Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ετοιμάζουν αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν
  • [02] Έκρηξη σε μονάδα παραγωγής εκρηκτικών στη Βουλγαρία
  • [03] Toyota: 1,3 δισ. ευρώ η ζηιμά από την ανάκληση
  • [04] Στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας η οικονομική κρίση στην Ελλάδα
  • [05] Εξιχνίαση δολοφονίας
  • [06] Σε δέκα σημεία παραμένουν τα αγροτικά μπλόκα

    [01] Ετοιμάζουν αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν

    Πεμπτη, 04 02 2010 10:41

    Μία μέρα μετά την απόφαση της Τεχεράνης να επιτρέψει να γίνεται ο περαιτέρω εμπλουτισμός του ουρανίου στο εξωτερικό, κίνηση που αποτέλεσε στροφή 180 μοιρών στην μέχρι τώρα ακολουθούμενη πολιτική της, οι πιέσεις κατά του Ιράν συνεχίζονται, με τις ΗΠΑ αλλά και τη Γαλλία, να προειδοποιούν με νέες αυστηρότερες κυρώσεις. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς προειδοποίησε ανοιχτά την Τεχεράνη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του BBC οι ΗΠΑ προωθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκεκριμένες κυρώσεις, όπως ταξιδιωτική οδηγία για την αποφυγή των ταξιδιών στο Ιράν αλλά και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για τους ανθρώπους που συνδέονται με την πυρηνική βιομηχανία.

    Σε ασφυκτικό κλοιό η Τεχεράνη

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γάλλου Πρωθυπουργού, Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη την έγκριση μίας νέας απόφασης κατά του Ιράν με πιο ασφυκτικές κυρώσεις.

    "Το ιρανικό καθεστώς δεν ανταποκρίνεται στην προσφορά μας για διάλογο. Αντιθέτως συνεχίζει τις υπεκφυγές" είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας παράλληλα ότι τις ευθύνες της για το θέμα θα αναλάβει και η Ε.Ε.

    Πάντως, για να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι τους στο ΣΑ του ΟΗΕ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας που είναι απρόθυμη για μία τέτοια κίνηση αλλά και της Κίνας, η οποία ανοιχτά έχει εκφράσει την αντίθεση της.

    Πηγή:AFP - BBC Διαβάστε ακόμα: French PM says wants strong sanctions against Iran Σχετικά άρθρα: Στροφή 180 μοιρών από το Ιράν

    Είδηση: 32871

    [02] Έκρηξη σε μονάδα παραγωγής εκρηκτικών στη Βουλγαρία

    Πεμπτη, 04 02 2010 09:54

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε μονάδα παραγωγής και μεταποίησης εκρηκτικών υλών, κοντά στην πόλη Βίντιν, στη βορειοδυτική Βουλγαρία, με αποτέλεσμα να τραυματίστουν τέσσερις, ο ένας από τους οποίους μεταφέρθηκε επειγόντως σε νοσοκομείο της Σόφιας, με τραύματα στο μάτι. Όπως δήλωσαν στα βουλγάρικα μέσα ενημέρωσης τοπικοί φορείς, η πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, στο εργοστάσιο "Μιντζούρ". Την ώρα της πρώτης έκρηξης, από το σύνολο των 150 εργατών που απασχολούνται στη μονάδα, υπήρχαν μόλις 8-10 άτομα στο χώρο, σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης. Η πυρκαγιά προκάλεσε σειρά εκρήξεων, οι οποίες προκάλεσαν πανικό και τρόμο στους 800 κατοίκους του διπλανού χωριού "Γκόρνι Λομ".

    Σύμφωνα με τον διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας, Καλίν Βούτσκοφ, η τρινιτροτολουόλη και οι υπόλοιπες εκρηκτικές ύλες βιομηχανικής χρήσεως, οι οποίες παράγονταν στη μονάδα, συνεχίζουν να προκαλούν εκρήξεις, καθιστώντας από δύσκολη έως αδύνατη κάθε προσπάθεια των πυροσβεστών να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

    Ωστόσο, οι τακτικές μετρήσεις στην ατμόσφαιρα δεν "περιέχουν" ενδείξεις μόλυνσης που να δικαιολογούν την εφαρμογή των σχεδίων εκκένωσης του χωριού, σύμφωνα με τον διοικητή της περιφέρειας Βίντιν Πλάμεν Στέφανοφ.

    Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Άμυνας, Βαλεντίν Ράντεφ, σε δηλώσεις στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Φόκους", εκτίμησε πως η πιθανότερη εκδοχή για τις εκρήξεις, είναι η πυροδότηση των εκρηκτικών υλικών από σπίθα, η οποία προκλήθηκε από τεχνική βλάβη σε κάποιο από τα μηχανήματα της μονάδας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32866

    [03] Toyota: 1,3 δισ. ευρώ η ζηιμά από την ανάκληση

    Πεμπτη, 04 02 2010 10:44

    Η μεγαλύτερη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, η Toyota εκτιμά πως η ανάκληση εκατομμυρίων αυτοκινήτων της σε όλον τον κόσμο εξαιτίας προβλημάτων στο πεντάλ του γκαζιού θα στοιχίσει από 170 ως 180 δισεκατομμύρια γεν (1,3 ως 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ). Το κόστος των ανακλήσεων αναμένεται να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια γεν και το οι ζημιές από την πτώση των πωλήσεων που θα ακολουθήσει θα κυμανθούν από 70 ως 80 εκατομμύρια γεν, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκτελεστικός διευθυντής της Toyota Τακαχίκο Ιτζίτσι.

    Από το φθινόπωρο, η Toyota έχει ανακαλέσει οκτώ εκατομμύρια αυτοκίνητα εξαιτίας διαφορετικών προβλημάτων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32872

    [04] Στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας η οικονομική κρίση στην Ελλάδα

    Πεμπτη, 04 02 2010 10:23

    Η σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα φέρει στο επίκεντρο την οικονομική κρίση στην Ελλάδα ενώ αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1%. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, "Οι αναλυτές αναμένουν ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ θα επαναβεβαιώσει σήμερα τη σκληρή στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έναντι της Ελλάδας". Σε συνέντευξη του, ο επικεφαλής της Τράπεζας τόνισε ότι "καμιά κυβέρνηση, κανένα κράτος μπορεί να αναμένει κάποια ειδική μεταχείριση" στην αντιμετώπιση της κρίσης με τα δημοσιονομικά του προβλήματα, απορρίπτοντας κατηγορηματικά οποιαδήποτε σκέψη για εξαναγκασμό σε αποχώρηση κάποιους κράτους μέλους από τη ζώνη του ευρώ.

    Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, υπάρχουν ανησυχίες ότι η οικονομική αναταραχή μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα κράτη της ευρωζώνης όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, που μάχονται για να αντιμετωπίσουν τα δημοσιονομικά τους προβλήματα μετά την παγκόσμια ύφεση. Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν ανησυχίες και για την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, που αντιμετωπίζει μια περαιτέρω μείωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς της μετά την δραματική συρρίκνωση της οικονομικής της ανάπτυξης τον περασμένο χρόνο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32869

    [05] Εξιχνίαση δολοφονίας

    Πεμπτη, 04 02 2010 09:31

    Τρία άτομα συνελήφθησαν από την Ασφάλεια Αργους, για τη δολοφονία 33χρονου, το πτώμα του οποίου βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, σε ποτάμι, λίγο έξω από την πόλη. Πρόκειται για την 25χρονη πρώην συζυγό του, τον 65χρονο πατέρα της και αλλον ένα άνδρα, ηλικίας 28 ετών.

