσιονομική σκοπιμότητα.

    Αποκλεισμένα τα κτίρια του Υπ. Οικονομικών από απεργούς

    Τα κτίρια του υπουργείου Οικονομικών, τόσο στην οδό Νίκης όσο και στην οδό Καραγεώργη Σερβίας, απέκλεισαν το πρωί της Πέμπτης οι υπάλληλοι του υπουργείου, οι οποίοι πραγματοποιούν 48ωρη απεργία.

    Οι υπάλληλοι αντιδρούν στην πρόθεση της κυβέρνησης να "παγώσουν" οι μισθοί στο δημόσιο και να περικοπούν επιδόματα.

    Οι εφοριακοί θα απεργήσουν και στις 10 και 17 Φεβρουαρίου, και οι τελωνειακοί 16 έως και 18 Φεβρουαρίου.

    Αντιδράσεις

    Κληθείς να σχολιάσει την αποχώρηση της ΓΣΕΕ από το διάλογο για το Ασφαλιστικό αλλά και πώς θα αντιμετωπιστούν οι αντιδράσεις κοινωνικών φορέων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε αφενός ότι "δεν έχουμε επίσημη πληροφόρηση ότι αποσύρεται από το διάλογο" και αφετέρου ότι "είναι ώρα να αναλογιστούμε όλοι τα βάρη και τις ευθύνες μας".

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, τόνισε την ανάγκη άμεσης εφαρμογής των αναπτυξιακών μέτρων που πρότεινε ο πρόεδρος του κόμματος στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να δούμε την ανεργία να τινάζεται στα ύψη.

    Εξάλλου, σε συνέντευξη Τύπου, η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης και κάλεσε τους εργαζόμενους σε αντεπίθεση.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Ασφαλιστικό: Μάρτιο το νομοσχέδιο, Φεβρουάριο οι απεργίες Απεργούν εφοριακοί - τελωνειακοί Σε "πολεμική αντεπίθεση" καλεί τους εργαζόμενους η Α.Παπαρήγα

    Είδηση: 32890

    [12] Απεργούν εφοριακοί - τελωνειακοί

    Πεμπτη, 04 02 2010 13:09

    Δύο 24ωρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων από τον Πρωθυπουργό τα συνδικάτα διατυπώνουν τη διαφωνία τους και προαναγγέλλουν απεργιακές κινητοποιήσεις. Και ήδη σήμερα Πέμπτη απεργούν οι τελωνειακοί και οι εφοριακοί. Εξάλλου αποκλεισμένα είναι από το πρωί τα κτίρια του Υπουργείου Οικονομικών, τόσο στην οδό Νίκης όσο και στην οδό Καραγεώργη Σερβίας από τους υπαλλήλους του Υπουργείου, οι οποίοι πραγματοποιούν 48ωρη απεργία. Οι υπάλληλοι αντιδρούν στην πρόθεση της Κυβέρνησης να "παγώσουν" οι μισθοί στο Δημόσιο και να περικοπούν επιδόματα. Στο κτίριο του Υπουργείου δεν έχει εισέλθει ούτε ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32882


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 4 February 2010 - 17:52:42 UTC