    Οι συλληφθέντες ομολόγησαν την πράξη τους και σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Ναυπλίου.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 32863

    [06] Σε δέκα σημεία παραμένουν τα αγροτικά μπλόκα

    Πεμπτη, 04 02 2010 10:03

    Σταθεροί στα μπλόκα τους παραμένουν οι αγρότες καθώς διανύουμε την Τρίτη εβδομάδα των αγροτικών κινητοποιήσεων, ενώ η Κατερίνα Μπατζελή απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο ενίσχυσης των αγροτών από εθνικούς πόρους, μιλώντας από το βήμα της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη ,επισημαίνοντας παράλληλα ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές και ανατροπές. Σε έξι σημεία της εθνικής Αθηνών-Θεσσαλονίκης στη Στερεά Ελλάδα και στους κόμβους Νίκαιας και Μικροθηβών στη Θεσσαλία, καθώς και στους κόμβους των Κερδυλλίων και της Χρυσούπολης στην Εγνατία, ωστόσο, από χθες βράδυ, έχουν ανοίξει οι συνοριακοί σταθμοί της Βόρειας Ελλάδας εκτός του Προμαχώνα, ο οποίος παραμένει κλειστός από τις τρεις τα ξημερώματα για όλα τα οχήματα Οι αγρότες είχαν ανοίξει αργά το βράδυ, για λίγες ώρες, τα σύνορα με σκοπό να απεγκλωβιστούν οι αποκλεισμένοι οδηγοί των ΙΧ επιβατικών οχημάτων και των φορτηγών που βρίσκονταν στο μεθοριακό σταθμό από την περασμένη Κυριακή. Κλειστή εξάλλου είναι και η εθνική οδός Αθηνών-Πατρών, στο Μεγανίτι Αιγίου.

    Στο οδικό δίκτυο περιφερειακά της Θεσσαλονίκης παραμένουν συγκεντρωμένα τα τρακτέρ των αγροτών του νομού χωρίς ωστόσο να προκαλούν πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων. Η πρόσβαση των οχημάτων γινόταν ομαλά ολόκληρη τη νύχτα στα «Πράσινα Φανάρια», στον κόμβο της Χαλκηδόνας, στα διόδια των Μαλγάρων αλλά και στη γέφυρα της Θέρμης. Ανοιχτός και ο κόμβος της Τρίγλιας, στη Χαλκιδική.

    Οι αγρότες του νομού Σερρών παρέμειναν στη διάρκεια της νύχτας στον κόμβο των Κερδυλλίων, αποκλείοντας την Εγνατία Οδό, ενώ ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα έκλεισε από τις 3 τα ξημερώματα, για όλα τα οχήματα. Οι αγρότες προχωρούν σε σταδιακούς αποκλεισμούς της κίνησης των οχημάτων, στον κόμβο του Στρυμονικού στην εθνική Σερρών-Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της ημέρας. Ανοιχτός είναι ο κόμβος της Αμφίπολης.

    Ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας ήταν και ο συνοριακός σταθμός της Δοϊράνης, ενώ ομαλά γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στο τελωνείο των Ευζώνων στο νομό Κιλκίς. Ανοιχτές είναι οι προσβάσεις των οχημάτων προς τους συνοριακούς σταθμούς της Νίκης και της Κρυσταλλοπηγής, στο νομό της Φλώρινας.

    Οι αγρότες της Θεσσαλίας κρατούν εξακολουθούν να κρατούν αποκλεισμένη την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης με τα μπλόκα στους οδικούς κόμβους της Νίκαιας και των Μικροθηβών, ενώ η διέλευση των οχημάτων γίνεται κανονικά από τον Τύρναβο και την Ελασσόνα.

    Ομαλά λειτουργεί τα τελωνείο του Ορμενίου στο νομό του Έβρου, καθώς τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν δεξιά και αριστερά του δρόμου, χωρίς να εμποδίζουν την κίνηση των οχημάτων. Οι αγρότες είχαν κλείσει την οδική πρόσβαση στο τελωνείο χθες Τετάρτη μέχρι τα μεσάνυχτα, ενώ από τότε, η κίνηση όλων των οχημάτων προς το τελωνείο διεξάγεται κανονικά. Ανοιχτός για όλα τα οχήματα ήταν στη διάρκεια της νύχτας, ο συνοριακός σταθμός της Εξοχής, στο νομό της Δράμας.

    Στο νομό των Γρεβενών 40 τρακτέρ παραμένουν στον κόμβο της Εγνατίας, ενώ τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί και στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Διαμαρτυρία αγροτών και κτηνοτρόφων στα εγκαίνια της Agrotica - συνεχίζονται τα μπλόκα Είδηση: 32865


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 4 February 2010 - 9:54:23 UTC